Bărbat în vârstă de 62 de ani este cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei de stat

Democracy.md, 7 decembrie 2018 18:00

Pe direcția localităților Iserlia (R. Moldova) și Petrovsc (Ucraina) polițiștii de frontieră au observat o persoană deplasânde-se confuz spre interiorul țării. Imediat au fost anunțați colegii de la centrul de monitorizare și întreprinse măsurile ce se impun pentru reținerea acesteia. În cadrul audierilor, bărbatul a comunicat că este originar din satul Petrovsk, regiunea Tarutino, Ucraina. Acesta revenea după o „întâlnire” cu prietenii, iar din neatenție a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.Acum, bărbatul în vârstă de 62 de ani este cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, conform art. 362 al. (1) Cod Penal al RM, care prevede o amendă în mărime de până la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
21:00
 Potrivit probelor prezentate de procurori, totul s-a întâmplat în toamna anului 2015, când bărbatul, în repetate rânduri și-a abuzat sexual fiica, în vârstă de 13 ani. De fiecare dată, victima era batjocorită și amenințată cu moartea în caz că va povesti cuiva despre cele întâmplate. Totul a avut loc în timp ce mama fetei, împreună cu fiica mai mare, erau plecate la muncă într-un alt raion, iar victima cu fratele mai mic rămâneau în grija tatălui.Adevărul a ieșit totuși la iveală la finele anului 2015, atunci când tatăl a maltratat-o pe mama copilei și a bătut-o și pe fetiță. Atunci, minora i-a scris un mesaj fratelui mai mare, care se afla la muncă peste hotare și căruia i-a descris coșmarul prin care a trecut. Mama copilei, care nu știa despre chinurile fetei, s-a adresat la poliție, pe acest caz fiind pornită o cauză penală, iar agresorul reținut.
19:10
 În schimbul banilor primiți, învinuitul promitea să influențeze autoritățile române să accepte depunerea dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetățenii Federației Ruse și copilul minor al acestora, ce și-au atribuit în baza unor acte cu o veridicitate nestabilită calitatea de subiecți ce au pierdut cetățenia română, și o pot redobândi prin efectul repatrierii, inclusiv în lipsa acestora. Mai mult, învinuitul își asuma ca dosarele solicitanților să fie lucrate în regim prioritar și nu în ordinea înregistrării lor, aprobarea ordinului de acordare a cetățeniei române, precum și depunerea fără rând a jurământului de credință față de Statul Român.În rezultatul realizării influenței promise, solicitanții au obținut cetățenia română, cu transcrierea actelor de naștere și căsătorie în Registrul de stare civilă a României, și perfectarea pașapoartelor române, cu ridicarea lor în luna august 2017.
18:10
 În acest context, Ambasada României în Italia a ţinut să le reamintească cetățenilor români că noul cod rutier din Italia le interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența aici de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate. "Având în vedere recentele modificări ale Codului Rutier italian, în ceea ce privește circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate, adoptate de Parlamentul italian prin Legea n. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial din Italia la 3 decembrie 2018, Ambasada României în Italia reamintește cetățenilor români că se interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate.
18:00
Medaliat cu argint la acest concurs este Ştefan Nicov, elev al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bălți. Medaliile de bronz au fost obținute de către Adelina Andrei, Vladimir Purice, Marius Frija, Valerian Mocreac, Victor Șotropa, elevi ai Liceului Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău.La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori au participat 255 de elevi din 47 de țări ale lumii, la competiție fiind admiși doar elevii până la vârsta de 15 ani. Republica Moldova a fost reprezentată de șase elevi și trei profesori:Adelina Andrei, elevă în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;Vladimir Purice, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;Marius Frija, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;Ștefan Nicov, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun.
Acum 24 ore
17:30
”Pensionarii au început deja să primească ajutorul de Crăciun pe care l-am promis. Cei 600 de lei vor ajunge, ȋn următoarea perioadă, la aproximativ 550.000 de persoane. E pentru prima dată când o guvernare vine cu o asemenea inițiativă și ne dorim să facem asta an de an, de acum încolo. Demonstrăm, din nou, că bunăstarea oamenilor e o prioritate pentru #PDM și Guvernul țării”, a scrie Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.Amintim că Ministerul Finanțelor a alocat deja către CNAS banii necesari pentru distribuirea alocației de sărbători pentru vârstnicii cu venituri mici. Unii dintre ei au intrat deja în posesia alocației, transferată pe card. În următoarele zile, vor primi banii și ceilalți beneficiari.
17:00
Proba scrisă se va desfășura în data de 14 decembrie 2018, începând cu ora 9:00, în incinta Aparatului Central al Serviciului Vamal, mun. Chișinău, str. Starostenco 30. Candidații admiși se vor prezenta la proba scrisă a concursului având asupra lor actul de identitate valabil.
16:00
Ajunși salvatorii au stabilit că o construcție auxiliară cu suprafața de 350 m2 destinată pentru chilii a fost cuprinsă de flăcări, iar în interiorul încăperii se aflau slujitorii bisericești. În cel mai scurt timp pompierii au evacuat din încăpere 9 persoane dintre care două cu dizabilități locomotorii. Focarul a fost lichidat către orele 20:44 minute. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. Focul a distrus tavanul și bunurile materiale dintr-o odaie cu suprafața de 9 m2, dar și a afectat 2 chilii vecine. Potrivit IGSU, incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la exploatarea sobei. Cauza, circumstanțele și prejudiciul material urmează a fi stabilite ulterior. Pentru a evita cazurile tragice se recomandă verificarea sobelor, dar și a canalelor de evacuare a fumului.
15:50
Gămjurari a precizat că semnarea acestui document este determinată de derapajele extrem de grave și încălcările legislației electorale de către PSRM, PAS și PPDA. „În ultimul timp am sesizat multiple încălcări din partea unor partide politice. Noi am adus si exemple concrete: PAS, PPDA și socialiștii au început campania electorală, deși startul acesteia încă nu a fost dat. S-au anunțat blocuri electorale, deși ele încă nu au fost înregistrate. Unele partide folosesc bani din străinatate. Anumiţi actori politici, ratingul cărora scade, ajung să folosească metode care depăşesc cadrul normativ, pentru a aminiti despre persoanele lor. Dorim ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara campania din februarie 2019 incorectă”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM.
15:00
Comisia Electorală Centrală va aduce la cunoștința publicului aceste date, plasîndu-le pe pagina oficială a instituției www.cec.md, la rubrica „Alegeri parlamentare 2019”.Informația privind condițiile de programare a timpilor de antenă contra plată, prețul/minut al acestora, dar și alte servicii conexe urmează a fi prezentată pînă la 15 decembrie 2018, la adresa str. V. Alecsandri, 119 sau la adresa electronică info@cec.md, ori la nr. de fax: 022 234047.
14:00
În seara zilei de ieri, pe sensul de ieșire din țară s-a prezentat un tânăr moldovean de 25 de ani, pasager al unui microbuz de rută R. Moldova – Germania. Conform analizei de risc persoana a fost supusă unui control adițional, fiindu-i solicitat să prezinte pe lângă pașaport și alte documente pe care le deține pentru confirmarea identității sale. În acest sens, tânărul a ezitat să prezinte toate documentele, însă după verificarea minuțioasă a portmoneului, polițiștii de frontieră au depistat printre cărțile de vizită și un buletin, care ar fi eliberat de autoritățile române pe numele persoanei aflate la controlul de frontieră.Ca urmare a depozițiilor sale s-a aflat că acum două săptămâni a apelat la ajutorul unui conațional pentru perfectarea documentului. Contra sumei de 200 de euro, străinul i-ar fi întocmit cartea de identitate românească în doar trei zile, iar ulterior urma să fie folosită la locul de muncă în Germania.
13:00
„Maia Sandu/Andrei Năstase nu acceptă participarea Partidului Liberal Democrat din Moldova în acest bloc pentru că această formațiune politică este asociată cu dispariția miliardului din băncile moldovene”, notează Victor Nichituș.Autorul sesizează și faptul că principala preocupare a actualilor lideri ai PLDM a fost, în ultima perioadă, găsirea unor modalități pentru eliberarea din pușcărie a lui Vlad Filat.„Politicienii moldoveni sunt conștienți că furtul miliardului nu este doar o problemă financiară, ci și una politică. Voi aminti că, după arestarea lui Vlad Filat, președintele fondator al acestei formațiuni, conducerea PLDM a torpilat formarea unei majorități parlamentare fiind interesată de găsirea unor modalități pentru eliberarea acestuia”, scrie jurnalistul. Rolul fostului premier Filat, încarcerat pentru corupție, în furtul miliardului a fost unul bine conturat, notează Nichituș.
13:00
În acest sens, ieri, 10 decembrie curent, au fost semnate contractele de grant pentru implementarea proiectelor de securitate umană KUSANONE, astfel pentru procurarea echipamentelor Spitalul Raional Fălești, a primit asistență în sumă 83.279 de dolari, iar Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț în valoare de 60.504 de dolari.Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei a evaluat proiectele înaintate spre finațare, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE” pentru anul 2018, iar instituțiile selectate au argumentat necesitatea dezvoltării infrastructurii instituțiilor medicale, care ar contribui la fortificarea capacităţilor acestora.
12:00
„Este un profesionist, a crescut şi a avansat în acest domeniu, de aceea am toată încrederea că lucrurile vor merge tot atît de bine pe dimensiunea finanţelor. Îi urez succes şi cred că echipa care o să vă asiste este una puternică” a declarat Şeful Executivului.„Vreau să-i mulţumesc domnului Prim-ministru, Pavel Filip, pentru încrederea acordată înaintându-mi candidatura pentru această funcţie extrem de responsabilă şi de onoare pentru mine. Sunt deplin conştient de ce provocări îmi stau în cale. Vom depune toate eforturile ca să asigurăm stabilitatea macro-bugetară, astfel încît să asigurăm implementarea tuturor proiectelor, inclusiv celor sociale, exact aşa, cum au fost gîndite, promovate şi pînă la urmă aprobate de conducerea ţării” a menţionat Ion Chicu.
11:00
„Datorită măsurilor întreprinse de Guvern, după ritmul de creștere, industria IT a depășit toate celelalte sectoare economice. Doar în ultimii 3 ani, cifra de afaceri în domeniul IT a crescut de la 110 mln de euro până la 200 mln de euro, iar exportul IT la rândul său a crescut de la 59 mln de dolari până la 99 mln de dolari”, a precizat Chiril Gaburici.În discursul său, ministrul Chiril Gaburici a menționat despre succesul primului parc IT, care în cele 11 luni de activitate, „Moldova IT Park” a depășit cifra de 300 de rezidenți, înregistrând o cerere continuă și interes sporit nu doar pe plan național, dar și din partea investitorilor străini, fiecare a treia companie rezidentă este cu capital străin, iar fiecare a patra este o companie nou creată în acest an.
10:00
  Astăzi 07 decembrie Condiția atmosferică Temperatura aerului °C Pr. atmosf. Mm/Hg Viteza vânt.
09:10
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 11.12.2018...
Ieri
21:10
 Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost: PTF Leușeni – 50.810 traversări persoane, PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 35.596 traversări persoane, PTF Sculeni – 34.643 traversări persoane, PTF Otaci – 33.234 traversări persoane, PTF Giurgiulești-Galați – 23.317 traversări persoane, PTF Tudora – 15.911 traversări persoane, PTF Cahul – 14.437 traversări persoane, PTF Criva – 13.847 traversări persoane, PTF Costești – 11.965 traversări persoane, PTF Vulcănești – 7.166 traversări persoane.Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de duminică, 9 decembrie, fiind semnalat un flux de 49.022 traversări persoane. Din totalul de traversări un număr mai mare a fost pe sensul de ieșire din țară – 24.621 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 29.592 traversări.
20:10
 La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămânii trecute, au fost relevate 146 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum (articole vestimentare și de încălțăminte, piese auto uzate, produse din tutun etc.). Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 86 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 277.476 lei.De asemenea, Serviciul Vamal amintește despre faptul că, începând cu data de 5 noiembrie, este închis postul vamal temporar de la „Palanca”. Măsura a fost impusă de necesitatea efectuării lucrărilor de extindere a noului punct de trecere, care va fi dat în exploatare la finele anului curent.
19:10
 De asemenea, a fost dispusă încasarea de la inculpat a cheltuielilor judiciare în sumă de 22 de mii de lei. Crima a vut loc pe 5 mai curent, în locuinţa vecinei sale din satul Mereni, raionul Anenii Noi, cu care au consumat împreună băuturi spirtoase. După ce a agresat sexual victima, acesta a strangulat-o cu o haină.Fiind audiat, bărbatul, în vârstă de 35 de ani, şi-a recunoscut vina, declarând că a recurs la acest gest pentru că femeia, în vârstă de 57 de ani, l-ar fi vorbit de rău prin sat.
18:30
„Am dat indicații să fie verificată în regim de urgență această porțiune și să fiu informat. Știu că este monitorizat în permanență și a fost făcută o expertiză tehnică recent, dar vreau să văd acțiuni de reabilitare a acestuia. Nu putem admite ca pietonii sau conducătorii auto să fie în pericol”, a postat Gaburici, pe Facebook.
18:10
 Astfel, procurorii anticorupție și organul de urmărire penală al Inspectoratului de poliție Dondușeni au pornit și cercetat mai multe cauze penale pe faptul delapidării și însușirii mijloacelor financiare, în sumă totală de 1.893.955,16 de lei, de la filiala băncii comerciale, de către persoane ce reprezintă conducerea băncii, cauze care au fost conexate într-o procedură unică.La data de 24 august 2018 în legătură cu sustragerea învinuitei de la urmărirea penală, a fost dispusă căutarea acesteia, iar la 23.10.2018 învinuita a fost reținută, la moment fiindu-i aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara. În cadrul urmăririi penale aceasta nu și-a recunoscut vinovăția.
17:10
Pe acest fapt a fost iniţiată o cauză penală în baza art.165 alin.(2) lit.b), d) Cod Penal.Potrivit materialeleor urmăririi penale, gruparea criminală, formată din persoane de gen masculin şi feminin, recrutau victime din familii social vulnerabile şi din zonele rurale, pe care, prin diferite metode, le constrângeau să presteze servicii sexuale, contra cost.În acest scop, suspecţii, închiriau apartamente în raza mun.Chişinău şi puneau la dispoziţia victimelor telefoane mobile, pentru a putea fi contactate de clienţi, iar în cazul în care apărea necesitatea de a se deplasa pe adresa indicată de client, suspecţii le conduceau cu maşinile lor. Anunţurile vizând prestarea serviciilor sexuale erau postate pe anumite site-uri de către suspecţi şi banii clienţilor la fel erau colectaţi de către aceştia.
17:00
„Povestea cu un nou partid pe scena politică, cu oameni integri și incoruptibili, este un fake. De facto, PAS continuă ceea ce a făcut PLDM când era la guvernare, iar Maia Sandu continuă politica începută de Vlad Filat. Doar că într-o altă formă, exact așa cum TV7 a devenit TV8…  Și ne-ar părea bine să fie vorba despre scopuri nobile, despre integrare europeană, despre chestii din astea frumoase, dar realitatea tristă ne arată că în spatele acestor discursuri politice se află interese meschine”, consider autorul citat.La fel de multe păcate are şi cealaltă parte a binomului, PPDA, condus de Andrei Năstase. „Iar cât privește cealată parte a binmului, Platforma DA, să nu ziceți că acest partid chiar este condus de Andrei Năstase, și că în spatele lor nu stă nașul său, Victor Țopa.
16:10
Interlocutorii au abordat mai multe subiecte de pe agenda relaţiilor moldo-tadjice, cum ar fi dezvoltarea dialogului politic, aprofundarea cooperării în domeniul comercial-economic, consolidarea cadrului juridic bilateral, precum şi colaborarea ambelor state în cadrul organizaţiilor internaţionale. De asemenea, părţile au subliniat necesitatea imprimării unei dinamici pozitive cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun.În context, Tatiana Molcean și-a exprimat încrederea că desfăşurarea celei de-a 3-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-tadjice de cooperare comercial-economică va pune bazele intensificării schimburilor economice bilaterale, dar şi stabilirea a noi parteneriate reciproc avantajoase între agenţii economici din cele două ţări.
15:10
Reținerea a avut loc în apropiere de localitatea Gradiște din raionul Cimișlia, după ce echipele mobile au oprit pentru verificări autoturismul despre care dețineau informații că ar fi implicat în trafic ilicit de mărfuri.Potrivit primelor evaluări, valoarea loturilor se cifrează la aproximativ 100.000 lei.Cercetările continuă în vederea stabilirii provenienței bunurilor și aplicării sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare. Cazul urmează a fi examinat și prin prisma stabilirii unor eventuale încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală.
14:10
Cel mai recent caz a avut loc în localitatea Grozești, raionul Nisporeni, unde o familie din patru membri cu un bebeluș în vârstă de două luni au reușit să supraviețuiască unui incendiu izbucnit în locuință. Focul a început în prejma sobei, iar în câteva clipe fumul a cuprins odaia unde se aflau copii. Detectorul de fum a alertat familia, iar aceștia au reușit să părăsească de urgență încăperea, fără de a avea de suferit. Alte două cazuri de salvare a oamenilor au avut loc în localitatea Hârtopul Mare, din raionul Criuleni și Zberoaia, raionul Nisporeni. Potrivit IGSU de la lansarea campaniei, de detectoare de fum au beneficiat peste 4337de familii din 27 de raioane ale țării. Scopul instalării acestor dispozitive este de a preveni incendiile și intoxicațiile cu monoxid de carbon emanate de la surse defecte de încălzire.
13:10
Șeful Inspectoratului General al Poliției, a avut rolul de președinte, iar calitatea de co-președinte l-a avut, șeful Direcției cooperare internațională din cadrul Poliției Suedeze.La eveniment au mai participat echipa de proiect, angajații sectoarelor de poliție pilot și reprezentanții Ambasadei Suediei la Chișinău.În cadrul ședinței echipa de implementare a proiectului a prezentat raportul de progres pentru perioada aprilie – septembrie curent, inclusiv prioritățile pentru anul 2019.În perioada de referință au fost instruiți 8 formatori instituționali în domeniul activității polițienești comunitare, tactici de bază, vizite de studii în Suedia, instruiri pentru 200 polițiști în domeniul managmentului, gender, planficarea și analiza strategică, 85 de reprezentanți ai adminstrației publice locale, a fost elaborat un manual privind aplicarea conceptului de activitate polițienească comunitară, etc.
12:50
Petkov se arată indignat că pensionarii din Capitală „au primit doar 100 de lei din cei 600”, deşi, în realitate, ajutorul pentru vârstnicii din întreaga ţară urmează a fi plătit în a doua jumătate a lunii decembrie.Amintim că Legea care prevede acordarea unui ajutor unic de 600 de lei pensionarilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, suportul financiar va ajunge înainte de sărbători la cei care ridică lunar o alocaţie mai mică de două mii de lei.În total, de cei 600 de lei vor beneficia peste 550 de mii de cetățeni. Inţiativa a venit din partea președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care își propune să vină în fiecare an cu asemenea ajutoare de sărbători.
12:10
În acelaşi timp, ODIMM mai informează că suma totală a garanțiilor active este de peste 232 de milioane de lei, iar suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 465 de milioane de lei.Potrivit ODIMM, dintre cei 988 de beneficiari, 716 sunt familii tinere, iar 272 - tineri necăsătoriți. Valoarea medie a locuințelor cumpărate cu ajutorul statului este de 555,14 de mii de lei.Cele mai multe locuințe procurate prin intermediul Programului Prima Casă sunt din municipiul Chișinău – 596. Urmează Bălţi – 129, Cahul - 28, Ungheni – 14, Comrat – 12, Ialoveni – 10, Edineț – 10, Orhei – 8, Criuleni – 6, Drochia – 6, Florești – 6, Fălești – 5, Anenii Noi – 5, alte localităţi - 53.Programul de stat „Prima casă” a fost lansat în data de 26 martie curent.
12:10
Perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Printre principalele acțiuni care vor fi întreprinse, menționăm: informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt, constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare, desemnarea și înregistrarea candidaților, organizarea agitației electorale, lucrul cu listele electorale, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mijloacele de informare în masă, organizarea votării, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor etc.Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.