Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura creșterea veniturilor angajaților

Evzmd.md, 9 noiembrie 2018 12:45

Potrivit prevederilor proiectului de lege, angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare format din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. „În primul rând nimeni nu va avea de pierdut din salariul pe care îl primește acum. Doi, salariul minim nu va fi mai jos decât minimul de existență pentru persoanele apte de muncă, adică 2 mii de lei. Trei, această diferență dinte salariul cel mai mare și cel mai mic nu va mai fi de 33 de ori așa cum a fost până acum”, a spus Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv din educaţie, sănătate, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% pentru cele finanțate din bugetele locale. Va crește și indemnizația unică la nașterea unui copil. Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2019 prevede că, de la 1 ianuarie, indemnizația unică la naștere va crește cu aproape 700 lei și va constitui 6303 de lei, față de 5645 de lei, cât este în prezent.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 30 minute
16:30
Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, a precizat că mormintele au stiluri arhitecturale diferite. Waziri a mai adăugat şi că în morminte au fost descoperite rămăşiţe umane şi fragmente de vase de lut. De asemenea, pereţii sunt ornamentaţi cu picturi funerare, scrie Fox News, citat de Descoperă.  Primul mormânt este realizat din gresie şi conţine o scară de 20 de trepte care duce la intrare, cu holul principal fiind pe direcţia est-vest. Ayman Ashmawy, şeful Sectorului Egiptean de Antichităţi, a afirmat că al doilea mormânt este localizat pe latura estica a primului mormânt şi a fost realizat din chirpici, având „o scenă remarcabilă care ilustrează primele etape ale mumificării defunctului”, a explicat acesta. Excavările au avut loc la situl arheologic Beir Al-Shaghala din Oaza Dakhla, din centrul Egiptului. În ultimii ani, Egiptul a avut o campanie arheologică şi de promovare în media a descoperirilor extrem de intensă, în speranţa de a atrage vizitatori. Sectorul turismului a suferit enorm ca urmare a instabilităţii politice şi sociale din ţară în ultimul deceniu. Astfel că Egiptul continuă să surprindă prin bogăţia istorică.
Acum 2 ore
15:45
În 2014, reaminteșie HuffPost, mai multe medii de informare au raportat plecarea unor francezi pentru a lupta alături de Republica Populară Donetsk, proclamată de rebelii pro-ruși în estul Ucrainei, relatează rfi.ro, citat de DIGI24. Unul dintre aceștia este un anume Victor Lenta dar HuffPost susține că nu este singurul fost luptător din Donbas care a participat la demonstrațiile „vestelor galbene”.  Cel puțin alți doi veterani francezi din Donbas au participat la demonstrațiile pariziene în „actul X“ al marelui protest: Sergei Munier și un anume Mișa. HuffPost a constatat, de asemenea, că cei doi bărbați au fost parte a serviciului de securitate creat pentru a supraveghea demonstrația vestelor galbene și ambii purtau banderole albe, distinctive. Victor Lenta este membru al organizatiei „Unitatea Continentală”, constituită pentru a-i ajuta pe voluntarii francezi și europeni care doresc să lupte de partea separatiștilor din Donbas. Chestionat de HuffPost, Victor Lenta a dat asigurări că implicarea sa în serviciul de comandă a vestelor galbene este strict individuală și nu are legătură cu calitatea sa de membru al „Unității Continentale”.  
15:15
Un test îți dezvăluie aspecte ascunse ale personalității tale, de care nici măcar tu nu erai conștientă, bazându-se doar pe modul în care manevrezi telefonul mobil. Uită-te la poza de mai jos și alege modul în care butonezi, de obicei, telefonul:  Iată descifrarea personalității tale: 1. Ții telefonul cu o mână și butonezi cu degetul mare de la aceeași mână Dacă ești genul de persoană care doar se uită la titlurile știrilor și scrie tastând cu un singur deget, atunci ai extrem de mare încredere în tine. Ești genul gata oricând să riște totul, dar într-un mod calculat și de aceea îți atingi obiectivele mai ușor decât alte persoane. Cu toate acestea, în ceea ce privește relațiile ești exact opusul. Preferi să ai suficient timp ca să înțelegi dacă ai sau nu nevoie de persoana respectivă în viața ta înainte de a începe o relație serioasă și din această cauză ești percepută ca fiind o persoană retrasă. 2. Îți ții telefonul în ambele mâini și tastezi doar cu degetul mare de la una dintre ele Acest mod de a ține telefonul indică gradul tău de înțelepciune și faptul că ești deșteaptă, înțeleaptă, rezonabilă, atentă și ai o bună intuiție. Te gândești tot timpul cu câteva mișcări înainte, dar ești foarte rezonabilă. Cu toate acestea, în dragoste ești nesăbuită, deoarece iei decizii rapide, care îți pot afecta relația în care te afli deja. În plus, judeci foarte ușor persoanele pe care le iubești. 3. Ții telefonul cu ambele mâini și tastezi cu degetele mari de la amândouă Faptul că ții telefonul cu ambele mâini arată că iubești viteza. Te miști repede, ești eficientă și gata oricând să iei o decizie. Te adaptezi ușor oricărei situații și te comporți exemplar. Când vine vorba despre dragoste nu ești însă la fel de eficientă, pentru că intri în panică și nu reușești să te aproprii de prea multe persoane. 4. Cu o mână ții telefonul și cu degetul arătător de la cealaltă mână lucrezi pe ecran Aici este vorba despre creativitate și faptul că tu ai foarte multe idei bune pe care încerci să le pui în practică și chiar îți iese. Îți place să stai singură, ca să-ți pui în ordine toate gândurile și creezi capodopere care uimesc pe toată lumea fie că este vorba despre un tablou nou, o carte sau orice operă de artă. În relațiile de dragoste ești însă destul de timidă, ceea ce te împiedică adesea să legi legături noi și de durată. Cu toate acestea, o dată ce te cunoaște cineva rămâne uimit de personalitatea ta.  
15:00
Șeful statului a declarat că sprijinul său moral și politic va fi orientat spre Partidul Socialiștilor, care l-a înaintat la alegerile prezidențiale din 2016 și care i-a susținut toate inițiativele prezidențiale, relatează IPN. Potrivit președintelui, alegerile sunt de o importanță deosebită pentru readucerea țării pe calea dezvoltării și pentru restabilirea legitimității puterii legislative, care a fost pierdută în ultimii ani.  Potrivit lui Igor Dodon, în acești ani au fost văzute multe lucruri care nu ar mai trebui să aibă loc în secolul 21:  partizanat politic, criză politică, iar principalele probleme au devenit corupția și interesele oligarhice. Șeful statului afirmă că acum există o șansă reală ca acești politicieni să fie schimbați, iar echitatea socială să fie readusă. Igor Dodon a spus că trebuie depuse eforturi pentru a derula o campanie onestă, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare. De asemenea, este o obligație ca alegerile să se desfășoare conform standardelor internaționale, deoarece orice încercare de a distorsiona voința alegătorilor poate avea consecințe nefaste pe termen lung. „Poporul moldovenesc mi-a încredințat mandatul de președinte al țării și sunt obligat să-mi îndeplinesc cu demnitate datoria față de cetățeni, fără a mă îndepărta și fără a degreva din funcția mea. În acest sens, doresc să declar cu toată responsabilitatea că am decis să nu candidez la alegerile parlamentare”, a declarat președintele. „PSRM este unicul partid care este capabil să schimbe de unul singur puterea din țară și să guverneze competent și responsabil în Republica Moldova”, a mai spus Igor Dodon. Șeful statului i-a îndemnat pe cetățenii să meargă la vot și să voteze fără teamă, cu curaj.
Acum 4 ore
14:45
Pe de altă parte, experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi. Avocata Viorica Grecu a declarat anterior pentru Anticoruptie.md că este puțin probabil ca expertiza solicitată să fie finalizată în timpul oferit de instanță până la următoarea ședință. „Din practica mea, am un caz când expertiza financiar-contabilă a unei întreprinderi mici durează deja de patru ani. În dosarul lui Ilan Șor, unde este vorba de sistemul bancar, de firme off-shore, conturi în străinătate, este un volum imens de lucru și cred că efectuarea experizei va dura mai mulți ani. Toți avocații știu că astfel de expertize durează ani întregi”, a declarat avocata pentru anticoruptie.md. Primarul orașului Orhei a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Potrivit deciziei instanței de fond, pedeapsa urmează a fi executată din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu în liberare provizorie sub control judiciar. În cazul lui Ilan Șor, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman. Judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la șaăte ani și jumătate ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar. Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”. Andrei Niculcea s-a regăsit și în completul de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnându-l la nouă ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins mai multe dintre probele admise de instanța de fond, pe motiv că acestea nu au fost probate. Este vorba în special de martorii falși din Federația Rusă pe care i-au invocat procurorii. Tot Andrei Niculcea a examinat anterior și cererea de arestare pe numele viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, plasat în arest la domiciliu.    
14:00
DFS, care se ocupă de traficul aerian militar şi civil, a afirmat că anul trecut a înregistrat 158 de perturbări, în creştere cu 80% faţă de 2017, când au fost înregistrate 88 de întreruperi. Cele mai multe perturbări ale curselor (31) au avut loc pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania, urmat de aeroportul Tegel din Berlin, aeroportul din München şi cel din Hamburg. Legislaţia germană prevede că dronele nu pot fi pilotate deasupra aeroporturilor, unor grupuri de persoane, deasupra spitalelor, închisorilor, clădirilor guvernamentale şi principalelor drumuri rutiere şi reţele feroviare.  
13:45
România și Republica Moldova are întârzieri nepermise. Gazoductul Iași-Ungheni, gândit să asigure securitatea energetică a Moldovei, nu se știe exact nici când va fi gata și nici dacă își va îndeplini scopurile pentru care a fost gândit. La mijlocul acestei luni, pe 15 ianuarie, oficialii români și moldoveni anunțau că, în fine, a demarat construcţia conductei de transport de gaze naturale Ungheni-Chişinău, care va conecta sistemul de transport al Republicii Moldova la sistemul din România (SNT)...
13:15
Într-un  comunicat de presă remis de CALC se spune că observatorii Promo-LEX au dovedit de-a lungul mai multor campanii electorale pe care le-au monitorizat că dispun de calificarea necesară în domeniul monitorizării alegerilor. Potrivit CALC, concluziile din cele două rapoarte ale misiunii reprezintă o expunere consecventă a unor fapte și fenomene observate și raportate de-a lungul mai multor campanii electorale, dar care nu au fost soluționate. Apropierea alegerilor parlamentare din 24 februarie doar pune în evidență comportamente și practici nocive încetățenite de-a lungul anilor, în loc să fie eliminate. La fel, este menționat faptul că problemele la care se referă cei vizați în observările misiunii de observare a Promo-LEX apar nu din lipsa vreunei metodologii sau a atitudinilor subiective ale experților, ci din cauza unor confuzii create deliberat de către cei ce dețin pârghiile puterii. Ei acceptă ca partidele politice și membrii acestora să practice activități politice, de business, binefacere, mediatice, propagandistice, religioase etc. CALC mai spune că acest gen de practici a fost raportat constant de observatori, de aceea este imperios necesar ca autoritățile publice să caute soluții clare, fără echivocuri, pentru delimitarea activității partidelor politice și a liderilor acestora de activitățile de binefacere, religioase, de business și de propagandă mediatică. Săptămâna trecută, Partidul Democrat (PD) a anunțat că trimite corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-LEX  (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) o analiză a partidului privind cele două rapoarte emise până acum de asociație privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019.  PD consideră că acestea conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-LEX nu este deloc obiectivă.
Acum 6 ore
12:15
La aproape 20 de ani de la lansarea „Unbreakable” şi la doi doi ani după „Split”, regizorul şi producătorul american M. Night Shyamalan reuneşte personajele din cele două lumi ficţionale în acest film cu supereroi maliţioşi şi inteligenţi, în antiteză cu blockbuster-urile din universul Marvel care dictează ritmul filmelor contemporane de acţiune. „Glass” îl readuce în prim-plan pe Bruce Willis, în rolul lui David Dunn, protagonistul din „Unbreakable”, dar şi pe Samuel L. Jackson („Unbreakable”), James McAvoy şi Anya Taylor-Joy, ultimii doi jucând în „Split” (2016). Cu încasări de 40,6 milioane de dolari între vineri şi duminică în Statele Unite şi Canada, „Glass” detronează „The Upside”, o adaptare americană a fenomenului cinematografic francez „Intouchables”, cu încasări de doar 15,7 milioane de dolari după a doua săptămână de proiecţii în cinematografe.  
12:00
Dintre acestea, 47 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni și 125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, în circumscripția uninominală 49 la est de R. Moldova vor fi deschise 27 secții de votare, pentru circumscripția 50 Europa de Vest – 83 secții de votare, iar pentru circumscripția 51, SUA și Canada, vor fi organizate 15 secții de votare. Până la 29 ianuarie 2019 urmează a fi create birourile electorale ale secțiilor de votare.    
11:15
Conform Science Alert, citat de Descoperă, în unele zone ale planetei situaţia este şi mai gravă. Aproximativ 71% din speciile sălbatice de cafea regăsite în Madagascar şi pe ţărmurile din preajma Oceanului Indian sunt în pericol de dispariţie. Cu ajutorul celor mai avansate tehnici de modelare computerizată, principalul autor al studiului, Aaron Davis, şi echipa sa au descoperit că aproximativ 75 de specii de cafea sunt în pericol să dispară. Dintre acestea, 13 specii au fost clasate ca fiind în pericol iminent de dispariţie, 40 sunt în pericol de dispariţie şi 22 sunt clasate ca vulnerabile. Desigur nu toate speciile sunt utilizate pentru obţinerea cafelei, dar diversitatea genetică este un lucru crucial al existenţei plantelor. Momentan, cafeaua pe care o pui în ceaşcă dimineaţa este produsă din două specii: arabica (Coffea arabica) şi robiuta  (C. canephora), ambele fiind cultivate de sute de ani. Arabica, ce a fost cultivată timp de milenii în Etiopia şi Sudanul de Sud, este cea mai populară specie, cu vânzări de aproximativ 60-70% din totalul realizat la nivel global. Acum, din cauza defrişărilor şi a schimbărilor climatice, specia a fost plasată pe lista plantelor în pericol de dispariţie. În urma analizării datelor climatice din ultimii 40 de ani, din Etiopia, echipa a reuşit să măsoare cât de rapid defrişările, seceta şi bolile distrucg habitatul natural al boabelor de cafea.
11:00
Şefa cabinetului de la Londra s-a angajat în negocieri cu opoziţia pentru a încerca să ajungă la un consens asupra unui nou acord, dar situaţia se află în impas, relatează Agerpres. Pe de altă parte, ministrul britanic al comerţului, Liam Fox, a avertizat duminică, în paginile jurnalului The Sunday Telegraph, contra unui „tsunami politic” dacă deputaţii vor eşua să respecte votul referendumului din 2016 care a decis retragerea din UE. El i-a criticat, de asemenea, pe partizanii unui Brexit fără acord, dorit de opoziţia laburistă, afirmând că este „lucrul cel mai stupid posibil” într-o negociere „să renunţi la cartea cea mai puternică”.
Acum 8 ore
10:00
Potrivit probelor prezentate de procurori, totul s-a întâmplat în toamna anului 2018, când bărbatul şi-a lovit şi abuzat sexual fiica, în vârstă de 9 ani. Totul a avut loc în timp ce mama fetei, era plecată la muncă în tura de noapte, iar victima cu fratele mai mic rămâneau în grija tatălui.  Adevărul a ieşit la iveală peste câteva zile, când fetiţa i-a povestit dirigintei despre calvarul prin care a trecut, profesoara anunţând poliţia, pe acest caz fiind pornită o cauză penală, iar agresorul reţinut. Fiind audiat de procurori, bărbatul, în vârstă de 29 de ani, şi-a recunoscut pe deplin vina. Acesta concubina cu mama fetiţei de 6 ani şi anterior a mai fost judecat pentru violenţă în familie. Sentinţa nu este definitivă, ea poate fi atacată în instanţa ierarhic superioară.
10:00
  Potrivit SA „Apă-Canal Chișinău”, în legătură cu executarea lucrărilor planificate de către compania „Gas Natural Fenosa”, este posibilă deconectarea energiei electrice, proces care va conduce la sistarea alimentării cu apă pe adresele respective, relatează IPN. Furnizarea apei va fi întreruptă între orele 13.00 și 17.00. Întreprinderea ACC îndeamnă consumatorii vizați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
09:15
Teoriile anterioare au arătat că existau mai puţine cratere pe ambele corpuri datând din perioada de dinainte pentru că au dispărut din cauza eroziunii. Noile descoperiri arată însă că de fapt au existat mai puţine impacturi cu asteroizi în timpul perioadei de dinainte. Noul studiu a fost condus de Sara Mazrouei, devenită recent doctor la Department of Earth Sciences din cadrul Faculty of Arts & Science de la University of Toronto şi a fost publicat în revista Science. „Studiul nostru oferă dovezi ale schimbărilor dramatice în ceea ce priveşte rata impacturilor cu asteroizi atât pe Terra, cât şi pe Lună, care au avut loc la sfârşitul Paleozoicului. Implicaţia este aceea că de atunci avem o perioadă cu impacturi de 2,6 ori mai multe decât acum 290 de milioane de ani”, a precizat Mazrouei. Se considera anterior că cele mai vechi cratere au dispărut în urma eroziunilor sau a altor procese geologice. „Raritatea relativă a craterelor mai vechi de 290 de milioane de ani şi mai tinere de 650 de milioane de ani nu se datorează pierderii acestora, ci pentru că rata de impact a fost mai scăzută atunci”, a precizat Rebecca Ghent, coautoare a studiului de la University of Toronto. „Ne aşteptăm ca acest lucru să fie relevant pentru oricine interesat de istoria impacturilor pe Pământ şi pe Lună şi rolul pe care acestea l-au jucat în istoria evoluţiei vieţii pe Terra”, a adăugat aceasta. Oamenii de ştiinţă au ales să studieze Luna, care a fost lovită de aceeaşi proporţie de asteroizi ca Pământul şi are avantajul de a nu fi supusă atât de mult eroziunilor. Totuşi, nu exista nicio modalitate de a determina vârstele craterelor lunare, până la LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) al NASA care i-a studiat suprafaţa. „Instrumentele de pe LRO au permis savanţilor să cunoască istoria forţelor care au modelat suprafaţa Lunii”, a precizat Noah Petro, savant la LRO. Cu ajutorul acestor date, cercetătorii au putut întocmi o listă cu vârstele craterelor mai tinere de un miliard de ani, devenind clară diferenţa în abundenţă a impacturilor, scrie Science Daily, citat de Descoperă.  Motivul pentru această schimbare rămâne necunoscut, deşi cercetătorii speculează că poate avea legătură cu marile coliziuni care au avut loc acum mai bine de 300 de milioane de ani în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. Astfel de evenimente pot crea mai multe obiecte cu traiectoria spre interiorul Sistemului Solar.
09:15
În opinia apărătorului, din punct de vedere juridic, primul și al doilea dosar ar fi trebuit să se regăsească într-o singură procedură, să existe concurs de infracțiuni pentru că „ele rezultă logic unul din celălalt”, relatează IPN. „De ce s-a mers pe două și încă printr-o consecutivitate inversă cumva, urmează doar să presupunem”, a menționat avocatul la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8. Potrivit lui, articolul 7 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului spune foarte clar că nu poate fi condamnată o persoană decât în baza legii. „Nicio persoană nu poate fi condamnată în baza altei sentințe”, susține apărătorul. Victor Munteanu speră că examinarea celui de-al doilea dosar va fi publică și că va corespunde tuturor rigorilor unui proces echitabil. „Mă refer nu doar la faptul ca publicul să aibă acces și să se poată informa despre ce se întâmplă în acest dosar, dar vorbim și despre ceea ce a fost refuzat în primul dosar, inclusiv: - nu au fost admise mai multe cereri de efectuare a mai multor expertize economice, financiare și bancare; - nu au fost traduse documente din limbi străine care au fost anexate și în baza lor a fost pronunțată condamnarea; - au fost respinse cereri de comisii rogatorii”, a notat apărătorul. Juristul Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun, susține că, din informațiile pe care le-a văzut în spațiul public, se pare că ar fi vorba despre o dublă învinuire pentru aceeași infracțiune comisă de Vlad Filat. Cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul premier Vlad Filat, a fost finalizată, iar procurorii anticorupție au expediat dosarul în instanța de judecată, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri, 16 ianuarie, de Procuratura Anticorupție. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani. Anterior, avocatul Victor Munteanu a declarat că dosarul penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în privința fostului premier, Vlad Filat, trimis miercuri, 16 ianuarie în judecată, este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral.
09:00
Premierul mai spune că au fost recalculate în patru etape pensiile persoanelor care au intrat în sistem după anul 2009. „Cui i s-a adăugat mai mult, cui mai puțin, dar, în orice caz, noi am făcut ordine și în acest sens”, spune prim-ministrul. Pavel Filip explică faptul că, de la 1 ianuarie, pensiile mai mici de minimul de existență au fost majorate cu 10%. Actualmente, cine primește mai puțin decât minimul de existență, beneficiază de un suport financiar de 180 de lei. „Atunci când se mărește pensia cu 10%, există o categorie de pensii care depășesc acest minim de existență. Dar nimeni nu are de pierdut”, a notat șeful Guvernului. Potrivit lui, înainte pensia plus acest suport financiar reprezenta o sumă mai mare decât minimul de existență. „Doar să nu uităm că acest suport financiar este o măsură temporară, dar acum oamenii au o pensie permanentă. De fapt, de această creștere de 10% au beneficiat 453 de mii de pensionari și doar 40 de mii sunt cei care sunt lipsiți de acest suport financiar. În orice caz, nu primesc mai puțin decât primesc acum”, a explicat Pavel Filip. De asemenea, Pavel Filip spune că a fost majorată și suma suportului pentru perioada rece a anului de la 315 lei până la 350 de lei. „De acest suport se bucurau persoanele care au un venit nu mai mare decât 1.640 de lei. (...) Acest prag noi l-am ridicat până la 2.000 de lei, ceea ce înseamnă că de anul acesta încă 50 de mii de oameni beneficiază de acest suport financiar”, a declarat prim-ministru. De la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare și Legea care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.
Acum 12 ore
08:30
  BERBEC  Sănătatea e bună, dar atenţie la durerile de cap (poate dinţii, poate o răceală, sau o sinuzită) şi la pierderea de energie. Evită cumpărăturile, se spune că luni nu trebuie să cheltuieşti. Mare atenţie la bani, cum îi foloseşti şi mai ales unde îi pui! În această perioadă eşti deosebit de suspicios – toată lumea pare a complota împotriva ta! Parţial adevărat este faptul că nu eşti cea mai bună companie, în această perioadă. Vremea puţin mai caldă decât obişnuitul iernii curente şi capricioasă te face să te iriţi repede. De fapt mai toata lumea este cu capsa pusa şi cu fitilul aprins. Excesul de energie vitală sau pierderea ei se poate traduce şi prin nelinişte, nerăbdare şi nervozitate. Ceea ce te poate face misterioas si imprevizibil, dar şi revanşard si neplacut. Deci, mai multă atenție la imaginea ta publică și la numărul de zâmbete! TAUR  Raporturi bune cu semnele de pământ şi aer, dar atenţie la posibilele interpretari greşite făcute de semnele de foc şi apă, în special Leul şi Racul. Nu sunt de aşteptat schimbări majore! Nativii şi nativele din Taur trebuie să-şi îndrepte atenţia către asociaţi, parteneri sau colegii de la serviciu sau partenerii/familia de acasă. Pentru a evita, bineînţeles, unele surprize sau „stupize” neplăcute. În general, trebuie să eviţi ca să pui anturajul în situaţia de a-şi arăta „arama”, adică maximum de prostie. Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi vor veni, totuşi, este adevărat că ceva mai tarziu decât era prevazut. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, duşmanii au şi ei problemele lor aşa încât te mai slăbesc un pic. Trebuie să acorzi mai multă atenţie şi timp vieţii de familie, dacă o ai, sau relaţiilor cu prietenii. GEMENI  Trebuie să acorzi atenţie vieţii de familie, relaţiilor cu prietenii. Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar şi evită creditele, cel puţin în această zi de luni. Perioada dezvoltarii explozive. Trebuie să nu exagerezi în această expansiune îndrăzneaţă pentru că este deosebit de riscantă: poţi să faci gafe monumentale şi cheltuieli extravagante. Ziua de azi este, de asemenea, favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică sau tehnologie. Trebuie să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele de sex opus, în general, pentru toţi nativii din zodie. Nu îţi face griji, viitorul îţi este favorabil! RAC  Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide! Poţi să primeşti o veste sau să te întâlneşti cu cineva care-ţi povesteşte despre o cunoştiinţă comună, care te poate ajuta în problemele tale. Pentru un procent mare din Racii cei armonioşi, dar posesivi, este o zi bună. Pentru un procent mic: o pierdere, sau ratacirea unui obiect poate fi evitată prin grijă şi atenţie. Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv. Nu uita ca optimismul este incapatanarea de a spune ca te simti bine cand totul in jurul tau merge rau. Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Promoveaza cu curaj interesele proprii. Nu da curs propunerilor persoanelor necunoscute. Prietenii sunt evazivi şi oarecum plictisiţi, dar îi poţi ţine câteva minute bune la mobil. O oră? LEU  Eşti foarte zâmbitor, dar pari şi puţin cam distrat. Astăzi ţi-ai propus o multime de scopuri de atins si lucruri de facut. Timpul pare că nu mai ajunge, aşa că trebuie să te grăbeşti! Anumite amintiri recente şi nu prea, nu-ţi dau pace. Simptomatic pentru zodia ta. Linge-ţi rănile din dragoste, respiră adînc, şi continuă cu orice preţ : „the show must go on!”. În a doua parte a zilei, evenimentele, situaţiile şi emoţiile tale sunt la fel de alternative ca acul unui seismograf în Japonia. Ba fericiţi, ba posaci, o să vă faceţi un titlu de glorie, dragi nativi şi native din zodia imperială şi orgolioasă a Leului să comunicaţi tuturor alternanţele simţămintelor profunde ale fiinţei voastre. Ca şi când de asta ar avea nevoie anturajul! Dar dacă te simţi bine ca şi comunicator de emoţii... FECIOARĂ  Contrar obiceiului, astăzi nu trebuie să dai mare importanţă detaliilor. Răspiră profund şi trăieşte viaţa din plin, pentru că primeşti o veste bună, care te ajută să-ţi regăseşti calmul. Astăzi nu uita că vorba dulce mult aduce şi că o rugăminte este mai uşor ascultată decât o ameninţare. Perioada favorizează nativii care activează în transporturi, educaţie şi turism, dar şi pe cei care stau acasă crescând copiii sau bucurându-se de amintiri strânse în peste jumătate de veac. Pe seniori, pe cei care au construit o ţară şi oraşele unde locuim, iar acum incompetenţii şi iresponsabilii care guvernează îi consideră o „povară”. Povară sunt guvernanţii şi politicienii, în general. Banii sunt aspectaţi favorabil. Venituri apar şi din nişte surse mai puţin obişnuite: poate din dividente, poate din depozite. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. BALANŢĂ  O vorbă, un telefon sau o informaţie iţi aduce o veste, ceea ce pare că îţi confirmă intuiţia. A doua parte a zile este revelatoare pentru presupunerile tale. Rămâne doar să spui: am zis eu! Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Balanţei sa rezolva problemele legate de relaţiile cu furnizorii terţi, cu autorităţile, su cu rude mai îndepărtate. Este o perioadă propice pentru implicare in mici sau mai mari cumpărături. Spatele tău, coloana, nu dă semne de bunăstare, sciatica te cam incearcă, o masea zbârnaie în cap. Numai azi, ai răbdare, şi trece doar cu răbdare! Poate că trebuie să iei şi un calmant, dar nu îţi face din asta un obicei! SCORPION  Eşti gata să-ţi respecţi promisiunile făcute şi astăzi cauţi serios mijloace şi oameni ca să te poţi ţine de cuvânt. Eşti pregătit moral şi material pentru schimbările care se profilează. O zi bună, după o perioadă mai tensionată. Te poţi relaxa astăzi, ce a fost mai greu, a trecut. Totuşi, nu lăsa nici o schimbare să te tenteze! Lasa lucrurile aşa cum sunt şi înţelept te vei numi. Scorpionii artişti, şi/sau educatori, învăţători, profesori, sunt mai avantajaţi în aceasată perioadă. Nu-ti schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes. Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură, probabil un Leu generos şi mândru că poate fi de ajutor. In aceasta perioadă ai noroc. Atenţie insă, norocul este de sticlă – când incepe să stralucească, se sparge! SĂGETĂTOR  O zi care se anunţă tonică. Încearcă să ceri ceea ce ţi se cuvine, să obţii ceea ce ai dreptul. Impresia de greutate pe care o ai poate trece prin mişcare, sport şi eliminarea toxinelor. Influenţe astrale puternice te favorizează in ceea ce priveste ordinea şi legalitatea. Este o perioadă în care nu trebuie să te laşi descurajat de nerealizări sau de întîrzierea finalizării unor proiecte. Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Mai ales dacă te interesează domeniul. Pe de altă parte conjunctura este complexă, aşa că astăzi poţi avea fie continuarea unei mari pasiuni, fie mari probleme în dragoste. Dacă ar fi după mine aceste interpretări ale papei Urban s-ar anula reciproc, aşa că rezultanta ar fi o zi obişnuită şi monotonă, sigur, în relaţiile amoroase. CAPRICORN  Nu te lua după zvonuri, verifică şi controlează. Forţa morală şi curajul care te caracterizează suplinesc astăzi lipsa de energie provocată de oboseala cronică. Pe seară, relaxează-te! In perioada menţionată trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Dacă ai propria afacere trebuie să fii foarte atent(ă) la noii furnizori sau clienţi. Trebuie să incepi să faci economii, fără să-ţi schimbi esenţial felul în care traieşti – economia este arta prin care obţii maximum de la viaţă. Pe de altă parte conjunctura astrală indică faptul că este momentul să-ţi iei adio de la nişte planuri. Adică trebuie să schimbi modul de abordare, uneori tenacitatea este arma celui lipsit de imaginaţie. VĂRSĂTOR  Dedică ziua lucrurilor obişnuite de luni, de rutină, nu face multe promisiuni şi mai ales nu te împrumuta. Evită hotărât vreo noua afacere care promite bani mulţi, un nou joc piramidal! Nu exagera cu mesele. Supravegheaţi-vă, toţi nativii din zodie, deci, regimul alimentar. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna. Trebuie să-ţi îndrepţi atenţia către asociaţi, parteneri sau colegii de la serviciu pentru ca să eviţi să fii tras pe sfoară. Mai ales dacă este vorba despre vreun „joc” cu bani. Evită decepţiile printr-o atitudine precaută şi o bună evaluare şi verificare a detaliilor. În mod particular sunt favorizaţi nativii din zodia Vărsătorului care desfăşoară activităţi medicale, de asistenţă socială etc. PEŞTI  În această zi de luni primeşti o veste buna şi una mai puţin fastă, dar activitatea cotidiana nu te lasă să faci o analiză aprofundată. Abia pe seară descifrezi consecinţele. E prea târziu... În special în relaţiile amoroase nu te lăsa condus numai de pasiune, mai foloseşte-ţi şi mintea. Şi vorbeşte, nu fi enigmatic mai mult decât trebuie, pentru că nu o să mai înţeleagă nimeni, nimic. Cumpăra acum, mâine îţi va fi aproape imposibil! Pentru că dacă apartamentele se ieftinesc, brânza se scumpeşte! Sănătatea este în general bună. Trăieşte în prezent, fii mai pragmatic şi mai realist, lasă planurile opulente şi strategiile iscusite. Lumea este mult mai primitivă decât poţi tu să-ţi imaginezi, aşa că nu complica lucrurile inutil.  
08:30
  La această oră în municipiul Chișinău sunt înregistrate două accidente rutiere: pe bd. Dacia 4, iar cel de-al doilea, la intersecția străzilor M. Kogălniceanu – S. Lazo. Astfel, flux majorat de transport la această oră, se stabilește: Sectorul BUIUCANI: intersecția cu sens giratoriu: str.Calea Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare; str.V.Lupu, direcția str.M.Kogălniceanu. Sectorul CENTRU: str.Miorița intersecție cu str.Gh.Asachi; șos.Hîncești intersecție cu str.Sihastrului; pe bd.Ștefan cel Mare intersecție cu str.Ciuflea direcția de deplasare str.Ismail; str. Pan Halippa, direcția de deplasare bd.Ștefean cel Mare. Sectorul BOTANICA: str.Hristo Botev direcția bd.Dacia. Sectorul CIOCANA: intersecția cu sens giratoriu:TUTUN CTC. Sectorul RÎȘCANI: str.Calea Orheiului intersecție cu str.Studenților, direcția intrare în capitală; intersecția cu sens giratoriu: bd.Moscova – str.A.Russo – Kiev; str.A.Russo direcția str.N.Dimo; intersecția cu sens giratoriu:Calea Orheiului – Renașterii Naționale.
08:15
  Evenimente 1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea. 1276: Inocențiu al V-lea devine papă. 1596: Charles de Montmorency, duce de Damville este numit amiral al Franței de către regele francez Henric al IV-lea. 1643: Navigatorul olandez Abel Tasman descopera Tonga din Oceanul Pacific. 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, cunoscut sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad”. Ediția este coordonată de mitropolitul Simion Ștefan. 1793: Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a fost ghilotinat, sub acuzația de trădare. 1793: Rusia și Prusia împart Polonia. 1870: Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă „Transilvania”, cu sediul la Sibiu. 1899: Se produce primul automobil Opel. 1911: Prima ediție a Raliului Monte Carlo. 1920: S-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris. 1921: Este creat Partidul Comunist Italian. 1941: Are loc Rebeliunea legionară. După reprimarea ei, Generalul Ion Antonescu impune o dictatură militară. 1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară - „USS Nautilus” este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut. 1964: Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze. 1972: La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 1976: Supersonicul Concorde, care a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi, a fost folosit pentru prima oară. 1991: S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF). 1998: Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Cuba. 1999: A cincea mineriadă: La București are loc o conferință de presă comună a GDS, Alianța Civică, AFDPR, LADO, Asociația victimelor mineriadelor 1990–1991, la care se face publică hotărârea de a organiza un marș de protest față de manifestările minerilor, vineri, 22 ianuarie 1999. La Timișoara, peste o mie de reprezentanți ai societății civile organizează un miting de protest. La ora 15.00, minerii forțează barajul de la Costești, pe care după o oră îl sparg. 2001: Jutta Kleinschmidt prima femeie care câștigă (2001) Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete. Nașteri 1338: Carol al V-lea al Franței (d. 1380) 1732: Frederic al II-lea Eugene, Duce de Württemberg (d. 1797) 1796: Prințesa Marie de Hesse-Cassel, Mare Ducesă de Mecklenburg-Strelitz (d. 1880) 1805: Aaron Florian, istoric, participant la Revoluția română de la 1848 din Țara Românească (d. 1887) 1821: Vincențiu Babeș, publicist, om politic și membru fondator al Societății Academice Române (d. 1907) 1824: Stonewall Jackson, muzician country american 1829: Oscar al II-lea, rege al Suediei și Norvegiei (d. 1907) 1852: Vasile Lucaciu, preot, membru marcant al Partidului Național Român din Transilvania (d. 1922) 1885: George Vâlsan, geograf român, membru titular al Academiei Române (d. 1935) 1891: Francisco Lazaro, atlet portughez (d. 1912) 1900: Victor Papacostea, istoric, specialist în istoria comparată a țărilor balcanice (d. 1962) 1905: Christian Dior, designer francez (d. 1957) 1917: Silvian Iosifescu, critic și teoretician literar, traducător 1922: Telly Savalas, actor american (d. 1994) 1923: Prințul Andrei Andreevici Romanov 1924: Benny Hill, comic englez (d. 1992) 1927: Petru Creția, eseist, poet și traducător (d. 1997) 1937: Prințul Max, Duce de Bavaria 1941: Placido Domingo, tenor spaniol 1953: Paul Allen, antreprenor american, co-fondator Microsoft (d. 2018) 1957: Geena Davis, actriță americană 1976: Emma Bunton, cântăreață, compozitoare și actriță de origine britanică (Spice Girls) 1980: Maria Popistașu, actriță română 2004: Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei, fiica Prințului Moștenitor al Norvegiei, Haakon Decese 1118: Papa Pascal al II-lea 1330: Ioana a II-a, Contesă de Burgundia (n. 1292) 1495: Magdalena de Valois, fiica regelui Carol al VII-lea al Franței, regentă a Navarei (n. 1443) 1519: Vasco Núñez de Balboa, explorator spaniol (n. cca. 1475) 1793: Regele Franței Ludovic al XVI-lea (executat) (n. 1754) 1836: Maria Christina de Savoia, regină a celor Două Sicilii (n. 1812) 1846: Francisc al IV-lea, Duce de Modena (n. 1779) 1851: Gustav Albert Lortzing, actor, compozitor, cântăreț și dirijor german (n. 1801) 1865: Alecu Donici, poet român (n. 1806) 1872: Franz Grillparzer, poet austriac (n. 1791) 1883: Prințul Carol al Prusiei, fiul cel mic al regelui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei (n. 1801) 1892: John Couch Adams, matematician și astronom englez (n. 1819) 1900: Francisc, Duce de Teck, tatăl reginei Maria de Teck (n. 1837) 1918: Victor Mihaly de Apșa, mitropolit greco-catolic, membru de onoare al Academiei Române (n. 1841) 1924: Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), conducător al Revoluției Bolșevice și al Rusiei (n. 1870) 1934: Friedrich Ferdinand, Duce de Schleswig-Holstein (n. 1855) 1938: Georges Méliès, realizator francez de filme (n. 1861) 1940: Prințul Christofor al Greciei și Danemarcei (n. 1888) 1950: George Orwell, scriitor britanic (n. 1903) 1951: Prințesa Hélène de Orléans, Ducesă de Aosta (n. 1871) 1959: Cecil B. DeMille, regizor american și producător de filme (n. 1881) 1967: Dorothea de Saxa-Coburg și Gotha (n. 1881) 1984: Arhiducele Gottfried de Austria, șeful Casei de Habsburg-Toscana (n. 1902) 1991: Ileana a României, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria (n. 1909) 1999: Charles Brown, cântăreț american de blues, pianist (n. 1920) 2004: Dinu Adameșteanu, arheolog italian de origine română, membru de onoare al Academiei Române (n. 1913) 2005: Antonio Alexe, baschetbalist român (n. 1969) 2007: Maria Cioncan, atletă română (n. 1977) Sărbători Sf. Cuv. Maxim Marturisitorul (calendar creștin-ortodox, greco-catolic) Sf. Mc. Neofit (calendar creștin-ortodox, greco-catolic) Sf. Agneza de Roma, fecioară martiră romană (calendar romano-catolic) Elveția: Înființarea primei biserici baptiste (1525)
Ieri
19:15
Coloana sonoră a acestui musical din 2018 îşi continuă seria de victorii şi s-a clasat pentru a 27-a săptămână non-consecutivă pe primul loc în topul britanic. Legendarul album „Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band” al trupei The Beatles a petrecut în total 28 de săptămâni pe prima poziţie în topul britanic după lansarea sa din 1967, au anunţat vineri reprezentanţii Official Charts Company, instituţia care alcătuieşte acest clasament muzical. Coloana sonoră a filmului „The Greatest Showman”, care a înregistrat în această săptămână vânzări de peste două ori mai mari decât cele reuşite de albumul clasat pe a doua poziţie, a fost, de asemenea, cel mai bine vândut material discografic din 2018 în Marea Britanie şi primul disc care a deţinut locul întâi în anul 2019. Albumul conţine piese înregistrate de actorii principali din distribuţia acestui musical - Hugh Jackson, Michelle Williams şi Zac Efron. Dacă va continua să domine topul britanic, albumul ar putea să depăşească atât performanţa stabilită de „Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band”, cât şi pe aceea realizată de un alt album celebru din discografia trupei The Beatles, „Please Please Me”, care a petrecut în total 30 de săptămâni în fruntea topului din Marea Britanie.  
19:00
Exponatele datează din secolele al Xvii-lea şi al XIX-lea şi au avut un parcurs uimitor, relatează TVR. Realizate de țărani români, aceste adevărate opere de artă au fost mult timp denigrate, fără să li se acorde vreun interes artistic. La mijlocul secolului al XIX-lea au fost considerate ca fiind „caricaturale” şi chiar „dezonorante pentru adevăratele imagini ale sfinților”. Prezentul le-a adus însă recunoaşterea ca adevărate simboluri ale culturii şi tradițiilor naționale, fiind considerate surse de inspirație pentru arta românească modernă. Vizitatorii pot vedea icoane realizate în ateliere din Transilvania sau Valahia începând cu anii 1600 care îi reprezintă pe Sfântul Gheorghe, Sfânta Parascheva, Fecioara Maria cu Pruncul sau Adormirea Maicii Domnului. Expoziția „Icoane rare româneşti”, de la ignoranță la elogiu, de la Lyon, a fost organizată cu sprijinul Consulatului General al României la Lyon, al Muzeului Național de Artă al României şi face parte din Sezonul Cultural România-Franța.
19:00
„Treizeci de terorişti în libertate - 27 de stânga şi trei de dreapta: numele sunt pe biroul ministrului de interne Matteo Salvini”, a anunţat Ministerul de Interne italian, într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres. „Este vorba de lista actualizată pe care serviciile secrete şi forţele de ordine au elaborat-o după arestarea lui Cesare Battisti”, indică ministerul citat, care precizează că ''14 dintre aceşti terorişti sunt localizaţi în Franţa''. Potrivit Ministerului de Interne italian, guvernul de la Roma este „pregătit pentru demersuri oficiale pentru a cere colaborarea ţărilor care găzduiesc terorişti, începând cu Franţa”. Obiectivul este ca teroriştii respectivi să ajungă în faţa justiţiei italiene, aşa cum s-a întâmplat cu Cesare Battisti. Teroristul de extremă-stânga Cesare Battisti, urmărit de aproape 40 de ani, a sosit luni în Italia pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă într-un penitenciar din Roma. Fost membru al organizaţiei „Proletarii Înarmaţi pentru Comunism”, Battisti a fost arestat în noaptea de 12 ianuarie în oraşul bolivian Santa Cruz, în urma unei operaţiuni comune a forţelor de poliţie italiene şi braziliene. În anii '90, Cesare Battisti a fost condamnat în contumacie de justiţia italiană pentru patru asasinate politice comise în anii '70. Battisti a recunoscut acuzaţia de subversiune politică, dar a respins-o pe cea de crimă. Arestat în 1979, el a evadat în 1981 şi s-a ascuns timp de mai mulţi ani în Mexic şi Franţa, înainte de a fugi în Brazilia în 2004.
18:00
Răspunsul la această întrebare ştiinţifică era ascuns în inelele lui Saturn, se afirmă într-un comunicat de presă publicat vineri de Jet Propulsion Laboratory, un centru de cercetări ştiinţifice deţinut de NASA. Durata unei zile pe Saturn a reprezentat un mister timp de mai multe decenii pentru specialiştii în planetologie, întrucât uriaşa planetă gazoasă nu deţine o suprafaţă solidă cu puncte de reper care să poată fi monitorizate în timpul rotaţiei sale. De asemenea, Saturn are un câmp magnetic neobişnuit, care ascunde viteza de rotaţie a planetei. În timpul orbitelor realizate de sonda Cassini în jurul lui Saturn, instrumentele de la bordul vehiculului spaţial au examinat în detaliu inelele planetei, alcătuite din fragmente de rocă şi de gheaţă. Christopher Mankovich, absolvent al Facultăţii de astronomie şi astrofizică de la Universitatea California din Santa Cruz, a utilizat datele transmise pe Terra de sonda Cassini pentru a studia tiparele undelor existente în interiorul inelelor lui Saturn. Potrivit acestui studiu, publicat joi în Astrophysical Journal, tânărul absolvent universitar a dezvoltat modele teoretice ale structurii interne a planetei Saturn, care se potrivesc cu undele din inele. Acele modele computerizate i-au permis să monitorizeze mişcările din interiorul planetei şi rotaţia acesteia, furnizând astfel oamenilor de ştiinţă dovezi care au contribuit la determinarea duratei unei zile pe această planetă. Autorul studiului a ajuns la concluzia că inelele răspund vibraţiilor emise de planeta însăşi, acţionând la fel ca seismometrele utilizate pentru a măsura mişcările cauzate de seisme. Interiorul lui Saturn vibrează la frecvenţe care cauzează vibraţii în câmpul gravitaţional al planetei. Inelele detectează acele mişcări în câmp, potrivit studiului.
17:45
Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a spus că pentru circumscripția 49 la Est de Republica Moldova vor fi deschise 27 de secții de votare. Pentru circumscripția 50 la Vest de Republica Moldova vor fi deschise 83 de secții de votare, iar pentru circumscripția 51, pentru SUA și Canada, urmează a fi deschise 15 secții de votare. Făcând o analiză comparativă cu alegerile anterioare, Rodica Ciubotaru a menționat că la scrutinul din 24 februarie vor fi deschise mai multe secții de votare peste hotarele țării. La alegerile parlamentare din 2010 numărul acestora a fost de 75, la alegerile din 2014 - ­ 95, la alegerile prezidențiale din 2016 –­ 100. Pentru scrutinul din 24 februarie CEC va transmite peste hotare 625 de mii de seturi de buletine.  Solicitată să comenteze afirmațiile precum că s-au deschis secții de votare nu acolo unde este necesar, Rodica Ciubotaru a declarat că nu toate statele permit deschiderea de secții înafara misiunilor diplomatice și consulate. La alegerile din 24 februarie sunt state în care pentru prima dată vor fi deschise secții de votare. Este vorba de Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, Comisia Electorală Centrală a stabilit că moldovenii domiciliați în regiunea transnistreană vor vota la alegerile parlamentare din 24 februarie și referendumul republican consulativ pe corcumscripțiile 47 și 48 în cadrul a 47 de secții de votare. La alegerile prezidențiale din 2016 pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană au fost deschise trei secții de votare distincte și 27 de secții de votare mixte. Atunci au putut să voteze circa 140 de mii de alegători.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:00
Învingând contracandidaţii săi, Paris şi Melbourne, Rio de Janeiro este primul oraş din lume care a primit acest titlu, în virtutea unui program lansat de UNESCO în colaborare cu Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA) în noiembrie 2018. Oraşul brazilian va găzdui Congresul Mondial al UIA, un eveniment care este organizat din trei în trei ani, în iulie 2020. „Iniţiativa Capitala Mondială a Arhitecturii subliniază angajamentul comun al UNESCO şi UIA de a conserva patrimoniul arhitectural în contextul urban”, a declarat chilianul Ernesto Ottone Ramirez, asistent pentru Cultură al directorului general al UNESCO. „Prin varietatea şi calitatea activităţilor sale, titlul de Capitală Mondială a Arhitecturii atribuit oraşului Rio de Janeiro va demonstra rolul crucial al arhitecturii şi culturii pentru o dezvoltare urbană sustenabilă”, a adăugat acelaşi oficial. Potrivit UNESCO, titlul de Capitală Mondială a Arhitecturii doreşte să devină „un forum internaţional de dezbateri ce vizează provocări globale presante din punct de vedere al culturii, patrimoniului cultural, planificării urbane şi arhitecturii”. Unul dintre cele mai vechi oraşe din Brazilia, Rio de Janeiro deţine un amestec insolit de arhitectură modernă şi colonială, cu situri renumite pe plan mondial, precum statuia lui Iisus Mântuitorul, şi construcţii contemporane precum Museu do Amanha (Muzeul de Mâine).  Oraşul brazilian este, de asemenea, gazda lucrărilor unor arhitecţi de renume, precum Oscar Niemeyer, care a creat şi designul arhitectural al capitalei acestei ţări sud-americane, oraşul Brasilia. 
15:15
Sculptura prezintă un bărbat şi o femeie ce stau unul lângă altul, însoţiţi de hieroglife ale numelor şi ocupaţiilor acestora, scrie Live Science, citat de Descoperă. „Chipurile cuplului au fost distruse, iar hieroglifele sunt degradate”, a declarat Nadine Moeller, directorul Proiectului Tell Edfu. „Îndepărtarea numelui unei persoane în Egiptul străvechi reprezenta un semn al faptului că persoana dorea ca cei decedaţi să nu ajungă în viaţa de apoi”, a explicat Moeller. „Pentru egiptenii din vechime, amintirea persoanelor decedate era un lucru foarte important, astfel ei puteau primi ofrande în viaţa de apoi. Prin indepărtarea numelui unei persoane decedate ştergeai întreaga sa identitate şi lucrurile bune pe care le-au făcut în timpul vieţii”, a declarat Moeller. Hieroglifele sunt greu de descifrat din cauza deteriorării voluntare, iar cercetătorii încearcă să le restaureze pentru a traduce simbolurile. Pănă acum ei au aflat că bărbatul avea titlul de „senior”, iar femeia avea titlul onorific de „nobilă”. Moller a afirmat că cei doi „aparţineau elitei administrative a oraşului Edfu”. Identitatea şi motivul pentru care persoana a încercat să le şteargă existenţa nu sunt sunoscute. De asemenea nu se ştie nici momentul în care sculptura a fost degradată. Altarul în care a fost descoperită sculptura  se află într-o locuinţă construită în 1500 î.Hr - 1450 î.Hr. Conform cercetătorilor, altarul ar fi fost construit pentru venerarea strămoşilor ce s-au aflat în vilă.
14:30
Ofițerul de presă al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”, Nadejda Fotescu, a declarat că țeava de 300 mm s-a spart din cauza gradului înalt de uzură, relatează IPN. Echipele de intervenție sunt la fața locului pentru a localiza scurgerea și a remedia avaria. Locuitorii din zonă nu au apă de aseară. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
14:30
Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni, relatează IPN. Astfel comentează blocul electoral ACUM deschiderea de către Guvern a 125 de secţii de votare înafara Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie.  Blocul ACUM precizează într-un comunicat de presă că cea mai mare nevoie de secții de votare, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în Italia, în orașele Parma, Padova, Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano şi Roma. În Irlanda, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin, însă decizia a fost să fie deschisă în Tralee.  Referitor la SUA, ACUM spune că peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago, iar acum nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, se deschid în alte cinci locuri unde un anumit candidat, formal independent, dar real al PDM-ului, unde angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte. În Franța, potrivit ACUM, trebuiau deschise patru secții noi, două la Paris şi câte una la Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. Însă s-a decis să fie deschisă una singură, în Marseille, unde numărul moldovenilor este mic. În Regatul Unit, erau necesare două secții noi în Londra, însă vor fi deschise în Manchester și Northampton. În cazul României, erau necesare trei secții noi, două în București și una în Iași, însă va fi deschisă o secție în Sibiu. Blocul electoral ACUM menţionează că asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de moldovenii care locuiesc în afara țării. 125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, potrivit deciziei aprobate vineri, 18 ianuarie, de Guvern. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5).  În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.
12:30
Unele dintre cele mai ciudate scuze auzite de angajaţii de la HMRC (HM Revenue & Customs) din Marea Britanie în anul 2018 au fost: „Soacra mea este o vrăjitoare şi m-a blestemat”, „Sunt prea scund pentru a ajunge la cutia poştală” şi „Era prea frig ca să scriu pe tastatură după defectarea centralei termice”. Termenul-limită pentru expedierea online a declaraţiilor aferente anului fiscal 2017-2018 şi pentru plata impozitelor datorate este de 31 ianuarie. Persoanele care nu le vor expedia la timp riscă o amendă iniţială de 100 de lire sterline, urmată de alte posibile penalităţi. Reprezentanţii HMRC au mai dezvăluit că primesc în fiecare an solicitări dubioase de rambursare a unor cheltuieli făcute pentru achiziţionarea unor obiecte. Printre acestea se află pretinsa cumpărare a unui articol de lenjerie intimă realizat din lână, dar şi un tâmplar care solicita un televizor şi sistem audio pentru a-l ajuta să îşi preţuiască locul de muncă. Un alt contribuabil solicita un abonament muzical pentru a putea să asculte muzică în timp ce lucrează. HMRC a spus că toate aceste scuze şi solicitări de rambursare nu au avut succes. Contribuabilii britanici pot fi consiliaţi în completarea acestor documente fiscale pe site-ul guvernamental gov.uk, la o linie telefonică special înfiinţată, dar şi pe reţelele de socializare. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.