Un procuror din Glodeni, învinuit de abuz de serviciu și fals în acte publice, a fost trimis în judecată

Europa Libera, 6 decembrie 2018 16:20

Un procuror din Glodeni, învinuit de abuz de serviciu și fals în acte publice, a fost trimis în judecată. În urma investigațiilor s-a stabilit că procurorul, având în procedură un dosar penal în privința unei persoane învinuite de escrocherie, a comis mai multe încălcări profitând de situația de serviciu, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.Procurorul nu-și recunoaște vina, fiind eliberat din serviciu. Cauza penală a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, pe rolul căreia se mai află o cauză penală pe numele aceluiași procuror, pentru neglijență în serviciu. Dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă amendă de la 1350 până la 2350 de unități convenționale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 30 minute
20:30
Guvernul Moldovei ar trebui să stabilească un salariu minim la un nivel cât mai apropiat de salariul de trai atât în sectorul real, cât și cel bugetar al economiei naționale. Potrivit unui studiu prezentat de către platzforma.md și Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în parteneriat cu Clean Clothes Campaign, salariul minim de trai în Moldova pentru zona urbană este de 12 306,8 lei, iar pentru zona rurală este de 11 359,6 lei, informează agenția IPN.În cadrul unei mese rotunde, a fost prezentat un studiu de caz care a reflectat domeniul industriei de producere a îmbrăcămintei. Potrivit autorilor, sectorul de fabricare de textile, îmbrăcăminte, piele și încălțăminte (TAFL) este unul dintre cele mai importante ale economiei Moldovei, dar salariul mediu din industria textilă a fost pe trimestrul trei al acestui an de 6027 de lei, adică jumătate din salariul minim de trai.Autorii cercetării recomandă autorităților să încurajeze și să motiveze companiile ce plătesc salarii de trai muncitorilor lor. Sindicatelor și societății civile li se recomandă să crească rata de sindicalizare a muncitorilor din industria textilă, dar și din alte industrii, până la acoperirea completă.
20:30
Campania electorală începe pentru fiecare candidat odată cu înregistrarea acestuia, informează IPN cu referire la o decizie a Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, CEC a anunțat prin vocea președintei Alina Rusu că perioada de desemnare și înregistrare a participanților la referendum, a competitorilor, începe la data de 26 decembrie 2018 – în aceeași perioadă ca și în cazul desemnării oficiale și înregistrării concurenților electorali pentru scrutinul parlamentar.La referendumul din 24 februarie alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61. De asemenea, aceștia vor răspunde la întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.În total pe 24 februarie, alegătorii vor vota pe patru buletine de vot: două pentru fiecare întrebare de la referendum și două pentru alegerile parlamentare, unul cu candidații din circumscripția națională și unul cu candidații din circumscripția uninominală.Pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 februarie 2019 vor fi alocați peste 10 milioane de lei, iar bugetul pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie este estimat la 110 milioane de lei.
Acum o oră
20:20
Organizația internațională neguvernamentală „Reporteri fără frontieră” afirmă că anul 2018 a fost un an fără precedent în ceea ce privește atacurile asupra jurnaliștilor. Astfel, au fost uciși 80 de ziariști în lumea întreaga „din cauza activității lor profesionale” și jumătate din cei omorâți au fost o țintă expresă a atacurilor. Organizația continuă să investigheze încă 10 decese de jurnaliști.„Violența împotriva jurnaliștilor a atins cote fără precedent anul acesta și situația este acum critică”, a spus secretarul general al organizației Christophe Deloire. În opinia sa, o explicație a acestei violențe împotriva jurnaliștilor este și faptul că politicienii, liderii religioși și oamenii de afaceri fac declarații care incită la ură și care ar legitima violența împotriva presei. Astfel, crede secretarul general al organizației, se pune în pericol jurnalismul, și însăși democrația, aproape în fiecare zi. Țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști continuă să fie Afganistanul, unde în 2018 13 jurnaliști au fost omorâți. În Siria jurnaliștii morți la datorie au fost 11.Raportul vorbește și despre cazul jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucis în stil mafiot împreună cu iubita lui.348 de jurnaliști se află în închisoare pentru munca lor, se mai arată în raportul organizației internaționale „Reporteri fără frontieră”.
20:20
Deputații Dumei de Stat de la Moscova au aprobat un proiect de lege prin care vor fi pedepsiți adulții care implică minori în proteste neautorizate sau manifestații și demonstrații. Este votul final în Dumă. Pedepsele vor fi de pînă la 15 zile de închisoare și o amendă de pînă la 750 de dolari, adică 50 000 de ruble.Mii de adolescenți au luat parte la protestele anti-guvernamentale în ultimii ani, ca și la demonstrațiile conduse de liderul opoziției Aleksei Navalnîi.Proiectul de lege a fost introdus în Dumă în mai anul acesta, după ce poliția a arestat peste 1600 de persoane, printre ei și adolescenți, în ajunul protestelor organizate de Navalnîi împotriva președintelui Vladimir Putin, la inaugurarea sa pe 7 mai, pentru al 4-lea mandat.Proiectul de lege trebuie aprobat și de Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova, înainte de a fi semnat de președintele Vladimir Putin.
Acum 2 ore
20:01
Președintele României Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, la Viena, că va merge la ședințele de Guvern pentru a împiedica adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, despre care a spus că ar fi o eroare gravă pentru România. „O astfel de ordonanță de amnistie şi grațiere ar fi o eroare foarte gravă pentru România”, a spus președintele României întrebat ce ar putea face în cazul în care o astfel de ordonanță ar apărea pe ordinea de zi suplimentară a Executivului, aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG 13. România urmează să preia la 1 ianuarie președinția prin rotație a Uniunii Europene pentru 6 luni.
19:50
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat că ar fi deschis ideii de a implica și alte țări în Tratatul de reducere a rachetelor cu rază medie de acțiune, tratat care datează din 1987 și din care Statele Unite au anunțat intenția de a se retrage. Potrivit acordului, țările semnatare se angajează să nu producă, să posede sau să desfășoare rachete balistice cu raza de acțiune cuprinsă între 500 și 5000 de km. Washingtonul și-a justificat decizia prin faptul că Moscova a încălcat acest tratat și a cerut autorităților ruse să se conformeze, dându-le un termen de 60 de zile. Moscova neagă că ar încălca acest tratat și a declarat că el a jucat un rol stabilizator și a dus la o anumita predictibilitate în relațiile dintre țări „în sfera militară”.
19:50
Președintele României Klaus Iohannis i-a transmis marți o nouă scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă prin care îi solicită acesteia includerea pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern a subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.Șeful statului român i-a mai trimis luni o scrisoare Vioricăi Dăncilă prin care i-a cerut să îi transmită agenda fiecărei ședințe de guvern cu 24 de ore înaintea fiecărei ședințe, în baza articolului 87 din Constituție. Cererea, o premieră în România, vine pe fondul temerilor că guvernul ar putea adopta o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, cerută insistent duminică seară de șeful PSD, Liviu Dragnea, informează site-ul G4media.
Acum 4 ore
18:01
Anul viitor, în 2019, strategia pe care o va utiliza Republica Moldova în formatul de negocieri 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean va include abordarea concomitentă a problemelor din toate cele trei „coșuri” convenite de membrii formatului, inclusiv cel politic, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic, la TVR Moldova, informează agenţia IPN.„A fost aprobat acest document, ca să ne mișcăm pe toate aceste trei coșuri și trebuie să avem progrese pe toate trei, în paralel”, a spus ea.Potrivit doamnei Cristinei Lesnic, în discuțiile cu administrația de la Tiraspol, pentru a continua negocierile în formatul 5+2, va fi propus documentul aprobat la reuniunea ministerială a OSCE, la care au participat mediatorii și observatorii procesului de reglementare a conflictului transnistrean din partea OSCE, Federației Ruse, Ucrainei, SUA și UE. Ea precizează că nu se va negocia cu Tiraspolul dacă acceptă sau nu noua formulă, dar va fi propusă.Vicepremierul a mai spus că, deși s-au găsit soluții la problema legată de școlile cu predare în limba română și accesul fermierilor la terenurile de după traseul Râbnița-Tiraspol, deși au fost semnate protocoale în acest sens, Chișinăul nu este de acord ca soluțiile respective să fie considerate implementate integral. Chișinăul le consideră progrese majore, dar nu implementate în măsura în care să fie scoase de pe agenda de discuție.Referindu-se la criticile precum că apostilarea diplomelor de studii sau accesul automobilelor din regiunea transnistreană în transportul internațional, cu permisiunea Chișinăului, ar aduce atingere suveranității Republicii Moldova, vicepremierul a menționat că circa 90% din persoanele care se adresează sunt persoane care au cetățenia Republicii Moldova.
17:50
În municipiul Bălți, a fost înregistrat primul caz de deces asociat gripei. Victima este o femeie de 54 de ani. O anchetă dispusă de ministerul sănătății a arătat că femeia s-a tratat singură, acasă, iar la spital a ajuns cu complicații la o săptămână după primele semne de boală, informează agenția IPN.Rezultatele analizelor de laborator au confirmat diagnosticul: gripa de tip A(H1N1) și pneumonie bilaterală. Medicii recomandă folosirea măștilor de protecție de către persoanele care asistă bolnavii și o riguroasă igienă.
17:30
Un soldat rus de 23 de ani, de la baza militara rusă din Gyumri, din Armenia, a fost pus sub acuzare pentru ca a omorât-o în bătaie involuntar pe o femeie de 57 de ani. Anunţul a fost făcut de fiica victimei.Deși procuratura armeneasca nu a dat detalii despre identitatea militarului, avocații fetei victimei au declarat postului nostru de radio că este vorba de soldatul A.R, care se află în baza militară rusească, în ciuda acțiunilor deschise împotriva lui de autoritățile armene. Cauza atacului nu este limpede. Potrivit legii armenești, în astfel de cazuri atacatorii sunt pedepsiți cu inchisoare între 5 și 10 ani.În 2015, un alt soldat rus, de la aceeași baza militară din Armenia, a ucis șapte membri ai unei familii din Gyumri și un tribunal local l-a condamnat pe soldat la închisoare pe viață. Soldatul își ispășește pedeapsa în Rusia.
17:30
În mesajul său anual de pace, papa Francisc le-a cerut politicienilor să nu îi mai facă țapi ispășitori pe migranți pentru problemele țărilor lor.În opinia sa, acest mod de a acționa este „de neacceptat” și că unii politicieni sădesc neîncredere în societate pentru a-și atinge scopurile politice xenofobe și rasiste.În opinia Papei, naționalismul este o amenințare pentru pace pentru că pune sub semnul întrebării încrederea într-o lume globalizată. Acest mesaj va fi trimis de Suveranul Pontif liderilor țărilor lumii cu ocazia Anului Nou.
17:20
Deputații ruși au cerut explicații de la ministrul rus de externe Serghei Lavrov care a fost citat de presă cu declarația că Rusia ar putea ceda 2 insule din arhipelagul Kurilelor Japoniei. Arhipelagul Kurilelor este disputat între Rusia şi Japonia de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele Dumei Viaceslav Volodin şi deputatul comunist Nikolai Haritoniov au cerut audierea șefului diplomației ruse după această declarație făcută într-un interviu cu ziarul „Komersant”.
Acum 12 ore
12:10
11:40
Aleksandr Lukașenko și „îmbrățișarea frățească” a Moscovei (Nicolae Negru/ziarulnational.md).
09:50
În România, șapte primari din Moldova au creat luni o alianță „Moldova se dezvoltă” după modelul Alianței Vestului, din Ardeal, o structuă regională care vrea să obțină fonduri europene și nu numai pentru o serie de proieste infrastructură, legate și de educație și sănătate. Primarii municipiilor Iași, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc vor să promoveze în primul rând două proiecte de infrastructura cu fonduri asigurate de Comisia Europeană: autostrada Est-Vest și autostrada Nord-Sud, care sa lege Moldova de capitala țării.Pe 29 noiembrie, a fost promulgată legea privind construirea autostrăzii Unirii,cum a fost supranumită A8 Tg. Mureș - Iași – Ungheni. Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni. Ar urma să fie construită fie din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat. Proiectul ar urma să fie lansat la începutul lunii ianuarie 2019.
09:50
Pentru a cincea zi consecutiv, mii de oameni au protestat la Budapesta împotriva premierului Victor Orban și a partidului Fidesz de guvernământ care au trecut prin Parlament o lege de flexibilizare a pieții muncii: în viitor, angajatorii pot cere până la 400 de ore suplimentare pe an de la angajați, pe care să le plătească în decurs de trei ani. Protestele se concentrează acum în fața televiziunii publice, acuzată că ar fi devenit „vocea” guvernului.
09:50
Liderul opoziţiei laburiste britanice, Jeremy Corbyn, a criticat-o luni seară pe şefa guvernului de la Londra, Theresa May, pentru decizia de a amâna până la jumătatea lunii ianuarie votul în Parlament asupra acordului cu Uniunea Europeană privind Brexitul și a anunțat că va depune o moțiune de neîncredere împotriva premierului. Theresa May a anunţase luni că va reprograma după 14 ianuarie votul din Parlament asupra acordului privind Brexitul.
09:50
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic și președintele Kosovo, Hashim Thaci, şi-au apărat luni poziţiile în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU după decizia autorităţilor de la Pristina de a crea o armată. Serbia, care a solicitat această reuniune cu sprijinul Rusiei, a cerut Națiunilor Unite să se implice mai mult în dialogul Belgrad-Pristina, lansat în 2012, un dialog de care depend și șansele Serbiei de integrare în UE. „Armata Kosovo va contribui la stabilitatea regiunii", „ea nu va fi niciodată o ameninţare", a promis preşedintele kosovar, Hashim Thaci. Noua armată ar urma să aibă, potrivit legii adoptate de Parlamentul de la Pristina, mai ales misiuni de apărare civilă, fiind însărcinată cu „asigurarea integrităţii teritoriale a ţării, apărarea proprietăţii şi intereselor Republicii Kosovo, susţinerea autorităţilor civile în caz de catastrofă şi participarea la operaţiuni internaţionale". Se așteaptă ca noua armată să aibă cinci mii de membri activi și 3.000 de rezervişti.
09:50
Două rapoarte, întocmite pentru Comisia senatorială americană pentru Informatii arata ca Rusia s-a folosit de toate retelele de socializare populare pentru a influenta alegerile din 2016, scopul fiind dezbinarea Americii si alegerea lui Donald Trump.Rapoartele prezentate pe 17 ianuarie sunt cele mai detailate analize a milioane de postări pe rețelele de socializare legate de campania prezidențială din 2016 și documentează intervenția masivă a Rusiei în favoarea partidului republican și a lui Donald Trump. Ele demonstrează, de asemeni, că Moscova a vizat intr-o mare masură și comunitatea afro-americană, încercind să descurajeze pe membrii ei, de obicei sprijinitori ai democratilor, sa se prezinte la urne. O alta, de procedură: rusii au folosit mai mult Instagram decit Facebook. In conformitate cu raportul senatorial si un altul al unei firme private, campania Rusiei a fost coordonată de la St. Petersburg de catre Agenția pentru Studierea Internetului, așa-numita „fabrică de troli”, al carei proprietar este omul de afaceri rus Evgeny Prigozin, un aliat al presedintelui Vladimir Putin. Acesta si peste zece salariati ai firmei au fost inculpati in luna februarie, în America, de echipa procurorului independent, Robert Mueller.
Acum 24 ore
05:20
Eposibil să scăpăm de un Parlament corupt, dacă aceleaşi partide conducătoare vor învinge şi în februarie?
02:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
17 decembrie 2018
21:10
Cea mai înaltă instanță a UE a decis luni că Polonia trebuie să suspende de îndată o lege care forțează unii judecători de la Curtea Supremă să iasă la pensie. Partidul Legii și Dreptății (PiS), aflat la guvernare în Polonia, deja acceptase să abandoneze legea care coboară pragul de vârstă pentru pensionarea judecătorilor, după ce Curtea Europeană de Justiție publicase în octombrie un verdict interimar. Decizia de luni este definitivă. PiS a promovat legea cu argumentul că ar duce la înlăturarea ultimelor elemente din era comunistă în funcționarea Curții Supreme, dar criticii guvernării conservator-naționalistă de la Varșovia au spus că legea avea ca scop înlăturarea judecătorilor incomozi.
Ieri
20:30
Directorul biroului Europei Libere de la Chișinău Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan.
19:40
Blocul va fi condus de un Consiliu politic, format din 8 membri – câte patru din partea fiecărui partid.
18:10
Administrația de la Tiraspol se laudă cu un buget care garantează plata salariilor, pentru prima dată în ultimii ani
17:40
Un purtător de cuvânt pentru grupul Socialist și Democrat (S&D) din Parlamentul European, din care face parte si PSD-ul, a declarat pentru Radio Europa Liberă, din partea grupului:„Avem încredere în Președinția română a Consiliului UE. Președinția vine într-un moment crucial pentru UE, odată cu Brexit, viitoarele alegeri europene, și după eșecul actualei președinții austriece în a realiza progrese în domenii importante. În ceea ce privește pachetul de măsuri menite a reforma justiția, sperăm ca guvernul României să urmeze recomandările formulate de Comisia de la Veneția, așa cum primul ministru a confirmat că se va face atunci când a vorbit în Parlamentul European în luna octombrie." (a consemnat Dan Alexe)
17:40
Președintele României, Klaus Iohannis, dorește să vadă dinainte agenda ședințelor de guvern, pe fondul temerilor că executivul dominat de social-democrați va aproba amnistierea celor întemnițați pentru corupție. Potrivit relatării AP, Iohannis i-a cerut luni premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda guvernamentală cu 24 de ore înainte.Știrea vine după ce duminică șeful social-democraților, Liviu Dragnea, a cerut duminică amnistierea a „mii de oameni” care ar fi fost trimiși la pușcărie în mod abuziv de procurorii anti-corupție. Iohannis, cunoscut pentru criticile la adresa lui Dragnea, a spus că ideile acestuia „întinează memoria” celor peste 1100 de oameni morți în evenimentele din decembrie 1989 și a promis că nu va permite întoarcerea la statul partidului.
17:40
Moscova a salutat decizia organizatorilor Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveția, de a permite participarea la reuniunea din ianuarie a trei oameni de afaceri ruși aflați pe lista de sancțiuni a Statelor Unite: Oleg Deripaska, Viktor Vekselberg și Andrei Kostin.  „Trierea oamenilor noștri de afaceri este inacceptabilă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce WEF a anunțat că Deripaska, Vekselberg și Kostin vor putea participa la noua ediție a întrunirii. În noiembrie, ziarul Financial Times scria că cei trei ar fi fost „interziși” de la Davos, iar Rusia a amenințat că va boicota Forumul.Cei trei au fost sancționați de Statele Unite anul acesta în cadrul efortului de a pedepsi Rusia pentru „activități maligne”, inclusiv presupusul ei amestec în alegerile prezidențiale americane din 2016.
17:40
Doi parlamentari independenți din Ungaria au fost scoși cu forța din sediul televiziunii de stat de la Budapesta luni, după ce încercaseră să dea citire unei petiții. Cei doi deputați făceau parte dintr-un grup mai mare de parlamentari care au petrecut noaptea la televiziune, la capătul unei duminici de proteste antiguvernamentale, care urmau să fie reluate luni seară.În petiția lor, cei doi deputați își exprimau sprijinul pentru proteste, cerând ca și demonstranții anularea unei noi legi a muncii, asigurarea independenței presei și alăturarea Ungariei la o structură de procurori a UE. Deputata Bernadett Szel a publicat luni pe pagina ei de Facebook o înregistrare video în care colegul ei Akos Hadhazy este târât și scos din clădirea televiziunii de către paznicii clădirii.Szel a spus că și ea a fost mai târziu scoasă cu forța. Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, a criticat rămânerea peste noapte a deputaților la televiziune, spunând că au abuzat de puterile lor parlamentare ca să se „amestece în politica editorială” a televiziunii.
16:10
Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.