Armata Naţională este pregătită să acţioneze în zonele afectate de ninsori

Evzmd.md, 11 ianuarie 2019 14:45

Potrivit comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, armata este gata să intervină în sprijinul autorităţilor publice locale cu peste 500 de militari şi unităţi de tehnică cu capacitate de trecere sporită pentru intervenţii în condiţii de zăpadă abundentă. Totodată, în unităţile din garnizoanele militare din sudul, centrul şi nordul ţării, au fost create echipe mobile, care pot fi implicate la necesitate la deblocarea şi deszăpezirea localităţilor şi drumurilor naţionale. Centrul Operaţional de Comandă al Armatei Naţionale menţine legătura permanentă cu Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale al IGSU în vederea coordonării eventualelor lucrări de deszăpezire.  

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 30 minute
14:30
          Pe tot cuprinsul statului, maximele de temperatură au fost depăşite în peste 13 oraşe. Potrivit autorităţilor medicale din acest stat, 44 de persoane au fost tratate de urgenţă din cauza căldurii în ultimele 24 de ore. În acelaşi stat, hotelul Red Lion oferă o bere gratuită fiecărui oaspete, dacă temperaturile depăşesc 45 de grade - ofertă care a atras doar într-o oră circa 100 de doritori. În faţa temperaturilor record, mii de oameni s-au refugiat pe plaje sau în centrele comerciale, pentru a se bucura de aerul condiţionat.              În regiunea Alice Springs (centru), autorităţile au anunţat că au fost nevoite să eutanasieze 50 de cai sălbatici, după descoperirea a 90 de cai morţi sau muribunzi în apropierea iazului din care aceştia se adăpau de obicei, rămas însă acum fără apă. De asemenea, televiziunea publică ABC a raportat că fermierii din Australia de Vest au fost nevoiţi să omoare cel puţin 2.500 de cămile sălbatice. Considerate dăunători, acestea se aventurează în ferme în căutarea apei şi hranei destinate animalelor domestice.         Şi grădina zoologică din Adelaide încearcă să se adapteze temperaturilor record: pentru a scuti animalele de căldură, personalul umezeşte cu prosoape carapacele ţestoaselor şi oferă cuburi de gheaţă cangurilor. Săptămâna trecută, mai multe oraşe din Australia au figurat printre locaţiile cu temperatura cea mai ridicată de pe întreg mapamondul. Circa un milion de cadavre de peşti au fost descoperite pe malurile unui râu din estul ţării. De asemenea, în nordul statului New South Wales, la circa 900 de kilometri depărtare, mii de alţi peşti au fost descoperiţi morţi. Guvernul a lansat o anchetă în acest caz
Acum 2 ore
13:45
  Nadal, 32 de ani, care a câştigat o singură dată acest turneu de Mare Şlem, acum zece ani, îl va întâlni în finală pe învingătorul dintre liderul mondial, sârbul Novak Djokovic, şi francezul Lucas Pouille (31 ATP). Dacă se va impune în finala de duminică, Nadal va obţine al 18-lea său trofeu în turnee de Mare Şlem şi va deveni primul jucător din era Open care câştigă de cel puţin două ori fiecare din cele patru turnee majore, notează AFP.  
13:30
  Între loturile scoase la vânzare se numără celebrul Pessac-Leognan Premier Cru Classe, produs în 1918 la Chateau Haut-Brion. Piesa de colecţie cu o vechime de 100 de ani are un preţ de pornire de 500 euro. Sticla este în stare bună, iar vinul a scăzut până la nivelul superior al etichetei. Un alt lot istoric este un Armagnac Laubade de la 1900, la preţul de pornire de 1.900 euro. Vinul a fost păstrat în butoi timp de 80 de ani, înainte de a fi mutat în sticla prezentată în cutie de lemn manufacturată cu anul gravat în metal pe capac. Lotul este în stare excelentă, după îmbuteliere, sticla fiind păstrată într-un singur loc, în condiţii optime. De asemenea, se va putea licita pentru o întreagă bibliotecă de vinuri la un preţ de pornire de numai 400 euro. Colecţia cuprinde o selecţie de 206 vinuri din Italia, din anii '60 - '90: Mario Pezzi, Pasqua, Sartori etc. În licitaţie va fi prezent şi un lot de trei sticle de Promontory 2012, ce deţine titlul de "Cel mai bun vin din lume". Distincţia extraordinară este acordată de Ghidul vinurilor Bettane + Desseauve, 2019. Vinul Promontory, Napa Valley, la preţul de pornire de 1.200 euro, este produs pe proprietatea californiană a lui Bill Harlan. Tot în licitaţia Artmark, un celebru producător din România propune în premieră o vânzare în avans, respectiv un lot aflat încă în butoi. Vinul va fi îmbuteliat în următoarele luni, iar butoiul gol este oferit cumpărătorului alături de cele 230 de sticle. Sticlele vor fi o ediţie limitată marcate cu numele persoanei care va adjudeca lotul.  
Acum 4 ore
12:45
  Potrivit unui comunicat de presă, de la înființare și până în prezent, în toate campaniile electorale, în care au participat, au demonstrat corectitudine și transparență. „Mereu am pledat pentru o luptă politică făcută cu bun-simț, fără atacuri murdare și minciuni. Mereu am respectat legea și am făcut o politică corectă și cerem instituțiilor statului să asigure îndeplinirea normelor legale de către toți concurenții, să asigure reguli egale pentru toți și să sancționeze abuzurile comise de reprezentanții guvernării lansați în campanie. Odată cu semnarea acestui document, ne angajăm plenar în fața cetățenilor Republicii Moldova să respectăm fiecare prevedere a Codului de conduită. Totodată, nu vom semna niciun document alături de partide și persoane care au uzurpat puterea de stat, care au furat cetățenii acestei țări și care calcă în picioare principiile democratice și ale statului de drept”, se mai spune în comunicat.
12:30
  În cadrul discuţiilor, şeful diplomaţiei moldoveneşti a afirmat importanţa respectării principiilor dreptului internaţional şi Cartei ONU, care au stat la baza adoptării Rezoluţiei privind retragerea completă şi necondiţionată a trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, a fost comunicată intenţia ţării noastre de a avea o prezenţă mai activă a militarilor moldoveni la operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU.  Reiterând importanţa pe care o acordă ONU în procesul de transformare și modernizare a ţării noastre, în beneficiul cetățenilor, Secretarul General ONU a apreciat înalt distincţia medalia „Meritul Diplomatic”, acordată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Dafinei Gercheva, coordonator rezident ONU în Republica Moldova, în semn de recunoştinţă pentru dedicaţia, liderismul şi devotamentul său. Secretarul General ONU a salutat decizia Guvernului Republicii Moldova privind deschiderea unor misiuni noi pentru a extinde prezenţa diplomatică a ţării noastre în Africa, America Latină şi Asia, subliniind că aceasta va contribui la consolidarea atât a relaţiilor bilaterale cu statele lumii, cât şi a dialogului multilateral pe arena internaţională.  
12:15
  Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a specificat că de ajutorul salvatorilor a fost nevoie pe drumurile din raioanele Râșcani, Ungheni, Hâncești, Șoldănești, Edineț, Soroca, Călărași, Rezina, Cahul, UTA Găgăuzia, dar și în municipiul Chișinău. „Angajații IGSU au avut misiunea de a tracta un autobuz școlar fără elevi în apropiere de localitatea Parcani, raionul Șoldănești, dar și o ambulanță cu pacient în apropiere de localitatea Rublenița, raionul Soroca. Șase autocamioane care nu se puteau deplasa în pantă au fost deblocate de pompierii din Rezina, iar o altă ambulanță care se grăbea la pacient a fost tractată de salvatorii din Ungheni. Salvatorii din cadrul Direcției Situații Excepționale Bălți au avut ieri o misiune mai neobișnuită. Aceștia au adus pentru localnicii satului Valea Norocului, raionul Sângerei, pâine. Salvatorii au împărțit pâine oamenilor în etate, dar și persoanelor cu dezabilități. Unsprezece familii au beneficiat de ajutorul pompierilor”, a spus Puşcaşu. Ea a adăugat că angajaţii IGSU vor continua monitorizarea situației din țară și vor interveni la solicitările cetățenilor. În caz de riscuri, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.    Meteorologii au prognozat ninsori pentru următoarele zile. Pe timp de noapte, termometrele vor indica până la -8 grade Celsius, în nordul țării, iar ziua se vor înregistra până la +3 grade Celsius, în sud. Pe întreg teritoriul țării va ninge.  
11:30
  „Programul de activitate al autorităţilor electorale se va realiza până la ora 17:00. Autorităţile electorale fie că vorbim de Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie vom primi cereri de înregistrare în cursă electorală”, a declarat preşedintele CEC, Alina Russu. Până acum, şapte formaţiuni politice s-au înregistrat în calitate de concurenţi electorali pe circumscripţia naţională. Este vorba despre PDM, PSRM, PCRM, blocul binomului PAS-PPDA, Partidul „ŞOR”, „Mișcarea Populară Antimafie” şi formaţiunea „Partidul Nostru”. Alte şase partide au depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrate în cursă. Toate formaţiunile politice înregistrate de CEC vor intra în campania electorală din 25 ianuarie. Totodată, au fost înregistraţi 212 de candidaţi pentru circumpscripţiile uninominale. entru referendumul consultativ concurează, deocamdată, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Comuniştilor.
11:15
  Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că postul de preşedinte director general deţinut în prezent de Ghosn la Renault ar urma să fie scindat în două: pe de o parte, postul de director general executiv va fi preluat de Thierry Bolloré, actualul număr doi de la Renault, în timp ce Jean-Dominique Senard, actualul preşedinte al Michelin, va prelua postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al producătorului auto francez. Renault a confirmat că această reuniune va avea loc, dar nu a dorit să comenteze informaţiile care circulă în presă referitoare la persoanele care îl vor înlocui pe Carlos Ghosn. Acesta a fost arestat în Japonia pe 19 noiembrie 2018, fiind bănuit de o serie de nereguli financiare în calitate de preşedinte al constructorului auto japonez Nissan, partenerul Renault. Tribunalul din Tokyo a respins, marţi, o nouă cerere de eliberare pe cauţiune depusă de Carlos Ghosn. Această decizie creşte posibilitatea ca Ghosn să rămână în arest până la proces şi pune noi presiuni asupra Renault pentru a-l înlocui. Preşedintele Michelin ar fi "un excelent preşedinte" al Renault, iar rolul său va fi să consolideze alianţa cu Nissan şi Mitsubishi, a apreciat marţi Bruno Le Maire. Acesta a adăugat că statul francez, cel mai mare acţionar de la Renault, controlând 15% din capital şi aproape 22% din drepturile de vot, pledează pentru separarea postului de director general de cel de preşedinte al Consiliului de Administraţie. "Preşedintele se ocupă de strategia pe termen lung, directorul general este responsabil de operaţiunile de zi cu zi ale companiei", a precizat Bruno Le Maire. Thierry Bolloré, adjunctul lui Carlos Ghosn începând din 2018, ocupă încă din luna noiembrie postul de director general interimar la Renault. În vârstă de 55 de ani şi puţin cunoscut de publicul larg, Bolloré este un bun cunoscător al Asiei şi Japoniei, iar numirea sa în postul de CEO va asigura continuitatea grupului Renault, o companie la care lucrează din 2012, când a venit de la producătorul de componente auto Faurecia. Noua conducere de la Renault va avea misiunea delicată de a relansa alianţa Renault-Nissan, crucială pentru ambii parteneri. Însă nu se pune problema, cel puţin pentru moment, să modifice structura alianţei bazată pe participaţii încrucişate şi condusă de o societate înregistrată în Olanda, RNBV, a cărei preşedinţie revine de drept unui manager de la Renault. O veste bună este faptul că, după 14 ani la vârful Renault, Carlos Ghosn va lăsa compania într-o situaţie fianciară bună, în condiţiile în care, sub conducerea sa, vânzările mondiale ale grupului au crescut cu peste 50%, până la aproape patru milioane de vehicule prin dezvoltarea pe segmentul low-cost.
11:15
  Furnizare apei va fi întreruptă între orele 09.00 și 15.00, timp în care vor fi efectuate lucrări de înlocuire a robinetelor și apometrelor. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
11:00
  -Evenimente 41: Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricitățile sale și pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană; este succedat de Claudius. 1458: Matia Corvin, al doilea fiu al guvernatorului Ioan de Hunedoara, este ales rege al Ungariei. 1679: Regele Carol al II-lea al Angliei dizolvă Parlamentul. 1742: Carol Albert de Bavaria devine împărat al Sfântului Imperiu Roman. 1828: S-a întemeiat în Grecia instituția numită Președinția Greciei. 1848: La Moara lui Sutter din Coloma, California s-a descoperit aur; aceasta avea să ducă la Goana după aur din California de la jumătatea secolului al XIX-lea. 1859: Adunarea Electivă a Țării Românești se pronunță pentru alegerea ca domn a lui Al.I.Cuza, realizându–se astfel de facto Unirea Principatelor Române. 1862: Deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, "Unirea definitivă a Principatelor", iar orașul București este proclamat capitala țării. 1864: A apărut Legea privind înființarea Curții de Conturi. 1882: S-a înființat, la București, societatea "Iridența Română", care, din 1883, s-a numit "Carpați". Societatea a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni. 1891: Își începe activitatea, la București, "Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor", care a militat pentru alipirea Transilvaniei și Bucovinei la Regatul României. Liga a publicat mai multe memorii privitoare la situația românilor din Austro-Ungaria. 1893: Apare la București revista umoristică Moftul român, condusă de I.L.Caragiale și Anton Bacalbașa. 1915: Apare la Craiova revista literară "Drum drept", sub conducerea lui Nicolae Iorga. 1924: Orașul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad. 1932: Desființarea Ordinului Iezuiților în Spania. 1939: În Chile are loc un cutremur cu magnitudine 8,3 pe scara Richter; 28.000 morți. 1946: Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluție. Aceasta se referă la utilizarea în scopuri pașnice a energiei atomice și eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă. 1948: Începe construcția Fabricii de confecții, "APACA", din București. La 1 mai1948, fabrica începe să producă. 1958: Doi cercetători, Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) și Lewis L. Strauss (SUA), anunță public reușita primei fuziuni controlate a două nuclee atomice ușoare, transformate într-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen. 1972: În apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, după ce a aflat în 1952 că al Doilea Război Mondial se încheiase. 1984: A fost lansat pe piață primul computer Apple Macintosh. 1986: Are loc prima survolare a planetei Uranus cu nava spațială Voyager 2. 1990: CFSN adoptă prin decretul–lege nr. 40 cântecul Deșteaptă-te, române drept imn de stat al României. 2004: A început desfășurarea proiectului cultural "Orașul de sub oraș", care a constat în spectacole susținute de actorii Teatrului Masca în stațiile de metrou din București. 2010: Crina Coco Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deținut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani. -Nașteri 76: Hadrian, împărat roman (d. 138) 1287: Richard de Bury, episcop de Durham, lord cancelar al Angliei, bibliofil celebru (d. 1345) 1444: Galeazzo Maria Sforza, duce de Milano (d. 1476) 1679: Christian Wolff, filosof german (d. 1754) 1712: Frederic al II-lea, supranumit „cel Mare”, rege al Prusiei, din dinastia Hohenzolern (d. 1786) 1732: Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, dramaturg francez (d. 1799) 1746: Regele Gustav al III-lea al Suediei (d. 1792) 1752: Muzio Clementi, compozitor italian (d. 1832) 1776: Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, scriitor, compozitor și pictor romantic german (d. 1822) 1779: Elisabeta Alexeievna, soția țarului Alexandru I al Rusiei (d. 1826) 1848: Vasili Surikov, Pictor rus (d. 1916) 1849: Badea Cârțan, țăran român, luptător pentru indepedența românilor din Transilvania (d. 1911) 1881: Mihail Gașpar, prozator român (d. 1929) 1889: Victor Eftimiu, scriitor român (d. 1972) 1890: Petre Iorgulescu-Yor, pictor român (d. 1939) 1905: Grigore Vasiliu Birlic, actor român (d. 1970) 1916: Rafael Caldera, președinte al Venezuelei (d. 2009) 1921: Sorana Coroamă–Stanca, regizoare română (d. 2007) 1932: Silviu Stănculescu, actor român (d. 1998) 1941: Neil Diamond, cântăreț american 1937: Hans Moser, handbalist născut în România 1940: Joachim Gauck, activist civic, din 2012 președinte federal al Germaniei 1945: Silviu Angelescu, critic literar și prozator 1950: Stela Enache, solistă de muzică ușoară 1950: Daniel Auteuil, actor francez 1956: Laurențiu Damian, regizor român 1961: Nastassia Kinski, actriță de origine germană -Decese 41: Caligula, împarat roman (asasinat) (n. 12) 772: Papa Ștefan al IV-lea (n. 720) 1002: Otto al III-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman (n. 980) 1595: Ferdinand al II-lea, Arhiduce de Austria (n. 1529) 1708: Frederic al II-lea, Landgraf de Hesse-Homburg (n. 1633) 1866: Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluției de la 1848 din Transilvania (n. 1818) 1872: William Webb Ellis, cleric anglican, acreditat drept inventatorul rugbiului (n. 1806) 1905: Nicolae Ionescu, publicist și om politic, membru fondator al Societății Academice Române (n. 1820) 1920: Amedeo Modigliani, pictor italian, sculptor (n. 1884) 1924: Marie-Adélaïde, Mare Ducesă de Luxembourg (n. 1894) 1960: Edwin Fischer, pianist și dirijor elvețian (n. 1886) 1962: André Lhote, pictor francez (n. 1885) 1965: Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii, scriitor, laureat al Premiului Nobel (n. 1874) 1976: Emil Bodnăraș, lider comunist român, general al Armatei Române și spion sovietic (n. 1904) 1977: Ion Istrati, prozator român (n. 1921) 1983: George Cukor, regizor american (n. 1899) 2013: Dan Mihăescu, umorist, scenarist și regizor român (n. 1933) 2014: Șulamit Aloni, politician israelian (n. 1928) -Sărbători Cuv. Xenia; Sf. Mc. Vavila, Timotei si Agapie (calendar creștin-ortodox) Sf. Francisc de Sales, episcop și învățător al Bisericii (calendar romano-catolic) Sf. Xenia; Sf. Francisc de Sales (calendar greco-catolic) România: Ziua Academiei de Poliție, Ziua Unirii
Acum 6 ore
10:45
  Joi, în prima semifinală, Petra Kvitova a trecut de surprinzătoarea americancă Danielle Collins (35 WTA) în două seturi, 7-6 (7/2), 6-0. Kvitova, 28 de ani, câştigătoare la Wimbledon în 2011 şi 2014, a atins astfel prima sa finală la Melbourne. Ea a lipsit mai multe luni din circuit după ce a fost agresată în locuinţa sa la sfârşitul lui 2016. În a doua semifinală, Naomi Osaka a învins altă jucătoare din Cehia, Karolina Pliskova, în trei seturi, 6-2, 4-6, 6-4. Osaka, 21 de ani, a devenit în septembrie, la US Open, prima japoneză care câştigă un turneu de Mare Şlem, după o finală cu americanca Serena Williams. Învingătoarea dintre Osaka şi Kvitova va deveni N.1 mondial, detronând-o pe românca Simona Halep.  
10:30
  Potrivit lui, acest "mare" discurs va fi pronunţat "într-un viitor apropiat". Totuşi, conflictul între republicani şi democraţi care privează de buget o parte din administraţiile federale pare să fie în continuare fără soluţie. Senatul american urmează să voteze joi asupra a două texte concurente pentru a încerca, fiecare în felul său, să scoată ţara din impas, fără ca Donald Trump sau opoziţia să fie gata să cedeze. În centrul acestui conflict, care durează de peste o lună, se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul. El cere pentru a-l ridica peste cinci miliarde de dolari. Dar democraţii, care se împotrivesc acestui proiect, refuză să aprobe un compromis bugetar în acest sens. În absenţa unui acord, bugetele unor administraţii sunt blocate din 22 decembrie. Circa 800.000 de angajaţi federali se află fie într-un şomaj forţat, fie lucrează fără a fi retribuiţi dacă funcţiile lor sunt considerate esenţiale. Joi, în jurul orei locale 14:30 (19:30 GMT), senatorii vor supune la vot cele două amendamente concurente. Propunerea republicană asigură o finanţare a guvernului până în septembrie şi integrează partea pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de Trump: o amânare de trei ani pentru 1 milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare. Textul democrat nu conţine buget pentru zid. El propune redeschiderea administraţiilor până în 8 februarie şi promite să relanseze dezbaterea asupra securităţii frontierelor după ridicarea "shutdown"-ului. Pentru a fi aprobate, aceste amendamente trebuie să întrunească cel puţin 60 de voturi în Senat, unde republicanii deţin 53 din cele 100 de locuri. În fapt, pare puţin probabil ca vreunul din cele două grupuri să-şi ralieze suficiente voturi din partea disidenţilor. Întregul text urmează apoi să treacă în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi. Semn că nicio ieşire nu pare să existe în acest moment, liderii democraţi ai Camerei inferioare au anunţat miercuri seara că nu se aşteaptă la un vot vineri. Dacă se ajunge la un acord în Senat, aleşii Camerei vor primi un preaviz de 24 de ore pentru a veni să voteze. Discursul asupra Stării Uniunii, în care preşedinţii americani îşi expun în fiecare an programul şi viziunea lor asupra viitorului ţării, era programat în acest an pentru 29 ianuarie. Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care i-a lansat lui Trump invitaţia la începutul lunii ianuarie, i-a cerut apoi să-şi amâne intervenţia, afirmând că ar fi prea dificil să asigure securitatea din cauza blocajului bugetar. "Cum shutdown-ul continuă, Nancy Pelosi mi-a cerut să pronunţ discursul asupra Stării Uniunii. I-am spus că sunt de acord. Ea şi-a schimbat apoi avizul din cauza shutdown-ului, sugerând o dată ulterioară. Este prerogativa sa", a estimat preşedintele pe Twitter. "Dle preşedinte, sper că spunând viitorul apropiat înţelegeţi prin asta că veţi aproba textul susţinut de Cameră pentru a pune capăt shutdown-ului, asupra căruia Senatul va vota mâine (joi). Vă rog să acceptaţi această propunere cu scopul de a putea redeschide administraţiile, de a ne plăti din nou funcţionarii federali şi apoi de a ne aplana divergenţele", a replicat dna Pelosi. Cele două tabere îşi pasează reciproc responsabilitatea blocajului bugetar, care îi afectează dur pe funcţionari şi pe subcontractanţi ale căror locuri de muncă depind direct de guvern. Aceştia din urmă, destul de numeroşi, nu vor fi plătiţi retroactiv, spre deosebire de angajaţii federali.
10:15
  Festivalul a luptat câţiva ani pentru supravieţuire, primind în final sprijinul Institutului Sundance, înfiinţat de actorul Robert Redford, în 1981, potrivit www.sundance.org. Încă de la primele ediţii, festivalul a oferit o bună oportunitate de lansare a filmelor produse în afara studiourilor de la Hollywood. De-a lungul anilor, a căpătat o reputaţie solidă în rândul oamenilor de film din SUA şi din întreaga lume şi totodată a lansat carierele unor cineaşti precum Quentin Tarantino, Jim Jarmusch şi Darren Aronofsky. Manifestarea prezintă o diversitate inedită de genuri, de la filme de groază, la comedii, drame, filme de animaţie, documentare şi producţii de autor. Majoritatea filmelor prezentate la Sundance nu au distribuitor la momentul proiecţiei lor, însă în fiecare an au loc negocieri între distribuitori independenţi şi diviziile de filme ale studiourilor, care negociază cele mai promiţătoare pelicule. În final, multe producţii - în special filmele americane în competiţie - îşi găsesc un cumpărător, iar unele ajung să aibă succes în cinematografe şi chiar la Oscaruri. Potrivit www.sundance.org., festivalul cuprinde următoarele secţiuni: "Dramatic Competition", "Documentary Competition", "World Cinema Dramatic Competition", "World Cinema Documentary Competition", "Premieres", "Documentary Premieres", "Spotlight", "Next", "Midnight", "Indie Episodic", "Shorts", "Special Events", "From the Collection" şi "Kids". De asemenea, include o secţiune numită "Film and Performances" ce cuprinde o selecţie îndrăzneaţă de viziuni cinematografice ale unor artişti revoluţionari şi organizarea de expoziţii, ateliere de discuţii şi spectacole live. Printre peliculele care vor fi prezentate la festival se numără: "Before You Know It" (regizor Hannah Pearl Utt), "Big Time Adolescence" (regizor Jason Orley), "Honey Boy" (regizor Alma Har'el), "Imaginary Order" (regizor Debra Eisenstadt), "Native Son" (regizor Rashid Johnson), "To The Stars" (regizor Martha Stephens); "Divine Love" (regizor Gabriel Mascaro), "Dolce Fine Giornata" (regizor Jacek Borcuch), "Queen of Hearts" (regizor May el-Toukhy), "The Last Tree" (regizor Shola Amoo), "The Souvenir" (regizor Joanna Hogg), "This is not Berlin" (regizor Hari Sama); "Midnight Traveler" (regizor Hassan Fazili), "Cold Case Hammarskjöld" (regizor Mads Brügger), "Shooting the Mafia" (regizor Kim Longinotto), "The Edge of Democracy" (regizor Petra Costa), "Sea of Shadows" (regizor Richard Ladkani); "After The Wedding" (regizor Bart Freundlich), "Blinded by the Light" (regizor Gurinder Chadha), "Late Night" (regizor Nisha Ganatra), "The Tomorrow Man" (regizor Noble Jones). Festivalul va prezenta la ediţia din acest an un documentar intitulat "Leaving Neverland" regizat de Dan Reed, privind presupusele abuzuri sexuale comise de cântăreţul Michael Jackson. De asemenea, va prezenta pelicula "Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile" regizată de Joe Berlinger, o biografie a ucigaşului în serie american Ted Bundy, în care a debutat ca actor muzicianul James Hetfield, solistul trupei de rock Metallica. Muzicianul joacă în acest film primul său rol dramatic, al ofiţerului Bob Hayward, cel care l-a arestat pe celebrul criminal în serie, în 1975.
10:00
  -IAŞI Pentru a sărbători 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, municipalitatea ieşeană a pregătit o serie de evenimente, majoritatea acestora urmând a se desfăşura joi în Piaţa Unirii. Aici, de la ora 9,30 va fi organizat Concertul de muzică populară "Noi suntem români". La ora 10,30 va fi oficiat un Te Deum de către reprezentaţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cei ai Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Momentul va fi urmat de discursurile oficialităţilor locale şi centrale, depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza, o paradă militară şi intonarea Horei Unirii. La ora 11,30 concertul de muzică populară "Noi suntem români" va fi reluat, iar municipalitatea va oferi tradiţionala masă populară. Aceasta va consta în ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti. La ora 12,30, la Mănăstirea Trei Ierarhi va fi oficiată o slujbă religioasă şi va avea loc depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pe esplanada Costache Negri, la ora 14,00 va avea loc dezvelirea bustului poetului naţional georgian Besarion Gabashvili, în prezenţa ambasadorului Georgiei în România. -ALBA O conferinţă omagială şi o lansare de carte, dar şi un spectacol folcloric extraordinar au fost organizate de autorităţile din municipiul Sebeş pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie Naţională "George Bariţiu" Cluj-Napoca, a conferenţiat miercuri după-amiaza la Centrul Cultural "Lucian Blaga" Sebeş despre importanţa zilei de 24 ianuarie 1859. Conferinţa a fost urmată de lansarea volumului "Ioan Lupaş, Prăbuşirea monarhiei austro-ungare şi importanţa istorică a zilei de 1 Decembrie 1918", îngrijit de Mircea-Gheorghe Abrudan şi publicat la editura Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române-filiala Cluj. Tot în Sebeş, autorităţile locale au pregătit pentru data de 24 ianuarie, în cooperare cu Centrul de Cultură "Augustin Bena" şi Consiliul Judeţean Alba, un spectacol folcloric extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române din 1859. Ziua de 24 ianuarie - ziua Unirii Principatelor Române - a fost declarată zi de sărbătoare naţională în urma unei propuneri legislative semnată de 106 parlamentari, aparţinând mai multor partide politice, potrivit www.cdep.ro. În expunerea de motive se arăta că "24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional modern român şi trebuie ca românii să nu uite acest lucru. (...) Recunoaşterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul bine meritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit: România s-a născut la Iaşi!".
09:15
  Flux majorat de transport la această oră, se stabilește: Sectorul BUIUCANI: str.V.Lupu, direcția str.M.Kogălniceanu; -intersecția cu sens giratoriu: str.Calea Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare. Sectorul CENTRU: -str.Miorița intersecție cu str.Gh.Asachi. -str. Pan Halippa, direcția de deplasare bd.Ștefean cel Mare. -pe bd.Ștefan cel Mare intersecție cu str.Ciuflea direcția de deplasare str.Ismail. Sectorul BOTANICA: -str.Hristo Botev, direcția de deplasare bd.Dacia. Sectorul CIOCANA: -intersecția cu sens giratoriu:TUTUN CTC. Sectorul RÎȘCANI: -str.A.Russo, direcția str.N.Dimo, bd.Moscova; -intersecția cu sens giratoriu: bd.Moscova – str.A.Russo – Kiev; -str.Calea Orheiului intersecție cu str.Studenților, direcția intrarea în capitală; -intersecția cu sens giratoriu:Calea Orheiului – Renașterii Naționale.
Acum 8 ore
08:45
  -VĂRSĂTOR Poate vă pregătiți de o plecare și o să-i luați și pe prieteni cu voi, vă mai întâlniți și la fața locului cu alții și o să fie distracție. La voi apar noutăți de mai multe feluri și o să-ncepeti proiecte noi care să vă reprezinte să va asigurați succesul în carieră. -PEȘTI Se observă cheltuieli, poate chiar în baza banilor pe care știți c-o să-i luați, c-o să vindeți ceva sau or fi niște restante. Se vor ivi niște ocazii să dați concurs că să ocupați o funcție, să căpătați un titlu și o să fie un salt în carieră - timp aveți până la sfârșitul anului. -BERBEC Poate vă alăturați unui grup cu care să desfășurați activități care să vă pună în valoare și să candidați și voi la un titlu. Voi sunteți puși pe fapte mari și o să îndrăzniți mai mult decât pană acum, să va lansați în proiecte care să vă aducă bani, dar din care să se vadă și cât de talentați sunteți. -TAUR Se poate să fiți puși într-o postură care să vă scoată în relief niște calități care să v-aducă glorie și bani. Se-adună banii în cont și o să aveți de cheltuială, să plecați într-o stațiune turistică, într-un city break romantic, să rescrieti o poveste de dragoste. -GEMENI Poate vine cineva în vizită și mai schimbați impresii, vă faceți planuri cu bătaie lungă sau să plecați în week-end pe undeva. Poate primiți cadou o plecare la munte, într-o altă țară poate, e cineva care vrea să vă cucerească și poate chiar o să reușească. -RAC Se observă o atmosferă mai armonioasă acasă și o să mai chemați și niște prieteni pe la voi, să aflați noutăți și să va faceți planuri de plimbare în week-end. Se poate să prindeți un moment bun pentru o investiție și să folosiți cu cap banii, să va luați o mașină sau să-ncepeti o afacere, dacă nu cumva e vorba despre o casă. -LEU Sfera sentimentală e cu potențial de relație și dacă vă doriți copii se poate să apară o veste îmbucurătoare. E cineva care vrea să vă coopteze într-o afacere care vi s-ar potrivi și o să cântăriți bine situația înainte de a va spune părerea, că poate mai aveți alte angajamente. -FECIOARA La serviciu pare să fie ceva mai mult de lucru și-ar trebui să vă și placă, ba chiar se-anunță și bani mai mulți. O să mai cheltuiți fără regrete niște bani, să va luați ceva care să sporească confortul vizual acasă și se pare că n-o s-aveți regrete că ați cheltuit banii. -BALANȚA Vi se face o ofertă de colaborare și o să fie ceva stimulativ și care poate deveni și job permanent dacă treaba o să meargă bine. Se pare c-o s-aveți niște reușite atât la serviciu, cât și la școală, și în general la activitățile pe care le desfășurați în varianta de grup - susținerea echipei e cheia succesului. -SCORPION Pot apărea niște nemulțumiri legate de muncă, șefi, dar pe care le puteți rezolva din mers, și să ajungeți la un consens cu cei din conducere. Va puteți găsi altă locuința care să corespundă cerințelor voastre și să aveți și banii necesari, chit că-i veți lua de la bancă, o fi un credit ipotecar. -SĂGETĂTOR O să vă descurcați admirabil la școală, la interviuri, la preocupările din sfera intelectuală și o să puteți definitivă niște acte. O să va bucurați de un plus de atenție și de mici recompense din partea celor din jur și o să fie o perioada în care o să vă încărcați frumos bateriile, o să va priască. -CAPRICORN Se poate să vă ocupați de niște reparații pe-acasă, ori poate mașina e de dus la service și o să fie cu cheltuiala, că nu se poate fără. Vă puteți aștepta la un plus salarial, ceva compensatoriu și să fie o relaxare în plan financiar, după cheltuieli masive și autorestricții, ca să vă-ncadrați în buget.
Acum 24 ore
19:30
Oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul publicat în jurnalul Nature Communications au analizat modul în care era distribuită grăsimea corporală în cazul a aproape 360.000 de participanţi voluntari, relatează Agerpres.  Ştim că femeile şi bărbaţii au tendinţa de a depozita grăsime în mod diferit - femeile au capacitatea de a stoca mult mai uşor grăsimea pe şolduri şi picioare, în timp ce bărbaţii tind să acumuleze ţesut adipos în special în zona abdomenului'', a notat unul dintre autorii cercetării, doctor Mathias Rask-Andersen. „Acest lucru a fost pus pe seama efectelor hormonilor sexuali, precum estrogenul. Însă, mecanismele moleculare care controlează acest fenomen sunt în general necunoscute”, a precizat cercetătorul de la Universitatea Uppsala citat pe site-ul universităţii Oamenii de ştiinţă au utilizat date incluse în UK Biobank, un studiu de amploare ce cuprinde o jumătate de milion de participanţi din Marea Britanie. Cercetătorii au prelevat mostre de sânge de la participanţi în vederea genotipării, iar distribuţia grăsimii a fost măsurată cu ajutorul impedanţei. Milioane de variante genetice din genom au fost testate pentru a analiza asocierea dintre acestea şi modul de distribuire a ţesutului adipos în zona braţelor, picioarelor sau a zonei mediane, iar echipa de cercetători a identificat aproape o sută de gene care afectează localizarea ţesutului adipos în diferite compartimente ale corpului uman. Cercetătorii au analizat, de asemenea, diferenţele dintre sexe. „Am fost uimiţi de numărul mare de efecte genetice mai pregnante la femei, sau care erau prezente doar la acestea. La o examinare mai atentă, s-a descoperit că mai multe gene asociate codificau diferite proteine care modelează în mod activ matricea extracelulară, ce constituie structura de susţinere din jurul celulelor”, a explicat responsabila grupului de cercetători, Asa Johansson. Concluziile sugerează că remodelarea matricei extracelulare reprezintă unul dintre mecanismele care generează diferenţele în distribuţia grăsimii corporale. Grăsimea depozitată în zona mediană a corpului a fost asociată anterior cu creşterea riscului de îmbolnăvire. Bărbaţii acumulează o cantitate mai mare de grăsime abdominală în comparaţie cu femeile, iar acest lucru poate explica prevalenţa crescuta a bolilor cardiovasculare observată la persoanele de sex masculin. Mai mult, studiile epidemiologice au demonstrat că, în cazul femeilor, capacitatea de a stoca ţesut adipos în zona şoldurilor şi a picioarelor le oferă acestora o anumită protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. Rezultatul studiului ar putea conduce la dezvoltarea unor noi intervenţii pentru reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, se menţionează pe site-ul universităţii. „Sistemele biologice pe care le subliniem în studiul nostru au potenţialul de a fi utilizate ca puncte de intervenţie pentru noi medicamente ce vizează îmbunătăţirea distribuţiei grăsimii corporale şi reducerea riscului de îmbolnăvire”, a subliniat Mathias Rask-Andersen.
18:30
Numit Didymoon, asteroidul-satelit are circa 150 de metri înălţime şi aparţine sistemului dublu de asteroizi Didymos, relatează Xinhua, citată de Agerpres. Misiunea dispozitivului autoghidat DART va fi prima tentativă a NASA de a demonstra impactul kinetic, prin care asteroidul va fi lovit pentru a i se afecta dinamica în vederea asigurării protecţiei faţă de un potenţial viitor impact al asteroidului, potrivit unui comunicat semnat de Lindley Johnson, ofiţerul NASA pentru apărarea planetei. Potrivit NASA, sonda DART va realiza impactul kinetic prin prăbuşirea deliberată pe suprafaţa asteroidului cu o viteză de aproximativ 6 km/s. Totodată, agenţia spaţială americană a precizat că această coliziune va modifica viteza micului satelit natural Didymoon care orbitează asteroidul principal din acest sistem cu o fracţiune de 1%, suficientă pentru a putea fi evaluată cu ajutorul telescoapelor de pe Pământ. Misiunea va fi lansată în perioada decembrie 2020 - mai 2021.
18:00
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), la noapte temperaturile vor varia între –3; –7 grade Celsius la nord și de –2;– 5 grade Celsius la sud. Joi sunt așteptate temperaturi între 0 și –3 grade Celsius la nord și de –1; +2 grade la sud. Joi vor cădea precipitații mixte, iar vineri în nord va ninge. Temperaturile de timp de zi vor crește până la +3 grade Celsius, iar noaptea vor rămâne scăzute până la –6 grade.
18:00
Pentru aceasta vor fi procurate peste un milion de doze de vaccin, care vor fi administrate vulpilor cu ajutorul momelilor, relatează IPN. În nota informativă a proiectului de hotărâre pentru aprobarea Programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi (pentru anii 2019-2023), se menționează că Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie în Europa – la animale și oameni – fiind depășită doar de Ucraina. În 2017-2018, au fost înregistrate 128 de cazuri de rabie, 20% fiind la vulpi. În 2002 din cauza rabiei a decedat un copil din Drochia, iar mai recent, în 2016, a murit un bărbat din Căușeni. Populația de vulpi din Republica Moldova, conform datelor Institutului de Zoologie, este de aproximativ 36 de mii, densitatea lor fiind de 10-12 exemplare la o mie de hectare, ceea ce este de zece ori mai mare decât numărul optim al acestei specii. Printre obiectivele propuse în cadrul Programului se mai numără reglarea numerică a vulpilor, dar și fortificarea laboratorului național de referință pentru rabie.
16:30
Cu ritmurile de astăzi, abia prin 2033 Republica Moldova ar putea ajunge la actualul nivel al Albaniei. Constatările aparțin expertului în economie Vasile Șoimaru, acestea fiind prezentate în contextul lansării Comitetului academic pentru promovarea acțiunilor și politicilor de dezvoltare regională C15. „Iar dacă e să comparăm Republica Moldova cu alte state, de exemplu cu România sau cele trei state baltice, fostele noastre zise-surori, nouă ne trebuie ritmuri de 15-20% anuale ca să ajungem măcar să le gâdilim la talpă”, a spus Vasile Șoimaru într-o conferință de presă la IPN. Potrivit expertului, din anul 1990 și până în anul 2000, Produsul Intern al Republicii Moldova a scăzut de trei ori și o astfel de diminuare nu a cunoscut niciun stat european și niciun stat din fosta Uniune Sovietică. Iar din anul 2000, timp de 18 ani, Republica Moldova, abia de s-a ridicat ca nivel economic la nivelul anului 1982. Vasile Șoimaru a comentat, în context, declarațiile premierului Pavel Filip care a spus că țara merge pe drumul cel bun. „Cum putem să spunem că suntem pe drumul cel bun, dacă noi suntem la nivelul anului 1982. Domnilor, noi avem nevoie de niște oameni politici care să aibă atâta curaj și pricepere să ia decizii ieșite din comun. Nu știu dacă mai există vreun stat în Europa care are nevoie de astfel decizii. Cine ne va ajuta să ieșim din această groapă?”, se întreabă Vasile Șoimaru. Angela Boguș, lector universitar, a menționat că în municipiul Chișinău este concentrat numărul maxim de agenți economici. Raportat la numărul total de salariați,  65% sunt în Chișinău. Chișinăul are un avantaj comparativ cu zonele rurale în aspect de activități, afaceri, care sunt net superioare celor din regiuni.  Numărul concentrat în Chișinău oferă avantaje în plus bugetului public local, însă puține posibilități de dezvoltare pentru zonele defavorizate. Experta a mai spus că în Republica Moldova sunt regiuni în care agenții economici sunt într-o descreștere foarte mare, iar dacă mai sunt, sunt doar pe hârtie. Și aceasta pentru că este o mare dificultate posibilitatea de a-și închide activitatea. Mariana Iațco, lector universitar, s-a referit la datele cu referire la tineri, care reprezintă practic o treime din populația Republicii Moldova – 32,4% conform datelor statistice din ianuarie 2018. Potrivit ei, această categorie este într-o descreștere constantă în ultimii zece ani. Statisticile sunt asemănătoare și cu cele din domeniul educației sau a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.  În opinia sa, un factor care se răsfrânge asupra educației, iar ulterior asupra ofertei pe piața muncii, este calitatea educației, și anume faptul că foarte multe cadre didactice pleacă din sistem. Și acest număr, la fel, este foarte alarmant. În unele regiuni, efectivul de cadre didactice din școli, pur și simplu nu este acoperit. C15 este o platformă prin care experții își propun să alerteze clasa politică asupra decalajelor în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Din echipă fac parte profesori universitari de la diverse instituții de învățământ, experți în domeniul demografic, pe piața muncii, energetică, antreprenoriat.
16:15
„Cred că muzica în sine are o putere vindecătoare“, declara cândva muzicianul american Billy Joel. „Este o expresie puternică a umanităţii, ceva de care toşi suntem atinşi. Indiferent de cultura căreia îi aparţinem, toţi iubim muzica“. Cei mai mulţi dintre noi suntem complet de acord cu această declaraţie, iar această legătură extrem de puternică i-a făcut pe cercetători din toată lumea să investigheze potenţialul terapeutic al muzicii. Potrivit medicalnewstoday.com, toţi avem o melodie pe care atunci când o ascultăm suntem cuprinşi de emoţii puternice. Poate fi vorba despre melodia pe care am dansat la nuntă, de exemplu, sau de un cântec ce ne aminteşte de o despărţire amoroasă sau de pierderea cuiva drag. Creşte nivelul de dopamină „Avem o conexiune atât de profundă cu muzica pentru că există fire puternice care o leagă de creierul şi de corpul nostru“, este de părere Barbara Else, consilier senior pentru politici şi cercetare la Asociaţia Americană de Terapie prin Muzică. „Toate elementele muzicii – ritmul, melodia – au ecouri atât la nivel psihologic, cât şi funcţional“. Un studiu realizat în 2011 la Universitatea McGill din Canada a arătat că ascultarea muzicii creşte nivelul de dopamină produs în creier, un neurotransmiţător responsabil, printre altele, de producerea senzaţiei de fericire, creştere care s-a dovedit foarte utilă în tratamentul depresiei. Un alt studiu publicat în revista The Lancet Psychiatry sugerează că ascultarea muzicii hip-hop – în special cea a lui Kendrick Lamar – poate ajuta persoanele să înţeleagă bolile mintale. Mai puţină durere şi medicamente împotriva acesteia Beneficiile pentru sănătate ale muzicii depăşesc însă sfera bolilor mintale. O altă cercetare britanică de această dată a arătat că muzica are puterea de a reduce durerea şi anxietatea la persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală Astfel, analizând datele a 72 de studii randomizate care au inclus 7.000 de pacienţi supuşi operaţiilor a rezultat că cei care au ascultat muzică după intervenţia chirurgicală au declarat că au simţit mai puţină durere şi anxietate, comparativ cu cei care nu au făcut acest lucru, ba chiar au avut nevoie de mai puţine medicamente contra durerii. Efectul a fost şi mai puternic la pacienţii care şi-au putut alege muzica. „Dacă muzica ar fi un medicament,ar trebui marketabil. Muzica este cea mai noninvazivă, sigură şi ieftină intervenţie care ar trebui să fie accesibilă oricărei persoane care suferă o operaţie“, este de părere dr. Catharine Meads. Un alt studiu danez a relevant benefici pentru sănătate la pacienţii cu fibromialgie. Ascultarea unei muzici relaxante, calme, la alegere, contribuie la reducerea durerilor şi la creşterea semnificativă a funcţionalităţii, potrivit cercetătorilor studiului. Mecanismul prin care muzica uşurează durerile rămâne însă neclar, unii dintre cercetători fiind de părere că în creier sunt eliberate substanţe cu efect opioid care diminuează durerile în mod natural.
16:15
Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Alina Andronache, a declarat într-o conferință de presă la IPN că toți concurenții electorali înregistrați au respectat prevederile Codului Electoral privind asigurarea cotei minime de 40% de reprezentare a sexelor. Cifra medie de reprezentare a femeilor pe listele de candidați este de 41,5%.  La prima vedere acest lucru înseamnă că sunt cu 10% mai multe femei față de alegerile precedente. Dar când este analizat locul pe liste, se observă că pe primele 10 poziții sunt doar 18% femei. În circumscripțiile uninominale ponderea femeilor candidate este mai mică. Din 4012 candidați care s-au înregistrat până acum, doar 81 sunt femei și mai mult de jumătate dintre acestea candidează independent. Experta de gen spune că partidele promovează femeile fiind constrânse de lege. De aceea, femeile nu se regăsesc pe locurile eligibile, dar pe cele cu mai puține șanse de a accede în Parlament. Secretara generală al Consiliului Național al Tineretului (CNT), Ana Îndoitu, a menționat că partidele practic nu au tineri în listele lor electorale și nu promovează interesele tinerilor în platformele electorale. Tinerii pe listele electorale din circumscripția națională au o pondere sub  30%. Din totalul de 294 de candidați ai primelor şase concurenți electorali, doar 59 sunt tineri. 47 sunt din mediul urban și doar 12 din mediul rural. Doar trei tineri sunt plasați pe primele 15 poziții, cu șanse de accedere în Parlament. Potrivit lui Ion Duminică, consultant la Fundația Est-Europeană, până acum sunt trei persoane de etnie romă pe listele electorale. Două persoane sunt membri ai consiliilor electorale de circumscripție uninominală. Șapte sunt membri ai grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de deputat. Analizând accesibilitatea informației, Andrei Brighidin reprezentant al Fundației Est-Europene, spune că s-a constatat că informația publicată pe paginile web este accesibilă, însă platformele electorale publicate de către candidați nu sunt în format prietenos pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Raportul de monitorizare „Cât de incluzive sunt alegerile din 2019?!” a fost elaborat de Fundația Est-Europeană, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Uniunea Țărnă Rom.  Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Pledoaria societății civile pentru alegeri incluzive și corecte în Republica Moldova, conform recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor în domeniul drepturilor omului”, realizat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2020 de către Fundația Est-Europeană, în Parteneriat cu CPD, Piligrim Demo și Uniunea Țărnă Rom, finanțat de UE și cofinanțat de Guvernul Suediei.
15:15
Ghenadi Mitriuc (foto centru) este candidatul în circumscripția electorală nr.16 din Ungheni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). De asemenea, el candidează și pe listele aceluiași partid de pe poziția 37. Lansarea sa în cursa electorală a avut loc pe 25 septembrie, la Ungheni, acolo unde a blamat cursul european al Republicii Moldova. Mitriuc a fost consilier independent în Consiliul Orășenesc Ungheni (2003-2007), după care viceprimar al aceluiași oraș (2007-2011)....
Ieri
14:45
Potrivit Ambasadei, scopul acestei taxe este de a institui o sursă permanentă de fonduri pentru a extinde și îmbunătăți infrastructura turistică a Japoniei, în efortul de a transforma Japonia într-o destinație turistică de top. Informația suplimentară și regulile de colectare a taxei menționate poate fi consultată pe site-ul Agenției japoneze pentru turism: www.jnto.org.au/international-tourist-tax.
13:45
Comitetul este o platformă prin care experții își propun să alerteze clasa politică asupra decalajelor în dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că acest comitet a fost lansat anume în campania electorală deoarece în această perioadă politicienii sunt mai sensibili, mai atenți, iar problemele din societate sunt abordate pe larg. „Ne-am propus să supunem dezbaterilor publice diverse probleme care țin de dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări, nu am vrea să spunem probleme, provocări cărora trebuie să le facem față. Trebuie să le facem față indiferent care va fi construcția următorului guvern. Și indiferent de construcția următoarelor alianțe politice, Republica Moldova trebuie să rezolve mai multe subiecte de ordin economic”, a declarat Veaceslav Ioniță. Un alt reprezentant al Comitetului, Dorin Vaculovschi, a menționat că C15 este o platformă deschisă pentru discuții și cercetări, în cadrul căreia vor fi puse în evidență cele mai stringente probleme, iar unul dintre scopuri este completarea ofertelor electorale ale diverselor partide, candidați. „Încercăm să aducem la realitate promisiunile populiste, care să știți că vor curge cu duiumul în următoarele zile”, a notat conferențiarul universitar, doctor în economie. Vasile Șoimaru, expert în economie, a comentat declarațiile premierului Pavel Filip care a spus că țara merge pe drumul cel bun.  „Cum putem să spunem că suntem pe drumul cel bun, dacă suntem la nivelul (de dezvoltare) anului 1982. Domnilor, noi avem nevoie de niște oameni politici care să aibă atâta curaj și pricepere să ia decizii ieșite din comun. Nu știu dacă mai există vreun stat în Europa care are nevoie de astfel decizii”, a remarcat expertul. Vasile Șoimaru a mai spus că din 1990 și până în anul 2000, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a scăzut de trei ori, iar o astfel de diminuare nu a cunoscut niciun stat european și niciun stat din fosta Uniunea Sovietică. Din C15 fac parte profesori universitari de la diverse instituții de învățământ, experți în domeniul demografic, pe piața muncii, energetică, antreprenoriat etc.
13:00
Relația specială dintre cele două sfere este adesea caracterizată drept o situație avantajoasă pentru ambele părți. Biserica primește bani și prestigiu din partea statului și a politicienilor - în timp ce politicienii populiști primesc binecuvântarea episcopilor și a clerului superior în vânătoarea lor de voturi. În problemele Bisericii Ortodoxe din Moldova se implică și puternic liderul Patriarhiei Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill. Acest lucru se datorează faptului că Mitropolia Moldovei este subordonată canonic Moscovei, fiind un aliat fidel al Rusiei și al Bisericii ruse. Imitând situația din politica moldovenească, unde principala formațiune pro-rusă, Partidul Socialist, se aliază de conjunctură cu partidul de guvernământ - Partidul Democrat - pentru a adopta unele decizii importante, precum schimbarea sistemului de vot, Biserica Ortodoxă are o atitudine similară, devenind aliată de conjunctură cu o varietate de politicieni și partide, care au interese similare, consideră experții. "Episcopii, care sunt „stăpâni” pe anumite regiuni, vor fi în prima linie a luptelor politice", a declarat Victor Gotisan, expert în probleme politice și religioase, pentru BIRN, despre alegerile parlamentare din februarie. El menționează că socialiștii vor căuta sprijin în nordul țării, cu ajutorul puternicului episcop pro-rus Marchel de Bălți. De asemenea, democrații se vor concentra asupra centrului țării, unde episcopul Siluan de Orhei va juca un rol important. Episcopul Siluan pare un aliat sigur al Partidului Democrat, PD. În ziua de 7 februarie, care este Ziua Crăciunului, în calendarul ortodox pe stil vechi, el a folosit această ocazie sfântă pentru a-l lăuda pe președintele PD, Vladimir Plahotniuc, pentru activitățile sale. "Mulțumesc, domnule președinte [Plahotniuc]. Felicitări cu luminoasa sărbătoare!" a spus episcopul, reamintind credincioșilor că în 2006, Plahotniuc a donat bani Mănăstirea Churchi din raionul Orhei. Episcopul Siluan are, de asemenea, legături bune cu Partidul Șor, condus de Ilan Șor, omul considerat de o parte a mass-media și a societății drept creierul și principalul responsabil pentru așa-numitul „furt al miliardului” din sistemul bancar din Moldova. Cu toate acestea, Gotisan declară că Biserica moldovenească este lăsată uneori într-o dilemă sensibilă, cuprinsă între viziunea Moscovei asupra R. Moldova și cea a politicienilor locali. "Patriarhia Rusă impune o anumită viziune pro-estică, pe care clericii trebuie să o promoveze, fapt ce nu e pe place formațiunii care deține controlul acestei țări, Partidul Democrat", a menționat el. Platformă pentru influența Rusiei Experții consideră că Biserica Orotodoxă este unul dintre canalele cele mai eficiente prin care Rusia își promovează interesele în Moldova, stat aflat la răscrucea dintre Est și Vest. Lupta pentru „inimile și mințile” alegătorilor din Moldova în ceea ce privește alegerea politică este adesea făcută folosind instrumente emoționale, pe care clerul obedient Moscovei din fosta republică sovietică le mânuiește cu pricepere. "Biserica, mass-media și partidele pro-ruse sunt de fapt cei trei factori majori ai influenței Rusiei în afacerile interne ale R. Moldova. Biserica Ortodoxă din Moldova este un instrument foarte util", a remarcat Gotișan. Influența clericală poate fi văzută în mod clar în campaniile electorale, când episcopii, precum Marchel din Bălți se transformă în agenți electorali de facto pentru candidații pro-ruși. În 2016, episcopul Marchel l-a sprijinit deschis pe candidatul pro-rus, Igor Dodon, care a câștigat cursa. El a atacat-o în termeni duri pe principala candidată pro-europenă, Maia Sandu, declarând că este o "femeie infertilă" și care încerca să "facă lucrarea diavolului". Odată ce Dodon a devenit președinte, a întors favoarea, alocând bani pentru reconstruirea sediului episcopiei din Bălți, folosind fonduri de la președinție și bani din alte fonduri private deținute de oameni apropiați de Partidul Socialist. Analistul politic Mihai Isac a declarat pentru BIRN că atât clericii moldoveni, cât și ruși au intervenit în mod regulat în politica moldovenească. "Intervenția Patriarhiei Rusiei în alegerile din Moldova este deja o tradiție - și a fost reconfirmată în ultimele alegeri prezidențiale din 2016, când Dodon a beneficiat de sprijinul direct al Patriarhului rus Kirill", a menționat expertul. În același timp, mass-media din R. Moldova a relatat, în 2017, despre o întâlnire dintre Dodon și oligarhul rus Konstantin Malofeyev, pe Muntele Athos din Grecia, considerat loc sfânt în religia ortodoxă. Acolo, președintele Republicii Moldova i-ar fi cerut să sprijine găzduirea la Chișinău a reuniunii anuale a Congresului Mondial al Familiilor, un eveniment ultra-conservator, susținut aparent de Malofeyev și alții oameni apropiați lui. Isac a menționat că Dodon a făcut "pelerinaje electorale anuale" la ceea ce el a numit "mănăstirea preferată a lui Vladimir Putin pe Muntele Athos, St Panteleimon". Curând după aceea, în septembrie 2018, partenerul de afaceri al oligarhului Malofeyev, Aleksei Komov, a venit la Chișinău pentru a organiza Congresul Mondial și pentru a face lobby pentru implementarea unui sistem de educație de tip home-schooling în Moldova, sistem care este deja în curs de implementare în Rusia, Ucraina și Belarus. Experții au descris întregul eveniment ca o mare acțiune de sprijin politic pentru Dodon și socialiști, care au fost foarte activi în timpul Congresului prin discursuri și prezența lor. Pe de altă parte, mai mica rivală din ortodoxia din Moldova, Mitropolia Basarabiei, care este subordonată canonic Patriarhiei Române, nu are aceleași resurse și influențe. "Nu am observat același scenariu în cazul Mitropoliei Basarabiei. Poate că acest lucru se datorează și faptului că a învățat o lecție în această privință din legăturile cu PPCD", a spus Gotișan. În anii 2000, Mitropolia Basarabiei a sprijinit deschis un partid pro-român, Partidul Popular Creștin Democrat, PPCD, care pleda pentru reunificarea României - de care Moldova a aparținut între cele două războaie mondiale. Cu toate acestea, s-a speculat că șeful PPCD, Iurie Roșca, a fost un agent rus implantat. Acum acesta este acuzat că se ocupă de filiala moldovenească a agenției de știri Sputnik din Rusia, precum și de răspândirea propagandei rusești în R. Moldova și în România. Afectată de conflictul religios din Ucraina Biserica a devenit, de asemenea, prinsă în disputa acerbă pentru controlul ortodoxiei din Ucraina, care a izbucnit după ce Patriarhul Constantinopolului, considerat primul între egali dintre liderii ortodoxiei mondiale, a acordat independența ecleziastică a Bisericii Ortodoxe în Ucraina. Rusia a reacționat cu furie, iar conducătorii Bisericii moldovenești, loiali Rusiei, au condamnat cu vehemență ceea ce ei au numit o mișcare schismatică. "Biserica iartă tuturor oamenilor, dar în acest caz cei care au făcut această schisma în Biserică nu pot fi iertați", a declarat Mitropolitul Vladimir de Chișinău și întreaga Moldovă. Dodon a criticat, de asemenea, autocefalia Bisericii ucrainene. Gotișan afirmă că Biserica din R. Moldova nu are intenția de a repeta scenariul ucrainean, dar ar putea să obțină unele beneficii în urma acestui conflict. "Dacă o gestionează cu înțelepciune [problema bisericii din Ucraina], biserica moldovenească ar putea încerca să obțină niște dividende de la Patriarhia Rusă, cum ar fi mai multă autonomie", a precizat el. Isac a concluzionat că în Ucraina, ca și în Moldova, Biserica va continua să joace un rol important în politică. În Ucraina, autocefalia bisericii a fost "o victorie pentru președintele Petro Poroșenko", a menționat el. Poroșenko a anunțat deja că va lansa un turneu național împreună cu noul Mitropolit al Ucrainei, Epifanie, în preambul viitoarelor alegeri prezidențiale din martie. Materialul a fost tradus după o analiză publicată de portalul de limbă engleză Balkan Insight și semnată de Mădălin Necșuțu          
13:00
Sarcina va fi pusă în aplicare de o echipă de alpinişti din China, stabilită săptămâna trecută în Lhasa, relatează Xinhua, citată de Agerpres. „În primul rând, vom alege trei sau patru puncte pe versantul nordic în care vom amplasa rămăşiţele”, a declarat Nyima Tsering, conducătorul China Mountaineering Team (Tibet). „Acolo unde va fi posibil, le vom muta la vale în mod colectiv”, a adăugat el. Recuperarea cadavrelor este o activitate periculoasă, care necesită mult timp şi efort din partea alpiniştilor. O modalitate acceptată pe scară largă a fost aceea de a înveli cadavrele şi de a le împinge în crevase sau de pe pantele abrupte. De asemenea, deoarece nu pot fi îngropate, acestea ar putea fi acoperite cu pietre, sub forma unor morminte. „Până în prezent am localizat şaisprezece cadavre de-a lungul rutei de ascensiune de pe versantul nordic”, a explicat Dechen Udrup din cadrul Asociaţiei de Alpinism din Tibet. El a adăugat că alpiniştii care au escaladat recent Everestul au oferit informaţii valoroase în legătură cu locurile în care se află acestea. Începând de anul trecut, asociaţia a încercat să ia legătura cu familiile victimelor prin intermediul agenţiilor străine de alpinism, însă unele rămăşiţe sunt prea vechi pentru a putea fi identificate, a precizat Dechen. Regiunea Autonomă Tibet a desfăşurat în 2018 activităţi de curăţare pe scară largă în zona Muntelui Everest îndepărtând 8,4 tone de deşeuri colectate de la altitudini de peste 5.200 de metri, aminteşte Xinhua. „Va fi prima oară pentru când când vom gestiona colectiv rămăşiţele alpiniştilor”, a mai spus Nyima. 
12:45
Dacă se va realiza transferul, de Jong, 21 ani, poate deveni cel mai scump jucător din istoria fotbalului olandez, depăşind recordul fundaşului Virgil van Dijk, pentru care Liverpool a plătit 84,4 milioane euro lui Southampton. Manchester City şi Juventus au fost interesate de asemenea de jucător, dar s-au retras din cursă. În iunie 2018, de Jong a debutat în tricoul Olandei într-un meci amical cu Peru şi a strâns de atunci 5 selecţii. 
12:15
Cei trei bărbaţi, în vârstă de 20 de ani, aparţinând aceleiaşi familii, sunt acuzaţi că au făcut înregistrări video în care jurau credinţă Statului Islamic şi menţionau un posibil atac în Statele Unite dacă unul dintre ei ar fi fost împiedicat să călătorească pentru a se alătura grupului jihadist. Agenţi ai poliţiei federale, care acţionau sub acoperire, au fost însărcinaţi să îi contacteze şi FBI-ul a obţinut autorizaţia de a le monitoriza activitatea pe reţelele sociale, conform acestui document. Ei au fost arestaţi luni pe aeroportul Gerald Ford, în oraşul Grand Rapids, statul Michigan. Cei trei bărbaţi care trăiesc în Lansing, născuţi în Kenya şi naturalizaţi americani, riscă până la 20 de ani de închisoare, a precizat Ministerul american de Justiţie.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.