Statele Unite iau în considerare să trimită mai multe arme letale în Ucraina, a declarat emisarul Kurt Volker

Europa Libera, 14 septembrie 2018 19:00

Statele Unite iau în considerare să trimită mai multe arme letale în Ucraina, pentru a ajuta la modernizarea apărării navale și aeriene a țării, a declarat emisarul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă. Există îngrijorări că Rusia și-a întețit operațiunile pe coastele Marii Azov. În opinia emisarului Washingtonului, Moscova alimentează conflictul din estul Ucrainei. El a mai spus ca Statele Unite și Rusia au opinii divergente în legătură cu desfășurarea unei misiuni ONU de menținere a păcii în regiunile Donețk și Luhansk. Kurt Volker a mai spus și că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu pare doritor să negocieze nimic în legătură cu Ucraina, până după alegerile prezidențiale din martie, anul viitor, „sau cu președintele Poroșenko la putere”. La toate propunerile occidentale, Moscova nu a răspuns, a mai spus Kurt Volker, în interviul pentru Europa Liberă. Din aprilie 2014 și până acum, peste 10 000 de oameni au murit din cauza conflictului din estul Ucrainei și peste un milion de oameni s-au refugiat.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 4 ore
20:20
Lukoil, al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, a demarat prima fază a programului de răscumpărare de acţiuni, în valoare de trei miliarde de dolari, achiziţionând iniţial 390.816 acţiuni, informeaza agentia Agerpres. Lukoil intenţionează să cheltuiască cel puţin un miliard de dolari până la sfârşitul anului achiziţionându-şi propriile acţiuni, programul urmând să se încheie la finalul lui 2022. Potrivit sursei citate,in martie, Lukoil a devenit cea mai mare companie din Rusia în funcţie de capitalizarea bursieră, depăşind grupul energetic de stat Gazprom şi compania petrolieră de stat Rosneft.
20:10
Bulgaria a anunțat că va susține Ungaria în relația complicată a Budapestei cu UE, dupa ce Parlamentul European a votat declansarea procedurilor de sancționare a guvernului lui Viktor Orban pentru ceea ce Uniunea Europeana consideră a fi derapajele anti democratice ale Ungariei. Declaratia a fost facuta la Sofia de adjunctul premierului Krasimir Karakaciov. In opinia sa, citata de agentia Reuters, țările din centrul si Estul Europei ar trebui sa fie solidare in relațiile lor cu Uniunea Europeana, iar decizia Parlamentului European, ar fi „o violare a suveranității unui membru cu drepturi egale al Uniunii Europene”.
19:30
Curtea de Apel Cahul a admis miercuri, demersul avocatilor lui Ilan Sor privind efectuarea expertizei financiar-contabile si a programat urmatoarea ședinta pentru 17 decembrie, 2018. Şedinţele de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Şor au loc cu uşile închise, decizia fiind luată la solicitarea procurorului pe caz, iar de fiecare dată susţinătorii primarului din Orhei organizează proteste în faţa instanţei. Şi de această dată câteva zeci de persoane, majoritatea de vărsta a treia, au scandat că vor o justiţie corectă pentru edilul din Orhei. Protestatarii au fost salutaţi de către Şor, care le-a mulţumit pentru susţinere.
19:30
Doar în ultima săptămână au fost depistate 17 focare noi, dintr-un total de 22 de la începutul anului.
19:30
Acum 6 ore
19:10
18:50
Un studiu realizat de Centrul pentru Resurse Juridice
18:40
Un interviu cu secretarul literar al Teatrului ​Mihai Eminescu​ despre a 4-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale.
17:50
Comisia Electorală Centrală din Rusia a propus anularea rezultatelor scrutinului regional din ţinutul Primorski, unde rezultatele au fost contestate de Partidul Comuniştilor și unde candidatul pro-Kremlin a ieşit învingător. Președinta Comisiei Electrale Centrale, Ella Pamfilova, a spus că în acest scrutin au avut loc „violari serioase” ale legii electorale. Kremlinul a precizat că președintele Vladimir Putin este în favoarea anulării rezultatelor votului. Candidatul contestat al Kremlinului este guvernatorul în exercițiu Andrei Tarasenko și decizia Comisiei Electorale Centrale vine după proteste la Vladivostok, împotriva rezultatelor scrutinului și după ce Partidul Comuniştilor a anunțat că va contesta în instanță rezultatele votului.
17:40
Artista plastică plastic Geta Brătescu a murit la 19 septembrie 2018, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici din România.Pictoriță, graficiană şi ilustratoare de carte, Geta Brătescu s-a născut la 4 mai 1926, la Ploieşti. Personalitate centrală a artei contemporane româneşti începând cu anii '60 şi artistă cu o carieră îndelungată şi prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, grafică, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video şi performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere şi Filosofie (1949) şi la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti (1971) şi a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumită în prezent Secolul 21.Pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia a găzduit în 2017 proiectul „Apariţii” al artistei.Lucrările sale se află în colecţii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varşovia; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana, şi FRAC Lorraine, Metz, scrie agenția Agerpres.
17:40
Organizaţia Salvaţi Copii a anunțat că peste 5 milioane de copii sunt amenințaţi cu moartea prin infometare în Yemen, din cauza luptelor din orașul port Hudaydah şi datorită creșterii preţurilor la alimente. Avertismentul a venit din partea directoarei organizaţiei caritabile Helle Thorning-Schmidt, care a spus că o întreagă generație de copii este amenințată cu dispariția din cauza holerei, foametei şi luptelor. Conflictul din Yemen a escaladat în 2015, după ce rebelii șiiți Huthi, susținuți de Iran, au preluat controlul unei mari părți din țară. O coaliție militară condusa de Arabia Saudită a lansat atacuri de aviație împotriva rebelilor. Peste 10 mii de civili au murit în acest război şi aproape 8 milioane și jumătate de oameni ar putea să moara de foame.
Acum 8 ore
17:20
Directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca, Danske Bank, Thomas Borgen, și-a anunțat demisia pe fundalul acuzaţiilor că filiala estonă a băncii ar fi fost în centrul unui scandal legat de spălarea unor sume de miliarde de euro din Rusia şi alte țări post-sovietice. Potrivit unui raport intern al băncii, între 2007 și 2015, „marea majoritate” a tranzacţiilor filialei din Tallinn a băncii au fost „suspecte”, iar banca nu poate estima cu exactitate valoarea tranzacţiilor suspecte realizate de persoane care nu au reședință în Estonia, dar se estimează că ar fi fost vorba de 200 de miliarde de euro, prin 15 000 de conturi, dintre care 6 200 sunt considerate de banca drept conturi „cu mare risc”. Banca daneză a deschis o investigaţie internațională, la care vor participa şi agenţii de investigaţii americane.
17:20
În Romania, activistul civic Cristian Dide, unul dintre protestatarii care au organizat mitingurile anti-PSD, a primit o amendă de 2.000 de lei de la Poliția Câmpina pentru că a arborat un banner fără autorizație în luna august pe un pod din localitate. Amenda face trimitere la articolul 27 din Codul Rutier, care prevede că: „Este interzisă amplasarea pe drumurile publice, pe lucrările de artă aferente acestora sau în zona drumului a oricăror panouri, inscripţii, pancarte, gravuri, afişe sau alte mijloace de publicitate sau reclamă, fără acordul prealabil şi autorizaţia de amplasare şi/sau de acces la zona drumului public, emise de administratorul drumului respectiv”. Potrivit site-ului G4media, la 6 august, Dide a arborat pe un pod din Câmpina un banner uriaș pe care a scris trei mesaje: „Semnează inițiativa fără penali”, „Protest 10 august în Victoriei” și „_UIE PSD & ALDE”. Potrivit activistului, bannerul ar fi fost afișat doar 2 ore și s-ar fi bucurat de sprijinul șoferilor care l-au văzut.
17:10
Președintele american Donald Trump a declarat că țara sa ia in considerare cererea Poloniei de a amplasa baze militare permanente in aceasta țară, la solicitarea autorităților de la Varșovia. Declaratia a fost făcută de președintele american cu ocazia întrevederii la Washington, cu omologul său polonez Andrzej Duda. Polonia a promis că va finanța aceste baze americane cu 2 miliarde de dolari și ca preznța americană în Polonia e necesară pentru a face față amenințărilor reprezentate de Rusia în regiune. Rusia a criticat intenția Varșoviei spunînd că o extindere a prezenței militare a Alianței Nord Atlantice în regiune reprezinta o amenințare la stabilitatea Europei.
16:50
Radio Europa Libera/ Radio Libertatea salută decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului de a interzice autorităților din Ucraina să acceseze datele din telefonul mobil al jurnalistei de investigație a Europei Libere Natalia Sedlețka. „Decizia CEDO este o afirmare importantă a drepturilor jurnaliștilor de a păstra confidențialitatea surselor lor și pune niște limite puterii executive. „Vom continua să o susținem cu tărie pe Natalia Sedlețka și pe toți jurnaliștii noștri care-și fac meseria cu cu curaj și  profesionalism”, a declarat presedintele postului nostru de radio Tom Kent. În perioada pentru care procuratura ucraineană a cerut acces la datele din telefonul mobil al jurnalistei, în emisiunea realizată de Sedlețk, Scheme – corupția în detalii,  au fost difuzate mai multe anchete jurnalistice despre presupusa corupție a unor înalte oficialități ucrainiene, între care și procurorul-șef al Ucrainei Iuri Luțenko. Emisiunea Nataliei Sedlețka are o audiență de peste 11 milioane de oameni. 
16:31
Un interviu cu preşedintele Centrului de Resurse Juridice​ şi coautor al unei cercetări despre anchetarea şi recuperarea banilor fraudaţi în 2014.
16:20
Acum 12 ore
14:40
Asistentul secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii pentru afaceri europene și eurasiatice, Wess Mitchell, l-a primit astăzi pe vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova şi speaker al Parlamentului Andrian Candu. Potrivit agenției Moldpres, care citează Direcția de comunicare a parlamentului de la Chișinău, oficialul american i-a îndemnat pe liderii Moldovei să lupte cu corupția pentru ca Statele Unite să facă mai multe pentru Moldova. Potrivit sursei citate, președintele Parlamentului Andrian Candu a apreciat suportul american multidimensional și a reconfirmat angajamentul puternic al autorităților pentru consolidarea capacităților instituționale.De asemenea, în convorbire au fost abordate evoluțiile pe dimensiunea cooperării trilaterale pe filiera parlamentară, Moldova, Georgia, Ucraina, inclusiv obiectivul de a crea Centrul de analiză strategică. Părțile au accentuat importanța alegerilor parlamentare din 2019 în conformitate cu standardele şi principiile democratice internaționale în domeniul electoral. Potrivit comunicatului Parlamentului de la Chișinău, călătoria în Statele Unite a domnului Candu este în calitatea sa de vicepreședinte al Partidului Democrat, şi nu a fost acoperită cu bani publici.
14:40
În România, Înalta Curte de Casație şi Justiție a stabilit pentru 8 octombrie data de desfășurare a primului termen al apelului în dosarul DGASPC Teleorman, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, transmite agenția Agerpres. Apelul va fi judecat de un complet format din cinci judecători, condus de Iulian Dragomir.Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casație şi Justiție l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul care viza angajarea fictivă a două persoane: Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare. Dragnea a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual.
14:40
În România, trei importanți lideri ai Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu, au anunțat că pun pe masa Comitetului Executiv al Partidului, care va avea loc de vineri, o scrisoare prin care cer „demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcția de șef al PSD, precum și din cea de președinte al Camerei Deputaților”. Potrivit semnatarilor documentului, făcut public astăzi, interimatul de la partid ar trebui asigurat, până la Congres, de premierul Viorica Dăncilă.
14:20
Valoarea minimului de existenţă a constituit, în primul semestru al anului 2018, în medie pe lună 1.895 de lei, fiind în creştere faţă de aceeași perioadă a anului trecut cu 1,6 la sută, arată datele Biroului Naţional de Statistică citate de Radio Chișinău. Potrivit sursei citate, în municipiile Chișinău și Bălți minimul de existență este de peste 2.000 de lei, iar în alte orașe și în mediul rural – de peste 1800 de lei. Datele statistice arată că minimul de existență pentru un copil cu vârsta de până la 1 an este de 696 de lei, valoarea medie a acestei valori pentru copii fiind de 1.815 lei. Indemnizațiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani acoperă valoarea minimului de existență pentru această categorie în proporție de numai 91%. În cazul persoanelor neasigurate, mărimea indemnizațiilor lunare pentru îngrijirea copiilor, de 540 lei, acoperă doar 35 la sută din minimul necesar.
12:10
Președintele Igor Dodon a acceptat demisia celor doi miniștri în guvernul de la Chișinău, solicitată, marți, de Partidul Democrat de guvernământ.Președintele a anunțat pe Facebook că a semnat decretele privind demisia ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liviu Volconovici, și a ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari.„Pe parcursul a 1 an și 9 luni de mandat, am demis deja 17 miniștri din cadrul actualului Guvern”, a scris președintele Igor Dodon, în mesajul său pe Facebook.Partidul Democrat l-a propus pentru funcția de ministru al agriculturii pe Nicolae Ciubuc, în prezent directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), iar pentru funcția de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale – candidatura Silviei Radu, fost primar interimar al Chișinăului.Președintele Igor Dodon a scris, pe Facebook, că va analiza candidaturile PD, deși ar avea anumite dubii. „Opinia mea este că toată guvernarea trebuie schimbata”, a adăugat șeful statului.
Acum 24 ore
09:31
O discuție cu experta în politici de sănătate despre nominalizarea fostului primar interimar al Chișinăului, Silvia Radu, pentru funcția de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale.
08:31
08:10
„Moldova înregistrează regrese în mai multe domenii cheie” (Atlantic Center/Jurnal.md)
07:50
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
07:10
Nu te ajută cu nimic maidanezii sterilizaţi dacă guvernanţii fac numai ceea ce vor ei.
07:00
Forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă la un referendum, iar scenariile concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare, a declarat președintele Igor Dodon, marți seara, într-o emisiune la postul public de televiziune Moldova 1. Potrivit agenției IPN, președintele Dodon a spus că după alegerile parlamentare din februarie anul viitor va trebui să se facă următorii pași pentru asigurarea liberei circulații pe ambele maluri ale Nistrului și să avanseze dialogul politic. Transnistria nu poate fi decât parte integră a Republicii Moldova, a spus Dodon, În opinia sa, după ce se va ajunge la un numitor comun pe plan intern, varianta de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului va trebui propusă comunității internaționale. Odată cu soluționarea politică a conflictului transnistrean, trupele militare din stânga Nistrului vor trebui să părăsească zona, împreună cu armamentul care se află acolo, a mai spus Igor Dodon, citat de agenția IPN.
06:40
Liderii Coreei de Sud și Coreei de Nord au încheiat ultima lor întrevedere, într-un șir de recente întâlniri istorice, spunând că au fost de acord să promoveze o peninsulă coreeană fără arme nucleare. La o conferință de presă la Phenian, pe 18 septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că va călători în Coreea de Sud în viitorul apropiat. Dacă va avea loc, ar fi prima vizită de acest fel a unui lider nord-coreean, peninsula fiind divizată acum zeci de ani. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat presei că Kim a fost de acord să desființeze un poligon de testare și lansare a rachetelor, și să permită inspecții. Întâlnirea este a treia în acest an între Moon și Kim. Anterior, miniștrii apărării din ambele țări s-au întâlnit pentru a semna un acord militar menit să reducă tensiunile în peninsulă.
06:40
Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă miercuri şi joi la reuniunea informală a Consiliului European de la Salzburg, pe agendă aflându-se teme privind migraţia, securitatea internă a Uniunii Europene, precum şi ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, transmite Agerpres. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va pleda, între altele, pentru continuarea discuţiilor privind Regulamentul Dublin în vederea obţinerii unei soluţii consensuale, care să asigure un echilibru între solidaritatea şi responsabilitatea statelor membre, cu păstrarea caracterului voluntar al oricărei forme de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.