Explozie puternică în centrul Parisului, trei persoane decedate

Europa Libera, 12 ianuarie 2019 18:20

La Paris, trei persoane au murit și aproape 50 au fost rănite, în urma unei explozii la o brutărie din centrul capitalei franceze. Autoritățile locale pleacă de la premisa că explozia a fost provocată de o scurgere de gaz. Două dintre victime au fost pompieri, care încercau să stingă incendiul di brutărie, a trei, o turistă de Spania.Zece din cei 47 de răniți sunt în stare critică, relatează agenție AFP.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 10 minute
20:10
 Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” din Moldova, cetățean turc expulzat la începutul lunii septembrie a anului trecut, a fost condamnat în Turcia la nouă ani de închisoare, informeaza agenția IPN. Este a treia condamnare în rândul celor șapte cetățeni turci expulzați, după ce, săptămâna trecută, doi profesori din acest liceu au fost condamnați la șase și, respectiv, nouă ani de închisoare. Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a declarat pentru IPN că fostul său coleg a fost condamnat doar pentru faptul că a activat în cadrul acestui liceu, unde a muncit timp de cinci ani, până la expulzarea din Moldova și că sentința de condamnare a fost pronunțată vineri.Săptămâna viitoare urmează să aibă loc ședința de judecată în cazul directorului general adjunct. În luna aprilie își va afla sentința fostul director al filialei Ceadâr-Lunga, iar în luna mai ceilalți doi cetățeni turci expulzați. Cei șapte cetățeni turci, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate declara atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest împotriva expulzarilor, mai ales ca unii dintre cei expulzati  făcusera cerere de azil in Moldova.   
Acum 30 minute
19:50
Radu Penciulescu, considerat unul dintre creatorii de şcoală în regia de teatru românească, a murit în noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, după cum au confirmat surse din partea Uniunii Teatrale din România pentru agentia MEDIAFAX. În România a montat spectacole de referinţă, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc),"Richard II", "Tango", o dramatizare după "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul Naţional Bucureşi, "Woyzeck", la Piatra Neamţ, "Vicarul" la Teatrul Bulandra din Bucuresti. În 1973, Penciulescu a emigrat, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secţia de regie a Şcolii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare.După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de workshop (la TNB, pe teme shakespeariene, sau la Olăneşti, pe texte din Cehov), cu o singură excepţie, "Celălalt Cioran", un scenariu după "Caietele lui Emil Cioran", subintitulat "atelier-lectură", realizat de criticul George Banu în colaborare cu Radu Penciulescu, în 2002, la TNB.
19:50
La Paris, sâmbătă, vor fi interzise protestele „vestelor galbene" pe bulevardul Champs-Elysées și în împrejurimi, precum și într-un perimetru care include palatul Elysée și Adunarea Națională, a anunțat vineri Prefectura poliției. Sâmbăta trecută protestele împotriva politicii economice și sociale a președintelui Emmanuel Macron s-au soldat cu confruntări cu forțele de ordine, cu jefuirea, incendierea și vandalizarea  magazinelor de lux  de pe celebra arteră din capitala franceză. Protestatarilor li se interzice de asemeni să-și ascundă parțial sau total fețele pentru a nu putea fi identificați de poliție.În afara acestor perimetre, „dreptul de a manifesta, care este o libertate fundamentală, poate fi exercitat liber", a precizat prefectura Parisului citata de France Presse.  
Acum o oră
19:30
Președintele Consiliului European, Donald Tusk a spus că Uniunea Europeană își păstrează opinia anterioară în legătură cu Înălțimile Golan, și anume că nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra acesteai regiuni. Turcia, Iranul și Siria au condamnat vineri declarația președintelui american Donald Trump care  afirmase că este momentul să se recunoască suveranitatea „deplină” a Israelului asupra Înălțimilor Golan. Rusia, la rândul său, a spus că speră ca declarația să fi fost și să rămână  doar  „o propunere”.Înălțimile Golan au aparținut Siriei și au  fost cucerite de Isarel în timpul războiului de șase zile din 1967. Preșdintele american și-a argumentat poziția într-un mesaj pe Twitter: „Înălțimile Golan sunt de o importanță majoră strategica și de securitate pentru statul Israel si pentru stabilitatea regională”. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a spus ca declarația președintelui Trump, a adus regiunea în pragul unei noi crize, și că ” noi nu vom permite legitimarea ocupației de pe Înălțimile Golan”.Ministerul de externe de la Damasc a criticat declarația președintelui american, vorbind despre „comportamentul agresiv al ocupației sioniste”. Siria nu a are nici un acord de pace cu Isarelul după războiul din 1967.Agenția Reuters citează o oficialitate americană înaltă, sub condiția anonimatului că o declarație oficiala a Statelor Unite de recunoaștere a suveranității totale a Israelului asupra Înăltimilor Golan ar urma sa fie semnată săptămâna viitoare, când președintele american va vizita Israelul.  
19:30
19:20
Ministerul ceh de externe l-a convocat pentru consultări pe ambasadorul Rusiei la Praga, Aleksandr Zmelevsky în legătură cu scandalul declanșat de afacerile imobiliare ale personalului ambasadei din Praga. Potrivit presei (inclusiv potrivit investigației RFE/RL) agenția guvernamentala rusă  care se ocupă de proprietățile ruse din afara țării, a făcut afaceri imobiliare cu aceste proprietăți pe care le închiriază unor persoane fizice în condiții neobișnuite. Televiziunea Current Time a relatat că locatarii din aceste imobile sunt supuși presiunilor, pentru a le părăsi. Miercuri, ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul Cehiei la Moscova, pentru  a discuta „atmosfera nesănătoasă din jurul acestui complot”  și a cerut „ca partea cehă să dea dovadă de reținere pentru a evita consecințe drastice”.
Acum 2 ore
19:10
Opinii despre prima ședință a noului legislativ și perspectivele formării noii majorități parlamentare.
19:00
 Un tribunal din Rusia l-a condamnat la 6 ani închisoare pe tânărul ucrainian de 20 de ani Pavlo Hryb, sub acuzația de „promovare a terorismului”, o acuzație considerată de el  ” fabricată” de Serviciul Federal de Securitate. La proces Pavlo Hryb a spus că  cei care l-au arestat sunt  „niște bandiți și criminali”, și și-a încheiat pledoaria cu un apel pentru toți cetățenii ucraineni arestați in Rusia să reziste  „calvarului la care sunt supuși” și cu lozinca ” Glorie Ucrainei!”Ucraina a denunțat verdictul, pronunțat de tribunalul regional din Caucazul de Nord, drept „ilegală”. Tânărul Hryb a anunțat că intră în greva foamei, protestând atât împotriva verdictului cât și pentru că i-a fost refuzat tratamentul medical solicitat, iar avocata poporului din Ucraina pentru drepturile omului, Liudmila Denisova a fost împiedicată să îl viziteze în detenția preventivă. Ministerul ucrainian de externe a cerut eliberarea imediată a lui Hryb și întoarcerea lui in Ucraina, iar ministrul de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin a  numit din nou Rusia „putere invadatoare”, si „stat agresor”, care nu cunoaște conceptele de „umanitate, compasiune sau demnitate”.  Hryb este acuzat că ar fi încercat să convingă o tânără din Sochi, din Pensinsula Crimeea anexată ilegal de Rusia acum 5 ani, să provoace o explozie la ceremonia de absolvire a liceului. Tatăl lui Pavlo, Ihor a declarat pentru televiziunea Current Time că acțiunile Rusiei împotriva fiului său se datorează comentariilor deschis critice la adresa Rusiei pe care el le postează pe rețele de socializare.Uniunea Europeana a cerut Rusiei, în repetate rânduri eliberarea tuturor cetățenilor ucraineni pe care i-a arestat „ilegal”. Pavlo Hryb a fost arestat in Belarus.Între timp,  Ucraina a anunțat că un soldat a fost omorit și alti doi răniți, în noi ciocniri violente in estul Ucrainei cu separatistii pro rusi. . Din aprilie 2014, de la începutul razboiului din estul Ucrainei, peste 10 300 de oameni au murit și citeva sute de mii s-au refugiat din  Lugansk si Donețk. 
18:50
Dicționar european despre numele partidelor și semnificația lor
18:50
Poliția l-a numit pe Grigorciuc „recidivist” și a spus că riscă cinci ani de închisoare pentru agresarea deputatului democrat.
Acum 4 ore
16:50
Cum vede Moldova, Rusia, România sau Europa o tânără din Bender/ Tighina? Interviu din cadrul proiectului „O generație – două maluri. Generația Reintegrării”.
Acum 6 ore
15:40
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că drepturile cetățenilor români care trăiesc în Regatul Unit sunt „foarte bine asigurate”, indiferent de modul în care va avea loc Brexit.Aflat la Bruxelles, unde liderii UE au acceptat o scurtă amînarea a procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniune, președintele Iohannis a dat asigurări că, și în cazul în care Brexitul se produce fără un acord, românii stabiliți în Marea Britanie nu vor avea de suferit, pentru că Bucureștiul și Londra au negciat un acord blateral. Mai multe aici. 
15:20
Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat, joi, că Republica Moldova s-ar putea uni cu România pe „cale naturală”, în baza acordurilor de la Helsinki din 1975, deoarece populațiile celor două țări ar putea vota unirea în Parlamentele lor naționale, informează agenția Mediafax. „Teritoriul Republicii Moldova este locuit de cetățeni români care au fost îndepărtați de țara lor prin Pactul Ribbentrop-Molotov, un pact criminal care a dus la război. Eu nu vorbesc niciodată de presiuni ale moldovenilor ca acest lucru să se întâmple (…) Nu văd nimic în neregulă aici. La fel cum au făcut şi nemții. Au votat în cele două parlamente unirea. Republica Moldova în 1918 nu s-a unit cu România prin referendum, ci prin vot majoritar în Parlament. Parlamentul, referendumul decid. Dacă vă gândiți la vreun referendum în România, n-am nimic împotrivă”, a declarat Traian Băsescu, într-o conferință de presă susținută, joi, la Târgu Mureș la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie.
15:20
O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de către Ruben Atoyan, va face o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25-29 martie, a anunțat Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, citat de IPN. Potrivit comunicatului citat, scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale. Ultima dată o echipă de experți a FMI a fost în Republica Moldova în luna septembrie anul trecut. Misiunea a fost condusă tot de Ruben Atoyan.
15:10
Potrivit unui sondaj Gallup înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina, din 31 martie, numai 9% dintre ucraineni au încredere în Guvernul de la Kiev, iar 91% spun că în Guvern corupția este larg răspândită. Potrivit Gallup, procentajul este cel mai mic din întregul spațiu post-sovietic, unde cifra medie a încrederii în guverne este de 48%. În lume procentajul este de 56 %, potrivit Gallup. În 2014, în perioada protestelor de pe Maidan, încrederea în fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici era de 24 %.În alegerile de duminică, pe primele trei locuri în preferințele electoratului se află actorul de comedie Volodimir Zelenski, urmat, aproape la egalitate de fostul premier Iulia Timoșenko și de actualul președinte Petro Poroșenko. Potrivit unui sondaj realizat de grupul independent de evaluare „Rating” din Kiev, difuzat luni, Zelenski - un novice pe scena politică ucraineană - este preferat de 25,1% dintre alegătorii care au declarat că se vor prezenta la urne. Petro Poroşenko se situează pe locul doi, cu 16,8% din intențiile de vot,  urmat îndeaproape de fostul premier Iulia Timoşenko, cu 16,2%. La alegerile pentru cea mai înaltă funcție în statul ucrainean concurează în total 44 de candidați.
Acum 8 ore
13:10
Interviul dimineții campania pascală „Masa Bucuriei” cu coordonatoarea acțiunii.
Acum 12 ore
12:00
Guvernul sirian a condamnat vineri intenția președintelui american Donald Trump de a recunoaște anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan în 1967 – o anexare care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. „Poziția americană... denotă disprețul Statelor Unite față de legitimitatea internațională”, a declarat un oficial de la ministerul sirian de externe, citat de agenția siriană de știri de stat SANA. Declarația lui Trump a fost condamnată și de Liga Arabă. Secretarul ei general Ahmed Aboul Gheit a spus că ea „este total în afara dreptului internațional”.
12:00
Poliția din capitala kazahă Astana și din orașele Alma-Ata și Șikment a reținut zeci de oameni care protestau împotriva intenției autorităților de a reboteza capitala țării după numele fostului președinte Nursultan Nazarbaev, la numai câteva zile după ce el și-a anunțat în mod surprinzător demisia. Arestările au avut loc în timpul sărbătorii Novruzului. La Astana poliția s-a confruntat cu un grup de demonstranți care purtau o pancartă, apoi i-a arestat și i-a dus la secție. O corespondentă a televiziunii noastre Current Time, Svetlana Glușkova, s-a numărat printre cei arestați.
12:00
Misiunea NATO din Afganistan spune că doi militari americani din rândurile ale au fost uciși în timpul unei operațiuni. În declarația datată 22 martie, misiunea Resolute Support nu a dat alte detalii și nu a făcut publice numele celor uciși. Violențele au continuat în ultima vreme în Afganistan, în ciuda ținerii unor negocieri între Talibani și oficialități americane asupra unui posibil acord de pace. Ultimele discuții s-au încheiat luna aceasta, ambele părți vorbind apoi despre progrese, dar nu despre vreun acord. În misiunea Resolute Support sunt angajați 17.000 de militari, dintre care cam jumătate sunt americani.
12:00
Președintele Igor Dodon a salutat vineri împlinirea a patru ani de când Irina Vlah a câștigat alegerea pentru postul de bașcan al autonomiei găgăuze, exprimându-și sprijinul pentru candidatura ei la un nou mandat, informează ziarul „Curentul”. „Irina Vlah s-a dovedit a fi un manager eficient, un adevărat profesionist și om de stat”, a scris Dodon pe Facebook, într-o postare numai în limba rusă, adăugând că speră la următoarele alegeri Vlah să obțină „din nou o victorie răvășitoare”. Alegerile pentru postul de bașcan ar urma să aibă loc la 30 iunie, și Irina Vlah conduce detașat în sondajele de opinie.
12:00
Într-o primă declarație după incidentul de joi dintr-o cafenea din capitală, în urma căruia a fost spitalizat, deputatul PD, Sergiu Sîrbu l-a contrazis pe adversarul său, activistul Pavel Grigorciuc, care recunoscuse că i-a dat o palmă. Într-o postare pe Facebook, Sîrbu scrie că a primit o lovitură puternică în cap, despre care crede că a fost „cu pumnul sau cu un obiect”. Sîrbu a mai scris că este în continuare sub observație medicală, pentru că asemenea lovituri pot avea efecte întârziate. Joi, poliția a spus că Grigorciuc riscă cinci ani de închisoare pentru agresarea lui Sîrbu, fiind recidivist. Grigorciuc a fost anterior condamnat cu suspendare la patru ani de închisoare pentru violențele la care s-ar fi dedat împreună cu colegii din așa-numitul „grup Petrenco” la protestele împotriva acaparării justiției de către PD, în 2014.
09:10
Democrații și socialiștii curtează blocul ACUM de parcă ar încerca să seducă o mireasă proastă (V. Călugăreanu/cotidianul.md).
08:50
Criza politică și economică din Venezuela este principala temă a întâlnirilor pe care le va avea astăzi președintele american Donald Trump cu liderii din zona Caraibelor, regiune în care au existat reacții diverse la chemarea Statelor Unite de a fi înlăturat de la putere președintele Nicolas Maduro. Trump îi va primi pe liderii din Jamaica, Bahamas, Haiti, Rep. Dominicană și St. Lucia la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida. Aceste țări fie s-au distanțat de Maduro, fie l-au recunoscut pe liderul opoziției de la Caracas, Juan Guaido, drept lider interimar. AP scrie că criza venezuelean a pus țările din zona Caraibelor într-o situație dificilă, pentru că unele dintre ele au fost ajutate ani de-a rândul cu credite ieftine de Venezuela bogată în petrol.
08:50
Mii de oameni s-au adunat la funeraliile a 26 de victime ale atacului armat de la moscheile din Christchurch, Noua Zeelandă. Ceremonia are loc la un cimitir musulman unde câțiva dintre cei 50 de oameni uciși în urmă cu o săptămână deja au fost înmormântați. Mai devreme, mii de oameni, inclusiv premierul Jacinda Ardern, s-au adunat într-un parc din Christchurch la rugăciunea musulmană de vineri, în semn de solidaritate cu comunitatea atacată de un rasist australian. Printre cei înmormântați vineri se numără și cea mai tânără victimă a atacului, Mucaad Ibrahim, de trei ani.
08:50
Liderii Uniunii Europene s-au adunat joi seară la Bruxelles pentru a lua în discuție cererea prim-ministrei britanice de a amâna ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care urmează să aibă loc pe 29 martie. Summitul continuă azi. Theresa May vrea un răgaz de trei luni pentru a-și convinge Parlamentul să aprobe acordul de divorț negociat de ea cu Uniunea Europeană, respins deja de două ori. Dar, într-o ciornă de hotărâre a summitului de la Bruxelles, se spune că UE ar putea acorda Londrei răgaz numai două luni, adică până la 22 mai, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
08:50
Activistul Pavel Grigorciuc riscă o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru că l-ar fi bătut pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu. Într-un comunicat al poliției, citat de TV8, se spune că Grigorciuc este „recidivist”, având o condamnare la închisoare de patru ani cu suspendare din cauza protestelor din 2014 de la Procuratură. Grigorciuc a recunoscut pe rețele că i-a dat o palmă lui Sîrbu, din cauza unei dispute la o cafenea, dar Sîrbu și suporterii lui spun că el ar fi fost bătut rău, fiind internat la spital. Nu există informații despre stare de sănătate actuală a deputatului democrat. Partidul Democrat a dat vina pe blocul ACUM pentru incidentul venit după ce Grigorciuc participase la protestul ACUM împotriva „proceselor politice”, la Parlament.
08:50
Președintele Igor Dodon spune că dacă socialiștii nu vor participa la formarea noii majorități parlamentare, R. Moldova va avea probleme în negocierea noilor tarife la gaze și în exporturile către F. Rusă. „Acest Guvern, majoritate parlamentară sau partener trebuie să fie credibil pentru ruși, ei n-o să discute cu oricare”, a avertizat Dodon joi seară, într-o emisiune de televiziune citată de agenția IPN. După alegerile de la 24 februarie, pe care socialiștii le-au câștigat fără să obțină majoritatea, mai mulți oficiali ruși și-au exprimat speranța că rezultatele vor duce la îmbunătățirea relațiilor bilaterale. Aceste relații au fost tensionate mai ales din cauza unor „hărțuieli” la care i-ar fi supus autoritățile ruse pe unii oficiali de rang înalt la Chișinău.
08:50
Parlamentul ales pe 24 februarie și-a ținut joi prima ședință, la care s-a anunțat înființarea câtorva fracțiuni parlamentare, dar, în lipsa unei majorități, nu a făcut vreo tentativă de alegere a conducerii forului legislativ. Președintele Igor Dodon a spus la ședință că va invita în zilele următoare la convorbiri liderii parlamentari, dar că este gata să desemneze un nou premier și guvern doar dacă majoritatea este formată de fracțiuni parlamentare, nu din „transfugi”. În marginea ședinței de joi, la un briefing liderul noii fracțiuni PD, premierul în exercițiu Pavel Filip, a spus că discuțiile pentru formarea noii majorități ar putea demara săptămâna viitoare.
Acum 24 ore
06:20
Dacă acest cinovnic nici nu-şi propune pesemne să facă ceva, ce să mai facem noi, simplii muritori?
05:00
Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.