Tragedie într-un sat din raionul Cahul: Un copil a murit după ce a căzut din tractorul condus de tatăl său

Evzmd.md, 13 august 2018 07:15

Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a declarat că bărbatul în vârstă de 27 de ani se afla la volanul tractorului de model Belarus pe strada centrala din satul Huluboaia. În tractor se aflau două fiice ale bărbatului, în vârstă de cinci și de trei ani. Fetița mai mică, fiind lângă fereastra deschisă din spate a tractorului, în momentul când a demarat vehiculul, a căzut jos. Copila a fost transportată la Spitalul raionul Cahul, însă din cauza traumatismelor s-a stins. În prezent, sunt efectuate acțiuni de urmărire penală pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului rutier.     

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 15 minute
09:45
Solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova. Potrivit lui Ion Manole, schimbarea sistemului electoral, fără a rezolva problemele evidențiate atât de Misiunea de Observare Promo-LEX, cât și de Curtea Constituțională, precum și adoptarea unor legi în regim rapid, inclusiv ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, au fost acțiunile care au generat critici atât în interiorul țării, cât și de la partenerii de dezvoltare. Acesta mai spune că, în anul 2018, Republica Moldova a renunțat practic definitiv la calificativul de ,,succes story” (istorie de succes) a Parteneriatului Estic, fapt ce presupune costuri destul de serioase pentru nivelul și viteza de dezvoltare a țării pe termen scurt și mediu. Cu siguranță, nevalidarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău va avea cele mai negative consecințe pentru funcționarea statului de drept, dar și pentru încrederea în valorile acestuia.    
09:45
Cu o acţiune care se petrece în lumea medievală numită Dreamland, "Disenchantment" este varianta lui Matt Groening pentru serialul de mare succes de la HBO, blockbuster-ul fantasy "Game of Thrones". Groening a declarat marţi, la premiera din Los Angeles, că nou serial este "mai emoţional" decât "The Simpsons" sau celălalt mare succes al său "Futurama". El a precizat că Netflix i-a dat libertate deplină să creeze ce şi-a dorit. Netflix va difuza toate cele zece episoade ale "Disenchantment" vineri, notează Reuters.
09:45
În această perioadă, numărul de operațiuni efectuate în țară cu carduri emise în Republica Moldova a depășit 12,5 milioane, dintre care 6,9 milioane au fost retrageri de numerar. Valoarea operațiunilor, pe parcursul perioadei analizate, a constituit – 12,8 miliarde de lei, dintre care retrageri de numerar – 11,1 miliarde. Peste două milioane de operațiuni cu carduri bancare emise în Republica Moldova au fost efectuate în străinătate. În mare parte au fost plăți fără numerar. Valoarea operațiunilor a constituit – 1,4 miliarde de lei, dintre care retrageri de numerar – 170,7 milioane și plăți fără numerar – 1,2 miliarde de lei. Numărul de operațiuni cu carduri emise în străinătate și efectuate pe teritoriul Moldovei a constituit 1,7 milioane. 1,3 milioane reprezintă plăți fără numerar. Valoarea operațiunilor a constituit – total mii lei 1,9 miliarde de lei, dintre care retrageri de numerar – 941,6 milioane și plăți fără numerar 919,2 milioane.  
09:45
Ministrul adjunct al comerţului Wang Shouwen se va întâlni cu subsecretarul Trezoreriei care răspunde de afacerile internaţionale, David Malpass, la invitaţia SUA, a precizat ministerul într-un comunicat. "Partea chineză reafirmă că se opune unilateralismului şi practicilor de protecţionism comercial şi că nu acceptă nicio măsură unilaterală de restricţie comercială", a explicat ministerul. "China salută dialogul şi comunicarea pe baza reciprocităţii, a egalităţii şi a integrităţii", a adăugat sursa citată. Secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, a purtat în iunie discuţii la Beijing pe tema chestiunilor comerciale cu vicepremierul chinez Liu He. Aceste discuţii nu au dus însă la diminuarea tensiunilor, iar SUA au impus la începutul lui iulie taxe vamale punitive pe importuri din China de 34 de miliarde de dolari, la care regimul chinez a replicat imediat. Casa Albă se pregăteşte să aplice de săptămâna viitoare noi taxe vamale pentru bunuri din China suplimentare de 16 miliarde de dolari.
Acum 30 minute
09:30
Leul românesc a scăzut cu trei bani, iar hrivna și rubla rusească au avut un trend negativ nesemnificativ, aceste monede rămânând în aceeași zonă. Pentru astăzi, un RON este evaluat la 4,03 lei moldovenești, hrivna la 0,60 lei și rubla rusească la 0,24 lei.  Lira sterlină s-a depreciat cu opt bani, pentru astăzi moneda britanică fiind cotată la 21,11 lei pentru o liră.    
09:30
Mexicul rămâne principală autostradă pentru cocaină către SUA şi a devenit principala sursă de heroină, ceea ce alimentează o creştere a numărului de dependenţi de opioide în SUA. De asemenea, Mexicul este un furnizor major de metamfetamină. Preşedintele mexican ales Andres Manuel Lopez Obrador, un naţionalist cu înclinaţii de stânga, s-a angajat să reorganizeze războiul împotriva cartelurilor de droguri după ce va prelua puterea, în luna decembrie. El vrea să rescrie regulile, au declarat consilierii lui, sugerând o pace negociată şi amnistii în loc de o strategie dură despre care criticii susţin că nu a făcut decât să perpetueze violenţa. Totuşi, o schimbare de direcţie fără cooptarea SUA ar putea spori fricţiunile între cele două state vecine, care au avut mai multe dispute de când Donald Trump a devenit preşedinte. Însă în pofida diferendelor cu administraţia Trump în chestiuni precum migraţia sau comerciale, oficialii şi experţii de securitate din SUA au elogiat eforturile bilaterale de lungă durată pentru combaterea bandelor de traficanţi de droguri. În ultimii 12 ani, Mexicul s-a luptat cu cartelurile violente desfăşurând mii de poliţişti şi soldaţi, notează Reuters.
09:30
Cele mai multe companii provin din România, 1.746 la număr, arată datele statistice ale Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). Cifra reprezintă 15,4% din totalul întreprinderilor străine care activează în țara noastră.  Pe locul doi se situează Italia cu 1.391 de întreprinderi înregistrate, urmează Turcia cu 1.302 firme și Ucraina cu 1.154. Acestea sunt urmate de Federația Rusă, Germania, SUA, Israel și Cipru. În același timp, Olanda ocupă prima poziție după capitalul investit. Cele 178 de companii olandeze au investit în țara noastră circa 2.402 milioane lei. Peste 1.732 de milioane de lei au investit întreprinderile italiene, iar 1.919 mii de lei cele din Cipru.  Capitalul investit de firmele românești constituie 1.508 mii lei, iar al celor din Federația Rusă este de 1.041 mii lei. Următoarele în clasament sunt întreprinderile din Germania, SUA, Austria, Marea Britanie și Elveția, care au investit între 434 de mii de lei și 682 de mii lei. 30% din companiile înregistrate în țară au declarat ca gen de activitate comerțul cu ridicata, 23% - comerțul cu amănuntul, iar 12% industria prelucrătoare. În agricultură s-au lansat 6% din întreprinderi, iar în transport și comunicații 5%. Companiilor care au declarat ca gen de activitate tranzacțiile imobiliare sau hoteluri și restaurante le revine câte 4%. Celor care și-au propus să desfășoare activități financiare sau construcții le revine câte 2%. Datele statistice mai arată că 66% din întreprinderi au fost înregistrate în Capitală.  În primele șapte luni ale anului curent în subdiviziunile ASP au fost înregistrate 3.585 de întreprinderi noi.
Acum o oră
09:15
  -         M 3/R 3: pe segmentul r-l Ialoveni;   -         M 5/R 1: pe segmentul r-l Strășeni;   -         R 2/R 30: pe segmentul r-l Anenii Noi;   -         R 4: Goian – Criuleni – M 1, km 18 – 42;   -         R 6: Chișinău – Orhei, km 13 – 21;   -         R34/R 33: pe segmentul r-l Hîncești;   -         R34: pe segmentul r-l Leova;   -         R 28: Comrat, km 0 – 15;
09:15
Într-un interviu de 20 de minute acordat ziarului, Trump a spus că unii s-ar putea plânge că oţelul este "puţin mai scump" pe termen scurt din cauza taxelor vamale, dar a precizat că preţurile vor scădea în cele din urmă. El a mai spus că taxele de 25% pe importurile de oţel vor salva o industrie importantă pentru securitatea naţională a SUA. Ca rezultat al aplicării noilor tarife, competiţia va fi "internă, cum era în zilele de demult când chiar aveam oţel şi U.S. Steel era cea mai mare companie a noastră", a mai declarat Trump pentru Wall Street Journal.
09:15
Astfel, Inspectoratul Național de Patrulare se va afla cu mașinile capcană pe șoseaua R3, dar și pe strada Basarabiei, N. Milescu Spătarul, șos. Hâncești și bul. Mircea cel Bătrân din capitală. Totodată, ofițerii de patrulare din nordul țării vor acționa toată ziua pe traseul M5 pentru a depista prin intermediul aplicației E-DATA, șoferii care au comis încălcări în trafic și se eschivează de la răspunderea contravențională.
09:00
Potrivit Poliției de Frontieră, între orele 03:15 și 04:55 nu a funcționat Sistemul Informațional al Serviciului Vamal din Ucraina, fapt ce a condiționat dificultate la înregistrarea călătorilor.  Media timpilor de așteptare depășește 30 de minute. Astfel, în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe s-a format o coloană de 180 de unități de transport, iar în punctul de trecere Tudora-Starokazacie - 70 de unități de transport.  La această oră, reprezentanții celor patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina activează la capacitate maximă pentru degajarea circulației.
09:00
  Astfel, în nordul țării vom avea temperaturi între 25 și 29 de grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra temperaturi între 16 și 19 grade Celsius. La centru temperaturile vor oscila între 30 și 33 de grade Celsius. Noaptea termometrele vor indica temperaturi între 17 și 20 de grade Celsius.  În sudul țării vom avea temperaturi între 32 și 34 de grade Celsius, iar noaptea temperaturile vor oscila între 18 și 21 de grade Celsius.  La această oră la Chișinău se înregistrează 20 de grade Celsius, la Briceni avem 19 grade Celsius, iar la Cahul se înregistrează 20 de grade Celsius.  
Acum 2 ore
08:45
  1.     Chişinău, sectorul Botanica: bd. Dacia 15, 19  - în intervalul de timp între 09:00 - 18:00, pentru  lucrări de modernizare a echipamentelor electrice   2.     Chişinău, sectorul Botanica, or. Sângera: str. Livezilor, Schinoasa, Sîngera, Ştefan cel Mare - consumatori juridici  - parţial  în intervalul de timp între 09:15 - 17:15, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric str. Fîntîna Schinului, Sfatul Ţării, str şi str-la Suveranităţii  - parţial  în intervalul de timp între 09:15 - 19:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene   3.     Chişinău, sectorul Botanica, com. Băcioi: str. Agricultorilor, Băcioi, Cuza-Vodă, Gheorghe Asachi, Ion Creangă, Ion Neculce, Ismail, Iurie Gagarin, Mihai Eminescu, Mihai Eminescu 2 str-la, Munceşti, Nicolae Testemiţeanu, Nicolae Titulescu, Salcîmilor, Sfînta Maria, Sfîntul Nicolae, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt, Toamnei, Unirii, Uzinei, Vasile Alecsandri, Veronica Micle  - parţial  în intervalul de timp între 09:20 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric str. Anatol Corobcianu, Chişinăului, Ciocîrlia, Crimeia, Hristo Botev, Mesager, Mircea Cel Bătrîn, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt, Victoriei, Victoriei-1  - parţial  în intervalul de timp între 10:00 - 17:00(1ora), pentru  lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului   4.     Chişinău, sectorul Buiucani: str. 27 Martie 9, 10, 14/3, 15, str-la Bariera Sculeni 12, 12A, 14, 43, Calea Ieşilor 61/1, Călăraşi 22-78, 23-67, str-la Călăraşi 1A, Milano 3/1, 52, 54, 56, Ţărînii 82  - în intervalul de timp între 09:10 - 11:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene str. Ion Creangă 11-35, 14-56, Vissarion Belinski 32-40, 61  - în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice   5.     Chişinău, sectorul Buiucani, com. Ghidighici: str. Ştefan cel Mare 9010, 9019, 9020, Ghidighici 999  - parţial  în intervalul de timp între 09:20 - 19:00, pentru  lucrări de modernizare a echipamentelor electrice   6.     Chişinău, sectorul Centru: bd. Ştefan cel Mare 154  - în intervalul de timp între 09:10 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric str. M. Lermontov 15, 19, 37-73, 40, 66-102, str-la M. Lermontov 23, Sf. Vineri 62, Tatarbunar 15, 15/1, 17, 38, Valea Rădiului 26/1  - în intervalul de timp între 09:30 - 19:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene    7.     Chişinău, sectorul Centru, or. Codru: str. Cobzarilor 2 str-la, Cobzarilor 7 str-la, Cobzarilor 8 str-la, Cobzarilor 9 str-la, Izvoarelor, Livădarilor, Potirnichii 3 str-la, Prepeliţei, Schinoasa-Deal  , Sitarului  - parţial  în intervalul de timp între 10:00 - 17:00(1ora), pentru  lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului str. Costiujeni 10  - în intervalul de timp între 09:30 - 17:30, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor   8.     Chişinău, sectorul Ciocana: str. Uzinelor 199/2, 201/1, 201/10, 201/11, 203, 209/1, 210, Coloniţa 9999  - în intervalul de timp între 09:30 - 14:30, pentru  admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice   9.     Chişinău, sectorul Ciocana, com. Bubuieci: str. 27 August, Alexandr Puşkin, Alexei Mateevici, Boris Glavan, Bubueci Sat, Chişinăului str-la, Cişmelei, Cişmelei str-la, Cotul Morii, Dacilor, Gospodarilor, Independenţei, Ion Creangă, Iurie Gagarin, Livezilor, Mihail Frunze, Mioriţa, Morilor, Popov, Salcîmilor, Serghei Lazo, Sfînta Mari, Şcolii, Şcolii 1 str-la, Şcolii 2 str-la, Şcolii str-la, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt 1S-La, Tineretului, Tineretului  str-la, Toamnei, Trandafirilor, Tudor Bubuiog, Tudor Bubuiog  str-la, Valentina Tereşkova, Vasile Alecsandri, Viilor  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 13:00, pentru  conectarea clienţilor noi   10.  Chişinău, sectorul Ciocana, com. Tohatin: str. Tineretului 4, M. Sadoveanu 9999  - în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru  admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice   11.  Chişinău, sectorul Rîşcani: str. 8 Martie 37-115, 38-120, V. Badiu 70, 999, Căluşari 10-48, 13-41, 65, Constructorilor 8-86, 35-147, Montana 10-34, 11-23, Podgorenilor 75-85, Poştei 35-53, 78-100  - în intervalul de timp între 09:20 - 17:20, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor    12.  Anenii Noi: s. Ciobanovca  - parţial  în intervalul de timp între 10:00 - 19:00, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Cobusca Nouă  - parţial  în intervalul de timp între 13:00 - 19:00, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Todireşti - în intervalul de timp 15:00 - 17:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului   13.  Cahul: s. Bucuria  - parţial  în intervalul de timp între 13:00 - 18:00, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Giurgiuleşti: str. Independenţei, Mihail Koţiubinschi, s.Djurjulesti, Sadoveanu Mihail  - parţial  în intervalul de timp între 10:00 - 16:15, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Văleni  - parţial  în intervalul de timp între 10:00 - 16:50, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor   14.  Cantemir: s. Hănăseni  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 16:30, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor    15.  Comrat (UTA Găgăuzia): s. Corten: str. S. Kirov, Dimitrova  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 18:30, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Chirsova: str. Iubileinaia, Sadovaia  - parţial  în intervalul de timp între 13:00 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Dezghingea: str. Enghels, Lenin, Ogorodnaea, Dezginja, Vlasov str-la, Vlasova, s. Bugeac: str. Stanţionnaia, Jeleznodorojnaia   - parţial  în intervalul de timp între 09:40 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric   16.  Călăraşi: str. Alexandru Cel Bun, Alexandru Donici, Barbu Lăutaru, Constantin Stamati, Grigore Ureche, Ion Neculce, Mihail Frunze, Miron Costin, Miron Costin 2 Str-La, Nicolae Milescu Spătaru, Ştefan Neaga, Ştefan Neaga 1 Str-La, Vişinilor De Jos, Zamfir Arbore  - parţial  în intervalul de timp între 09:20 - 16:50, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor   17.  Căuşeni: str. Alba Iulia, Alecu Russo, Anna Şi Alexandru, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Boris Glavan, Ion Iachir, Mihai Kogălniceanu, Mitropolit Varlaam, Serghei Lazo, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt 4S-La, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt 5S-La  - parţial  în intervalul de timp între 08:00 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Baccealia  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 20:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Baurci  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 20:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Hagimus  - parţial  în intervalul de timp între 10:00 - 18:00, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Zaim  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 10:30, pentru  lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului   18.  Cimişlia: or. Cimişlia: str. Luceafărul, Mihai Eminescu str-la - în intervalul de timp 09:00 - 11:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului s. Sadaclia: str. 31 August  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 18:30, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Selemeţ: str. 25 August, 27 August, 31 August 1989, Alexandru Donici, Ceparia, Dimitrie Cantemir, Doina, Fintinilor, Gloria, Gradinilor, Maria Drăgan, Morozov P., Nicolai Nekrasov, Pugacev, Şciorsa, Selemet, Ştefan Cel Mare Şi Sfînt, Tinereţii  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 16:30, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor   19.  Criuleni: s. Jevreni  - parţial  în intervalul de timp între 09:35 - 17:00, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Mărcăuţi - în intervalul de timp 09:00 - 11:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului s. Oniţcani - în intervalul de timp 15:00 - 17:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului s. Slobozia Duşca  - parţial  în intervalul de timp între 08:45 - 18:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene   20.  Hînceşti: str. 31 August, M. Moraru, N. Gogol, Pluguşorul, Toma Ciorbă, V. Alecsandri  - parţial  în intervalul de timp între 09:35 - 17:20, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Ciuciuleni  - parţial  în intervalul de timp între 09:35 - 17:30, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Ciuciuleni  - parţial  în intervalul de timp între 09:40 - 17:30, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Leuşeni Vama - în intervalul de timp 10:00 - 12:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului s. Sărata Galbenă: str. Grigore Cotovschi, Hînceşti, Mihai Eminescu, Mihail Frunze, Octeabriscaea, Pervomaiscaea, Serghei Lazo, Sfîntul Gheorghe  - parţial  în intervalul de timp între 08:15 - 21:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene   21.  Ialoveni: s. Văsieni  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 17:30, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   22.  Leova: s. Beştemac, s. Piteşti, s. Troian,  s. Troiţa  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 18:30, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Borogani, s. Cuporani, s. Meşeni, s. Tigheci  - parţial  în intervalul de timp între 08:00 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Sărata-Răzeşi  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 17:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene   23.  Nisporeni: s. Bălăneşti  - parţial  în intervalul de timp între 09:20 - 20:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Brătuleni  - parţial  în intervalul de timp între 09:15 - 20:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Cioreşti  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 17:45, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Grozeşti  - parţial  în intervalul de timp între 08:45 - 20:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Şendreni  - parţial  în intervalul de timp între 08:45 - 16:30, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor   24.  Orhei: str. D. Cantemir, Zemţov  - parţial  în intervalul de timp între 11:00 - 19:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene str. Dorobanţilor, Meşteşugarilor, Valul lui Troian  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Cişmea  - parţial  în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor   25.  Străşeni: or. Străşeni: str. Decebal, Eugen Coca, Gheorghe Madan, Grigore Adam, Grigore Ureche, Maxim Gorki, Mihai Eminescu, Podgorenilor, Tudor Vladimirescu, Ştefan Neaga - în intervalul de timp 11:30 - 13:30, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului  str. Ştefan cel Mare, Drumul Chişinăului, Ioana Iakir, M. Eminescu, str-la Morilor, S. Lazo, V. Alecsandri  - parţial  în intervalul de timp între 08:55 - 11:00, pentru  lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s. Dolna  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 20:30, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Negreşti - în intervalul de timp 15:00 - 17:00, pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branşamentului s. Sireţi  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 19:00, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Ţigăneşti  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 20:30, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene   26.  Ştefan Vodă: s. Caplani: str. Lenin, Ştefan cel Mare  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 11:00, pentru  lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s. Crocmaz: str. Chirov, Colhoznaea, Comsomoliscaea, Dacia, Gherdima, Independenţei, Lenin, Maxim Gorki, Miciurin, Mihail Frunze, Mira, Naberejnaea, Renaşterii, S.Crocmaz, Şcolinaea, Serghei Lazo, Sovetscaea, Sportivă, Suvorov, Toma Ciorbă, Zelenaea  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 20:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Feşteliţa: str. 28 Iunie, Karl Marx, Ceapaev, Lenin  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 17:30, pentru  lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Marianca de Jos: str.M. Eminescu, M. Frunze, Esenin  - parţial  în intervalul de timp între 11:40 - 14:00, pentru  lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului   27.  Teleneşti: s. Tîrşiţei, s. Flutura  - parţial  în intervalul de timp între 09:30 - 18:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Văsieni  - parţial  în intervalul de timp între 09:20 - 17:30, pentru  lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Scorţeni - parţial în intervalul de timp 11:30 – 13:15 s. Nucăreni - parţial în intervalul de timp 09:05 – 11:00   Pentru informaţii suplimentare contactaţi Serviciul Suport Clienţi al companiei la telefonul 022-43-11-11.
08:45
  Taur Eşti în centrul atenţiei, înconjurat de prieteni şi colegi care au numai cuvinte de laudă la adresa ta. Ai reuşit să atingi un scop de care eşti mândru şi simţi nevoia să-ţi împărtăşeşti bucuria alături de cei care ţin cu adevărat la tine. Se adună multă lume în jurul tău la succes şi eşti măgulit de toată atenţia aceasta! Dacă apare şi motiv de petrecere, cu atât mai bine pentru tine, deoarece la asemenea succes se aude şi veste de distracţie. Poţi spune că toate îţi merg bine şi entuziasmul celor din jur te stimulează să ţinteşti şi mai departe! Gemeni În loc să stai şi să plângi că lucrurile au luat o întorsătură nefastă, adună-ţi mai bine forţele şi caută o soluţie adecvată. Nu lacrimile sau suspinele sau procesele de conştiinţă sunt soluţia în situaţia de faţă, ci e nevoie de o reacţie matură, echilibrată, potrivită împrejurărilor date, deci acţionează cumpătat, fără a tinde spre extreme în nicio direcţie. Nimic nu trebuie să depăşească limitele normale, nici prea mult, nici prea puţin, ci să cântăreşti atent ce e mai bine să faci la momentul potrivit. Rac Partenerul de suflet cere mai multă implicare de la tine, să-i demonstrezi că eşti capabil să vii alături de el pentru a pune umărul la construcţia unui proiect de cursă lungă. Valori precum respect, fidelitate, corectitudine, seriozitate vor fi puse pe tapet în cel mai matur mod, pentru a demonstra că aţi depăşit deja faza îndrăgostirii, cu fluturi în stomac, şi puteţi trece deja la etapa următoare: la construcţia unui cuplu de perspectivă. Ceva îţi spune că te poţi baza pe acest om, că este persoana potrivită pentru o viaţă în doi stabilă, deci merită să investeşti! Leu Fii foarte atent la persoana care încearcă azi să ţi se bage pe sub piele cu linguşeli, cu vorbe dulci, cu minciuni frumoase, pentru că urmăreşte să te inducă în eroare şi să se folosească de tine. Intenţiile sale sunt clar negative, dar daca nu rămâi realist şi nu observi la timp că ceea ce spune e praf în ochi, i-ai putea pica în plasă. Vrea să-ţi câştige încrederea şi prietenia ca apoi să extragă de la tine informaţia sau sprijinul de care se poate folosi în avantaj propriu. Fecioară Îţi vine o idee nouă în minte încât începi să-ţi pierzi interesul pentru alte acţiuni înainte de a le termina. Ar fi bine să duci la capăt ce ai început, ca să te poţi concentra mai apoi asupra noii direcţii, pentru că ai consuma prea multă energie pentru a face faţă pe două fronturi simultan. Totuşi, impulsiv din fire, eşti în stare să-i pui punct abrupt vechii preocupări, fără să te mai uiţi înapoi, şi să te implici în noua activitate cu elan şi entuziasm. Prin gesturi atât de categorice, rişti să laşi unele lucruri neterminate în urma ta. Balanță Este o zi de mare succes, orice ţi-ai pune în minte, ţi-ar ieşi de minune! Îndrăzneşte cât mai sus, nu te mulţumi cu lucruri mărunte, pentru că azi parcă te-ai afla sub o aripă protectoare ce te ajută să faci orice, oricât de dificil ar părea. Dacă ai un mare plan profesional în gând, hai, dă-i startul acum! Dacă ţi-au picat ochii pe o persoană anume la care până acum doar visai, hai, fă un pas în faţă şi cucereşte-l! Toate sunt la cote maxime azi şi eşti ajutat de noroc, de curaj, de energie pozitivă pentru o reuşită de proporţii de care vei fi mândru. Scorpion Chiar dacă planurile la care îţi aduceai cu mult sârg contribuţia par să se fi încetinit, îţi convine acest ritm, pentru că îţi permite să te concentrezi mult mai bine la ce ai de făcut. Dacă ai fi zorit de la spate de termene limită sau alte condiţii stresante, nu ai fi dat randament, deci bucură-te că nu e nimic care să te împingă de la spate să te mişti mai iute. Ia-o încet şi nu sări peste etape, pentru că fiecare detaliu contează la reuşita finală. Poate cineva îţi cere să nu te mai grăbeşti, pentru că – ştii şi tu – graba strică treaba, şi fie că-ţi place, fie că nu, trebuie să te supui modului de înaintare impus de un superior. Ascultă-l, ştie ce spune! Săgetător Toate îţi merg de minune datorită oamenilor cu care faci azi echipă. Găseşti de fiecare dată partenerii potriviţi, care îţi seamănă sau au aceleaşi interese ca şi tine, şi cât timp vâsliţi împreună în acelaşi sens, nu ai motive de nemulţumire. Pentru a avea o zi de succes în ceea ce-ţi propui, trebuie să-ţi găseşti mai întâi colaboratorii de nădejde iar azi ai toate şansele să atragi alături de tine exact oamenii perfect compatibili stilului tău de a fi, dar şi scopurilor propuse. Parcă aţi fi din acelaşi aluat, încât nici ţie nu-ţi vine a crede cum de v-aţi găsit! Capricorn Ai multe detalii la dispoziţie şi nu ştii cum să le aranjezi ca să aibă toate laolaltă un înţeles. Par complet diferite unele de altele, parcă s-ar bate cap în cap sau fac parte din domenii total diferite, dar nu te grăbi să elimini niciunul. Mai ai nevoie să acumulezi câteva informaţii şi vei vedea că vor începe să se lege perfect. Chiar şi chestiuni ce par diametral opuse se vor uni la un moment dat într-un sens comun, semn că nimic din ceea ce ştii, ceea ce afli sau primeşti nu e întâmplător. Vei şti să le concentrezi pe toate în aceeaşi direcţie favorabilă reuşitei, dar încă mai trebuie să înţelegi unele aspecte. Ai răbdare, se va clarifica situaţia! Vărsător Nu ai o relaţie prea bună cu persoanele aflate la oarecare distanţă de tine, ori ca vârstă, ori ca nivel social. Ai impresia că ceilalţi nu te respectă, nu ascultă ce ai de spus, că ignoră părerile tale, ceea ce poate fi umilitor pentru tine. Încearcă să-ţi exprimi punctul de vedere argumentat, matur, serios, fără să ţii predici altora, pentru că unii nu vor accepta să vii cu critici, nici măcar dacă ai dreptate. Prin exemplu personal poţi atrage mai uşor atenţia asupra adevărului pe care îl spui, deci nu încerca s-o faci pe profesorul sau şeful cu nimeni. Pești Nimereşti într-un mediu nu tocmai plăcut, în care planează emoţii negative, tristeţe, probleme, dar la care tu, personal, nu ai nicio soluţie. Pentru că nu poţi face nimic ca să alungi această atmosferă nefastă, cel mai bine ar fi să te retragi înainte de a te influenţa şi pe tine. Energia pe care o emit cei din jur e mai puternică decât dorinţa ta de a-i ajuta să depăşească impasul, încât ei sunt cei care te vor trage după ei în jos, nu tu pe ei la lumină. Decât aşa, supus unui tratament de deprimare, mai bine pleci tu primul de aici şi-i laşi să se descurce singuri cu supărările lor. Tu nu ai nicio legătură cu ele!  
08:30
  Astfel, trei cetățeni  străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, iar alte 10 persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere. Au avut loc  două tentative de trecere ilegală a bunurilor peste frontieră. Un document falsificat a fost prezentat la controlul de frontieră, iar doi conducători auto au ignorat regulile de transportare.  Patru persoane aflate în conflict cu legea au fost reținute, ca urmare a schimbului de informații cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale. În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 73.082 de traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 39.449 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane 42.033 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 16.685 de traversări. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Leușeni – 9.537 de traversări persoane, Aeroportul Internațional Chișinău – 9.009 traversări persoane și Otaci - 7.249 de traversări persoane.   
08:30
Atletico Madrid a mai câştigat trofeul în 2010 şi 2012, de fiecare dată în calitate de deţinătoare a Ligii Europa. De altfel, Atletico era ultima câştigătoare a Ligii Europa care se impusese în Supercupă, în 2012, în celelalte ediții câștigând deținătoarea Ligii Campionilor. Golurile au fost marcate de Diego Costa ('1 și '79), Saul ('98) și Koke ('104), pentru Atletico, respectiv Benzema ('27) și Ramos ('63 - penalti). Diego Costa a preluat o pasă lungă de la Godin chiar în primul minut de joc , l-a păcălit pe Ramos, a trecut și de Varane și a șutat puternic, din unghi, în vinclul porții, deschizând scorul. Karim Benzema a egalat din centrarea lui Gareth Bale, acesta având să fie scorul pauzei. În repriza secundă, Ramos și-a adus echipa în avantaj, din penalti, după un henț al lui Juanfran, dar același Diego Costa a marcat pentru Atletico și a egalat din fața porții goale, acesta având să fie scorul după 90 de minute. În prima repriză a prelungirilor s-a decis câștigătoarea, când Saul și Koke au marcat pentru Atletico, primul reușind o adevărată bijuterie de gol.   Real a câștigat în sezonul precedent Champions League pentru a treia oară consecutiv, in vreme ce Atletico a câștigat Europa League, pentru a treia oară în istorie. A fost a patra întâlnire în ultimele cinci ediții ale Supercupei Europei între două formații spaniole. Însă a fost pentru prima dată când cele două forțe ale Madridului si-au disputat acest trofeu, scrie digisport.ro.      
08:30
  Sectorul BUIUCANI: intersecția cu sens giratoriu: bd. Ștefan cel Mare – I. Creangă – Calea Ieșilor;   Sectorul CENTRU: str. București, de la str. Ciuflea pînă la str. Tighina; str. Miorița, direcția de deplasare str. Grenoble.   Sectorul CIOCANA: str. Vadul lui Vodă, intersecția cu sens giratoriu TUTUN-CTC.   Sectorul RÎȘCANI: la fel se circulă: str. Calea Orheiului intersecție cu str. Studenților, direcția intrare in capitală; sensul giratoriu străzilor: Calea Orheiului – Renașterii Naționale; str. Calea Moșilor direcția de deplasare str. Ismail.
08:00
În conformitate cu mandatul său, Misiunea OSCE și-a trimis echipa în partea respectivă a Zonei de Securitate pe 14 și 15 august, însă echipa a fost obstrucționată să monitorizeze pe deplin exercițiile. În conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control și Misiunea OSCE în Moldova din 2004, Misiunea a împărtășit observațiile sale cu toate delegațiile din cadrul CUC prin intermediul canalelor stabilite. Conform Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, exercițiile militare în Zona de Securitate trebuie să fie autorizate de către CUC, ceea ce nu a fost făcut în cazul de față. Misiunea informează cu privire la constatările sale statele membre ale OSCE, inclusiv țara gazdă.  Misiunea OSCE îndeamnă toate părțile implicate în îndeplinirea Acordului din 1992 privind principiile reglementării pașnice să respecte pe deplin prevederile acestuia și regimul Zonei de Securitate, precum și deciziile și reglementările relevante ale CUC. Acest lucru este în interesul tuturor părților, se mai arată în document.    
Acum 4 ore
07:30
El a fost solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova. Potrivit lui Ion Manole, schimbarea sistemului electoral, fără a rezolva problemele evidențiate atât de Misiunea de Observare Promo-LEX, cât și de Curtea Constituțională, precum și adoptarea unor legi în regim rapid, inclusiv ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, au fost acțiunile care au generat critici atât în interiorul țării, cât și de la partenerii de dezvoltare. Președintele Asociației Promo-LEX mai spune că în anul 2018 Republica Moldova a renunțat practic definitiv la calificativul de ,,succes story” (istorie de succes)  a Parteneriatului Estic, fapt ce presupune costuri destul de serioase pentru nivelul și viteza de dezvoltare a țării pe termen scurt și mediu.  Cu siguranță, nevalidarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău va avea cele mai negative consecințe pentru funcționarea statului de drept, dar și pentru încrederea în valorile acestuia, a mai relevat expertul.    
07:00
Deputatul PSRM Vladimir Odnostalco susține că situația legată de programul de pensionare nu are nicio perspectivă. Politicianul a evidențiat faptul că o parte dintre cetățenii de peste 55 de ani revin în țară după ce au muncit 10-12 ani peste hotare și peste câțiva ani statul va trebui să-i încadreze sistemul de pensionare, ceea ce va constitui o altă povară pentru buget. „Prima problemă a lor este stagiul de cotizare insuficient, iar a doua problemă este că nu vrea nimeni să-i angajeze”, spune parlamentarul. Potrivit lui, există riscuri că persoanele născute după 1974 să nu mai primească pensie. „Există o asemenea opinie, dar eu sper că nu se va întâmpla acest lucru. Aceștia sunt cetățenii noștri”, a afirmat Vladimir Odnostalco. După părerea lui, tinerii de azi nu au nicio siguranță că vor ajunge să primească pensie, de aceea, preferă să nu achite pe deplin impozitele. Totodată, expertul economic Veaceslav Ioniță susține că trei angajați în sectorul real întrețin doi angajați în sectorul de stat, plus cinci pensionari. Potrivit lui, peste o sută de mii de oameni lucrează ilegal, fără a plăti niciun impozit la stat. Expertul este de părere că statul trebuie să se gândească cum să atragă acești oameni să achite taxe pentru a majora fondul de pensii. Potrivit lui, statul a recurs deja la două soluții pentru a aduna fonduri – a majorat salariul minim și a majorat vârsta de pensionare. Expertul mai afirmă că, pentru a trăi decent, pensia unei persoane trebuie să constituie 42% din salariul mediu pe economie, însă în Republica Moldova pensia medie constituie doar 25%.  
06:45
963: Nicefor al II-lea Focas este încoronat împărat al Imperului Bizantin. 1284: Filip al IV-lea cel Frumos al Franței s-a căsătorit cu Ioana I de Navara. 1328: Casa de Gonzaga preia puterea în Ducatul de Mantua, pe care îl va conduce până în 1708. 1570: Prin Tratatul de la Speyer principele Ioan Sigismund Zapolya îl recunoaște pe împăratul Maximilian al II-lea drept rege al Ungariei, iar acesta din urmă îl recunoaște pe Ioan Sigismund drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului. 1809: La inițiativa lui Wilhelm von Humboldt, este fondată Universitatea Humboldt din Berlin. 1856: Congresul SUA aprobă Legea Insulele Guano, act ce dădea dreptul oricărui cetățean american să cucerească în numele Statelor Unite orice insulă pe care se găsea guano, cu condiția ca acestea să nu facă parte din teritoriul altei națiuni și să nu fie locuită. Comercianții americani au cucerit astfel peste 100 de insule și atoli, dintre care 9 sunt și astăzi sub controlul SUA. 1858: Regina Victoria transmite primul mesaj oficial peste Oceanul Atlantic, din Londra către Statele Unite. 1896: Lângă Dawson City, Yukon, Canada s-a descoperit aur, fapt ce a declanșat Goana după Aur din Klondike. 1906: Cutremur catastrofal la Valparaíso, Chile. Magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, 20.000 de victime. 1921: După moartea regelui Petru I al Serbiei, fiul său Alexandru I este noul conducător al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor. 1925: Premiera filmului "Goana după aur", al 72-lea film al lui Charlie Chaplin. 1936: S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă. 1945: Pu Yi, ultimul împărat al Chinei și conducător al Manchukuo, este capturat de trupele sovietice. 1953: Șahul Mohammad Reza Pahlavi părăsește Iranul. Mohammad Mossadegh a refuzat să recunoască demiterea sa din funcția de prim-ministru. 1954: A văzut lumina tiparului primul număr al revistei Sports Illustrated. 1960: Cipru a obținut independența față de Regatul Unit. 2004: Sonda Cassini-Huygens a descoperit două luni ale lui Saturn, potrivit wikipedia.org. Nașteri 1397: Albert al II-lea, rege romano-german, rege de Ungaria și Boemia, Duce de Austria (d. 1439) 1401: Jacqueline, Contesă de Hainaut (d. 1436) 1557: Agostino Carracci, artist italian (d. 1602) 1565: Cristina de Lorena, Mare Ducesă de Toscana (d. 1637) 1573: Anna, Arhiducesă de Austria, regină a Poloniei, arhiducesă a Lituaniei și regină a Suediei (d. 1498) 1645: Jean de La Bruyère, scriitor francez (d. 1696) 1682: Ludovic, Delfin al Franței (d. 1712) 1744: Pierre Méchain, astronom și geograf francez (d. 1804) 1753: Frederick, Duce de York, al doilea fiu al regelui George al III-lea (d. 1827) 1802: Moritz Wilhelm Drobisch, matematician german și filozof (d. 1896) 1821: Arthur Cayley, matematician britanic, creator al calculului matriceal (d. 1895) 1823: Alexandru Hurmuzaki, publicist, om politic român, membru fondator al Societății Academice Române (d. 1871) 1832: Wilhelm Max Wundt, psiholog german (d. 1920) 1845: Gabriel Lippmann, fizician luxemburghez, laureat al Premiului Nobel (d. 1921) 1860: Jules Laforgue, poet francez (d. 1887) 1863: Stanley Kipping, chimist englez (d. 1949) 1876: Ion Nistor, istoric si patriot roman din Bucovina (d. 1962) 1884: Hugo Gernsback, editor german și scriitor (d. 1967) 1888: T. E. Lawrence, scriitor și militar englez (d. 1935) 1891: Prințesa Adelheid de Saxa-Meiningen, prințesă a Prusiei (d. 1971) 1904: Wendell Meredith Stanley, biolog american (d. 1971) 1905: Marian Rejewski, matematician polonez și criptolog (d. 1980) 1906: Franz Josef al II-lea, Principe de Liechtenstein (d. 1989) 1913: Menahem Begin, om politic israelian, laureat al Premiului Nobel (d. 1992) 1920: Virgil Ierunca, critic literar și publicist român stabilit în Franța (d. 2006) 1920: Charles Bukowski, poet american și scriitor (d. 1994) 1921: Ovid S. Crohmălniceanu, prozator, critic și istoric literar român (d. 2000) 1929: Helmut Rahn, fotbalist german (d. 2003) 1930: Robert Culp, actor american (d. 2010) 1930: Marcel Chirnoagă, grafician și sculptor român (d. 2008) 1933: Reiner Kunze, scriitor german 1942: Florin Bogardo, compozitor român (d. 2009) 1944: Kevin Ayers, muzician britanic (d. 2013) 1954: James Cameron, regizor de film american 1958: Madonna, interpretă americană de muzică pop 1962: Steve Carell, actor, comediant, producător, scriitor și regizor american 1964: Marius Rogin, politician român 1967: Jason Everman, chitarist american 1970: Caron Bernstein, actriță sud-africană-americană, cântăreață și model 1972: Ionel Palăr, politician român 1974: Iván Hurtado, fotbalist ecuadorian 1974: Krisztina Egerszegi, înotătoare din Ungaria 1980: Vanessa Carlton, cântăreață-pop americană și pianistă 1982: Cam Gigandet, actor american 1982: Joleon Lescott, fotbalist englez 1982: Nino Pekarić, fotbalist sârb 1997: Piper Curda, actriță americană Decese 1157: Ramiro al II-lea, rege al Aragonului (n. 1075) 1190: Dedi al III-lea de Luzacia, conte de Wettin (n. cca 1130) 1291: Frederic Tuta, margraf de Landsburg (n. 1269) 1445: Margaret Stewart, Delfină a Franței, soția lui Ludovic, al 9-lea Delfin al Franței (n. 1424) 1678: Andrew Marvell, poet englez și politician (n. 1621) 1705: Jakob Bernoulli, matematician elvețian (n. 1654) 1886: Ramakrishna, mistic hinduist indian (n. 1836) 1888: John Pemberton, farmacist american, ofițer, a inventat Coca-Cola (n. 1831) 1893: Jean Martin Charcot, neurolog francez (n. 1825) 1899: Robert Wilhelm Bunsen, chimist german (n. 1811) 1912: Johann Martin Schleyer, paroh german, poet și filantrop (n. 1831) 1916: Umberto Boccioni, pictor italian și sculptor (n. 1882) 1931: Sabba Ștefănescu, geolog și paleontolog român (n. 1857) 1941: Francis Turville-Petre, arheolog român (n. 1901) 1949: Margaret Mitchell, jurnalistă americană și scriitoare (n. 1900) 1956: Béla Lugosi, actor ungur-american (n. 1882) 1956: Theodor Pallady, pictor român (n. 1871) 1957: Irving Langmuir, chimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1881) 1973: Selman Abraham Waksman, microbiolog ruso-american, laureat al Premiului Nobel (n. 1888) 1977: Elvis Presley, cântăreț, chitarist, actor american (n. 1935) 1979: John Diefenbaker, prim-ministru canadian (n. 1895) 1987: Emil Condurachi, istoric și arheolog român (n. 1912) 1993: Stewart Granger, actor american (n. 1913) 1997: Jacques Pollet, pilot francez (n. 1922) 2005: Fratele Roger, fondatorul comunității Taizé (n. 1915) 2006: Alfredo Stroessner, militar paraguayan și politician (n. 1912) 2008: Elena Leușteanu, gimnastă română (n. 1935) 2014: Peter Scholl-Latour, jurnalist german-francez și scriitor (n. 1924) Sărbători Ziua Restaurației, Republica Dominicană  
Acum 24 ore
18:30
Orhideea aparţine genului Andinia şi a fost descoperită în regiunea muntelui Bella Durmiente, care constituie o atracţie deosebită a Parcului Naţional Tingo Maria, se precizează în comunicat. Aflată în centrul Peru, zona este caracterizată de o climă blândă, cu temperaturi medii anuale de 20 de grade Celsius. În lume există circa 30.000 de specii diferite de orhidee, flori parfumate şi cu o frumuseţe delicată. Aproximativ 10% dintre acestea se află în Peru. 240 de specii de orhidee cresc în Parcul Naţional Tingo Maria, creat în 1965. "O astfel de descoperire subliniază moştenirea naturală a ţării şi demonstrează standardele bune de conservare ale parcului", a declarat Lorenzo Flores, director al parcului naţional.
18:30
Instanţa ''a ordonat eliberarea sa condiţionată astăzi (...). Sperăm că va fi eliberat din închisoare în orele următoare ", a declarat Andrew Gardner, cercetător pentru Turcia în cadrul Amnesty. Această nouă decizie a tribunalului a fost neaşteptată şi survine la o zi de la o decizie la fel de bruscă în alt caz judiciar: o instanţă a eliberat marţi seara doi soldaţi greci deţinuţi din martie în Turcia. Procesul lui Kiliç a amplificat îngrijorarea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului cu privire la respectarea libertăţilor în Turcia de la puciul eşuat din iulie 2016. După ce a supravieţuit loviturii de stat militare, guvernul turc a lansat acţiuni represive care au dus la închisoarea zeci de mii de oameni, între care jurnalişti critici la adresa regimului şi actori ai societăţii civile.
18:15
Mișcarea civică „Hai, Moldova!” a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, detalii despre acțiunea care urmează să se desfășoare exact peste o lună. Organizatorii au mai spus că prin această acțiune se dorește ridicarea gradului de conștientizare a necesității colectării și reciclării deșeurilor, transmite IPN. Taisia Camenșcic, coordonator „Hai, Moldova!”, a declarat că pentru a fi parte la acțiunile de salubrizare, fiecare voluntar urmează să se înregistreze pe site-ul haimoldova.md și să completeze un formular. De asemenea, orice cetățean poate deveni coordonator local cu responsabilitatea de a mobiliza comunitatea pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei, în colaborare cu autoritățile publice locale, cu ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Coordonatoarea a îndemnat populația să se implice în număr cât mai mare la acțiunile de salubrizare care vor avea loc pe 15 septembrie, începând cu ora 10.00. La dispoziția voluntarilor vor fi puse mănuși și saci. Unul dintre susținătorii acțiunii este și Ambasada Statelor Unite la Chișinău, cu sprijinul căreia urmează să fie organizate mai multe training-uri la care vor fi pregătiți coordonatorii locali. „Participarea civică este importantă pentru orice societate. Și noi considerăm că faptul că tinerii Moldovei s-au implicat în acest proiect este foarte important, pentru că viitorul le aparține”, a declarat atașatul cultural al ambasadei, Jonathan Wolfington. „Hai Moldova” împreună cu alte asociații obștești și organizații nonguvernamentale sunt parte a echipei „Lets Do It World”, o campanie de salubrizare organizată concomitent în peste 150 țări, inclusiv Republica Moldova. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie la ora 10.00 în Noua Zeelandă, iar valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii.  
18:15
"Forţe speciale antitero vor fi dislocate sâmbătă la meciul Chievo - Juventus, un eveniment cu importanţă globală", a declarat, miercuri, viceprefectul oraşului Verona, Angelo Sidoti, citat de publicaţia Tutto Sport, făcând referire la debutul lui Cristiano Ronaldo în campionatul italian. La partida programată pe Stadionul "Marc'Antonio Bentegodi" din Verona sunt aşteptaţi să asiste fani din întreaga lume ai fotbalistului portughez, dar şi câteva sute de ziarişti, iar riscul unui atentat terorist este destul de ridicat. De asemenea, organizatorii estimează că în tribune se vor afla peste 30.000 de spectatori. Interesul major pentru această partidă a făcut ca autorităţile locale să ia măsuri speciale privind circulaţia în Verona. "Ne aşteptăm la blocaje de circulaţie, de aceea am stabilit anumite restricţii în intervalul orar în care se va desfăşura partida. În plus, în zona stadionului va fi permis accesul doar până la ocuparea locurilor de parcare disponibile", a explicat Sidoti, care a adăugat că asemenea măsuri de securitate nu au fost luate niciodată în oraşul Verona. Jucătorul Cristiano Ronaldo (33 ani) s-a despărţit în această vară de Real Madrid după nouă sezoane şi s-a transferat la Juventus Torino în schimbul a 112 milioane de euro.
18:00
Reprezentanții companiei WJC au apreciat evoluțiile pozitive înregistrate în aceste domenii și au reiterat disponibilitatea de a investi în țara noastră, relevă serviciul de presă al ministerului de resort. „Atragerea investițiilor în orice domenii continuă să fie o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii. Avem nișe noi, atractive pentru investitori, cum ar fi IT, automotive, turism, care se dezvoltă rapid și înregistrează rezultate foarte bune. Am lansat primul parc IT din Moldova, care oferă facilități pentru companiile IT. Avem deja înregistrate circa 250 de companii și ne propunem să aducem în Moldova companii internaționale cu renume”, a menționat Chiril Gaburici. De asemenea, ministrul i-a informat pe reprezentanții companiei din Israel care sunt facilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale. „Sectorul automotive este în continuă creștere, iar rezultatele înregistrate sunt vizibile. Tot mai multe companii străine – Fujikura, Draxlmaier, au ales să investească în țara noastră, apreciind mediul de afaceri ca fiind unul competitiv și atractiv”, a subliniat Chiril Gaburici. Reprezentanții companiei israeliene s-au arătat dispuși să investească în Republica Moldova, reiterând interesul față de turism și tehnologiile informaționale. Oamenii de afaceri au menționat că au analizat oportunitățile investiționale pe care le oferă țara noastră și sunt dispuși să lanseze proiecte de dezvoltare a turismului, care vor contribui la creșterea economică a Republicii Moldova. De asemenea, reprezentanții companiei s-au interesat de exportul de carne de pui din Republica Moldova. Ministrul Chiril Gaburici i-a informat că a fost creat un grup de lucru în acest sens, astfel ca, până în 2019, țara noastră să îndeplinească toate cerințele stabilite de Uniunea Europeană pentru a avea dreptul de a exporta carne și ouă de pasăre categoria B în țările UE.  „Țara noastră este interesată să importe carne din Moldova. Odată ce veți întruni cerințele stabilite de UE, vă asigurăm că exportul de carne în Israel va crește”, au menționat reprezentanții companiei WJC.  
17:30
Potrivit unui comunicat de presă al Bibliotecii Metropolitane București, anterior au fost transferate 17.000 de cărți, conform promisiunii făcute de primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, în cadrul vizitei făcute la Chișinău la începutul anului. Până pe 14 octombrie, de hramul orașului Chișinău, urmează să fie transferate încă trei mii de volume. Solicitată de IPN, șefa Departamentului management și resurse info-documentare, Larisa Staver, a declarat că donația va fi repartizată celor 28 de filiale ale bibliotecii, cea mai mare parte – filialei „Onisifor Ghibu”.  Donația este în mare parte literatură română și universală, pentru copii, din domeniile istorie, artă, pedagogie, geografie. Donația mai cuprinde DVD-uri și CD-uri de dicționare, cărți de geografie şi jocuri de logică, de masă, pentru copii.    
16:00
Micul dejun = 300 kcal lapte/ iaurt cu cereale, oleaginoase şi fructe de sezon : lapte 1,5-2% / iaurt simplu (max. 2% grăsime)- 150-200 ml/ 100-125 g= 100 kcal; cereale integrale - muesli - 2 linguri cu vârf - 15-20 g= 70-80 kcal; ananas proaspăt (sau portocale sau căpşuni sau kiwi) – 250-300 g sau banană - 150-200 g = 150 kcal Gustarea de dimineaţă= 100 kcal 25-30g de oleaginoase: migdale; nuci; caju; fistic- crude, fără sare   Prânzul = 400 kcal varză  la cuptor cu mămăligă pripită: varză proaspătă tocată -450 g = 120 kcal gătită la cuptor cu roşii (proaspete sau cubuleţe din conservă) - 200 g = 40 kcal şi 1 lingura de ulei = 100 kcal, ceapă - 50 g = 20 kcal, condimente şi ierburi aromatice – sare, piper, cimbru - după gust. mămăligă pripită, moale -125 g (aprox 2-3 linguri mari )= 120 kcal. Gustare de după amiază = 100 kcal 1 iaurt de băut/ sana/ lapte bătut max. 2% grasime – 330 ml CINA = 300 kcal brânză cottage/ Făgăraş şi legume : brânză cottage/ Făgăraş (2- max .5% grasime) – 170 -200 g = 200 kcal roşii - 300 g=50 kcal mărar, usturoi, condimente - (după gust pentru brânză şi roşii). sursa  
16:00
A fost directorul general al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chișinău (1996-1997), şeful catedrei „Canto Academic” al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău. A interpretat roluri precum Lenski în ,,Evgheni Oneghin” de P. Ceaikovski (1973); Alfred în Traviata de G. Verdi (1974); Pollione în ,,Norma” de V. Bellini (1975); Lâkov în ,,Logodnica ţarului” de N. Rimski-Korsakob (1976); Manrico în ,,Trubadurul” de G. Verdi; Don Jose în ,,Carmen” de G. Bizet (1979); Don Alvaro în ,,Forţa destinului” de G. Verdi (1981); Gherman în ,,Dama de pică” de P. Ceaikovski (1984) ş.a. Mihai Munteanu este artist al Poporului din RSSM (1980) şi URSS (1986), Laureat al Premiului de Stat (1988), Cavaler al Ordinului Republicii (1993), preşedinte al Centrului de Susţinere şi Dezvoltare a Culturii, deținătorul Ordinului „Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria D „Arta Spectacolului" (2016, România), relevă serviciul de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În mesajul de felicitare cu ocazia aniversării, ministrul Monica Babuc și-a exprimat admirația pentru talentul și măiestria scenică a lui Mihai Munteanu, dorindu-i multă sănătate, inspirație, perseverență și mulți ani înainte alături de oamenii dragi. Monica Babuc i-a adus mulțumiri cântărețului de operă pentru contribuția substanțială la dezvoltarea și promovarea culturii noastre naționale, menționând că diversitatea rolurilor interpretate de Mihai Munteanu vor rămâne întotdeauna nu doar în patrimoniul nostru național, dar și în sufletele spectatorilor.    
15:45
Presa italiană scrie că este vorba despre un bărbat de peste 40 de ani. Bilanțul morților a ajuns la 40. Operațiunile de scoatere a persoanelor prinse sub dărâmături Continuă. Podul rutier s-a prăbușit marți, 14 august, peste o zonă industrială. Acesta s-a prăbușit pe o lungime de circa100 de metri, în timpul unei furtuni puternice. Podul rutier fusese construit în anii 60 ai secolului trecut și făcea parte din autostrada A10 care leagă Riviera franceză de cea italiană. Premierul Pavel Filip a transmis un mesaj de condoleanțe poporului italian și tuturor familiilor îndurerate. Premierul a menționat că autoritățile se vor implica în oferirea asistenței necesare pentru repatrierea corpului concetățeanului nostru.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.