Un ziar în fiecare seară: Câmpia Glodenilor

Europa Libera, 11 octombrie 2018 18:51

Invitata ediției e Victoria Vasilos

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 4 ore
23:20
Parlamentarii britanici din Partidul Conservator s-au pronunțat în cursul serii răspunzînd inițiativei a peste 48 dintre ei într-un vot menit să o înlăture de la șefia partidului pe Theresa May. Cu cîteva minute în urmă, de la Londra, televiziunea britanică a transmis anunțul rezultatului votului.Theresa May rămîne lidera conservatorilor și, implicit premier al Marii Britanii, 200 de parlamentari exprimîndu-și încrederea în ea. Numărul minim necesar pentru a nu pierde votul era de 160. Împotriva rămînerii ei în fruntea conservatorilor au votat 117 deputați. Votul a avut loc în contextul dezbaterilor furtunoase pe marginea acordului realizat de Theresa May și negociatorii britanici, cu cei ai Uniunii Europene, în vederea Brexit-ului, a procesului de ieșire a Marii Britanii din UE.
Acum 6 ore
21:01
Michael Cohen, care a fost avocatul președintelui Donald Trump o îndelungata perioadă de timp, a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a recunoscut că este vinovat de mai multe capete de acuzare. Procurorii au spus că el nu a colaborat în întregime cu echipa procurorului special Richard Mueller. Avocatul este acuzat de nereguli financiare pe cind era reprezentantul legal al organizatiei lui Donald Trump și că ar fi plătit tăcerea unor femei care au avut relații cu Donald Trump în timpul campaniei sale electorale.
21:01
Secretarul de stat american Mike Pompeo a spus în Consiliul de Securitate ONU că Washingtonul va căuta să colaboreze cu Consiliul pentru a reimpune restricții pentru rachetele balistice iraniene. Pompeo a spus că ONU nu ar trebui să ridice, cel puțin până în 2020, embargoul impus Iranului pe comerțul cu arme. Consiliul de Securitate ONU s-a intrunit după ce un important comandat militar iranian a confirmat ca Teheranul a făcut un test cu rachete balistice, gest ce a fost condamnat de puterile occidentale. Marea Britanie si Franta au condamnat la 1 decembrie testul iranian, in timp ce Rusia, care are drept de veto, a apărat dreptul Iranului de a avea rachete balistice. Teheranul susține că programul sau de rachete este strict defensiv.
21:01
Un grup de deputati ruși din Duma de Stat au introdus un proiect de lege prin care să fie amendați cei care răspindesc informații „false cu important impact social” prin media și retele de socializare. Amenda poate ajunge pentru organizatii media si site-uri si la un milion de ruble, adica in jur de 15.000 de dolari, iar pentru indivizi, la 30.000-50.000 de ruble.
21:01
Consiliul General al Municipiului București, la propunerea primarului social democrat Gabriela Firea, a alocat încă 24,7 milioane lei către biserici, din care zece milioane lei la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel suma alocată către biserici de municipalitate ajunge în 2018 la 121 milioane lei, iar suma dată către Catedrala Mântuirii Neamului la 45 milioane lei.Banii sunt incluși în bugetul Administrației Monumentelor și Patrimoniului turistic, informeaza site-ul Hotnews.ro.
Acum 8 ore
20:01
Un interviu cu directorul Centrului de investigații sociologice și marketing CBS-AXA.
19:30
Invitata emisiunii este Marina Ciobanu.
19:10
Peste 1400 de mașini din regiunea transnistreană au primit deja plăcuțe de înmatriculare neutre, iar lista cu programări este deja completă până în septembrie 2019, a declarat șeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch. În deschiderea unei recepții oficiale date de Misiune la Chișinău, acesta a mai spus că 90% din terenurile din Doroțcaia au fost restituite proprietarilor legitimi, adică fermierilor moldoveni. Două sute de absolvenți ai Universității de la Tiraspol pot studia în străinătate datorită apostilării diplomelor, iar cei care circulă des la Tiraspol apreciază deschiderea podului de la Gură Bâcului, a spus șeful Misiunii OSCE. El a mai menționat că există baza legislativă pentru soluționarea problemei telecomunicațiilor. Neukirch a subliniat că aceste lucruri fac parte din pachetul de opt puncte adoptat la sfârșitul anului trecut. „Toate aceste realizări aduc beneficii oamenilor de rând de pe cele două maluri și ajută la construirea încrederii și la reglementarea pornind de jos a conflictului. Deci suntem pe calea cea bună, prin intermediul pașilor mici. Mai sunt lucruri de făcut, vom continua și în 2019 în același spirit pentru a obține rezultate și mai bune”, a subliniat șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.
19:01
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: este probabil că la viitorul scrutin partidele vor recurge la experiența din trecut, rezervând femeilor locuri cu puține șanse.
19:01
Uniunea Europeana și Japonia plănuiesc să încheie un important acord comercial între ele. Astazi parlamentarii europeni au votat în favoarea acordului care ar putea sa intre in vigoare anul viitor. Agenția Reuters relateaza că 474 de europarlamentari au votat in favoarea acestui acord de comert liber cu Japonia si 156 s-au opus.
19:01
Potrivit unui sondaj Gallup, din 146 de țări analizate in legatura cu generozitatea locuitorilor și cu timpul acordat actiunilor voluntarilor, cele mai generoase tari sunt si cele in care spiritul civic este cel mai ridicat. In 2017, in lume a fost donat un miliard si aproape jumătate de dolari organizatiilor caritabile. Un miliard de oameni au participat in actiuni de voluntariat caritabile, si 2, 2 miliarde de oameni au ajutat in anul 2017 un străin.În baza acestui sondaj, țările considerate cele mai generoase sunt Indonezia si Australia cu un scor de 59 de puncte din 100 posibile. Cu cit scorul este mai mare, cu atit angajamentul civic este mai mare. Moldova are scorul de 27, ca si România. Ucraina are un scor de 29, Rusia de 25, Serbia 21, Bulgaria 22, Croatia 20. 
18:40
Seful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat astazi că va majora, prin decret, salariul minim cu 22%, în cadrul Consiliului de miniștri din 21 decembrie care va avea loc la Barcelona. Măsura ar urma să intre în vigoare anul viitor, informeaza agenția AFP. In acest moment, salariul minim lunar in Spania este de 858 de euro.Potrivit proiectului de buget publicat la începutul lui octombrie, măsura va costa guvernul de la Madrid 340 milioane de euro. Decizia a fost criticată cu severitate de opoziția de dreapta.
18:40
Un procent de 65,1% dintre tinerii români cu virste între 15 si 29 de ani locuiesc în case supraaglomerate, acesta fiind cel mai mare procent din Uniunea Europeană. Pe locurile următoare se situează tinerii din Bulgaria (62%), Ungaria (57%) şi Croaţia (55%), potrivit unui raport Eurostat, citat de agenția Mediafax. Astfel, România se plaseaza pe primul loc în acest clasament.
18:40
Fermierii din România şi din alte şase state din Regiunea celor Trei Mări au semnat miercuri un document privind poziţia acestor ţări în cadrul viitoarei politicii agricole comune (PAC). Principalele măsuri susţinute de ţările semnatare sânt mărirea bugetului PAC, uniformizarea subvenţiilor, renunţarea la plafonarea subvenţiilor şi păstrarea patrimoniului şi gestionarea pământului.Documentul a fost semnat din partea României de către Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), şi reprezentanţii Asociaţiilor şi Camerelor Agricole din Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria şi Bulgaria, documentul urmând să fie transmis Comisiei Europene şi comisarului pe agricultură Phil Hogan.El a precizat că uniformizarea subvenţiilor în toate statele UE este un alt deziderat important susţinut de semnatarii documentului, informeaza agentia Agerpres.
18:40
Michael Cohen, care a fost avocatul președintelui Donald Trump o îndelungata perioada de timp, va afla astazi ce sentință ii va fi pronunțată, după ce a recunoscut ca este vinovat de mai multe capete de acuzare. Procurorii au spus că el nu a colaborat în întregime cu echipa procurorului special Richard Mueller si ca vor solicita o condamnare la ani buni de închisoare. Avocatul este acuzat de nereguli financiare pe cind era reprezentantul legal al organizatiei lui Donald Trump și că ar fi platit tăcerea unor femei care au avut relații cu Donald Trump în timpul campaniei sale electorale.
Acum 12 ore
18:01
Controlul presei, dosirea finanțatorilor sau coruperea alegătorilor sunt doar câteva dintre metodele de care politicienii fac deja uz.
17:20
Premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat astazi în plenul reunit al Parlamentului de la București cele patru mari priorități ale președinției rotative a UE exercitate de România din ianuarie 2019. Ele ar fi: convergența (reducerea decalajelor dintre statele membre sau regiuni), securitatea UE, promovarea valorilor europene comune, și jocul UE pe plan global. Dăncilă a anunțat că promovarea Mării Negre pe agenda UE va fi, de asemenea, o prioritate. De notat că premierul nu a menționat statul de drept printre priorități și nici nu a vorbit despre Republica Moldova, potrivit site-ului G4media.Dăncilă le-a cerut parlamentarilor din opoziție să nu politizeze președinția Uniunii Europene. Dăncilă a mai spus că România va pleda în negocierile pentru viitorul buget al UE, 2021-2027 ca UE să continue politica de convergență din prezent.
17:20
Guvernul Pavel Filip l-a numit pe deputatul Artur Reșetnicov, fost director SIS, în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Numirea are loc la o zi după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit în această funcție pe fostul procuror general Corneliu Gurin.Curtea Constituțională este unica autoritate ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova. Curtea este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii informeaza agentia IPN.
17:10
Dmitrie Parfentiev a fost eliberat astăzi din funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) de către membrii Guvernului, în baza cererii de demisie. Funcția va fi preluată de Tamara Andrușca, ex-vicedirectoarea Curții de Conturi. Candidatura ei a fost aprobată de către membrii Executivului. Tamara Andrușca este licențiată în economie. A fost membră a Consiliului Concurenței, membră și prim-vicepreședintă a Consiliului BC Victoriabank S. A., directoare financiară la SRL „Prime Management”, directoare a Departamentului economic, ÎCS „Petrom-Moldova” SA; contabilă-șefă la „Tolkanneftegaz”, filiala „Askom-Grup”, Kazahstan; directoare economică/contabilă-șefă la „Tutun-CTC” SA; contabilă-șefă adjunctă la „Bucuria” SA , scrie TV8.
15:20
Parlamentul European i-a acordat astazi premiul Saharov pe anul 2018, pentru Libertatea de Gindire, regizorului ucrainean Oleh Sențov. Premiul a fost acceptat de avocatul regizorului si de vara sa. Sențov se află în închisoare în Rusia, pentru că s-a opus în 2014 anexării ilegale a peninsulei Crimeea de catre Rusia. El a fost condamnat de un tribunal rusesc la 20 de ani de închisoare pentru ceea ce Procuratura rusa a calificat drept „terorism”. Sențov a fost timp de 145 de zile in greva foamei. Parlamentul European a cerut Rusiei sa îl elibereze necondiționat, fiind considerat de țările Occidentale ca un prizonier politic.Premiul european, in valoare de 50.000 de euro, este acordat în memoria fizicianului sovietic Andrei Saharov, un dizident și militant pentru respectarea drepturilor omului. Andrei Saharov, impreuna cu Liudmila Alekseeva au fost fondatorii Grupului Helsinki, de la Moscova. Premiul a fost inființat în 1988.
15:20
Sute de membri ai forțelor de securitate franceze caută să îl prindă pe cel care a deschis ieri focul în apropierea marelui tîrg de Craciun la Strasbourg. Doua persoane au fost omorite, iar a treia este in coma. Procurul Remy Heitz este citat cu declarația că alte 12 persoane au fost rănite de atacatorul care a folosit o grenada de mână și un cuțit împotriva victimelor. Atacatorul a strigat „Alah este mare” in araba și, potrivit procurorului, a fost rănit la brat de forțele de securitate. Atentatorul este localnic, din Strasbourg, are 29 de ani și se afla pe lista persoanelor suspectate de actiuni teroriste. Potrivit ministrului francez de interne Christophe Castaner, controalele la iesirea din Franța au fost întărite, iar gradul de alertă a fost mărit în intreaga țară. Primarul din Strasbourg a afirmat, citat de agenția Reuters, că atacul de ieri a fost „fără doar și poate un atac terorist”.
15:10
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se află pe primul loc, pentru al treilea an consecutiv, în Metarankingul Universitar - Clasamentul universităţilor din România, realizat de către un grup de profesori universitari, a anunţat miercuri, asociaţia Asociaţia Cercetătorilor Ad Astra, printr-un comunicat citat de agenția Agerpres. Potrivit sursei citate, primele trei poziţii rămân constante în metarankingurile din 2016, 2017 şi 2018: poziţia 1 - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (cu 14 puncte); poziţia 2 - Universitatea din Bucureşti (11 puncte); poziţia 3: Universitatea Politehnica din Bucureşti (11 puncte). Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi îşi menţine la rândul ei, pentru al treilea an consecutiv, poziţia a patra cu 7 puncte. 26 de universităţi româneşti sunt vizibile internaţional, toate publice. În Metarankingul Universitar-2017 erau vizibile 23 de universităţi (toate publice), iar în Metarankingul Universitar- 2016 erau vizibile 20 de universităţi (toate publice). Scorul total al universităţilor româneşti în metarankingul din 2016 a fost de 78, în cel din 2017 de 90, iar în anul acesta este de 99. Evaluarea a fost făcută pe mai multe rankinguri pe domenii şi pe indicatori specifici.
15:10
29 de organizații civice, active în protestele de stradă, cer Președintelui României, Klaus Johannis, să emită de urgență decretul de organizare a unui referendum naţional prin care românii să-şi exprime voinţa cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală, se arată într-un comunicat dat publicității de Inițiativa Români, informeaza site-ul G4media. Organizațiile semnatare amintesc că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017. Organizația Geeks for Democracy a dat publicității astazi un sondaj de opinie realizat de ISSPOL, care arată că 91% dintre români se opun amnistiei și grațierii, 87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun grațierii și amnistiei, iar 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici.
15:01
Un comentariu politic săptămînal de la Chișinău: „Adevărata problemă va fi câte mandate, câte voturi se pot rata ca urmare a segmentării electoratului proeuropean și proromânesc”.
15:01
Comisia Electorală Centrală din Moldova a făcut publică lista celor 46 de partide și organizații social-politice ce au dreptul să participe la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. CEC a anunțat că în cazul a 25 de partide politice mandatul conducătorului este expirat și a solicitat partidelor ajustarea informației privind mandatul conducătorului formațiunii din Registrul partidelor politice.
15:01
Premierul Marii Britanii, Theresa May, apară în Parlamentul de la Londra întelegerea pe care guvernul sau a făcut-o cu Uniunea Europeana referitoare la părăsirea Uniunii anul viitor. Theresa May se afla în fața unui vot de neîncredere, inițiat de peste 48 de parlamentari conservatori care au cerut demisia sa. In intervențiile sale, doamna May a susținut că organizarea de alegeri nu ar fi in interesul național al Marii Britanii și că este hotarită să își apere poziția, ca si înțelegerea cu Bruxelles-ul. Votul de neîncredere se va desfășura în Camera Comunelor, între orele 18:00 și 19:00, minimul necesar de deputați conservatori pentru a reuși fiind de 159.
Acum 24 ore
12:50
Despre începutul perioadei electorale în R.Moldova, în dialog cu directoarea adjunctă a Asociației ADEPT.
12:01
Olesea Perean, expertă în cadrul Oficiului ONU de la Chişinău, spune că există evoluții în ceea ce ține de conștientizarea drepturilor omului de către cetățeni, dar şi de autorităţi.
10:40
Istoricul Mariana Țăranu despre prezenta președintelui Vladimir Putin la ceremonii dedicate unor proeminenți apărători a drepturilor omului în Rusia.
10:20
Mai mult de jumătate din tinerii români (65,1%) locuiau în 2017 în gospodării supraaglomerate, faţă de o medie de 26,7% la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat, transmite Agerpres. În zece state membre se înregistrează o rată de supraaglomerare pentru tineri mai ridicată decât media UE. Printre ele, şapte ţări (Slovacia, Letonia, Polonia, Croaţia, Ungaria, Bulgaria şi România) au raportat anul trecut că mai mult de jumătate din populaţia lor tânără locuieşte în gospodării supraaglomerate. În rândul statelor membre ale UE, cel mai scăzut procent de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani care locuiau în gospodării supraaglomerate se înregistra în 2017 în Malta (4%), Cipru (5,7%) şi Belgia (7,7%), iar cel mai ridicat în România (65,1%), Bulgaria (61,6%) şi Ungaria (57,4%). Procentajul tinerilor care locuiau în gospodării supraaglomerate era în 2017 cu doar nouă puncte procentuale mai ridicat decât cel al ratei de supraaglomerare pentru întreaga populaţie a UE (17,5%).
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.