Un ziar în fiecare seară: Câmpia Glodenilor

Europa Libera, 11 octombrie 2018 18:51

Invitata ediției e Victoria Vasilos

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 12 ore
20:30
Parlamentul Macedoniei nu a reușit, după o săptămână de dezbateri, să decidă daca începe procesul de amendarea a constituției, pentru a schimba numele republicii în „Macedonia de Nord”, cum este stipulat într-un acord semnat în această vară cu Grecia. Schimbarea numelui ar deschide Macedoniei calea integrării în NATO și Uniunea Europeană, blocată acum de Grecia.Pentru lansarea procesului de amendare a constituției, premierul Zoran Zaev are nevoie de o majoritate de două treimi, pe care nu o controlează în Parlament. Dezbaterile ar putea continua până luni sau marți după care, în cazul unui eșec, Zaev ar putea provoca alegeri anticipate. Care însă nu vor aduce vreo schimbare semnificativă a balanței de puteri în Parlament, avertizează experții. Ratificarea acordului cu Macedonia este incertă și în parlamentul de la Atena, unde opoziția naționalistă este puternică.  
Acum 24 ore
18:40
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cerut vineri guvernului polonez să suspende imediat aplicarea prevederilor legii de reducere a vârstei de pensionare la judecătorii de la Curteai Supremă, măsură prin care actualul guvern a putut înlocui o mare parte din judecătorii considerați prea liberali, începând cu președinta Curții Supreme poloneze. Este o decizie provizorie a Curții europene până la adoptarea unui verdict final.  În 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar. Pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.  Întrebat dacă va aplica această decizie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, că va „examina” toate posibilitățile, relatează ageția de știri poloneză PAP. 
18:30
Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.
17:40
Rusia nu-și va folosi arsenalul nuclear decât pentru a riposta dacă este atacată, niciodată într-un atac preventiv, a declarat președintele Vladimir Putin joi, la o reuniune internațională de la Soci. El a avertizat că riposta Rusiei va fi „necruțătoare” și a afirmat că în acest moment noile rachete hipersonice construite în Rusia îi dau un avantaj tehnologic clar. E vorba de rachetele din seria Kinzal, amplasate deja, și de cele din seria Avangard, care vor fi instalate în următoarele luni. Relațiile Rusiei cu Occidentul sunt extrem de tensionate în prezent, ca urmare a anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, a rolului său în Siria dar și a amestecului rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016.
17:40
Sâmbătă în Afganistan au aloc alegeri parlamentare, dar votul a fost amânat cu o săptămână în provincia Kandahar, după ce șeful poliției locale a fost ucis în 17 octombrie. Ucigașul a fost gardianul de corp al altui demnitar local iar milițiile Taliban și-au asumat responsabilitatea pentru atentat. Atacul a avut loc după o întâlnire la nivel înalt pe teme de securitate, la care participa și comandantul trupelor americane din Afganistan, generalul Scott Miller, care a scăpat nevătămat. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că acest atentat nu va duce la retragerea trupelor americane. În Afganistan se află acum cam 14.000 de soldați americani. Peste 2.500 candidați s-au înscris în cursa pentru a ocupa 249 de locuri în camera inferioară a Parlamentului afgan. Campania electorală a fost marcată de o serie de atacuri în care au fost uciși 10 candidați.
17:40
17:20
Președintele României Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului justiției Tudorel Toader, după raportul critic al Comisiei de la Veneția, acuzând „comportamentul iresponsabil” al acestuia, relatează Hotnews. Iohannis susține că raportul Comisiei de la Veneția confirmă problemele semnalate în ultimul an în privința modificărilor legislației penale și reprezintă un semnal fără echivoc care ar trebui luat în considerare de actuala puterela București, pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.Comisia de la Veneția a publicat vineri recomandările sale finale privind modificările adoptate de Parlamentul României la Codul penal și de procedură penală. Experții Comisiei atrag atenția că modificările slăbesc eficiența sistemului judiciar penal când vine vorba de lupta  împotriva corupției,  a crimelor violente și a  crimei organizate. În replică la cererea de demisie a președintelui țării, Tudorel Toader s-a apărat spunînd că Ministerul Justiției nu a elaborat decât schimbările cerute de Curtea Constituțională. „Restul modificărilor celor doua Coduri au survenit în Parlament!” a scris Toader pe Facebook.  
16:50
Ajutorul macrofinanciar pentru R.Moldova rămâne înghețat până la alegerile generale de anul viitor, a declarat joi Europei Libere europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius. Parlamentul European va vota în sesiunea plenară din noiembrie raportul lui Auštrevičius, adoptat deja de comisia parlamentară pentru politică externă, care analizează modul în care sunt aplicate în Moldova prevederile Acordului de Asociere cu UE. Raportul menționează „oligarhizarea Moldovei” drept un factor negativ , care determină UE să înghețe asistența macrofinanciară. „Așteptăm cu nerăbdare alegerile de la anul. Pentru noi nu contează cine va câștiga, ci cum va câștiga. Până atunci, niciun euro din asistența macrofinanciară nu va fi transferat către Banca Națională a Moldovei. Vom susține între timp societatea civilă, ca și o serie de proiecte de dezvoltare, mai ales în zonele rurale”, spune raportorul în interviul pentru radio Europa Liberă.
16:50
Emisarul special american pentru Ucraina Kurt Volker a afirmat că nu se așteaptă la nici o schimbare majoră în estul Ucrainei, pentru că Rusia pare să aștepte alegerile generale care ar putea aduce o schimbare a balanței de forțe. Volker a făcut remarca la o reuniune la Washington, după ce președintele rus Vladimir Putin declarase la Soci, joi, că speră ca alegerile prezidențiale ucrainene din 31 martie să aducă un guvern mai rusofil. „Speră să putem, în viitoa, avea un soi de dialog și un soi de acord” a mai declarat Putin la reuniunea Clubului Valdai, de la Soci. Președintele rus crede că și actuala putere de la Kiev așteaptă alegeri din martie anul viitor, înainte de a relansa negocierile privind conflictul secesionist din estul țării.
16:00
13:50
Un oficial din Turcia a spus vineri că anchetatorii examinează posibilitatea ca rămășițele jurnalistului saudit dispărut Jamal Khashoggi să fi fost duse într-o pădure de la periferia Istanbulului sau în altă localitate, după posibila ucidere la consulatul saudit din Istanbul, la începutul lunii octombrie. Oficialul a declarat agenției AP că două mașini aparținând consulatului au părăsit clădirea la 2 oct. – ziua când a dispărut Khashoggi. O mașină a mers spre pădurea Belgrad din apropiere, iar a doua în orașul Yalova, peste Marea Marmara, a mai spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului. Presa locală a scris că poliția ar face cercetări în pădurea din Istanbul. Tot presa turcă a scris luna aceasta că Khashoggi a fost ucis și dezmembrat cu brutalitate în interiorul consulatului de către o echipă de ucigași adusă special din Arabia Saudită. Conducerea saudită a respins acuzațiile, dar încă nu a precizat ce s-a întâmplat cu Khashoggi, ziarist cunoscut pentru scrierile sale critice la adresa prințul de coroană saudit Mohammed bin Salman. 
13:50
Președintele Igor Dodon spune că partenerii externi ai R. Moldova tratează „cu înțelegere și respect” neutralitatea țării sale. Dodon a făcut remarca într-o postare pe net după ce s-a întâlnit vineri la Chișinău cu liderii Adunării Parlamentare NATO, parlamentari din Lituania și Marea Britanie. Dodon mai spune în aceeași declarație că „neutralitatea este condiția-cheie pentru păstrarea și consolidarea statalității moldovenești, fiind „sprijinită de majoritatea populației”.În trecut, Dodon a condamnat participarea militarilor moldoveni la exerciții militare unde se aflau și militari din NATO, și a încercat în zadar să împiedice deschiderea la Chișinău a unui „oficiu NATO” cu angajați civili, spunând că el ar încălca neutralitatea R. Moldova. 
12:10
Parlamentul a aprobat joi în primă lectură o lege care ar restrânge folosirea arestului preventiv. Potrivit proiectului citat de presă, de arestul preventiv ar urma să fie scutiți inculpații care își recunosc vina, care nu au săvârșit delicte cu violențe fizice și nu fac parte din grupări criminale. Inițiatorii proiectului, de la PD, spun că legea ar fi progresistă și ar evita aplicarea abuzivă, prea frecventă a măsurii. Inițiativa a fost însă criticată joi de opoziția de stânga. Deputatul socialist Adrian Lebedinschi a spus că aplicând noile prevederi puterea ar urmări de fapt să evite arestarea oligarhului devenit politician Ilan Șor. Ca să devină lege, proiectul trebuie aprobat în două lecturi și promulgat de șeful statului.
11:50
Douăzeci și trei de oameni răniți în atacul cu bombă și armă de foc de miercuri, de la Politehnica din Kerci, au fost transportați la spitale din Krasnodar și Moscova, iar 20 rămân la spitale din Crimeea, informează agențiile ruse de presă, citând o declarație a Ministerului sănătății din peninsula anexată în 2014. Potrivit anchetatorilor, la 17 octombrie Vladislav Rosliakov, student la Politehnica din Kerci, a detonat o bombă și apoi a tras focuri de armă la întâmplare prin clădire înainte să se sinucidă. Bilanțul morților a ajuns la 21, incluzându-l pe atacator. Alți peste 40 de oameni au fost răniți. Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea au declarat trei zile de doliu. 
11:50
R. Moldova se numără printre 14 state pe care autoritățile germane le vor adăuga listei „țărilor de origine sigure”, facilitând deportarea solicitanților eșuați de azil în Germania, informează agenția DPA, citând un document al Ministerului de interne german, văzut de corespondenții ei. Pe lista publicată de DPA se mai numără Ucraina, Belarus, precum și mai multe țări africane și asiatice, dar și Cuba. În document se prevede că pentru a se conforma reglementărilor UE, guvernul german trebuie să se asigure că odată repatriați, migranții nu vor fi amenințați de tortură, tratamente inumane sau moarte în conflict armat. Guvernul cancelarului Angela Merkel se confruntă cu presiuni crescânde de a accelera deportarea solicitanților de azil neîndreptățiți, pe fondul sentimentelor anti-imigraționiste în creștere în societate. 
11:50
Pedagogii din școli și grădinițe vor primi începând din 2019 o „compensație” anuală de 2000 de lei pe care o vor putea folosi ca să-și perfecționeze pregătirea profesională, anunță MOLDPRES, citând o hotărâre de guvern apărută vineri în „Monitorul oficial”. Dacă pedagogul are mai mult de o normă, mărimea alocației crește proporțional. Banii vor putea fi cheltuiți pentru „procurarea suporturilor didactice, a tehnicii de calcul, produselor software utilizate în activități de instruire on-line și dezvoltare profesională”.
11:10
Despre participarea activă a femeilor la luarea deciziilor în viața publică, un interviu cu managerul unei grădinițe dintr-un sat al Moldovei.
09:10
În Statele Unite s-a deschis pentru prima oară o anchetă federală asupra abuzurilor comise de preoțimea catolică, demersul având ca țintă mai multe dioceze din statul Pennsylvania. Arhidioceza din Philadelphia a anunțat joi, potrivit AFP, că a primit o somație oficială de la un mare juriu federal de a pune la dispoziția anchetatorilor anumite documente și a spus că va „coopera”. Un anunț similar a făcut dioceza din Greensburg. Ancheta vine după ce în luna august un mare juriu a dat publicității un raport cu acuzații la adresa a peste 300 de preoți catolici care ar fi abuzat sexual minori. În raport sunt identificate peste 1000 de victime ale unor asemenea abuzuri, trecute intenționat cu vederea timp de decenii de către ierarhia bisericii catolice.
09:10
Premierul britanic Theresa May și alți lideri din UE și-au reafirmat joi încrederea în ajungerea la un acord pe tema Brexitului. „Muncim cu toții la chestiunile încă nerezolvate”, a spus May la o conferință de presă după summitul de două zile de la Bruxelles. Iar președintele CE, Jean-Claude Juncker, s-a declarat în principiu de acord cu ideea prelungirii perioadei de tranziție pentru părăsirea de către britanici a UE. „Este o idee bună”, a spus Juncker. Principala divergență între Londra și cei 27 din UE este statutul graniței dintre Irlanda de Nord și Irlanda după Brexit.
09:10
De la Chișinău se relatează că președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi făcut cadou R. Moldova două autovehicule blindate de combatere a violențelor în timpul demonstrațiilor de stradă. Erdogan a spus la Comrat că vehiculele TOMA, de fabricație turcească, au fost oferite Ministerului de Interne de la Chișinău. MI nu a confirmat, dar nici nu a infirmat știrea. La Chișinău, Erdogan a fost primit la sediul reparat al președinției moldovene, refăcut cu bani din partea Turciei după ce a fost devastat de demonstranți în aprilie, 2009. Vizita lui Erdogan în R. Moldova a fost criticată de opoziția extraparlamentară moldoveană, care i-a reproșat liderului de la Ankara apucături dictatoriale.
09:10
Principalul partid de guvernământ din R. Moldova, PD, a eșuat în încercarea de a introduce în Constituție imperativul integrării europene. Joi, la parlament, deputații liberali și liberal-democrați au refuzat să dea formațiunii Vlad Plahotniuc voturile necesare pentru modificarea legii fundamentale. Democrații i-au acuzat îndată de trădare, dar cele două partide din opoziție s-au apărat spunând că nu cred în sinceritatea pro-europeană a guvernării, și că aceasta nu le-a îndeplinit precondiția pentru vot – adică includerea în textul Constituției a recunoașterii limbii române ca limbă de stat. După eșec, democrații au spus că vor face un referendum pe tema integrării europene.
09:10
Un referendum nu poate avea loc concomitent cu alegerile parlamentare din februarie 2019 (Eurgeniu Durbală/unimedia.info).
08:50
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, spune că „se pare” că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este mort. Trump nu a spus joi pe ce își bazează concluzia. El a adăugat însă că vor exista consecințe foarte grave pentru conducerea saudită dacă se va descoperi că ea l-a omorât pe ziarist. Khashoggi, critic al conducerii Arabiei Saudite, nu a mai fost văzut în public după ce a intrat în consulat în 2 octombrie. Presa controlată de stat din Turcia a citat oficialtăți turce cu declarația că Khashoggi ar fi fost ucis în interiorul consulatului Arabiei Saudite de o echipă de asasini trimisă de regimul saudit Regimul de la Riad neagă aceste acuzații.
Ieri
05:40
05:20
E vinovat sau nu Şor? Cînd vom afla? Peste ani-lumină? Între timp omul apare pe panouri...
02:40
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
18 octombrie 2018
20:00
Opoziția citează oameni care lucrează la stat care spun căar fi obligați să vină la demonstrație.
19:40
19:40
Șeful statului român a vorbit despre confuzia generală creată de coaliția PSD-ALDE.
19:40
Analistul Nicolae Negru: „Alegătorul poate ajunge la ideea că Vlad Plahotniuc nu mai e atât de atotputernic.”
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.