Armata Naţională este pregătită să acţioneze în zonele afectate de ninsori

Evzmd.md, 11 ianuarie 2019 14:45

Potrivit comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, armata este gata să intervină în sprijinul autorităţilor publice locale cu peste 500 de militari şi unităţi de tehnică cu capacitate de trecere sporită pentru intervenţii în condiţii de zăpadă abundentă. Totodată, în unităţile din garnizoanele militare din sudul, centrul şi nordul ţării, au fost create echipe mobile, care pot fi implicate la necesitate la deblocarea şi deszăpezirea localităţilor şi drumurilor naţionale. Centrul Operaţional de Comandă al Armatei Naţionale menţine legătura permanentă cu Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale al IGSU în vederea coordonării eventualelor lucrări de deszăpezire.  

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
20:00
La bordul feribotului se aflau aproximativ 200 de persoane care sărbătoreau Anul Nou kurd şi sosirea primăverii. Majoritatea pasagerilor care se aflau la bordul feribotului nu au putut înota, a anunțat șeful agenției de Apărare Civilă din Mosul, notează BBC. Autoritățile au anunțat că au dat un avertisment cu privire la creșterea nivelului apei după ce au fost deschise porțile barajului Mosul, dar operatorul de navă a ignorat avertismentul. Nava se afla pe drum spre insula Umm Rabaen, o zonă turistică aflată la aproximativ 4 km în amonte. Presa locală a făcut apel la localnicii care se află în apropiere să vină să ajute la operațiunile de salvare.
19:15
Organizatorii premiilor au precizat că autorii propuşi arată o perspectivă deschisă spre exterior, în ciuda mesajelor politice ''reductive'' care domină ştirile. Printre nominalizaţii de anul acesta se numără: Sally Rooney, Anna Burns şi Michelle Obama. "Această listă îmi arată că perspectiva noastră se extinde, că există aceste povestiri nespuse care călătoresc mai departe decât o făceau până acum, iar, pe măsură ce politica noastră devine tot mai insulară şi reductivă, cumpărătorii de cărţi sunt dispuşi să se uite spre exterior", a spus Philip Jones, editor al revistei The Bookseller şi preşedinte al juriului. "Cititorii sunt intrigaţi de poveşti bine scrise, bine editate, care pot veni de oriunde, care le spun câte puţin despre lumea globală în care trăim sau oferă o perspectivă diferită asupra propriei lumi". "De la 'Milkman', la 'Lullaby', de la 'Fire And Fury' la 'Becoming', sunt cărţi care ne spun lucruri despre lume şi puţin despre locul nostru în ea". Categoriile ficţiune, cele pentru debut şi literatura poliţistă sunt dominate de femei, iar categoria nonficţiune beneficiază de prezenţa unui nume sonor precum cel al fostei prime doamne a SUA, Michelle Obama, a cărei carte de memorii, ''Becoming'', a devenit bestseller în 2018. Autoarea irlandeză Sally Rooney a fost nominalizată pentru lucrarea sa ''Normal People'', alături de laureata Man Booker Prize, scriitoarea nord-irlandeză Anna Burns. Câştigătorii în cadrul fiecărei categorii vor fi desemnaţi de opt jurii diferite, din care fac parte ilustratorul Axel Scheffler, criticul gastronomic Jay Rayner, medicul şi autorul Adam Kay. Un juriu distinct va desemna câştigătorul Cărţii Anului, din care fac parte parlamentara laburistă Jess Phillips şi Kay Burley, prezentatoare Sky News. În cadrul categoriei ficţiune, au fost nominalizate următoarele titluri: ''Transcription'', de Kate Atkinson, ''Milkman'', de Anna Burns, ''Still Me'', semnată de Jojo Moyes, ''Normal People'', de Sally Rooney, ''Tombland'', de C.J. Sansom, ''Why Mummy Swears'', de Gill Sims. La categoria debut au fost nominalizaţi: ''The Mermaid And Mrs Hancock'', de Imogen Hermes Gowar, ''Never Greener'', de Ruth Jones, ''The Tattooist Of Auschwitz'', de Heather Morris, ''Dear Mrs Bird'', de A.J. Pearce, ''Lullaby'', de Leila Slimani, ''The Seven Deaths Of Evelyn Hardcastle'', de Stuart Turton. Pe lista propunerilor la categoria nonficţiune se află: ''Everything I Know About Love'', de Dolly Alderton, ''First Man In: Leading From the Front'', de Ant Middleton, ''Becoming'', de Michelle Obama, ''The Secret Barrister'', de The Secret Barrister, ''The Language of Kindness: A Nurse's Story'', de Christie Watson, ''Fire and Fury'', de Michael Wolff.'' Câştigătorii în cadrul fiecărei categorii precum şi Cartea Anului vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii prezentate de Lauren Laverne, la 13 mai.
18:15
Jacinda Ardern a făcut anunțul astăzi, la șase zile de la masacrul din două moschei din orașul Christchurch, în care un suspect australian cu presupuse convingeri neonaziste a ucis 50 de oameni. Șefa Guvernului a spus că interdicția urmează să intre în vigoare pe 11 aprilie, iar executrivul va organiza cumpărarea armelor interzise deținute actualmente de populație. Masacrul de pe 15 martie a fost cel mai grav din istoria Noii Zeelande. Potrivit primei-ministre Arden, suspectul în vârstă de 28 de ani, care se află în arest, a cumpărat legal armele folosite în atac și le-a mărit capacitatea folosind magazii de 30 de cartușe achiziționate cu ușurință online. Pe 22 martie, în Christchurch sunt programate ample ceremonii în memoria victimelor.
17:15
Noua componență a CP, aleasă în februarie 2019, este constituită din cinci reprezentanți ai mediului jurnalistic. - Tudor Iașcenco, propus de redacția săptămânalului „Cuvântul” (Rezina), Carmelia Albu, de la IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Viorica Tătaru Crăițămîndră, din partea redacției „Ziarul de Gardă”, Viorica Zaharia, propusă de Asociația Presei Independente și Ecaterina Rotari, din partea Canal Regional TV. Alți patru membri sunt reprezentanți ai consumatorilor de produse media - Olga Manole, din partea unui grup de consumatori media, Natalia Porubin, propusă de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Ludmila Rusnac, recomandată de Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova și Andrian Racu, din partea Federației Sindicatelor din Comunicații). Consiliul de Presă este structura națională de autoreglementare jurnalistică. De competența acestei instituții ține monitorizarea modului în care este respectat Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi examinarea plângerilor privind încălcarea normelor deontologice de către jurnaliști şi instituțiile mass-media.
Acum 24 ore
16:15
"Fie au reuşit să se refugieze, fie numărul victimelor este foarte mare". În acest moment, salvatorii participă la operaţiunile de salvare, a adăugat acesta. Idai, un ciclon de categoria 4, ar putea fi cauza unuia dintre cele mai mari dezastre provocate de un ciclon la sud de Ecuator, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO). Ciclonul a provocat distrugeri mai multor ţări din regiune. Pe căile navigabile interioare din Beira, nivelul apelor continuă să crească din cauza precipitaţiilor îndelungate. Cel mai probabil, sute de persoane s-au refugiat pe acoperişurile clădirilor sau în vârfurile copacilor, precizează ONU. Potrivit autorităţilor din acest stat situat în sud-estul Africii, cel puţin 200 de persoane şi-au pierdut viaţa până acum. Luni, autorităţile guvernamentale au spus că se tem că numărul deceselor ar putea ajunge la 1.000. Echipele de salvatori estimează că un număr de până la 400.000 de persoane vor rămâne temporar fără locuinţe.
15:45
„Eu știu un loc foarte bun unde nu există pericol pentru sănătatea Marinei Tauber. Eu regret că fata asta sa degradat în halul acesta, pentru că o cunosc de mai mult timp. I-am fost profesor. Cel mai bun loc pentru ea este la pușcărie. Acolo va fi după bunul merit. Numele său este în raportul Kroll. Este implicată în delapidarea sistemului bancar și acolo va fi în siguranță. Eu cred că îi acordăm prea multă atenție. Este o penală”, a declarat Lilian Carp, deputatul ales din partea Blocului ACUM.
15:15
Merkel a precizat că furnizarea câtorva componente nu ar trebui să ducă la situaţia "ca alţii să fie complet blocaţi să acţioneze". Cooperarea în reţea în privinţa sistemelor de arme din UE, cum ar fi un model de tanc sub conducere germană sau un tip de avion sub conducere franceză, are nevoie de "încredere între parteneri", a spus ea în Bundestag, cerând o dezbatere amplă pentru a vedea dacă Germania ar fi pregătită de un compromis. Parisul şi Londra s-au plâns că interdicţia Berlinului asupra vânzărilor de arme către Arabia Saudită în special - determinată de implicarea Arabiei Saudite în războiul devastator din Yemen - afectează proiectele comune şi împiedică exportul de arme produse cu componente germane. Partenerii de coaliţie ai lui Merkel, social-democraţii, se opun relaxării restricţiilor germane. Merkel şi-a exprimat îndoiala că Germania este în poziţia de a bloca folosirea componentelor sale şi a atras atenţia: "Atunci înseamnă că nu putem fi buni parteneri". Există un pericol ca Germania să fie văzută ca "prea fidelă principiilor sale sau incapabilă de compromis", a mai spus ea.
15:00
Câte monede cu valoarea de 1 ban mai sunt în circulație în Moldova Monedele metalice incluse în set sunt acceptate ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova, la valoarea lor nominală. Comercializarea setului de monetărie se realizează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova, care stabilesc independent prețul de vânzare, însă acesta nu poate fi mai mare de trei la sută decât prețul stabilit de BNM. Seturile au fost emise într-un tiraj de 5000 de exemplare.
13:45
Potrivit reprezentanților proiectului, lucrările sunt preconizate pentru opt zile. Acestea vor fi efectuate etapizat, fiind disponibilă o singură bandă de circulație, dar care va fi rezervată doar autoturismelor. În acest context, având în vedere lucrările de reconstrucție, dar și fluxul sporit de autocamioane prin respectivul post (~300 u/t pe zi), Serviciul Vamal al RM, recomandă transportatorilor de mărfuri să opteze pentru posturile vamale „Vulcănești-Vinogradovka” sau „Mirnoe - Tabaki” (în cazul mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar și fitosani).
13:15
Aceștia au adus o masă improvizată în fața Parlamentului. Pe un tocător de bucătărie, au curățit ceapă și au dat-o prin rozătoare. „Nici nu știi de unde bate vântul” sau „Cui nu-o place lacrimogenul?”, sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancarte. Protestul inedit a fost organizat după ce, ieri, polițiștii au folosit gaze lacrimogene pentru a îndepărta susținătorii lui Gheorghe Petic, veniți la Judecătoria Orhei. Asociația Promo-LEX s-a arătat îngrijorată cu privire la acțiunile forțelor de ordine, menționând că la protest erau suficienți polițiști pentru a asigura manevrele necesare fără aplicarea mijloacelor speciale. Ulterior, într-un comunicat, Poliția Națională a spus că un angajat a decis să se folosească de gazele lacrimogene după ce a fost bruscat și amenințat cu răfuială fizică de un bărbat din mulțime.
12:15
Conceptul de magazins social constă în a oferi posibilitatea familiilor cu venituri modeste să cumpere haine, încălțăminte, cărți, jucării, toate la prețuri accesibile, precum și să facă schimb de haine. Cum? Foarte simplu: părinții pot aduce hainele copiilor de care nu mai au nevoie și să ia altele în loc. Magazinul „Modnye detki” este accesibil online, unde părinții își aleg produsele, le rezervează și apoi vin la magazin și le achită. De asemenea, administrația își propune să deschidă un atelier de reparații și croitorie pentru ca cei mici să-și modifice hainele după placul lor. La magazin este un panou unde părinții își lasă sugestiile și lista lucrurilor de care au nevoie, astfel această metodă de sondaj permanent ajută administrația magazinului să aducă produsele potrivite și necesare părinților și copiilor. Administratorul „Stels - Tera” și inițiatorul acestei idei, Veaceslav Popescul, spune că „Deschiderea unui astfel de magazin a apărut după o amplă analiză a situației financiare a familiilor tinere și a celor cu mulți copiii. Situația social - economică a familiilor raportată la prețurile de pe piață, nu le permite părinților să asigure strictul necesar în materie de haine și ale lucruri pentru dezvoltare personală. Grantul oferit ne-a fost de mare ajutor, astfel că ne asigură existența cel puțin până în toamnă, atunci când planificăm să trecem la autofinanțare. De asemenea, toți banii cîștigați îi vom folosi pentru dezvoltarea inițiativelor asociației noastre cum ar fi training-uri pentru părinți și copii, masterclass-uri de dezvoltare pentru copii și un teren de joacă pentru copii în fața magazinului”. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Moldova și ai Fundației Est Europene. Finanțatorii au fost încântați de ambiția de care au dat dovadă membrii Asociației “Stels-Tera” pentru deschiderea acestui magazin și sunt siguri că această practică nouă pentru regiune va fi un exemplu și o motivare pentru alții. Magazinul „Modnye Detki” face parts din programul antreprenoriatului social în cadrul proiectului “Construim punți, depășim bariere - creăm parteneriate între societatea civilă de pe amble maluri ale Nistrului”, implementat de Fundația Est Europeană, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suedia.
12:00
Năstase a declarat în urma întrevederii că poate „afirma cu tărie că Moldova și oamenii ei vor fi pe agenda Uniunii Europene atâta timp cât va exista dorința populară de punere a țării pe făgașul normalității, al libertății și bunăstării oamenilor”. „Nimeni nu poate și nu are dreptul să decidă în locul nostru. Noi suntem cei care trebuie să înțelegem că doar democrația ne poate asigura un standard de viață corect, siguranță pentru noi și pentru familiile noastre și justiție dreaptă”, a mai spus Năstase despre întrevederea sa cu Hahn.
11:30
Măsura este luată în contextul desfăşurării meciul internaţional de fotbal dintre selecţionatele Moldovei şi Franţei, pe stadionul „Zimbru”, sectorul Botanica. Astfel, între orele 19:00 – 00:30, va fi restricţionat traficul rutier pe bd. Dacia din direcţia Aeroportului Internaţional Chişinău, tronsonul cuprins între str. Burebista – bd. Cuza – Vodă. În acest sens, circulaţia transportului în zonă va fi organizată, în ambele sensuri, pe partea carosabilă a bd. Dacia, pe acelaşi tronson, din direcţia Centru spre Aeroportului Internaţional Chişinău. În perioada de referinţă, începând cu ora 19:00, circulaţia transportului public va fi organizată după cum urmează: -itinerarul rutei de troleibuz nr. 22 se scurtează până la bd. Traian; -itinerarele rutei de troleibuz nr. 30 şi a rutelor de autobuze nr. 33, nr. 44 şi nr. 49 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Dacia pe str. Independenţei, bd. Traian, bd. Dacia şi în continuare pe traseele stabilite; retur – pe acelaşi traseu. -itinerarul rutei de autobuz nr. 19 se modifică, după cum urmează: tur – de pe bd. Cuza – Vodă pe str. Independenţei, bd. Dacia, str. V. Crucii; retur – str. V. Crucii, bd. Dacia,str. Independenţei, bd. Cuza – Vodă şi în continuare pe traseul stabilit. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.
11:15
Potrivit hotărârii aprobate de guvern, de la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 5,3 la sută. Coeficientul indexării a fost stabilit în funcție de media creșterii anuale a indicelor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. În hotărâre mai este stipulat că mărimea pensiei minime de dizabilitate va constitui 809,5 lei în cazul unei dizabilități severe, 755,53 lei în cazul unei dizabilităţi accentuate și 539,67 lei în cazul unei dizabilități medii. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența va fi acoperită din mijloacele bugetului de stat. Hotărârea cu privire la indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat va intra în vigoare la 1 aprilie 2019.
10:45
În legătură cu deciziile de condamnare "în baza unor dosare fabricate, a lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, activiști ai Platformei DA”, blocul ACUM a difuzat un comunicat în care cheamă cetățenii Republicii Moldova la protest "în apărarea justiției”. Potrivit comunicatului citat, condamnarea celor doi activiști înseamnă "sfârșitul justiției și democrației în Republica Moldova - este mesajul foarte clar al regimului Plahotniuc-Dodon către întreaga societate: jocurile de-a democrația s-au terminat, oricine se va opune puterii oligarhice va păți la fel. Folosirea gazelor lacrimogene împotriva susținătorilor deținutului politic Gheorghe Petic în fața Judecătoriei Orhei, în cele mai urâte tradiții ale unui regim dictatorial, este cea mai grăitoare dovadă în acest sens. (...) Aceste condamnări absurde ne motivează și mai mult să luptăm în continuare, să promovăm pachetul de legi pentru dezoligarhizarea țării și să scoatem instituțiile statului din captivitate. Blocul ACUM îndeamnă repetat toți deputații cărora le pasă de această țară și de drepturile fundamentale ale omului și care nu doresc ca Republica Moldova să se transforme definitiv într-o dictatură să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să înceapă demontarea sistemului oligarhic și edificarea statul de drept”.
10:15
''Partenerul meu era plecat împreună cu colegii de muncă şi iniţial a crezut că era o bucată dintr-o ambarcaţiune'', a declarat ea pentru Guardian Australia. Peştele-lună (Mola mola), o specie oceanică, reprezintă o apariţie rară în această zonă, a declarat Ralph Foster, directorul colecţiei de peşti de la Muzeul din Australia de Sud. ''Cred că multă lume a crezut că este un fals'', a declarat partenerul lui Linette Grzelak. Peştele-lună se hrăneşte în general cu meduze şi trăieşte în oceanele din toată lumea. Numele său provine de la obiceiul de a urca la suprafaţa apei pentru a se încălzi după care revine în străfunduri, la câteva sute de metri adâncime. Foster a declarat că nu se cunosc multe lucruri despre acest peşte, iar o nouă varietate a acestei specii fiind descoperită cu doar doi ani în urmă. Specialistul a adăugat că un astfel de exemplar poate provoca pagube însemnate în cazul unei eventuale coliziuni cu un iaht. La începutul lunii, un exemplar dintr-o varietate a acestei specii (Mola tecta) a fost descoperit eşuat pe o plajă din California, evenimentul fiind o premieră în emisfera nordică în ultimii 130 de ani.
10:00
Aceasta după ce tenismenul moldovean a dispus cu 6-3, 7-5 de americanul Mitchell Krueger, locul 170 mondial, transmite IPN  În prima rundă de calificări, Albot a câştigat în două seturi în faţa italianului Gianluigi Quinzi, locul 144 ATP. Pentru sportivul moldovean urmează duelul cu numărul 50 mondial, australianul Matthew Ebden, câştigător la Australian Open în 2013, în proba de dublu. La turneul Masters de la Miami participă jucători ca Novak Djokovic, Roger Federer sau Dominic Thiem.
10:00
"Pe lângă muncă şi efort, în spatele acestor realizări sunt investiţii enorme. Republica Moldova a demonstrat că merită să se facă investiţii aici, iar clienţii noştri sunt foarte receptivi la tot ce înseamnă tehnologii noi", a spus el. Directorul operaţional "Orange Group" pentru regiunea europeană, Jean-Marc Vignolles, a menţionat că Republica Moldova se arată foarte deschisă inovaţiilor tehnologice, mai mult ca atât, apreciază eforturile depuse de Guvern pentru a facilita inovaţia şi educaţia digitală. "Datorită beneficiilor şi facilităţilor oferite de parcul IT, compania Orange si-a extins activităţile, acum oferim servicii şi altor operatori, din alte ţări, în timp ce ne aflăm pe teritoriul Republicii Moldova. Prin testul de astăzi reiterăm disponibilitatea Grupului de a investi în Moldova pentru a le oferi clienţilor cele mai bune experienţe în conectivitate", a spus el. Strategia 5G a Grupului "Orange" se bazează pe trei componente: îmbunătăţirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă şi aplicaţii noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor. Până în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atât pentru consumatori, cât şi pentru clienţii business.
09:30
Conform Constituţiei Republicii Moldova, prima şedinţă a Parlamentului va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. În cazul de faţă este vorba despre deputatul PSRM, Eduard Smirnov, care în acest an, va împlini 80 de ani. La prima şedinţă, preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, preşedintele Igor Dodon a anunţat că va adresa un mesaj deputaţilor nou-aleşi. După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Ulterior, în termen de zece zile de la prima şedinţă, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu. Parlamentul nou-ales este de legislatura a X-a.
09:15
Obiectivul a fost renovat capital la finele anului 2018, din surse municipale, fiind alocate circa 800 mii lei. În cadrul instituției studiază 355 de elevi, dintre care 243 practică înotul. Evenimentul oficial va fi urmat de o competiție sportivă cu participarea a 120 de elevi ai școlilor de profil din municipiul Chișinău. Şcoala Sportivă nr. 8 este amplasată pe strada Nicolae Costin, 63 în sectorul Buiucani, telefonul de contact (022516972). În 22 grupe de instruire se practică probele de înot, badminton și tenis de masă întrunind un număr de 343 elevi. Lecțiile de antrenament se desfășoară conform orarului în bazinul școlii și în unele săli din instituțiile de învăţământ secundar general.
09:00
În legătură cu executarea lucrărilor planificate, la SP Hidrofor din str. Grenoble, 161/8, S.A. „Apă-Canal Chişinău” este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile în intervalul 09:00–15:00. Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile consumatorii din str. Grenoble,157, 161/1, 163/1,165/1, 165/2. În legătură cu lucrările planificate, privind branşarea apeductului nou construit din or. Vatra, S.A. „Apă-Canal Chişinău” va aduce la cunoştinţa, că posibil va fi întreruperea furnizarii apei potabile în perioada 21.03.2019- 22.03.2019, intervalul de ore 9:00-17:00. Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile consumatorii din or. Vatra, str. Bogza, Stefan Vodă. Consumatorii afectaţi de această oprire sunt îndemnați să-şi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. Pentru informaţii suplimentare Vă puteţi adresa la Serviciul dispeceratul central tel. 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.  
08:45
Sau numai până pe 23 mai, dată când încep alegerile europarlamentare. Orice decizie privind amînarea Brexit-ului trebuie luată în unanimitate. Data Brexit-ului, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, este 29 martie iar summitul care începe la Bruxelles ar urma să fie ultimul la care participă un premier britanic. Miercuri seară, cu numai nouă zile până la Brexit, premierul britanic Theresa May a cerut din nou Parlamentului de la Londra să aprobe cât mai repede acordul pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană, acord respins deja de două ori. Într-un scurt discurs, Theresa May a mai spus că regretă că a cerut Uniunii Europene amânarea ieșirii țării sale până pe 30 iunie, adăugînd că nu se va accepta nici o prelungire după această dată. Pe de altă parte, președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat la Bruxelles că UE nu poate accepta decît o prelungire scurtă și numai dacă Londra aprobă, săptămâna viitoare, acordul negociat deja cu premierul May privind condițiile în care va avea loc ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
08:30
Evenimente     1188: Împăratul Antoku accede pe tronul Japoniei.     1413: Henric al V-lea devine rege al Angliei.     1556: Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury, a fost ars pe rug sub acuzația de erezie.     1800: Cu conducerea bisericii alungată din Roma, în timpul unui conflict armat, Papa Pius al VII-lea este încoronat Papă la Veneția, cu o tiară papală temporară papier-mâché.     1804: În Franța, intră în vigoare codul civil, Codul lui Napoléon, care, alături de codul comercial (1808) și de cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noilor relații burgheze.     1844: Începe Calendarul Bahá'í. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul Bahá'í; este sărbătorită anual de către membrii credinței Bahá'í ca Anul Nou Bahá'í sau Náw-Rúz.     1857: Cutremur la Tokyo; peste 100.000 de victime.     1871: Otto von Bismarck este numit Cancelar al Imperiului German.     1871: Jurnalistul american Henry Morton Stanley își începe călătoria în Africa în căutarea exploratorului britanic David Livingstone.     1902: Virgil I. Vătășianu, istoric de artă român, laureat al Premiului „Herder" (d. 1993)     1919: Se proclamă Republica Sovietică Ungaria care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.     1935: Șahul Rezā Shāh cere oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele ei nativ Iran, care înseamnă "Țara lui Aryans".     1939: Ultimatum german adresat Poloniei prin care se cerea cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.     1944: C.I.C.Brătianu și Iuliu Maniu adresează mareșalului Ion Antonescu o scrisoare în care cer ieșirea României din război.     1945: A luat ființă Universitatea Muncitorească a PCR, devenită ulterior Academia de învățământ social-politic Ștefan Gheorghiu de pe lângă CC al PCR.     1963: Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.     1964: În Copenhaga, Danemarca, Gigliola Cinquetti câștigă a 9-a ediție a Eurovisionului pentru Italia cu cântecul "Non ho l'età".     1980: Președintele Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.     1986: Un grav accident produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două.     1990: România a solicitat aderarea la Consiliul Europei, cerere acceptată la 7 octombrie 1993.     1990: Proclamarea oficială a independenței în Republica Namibia. Ziua națională.     1999: Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.     2006: Se înființează rețeaua de socializare twitter.     2014: Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord. Nașteri     927: Împăratul Taizu al Chinei (d. 976)     1226: Carol I al Neapolelui (d. 1285)     1685: Johann Sebastian Bach, compozitor, organist german (d. 1750)     1768: Jean Baptiste Joseph Fourier, matematician francez (d. 1830)     1801: Maria Theresa a Austriei, regină a Sardiniei (d. 1855)     1839: Modest Petrovici Musorsgki, compozitor rus (d. 1881)     1866: Octavian Smigelschi, pictor și grafician român (d. 1912)     1871: N. Gr. Mihăescu-Nigrim, epigramist român (d. 1951)     1887: Luís Filipe, Prinț Regal al Portugaliei (d. 1908)     1910: Ștefan Ciubotărașu, actor român de teatru și film (d. 1970)     1915: Călin Gruia, prozator și poet român (d. 1989)     1917: Frank Hardy, scriitor australian (d. 1994)     1923: Shri Mataji Nirmala Devi, creatoarea și fondatoarea Sahaja Yoga (d. 2011)     1925: Peter Brook, regizor britanic de teatru     1927: Hans-Dietrich Genscher, politician german     1928: Valentin Gheorghiu, compozitor și pianist român     1930: Tiberiu Utan, poet român     1943: Andreas, Prinț de Saxa-Coburg și Gotha, Șeful Casei de Saxa-Coburg și Gotha     1957: Youssef Rzouga, poet tunisian     1960: Ayrton Senna, pilot brazilian de Formula 1 (d. 1994)     1965: Cătălin Voicu, politician român     1978: Rani Mukerji, actriță indiancă     1980: Ronaldinho, fotbalist brazilian     1991: Antoine Griezmann, fotbalist francez Decese     1729: John Law, economist scoțian (n. 1671)     1762: Nicolas Louis de Lacaille, astronom francez (n. 1713)     1795: Honoré al III-lea, Prinț de Monaco (n. 1720)     1801: Andrea Luchesi, compozitor italian (n. 1741)     1804: Louis-Antoine-Henri de Bourbon-Condé, duce de Enghien (executat) (n. 1772)     1843: Robert Southey, poet englez (n. 1774)     1882: Constantin Bosianu, jurist și om politic, prim-ministru al Principatelor Române (n. 1815)     1885: Elisabeta a Prusiei (d. 1815)     1913: Constantin Erbiceanu, critic literar român (n. 1838)     1936: Alexandr Glazunov, compozitor rus (n. 1865)     1975: Constantin Fântâneru, poet, prozator și critic literar român (n. 1907)     1977: Andrei Oțetea, istoric român (n. 1894)     1987: Robert Preston, actor american (n. 1918)     2000: Mircea Zaciu, critic, istoric literar și prozator român (n. 1928)     2001: Virgil Hnat, jucător de handbal din România (n. 1936)     2012: Tonino Guerra, scriitor și scenarist italian (n. 1920)     2009: Petre Stoica, scriitor, poet, jurnalist(n.1931) Sărbători     Ziua mondială a teatrului de păpuși     Ziua Internațională a Poeziei     Ziua internațională a copiilor străzii     Ziua internațională a Sindromului Down[1]     Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale     Ziua internațională a pădurilor[2]     Ziua internațională de combatere a insomniei     Namibia—Ziua Independenței
08:15
În Capitală, astăzi, se vor înregistra 14 grade Celsius. Aceleaşi valori se vor menţine şi mâine, iar în weekend vremea se va încălzi până la 20 de grade pe timp de zi. Astăzi, în cea mai mare parte a Europei, cerul va fi variabil. La Madrid se vor înregistra 17 grade, iar la Paris cu un grad mai mult. La Londra vor fi 14 grade, iar la Berlin 16. În capitala Italiei nu va fi mai cald de 22 de grade. La Praga termometrele vor indica 13 grade. În capitala Poloniei sunt prognozate 11 grade. La Viena, Budapesta şi Belgrad sunt anunţate 14 grade Celsius. La Bucureşti cerul va fi înnorat şi vor fi 15 grade. La Atena şi Ankara maxima va fi de 16 grade. La Kiev se aşteaptă opt grade, iar la Moscova trei grade, însoţite de ninsori slabe.
08:00
–Taur S-ar putea să te lovești de lipsa de înțelegere a unora dintre colegi sau superiori. E neplăcut, dar nici din partea ta nu e corect să ajungi la concluzia că au o problemă cu tine. –Gemeni Chiar dacă îți sunt ascunse anumite lucruri, poți rezolva ceea ce e clar și să lași pentru altădată ceea ce ți se pare prea dificil sau ciudat. –Rac Problemele din familie sunt, pentru tine, un stimulent puternic pentru a schimba anumite lucruri. Este mai bine să cauți soluții decât să intri în conflict cu cineva. –Leu Inspirația apare într-un moment de pauză, în care vei dori să renunți la nemulțumiri. Tensiunile acestei zile dispar, ca prin farmec, dacă accepți să reacționezi altfel decât de obicei. –Fecioară Gândul tău nu e la ce ai de făcut la serviciu, dar din această lipsă de concentrare poate ieși și ceva bun. Așa vei putea vedea și alte soluții, pe care nu le-ai găsit altădată. –Balanță Chiar dacă ai impresia că ziua este deosebit de complicată, mai ales în relațiile importante, ar fi bine să nu te lași cucerit de aceste gânduri pesimiste. –Scorpion Te poți refugia în familie, unde poți căuta și sfaturile înțelepte de care ai nevoie. Furtuna de afară își va urma cursul și nu o poți influența în vreun fel. –Săgetător Este posibil să ceri ceva și să primești altceva și de aici să iasă o mare încurcătură. O poți preveni, dacă vei fi atent și binevoitor cu cei care îți ies în cale. –Capricorn Se poate rezolva o problemă financiară fără vreo intervenție din partea ta. Dacă nu vei fi mulțumit de rezultat, poți protesta, dar contează mult cum vei face acest lucru. –Vărsător E multă tensiune în familie, mai multă decât de obicei. În momentele intime, când cauți odihna, aceste griji revin în minte și te înnegurează. –Pești Multe lucruri se desfășoară fără să știi, dar pot fi și lucruri bune. Degeaba îți bați capul cu asemenea probleme, nu faci decât să pierzi un timp prețios.
Ieri
19:30
Chiar şi niveluri scăzute de activitate fizică pot reduce riscul de a muri de cancer, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni, potrivit studiului care a analizat datele a peste 88.000 de persoane, cu vârste între 40 şi 85 de ani, strânse în perioada 1997-2008, şi a făcut legătura cu decesele înregistrate până la sfârşitul anului 2011, relatează Press Association, citat de Agerpres. Cercetătorii au afirmat că petrecerea chiar şi a unui timp scurt pentru activităţi de agrement ar putea aduce beneficii pentru sănătate. Un minut de alergare, ciclism sau sporturi competitive a fost considerat echivalentul a două minute de activitate de intensitate moderată, precum mersul pe jos, grădinăritul sau dansul. Au fost luate în considerare doar activităţile de peste 10 minute. În cazul celor care au participat la activităţi fizice moderate între 10 şi 59 de minute pe săptămână riscul de deces din orice cauză s-a redus cu 18% în timpul perioadei studiate, comparativ cu cei care au fost inactivi, potrivit studiului. În cazul persoanelor implicate în activităţi moderate între 150 şi 299 de minute pe săptămână riscul de deces s-a redus cu aproape o treime (31%). „Promovarea activităţii fizice de orice intensitate şi durată este o abordare importantă pentru reducerea riscului de mortalitate în rândul populaţiei”, au afirmat autorii studiului.
18:45
Mai exact, cercetătorii au detectat mai mulţi quasari - uriaşe discuri de praf şi gaze cosmice superfierbinţi care au în centru găuri negre supermasive, scrie SPACE, citat de Agerpres. În ceea ce le priveşte, găurile negre nu emit radiaţii sau energie (cu excepţia radiaţiei Hawking) aşa că nu pot fi observate direct, ci doar prin intermediul interacţiunii cu materia din jur. Quasarii observaţi şi găurile lor negre centrale se află la 13 miliarde de ani lumină de Terra, ceea ce înseamnă că astronomii au observat nişte obiecte cosmice, aşa cum erau ele, la doar aproximativ 800 de milioane de ani după naşterea Universului. Înainte de această descoperire, realizată prin intermediul telescopului nipon Subaru, în această regiune a Universului erau detectate doar 17 găuri negre supermasive. Quasarii sunt cele mai strălucitoare obiecte din Univers şi se formează doar în jurul găurilor negre cu masa de milioane de ori mai mare decât a Soarelui. Cel mai îndepărtat quasar descoperit vreodată a fost detectat după lumina pe care a emis-o la doar 690 de milioane de ani după Big Bang. Dintre cei 83 de quasari nou descoperiţi, cel mai îndepărtat se află la 13,05 miliarde de ani lumină. Astfel, aceşti fotoni şi-au început drumul spre lentila telescopului pe când Universul nu împlinise încă 1 miliard de ani. Cercetătorii, coordonaţi de astronomul Yoshiki Matsuoka, de la Universitatea Ehime din Japonia, au folosit un instrument special, un aparat de fotografiat denumit Hyper Suprime-Cam, ce a fost montat pe telescopul Subaru, aflat pe vulcanul Mauna Kea din Hawaii. Această cameră are un uriaş câmp vizual şi a fost folosită pentru a observa întregul cer timp de 5 ani. Noua descoperire sugerează că în fiecare cub de spaţiu cu latura de 1 miliard de ani lumină din Univers se află cel puţin o gaură neagră supermasivă şi un quasar asociat. Această descoperire este importantă pentru că ne deschide o fereastră spre începuturile Universului, după tranziţia acestuia de la o supă fierbinte de plasmă, în care se aflau particule subatomice amestecate, la o structură mai ordonată şi mai rece. La început, Universul a rămas vreme de câteva sute de milioane de ani în întuneric complet, până la formarea primelor stele. Cel mai vechi semn vizibil al Universului datează de acum 13,6 miliarde de ani. La puţin timp după formarea primelor stele, hidrogenul gazos din Univers, cel mai simplu şi mai răspândit element din cosmos, a trecut printr-o perioadă de reionizare, când ceva cu foarte multă energie a descompus atomii înapoi în particulele constituente, protoni şi electroni. Oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate care a fost această sursă colosală de energie, iar quasarii se numără printre „suspecţii de serviciu”.  Echipa condusă de Matsuoka a ajuns la concluzia că în acea perioadă nu existau suficient de mulţi quasari pentru a declanşa procesul de reionizare a hidrogenului. Ei susţin că această funcţie ar fi fost asigurată de primele galaxii care s-au născut atunci.
17:45
Acest magnetar special, denumit XTE J1810–197, este unul dintre cei numai 23 de magnetari şi unul dintre cei patru magnetari radio descoperiţi vreodată. Şi-a făcut apariţia, pentru prima dată, în 2004, iar în 2008 a devenit inactiv şi nu a mai emis unde radio. Până în 8 decembrie 2018, când s-a trezit puţin schimbat, arată cercetătorii în lucrarea încărcată în 6 martie în arXiv. Acest magnetar este monitorizat, încă de la apariţia lui (inclusiv în perioada latentă), printr-un telescop radio, de o echipă de astronomi condusă de Lina Levin de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, scrie Live Science, citat de Descoperă.  Mult timp, astronomii au crezut că astfel de magnetari poartă câmpuri magnetice mai intense de peste un milion de ori decât stelele neutronice tipice şi de peste un cvadrilion de ori mai puternice decât cele ale Pământului. Aceste câmpuri magnetice par să fie sursa sclipirilor intense ale energiei electromagnetice pe care o putem detecta de pe Pământ ca rotaţiile magnetarului. Chiar şi aşa, oamenii de ştiinţă nu cunosc de ce emisiile radio ale XTE J1810–197 au adormit şi de ce s-au trezit. Magnetarii sunt printre cele mai rare şi mai puţin înţelese obiecte din catalogul stelar al omenirii. După ce s-a trezit, acest magnetar s-a comportat extrem de diferit decât în perioada 2004 - 2008.  Dacă XTE J1810–197 acţiona haotic, când a trecut ultima oară prin telescoapele monitorizate, înregistrând schimbări bruşte ale pulsaţiilor, acum, comportamentul lui este mai stabil, au raportat astronomii. În acelaşi timp, cuplul de rotaţie al stelei pare că a crescut în mod semnificativ, o trăsătură pe care cercetătorii o cataloghează ca fiind comună pulsarilor după perioadele lor latente. De asemenea, cerectătorii au raportatat oscilaţii ale semnalului radio care pot fi rezultatul undelor care se grăbesc peste suprafaţa magnetarului îndepărtat.
17:15
Reprezentanții mai multor ONG-uri au venit într-o conferință de presă la IPN cu un mesaj public de solidarizare. Reprezentanții sectorului asociativ susține că societatea civilă este un partener care trebuie implicat în procesul decizional, pentru că doar astfel se poate contribui la dezvoltarea țării. Consilierul juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat că este vorba despre acțiuni care pun sectorul asociativ într-o lumină nu tocmai bună. „Ne referim aici la articole mass-media, atacuri inclusiv din partea politicienilor cu privire la modul în care activăm. Am observat că aceste acțiuni iau deseori forma unor articole care sunt publicate concertat pe anumite portaluri de presă cu conținut identic, dar cu titlul puțin modificat. În unele cazuri persoanele au acces chiar la informații confidențiale din dosare personale, lucru care este unul îngrijorător pentru noi”, a notat Ilie Chirtoacă. Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a spus că ONG-urile sunt organizații ale cetățenilor, care stau între ei și guvernare pentru a-i proteja de eventuale atacuri din partea guvernării. În opinia sa, în contextul atacurilor tot mai frecvente, și organizațiile non-guvernamentale s-au separat în ONG-uri care într-adevăr reprezintă interesele cetățeanului de rând, și în organizații care acționează pe linia guvernării, iar recent a devenit cunoscut faptul că patru astfel de organizații au beneficiat de finanțare de la Cancelaria de Stat pentru efectuarea unor cercetări. „Noi nu suntem decât o oglindă în care se reflectă opinia cetățeanului. Sigur că ar putea întâmpla să existe și erori. Noi acceptăm lucrul acesta, dar totuși ne străduim să fim cât mai obiectivi și să măsurăm cât mai exact ceea ce spune cetățeanul în această situație”, a mai spus Arcadie Barbăroșie. Directorul executiv Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, a menționat că problema atacurilor asupra ONG-urilor este o tendință globală. Sursa menționează în acest context Rusia, Turcia și chiar și un stat al Uniunii Europene, Ungaria, în care ONG-urile sunt supuse unor atacuri fără precedent. În Ungaria ONG-urile care apără drepturile omului și care primesc finanțare din afară sunt discreditate. Mai ales organizațiile care apără drepturile refugiaților sunt supuse presiunilor administrative, le sunt aplicate amenzi, iar uneori le este suspendată activitatea.  În Moldova atacurile s-au intensificat după deportarea, pe care o consideră ilegală, a profesorilor turci, la începutul lunii septembrie 2018. Organizația a publicat mai multe apeluri prin care a solicitat stoparea acestui proces, în condițiile în care profesorii riscau să fie judecați pe nedrept în Turcia, lucru care și s-a confirmat, recent fiind condamnați la doi dintre cei șapte profesori. Restul urmează să-și afle sentința până în luna mai. Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a menționat că pentru prima dată în 2018 asociația și observatorii săi s-au confruntat cu situații care, în opinia experților, pot fi calificate ca fiind acțiuni de intimidare. Unele au fost discutate cu actori relevanți și Ion Manole speră că acestea au fost soluționate. În viziunea sa, este necesar un climat sănătos de colaborare și parteneriat, ceea ce presupune și respect reciproc între ONG-uri și autorități. „Pledăm pentru un parteneriat strategic între stat și organizațiile societății civile. Desigur, condamnă atacurile care au avut loc și care s-au intensificat pe parcursul ultimilor doi ani. Noi nu considerăm că acesta contribuie la crearea unei societăți democratice și, în general, la dezvoltarea țării. Încă o dată – suntem pentru crearea unei culturi de dialog, respect mutual pentru ca împreună să putem contribui la dezvoltarea țării”, a mai spus Tatiana Savva, analistă la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
16:30
  Minoritățile etnice din Javekheti și Kvemo Kartli trăiesc fizic în Georgia, dar din punct de vedere cultural se raportează la Rusia, aspect care se aplică oricărei țări unde există un mare procent de populații rusofone. Date oficiale ale Fondului Municipal de Dezvoltare al Georgiei arată că cele mai populare canale de televiziune în zonele menționate sunt ruse, iar cea mai populară rețea socială este Odnoklassniki, canalele georgiene fiind defavorizate. Un aspect și mai important este că minoritățile armene și azere primesc informații politice doar din surse rusești, cum ar fi Channel One Russia, RT și Rossiya. Conform jurnalistului, problema constă în abordarea posturilor de televiziune rusești, care distorsionează adevărul și prezintă într-o lumină favorabilă statul rus și critică Occidentul. Propaganda rusă se bazează în principal pe demonizarea Occidentului și descrierea valorilor rusești ca fiind superioare. Conform mass-mediei rusești, Occidentul se află într-o criză continuă, pe când Rusia este portretizată ca o țară cu o cultură puternică, bine ancorată. Occidentul este lipsit de identitate națională, devalorizat din cauza politicilor neoliberale și a imigrației masive. Propaganda vorbește despre un Occident lipsit de cultură națională și un sistem de valori, care urmărește o expansiune continuă. Media rusească descrie vestul ca fiind ipocrit, pe de-o parte promovând toleranța și pacea, pe de altă parte generând conflicte și violențe. Un laitmotiv al mass-mediei rusești este participarea SUA la conflictul din Siria, americanii fiind descriși ca o forță colonizatoare care încurajează terorismul pentru a putea influența situația internă din țară. Următoarea țintă a propagandei rusești este Marea Britanie, exemple bune de dezinformare fiind cazul Skripal și descrierea Londrei ca fiind capitala spălării de bani. Ucraina este o altă țintă frecventă a propagandei, mass media rusească încercând să descrie autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene ca fiind încercarea SUA de a diviza ortodoxia. În cazul UE, Rusia demonizează politicile sociale europene, afirmând că imigranții sunt văzuți ca teroriști sau criminali. George Soros este descris de ruși ca fiind cauza revoluțiilor din Armenia, Ucraina și alte țări. Canalele de televiziune rusești laudă țara mamă, afirmând despre armata Rusiei că posedă avantaje față de oponenții săi și este un instrument de păstrare a securității internaționale și luptă împotriva terorismului. Toate aceste aspecte propagandistice nu ar intra în atenția nimănui, dacă nu ar avea impact, spune Neli Verulashvili. Jurnalistul georgian arată că minoritățile georgiene cred aceste informații false, majoritatea celor intervievați fiind convinși de sprijinirea terorismului de către SUA, stabilitatea pieței rusești în comparație cu cea europeană și de forțarea Georgiei de către UE pentru a primi imigranți.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.