A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie. Când se pot înregistra candidaţii

Adevarul (Moldova), 10 decembrie 2018 11:40

Comisia Electorală Centrală anunţă că, începând cu ziua de 10 decembrie, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului R. Moldova din 24 februarie 2019. Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor conţine atât activităţi necesare pentru pregătirea pentru următorului scrutin, cât şi pentru desfăşurarea campaniei electorale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 4 ore
09:20
Şeful Delegaţiei UniuniiEuropene la Chişinău, Peter Michalko, este de părere că alegerile din 24februarie 2019 au avut loc în atmosferă scăzută a cetăţenilor în instituţiilestatului. Potrivit lui, neregulile înregistrate în procesul electoral trebuieinvestigate de instituţiile statului, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru,va fi afectată foarte mult încrederea în instituţii, transmite IPN.
09:20
În interiorul bloculuiACUM, care este format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul PoliticPlatforma Demnitate şi Adevăr, nu există unitate. Unul dintre cei doi liderivrea să aibă o înţelegere cu Partidul Socialiştilor în Parlament pentru aîncepe procedura de deoligarhizare, iar celălalt lider nu vrea să meargă peaceastă cale. De această părere este politologul Ernest Vardanean, transmiteIPN.
09:20
Pentru a forma o majoritateîn Parlamentul nou-ales, nu este exclusă varianta cooptării deputaţilor dinalte partide care au acces în legislativ, după scenariul din anul 2016: parlamentarii independenţi ar putea veni cu o asemenea propunere şi arputea concentra în jurul lor politicieni care nu-şi doresc anticipate. De această părere este decanul Facultăţii de RelaţiiInternaţionale şi Ştiinţe Politice de la USM, Alexandru Solcan, transmite IPN.
Acum 12 ore
02:20
Naţionala de fotbal a Moldovei a jucat vineri, 22 martie, la Chişinău, împotriva campioanei mondiale, Franţa, primul meci din grupa H a preliminarilor pentru Campionatul European 2020.
Acum 24 ore
17:10
Directorul financiar al reţelei de licee „Orizont”, expulzat la începutul lunii septembrie a anului trecut din Moldova, a fost condamnat în Turcia la nouă ani de închisoare. Aceasta este a treia condamnare în rândul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi, după ce, săptămâna trecută, doi profesori din acest liceu au fost condamnaţi la şase şi, respectiv, nouă ani de închisoare.
15:40
Inspectorii de patrulare constată, ca urmare a unei analize video, că şoferii de maxi-taxi din Chişinău înregistrează la fiecare minut câte o încălcare rutieră gravă. Printre acestea se numără neacordarea priorităţii pietonilor, dar şi îmbarcarea, debarcarea pasagerilor înafara staţiilor sau chiar de pe carosabil. De asemenea, şoferii de microbuze efectuează manevre de pe o bandă pe alta fără porni semnalizarea cuvenită, transmite IPN.
12:40
O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, condusă de către Ruben Atoyan, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25-29 martie. Despre vizită anunţă, într-un comunicat de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.
Ieri
09:50
Inspectoratul General de Poliţie anunţă că vineri, 22 martie, ora 7.40, în timpul verificării Izolatorului de Detenţie Provizorie a IP Taraclia, a fost depistat cadavrul unui tânăr de 31 de ani, care s-ar fi strangulat de gratiile celulei cu o funie improvizată din saltea.
21 martie 2019
16:20
Liderul fracţiunii PDM, Pavel Filip, a declarat joi, 21 martie, într-o conferinţă de presă, că următoarea şedinţă a Parlamentului se va desfăşura atunci când va exista o majoritate parlamentară, pentru că nu ar mai avea sens să fie organizată o şedinţă în cadrul căreia nu pot fi constituie organele de conducere ale Legislativului şi de a vota anumite proiecte de legi.
14:40
Igor Dodon a ţinut un discurs în faţa deputaţilor noi-aleşi joi, 21 martie, în şedinţa de constituire a noului Parlament. Preşedintele a chemat toate fracţiunile la negocieri în vederea formării unei majorităţi parlamentare.
14:40
Şeful responsabil de gestionarea bazelor de date la Serviciul Vamal şi doi inspectori ai Postului Vamal Sculeni vor sta în arest la domiciliu timp de 30 de zile, iar alţi doi intermediari, toţi reţinuţi în dosarul „Vama”, vor sta în arest în izolatorul CNA şi respectiv, penitenciarul Bălţi, timp de 20 de zile. Instanţa de judecată a admis, astăzi, demersurile procurorilor pe acest caz, transmite IPN.
13:00
Vicepreşedinta Partidului Şor Marina Tauber a anunţat joi, 21 martie, într-un briefing de presă, că formaţiunea condusă de Ilan Şor, primarul de Orhei condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, va rămâne în opoziţie în noul Parlament.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:20
Dacă duminica viitoare vor avea loc alegerile guvernatorului Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, 29% din respondenţii unui sondaj nu ştiu cu cine să voteze. Pentru actualul başcan Irina Vlah sunt gata să voteze 50,9% din intervievaţi.
11:10
Igor Dodon a conferit distincţii de stat mai multor femei din Republica Moldova, în conformitate cu decretul pe care l-a semnat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Printre femeile decorate de Igor Dodon se numără şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care s-a ales cu Ordinul de Onoare.
10:40
După constituirea legală a Parlamentului, urmează să fie ales preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi să fie format Biroul permanent lui. Şeful Legislativului se alege prin vot secret. Fiecare fracţiune parlamentară poate face o singură propunere, transmite IPN.
10:10
Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă joi, 21 martie, în şedinţa de constituire. La prima şedinţă preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, preşedintele ţării va adresa un mesaj deputaţilor nou-aleşi, transmite IPN.
09:40
Radu Albot, numărul 46 mondial, s-a calificat pe tabloul principal al turneului ATP Masters 1000 „Miami Open 2019”. Aceasta după ce tenismenul moldovean a dispus cu 6-3, 7-5 de americanul Mitchell Krueger, locul 170 mondial, transmite IPN.
09:40
Angela Istrate, apărătoarea fostului şef-adjunct la „Poşta Moldovei”, Sergiu Cebotari şi a fostului poliţist de frontieră Gheorghe Petic, condamnaţi miercuri, 20 martie 2019, la închisoare pe termen de 8 şi, respectiv, 3,5 ani, spune că în ambele cazuri sentinţele sunt acte de injustiţie. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.
09:40
Mai multe formaţiuni unioniste sunt în proces de negociere pentru crearea unei forţe unice cu care să participe la următoarele alegeri locale care vor avea loc în acest an. Declaraţia aparţine lui Anatol Ursu, membru al Blocului Unităţii Naţionale. Potrivit lui, obiectivul este ca să obţină cât mai multe „primării unioniste” pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.
09:40
Geamul unui troleibuz de pe ruta Nr. 2 a fost deteriorat după ce persoane necunoscute au tras în direcţia acestora, preliminar, dintr-o armă pneumatică. Incidentul a avut loc miercuri seara, în jur de ora 23.00, pe Bulevardul Dacia. Persoanele care se aflau în troleibuz nu au avut de suferit.
09:20
Dumitru Pulbere, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, spune că în Constituţie nu este indicat un termen pentru alegerea preşedintelui Parlamentului. Potrivit lui, partidele politice care au acces în legislativ au la dispoziţie 15 zile pentru formarea fracţiunilor parlamentare. Declaraţiile au fost făcute la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
02:40
Liderul PPDA, Andrei Năstase, e de părere nu este o coincidenţă faptul că activiştii PPDA Gheorghe Petic şi Sergiu Cebotari au fost condamnaţi la închisoare cu executare în aceeaşi zi, miercuri, 20 februarie, cu o zi înainte de şedinţa Parlamentului.
20 martie 2019
18:00
Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit cu precizări miercuri, 20 martie, ca urmare a apariţiei în spaţiul public „a unor informaţii denaturate în legătură cu dosarul Petic”.
18:00
Ex-procurorul municipiului Chişinău Ion Diacov consideră că deputaţii Blocului ACUM au avut un comportament provocator miercuri, 20 martie, în cadrul protestului din faţa Judecătoriei Orhei, unde a fost condamnat fostul poliţist de frontieră Gheorghe Petic.
18:00
Tehnologia 5G a fost testată în Republica Moldova în cadrul un unui eveniment de prezentare organizat de către un operator de telefonie mobilă din ţară. Potrivit autorităţilor, odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va creşte, iar timpul de răspuns va fi îmbunătăţit. Implementarea acestea se preconizează a avea loc în 2020, transmite IPN.
15:00
Un grup de protestatari, care a venit miercuri, 20 martie, la Judecătoria Orhei pentru a-l sprijini pe Gheorghe Petic şi a cere eliberarea acestuia, a fost stropit cu gaze lacrimogene în momentul în care fostul poliţist de frontieră a fost escortat din sediul Judecătoriei, iar forţele de ordine au încercat să formeze un cordon între Petic şi manifestanţi.
14:30
Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă consideră că se conturează trei scenarii cu privire la viitoarea coaliţie de guvernare, printre care o alianţă între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor. Un alt scenariu ar fi PDM, Partidul „Şor”, independenţii şi o parte din deputaţii transfugi de la PSRM, iar al treilea, care în opinia analistului este puţin probabil din lipsa resurselor financiare – alegeri anticipate, transmite IPN.
14:30
În punctul de trecere comun Palanca a fost identificat un cetăţean al Ucrainei care a încercat marţi, 19 martie, să intre în Republica Moldova cu un arsenal impunător de muniţii. Din declaraţiile bărbatului s-a aflat că fusese la vânătoare şi pornind în grabă spre frontieră a uitat să lase bunurile acasă.
12:20
Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat miercuri, 20 martie, că va solicita azil politic în UE pentru fostul angajat al Poştei Moldovei Sergiu Cebotari, cel care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar penal deschis pentru delapidarea averii străine.
09:50
Trei locuitori ai raionului Ceadâr-Lunga au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 17 şi 18 ani de închisoare pentru comiterea unei serii de tâlhării şi furturi în satul Baurci.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.