Interzicerea votării peste hotare în baza actelor expirate, atacată la Curtea Constituțională

Agora.md, 12 ianuarie 2019 17:50

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, solicită magistraților Curții Constituţionale să examineze în regim de urgenţă constituţionalitatea interzicerii votării, pentru moldovenii din diasporă, în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate, transmite IPN.În sesizare, avocatul poporului scrie că interdicţia pentru cetăţenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară Constituţiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum o oră
20:10
Fosta şefă a DNA și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecție fiind în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Comisiei Europene.
19:50
WhatsApp, unul dintre serviciile de mesagerie ale platformei de socializare online Facebook, limitează, începând de luni, transferul unui mesaj la maximum cinci destinatari, pentru a combate "dezinformarea şi zvonurile", potrivit Mediafax.
Acum 2 ore
19:10
Partidul Democrat din Moldova a decis să acţioneze în judecată compania deţinătoare care deține Jurnal TV. Motivul invocat de cătreb democrați este JurnalTV a refuzat nejustificat să difuzeze un spot video privind referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.
19:00
Contestația blocului ACUM împotriva PSRM, depusă la Comisia Electorală Centrală acum cinci zile, a fost respinsă. Prin acest document, blocul format din PAS și PPDA cerea sancționarea socialiștilor pentru că nu a declarat cheltuielile efectuate pentru plasarea mai multor panouri în care apare șeful statului, Igor Dodon, care este și liderul neformal al PSRM. Deși blocul ACUM cerea eliminarea PSRM din cursă, acești nu s-au prezentat la ședința CEC, iar solicitarea lor a fost respinsă fiind considerată nefondată.
Acum 4 ore
18:30
Contestația blocului electoral ACUM, depusă împotriva Partidului Democrat din Moldova, a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit CEC, PAS și PPDA nu au prezent suficiente probe prin care să demonstreze că pliantul semnat de Vlad Plahotniuc, din numele fundației Edelweiss, a fost repartizat la data de 13 ianuarie, așa cum se invoca în contestație. Respectiv, PDM nu ar fi fost obligat să raporteze cheltuielile respective.
17:50
De zece ani realitatea vieții în Republlica Moldova este transpusă într-o piesă de teatru. „MADE IN MOLDOVA” de Constantin Cheianu este un spectacol care reușește să sublinieze durerile acestei națiuni, dar și să-i inspire speranță într-o zi de mâine mai bună. În această săptămână, actorii de la teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” vă așteaptă la un spectacol de viziune, modern şi percutant
17:50
Autoritatea Națională de Integritate, care, în perioada alegerilor, eliberează candidaților certificatele de integritate necesare pentru înscrierea în cursa electorală, se plânge că a devenit ținta unor atacuri ale unor politicieni și exponenți ai presei. ANI a venit cu un comunicat în care scrie că nu autoritatea decide să elibereze sau nu certificatele sus-menționate și. În plus, ANI spune că în aceste acte nu pot fi introduse „informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv”.
17:50
Fostul comunist și actualul deputat democrat Anatolie Zagorodnîi ar putea ocupa fotoliul de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Până atunci a rămas un singur pas – aprobarea candidaturii de către plenul Parlamentului. În urma unui concurs organizat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, Zagorodnîi a ocupat punctajul maxim.
17:20
De zece ani realitatea vieții în Republlica Moldova este transpusă într-o piesă de teatru. „MADE IN MOLDOVA” de Constantin Cheianu este un spectacol care reușește să sublinieze durerile acestei națiuni, dar și să-i inspire speranță într-o zi de mâine mai bună. În această săptămână, actorii de la teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” vă așteaptă la un spectacol de viziune, modern şi percutant
17:10
Primăria Capitalei revine din nou la subiectul GPS-ului în troleibuzele din Chișinău. La ședința de astăzi a serviciilor municipale, șeful general al Regiei Transport Electric, Dorin Ciornîi, a promis că anul acesta GPS-ul din troleibuze va fi o prioritate. Povestea e veche, însă. Primele promisiuni despre GPS s-au făcut încă în timpul primului mandat al lui Dorin Chirtoacă la primărie, iar apoi autoritățile municipale au continuat să pomenească subiectul.
17:00
Astăzi, 21 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că nu va candida la parlamentarele din 24 februarie, deși anterior a declarat de mai multe ori că și-ar putea depune candidatura pentru scrutinul electoral. Analistul politic Ion Tăbârță pune la îndoială sinceritatea deciziei comunicate de președinte, întrucât aceasta i-ar fi fost impusă „prin anumite mijloace ale politicului”. Totodată, analistul politic Igor Boțan spune că „este decizia Curții Constituționale pe care socialiștii au vrut-o și au obținut-o: Șeful statului nu duce partizanat politic și nu participă în campanii electorale”.
16:50
Astăzi, 21 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că nu va candida la parlamentarele din 24 februarie, deși anterior a declarat de mai multe ori că și-ar putea depune candidatura pentru scrutinul electoral. Analistul politic, Ion Tăbârță pune la îndoială sinceritatea deciziei comunicate de președinte întrucât aceasta i-ar fi fost impusă „prin anumite mijloace ale politicului”. Totodată, Igor Boțan spune că „este decizia Curții Constituționale pe care socialiștii au vrut-o și au obținut-o: Șeful statului nu duce partizanat politic și nu participă în campanii electorale”.
Acum 6 ore
16:40
Resturi din mașina condusă de Prințul Philip al Marii Britanii, implicată într-un grav accident rutier săptămâna trecută, au fost scoase la licitație pe eBay, scrie BBC News, citat de Digi24.
15:50
E visul multor cupluri de îndrăgostiți – o călătorie pe canalele înguste ale Veneției pe o gondolă și o muzicuță romantică de fundal. Pentru o interpretă de la noi, de ceva vreme, această îndeletnicire a devenit rutină zilnică. Dana Markitan recunoaște că e și o mare provocare, or, turiștii unicului oraș pe apă din Europa vin acolo din întreaga lume, așa că solicitări de piese sunt diverse, scrie EA.md.
15:50
La 24 februarie 2019, pe lângă alegeri parlamentare vom avea și un referendum consultativ. În cadrul plebiscitului, cetățenii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la două întrebări. Până în prezent în campania pentru referendum s-au înscris doi concurenți electorali. Este vorba de Partidul Democrat, care optează „pentru” și Partidul Comuniștilor care se poziționează „contra”. Chiar dacă au în cont suma de 100 000 de lei comuniștii nu au cheltuit până acum niciun bănuț pentru a-și promova opinia față de plebiscit. Spre deosebire de ei, democrații au raportat la CEC cheltuieli de peste 4 000 000 de lei. Suma este de 30 de ori mai mare dcât banii cheltuiți până acum pentru alegerile parlamentare.Banii au venit tot de la partid și s-au dus în mare parte către televiziunile apropiate liderului formațiunii. Cu alte cuvinte, Plahotniuc a mutat banii dintr-un buzunar în altul.
15:40
Autorităţile chineze spun că omul de ştiinţă care susţine că a creat anul trecut primul copil din lume „modificat genetic” a acţionat în mod ilegal şi în căutarea faimei şi averii, scrie News.ro.
15:30
Încă o ședință din dosarul Șor, examinat la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată. Motivul e același ca la amânarea precedentă – nu este finalizată expertiza financiar-contabilă dispusă de magistrați, la solicitarea avocaților.
15:20
60 de tineri pasionaţi de IT au studiat gratuit domeniul testării softwareîn cadrul proiectului smartTest powered by Orange Systems, IT hub-ul OrangeMoldova. Scopul acestuia este dea contribui la asigurarea competențelor-cheie pentru viitor într-un modaccesibil și distractiv.
15:20
În acest weekend, un echipaj de patrulare care se afla pe bd. Mircea cel Bătrân intersecție cu str. Ginta Latină din capitală a observat un BMW care se deplasa haotic. Șoferul a ignorat intenționat somația inspectorilor de a opri mașina, continuând deplasarea cu viteză. La scurt timp, polițiștii l-au oprit pe șofer la intersecția străzilor Nicolae Milescu-Spătaru și Vadul lui Vodă.
14:50
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică decizia de neparticipare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a adus critici dure în adresa guvernării din ultimii 10 ani, dar nu a ezitat să enumere care au fost, în viziunea sa, succesele înregistrate de instituția prezidențială, în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat. 
Acum 8 ore
14:10
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică decizia de neparticipare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a adus critici dure în adresa guvernării din ultimii 10 ani, dar nu a ezitat să enumere care au fost, în viziunea sa, succesele înregistrate de instituția prezidențială, în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat. știrea se actualizează.
14:10
Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, îl acuză pe liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, că ar fi „furat șapte milioane de euro de la popor”, de pe urma unei cauze câștigate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în 2008. Liberalul a declarat că Năstase nu ar fi apărat interesele unui investitor german, așa cum pretindea la CEDO, ci pe cele ale familiei Țopa, care ar sta în spatele firmei respective.Am încercat să discutăm cu Andrei Năstase. Acestea ne-a spus însă că „nu comentează inepțiile unor oameni aflați în agonie”.
13:40
Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) a prezentat primele profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare. Reprezentanții ICPC, proiect creat de patru ONG-uri, au vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre criteriile în baza cărora au fost monitorizați candidații, cum a decurs dialogul cu partidele politice și procesele de judecată intentate în cadrul campaniei.
13:30
Deși este unul dintre cei cinci miniștri care își dorește să ajungă în Parlament, Chiril Gaburici nu și-a anunțat încă intenția de a renunța la activitatea sa din Executiv, așa cum au făcut colegii săi. Mai mult, Ministrul Economiei și Infrastructurii participă, în ultima perioadă, la tot felul de evenimente și întruniri, face totaluri, vorbește despre realizări și conturează planuri de viitor. Toate din poziția de demnitar de stat. Pe lângă apariția la evenimente, Gaburici a înregistrat săptămâna trecută o prezență extrem de activă la mai multe emisiuni produse de televiziunile trustului media apropiat Partidului Democrat din Moldova.
13:10
Într-o duminică cu multă zăpadă, 259 de copiiidezavantajați din mai multe regiuni ale țării, au avut parte de o excursiemagică. Destinația a fost cel maiîndrăgit loc al copiilor – circul!
13:10
De zece ani realitatea vieții în Republlica Moldova este transpusă într-o piesă de teatru. „MADE IN MOLDOVA” este un spectacol care reușește să sublinieze durerile acestei națiuni, dar și să-i inspire speranță într-o zi de mâine mai bună. În această săptămână, actorii de la teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” vă așteaptă la un spectacol de viziune, modern şi percutant
Acum 12 ore
12:30
Simona Halep a pierdut pentru a noua oară în zece meciuri cu Serena Williams (16 WTA), dar a chinuit-o în multe momente pe americanca de 37 de ani şi a părăsit terenul în aplauzele publicului.Serena Williams s-a antrenat pentru Australian Open 2019 în compania unor jucători din circuitul masculin, iar acest lucru s-a văzut până acum, la Melbourne, inclusiv în confruntarea cu Simona Halep, scrie adevarul.ro.Ceea ce s-a petrecut în primul set e ceea ce se numeşte un duel inegal: în 20 de minute, Serena, pur şi simplu, s-a distrat cu adversara ei, impunându-se cu 6-1. N-a fost, totuşi, cel mai rapid set luat de Serena la această ediţie de la Australian Open, ea câştigând cu 6-0, în prima zi, cu Tatjana Maria (73 WTA), în 19 minute.
12:20
Partidul Politic Șor este lider la capitolul cheltuieli în ultimele patru săptămâni, după înregistrarea în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. În această perioadă formațiunea a cheltuit aproape 700 000 de lei. Pe locul doi se situează Partidul Socialiștilor cu cheltuieli de peste jumătate de milion de lei. Mai puțin de 200 000 de lei au cheltuit Partidul Nostru și Partidul Democrat, iar Blocul electoral ACUM a raportat cheltuieli de puțin peste 74 000 de lei.Cea mai mare parte din bani au venit în conturile partidelor din donații, iar cea mai mică donație a fost făcută pentru democrați - 4 lei și 50 de bani.
12:10
În decembrie 2018 SpitalulInternațional Medpark din Republica Moldova a obținut pentru a doua oară certificatul GoldSeal of Approval al Joint Comission International – acreditare careconfirmă corespunderea continuă a calității serviciilor medicale și siguranțeipacientului cu standardele recunoscute la nivel mondial. În prezent doar 656 deinstituții medicale din întreaga lume dețin această acreditare și mai puțin de5% dintre aplicanți reușesc să demonstreze că întrunesc condițiile pentru aprimi onorabilul titlu.
12:00
Responsabilii de la ÎM „Spații Verzi” s-au săturat să tot scoată băncile de pe suprafața lacului din parcul „Valea Morilor” din Capitală. În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, directorul întreprinderii, Serghei Carp, s-a plâns că „fenomenul” aruncatului băncilor în lac a devenit o obișnuință. Asta deși în zona au fost instalate camere de supraveghere video. Problema este că municipalitatea nu știe încă dacă Poliția are acces la imagini.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.