Igor Dodon, suspendat din funcţie pentru a cincea oară

Adevarul (Moldova), 10 decembrie 2018 11:40

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat din funcţie luni, 10 decembrie, pentru a cincea oară pe preşedintele Igor Dodon, după ce şeful statului a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament. Suspendarea este valabilă doar pentru perioada în care vor fi promulgate legile respective de către un preşedinte interimar.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 6 ore
18:00
Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit cu precizări miercuri, 20 martie, ca urmare a apariţiei în spaţiul public „a unor informaţii denaturate în legătură cu dosarul Petic”.
18:00
Ex-procurorul municipiului Chişinău Ion Diacov consideră că deputaţii Blocului ACUM au avut un comportament provocator miercuri, 20 martie, în cadrul protestului din faţa Judecătoriei Orhei, unde a fost condamnat fostul poliţist de frontieră Gheorghe Petic.
18:00
Tehnologia 5G a fost testată în Republica Moldova în cadrul un unui eveniment de prezentare organizat de către un operator de telefonie mobilă din ţară. Potrivit autorităţilor, odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va creşte, iar timpul de răspuns va fi îmbunătăţit. Implementarea acestea se preconizează a avea loc în 2020, transmite IPN.
Acum 8 ore
15:00
Un grup de protestatari, care a venit miercuri, 20 martie, la Judecătoria Orhei pentru a-l sprijini pe Gheorghe Petic şi a cere eliberarea acestuia, a fost stropit cu gaze lacrimogene în momentul în care fostul poliţist de frontieră a fost escortat din sediul Judecătoriei, iar forţele de ordine au încercat să formeze un cordon între Petic şi manifestanţi.
14:30
Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă consideră că se conturează trei scenarii cu privire la viitoarea coaliţie de guvernare, printre care o alianţă între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor. Un alt scenariu ar fi PDM, Partidul „Şor”, independenţii şi o parte din deputaţii transfugi de la PSRM, iar al treilea, care în opinia analistului este puţin probabil din lipsa resurselor financiare – alegeri anticipate, transmite IPN.
14:30
În punctul de trecere comun Palanca a fost identificat un cetăţean al Ucrainei care a încercat marţi, 19 martie, să intre în Republica Moldova cu un arsenal impunător de muniţii. Din declaraţiile bărbatului s-a aflat că fusese la vânătoare şi pornind în grabă spre frontieră a uitat să lase bunurile acasă.
Acum 12 ore
12:20
Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat miercuri, 20 martie, că va solicita azil politic în UE pentru fostul angajat al Poştei Moldovei Sergiu Cebotari, cel care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar penal deschis pentru delapidarea averii străine.
09:50
Trei locuitori ai raionului Ceadâr-Lunga au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 17 şi 18 ani de închisoare pentru comiterea unei serii de tâlhării şi furturi în satul Baurci.
09:50
Primăria Chişinău informează că vineri, 22 martie, între orele 17.00-00.30, vor fi operate modificări în circulaţia transportului public care traversează Bulevardul Dacia, în perimetrul str. Burebista – Blvd. Cuza – Vodă. Măsura este luată în contextul desfăşurării meciul internaţional de fotbal dintre selecţionatele Moldovei şi Franţei, pe stadionul „Zimbru”, sectorul Botanica.
09:40
Încă o persoană a fost reţinută în dosarul „Centrului de sănătate publică”. Este vorba despre contabila-şef a unei companii din Chişinău care ar fi dat bani angajaţilor CSP pentru a obţine avizul de susţinere a instruirilor pentru igienă sanitară, dar şi pentru un proiect de construcţie a unui obiectiv cu destinaţie alimentară. Femeia a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi este cercetată pentru corupere activă.
09:40
Expertul IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga consideră că roada din anul trecut nu a fost o „supraproducţie”, ci o „producţie medie”. În opinia lui, situaţia creată este o problemă gravă şi la aceasta producătorii trebuie să se gândească cu mult înainte, transmite IPN.
09:20
Mesajul transmis de înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit căruia UE va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chişinău şi programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare, este unul foarte echilibrat şi seamănă cu o resemnare din partea partenerilor externi, transmite IPN.
09:20
Situaţia în care s-au pomenit formaţiunile politice care au acces în Parlament este una deloc uşoară. În timp ce blocul ACUM este „curtat” de celelalte două partide – PDM şi PSRM, acestea din urmă vor trebui să se comporte prudent şi vor avea să răspundă în faţa alegătorului, transmite IPN.
Acum 24 ore
09:00
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, spune că pentru a soluţiona problema legată de supraproducţia din acest an a strugurilor, au fost purtate discuţii cu partenerii români pentru a putea vinde struguri în reţelele de magazine din România. Totodată, ministrul spune că pe termen scurt este foarte greu să se vină cu soluţii, transmite IPN.
Ieri
16:30
Două persoane au fost reţinute, iar altele două sunt audiate într-un dosar de evaziune fiscală şi escrocherie. De comiterea acestor infracţiuni sunt suspectaţi doi agenţi economici înregistraţi în regiunea transnistreană. Potrivit oamenilor legii, aceştia includeau date denaturate privind veniturile şi cheltuielile, neachitând TVA în sumă de peste 3 milioane de lei, transmite IPN.
16:00
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a demisionat din funcţie marţi, 19 martie. Liderul de la Astana se afla în această funcţie din anul 1990.
13:30
Deputatul Blocului electoral ACUM Octavian Ţîcu susţine că ACUM va avea propriul candidat pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului şi va promova ideea de anulare a sistemului electoral mixt.
13:30
Un bărbat de 49 de ani, locuitor al raionului Criuleni, a fost condamnat de prima instanţă la 15 ani de închisoare pentru faptul că, timp de un an, a comis acţiuni cu caracter sexual faţă de un copil 5 de ani, cu care locuia în aceeaşi gospodărie.
13:00
Mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condiţiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente. Potrivit legislaţiei electorale, data alegerilor locale generale se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, cu cel puţin 60 de zile înainte de votare.
13:00
Idee pe care merge Blocul ACUM este anularea votului mixt şi declanşarea de alegeri anticipate în baza unui sistem de vot corect, susţine deputatul blocului, istoricul Octavian Ţîcu, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN. Cu toate acestea, a precizat Ţîcu, Blocul ACUM va participa la constituirea noului Parlament şi va înainta un candidat pentru preşedinţia Parlamentului.
12:00
Opt autoturisme înmatriculate în străinătate, dar cu termenul de aflare pe teritoriul R. Moldova depăşit, au fost depistate şi reţinute în cadrul unei ample operaţiuni, desfăşurată de echipele mobile ale Serviciului Vamal, în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Patrulare. Conducătorii auto au fost amendaţi şi obligaţi să-şi scoată vehiculele din ţară.
09:10
Proiectul de intrare a Republicii Moldova în spaţiul relaţiilor internaţionale se face prin uşa Moscovei. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu. Analistul s-a referit la proiectul pe care l-a prezentat preşedintele Igor Dodon la Conferinţa de Securitate de la Munchen pe care şeful statului l-a numit „concept al politicii externe echilibrate”, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:20
În prezent, relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu sunt într-o situaţie ideală, însă între cele două state nu există probleme care nu ar putea fi soluţionate. Declaraţia aparţine preşedintelui Comitetului pentru relaţii externe al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Constantin Kosacev, şi a fost făcută la o întrevedere cu ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţa, transmite IPN.
13:10
Compania Doverie-Invest din Bulgaria, care a obţinut permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale, a achiziţionat peste 3.173.751 de acţiuni ale băncii de importanţă sistemică Moldindconbank, ca pachet unic, la valoarea de 764.048.815,74 lei. Acţiunea de cumpărate a avut loc luni, 18 martie, în cadrul licitaţiei cu strigare desfăşurate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori, transmite IPN.
13:10
Un bărbat de 55 de ani a fost transportat în stare gravă la spital în urma exploziei unei butelii de gaze în localitatea Ocniţa, raionul Ocniţa. Bărbatul a suferit arsuri multiple şi este internat la spitalul raional, transmite IPN.
13:10
De câteva zile, terenurile sunt însămânţate cu cereale, mazăre, rapiţă şi sfecla de zahăr. Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a declarat pentru IPN că, imediat cum va trece perioada îngheţurilor târzii de primăvară, care de obicei se înregistrează în prima şi a doua decadă a lunii aprilie, agricultorii vor putea însămânţa terenurile cu porumb, floarea soarelui şi cartofi.
12:00
Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Preşedintele ţării a discutat despre evoluţia situaţiei politice în Republica Moldova, după ce Curtea Constituţională a validat rezultatele alegerilor parlamentare.
12:00
În scopul prevenirii şi combaterii transportului ilicit de călători în traficul internaţional, în mai multe puncte de trecere a frontierei s-au desfăşurat verificări minuţioase asupra transportatorilor de pasageri. Acţiunile respective au fost organizate sub egida Ministerului Economiei şi Infrastructurii, în conlucrare cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, Serviciului Fiscal de Stat şi Agenţiei Naţionale de Transport Auto (ANTA).
09:30
Deşi reprezintă o afacere riscantă, cooperarea politică cu Democraţii oferă un spaţiu de „coexistenţă”, care poate deveni util pentru Socialişti. Mai mult ca atât, constituirea coaliţiei de guvernare elimină presiunea unor alegeri anticipate organizate concomitent cu alegerile locale, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.
16 martie 2019
17:40
Primăria Chişinău informează că în cadrul acţiunii de salubrizare a albiei râului Bâc desfăşurată sâmbătă, 16 martie, au participat peste 1.500 de oameni. Timp de două ore, reprezentanţii municipalităţii, ai sectorului asociativ, agenţii economici, elevi şi cetăţeni au colectat circa 6.000 de saci de deşeuri.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.