Creat în Moldova, apreciat în lume - Campanie de informare despre 4 ani de DCFTA, lansată la Chișinău

Interlic, 8 noiembrie 2018 22:30

Antreprenori și reprezentanți ai asociaților de afaceri din Moldova, experți din societatea civilă, reprezentanți ai guvernului și diplomați s-au reunit astăzi la Parcul industrial TRACOM din Chișinău pentru a marca patru ani de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în Republica Moldova. Evenimentul marchează lansarea campaniei naționale de informare privind oportunitățile oferite de DCFTA pentru companiile si produsele moldovenești și schimbările pozitive produse în viața tuturor locuitorilor Republicii Moldova ca urmare a implementării Acordului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Interlic

Acum 12 ore
20:10
Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și l-a votat în I lectură.
20:00
„Vreau să mulțumesc statului român pentru suport și prietenie. România este cel mai apropiat partener al Republicii Moldova şi un susținător ferm al parcursului nostru european, cu o relație de colaborare care trece dincolo de cuvinte și declarații”. Afirmația a fost făcută astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la semnarea Protocolului Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, sesiunea a XI-a, care s- a desfășurat în perioada 14-15 noiembrie curent, la Chișinău.
20:00
Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat în lectură finală, proiectul noii legi privind procedura notarială. Potrivit proiectului, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.
19:50
Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat un proiect de modificare a legislației, în lectură finală. Proiectul conține un șir de modificări și completări la mai multe acte legislative, după ce Parlamentul a aprobat reorganizarea Departamentului instituțiilor penitenciare în Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, expresia ”colaboratori ai sistemului penitenciar” din legislație va fi înlocuită cu sintagma ”funcționari publici cu statut special din cadrul sistemului administrației penitenciare”.
19:50
Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, proiectul legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.
19:50
Prim-ministrul Pavel Filip, a participat astăzi la prima ediție a forumului Moldova Cluster Days 2018, organizat la Chișinău. La deschiderea evenimentului, premierul a menționat că pe parcursul ultimilor ani sectorul automotive a devenit unul din cele mai dinamice din țara noastră, cu importante investiții și potențial sporit de dezvoltare. Astăzi în acest sector activează 15 companii, cu 15 mii de angajați și salarii de circa 17 mii de lei.
19:40
Executivul a aprobat un nou Regulament care să asigure buna funcționare a căminelor și condiții mai bune de trai pentru tineri. Totodată, organele de administrare a căminelor vor asigura condiții de acces și de trai pentru persoanele cu dizabilități.
19:40
Evoluțiile în implementarea proiectelor moldo-române și stadiul actual al relațiilor investiționale bilaterale au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României, Ștefan-Radu Oprea. Oficialii s-au întâlnit în contextul celei de a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi România, care a avut loc astăzi, la Chișinău.
19:40
Parlamentul, în ședința de astăzi, a eliberat magistrații Dumitru Visternicean, Elena Covalenco și Iulia Sîrcu din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.
19:40
Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, modificarea și completarea Legii apelor, în lectură finală. Potrivit noilor reglementări, corpurile de apă, desemnate drept zone protejate, se vor identifica și se vor cartografia de către autoritatea administrativă de gestionare a apelor și, respectiv, de sănătate publică. La nivelul fiecărui district al bazinului hidrografic, înregistrarea și evidența corpurilor de apă desemnate drept zone protejate se va efectua prin intermediul Registrului zonelor protejate.
Ieri
21:50
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare devine partenerul strategic al proiectului TwentyTu, prin semnarea unui contract de grant în valoare de 60.000 USD, pentru crearea platformei de învățare online pentru elevi și profesori.
20:50
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Acesta este structurat în 17 articole și stabilește principiile juridice de bază, menite să fortifice relațiile investiționale și să intensifice dialogul economic bilateral între cele două state.
20:50
Executivul a avizat pozitiv inițiativa legislativă care are drept scop reducerea inechităților și continuarea procesului de reformare a sistemului de pensii.
20:50
Executivul a aprobat astăzi proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice. Noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieții interne, asigurarea concurențe loiale și sporirea încrederii cetățenilor în produsele etichetate drept ecologice.
20:40
La solicitarea autorităților publice locale, în acest an, vor fi efectuate lucrări suplimentare de reparație a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, în valoare de 350 milioane de lei. Banii vor fi alocați din bugetul de stat pentru anul curent. Decizia a fost aprobată astăzi la ședința Consiliului fondului rutier, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.
20:40
Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier, vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Republicii Moldova. Astfel, persoanele străine și apatrizii nu vor putea procura aceste terenuri, iar în cazul în care vor deveni proprietari prin moștenire, vor fi obligați să le vândă în termen de un an. Prevederea este inclusă în noul Cod Funciar, aprobat astăzi de Executiv.
20:20
Instituțiile de învățământ din țară vor putea efectua achiziții publice la serviciile de alimentație pentru o perioadă de până la 5 ani, și nu numai pentru un an, cum prevede legislația în prezent. În acest caz, agentul economic va fi obligat să facă unele investiții în dezvoltarea infrastructurii cantinelor în cadrul instituțiilor de învățământ contractante.
20:20
Comisia economie, buget și finanțe a examinat, în ședința de astăzi, trei proiecte de modificare a Legii cu privire la patenta de întreprinzător și va propune dezbaterea acestora în ședința plenară.
20:20
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei germane Ellmann EE Engineering, privind oportunitățile de investiții în sectorul energiei regenerabile, în Republica Moldova.
20:20
Plenul Parlamentului va dezbate proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare și cel privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Parlamentul urmează să mai examineze proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcție a unor judecători ai Curții Supreme de Justiție.
20:10
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică va propune plenului Parlamentului votarea în lectura a doua a proiectului noii legi privind securitatea aeronautică. Proiectul stabilește cerințe și standarde noi ce vizează protecția aviației civile împotriva actelor de intervenție ilicită.
20:10
20:10
Proiectul de lege privind susținerea financiară suplimentară a unor beneficiari de pensii a fost aprobat astăzi de Executiv.
20:00
Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului proiectul legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens, pentru aprobare în lectură finală.
20:00
Programul de măsuri pentru implementarea Concepției securității informaționale a Republicii Moldova a fost discutat în ședința de astăzi a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Documentul va fi propus plenului Parlamentului pentru aprobare.
20:00
În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, premierul Pavel Filip s-a referit la cazul produs ieri în orașul Strășeni, unde patru copii și un adult au fost atacați de un câine de rasă, nesupravegheat de stăpân. Drept urmare, persoanele au fost transportate de urgență la spitalul din localitate.
20:00
Situația privind practicarea și impozitarea activității independente în domeniul comerțului a fost audiată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe. Șefa de direcție a Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban a raportat că, de la 1 ianuarie 2017, legislaţia fiscală reglementează un regim simplificat de impozitare a persoanelor fizice rezidente, care desfăşoară activitate în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor, fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activităţii de antreprenor.
19:50
Raportul de evaluare ex-post de impact a Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic a fost prezentat, astăzi, în cadrul unei ședințe extinse, organizată pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Documentul este al doilea de acest fel, prezentat deputaților.
19:50
Comisia juridică, numiri și imunități a examinat, în ședința de astăzi, proiectul documentului și îl va propune spre dezbatere plenului Legislativului. Inițiativa aparține unui grup de deputați și mai prevede raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, precum și stabilește statutul deputatului în Parlament și al funcționarului parlamentar. Proiectul prevede că acesta va intra în vigoare la data constituirii legale a noii legislaturi a Parlamentului.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:20
În şedinţa săptămânală din 13 noiembrie 2018, Partidul Democrat din Moldova a pus în discuţie mai multe subiecte de interes public şi a luat câteva decizii importante atât de ordin social, cât şi de ordin politic.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.