Parlamentul de legislatura a XX-a a examinat 20 de moțiuni

Politics, 11 ianuarie 2019 15:00

Cele mai multe, 55 la număr, au fost adresate de către deputații PLDM, urmați de deputații PCRM cu 33 de interpelări. Deputații socialiști au adresat 17 întrebări, deputații liberali – 13, deputații neafiliați – 4, iar parlamentarii democrați – 2. Totodată, Parlamentul de legislatura a XX-a a examinat 20 de moțiuni, dintre care 17 au fost simple, iar 3 – de cenzură. În același timp,  în perioada anilor 2015 - 2018, Parlamentul a organizat 17 audieri.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 15 minute
14:40
Atâta timp cât el preferă să ignore alegătorii, să nu verse lumină asupra acestei chestiuni de interes public, suntem nevoiți să credem că el are ce ascunde și că lăudatele „filtre” ale Maiei Sandu sunt o înșelătorie, nu funcționează sau funcționează formal. Nu numai imaginea Maiei Sandu ca politician de formație nouă, imaginea blocului electoral „ACUM” are de suferit din cauza aceasta. Așa că Andei Năstase stă în fața dilemei: fie prezintă dovezi că nu a fost implicat în privatizarea frauduloasă a „Air Moldova”, că nu a știut că în spatele companiei germane se află nașii săi, fie își dă demisia, pentru a nu diminua șansele electorale ale blocului.Deocamdată, el preferă să tacă, crezând că se va rezolva de la sine, că alegătorii nu îl vor crede pe Chirtoacă. Unii nu îl vor crede, alții însă – da.
Acum o oră
14:00
Andrian Candu l-a felicitat pe Veaceaslav Untila cu ocazia promovării concursului și i-a mulțumit pentru activitatea desfășurată în calitate de Președinte al Curții de Conturi. Președintele Parlamentului a anunțat că a solicitat Comisiei economie, buget și finanțe să organizeze concurs public pentru identificarea candidaților la funcția de Președinte al Curții de Conturi. Candidații care au obținut cel mai mare punctaj în concursul desfășurat pentru funcțiile vacante de Director al Consiliului de administrație al ANRE sunt Ștefan Creangă, Veaceslav Untila, Octavian Calmîc și Eugen Carpov.Cele 5 funcții de director au devenit vacante după ce oficialii și-au prezentat demisia la sfârșitul anului trecut. Potrivit legislației, ANRE este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori, numiți pentru un mandat de șase ani.
Acum 2 ore
13:00
De când a devenit preşedintele Statelor Unite ale Americii, relaţia lui cu fostul model Melania Knauss a fost sub lupa tuturor. Mulţi au speculat că ar fi vorba de un aranjament convenabil pentru ambele părţi, în timp ce alţii au mers până la a afirma că Melania este o asuprită şi controlată emoţional de Donald Trump.Care este, aşadar, relaţia dintre cei doi soţi la 13 ani de la căsătorie? Ei bine, o nouă carte despre cei doi, care va fi lansată la sfârşitul lunii ianuarie, vorbeşte fix despre acest aspect. Intitulată ”Team of Vipers”, cartea descrie mariajul lui Donald şi-al Melaniei într-o manieră pozitivă, nefiind ”ceea ce oamenii cred”.Autorul menţionează că prima-doamnă a SUA şi preşedintele Donald Trump au un mariaj OK, aşa cum a şi declarat Melania într-un interviu recent. Melania găseşte satisfăcător rolul de prima-doamnă, în timp ce Trump e chiar mulţumit de implicarea acesteia în rolul public.
Acum 4 ore
12:10
„Suntem recunoscători Statelor Unite ale Americii pentru tot suportul oferit de-a lungul anilor. Datorită asistenței primite am reușit să sporim competitivitatea la export a întreprinderilor din Moldova şi reducerea constrângerilor şi a poverii cadrului de reglementare asupra mediului de afaceri. Totodată, am reușit să ne consolidăm capacitățile în domeniul promovării investițiilor și a exporturilor, am îmbunătățim climatul de afaceri și sporit competitivitatea sectorului privat. Sper și în viitor să avem o colaborare eficientă și proiecte care vor contribui și mai mult la dezvoltare relațiilor bilaterale pe domenii precum IT, energetică, comerț”, a menționat Chiril Gaburici.În cadrul întâlnirii, ministrul a prezentat progresele înregistrate anul trecut în domeniul economiei digitale și tehnologiilor informaționale, care au fost apreciate de ambasadorul SUA.
11:50
„Năstase: Dar cel mai urât e știi ce, Sașa, marea problemă? Că decizia e luată între bandiți. Bandiții de pe loc și bandiții ... (nedeslușibil)”.Amintim că portalul Zeppelin afirmă, într-o investigație făcută publică miercuri, că decizia de a o desemna pe Maia Sandu drept candidat unic al forțelor de dreapta la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2016 de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon.Acesta a pus la cale o schemă, prin care un lobbist tenebru, Dmitri David Zaikin, i-a asigurat Maiei Sandu consultanță politică din partea unui specialist american, pe care l-a plătit cu 12 mii de dolari pe lună, bani nedeclarați de PAS la CEC.Jurnaliștii scriu că primul contact între Zaikin și Sandu are loc la 17 iunie 2016, prin e-mail, cei doi convenind să aibă o întâlnire la Chișinău. Întalnirea are loc peste doar câteva zile, la 21 iunie 2016.
11:20
„Salariul e mic, dar banii să nu cheltuiască banii pe căsătoria copiilor și pe studenți. Studenții la noi tot trebuie să devină independenți. O să fiți surprinși să vedeți cât de puțini studenți în Republica Moldova au un loc de muncă part-time, așa cum spunem noi, comparativ cu alte țări din lume. Studenții noștri sunt un pic alintați”, a spus Maia Sandu, fără să răspundă la întrebarea când va fi majorat salariul personalului tehnic.Declaraţia Maiei Sandu a provocat reacţii furibunde pe reţelele de socializare. Internautul Corina Solcan regretă faptul că fostul ministru nu are un copil, pentru că, dacă ar avea, ar fi gândit altfel. “Păcat că dna Sandu nu ştie ce înseamnă să ai un copil, care necesită multă îngrijire şi, în acelaşi timp, bani. Sunt vorbe aruncate în vânt, să fi fost o doamnă cum se cade, nu cred că ar vorbi astfel”, a postat Corina Solcan, pe pagina Ziua de Azi, de pe Facebook.
11:00
Conform ordinii prealabile stabilite până acum, Partidul Democrat va fi primul pe buletinul de vot, urmat de Blocul electoral ACUM, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor. Pe locul cinci se va regăsi Partidul „Şor”, pe şase – Mişcarea Populară Antimafie, iar pe şapte – formaţiunea „Partidul Nostru”.Partidul Naţional Liberal va fi cu numărul opt în buletinul de vot, iar Partidul „Voinţa Poporului” – cu numărul nouă. Partidul Regiunilor se va regăsi pe poziţia a zecea, iar „Democraţia Acasă” – pe a unsprezecea.Dacă vor fi înregistrate, Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда” va fi cu numărul doisprezece, iar Partidul Politic „Patria” cu numărul treisprezece, potrivit tragerilor la sorţi, transmite IPN.
Acum 6 ore
10:10
Șeful statului a acceptat invitația de a participa la evenimentele din 15 februarie, organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.În legătură cu instituirea Crucii Comemorative "Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)", Mihail Mocan s-a adresat către Igor Dodon cu rugămintea de a înmîna această distincție membrilor Uniunii.Menționăm că, în războiul din Afganistan, în cadrul trupelor sovietice au luptat 12,5 mii de soldați din Moldova, dintre care 301 au decedat, iar 4 au dispărut fără urmă.
09:10
În urma tragerii la sorţi, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează: Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда” – poziția a 12-a;Partidul Politic „PATRIA” - poziția a 13-a.Conform Codului electoral, Comisia Electorală Centrală examinează dosarele depuse și efectuează înregistrarea candidaţilor desemnaţi în decursul a 7 zile de la data primirii actelor. Ordinea de înscriere în buletinul rămîne definitivă numai după înregistrarea la CEC în calitate de concurenţi electorali, pe circumscripția națională, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
Acum 24 ore
21:10
Sistemul folosit de Brok i-a adus în urma vizitelor din 2016 și 2017 aproximativ 18.000 de euro, potrivit unor documente obținute de Politico.Taxa de 150 de euro era încă aplicată și anul trecut, potrivit unui program din iunie 2018 care detalia vizitele.Elmar Brok, în vârstă de 72 de ani, este unul dintre apropiații Angelei Merkel și unul dintre veteranii Uniunii Europene. Brok este mai influent decât miniştrii germani de externe şi mai puternic decât comisarii europeni. La uşa lui bat şefii diplomaţiei din ţările Uniunii şi din ţările terţe, relaţia cu Brok fiind un punct inconturnabil în stabilirea unor bune relaţii în capitala europeană.Brok a anunțat luni că nu va mai candida la încă un mandat de eurodeputat, însă decizia lui a venit ca urmare a faptului că membrii CDU din regiunea sa nu i-au acordat un loc pe lista de candidați la alegerile din mai.
20:10
 Valentina Buliga spune că de la 1 ianuarie s-a majorat atât suma indemnizației - de la 540 la 630 de lei, cât și vârsta copilului până la care mama neasigurată primește această indemnizație - de la 1,5 ani până la 2 ani. „Aceasta nu este o creștere mare, dar trebuie să tindem ca să o majorăm”, spune șefa CNAS.De asemenea, de la începutul acestui an, pentru copiii născuți în anul 2019 a fost stabilit cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului de 6303 lei.Valentina Buliga a mai menționat, de asemenea, că actualmente o persoană angajată asigură pensia pentru 1,3 pensionari. Pentru a crește acest coeficient, șefa CNAS susține că trebuie majorat numărul locurilor de muncă. „Dacă vor fi mai mulți angajați, mai multe contribuții la fondul social, vor fi și mai multe posibilități de a majora pensia pentru persoanele în etate și de a iniția mai multe programe sociale”.
19:00
 Pavel Filip a apreciat faptul că, deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al Moldovei peste hotare. „Eu cred că faptele Dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plusvaloare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi, este cel de apreciere a Republicii Moldova. Poate să nu ne placă conducerea țării, dar țara suntem obligați să o iubim”, a spus premierul.Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetățean al Republicii Moldova, menționând că fiecare este obligat să facă ceva pentru a schimba lucrurile și a construi o țară prosperă. Sportivul a povestit despre experiența sa și momentele inedite în timpul traversării strâmtorilor unde a înotat în condiții extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase și curenți puternici.
18:00
Cei 4 candidați, care au obținut cel mai mare punctaj la concursul desfășurat, vor fi propuși plenului Parlamentului pentru numirea în funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.La proba de interviu au fost admise 14 persoane. Este vorba de Ion Candu, Oleg Popa, Constantin Bragoi, Ștefan Creangă, Viorel Gamurar, Sergiu Ungureanu, Svetlana Zapșa, Violina Șpac, Veaceslav Untila, Eugen Carpov, Dan Bârsă, Octavian Calmâc, Anatolie Zagorodnîi și Dumitru Suhoborcenco. Ulterior, o persoană și-a retras candidatura din concurs.Toate cele 5 funcții de director au devenit vacante după ce oficialii și-au prezentat demisia la sfârșitul anului trecut.
17:00
Ex-vicepremierul Gheorghe Bălan a declarat că este onorat că a fost apreciat pentru faptul că a reușit să contribuie la dezvoltarea relațiilor moldo-române. „Consider că această cooperare moldo-română ne va ajuta să ne mișcăm în continuare în direcția integrării europene”, a mai spus Gheorghe Bălan. La rândul său, criticul și istoricul literar Ana Bantoș a afirmat că această distincție simbolizează importanța promovării valorilor culturale românești.
16:30
Operațiunea s-a derulat cu largul concurs al tenebrului lobbyst Dmitri (David) Zaikin, personaj pe care presa americană îl califică drept persoană aflată în legături strânse cu serviciile speciale rusești.Potrivit unei noi investigaii marca Zeppelin, mecanimsul de linșare publică a lui Vlad Plahotnic, pus pe roate de Platon și Zaikin, cuprindea publicarea unor articole sau interviuri denigratoare publicate la comandă și cu finanțare în presa internațională, cum ar fi portalurile web thehill.com, prnewswire.com, washingtontimes.com, dailysignal.com, etc, care ulterior erau preluate și tirajate, contra plată, de o bună parte din presa de la Chișinău.”În iunie 2016 Zaikin îi expediază lui Platon spre aprobare un plan de acțiuni, redactat de Zaikin în limba rusă, și un buget total de 490.000 USD, care urma să fie achitat in 3 tranșe: 19 iunie – 200.000 $, 19 iulie – 195.000 $, 19 august - 95.000$”, se conține în investigația Zeppelin.
16:00
Șeful statului i-a mulțumit veteranului pentru sacrificiul depus și i-a urat sănătate alături de cele trei fiice, 6 nepoți și 11 strănepoți.În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite, Președintele Igor Dodon i-a conferit lui Mihail Suetnov „Ordinul Republicii”.„A fost o adevărată mândrie pentru mine să discut cu o persoană care a trăit un secol și care a împărtășit cu nostalgie, aât evenimentele frumoase, cât și cele care l-au marcat din vremea războiului”, a concluzionat președintele.
15:40
Afacerea a fost intermediată de către lobbystul Dmitri ”David” Zaikin, născut în URSS și care, în 1990, a emigrat în Canada. Acum, potrivit Zeppelin, acesta este în relații strânse cu grupuri de influență, inclusiv servicii speciale din Rusia.”Astfel, Platon cu Zaikin convin ca activitatea de lobby să fie una tenebră, ilegală, nedeclarată în instituțiile de resort ale SUA și Marii Britanii și, respectiv, să fie ascunsă originea reală banilor, tranzacții financiare calificabile drept spălare de bani.
15:00
În lista partidului au fost incluși Nicolai Țipovici, Elena Grițco, Elena Panuș, Ilian Cașu, Dmitri Ciuboșenco, Nina Cereteu, Valentin Cimpoieș, Stela Onuțu, Roman Ciubaciuc, scrie pnru.md.Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi nu poate participa la alegerile parlamentare din 2019, deoarece nu se află în țară. Pe numele acestuia au fost deschide câteva zeci de dosare penale.În prezent, CEC-ul a înregistrat următoarele partide pentru alegerile parlamentare: Partidul Democrat, Blocul ACUM, PCRM, PSRM, Mișcarea Populară Antimafie și Partidul Șor.
Ieri
14:50
Informația se conține în ultima investigație Zeppelin, care radiografiază inclusiv relațiile fructuoase dintre Maia Sandu și Veaceslav Platon.„Împrumutul va crește datoria țării, fără să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor”, se arăta în scrisoarea Maiei Sandu. ”Diversiunea a fost gândită, planificată și implementată de Zaikin și Platon, Maia Sandu fiind un simplu semnatar, care conștient și-a asumat efectele acelei scrisori”, scriu, la rândul lor, autorii investigației. Ulterior, notează Zeppelin, Platon a făcut ca demersul liderului PAS către FMI să fie susținut de către președintele de atunci al PSRM, Igor Dodon și președintele formațiunii pro-ruse ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi.
14:50
În cadrul unei emisiuni la postul Elita TV, Sandu a fost întrebată de către directorul grădiniței din satul Măgdăcești când va fi majorat salariul pentru personalul tehnic.Femeia a explicat că acești angajați sunt nevoiți să-și întrețină familiile cu o leafă de doar o mie de lei. Răspunsul Maiei Sandu a fost unul foarte cinic.”Salariul e mic, dar banii să nu cheltuiască banii pe căsătoria copiilor și pe studenți. Studenții la noi tot trebuie să devină independenți. O să fiți surprinși să vedeți cât de puțini studenți în Republica Moldova au un loc de muncă part-time, așa cum spunem noi, comparativ cu alte țări din lume. Studenții noștri sunt un pic alintați”, a spus Maia Sandu, fără să răspundă la întrebarea când va fi majorat salariul personalului tehnic.Nu este pentru prima dată când liderul PAS, Maia Sandu, demonstrează o atitudine nepăsătoare față de tinerii din Republica Moldova.
14:00
Potrivit Maiei Sandu, urmau să fie deschise mai multe secții de vot în afara țării, în plus, ar fi trebuit să fie amplasate în așa mod încât să cuprindă cât mai mult localitățile unde sunt mai mulți cetățeni moldoveni.De asemenea, Maia Sandu a anunțat că Blocul electoral ACUM i-a solicitat CEC să permită votul cu pașaportul expirat, în caz contrar, va ataca instituția în judecată.Amintim că și Partidul Socialiștilor, care cere mai multe secții de votare în Rusia, a atacat în instanță hotărârea CEC privind secțiile de votare peste hotare și hotărârea Guvernului la Curtea Constituțională.Potrivit hotărârii Guvernului și a CEC, în afara țării urmează să fie deschise 125 de secții, cu 25 mai mult decât la scrutinul prezidențial. Autoritățile susțin de asemenea că mai mulți cetățeni din afara țării vor putea vota, datorită faptului că a fost majorat numărul maxim de buletine de vot per secție de la 3.000 la 5.000.
13:30
Potrivit investigației, de campanie s-a ocupat Dmitri „David” Zaikin, originar din RSS Ucraineană, care în 1990 a emigrat în Canada.„La 15 iulie 2016 Dmitri „David” Zaikin se laudă lui Platon că “misiunea de observatori a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova „va fi condusă de prietenul său, care e vicepreședinte al APCE”. Zaikin i se laudă lui Platon și că “a lobbat prin lordul Astor of Hever discuții în Camera Lorzilor a Marii Britanii, în care acesta îl învinuiește orchestrat pe Plahotniuc, pentru a-l disculpa pe Platon, de furturile din sistemul bancar al Republicii Moldova, fapt despre care îi raportează lui Platon. Imediat, Platon îi retrimite informația lui Țopa, pentru a fi tirajată în presa subordonată lui”, notează Zeppelin.
13:00
Documentul va fi propus pentru semnare, în cadrul unui eveniment, organizat joi, 24 ianuarie 2019, ora 13.00, în sala de ședințe a Comisiei (str. V. Alecsandri, nr. 119, etajul 3).Codul de conduită este o convenție încheiată între concurenții electorali şi reprezentanții mass-media privind modul de desfăşurare şi de reflectare a campaniei electorale care exclude lezarea demnității şi imaginii concurenților electorali. Conform prevederilor Codului electoral, CEC asigură semnarea acestuia pînă la începerea campaniei electorale.Amintim că, la 25 ianuarie curent, începe campania electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019.
12:30
În cadrul aceleiași întrevederi, Vlad Plahotniuc i-a comunicat lui George Tsereteli că PDM a făcut un apel public către toți concurenții electorali pentru o campanie electorală curată.În cadrul discuțiilor, liderul PDM a prezentat pe scurt evoluțiile din Moldova în ultimii 10 ani de zile, rezultatele guvernării, precum și viziunea de viitor a partidului. Liderul democrat a explicat situația dificilă a Moldovei în urmă cu 3 ani și a vorbit despre felul în care guvernarea Partidului Democrat a reușit să depășească provocările socio-economice și să dezvolte țara. Vlad Plahotniuc a punctat și progresele în dosarul transnistrean, subliniind că dialogul continuă și se caută în continuare soluții pentru creșterea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.
12:00
Parlamentarii APCE și-au reiterat sprijinul pentru deputatul moldovean, care a deținut această funcție și în sesiunea de anul trecut. „Sunt onorat să fiu ales pentru un nou mandat în calitate de Președinte al Comisiei pentru Alegerea Judecătorilor la Curtea Europeană a Dreptrurilor Omului. Mulțumesc Grupului PPE/CD din cadrul APCE pentru încrederea și susținerea acordată”, a scris Valeriu Ghilețchi într-un anunț publicat pe profilul său oficial de Facebook.Vicepreședintele Legislativului de la Chișinău devine, astfel, una dintre cele mai puternice voci la APCE, Valeriu Ghilețchi fiind și unicul deputat moldovean care a deținut această funcție.La alegerile din 24 februarie, Valeriu Ghilețchi candidează pe Circumscripția Nr. 51 – SUA și Canada.
11:50
Premierul i-a oferit în dar tricolorul și l-a decorat pe sportiv cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu Ordinul Republicii.Deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco a arborat întotdeauna drapelul R. Moldova la evenimentele la care a participat, fiind un ambasador al republicii noastre peste hotare. Potrivit unui sondaj realizat în Irlanda, peste 350 de mii de oameni au aflat despre R. Moldova urmare a performanțelor sportivului.„Eu cred că faptele dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plus valoare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi este cel de apreciere a Republicii Moldova. Poate să nu ne placă conducerea țării, dar țara suntem obligați să o iubim”, a subliniat premierul.La rândul său, Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetățean al R.
11:00
Consiliul electoral a constatat că din cele 564 de semnături prezentate de către candidat 65 erau însoțite de date personale incorecte, de aceea au fost declarate nule. În consecință, cu 499 de semnături valabile, dosarul lui Alexandr Topolenco a fost respins. Plafonul minim pentru înregistrare fiind de 500 de semnături.Vladimir Șerban, membru al Comisiei Electorale Centrale, a spus că unele încălcări invocate pot fi privite sceptic și a solicitat reverificarea listelor.Consiliul electoral Ștefan Vodă urmează să o facă în cel mai scut timp, luând în considerație obiecțiile și recomandările CEC.
10:00
Premierul l-a felicitat pentru realizările obținute, dar și cu ocazia zilei de naștere pe care o sărbătorește chiar astăzi. Pavel Filip i-a oferit în dar tricolorul și l-a decorat cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu Ordinul Republicii.Pavel Filip a apreciat în special faptul că, deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al țării noastre peste hotare. Conform unui sondaj realizat în Irlanda, peste 350 mii de oameni au aflat despre Republica Moldova, urmare a performanțelor sportivului.„Eu cred că faptele dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plusvaloare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi, este cel de apreciere a Republicii Moldova.
09:00
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov a declarat, citat de Agenția de știri TASS că urmează a fi discutate un șir de chestiuni, inclusiv comercial-economice.Potrivit sursei, Igor Dodon ar urma să discute și problemele legate de exportul produselor moldovenești în urma embargoului impus de Rusia Ucrainei de la 1 ianuarie.Amintim că în urma unei alte întrevederi cu Vladimir Putin, de la sfârșitul lunii octombrie 2018, Igor Dodon declara că a obținut acordul Moscovei privind importul produselor agricole și scutirea de taxe vamale a merelor moldovenești, pe un termen de șase luni. Experții au calificat atunci înțelegerile respective dintre Dodon și Putin drept electorale.Totuși, promisiunile șefului statului nu s-au realizat din cauza interdicțiilor pe care Moscova le-a impus mărfurilor care provin din Ucraina și a celor care tranzitează teritoriul ucrainean.
22 ianuarie 2019
22:10
 Va fi oprit Brexitul?„Marea Britanie va reuşi, în al 12-lea ceas, să se salveze de la acest act de automutilare. Brexit înseamnă Brexit, a spus în 2016 Theresa May, dar după doi ani de dispute înverşunate nici măcar partidul premierului nu reuşeşte să se pună de acord ce înseamnă în practică acest lucru”, consideră comentatorul Philip Stephens.Va deveni liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn premierul Marii Britanii?Nu, este de părere editorul Sebastian Payne. „Liderul opoziţiei şi-a îmbunătăţit imaginea publică, dar nu a reuşit să ajungă mai departe de baza electorală laburistă. Este posibil să fie alegeri legislative în 2019, dar nu este deloc sigur că le va câştiga Corbyn”, în opinia jurnalistului.Va reuşi preşedintele francez Emmanuel Macron să reia cursul reformelor, după protestele „vestelor galbene”?Da, estimează Ben Hall, specializat pe probleme europene. „Macron nu are de ales.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.