Parlamentul din Macedonia a aprobat acordul cu Grecia de modificare a numelui republicii în Macedonia de Nord

Europa Libera, 12 ianuarie 2019 12:00

Parlamentul din Macedonia a aprobat acordul încheiat anul trecut cu Grecia, privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave în „Republica Macedonia de Nord". În schimb, Grecia nu va mai bloca admiterea Macedoniei în NATO și UE. Votul din Parlament fusese amânat trei zile, timp în care premierul Zoran Zaev a negociat majoritatea de două treimi de care era nevoie pentru adoptrea acordului. Schimbarea numelui va intra însă în vigoare numai după ce deputaţii greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniştrii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras.Premierul grec Alexis Tsipras l-a felicitat vineri pe omologul său macedonean pentru votul din Parlamentul de la Skopje. La Atena, votul în Parlament este programat luna aceasta. Deşi are nevoie doar de o majoritate simplă, Alexis Tsipras dispune de o majoritatea de numai trei voturi, iar aliatul său, Panos Kammenos, ministrul apărării şi liderul unui mic partid suveranist, a ameninţat că va demisiona.Tsipras a anunțat tot vineri că, după aprobarea acordului cu Macedonia, Parlamentul de la Atena va vota și un protocol separat care să permită Macedoniei să adere la NATO.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 30 minute
07:30
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a anunțat că din 11 aprilie va fi interzisă vânzarea armelor de asalt militar și a celor semiautomate ca urmare a noilor legi adoptate după atacul terorist  de săptămîna trecută asupra a două moschei de la Christcurch. Atacul s-a soldat cu moartea a 50 de oameni . Autorul presupus al atacului este un australian cu vederi supremasiste si rasiste și care a difuzat atacul live pe Facebook. A fost arestat și adus in fata justitiei, unde va fi judecat pentru crime.Joi,  la Christchurch se așteaptă participarea masivă a oamenilor la ceremoniile de doliu pentru victimele atacului care a șocat opinia publică .
07:30
Autoritățile ruse au arestat mai mulți membri ai „Martorilor lui Jehova” în peninsula Crimeea, anexată acum 5 ani. Potrivit cultului religios, raidurile au avut loc la Ialta si la Alukpa și 6 persoane au fost reținute pentru interogări, printre care Artiom Gherasimov, de 34 de ani. Reținerea acestuia a fost confirmata de FSB.„Martorii lui Jehova„ au fost declarați în 2017 de către Curtea Suprema a Rusiei drept organizație extremistă, iar membrii cultului supuși persecuțiilor în întreaga Rusiei. Potrivit cultului religios, care are sediul central în Statele Unite, în Rusia  ar avea  circa 170 de mii de adepți. 
Acum o oră
07:10
Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații privind comportamentul polițiștilor și utilizarea de către aceștia a gazelor lacrimogene la protestul de miercuri, 20 martie,  din fața sediului Judecătoriei Orhei unde a fost judecat și condamnat pentru viol activistul platformei DA, Gheorghe Petic , într-un caz, considerat de acesta drept ”`motivat politic”. Incidentul s-a produs după anunțarea sentinei, informeaza site-ul Moldova.org.Potrivit Amnesty International Moldova utilizarea gazelor lacrimogene împotriva unor manifestanți pașnici a fost o măsură excesivă și disproporționată. Aceasta în condițiile în care imaginile de la protest nu indicau că exista vreo amenințare la adresa ordinii publice , vreo altercație sau pericolul unor acte de violență. Organizația atenționează că de pe uniformele forțelor de ordine care au intervenit impotriva protestatarilor lipseau însemnele de identificare individuală. Potrivit Unimedia, șase persoane au ajuns la spital. Și organizatia Promo Lex a criticat incidentul considerănd intervenția forțelor de ordine drept „ disproporționată”.
Acum 4 ore
04:20
Din agenda evenimentelor anunțate pentru joi, 21 martie 2019
Acum 12 ore
23:30
Cu numai 9 zile până la Brexit, premierul britanic Theresa May a cerut din nou Parlamentului de la Londra să aprobe cât mai repede acordul pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană, acord respins deja de două ori. Într-un scurt discurs ținut miercuri seară, Theresa May a ținut să precizeze că regretă acum faptul că a cerut Uniunii Europene amânarea Brexit-ului până pe 30 iunie dar a precizat că nu va accepta nici o prelungire peste această dată. La Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat , pe de altă parte, că UE nu poate accepta decît o prelungire scurtă și numai dacă Parlamentul de la Londra aprobă acordul negociat deja cu premierul May privind condițiile în care va avea loc ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.Data Brexit-ului , în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, este 29 martie. O eventuală amânare va fi discutată joi la Bruxelles, la summitul UE, teoretic ultimul summit la care participă și premierul britanic. 
23:00
Încrederea românilor a scăzut semnificativ când vine vorba de direcția în care se îndreaptă țara dar nu când este vorba despre Uniunea Europeană.Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru fundația germană Konrad Adenauer, doar 16,9% din români erau convinși în ianuarie-februarie anul acesta că țara se îndreaptă într-o direcție bună, comparativ cu 36,6%, în iulie 2017.Cu două luni înaintea alegerilor europarlamentare, aproape 47% din români cred însă că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcţia greşită.Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019
20:50
Liderii ţărilor din Uniunea Europeană ar putea accepta  „o scurtă prelungire" a perioadei care precede Brexit-ul, însă doar dacă parlamentul de la Londra va aproba acordul care reglementează Brexit-ul, negociat deja de UE cu guvernul premierului Theresa May, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la o conferință de presă.„Chestiunea rămâne deschisă în privinţa duratei unei astfel de prelungiri", a spus  Tusk la Bruxelles, în contextul în care May a cerut o amânare până la 30 iunie, o dată considerată prea târzie de mai multe state şi care, conform Comisiei Europene, ar implica „riscuri politice şi juridice grave" pentru UE.Cererea de amânare a Brexit-ului va fi discutată joi, la summitul de la Bruxelles al Uniunii Europene și trebuie acceptată în unanimitate.  
20:50
 Ucraina a impus noi sancțiuni împotriva a sute de cetățeni și firme, în legătură cu anexarea abuzivă a peninsulei  Crimeea, cu cinci ani în urmă și implicarea posibilă în susținerea mișcării separatiste din estul Ucrainei. Președintele Petro Poroșenko a semnat pe 20 martie decretul prin care sunt sancționate 294 de persoane juridice și 848 de persoane fizice, marea majoritatea din Rusia. Lista a fost aprobată de Consiliul Național de Securitate și Apărare din Ucraina.Unele sancțiuni sunt îndreptate împotriva unor indivizi și firme, implicate în construirea podului peste strâmtoarea Kerci; altele sunt legate de incidentul naval din noiembrie 2018 din apropiarea strâmtoarei Kerci, când paza de coată rusă a sechestrat trei nave ucrainene și a reținut toate echipajele. 
19:40
Ion Ștefaniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, implicat în procesul de reabilitare, spune că mormintele distruse prin defrișare nu au fost o rea-intenție.
19:10
Ar putea avea însă un mandat scurt dacă nu se reușește crearea unei coaliții şi votarea unui guvern.
Acum 24 ore
18:50
18:30
Ori de câte ori au criticat vreo inițiativă a guvernării cele mai reprezentative asociații din R. Moldova spun că au devenit ulterior ținte ale unor atacuri concertate, inclusiv mediatice.
18:00
Premierul britanic Theresa May a anunţat miercuri, în Parlamentul de la Londra, că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea Brexitului (ieșirea Marii Britanii din UE) până la 30 iunie după ce parlamentul britanic a respins de două ori a acordului convenit cu U.  Cerea urmează să fie discutată la summitul european care începe joi la Bruxelles.La Bruxelles se arată însă că prelungirea ar trebui să fie ori până la 23 mai ori „semnificativ mai lungă”, iar o amânare mai lungă ar însemna că Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, programate între 23 și 26 mai.
17:30
Fostul candidat al blocului ACUM în alegerile parlamentare, Gheorghe Petic, din Ungheni, a fost condamnat miercuri de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis, și amendat cu de 30 de mii de lei. Sentința a fost emisă de Judecătoria Orhei și poate fi atacată la Curtea de apel Chișinău transmite IPN.Petic a fost reținut în octombrie, anul trecut și acuzat de viol într-un caz pe care el îl consideră fabricat din rațiuni politice.  
17:10
Uniunea Europeană, prin PNUD Moldova, va finanța circa zece proiecte de renovare a obiectelor de infrastructură socială, înaintate de comunitățile de pe cele două maluri ale Nistrului, informează IPN. Inițiativa se înscrie în programul european de „Măsuri de promovare a încrederii”.Este vorba de proiecte care vizează modernizarea instituțiilor sociale, cum ar fi cele cu profil medical, cultură, sport sau învățământ. Sau proiecte de reabilitare a infrastructurii comunitare critice: rețele de aprovizionare cu apă, canalizare, sisteme de gestionare a deșeurilor, iluminare stradală și altele.Proiecte individuale vor fi finanțate cu până la 80 de mii de euro, cele prezentate în comun de mai multe comunități, cu până la 125 de mii de euro.
16:50
Cei mai mulți bani pentru promovarea pe rețelele sociale în cursul ultimei campanii electorale au fost dați de Partidulc Şor, Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM , arată datele CEC, prezentate în ultimul raport de monitorizare al Fundației „Youth Development For Innovation”.Fundația a urmărit activitatea electorală a partidelor și candidaților pe rețele sociale și a ajuns la concluzia că cele mai folosite platforme au fost Facebook și Odnoklassniki. Totodată se mai arată că volumul total de bani investiți în  promovarea online a fost de peste  1,3 milioane de lei. Partidele au alocat pentru promovarea online de la 2,2% și până la 60% din bugetul pentru publicitate. Pe circumscripțiile uninominale, cele mai multe cheltuieli pentru promovarea online le-au avut Roman Palancica, Valeriu Ghileţchi și Alexandrin Patron, care au candidat în circumscripția 51 SUA Canada, a precizat Livia Țurcanu, una din autoarele raportului de monitorizare, citată de IPN.
16:10
Curtea internațională de apel de la Haga a respins miercuri, recursul fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, condamnat pentru genocid și crime de război în cursul războiului interetnic din anii 90.În 2016, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat vinovat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995) și l-a condamnat la 40 de ani închisoare. Karadzic a fost condamnat pentru genocide la Srebrenica, unde în iunie 1995 au fost uciși peste 8 mii de bărbați și tineri musulmani, dar nu și pentru genocid în alte locuri, în timpul războiului interetnic din Bosnia-Herțegovina (1992-1995).Acuzarea ceruse judecarea în apel pentru că vrea condamnarea lui Karadzic la închisoare pe viață. Karadzic, care se apără singur, ceruse în schimb, un nou proces sau revizuirea condamnării.Apelul este judecat de Mecanismul pentru Tribunale Penale Internaţionale al ONU, care a preluat cazul de la Tribunalul Internațional, care și-a încheiat activitatea anul trecut.
15:00
Niciodată din 2001 încoace n-am avut o stare de incertitudine postelectorală mai accentuată în Republica Moldova.
15:00
Din cauza costurilor prea mari și a birocrației excesive de foarte multe ori micii antreprenori dau a lehamite din mână când vine vorba să certifice marfa.
14:30
În Kazahstan, Darigha Nazarbaeva, fiica cea mare a fostului președinte Nursultan Nazarbaeev, a fost aleasă astăzi președintă a Senatului în cadrul unor remanieri la conducerea fostei republici sovietice, care au fost declanșate de demisia neașteptată de marți a lui Nazarbaiev. Astăzi, a fost inaugurat ca președinte interimar spicherul de până acum al senatului, Qasym-Zhomart Toqaev, iar Nazarbaeva i-a luat locul la conducerea camerei superioare a Parlamentului kazah. Toqaev va asigura interimatul până la următoarele alegeri prezidențiale din 2020. În vârstă de 78 de ani, Nazarbaev tatăl a condus Kazahstanul timp de aproape 30 de ani. A anunțat marți că renunță la președinție, dar își menține statutul de „lider al națiunii” și funcția acordată pe viață de șef al influentului Consiliul de Securitate. Darigha Nazarbaeva în vârstă de 55 de ani este considerată de multă vreme drept potențială succesoare a tatălui său.
14:30
Un fost angajat al întreprinderii de stat Poșta Moldovei, care a dezvăluit o presupusă schemă de contrabandă cu anabolizante, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, dar nu poate fi arestat pentru că s-ar afla în străinătate. Judecătoria Ungheni a decis astăzi că Sergiu Cebotari se face vinovat de delapidare în proporții mari și de faptul că ar fi forțat mai multe persoane să muncească peste program. Decizia poate fi atacată cu apel. Fost șef al Serviciului control financiar și audit intern al Poștei Moldovei, Cebotari a fost arestat în iulie 2016, după ce a anunțat public că prin intermediul Poștei Moldovei se trimit zilnic zeci de colete cu anabolizante în țări ale Uniunii Europene și Statele Unite. Cebotari care a fost pus ulterior în libertate a spus că procesul i-a fost intentat din cauza dezvăluirilor. După anunțarea deciziei de astăzi a judecătoriei Ungheni, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat că-l va ajuta pe Cebotari care s-ar afla în străinătate să obțină acolo azil politic.
14:30
Președintele Igor Dodon a anunțat că a convocat pentru joi, 21 martie, prima ședință a noului Parlament ales pe 24 februarie. În anunțul lapidar al semnării decretului privind convocarea Parlamentului, Dodon a mai spus că va rosti și el un discurs în plenul forului legislativ cu ocazia primei ședințe. În cadrul acesteia, noii deputați trebuie să aleagă conducerea Parlamentului, așteptându-se că acest vot va sugera și cum o să arate viitoarea majoritate parlamentară. Formațiunile intrate în parlament (PSRM, PDM, Blocul ACUM și Partidul Șor) nu au purtat deocamdată negocieri deschide de formare a majorității.
14:30
Primele negocieri între reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului European pentru desemnarea  noului procurorului-șef european s-au încheiat fără un rezultat, transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Candidata Parlamentului pentru aceast[ funcție nouă este Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România. Consiliul European, prin ambasadorii săi, il favorizează pe candidatl francez Jean-Francois Bohnert. Următoarea întâlnire av fi peste o săptămână, pe 27 martie si este programat ca negocierile să se încheie pe 10 aprilie. Mai multe, aici. 
10:00
09:30
09:00
„Deși oficial în Moldova sunt interzise emisiunile rusești de propagandă, nu prea se simte acest lucru” (Alexandru Vakulovski/deschide.md).
08:50
Strategia postelectorală a Blocului ACUM este anularea sistemului de vot mixt și organizarea unor alegeri anticipate, a declarat Europei Libere deputatul opoziției pro-europene, Octavian Țîcu. Ideea ar fi formulată într-un pachet legislativ propus de blocul ACUM pentru a fi adoptat în primele ședințe ale noului Parlament. Pachetul „trebuie să conducă la alegeri anticipate în baza unui sistem de vot corect și a unor instituții care nu vor fi controlate de actualul regim”, a spus deputatul.Octavian Țîcu a precizat că Blocul ACUM va participa la alegerea spicherului când va avea loc prima ședință a noului Parlament și că va propune propriul candidat.
08:50
Partidul Socialiștilor și-a format marți fracțiunea parlamentară compusă din 35 de deputați, alegând-o președintă de fracțiune pe lidera partidului Zinaida Greceanîi. PSRM este primul partid care-și formalizează fracțiunea după alegerile din 24 februarie, strângând rândurile pe fundalul speculațiilor că Partidul Democrat ar intenționa să ademenească deputați socialiști pentru a crea o majoritate parlamentară. La începutul lunii, deputații socialiști au semnat o declarație comună în care au promis că vor „lucra numai într-o singură echipă unită” și că nu-și vor „trăda” colegii și alegătorii.
08:30
În Noua Zeelandă au început astăzi funeraliile victimelor atacului terorist de pe 15 martie, care a făcut 50 de morți în două moschei din orașul Christchurch. Funeraliile au loc după ce autoritățile au construit la cimitirul din oraș un mormânt special pentru musulmani. Identitatea victimelor nu a fost publicată integral, dar printre ele se află cetățeni din peste zece țări, cu vârste între 3 și 77 de ani. Pentru comiterea atacurilor în cele două moschei a fost arestat un australian de 28 de ani, Brenton Tarrant, căruia i se atribuie convingeri neo-naziste.
08:30
Președintele american Donald Trump i-a spus omologului său brazilian Jair Bolsonaro că va desemna Brazilia drept „aliat non-NATO major” al Statelor Unite și că este dispus să examineze admiterea țării dud-americane în NATO. Președintele american s-a întâlnit marți la Casa Albă cu Bolsonaro, liderul populist al Braziliei aflat în prima vizită în Statele Unite de la alegerea sa ca președinte în octombrie trecut. Singura țară latino-americană care colaborează cu NATO ca „partener global” este Columbia, care a primit acest statut în 2018, fără obligația de a participa la acțiuni militare. Supranumit „Trump al Tropicilor”, președintele brazilian a făcut o prioritate din relația cu Washingtonul, iar înainte de vizită a spus că sprijină agenda anti-imigranți a președintelui american și construcția unui zid la granița Statelor Unite cu Mexicul.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.