UE, cel mai important partener comercial pentru producătorii moldoveni: Doi din trei euro câștigați din exporturi vin din UE

Agora.md, 8 noiembrie 2018 22:10

Uniunea Europeană a devenit cel mai important și mai de încredere partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE – spre deosebire de unul din doi euro, cum se întâmpla în 2014. Potrivit experților de la Centrul analitic independent Expert-Grup, acest indice reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 de milioane de euro în exporturi.Creșterea a dus la crearea a cel puțin 15 000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 5 minute
15:30
Încă o ședință din dosarul Șor, examinat la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată. Motivul e același ca la amânarea precedentă – nu este finalizată expertiza financiar-contabilă dispusă de magistrați, la solicitarea avocaților.
Acum 15 minute
15:20
60 de tineri pasionaţi de IT au studiat gratuit domeniul testării softwareîn cadrul proiectului smartTest powered by Orange Systems, IT hub-ul OrangeMoldova. Scopul acestuia este dea contribui la asigurarea competențelor-cheie pentru viitor într-un modaccesibil și distractiv.
15:20
În acest weekend, un echipaj de patrulare care se afla pe bd. Mircea cel Bătrân intersecție cu str. Ginta Latină din capitală a observat un BMW care se deplasa haotic. Șoferul a ignorat intenționat somația inspectorilor de a opri mașina, continuând deplasarea cu viteză. La scurt timp, polițiștii l-au oprit pe șofer la intersecția străzilor Nicolae Milescu-Spătaru și Vadul lui Vodă.
Acum o oră
14:50
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică decizia de neparticipare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a adus critici dure în adresa guvernării din ultimii 10 ani, dar nu a ezitat să enumere care au fost, în viziunea sa, succesele înregistrate de instituția prezidențială, în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat. 
Acum 2 ore
14:10
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică decizia de neparticipare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a adus critici dure în adresa guvernării din ultimii 10 ani, dar nu a ezitat să enumere care au fost, în viziunea sa, succesele înregistrate de instituția prezidențială, în ciuda provocărilor cu care s-a confruntat. știrea se actualizează.
14:10
Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, îl acuză pe liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, că ar fi „furat șapte milioane de euro de la popor”, de pe urma unei cauze câștigate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în 2008. Liberalul a declarat că Năstase nu ar fi apărat interesele unui investitor german, așa cum pretindea la CEDO, ci pe cele ale familiei Țopa, care ar sta în spatele firmei respective.Am încercat să discutăm cu Andrei Năstase. Acestea ne-a spus însă că „nu comentează inepțiile unor oameni aflați în agonie”.
13:40
Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) a prezentat primele profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare. Reprezentanții ICPC, proiect creat de patru ONG-uri, au vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre criteriile în baza cărora au fost monitorizați candidații, cum a decurs dialogul cu partidele politice și procesele de judecată intentate în cadrul campaniei.
Acum 4 ore
13:30
Deși este unul dintre cei cinci miniștri care își dorește să ajungă în Parlament, Chiril Gaburici nu și-a anunțat încă intenția de a renunța la activitatea sa din Executiv, așa cum au făcut colegii săi. Mai mult, Ministrul Economiei și Infrastructurii participă, în ultima perioadă, la tot felul de evenimente și întruniri, face totaluri, vorbește despre realizări și conturează planuri de viitor. Toate din poziția de demnitar de stat. Pe lângă apariția la evenimente, Gaburici a înregistrat săptămâna trecută o prezență extrem de activă la mai multe emisiuni produse de televiziunile trustului media apropiat Partidului Democrat din Moldova.
13:10
Într-o duminică cu multă zăpadă, 259 de copiiidezavantajați din mai multe regiuni ale țării, au avut parte de o excursiemagică. Destinația a fost cel maiîndrăgit loc al copiilor – circul!
13:10
De zece ani realitatea vieții în Republlica Moldova este transpusă într-o piesă de teatru. „MADE IN MOLDOVA” este un spectacol care reușește să sublinieze durerile acestei națiuni, dar și să-i inspire speranță într-o zi de mâine mai bună. În această săptămână, actorii de la teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” vă așteaptă la un spectacol de viziune, modern şi percutant
12:30
Simona Halep a pierdut pentru a noua oară în zece meciuri cu Serena Williams (16 WTA), dar a chinuit-o în multe momente pe americanca de 37 de ani şi a părăsit terenul în aplauzele publicului.Serena Williams s-a antrenat pentru Australian Open 2019 în compania unor jucători din circuitul masculin, iar acest lucru s-a văzut până acum, la Melbourne, inclusiv în confruntarea cu Simona Halep, scrie adevarul.ro.Ceea ce s-a petrecut în primul set e ceea ce se numeşte un duel inegal: în 20 de minute, Serena, pur şi simplu, s-a distrat cu adversara ei, impunându-se cu 6-1. N-a fost, totuşi, cel mai rapid set luat de Serena la această ediţie de la Australian Open, ea câştigând cu 6-0, în prima zi, cu Tatjana Maria (73 WTA), în 19 minute.
12:20
Partidul Politic Șor este lider la capitolul cheltuieli în ultimele patru săptămâni, după înregistrarea în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. În această perioadă formațiunea a cheltuit aproape 700 000 de lei. Pe locul doi se situează Partidul Socialiștilor cu cheltuieli de peste jumătate de milion de lei. Mai puțin de 200 000 de lei au cheltuit Partidul Nostru și Partidul Democrat, iar Blocul electoral ACUM a raportat cheltuieli de puțin peste 74 000 de lei.Cea mai mare parte din bani au venit în conturile partidelor din donații, iar cea mai mică donație a fost făcută pentru democrați - 4 lei și 50 de bani.
12:10
În decembrie 2018 SpitalulInternațional Medpark din Republica Moldova a obținut pentru a doua oară certificatul GoldSeal of Approval al Joint Comission International – acreditare careconfirmă corespunderea continuă a calității serviciilor medicale și siguranțeipacientului cu standardele recunoscute la nivel mondial. În prezent doar 656 deinstituții medicale din întreaga lume dețin această acreditare și mai puțin de5% dintre aplicanți reușesc să demonstreze că întrunesc condițiile pentru aprimi onorabilul titlu.
12:00
Responsabilii de la ÎM „Spații Verzi” s-au săturat să tot scoată băncile de pe suprafața lacului din parcul „Valea Morilor” din Capitală. În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, directorul întreprinderii, Serghei Carp, s-a plâns că „fenomenul” aruncatului băncilor în lac a devenit o obișnuință. Asta deși în zona au fost instalate camere de supraveghere video. Problema este că municipalitatea nu știe încă dacă Poliția are acces la imagini.
11:50
E pasionat de tehnologiile în IT, și-a dedicat tot timpul până acum pentru a studia, dar a decis să-și contruiască viitorul peste hotare. Este vorba de Vlad Tribusean, care visează să dezvolte propria companie IT și să producă impact în această lume.
11:50
Fostul vicepremier și ministru al Economiei Octavian Calmîc vrea să devină director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). În concurs s-a înregistrat și un fost comunist care a migrat la democrați – Anatolie Zagorodnîi. Și fostul deputat PLDM care a trecut, ulterior, la PDM Iurie Chiorescu și-a dorit această funcție, doar că nu a fost admis în concurs din cauza lipsei pregătirii profesionale.
11:40
În această dimineaţă, pe rută au pornit 311 troleibuze şi 89 de autobuze, iar transportul public circulă pe toate rutele municipale, informează Primăria municipiului Chişinău. În Capitală se circulă în condiții de iarnă, iar serviciile de profil lucrează pentru depășirea situațiilor problematice, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare.
Acum 6 ore
11:20
O fetiță de 9 ani a fost lovită în această dimineață pe o zebră de pe strada Sarmizegetusa din sectorul Botanica al Capitalei.Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, incidentul s-a produs în jurul orei 8:10. Șoferul de 43 de ani, aflat la volanul unui Ford, a tamponat pe trecerea de pietoni o copilă, care a fost transportată la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.
10:50
Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare după ce și-a violat fiica vitregă de doar nouă ani. Acesta va sta zece ani după gratii.
10:30
Trăim în era tehnologiilor, iar 2018 a fost anul lansărilor de rachete în spațiu și al aterizărilor pe Marte. Cât de potriviți sunt moldovenii în pas cu tehnologia sau, cel puțin, cu Internetul? În timp ce 55% dintre noi utilizează Internetul o dată pe săptămână și mai des, o pondere considerabilă – 41%, nu utilizează Internetul deloc, se arată într-un studiu realizat de compania Magenta Consulting.
10:00
Comisia Electorală Centrală le-a restituit democraților contestația depusă împotriva blocului electoral ACUM. De examinarea acesteia ar fi competentă instanța de judecată, a menționat CEC.
Acum 8 ore
09:30
71% dintre moldoveni au spus că au privit televizorul și doar 1/3 au afirmat că au ascultat radio, în ziua precedentă sondajului. Bărbații ascultă radio într-o proporție mai mare, iar femeile privesc televizorul mai mult. De asemenea, persoanele care conduc un automobil ascultă radio într-o proporție mai mare decât cele care nu au un automobil. Aceste două constatări sunt în directă relație: majoritatea conducătorilor auto în Republica Moldova sunt bărbați.Concluziile aparțin unui studiu realizat de compania Magenta Consulting.
09:30
Luni, 21 ianuarie, va fi cea mai deprimantă zi a anului 2019. În mod semioficial, titlul de „cea mai deprimantă zi” sau „blue Monday” este atribuit în fiecare an celei de-a treia zi de luni din ianuarie.
08:50
În medie, un tânăr din generaţia millennials – cu vârste cuprinse între 18 şi 34 ani – avea anul trecut o datorie personală de 36.000 dolari, excluzând ipotecile, potrivit unui studiu citat de CNBC, citat de Mediafax.Peste 60% dintre aceşti tineri nu ştiu când şi dacă vor reuşi să îşi plătească datoriile, potrivit unui raport al platformei CreditCards.com. Dintre aceştia, 42% nu sunt siguri când vor reuşi să rămână fără datorii, în timp ce aproape 20% se aşteaptă să moară îndatoraţi.
08:40
Premiile sindicatului producătorilor americani (PGA) au onorat, sâmbătă seara, pelicula ”Green Book” cu premiul dedicat producţiilor de cinema, transformând pelicula biografică într-un favorit pentru premiile Oscar de luna viitoare, arată Variety, citat de Mediafax.Pelicula „Green Book” a primit distincţia pentru cel mai bun film la cea de-a 30-a ediţie a premiilor pe care le acordă sindicatul producătorilor americani. Filmul care îi are în rolurile principale pe Viggo Mortensen şi Mahershala Ali a primit Premiul „Darryl F. Zanuck” pentru o producţie de marcă destinată sălilor de cinema. Nominalizate au mai fost peliculele „Black Panther”, „BlacKkKlansman”, „Bohemian Rhapsody”, „The Favourite”, „A Quiet Place”, „Roma”, „A Star Is Born” şi „Vice”.
08:20
Victor Munteanu, avocatul fostului premier Vlad Filat, spune despre noul dosar penal trimis în judecată în care politicianul este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, că ar fi o dublă incriminare. În opinia apărătorului, din punct de vedere juridic, primul și al doilea dosar ar fi trebuit să se regăsească într-o singură procedură, să existe concurs de infracțiuni pentru că „ele rezultă logic unul din celălalt”, transmite IPN.„De ce s-a mers pe două și încă printr-o consecutivitate inversă cumva, urmează doar să presupunem”, a menționat avocatul la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.
08:00
Pentru moldoveni contează, mai degrabă, mărimea salariului decât nivelul de prestigiu allocului de muncă. Concluzia aparține unui studiu realizat de către Magenta Consulting. Potrivit acestuia,  pentru o treime din vizitatori târgurilor de cariere nu are importanță undese angajează, în general, atâta timp, cât se satisfac alte necesități, cum ar fibuna remunerare.
08:00
Premierul britanic, Theresa May, urmează să detalieze luni în faţa deputaţilor un nou plan pentru Brexit după respingerea masivă, pe 15 ianuarie, de către deputaţi, a acordului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul la sfârşitul lui 2018.Şefa cabinetului de la Londra s-a angajat în negocieri cu opoziţia pentru a încerca să ajungă la un consens asupra unui nou acord, dar situaţia se află în impas.
Acum 24 ore
22:30
Pentru moldoveni contează, mai degrabă, mărimea salariului decât nivelul de prestigiu allocului de muncă. Concluzia aparține unui studiu realizat de către Magenta Consulting. Potrivit acestuia,  pentru o treime din vizitatori târgurilor de cariere nu are importanță undese angajează, în general, atâta timp, cât se satisfac alte necesități, cum ar fibuna remunerare.
21:40
 Cel mai bătrân bărbat din lume, a murit în casa sa de pe insula japoneză Hokkaido, la vârsta de 113 ani, scrie The Guardian. Potrivit sursei citate, bărbatul a murit din cauze naturale duminică dimineaţa, în somn. Masazo Nonaka s-a născut pe 25 iulie 1905. El a trăit mai mult decât soţia lui şi decât trei dintre cei cinci copii ai săi. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.