2019: Tirapolul vrea să continue politica „pașilor mici”, Chișinăul vrea să negocizeze și un acord politic

Europa Libera, 11 ianuarie 2019 21:30

În anul care a început, în negocierile din formatul 5+2, Tiraspolul se va concentra asupra chestiunilor sociale, economice și umanitare, „pentru a îmbunătăți viața oamenilor și a elimina orice bariere”, a declarat șeful negociatorilor transnistreni, Vitali Ignatiev. Asta, în timp ce vicepremierul pentru reintegrare de la Chişinău, Cristina Lesnic, spunea anterior că în 2019 strategia pe care o va utiliza Republica Moldova va include „abordarea concomitentă a problemelor din toate cele trei „coșuri” convenite de membrii formatului, inclusiv cel politic”.Ignatiev a lăudat ritmul întâlnirilor dintre Chişinău și Tiraspol din anul trecut și a spus că acesta nu trebuie să scadă, chiar dacă Republica Moldova a intrat deja în procesul electoral. De menționat că vicepremiera pentru reintegrare Cristina Lesnic figurează pe lista candidaților Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie.„Procesele electorale nu trebuie să împiedice realizarea înțelegerilor convenite. Încă nu au fost realizate cele care țin de dosarele penale motivate politic, de restabilirea legăturilor telefonice și cooperarea bancară. Există și probleme legate de tranzitul pe calea ferată. Pe aceste priorități ne vom concentra eforturile”, a subliniat Vitali Ignatiev. Acesta a mai spus că săptămâna viitoare la Tiraspol este așteptat șeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 6 ore
20:40
Reporterii serviciului ucrainean al Europei Libere au descoperit ca actorul Volodimir Zelensky, candidat la alegerile prezidentiale care voer avea loc în Ucraina în 31 martie, are legaturi cu trei companii de productie cinematografica si de televiziune din Rusia, desi a nega asta. Potrivit jurnalistilor de investigație cele trei companii au avut o cifra de afaceri între 2014 si 2017 de 13 milioane de dolari. Toate cele trei firme sunt înregistrate în Cipru. Actorul a recunoscut ca este proprietarul unei case de productie cinematografica Quarter 95, si ea inregistrata în Cipru, și a susținut că nu a mai colaborat cu firme rusesti dupa anexarea Crimeii la Rusia in 2014. Opozitia il acuza si pe preseditele Petro Poroșenko că ar continua sa aibă afaceri in Rusia. Poroșenko a anunțat că că a închis fabrica de ciocolata din Lipetsk în 2014, Poloșenko nu și-a anunțat oficial candidatura la președintie, dar se așteapta sa o faca. Principala candidata in alegerile prezidentiale din primavara pare sa fie fosta șefa a guvernului de la Kiev, Iulia Timoșenko, creditata de sondajele de opinie cu 12, 7 %. Actorul Zelenskyy ar avea 9 procente si  s-ar afla pe locul doi, iar Petro Poroșenko ar fi pe locul 3 cu 8,6%. Analistii politici occidentali avertizeaza in legatura cu lipsa de credibilitate a sondajelor de opinie in Ucraina.
20:30
Comisia de anchete din Rusia a declarat că explozia din 31 decembrie de la blocul din Magnitogorsk a fost provocată de o pierdere de gaze, chiar după ce gruparea Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru  explozitie. 39 de oameni au murit în incident.  Autoritățile ruse anunțaseră în 1 ianuarie că vor cerceta toate posibilele cauze ale explozitiei si spuseseră că nu au fost găsite urme ale vreunei bombe. Doua publicatii rusesti relatau, la...
20:20
Autorităţile bulgare au reţinut 43 de persoane în diferite oraşe din Bulgaria într-o operațiune împotriva finanţării terorismului internaţional, au anunţat vineri surse din procuratura bulgară citate de BTA, informeaza agentia Agerpres. Anchetatorii bulgari spun că dinspre şi către Bulgaria s-au făcut transferuri clandestine de sue mari de bani prin intermediul aşa-zisului sistem 'hawala', în cadrul unui grup infracţional internaţional". Raziile continuă la Sofia, Plevna, Blagoevgrad, Razgrad, Haskovo, Plovdiv şi Loveci. Tribunalul penal de specialitate a emis 126 de mandate de percheziţie vizând 50 de locuinţe şi sedii, 26 de vehicule şi 50 de persoane, şi au fost confiscate până acum documente, alte obiecte şi suma de 32.000 de euro. Procurorul general adjunct bulgar Ivan Gheşev a confirmat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că există străini printre cei arestaţi, dar nu a precizat din ce ţări anume.
20:10
Cîteva sute de primari si consilieri locali polonezi l-au omagiat la șantierul naval de la Gdansk pe primarul Pawel Adamowicz, care a încetat din viață luni, după ce a fost înjunghiat de un fost deținut la o manifestare caritabilă. Funeraliile lui Pawel Adamowicz vor avea loc sâmbătă, și la ea vor fi prezenți președintele și premierul Poloniei, precum și președintele Consiliului Euriopean Donald Tusk, fost prieten al lui Adamowicz.
20:10
Președintele Consiliului Uniunii Europene Europene Donald Tusk a discutat la telefon cu premierul de britanic Theresa May, despre următorii pași ai Marii Btitanii, informeaza agentia Reuters, citînd surse ale Uniunii Europene
20:00
Ministerul rus de externe spune că noua strategie de apărare americană prezentată de președintele Statelor Unite Donald Trump și bazată pe tehnologicii noi inclusiv în spațiu, pentru a obține un sistem de apărare antirachetă fără rival, va duce la o nouă cursă a înarmărilor în spațiu și înseamna relansarea programului Războiul Stelelor din perioada războiului rece, se spune într-o declarație a diplomației ruse, citată de Reuters. În declarație se afirmă că planul prezentat joii de președintele Trump este unul „confrontațional” și va însemna o lovitură dură dată „fragilului echilibru de stabilitate internațională”. Autoritățile de la Moscova le cer oficialităților de la Washington „să se mai gândeasca încă o dată” și să înceapă un dialog constructiv „pînă nu e prea tirziu”, se mai spune în declarația ministerului rus de extern. Noua strategie americană anunțată de Donald Trump prevede „un strat protector de noi tehnologii bazate în spațiu, cum ar fi senzori capabil să detecteze, să urmărească și să distrugă rachetele inamice”. La reuniunea de joi de la Pentagon în care au fost prezentate aceste planuri de către președintele americanministrul apărării în exercițiu Patrick Shanahan a afirmat că Rusia și China construiesc rachete noi care sunt „mai greu de văzut, mai greu de urmărit și mai greu de doborît”.
19:30
19:00
Faţă de prezidențialele din 2016, când sute de cetățeni din străinătate s-au plâns că nu au reușit să voteze, vor fi 25 de secții în plus.
19:00
Acum 8 ore
18:30
18:20
La Chișinău, Kiev sau Tbilisi, parteneriatul e prezentat ca un prim pas spre aderarea la UE, iar aici e un mare decalaj cu discursul european.
18:10
PSRM s-a declarat indignat de decizia guvernului Pavel Filip de a deschide doar 11 secții de votare în Rusia pentru alegerile din 24 februarie, pentru că în aceste 11 secții vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul cetățenilor moldoveni din Federația Rusă, se spune într-un comunicat al socialiștilot moldoveni citat de IPN citind un comunicat al partidului. PSRM a anunțat că va contesta această decizie, despre care afimră că e discriminatorie. PSRM îi îndeamnă pe  moldovenii din  Rusia să revină acasă în ajunul alegerilor și să voteze în Moldova. Guvernul de la Chișinău a deciz vineri deschiderea în străinătate a 125 de secții de votarescrutinul parlamentar din 24 februarie. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și Statele Unite (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5). În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.
18:00
Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi cruciale pentru viitorul Moldovei și ele trebuie să fie libere și transparente, în conformitate cu standardele internaționale, a afirmat la Chișinău ministrul slovac de externe Miroslav Lajčák, președintele în exercițiu al OSCE. Lajčák a mai spus că OSCE, UE și comunitatea internațională vor urmări îndeaproape procesul electoral și pe cel post electoral. „Sperăm că după procesul electoral negocierile pentru reglementarea transnistreană vor continua”, adăugat Miroslav Lajčák, care a precizat că președinția Slovaciei a OSCE e orientată spre oameni, se bazează pe oameni, dialog și bunăstare, și că aceasta va fi activă, ambițioasă și implicată, iar prevenirea, medierea și atenuarea conflictelor sînt o prioritate. Ministrul  moldovean de externe Tudor Ulianovschi s-a declarat încrezător că diplomația moldoveană va colabora eficient cu OSCE în 2019, pentru a ajunge la o dinamizare a dialogului în procesul de reglementare transnistreană. Ulianovschi a mai spus că țara sa mizează pe susținerea Slovaciei pentru reluare discuțiilor legate de retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei, și de ransformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-una civilă cu mandat internațional. Șeful diplomației slovace și președintele în exercițiu al OSCE Miroslav Lajčák vizitează R. Moldova în perioada 17-19 ianuarie, și are întrevederi cu oficialități moldovene și cu reprezentanți ai  conducerii politice de la Tiraspol.
17:40
Potrivit unui sondaj CBS-AXA, peste 80% din avocații moldoveni cred că judecătorii din R. Moldova nu sînt independenți, și doar 17% consideră contrariul, relatează IPN. 35% din avocați consideră că soluțiile judecătorilor moldoveni sînt echitabile și adoptate fără influențe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acord cu această afirmație. Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Studii de Marketing CBS-AXA, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Sondajul mai spune că 48% din avocații intervievați consideră că reformarea justiției începută în 2011 a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc, iar 52% nu sunt de acord cu această afirmație. În ce privește influențarea soluțiilor judecătorești, 91% dintre respondenți cred că ele sînt influențate de politicieni, 83% cred că de procurori, 68% cred că de alți judecători, 65% de Consiliul Superior al Magistraturii, 58% de părți la proces, 38,5% de polițiști și 28% de presă. Întrebați de percepția lor cu privire la nivelul corupției din R.Moldova, 73% din avocați au răspuns că există multă corupție, 14% că există puțină corupție, 2% că nu există corupție, iar 11% nu au oferit un răspuns.  Chestionarea respondenților a fost confidențială, fiind exclusă posibilitatea identificării persoanei chestionate.
17:20
După 30 de ani NATO și SUA acuză Rusia că ar fi pus la punct rachetele de tip 9M729 care depășesc raza de acțiune de 500 km.
17:00
Doar circa 40% din avocaţi laudă reformele din justiţie din ultimii ani, arată un sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda Centrului de Resurse Juridice.
Acum 12 ore
15:40
Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut Rusiei să ajute pentru a împiedica declanșarea unei noi curse a înarmărilor, păstrând tratatele-cheie cu Statele Unite și să distrugă acel tip de rachete despre care Washingonul spune că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare.Șeful diplomației germane a avut convorbiri la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a respins acuzația americană. În opinia lui Lavrov, țara sa nu încalcă tratatul INF....
15:30
Premierul României Viorica Dăncilă se află în Israel și s-a întâlnit joi, pentru a treia oară de la preluarea mandatului, cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, informează site-ul Hotnews.ro.Potrivit Guvernului, Dăncilă și Netanyahu au discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a unei ședinței comune a celor două guverne. Potrivit unui comunicat al Guvernului de la București, cei doi premieri „și-au exprimat satisfacția” pentru avansarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, „de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice bilaterale” și a fost subliniată și importanța consolidării relațiilor în domenii precum sănătate, turism și educație.
15:30
Comitetul de Investigații al Rusiei susține că explozia din 31 decembrie de la blocul din localitatea Magnitogorsk a fost provocată de o pierdere de gaze, chiar după ce gruparea Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru explozie. 39 de oameni au murit în incident.Inițial, la 1 ianuarie, autoritățile ruse anunțaseră ca vor investiga „toate posibilele” cauze ale expoziției şi spuseseră că nu au fost găsite urme ale vreunei bombe. Două publicații rusești relatau, la data incidentului, citind surse nenumite, că s-ar fi găsit urme de explozibil în dărâmăturile blocului și relatau, fără ca informațiile să poată fi verificate, că la 1 ianuarie un camion ar fi luat foc la 3 km distanță de blocul prăbușit, omorând alți 3 oameni. În ultimii 25 de ani, mai multe explozii ale unor blocuri din Rusia au fost considerate acte teroriste și s-a dat vina pe militanți din Caucazul de Nord.
14:50
Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, vizitează Republica Moldova în perioada 17 și 19 ianuarie, iar sâmbătă, 18 ianuarie, va vizita și Tiraspolul, unde se va întâlni cu reprezentanții administrației regiunii separatiste din stânga Nistrului.Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat joi seara în cadrul unui eveniment public că în cadrul acestei vizite „vor fi abordate subiecte legate de respectarea drepturilor omului, a supremației legii și a organizării unor alegeri în conformitate cu standardele democratice ale OSCE”.Slovacia a preluat, începând cu 1 ianuarie, președinția prin rotație a OSCE, deținută anul trecut de Italia. La preluarea președinției, ministrul de externe slovac Miroslav Lajčák a indicat conflictul din Donbas drept tema prioritară a președinției slovace a OSCE. Un comunicat al Misiunii OSCE de la Chişinău menționează că în calitate de președinte în exercițiu al organizației, Lajčák „se va concentra pe avansarea procesului de reglementare transnistreană în cadrul parametrilor conveniți la reuniunea Consiliului ministerial OSCE de la Milano în decembrie 2018”.
13:20
Sinteza săptămînii politice românești.
Acum 24 ore
11:50
Două avioane militare rusești s-au ciocnit din greșeală în timpul zborului în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Ministerul Apărării de la Moscova a spus că, în momentul producerii incidentului, aparatele Su-34 efectuau zboruri de antrenament deasupra Mării Japoniei. Ambele echipaje s-au catapultat, se mai spune în comunicatul Ministerului, fără să se precize unde se află acestea sau ce s-a întâmplat cu avioanele. Acestea nu ar fi fost însă înarmate cu rachete. În zonă au fost trimise echipe de salvatori.
11:50
Guvernul a aprobat deschiderea a 125 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, cu 25 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016. Cele mai multe secții, 29, vor fi deschise în Italia. În România și Statele Unite vor fi deschise câte 12 secții de votare, în Rusia – 11, în Franța - 7, Portugalia și Spania – câte 5, iar în Marea Britanie 4. În alte țări, inclusiv Ucraina vor fi deschise câte 3, 2 sau câte o singură secție. În total, vor fi deschise secții de votare în 37 de țări. Mărirea numărului de secții a fost cerută de blocul ACUM al opoziției pro-europene. Co-președinta acestuia, Maia Sandu, a câștigat categoric votul diasporei la prezidențialele din 2016, obținând în turul doi de scrutin peste 86% din voturile celor aproape 140 de mii alegători moldoveni care au votat în străinătate. Partidul Socialiștilor apropiat președintelui pro-Rus Igor Dodon insistă să se deschidă mai multe secții de vot în Rusia.
10:40
10:30
Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.
09:40
Va fi Ilan Șor următorul favorit al Rusiei pentru R. Moldova şi pretendent la graţiile lui Putin? (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă).
09:20
Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a adoptat o rezoluție cerând să fie blocate planurile președintelui Donald Trump de ridicare a sancțiunilor impuse companiilor afiliate oligarhului rus Oleg Deripaska. Dar votul din această cameră unde opoziția democrată deține de curând majoritatea este numai unul simbolic, având în vedere că o rezoluție asemănătoare a eșuat în Senatul controlat de republicani, care putea opri cu adevărat aceste planuri. Trei companii ale lui Deripaska, inclusiv producătorul de aluminiu Rusal, au fost sancționate în aprilie trecut din cauza legăturilor oligarhului cu Kremlinul. Dar Ministerul de Finanțe american spune că acesta a cedat controlul asupra companiilor, așa încât sancțiunile pot fi ridicate.
09:20
Aflat joi în vizită la Belgrad, președintele rus Vladimir Putin a acuzat autoritățile din Kosovo de întreprinderea unei serii de pași „provocatori”, inclusiv prin decizia „ilegală” de a înființa o armată. Vorbind la o conferință de presă după discuții cu omologul său sârb Aleksandar Vucic, Putin a spus că acești pași ai Pristinei au tensionat relația cu Serbia și pot destabiliza întreaga regiune. Serbia face eforturi să mențină relațiile tradiționale bune cu Rusia, în vreme ce se pregătește să adere la Uniunea Europeană. Liderul rus a fost primit joi cu căldură, capitala sârbă fiind împânzită de panouri cu mesaje ca: „Bine ați venit, onorate Vladimir Putin, prieten drag!”.
09:20
Ministrul de externe român Teodor Meleșcanu a spus joi că țara sa sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova, dar reușita procesului depinde, în primul rând, de Moldova însăși. Meleșcanu a vizitat Chișinăul în timp ce România exercită în prima jumătate a anului președinția Consiliului Uniunii Europene. „Nu există alternativă viabilă decât calea reformelor pentru asigurarea prosperității, stabilității și democrației în Republica Moldova”, a spus Meleșcanu la o conferință de presă în compania omologului său moldovean, Tudor Ulianovschi. Anul trecut, Uniunea Europeană a criticat autoritățile moldovene pentru încălcarea democrației și statului de drept, suspendând ajutoare de zeci de milioane de euro.
09:20
Asociația Promo-LEX care a fost criticată de Partidul Democrat de guvernământ pentru monitorizare părtinitoare a pregătirilor de alegeri a spus că, „pentru moment”, nu va răspunde public „intimidărilor și atacurilor”, dar va continua să monitorizeze și să informeze. Ceva mai devreme, PD a scris mai multor ambasadori occidentali, observatorilor OSCE și donatorilor Promo-Lex că rapoarte recente ale acesteia ar „conține informații neadevărate, neverificate și trunchiate”. Rapoartele semnalează acțiuni ale PD, Partidului Socialiștilor și Partidului Șor de corupere a alegătorilor și folosire a resurselor administrative în scopuri electorale.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.