UE, cel mai important partener comercial pentru producătorii moldoveni: Doi din trei euro câștigați din exporturi vin din UE

Agora.md, 8 noiembrie 2018 22:10

Uniunea Europeană a devenit cel mai important și mai de încredere partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE – spre deosebire de unul din doi euro, cum se întâmpla în 2014. Potrivit experților de la Centrul analitic independent Expert-Grup, acest indice reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 de milioane de euro în exporturi.Creșterea a dus la crearea a cel puțin 15 000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 8 ore
21:50
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, primii fulgi de zăpadă la Chișinău vor cădea deja mâine. Ninsori slabe sunt așteptate și în ziua de sâmbătă. La noapte, vântul de est poate aduce minime sub zero grade.  
21:30
Directorul Centrului pentru Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a spus că rezoluția Parlamentului European cu privire la Republica Moldova, votată cu 396 de voturi pentru și 76 de voturi contra, arată o „lipsă de consens” în rândul eurodeputaților.
Acum 12 ore
20:20
Procuratura Generală nu a identificat abateri în acțiunile angajaților Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în ziua îndepărtării a celor șapte profesori turci, declarați persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. ONG-ul Amnesty International a fost cel care a solicitat intervenția procurorilor, afirmând că SIS a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor turci, inclusiv a minorilor. În răspunsul său, procurorul Oleg Afanasii declară că „temeiuri de intervenire lipsesc” întrucât nu au fost stabilite „abateri” în acțiunile angajaților SIS.
19:00
Actrița moldoveană Ana Daud va avea un rol principal în spectacolul biografic „I'm Woman", care urmează a fi prezentat pe 19, 20 și 21 decembrie, la Londra, în localul The Playground Theatre. 
18:40
Premierul Cehiei Andrej Babis s-a pomenit sub presiune după ce în presa au apărut informații că el și-a trimis fiul bolnav în Crimeea, informează agenția dpa. Cu toate acestea, Babis a refuzat să-și dea demisia.
18:20
Persoanele decedate se vor regăsi în continuare în listele alegătorilor, cel puțin, atât timp cât în Republica Moldova există sistemul pasiv de înregistrare a alegătorilor. Aceasta a fost una dintre concluziile la care au ajuns vorbitorii HuB-ului Electoral 2.0 „Listele electorale. Mituri și realități”. 
17:40
În timp ce opoziția a calificat drept îngrijorătoare rezoluția adoptată de Parlamentul European, prin care sunt aduse mai multe critici în adresa guvernării de la Chișinău, democrații au spus că aprecierile europarlamentarilor sunt politice. Vedeți în materialul video ce mai declarat aceștia.  
17:30
Ministrul japonez pentru securitatea cibernetică s-a făcut de râs în faţa întregii ţări, după ce a recunoscut că nu a folosit niciodată un calculator, scrie Digi24. 
17:20
Comunistul Vladimir Voronin a propus guvernării să majoreze salariile bugetarilor de 10 ori. Declarația a fost făcută în timpul dezbaterilor din Parlament pe marginea noului sistem de salarizare în sectorul public, care a fost aprobat în prima lectură. În replică, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a spus că fondul de salarizare este majorat în limita posibilităților.
17:00
În timp ce opoziția a calificat drept îngrijorătoare rezoluția adoptată de Parlamentul European, prin care sunt aduse mai multe critici în adresa guvernării de la Chișinău, democrații au spus că aprecierile europarlamentarilor sunt politice. Vedeți în materialul video ce mai declarat aceștia.  
16:10
Procuratura saudită a admis că jurnalistul saudit disident Jamal Khashoggi a murit după ce a fost sedat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, după care trupul său a fost dezmembrat. Până acum, Riadul a arestat 21 de suspecţi în acest caz, cerând pedeapsa capitală pentru cinci dintre aceştia, scrie Adevărul.ro.
Acum 24 ore
15:30
„La patru ani de la semnarea Acordului de Asociere, Parlamentul European a venit cu o Rezoluție privind implementarea acestui Acord. Prezența la ședință a comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, contează foarte mult. Ce putem deduce din rezoluție? 1. Constatarea unei stări de fapt. După criza miliardului furat, s-au făcut anumite progrese în sistemul bancar, economie, dar din păcate lucrurile au degradat pe dimensiunea democratică, un lucru foarte îngrijorător. 2. Uniunea Europeană...
15:20
„Este escorta de lux a politicii moldovenești”. Așa l-a numit liberalul Lilian Carp pe vicepremierul Iurie Leancă, după ce popular europeanul l-a acuzat de manipulare. Mai mult, deputatul PL va depune o nouă sesizare la Procuratura Generală, prin care va cere să fie verificate deplasările lui Iurie Leancă de pe când activa la Ministerul de Externe. Iurie Leancă nu a venit, deocamdată, cu o reacție.
15:10
Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și l-a votat în prima lectură. Deputații au discutat aprins proiectul, iar ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a stat mai mult de o oră la tribuna centrală, răspunzând la întrebările aleșilor poporului. În timp ce PLDM, PL, PCRM și PSRM au afirmat că proiectul este „un pas electoral”, deputații guvernării au lăudat proiectul, spunând că este unul care „arată efortul Guvernului Filip și e un proiect mult-așteptat de cetățeni”. 
14:50
Decizia emisă în favoarea lui Anatol Stati vine după ce în luna martie a acestui an, instanța americană s-a pronunţat şi asupra hotărârii arbitrale emise încă în decembrie 2013 la Stockholm, în conformitate cu prevederile Convenției de la New York privind recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale străine, respingând cererile Kazahstanului ca aceasta să nu fie recunoscută în SUA. Ascom poate recupera banii din contul activelor statului kazah din SUA Potrivit unui comunicat de presă al gru...
14:00
Ești pasionat de modă, cumpărături și reduceri? Pregătește-ți garderoba pentru Black Friday! În acest week-end, magazinele din Palas și Iulius Mall au reduceri care ajung până la 70%. Nu-ți rămâne decât să te bucuri de shopping prelungit și să-ți alegi piesele preferate, care să-ți completeze ținutele de sezon. Intră pe site-urile www.palasmall.ro și www.iuliusmall.com/iasi și vezi ce oferte ți s-au pregătit!
14:00
14:00
Sunt 6 administrații locale și 2 administrații raionale care publică pe web toate rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale, care includ și analizele financiare anuale ale acestora.
13:10
12:50
Deputata PL Alina Zotea-Durnea a revenit la muncă după o lună de la naștere. A venit pregătită, cerând audierea ministrului Agriculturii în legătură „cu situația gravă în care se află producătorii autohtoni de fructe”. Pentru a fi și mai convingătoare, le-a oferit președintelui și vicepreședinților Parlamentului câte un măr.
12:30
140 depungi din plastic. Cam atât folosește, conform statisticilor, fiecare cetățean dinRepublica Moldova pe parcursul unui an. Pe lângă faptul că au nevoie de sute deani pentru a se descopune, pungile din plastic emit gaze extrem de toxice întimpul arderii. De la 1 ianuarie 2019 comercianții din țara noastră vor avea restricțiila vinderea pachetelor mai groase cu sau fără mâner. Peste încă un an vor fiinterzise pungile ceva mai subțiri, iar începând cu anul 2021 nici pungilefoarte subțiri nu vor mai fi permise spre vânzare. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Legislativ. Chiar și așa, comercianții vor puteapune în continuare pe piață pungi, chiar și din plastic, dar reutilizabile.Jurnaliștii  Agora au discutat cu reprezentanțiicelor mai mare rețele de supermarket-uri din țară și au aflat ce alternativevor pune agenții economici la îndemâna clienților.
12:00
„E un abuz obraznic din partea instituțiilor de stat” Dis-de-dimineață, membrii Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională au audiat reprezentanți ai instituțiilor implicate în procesul de eliberare de autorizații, printre care Primăria Chișinău și Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice. Spre finalul ședinței, unii deputați s-au arătat nemulțumiți de modul în care s-a ajuns la defrișarea copacilor. Mai mult, președintele Comisiei, socialistul Radu Mudreac, a afirmat că „dacă nu vo...
12:00
Se pare că exodul magistraților din sistem se amână. În momentul în care Legislativul urma să aprobe cererile de demisie a cinci judecători CSJ care au demkisionat pe 6 noiembrie, s-a aflat că doi dintre ei și-au retras cererile. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Raisa Apolschi.
11:40
De Ziua Mondială a Diabetului, Farmacia Familiei a provocat oamenii să aibă grijă de sănătatea lor. Toți doritorii și-au putut testa nivelul glucozei în sânge în orice filială a rețelei de farmacii. Beneficiarii au primit rezultatele pe loc, în doar un minut, serviciul fiind gratuit.
11:40
Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu a aprobat difuzarea la TV a spotului realizat de Inspectoratul General de Poliție în cadrul campaniei „Alege viața”. Mai exact, CCA a amânat examinarea subiectului, solicitând modificarea filmulețului.Potrivit membrilor CCA, secvențele care ilustrează direct consumul de droguri contravin legislației și a solicitat exluderea acestora.
11:10
„E un abuz obraznic din partea instituțiilor de stat” Dis-de-dimineață, membrii Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională au audiat reprezentanți ai instituțiilor implicate în procesul de eliberarea de autorizații, printre care Primăria Chișinău și Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice. Spre finalul ședinței, unii deputați s-au arătat nemulțumiți de modul în care s-a ajuns la defrișarea copacilor. Mai mult, președintele Comisiei, socialistul Radu Mudreac, a afirmat că „dacă nu v...
11:10
Reforma salariilor în sistemul bugetar, propusă de PD la final de octombrie și votată de Guvern în decursul a două săptămâni, a ajuns și pe masa deputaților. În pofida faptului că acesta nu a fost avizată de comisiile permanente ale Parlamentului, aceasta a ajuns deja pe ordinea de zi. Chiar dacă proiectul nu are avizele necesare, speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că excluderea documentului de pe ordinea de zi va avea loc doar cu votul deputaților. Acesta însă ar putea rămâne pe agenda zilei și chiar poate fi votat, în condițiile în care deputații PD și PPEM dețin majoritatea în plen.
10:50
Șase percheziţii domiciliare a fost efectuate în această dimineață la Bucureşti de Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliţiei Capitalei României şi Poliţia Sectorului 3. Persoanele vizate de percheziţii sunt acuzate că ar fi oferit, contra cost, servicii unor cetăţeni străini pentru a-i ajuta să obţină carte de identitate românească, declarând că vor locui la adresele lor. „Clienții” erau preponderent din Republica Moldova.
10:30
Guvernul britanic a aprobat, miercuri, după o şedinţă maraton, acordul pentru Brexit, de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie News.ro.
09:30
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.