Rămășițele unui submarin german din primul război mondial a apărut pe o plajă din Franța

Evzmd.md, 12 ianuarie 2019 19:00

Submarinul a fost inundat și abandonat de membrii echipajului în anul 1917. În luna decembrie a anului trecut, două secțiuni ale submarinului au devenit vizibile pe timpul refluxului. În prezent, epava a devenit o atracție turistică, deși primarul spune că rămășițele vor fi din nou îngropate de nisip, potrivit bbc.com. Istoricii spun că UC-61 a scufundat cel puțin 11 nave în timpului Primului Război Mondial. În ultima sa călătorie, submarinul a părăsit Zeebrugge în Belgia și se îndrepta spre Boulogne-sur-Mer și Le Havre când a fost lovit de o mină. Cei 26 de membri ai echipajului s-au predat autorităților franceze.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
19:45
  Mădălin Necșuțu apreciază că relația specială dintre cele două sfere este deseori caracterizată ca o situație în care ambele părți ies cîștigătoare. Biserica primește fonduri de la stat iar politicienii populiști primesc binecuvîntarea clerului în goana lor după voturi. Potrivit analistului, în afacerile Bisericii din Republica Moldova este implicat și patriarhul Kirill al puternicei Biserici Ortodoxe ruse. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, fiind un aliat loial Rusiei și Bisericii ruse. Autorul Balkan Insight îl citează pe Victor Gotisan, expert în domeniul politicii și al religiei, care a declarat pentru BIRN că în perspectiva alegerilor din februarie, socialiștii vor căuta susținere pentru zona de nord a țării la puternicului episcopul Marchel de Bălți. Potrivit expertului, Biserica, mass-media și partidele proruse reprezintă, practic, cei trei factori principali ai ingerințelor ruse în afacerile interne ale Republicii Moldova. Influența este evidentă în campaniile electorale, cînd episcopi precum Marchel de Bălți se transformă în adevărați agenți electorali ai candidaților naționaliști și proruși. Analistul Balkan Insight amintește că în anul 2016,  episcopul Marchel de Bălți l-a susținut deschis pe candidatul prezidențial prorus Igor Dodon, care a cîștigat cursa electorală. El a criticat-o pe Maia Sandu, contracandidatul proeuropean al lui Dodon, numind-o “o femeie infertilă” care încearcă „să facă lucrul diavolului”. Odată ajuns președinte, Dodon i-a întors serviciul, alocîndu-i fonduri pentru renovarea sediul eparhiei de Bălți atît de la Administrația Prezidențială cît și de la persoane apropiate de Partidul Socialist. Analistul politic Mihai Isac a declarat pentru BIRN că atît clericii din Republica Moldova cît și cei din Rusia intervin frecvent în politica moldoveană. “Intervenția Patriarhiei Rusiei în alegerile din Republica Moldova constituie deja o tradiție – și a fost confirmată de alegerile prezidențiale din 2016 cînd Dodon a beneficiat de sprijin direct din partea patriarhului Kirill al Rusiei”, a declarat expertul. În anul 2017, presa din Republica Moldova a mediatizat întîlnirea dintre Dodon și oligarhul rus, Konstantin Malofeev de la muntele sfînt Athos în cadrul căreia  președintele moldovean i-a solicitat să-l ajute la organizarea Congresului Mondial al Familiilor la Chișinău. În septembrie 2018, partenerul de afaceri al lui Malofeev, Aleksei Komov, a venit la Chișinău pentru a organiza Congresul Mondial și pentru a face lobby pentru implementarea în Republica Moldova a unui sistem de homeschooling care se află deja în practică în Rusia, Ucraina și Belarus. Experții au descris întregul eveniment ca o acțiune politică de susținere pentru Dodon și socialiști, care au avut o activitate intensă pe perioada desfășurării Congresului în cadrul căruia au susținut discursuri.
19:45
  La începutul lunii ianuarie, Jupiter a răsărit mai târziu decât Venus. Pe măsură ce au trecut zilele, planeta Venus s-a deplasat printre stele astfel că, în perioada 22 - 25 ianuarie poate fi văzută apropiindu-se de Jupiter. Cele două corpuri cereşti strălucitoare pot fi văzute una lângă alta, într-una dintre cele mai frumoase apropieri planetare ale anului. "Venus şi Jupiter se vor afla cel mai aproape aparent una de alta pe 23 ianuarie, când se vor vedea dimineaţa, începând cu ora 4.30", notează specialiştii de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti. "Le puteţi privi atunci prin telescop şi veţi vedea diferenţa enorma dintre faza lui Venus şi discul rotund, străbătut de dungi şi însoţit de sateliţi, al lui Jupiter", arată astronomii. Desigur, cele două planete nu sunt deloc apropiate în spaţiu. De pe Pământ, cele două planete se văd în conjuncţie, dar Jupiter este de aproape şapte ori şi jumătate mai departe de Pământ decât Venus. De aceea Venus apare mult mai strălucitoare. De obicei, se vorbeşte despre conjuncţia dintre cele două planete o singură dată pe an, dar, în 2019, este aşteptată o alta, pe 24 noiembrie.
19:00
  'Venim din două lumi foarte diferite', a explicat cancelarul Merkel, referindu-se la energia nucleară, cu ocazia unei dezbateri cu cetăţeni germani şi francezi la Aachen, unde cei doi lideri au semnat marţi un nou tratat de întărire a cooperării între ţările lor. 'Când participăm la conferinţe asupra climei, Emmanuel Macron are un mic avantaj faţă de mine pentru că are atâtea centrale nucleare care emit foarte puţin CO2', a declarat Angela Merkel, care a decis, după catastrofa de la Fukushima din 2011, ca Germania să renunţe la energia nucleară. 'Am, de asemenea, o populaţie care, cred eu, nu ar fi foarte entuziastă dacă aş înlocui centralele pe cărbune prin centrale nucleare. De aceea noi am decis să eliminăm progresiv energia nucleară', a declarat ea, în prezenţa lui Macron. 'La nivelul francez, prioritatea mea nu este de a accelera închiderea centralelor nucleare, prioritatea mea este de a accelera închiderea centralelor pe cărbune', a răspuns preşedintele Franţei. 'Din punctul de vedere al strategiei mele privind CO2, este cel mai coerent: dacă vreau să reduc emisiile, ceea ce trebuie să fac înainte de toate este să reduc producţia fosilă', a adăugat el, subliniind că cele care poluează cel mai mult 'sunt minele de cărbune, apoi gazul, apoi centralele nucleare şi, la urmă, energiile regenerabile'. Un alt dezacord franco-german este legat de vânzările de arme către Arabia Saudită. Germania a decis în octombrie suspendarea lor atât timp cât nu vor fi clarificate dedesubturile asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. În ce priveşte Franţa, aceasta vinde în continuare arme Riadului. 'Dacă am decide că, împreună cu partenerii noştri strategici, de azi pe mâine, oprim tot, ne pierdem orice credibilitate în regiune', a explicat Macron. 'Prioritatea noastră este lupta împotriva terorismului islamist şi, în această luptă, ei (Arabia Saudită) sunt partenerii noştri', a adăugat şeful statului francez. În fine, el a reamintit divergenţele care separă încă cele două state în problemele bugetare. 'Dacă ar trebui să schematizez un pic, fără îndoială că Franţa a avut un gust nemăsurat pentru creşterea cheltuielilor publice şi o foarte slabă sensibilitate faţă de ideea de deficit public, iar de partea cealaltă, Germania are un gust nemăsurat pentru consolidarea bugetară şi o slabă sensibilitate faţă de stimularea economiei prin cheltuieli', a punctat Macron, chemând, în prezenţa cancelarului german, la 'coordonarea mai bună' a politicii bugetare.
18:15
  „Am decis să prelungim orarul de circulație al rutei de troleibuz nr. 8 până la 01:00, la solicitarea unui grup de tineri care m-au contactat ieri pe Facebook. Sunt deschis spre colaborare și sunt gata să susțin inițiativele tuturor celor care vor să ne ajute să oferim confort călătorilor din transportul public”, a menționat primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. De menționat că la momentul actual cu un astfel de orar circulă rutele de treleibuz nr. 24 și nr. 22.  
17:30
  Lungmetrajul "Green Book", regizat de Peter Farrelly, se regăseşte pe lista peliculelor care au fost nominalizate marţi la premiul Oscar pentru cel mai bun film, potrivit platformelor online ale Academiei de film americane, instituţia care decernează aceste trofee. La categoria cel mai bun film vor concura în acest an următoarele opt producţii cinematografice: "Black Panther", "BlacKkKlansman", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Green Book", "Roma", "A Star Is Born", "Vice". Alfonso Cuaron a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Alfonso Cuaron, regizorul filmului "Roma", se numără printre cineaştii care au fost nominalizaţi marţi la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, potrivit platformelor online ale Academiei de film americane, instituţia care decernează aceste trofee. La categoria cel mai bun regizor vor concura în acest an cineaştii Spike Lee ("BlacKkKlansman"), Pawel Pawlikowski ("Cold War"), Yorgos Lanthimos ("The Favourite"), Alfonso Cuaron ("Roma"), Adam McKay ("Vice"). Lady Gaga a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal Lady Gaga, protagonista filmului "A Star Is Born", se numără printre artistele care au fost nominalizate marţi la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, potrivit platformelor online ale Academiei de film americane, instituţia care decernează aceste trofee. La categoria cea mai bună actriţă în rol principal au fost nominalizate Yalitza Aparicio ("Roma"), Glenn Close ("The Wife"), Olivia Colman ("The Favourite"), Lady Gaga ("A Star Is Born"), Melissa McCarthy ("Can You Ever Forgive Me?"). Christian Bale a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal Christian Bale, protagonistul filmului "Vice", a fost nominalizat marţi la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, potrivit platformelor online ale Academiei de film americane, instituţia care decernează aceste trofee. La categoria cel mai bun actor în rol principal vor concura în acest an Christian Bale ("Vice), Bradley Cooper ("A Star Is Born"), Willem Dafoe ("At Eternity's Gate"), Rami Malek ("Bohemian Rhapsody"), Viggo Mortensen ("Green Book"). Lungmetrajul "Roma", nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin Lungmetrajul "Roma", regizat de Alfonso Cuaron, se numără printre peliculele care au fost nominalizate marţi la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, potrivit platformelor online ale Academiei de film americane, instituţia care decernează aceste trofee. La categoria cel mai bun film străin au fost nominalizate următoarele producţii cinematografice: "Capernaum" (Liban), "Cold War" (Polonia), "Roma" (Mexic), "Never Look Away" (Germania), "Shoplifter" (Japonia). Decernarea premiilor Oscar va avea loc la 24 februarie, la Teatrul Dolby din Hollywood, în cadrul unei gale lipsite de prezentator pentru prima dată după 1989. 
17:00
  Tinerii au beneficiat de un tur ghidat al Legislativului, în cadrul căruia s-au informat despre istoria parlamentarismului, procesul legislativ și implicarea tinerilor în luarea deciziilor. Au vizitat muzeul, sala de ședințe plenare, sala Europa a Parlamentului, au adresat întrebări, precum și au făcut fotografii. Circa 200 de persoane au vizitat Parlamentul Republicii Moldova, de la începutul acestui an, în cadrul vizitelor de informare ghidate. Pe parcursul anului 2018, numărul vizitatorilor a ajuns la 8 mii de persoane. Totodată, cu începere din anul 2014, când a fost lansat programul de vizite, circa 30 mii de persoane au vizitat Legislativul.        
16:15
  Începând cu luna viitoare, va intra în vigoare procedura stabilită de punctul 21 al Hotărârii Guvernului nr. 960/2017 pentru punerea în aplicare a Legii nr.109/2017 privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal şi privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Până în prezent sunt înregistrați doar șapte agenți economici cu dreptul de import a produselor farmaceutice şi parafarmaceutice și materie primă medicamentoasă pentru localitățile din stânga Nistrului. Procedurile de import sus-menționate vor fi realizate în corespundere cu standardele stabilite de Serviciul Vamal, iar mărfurile importate vor rămâne doar pe teritoriul regiunii transnistrene. Precizăm că, această acțiune este prima etapă a procesului de unificare a importului de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, materie primă medicamentoasă, produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi, în corespundere cu legislația Republicii Moldova și standardele internaționale, care va dura până la 01 iulie 2019, dată la care va fi inițiată următoarea etapă a acestui proces. Serviciul vamal recomandă importatorilor de bunuri, mărfuri și prestatorilor de servicii, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova, prin segmentul central, să se conformeze cadrului normativ al Republicii Moldova, pentru evitarea încălcărilor.
Acum 24 ore
15:30
  Publicaţia germană NetzPolitik a reuşit să intre în posesia unor documente secrete care arată că Facebook testează drone solare în Australia împreună cu compania aeriană Airbus. Cele două companii ar fi început negocierile anul trecut, negocieri care s-au concretizat deja cu zboruri de test în perioada noiembrie - decembrie 2018. Facebook şi Airbus au mai colaborat anterior pentru un sistem de comunicare între dronele satelit. Testele, a căror locaţie precisă nu se cunoaşte, au vizat drona Zephyr a celor de la Airbus, o dronă creată pentru acţiuni umanitare, de mediu şi apărare. Zephyr este un aşa-numit HASP (High Altitude Pseudo Satellite), un pseudo satelit care zboară la mare înălţime. Acesta poate zbura luni întregi pe baza energiei solare şi are un profil similar cu Aquila, drona pe care Facebook a renunţat să o mai testeze. Zephyr Model S are o anvergură a aripilor de 25 de metri şi poate naviga la o altitudine de 20 de km. Documente secrete au arătat că drona folosită pentru teste a fost configurată să transporte o încărcătură, însă nu se ştie ce anume a fost această încărcătură. O variantă ar fi echipamentele de comunicare necesare furnizării internetului în zonele izolate, adică exact ce intenţiona Facebook să realizeze cu propria sa dronă.
15:15
Vinieta electronică este asociată numărului de înmatriculare al maşinii, motiv pentru care nu va mai fi necesară afişarea unei dovezi de plată, a anunțat astăzi Ministerul de Externe de la Chișinău. Agenţia Infrastructurii Drumurilor a Bulgariei informează că pe teritoriul ţării au fost instalate 160 de terminale de autoservire, ca modalitate alternativă de plată a vinietei. Dintre acestea, 32 de terminale au fost instalate la 14 puncte de control a frontierei naţionale: „Kapitan Andreevo”, „Dunav most Ruse”, „Durankulak”, „Kardam”, „Gueshevo”, „Oltomantsi”, „Stanke Lisichkovo”, „Ylatarevo”, „Kalotina”, „Kulata”, „Kapitan Petko Voyvoda”, „Lesovo”, „Bregovo” şi „Vrashka Chuka”, precum şi la benzinării „Sunny Oil” din apropierea punctului de trecere al frontierei bulgare „Dunav most 2” Vidin. Vinietele electronice pot fi achiziţionate şi plătite (inclusiv în numerar) la Secţiile regionale de control a traficului rutier, la birourile operatorului de telefonie mobilă Al şi la sucursalele Easy Pay, precum şi la oficiile poştale regionale. De asemenea, au fost operate modificări inclusiv la tarifele vinietei pentru anul 2019, valorile actuale ale acesteia pot fi consultate accesând pagina oficială a Agenţiei Infrastructurii Drumurilor a Bulgariei.
15:15
Consumatorii afectaţi de aceste sistări sunt rugați să-şi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. Astfel, joi, 24 ianuarie în intervalul orelor 09:00–16:00 vor rămâne fără apă consumatorii din sectorul Rîșcani de pe următoarele străzi: -str. Kiev 16/1; -str. A. Doga 26-30, inclusiv cu fracţii; -str. Albişoara 16-24 inclusiv cu fracţii; -str. A. Russo 3-7 inclusiv cu fracţii. Tot, joi, în intervalul orelor 09:00–16:00 vor fi afectați de lipsa apei și consumatorii din sectorul Buiucani din străzile: -str. N. Iorga 7-9, inclusiv cu fracţii; -str. M. Kogălniceanu 80; -str. Alba Iulia 1-5, inclusiv cu fracţii; -str. I. Pelivan 17, inclusiv cu fracţii; -str. I. Creangă 82, inclusiv cu fracţii. În ceea ce privește, sectorul Botanica, vorbim doar despre cosumatorii de pe o singură stradă, și anume: -str. Dacia 5-11, inclusiv cu fracţii. Furnizarea apei va fi întreruptă doar de la orele 09.00- 14.00, timp în care angajații furnizorului de apă vor efectua lucrări planificate. Aceeași situație se atestă și în sectorul Ciocana. Aici vor rămâne fără apă doar consumatori de pe o singură stradă, și anume: -str. Maria Drăgan 30-32-34-36-38-40, inclusiv cu fracţii Deconectarea de la apă are loc în legătură cu executarea lucrărilor planificate de către compania „Gas Natural Fenosa”, în intervalul orelor 09:00–16:00, fiind posibilă deconectarea energiei electrice, proces ce va conduce la sistarea alimentării cu apă. Pentru informaţii suplimentare, vă puteţi adresa la Serviciul dispeceratul central tel. 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.  
15:15
Simona Halep a rezistat 64 de săptămâni în fotoliul de lider al tenisului feminin, ea urmând să fie detronată în clasamentul ce va fi publicat pe 28 ianuarie. Oricare dintre Petra Kvitova, japoneza Naomi Osaka, ucraineanca Elina Svitolina sau Karolina Pliskova pot urca pe primul loc în ierarhia mondială, în funcţie de rezultatele de la Melbourne. Halep este în continuare a 10-a într-o ierarhie all-time a numărului de săptămâni petrecute ca număr unu mondial, înaintea sa aflându-se Wozniacki, cu 71 de săptămâni.
13:15
Studiul care aruncă o nouă lumină asupra efectelor schimbărilor climatice a apărut în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, cunoscută sub sigla PNAS, şi publicată săptămânal de Academia Naţională de Ştiinţe din SUA. Până acum, cercetătorii erau îngrijoraţi de dispariţia stratului de gheaţă din sud-estul şi nord-estul Groenlandei, unde se află marii gheţari din care se desprind blocurile de mărimea unui aisberg ce plutesc apoi în Oceanul Atlantic. În prezent însă, ei au descoperit că în perioada 2003 - 2013, o mare parte a stratului de gheaţă din Groenlanda s-a pierdut, nu doar în această parte a insulei, ci şi în sud-vest, unde practic nu există gheţari. Descoperirea arată că suprafaţa de gheaţă a Groenlandei se topeşte pe măsură ce temperaturile cresc, ceea ce face ca râurile rezultate din apa topită să se scurgă în mare şi să crească nivelul acesteia. În acest fel, Groenlanda ar putea deveni pe viitor un factor important al creşterii nivelului apelor mării, avertizează cercetătorii. Studiul arată pericolele cu care s-ar putea confrunta locuitorii din oraşe ca Miami şi New York, de pe coasta de est a SUA, dar şi din Bangladesh, Shanghái (China), sau din insulele din Oceanul Pacific, ameninţate de creşterea nivelului mării ca urmare a dezgheţului. Studiul a fost realizat cu ajutorul datelor culese de sateliţii NASA care măsoară dispariţia stratului de gheaţă al Groenlandei. Sateliţii au calculat că între 2002 şi 2016, insula a pierdut suficientă gheaţă pentru a creştere nivelul mării în ritm de 0,7 milimetri pe an. Potrivit acestor date, dacă se va topi întregul strat de gheaţă al Groenlandei, care pe alocuri are o grosime de până la 3 kilometri, atunci nivelul mării va creşte cu circa 7 metri, ceea ce ar avea ca rezultat acoperirea cu apă a majorităţii oraşelor de coastă ale lumii.
13:00
”Noi vom continua să oferim ajutoare de sărbători și, în ședința de astăzi, reieșind in potențialul nostru economic, am decis să oferim din nou un ajutor de 600 de lei, de această dată – de sărbătorile de Paști, pentru pensionari și alte categorii sociale cu venituri de până la 2 mii de lei”, a declarat Plahotniuc. Președintele PDM a menționat că toate acțiunile guvernării reprezintă onorarea promisiunilor făcute cetățenilor. ”Un angajament important al nostru este grija față de pensionari, care mulți ani au fost ignorați de toate guvernările precedente. Noi, guvernarea democrată, le-am mărit recent pensiile cu 10 la sută și, fac precizarea, că, în aprilie, le vom indexa din nou pensiile, chiar dacă sunt unii politicieni din opoziție, care speculează și încearcă să-i mintă pe pensionari că nu vor mai primi indexarea din aprilie. Nu este adevărat, pensiile vor fi indexate, așa cum este planificat și cum a fost promis”, a punctat Plahotniuc.
12:30
Anunțul a fost făcut la o întâlnire pe care premierul Pavel Filip a avut-o ieri cu Dmitri Voloșin, fondatorul unei companii IT, rezidentă a Moldova IT Park, care testează în prezent agenda electronică pentru elevi, iar, începând cu 1 septembrie curent, aceasta va putea fi implementată în toate instituțiile de învățământ.
12:00
„Candidații trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media, procesul de votare trebuie să fie și el credibil și trebuie să existe și monitorizare, care va fi și din partea partenerilor internaționali, dar și din partea observatorilor naționali, ceea ce este deja o tradiție stabilită în Republica Moldova”, a afirmat Ambasadorul UE. „Este foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată”, susține el, amintind despre faptul că mandatul primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase, nu a fost validat, dar și despre schimbarea, în pofida recomandărilor partenerilor externi, a sistemului de vot. De asemenea, acesta a vorbit și despre importanța presei independente și a societății civile. „Este clar că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova”, a conchis Peter Michalko, vorbind despre asistența macrofinanciară de suspendată în vara anului trecut. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.
12:00
„La lucrările de patrulare, deszăpezire şi combaterea lunecușului au fost implicați 162 de muncitori rutieri cu 74 de utilaje speciale, care au distribuit 468 tone de material antiderapant. În prezent, circulaţia rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă”, a spus Căpăţină. Contactat de agenție, șeful Centrului prognoze meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a afirmat că în următoarele zile vremea se răcește. „Pe teritoriul țării vor cădea precipitații sub formă de ninsori și lapoviță. Totuși, vremea se poate schimba. În prezent, meteorologii elaborează prognoza pentru următoarele zile”, a spus Roșca
11:45
Evenimente;     1506: Este întemeiată oficial Garda Elvețiană a Vaticanului.     1517: Sultanul Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo, după care urmează supunerea întregului Egipt.     1521: Împăratul Carol al V-lea deschide Dieta de la Worms.     1771: Spania cedează Port Egmont din Insulele Falkland Regatului Unit.     1862: Se formează primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu.     1879: Peste 1.500 de soldați britanici și-au pierdut viața în urma unei înfrângeri umilitoare în confruntarea cu zulușii, în bătălia de la Isandlwana.     1901: Eduard al VII-lea devine rege al Angliei după decesul mamei sale, regina Victoria.     1905: În Rusia izbucnește prima revoluție cu caracter democratic (Duminica însângerată), îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratică din 1905-1907), reprimată de autoritățile țariste.     1917: Primul război mondial: Președintele american Woodrow Wilson cere o "pace fără victorie" în Europa.     1939: Pentru prima oară, în cadrul Universității Columbia, a fost divizat un atom de uraniu.     1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie a capturat orașul libanez Tobruk de la forțele naziste.     1952: Ia ființă Institutul Național de Geronto-Geriatrie "Dr. Ana Aslan".     1980: Andrei Saharov, fizician nuclear de naționalitate sovietică, militant și reformator pentru drepturile omului, este arestat la Moscova.     1981: La Academia Franceză are loc ședința de recepție a primei femei, scriitoarea Marguerite Yourcenar (1903-1987), autoarea romanului istoric Memoriile lui Hadrian.     1983: Björn Borg se retrage din tenis după ce câștigă de cinci ori consecutiv Wimbledon-ul.     1993: Reuniune la nivel înalt la Minsk. Doar 7 state din cele 10 prezente (din fosta URSS) semnează Carta CSI. Se abțin Moldova, Ucraina și Turkmenistanul, pentru că nu sunt de acord cu crearea unor structuri care să ducă la un grad înalt de integrare, în special economică, și să asigure Rusiei rolul de lider     1995: Israelul marchează împlinirea a 50 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz–Birkenau, Polonia.     1999: A cincea mineriadă: "Pacea de la Cozia", încep negocierile dintre comisia condusă de Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18.30, negocierile se încheie, primul–ministru declarând: "Nicio parte nu a câștigat, în schimb a câștigat țara".     1999: A fost semnată, la București, Convenția dintre guvernul român și cel bulgar privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ și a titlurilor știintifice din cele două state. Legea pentru ratificarea Convenției a fost promulgată la 1 noiembrie 1999.     2017: Au început protestele din România, față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse. Nașteri; 1440: Ivan al III-lea al Rusiei (d. 1505) 1561: Francis Bacon, filosof englez (d. 1626) 1592: Pierre Gassendi, filosof, matematician francez (d. 1655) 1729: Gotthold Ephraim Lessing, scriitor și filosof german (d. 1781) 1788: Lord Byron (George Gordon), poet englez (d. 1824) 1849: August Strindberg, poet și scriitor suedez (d. 1912) 1869: Demostene Russo, istoric român (d. 1938) 1869: Grigori Rasputin, călugăr rus (d. 1916) 1875: David Wark Griffith, regizor american (d. 1948) 1879: Charles Drouhet, istoric literar român de origine franceză (d. 1940) 1879: Francis Picabia, pictor francez (d. 1953) 1885: Gheorghe Demetrescu, astronom și seismolog român (d. 1969) 1895: Lucia Bălăcescu Demetriade, pictor, grafician și cronicar plastic (d. 1979) 1907: Valeria Sadoveanu, scriitoare română (d. 1985) 1908: Lev Landau, fizician rus, laureat al Premiului Nobel (d. 1968) 1909: U Thant, diplomat birmanez, Secretar General al Națiunilor Unite (d. 1974) 1911: Bruno Kreisky, primul cancelar federal social-democrat al Austriei (d. 1990) 1916: Henri Dutilleux, compozitor francez 1920: Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolare (d. 2008) 1936: George Motoi, actor român de teatru și film, regizor de teatru (d. 2015) 1936: Mihai Negulescu, poet român 1936: Alan Heeger, chimist american, laureat al Premiului Nobel 1945: Christoph Schönborn, cardinal, arhiepiscop al Vienei 1959: Costel Orac, fotbalist și antrenor român 1960: Michael Hutchence, muzician australian (INXS) (d. 1997) 1965: Steven Adler, toboșar american (Guns N' Roses) 1966: Ecaterina Szabo, gimnastă română 1966: Caius Dobrescu, poet, eseist și prozator român Decese;     1592: Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței (n. 1554)     1666: Shah Jahan, al 5-lea împărat mogul al Indiei (n. 1594)     1901: Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei (1837–1901) și Împărăteasă a Indiilor (1876–1901) (n. 1819)     1957: Coriolan Tătaru, medic dermatolog, decan al Facultății de Medicină din Cluj, primar al Clujului în anii 1931-1932 (n. 1889)     1922: Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptății, prin eforturile susținute pentru menținerea păcii (n. 1854)     1922: Frederick Bajer, om politic și publicist danez, laureat Nobel (n. 1852)     1922: Alexandru Ciurcu, inventator și publicist român (1854)     1973: Lyndon B. Johnson, al 36-lea președinte al SUA (1963-1969) (n. 1908)     1993: Kobo Abe, scriitor, fotograf și inventator japonez (n. 1924)     1994: Telly Savalas, actor american (n. 1924)     2001: Constantin Tacou, editor, nume cunoscut al diasporei culturale românești din Franța     2004: Erwin M. Friedländer, fizician american de origine română (n. 1925)     2007: Abbé Pierre: preot catolic francez, om al rezistenței contra nazismului, deputat, fondatorul Societății Emaus.     2008: Heath Ledger, actor australian (n. 1979)     2012: Tudor Mărăscu, regizor român de teatru și film (n. 1940)
11:30
Celine Dion, în vârstă de 50 de ani, s-a remarcat în special datorită hit-ului său din 1997 ''My Heart Will Go On'', inclus în coloana sonoră a blockbuster-ului ''Titanic'', în regia lui James Cameron. ''Este prima dată când susţin un concert în frumosul Hyde Park. Sunt foarte încântată'', a declarat cântăreaţa recompensată cu Grammy. Celine Dion va cânta la 5 iulie, iar artiştii din deschidere vor fi anunţaţi în curând. Artista canadiană va susţine concertul în Londra la o lună după încheierea celei de-al doilea său sezon de reprezentaţii artistice din Las Vegas, la faimosul hotel Caesars Palace. Printre capetele de afiş de la ediţiile anterioare ale festivalului British Summer Time s-au numărat Stevie Wonder, Taylor Swift, The Rolling Stones, The Strokes şi Black Sabbath. Biletele pentru acest eveniment vor fi disponibile în variantă pre-vânzare începând din 23 ianuarie, menţionează Press Association.
11:15
La dublu mixt a evoluat împreună cu tunisianul Malek Jaziri, repetând performanţa din anul trecut prin promovarea în turul al treilea. După ce au învins perechile Ben McLachlan (jucător neozelandez naturalizat japonez) şi germanul Lennard Struff (6-2, 3-6, 7-6), duetul american Steve Johnson-Denis Kudla (1-6, 6-2, 6-4), ieri au cedat în faţa lui John Pers (Australia)-Henri Kontinen (Finlanda) în două seturi (6-7, 4-6). ”Radu mulţumeşte prin intermediul meu tuturor susţinătorilor săi din Republica Moldova. A promis că la ediţia viitoare se va strădui să aibă o evoluţie mai bună decât la actuala, deşi să stabileşti un record şi să-l egalezi pe altul este deja bine”, a declarat pentru Moldpres tatăl şi managerul jucătorului, Vladimir Albot. Radu Albot a fost inclus anul trecut în Top-10 al celor mai buni sportivi din Republica Moldova, atât de Asociaţia Presei Sportive din Moldova, cât şi de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Asta, în mare măsură, datorită calificării în semifinala turneului de Mare Slam de la US Open, proba dublu, şi în turul trei la Wimbledon, la individual. Radu Albot (29 de ani) este campion european Under-16, câştigător la 14 turnee din seria Futures, individual, şi 12 la dublu, învingător la 14 turnee din seria ATP Challenger Tour, simplu, şi 15 la dublu. S-a clasat pe primul loc la turneele ATP Istanbul Open şi Kremlin Cup (2015), jucând în pereche cu Dusan Lajovic (Serbia) şi Frantişek Cermak (Cehia).
11:00
Valentina Buliga spune că de la 1 ianuarie s-a majorat atât suma indemnizației - de la 540 la 630 de lei, cât și vârsta copilului până la care mama neasigurată primește această indemnizație - de la 1,5 ani până la 2 ani. „Aceasta nu este o creștere mare, dar trebuie să tindem ca să o majorăm”, spune șefa CNAS. De asemenea, de la începutul acestui an, pentru copiii născuți în anul 2019 a fost stabilit cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului de 6303 lei. Valentina Buliga a mai menționat, de asemenea, că actualmente o persoană angajată asigură pensia pentru 1,3 pensionari. Pentru a crește acest coeficient, șefa CNAS susține că trebuie majorat numărul locurilor de muncă. „Dacă vor fi mai mulți angajați, mai multe contribuții la fondul social, vor fi și mai multe posibilități de a majora pensia pentru persoanele în etate și de a iniția mai multe programe sociale”. Șefa CNAS spune că în conformitate cu recomandările din domeniul social, pentru ca oamenii în vârstă să primească pensii decente, coeficientul trebuie să fie de 4 angajați la un pensionar. Adică, pensia unei persoane în etate să fie formată din contribuțiile a patru persoane angajate.
10:45
Sectorul BUIUCANI: – intersecția cu sens giratoriu: str. Calea Ieșilor – I. Creangă – bd. Ștefan cel Mare; – str. V. Lupu, direcția str. M. Kogălniceanu. Sectorul CENTRU: – str. Miorița intersecție cu str. Gh. Asachi; – pe bd. Ștefan cel Mare intersecție cu str. Ciuflea direcția de deplasare str. Ismail; – str. Pan Halippa, direcția de deplasare bd. Ștefean cel Mare. Sectorul BOTANICA: – str. Hristo Botev direcția bd. Dacia. Sectorul CIOCANA: – intersecția cu sens giratoriu: TUTUN CTC. Sectorul RÎȘCANI: – str. Calea Orheiului intersecție cu str. Studenților, direcția intrare în capitală; – intersecția cu sens giratoriu: bd. Moscova – str. A.Russo – Kiev; – str. A. Russo, direcția str.N.Dimo; – intersecția cu sens giratoriu: Calea Orheiului – Renașterii Naționale.
10:30
După încheierea manifestărilor oficiale, participanţii se vor reuni la primărie pentru a discuta despre realizările din Anul Centenar, pentru a alege structura executivă a Acţiunii 2012 şi pentru a anunţa calendarul campaniilor şi evenimentelor care se vor desfăşura pe parcursul anului 2019, în sensul Reunirii. "În fiecare an sărbătorim Unirea Principatelor Române la Iaşi, locul unde România 's-a născut' la 1859, atunci când unionistul Alexandru Ioan Cuza a început să împlinească visul de aur al românilor. Este o ocazie excelentă pentru a ne reîntâlni cu colegii noştri din toată ţara, primari care au adoptat Declaraţii de Unire în 2018, tinerii care au mers în Marşul Centenarului, pe cei care au fost implicaţi în campania '1 Milion pentru Unire', dar şi pe aceia care împărtăşesc acelaşi ideal şi vor să ni se alăture", a declarat vicepreşedinte al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Ştefan Lupu, citat în comunicatul de presă.
10:15
În derulare este o grevă generală, pe termen nedefinit, în Barcelona, declanşată în ziua de 18 ianuarie 2019,de sindicatul taximetriştilor şi, pe cale de consecinţă, străzile din zona centrală a Barcelonei au fost blocate traficului, prin parcarea neautorizată a câtorva sute de taxiuri în mijlocul carosabilului. Cei care vor să viziteze unul din cele două orașe sunt îndemnați să se informeze, înaintea călătoriei, asupra modalităţilor de transport alternativ pe care le pot folosi atât în Barcelona, cât şi în Madrid. Totodată, oamenii sunt îndemnați să evite zonele în care sunt concentrați greviștii, având în vedere că acest gen de mişcări sindicale au provocat, în trecut, multe altercaţii, fie între taximetrişti şi alţi participanţi la trafic, fie între taximetrişti şi forţele de ordine.
10:00
Chişinău, sectorul Botanica: str.Burebista 164, Dacia 50/7, E.Popuita St[nescu 10, Nuferilor 1-41, 2-28, 9999, Petre Osmătescu 1-11, 4-14, Valea Crucii 7, 9999, Vlad Ioviță 5, 5/1, 9/1, 11, 11/1, 11/2, 11/4, 15, 15/1 - în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. Chişinău, sectorul Buiucani: str.Ion Creangă 22/2, Lisabona 7 - în intervalul de timp între 09:00 - 13:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electricstr.Milano 2, 6, 14A - în intervalul de timp între 13:00 - 17:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. Chişinău, sectorul Rîşcani: str.Aerodromului 2, 4, 5, 6, 6J, 7, Andrei Doga 2-26, 7-23, 2/1, str-la Andrei Doga 11/1, 13, 13/1, 13/4, 13/6, Calea Moșilor 3B, 17, Circului 1, 2/1, str-la 1 Circului 5, str-la 2 Circului 2, str-la 3 Circului 2/1, Cornești 7, 11-17, 16-22, D.Rîșcanu 2, bd.Grigore Vieru 32, 33, Pietrăriei 3-23, 4-24, str-la 2 Pietrăriei 25, 33, str-la Pietrăriei 3-23, 33B, 43, 4-28, bd.Renașterii 7, 12 - în intervalul de timp între 09:10 - 17:00, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilorstr.Albișoara 80/4, 80/5, 80/6, 84/1, 84/2, 84/3, 84/5, 84/6, 84/7, 84/9, 86/1, 86, 2, 86/3, 86/4, Ivan Zaikin 24, 30/1, M.Viteazul 10, 10/1, 12/1, 9999 - în intervalul de timp între 09:10 - 17:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. Anenii Noi: s.Floreni - parţial în intervalul de timp între 09:35 - 17:35, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Geamăna - parţial în intervalul de timp între 09:30 - 17:30, pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilors.Gura Bîcului - parţial în intervalul de timp între 09:40 - 13:40, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentuluis.Ruseni - parţial în intervalul de timp între 10:00 - 18:00, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. Comrat (UTA Găgăuzia): or.Vulcăneşti: str. 1 Mai, 25 let Moldavii, 25 Siezda, Ananieva, Ananieva str-la, Batişceva, Cahul, Cahul str-la, Crupscoi, H.Raşculeva, Ion Creangă, Ion Creangă str-la, Jdanova str-la, Melioratorov, Mihail Frunze, Mihail Frunze str-la, Nikolai Vatutin, Orehovaea, Ostrovscogo, Oziornaia, Polevaea, Sadovaea, Sadovîi str-la, Serghei Lazo, Serghei Lazo str-la, Sov.Armii, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Ştefan cel Mare şi Sfînt s-la, Tanchistov, Tanchistov str-la, Tihaea, Zoia Kosmodemianskaea - parţial în intervalul de timp între 09:45 - 16:20, pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilors.Cioc Maidan: str.Gr.Cotovschii - parţial în intervalul de timp între 10:00 - 16:00, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. Călăraşi: str.Anton Makarenko, Gh.Asachi, Gr.Vieru, Podiș, Ștefan cel Mare - parţial în intervalul de timp între 09:45 - 16:50, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Bahmut - parţial în intervalul de timp între 09:30 - 16:50, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electrics.Pitușca - parţial în intervalul de timp între 09:30 - 16:50, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Săseni - parţial în intervalul de timp între 14:30 - 16:30, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. Căuşeni: str.D.Cantemir, M.Eminescu, Ștefan cel Mare, șos.Tighina - parţial în intervalul de timp între 09:00 - 16:30, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electrics.Taraclia - parţial în intervalul de timp între 10:00 - 17:00, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Tănătari - parţial în intervalul de timp între 10:00 - 17:00, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. Hînceşti: s.Bobeica, s.Drăgușeni - parţial în intervalul de timp între 08:00 - 17:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electrics.Ciuciuleni - parţial în intervalul de timp între 09:55 - 17:55, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electrics.Fundul Galbenei - parţial în intervalul de timp între 09:30 - 17:35, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Stolniceni - parţial în intervalul de timp între 09:45 - 17:45, pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor. Ialoveni: s.Răzeni - parţial în intervalul de timp între 09:30 - 16:30, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Ulmu - parţial în intervalul de timp între 09:40 - 16:30, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. Nisporeni: str. 1 Mai, Alexandru Marinescu, Constantin Negruzzi, Dacia, Dacia 1 str-la, Decebal, Doinelor, Grigore Adam, Grigore Ureche, Horelor, Industrială, Ion Creangă, Ion Neculce, Ion Soltîs, Libertăţii, Luceafărul, Martirilor Afgani, Mihai Kogălniceanu, Mihail Sadoveanu, Miron Costin, Mitropolit Varlaam, Nicolae Dimo, Nirnovei, Păcii, Sfînta Maria, Suveranitatii, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Tineretului, Tinjenesti, Tînjeleşti, Traian, Vasile Alecsandri, Vasile Lupu, Veronica Micle, Victoriei, Viilor - parţial în intervalul de timp între 08:45 - 16:30, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. Orhei: str.Costișei, Ioan Vodă, Ion Neculce, Ion Soltîs, I.Gagarin, Victoria - parţial în intervalul de timp între 08:45 - 16:45, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Lucăşeuca, s.Selişte - parţial în intervalul de timp între 08:45 - 16:45, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilors.Noroceni - parţial în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilors.Susleni - parţial în intervalul de timp între 10:30 - 14:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. Teleneşti: s.Crăsnășeni - parţial în intervalul de timp între 10:00 - 14:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electrics.Negureni - parţial în intervalul de timp între 09:45 - 16:30, pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. Pentru informaţii suplimentare contactaţi Serviciul Suport Clienţi al companiei la telefonul 022-43-11-11.        
10:00
Epicentrul cutremurului a fost stabilit la o adâncime de 36 kilometri, la circa 230 de kilometri sud de Raba, în estul insulei care face parte din provincia Nusa Tenggara de Vest. În urma seismului nu a fost emisă avertizare imediată de tsunami şi nu au fost înregistrate pagube materiale sau victime. Cutremurul a avut loc la scurt timp după un alt seism, cu magnitudinea 6, produs marţi în aceeaşi zonă, la circa 219 kilometri sud de Raba. Arhipelagul din Asia de Sud-Est, care însumează peste 17.000 de insule de diverse dimensiuni, este situat în Cercul de Foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente - aici înregistrându-se aproximativ 85% din activitatea seismică mondială.
09:00
  – Taur:  Se conturează o rezolvare ieșită din comun pentru o problemă spinoasă, fără să intervii în vreun fel. Bine ar fi să acorzi mai multă atenție propunerilor cu care vin apropiații.  – Gemeni:  Există riscul să îți colorezi singur ziua în tonuri întunecate, dacă iei în serios tot ce auzi. Mai bine te concentrezi pe ale tale și îți faci treaba cu seriozitate.  – Rac: Te poți bucura de aprecierea superiorilor pentru o reușită individuală sau pentru una a întregii echipe. Vor exista și momente mai tensionate, dar va trebui să le treci cu vederea. -Leu: Te bucuri de o propunere care te încântă, venită din partea unei persoane dragi. Poate fi și ideea ta care nu e nouă, dar acum a venit momentul să o pui în practică.  – Fecioară:  Este o zi pozitivă, care promite rezolvări memorabile pentru probleme delicate, cum ar fi solicitările celor dragi, pe care nu le-ai onorat, încă.  – Balanță:  Ai șansa de a fi la locul potrivit, în momentul potrivit ca să intri în contact cu o persoană specială, cu un optimism molipsitor și idei bune.  – Scorpion:  Poți primi acceptul unuia dintre superiori pentru o schimbare care îți va aduce beneficii la locul de muncă sau va duce la rezolvarea unei probleme de sănătate.  – Săgetător:  Ai parte de o zi cu totul specială pe care o poți valorifica în multe feluri, în special prin idei bune și surprize frumoase, pe care să le oferi celor dragi.  – Capricorn:  Chiar dacă nu poți controla unele situații, ar fi de dorit să te bucuri de ele și să te adaptezi rapid, ca să nu le umbrești ziua celor din familie.  – Vărsător:  Sunt posibile situații surprinzătoare provocate de un prieten sau o persoană care se vrea a fi mai mult de atât și ar putea căpăta acest statut chiar azi.  – Pești:  Se deschide o fereastră de oportunitate pentru o realizare la care nici nu te-ai gândit, poate, dar te încântă. Are legătură cu banii sau cu respectul de sine.   
Ieri
20:15
Compania aeriană menţionează, într-un comunicat de presă, că din 23 mai Grecia va fi la 95 de minute distanţă de Republica Moldova. Cursa va fi operată cu o frecvenţă de două ori pe săptămână. În zilele de joi şi duminică.  Decolarea din Chişinău va fi la ora 07.00, iar în direcţie inversă, din Salonic, la ora 09.25.  Biletele sunt deja în vânzare.   
20:00
Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN, organizată în contextul publicării de către Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) a primelor 45 de profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. „CEC ar fi printre instituțiile care într-un fel îngrădește accesul presei și al cetățenilor la informația care este foarte importantă, mai ales în campania electorală, și noi tindem să credem că în felul acesta favorizează anumite partide. Pentru că în cazul unor partide este informația publicată, în cauza altora nu”, a spus Cornelia Cozonac. Potrivit ei, în ultimii ani, CEC blurează informația despre locul de muncă și locul de trai al donatorului către partidele politice, lucru care pune în dificultate verificarea informației, acolo fiind indicat doar numele și suma. „Deși avem un proces de judecată în care am obținut câștig de cauză cu Comisia Electorală Centrală, și instanța a considerat că informațiile respective sunt publice, nu le vedem până acum publice. Au fost și neconcordanțe în ultimul timp cu site-ul CEC de pe care, la un moment dat, au dispărut toate rapoartele financiare, apoi și declarațiile, apoi au apărut”, a declarat Cornelia Cozonac. Activitatea jurnaliștilor de investigație este în ultima perioadă blocată și de Autoritatea Națională de Integritate, care anterior a avut o mai mare deschidere, când era CNI. Jurnaliștii mai spun că în ultima perioadă li se refuză accesul la informație sub pretextul că ar conține date cu caracter personal. „Aici chiar se abuzează credem noi, pentru că de regulă solicităm informații de interes public și nu informație cu caracter privat. Dar instituțiile spun că sunt presate de Centrul pentru protecția datelor cu caracter personal, că ar putea fi penalizate pentru că oferă astfel de informații”, a menționat Cornelia Cozonac. Președinta CJI a mai spus că în preajma campaniei electorale se întețesc atacurile asupra jurnaliștilor. De exemplu, jurnalista Mariana Colun de la Centrul de Investigații Jurnalistice, a fost atacată pe rețelele de socializare cu comentarii negative de către deputatul socialist Oleg Savva, care a fost nemulțumit de profilul său publicat pe portalul www.anticorupție.md. „Am depus plângeri la mai multe instituții care vizează și am cerut să se ia atitudine față de comportamentul acestui deputat, pentru că este un demnitar cu funcție publică și nu considerăm că un astfel de comportament este admisibil. Din păcate, autoritățile abilitate nu au luat nicio atitudine, doar Consiliul nediscriminare a spus că a pus pe rol acest caz și urmează a fi discutat”, a menționat Cornelia Cozonac Ea a îndemnat cetățenii, inclusiv cei din regiuni, să monitorizeze și ei candidații la alegerile parlamentare din 24 februarie și, dacă cunosc o informație despre aceștia de interes public, să comunice Centrului de Investigații Jurnalistice.  
18:30
Vizitatorii au la dispoziție peste 120 de obiecte care mai de care mai fascinante, relatează TVR. Un ghid le explică spectatorilor mari și mici cum funcționează mecanismele și face demonstrații. Așa descoperă copiii știința din spatele iluziilor. Conceptul este unic în România şi are caracter interactiv, vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu cele peste o sută de obiecte prezentate, dar şi prin explicaţiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi va face demonstraţii live. Muzeul Iluziilor Optice este un proiect al Asociaţiei Astronomice Pluto. 
17:45
Potrivit unui comunicat al Artmark, citat de Agerpres, scrisoarea, purtând antetul „Bulletin of the atomic scientists”, cu semnătura olografă a lui Einstein, va fi licitată la un preţ de pornire de 1.800 euro. „Şi tot în licitaţia din 31 ianuarie va fi prezent un inedit lot format din două semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte, 24 ianuarie 1811 (preţ de pornire - 2.000 euro). Semnăturile datează din perioada în care a ocupat funcţia de prim consul şi din perioada Imperiului”, precizează Artmark. Două scrisori olografe trimise de Constantin Brâncuşi către nepoata sa Ileana Brâncuşi, Paris, 1937 - 1938 (preţ de pornire - 1.500 euro), o scrisoare amicală trimisă de Victor Brauner către Geo Bogza, cca. 1929, (preţ de pornire - 1.000 euro), o Partitură originală cu tema simfoniei „Poeme Roumain”, realizată şi semnată de George Enescu, 1899 (preţ de pornire - 800 euro), completează seria loturilor inedite din această licitaţie. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.