Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura creșterea veniturilor angajaților

Evzmd.md, 9 noiembrie 2018 12:45

Potrivit prevederilor proiectului de lege, angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare format din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. „În primul rând nimeni nu va avea de pierdut din salariul pe care îl primește acum. Doi, salariul minim nu va fi mai jos decât minimul de existență pentru persoanele apte de muncă, adică 2 mii de lei. Trei, această diferență dinte salariul cel mai mare și cel mai mic nu va mai fi de 33 de ori așa cum a fost până acum”, a spus Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv din educaţie, sănătate, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% pentru cele finanțate din bugetele locale. Va crește și indemnizația unică la nașterea unui copil. Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2019 prevede că, de la 1 ianuarie, indemnizația unică la naștere va crește cu aproape 700 lei și va constitui 6303 de lei, față de 5645 de lei, cât este în prezent.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 15 minute
11:30
  Vor învăța și pe 8 mai, după care iar vor sta acasă patru zile, transmite IPN. Șefa Serviciului informare și comunicare cu mass media a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Mutruc, a precizat pentru IPN că din data de 9 mai și până pe 12 mai, școlarii vor avea o minivacanță. Ziua de 10 mai, la fel ca și bugetarii, elevii o vor recupera pe data 18 mai. Conform Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal anul de studii 2018-2019, următoarea vacanță a elevilor este cea de vară, din 1 iunie și până pe 31 august. Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația academică se va încheia până la 24 mai.
Acum o oră
11:00
  Astfel, astăzi și mâine, din capitală vor porni mai multe microbuze și autobuze spre localitățile din țară, pentru a transporta pasagerii care aleg să petreacă Paștele alături de rude, transmite MOLDPRES. Solicitat de agenție, Ion Andrușca, director adjunct al Gării auto Nord din capitală, a precizat că astăzi și mâine vor fi operate circa 150 - 180 de curse suplimentare. Pentru asta au fost deja pregătite mijloacele de transport necesare. Ion Andrușca a mai adăugat că din experiența anilor precedenți, în ajunul Paștelui numărul călătorilor crește cu 25-30 la sută. Iurie Chirilă, șeful filialei Gara Sud-Vest din Chișinău, a declarat că instituția dispune de autobuze și microbuze suplimentare care staționează pe teritoriul autogării și care sunt scoase la linie în funcție de necesitate, pe rutele unde este un număr mai mare de călători. Printre localitățile spre care vor circula curse suplimentare se numără Leova, Vulcănești, Bujor. Totuși, potrivit sursei citate, în ultimii ani numărul călătorilor este în scădere. În acest an, Paștele este sărbătorit pe 28 aprilie. Cu această ocazie, bugetarii vor avea o minivacanță de cinci zile.
11:00
  O grevă în cele trei ţări scandinave ar putea afecta aproximativ 170.000 de pasageri în cursul acestui weekend, a avertizat SAS. Compania şi-a exprimat însă speranţa că negocierile vor fi reluate şi se va ajunge la un acord cât mai rapid posibil. "Ca urmare a grevei, zborurile pe rutele interne, europene şi pe distanţe lungi au fost anulate iar mii de călători vor fi afectaţi" a informat SAS într-un comunicat de presă. Greva nu afectează zborurile operate de companiile partenere ale SAS, care reprezintă aproximativ 30% din totalul plecărilor, a adăugat SAS. Luna aceasta sindicatele au cerut celor 1.500 de piloţi ai SAS din Norvegia, Suedia şi Danemarca să intre în grevă începând de vineri 26 aprilie, dacă nu se va ajunge la un acord cu privire la salarii şi alte aspecte. "SAS este pregătit să continue să negocieze dar dacă solicitările piloţilor ar fi îndeplinite acest lucru ar avea consecinţe negative pentru companie" a apreciat transportatorul aerian. "Poziţiile celor două părţi sunt mult prea îndepărtate şi nu există motive să credem că se va ajunge la un compromis" se arată însă într-un comunicat al biroului mediatorului naţional din Norvegia.
10:45
Ministrul apărării în exercițiu, Eugen Sturza, care l-a însoțit pe ambasador, a declarat, potrivit unui comunicat, că renovarea cazărmii, sălilor de studiu, câmpului de ținte multifuncțional și altor obiective se va finaliza în această vară. Centrul Militar de Instruire al Armatei Naționale este renovat prin programul american GPOI, Inițiativa globală pentru operațiuni de menținere a păcii, cu scopul de a asigura o pregătire mai bună a pacificatorilor moldoveni.
Acum 2 ore
10:00
Joi seară, într-o alocuțiune televizată, Iohannis a spus că românii pot da o lecție principalului partid de guvernământ, social-democrat, acuzat că schimbă legile ca să-și salveze liderii și protejații de pedepse pentru corupție. „Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci avem un mandat să acționam imediat, a doua zi”, a declarat președintele Klaus Iohannis, fără să dea detalii.
10:00
Totodată, Ruslan Codreanu spune că nu a luat o decizie referitor la participarea în următorul scrutin pentru fotoliul de primar. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN. „Eu sunt foarte conștient. Nu sunt nici aventurier, nici nu vreau să fac experimente cu viața mea pentru că am niște ani în cariera de funcționar public, de asta eu încă nu am luat o decizie. Există motive suficiente pentru care să vreau să candidez, dar la fel de multe motive argumentate pentru care să nu vreau să candidez. Dar cu siguranță nu vreau să fac experimente pe municipiul Chișinău”, a afirmat Ruslan Codreanu. Dacă își va înainta candidatura, Ruslan Codreanu spune că nu a decis nici dacă va candida independent sau va reprezenta un partid politic. „Există risc să mergi independent. Și riscul major să mergi independent este lipsa sau ruptura pe care o ai cu Consiliul Municipal Chișinău în eventualitatea în care fără CMC este greu să faci ceva. Este posibil, dar este greu. Certuri în CMC sau rupturi în Consiliu nu trebuie să existe. Consiliul trebuie să ia decizii, iar Primăria trebuie să le execute. CMC trebuie să aprobe bugetul, Primăria trebuie să-l realizeze. Să mergi independent este utopic”, a declarat primarul interimar. Ruslan Codreanu a devenit, în anul 2015, consilier municipal în Chișinău, în noiembrie 2017 a fost numit viceprimar al municipiului Chișinău, iar pe 25 aprilie 2018 a preluat interimatul funcției de primar în Chișinău.  
Acum 4 ore
09:00
  Astăzi un dolar costă 17 lei și 89 de bani. Leul românesc se depreciază și valorează 4 lei și 18 de bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească costă 67 și, respectiv, 26 de bani.
09:00
  Întrebat dacă în acest an este puţin probabilă deblocarea banilor, Leancă a declarat că totul este posibil, doar că depinde de cât de repede ne mişcăm cu crearea acestei majorităţi, cu instaurarea noului guvern, cu oameni credibili în funcţiile respective. „Dacă de exemplu va fi ministrul de Externe cineva de la socialişti, ministrul Apărării de la socialişti şi la Educaţie socialist, vă dau cuvântul meu că nimeni n-o să vrea să discute cu noi din principiu. Nici la Bucureşti, în mod special, n-o să discute cu un ministru socialist care să vrea să introducă iarăşi limba moldovenească şi istoria Moldovei, etc.”, consideră Iurie Leancă. Potrivit politicianului, ce fel de majoritate vom avea şi ce fel de guvern va fi este încă un mare necunoscut în această ecuaţie. „Eu în continuare sper, deşi din păcate cred că sunt naiv, că ar fi cazul ca cei care pretind că sunt pro-europeni, ACUM sau cel puţin Maia Sandu, m-aş adresa Maiei Sandu, înţelege care sunt provocările, care e situaţia nu doar aici în Republica Moldova, dar şi cea regională: aşează-te la discuţii cu PD-ul, dacă vreai, invită experţi din Europa, axează-te pe problemele cheie: justiţie, economie, sociale, faceţi un plan de acţiuni. Vă înţelegeţi- fantastic, nu vă înţelegeţi- atunci cel puţin aţi încercat şi pentru asta aţi fost delegaţi în Parlamentul ţării, dar aşa când toţi s-au băgat în tranşee şi comunică nu ştiu cum prin telegrame, prin poştă sovietică am impresia, atunci iată că timpul trece şi situaţia nu se schimbă spre bine”, a declarat Iurie Leancă. 
08:45
  La Orhei se aşteaptă 20 grade, în timp ce la Tiraspol se anunţă 21 de grade. La Leova valorile vor ajunge până la 22 de grade Celsius. Maxime de 23 de grade se vor înregistra la Comrat şi Cahul.  În Capitală, astăzi se vor înregistra până la 21 de grade Celsius. În weekend cerul va fi variabil, iar la începutul săptămânii viitoare va ploua. Ziua, maximele vor ajunge până la 24 de grade, iar pe timp de noapte temperaturile vor fi între cinci şi 12 grade Celsius.  Astăzi, în cea mai mare parte a Europei cerul va fi variabil, în unele regiuni vor cădea ploi slabe. La Madrid termometrele vor indica 18 grade Celsius, în timp ce la Paris va fi cu un grad mai puţin. La Londra se vor înregistra 14 grade, la Berlin sunt anunţate temperaturi de 26 de grade Celsius, iar la Roma şi Viena vor fi 22 şi, respectiv, 28 de grade. La Praga temperaturile vor ajunge la 25 de grade Celsius. La Varşovia şi Budapesta se anunţă 28 de grade, pe când în capitala Serbiei va fi cu un grad mai cald. La Bucureşti maximile vor ajunge până la 25 de grade , la Atena 24 grade, iar la Kiev, Moscova şi Ankara valorile nu vor depăşi 22 grade Celsius.      
08:30
  Evenimente 1775: În urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intră în componența Imperiului Habsburgic. 1877: Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunăre de către artileria turcă, armata română deschide focul asupra Vidinului. 1902: S–a înființat "Fotbal Club Timișoara". Peste câțiva ani se va transforma în Clubul Atletic Timișoara. 1913: A fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai). 1920: La Cluj este înființat primul institut speologic din lume. 1923: Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) se căsătorește cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon la Westminster Abbey. 1925: Paul von Hindenburg îl învinge pe Wilhelm Marx în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale germane și devine primul șef de stat al Republicii de la Weimar ales direct. 1931: New York, a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actrița Fay Marbe. 1933: S-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste. 1937: Războiul Civil Spaniol: Bombardarea orașului Guernica de către aviația germană. 1945: A fost adoptată Carta Națiunilor Unite (a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945). 1954: Are loc Conferința de la Geneva cu scopul de a restabilirea păcii în Indochina și în Coreea. 1964: Oficialii statelor africane Tanganika și Zanzibar și-au dat mâna pentru a forma un nou stat, Tanzania. 1976: Decernarea premiului "Pomme d'or" al Federației internaționale a ziariștilor și scriitorilor de turism (FIJET), zonei turistice Bucovina din România. 1986: S–a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev. 1992: Regele Mihai efectuează prima vizită în România după 1989; a fost primit cu entuziasm la București. 1993: Curtea Constituțională a decis că Academia Română are competența de a stabili normele ortografice ale limbii române. Are loc revenirea la grafia cu litera „â” în loc de „î”, în anumite poziții din cuvânt și la scrierea cu „sunt”, „suntem”, sunteți” în loc de „sînt, sîntem, sînteți”. 2005: Răpitorii celor trei jurnaliști români au prelungit pînă pe 27 aprilie, la ora 18.00, ultimatumul dat autorităților române cu privire la retragerea trupelor din Irak. Nașteri 121: Marcus Aurelius, împărat roman (d. 180) 1573: Maria de Medici, regină a Franței, a doua soție a lui Henric al IV-lea (d. 1642) 1648: Pedro al II-lea al Portugaliei (d. 1706) 1655: Rinaldo d'Este, Duce de Modena (d. 1737) 1711: David Hume, filosof britanic (d. 1776) 1782: Maria Amalia a celor Două Sicilii (d. 1866) 1798: Ferdinand Victor Eugene Delacroix, pictor francez (d. 1863) 1841: Wilhelm Scherer, critic și filolog austiac (d. 1886) 1849: Felix Klein, matematician german (d. 1925) 1865: Akseli Gallen-Kallela, pictor și grafician finlandez (d. 1931) 1879: Owen Willans Richardson. fizician britanic, laureat al Premiului Nobel (d. 1959) 1889: Ludwig Wittgenstein, filosof englez de origine austriacă (d. 1951) 1894: Rudolf Hess, politician german nazist (d. 1987) 1898: Vicente Aleixandre, poet spaniol, distins cu Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1977 (d. 1984) 1922: Ștefan Augustin Doinaș, poet, membru al Academiei Române, președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor (d. 2002) 1932: Michael Smith, chimist englez, laureat Nobel (d. 2000) 1933: Arno Allan Penzias, fizician american, laureat Nobel 1935: George Draga, compozitor român 1936: Virgil Andriescu, actor român 1937: Ieronim Tataru, critic și istoric literar 1949: Constantin Amarie, politician român 1981: Matthieu Delpierre, fotbalist francez Decese 1192: Împăratul Go-Shirakawa al Japoniei (n. 1127) 1910: Bjørnstjerne Bjørnson, poet, prozator, dramaturg și ziarist norvegian, laureat Nobel (n. 1832) 1932: Hart Crane, poet american (n. 1899) 1938: Edmund Husserl, filosof austriac, considerat părintele fenomenologiei (n. 1859) 1940: Carl Bosch, chimist german, laureat Nobel (n. 1874) 1951: Arnold Sommerfeld, fizician și matematician german (n. 1868) 1963: Vasile Voiculescu, poet, prozator și dramaturg român (n. 1884) 1969: Morihei Ueshiba, cel care în anii 1940 a dezvoltat tehnicile și filosofia aikido (n. 1883) 1982: Ovidiu Gologan, operator de film (n. 1912) 1984: Count Basie, jazzman american (n. 1904) 2002: Brândușa Prelipceanu, jurnalistă și traducătoare română (n. 1949) 2004: Titus Mocanu, estetician din România (n. 1923) 2007: Florea Dumitrache, fotbalist român (n. 1948) 2017: Jonathan Demme, regizor american (n. 1944)
08:15
  1. Chişinău, sectorul Rîşcani: str.Socoleni 15, 17 – în intervalul de timp între 09:00 – 13:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric 2. Cahul: s.Roșu – parțial, în intervalul de timp între 13:30 – 15:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Vadul lui Isac – parțial în intervalul de timp între 14:00 – 17:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului 3. Comrat (UTA Găgăuzia): or.Comrat: str.Cikalov, Grigore Cotovschi, Pobeda – parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 18:30 pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s.Cazaclia: str.Cazaclia, Lenin, Pervomaiscaea, Lesnaia – parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Cioc-Maidan: str.Colhoznaea, Grigore Cotovschi, Octeabriscaea, s.Cioc-Maidan, Serghei Lazo – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:10 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Cișmichioi: str.Andrei Tupolev, Bolgradscaea, Budionnîi, Chirov, Cicalov, Cosmonavtov, Crutaea, Cutuzova, Dubinina, Dunaiscaea, Dzerjinscogo, Gheorghi Jucov, Gherman Titov, Gherţena, Goricogo, Grigore Cotovschi, Iurie Gagarin, Lebedenco, Lenin, Lenin str-la, Limanscaea, Macarenco, Miciurin, Miciurin str-la, Mihail Frunze, Mihail Lermontov, Mihail Lomonosov, Molodejnaea, Nicolai Gogol, Nicolai Pirogov, Ogorodnaea, Ovrajnaea, Pavlova, Pescianaea, Pionerscaea, Pionerschii str-la, Pocitovaea, Pogranicinaea, Polevaea, Preanicinicova, Pugaceva, Reniiscaea, s.Cismicioi, Solnecinaea, Suvorova, Şcolinaea, Tanchistov, Teplicinaea, Topolinaea, Tvardovscogo, Uşinscogo, Voinov Internaţionalistov, Voroşilov, Zelionîi str-la – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Valea Perjei: str.Calinina, Iubileinaea, Pobedî – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 11:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric 4. Călăraşi: s.Bravicea – parțial, în intervalul de timp între 09:50 – 16:30 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s.Vălcineț: str. 1 Mai, 27 August, 9 Mai, Aron Pumnul, B.P.Hajdeu, Ciprian Porumbescu, Cuza Vodă, D.Cantemir, Gavriil Muzicescu, Ion Neculce, Gagarin, Luceafărul, M.Viteazul, Păcii, Timoșenco, Trandafirilor – parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 17:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor 5. Căuşeni: s.Chircăiești – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 12:30 pentru conectarea clienţilor noi s.Tănătarii Noi – parțial, în intervalul de timp între 13:00 – 15:00 pentru conectarea clienţilor noi 6. Cimişlia: s.Satul Nou – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Selemet: str. 31 August 1989, Fintinilor, Gradinilor, Maria Drăgan, Selemet, Ştefan cel Mare şi Sfînt – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric 7. Criuleni: s.Mășcăuți – parțial, în intervalul de timp între 09:20 – 15:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Ratuș (s.Drăsliceni – numai cons.juridici) – parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 14:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric 8. Hînceşti: s.Calmațui – parțial, în intervalul de timp între 08:15 – 20:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA 9. Ialoveni: or.Ialoveni: str.Betania, Gr.Vieru, Ialoveni, Moldova – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:00 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice or.Ialoveni: str-la 27 August, Cetatea Albă, Chilia, Hotinului, Hotinului str-la, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Veniamin Zarzăr, 27 August – parțial, în intervalul de timp între 09:15 – 18:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Costești: str.Ștefan cel Mare, Sf.Nicolae, Salcîmilor, M.Kogîlniceanu, M.Eminecsu, D.Cantemir – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Răzeni – parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Țipala – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:20 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Văsieni – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA 10. Leova: or.Iargara: str.Constantin Negruzzi, Cosmonavtov, Dimitrie Cantemir, Iurie Gagarin, Mioriţa, Sfîntul Dumitru – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor 11. Orhei: or.Orhei: str. 8 Martie, B.P.Hajdeu, S.Lazo, Sesiunea 13 – parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric or.Orhei: str.Chişinăului, Ciprian Porumbescu, Costişei, Dimo Nicolai, Gheorghe Asachi, Grigore Ureche, Hotin, Ioan Vodă, Ion Neculce, Ion Soltîs, Iurie Gagarin, Izvoraş, Mihail Frunze, Vasile Mahu, Victoria – parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 19:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Step-Soci – parțial, în intervalul de timp între 09:15 – 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Voroteț – parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 17:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor 12. Strășeni: s.Voinova – parțial în intervalul de timp între 08:40 – 16:00, pentru conectarea noului consumator 13. Taraclia: or.Taraclia: str.Dimitrov, Lesnaea, Pervomaiscaea, Raevski, Ştefan cel Mare şi Sfînt – parțial în intervalul de timp între 15:30 – 17:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Budăi: str.Iurie Gagarin, Mihail Frunze, Mira, Molodejnaea – parțial, în intervalul de timp între 11:00 – 15:00 pentru conectarea clienţilor noi Pentru informații suplimentare contactați Serviciul Suport Clienți al companiei la telefonul 022-43-11-11.
08:15
  Editorialul face, printre altele, următoarele remarci: "Putin şi Kim ştiu că problema coreeană poate fi soluţionată doar în colaborare cu alte ţări. În realitate, cei doi bărbaţi puternici au avut un singur scop (când s-au întâlnit): au vrut să fie prezenţi pe scena mondială. Abordarea frecventă a lui Kim, o demonstraţie a puterii nord-coreene, este de importanţă existenţială pentru acesta. Nu are multe de pierdut. Aşa că îi place să facă paradă de instrumentele sale nucleare de tortură, evidenţiind de fiecare dată că este dispus să le folosească. Totuşi, pentru Putin au fost mai multe lucruri în joc. De la Vladivostok, el a luat avionul spre Beijing pentru a participa la Forumul Chinei 'O centură, un drum'. Principalul motiv al interesului lui Putin de a intensifica politica Rusiei în chestiunea coreeană poate fi găsit chiar acolo, la Beijing."  
08:00
  Taur –  Cei născuți în zodia Taur se simt foarte bine din punct de vedere fizic și psihic și reușesc să-și pună ordine atât în idei, cât și în tot ce ține de sectorul profesional. Dacă vor lucra astăzi, vor fi foarte eficienți și determinați să-și împlinească planurile. Horoscopul de azi pentru zodia Taur le cere să fie atenți la imaginea și statutul profesional pe care și le-au creat, să nu se pună într-o lumină nefavorabilă prin dialog și acțiuni impulsive. Gemeni –  Cei născuți în zodia Gemeni  pot pleca într-o călătorie pe care și-au programat-o pe ultima sută de metri. Este posibil să primească chiar oferte din străinătate pentru petrecerea unei vacanțe dincolo de granițele țării. Horoscopul de azi pentru zodia Gemeni îi sfătuiește să nu se lase conduși de impulsivitatea momentului pentru a lua o decizie radicală, mai alse dacă este vorba de sectorul profesional. Rac –  Cei născuți în zodia Rac au ocazia să primească o sumă de bani, un avantaj material, un cadou neașteptat. Moment favorabil din punct de vedere financiar, însă cu atenționarea că pot fi și păcăliți, înșelați sau furați. Horoscopul de azi pentru zodia Rac îi sfătuiește să nu acorde celor din jur mai multă încredere decât trebuie, chiar dacă este vorba de prieteni. Leu –  Cei născuți în zodia Leu pot avea parte de tensiuni în cuplu, dar mai ales în zona profesională. Nativii pot intra în conflicte de interes, de imagine cu partenerii de afaceri și colaboratorii și sunt sfătuiți să fie foarte diplomați în administrarea contextului. Horoscopul de azi pentru zodia Leu îi sfătuiește să nu se afișeze cu persoane care simt că nu-i reprezintă și aici poate fi vorba inclusiv de un nou partener de cuplu. Fecioară –  Cei născuți în zodia Fecioară pot avea parte de evenimente neplăcute la locul de muncă care să le strice tot cheful. Cei care sunt liberi pot fi chemați la birou. Pe de altă parte, starea de sănătate este foarte fragilă acum și horoscopul de azi pentru zodia Fecioară îi sfătuiește să se odihnească mai mult și să evite excesele de orice fel. Balanță –  Cei născuți în zodia Balanță au ocazia să petreacă mai mult timp cu persoana iubită și discuțiile despre copii, despre mărirea familiei nu vor lipsi. Unii nativi chiar pot deveni părinți acum sau pot afla că vor urma să intre în acest rol. Horoscopul de azi pentru zodia Balanță crează un context astrologic favorabil activităților sportive, distractive, dar și artistice. Scorpion –  Cei născuți în zodia Scorpion pot avea parte de discuții în contradictoriu cu membrii fa,miliei și cauza cea mai probabilă este legată de locuință. Poate fi vorba de un partaj, de o moștenire sau, de ce nu, de o vânzare, cumpărare a unui imobil. Horoscopul de azi pentru zodia Scorpion îi sfătuiește să caute înțelegere și sprijin în familie și nicidecum dezbinare. Săgetător –  Cei născuți în zodia Săgetător pot pleca în scurte deplasări, posibil la rude sau la prieteni cu ocazia Paștelui. Sectorul comunicării este bine aspectat, prin urmare dialogurile vor fi plăcute, însă nu este exclus ca o veste sosită pe neașteptate să strice întreg contextul. Horoscopul de azi pentru zodia Săgetător le poate aduce dezamăgiri și nemulțumiri legate de partenerii de afaceri. Capricorn –  Cei născuți în zodia Capricorn se preocupă de încheierea unor contracte care vor aduce în viitor stabilizarea situației financiare. Nativii chiar pot primi sume de bani neașteptate pentru colaborări mai vechi, sume de bani sub formă de remunerație. Horoscopul de azi pentru zodia Capricorn îi sfătuiește să evite cheltuielile care nu sunt neapărat necesare. Vărsător –  Cei născuți în zodia Vărsător se simt foarte bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Nativii sunt energici, veseli, entuziasmați și motivați să-și îndeplinească planurile. Moment favorabil pentru a se detașa de stresul zilnic.   Pești –  Cei născuți în zodia Pești pot trece printr-o stare sufletească ciudată. Deși au tendința de a se închide în ei, de a se interioriza și a medita, vor simți nevoia să se exteriorizeze cu autoironie și sarcasm. Cu alte cuvinte, nativii pot urla în gura mare și cu zâmbetul pe buze o durere sufletească, o dezamăgire, o neplăcere. Horoscopul de azi pentru zodia Pești le poate induce o stare de visare, de fantezie și iluzionare, însă nu pare a le fi benefică, prin urmare este de preferat să rămână ancorați în realitate, chiar dacă o vor face forțaț.
Acum 24 ore
18:15
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că mesajul înaltului reprezentant al UE face publice fără vreun echivoc îngrijorările Bruxellesului față de lipsa de progres, în special în justiție, și enunță așteptările sale de principiu asupra cooperării cu viitoarele autorități ale Republicii Moldova. „Merită subliniată maniera transparentă, publică și tranșantă în care Uniunea Europeană aduce la cunoștința clasei politice și a întregii populații abordarea sa față cu situația creată în aceste câteva luni de după alegerile parlamentare. Este evident că Uniunea Europeană își dorește normalizarea raporturilor cu Republica Moldova, după cum și faptul că mingea este în terenul noilor lideri de la Chișinău”, susține Gheorghe Cojocaru. Cât despre eventualitatea interpretării mesajului ambasadorului UE drept sprijin acordat anumitor forțe politice cu reprezentare în noul legislativ, Gheorghe Cojocaru a remarcat că poziția Uniunii Europene este net în favoarea societății și perspectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova. „Merită de asemenea reținut și faptul că mesajul respectiv a fost făcut public într-un interviu presei, și nu în fața reprezentanților vreunor formațiuni politice sau fracțiuni parlamentare, după cum și că poziția expusă nu este orientată împotriva unor partide anume”, opinează publicistul. Istoricul consideră că, de poziția exprimată de ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, ar putea fi deranjați „cei cu musca pe căciulă, care încă n-au ieșit la lumină, cât timp dosarul Kroll 2 nu este făcut public”. „Fără niciun dubiu, prin această prezentare a punctului său de vedere, Uniunea Europeană își dorește să miște carul din loc, pentru a nu-l lăsa să se împotmolească definitiv”, a spus Gheorghe Cojocaru. Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a vorbit într-un interviu pentru IPN, că „formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”. Potrivit lui, „persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie”. Oficialul a mai spus că „Uniunea Europeană urmărește funcționarea tuturor organelor și instituțiilor de stat din Republica Moldova. Justiția trebuie să fie independentă, dar nu selectivă, iar instituțiile funcționale și independente”.
18:15
Într-o declarație de presă a oficialului, citată de IPN, se spune că FMI a acordat întotdeauna o importanță deosebită aspectului ce ține de independența instituțională a băncilor centrale și independența lor în promovarea politicilor. „Reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei și la fortificarea autonomiei sale. Actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM”, se spune în declarație. Volodymyr Tulin a mai spus că în ceea „ce ține de convertirea creditelor de urgență, acordate băncilor cu probleme în anii 2014-2015, în hârtii de valoare de stat, aceasta este absolut necesară în vederea asigurării viabilității bilanțului contabil al BNM și, prin urmare, a capacității Băncii Naționale de a realiza mandatul de menținere a stabilității prețurilor și a stabilității financiare”. Oficialul mai menționează că „în continuare, este esențial de protejat rezultatele obținute cu mult efort și de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente, care asigură funcționalitatea băncii centrale”. Reprezentantul FMI menționează că instituția pe care o reprezintă va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu.
17:00
"Tehnologia nu este nici bună nici rea, este doar o unealtă prin care putem avem acces mai mult ca niciodată la lume, dar să nu uităm că preţul pe care îl plătim este viaţa noastră privată. A încerca să separăm cele două lucruri este o naivitate", a asigurat el, citat de Agerpres.  Şahistul de origine rusă, care şi-a luat naţionalitatea croată, a subliniat că utilizatorii trebuie să ceară unor companii ca Google, Amazon sau Facebook să le protejeze informaţia şi datele personale. Există "un dublu standard" când este vorba de utilizarea tehnologiei între "lumea reală şi cea virtuală", a explicat Kasparov. Fostul şahist se află în Mexic pentru a susţine o conferinţă în cadrul târgului de tehnologie şi creativitate - Talent Land 2019 - care se desfăşoară la Guadalajara până la 26 aprilie şi care reuneşte aproape 30.000 de participanţi. Potrivit şahistului care a jucat împotriva inteligenţei artificiale, colectarea datelor şi a informaţiilor prin intermediul reţelelor de socializare şi internetului este "noul Război Rece", pentru că pot fi manipulate de ţări în scopuri politice şi economice. "Toată această informaţie a fost produsă şi înmagazinată şi prin urmare devine ţinta multor ţări. Se va găsi întotdeauna cineva care să o manipuleze (...) este important să o vedem ca pe un nou război rece (...) şi o temă căreia trebuie să-i acordăm o mare atenţie", a avertizat el. Kasparov a vorbit în faţa mass-media despre "răul" făcut de preşedintele american, Donald Trump, ţărilor aliate, dar a avertizat că este o problemă "temporară" pentru că la un moment el va pleca din scaunul prezidenţial. Autor al unor cărţi despre şah şi tehnologie, Kasparov a subliniat că noile generaţii au acum mai multe oportunităţi pentru a se apropia de şah, deoarece beneficiază de un mare număr de aplicaţii interactive. "Poate fi un factor pozitiv pentru că îi învăţa mai uşor limbajul şahului. Ideea este de a găsi avantajele tehnologiilor şi de a le completa cu abilităţi", a precizat el. Talent Land impulsionează interesul tinerilor pentru diferite domenii tehnologice, prin intermediul a 1.700 ore de conţinuturi repartizate în şapte domenii sau arii tematice. Activităţile includ conferinţe cu Randy Zuckerberg, fostă şefă de marketing la compania Facebook înfiinţată de fratele ei Mark Zuckerberg; Rossana Myers, cofondatoare şi CEO la compania de braţe robotice inteligente Carbon Robotics, sau cu primul astronaut mexican, Rodolfo Neri.
16:45
Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, avertizorii de integritate trebuie protejați de lege, deoarece sunt persoane cheie în lupta împotriva corupției într-o societate democratică, iar siguranța protecției îi va stimula să semnaleze cazurile de corupție și nu doar. Opinia a fost exprimată în cadrul unei mese rotunde, organizate de API și portalul moldovacurata.md, transmite IPN. „La noi, din păcate, nu s-a întreprins nimic ca oamenii care au semnalat cazuri de corupție să fie protejați. Avem chiar cazuri scandaloase când avertizorii de integritate suportă consecințe, pentru că le sunt intentate dosare, pe alte subiecte aparent. Dar este clar pentru orice om cu rațiune că este vorba de o răzbunare pentru faptul că au semnalat corupția în diferite instituții publice”, susține directorul API. Petru Macovei susține că pentru ca avertizorii de integritate să primească protecției, legea trebuie pusă în aplicare la modul practic de cei responsabili de implementarea legislației pe segmentul juridic și anticorupție. Este vorba despre Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului care, conform legislației, au competențe de protecție a avertizorilor de integritate. Experta anticorupție, Cristina Țărnă, care este și ex-vicedirector CNA, a remarcat că Legea privind avertizorii de integritate a fost adoptată ca și condiționalitate din partea Uniunii Europene. Legea reglementează dezvăluirile practicilor ilegale din cadrul instituțiilor publice și private, procedura de examinare a acestor și enumeră drepturile avertizorilor de integritate precum și măsurile de protecție. Astfel, autoritatea de examinare pentru cazuri de corupție poate fi CNA sau Procuratura Anticorupție. Totodată, autoritatea de protecție trebuie să fie Oficiul Ombudsmanului. Avertizorul de integritate poate semnala practicile ilegale pe intern, adică să informeze angajatorul, pe extern – autoritățile de examinare sau o poate face public. Dacă avertizorul de integritate semnalează problema, conform legii, trebuie să-i fie asigurată confidențialitatea. Dacă acesta este supus răzbunării, este în drept să solicite protecție, respectiv de la angajator sau avocatul poporului. Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție la CNA, susține că Centrul a format o comisie care a elaborat un regulament de activitate și a reglementat pe intern procedurile de primire a avertizărilor de integritate. În opinia sa, este important ca cetățenii să cunoască căile de comunicare a actelor de corupție, cum ar fi linia fierbinte, site-ul CNA, unde este un compartiment aparte de informare referitor la depunerea sesizărilor inclusiv online. De asemenea, sesizări pot fi expediate pe adresa electronică a Centrului, dar și depuse la sediul CNA. Șeful Direcției a mai spus că regulamentul impune anumite responsabilități pentru fiecare angajat, astfel încât să nu existe scurgeri de informație. Olga Vacarciuc, secretar general la Oficiul Avocatul Poporului, a menționat că instituția, până în prezent, nu a avut vreo adresare din partea unui avertizor de integritate. Astfel, nu a fost posibilă testarea în practică a prevederilor legislației cu privire la protecție. Totodată, spune Olga Vacarciuc, există și limitele cadrului normativ și anume în Legea cu privire la avocatul poporului care stabilește cum trebuie aceștia să intervină și în ce cazuri. „Cea mai mare provocare pentru noi este cum să selectăm acele modalități de intervenție, așa ca avertizorul dacă se adresează să fie convins că primește acea protecție la care se așteaptă”, a spus Olga Vacarciuc. Legea privind avertizorii de integritate a fost adoptată în iulie 2018 și a intrat în vigoare în luna noiembrie a aceluiași an.
14:45
„Expoziția de astăzi se concentrează asupra unei colecții de fotografii istorice valoroase semnificative și imagini frumoase care reflectă realizările din domeniile politic, economic, cultural, științific și diplomatic ale Chinei. Putem spune că este sumarul istoric al celor 70 de ani de la înființarea Chinei Noi și 40 de ani de la reformă”, a declarat ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, prezent la eveniment. Ambasadorul a menționat că „în acest an Republica Populară Chineză împlinește 70 de ani de când poporul chinez, sub conducerea Partidului Comunist Chinez, a muncit din greu, a mers într-un pas cu tendințele și treptat a urmat calea de dezvoltare corespunzătoare condițiilor naționale ale Chinei. A creat miracole unul după altul, iar economia și societatea Chinei au suferit schimbări grandioase, obținând realizări istorice remarcabile”. Totodată, acum 40 de ani, spune Zhang Yinghong, Partidul Comunist Chinez a luat o decizie majoră de a implementa politica de reformă și deschidere, a reunit și a condus poporul chinez să lupte și să înceapă o afacere, a rezistat diferitelor teste și a realizat performanțe imense de dezvoltare. Oficialul a mai spus că Republica Populară Chineză a devenit a doua cea mai mare putere economică din lume, cel mai mare comerciant de bunuri, cea mai mare țară industrială, al doilea mare consumator de bunuri și cea mai mare rezervă valutară. „Există o veche zicală chineză ce reprezintă viziunea și moralitatea respectată de națiunea chineză: „Dacă ai avere, împarte-o cu alții”. Chinezii depun tot sufletul în dezvoltarea propriei afaceri și în același timp sunt dispuși să facă tot posibilul pentru a contribui la pacea și dezvoltarea mondială. În 2013, președintele Chinei, Xi Jinping, a propus inițiativa de cooperare „O Centură, Un Drum”, care are scopul să consolideze cooperarea globală cu țările de-a lungul rutei, obținerea de beneficii reciproce și prosperitate comună și să aducă beneficii tangibile popoarelor din fiecare țară. China promovează în mod activ construirea unei economii mondiale deschise, crearea unei comunități a destinului uman, promovează schimbări în sistemul de guvernanță globală și contribuie continuu la pacea și dezvoltarea mondială cu înțelepciunea, potențialul și soluțiile Chinei”, a mai declarat ambasadorul Zhang Yinghong. Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că este deja o tradiție frumoasă ca Ambasada Republicii Chineze la Chișinău să doneze cărți pentru Biblioteca Națională, aceasta deținând acum o „colecție considerabilă” în limbile chineză, engleză, română și rusă. „Iată că astăzi ea se va completa cu 144 de cărți, toate de calitate, editate la cele mai prestigioase edituri din China, dar și din alte țări”, a precizat Elena Pintilei. „O noutate este că în această colecție sunt prezente cărți în limba română editate la București, care reprezintă o achiziție destul de valoroasă pentru o instituție cum este Biblioteca Națională. Toate aceste cărți reprezintă istoria culturii, civilizației, politicii Republicii Populare Chineze – un model pentru Republica Moldova, dar și pentru alte țări”, a apreciat directoarea Bibliotecii Naționale. Biblioteca Națională deține în prezent 1.250 de cărți editate în China, peste o mie de cărți în mai multe limbi despre China, precum și 50 de cărți de studiere a limbii chineze.
14:30
  Cercetători de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) au implantat electrozi în creierele unor voluntari şi au decodat semnalele produse în centrele cerebrale ale vorbirii pentru a ghida o versiune computerizată a tractului lor vocal - buze, maxilar, limbă şi laringe - să genereze vorbire articulată prin intermediul unui sintetizator vocal. Acel tip de vorbire astfel obţinută a fost în cea mai mare parte inteligibilă, deşi au existat şi câteva fragmente mai puţin articulate, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să spere că, după anumite îmbunătăţiri ale tehnologiei, vor putea să dezvolte în următorii ani un dispozitiv viabil din punct de vedere clinic pentru pacienţii care şi-au pierdut abilitatea de a vorbi. "Am fost şocaţi când am auzit rezultatele - nu ne vedea să credem ce auzeam. A fost incredibil de interesant să constatăm că multe dintre aspectele vorbirii reale erau prezente în rezultatul final produs de sintetizator", a declarat Josh Chartier, coautor al studiului şi doctorand la UCSF. "În mod clar, mai avem de lucru pentru ca acest dispozitiv să devină mai natural şi mai inteligibil, însă suntem deja foarte impresionaţi de cât de multe lucruri au putut fi decodate din activitatea cerebrală", a adăugat el. AVC şi alte afecţiuni, precum paralizia cerebrală, scleroza laterală amiotrofică (ALS), maladia Parkinson şi scleroza multiplă, vătămările cerebrale şi anumite forme de cancer distrug în anumite cazuri abilitatea pacienţilor de a vorbi. Unii dintre pacienţi folosesc deja dispozitive care urmăresc mişcările oculare sau ale muşchilor faciali pentru a rosti cuvinte, cu mare greutate, pe litere, însă producerea unui text scris sau a unui limbaj sintetizat în acest fel este foarte lentă, nepermiţând mai mult de 10 cuvinte pe minut. Vorbirea naturală foloseşte în medie între 100 şi 150 de cuvinte pe minut. Cei cinci voluntari, cu toţii capabili să vorbească, au avut şansa de a participa la acest studiu întrucât erau pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie şi cărora urma să le fie oricum implantaţi electrozi în creier, temporar, pentru a identifica sursa crizelor, înainte de a fi operaţi de medici specializaţi în neurochirurgie. Cercetările viitoare vor testa noua tehnologie pe pacienţi care nu pot să vorbească. Voluntarii au citit diverse texte cu voce tare în timp ce cercetătorii monitorizau activitatea din anumite regiuni ale creierului implicate în producerea limbajului. Oamenii de ştiinţă au identificat mişcările tractului vocal de care este nevoie pentru a produce vorbire şi au creat apoi "un tract vocal virtual" pentru fiecare voluntar, ce putea fi controlat de activitatea lor cerebrală şi să producă un limbaj sintetizat. "Foarte puţini dintre noi au o idee reală, în realitate, despre ceea ce se petrece în gura noastră atunci când vorbim", a explicat neurochirurgul Edward Chang, autorul principal al acestui studiu publicat în revista Nature. "Creierul traduce acele gânduri despre ceea ce vrei să spui în mişcări ale tractului vocal şi acesta era aspectul pe care noi voiam să îl descifrăm", a adăugat el. Cercetătorii americani au avut mai mult succes în sintetizarea unor sunete cu pronunţie mai lentă precum "ş" şi mai puţin succes cu sintetizarea unor sunete cu pronunţie mai abruptă, precum "b" şi "p". Tehnologia nu a funcţionat la fel de bine atunci când cercetătorii au încercat să decodeze activitatea cerebrală direct în limbaj, fără utilizarea unui tract vocal virtual. "Continuăm să lucrăm pentru a face vorbirea sintetizată mai clară şi mai puţin confuză. Este, parţial, o consecinţă a algoritmilor pe care îi folosim, dar noi credem că ar trebui să putem să obţinem rezultate mai bune pe măsură ce vom îmbunătăţi această tehnologie", a declarat Josh Chartier. "Sperăm că această descoperire va oferi o rază de speranţă oamenilor cu afecţiuni care îi împiedică să se exprime, pentru ca într-o bună zi ei să îşi poată recupera abilitatea de a comunica, deoarece ea reprezintă o parte fundamentală din ceea ce suntem noi ca oameni", a mai spus coautorul studiului.
13:45
Într-o conferință de presă, Daniel Mazepa, specialist în cadrul Direcției generale securitate publică a IGP, a îndemnat populația să nu lase locuința nesupravegheată, dacă pleacă cu toată familia de acasă. Fie, lasă responsabil un vecin sau activează sistemul de alarmă, deoarece în perioada sărbătorilor se întețesc cazurile de furt din locuințe, dar și pungășiile. Oamenii mai sunt îndemnați să nu consume băuturi alcoolice în locurile publice și să nu lase fără supraveghere copiii, atunci când se vor afla în spații aglomerate. Șoferii sunt îndemnați să nu urce în nici un caz băuți la volan sau să lase mașinile parcate în locuri neautorizate. O altă recomandare este să nu lase unitățile de transport nesupravegheate și să nu lase bunuri de valoare la vedere în automobile. Posesorii de arme sunt atenționați să le lase acasă în safeuri. Daniel Mazepa a menționat că, de obicei, la mesele de sărbătoare se consumă alcool, iar portul armei și consumul de băuturi alcoolice sunt lucruri incompatibile. Oamenii mai sunt îndemnați să nu meargă în seara Învierii în lăcașele sfinte în stare de ebrietate, pentru a nu perturba liniștea. Pentru a asigura ordinea publică, în preajma bisericilor se vor afla câte doi polițiști. Daniel Mazepa a amintit că rugurile sunt interzise și a îndemnat oamenii să se abțină de la organizarea lor. Potrivit lui Pavel Apostol, șeful Serviciului InfoTrafic, va fi mărit numărul echipajelor de patrulare, în special vineri și sâmbătă, la ieșirile din Chișinău. La fel și luni, 29 aprilie, în a doua parte a zilei, când cei plecați vor reveni în capitală. Pavel Apostol a îndemnat șoferii să nu depășească limita de viteză. Inspectorii de patrulare se vor afla la datorie în aceste zile, inclusiv pe toate traseele din țară. Conform datelor INP, anul trecut, în perioada sărbătorilor de Paști, în urma accidentelor rutiere au decedat 13 persoane, iar peste o sută au fost traumatizate. Sâmbătă seara, în adiacentul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală, parcarea automobilelor va fi interzisă. Pentru a evita crearea ambuteiajelor în centrul capitalei, șoferii sunt îndemnați să evite bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada Columna, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Pușkin.
13:45
Informaţia despre exerciţiul militar precede vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Beijing. Şeful statului rus urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele chinez Xi Jinping în cadrul Forumului „Belt and Road” ce va avea loc în capitala chineză, potrivit presei ruse, scrie dpa, citat de Agerpres.  Preşedintele rus s-a întâlnit joi cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un la Vladivostok, pe coasta rusă a Pacificului. Discuţiile dintre cei doi lideri urmau să se concentreze pe programul nuclear al Coreei de Nord, intervenind după eşecul summitului dintre Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump asupra denuclearizăii desfăşurat în februarie.
12:15
Obiectivul este de a le trimite pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a fi obţinute informaţii care „vor accelera dezvoltarea de tratamente pentru calculi renali, artrită şi alte afecţiuni prezente pe Terra”, potrivit National Institute of Mental Health (NIMH) din SUA. NIMH notează că ţesutul plămânului trimis în spaţiu va ajuta cercetătorii „să exploreze modul în care corpul combate infecţiile”. Agenţia federală precizează că este vorba de modele miniaturale şi în trei dimensiuni - un rezultat al bioingineriei. „Cercetătorii vor utiliza cipurile de ţesut în spaţiu pentru a studia procesul de îmbătrânire şi stadiile anumitor boli ce par accelerate de microgravitaţie”, notează NIMH într-un comunicat. Ulterior, experţii iniţiativei Tissue Chips in Space „vor testa efectele potenţiale ale medicamentelor asupra acestor ţesuturi”. Obiectivul, notează ei, este de a crea platforme de ţesuturi şi organe în aceste cipuri care vor fi trimise la ISS National Laboratory pentru ca „oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine rolul microgravitaţiei asupra sănătăţii umane şi bolilor şi a utiliza aceste informaţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor”. Cercetarea face parte din programul Center for the Advancement of Science in Space, care face parte din NIMH. În 2016, Centrul a anunţat ultimele progrese în ingineria ţesuturilor şi microfabricaţiei pentru a crea platforme de ţesuturi şi organe în cipuri care imită fiziologia umană în mediul extrem al spaţiului. Acest material va fi trimis la bordul Falcon 9, care este deja folosită pentru transportarea de echipamente şi alimente pe ISS.
11:45
Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se spune că centrele pot fi create de autorități centrale, locale, organizații nonguvernamentale naționale și internaționale, în coordonare cu Ministerul. Deschiderea acestora are ca scop acordarea de asistență copiilor și tinerilor adulți cu TSA sau cu risc de apariție a TSA. Totodată, va fi oferit suport părinților pentru dezvoltarea copilului și tinerilor adulți, în vederea reabilitării medico-sociale, incluziunii sociale și educaționale. De asemenea, se urmărește prevenirea abandonului și instituționalizării. În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea potențialului de comunicare, dezvoltare fizică, adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecție, logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice și psihologice. Activitățile centrului vor fi realizate de către specialiștii din domeniul medical, social și psihopedagogic. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru instituirea unui centru specializat de intervenție pentru tulburări de spectru autist este estimat la 1,452,325 lei. Ministerul Sănătății a apelat la partenerii de dezvoltare pentru asistență investițională în dotarea centrelor, pentru buna funcționare a acestora și pentru instruirea personalului implicat. Conform datelor statistice ale MSMPS, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 500 de copii cu tulburări din spectrul autist.
Ieri
11:00
Ofițerul de presă al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati, a declarat pentru IPN că în prezent oamenii legii sunt la fața locului și efectuează cercetări. Zona este încercuită, toți angajații și vizitatorii instituției au fost evacuați. Curtea de Apel a fost ținta unei alerte cu bombă și la începutul săptămânii trecute. După câteva ore de verificări aceasta a fost declarată falsă, iar autorul nu este identificat încă. Potrivit Codului Penal, autorii alertelor false cu bombă riscă amendă de la 550 la 850 de unități convenționale, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau până la doi ani de închisoare.
11:00
Tatiana Chișca, dublă participantă la Jocurile Olimpice, s-a impus la 100 metri bras cu rezultatul 1.09.72. La rândul ei, Tatiana Salcuțan, campioană olimpică printre tineret anul trecut, a triumfat la 200 metri spate. Pe podium au mai urcat Anastasia Basisto – locul 2 la 200 metri bras și Anastasia Moșcenscaia – locul 3 la 200 metri bras.
09:45
„Fiecare indiciu arată că acestea au fost cel puţin inspirat de ISIS”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat CBS News. Surse la curent cu informaţiile adunate de guvernul american în legătură cu atentatele au declarat pentru Reuters că, deşi investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, agenţiile americane cred că gruparea care a comis atacurile avea simpatii şi, posibil, contacte cu mişcarea jihadistă Stat Islamic. Agenţiile SUA strâng informaţii despre relaţia atacatorilor cu gruparea jihadistă şi încearcă să stabilească dacă a existat o implicare în atacuri a rămăşiţelor organizaţiei centrale a grupării militante, care s-a împrăştiat după evacuarea sa din teritoriul controlat în Siria, conform surselor citate de Reuters. Potrivit uneia din surse, informaţiile oficiale adunate confirmă ştirile apărute, potrivit cărora liderul grupării care a realizat atacurile este cunoscut sub numele de Mohammed Zahran Hashim şi că el este figura centrală, nemascată, dintr-o fotografie a presupusei echipe de atac publicată pe un site al grupării Stat Islamic. Sursa a adăugat că anchetatorii consideră că o altă persoană implicat în atacuri a fost Abdul Lathief Jameel Mohammed. Publicaţia The Guardian a informat că anchetatorii britanici susţin că acesta ar fi studiat la un moment dat în sud-estul Angliei, între 2006 şi 2007. 
09:45
Experţii NASA au transmis că semnalul, receptat în data de 6 aprilie, este primul eveniment seismic detectat pe o altă planetă. Activităţi seismice au mai fost detectate doar pe Lună. Oamenii de ştiinţă au transmis că tremorul identificat pe Marte are caracteristici similare cu datele colectate de senzorii Apollo pe Lună, relatează BBC, citat de Descoperă.  Conform raportului iniţial, seismul ar fi putut fi provocat de o crăpătură din interiorul planetei sau de un impact al unui meteorit. „Este probabil un seism cu magnitudinea de 1 sau 2, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri. Sunt foarte multe incertitudini, dar este o posibilitate”, a declarat profesorul britanic Tom Pike. Sonda InSight a ajuns pe Marte pe 26 noiembrie, după o călătorie de şapte luni prin spaţiu. În data de 7 decembrie, NASA a difuzat, în premieră, o înregistrare audio a vântului de pe Marte, sub forma unei vibraţii înregistrate de sonda InSight. Misiunea InSight, un dispozitiv spaţial conceput de NASA pentru analizarea activităţii seismice şi a structurii interne a lui Marte, este programată să dureze doi ani. Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv spaţial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafaţa planetei. Dispozitivul spaţial, cu o înălţime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a fost lansat în urmă cu aproape şapte luni şi a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030. InSight, care are o durată de funcţionare de doi ani, a fost construit de Lockheed Martin şi are ca model sonda Phoenix, care a ajuns în apropierea polului nord al planetei roşii în anul 2008.
09:00
„Este prea importantă perioada în care ne aflăm, suntem într-o perioadă foarte periculoasă. Noi suntem la următoarea răscruce: putem să merge în jos, în beznă pentru următorii zece ani de izolare și dictatură sau să mergem puțin spre normalizare”, spune Dumitru Alaiba. Potrivit lui, perioada de după alegeri oferă tot mai multe indicii că socialiștii nu-și doresc demolarea actualului sistem. Deputatul blocului ACUM Chiril Moțpan spune că faptul că PSRM nu a venit la discuții îm ziua de miercuri, 24 aprilie, „nu este o mare tragedie și prin aceasta socialiștii s-au deconspirat încă o dată demonstrând că nu sunt stăpâni pe propria decizie”. Totodată, Chiril Moțpan susține că deputații din blocul ACUM propun cetățenilor o nouă abordare de a face politică. „Noi vrem să guvernăm, vrem să scoatem țara din haosul în care poate să ajungă din cauza, în special, a Partidului Democrat, dar vrem să facem acest lucru deschis, transparent, cu o agendă care să convină fiecărui cetățean”, spune parlamentarul. Fostul deputat în Parlament Valeriu Ghilețchi consideră că și blocul ACUM a acceptat jocul cu socialiștii. „Din experiența mea, eu nu prea am văzut ca forțele să negocieze așa cum se negociază. Nu se fac negocieri la televizor, acestea sunt talk show-uri. Dacă vrei negocieri, negocierile se fac altfel. Eu nici nu m-aș fi dus astăzi în Parlament. Dacă discutam cu ei și spuneau că nu vin, pentru ce să fac acest circ?”, a menționat fostul deputat. Președintele Asociației „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, susține că după alegeri oamenii se așteptau că socialiștii și blocul ACUM se vor așeza la masa de negocieri. Potrivit lui, actualmente unii deputați nu sunt capabili să guverneze țara, de aceea există situația actuală. Activistul se întreabă ce s-ar întâmpla, dacă după eventuale alegeri anticipate nu s-ar schimba esențial tabloul politic care s-a conturat în actualul Parlament? Dumitru Roibu susține că partidele de dreapta, separat, nu vor obține niciodată 51 de mandate pentru a avea majoritate. Deputații din Partidul Socialiștilor nu s-au prezentat la runda de discuții la care au fost invitați de Blocul ACUM miercuri, 24 aprilie, în sediul Parlamentului. Reprezentanții blocului au declarat pentru presă că „cei din PSRM demonstrează că nu sunt gata să discute la modul serios”. Potrivit lor, „acum mingea este pe terenul socialiștilor” și ei au de ales, dacă vor aștepta încă două luni dizolvarea Parlamentului sau vor realiza câte ceva din propriul program. C o zi înainte de data stabilită pentru întâlnire, reprezentanții PSRM au declarat că formațiunea este disponibilă să formeze grupuri de lucru cu blocul ACUM, „însă acest lucru poate fi inițiat doar în condițiile disponibilității celor de la ACUM de formare a unei coaliții stabile de guvernare în baza propunerilor înaintate de Consiliul republican al PSRM, cu scopul schimbării actualului sistem de guvernare și evitării declanșării alegerilor parlamentare anticipate”.
08:15
  Evenimente 1707: Războiul Succesiunii Spaniole: armatele franco-spaniole înving trupele alianței formată din Portugalia, Anglia și Provinciile Unite, în bătălia de la Almansa. 1719: Este publicată „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe. 1792: „La Marseillaise” (imnul național al Franței) este compus de Claude Joseph Rouget de Lisle. 1792: Tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare. 1859: A început construirea Canalului Suez. Construcția s–a încheiat la 17 noiembrie 1869. 1898: SUA declară război Spaniei. În urma acestuia, Spania renunță la suveranitatea asupra Cubei și cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam și Filipine. 1901: New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe mașini 1915: Batălia de la Galipoli (Turcia) a durat 8 luni, iar aliații nu au putut cuceri Istambulul. Marchează intrarea în luptă alături de aliați a trupelor ANZAC (Australia și Noua Zeelandă). 1932: A fost creată Armata Populară Coreeană. 1945: Sfârșitul Republicii Sociale Italiene. 1945: A avut loc Conferința de la San Francisco, în vederea înființării ONU. 1974: În Portugalia a avut loc „Revoluția garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio de Oliveira Salazar în 1933 și a deschis calea spre restaurarea democrației („Ziua libertății”). 1983: Pioneer 10 călătorește dincolo de orbita lui Pluto. 1986: Mswati al III-lea este încoronat rege al Swaziland, succedând tatălui său Sobhuza al II-lea. 1990: Violeta Chamorro devine președinte al Nicaragua, prima femeie care deține această funcție. 2005: România și Bulgaria semnează la Luxemburg Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. 2007: Funeraliile de stat ale lui Boris Elțîn – primele care au loc cu participarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, care nu s-a mai implicat în ceremoniile funerare ale unui lider rus de la decesul țarului Alexandru al III-lea, în 1894. 2009: În România a avut loc un seism având epicentrul în zona Vrancei, la 120 km, având magnitudinea de 5.3 pe scara Richter. Nașteri 32: Otho, împărat roman (d. 69) 1214: Regele Ludovic al IX-lea al Franței (d. 1270) 1284: Regele Eduard al II-lea al Angliei (d. 1327) 1599: Oliver Cromwell, om politic englez (d. 1658) 1608: Gaston, Duce de Orléans, fiu al regelui Henric al IV-lea al Franței și al Mariei de Medici (d. 1660) 1625: Johann Frederic, Duce de Brunswick-Lüneburg (d. 1679) 1767: Nicolas Oudinot, mareșal francez (d. 1847) 1775: Charlotte de Spania, soția regelui Ioan al VI-lea al Portugaliei (d. 1830) 1776: Prințesa Mary, Ducesă de Gloucester și Edinburgh (d. 1857) 1843: Prințesa Alice a Regatului Unit, fiica reginei Victoria, Mare Ducesă de Hesse (d. 1878) 1874: Guglielmo Marconi, fizician italian, laureat al Premiului Nobel (d. 1937) 1897: Mary a Marii Britanii, fiica regelui George al V-lea al Regatului Unit (d. 1965) 1900: Wolfgang Pauli, fizician de origine austriacă, laureat al Premiului Nobel (d. 1958) 1917: Ella Fitzgerald, cântăreață americană de jazz (d. 1996) 1920: Ioana Nicola, soprană română 1920: Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume. 1921: Karel Appel, pictor neerlandez 1925: Vasile Nițulescu, actor român de teatru și film (d. 1991) 1928: Cy Twombly, artist plastic, un maestru al încifrării 1932: Lia Manoliu, atletă, campioană olimpică la aruncarea discului, președinte al Comitetului Olimpic Român (d. 1998) 1940: Al Pacino, actor american 1941: Markus Lüpertz, pictor și sculptor german 1941: Bertrand Tavernier, regizor, scenarist și critic de film francez 1946: Vladimir Jirinovski, politician rus 1953: Liviu Antonesei, scriitor român 1959: Varujan Pambuccian, politician român de etnie armeană 1969: Renée Zellweger, actriță americană 1970: Jason Lee, actor american 1977: Florin Moldovan/Naomy, cântăreață română de etnie țigănească 1974: Louis Alphonse, Duce de Anjou, actualul Șef al Casei de Bourbon Decese 1077: Géza I al Ungariei (n. 1040) 1295: Sancho al IV-lea al Castiliei (n. 1258) 1566: Diane de Poitiers, nobilă franceză, metresa regelui Henric al II-lea al Franței (n. 1499) 1566: Louise Labé, poetă franceză (n. 1520) 1595: Torquato Tasso, poet renascentist italian (n. 1544) 1635: Alessandro Tassoni, scriitor italian (n. 1565) 1644: Împăratul Chongzhen al Chinei (n. 1611) 1687: Ioan Căianu, primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania (n. 1629) 1744: Anders Celsius, astronom suedez (n. 1701) 1840: Siméon Denis Poisson, matematician francez (n. 1781) 1925: George Stephănescu, compozitor român (n. 1843) 1958: Iosif Iser, pictor și grafician român, membru al Academiei Române (n. 1881) 1976: Alexander Brailovsky, pianist american de origine rusă (n. 1896) 1976: Sir Carol Reed, regizor britanic (n. 1906) 1995: Ginger Rogers, actriță și dansatoare americană (n. 1911) 2014: Petre Bokor, regizor român (n. 1940) 2014: Tito Vilanova, fotbalist și antrenor de fotbal spaniol (n. 1968) Sărbători Italia: Festa della Liberazione Portugalia: Ziua Libertății Insulele Faroe: Ziua steagului Swaziland: Ziua steagului Creștinii: sărbătoresc pe sfântul Marcu, evanghelist.
08:15
  BERBEC O dimineaţă mai aglomerată. Trebuie să te concentrezi mai mult, mai ales în prima parte a zilei. Poţi să finalizezi unele lucruri importante în a doua parte a zilei, după prânz. După mica petrecere de post de Sfântul Gheorghe şi a Calului lui Sf. Gheorghe ai un start mai dificil. Marte şi Venus indică „fructele unor eforturi trecute”. Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Este şi o zi cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, care sunt malefic aspectate. Afacerile sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel. Domeniul dragostei şi al relaţiilor sociale nu este aspectat, deschizînd cutia Pandorei, a neprevăzutului. Pentru că şi Astrologia, această cale regală, are limitele ei. De fapt în cazul neaspectării respective, contează aspectele horoscoapelor persoanelor de care te apropii pe respectivele domenii. TAUR O vizită plăcută şi una nu prea. Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Încetează să fi nemulţumit de performanţele membrilor familiei tale. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. Nu te poţi substitui lor, nu poţi impune propriile gusturi. După prânz primeşti o vizită, sau ai o întâlnire care nu-ţi face nicio plăcere. Ba, din contră. După întîlnire te gîndeşti că sunt mulţi proşti pe lume. Atenţie, şi partenerul tău de discuţie poate că gândeşte acelaşi lucru! Logica şi interesul tău nu este similare, în majoritatea cazurilor cu cele ale anturajului, colegilor, rudelor. Fiecare este o fiinţă unică, „făcută din pulbere de stele”. Zâmbeşte acestui gând luminos şi aşa a mai trecut o zi! GEMENI Concentrează-ţi atenţia. Fii foarte atent la surselor tale de venituri. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Poate este vremea să-ţi diversifici activitatea. Vin vremuri foarte grele şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum. Astăzi ai o informaţie care te interesează şi poţi să o valorifici mai tîrziu. Nu te mai gândi la emigrare, ca la „calea de aur”. Situaţia este foarte grea în toate ţările civilizate şi acolo ei nu privesc cu ochi buni pe noii veniţi. Nicăiei nu sunt „câini cu covrigi în coadă”. Aşa că astăzi începe să cauţi un „second job” pentru perioada caldă, ceva de sezon. RAC O zi „cuminte”. Anumite evenimente şi o justă evaluare a situaţiei te fac să preţuieşti încă o dată ajutorul prietenilor adevăraţi şi să dispreţuieşti din nou pe inamicii personali sau conjuncturali. Este o zi profitabilă şi densă. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent, Luna, protectoarea ta, este plină, dar parţial eclipsată, ceea ce nu face lucrurile mai simple sau mai uşoare. Saturn face ca mai toate lucrurile să întârzie sau să fie amânate, dar nimic nu se contramandează sau se anulează. O întâlnire importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general. LEU Nu cheltui, nu risca! Dacă vrei să rişti ceva bani la Cazino sau aiurea la cumpărături, este o perioadă neutră, cu multe planete în aspecte tari, aşa că nu o să pierzi prea mult. Ca să fiu mai clar, astrologii sunt cam confuzi uneori, aşa le este felul, ei bine – nu te sfătuiesc să rişti, mai ales bani, pentru că o să regreţi. Distracţii, vizite, afaceri – OK! Dar astăzi nu fă plăţi, mai ales nu da avansuri - nu pune mâna pe cash, pe carnetul de cecuri sau pe cartea de credit, mai ales pentru sume importante - că este pagubă curată! Sunt mai multe aspecte disarmonice, cuadraturi, care fac perioada neinteresantă. Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile de afaceri sau sociale, discuţiile, negocierile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste. FECIOARĂ Fii mai discret! Poţi rezolva treburi importante şi lua deciziile care se impun – o zi excelentă pentru planuri strategice şi hotărâri cu greutate. “Cel ce înmulteşte cuvintele se va face urît tuturor … pentru ca este spor care aduce omului paguba şi este câştig spre nenorocire.” Biblia, Intelepciunea lui Iisus Sirah, 20 : 7,8 Aşa că astăzi nu duce vorba, nu bârfi si nu iniţia intrigi şi mici comploturi. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă vei vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal în mod deosebit. Aşa că ia lucrurile uşor, dar nu duce vorba, nu trîmbiţa veştile prietenilor, colegilor, rudelor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor. Nu aşa devii interesant şi popular. BALANŢĂ Curaj şi răbdare. Astăzi trebuie să ai curaj şi răbdare ca să-ţi atingi scopurile. În timpul acestei zile, mai ales pe seară, se pare că ai nevoie să te confesezi despre temerile tale dar vei sfârşi prin a te retrage în cochilia ta sprituală. Cu o conjunctură complexă şi Luna eclipsată şi planetele răspândite prin tot horoscopul veştile proaste circuă cel mai repede şi intrigile iau în consideraţie doar jumătatea goală a sticlei. Trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante – este concluzia zilei de astăzi. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea... SCORPION Nu eşti ameninţat. Este o zi căldicică, la propriu, ca şi la figurat. Prima parte a zilei, dimineaţa, este sub semnul unor simţăminte de preaplin şi lipsă de comunicare, cu toate că mulţimea oamenilor zumzăie în jurul tău. În a doua parte a perioadei trebuie să te fereşti de omul sau oamenii care, pentru a-ţi fi pe plac, îţi spun numai lucruri bune şi frumoase. Oricum, prin intuiţia ta şi prin sistemul ajustărilor succesive o să obţii ceea ce doreşti. Afacerile, profesia sau meseria, sunt bine aspectate, la fel şi călătoriile. Apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de afaceri. În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. Viaţa de famile este bine aspectată, cu noutăţi şi bucurii. Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun. Nu apare nici o ameninţare serioasă, nici în stele, nici pe piaţă. SĂGETĂTOR Păstrează “status quo”. O zi foarte bună pentru afaceri imobiliare, sau orice are de a face cu domiciliul, reşedinţa, camera, căminul, castelul sau casa ta. Pe termen lung atât configuraţia astrologică cât şi viziunile tale coincid : trebuie să păstrezi status quo, situaţia prezentă care este supusă unui acţiuni duble de shimbare, exterioară şi interioară. Schimbarea nu îţi este prielnică. Schimbă ciorapii, ţigările, chiar şi maşinile şi casele dar în nici un caz să nu schimbi situaţia şi poziţia ta oricât de tentante ar fi propunerile care ţi se fac, mai ales astăzi. Îţi este mult mai convenabil să fi producătorul şi regizorul piesei decât unul dintre actorii de pe scenă. Poate o să ai mai puţină glorie şi aplauze, dar cu siguranţă mai multă stabilitate şi mai mulţi bani. CAPRICORN Privitor ca la teatru. Ziua de astăzi este ziua teatrului, a reprezentaţiilor dramatice. La propriu şi la figurat. „Privitor ca la teatru”, cum spune poetul dar în acelaşi timp şi interesat de desfăşurarea intrigii şi de performanţa actorilor. Nu numai în plan economic sau politic, dar, şi, mai ales în anturaj, în plan social şi sentimental. De o decizie a ta, sau de o lipsă de implicare a ta, din această zi sau în perioada următoare depind multe din viitorul tău personal şi al anturajului tău. Planetele spun clar să-ţi urmezi prima părere, intuiţia, abilitatea şi înţelepciunea ta care nu te-au trădat până în prezent. Prima părere este cea bună! Eşti dispus să porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. Mercur in aspecte şi toane bune te influenţează favorabil si debitul verbal are volumul unei Niagare. In toata aceasta dorinţă de afirmare a Eului, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele bine plasate determina destainuiri şi mai şi... VĂRSĂTOR Te simţi ca un martir. Ziua de astăzi este mai putin favorabila in prima jumatate si relativ favorabilă in a doua jumatate. Fii atent (mai ales în cursul dimineţii) la cheltuielile care ţi se propun sau doreşti să le faci; modul de a cheltui banii este un indicator sensibil al stării emoţionale şi al stimei pe care şi-o arată fiecare. Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi, sau familia în ceea ce priveşte patrimoniul comun. O decizie din trecut nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău. La mijlocul zilei, la prânz, te simţi ca un martir. Doreşti o schimbare, ceva nou, orice, numai să nu mai auzi şi să simţi aceleaşi lucruri, majoritatea plictisitoare si neinteresante. Evită deciziile care duc la schimbări majore. Unele lucruri sau persoane pot întârzia şi din cauze obiective. Oferă circumstanţe atenuante. Şi zîmbeşte! PEŞTI Auspicii favorabile. Poziţiile reciproce ale lui Venus, Marte şi Mercur indică reuşită şi succes. De asemenea cheluieli dar şi posibile încasări mari, sau începutul unor proiecte şi relaţii foarte profitabile. În special dimineaţa este bine aspectată şi norocoasă. Sunt o serie de evenimente, însă, provocate de Mercur care până la urmă au o latură comică şi o mare doză de neprevăzut. Singurele influenţe negative sunt date de Saturn din Capricorn, care provoacă întârzieri şi neînţelegeri. Călătoriile sunt bine aspectate, iar actele de cultură şi artă sunt sub auspicii favorabile. Pe total: zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare. După masa de prânz evită întîlnirile de afaceri strategice, sau plăţile cu numerar.  
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.