Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura creșterea veniturilor angajaților

Evzmd.md, 9 noiembrie 2018 12:45

Potrivit prevederilor proiectului de lege, angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare format din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. „În primul rând nimeni nu va avea de pierdut din salariul pe care îl primește acum. Doi, salariul minim nu va fi mai jos decât minimul de existență pentru persoanele apte de muncă, adică 2 mii de lei. Trei, această diferență dinte salariul cel mai mare și cel mai mic nu va mai fi de 33 de ori așa cum a fost până acum”, a spus Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv din educaţie, sănătate, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% pentru cele finanțate din bugetele locale. Va crește și indemnizația unică la nașterea unui copil. Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2019 prevede că, de la 1 ianuarie, indemnizația unică la naștere va crește cu aproape 700 lei și va constitui 6303 de lei, față de 5645 de lei, cât este în prezent.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
19:15
Forţe armate din Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein, Kuweit şi Iordania au desfăşurat aici tancuri şi avioane şi au lansat rachete la ţintă în mijlocul deşertului. De o săptămână până vineri, aceste exerciţii comune, denumite 'Scutul arab 1' ('Shield of Arabs 1'), au demonstrat 'capacitatea de lucru colectivă a diferitelor forţe', potrivit unui comunicat al armatei egiptene publicat miercuri. Acestea sunt 'exerciţiile arabe cele mai importante în regiune, care contribuie la consolidarea cooperării militare în faţa provocărilor comune ce ameninţă naţiunea arabă', a indicat şeful Statului Major egiptean, Mohamed Farid, potrivit comunicatului armatei. Diverse exerciţii, inclusiv de instruire, au fost efectuate pe terenul de antrenament la nivelul forţelor navale, aeriene şi terestre. Schimburile între responsabili militari au permis abordarea 'provocărilor cu care se confruntă lumea arabă din punct de vedere militar', potrivit aceluiaşi text, care nu precizează natura acestor provocări. Dar 'faza principală' a acestor exerciţii a fost anunţată miercuri de armata egipteană. Este vorba de 'infiltrarea într-o casă de terorişti înarmaţi într-o zonă rezidenţială', conform comunicatului. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a asigurat săptămâna trecută că ţara sa va interveni 'militar' în caz de ameninţare a securităţii ţărilor din Golf. În afară de cele şase participante, Marocul şi Libanul mai participă la aceste aplicaţii, în calitate de observatori.
18:15
Tricolorii au avut aseara ultimul antrenament oficial pe stadionul Olimpic din Serravalle. Meciul va incepe la ora 21 si 45 de minute, iar intalnirea va fi deservita de o brigada de arbitri din Grecia. Pana acum, Moldova si San Marino s-a intalnit in 7 meciuri directe, iar de fiecare data invingatoare s-a dovedit a fi nationala noastra. Ba mai mult, tricolorii nu au scapat nici un gol, si au marcat de 16 ori in poarta adversarilor.
18:15
Traderii se tem acum că însăşi poziţia prim-ministrului May este ameninţată. „Dacă miniştrii au procedat aşa, este mai greu pentru Theresa May să-şi menţină poziţia”, spune Jordan Rochester, strateg la Nomura. Lira sterlină a pierdut 1,8%, ajungând la 1,2751 dolari, a doua cea mai mare scădere din acest an, şi a scăzut cu 1,5% faţă de euro.
17:45
De asemenea, instanţa judiciară obligă autorităţile din landul Renania de Nord-Westfalia să ia şi alte măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Este prima dată când sunt impuse interdicţii de circulaţie pentru maşini cu propulsie diesel pe o autostradă din Germania.
Acum 24 ore
16:30
Romanul a fost ales în cel de-al doilea tur, cu cinci voturi din 13, devansând ''Le Malheur du Bas'' (editura Albin Michel), de Inčs Bayard, şi ''La vraie vie'', de Adeline Dieudonné (apărută la editura L'Iconoclaste). Juriul a fost cucerit de ''viziunea sa teribilă asupra Primului Război Mondial, la care au participat Africa şi Europa, de înţelepciune şi nebunie''. Finalist al premiilor Femina, Médicis, Goncourt şi Renaudot, David Diop este singurul autor aflat pe lista tuturor selecţiilor marilor premii literare ale toamnei şi singurul bărbat nominalizat la premiul Goncourt al Liceenilor. "Sunt extrem de fericit că m-aţi ales, pentru că sunt profesor şi am predat la liceu la sfârşitul secolului trecut, dar păstrez încă în inimă privirile şi zâmbetele voastre, atunci când descopereaţi textele şi sunt foarte impresionat de... nu vreau să spun dragoste, ci, să spunem, predilecţia voastră", a declarat telefonic David Diop. Cu acest al doilea roman care poate fi lecturat ca un omagiu adus celor care au luptat în Marele Război şi, în special, celor 200.000 de africani care au luptat în armata franceză, David Diop a explicat recent unui jurnalist AFP că a dorit să aducă un omagiu "tinerilor care nu au apucat să trăiască". "Iubesc poemul 'Bleuet' de Apollinaire", a mărturisit autorul înainte să citeze din memorie câteva versuri: ''Jeune homme de vingt ans qui a vu des choses si affreuses... Tu as absorbé la vie de ceux qui sont morts prčs de toi... Tu connais mieux la mort que la vie''. Anul trecut, premiul Goncourt al Liceenilor a fost obţinut de romanul ''L'Art de perdre'' (Flammarion), de Alice Zeniter, o naraţiune puternică despre adevărurile nespuse ale războiului din Algeria şi care are în centrul său destinul unei familii franceze şi al unui bunic, fost combatant ''harki''.
16:15
Proiectul „Detect – Combatarea contrabandei cu tutun la frontiera UE” este implementat pentru o perioadă de doi ani, între 17 iulie 2018 şi 16 iulie 2020, iar bugetul total este de 1.210.720 de dolari. Activităţile sunt finanţate de PMI Impact, o iniţiativă globală de granturi a Philip Morris International pentru sprijinirea proiectelor dedicate combaterii comerţului ilegal şi infracţiunilor conexe. În contractul de donaţie au fost prevăzute activităţi de achiziţie a două ambarcaţiuni de patrulare şi control pentru zonele Galaţi şi Drobeta Turnu Severin, 20 autoutilitare transport câini, patru vehicule tip ATV, patru videocamere termale cu obiective suplimentare pentru detecţie la distanţe mari, 20 câini (rasele Ciobănesc German, Ciobănesc Olandez, Ciobănesc Belgian – Malinois, Springer Spaniel, Labrador), 20 containere tip cuşcă pentru câinii de serviciu, ș.a. „În primele zece luni ale anului curent, în urma activităţilor specifice desfăşurate de structurile teritoriale de Poliţie Transporturi au fost constatate în domeniul contrabandei cu tutun şi produse din tutun 174 de infracţiuni, au fost aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 157.000 de lei, fiind capturate peste 700.000 fire ţigarete. Din cazuistica existentă în ultimii ani la nivelul Direcţiei de Poliţie Transporturi a rezultat faptul că tutunul în general, ţigările de contrabandă provenite de regulă din Ucraina, Serbia şi Republica Moldova sunt transportate cu ambarcaţiuni dotate cu motoare foarte puternice şi sisteme de navigaţie performante, care permit deplasarea rapidă pe timp de noapte sau în condiţii de ceaţă”, a explicat comisarul-şef de poliţie Valentin Surduleac, şef serviciu la Direcţia de Poliţie Transporturi.
15:45
'Sunt foarte mulţumită că după negocieri lungi şi nu întotdeauna uşoare, o propunere a putut fi formulată', a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă la Potsdam, subliniind totodată că textul a fost supus spre aprobare deputaţilor britanici şi urmează să fie analizat de celelalte 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. 'Cel mai rău lucru ar fi dacă aceasta nu ar conduce la niciun acord', a mai spus Merkel, în condiţiile în care textul proiectului de acord trebuie aprobat de un parlament divizat. La rândul său, vicecancelarul german Olaf Scholz, totodată ministru de finanţe în guvernul Merkel, a avertizat împotriva unui eşec al procesului de divorţ între UE şi Marea Britanie. 'Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un Brexit fără un acord atât pentru cetăţeni, cât şi pentru perspectivele economice', a declarat social-democratul în aceeaşi conferinţă de presă. Premierul britanic Theresa May i-a avertizat joi pe deputaţii britanici că au de ales între proiectul de acord de "divorţ" încheiat cu Uniunea Europeană, retragerea din UE fără niciun acord şi "niciun fel de Brexit". Confruntată cu un val de demisii din executiv după aprobarea acordului cu UE, Theresa May a mai subliniat că un vot negativ asupra acordului ar însemna "mai multă incertitudine, mai multă divizare şi eşecul de a duce la îndeplinire decizia poporului britanic privind ieşirea din UE".
15:00
Aproximativ 560 de poliţişti au fost desfăşuraţi în trei dintre cartierele din sudul şi estul capitalei. Forţele speciale au descins, printre altele, la o locuinţă din cartierul Friedrichshain din estul oraşului. Raidul a avut loc pe strada Riga, o zonă unde anarhişti de stânga au atacat în mod repetat poliţişti. Anchetatorii urmăresc şapte suspecţi care ar fi atacat un bărbat în mai 2018, conform poliţiei.
14:45
Autorităţile de la Chişinău recunosc că există anumite restanţe în implementarea reformelor şi vor încerca să remedieze situaţia, a declarat pentru Radio Chişinău purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari. "Nu este vorba despre nedorinţa de a îndeplini Acordul de Asociere, doar că sunt anumite lacune, anumite întârzieri (...) Este un raport care spune că lucrurile nu merg chiar atât de bine cum se doreşte, eu nu văd mari probleme în acest sens, contează ca autorităţile de la Chişinău să facă o analiză, deşi e bine cunoscut care sunt restanţele şi care sunt reformele implementate", a spus Gamurari. Acesta a dat asigurări că Republica Moldova "rămâne în barca vectorului european şi îşi doreşte - cu ajutorul moral, nu de fiecare dată financiar, al instituţiilor europene - să depăşească crizele cu care s-a confruntat". Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 396 de voturi pentru şi 76 împotrivă, o rezoluţie privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Deputaţii europeni au criticat Republica Moldova pentru regresul în implementarea standardelor democratice. De asemenea, raportul relevă că Republica Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice şi politice în mâinile unui mic grup de oameni care îşi exercită influenţa asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administraţiei de stat, poliţiei, sistemului judiciar şi mass-media.
14:15
Astăzi cerul este variabil în toată țara. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pe întreg teritoriul țării sunt prognozate averse de slabe. Temperatura aerului va varia între +2 grade în nordul țării și +7 se vor atesta în regiunile din sud. Noaptea minima va fi de -2…+3 grade. Vântul va sufla moderat. Vineri, vremea nu se schimbă esențial. Sinopticienii anunță cer variabil și s-ar putea să avem parte și de câteva raze de soare. În sudul țării sun anunțate ninsori slabe. Mercurul din termometre va indica valori de +2…+7 grade Celsius. Noaptea se vor atesta -5…-3 grade. Potrivit meteorologilor, sâmbătă vom avea o zi cu soare, dar mercurul din termometre abia de va urca până la +5 grade Celsius. Averse nu sunt anunțate. În orele nocturne se vor înregistra -5…-3 grade Celsius. Vântul va sufla moderat, cu până la 9 m/s. Duminică se anunță o zi însorită, iar temperaturile urcă cu câteva valori. Astfel, maxima zilei va fi de +7 grade Celsius, pe timpul nopții minimele vor coborî până la -7…-5 grade Celsius. Vântul va adia slab. Săptămâna viitoare vremea va continua să se răcească, iar pe alocuri va cădea lapoviță și ploi slabe.
14:00
Aproximativ 560 de poliţişti au fost desfăşuraţi în trei dintre cartierele din sudul şi estul capitalei. Forţele speciale au descins, printre altele, la o locuinţă din cartierul Friedrichshain din estul oraşului. Raidul a avut loc pe strada Riga, o zonă unde anarhişti de stânga au atacat în mod repetat poliţişti. Anchetatorii urmăresc şapte suspecţi care ar fi atacat un bărbat în mai 2018, conform poliţiei.
14:00
Plata anunţată miercuri este în valoare de 6 miliarde de dolari, iar livrările sunt programate să înceapă în 2020, a precizat Pentagonul într-un comunicat difuzat miercuri. Contractul stabileşte un plafon maxim de 22,7 miliarde de dolari, se menţionează în comunicat. Avioanele F-35 reprezintă cel mai costisitor sistem de arme american şi peste 320 de astfel de aparate operează deja la 15 baze pe plan mondial, deşi atât Pentagonul, cât şi Lockheed depun eforturi pentru reglementarea a peste 900 de deficienţe semnalate în funcţionarea acestora, inclusiv legate de soft. Avion de luptă ultramodern şi nedetectabil de către cele mai perfecţionate radare, susţin producătorii, F-35, lansat în anii 90, este rodul celui mai scump program de armament din istoria SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 miliarde de dolari pentru armata americană şi cu obiectivul producerii a aproape 2.500 de aparate în următoarele decenii.
13:45
Odată cu intrarea în vigoare a acordului, cetățenii din ambele țări, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european. „Chiar astăzi am avut o discuție cu prim-ministrul României, dna Dăncilă și ea își dorește același lucru. Poate reușim chiar în ședința comună a Guvernelor din Republica Moldova și România, care urmează să aibă loc pe data de 22 noiembrie la București, să semnăm acest acord”.
13:30
A fost o reformă care a venit să aducă echilibru și echitate în sistemul de pensii și a eliminat o nedreptate care a fost în acest sistem. Acum este o majorare a pensiilor și este o majorare adevărată”, a subliniat premierul Pavel Filip. De asemenea, de la 1 ianuarie 2019 va începe reexaminarea pe etape a pensiilor celor care au muncit după pensionare, iar de la 1 aprilie urmează o nouă indexare a pensiilor.
13:15
Aceasta trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei. La momentul înregistrării cererii, notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile. La expirarea termenului, notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă. Totodată, proiectul prevede situațiile în care notarul ar putea respinge cererea de desfacere a căsătoriei. Astfel, notarul emite o încheiere de respingere a cererii dacă unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţământul liber, cererea nu este semnată de ambii soţi, aceștia refuză să dea declaraţiile prevăzute de lege sau nu prezintă toate actele necesare, soţii se împacă şi îşi retrag cererea. În cazul respingerii cererii de desfacerea a căsătoriei, notarul emite o încheiere în acest sens.
12:45
”Timp de aproape jumătate de secol, Ștefan cel Mare a condus destinele Moldovei. Este un exemplu în istorie de dragoste față de țară, de curaj, de luptă pentru libertate și un exemplu de urmat pentru toți”, a declarat Andrian Candu.   Tot astăzi, a avut loc și depunerea jurământului de credință de către noii colaboratori ai SPPS, care au fost felicitați de Președintele Parlamentului, dorindu-le să-și îndeplinească misiunile la cel mai înalt nivel. Speakerul a adus sincere mulțumiri și aprecieri tuturor celor care servesc Republica Moldova. ”SPPS este o echipă care ne dă exemplu  de onoare, demnitate, luptă și dragoste pentru țară. Serviciul de Protecție și Pază de Stat a reușit, pe parcursul scurtei istorii a Republicii Moldova, să demonstreze că știe să se transforme și să țină piept tuturor provocărilor. O echipă care ne dă un exemplu tuturor cum să-ți iubești țara și, în primul rând, profesia”, a menționat Andrian Candu. La eveniment au participat directorul interimar al SPPS, Anatolie Golea, conducătorii Serviciilor de Protecție din Bulgaria, Georgia, România și Ucraina, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, veterani ai SPPS.
12:45
Helsinki şi Tallinn construiesc un gazoduct către Estonia, numit Conectorul baltic, care trece pe sub Golful Finic, cu o capacitate de transport de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi. "Planul este ca Finlanda să fie deplin conectată la reţeaua de gaze europeană şi să aibă acces şi la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia", a afirmat, pentru Reuters, Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct. Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conductă care va lega Polonia şi Lituania, numită GIPL, şi care ar urma să fie finalizată până în decembrie 2021. Aceasta va fi legată de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca. Decizia de investiţii în proiectul Conectorului baltic, a cărui valoare este estimată la 2,1 miliarde de euro, este aşteptată de partenerii săi, operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din Polonia şi Danemarca, Gaz-System şi Energinet, până la finalul lui 2018. În ultimii ani, Finlanda şi ţările din Europa de Est au încercat să-şi reducă dependenţa de gazele din Rusia, parţial din cauza temerilor că Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenţă politică, aşa cum a fost în trecut cazul în Ucraina. Tot necesarul de gaze al Finlandei este importat din Rusia. Operaţiunile comerciale la Conectorul baltic ar urma să înceapă la 1 ianuarie 2020. El este co-deţinut de operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din Finlanda şi Estonia, Baltic Connector Oy şi Elering AS. Ţările baltice şi-au redus dependenţa de gazul natural venit din Rusia după ce, în luna ianuarie 2015, Lituania a inaugurat primul său terminal plutitor pentru importul de gaze naturale lichefiate în portul Klaipeda. În luna iunie 2016, Polonia a inaugurat un terminal similar în portul Swinoujscie. Săptămâna trecută, compania poloneză de stat PGNiG a semnat un acord pe termen lung pentru a beneficia de livrări de gaze naturale lichefiate din SUA. PGNiG a semnat un acord pe 24 de ani cu furnizorul american Cheniere Marketing International. Valoarea acordului nu a fost dezvăluită, însă preşedintele Consiliului de Administraţie de la PGNiG, Piotr Wozniak, a spus că preţul este cu 20-30% mai mic decât cel plătit în prezent de Polonia către "furnizorul din Est", cu referinţă la Rusia. Piotr Wozniak a mai informat că PGNiG se aşteaptă să semneze unul sau două noi contracte pentru livrarea de gaze naturale Poloniei.
12:15
"Nu pot să împac termenii acordului propus cu promisiunile pe care le-am făcut ţării în manifestul nostru la ultimele alegeri. Aceasta este, în miezul ei, o problemă de încredere publică", a adăugat el. Liderii din statele Uniunii Europene (UE) se vor întâlni pe 25 noiembrie pentru a oficializa acordul de divorţ din partea blocului comunitar. May se confruntă acum cu lupta mai dificilă de a obţine votul parlamentului pentru acord. Jurnaliştii britanici susţin că nemulţumirea în rândul parlamentarilor conservatori care susţin Brexitul este atât de mare, încât ei ar putea solicita un vot de neîncredere în conducerea ei. Nu a existat o confirmare a acestei informaţii până în prezent. Un reporter al ITV a vehiculat informaţia că până joi la prânz s-ar putea aduna suficiente solicitări pentru un vot de neîncredere. Rezultatul final pentru Marea Britanie rămâne nesigur: scenariile variază de la un divorţ calm până la o respingere a acordului lui May, care ar putea duce la demisia ei şi la părăsirea UE fără un acord, sau chiar la un nou referendum, comentează Reuters.
11:00
Documentul reglementează relațiile dintre deținătorii terenurilor și autoritățile publice, dar și responsabilitățile proprietarilor – aceștia vor fi obligați să înregistreze dreptul asupra terenului în Registrul Bunurilor Imobile, dar și să întreprindă măsuri de protecție a solului. Pentru soluționarea problemelor terenurilor nelucrate sau abandonate, noul Cod prevede posibilitatea de transmitere a acestora în arendă autorității publice locale pe un termen de minim 5 ani. Contractul va putea fi încheiat cu proprietarii care nu cultivă terenului agricol mai mult de 2 ani succesiv. În acest caz, primăria va deschide un cont special unde va transfera 70% din plata arendei proprietarului – celelalte 30% vor rămâne pentru cheltuielile administrative. Proprietarul va putea reveni la cultivarea pământului său în orice moment, printr-o declaraţie scrisă, adresată autorităţilor publice locale. Proiectul legii urmează să fie prezentat parlamentului spre examinare. Noul Cod Funciar va intra în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul prevede, de asemenea, abrogarea unor acte legislative și normative.
10:45
Potrivit eurodeputatului, care este şi autorul Raportului privind implementarea Acordului de Asociere dezbătut zilele acestea la Bruxelles, Republica Moldova continuă să implementeze Acordul, există succese în sectoarele financiar-economice, dar ţara nu trebuie privită doar ca pe o piaţă. Petras Austrevicius spune că îşi doreşte ca raportul şi Rezoluţia adoptată în baza acestuia să devină bază a aprecierilor politice cu privire la procesele care au loc în Moldova, scrie sursa. Eurodeputatul afirmă că partenerii de dezvoltare vor urmări cu atenţie procesul electoral pentru următoarele alegeri parlamentare din Moldova nu doar în ziua alegerilor, dar şi în campania electorală, şi la numărarea voturilor. „Noi examinăm Republica Moldova ca pe un partener serios şi nu putem şi nici nu trebuie să examinăm activitatea politică doar într-o zi. Noi vom supraveghea cum noul sistem electoral acţionează asupra proceselor democratice în campania electorală”, spune Petras Austrevicius. Totodată, Petras Austrevicius a declarat că nu a văzut suficiente argumente pentru reformele care au fost făcute în sistemul electoral. „Noi nu ne bazăm opiniile pe anumite concluzii politice, dar pe concluziile unei autorităţi serioase cum este Comisia de la Veneţia. Aici trebuie să spun că au existat anumite critici şi ele se păstrează”, spune deputatul european. Europarlamentarul spune că solicită o claritate şi în ceea ce priveşte furtul miliardului şi cere pedepsirea celor care au fost implicaţi în acest furt. „Dacă această istorie va fi considerată o pagină întoarsă şi dacă cineva va propune să se ia totul de la capăt, eu nu cred că acest lucru este corect”, spune Petras Austrevicius. Parlamentul European a adoptat, miercuri, 14 noiembrie, cu 396 de voturi pro, 76 împotrivă şi 186 de abţineri o rezoluţie privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Deputaţii europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privinţa implementării standardelor democratice.
10:45
Anunţul survine după ce negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat miercuri că s-au înregistrat 'progrese decisive' pentru a asigura o ieşire ordonată a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar. Anterior în cursul zilei de miercuri, premierul britanic Theresa May a obţinut sprijinul executivului de la Londra pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieşirii ţării din UE. Acordul acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetăţenilor, aspectele financiare, perioada de tranziţie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul şi Ciprul, precum şi o serie de alte probleme implicate de ieşirea ţării din blocul comunitar. Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE şi Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită 'plasă de siguranţă' pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire. 'Plasa de siguranţă' înseamnă că va exista 'un teritoriu vamal unic' între UE şi Regatul Unit, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură. Crearea teritoriului unic vamal include angajamente echivalente şi mecanisme de aplicare corespunzătoare pentru a asigura o concurenţă loială între UE-27 şi Regatul Unit.
10:30
Cele mai recente persoane decedate au fost descoperite la nord de capitala statului, Sacramento, în localitatea Paradise, una dintre cele mai afectate de incendiul masiv. Honea a adăugat că 130 de persoane sunt în continuare căutate, iar 200 au fost găsite după ce fuseseră iniţial declarate dispărute. Incendiul devastator ''Camp Fire'' a cuprins circa 55.800 de hectare şi este controlat în proporţie de 35%, a raportat în cadrul conferinţei Departamentul forestier şi de protecţie împotriva incendiilor din California (Cal Fire). ''Camp Fire'' a devenit cel mai mortal şi distrugător din California, întrecând în amploare incendiul ''Griffith Park'' din comitatul Los Angeles, care a provocat decesul a 29 de persoane în anul 1933. În total, 10.321 de proprietăţi au fost distruse de flăcări, au precizat autorităţile. Câteva sute de kilometri spre sud, în apropiere de Los Angeles, incendiul ''Woolsey Fire'' a mistuit aproape 40.000 de hectare şi a lăsat în urmă cel puţin trei morţi, relatează AFP. Incendiul a izbucnit săptămâna trecută lângă Thousand Oaks. Flăcările s-au extins rapid şi au ajuns în faimoasa staţiune Malibu, la vest de Los Angeles, unde au fost emise ordine de evacuare valabile pentru anumite zone. Preşedintele american Donald Trump a asigurat locuitorii din California de sprijinul său, într-un mesaj publicat miercuri pe Twitter. Sâmbătă, liderul de la Casa Albă a provocat o controversă acuzând autorităţile statului California de "management defectuos" al pădurilor, în condiţiile în care majoritatea acestora se află sub controlul statului federal. ''Paradise a fost bine pregătit pentru acest tip de urgenţă, însă incendiul a fost fără precedent, greu de controlat, iar numeroşi oameni au rămas captivi în ciuda ordinelor de evacuare", a declarat guvernatorul democrat al statului California, Jerry Brown. Pompierii din California au primit asistenţă aeriană semnificativă, însă incendiile sunt în continuare active. În nordul Californiei, precipitaţiile ar putea veni în ajutorul eforturilor de stingere a flăcărilor, însă nu mai devreme de sfârşitul săptămânii viitoare. Autorităţile locale au emis totodată o alertă privind poluarea atmosferică din cauza fumului. Ordinele de evacuare sunt încă în vigoare şi nu vor fi ridicată timp de câteva săptămâni, notează AFP. În ultimul an, California a înregistrat mai multe incendii violente, care au provocat decesul a aproape o sută de persoane şi au mistuit sute de mii de hectare. Seceta a fost mai accentuată în ultimii ani în acest stat cu o suprafaţă mare din vestul Statelor Unite.
10:15
În context, circulaţia transportului public va fi stabilită după cum urmează. Ruta de microbuz nr. 137 – de pe str. Avram Iancu pe str. Bălănescu şi în continuare pe traseul stabilit. Ruta de microbuz nr. 157 – de pe bd. Dimitrie Cantemir pe str. Ismail şi în continuare pe traseul stabilit. Rutele de microbuz nr. 171 şi nr. 174 – de pe str. Avram Iancu pe str. Bălănescu şi în continuare pe traseul stabilit. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.
10:15
„Vreau să accentuez că pe parcursul anului curent Parlamentul Moldovei a modificat cadrul legislativ, în așa fel încât producătorii autohtoni au putut utiliza soiurile și hibrizii din catalogul Uniunii Europene. Iată aceste două lucruri vor crea premise pentru ca companiile interesate din statele UE sa-și plaseze producerea de semințe aici, iar producătorii noștri, peste 1100 la număr, să poată să beneficieze de aceste oportunități oferite”, a menționat Gheorghe Gaberi. Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a mai declarat că în prezent Moldova are dreptul de a exporta materialul săditor pomicol în Franța, Italia, Bulgaria, România și alte țări membre ale UE. „A rămas doar să reușim să dobândim dreptul de export a materialului săditor viticol, care este pentru noi foarte important, fiindcă am avea exporturi estimate la peste un milion de vițe altoite anual, dar am putea substanțial să mărim acest volum”, a punctat Gheorghe Gaberi. Mai mult acesta a menționat că în viitorul apropiat își propune să invite noi misiuni de audit pentru alte grupuri de produse, cum ar fi carnea de pui și ouăle de categoria B. „Ne dorim în cel mai scurt timp să obținem și dreptul de exportare a produsele lactate pentru a extinde piața de desfacere a produselor din sectorul agro-alimentar al țării”, a declarat Gheorghe Gaberi. Anual necesarul de semințe pentru agricultura țării este de circa 120-125 de mii tone de semințe de culturi cerealiere, porumb, oleaginoase, sfeclă de zahar, legume.
10:00
Acesta a fost un preţ record pentru vânzarea unei perle. Într-un mesaj postat pe Twitter, Sotheby's descrie o "perlă naturală excepţională cu o dimensiune extraordinară". Casa de licitaţie a vândut miercuri în total nouă bijuterii care au aparţinut reginei franceze (1755-1793). Acestea făceau parte dintr-o licitaţie mai mare de bijuterii ale Casei de Bourbon-Parma, una dintre cele mai importante case dinastice din Europa. Maria Antoaneta, fostă arhiducesă austriacă, şi soţul ei regele Ludovic al XVI-lea au fost ghilotinaţi în timpul Revoluţiei Franceze (1789-1799). Bijuteriile au fost vândute în străinătate cu puţin timp înainte ca cei doi să fie arestaţi şi încarceraţi. Acestea au rămas în posesia familiei de Bourbon-Parma timp de 200 de ani.
09:15
Sectorul BUIUCANI: str.Vasile Lupu direcția str.M.Kogălniceanu; -intersecția cu sens giratoriu: str.C.Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare. Sectorul CENTRU: -intersecția str. Grenoble – Costiujeni; -str. Gh. Asachi, în perimetrul străzilor V.Dokuceaev – Pan Halippa; -str.București de la str.Ciuflea direcția str.Tighina. Sectorul BOTANICA: -bd.Dacia (Viaduct), în direcția intersecției străzilor:Ciuflea – București. Sectorul CIOCANA: -str. A, Russo, de la str. M.Sadoveanu pînă la N.Dimo; str. Vadul lui Vodă - intersecția cu sens giratoriu TUTUN-CTC. Sectorul RÎȘCANI: la fel se circulă: -str.C.Orheiului – Studenților, direcția intrarea în capitală; -str.Calea Orheiului, intersecția cu sens giratoriu Renașterii Naționale Echipajele mobile ale INP, dotate cu dispozitive pentru măsurarea vitezei de deplasare de tip ,,RADAR”, astăzi, vor activa pe drumurile publice naționale și republicane: - M 3: Chișinău – Comrat – Giurgiulești, km 72 – 124; - R 1: Chișinău – Ungheni, (pe segmentul r-l Strășeni); - R 2: Chișinău – Bender; - R 3: Chișinău – Hîncești, (pe segmentul r-l Ialoveni); - R 6: Chișinău – Orhei - Bălți, km 23-48,(pe segmentul r-l Orhei); - R 13: Bălți – Florești – R 14, km 49 – 86; - R 20: Orhei – Rezina, km 0 – 23; - R 3/R 33/G 98/R 100: (pe segmentul r-l Hîncești); - M 3/ R 26: (pe segmentul r-l Cimișlia); - R 34: (pe segmentul r-l Leova); - R 26: Bender – Căușeni – Cimișlia, km 6 – 59; - R 29: Comrat – Ceadir Lunga, km 0 – 30; - R 30: Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă, km 20 – 95.
09:00
Evenimente-     1813: Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domnească din Iași un curs în limba română pentru a preda în limba națională, un curs de inginerie și hotărnicie. Cursul a funcționat până în 1818.     1836: A fost înființat la Iași Conservatorul Filarmonic și Dramatic, sub direcția lui Gheorghe Asachi, spătarului Vasile Alecsandri (tatăl) și a vornicului Ștefan Catargiu; și-a încheiat activitatea în 1840.     1864: În timpul Războiului Civil American, generalul unionist William Tecumseh Sherman și-a început Marșul spre Mare, în care a distrus infrastructura și orașele confederației între Atlanta și Savannah, Georgia.     1889: În Brazilia, împăratul Pedro al II-lea a fost detronat printr-o lovitură de stat condusă de mareșalul Deodoro da Fonseca, iar țara a fost proclamată republică.     1924: Apare, la București, revista săptămânală "Mișcarea literară" (până la 17 octombrie 1925), condusă de Liviu Rebreanu.     1928: În SUA a fost introdus primul laborator de defectoscopie de cale ferată.     1948: A fost testată cu succes prima locomotiva electrică cu turbina de gaz (SUA).     1956: Are loc premiera primul film al lui Elvis Presley, Love me tender la cinematograful Paramount în New York.     1969: La Washington DC, peste 250.000 de oameni au protestat față de Războiul din Vietnam.     1971: Intel Corporation a lansat primul microprocesor integrat din lume, denumit Intel 4004, care putea executa până la 60.000 de instrucțiuni pe secundă.     1987: La Brașov au avut loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la uzinele "Roman" împotriva regimului ceaușist, manifestații la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.     1990: A avut loc, la Brașov, o demonstrație de mari proporții cu prilejul aniversării a trei ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor și locuitorilor din Brașov. În frunte cu membrii Asociației "15 noiembrie", demonstranții au parcurs vechiul traseu al manifestației din 1987.     2008: România: Opt mineri și patru membri ai echipelor de salvare au murit în urma a două explozii la mina Petrila. Nașteri-     1316: Ioan I al Franței (d. 1316)     1397: Papa Nicolae al V-lea (d. 1455)     1498: Eleonore de Austria, regină a Portugaliei și Franței (d. 1558)     1708: William Pitt, prim-ministru al Marii Britanii (d. 1778)     1822: Ferdinand, Duce de Genova, fondatorul ramurii Genova a Casei de Savoia (d. 1855)     1845: Vasile Conta filosof și poet român, om politic (d. 1882)     1859: Prințul Oscar, Duce de Gotland, al doilea fiu al regelui Oscar al II-lea al Suediei (d. 1953)     1862: Gerhart Hauptmann, dramaturg german, laureat Nobel (d. 1946)     1868: Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarcticii (d. 1947)     1874: August Krogh, zoolog danez, laureat Nobel (d. 1949)     1876: Anne-Elisabeth de Noailles (născută Brâncoveanu), scriitoare franceză de origine română, contesa De Mathieu, membru de onoare al Academiei Romane (d. 1933)     1886: René Guénon, autor egiptean de origine franceză (d. 1951)     1887: Georgia O'Keeffe, pictoriță americană (d. 1986)     1891: Erwin Rommel, feldmareșal german (d. 1944)     1895: Marea Ducesă Olga Nicolaevna a Rusiei (d. 1918)     1896: Horia Hulubei, academician român (d. 1972)     1898: Barbu Fundoianu, poet român (d. 1944)     1907: Claus von Stauffenberg, ofițer german (d. 1944)     1930: James Graham Ballard, scriitor britanic (d. 2009)     1932: Alvin Plantinga, filosof american     1937: Leonard Cazan, politician român     1939: Ștefan Sileanu, actor român de teatru și film     1941: Corneliu Ciontu, politician român     1946: Mihail, Prinț de Saxa-Weimar-Eisenach, actualul șef al Casei de Saxa-Weimar-Eisenach     1950: Principesa Elena a României, fiica regelui Mihai al României     1956: Ioan Buda, politician român Decese-     1280: Albertus Magnus, teolog german (n. 1195)     1630: Johannes Kepler, astrolog, astronom și matematician german (n. 1571)     1787: Christoph Willibald Gluck, compozitor de operă german (n. 1714)     1853: Maria a II-a, regină a Portugaliei (n. 1819)     1863: Frederic al VII-lea, rege al Danemarcei (n. 1808)     1888: Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naționale (n. 1841)     1916: Henryk Sienkiewicz, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1905 (n. 1846)     1919: Alfred Werner, chimist german, laureat Nobel (n. 1866)     1932: Peneș Curcanul, erou al războiului de Independență din 1877, fost sergent în Regimentul 13 Dorobanți.     1938: Andre-Eugene Blondel, fizician francez, cunoscut pentru oscilograful și aparatul său de fotometrie (n. 1863)     1945: Ion Diaconescu, pictor român (n. 1915)     1959: Charles Thomson Rees Wilson, fizician scoțian, laureat al Premiul Nobel (n. 1869)     1976: Jean Gabin, actor francez (n. 1904)     2017: Gustav Elijah Åhr, cântăreț american (n. 1996) Sărbători-     Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț (Începutul Postului Crăciunului) (calendarul ortodox și greco-catolic)     Albert cel Mare (calendarul romano-catolic)     Ziua națională a Republicii Federative a Braziliei
08:45
Taur – Cei născuți in Taur pot avea parte de oportunități de schimbare a statutului și de îmbunătățire a imaginii profesionale, însă sunt sfătuiți în continuare să nu intre în discuții contradictorii cu superiorii. Nativii ar trebui să evite toate contextele provocatoare și chiar este de preferat să se retragă atunci când situațiile scapă de sub control. Horoscopul de azi pentru zodia Taur îi sfătuiește să se odihnească mai mult. Gemeni – Cei născuți în zodia Gemeni sunt hotărâți să facă schimbări remarcabile de perspectivă și atitudine, chiar și de principii de viață. În timp ce unii nativi planifică evenimente de amploare ce pot avea (nu obligatoriu) legătură cu locul de muncă, alții planifică vacanțe sau demarează procesul pentru începerea unui curs de perfecționare profesională. Horoscopul de azi pentru zodia Gemeni îi sfătuiește să lupte pentru a rămâne în zona de confort psihic și să nu se lase pradă stresului. Rac – Cei născuți în zodia Rac ar putea avea ocazia să pună pe picioare un plan de îmbunătățire a situației financiare prin intermediul sau cu ajutorul partenerului de viață. O serie de nativi pot primi sume de bani restante. Horoscopul de azi pentru zodia Rac îi sfătuiește să evite discuțiile în contradictoriu cu membrii familiei, mai ales dacă așteaptă de la aceștia un avantaj, un bun material. Leu - Cei născuți în zodia Leu ar putea avea ocazia, dacă vor ști să administreze situația, să se implice în proiecte cu colaboratori sau parteneri de afaceri care să le aducă îmbunătățiri considerabile la capitolul financiar. Nativii sunt sfătuiți să asculte propunerile care vin spre ei și să nu se teamă să ia decizii, chiar li radicale. Horoscopul de azi pentru zodia Leu le cere să se consulte și cu partenerul de cuplu și să nu-l excludă din context. Fecioară – Cei născuți în zodia Fecioară ar putea avea parte de o răsturnare de situație la locul de muncă și astfel întreg programul stabilit să ia o altă întorsătură. Nativii sunt sfătuiți să nu se enerveze și să nu acționeze sub impulsul momentului. Horoscopul de azi pentru zodia Fecioară le cere să nu se suprasolicite nici fizic și nici psihic. Balanță – Cei născuți în zodia Balanță ar putea avea parte de odiscuție foarte serioasă cu partenerul de viață și în urma acesteia să ia o decizie radicală. Chiar dacă pe moment se vor simți descurajați, confuzi, lucrurile vor intra în normal în curând. Horoscopul de azi pentru zodia Balanță îi sfătuiește să fie mai selectivi cu oamenii pe care-i lasă să se apropie de sufletul lor și, totodată, le cere să pună mai mult preț pe sănătate. Scorpion – Cei născuți în zodia Scorpion vor avea ocazia să ia niște decizii importante, impactante cu privire la membrii familiei și la viitorul acestora. Nativii pot depune eforturi mari ăentru a intra în grațiile copiilor, însă sunt sfătuiți să se mențină pe poziții. Horoscopul de azi pentru zodia Scorpion îi sfătuiește să fie mai responsabili cu privire la zona administrativă a locuinței și să pună la punct unele aspecte legate de acest sector. Săgetător – Cei născuți în zodia Săgetător ar putea avea parte de dialoguri interesante, cu tentă contradictorie, însă constructivă cu rudele. Nativii tind să-și impună mai mult decât de obicei punctul de vedere și chiar să dea ultimatumuri, aspect care va fi privit cu ochi buni de membrii familiei. Horoscopul de azi pentru zodia Săgetător îi sfătuiește s-și apropie mai mult persoanele care le susțin visele și idealurile. Capricorn – Cei născuți în zodia Capricorn pot avea parte de întâmplări plăcute, benefice la locul de muncă, fie din punctul de vedere al statutului, fie din punctul de vedere al situației financiare. Nativii pot primi creșteri salariale și chiar pot fi propuși pentru o avansare în funcție. Horoscopul de azi pentru zodia Capricorn îi sfătuiește să fie mai atenți la prieteni și la persoanele cărora le împărtășesc secrete și intimități. Unii pot vorbi mai departe. Vărsător – Cei născuți în zodia Vărsător tind să fie mai atenți la nevoile celorlalți decât la propriile lor necesități și astfel să se dezechilibrele emoțional fără să-și dea seama. Nativii vor căuta liniștea și pacea în jurul lor, însă pot fi dezamăgiți de un rezultat obținut sau de unele persoane cărora le-au oferit ajutorul necondiționat. Horoscopul de azi pentru zodia Vărsător le cere să nu se avânte în cheltuieli prea mari și să evite investițiile de amploare. Pești – Cei născuți în zodia Pești nu se vor putea concentra prea bine pe sarcinile de al locul de muncă și o serie de responsabilități pot fi abandonate sau amânate. Nativii nu se pot lăuda nici cu o stare psihică prea bună, fiind măcinați de gânduri și de întrebări la care nu dețin răspuns. Horoscopul de azi pentru zodia Pești îi sfătuiește să petreacă mai mult timp cu membrii familiei și să iasă în natură pentru a se detensiona și detașa de probleme.
Ieri
19:30
Unii pacienti experimenteaza durere de spate in urma timpului indelungat petrecut stand in picioare. Presiunea pusa pe musculatura spatelui, dar si pe structurile coloanei vertebrale, este cea care provoaca cel mai frecvent durere de mijloc, potrivit doc.ro. Atunci cand stam multe ore in picioare sau mergem pe jos pentru o perioada indelungata, presiunea pusa pe zona lombara este marita. Asadar, musculatura spatelui este incordata si astfel apar spasmele si durerea. Durerile lombare ce apar in urma statului in picioare sunt cauzate, in general, de urmatoarele afectiuni: Intindere musculara Intindere de ligament Stenoza spinala Hernie de disc Alte afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale Tratament dureri lombare cauzate de statul in picioare In general, durerile dispar de la sine dupa ce persoana in cauza se odihneste stand pe un scaun sau intinsa in pat pret de cateva zeci de minute. Daca durerea de spate nu dispare dupa repaus, se pot folosi o serie de remedii, precum si tratamentul medicamentos. Daca si tu ai de-a face cu durerile lombare cauzate de statul in picioare pe perioade indelungate, iata ce poti face pentru a le ameliora: Fa cateva exercitii de stretching – intinde-ti musculatura din zona lombara pentru a detensiona zona. Stai pe un scaun, apoi ridica-te usor in picioare si intinde-ti bratele cat mai sus, astfel incat sa alungesti coloana vertebrala. Daca repeti acest exercitiu de cateva ori, vei observa ca durerea se va ameliora. Comprese reci/ calde – imediat dupa ce durerea debuteaza, aplica pe zona lombara o compresa rece si las-o sa actioneze in jur de 20 de minute. Repeta operatiunea ori de cate ori simti nevoia. Gheata va opri procesul inflamator si va calma totodata durerea. Dupa 2 zile, daca durerea nu a disparut, aplica comprese calde, pentru stimularea circulatiei in zona respectiva. Masaj – fie ca vorbim despre masajul profesionist, fie ca vorbim despre cel facut de un amator, efectele masajului in calmarea durerilor lombare nu pot fi contestate. Prin masarea spatelui, se stimuleaza circulatia sanguina si totodata se relaxeaza musculatura, astfel incat durerea sa fie ameliorata. Se poate folosi si un unguent antiinflamator pentru sporirea efectelor masajului. Tratament medicamentos – relaxantele musculare, unguentele cu efect antiinflamator precum si medicamentele antiinflamatoare orale pot fi folosite pentru ameliorarea durerii. Exercitii fizice ce pot preveni durerea lombara care apare din cauza statului in picioare pe perioade mai lungi Daca musculatura spatelui este fortificata prin exercitii, scade riscul de dureri lombare ce apar din cauza presiunii crescute in urma statului in picioare. Iata cateva exercitii ce fortifica zona lombara: Genuflexiuni – acestea fortifica gleznele, genunchii si soldurile, insa totodata reduc presiunea pusa pe zona lombara, prin modificarea pozitiei coloanei in zona lombara. Atunci cand stai multe ore in picioare, zona pelvina este impinsa adesea prea mult catre spate, accentuand curbura coloanei in zona lombara, fapt ce mareste presiunea pusa pe tesuturile din zona respectiva. In acest fel, apar disconfortul si durerile. Ridicarea pe varfuri – ridica-te pe varfuri, apoi lasa-ti greutatea corpului pe calcaie si ridica varfurile in sus. Repeta acest exercitiu de cateva ori. In acest fel, toate greutatea este transferata din degete catre calcaie si invers, iar zona lombara este relaxata. Impingerea abdomenului in fata – pune-ti mainile in solduri, apoi impinge-ti cu mainile abdomenul cat mai in fata. Imediat dupa aceea, fa miscarea in sens invers, adica trage-ti abdomenul la interior. Acest exercitiu fortifica muschii din zona lombara, dar si pe cei abdominali. Fa-ti un obicei din a practica aceste exercitii zilnic, fie dimineata, fie seara. In acest fel, iti vei fortifica musculatura spatelui si vei reduce durerile lombare. Daca ai dureri ocazionale de spate, in urma multor ore petrecute in picioare, nu e cazul sa te ingrijorezi. Insa daca aceste dureri nu se amelioreaza in cateva zile ori daca apar foarte des, e cazul sa mergi la medic pentru ca e posibil sa fie vorba despre o afectiune mai serioasa.
18:30
„Acesta este marele demagog”, a spus intelectualul, care era nimeni altul decât filosoful Diogene, despre nimeni altul decât oratorul Demostene. Degetul mijlociu, ridicat deasupra celorlalte degete care stau culcate sub el, a fost documentat astfel ca semn al insultei şi trivializării de mai bine de două milenii. Filosofii Greciei antice, poeţii latini, soldaţii, atleţii şi starurile pop, elevii, poliţiştii irascibili sau directorii cu nerv au fost şi sunt conştienţi de puterea acestui gest de a ofensa şi aprinde spirite, scrie BBC News. „Este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute vreodată”, spune antropologul Desmond Morris. „Degetul mijlociu este penisul, iar degetele chircite de ambele părţi sunt testiculele. Când îl ridici, îi faci cuiva un gest falic”, scrie site-ul totb.ro, citat de Exquis. Dacă noi numim acest gest „a-i arăta cuiva degetul” (există şi variante mai vulgare), romanii aveau şi ei propria denumire pentru el – „digitus impudicus”, adică degetul neruşinat, indecent sau insultător. În opera Epigrammata din secolul I d.Hr., poetul latin Martial, care se îngrija des de sănătatea lui, ridică degetul, „cel indecent”, înspre trei medici. Istoricul roman Tacitus scrie că tribalii germanici le-au arătat degetul soldaţilor romani, iar mai devreme, grecii foloseau degetul mijlociu pentru a face referire la organul genital masculin, cum a fost cazul dramaturgului Aristofan. Însă originile acestui gest par să meargă şi mai departe: masculii de maimuţă veveriţă din America de Sud, spune Desmond Morris, îl făceau cu penisul erect. Degetul mijlociu pare să fi pătruns în SUA odată cu imgiranţii italieni, fiind documentat în anul 1886, când un jucător al echipei de baseball Boston Beaneaters l-a ridicat într-o fotografie de grup cu rivalii de la New York Giants. Francezii au propriul lor salut falic, spune Morris, numit „bras d’honneur” (braţul de onoare) – persoana care insultă îşi ridică antebraţul în aer, cu partea din spate în exterior, şi loveşte sau apucă interiorul cotului cu cealaltă mână. Gestul britanicilor – două degete ridicate care formează un „v”, cu palma orientată înspre interior, este un „falus dublu”, mai spune antropologul britanic. De-a lungul timpului, degetul mijlociu a depăşit graniţele culturale, lingvistice şi naţionale, fiind prezent la proteste, pe terenuri de fotbal sau la concerte rock din întreaga lume. Iar Ira Robbins, profesor de drept la Universitatea Americană din Washington DC, care a studiat locul gestului în jurisprudenţă, spune că acesta, chiar dacă la origine simboliza falusul, acum şi-a pierdut acel înţeles şi nu mai este obscen.  Acum poate avea mai multe înţelesuri, simbolizând protestul, furia sau exaltarea. Asta în contextul în care un post american de televiziune şi-a cerut scuze pentru popstarul M.I.A., care şi-a ridicat degetul mijlociu în timpul show-ului de Super Bowl.  
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.