Viorel Savva, candidat independent

Politics, 11 ianuarie 2019 15:00

Juristul Viorel Savva, i-a cerut lui Nastase să respecte candidații independenți și să dea dovadă de inteligență și onestitate. ”Cu ce am greșit eu, în calitate de candidat independent, sau alți colegi, care s-au avânturat pe cont propriu în această campanie electorală? Suntem cei mai vinovați față de RM? Sau eu trebuie să-mi cer voie de la Năstase ca să candidezi? Sau poate de la Țopa?”, se întreabă Savva. Juristul susține că știe mai mulți membri ai PPDA și PAS care au rămas surprinși de această declarație agresivă a lui Andrei Nastase. Totodată, Viorel Savva sugerează că moldovenii nu vor să candideze pe liste de partid, deoarece nu au încredere în liderii politici. „Lăsați filtrele acestea, că am imprsia că ele se dezbat din când în când. Filtrul este unul singur, cetățeanul RM”, spune candidatul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 12 ore
20:50
După ce Marina Tauber l-a făcut de râs pe Năstase chiar în plenul Parlamentului, cei de la Blocul Acum au sugerat că deputata ar avea nevoie de un medic și au recunoscut că ei nu au unul bun în listă. Reacția Marinei Tauber nu s-a lăsat mult așteptată, menționând că cei de la Acum nu doar medici, dar în general nu au profesioniști calificați în formațiunea lor.„Vreau să-l liniștesc pe domnul Năstase. Nici în partidul, nici în fracțiunea sa, nu doar că nu sunt medici buni, dar în general nu are niciun specialist în vreun domeniu”, a scris Marina Tauber.În continuare, ea îi recomandă lui Năstase să ia lecții de actorie dacă vrea să mintă mai cu succes oamenii despre presupusa sa otrăvire cu mercur. „Unicul sfat pe care i l-aș putea oferi, este să nu facă economii și să-și găsească un bun profesor de actorie.Până la urmă, ar putea arăta mai mult talent atunci când mimează otrăvirea cu mercur”.
20:00
Solicitat telefonic, Alexei Grosu, șeful IP Buiucani, a declarat pentru Deschide.MD că pe numele lui Grigorciuc a fost intentat un proces penal pentru huliganism, iar după ce a fost audiat de către polițiști, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.Reamintim că deputatul Sergiu Sârbu a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă, după ce a fost bătut într-o cafenea de Pavel Grigorciuc. Incidentul a avut loc în localul PentHouse din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” imediat după închiderea ședinței Parlamentului.Pavel Grigorciuc este unul dintre membrii „grupului Petrenco”, condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru protestul din fața Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015.Grigorciuc a nimerit de mai multe ori în vizorul poliției.
19:10
Acest lucru nu l-a împiedicat pe urmă să-l ia la pumni pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, pe care, după cum a recunoscut chiar Grgigorciuc, l-a provocat verbal.Deputatul s-a ales cu o comoţie cerebrală şi a fost internat în secția neurochirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral.Pavel Grigorciuc, alături de alte 6 persoane numite „grupul Petrenko”, sunt cercetaţi penal pentru organizarea dezordinilor în masă, după ce în septembrie 2015 s-au încăierat cu forţele de ordine în timpul manifestaţiilor din faţa Procuraturii Generale.
18:40
Amintim că deputatul a fost atacat de către extremitul de la ANTIFA, Pavel Grigorciuc, în preajma unui local de lângă Parlament. Girgirciuc a recunoscut într-o postare e Facebook că l-a provocat verbal pe Sîrbu, iar când democratul i-a răspuns cu aceeași monedă, a trecut la lovituri. Este de menționat că, în ultimul timp, Grigorciuk lua lecții de box. Deși face parte dintr-o grupare cu caracter extremist şi a fost condamnat penal, Pavel Grigorciuk este lăudat de lidera PAS, Maia Sandu, pentru acţiunile pe care le organizează. “Am văzut nişte  oameni curajoşi, care au încercat să-şi spună punrtul de vedere”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiuni Adevărul Live.Reamintim că Pavel Grigorciuc, alături de alte 6 persoane numite “grupul Petrenko”, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, după ce în septembrie 2015 s-au încăierat cu forţele de ordine în timpul manifestaţiilor din faţa Procuraturii Generale.
Acum 24 ore
18:00
Publicată pe websiteul parlamentului britanic, petiţia are următorul mesaj: "Guvernul susţine în mod repetat că ieşirea din UE este 'voinţa poporului'.Trebuie să punem capăt acestei aserţiuni, dovedind puterea susţinerii publice acum, pentru rămânerea în UE. Un vot popular ar putea să nu aibă loc, aşa că votaţi acum". Petiţiile care cumulează peste 100.000 de semmnături sunt automat luate în calcul pentru a fi dezbătute în parlament.Petiţia a fost publicată miercuri noaptea de Margaret Anne Georgiadou. A adunat peste 100.000 de semnături în primele două ore, iar de aici a explodat, joi dimineaţă. Traficul a fost atât de intens, încât website-ul parlamentului britanic s-a blocat timp de câteva ore, joi."Aproape 2.000 de semnături sunt completate în fiecare minut", a scris pe Twitter Comisia pentru Petiţii din parlamentul britanic.
17:00
Potrivit Est-Curier, Veaceslav Burlac a declarat că demisia sa nu are nicio legătură cu prestaţia sa şi a Partidului Democrat în alegerile parlamentare aşa precum se vehiculase în presă.Funcţia de preşedinte al raionului Criuleni a fost ocupată de fostul viceministru de Interne, Ion Ţurcan. Candidatura sa a fost susţinută de 26 din cei 29 de consilieri prezenţi. Ion Ţurcan va deţine funcţia timp de cinci luni.Ion Ţurcan a fost demis din funcţia de viceministru de Interne în 2017. Numele lui Ion Ţurcan a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din 2004, în legătură cu protejarea unor transporturi cu marfă de la piaţa Km 7 din Odesa, care intrau în Republica Moldova prin vamă fără să fie înregistrate, scrie Unimedia.Atunci a fost demarată o anchetă penală, dar nu a mai fost anunţată finalitatea ei. După acest caz, ministrul de atunci Gheorghe Papuc l-a somat pe Ion Ţurcanu să-şi prezinte demisia.
16:30
(UPDATE 15:54) Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, a fost atacat fizic, într-o cafenea din centrul Capitalei, de către Pavel Grigorciuc, condamnat penal la patru ani cu suspendare. Informația a fost confirmată de către soția acestuia, Ina Sîrbu, care a fost martora acestui atac, alături de alte câteva zeci de persoane.La moment deputatul este internat la spital, unde și-a pierdut cunoștința.Împreună cu Pavel Grigorciuc era și Eduard Revenco, avocatul raiderului nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon.Poliția a fost anunțată de acest caz. Cu detalii vom reveni.Pavel Grigorciuc a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru dezordini în masă. El este membru al Mişcării „Antifa”, iar în 2015, acesta a primit interdicţia de a intra în Ucraina.(15:50) Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a fost atacat de către condamnatul Pavel Grigorciuc.Deputatul se află în inconștiență la spital.
16:00
Astfel, președintele fracțiunii PSRM a fost desemnată Zinaida Greceanîi, vicepreședinte – Corneliu Furculiță, secretar – Vasile Bolea. Președinte al fracțiunii PDM a fost desemnat fostul premier Pavel Filip. Președintele al fracțiunii Partidului Șor a fost numit Ilan Șor; vicepreședinte  - Petru Jardan; secretar al fracțiunii – Maria Albot. Reprezentanții Blocului ACUM, Platforma DA și PAS, au declarat că nu se vor diviza în Parlament, deși fracțiunea nu a fost încă constituită oficial. „Blocul ACUM rămîne unit, cît privește formele în care va activa în actualul Parlament, vom veni cu un răspuns în intervalul de timp prevăzut de Regulamentul Parlamentului”, a declarat liderul platformei DA, Andrei Năstase. Menționăm că astăzi a avut loc ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a.
15:30
Surse din interiorul blocului ACUM au declarat pentru actual.md că dezbaterile încinse, care au degenerat în ceartă, au avut loc ieri, inclusiv la Bruxelles, acolo unde se aflau Maia Sandu şi Andrei Năstase.Din același motiv Sandu a preferat să rămâna în capitala Belgiei.Ulterior, la ședința Parlamentului, liderul PPDA a evitat să vorbească deschis despre fracțiunile sau fracţiunea care ar putea include deputaţii aleşi pe lista binomului PAS-PPDA. Andrei Năstase a precizat că “în ceea ce privește formele și formulele în care blocul ACUm va activa în actualul Parlament, se va veni cu un răspuns mai târziu”.Amintim că deputatul PAS-PPDA Igor Munteanu a declarat, la un post privat de televiziune, că blocul ACUM se va diviza.
15:10
Șeful statului și-a exprimat încrederea că activitatea președintelui Tokayev în înalta funcție va contribui la prosperarea în continuare a Kazahstanului. De asemenea, Igor Dodon l-a asigurat pe noul Președintele că dialogul constructiv și parteneriatul tradițional dintre țările noastre se vor dezvolta și pe viitor, contribuind la consolidarea relațiilor de prietenie dintre popoarele noastre.
14:40
Prima ședință a Parlamentului a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat, Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.În debutul ședinței, tradițional, a fost intonat imnul de stat al Republicii Moldova de către Capela Corală Academică ”Doina”, dirijor – Ilona Stepan și a fost onorat drapelul de stat.De la tribuna principală a Parlamentului, Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi a prezentat raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prezent la ședință, a adresat un mesaj deputaților nou-aleși, dorindu-le succes și îndemnându-i să protejeze interesul național în activitatea pe care o vor desfășura. Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.
14:30
Şi liderul PPDA, Andrei Năstase, s-a aflat peste hotarele țării, însă a reuşit, in extremis, să se alăture celor câteva zeci de persoane adunate în fața Parlamentului.Astfel, în loc să-şi ocupe locul în cea mai importantă instituţie publică din ţară, să înainteze initiative legislative, să rostească discursuri războinice împotriva guvernării, autoproclamata lideră a opoziţiei a decis că o vizită la Bruxelles este mai utilă.În condiţiile în care atât Maia Sandu, cât şi Andrei Năstase ignoră deschis invitaţiile la dialog din partea PSRM şi PDM, nu este clar modul în care urmează să fie votat pachetul de legi privind starea excepţională în justiţie.
14:30
„Pe 21 martie a avut loc sedinta de constituire a fractiunii PDM. A fost constituită fracțiunea în număr de 30 persoane. În calitate de președinte al fractiunii este ales Pavel Filip, a fost aprobat și regulamentul de activitate”, a citit Sergiu Sîrbu extrasul din procesul verabl de formare a fracțiunii.Democrații au a doua ca mărime fracțiune în Parlament, formată din 30 de deputați. Șeful grupului parlamentar al PDM are 53 de ani și a fost ales în circumscripția uninominală Strășeni. Din ianuarie 2016, Pavel Filip a deținut funcția de prim-ministru. Anterior, a fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a condus întreprinderile Tutun CTC și Bucuria.
13:40
”Îmi pare rău că au venit 60-70 de oameni și nu au venit mai mulți”, a declarat Andrei Năstase. Cu toate că nu obosește să vorbească despre stat capturat, Năstase a recunoscut că va merge la ședința de constituire a noului Parlament. ”Peste câteva minute va trebui să calc pragul unor instituții capturate, deși îmi doresc să rămân aici”, a declarat Năstase.
13:20
Despre aceasta, în cadrul unui briefing organizat înainte de prima ședință a noului Organ Legislativ al țării a anunțat vicepreședintele Partidului ȘOR, Marina Tauber.„Având în vedere că până acum nu există o claritate cu privire la formarea unei majorități, pentru ca Parlamentul să-și înceapă cât mai repede activitatea sa productivă, propunem ca reprezentantul nostru, președintele partidului, Ilan Șor, să fie ales președinte al Legislativului. Acest lucru va permite să înceapă rapid procesul de elaborare a legilor, dar nu să pierdem timpul cu discuții politice fără sens”, a explicat Tauber propunerea.Totodată, ea a anunțat că cei șapte deputați ai Partidului Șor vor fi în opoziție.”În pofida speculaţiilor, declarăm că vom fi în opoziţie în Parlament, opoziţie responsabilă, în raport atât cu dreapta, cât şi cu stânga.
13:00
LIVE // Prima ședință a Parlamentului după alegerile parlamentare La prima ședință președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Totodată, președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși, scrie Politics.MD.       Expoziție de sculptură la Parlament: 10 lucrări de bronz ale maestrului Serghei Ganenco Când ar putea avea loc alegerile generale locale în Republica M...
12:50
Evenimentul a fost anunțat ieri de către liderii PAS cu DA, Năstase și Maia Sandu. Totuși aceștia nu sunt prezenți, iar în fața oamenilor au ieșit să vorbească unii reprezentați ai blocului ACUM, printre care Inga Grigoriu (Platforma DA), Octavian Țîcu (PAS) și Maria Ciobanu (PLDM).Din poze se vede că majoritatea celor prezenți sunt oameni în vîrstă, iar tinerii sunt total absenți. Menționăm că forțele de ordine sunt prezente la fața locului pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului și a evita producerea violențelor.
12:10
Începând din 10 martie, părinţii copiilor cu vârste între 0 şi 16 ani care locuiesc în Italia trebuie să prezinte dovada că au fost vaccinaţi. Dacă documentaţia nu va fi trimisă, copiii cu vârste între 0 şi 6 ani riscă să nu mai fie primiţi la creşe şi grădiniţe, relatează cotidianul La Repubblica.În cazul copiilor cu vârste între 7 şi 16 ani care nu sunt vaccinaţi, părinţii riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de euro. Fedriga s-a opus vehement acestei legi, pe care a descris-o ca fiind „stalinistă". Politicianul a declarat, însă, pentru Euronews, că a fost „întotdeauna un susţinător al vaccinării" şi că şi-a vaccinat copiii "chiar şi atunci când vaccinarea nu era obligatorie". El susţine doar că nu este de acord cu obligativitatea imunizării.
11:10
Doamnele care s-au învrednicit de distincții s-au remarcat prin succese deosebite în diverse domenii de activitate, prin contribuție la promovarea valorilor general-umane și poziție civică activă. „Sunt femei din diferite regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv Transnistria și Găgăuzia, doamne care duc faima țării în lume, mame eroine, femei care au merite deosebite în educație, medicină, justiție, cultură, și alte domenii”, a menționat șeful statului.Președintele țării le-a mulțumit distinselor doamne pentru sacrificiul pe care îl depun zilnic în creșterea şi educarea copiilor, pentru perseverența în activitatea profesională, pentru dragostea și bunătatea oferită nouă zi de zi.
10:00
Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vîrstă deputat. Decanul de vîrstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. La prima ședință, Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși. Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.  După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu. Prima ședință a Parlamentului de legislatura a X-a va avea loc joi, 21 martie, ora 13.00.
09:00
Un alt oraș care a purtat, până mai ieri, numele de „capitala” este Astana, capitala Kazahstanului. Cuvântul „Astana” este tradus din limba kazahă drept „capital".Astfel că, la o zi după ce preşedintele Kazastanului, Nursultan Nazarbaiev, a anunţat că renunţă la funcţie, autorităţile din această fostă republică sovietică au declarat că Astana, capitala ţării, se va numi altfel. Noul nume al  este Nursultan, în onoarea fostului preşedinte, care a condus ţara aproape 30 de ani.
Ieri
18:40
«În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță», se conține într-un comunicat al Inspectoratului Național de Patrulare.Din imaginile video publicate de postul TV8 se vede că este vorba despre paza de corp a lui Năstase, Ion Caraman. Acesta riscă să fie cercetat penal pentru atac asupra unui polițist aflat în exercitarea funcției.Poliția solicită celor care organizează astfel de proteste „să respecte prevederile legale și să nu mai recurgă la provocări, agresiuni sau încercări de a împiedica activitatea polițiștilor”.
18:00
Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului.
17:50
Într-un comunicat al instituției se mai arată că Petic a refuzat să participe la ședințele de judecată, planificate și desfășurate pentru audierea victimei infracțiunii, unica sa declarație referindu-se la nemulţumirea sa faţă de declanşarea anchetei.Mai mult, procurorii afirmă că avocatul inculpatului a făcut declarații mincinoase despre condițiile de detenție ale lui Petic și despre pretinse rele tratamente. ”Procuratura Generală anunță că a luat act și s-a autosesizat urmare a declarațiilor lansate în presă de către avocatul lui Petic, prin care se semnala pretinse fapte de tratament inuman și degradant, admise în raport cu clientul său arestat. Alegațiile expuse public au fost verificate în cadrul unui proces penal, în rezultat stabilindu-se netemeinicia acestora.
17:20
„După pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a IP Orhei a cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță. Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod ilegal blocajul. La 12:43, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar angajații INP au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranta autovehiculului.
17:00
Interlocutorii au abordat mai multe subiecte cu privire la relațiile bilaterale, menționînd necesitatea aprofundării, în special, a relațiilor comercial-economice.De asemenea, părțile au discutat despre actuala agendă politică internă din țara noastră, ținînd cont de faptul că în curînd urmează să-și înceapă lucrările Parlamentul nou-ales. În context, oficialii au discutat eventuale scenarii de evoluție a situației.
16:00
Anterior, noul președinte al Kazahstanului, Tokayev, a propus redenumirea capitalei Republicii Astana în Nursultan.„A fost adoptată o decizie istorică”, a declarat Nurlan Nigmatulin, președintele parlamentului kazah, Majilis, cu privire la rezultatele votului.Acum, documentul urmează a fi semnat de noul șef de stat, Kasym-Zhomart Tokayev, care a și venit cu inițiativa de schimbare a numelui.În această dimineață, el a depus jurământul, a promis să mențină cursul actual al țării și a sugerat redenumirea Capitalei Astana în Nursultan. Tokayev consideră, de asemenea, că este necesar să se ridice un monument în cinstea lui Nazarbayev și să fie redenumite străzilor centrale ale orașelor regionale în numele lui.În ajun, Nazarbayev a spus că pleacă din funcția de șef de stat. El și-a transferat atribuțiile până la alegerea unui nou președinte lui Tokayev, care anterior fusese președintele Senatului.
15:00
Paradoxal este, însă, că, în loc să-și pună în aplicare așa-numitele ”filtre de integritate” și să nu admită penali, șefii PPDA și PAS, care încă mai formează blocul ACUM, caută să îi prezinte ”victime ale regimului”.Iar Petic și Cebotari au găsit paravanul perfect pentru a încerca să scape de pedeapsă. E o metodă veche, testată pe timpul mai multor guvernări și care a funcționat perfect de fiecare dată – îți faci mendrele, iar când simți că ești pe cale să înfunzi pușcăria – te declari mare luptător pentru democrație și aderi la vreun partid de opoziție. Și dacă pun autoritățile mâna pe tine, șefii partidului vor țipa ca din gură de șarpe despre justiție capturată, stat polițienesc, marțieni, etc.Tactica a fost folosită mai ales în cazul Platformei DA, devenită ”cuiubușor de nebunii” pentru mulți indivizi certați cu legea, care se gândeau doar la propriul buzunar.
15:00
Andrian Candu și soția sa, Zuzana Stastna, de origine din Cehia, au trei copii: Daniel, Vera și Adam.
14:10
Cebotari a mințit zeci de oameni din raionul Nisporeni, pe care i-a lăsat fără venituri și nici nu a plătit pe alții, care au muncit pentru el.Într-o investigație realizată de portalul nostru, publicată în 2016, mai mulți localnici din satul Bărboieni, raionul Nisporeni, au fost mințiți de Cebotari, care se prezenta drept fin de cununie al fostului premier Vlad Filat.„Băiatul acesta „foarte bun” ne-a golit de tot în toamna anului 2014. Au fost 60 de ha de sfeclă, a luat peste un milion de lei și i-a pus în buzunar. Moșu Ion a rămas fără chiloți”, declara jurnaliștilor de la emisiunea Comisarul una din victimele lui Cebotari.Prin intermediul firmei Serconlux Cebotari a păgubit în afară de oameni și zeci de companii de milioane de lei. De la unii a luat petrol, servicii, semințe. Pe toata perioada nu a achitat nici un salariu angajaților săi, se arată în investigație.„Are datorii pentru salarii în jur de 300 de mii de lei.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.