A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie. Când se pot înregistra candidaţii

Adevarul (Moldova), 10 decembrie 2018 11:40

Comisia Electorală Centrală anunţă că, începând cu ziua de 10 decembrie, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului R. Moldova din 24 februarie 2019. Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor conţine atât activităţi necesare pentru pregătirea pentru următorului scrutin, cât şi pentru desfăşurarea campaniei electorale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum o oră
19:00
Partidul Democrat din Moldova anunţă că „a decis să acţioneze în judecată compania deţinătoare a postului de televiziune Jurnal TV pentru că acest post TV a respins fără nicio justificare solicitarea PDM de difuzare a unui spot video privind referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019”.
Acum 6 ore
14:30
Igor Dodon a anunţat luni, 21 ianuarie, că nu va participa în campania electorală pentru parlamentarele din 24 februarie, asta deşi, anterior, preşedintele ţării afirma că legea îi permite acest lucru şi că nu exclude că va fi primul pe lista de partid a Socialiştilor.
Acum 8 ore
13:30
După ce acum o lună şedinţa de judecată în dosarul fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, primar de Orhei, a fost amânată, astăzi, 21 ianuarie, este anunţată o nouă dată – 20 februarie.
13:10
Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a depus luni, 21 ianuarie, la CEC, actele de înregistrare în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Liberalul va candida în circumscripţia nr.32.
12:30
În manipularea de partid şi de stat de la Chişinău există o naraţiune falsă ridicată la rang de adevăr incontestabil, asumată de unii politicieni şi de o parte a presei ca atare şi care ajunge să polueze grav peisajul politic şi strategic de peste Prut.
Acum 12 ore
09:50
Premierul Pavel Filip susţine că în ultimii trei ani pensia medie în Republica Moldova a crescut cu aproape 50%. Potrivit lui, încă mai există pensii mici, dar pentru prima dată pensia medie, care constituie aproape 1800 de lei, a depăşit minimumul de existenţă, transmite IPN.
09:40
Un tânăr de 29 de ani din raionul Făleşti a fost condamnat la zece ani de detenţie pentru violul fiicei sale vitrege, care era minoră, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Procuratura Generală.
09:40
Un poliţist şi-a pierdut viaţa duminică, 20 ianuarie, după ce a fost accidentat de un automobil. Accidentul a avut loc pe traseul M-1, în apropierea satului Cristeşti,  raionul Nisporeni, transmite IPN.
09:40
Victor Munteanu, avocatul fostului premier Vlad Filat, spune despre noul dosar penal trimis în judecată în care politicianul este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, că ar fi o dublă incriminare. În opinia sa, din punct de vedere juridic, primul şi al doilea dosar ar fi trebuit să se regăsească într-o singură procedură, să existe concurs de infracţiuni pentru că „ele rezultă logic unul din celălalt”, transmite IPN.
Acum 24 ore
01:10
Preşedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, este invitatul de luni, 21 ianuarie, al emisiunii „Adevărul Live Moldova”. Vorbim cu ex-primarul de Chişinău despre decizia liberalilor de a merge în alegeri separat de Blocul electoral ACUM.
Ieri
01:20
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a consideră că ar fi mai corect dacă s-ar interzice dreptul la vot peste hotarele Republicii Moldova. Fostul şef de stat e de părere că doar alegătorii care se află în ţară trebuie să poată vota.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:40
28 de dosare au fost înregistrate pentru etapa naţională a concursului Eurovision 2019. „Printre cei care au reuşit să se înscrie în marea bătălie muzicală se regăsesc artişti cu experienţă, dar şi tineri care se lansează pentru prima dată pe scena mare”, se menţionează pe pagina de Facebook Eurovision Moldova.
11:40
Ambasadoarea Olandei la Bucureşti, prin cumul şi la Chişinău, Stella Ronner-Grubačić, este de părere că oricare ar fi rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, acesta trebuie să reflecte voinţa reală a poporului moldovenesc.
11:40
Pentru a fi înregistrat în calitate de candidat pentru o circumscripţie uninominală la alegerile parlamentare din 24 februarie, potenţialul candidat trebuie să prezinte consiliilor electorale de circumscripţie liste de subscripţie cu semnăturile a cel puţin 500 şi cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot, care domiciliază în circumscripţia uninominală, unde acesta intenţionează să candideze.
11:40
Socialiştii vor depune astăzi la Curtea Constituţională o contestaţie în legătură cu decizia Guvernului de a deschide 125 de secţii de votare peste hotare. Declaraţia a fost făcută de deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea. Potrivit lui, această decizie trebuie revăzută, în caz contrar vor fi puse la îndoială rezultatele alegerilor.
00:30
„Aparenţele înşală, iar cifra de 125 de secţii de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidenţialele din 2016, este una de manipulare. Guvernarea nu a deschis secţii de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reuşit să voteze, ci în state şi localităţi unde sunt puţini cetăţeni moldoveni”, susţin reprezentanţii Blocului electoral ACUM, format din PAS şi PPDA.
18 ianuarie 2019
16:50
Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi cruciale pentru viitorul Moldovei. Acestea trebuie să fie libere şi transparente, în conformitate cu standardele internaţionale. Îndată cum ciclul electoral este complet, aleşii trebuie să-şi prea mandatele fără pauze. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor Externe şi Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, aflat într-o vizită în Moldova, transmite IPN.
15:50
Un copil de nouă ani a decedat vineri, 18 ianuarie, în urma unui incident tragic produs la o moară improvizată în satul Mitoc, raionul Orhei.
15:00
Creştinii ortodocşi care respectă calendarul de stil vechi marchează astăzi, 18 ianuarie, Ajunul Bobotezei. În biserici s-a săvârşit Sfânta Liturghie, după care s-a făcut Agheasma Mare. Enoriaşi au venit şi la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din centrul capitalei pentru a lua apă sfinţită, considerată vindecătoare de diferite boli, transmite IPN.
15:00
Pentru desfăşurarea alegerilor din 24 februarie, peste hotarele R.Moldova vor fi deschise 125 de secţii de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016. În acelaşi timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secţie din străinătate vor fi distribuite 5.000 de buletine, şi nu 3.000 cum a fost până în prezent.
14:10
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă indignarea profundă faţă de decizia Guvernului, de a deschide doar 11 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie, se arată într-un comunicat de presă emis de PSRM.
13:40
Începând cu anul 2019, încă 50 de mii de familii din ţară vor primi lunar un ajutor pentru perioada rece a anului, în valoare de 350 de lei. În prezent, de acest suport deja beneficiază aproximativ 200 de mii de familii. Pentru a majora numărul de beneficiari, Executivul a aprobat vineri, 18 ianuarie, modificări la Regulamentului privind modul de stabilire şi plată a ajutorului social, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern.
13:40
Există foarte multă confuzie faţă de alegerile din 24 februarie. Deşi a fost schimbată legislaţia electorală, deocamdată nu se observă îmbunătăţiri. Procesul electoral a fost personalizat în detrimentul partidelor politice. Opiniile aparţin expertului IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă, şi au fost exprimate în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.
11:50
Instituţiile de învăţământ general din 12 de raioane vor fi dotate cu 150 de calculatoare, în valoare totală de peste 125 de mii de lei. Aceste vor fi repartizate potrivit unei decizie aprobate de Guvern, transmite IPN.
11:20
Premierul Pavel Filip susţine că Republica Moldova va mai primi o tranşă financiară de la Fondul Monetar Internaţional până la expirarea programului în vigoare cu FMI. Declaraţia a fost făcută de prim-ministru la emisiunea „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.
11:10
Certificatele de integritate pentru alegeri, eliberate de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), constituie un instrument de prevenire a corupţiei. De asemenea, prin intermediul acestora poate fi verificată evoluţia veniturilor unei persoane. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.
11:10
Guvernul prognozează pentru 2019 un salariul mediul lunar pe economie în cuantum de 6975 de lei lunar, cu 9% mai mare decât anul trecut în termeni nominali, transmite IPN.
09:50
Lidera PAS, Maia Sandu, afirmă că nu a studiat raportul premierului Filip pentru trei ani de activitate a Guvernului. Cu toate acestea, preşedinta PAS susţine că are o opinie despre activitatea Executivului, care rezultă din ceea ce îi spun cetăţenii la întâlnirile pe care le are cu aceştia.
09:10
În dorinţa de a produce rapid reforma salarizării, guvernarea a admis mai multe erori tehnice, în primul rând la nivelul Ministerului Finanţelor, care a pregătit proiectul legii salarizării. De această părere este deputatul socialist Vlad Batrîncea. În opinia lui, lucrurile pe care le face conducerea ţării nu trebuie să se producă în grabă şi doar în scopuri electorale, transmite IPN.
00:50
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că şeful său de partid, Vlad Plahotniuc, ar fi un foarte bun prim-ministru, datorită eficienţei, organizării şi capacităţilor de care dă dovadă.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.