Hramul orașului: Programul manifestațiilor consacrate Zilei Chișinăului

Agora.md, 14 octombrie 2018 08:10

Astăzi, municipiul Chișinău marchează 582 de ani. Cu această ocazie vor avea loc manifestații dedicate hramului capitalei. Sărbătoarea va începe la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde se vor depune flori. Apoi, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” va urma liturghia de hram.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 4 ore
23:20
Majoritatea membrilor Partidului Conservator îşi menţin încrederea în premierul Marii Britanii, Theresa May, arată rezultatele votului desfăşurat miercuri seară, transmite BBC.
23:00
Actrița Ionela Hadârcă, cunoscută deja pentru parodiile sale, a publicat încă una, în versuri. În plină perioadă electorală, după un șir de numiri în funcții ale oamenilor fideli regimului, Hadârcă a mai dedicat o parodie, fără însă a spune explicit cui. Cui i s-ar putea adresa actrița vedeți în filmulețul de mai jos.
22:50
Operatorul american Verizon a activat prima rețea 5G din lume în patru orașe din SUA. Recent prima țară europeană lansează o rețea 5G funcțională, și această țară este una din estul continentului, scrie Playtech.
Acum 6 ore
21:50
Valeriu Munteanu, care ieri și-a anunțat plecarea din Partidul Liberal, spune că până după alegerile parlamentare nu are de gând să adere la alt partid. El a menționat că le-a scris atât lui Mihai Ghimpu, cât și lui Dorin Chirtoacă mesaje „împăciuitoare” și a spus că „nu dorește rău” PL-ului. Declarațiile au fost făcute în emisiuni atât la TVR Moldova, cât și la TV8.
21:00
Numirea lui Gurin și Reșetnicov la Curtea Constituțională, cea a lui Chetraru la Curtea de Conturi și a lui Andrușca la CNAM n-au scăpat de comentariul opozantei Maia Sandu. Lidera PAS consideră că aceste funcții au ajuns la candidați prin decizia liderului PD Vlad Plahotniuc. 
Acum 8 ore
20:20
Premierul britanic, Theresa May, a anunţat parlamentarii conservatori că nu va conduce partidul la următoarele alegeri, într-o încercare de a le câştiga susţinerea într-un vot de neîncredere care va avea loc miercuri seara, scrie The Independent, citat de News.ro.
19:30
Michael Cohen, fostul avocat al preşedintelui SUA Donald Trump, a fost condamnat miercuri după-amiază la trei ani de închisoare, informează CNN, citat de Mediafax.
19:00
Încă un anunț de funcție pentru ziua de astăzi. După numirea lui Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin la Curtea Constituțională, fostul șef la CNA ar fi câștigat concursul la funcția de membru al Curții de Conturi. Se întâmplă după ce astăzi vicepreședinta aceleeași instituții, Tamara Andrușca, a fost numită de guvern șefă la CNAM.
18:50
Oamenii legi l-au identificat pe șoferul microbuzului de rută care a dat jos din vehicul un minor căruia îi curgea sânge din nas. Pentru acțiunile sale, bărbatul a fost documentat prin prisma a două articole a Codului Contravențional, care prevăd vătămarea corporală ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie rutieră și părăsirea locului accidentului. Pentru că din cauza sa copilul a fost rănit, șoferul riscă o amendă de la 900 la 1200 de lei. Totodată, părăsirea locului accidentului se sancţionează cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani sau cu arest contravenţional pe un termen de la 10 la 15 zile, informează Poliția Capitalei.
Acum 12 ore
18:10
Unul dintre cele mai îndrăgite spectacole din toate timpurile a ajuns la ceas aniversar. „Chirița în provincie” va sărbători 25 de ani de când a fost pus în scenă pentru prima dată în țara noastră. Tot în această săptămână popularul spectacol „Căldură în noiembrie” va avea ultima reprezentație din acest an.
18:00
Bugetul Târgului de Crăciun, organizat de Guvern pe strada 31 august 1989, va fi majorat cu trei milioane de lei. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis să ofere bani în plus pentru a instala camere de supraveghere și a organiza paza vizitatorilor târgului. Ministrul Monica Babuc, care a prezentat proiectul la Guvern, a pomenit și despre atacul de ieri de la târgul de Crăciun din Strasbourg, justificând astfel necesitatea alocării banilor. 
17:50
Oamenii legi l-au identificat pe șoferul microbuzului de rută care a dat jos din vehicul un minor căruia îi curgea sânge din nas. Pentru acțiunile sale, bărbatul a fost documentat prin prisma a două articole a Codului Contravențional, care prevăd vătămarea corporală ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie rutieră și părăsirea locului accidentului. Pentru că din cauza sa copilul a fost rănit, șoferul riscă o amendă de la 900 la 1200 de lei. Totodată, părăsirea locului accidentului se sancţionează cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani sau cu arest contravenţional pe un termen de la 10 la 15 zile, informează Poliția Capitalei.
17:20
Din 2001 a fost un comunist fidel, în 2007 a devenit director SIS, iar ulterior a intrat în Parlament. Totul a durat însă până în 2015, când a părăsit fracțiunea PCRM alături de 13 comuniști, aderând ulterior la PDM. Cum a arătat cariera lui Artur Reșetnicov, dar și cu ce avere pleacă în funcția de judecător la Curtea Constituțională, vedeți mai jos.
17:10
Toate focarele de pestă porcină din țară au fost eradicate, a anunțat astăzi, în ședința Guvernului, premierul Pavel Filip. Se întâmplă după ce, de la început de an, au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină. 
17:00
În cadrul unei emisiuni, vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a fost întrebat despre acuzațiile liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a spus că democrații răspândesc știri false. „Eu aș vrea ca dumneaei (n.r. Maia Sandu) să-mi dea clar exemple de știri false, dar care să fie false, nu pe care dumneaei le crede false”, a spus Cebotari. Declarația democratului ne-a trezit curiozitatea, așa că am selectat câteva știri difuzate de posturile TV afiliate democraților care, ulterior, s-au dovedit a fi false. Ce a ieșit, vedeți în video de mai jos.
16:40
Andrian Candu a calificat drept cinică dorința lui Igor Dodon de a consulta cetățenii la referendum subiectul interzicerii migrației deputaților dintr-o fracțiune parlamentară în alta. Mai mult, democratul opinează că Igor Dodon este un traseist poitic, întrucât a trecut de la Partidul Comuniștilor la Partidul Socialiștilor.
16:30
Compania Națională de Asigurări în Medicină are un nou director, prin decizia de astăzi a Guvernului. Fosta vicepreședintă a Curții de Conturi, Tamara Andrușca, a fost numită șefă la CNAM, după ce Dmitrie Parfentiev a scris cerere de demisie din proprie inițiativă. Andrușca, apropiată de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a beneficiat anul trecut de o donație generoasă de la fundația Edelweiss, patronată de acesta.
15:40
Judecătoria Chișinău a decis sancționarea unioniștilor pentru incidentele care au avut loc în ziua de 1 septembrie, în timpul Marșului Centenar. Președintele organizației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat că membrii asociației vor contesta decizia la Curtea de Apel.
15:40
Fostul director la SIS, Artur Reșetnicov, actualmente deputat PD, a fost numit de Guvern în funcția de magistrat la Curtea Constituțională. Se întâmplă după ce ieri CSM l-a numit, într-o funcție similară, pe fostul procuror general Corneliu Gurin.
15:30
Judecătoria Chișinău a emis, luni, o hotărâre prin care Andrei Năstase este obligat să îi achite lui Ion Ceban un leu cu titlu de prejudiciu moral și să dezmintă o declarație făcută la adresa socialistului în cadrul campaniei electorale pentru primăria Chișinău. 
15:30
Fostul director la SIS, Artur Reșetnicov, actualmente deputat PD, a fost propus de Guvern în funcția de magistrat la Curtea Constituțională. Se întâmplă după ce ieri CSM l-a numit, într-o funcție similară, pe fostul procuror general Corneliu Gurin.
15:00
Un angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază din România a fost găsit împușcat în camera sa din incinta bazei ONU din Libia, informează Mediafax. 
14:50
Vineri, 14 decembrie, Cabinetul de miniștri va prezenta un raport de activitate în fața deputaților. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu.
14:40
Judecătoria Chișinău a decis sancționarea unioniștilor pentru incidentele care au avut loc în ziua de 1 septembrie, în timpul Marșului Centenar. Președintele organizației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat că membrii asociației vor contesta decizia la Curtea de Apel.
14:30
Cetățenii moldoveni procură tot mai frecvent telefoane în rate, prin intermediul contractelor încheiate între agenți economici și companii de micro-finanțare. Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), instituția examinează o serie de reclamații ce vizează neconformități ale acestor produse achiziționate în rate.Astfel, dintr-un număr total de 88 de petiții înregistrate pentru primele 9 luni ale anului 2018 privind neconformități ale telefoanelor mobile, precum și prestarea necorespunzătoare a serviciilor de reparație a acestor bunuri, 30% dintre telefoane sunt achitate în rate.
14:30
Democrații au împărțit locuitorilor sectorului Botanica din Chișinău crupe și ulei. Imaginile le-au postat pe Facebook, menționând că au aflat despre problemele oamenilor în urma discuțiilor din cadrul întâlnirilor cu aceștia. Contactat de AGORA, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a spus că trebuie să se documenteze și că va reveni cu o reacție.
14:20
Un uriaş „râu” de ciocolată, provenind de la o fabrică de praline, a inundat miercuri străzile oraşului Werl din vestul Germaniei şi a îngreunat activitatea serviciilor de urgenţă mobilizate la faţa locului, informează DPA, citată de stirileprotv.ro.„Am strâns totul cu lopeţile”, a declarat pentru DPA, marţi, Karsten Korte, şeful diviziei de pompieri voluntari din Werl.
14:00
La întâlnirile din cadrul vizitei din această săptămână de la Strasbourg, Maia Sandu și Andrei Năstase au prezentat o petiție semnată de mai mult de 50 000 de cetățeni ai Republicii Moldova, prin care se solicită asistența Uniunii Europene și a țărilor membre în investigarea furtului miliardului. 
14:00
Cetățenii moldoveni procură tot mai frecvent telefoane în rate, prin intermediul contractelor încheiate între agenți economici și companii de micro-finanțare. Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), instituția examinează o serie de reclamații ce vizează neconformități ale acestor produse achiziționate în rate.Astfel, dintr-un număr total de 88 de petiții înregistrate pentru primele 9 luni ale anului 2018 privind neconformități ale telefoanelor mobile, precum și prestarea necorespunzătoare a serviciilor de reparație a acestor bunuri, 30% dintre telefoane sunt achitate în rate.
13:50
Premierul britanic, Theresa May, se va opune moțiunii de cenzură pe care colegii ei de la Partidul Conservator urmează să o prezinte astăzi, conform unei declarații făcute în direct pentru EuroNews și alte televiziuni internaționale.  
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.