Preşedintele american Donald Trump rea să-şi securizeze graniţa cu Mexicul cu măsuri ce ţin de secolul al XIX-lea

Evzmd.md, 12 ianuarie 2019 12:00

''Dacă Trump era înţelept, se uita la Israel. Jurnalistul conservator Bret Stephens ne-a reamintit recent în New York Times că Israelul îşi monitorizează graniţele mai ales cu Libanul şi Egiptul printr-o 'barieră inteligentă' '', o supraveghere informatică şi o strânsă cooperare cu vecinii săi. Trump, care denigrează Mexicul şi îl tratează ca pe un inamic, nu este capabil de acest lucru. El vrea să-şi securizeze graniţa cu măsuri ce ţin de secolul al XIX- lea, şi nu cu unele din secolul al XXI-lea, mai scrie publicaţia germană.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
19:15
Coloana sonoră a acestui musical din 2018 îşi continuă seria de victorii şi s-a clasat pentru a 27-a săptămână non-consecutivă pe primul loc în topul britanic. Legendarul album „Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band” al trupei The Beatles a petrecut în total 28 de săptămâni pe prima poziţie în topul britanic după lansarea sa din 1967, au anunţat vineri reprezentanţii Official Charts Company, instituţia care alcătuieşte acest clasament muzical. Coloana sonoră a filmului „The Greatest Showman”, care a înregistrat în această săptămână vânzări de peste două ori mai mari decât cele reuşite de albumul clasat pe a doua poziţie, a fost, de asemenea, cel mai bine vândut material discografic din 2018 în Marea Britanie şi primul disc care a deţinut locul întâi în anul 2019. Albumul conţine piese înregistrate de actorii principali din distribuţia acestui musical - Hugh Jackson, Michelle Williams şi Zac Efron. Dacă va continua să domine topul britanic, albumul ar putea să depăşească atât performanţa stabilită de „Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band”, cât şi pe aceea realizată de un alt album celebru din discografia trupei The Beatles, „Please Please Me”, care a petrecut în total 30 de săptămâni în fruntea topului din Marea Britanie.  
19:00
Exponatele datează din secolele al Xvii-lea şi al XIX-lea şi au avut un parcurs uimitor, relatează TVR. Realizate de țărani români, aceste adevărate opere de artă au fost mult timp denigrate, fără să li se acorde vreun interes artistic. La mijlocul secolului al XIX-lea au fost considerate ca fiind „caricaturale” şi chiar „dezonorante pentru adevăratele imagini ale sfinților”. Prezentul le-a adus însă recunoaşterea ca adevărate simboluri ale culturii şi tradițiilor naționale, fiind considerate surse de inspirație pentru arta românească modernă. Vizitatorii pot vedea icoane realizate în ateliere din Transilvania sau Valahia începând cu anii 1600 care îi reprezintă pe Sfântul Gheorghe, Sfânta Parascheva, Fecioara Maria cu Pruncul sau Adormirea Maicii Domnului. Expoziția „Icoane rare româneşti”, de la ignoranță la elogiu, de la Lyon, a fost organizată cu sprijinul Consulatului General al României la Lyon, al Muzeului Național de Artă al României şi face parte din Sezonul Cultural România-Franța.
19:00
„Treizeci de terorişti în libertate - 27 de stânga şi trei de dreapta: numele sunt pe biroul ministrului de interne Matteo Salvini”, a anunţat Ministerul de Interne italian, într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres. „Este vorba de lista actualizată pe care serviciile secrete şi forţele de ordine au elaborat-o după arestarea lui Cesare Battisti”, indică ministerul citat, care precizează că ''14 dintre aceşti terorişti sunt localizaţi în Franţa''. Potrivit Ministerului de Interne italian, guvernul de la Roma este „pregătit pentru demersuri oficiale pentru a cere colaborarea ţărilor care găzduiesc terorişti, începând cu Franţa”. Obiectivul este ca teroriştii respectivi să ajungă în faţa justiţiei italiene, aşa cum s-a întâmplat cu Cesare Battisti. Teroristul de extremă-stânga Cesare Battisti, urmărit de aproape 40 de ani, a sosit luni în Italia pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă într-un penitenciar din Roma. Fost membru al organizaţiei „Proletarii Înarmaţi pentru Comunism”, Battisti a fost arestat în noaptea de 12 ianuarie în oraşul bolivian Santa Cruz, în urma unei operaţiuni comune a forţelor de poliţie italiene şi braziliene. În anii '90, Cesare Battisti a fost condamnat în contumacie de justiţia italiană pentru patru asasinate politice comise în anii '70. Battisti a recunoscut acuzaţia de subversiune politică, dar a respins-o pe cea de crimă. Arestat în 1979, el a evadat în 1981 şi s-a ascuns timp de mai mulţi ani în Mexic şi Franţa, înainte de a fugi în Brazilia în 2004.
Acum 24 ore
18:00
Răspunsul la această întrebare ştiinţifică era ascuns în inelele lui Saturn, se afirmă într-un comunicat de presă publicat vineri de Jet Propulsion Laboratory, un centru de cercetări ştiinţifice deţinut de NASA. Durata unei zile pe Saturn a reprezentat un mister timp de mai multe decenii pentru specialiştii în planetologie, întrucât uriaşa planetă gazoasă nu deţine o suprafaţă solidă cu puncte de reper care să poată fi monitorizate în timpul rotaţiei sale. De asemenea, Saturn are un câmp magnetic neobişnuit, care ascunde viteza de rotaţie a planetei. În timpul orbitelor realizate de sonda Cassini în jurul lui Saturn, instrumentele de la bordul vehiculului spaţial au examinat în detaliu inelele planetei, alcătuite din fragmente de rocă şi de gheaţă. Christopher Mankovich, absolvent al Facultăţii de astronomie şi astrofizică de la Universitatea California din Santa Cruz, a utilizat datele transmise pe Terra de sonda Cassini pentru a studia tiparele undelor existente în interiorul inelelor lui Saturn. Potrivit acestui studiu, publicat joi în Astrophysical Journal, tânărul absolvent universitar a dezvoltat modele teoretice ale structurii interne a planetei Saturn, care se potrivesc cu undele din inele. Acele modele computerizate i-au permis să monitorizeze mişcările din interiorul planetei şi rotaţia acesteia, furnizând astfel oamenilor de ştiinţă dovezi care au contribuit la determinarea duratei unei zile pe această planetă. Autorul studiului a ajuns la concluzia că inelele răspund vibraţiilor emise de planeta însăşi, acţionând la fel ca seismometrele utilizate pentru a măsura mişcările cauzate de seisme. Interiorul lui Saturn vibrează la frecvenţe care cauzează vibraţii în câmpul gravitaţional al planetei. Inelele detectează acele mişcări în câmp, potrivit studiului.
17:45
Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a spus că pentru circumscripția 49 la Est de Republica Moldova vor fi deschise 27 de secții de votare. Pentru circumscripția 50 la Vest de Republica Moldova vor fi deschise 83 de secții de votare, iar pentru circumscripția 51, pentru SUA și Canada, urmează a fi deschise 15 secții de votare. Făcând o analiză comparativă cu alegerile anterioare, Rodica Ciubotaru a menționat că la scrutinul din 24 februarie vor fi deschise mai multe secții de votare peste hotarele țării. La alegerile parlamentare din 2010 numărul acestora a fost de 75, la alegerile din 2014 - ­ 95, la alegerile prezidențiale din 2016 –­ 100. Pentru scrutinul din 24 februarie CEC va transmite peste hotare 625 de mii de seturi de buletine.  Solicitată să comenteze afirmațiile precum că s-au deschis secții de votare nu acolo unde este necesar, Rodica Ciubotaru a declarat că nu toate statele permit deschiderea de secții înafara misiunilor diplomatice și consulate. La alegerile din 24 februarie sunt state în care pentru prima dată vor fi deschise secții de votare. Este vorba de Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, Comisia Electorală Centrală a stabilit că moldovenii domiciliați în regiunea transnistreană vor vota la alegerile parlamentare din 24 februarie și referendumul republican consulativ pe corcumscripțiile 47 și 48 în cadrul a 47 de secții de votare. La alegerile prezidențiale din 2016 pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană au fost deschise trei secții de votare distincte și 27 de secții de votare mixte. Atunci au putut să voteze circa 140 de mii de alegători.
16:00
Învingând contracandidaţii săi, Paris şi Melbourne, Rio de Janeiro este primul oraş din lume care a primit acest titlu, în virtutea unui program lansat de UNESCO în colaborare cu Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA) în noiembrie 2018. Oraşul brazilian va găzdui Congresul Mondial al UIA, un eveniment care este organizat din trei în trei ani, în iulie 2020. „Iniţiativa Capitala Mondială a Arhitecturii subliniază angajamentul comun al UNESCO şi UIA de a conserva patrimoniul arhitectural în contextul urban”, a declarat chilianul Ernesto Ottone Ramirez, asistent pentru Cultură al directorului general al UNESCO. „Prin varietatea şi calitatea activităţilor sale, titlul de Capitală Mondială a Arhitecturii atribuit oraşului Rio de Janeiro va demonstra rolul crucial al arhitecturii şi culturii pentru o dezvoltare urbană sustenabilă”, a adăugat acelaşi oficial. Potrivit UNESCO, titlul de Capitală Mondială a Arhitecturii doreşte să devină „un forum internaţional de dezbateri ce vizează provocări globale presante din punct de vedere al culturii, patrimoniului cultural, planificării urbane şi arhitecturii”. Unul dintre cele mai vechi oraşe din Brazilia, Rio de Janeiro deţine un amestec insolit de arhitectură modernă şi colonială, cu situri renumite pe plan mondial, precum statuia lui Iisus Mântuitorul, şi construcţii contemporane precum Museu do Amanha (Muzeul de Mâine).  Oraşul brazilian este, de asemenea, gazda lucrărilor unor arhitecţi de renume, precum Oscar Niemeyer, care a creat şi designul arhitectural al capitalei acestei ţări sud-americane, oraşul Brasilia. 
15:15
Sculptura prezintă un bărbat şi o femeie ce stau unul lângă altul, însoţiţi de hieroglife ale numelor şi ocupaţiilor acestora, scrie Live Science, citat de Descoperă. „Chipurile cuplului au fost distruse, iar hieroglifele sunt degradate”, a declarat Nadine Moeller, directorul Proiectului Tell Edfu. „Îndepărtarea numelui unei persoane în Egiptul străvechi reprezenta un semn al faptului că persoana dorea ca cei decedaţi să nu ajungă în viaţa de apoi”, a explicat Moeller. „Pentru egiptenii din vechime, amintirea persoanelor decedate era un lucru foarte important, astfel ei puteau primi ofrande în viaţa de apoi. Prin indepărtarea numelui unei persoane decedate ştergeai întreaga sa identitate şi lucrurile bune pe care le-au făcut în timpul vieţii”, a declarat Moeller. Hieroglifele sunt greu de descifrat din cauza deteriorării voluntare, iar cercetătorii încearcă să le restaureze pentru a traduce simbolurile. Pănă acum ei au aflat că bărbatul avea titlul de „senior”, iar femeia avea titlul onorific de „nobilă”. Moller a afirmat că cei doi „aparţineau elitei administrative a oraşului Edfu”. Identitatea şi motivul pentru care persoana a încercat să le şteargă existenţa nu sunt sunoscute. De asemenea nu se ştie nici momentul în care sculptura a fost degradată. Altarul în care a fost descoperită sculptura  se află într-o locuinţă construită în 1500 î.Hr - 1450 î.Hr. Conform cercetătorilor, altarul ar fi fost construit pentru venerarea strămoşilor ce s-au aflat în vilă.
14:30
Ofițerul de presă al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”, Nadejda Fotescu, a declarat că țeava de 300 mm s-a spart din cauza gradului înalt de uzură, relatează IPN. Echipele de intervenție sunt la fața locului pentru a localiza scurgerea și a remedia avaria. Locuitorii din zonă nu au apă de aseară. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
14:30
Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni, relatează IPN. Astfel comentează blocul electoral ACUM deschiderea de către Guvern a 125 de secţii de votare înafara Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie.  Blocul ACUM precizează într-un comunicat de presă că cea mai mare nevoie de secții de votare, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în Italia, în orașele Parma, Padova, Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano şi Roma. În Irlanda, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin, însă decizia a fost să fie deschisă în Tralee.  Referitor la SUA, ACUM spune că peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago, iar acum nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, se deschid în alte cinci locuri unde un anumit candidat, formal independent, dar real al PDM-ului, unde angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte. În Franța, potrivit ACUM, trebuiau deschise patru secții noi, două la Paris şi câte una la Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. Însă s-a decis să fie deschisă una singură, în Marseille, unde numărul moldovenilor este mic. În Regatul Unit, erau necesare două secții noi în Londra, însă vor fi deschise în Manchester și Northampton. În cazul României, erau necesare trei secții noi, două în București și una în Iași, însă va fi deschisă o secție în Sibiu. Blocul electoral ACUM menţionează că asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de moldovenii care locuiesc în afara țării. 125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, potrivit deciziei aprobate vineri, 18 ianuarie, de Guvern. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5).  În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.
12:30
Unele dintre cele mai ciudate scuze auzite de angajaţii de la HMRC (HM Revenue & Customs) din Marea Britanie în anul 2018 au fost: „Soacra mea este o vrăjitoare şi m-a blestemat”, „Sunt prea scund pentru a ajunge la cutia poştală” şi „Era prea frig ca să scriu pe tastatură după defectarea centralei termice”. Termenul-limită pentru expedierea online a declaraţiilor aferente anului fiscal 2017-2018 şi pentru plata impozitelor datorate este de 31 ianuarie. Persoanele care nu le vor expedia la timp riscă o amendă iniţială de 100 de lire sterline, urmată de alte posibile penalităţi. Reprezentanţii HMRC au mai dezvăluit că primesc în fiecare an solicitări dubioase de rambursare a unor cheltuieli făcute pentru achiziţionarea unor obiecte. Printre acestea se află pretinsa cumpărare a unui articol de lenjerie intimă realizat din lână, dar şi un tâmplar care solicita un televizor şi sistem audio pentru a-l ajuta să îşi preţuiască locul de muncă. Un alt contribuabil solicita un abonament muzical pentru a putea să asculte muzică în timp ce lucrează. HMRC a spus că toate aceste scuze şi solicitări de rambursare nu au avut succes. Contribuabilii britanici pot fi consiliaţi în completarea acestor documente fiscale pe site-ul guvernamental gov.uk, la o linie telefonică special înfiinţată, dar şi pe reţelele de socializare. 
12:15
„Printre cei care au reușit să se înscrie în marea bătălie muzicală se regăsesc artiști cu experiență, dar și tineri care se lansează pentru prima dată pe scena mare”, se menționează pe pagina de Facebook Eurovision Moldova. Potrivit regulamentului, câștigătorul va fi selectat în trei etape. În primă etapă va avea loc audierea fonogramelor, în lipsa participanților. Ulterior, vor avea loc  audițiile live, după care juriul va determina un număr de maximum 16 piese care vor accede în etapa finală. Etapa finală a selecției naționale este considerată semifinala și finala națională, organizate pe 2 și 3 martie, relatează IPN. Învingătorul finalei naționale va fi desemnat acel interpret sau formație care va acumula cele mai multe puncte rezultate din însumarea punctajelor obținute în urma realizării clasamentelor intermediare din cadrul votării juriului și al televotului. Cea de-a 64-a ediției a Concursului Muzical Eurovision 2019 va avea loc în Israel, după ce anul trecut, la Lisabona, Potrugalia, interpreta Netta a cucerit publicul cu piesa „Toy”. Cele două semifinale vor avea loc pe 14 și 16 mai, iar finala – pe 18 mai 2019. Ca și în anii precedenți, show-ul va fi transmis în direct de Moldova 1, Radio Moldova și online pe trm.md. Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentantă de formația DoReDoS, cu melodia „My Lucky Day”, care obținut locul zece. Autorul piesei esteinterpretul rus Filip Kirkorov.
12:15
Adolescenţii ce au fumat marijuana  o dată sau de două ori prezintă o cantitate mai mare de materie cenuşie în creier faţă de cei ce nu au consumat niciodată substanţa psihoactivă. Conform Live Science, citat de Descoperă, volumul crescut al creierului adolescenţilor, deşi sună ca un beneficiu, poate avea efecte negative. În adolescenţă, creierul trece printr-un proces denumit „pruning”, practic o reorganizare a reţelelor neuronale. Procesul are loc în perioada în care persoana ajunge aproape de 20 de ani şi are ca scop micşoarea cantităţii de materie cenuşie şi creşterea cantităţii de materie albă, ce conţine axoni care conectează celulele. Deşi, momentan, nu este clar de ce creierul trece prin acest proces, cea mai bună explicaţie de până acum sugerează că: pentru a fi mai eficient, creierul, renunţă la componentele nefolositoare şi realizează structuri cu legături mai complexe. De aceea, modificarea acestui proces, prin adăugarea unei cantităţi de materie cenuşie, poate avea efecte negative. În cadrul studiului, Catherine Orr din cadrul Universităţii de Tehnologie din Australia şi echipa sau au analizat tomografiile cerebrale ale unui grup de 46 de adolescenţi cu vârsta de 14 ani, din Irlanda, Franţa, Anglia şi Germania. Unii dintre ei au declarat că au fumat marijuana o dată sau de două ori, în timp ce alţi au afirmat că nu au fumat niciodată. Cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori precum fumatul ţigărilor normale sau a consumului de alcool. Studiul prezintă faptul că cei ce au fumat marijuana aveau un volum mai crescut al materiei cenuşii în zone ale creierului în care se află receptori ai canabinoizilor. Rezultatele au fost comparate cu cele ale grupului de control. Compuşii din marijuana au creat legături cu receptorii de canabinoizi, aflaţi în zone precum amigdala, hipocampus şi nucleul accumbens. Specialiştii au mai descoperit că persoanele cu o cantitate mai mare de materie cenuşie prezentau o abilitate mai scăzută de realizare  rapidă a anumitor sarcini.
11:15
Organizatorii ceremoniei nu au anunţat încă în mod oficial acest lucru, însă mai multe surse din industria cinematografică au confirmat că pregătirile pentru cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar, ce va avea loc pe 24 februarie, nu includ un prezentator principal, întrucât Academia de film americană, care organizează evenimentul, nu a putut să găsească un înlocuitor, relatează AFP, citată de Agerpres.  Pentru prima dată după 1989, show-ul va fi privat un prezentator principal, supranumit „Mister Loyal”, care asigură tranziţiile între momentele de înmânare a prestigioaselor statuete şi secvenţele umoristice în care gazda galei Oscarurilor spune glume pe scenă. Potrivit unor profesionişti din industria de divertisment, care au menţionat scăderea audienţelor acestei gale televizate, absenţa unui prezentator principal ar putea reprezenta mai degrabă o veste bună. Precedenta ceremonie organizată fără prezentator principal, în 1989, a rămas totuşi în memoria Hollywoodului ca una dintre cele mai stânjenitoare din istorie, din cauza unui secvenţe de deschidere ce a fost complet ruinată de notele muzicale ale actorului Rob Lowe, care a falsat îngrozitor pe scenă alături de o falsă Albă ca Zăpada. Ultimele două ediţii ale galei de decernare a premiilor Oscar au fost prezentate de actorul de comedie Jimmy Kimmel. Gala din 2018 a fost urmărită de doar 26,5 milioane de telespectatori, în contextul în care ediţia din 2014 a avut o audienţă de 43 de milioane de telespectatori. Contactată de AFP, Academia de film americană (AMPAS), care organizează galele Oscar, a refuzat să facă declaraţii pe această temă. Însă, potrivit mai multor site-uri şi reviste specializate, staruri de cinema se vor succeda pe scenă pentru a prezenta câştigătorii fiecăreia dintre cele 24 de categorii.
10:00
Până acum, cercetătorii nu au fost siguri cum ajung aceste găuri negre la dimensiuni atât de mari. Conform Futurism, citat de Descoperă, astronomii au crezut iniţial că dezvoltarea găurii negre se produce deoarece obiectul consumă tot ce se apropie de el. Noua cercetare se bazează pe datele colectate de către cercertătorii Universităţii Tel Aviv ce au lucrat în cadrul proiectului All Sky Automated Survey for Supernovae în luna februarie 2017. Tot în această perioadă astronomii au observat o explozie masivă apărută în jurul unei găuri negre îndepărtate. Iniţial, ei au crezut că radiaţiile luminoase au fost rezultatul unei apropieri a unei stele de o gaură neagră, fapt ce duce la consumarea ei. Însă acest fenomen era de 50 de ori mai luminos decât cel al apropierii unei stele de o gaură neagră. „Am urmărit fenomenul pentru mai bine de un an cu telescoapele de pe Pământ şi din spaţiu şi ceea ce am văzut nu se potrivea cu analizele anterioare”, a declarat Lair Arcavi, unul dintre astronomii ce a contribuit la cercetare. Cercetarea arată că acesta nu este un fenomen obişnuit de consumare a unei stele de către o gaură neagră, deoarece a durat aproximativ 14 luni. De fapt, gaura neagră ar fi ajuns la aceste dimensiuni uriaşe prin intermediul absorbţiei repetate şi bruşte a unor cantităţi mari de gaze.
09:45
La finalul unei vizite la Chișinău, efectuate în contextul scrutinului electoral, alături de alți ambasadori, diplomatul a declarat că în calitate de parteneri și prieteni ai Republicii Moldova, vor fi aici pentru a monitoriza și pentru a vedea ce se întâmplă în această perioadă, relatează IPN. Oficialul a menționat că a venit în Republica Moldova împreună cu alți colegi ambasadori ai statelor care sunt membre ale Uniunii Europene. Potrivit ambasadorului, vizita este în mare măsură în contextul preelectoral, dar și cu scopul de a urmări alegerile care vor avea loc în Republica Moldova pe 24 februarie.  „În ceea ce privește Canada, noi ne-am exprimat îngrijorarea noastră și dorința ca aceste alegeri să se desfășoare de o manieră corectă și liberă. La sigur vom desemna observatorii noștri pe termen scurt în cadrul Misiunii OSCE, care vor monitoriza și vor urmări modul de desfășurare a acestor alegeri. În afară de aceasta, dorim să ne asigurăm că niciun candidat și niciun partid politic nu va fi supus hărțuirilor sau intimidărilor”, a notat oficialul. Kevin Hamilton a spus că, la Chișinău, ambasadorii au avut mai multe întâlniri, inclusiv cu reprezentanții Blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Și aceasta pentru că vor să se asigure că acești doi candidați nu vor fi supuși hărțuirilor sau intimidărilor, în felul în care acest lucru s-a produs recent, în cadrul alegerilor locale din municipiul Chișinău în vara anului trecut. Întrebat de jurnaliști, dacă vor fi întrevederi și cu alte partide, printre care Partidul Democrat sau Partidul Socialiștilor, ambasadorul a declarat că aceste formațiuni au mai fost contactate cu diferite ocazii, însă din păcate programul și agenda actuală nu a permis să o facă și acum. Referitor la noul sistem electoral mixt, care va fi aplicat în aceste alegeri, oficialul a spus că acesta cu adevărat este unul complex și nou, iar alegătorii vor trebui cumva să se obișnuiască cu el. „Dar, de altfel, eu nu pot să mă pronunț pe fondul acestui sistem electoral, pentru că fiecare țară are toată libertatea să decidă ce sistem electoral să pună în aplicare”, a mai spus ambasadorul Hamilton.  
09:00
  BERBEC  În acest weekend, călătoriile, drumurile nu sunt bine aspectate. Stai acasă, la căldură, cu pisica şi căţelul, cu un ceai fierbinte şi multe vorbe şi viaţa o să ţi se pară frumoasă şi lungă. Stai la căldură şi gândeşte-te. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta. Sâmbătă este cazul să devii mai practic şi ceva mai diplomat, totodată; numai aşa poţi evita un mic, dar bine organizat, episod de deprimare, pe fond sentimental. Aspecte uşor nefavorabile la bani, dar foarte bune la sănătate. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes cel putin in acest weekend! Depresie, eclipsă? Hai să fim serioși, nu ai timp tu de așa ceva! TAUR  Limitează-te la distracţiile de sâmbătă. Nu trebuie să întreprinzi nimic important financiar. Investiţiile şi achiziţiile constituie o nebunie periculoasă în această zi de iarnă continentală. Weekendul este sub semnul vitezei. Repede vine, repede trece. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce doresti, de fapt. Nu ai timp! Aşa timpul trece foarte repede, confiscat de grijile cotidiene! Sâmbata ai un prilej de distracţie, o petrecere sau participi la o zi de naştere. Chiar dacă oboseala îşi spune cuvântul, distrează-te – este singura soluţie de evitare a stresului cotidian, soluţie chiar încurajată de sistem. Dacă te distrezi nu treci prin depresia, iar în timpul eclipsei probabil că o să dormi cu pumnii strânși! GEMENI  Sâmbătă cheltuieşti prea mult şi până la urmă pe mici lucruri inutile. Spre seară, o veste bună, de departe. Probabil un raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale. Şi o petrecere drăguţă! Aspecte favorabile in acest weekend. Sigur, nu tuturor nativilor din zodie pentru ca astrologia nu este o filozofie comunista şi nu dă tuturor in mod egal. Sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă, sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Tot sâmbăta probabil ca te duci la cumpăraturi, duminică o să vrei să faci puţină curătenie în casă şi în suflet. Depresie? Nu pentru zodia Gemenilor! RAC  O zi de sâmbătă obositoare, dar până la urmă foarte plăcută. Seară deosebită. Dacă eşti cu prietenii, un plus de distracţie. În general, lucrurile devin mai dinamice, evenimentele mai dese. Ai mai multe ocazii să ieşi în evidenţă. Totuşi o bună parte dintre Raci trebuie să ocolească cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Weekendul acesta trezeşte o bruscă dorinţă de excursii şi călătorii. Mercur, mesagerul zeilor şi protectorul călătorilor, face şi unele aspecte favorabile. Totuşi sfatul meu este să stai acasă, la căldură, iarna pe care o traversăm este departe de a fi una blândă şi îşi merită numele de „temperat continentală”. LEU  Este momentul unui mic bilanţ personal. Ce ai făcut, ce mai ai de făcut, câţi bani îţi trebuie, pe cine mai suni… treburi din astea de contabilitatea sufletului. Stabileşte priorităţile. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate. Weekendul acesta este pentru imperialii Lei perioadă a pregătirilor şi a planurilor. Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Sâmbătă, cu o configuraţie neutră, ai totuşi mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminică. FECIOARĂ  O sâmbătă senină şi frumoasă, în spirit, în trăirile tale, nu ca vreme, cum nu ai mai avut de mult timp. Astăzi norocul este prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole şi necazuri fără să faci nici un efort. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi. Netul este anonim şi dubios, adevărata informaţie o găseşti tot dintr-o carte, sigur, o poţi descărca de pe net! Partea bună a netului este că poţi să ai acces gratis, sau foarte ieftin, la biblioteci virtuale de zeci de milioane de cărţi! Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter, voinţă, po să dobândeşti mai multe avantaje. BALANŢĂ  Compromisurile au în tine un maestru incontestabil. Astăzi poţi media între membrii familiei care sunt de păreri diferite şi poţi obţine armonia şi consensul atât de preţuite de zodia ta. Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere instant, așa că nu-ți pasă nici de depresie, nici de eclipsă. SCORPION  În acestă zi de sâmbătă trebuie să lupţi din greu ca să-ți aperi convingerile şi ideile tale, dar nu duci lipsă nici de argumente nici de inspiraţie... la o convorbire de două ore pe mobil! Încep să se profileze avantajele şi succesele. Weekendul este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar. Asta inseamnă că trebuie să faci o cheltuială neprevazută. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. Duminică eşti la un spectacol sau la o aniversare sau fă ca acest lucru să se întâmple – te relaxezi şi faci provizii de bună dispoziţie, oricum ți se pare ridicolă toată povestea asta cu depresia și eclipsa de Lună. SĂGETĂTOR  Sâmbătă, o zi veselă pentru tine şi ai tăi, poţi să-ţi permiţi să nu faci nimic şi doar să-ţi scoţi trupa la un film 3D. Gândurile care te framântă nu au temei, o rezolvare neaşteptată te va mulţumi. Un weekend bun la toate, mai puţin la bani. Nu trebuie sa faci cheltuieli importante şi atenţie unde pui banii sau cărţile de credit. Nu da cu împrumut bani, nu lua cu împrumut, ocoleşte cazinourile şi casele de pariuri. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Nu ai grijă, o să te descurci şi de data aceasta. Conjunctura si vremea dar şi vremurile, puternice prin schimbări, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie. CAPRICORN  O vreme de vacanţă şi petreceri, de un timp plăcut petrecut în compania celor dragi. Unii Capricorni au ceva timp liber şi pentru relaxare. O zi plăcută, în care te simţi tot timpul vesel. Carisma proprie şi tupeul personal sunt foarte bine aspectate. Aşa că nimeni nu te poate întrece! O mică nerealizare, sau un eşec minor care te pune pe gânduri, asta sâmbăta. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului din ziua de sâmbătă. Nu te lăsa copleşit de rutină, căută să te distrezi cu ceva nou în acest weekend şi să legi noi prietenii. Poate distracţia are şi o parte educativă, poate noua cunoştiinţă îţi oferă informaţii noi. VĂRSĂTOR  Vrei neapărat să pleci la munte! Dacă nu vrei să asculţi sfatul stelelor şi să stai acasă, pregăteşte-te temeinic, va ninge viscolit şi vei avea nevoie de mult noroc. Nu uita trusa medicală! Poţi să pleci la munte, dar mai bine te distrezi acasă. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi petreceri. Cam asta se face în weekend. Sau cumpărături pentru petreceri, pentru că ceea ce cumperi in acest weekend va face mare plăcere celor dragi. Petrecere care, cum altfel, s-a stabilit pentru sâmbăta seara. Poate fi o sărbătoare a unui dragălaş şi foarte iubit membru junior al familiei, așa că nu te gândești la depresie sau la eclipsa de Lună. PEŞTI  Stai acasă, nu pleca la drum lung! Oricum, tot nemulţumit o să ajungi, pentru că, ca te obicei, se vor folosi alţii de tine. Familia şi/sau prietenii, care îţi fac program complet de weekend. Un weekend obositoar, dar poate fii plăcut. Seară de sâmbătă deosebită în compania celor dragi. Nu te mai lăsa prins in capcana clasică întinsă zodiei tale ca să nu vezi întregul. Deschide bine de tot ochii, mai ales la relaţiile tale sociale! Pe de alta parte vremea te invită la ţară, poate şi pentru o aprovizionare direct de la producător. Da, dar dacă începe viscolul rămâi acolo! Mai bine stai la căldură, acasă şi faci curăţenie. Așa o să uiți de depresie și eclipsă.  
08:45
  Evenimente 1419: Războiul de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei. 1806: Marea Britanie a ocupat Capul Bunei Speranțe. 1821: S-a constituit Comitetul de Oblăduire, menit să asigure conducerea Țării Românești până la stabilirea succesorului fostului domnitor, Alexandru Șuțu, decedat cu o zi înainte. 1834: S-a deschis, la București, Școala de muzică vocală, declamație și literatură a Societății Filarmonice, nucleul viitorului Conservator. Primul director și profesor de literatură a fost Ion Heliade Rădulescu. 1840: Căpitanul american Charles Wilkes a observat în timpul unei expediții de explorare, coasta estică a Antarcticii și a cerut ca această regiune, cunoscută ulterior drept Wilkes Land, să devină parte a Statelor Unite. 1853: La Roma a avut loc premiera operei lui Giuseppe Verdi, Trubadurul (Il Trovatore). 1889: Statul român a devenit proprietarul tuturor căilor ferate de pe teritoriul României, care măsurau 1.377 km. 1915: Primul Război Mondial: A avut loc primul atac aerian major asupra unor ținte civile în Marea Britanie când două zepeline germane au bombardat orașele Great Yarmouth și King's Lynn de pe coasta estică a Angliei. 1920: Senatul Statelor Unite ale Americii votează împotriva alăturării în Liga Națiunilor. 1946: La Tokio a luat ființă Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient, în scopul judecării criminalilor de război japonezi. 1966: Indira Gandhi a devenit prim-ministru al Indiei. 1983: Criminalul nazist de război Klaus Barbie este arestat în Bolivia. 1999: A cincea mineriadă - Ministrul de Interne, Gavril Dejeu, demisionează după ce minerii au trecut de toate barajele forțelor de ordine din Defileul Jiului. Președintele Constantinescu a anunțat că autoritățile sunt hotărâte să împiedice repetarea descinderilor minerilor în Capitală din 1990 și 1991. Minerii au refuzat să negocieze cu o comisie guvernamentală desemnată în acest sens. 2006: NASA a lansat prima sondă spațială către Pluto. Sonda, numită New Horizons, a călătorit inițial cu 57.000 km/h, dar după ce a folosit gravitația lui Jupiter pentru a accelera până la 75.000 km/h. A ajuns la Pluto la 14 iulie 2015. Nașteri 1544: Regele Francis al II-lea al Franței (d. 1560) 1736: James Watt, fizician englez, inventatorul mașinii cu aburi (d. 1819) 1757: Augusta de Reuss-Ebersdorf, prințesă germană (d. 1831) 1798: Auguste Comte, filosof francez (d. 1857) 1806: Alecu Donici, poet român (d. 1865) 1807: Robert E. Lee, general american confederat (d. 1870) 1809: Edgar Allan Poe, poet, scriitor, critic american (d. 1849) 1833: Alfred Clebsch, matematician german (d. 1872) 1839: Paul Cézanne, pictor francez (d. 1906) 1889: Artur Enășescu, poet român (d. 1942) 1890: Ștefan Procopiu, fizician român, membru al Academiei Române (d. 1972) 1917: Georg Scherg, poet român (d. 2002) 1919: Bălașa Ionescu, pictor român 1921: Ion Istrati, prozator român (d. 1977) 1923: Markus Wolf, șeful serviciului de spionaj din RDG (d. 2006) 1924: Jean-François Revel, filosof, scriitor și ziarist francez (d. 2006) 1926: Dumitru Felician Lăzăroiu, fizician român 1932: Constantin Drăghici, solist vocal, compozitor, orchestrator român (d. 2015) 1935: Herbert Walther, fizician german (d. 2006) 1942: Daniela Anencov, actriță română 1943: Janis Joplin, cântăreață americană de hard rock și blues rock (d. 1970) 1946: Dolly Parton, cântăreață, actriță americană 1947: Rod Evans, membru fondator al trupei Deep Purple 1949: Robert Palmer, cântăreț și chitarist britanic (d. 2003) 1955: Gheorghe Sârb, politician român 1966: Stefan Edberg, jucător suedez de tenis 1985: Horia Tecău, jucător român de tenis Decese 1526: Isabela de Burgundia, soția regelui Christian al II-lea al Danemarcei (n. 1501) 1720: Eleonore-Magdalena de Neuburg, împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman (n. 1655) 1748: Ernest Augustus I, Duce de Saxa-Weimar-Eisenach (n. 1688) 1761: Charlotte Aglaé de Orléans, ducesă de Modena (n. 1700) 1847: Antoinette Murat, bunica paternă a regelui Carol I al României (n. 1793) 1865: Pierre-Joseph Proudhon, filosof francez, părintele anarhismului (n. 1809) 1905: Debendranath Tagore, filosof indian (n. 1817) 1925: Maria Sofia de Bavaria, soția regelui Francisc al II-lea al Celor Două Sicilii (n. 1841) 1927: Charlotte a Belgiei, soția împăratului Maximilian I al Mexicului (n. 1940) 1951: C.C. Nottara, compozitor și violonist, critic muzical (n. 1890) 1952: Arhiducele Maximilian Eugen al Austriei (n. 1895) 1957: Barbu Lăzăreanu, istoric, critic literar și bibliograf (n. 1881) 1964: Constantin Argeșanu, scriitor român (n. 1894) 1973: Romulus Cândea, istoric român, membru corespondent al Academiei Române de origine austriacă (n. 1886) 1981: Catinca Ralea, realizatoare de emisiuni radio-TV (n. 1929) 2000: Bettino Craxi, președinte al Consiliului de Miniștri al Italiei în perioada 1983-1987 (n. 1934) 2000: Hedy Lamarr, actriță americană de origine austriacă (n. 1914) 2001: Emil Turdeanu, filolog român, editor la revistele „Revue des etudes roumaines” și „Ființa românească” (n. 1911) 2007: Hrant Dink, scriitor, editor și ziarist turc de origine armeană (asasinat) (n. 1954) 2015: Justin Capră, inventator român (n. 1933) 2017: Miguel Ferrer, actor american (n. 1955) 2017: Loalwa Braz, cântăreață braziliană (n. 1953) Sărbători Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul (calendar creștin-ortodox; greco-catolic) Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului (calendar creștin-ortodox) Sf. Mc. Eufrasia (calendar creștin-ortodox) Sf. Marius si Marta, soți (calendar romano-catolic)
Ieri
19:45
Sectorul BUIUCANI: -intersecția cu sens giratoriu: str.C.Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare,str.M.Viteazul Sectorul CENTRU: - str.Ismail de la str.D.Cantemir pînă la bd.Ștefan cel Mare; - str.Ismail de la str. D.Cantemir direcția sens giratoriu TUTUN CTC; - str.Albișoara direcția sens giratoriu D.Cantemir – Iu.Gagarin. Sectorul CIOCANA: -intersecția cu sens giratoriu TUTUN-CTC; Sectorul RÎȘCANI: -str.Studenților, direcția str.Calea Orheiului; -intersecția cu sens giratoriu: bd.Moscova – str.A.Russo – Kiev.
18:45
Astfel, potrivit lui Ruslan Codreanu, din 15 februarie va fi accesibil primul încărcător pentru mașini electrice pe teritoriul Metro 1, iar arborii solari se confecționează și urmează să fie instalați cel târziu la sfârșitul lunii mai. Totodată, Primăria își propune ca până la sfârșitul primăverii să monteze 25 de bănci confecționate prin printare 3D pe aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. În același timp, foarte curând locuitorii capitalei vor avea acces la o platformă online prin care vor putea raporta problemele pe care le au și să vină cu anumite sugestii către Primărie. De asemenea, primarul interimar susține că planul privind conceptul de mobilitate urbană e un alt proiect vital la care vor lucra funcționarii Primăriei, experții locali și internationali, dar și societatea civilă.
17:45
„Așteptând la stație noi deseori suntem în situația lipsei de informație despre transportul pe care îl așteptăm. Nu cunoaștem cu cât va întârzia, 5 minute sau 1 oră. Și deseori avem alternative. Însă este greu a lua o astfel de decizie în lipsa informației despre transportul public. Să mai aștept ruta mea sau să iau o alternativă?”, se mai menționează în petiție. Semnatarii consideră că astfel oamenii vor putea lua o decizie promptă privind apelarea la o soluție alternativă și prin urmare, stațiile nu vor mai fi aglomerate de oamenii care așteaptă în neștiință ruta care, ulterior, ar putea să nu mai apară.
17:00
Potrivit documentului, terenurile expropriate se transmit în administrarea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Acestea se află în raioanele: Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău. În majoritatea cazurilor este vorba de terenuri agricole. Conform proiectului, despăgubirile vor fi achitate din mijloacele alocate de la bugetul de stat şi din mijloacele financiare ale „Vestmoldtransgaz”. Documentul a fost elaborat în scopul facilitării construcției conductei de transportare a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și are ca scop consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Gazoductul va avea lungimea de 120 de kilometri. Pentru construcția conductei sunt necesare aproximativ 113 milioane de euro, 92 de milioane dintre care vor fi acordați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Comisia Europeană.
16:45
  "S-a încheiat primul maraton din acest an, de intervenţii medicale pro bono, în rândul copiilor diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave. Astfel, 9 copii, cu vârste între 5 luni şi 9 ani, au fost trataţi la Sibiu de către medici specialişti, iar starea lor actuală este una bună. (...) Urmează alte două astfel de acţiuni până la finalul anului, pentru a face bine inimile copiilor care provin din medii defavorizate", se arată în comunicatul clinicii unde au avut loc intervenţiile. Chirurgul Victor Costache, principalul medic care face parte din echipele internaţionale care operează la Sibiu, spune că, dacă nu ar fi fost operaţi acum, mulţi dintre aceşti copii ar fi murit. "Cazurile au fost extrem de complexe: copii cu vârste foarte mici, mulţi dintre aceştia având risc vital în situaţia în care nu am fi intervenit în timp util. Media de timp petrecută în sala de operaţii pentru fiecare caz a fost de 5 ore, copiii fiind ulterior monitorizaţi non stop în serviciul de terapie intensivă, de o echipă ultraspecializată şi dedicată acestora. Au fost eforturi supraomeneşti din partea întregii echipe, iar fiecare zâmbet al unui copil operat înseamnă o reuşită enormă a întregii echipe. Au fost aduşi medici şi asistente din centre din Marea Britanie şi Germania, pentru ca pacienţii să poată fi monitorizaţi la Terapie Intensivă non stop. ", a explicat dr. Victor Costache. Într-o conferinţă de presă, Cătălina Costache, preşedintele Fundaţiei Polisano, care s-a ocupat de strângerea de bani necesari cumpărării dispozitivelor medicale necesare acestor operaţii de la Sibiu, a declarat că,  o astfel de operaţie costă, la Sibiu, costă în jur de 5.000 de euro, în timp ce în străinătate, costul acestora poate fi şi de zece ori mai mare. "Inimi sănătoase pentru copii" "Vreau să le mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare şi sprijin.  Este o confirmare în plus a faptului că aici la Sibiu am creat şi consolidat o echipă medicală extrem de performantă, capabilă să gestioneze întreaga gamă a patologiei cardiace congenitale. Speranţele noastre sunt îndreptate spre posibilitatea de a accesa Programul Naţional de Chirurgie Cardiacă Congenitală Pediatrică, cu dorinţa fermă de a opera şi a face bine şi mai mulţi copii, acasă, în România", a declarat dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonatorul medical al programului "Inimi sănătoase pentru copii".   Echipa medicală care a realizat operaţiile de la Sibiu a fost compusă din 21 de cadre medicale, din care au făcut parte cinci chirurgi cardiovasculari - dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Victor Costache, dr. Rob Martin, dr. Claus Florescu, trei medici ATI-işti - dr. Constantin Condac, dr. Carmen Sircuta, dr. Ovidiu Lazăr, trei perfuzionişti şi 10 asistente din blocul operator şi terapie intensivă. În ultimii trei ani, la clinica privată din Sibiu, au fost operați 112 copii cu malformaţii cardiace grave, din toată ţara, fără să existe niciun deces până acum, potrivit dr. Victor Costache.   "Colaborarea dintre medicii din Bristol (Anglia), Bucureşti, Timişoara şi Sibiu a dus la consolidarea unei echipe solide de chirurgi din România, dedicată cazurilor de copii bolnavi de inimă, care poate realiza intervenţii medicale complexe, de o cazuistică rar întâlnită. Acest maraton de intervenţii face parte din programul "Inimi Sănătoase pentru Copii", derulat de către Fundaţia Polisano, cu sprijinul MedLife şi Allianz Tiriac. Programul a fost demarat in 2015, iar sub genericul acestuia, până în prezent, au fost operaţi 112 copii din toată ţara. Pentru anul 2019, vor mai fi programate alte două serii de operaţii, obiectivul principal fiind de a da o şansă la viaţă copiilor cu malformaţii cardiace grave care provin din medii defavorizate", se mai arată în comunicat. Dr. Victor Costache a mai precizat că, în România, aceşti copii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în prezent în spitale de stat, doar la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Cei care nu sunt operaţi în aceste două spitale, ajung la clinica privată din Sibiu sau să plece în străinătate ca să se facă intervenţiile chirurgicale cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.   Cazurile sun destul de grele și, de multe ori, triste dacă părinţii nu au bani ca să plătească operaţiile. Au nevoie de sponsori, de multi oameni cu suflet  să le înteleagă suferința și să-i ajute. Potrivit medicului Victor Costache, anual, în România, din estimările oficiale, mor o mie de copii cu malformaţii cardiace grave, pentru că nu sunt operaţi în clinicile de la noi sau din străinătate, unde doar jumătate dintre ei au şansa să beneficieze de o intervenţie. Medicul de la Sibiu spune că o problemă gravă este faptul că nu în toate zonele ţării există medici care să pună diagnosticul corect şi la timp în cazul copiilor cu malformaţii cardiace grave.
16:15
Pactul ONU a dat avânt migraţiei pe plan global, deoarece se concentrează pe gestionarea acestui fenomen şi nu pe oprirea lui, a subliniat Szijjarto. El a menţionat că anul trecut în Spania numărul intrărilor ilegale s-a dublat, în Turcia au fost reţinuţi cu 50% mai mulţi migranţi clandestini decât în 2017, iar în Cipru numărul sosirilor de migranţi s-a dublat de asemenea. În plus, numărul celor care sosesc la graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia creşte constant, a argumentat şeful diplomaţiei ungare la postul public M1. Potrivit acestuia, oficialii de la Bruxelles au făcut din adoptarea Pactului ONU privind migraţiile o chestiune de prestigiu, cu toate că Ungaria a atras atenţia de la bun început că nu există o poziţie unică europeană, iar acum cei de la Bruxelles fac tot posibilul pentru a susţine implementarea acestui acord global. "Fireşte că noi vom împiedica acest lucru", s-a angajat Szijjarto. Ministrul ungar a mai explicat că 40 de membri ai ONU nu au votat pactul, aşa încât acesta nu poate servi în mod real drept punct de referinţă internaţional, iar dintre statele Uniunii Europene un număr de nouă, adică o treime din bloc, nu au votat documentul. "Deci nu se pune problema că ţările europene vor să implementeze pactul global privind migraţiile ca front unit", a afirmat Szijjarto. La 18 decembrie anul trecut, Adunarea Generală a ONU a ratificat cu o majoritate foarte puternică Pactul global cu privire la migraţii, destinat să consolideze cooperarea internaţională pentru ''o migraţie sigură, ordonată şi reglementată'' şi care a fost adoptat la începutul lunii decembrie, la Marrakech (Maroc), de 165 de ţări membre ale Naţiunilor Unite. În timpul votului, 152 de ţări s-au pronunţat în favoarea Pactului, 12 s-au abţinut, iar cinci au votat împotrivă, între care SUA şi Ungaria.
15:30
„Ne dorim să avansăm cât mai mult în soluționarea problemei transnistrene și vă asigur de toată deschiderea și implicarea în acest sens. Am demonstrat pe parcursul mandatului că putem demonstra leadership în identificarea soluțiilor în confortul cetățenilor. Așa cum oamenii sunt prioritari pentru noi”, a spus Pavel Filip. În perioada 2017-2018 fiind semnate mai multe protocoale cu impact asupra populației din stânga Nistrului. Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, a spus că progresele vizibile ale autorităților în consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului sunt recunoscute și apreciate de comunitatea internațională. Oficialul s-a pronunțat pentru continuarea acestui curs. Miroslav Lajcak a menționat că președinția slovacă a OSCE pentru 2019 se desfășoară sub sloganul„ Pentru oameni, dialog și stabilitate” și o atenție aparte este acordată prevenirii, medierii și atenuării conflictelor. Pavel Filip și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu 2 subiecte: situația de la depozitul de muniții din Colbasna, care reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și Ucraina, și exercițiile militare în zona de securitate. Premierul a solicitat ca OSCE în calitatea sa de mediator să contribuie la revenirea situației în albia normalității și să promoveze obiectivele comune privind necesitatea retragerii neîntârziate a forțelor militare străine și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.
15:15
ACUM reclamă faptul că mesajul de pe aceste panouri 'Vine timpul nostru' este identic cu sloganul folosit de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) în actuala campanie electorală, inclusiv prin intermediul organului de presă al formaţiunii, iar Igor Dodon încearcă să fie 'vehicul electoral' PSRM. De fapt, denunţă ACUM, Igor Dodon, care nu ar trebui să se implice în campania pentru alegerile parlamentare, este chiar 'şeful de facto' al PSRM, întrucât participă la şedinţele formaţiunii, le prezidează, participă la activităţile de lansare a candidaţilor socialişti etc. În sesizarea sa, blocul ACUM menţionează că toate cheltuielile legate de panourile publicitare ale lui preşedintelui Igor Dodon nu au fost incluse în rapoartele financiare ale PSRM din actuala campanie, fapt pentru care solicită CEC să aplice o sancţiune acestui concurent electoral. În baza acestor încălcări, ACUM cere Comisiei electorale să iniţieze o cerere în instanţă cu privire la anularea înregistrării PSRM în calitate de concurent electoral, conform aceluiaşi ziar.
15:00
„Scopul certificatului de integritate este altul decît l-au înțeles unii. Și anume, certificatul de integritate este instrumentul juridic prin care impui o anumită persoană să-și declare veniturile, să i se verifice ulterior aceste venituri și să fie într-un fel la controlul și al instituțiilor, dar și al societății în privința a tot ceea ce înseamnă veniturile, bunurile acelei persoane”, a menționat șeful legislativului la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4. Potrivit lui, prin intermediul acestui proces de eliberare a certificatelor de integritate, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să vadă declarațiile de venituri ale tuturor celor care au intrat în cursa electorală. „Mai mult, acum alegătorii, dar și ANI, vor avea posibilitatea să verifice cu ce a venit un candidat în campania electorală și cum s-a îmbogățit pe parcursul activității în Parlament sau în Guvern și ulterior să fie sancționat”, a notat Andrian Candu. De asemenea, președintele Parlamentului a cerut Autorității Naționale de Integritate explicații în legătură cu situația legată de certificatul de integritate eliberat pentru primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico, care și-a anunțat intenția de a candida la parlamentare. Andrian Candu a cerut explicații ANI după ce în presă au fost publicate certificatele de integritate a doi potențiali candidați care, fiind condamnați de prima instanță, au primit verdicte diferite de la Autoritatea Națională de Integritate. Este vorba despre primarul degrevat din funcție al orașului Orhei, Ilan Șor, și primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico, potențial candidat la parlamentare pe circumscripția nr. 4, Rîșcani. În cazul lui Bogatico, în certificatul de integritate este menționat că a fost condamnat pe articolul 326 al. 2 din Codul Penal al Republicii Moldova, iar în certificatul lui Șor, care, la fel, a fost condamnat de prima instanță, nu există vreo mențiune de acest gen.
14:45
    De la cîștigarea independenței, autoritățile separatiste au contactat statele nerecunoscute nou formate din regiunea Caucazului, ca o modalitate de a combate izolarea diplomatică. La 26 iunie 2006, liderii Abhaziei, Osetiei de Sud și Transnistriei au semnat o declarație, prin intermediul căreia a fost creată Comunitatea pentru democrație și drepturi ale națiunilor.   În timp ce organizația zonelor separatiste pretinde că dorește stabilirea de relații cu restul lumii, intențiile acesteia privind aprofundarea legăturilor  cu Moscova și menținerea trupelor ruse pe teritoriile ei sunt evidente, fiind  menționate și în documentul semnat trilateral.   Analistul opinează că deschiderea reprezentanței diplomatice în Rusia de autoritățile separatiste transnistrene ar putea reprezinta o încercare strategică din partea Moscovei de a se implica în regiune sau o manevră a acesteia de a exercita presiune asupra Republicii Moldova în perioada alegerilor electorale programate pentru luna februarie 2019.    
14:45
Dacă obișnuiești să consumi fructul în fiecare zi, trebuie să știi că acesta este interzis dacă iei orice fel de medicament, iar în acele zile este potrivit să faci o pauză. Potrivit specialiștilor, combinația dintre medicamente și acest citric duce substanța într-o zonă toxică. „Anumite substanțe din sucul de grepfrut inhibă activitatea enzimelor hepatice, enzime care transformă diverse medicamente. Există un risc de supradozare: pacientul, în continuare ia doza pe care i-a prescris-o medicul, dar în sânge rămâne o cantitate mai mare, netransformată de ficat. Și atunci acea cantitate de substanță poate să producă efecte”, afirmă Dr. Cornel Chiriță, medic de familie.
14:15
Mecanismul, transportat în spaţiu la bordul lansatorului Epsilon-4, este programat să elibereze 400 de bile minuscule, care vor străluci traversând atmosfera, deasupra Hiroshimei, la începutul anului viitor. Racheta, lansată vineri dimineaţă de la centrul spaţial Uchinoura, are la bord un număr total de şapte nanosateliţi, cu diverse tehnologii ''inovatoare'', potrivit Nobuyoshi Fujimoto, purtătorul de cuvânt al Agenţiei spaţiale japoneze (JAXA). Sateliţii au fost plasaţi pe orbită, un succes deloc neglijabil pentru misiunea Epsilon. "Am fost foarte emoţionat, nu mai am cuvinte", a declarat pentru agenţia de presă japoneză Jiji preşedinta companiei ALE, Lena Okajima, iniţiatoarea proiectului ploii de meteoriţi artificiali, care urmează să fie repetat de 20 până la 30 de ori. Satelitul aparţinând companiei ALE, care gravitează pe o orbită la 500 de km deasupra Pământului, va coborî progresiv până la 400 de km în cursul anului viitor. Un alt satelit ar trebui să i se alăture în câteva luni. ALE spune că poate simula ploi de meteoriţi artificiali oriunde în lume, folosind o tehnologie pe care o cunosc doar ei. Stelele (de diferite culori) ar trebui să strălucească timp de câteva secunde înainte să ardă în totalitate. Dacă totul merge conform planului, iar cerul este senin, evenimentul din 2020 ar putea fi admirat de milioane de persoane, inclusiv de cei din zone urbane unde există o puternică poluare luminoasă, aşa cum este Tokyo, au mai precizat reprezentanţii companiei.
13:30
Curtea a spus că faptul că acest drept nu era prevăzut și pentru tați încalcă articolele 16 și 47 din Constituție, care garantează principiul egalității în fața legii și a autorităților publice și, respectiv, dreptul la asistență și protecție socială. Cazul a fost examinat ca urmare a sesizării depuse câțtiva deputali liberali: Ion Casian, Ștefan Vlas, Ion Apostol, Roman Boțan și Valerian Bejan. Curtea a menționat faptul că progresul egalității între sexe reprezintă astăzi un scop major în rândul statelor membre ale Consiliului Europei și doar motive foarte puternice pot justifica un tratament diferențiat pe criteriu de gen. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.