O dietă bogată în fibre, asociată cu reducerea riscului de afecţiuni cardiovasculare, cancer şi diabet

Evzmd.md, 12 ianuarie 2019 13:00

Riscul de a dezvolta "o gamă largă" de boli netransmisibile, inclusiv afecţiuni cardiovasculare, poate fi redus cu până la o treime prin adoptarea unei alimentaţii care include cereale, leguminoase şi pâine integrală. Specialişti de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au analizat studii clinice şi cercetări realizate în ultimele patru decenii, la care au participat peste un milion de persoane. Concluziile analizei au fost publicate vineri în jurnalul Lancet. Pentru fiecare 1.000 de participanţi la cele 243 de cercetări şi studii clinice, aportul ridicat de fibre alimentare a fost echivalent cu o scădere cu 13 a numărului de cazuri de deces şi cu 6 a celui de boli coronariere în comparaţie cu persoanele cu o alimentaţie săracă în fibre. Potrivit dr. Andrew Reynolds, autor principal al studiului, rezultatele au demonstrat dovada clară a faptului că oamenii ar trebui să crească aportul de fibre alimentare. "Studiul nostru indică faptul că ar trebui să avem cel puţin 25 - 29 de grame de fibre în alimentaţia zilnică, deşi cea mai mare parte dintre noi consumăm mai puţin de 20 de grame de fibre pe zi", a explicat specialistul. Cercetarea a fost comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care intenţionează să dezvolte noi recomandări privind aportul optim zilnic de fibre. "Acest studiu este esenţial deoarece există o confuzie în rândul publicului cu privire la ceea ce ar trebui să stea la baza alegerilor noastre culinare şi a impactului pe care îl au acestea asupra riscului de apariţie a anumitor afecţiuni", a declarat unul dintre coautorii cercetării, Jim Mann. Oamenii de ştiinţă au concluzionat de asemenea că persoanele care au crescut aportul de fibre alimentare aveau o greutate corporală mai mică, dar şi un nivel redus al colesterolului total. "Am descoperit un efect pozitiv copleşitor, dietele bogate în fibre având un rol protector în faţa bolilor de inimă, a diabetului, cancerului şi riscului de deces", a adăugat Mann.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 2 ore
19:30
Chiar şi niveluri scăzute de activitate fizică pot reduce riscul de a muri de cancer, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni, potrivit studiului care a analizat datele a peste 88.000 de persoane, cu vârste între 40 şi 85 de ani, strânse în perioada 1997-2008, şi a făcut legătura cu decesele înregistrate până la sfârşitul anului 2011, relatează Press Association, citat de Agerpres. Cercetătorii au afirmat că petrecerea chiar şi a unui timp scurt pentru activităţi de agrement ar putea aduce beneficii pentru sănătate. Un minut de alergare, ciclism sau sporturi competitive a fost considerat echivalentul a două minute de activitate de intensitate moderată, precum mersul pe jos, grădinăritul sau dansul. Au fost luate în considerare doar activităţile de peste 10 minute. În cazul celor care au participat la activităţi fizice moderate între 10 şi 59 de minute pe săptămână riscul de deces din orice cauză s-a redus cu 18% în timpul perioadei studiate, comparativ cu cei care au fost inactivi, potrivit studiului. În cazul persoanelor implicate în activităţi moderate între 150 şi 299 de minute pe săptămână riscul de deces s-a redus cu aproape o treime (31%). „Promovarea activităţii fizice de orice intensitate şi durată este o abordare importantă pentru reducerea riscului de mortalitate în rândul populaţiei”, au afirmat autorii studiului.
Acum 4 ore
18:45
Mai exact, cercetătorii au detectat mai mulţi quasari - uriaşe discuri de praf şi gaze cosmice superfierbinţi care au în centru găuri negre supermasive, scrie SPACE, citat de Agerpres. În ceea ce le priveşte, găurile negre nu emit radiaţii sau energie (cu excepţia radiaţiei Hawking) aşa că nu pot fi observate direct, ci doar prin intermediul interacţiunii cu materia din jur. Quasarii observaţi şi găurile lor negre centrale se află la 13 miliarde de ani lumină de Terra, ceea ce înseamnă că astronomii au observat nişte obiecte cosmice, aşa cum erau ele, la doar aproximativ 800 de milioane de ani după naşterea Universului. Înainte de această descoperire, realizată prin intermediul telescopului nipon Subaru, în această regiune a Universului erau detectate doar 17 găuri negre supermasive. Quasarii sunt cele mai strălucitoare obiecte din Univers şi se formează doar în jurul găurilor negre cu masa de milioane de ori mai mare decât a Soarelui. Cel mai îndepărtat quasar descoperit vreodată a fost detectat după lumina pe care a emis-o la doar 690 de milioane de ani după Big Bang. Dintre cei 83 de quasari nou descoperiţi, cel mai îndepărtat se află la 13,05 miliarde de ani lumină. Astfel, aceşti fotoni şi-au început drumul spre lentila telescopului pe când Universul nu împlinise încă 1 miliard de ani. Cercetătorii, coordonaţi de astronomul Yoshiki Matsuoka, de la Universitatea Ehime din Japonia, au folosit un instrument special, un aparat de fotografiat denumit Hyper Suprime-Cam, ce a fost montat pe telescopul Subaru, aflat pe vulcanul Mauna Kea din Hawaii. Această cameră are un uriaş câmp vizual şi a fost folosită pentru a observa întregul cer timp de 5 ani. Noua descoperire sugerează că în fiecare cub de spaţiu cu latura de 1 miliard de ani lumină din Univers se află cel puţin o gaură neagră supermasivă şi un quasar asociat. Această descoperire este importantă pentru că ne deschide o fereastră spre începuturile Universului, după tranziţia acestuia de la o supă fierbinte de plasmă, în care se aflau particule subatomice amestecate, la o structură mai ordonată şi mai rece. La început, Universul a rămas vreme de câteva sute de milioane de ani în întuneric complet, până la formarea primelor stele. Cel mai vechi semn vizibil al Universului datează de acum 13,6 miliarde de ani. La puţin timp după formarea primelor stele, hidrogenul gazos din Univers, cel mai simplu şi mai răspândit element din cosmos, a trecut printr-o perioadă de reionizare, când ceva cu foarte multă energie a descompus atomii înapoi în particulele constituente, protoni şi electroni. Oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate care a fost această sursă colosală de energie, iar quasarii se numără printre „suspecţii de serviciu”.  Echipa condusă de Matsuoka a ajuns la concluzia că în acea perioadă nu existau suficient de mulţi quasari pentru a declanşa procesul de reionizare a hidrogenului. Ei susţin că această funcţie ar fi fost asigurată de primele galaxii care s-au născut atunci.
17:45
Acest magnetar special, denumit XTE J1810–197, este unul dintre cei numai 23 de magnetari şi unul dintre cei patru magnetari radio descoperiţi vreodată. Şi-a făcut apariţia, pentru prima dată, în 2004, iar în 2008 a devenit inactiv şi nu a mai emis unde radio. Până în 8 decembrie 2018, când s-a trezit puţin schimbat, arată cercetătorii în lucrarea încărcată în 6 martie în arXiv. Acest magnetar este monitorizat, încă de la apariţia lui (inclusiv în perioada latentă), printr-un telescop radio, de o echipă de astronomi condusă de Lina Levin de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, scrie Live Science, citat de Descoperă.  Mult timp, astronomii au crezut că astfel de magnetari poartă câmpuri magnetice mai intense de peste un milion de ori decât stelele neutronice tipice şi de peste un cvadrilion de ori mai puternice decât cele ale Pământului. Aceste câmpuri magnetice par să fie sursa sclipirilor intense ale energiei electromagnetice pe care o putem detecta de pe Pământ ca rotaţiile magnetarului. Chiar şi aşa, oamenii de ştiinţă nu cunosc de ce emisiile radio ale XTE J1810–197 au adormit şi de ce s-au trezit. Magnetarii sunt printre cele mai rare şi mai puţin înţelese obiecte din catalogul stelar al omenirii. După ce s-a trezit, acest magnetar s-a comportat extrem de diferit decât în perioada 2004 - 2008.  Dacă XTE J1810–197 acţiona haotic, când a trecut ultima oară prin telescoapele monitorizate, înregistrând schimbări bruşte ale pulsaţiilor, acum, comportamentul lui este mai stabil, au raportat astronomii. În acelaşi timp, cuplul de rotaţie al stelei pare că a crescut în mod semnificativ, o trăsătură pe care cercetătorii o cataloghează ca fiind comună pulsarilor după perioadele lor latente. De asemenea, cerectătorii au raportatat oscilaţii ale semnalului radio care pot fi rezultatul undelor care se grăbesc peste suprafaţa magnetarului îndepărtat.
Acum 6 ore
17:15
Reprezentanții mai multor ONG-uri au venit într-o conferință de presă la IPN cu un mesaj public de solidarizare. Reprezentanții sectorului asociativ susține că societatea civilă este un partener care trebuie implicat în procesul decizional, pentru că doar astfel se poate contribui la dezvoltarea țării. Consilierul juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat că este vorba despre acțiuni care pun sectorul asociativ într-o lumină nu tocmai bună. „Ne referim aici la articole mass-media, atacuri inclusiv din partea politicienilor cu privire la modul în care activăm. Am observat că aceste acțiuni iau deseori forma unor articole care sunt publicate concertat pe anumite portaluri de presă cu conținut identic, dar cu titlul puțin modificat. În unele cazuri persoanele au acces chiar la informații confidențiale din dosare personale, lucru care este unul îngrijorător pentru noi”, a notat Ilie Chirtoacă. Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a spus că ONG-urile sunt organizații ale cetățenilor, care stau între ei și guvernare pentru a-i proteja de eventuale atacuri din partea guvernării. În opinia sa, în contextul atacurilor tot mai frecvente, și organizațiile non-guvernamentale s-au separat în ONG-uri care într-adevăr reprezintă interesele cetățeanului de rând, și în organizații care acționează pe linia guvernării, iar recent a devenit cunoscut faptul că patru astfel de organizații au beneficiat de finanțare de la Cancelaria de Stat pentru efectuarea unor cercetări. „Noi nu suntem decât o oglindă în care se reflectă opinia cetățeanului. Sigur că ar putea întâmpla să existe și erori. Noi acceptăm lucrul acesta, dar totuși ne străduim să fim cât mai obiectivi și să măsurăm cât mai exact ceea ce spune cetățeanul în această situație”, a mai spus Arcadie Barbăroșie. Directorul executiv Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, a menționat că problema atacurilor asupra ONG-urilor este o tendință globală. Sursa menționează în acest context Rusia, Turcia și chiar și un stat al Uniunii Europene, Ungaria, în care ONG-urile sunt supuse unor atacuri fără precedent. În Ungaria ONG-urile care apără drepturile omului și care primesc finanțare din afară sunt discreditate. Mai ales organizațiile care apără drepturile refugiaților sunt supuse presiunilor administrative, le sunt aplicate amenzi, iar uneori le este suspendată activitatea.  În Moldova atacurile s-au intensificat după deportarea, pe care o consideră ilegală, a profesorilor turci, la începutul lunii septembrie 2018. Organizația a publicat mai multe apeluri prin care a solicitat stoparea acestui proces, în condițiile în care profesorii riscau să fie judecați pe nedrept în Turcia, lucru care și s-a confirmat, recent fiind condamnați la doi dintre cei șapte profesori. Restul urmează să-și afle sentința până în luna mai. Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a menționat că pentru prima dată în 2018 asociația și observatorii săi s-au confruntat cu situații care, în opinia experților, pot fi calificate ca fiind acțiuni de intimidare. Unele au fost discutate cu actori relevanți și Ion Manole speră că acestea au fost soluționate. În viziunea sa, este necesar un climat sănătos de colaborare și parteneriat, ceea ce presupune și respect reciproc între ONG-uri și autorități. „Pledăm pentru un parteneriat strategic între stat și organizațiile societății civile. Desigur, condamnă atacurile care au avut loc și care s-au intensificat pe parcursul ultimilor doi ani. Noi nu considerăm că acesta contribuie la crearea unei societăți democratice și, în general, la dezvoltarea țării. Încă o dată – suntem pentru crearea unei culturi de dialog, respect mutual pentru ca împreună să putem contribui la dezvoltarea țării”, a mai spus Tatiana Savva, analistă la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
16:30
  Minoritățile etnice din Javekheti și Kvemo Kartli trăiesc fizic în Georgia, dar din punct de vedere cultural se raportează la Rusia, aspect care se aplică oricărei țări unde există un mare procent de populații rusofone. Date oficiale ale Fondului Municipal de Dezvoltare al Georgiei arată că cele mai populare canale de televiziune în zonele menționate sunt ruse, iar cea mai populară rețea socială este Odnoklassniki, canalele georgiene fiind defavorizate. Un aspect și mai important este că minoritățile armene și azere primesc informații politice doar din surse rusești, cum ar fi Channel One Russia, RT și Rossiya. Conform jurnalistului, problema constă în abordarea posturilor de televiziune rusești, care distorsionează adevărul și prezintă într-o lumină favorabilă statul rus și critică Occidentul. Propaganda rusă se bazează în principal pe demonizarea Occidentului și descrierea valorilor rusești ca fiind superioare. Conform mass-mediei rusești, Occidentul se află într-o criză continuă, pe când Rusia este portretizată ca o țară cu o cultură puternică, bine ancorată. Occidentul este lipsit de identitate națională, devalorizat din cauza politicilor neoliberale și a imigrației masive. Propaganda vorbește despre un Occident lipsit de cultură națională și un sistem de valori, care urmărește o expansiune continuă. Media rusească descrie vestul ca fiind ipocrit, pe de-o parte promovând toleranța și pacea, pe de altă parte generând conflicte și violențe. Un laitmotiv al mass-mediei rusești este participarea SUA la conflictul din Siria, americanii fiind descriși ca o forță colonizatoare care încurajează terorismul pentru a putea influența situația internă din țară. Următoarea țintă a propagandei rusești este Marea Britanie, exemple bune de dezinformare fiind cazul Skripal și descrierea Londrei ca fiind capitala spălării de bani. Ucraina este o altă țintă frecventă a propagandei, mass media rusească încercând să descrie autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene ca fiind încercarea SUA de a diviza ortodoxia. În cazul UE, Rusia demonizează politicile sociale europene, afirmând că imigranții sunt văzuți ca teroriști sau criminali. George Soros este descris de ruși ca fiind cauza revoluțiilor din Armenia, Ucraina și alte țări. Canalele de televiziune rusești laudă țara mamă, afirmând despre armata Rusiei că posedă avantaje față de oponenții săi și este un instrument de păstrare a securității internaționale și luptă împotriva terorismului. Toate aceste aspecte propagandistice nu ar intra în atenția nimănui, dacă nu ar avea impact, spune Neli Verulashvili. Jurnalistul georgian arată că minoritățile georgiene cred aceste informații false, majoritatea celor intervievați fiind convinși de sprijinirea terorismului de către SUA, stabilitatea pieței rusești în comparație cu cea europeană și de forțarea Georgiei de către UE pentru a primi imigranți.
16:15
Directorul British Museum, Hartwig Fischer, a înmânat stela, autentificată de experţi, ambasadorului Salih Husain Ali, relatează AFP, citată de Agerpres. „Este o piesă foarte importantă din patrimoniul cultural irakian”, a declarat Hartwig Fischer, care a profitat de ceremonia organizată cu ocazia returnării pentru a lăuda „munca extraordinară şi neîncetată” a poliţiştilor de frontieră. Autorităţile au descoperit în 2012 stela pe aeroportul Heathrow din Londra şi au avertizat muzeul. Condiţiile în care stela a dispărut din Irak rămân neclare, însă credem că ea a fost probabil furată, în urmă cu 15 ani, în timpul războiului, a declarat Michael Ellis, secretar de stat britanic pentru arte. Această stelă, numită „kudurru”, conţine textul unei donaţii regale de terenuri făcute de regele babilonian Nabucodonosor I către unul dintre supuşii săi în semn de mulţumire pentru serviciile sale, a explicat Jonathan Taylor, curator la British Museum. Pe una dintre feţele sale se pot vedea reprezentări ale marilor zei babilonieni Enlil şi Marduk, iar pe cealaltă un text juridic în cuneiformă, scriere utilizată în Mesopotamia de Jos. Potrivit lui Taylor, stela avea reputaţia de a face „vrăji groaznice” oricărei persoane care ar încerca să o deterioreze sau să-şi însuşească pământurile la care făcea referire textul scris pe ea. În prezent, există mai puţin de 200 de stele de acest tip. Cercetătorii cred, de asemenea, că stela a fost expusă în oraşul antic Nippur, în centrul Irakului de astăzi.
16:15
„Condamnarea la ani grei de pușcărie în baza unor dosare fabricate a lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, activiști ai Platformei DA, reprezintă sfârșitul justiției și democrației în Republica Moldova. Este mesajul foarte clar al regimului Plahotniuc-Dodon către întreaga societate – jocurile de-a democrația s-au terminat, oricine se va opune puterii oligarhice va păți la fel. Folosirea gazelor lacrimogene împotriva susținătorilor deținutului politic Gheorghe Petic în fața Judecătoriei Orhei, în cele mai urâte tradiții ale unui regim dictatorial, este cea mai grăitoare dovadă în acest sens”, menționează formațiunea într-un comunicat.  „Blocul ACUM și toți cetățenii liberi ai Republicii Moldova sunt în continuare alături de Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari. Aceste condamnări absurde ne motivează și mai mult să luptăm în continuare, să promovăm pachetul de legi pentru dezoligarhizarea țării și să scoatem instituțiile statului din captivitate”, se mai spune în comunicatul ACUM.  Gheorghe Petic a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, fiind acuzat de viol, iar Sergiu Cebotari, care a făcut mai multe dezvăluiri despre o schemă de trafic cu anabolizante, a fost condamnat la opt ani de închisoare, într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. 
Acum 8 ore
15:15
„I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie”, a declarat şefa guvernului britanic, scrie Agerpres.  Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului. În baza Articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc la 29 martie.
15:00
Propunerile de proiect trebuie să vizeze modernizarea instituțiilor sociale, cum ar fi cele cu profil medical, cultură, sport sau învățământ, scrie IPN. De asemenea, este vorba despre proiecte de reabilitare a infrastructurii comunitare critice: rețele de aprovizionare cu apă, canalizare, sisteme de gestionare a deșeurilor, iluminare stradală și altele. O singură localitate sau câteva localități de pe același mal pot depune dosarul pentru finanțare în valoare de până la 80 de mii de euro, din fondurile UE. Cererile comune, elaborate de comunitățile de pe diferite maluri vor fi finanțate cu până la 125 de mii de euro. Cerințele, criteriile de selectare, lista localităților eligibile și alte detalii pot fi consultate pagina PNUD. Termenul limită de depunere a dosarelor este 8 aprilie. Cea de-a cincea etapă a Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii” a fost lansată în ianuarie 2019. De la inițierea Programului, în anul 2009, peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost renovate și dotate cu echipament, printre care case de cultură, centre medicale, complexe sportive, școli, grădinițe.  
14:15
Joy Milne, o fostă asistentă medicală din Perth, a observat o schimbare subtilă de miros corporal la regretatul său soţ, Les, cu mulţi ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu boala progresivă a sistemului nervos, relatează Press Association, citat de Agerpres.  Femeia în vârstă de 68 de ani a declarat că a observat la soţul ei un miros neobişnuit, de „mosc” şi ulterior l-a abordat pe un cercetător în cadrul unei conferinţe organizată în Marea Britanie pe tema bolii Parkinson. Un studiu inspirat de presupusa sa capacitate de a mirosi anumite molecule asociate acestei afecţiuni a debutat în 2015 la Universitatea Manchester, iar concluziile acestuia au fost publicate recent în jurnalul ACS Central Science. Există speranţe că această descoperire ar putea contribui la diagnosticarea persoanelor care suferă de boala Parkinson înainte ca primele simptome să îşi facă simţită prezenţa. „Ceea ce am descoperit sunt câţiva compuşi care se remarcă la persoanele cu boala Parkinson, iar motivul pentru care i-am identificat este că Joy Milne putea mirosi diferenţa. Ea poate mirosi persoanele care au boala Parkinson”, a declarat pentru BBC autoarea principală a studiului, Perdita Barran. Oamenii de ştiinţă au conceput experimente menite să imite simţul mirosului lui Milne cu ajutorul unui instrument numit spectometru de masă. „Indicatorii biologici volatili” pe care cercetătorii i-au identificat astfel pot ajuta la dezvoltarea unui test simplu pentru detectarea precoce a afecţiunii. „Ceea ce am putea spera este că, prin diagnosticarea precoce a oamenilor, înainte de apariţia simptomelor motorii, vor deveni disponibile tratamente ce vor putea preveni înaintarea bolii. Aceasta este năzuinţa supremă”, a adăugat cercetătoarea de la Universitatea Manchester. Aproximativ un adult din 350 din Marea Britanie este diagnosticat cu boala Parkinson, o afecţiune ce îngreunează deplasarea, vorbirea şi somnul. În anul 2017, echipa de cercetători din Manchester a identificat anumite molecule prezente în pielea pacienţilor care suferă de boala Parkinson, descoperire făcută după ce Joy Milne, din Perth, Scoţia, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afecţiunea cu ajutorul mirosului. Cercetătorii i-au dat lui Milne să miroasă douăsprezece tricouri nemarcate, dintre care şase fuseseră utilizate de pacienţi cu Parkinson, iar celelalte şase de voluntari care nu fuseseră diagnosticaţi cu această boală. Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson şi încă un tricou ce aparţinea unui participant din grupul de control. Trei luni mai târziu, Milne a aflat că această persoană fusese la rândul său diagnosticată cu Parkinson în urma testelor. Soţul lui Milne a decedat în 2015, la vârsta de 65 de ani. În prezent, nu există un test prin care să poată fi identificată această boală, diagnosticarea fiind realizată prin observarea simptomelor - aceeaşi metodă utilizată la diagnosticarea în premieră a acestei afecţiuni, în 1817, de către James Parkinson.
13:45
Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Igor Dodon va adresa un mesaj deputaților nou-aleși. Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.  După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu. Prima ședință a Parlamentului de legislatura a X-a va avea loc joi, 21 martie, ora 13.00. 
Acum 12 ore
13:15
Mereu dependentă de gazul rusesc, Moldova va avea de trecut o grea încercare în 2019. Nu este niciun secret că puterea de la Kremlin a folosit întotdeauna arma energetică pentru a influența deciziile politice din țările dependente de livrările de gaze de la Gazprom. Fie prin prețurile oferite pentru gazele rusești, fie prin reducerea sau chiar sistări ale livrărilor. De-a lungul anilor, gazul s-a dovedit poate cel mai influent instrument al Kremlinului în Europa. Moldova nu este o excepție de la...
13:00
Negocierile între PE şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea. Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda), relatează News.ro. „PE intră în aceste negocieri cu o poziție extrem de puternică, cu un singur candidat. Consiliul UE intră cu o poziție mult mai slabă, stabilită în urma unui vot tehnic. Consiliul va veni să vadă cât de fermă este poziția PE și vor vedea că e extrem de fermă, apoi va trece în următoarea etapă”, a spus pentru Digi24 europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan. „Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar şi fără spaţiu de manevră: să apere candidatul care a câştigat în Parlament şi să se impună în negocierile cu Consiliul”, a precizat europarlamentarul. „Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-şef să poată începe rapid construcţia acestei noi instituţii care trebuie să devină funcţională până la finalul anului 2020”, a spus Siegfried Mureşan.    
12:45
Avocații lui Petic a categorit decizia ca fiind una neîntemeiată și că o vor contesta la instanțele superioare. Ei au mai precizat că Petic are grave probleme de sănătate. Citirea sentinței s-a făcut în tot ce susținătorii lui Petic strigau: „Procurori călăi!” „Jos Mafia!”, „Vrem Justiție corectă!”. La ședința de judecată au asistat și observatori de la Ambasada SUA.  
11:45
Modalităţile de a măsura fericirea sunt mult mai vechi decât sărbătoarea dedicată acesteia. În 1972, al patrulea rege al Bhutanului, Jigme Singye Wangchuck, a declarat, într-o conferinţă internaţională, că „fericirea naţională brută este mult mai importantă decât produsul intern brut”. Conceptul său presupunea că dezvoltarea sustenabilă trebuie să ţină cont şi de aspectele non-economice ale bunăstării. Acesta a fost materializat prin crearea conceptului Fericirii Naţionale Brute şi impunerea a patru piloni de dezvoltare: buna guvernare, dezvoltarea socio-economică sustenabilă, conservarea şi promovarea culturii şi protecţia mediului, scrie mediafax, citat de Descoperă.  În anul 2005 a apărut primul index global al fericirii. Acesta a fost creat de către International Institute of Management, o instituţie din Statele Unite ale Americii. Anul 2006 a marcat lansării conceptului Genuine Progress Index(GPI), care avea ca scop măsurarea şi a bunăstării, şi a fericirii. În 2010, cei patru piloni de dezvoltare din Bhutan au fost împărţiţi pe nouă domenii: standardele de viaţă, educaţia, sănătatea, mediul, vitalitatea comunităţii, folosirea timpului, bunăstarea psihologică, buna guvernare şi capacitatea de adaptare şi promovare culturală. Modelul indexului fericirii a fost preluat şi de alte ţări. În 2007, Thailanda a creat o măsurătoare proprie, denumită Green and Happiness Index. Doi ani mai târziu, Statele Unite au pus bazele indexului bunăstării, prin intermediul sistemului de sondare Gallup. Acesta avea la bază şase criterii: evaluarea vieţii, sănătatea emoţională, mediul de muncă, sănătatea fizică, comportamentele sănătoase şi accesul la necesităţile de bază. În 2010 a fost creat Indexul Multidimensional al Sărăciei. El a luat naştere în cadrul Iniţiativei Sărăciei şi Dezvoltării Umane, care aparţine universităţii din Oxford, Regatul Unit, şi cuprindea cinci teme de evaluare, printre care se numără calitatea muncii, emanciparea, siguranţa pe plan fizic şi bunăstarea psihologică. Anul 2011 a marcat apariţia Raportului Mondial al Fericirii, lansat de Organizaţia Naţiunilor Unite, dar şi a unui index al fericirii în Canada. Modelul măsurătorii a fost adoptat şi în Coreea de Sud în 2012, iar iniţiative şi strategii similare au mai fost propuse în oraşul american Seattle, dar şi în regiunea indiană Goa. Cum s-a stabilit Ziua Internaţională a Fericirii Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii a venit din partea lui Jayme Illien, un filantrop şi activist american. Acesta deţinea funcţia de consiler al Naţiunilor Unite şi era menbru al organizaţiei „Economişti pentru pace şi securitate”, afiliată ONU. Illien şi-a prezentat conceptul în faţa oficialilor Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2011 şi a primit atât sprijinul Secretarului General, Ban Ki moon, cât şi cel al celor 193 de state membre. Data de 20 martie a fost aleasă de Illien pentru că ea coincidea cu echinocţiul de primăvară. Acesta este un fenomen resimţit pe plan universal, care are loc atunci când soarele se află exact pe ecuatorul ceresc. În 2011 este adoptată rezoluţia 65/309 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Aceasta purta titlul „Happiness: towards a holistic approach to development” şi încuraja guvernele statelor membre să recunoască existenţa altor modalităţi de măsurare a bunăstării, o integrare mai bună a politicilor economice şi sociale şi dezvoltarea de politici dedicate protecţiei mediului şi alcătuirea unor indicatori care să servească drept ghid în alcătuirea politicilor publice. Sărbătoarea a devenit oficială pe 28 iunie 2012, o dată cu adoptarea rezoluţiei 66/281 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceasta proclama data de 20 martie ca Ziua Internaţională a Fericirii, iar modurile recomandate de a celebra această zi erau activităţile cu caracter educaţional şi de creştere a gradului de conştientizare asupra conceptului. Cum a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Fericirii Prima Zi Internaţională a Fericirii a fost celebrată pe 20 martie 2013, în cadrul unei conferinţe susţinute în New York sub edgida TedXTeen. La eveniment au participat Ndaba Mandela, nepotul fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela şi Chelsea Clinton, fiica fostului preşedinte american Bill Clinton. În anul 2014, celebrările au fost promovate de muzicianul american Pharell Williams şi Fundaţia Naţiunilor Unite prin lansarea primului videoclip de 24 de ore. Acesta a fost realizat pentru piesa „Happy” a lui Williams şi a constat din filmări trimise de oameni din toată lumea. Artistul a jucat un rol important şi în cadrul festivităţilor din 2015, când a susţinut un discurs în faţa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite în cadrul căruia a proclamat că fericirea este un drept din naştere şi a făcut un apel la acţiune împotriva schimbărilor climatice. Cum poţi sărbători Ziua Internaţională a Fericirii anul acesta Site-ul oficial al evenimentului, happinessday.org, recomandă mai multe modalităţi de a celebra această zi. Printre acestea se numără promovarea sărbătorii pe reţelele de socializare fie prin postarea logo-ului evenimentului pe Facebook, fie prin hashtag-urile #tenbillionhappy, #internationaldayofhappiness, #happinessday, #choosehappiness, #createhappiness sau #makeithappy pe Instagram. Participanţii mai sunt sfătuiţi să facă ceva ce le aduce fericirea. Mai sunt recomandate promovarea rezoluţiilor care au stat la baza adoptării Zilei Internaţionale a Fericirii, participarea la evenimente desfăşurate în lume cu ocazia Săptămânii Fericirii (17-23 martie), a căror listă completă poate fi găsită pe site. Depunerea de angajamente legate de creşterea fericirii în lume şi promovarea ţelurilor globale ale Naţiunilor Unite (printre care se numără asigurarea egalităţii de gen sau a apei potabile, dar şi eradicarea sărăciei sau foametei mondiale) sunt şi ele susţinute.
11:45
Potrivit denunțătorului, bănuitul, împreună cu alte persoane, i-ar fi promis că ar avea influenţă asupra membrilor din  Comisia de examinare din cadrul Secției de Înmatriculare a Transportului și Calificarea a Conducătorilor Auto Drochia şi că-i poate determina să-l favorizeze la probele teoretice şi practice pentru eliberarea permisului de conducere categoria „B”. Bărbatul a fost reţinut pe un termen de 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare.
11:45
  Sistările sunt planificate între orele 09.00 și 15.00, timp în care va fi branșat apeductul nou-construit pe bulevardul Dacia, 35. Între orele 09.00 și 15.00, furnizorul de apă planifică lucrări la Stația de Pompare Hidrofor din strada Grenoble, 161/8. Ca urmare, furnizarea apei va fi întreruptă pe strada Grenoble, 157, 161/1, 163/1,165/1, 165/2. Joi și vineri, 21 și 22 martie, între orele 09.00 și 17.00, va fi sistată apa pe străzile Bogza și Ștefan Vodă din orașul Vatra din municipiul Chișinău. Furnizarea apei va fi întreruptă în legătură cu lucrările de branșare a unui apeduct nou construit din localitate. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
11:15
Este vorba despre contabila-şef a unei companii din Chişinău care ar fi dat bani angajaţilor CSP pentru a obţine avizul de susţinere a instruirilor pentru igienă sanitară, dar şi pentru un proiect de construcţie a unui obiectiv cu destinaţie alimentară. Femeia a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi este cercetată pentru corupere activă. În prezent, 32 de persoane (funcţionari şi reprezentanţi ai agenţilor economici) au statut de bănuit sau învinuit în cadrul acestei cauze, 13 persoane fiind reţinute, iar ulterior arestate. Amintim că, acum o lună, 11 angajaţi ai Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai, 2018. Potrivit materialelor cauzei, aceştia ar fi pretins sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP, ar fi acceptat mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate. De asemenea, aceştia ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului. Procurorii au pornit, în acest caz, 138 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă. Astfel, Procuratura Anticorupție şi CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de sănătate publică să sesizeze la numerele de telefon ale unităţii de gardă 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.
10:15
Potrivit procurorilor, acţiunile criminale ale inculpaţilor au avut loc în cursul anului 2015. În urma înţelegerilor prealabile, cei trei au pătruns, pe timp de noapte, în casa unui locuitor al satului Baurci, atacând şi maltratând cu o deosebită cruzime proprietarul, cerându-i toţi banii.  De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpaţii au spart mai multe gospodării din aceeaşi localitate, de unde au sustras bunuri şi bani în valoare totală de 78 de mii de lei, două arme şi muniţii.  Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.   
10:15
Zborurile urmează să fie efectuate din 15 iunie, de două ori pe săptămână, marți și sâmbătă. Prețurile pornesc de la aproape 35 de euro într-o direcție, scrie IPN.  Wizz Air și-a început activitatea în Republica Moldova în anul 2013. De pe aeroportul Chișinău compania efectuează zboruri spre opt orașe. În prezent, zboruri Chișinău-Verona-Chișinău operează și companiile  Air Moldova, Fly One (Moldova) și IG Meridiana (Italia).
10:00
Expertul în politici publice Ștefan Gligor consideră că discursul UE unul steril, foarte rezervat și echilibrat. „El nu este unul deosebit, el nu este la fel de ofensiv precum erau declarațiile și rezoluțiile Parlamentului European, inclusiv privind acordarea asistenței macrofinanciare unde s-au spus foarte clar niște lucruri în contextul reformei electorale”, spune Ștefan Gligor. În opinia lui, limbajul UE este foarte echilibrat pentru că opoziția din Republica Moldova este acea entitate de la care s-a așteptat să adopte anumite acțiuni. Jurnalistul Alexandru Cozer spune că în mesajele transmise de oficialii europeni a văzut o oarecare resemnare. Potrivit lui, în campania electorală prin vocile unor oficiali se făceau foarte multe îndemnuri de a organiza alegeri libere, corecte pentru că rezultatele scrutinului sunt foarte importante, însă acum mesajul este mai resemnat. Comentatorul politic Vlad Țurcanu afirmă că noțiunea „a fi îngrijorat”, folosită de oficialii europeni, în limbaj diplomatic înseamnă că lucrurile în Republica Moldova sunt destul de grave. Potrivit lui, UE, cel mai probabil, nu are un plan pentru Moldova în momentul de față. „N-ar trebui să așteptăm de la Uniunea Europeană să ne rezolve nouă problemele. Dacă am vrea ca această atitudine formală să fie înlocuită cu una de implicare mai pregnantă a UE, ar trebui ca la Chișinău să apară politicieni și entități responsabile, serioase. Ar trebui ca societatea civilă să se coalizeze și să-și spună cuvântul pentru ca UE să știe cu cine poate să vorbească la Chișinău”, spune Vlad Țurcanu. Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chișinău și programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare. Totodată, oficialul european a spus că UE va monitoriza cu vigilență situația statului de drept și în special implementarea Acordului de Asociere.
09:00
De la un an la altul, echinocţiul de primăvară nu are loc la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul tropic. Potrivit explicaţiilor specialiştilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ca urmare a mişcării reale a Pământului în orbita sa, produce diferenţe în durata zilelor şi nopţilor în anumite perioade ale anului, datorită poziţiei aproxiamativ fixe în spaţiu a axei de rotaţie a Pământului, precum şi a înclinării sale faţă de planul orbitei acestuia. În decursul unui an, Soarele parcurge pe sfera cerească un cerc mare, pe care astronomii îl denumesc eliptică şi care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27', scrie Descoperă.  La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cereşti în cea nordică. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. Pentru ţara noastră, aflată la latitudinea de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii, după cum informează Observatorul Astronomic. În 20 martie 2019, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest. Din momentul echinocţiului de primăvară, durata unei zile va fi în continuă creştere până în 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.  În ceea ce priveşte terminologia, „echinocţiu” provine din cuvântul latin „æquinoctium”, rezultat prin combinarea cuvintelor „æquus” (egal), „nox” şi „noctis” (noapte). De-a lungul timpului, au existat o serie de obiceiuri şi tradiţii legate de echinocţiul de primăvară. Spre exemplu, dacii ar fi desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu acest prilej, într-o grotă de la Şinca Veche.
08:45
  Sectorul BUIUCANI: șos. Balcani, în perimetrul străzilor: Cartușa (Dumbrava) – L. Deleanu; str. V. Lupu intersecție cu str. V. Belinski direcția str. M. Kogălniceanu; intersecția cu sens giratoriu: str. Calea Ieșilor - I. Creangă – bd. Ștefan cel Mare; str. M. Viteazul, segmentul străzilor: M. Dosoftei – Albișoara. Sectorul BOTANICA: str. Hristo Botev direcția bd. Dacia; bd. I. Gagarin, direcția de deplasare str. Albișoara; Sectorul CENTRU: str. București intersecție cu str. Ciuflea, direcția str. Ismail; bd. Ștefan cel Mare intersecție cu str. Ciuflea, direcția str. Ismail; str. Ismail, de la str. București direcția bd. Ștefan cel Mare; str. Ismail de la bd. D. Cantemir direcția bd. Ștefan cel Mare. Sectorul CIOCANA: intersecția cu sens giratoriu: TUTUN CTC; Sectorul RÎȘCANI: str. A. Russo, direcția str. N. Dimo; intersecția cu sens giratoriu: bd. Moscova – str. A. Russo – Kiev; str. Calea Orheiului, intersecție cu str. Studenților, direcția intrare în capitală; str. Calea Orheiului, intersecție cu sens giratoriu Renașterii Naționale; str. Calea Moșilor, direcția str. Ismail. Cei care se deplasează de la sensul giratoriu CRICOVA (km 11), pentru a ocoli intersecția străzilor C. Orheiului – Studenților: spre sectorul Ciocana pot să circule pe str. Bucovinei / N. Milescu Spătaru; spre sectorul Rîșcani (Poșta Veche) pot să circule pe șos. Balcani, str. Doina.   Echipajele mobile ale INP, dotate cu dispozitive pentru măsurarea vitezei de deplasare de tip „RADAR”, vor activa miercuri, 20 martie, pe drumurile publice naționale și republicane: - M 1: Chișinău – Leușeni, km 28 – 43; - M 3: Chișinău – Comrat, (pe segmentul r-l Ialoveni); - M 5: Bălți – Chișinău – Tiraspol, km km 194 – 224; 255 – 266; - R 1: Chișinău – Ungheni, (pe segmentul r-l Strășeni); km 40 – 70; - R 2: Chișinău – Bender; - R 3: Chișinău – Hîncești – Cimișlia, km 44 – 65; - R 6: Chișinău – Orhei, km km 13 – 21, 23 – 60; - R 16: Fălești – Sculeni – Ungheni, km 53 – 81; - R 26: Bender – Căușeni – Cimișlia, km 6 – 59; - R 30: Anenii Noi – Căușeni, km 79 – 101; - R 34: Hîncești – Leova – Cahul, km 22 – 42.
08:30
Potrivit proiectelor suspuse consultărilor publice, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică solicită aplicarea unui tarif de 134,25 bani/kWh pentru consumatorii care au instalațiile racordate la rețelele electrice de înaltă tensiune, față de 134 bani/kWh cât este în prezent. 161,25 bani/kWh este tariful solicitate pentru consumatorii racordați la rețelele electrice de medie tensiune, față de 160 bani/kWh în prezent. Pentru consumatorii casnici, racordați la rețelele electrice de joasă tensiune, tariful solicitat este de 180,25 bani/kWh față de 179 bani/kWh cât este acum. Furnizare Energie Electrică Nord solicită aplicarea tarifului de 185,25 bani/kWh pentru consumatorii instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de medie tensiune, față de 166 bani/kWh cât este în prezent, și 209,25 bani/kWh – pentru consumatorii casnici, care au instalațiile racordate la rețelele electrice de joasă tensiune, față de 191bani/kWh cât este acum. Ultima dată tarifele la energia electrică au fost ajustate pe 15 iunie 2018. Atunci tarifele au scăzut.  
Acum 24 ore
08:15
  Evenimente 235: Maximin Tracul este proclamat împărat. Este primul străin care deține tronul roman. 1413: Henric al V-lea devine regele Angliei. 1476: Scrisoarea de mulțumire trimisă de papa Sixt al IV-lea către Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, în urma Bătăliei de la Vaslui. 1815: Napoleon intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”. 1848: Revoluția de la 1848 în Germania: Regele Ludwig I al Bavariei abdică. 1852: Romanul Coliba unchiului Tom, scris de prozatoarea americană Harriet Beecher Stowe, a văzut pentru prima dată lumina tiparului. 1861: Un cutremur distruge complet Mendoza, oraș în vestul Argentinei. 1871: A avut loc ședința de constituire a Societății Academice Literare „România Jună" din Viena. 1916: Albert Einstein publică teoria relativității. 1956: Tunisia își câștigă independența față de Franța. 1962: România și Algeria stabilesc relații diplomatice la nivel de ambasadă. 1965: România a devenit membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă. 1966: Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra. 1986: Jacques Chirac devine prim-ministru al Franței. 1990: Namibia a devenit republică independentă. 1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului. 1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți – a fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume. 1996: Începe scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob. 1998: Este înființat Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, cu unități la Arad și Hódmezővásárhely. 1999: Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sunt evacuați din provincia sârbă, în Macedonia. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă își multiplică acțiunile împotriva UCK, la Drenica. 2000: A fost inaugurat la Spitalul Clinic Fundeni primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume. 2000: Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Israel cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni. 2003: Invazia Irakului din 2003: La primele ore ale dimineții SUA și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak. 2004: A fost dezvelită, în fața Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu. Nașteri 43 î.Hr.: Ovidiu, poet latin (d. 17) 1635: Elisabeta Amalia de Hesse-Darmstadt, soția Prințului-elector Philip Wilhelm (d. 1709) 1671: Christine Louise de Oettingen-Oettingen, bunica maternă a împărătesei Maria Tereza a Austriei (d. 1747) 1725: Abdul-Hamid I, sultan otoman (d. 1789) 1770: Johann Friedrich Hölderlin poet, prozator, dramaturg german (d. 1843) 1811: Napoleon al II-lea al Franței, fiul împăratului Napoleon I al Franței (d. 1832) 1820: Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (d. 1873) 1828: Prințul Friedrich Karl al Prusiei (d. 1885) 1828: Henrik Ibsen, dramaturg norvegian (d. 1906) 1831: Theodor Aman, pictor român, membru al Academiei Române (d. 1891) 1847: Gavril Musicescu, compozitor și muzicolog român (d. 1903) 1873: Constantin Banu, politician român 1874: Börries von Münchhausen, poet german (d. 1945) 1886: George Topîrceanu, poet român (d. 1937) 1889: Prințul Waldemar al Prusiei (d. 1945) 1901: Ștefan Pașca, lingvist și filolog român (d. 1957) 1901: Arhiducele Anton, Prinț de Toscana, soțul Prințesei Ileana a României (d. 1987) 1923: Iván Aba, scriitor, jurnalist și redactor maghiar (d.1982) 1934: David Malouf, scriitor australian 1944: Erwin Neher, medic german, laureat al Premiului Nobel 1949: Anca Petrescu, politician român 1950: Wiliam Hurt, actor american 1958: Holly Hunter, actrița americană 1959: Felicia Filip, soprană română 1976: Chester Bennington, solistul trupei Linkin Park (d. 2017) Decese 1393: Ioan Nepomuk, pre 1772) 1871: Alexandru Hurmuzachi, publicist, om polot martir (n. ca. 1345) 1413: Regele Henric al IV-lea al Angliei (n. 1367) 1568: Ducele Albert al Prusiei (n. 1490) 1619: Matia I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman (n. 1557) 1687: Magdalene Sybille de Brandenburg-Bayreuth, Electoare de Saxonia (n. 1612) 1751: Frederick, Prinț de Wales, fiul cel mare al regelui George al II-lea al Marii Britanii (n. 1707) 1816: Regina Maria I a Portugaliei (n. 1734) 1844: Pierre Claude Pajol, general francez (n.itic (n. 1823) 1878: Julius Robert von Mayer, naturalist și medic german (n. 1814) 1894: Lajos Kossuth, conducătorul revoluției de la 1848 din Ungaria 1906: Vasile Pogor, poet, traducător și publicist român (n. 1834) 1926: Regina Lovisa a Suediei, soția regelui Frederick al VIII-lea al Danemarcei (n. 1851) 1931: Hermann Müller, cancelar al Germaniei (n. 1876) 1934: Regina Emma a Țărilor de Jos, soția regelui Willem al III-lea al Țărilor de Jos (n. 1858) 1968: Carl Theodor Dreyer, regizor danez (n. 1889) 1975: Infantele Jaime, Duce de Segovia (n. 1908) 1992: Valeriu Novacu, fizician român (n. 1909) 1993: Polykarp Kusch, fizician american (n. 1911) 2001: Ilie Verdeț, lider comunist român, prim-ministru al României (n. 1925) 2004: Regina Juliana a Țărilor de Jos (n. 1909) 2015: Andrei Brezianu, prozator, eseist, traducator român (n. 1934) 2018: Andrei Gheorghe, prezentator și realizator de emisiuni radio-tv (n. 1962) Sărbători Ziua Internațională a Francofoniei Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret Ziua Internațională a Fericirii
08:15
  BERBEC Echinocţiul de primăvară aduce unora dintre nativii din Berbec o schimbare în bine: o veste bună, sau o promisiune tentantă. Dar, mare atenţie la răceală şi la durerile de dinţi! Astăzi o parte dintre Berbecii, semne de foc, în unele ocazii, trebuie să dea dovadă de diplomaţie ca să evite nişte conflicte inutile, de altfel. Curiozitatea ta înnăscută te împinge înainte, către noi orizonturi. Nu trebuie să fie neapărat expediţii geografice, sfera socialului te îmbie la fel de mult ca şi spaţiile savanei africane. Constelaţia internă a omului, motivaţiile şi influenţarea lui, ce imens spaţiu de explorare! TAUR Nu te lăsa încărcat cu sarcini suplimentare. Posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe. Vine în sfârşit căldura, toată lumea se grăbeşte. Tu ia-ţi un moment de respiro şi vezi în ce parte merge turma ta de taurine, direcţia vieţii tale. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta, sau cum să-ţi îmbunătăţeşti situaţie prezentă. Nimic foarte important nu pare că se întâmplă în această perioadă! GEMENI Aspecte favorabile atît sub aspect economic cât şi sentimental. Totodată mai calm şi mai activ decât de obicei, poţi să rezolvi astăzi unele lucrări întârziate sau să faci ceva progrese. Chibzuiala, tactul si umorul de care trebuie să dai dovadă astăzi constituie un bun exemplu şi in viitor de cum se poate aplana o criză. Astăzi s-ar putea sa ai de mediat între două persoane din anturaj. De dimineaţă te asaltează nişte veşti. Ascultă şi analizează bine înainte să iei o decizie. Nu te lăsa „descifrat” ci introdu tot timpul noi date în jocul social care se numeşte afacere sau dragoste. Cine este previzibil este uşor de condus. RAC Astăzi sunt posibile, din nou, probleme în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri negative pentru orice amănunt. Nu eşti singurul care ai acest tip de probleme. Stelele te favorizeaza in achiziţionarea unor obiecte de îmbrăcăminte de sezon cald pe care o sa le porţi cu plăcere, pentru că iţi stau bine. A început glorioasa primavară chiar cu vremea si vremurile astea ciudate, capricioase şi chiar neplacute. Astăzi, nu vorbi, însă, fără să-ţi faci înainte un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Disimulează-ţi cu iscusinţă intenţiile printre imagini frumoase, poetice şi pline de culoare. Apoi exprimă direct şi hotărât ce ai de spus. LEU Ai mare nevoie să-ţi “încarci bateriile”. Un tip de energie se obţine pe seama altui tip de energie. Relaxează-te, fă ceea ce îţi place, poate mişcare moderată în aer curat, respiră adânc! Norocul iti este astazi prietenul cel mai bun, care te ajuta sa treci peste obstacole şi dificultăţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ţi doreşti - să nu fie un dar otrăvit, vorba Agathei Cristie „cutia cu bomboane otrăvite”! O zi foarte bună, din punct de vedere personal. Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu mare uşurinţă. O idee interesantă îţi lumineză sufletul. Poţi să faci mult bine cu bani foarte puţini. Nu ezita! Sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, mici călătorii, reuniunile de familie. FECIOARĂ Orele de lumină. Eşti în criză de timp ! Astăzi ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reuşi să le faci pe toate, dar eşti aproape de o soluţie pentru rezolvarea unei probleme sentimentale mai deosebite. Domeniile favorizate astazi sunt cele ale familiei si relatiile de amor, cele defavorizate privesc sectorul financiar si relatiile sociale. Adică cine are noroc la dragoste nu are noroc la bani! Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! BALANŢĂ Posibile surprize plăcute în cursul dimineţii. Cu siguranţă, găseşti multă satisfacţie în faptul că ajuţi un prieten, sau un coleg. Poţi îndrepta convenabil o eroare involuntară din trecut. Fă-ţi ordine în lucrurile tale. Vezi ce-ţi mai trebuie. Vezi ce nu-ţi mai trebuie. Fă-ţi puţină ordine şi în sufletul tău. Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine potrivită pentru concluzionarea unor afaceri-relaţii. O veste, o informaţie îţi oferă o oportunitate neaşteptată, dar deosebit de plăcută/profitabilă. SCORPION Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţine-te de ea. De fapt, o veste primita spre sfarsitul zilei te fac sa speri intr-o posibila imbunatatirea a situatiei financiare, dar nu te grabi cu cheltuielile! Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi în care socializezi mai tot timpul. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba. SĂGETĂTOR În ziua echinocţiului de primăvară nu lua hotărâri importante, mai ales în ceea ce înseamnă situaţii cu active sau imobiliare, gen în ce culoare zugrăvim casa şi când punem parchet nou! Cine se trezeşte de dimineaţă aceluia îi este foarte somn. Asta este toata filozofia şi ar fi bine să-ţi cruţi fortele incepand chiar de astăzi, pentru ca alţii nu prea se gândesc la asta. Astazi sinergia si configuratia planetelor te avantajeaza in dragoste si relatiile sociale, dar sunt mai putin favorabile la bani si glorie. CAPRICORN Astăzi trebuie să respecţi legile, scrise sau nescrise! Nu încerca să impui anturajului propriul tău sistem de referinţă, ci mai bine respectă regulile jocului ca să obţii ceea ce vrei. Astăzi, armonia şi echilibrul echinocţiului de primavara, dar şi steaua fixa Fomalhaut te ajută sa-ţi înţelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitatile şi drumul pe care să-l urmezi. Pastreaza-ti calmul si zambetul pe buze si reprogrameaza toate deciziile importante si intalnirile decisive pentru o zi mai buna! VĂRSĂTOR Ai ideile foarte clare, dar încă nu găseşti modalitatea, tehnologia, oportunitatea, ca să le aplici. Ai răbdare! Evită să te implici astăzi în orice activitate legată de autorităţi. Poţi să-ţi satisfaci o mică şi nevinovată dorinţă cum ar fi o ciocolată în plină cură de slăbire, sau nişte mici în postul Paştelui, că azi nu se pune la socoteală fiind echinocţiul! Sigur, glumeam, sau glumeam serios! Ceea ce vreu să-ţi spun este să fii mai îngăduitor cu propria persoană. PEŞTI Se poate şi mai bine. Viaţa ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cât ai dori. Astăzi trebuie să dai dovada de discreţie, diplomaţie şi eleganţă în relaţiile sentimentale. Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile chiar dacă ai dreptate. Dar dreptatea este aşa de relativă! Mai lăsă-i şi pe alţii să aibă dreptate, aşa, pentru frumuseţea jocului! Iar dacă este ziua ta de naştere sărbătoreşte-o cum trebuie, nu face rabat în ziua echinocţiului de primăvară!  
Ieri
20:15
Pentru prepararea decoctului folosiţi între 9-15 grame the plante la 300 ml de apă. Se pune la infuzat 10 minute o ceaşcă de flori de caprifoi intr-un litru de apă clocotită. Se strecoară şi se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Nu se bea de către persoanele care au probleme cu stomacul sau care suferă de diaree acută. Caprifoiul deţine capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui. Unii experţi cred că floarea de caprifoi poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului din sânge. Poate calma crampe şi dureri, şi are un efect benefic asupra artritei şi reumatismului. Acesta este, de asemenea, utilizată ca un tratament pentru mai multe tipuri de afecţiuni ale pielii, cum ar fi acnee, infecţii ale pielii, răni, abcese, cicatrici, etc.
19:30
  Rolurile principale ale colonului Colonul absoarbe apa si electrolitii si depoziteaza materiile fecale pana la eliminarea lor. Miscarile de la nivelul colonului sunt lente, iar iritarea colonului provoaca tulburari gastrointestinale si, in cele mai rele cazuri, poate duce la cancer. Colonul absoarbe intre doi si trei litri de apa pe zi, iar curatarea acestuia de deseurile alimentare se poate face cu ajutorul remediilor naturiste. Principalele semne ale unui colon iritabil sunt episoadele dese de constipatie, durerile severe de cap si senzatia de arsura in piept (reflux gastroesofagian). Reteta de detoxifiere cu miere si seminte de in Ingredientele necesare sunt: – o ceasca cu apa – o lingura de miere organica – o lingura de seminte de in – un mar verde Pentru prepararea acestei retete tot ce trebuie sa faci este sa cureti marul si sa il pui impreuna cu celelalte ingrediente intr-un blender. Sucul obtinut ajuta la insanatosirea inregului sistem imunitar nu doar a colonului. Aceasta reteta este recomandata a fi consumata de doua ori pe saptamana. Semințele de in sunt un important agent anticancer, care datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega 3 reglează fluxul de estrogen. De asemenea, semințele de in conțin o substanță care reglează presiunea arterială, au efect energizant, dar sunt o alegere excelentă și pentru echilibrarea metabolizării grăsimilor și ca sursă de calciu. În plus, deoarece conțin mai multe fibre alimentare decât celelalte cereale, semințele de in sunt considerate superalimente, comparabile cu oricare dintre alimentele enumerate mai sus. De aceea sunt recomandate în curele de slăbire, pentru scăderea colesterolului și pentru prevenirea constipației. De asemenea, semințele de in reduc riscul apariției cancerului de sân, de prostată, de plămâni și de colon. O altă rețetă care folosește semințele de in, indicată pentru slăbit și curățarea colonului: Acest preparat ar trebui consumat zilnic, timp de o lună. Vă va ajuta să slăbiți în jur de 5 kg, dacă veți urma și o dietă sănătoasă, veți face sport și veți bea multă apă (2 l pe zi). Fierbeți o linguriță de semințe de in într-o ceașcă de apă. Amestecul este gata când capătă o consistență vâscoasă. Strecurați lichidul și beți-l înainte de micul dejun. Preparați doar cantitatea necesară pentru o zi.
19:15
  Echipa premierului May împreună cu principalii miniştri au discutat marţi timp de 90 de minute, inclusiv despre implicaţiile deciziei preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, care a estimat că guvernul nu poate supune pentru a treia oară votului acestei camere a parlamentului acordul privind Brexitul respins deja de două ori, cu excepţia cazului în care acest document va fi revizuit substanţial. Potrivit unei informaţii difuzate de editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, premierul Theresa May ar urma să le ceară liderilor europeni amânarea Brexitului până la finalul lunii iunie, cu opţiunea unei amânări prelungite pentru încă doi ani. Conform unei surse citate de BBC, la reuniunea guvernului desfăşurată marţi oficialii britanici nu au ajuns la un consens, în timp ce o altă sursă a deplâns faptul că Theresa May evită din nou să ia o decizie, deşi ar prefera o amânare scurtă pentru a încerca să găsească o cale de a a obţine aprobarea acordului de retragere din UE. Planul Theresei May era să supună săptămâna aceasta încă o dată votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul, respins de două ori în special din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, care poate menţine pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană. Abia apoi, dacă acordul ar fi fost totuşi aprobat, Theresa May dorea să ceară UE o amânare a Brexitului până pe 30 iunie, pentru a se putea adopta legislaţia necesară, iar dacă şi a treia oară acordul ar fi fost respins în Camera Comunelor şefa guvernului intenţiona să le solicite liderilor europeni o amânare a Brexitului pentru mai mult timp. Însă decizia lui John Bercow a dat peste cap acest plan. Liderii europeni trebuie să se pronunţe asupra oricărei amânări la summitul din 21-22 martie, în condiţiile în care data Brexitului este stabilită în prezent pentru 29 martie. Potrivit ministrului belgian de externe, Didier Reynders, liderii europeni ar putea să se abţină deocamdată să ia o decizie privind amânarea Brexitului, aşteptând să vadă ce decizii se iau la Londra. La rândul său, un oficial al preşedinţiei franceze a estimat că în lipsa unui nou vot în parlamentul britanic şi în lipsa unor propuneri alternative, ne vom îndrepta către un ''no-deal'', respectiv ieşirea Regatului Unit din UE fără un acord.
19:15
Trãim cu totii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bãtãile inimi.. Ca sã reusim asta, trebuie sã stim cum. Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amãnuntitã a ritmului functiilor organelor noastre interne. Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã: vezica biliarã (23:00-1:00) ficatul (1:00-3:00) plãmînii (3:00-5:00) intestinul gros (5:00-7:00) stomacul (7:00-9:00) splina si pancreasul (9:00-11:00) inima (11:00-13:00) intestinul subtire (13:00-15:00) vezica urinarã (15:00-17:00) rinichii (17:00-19:00) circulatia sangvinã (19:00-21:00) iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.