Povestea româncei violate de un asistent într-un spital din Italia

RTR Moldova, 14 iulie 2018 11:00

Povestea româncei violate de un asistent într-un spital din Italia Anchetatorii italieni l-au idenltificat pe asistentul medical de la un spital particular din Italia acuzat că a violat o pacientă româncă în vârstă de 55 de ani.   Bărbatul, căsătorit și tată a doi copii, va fi audiat vineri, după care anchetatorii vor decide dacă îl vor aresta. Până atunci, asistentul a fost suspendat și urmează să fie concediat, relatează lacittadisalerno.it. Românca Lenuța T., de 55 de ani, s-a internat la o clinică privată din Agropoli pentru mai multe teste medicale. Povestește că asistentul medical a văzut-o prima dată în timp ce făcea niste radiografii, apoi a început să o hărțuiască, transmite Ştiri.md cu referire la Protv.ro. ”M-a văzut făcând o radiografie, mi-a vorbit, dar nu l-am băgat în seamă. Când am ajuns în salon am constatat că televizorul nu funcționa. A venit el și a început să probeze telecomanda, iar după mai multe încercări a reușit, i-am mulțumit și a plecat. A început să mă sune la telefon, să îmi spună că sunt o femeie frumoasă. I-am cerut să mă lase în pace, că nu mă interesează”, povestește femeia. Femeia a spus că a fost violată în baia salonului în care era internată. ”M-a chemat să îmi arate ceva: ”Vino, trebuie să își arăt ceva, aici” — mi-a spus. Odată intrată în baie a închis ușa și a început să se dezbrace. M-a blocat și m-a forțat să am un raport sexual cu el. Plângeam, dar el a continuat până când am văzut că începusem să pierd sânge. A terminat, a curățat în urma lui și a plecat. Eram șocată”, a povestit Lenuța. Femeia a spus că după câteva ore bărbatul s-a întors și a vrut să o violeze din nou, însă, până la urmă, a constrâns-o pe Lenuța să îl atingă în zona intimă. Femeia a povestit că a anunțat conducerea spitalului despre incident, iar o doctoriță i-a spus că violatorul va fi concediat, însă i s-a cerut să nu anunțe autoritățile. ”A doua zi dimineață trebuia să fac alte teste medicale, dar eu nu mai puteam rămâne în clinica respectivă. Am decis să plec și m-am dus la secția de urgență din Agropoli, acolo am spus tot ce s-a întâmplat și ei au sunat pe carabinierii și ambulanța care m-a dus la spitalul din Vallo della Lucania. Am făcut toate investigațiile și s-a constatat violența sexuală. În clinica unde am fost violată doar o doctoriță mi-a cerut să nu denunț la carabinieri, toți ceilalți m-au îndemnat să o fac. Și așa am făcut: le-am spus carabinierilor totul”, a declarat femeia pentru presa din Italia. Cazul a fost preluat de procurori, iar pe data de 12 iulie a fost făcută identificarea autorului.     Sursă: stiri.md Record Povestea româncei violate de un asistent într-un spital din Italia apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Acum 4 ore
17:00
Cerinţa lui Gaburici către noul director al ANRCETI: 3 priorităţi Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici l-a prezentat astăzi angajaților Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) pe noul director al instituției, Octavian Rău. Chiril Gaburici i-a urat noului director mult succes în activitatea profesională, menționând că mizează pe responsabilitatea și profesionalismul acestuia. „Insist pe o colaborare constructivă dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii și ANRCETI, deoarece sectorul IT devine tot mai atractiv pentru investitori și este în ascensiune cu 9 % față de anul trecut, iar ca pondere în PIB, acest sector atinge 6,6% și este în continuă creștere. Împreună trebuie să ne concentrăm pe trei directive, care vizează interconectarea telefonică cu Transnistria, calitatea serviciilor de comunicații electronice pe piața Republicii Moldova și accesibilitatea tarifelor de roaming pentru cetățeni”, a punctat Chiril Gaburici, transmite Ştiri.md. La rândul său, Octavian Rău a mulțumit ministrului Economiei și Infrastructurii pentru încrederea acordată, subliniind că foarte mult contează pe suportul colegilor. „Vă asigur că împreună cu echipa vom depune tot efortul pentru a aduce un plus valoare Agenției pe care o reprezentăm și vom activa în interesul public, îmbunătățind calitatea serviciilor pentru cetățeni”, a spus directorul ANRCETI. Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) este autoritatea publică centrală care reglementează activitatea în sectoarele comunicații electronice, tehnologia informației și comunicații poștale, asigură implementarea strategiilor de dezvoltare a sectoarelor nominalizate și supraveghează respectarea legislației în domeniu de către furnizorii de pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale. Sursă: stiri.md Record Cerinţa lui Gaburici către noul director al ANRCETI: 3 priorităţi apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:50
300 de crocodili au fost uciși în Indonezia după ce un fermier a fost atacat de unul O mulțime de săteni furioși a ucis aproape 300 de crocodili pentru un sanctuar de animale dn provincia Indoneziană Papua de Vest. Măcelul a fost făcut în cinstea unui fermier, care se crede că a fost ucis de un crocodil, în timp ce strângea roada de pe o câmpie din apropierea unei ferme de înmulțire a crocodililor, scrie BBC. După înmormântarea fermierului care a avut loc duminică, 70 de localnici au pornit cu arme, lopeți și cuțite spre ferma de înmulțire a crocodililor. 292 de animale au fost ucise. Oamenii legii au declarat că nu au reușit să oprească atacul asupra crocodililor și vor acorda amenzi localnicilor, încât uciderea unei specii protejate este o infracțiune pedepsită cu amendă sau închisoare în Indonezia.   Sursă: tv8.md Record 300 de crocodili au fost uciși în Indonezia după ce un fermier a fost atacat de unul apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 6 ore
16:40
Mâine revin ploile pe o bună parte din teritoriul țării. Cum va fi vremea întreaga săptămână Meteorologii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță vreme ploioasă pentru următoarele patru zile, pentru partea de nord și centru a țării. Se așteaptă precipitații abundente, însoțite de descărcări electrice.   Marți va ploua la nord și în centru, iar maximele temperaturii aerului vor fi de până la +26… +28 de grade, pe timp de zi. Miercuri și joi se va încălzi până la +27… +28 de grade. Miercuri sunt prognozate ploi pe întreg teritoriul țării, iar joi, doar la sud și în centru. Vineri, sâmbătă și duminică maximele temperaturii aerului vor crește cu circa două grade și vor fi de până la +28… +30 de grade. Vineri sunt prognozate ploi la nord și în centru, iar în zilele de weekend precipitații nu se prevăd.   Sursă: realitatea.md Record Mâine revin ploile pe o bună parte din teritoriul țării. Cum va fi vremea întreaga săptămână apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Primul summit bilateral între Donald Trump și Vladimir Putin a început la Helsinki Președintele american Donald Trump a început luni, la Helsinki un summit istoric cu Vladimir Putin, cu speranța declarată de a stabili o relație «extraordinară» cu omologul său rus, scrie AFP. Donald Trump a exprimat speranţa, în cursul întâlnirii în Helsinki cuPutin, că va avea o „relaţie extraordinară” cu acesta. “„Cred că avem oportunităţi extraordinare între ţările noastre, deşi, sincer, în ultimii ani nu ne-am înţeles foarte bine. Eu nu sunt în funcţie de prea mult timp, dar mă apropii de doi ani, şi cred că vom ajunge să avem o relaţie extraordinară. Eu am mai spus-o de-a lungul anilor, sunt sigur că aţi auzit, că o relaţie apropiată cu Rusia este un lucru bun, nu un lucru rău. Cred că toată lumea vrea ca noi să ne înţelegem. Suntem principalele puteri nucleare”, a afirmat Donald Trump la începutul întrevederii cu Vladimir Putin. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns luni la Helsinki pentru summitul cu liderul american Donald Trump, cu circa o jumătate de oră o întârziere față de programul stabilit, transmite Reuters. Tema stabilităţii strategice, inclusiv în contextul desfăşurării de către SUA a sistemului de apărare antirachetă în România, ar urma să se afle pe agenda întâlnirii de luni de la Helsinki dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit lui Iuri Uşakov, consilier al liderului de la Kremlin. Sursă: realitatea.md Record Primul summit bilateral între Donald Trump și Vladimir Putin a început la Helsinki apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:30
Cinematograful în aer liber din sectorul Buiucani al Capitalei va fi reabilitat de voluntari Cinematograful în aer liber din sectorul Buiucani al Capitalei a ajuns din nou în paragină, după ce, acum trei ani, a fost renovat din bani europeni. Autorul proiectului nu s-a lăsat, însă, bătut nici de această dată. Împreună cu mai mulţi voluntari, el a decis să vopsească şi să repare scaunele distruse de ploi şi de vandali. «Noi venim de la lucru, suntem obosiți, dar în orice caz încercăm să proiectăm filme. Scena în primul rând a fost afectată foarte mult din cauza că a plouat și lemnul a devenit putred. Din altă parte localnicii, la fel, foloseau scena în alte scopuri, așa să spunem», a afirmat autorul proiectului, Nicolae Kirnev. Tânărul speră să-i bucure, în curând, pe locuitorii Capitalei cu noi filme sub stele. «Fiecare sunt gata să privească gratis la un asa ecran mare filme. Deci fascinează permanent pe fiecare și avem multă lume», a spus autorul proiectului, Nicolae Kirnev. Peliculele o să fie difuzate în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, începând cu ora 21:00, în limbile germană, rusă şi engleză. La intrarea în parc, va fi instalat un panou, pe care va fi afişată lista filmelor ce vor putea fi vizionate. Sursă: prime.md Record Cinematograful în aer liber din sectorul Buiucani al Capitalei va fi reabilitat de voluntari apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:30
Moarte subită la Florești: Un bărbat, găsit fără suflare după ce a plecat la strâns orz Caz tragic în raionul Florești. Un bărbat în vârstă de 34 de ani a fost găsit mort pe un câmp din apropierea satului Vertiujeni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Florești, Dina Fomin, tragedia a avut loc sâmbătă, în timp ce victima se afla la strâns orzul. Oamenii legii spun că după ce grânele au fost încărcate într-un ZIL, bărbatul s-a urcat pe bordul remorcii pentru a-l vedea, însă șoferul a pornit mașina și a luat-o din loc. Victima s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se puternic la cap. Șoferul i-a propus să cheme medicii, însă bărbatul a refuzat. Cadavrul a fost găsit duminică de o femeie, care trecea prin zonă. Aceasta a chemat poliția. Anchetatorii cercetează cazul. Sursă: unimedia.info Record Moarte subită la Florești: Un bărbat, găsit fără suflare după ce a plecat la strâns orz apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:10
Cel puțin doi morți, în urma manifestațiilor de la Paris în cinstea victoriei de la Campionatul Mondial În Paris și în regiune sa au avut loc ciocniri violente cu forțele de poliție în timpul festivităților organizate în cinstea victoriei franceze la fotbal de la Campionatul Mondial. Cel puțin doi oameni au murit și trei copii au fost accidentați în timpul altercațiilor, notează FranceBleu.fr. În capitală, 102 persoane au fost arestate și 90 de persoane au fost plasate în izolatorul poliției conform prefecturii. Ministerul de Interne a înregistrat 292 de incidente cu participarea manifestanților și poliției pe tot teritoriul Franței. La Paris, în jur de treizeci de tineri au fost implicați inclusiv în jefuirea unor magazine, de unde au sustras sticle de vin sau de șampanie înainte de a fi prinși de poliția de securitate care patrula regiunea. Violențele au continuat sporadic între poliție și grupuri de „hoți” atunci când aceștia au aruncat cu sticle și scaune împotriva gazelor lacrimogene ale forțelor de ordine. Spre miezul nopții poliția a folosit dispozitivele de lansare a apei pentru a dispersa agresorii. pic.twitter.com/gObLaDsu3q — Michael (@Ironside_M) July 15, 2018 Amintim că incidentele s-au petrecut în cadrul manifestațiilor care au adunat mii de oameni pe străzile celor mai mari orașe din Franța, duminică(15 iulie) după victoria „celor albaștri” în finala Cupei Mondiale la fotbal împotriva Croației (4-2). Sursă: tv8.md Record Cel puțin doi morți, în urma manifestațiilor de la Paris în cinstea victoriei de la Campionatul Mondial apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
Peste 70 de șoferi beți, prinși la volan: Vor fi documentați și trași la răspundere Timp de patru zile, în perioada 13-16 iulie, 76 de conducători auto au fost depistați beți la volan, dintre care 51 — vor fi documentați pentru stare de ebrietate avansată, 16 -contravențional, iar alți 9 — pe refuz. Zilnic, angajații Inspectoratului Național de Patrulare (INP) desfășoară acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere provocate de șoferi în stare de ebrietate. INP recomandă conducătorilor auto să nu urce la volanul automobilului dacă au băut alcool. De menționcat că, potrivit legii, conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege (în sânge – 0,3 g/l; în aerul expirat – 0,15 mg/l), dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancționează cu amendă de la 15.500 de lei la 25.000 de lei cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani. Sursă: realitatea.md Record Peste 70 de șoferi beți, prinși la volan: Vor fi documentați și trași la răspundere apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
Candu: Cererea de aderare la UE nu va fi depusă în viitorul apropiat Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut că cererea privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu va fi depusă în viitorul apropiat. Potrivit agenţiei Infotag, în emisiunea «Vineri cu Anatolie Golea» de la postul de televiziune RTR-Moldova, el a nu a putut da un răspuns sigur la întrebarea aproximativ când Moldova ar putea depune cererea pentru a devenit membru al UE. Anul trecut, în aceeaşi emisiune, el a spus el că cererea ar putea fi depusă în 2019 sau până la sfârşitul anului 2018. În iulie 2017, preşedinţii Parlamentelor Moldovei, Georgiei şi Ucrainei au semnat un apel comun către Consiliul UE şi Parlamentul European prin care solicită ca la summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles să fie adoptat un document privind acordarea unei «perspective europene» celor trei ţări din Parteneriatul estic. Cu toate acestea, la summit-ul din noiembrie 2017, de la Bruxelles, o astfel de decizie nu a fost adoptată. «Foarte multe depind de contextul european general. Vedeţi ce se întâmplă — brexitul, criza migranţilor, războiul din Ucraina, situaţia din Georgia, din Africa de Nord, din Balcanii de Vest. UE ţine cont de toate acestea, noi suntem conştienţi de întreaga complexitate a situaţiei», a spus speakerul. El a fost de acord că acest lucru este influenţat şi de relaţiile dificile dintre UE şi Moldova, inclusiv recenta Rezoluţie a Parlamentului European privind situaţia din Moldova. «Ţinem cont şi de acest lucru. Rezoluţia este un document important, de care ţinem cont. Însă relaţiile noastre cu UE nu se construiesc pe decizii de moment, nu pe emoţii, ci pe documente şi programe de acţiuni pe termen lung, în primul rând, pe Acordul de Asociere cu UE, pe care vom continua să-l îndeplinim. Pentru noi, cel mai important este să corespundem cerinţelor şi standardelor UE, ca să fim pregătiţi pentru momentul când contextul Uniunii Europene va permite acceptarea cererilor din partea unor ţări precum Moldova, Georgia şi Ucraina», a spus Candu. Întrebat despre includerea în Constituţie a amendamentelor referitor la integrarea europeană în calitate de obiectiv principal al politicii externe şi al direcţiei de dezvoltare a Republicii Moldova, el a amintit că Parlamentul poate începe deja să examineze această iniţiativă. «Această iniţiativă ar putea fi examinată din iulie până la sfârşitul mandatului actualului Parlament. Vrem foarte mult să adoptăm aceste amendamente. Majoritatea parlamentară sprijină acest lucru, dar sunt necesare şi voturile liberalilor şi liberal-democraţilor pentru a avea o majoritate constituţională», a spus Candu. El a recunoscut că aceste facţiuni încearcă să introducă în Constituţie un amendament referitor la faptul că denumirea limbii de stat este «limba română». «Noi încă negociem cu ei», a spus Candu. Sursă: stiri.md Record Candu: Cererea de aderare la UE nu va fi depusă în viitorul apropiat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:40
Ce spune șefa DGETS despre construcția bisericii pe teritoriul unei grădinițe din Chișinău Pe teritoriul grădiniței 150 din sectorul Râșcani al Capitalei a fost amenajată o biserică. Rodica Guțu, şefa interimar a Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport afirmă că construcția acesteia este legală, iar dispoziția a fost semnată cu 2 ani în urmă. „Este legală, este prin dispoziția primarului, iar toate actele sunt în regulă”, a declarat Rodica Guțu în cadrul ședinței primăriei Chișinău. Amintim că, președinta asociației „Părinți solidari”, Ala Revenco, s-a arătat nemulțumită de activitatea bisericii de pe teritoriul grădiniței. Asociația a prezentat mai multe imagini din curtea grădiniței afirmând că acolo este un dezastru. „Directoarea nu are când să aibă grijă de mediul în care se află copiii, ea are mult mai multă grijă să promoveze biserici și să facă business cu proprietatea publică!”. Sursă: tv8.md Record Ce spune șefa DGETS despre construcția bisericii pe teritoriul unei grădinițe din Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:40
Algeria a oprit internetul pentru a împiedica copierea la examene Autorităţile din Algeria au luat măsuri foarte puternice pentru a împiedica elevii de liceu să trişeze la examenul final, echivalentul Bacalaureatului din România. Pe perioada testelor, guvernul a cerut tuturor operatorilor telecom să oprească accesul la internet, asta pe lângă celelalte sisteme de securitate care au fost puse în practică la intrarea în unităţile de învăţământ şi în sălile de examinare. La sfârşitul lunii iunie, în Algeria a avut loc examenul pentru dobândirea diplomei de liceu, la care au participat 700.000 de elevi în 2.000 de centre de examinare. Întrucât în 2016 internetul a fost folosit pentru publicarea şi răspândirea rezultatelor la teste chiar înainte de începutul examenului, autorităţile au înăsprit în 2017 regulamentul pentru participarea la examen. Elevii nu mai aveau voie în sala de curs cu telefon sau tabletă, fiind instalate chiar şi detectare de metal, camere de supraveghere şi sisteme de bruiaj pentru reţele mobile. În 2018 însă, aceste metode nu par a mai fi de ajuns, fiind luată decizia de a opri complet internetul pe toată suprafaţa ţării, pentru a elimina posibilitata de trişare. Internetul a fost oprit în fiecare zi de examen pentru două ore, toate instituţiile şi companiile dependente de internet pentru a funcţiona fiind astfel afectate. Operatorii telecom s-au supus acestor cerinţe şi au atenţionat clienţii că motivul pentru întreruperea temporară a serviciilor este „pentru a asigura bunul mers al testării pentru dobândirea diplomei de liceu”. Sursă: go4it.ro Record Algeria a oprit internetul pentru a împiedica copierea la examene apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Accident mortal la Briceni, Un biciclist, lovit în plin de o mașină Accident mortal la Briceni. Un bărbat a murit după ce bicicleta cu care se deplasa a fost lovită în plin de o Mazda. Impactul a avut loc sâmbătă noaptea. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Briceni, Dina Fomin, a declarat pentru UNIMEDIA că victima era în stare de ebrietate și circula haotic pe carosabil, iar șoferul nu l-ar fi văzut la timp. În urma coliziunii, la fața locului a venit de urgență o ambulanță, însă, din nefericire, bărbatul a decedat în drum spre spital, din cauza traumatismelor. Conducătorul auto a fost testat cu alcooloscopul și s-a dovedit că nu consumase băuturi alcoolice. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore. Sursă: unimedia.info Record Accident mortal la Briceni, Un biciclist, lovit în plin de o mașină apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:20
Un microbuz de linie s-a ciocnit cu un automobil în Capitală Un accident a avut loc acum câteva minute pe șoseaua Balcani. Un microbuz de ruta s-a ciocnit violent cu un automobil. In urma impactului ambele vehicule au fost grav avariate, transmite Știri.md cu referire la protv.md. Deocamdata nu se cunoaste daca in microbuz erau pasageri. Politia se afla acolo si investigheaza cazul. Sursă: stiri.md Record Un microbuz de linie s-a ciocnit cu un automobil în Capitală apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:20
Lucrările de reparații în grădinițele din capitală au fost realizate în proporție de peste 40% Lucrările de reparații planificate în grădinițele din capitală au fost realizate în proporție de peste 40%, iar în prezent activează 75 din 159 de instituții de învățământ preșcolar. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Rodica Guțu, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei capitalei, relatează MOLDPRES. Conducerea direcției a prezentat un raport privind activitatea grădinițelor în perioada vacanței de vară și utilizarea banilor alocați pentru lucrările de reparație. „În total, vara a fost suspendată activitatea a 99 de grădinițe. În luna iunie au fost închise – 22 de instituții, iulie – 63 și august – 7. Au loc lucrări de reparații în circa 70 de instituții. Suma alocată în acest sens este de peste 18 mln de lei. Lucrările vizează reparații la blocul alimentar, reparații curente, lucrări la fațade, geamuri și blocuri sanitare”, a spus Guțu. Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a specificat că resursele financiare existente nu ar fi valorificate în mod corespunzător. „Faptul că din resursele alocate sunt îndeplinite doar 40% din lucrări înseamnă că există o problemă privind valorificarea banilor. Resurse sunt, puține, dar sunt, de aceea insist ca până la 1 septembrie lucrările să fie finalizate. Totodată, rog ca lucrările planificate din bugetul municipal să fie făcute publice, întrucât nu avem ce ascunde. Insist ca informația să fie plasată pe ușile grădinițelor”, a afirmat Codreanu. Edilul interimar a remarcat că, în pofida interdicțiilor de a colecta bani în școli și grădinițe, în unele instituții ar avea loc acțiuni ilegale de acest fel. „Se obișnuiește ca din banii Primăriei să se repare geamurile, însă la părinți nu se spune despre acest lucru și se colectează din nou bani pentru lucrări. Zilnic primesc mesaje de la părinți că se adună bani. Sumele variază între 500 și 2000 de lei”, a menționat Codreanu. Cele circa 160 de grădinițe din capitală sunt frecventate de aproape 38 mii de copii. Sursă: moldpres.md Record Lucrările de reparații în grădinițele din capitală au fost realizate în proporție de peste 40% apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:10
Detalii noi în cazul adolescentei de la Hârbovăț: „Fata ar fi fost salvată dacă nu ar fi fost tergiversate formalitățile” Tânăra de 18 ani din Hârbovăț, Anenii Noi, găsită strangulată, ar fi fost salvată dacă ar fi fost luat cazul său în serios și dacă s-ar fi acționat cu promptitudine. Aceasta este opinia directoarei liceului din localitate, Elena Zmeu, care a oferit pentru JURNAL de Chișinău detalii despre cazul acestei tinere care a marcat întreaga republică. Adolescenta ar fi plecat de acasă la 27 iunie, corpul său neînsuflețit a fost depistat sâmbătă seară, 14 iulie, în jurul orei 20.00, într-o perdea forestieră din localitatea Fârlădeni, raionul Căușeni, de către un bărbat din aceeași localitate. Această perdea forestieră se află la o distanță de cinci-șase kilometri de localitatea Hârbovăț. „A mers în satul vecin, în locul unde se ducea cu familia la strâns ciuperci, într-un desiș, Doamne Dumnezeule, la cinci-șase kilometri de sat.” Sătenii sunt cutremurați de gestul acestei adolescente. Elena Zmeu, directoarea liceului din localitate, spune despre fosta elevă că a fost „deschisă, onestă, la locul ei”. „Se vede că au fost niște circumstanțe care i-au marcat viața. Ce ar fi putut să o împingă să facă acest lucru? Divorțul părinților la o vârstă fragedă, în perioada în care era la școala primară. Stabilirea în altă localitate, în altă școală etc.”, observă profesoara. „Fata s-a născut în raionul Fălești, mama ei s-a recăsătorit la noi în sat, în perioada în care își făcea studiile la școala primară, în clasa a doua. Nu am remarcat un comportament închis. Am vorbit și cu diriginta ei. Tatăl ei o vizita, chiar dacă era divorțat de mama ei, asista la ore, se interesa de fiica lui. Nici nu a știut diriginta că părinții săi erau divorțați. Copilul a fost iubit de mamă și de tată”, relatează ea. „De asemenea, a avut o relație bună cu tatăl vitreg, au avut interese comune, se împăcau foarte bine. El a venit acasă din Israel pentru a participa la căutări. A reînceput căutările, a mobilizat lume.” Despre cauzele care au împins-o pe tânără să recurgă la acest gest, profesoara ne-a declarat: „A susținut examenul la matematică din sesiunea de bază pe o notă insuficientă. A știut că nu a rezolvat corect niște teste. A știut că va avea notă insuficientă. Părinții trebuie să comunice mai mult cu copiii lor, să le explice că notele insuficiente nu sunt probleme grave. Calificativele insuficiente trebuie să își motiveze elevii să se pregătească mai bine, notele pot fi corectate în cadrul altor sesiuni. Chiar astăzi începe sesiune suplimentară. A putut să vină joi, să susțină matematica”. Directoarea a infirmat versiunea că tânăra cu pricina ar fi fost singurul candidat care a luat note insuficiente. „Mai sunt candidați care trebuie să meargă la sesiunea suplimentară. Mai avem două sesiuni, în următorii trei ani. În plus, conform noului regulament, fiecare sesiune este însoțită de contestare, fie că este vorba de cea de bază, fie de cea suplimentară. Elevii au șanse, nu pot găsi explicația […] Record Detalii noi în cazul adolescentei de la Hârbovăț: „Fata ar fi fost salvată dacă nu ar fi fost tergiversate formalitățile” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:10
Rusia, vizată de 25 de milioane de atacuri cibernetice în timpul CM 2018 Vladimir Putin a afirmat că Rusia a fost ţinta a »25 de milioane de atacuri cibernetice» în timpul Cupei Mondiale de Fotbal 2018 care a avut loc în Rusia, fără să precizeze provenienţa acestor atacuri informatice, nici dacă acestea au fost întreprinse de către indivizi sau sisteme software. »În timpul Cupei Mondiale, au fost neutralizate aproape 25 de milioane de atacuri cibernetice şi alte acte infracţionale împotriva structurilor informatice din Rusia, legate într-un mod sau altul de Cupa Mondială», a declarat Putin duminică în cadrul unei întâlniri cu serviciile de securitate ruse, transmite Agerpres. Putin, ale cărui declaraţii au fost transmise luni de către Kremlin, nu a oferit informaţii despre natura acestor atacuri cibernetice. »În spatele acestui succes se ascunde o activitate — foarte importantă — pregătitoare, operaţională, de analiză şi de informare, în care noi ne-am folosit toate forţele, concentrarea noastră fiind la un nivel maxim», a subliniat Putin. Rusia, care a găzduit Cupa Mondială de Fotbal 2018 în perioada 14 iunie-15 iulie, în 11 oraşe şi pe 12 stadioane, a fost acuzată de mai multe ori de către ţările occidentale că întreprinde atacuri informatice. Duminică, şeful serviciilor de informaţii americane Dan Coats a afirmat că actele de piraterie informatică ce ameninţă SUA se accentuează, îndeosebi provenind din Rusia. »Protagoniştii ruşi şi alţii încearcă de asemenea să exploateze vulnerabilităţile noastre din infrastructurile noastre vitale», a declarat Coats. Vineri, 12 spioni ruşi au fost inculpaţi de către autorităţile americane pentru că au piratat calculatoare ale Partidului Democrat în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, care a fost câştigată de către Donald Trump. Moscova a dezminţit întotdeauna orice ingerinţă în alegeri. Aceste anunţuri ruse şi americane survin cu puţin timp înainte de întâlnirea tete-a-tete dintre Donald Trump şi Vladimir Putin luni la Helsinki. Sursă: agerpres.ro Record Rusia, vizată de 25 de milioane de atacuri cibernetice în timpul CM 2018 apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:00
Moldova a cucerit două medalii la Cupa Europei la judo printre juniori Cornel Andrieș și Victor Șterpu au cucerit câte o medalie de bronz la Cupa Europei la judo printre juniori, care s-a desfășurat în Ungaria. Ambii au evoluat în categoria de greutate 73 kg și s-au duelat în turul trei unde câștig de cauză a avut-o Cornel Andrieș, transmite Știri.md cu referire la IPN. În semifinale, Andrieș a fost învins de viitorul campion, ungurul Endre Gunics, dar în meciul pentru medalia de bronz a dispus de italianul Mattia Prosdocimo. La rândul său, Victor Șterpu a avut nevoie de două victorii în recalificări pentru a ajunge să se lupte pentru medalia de bronz. În ultimul meci, el a trecut de românul Răzvan Bodea. Sursă: ipn.md Record Moldova a cucerit două medalii la Cupa Europei la judo printre juniori apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:50
Cine este Victor Munteanu, noul avocat a lui Vlad Filat. A activat în instituții europene pentru drepturile omului Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, are un nou avocat. Filat a anunțat astăzi pe pagina sa de Facebook că Victor Munteanu îi va reprezenta interesele la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). „Urmare a postării de către ex-deputatul în Parlament și ex-prim ministrul Republicii Moldova, dl Vlad Filat, a mesajului public privind încheierea contractului de asistență juridică cu subsemnatul, confirm că voi reprezenta drepturile și interesele legale ale dlui Vlad Filat în plan extern și voi coordona activitatea echipei locale de avocați”, a scris ulterior Victor Munteanu. Avocatul în vârstă de 42 de ani are experiență în domeniul juridic și a activat în instituții europene pentru drepturile omului. Dânsul a activat timp de patru ani, în perioada 2005-2009, în cadrul secretariatului Curții Europene pentru Drepturile Omului; un an la Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și alți patru ani, a activat în calitate de consilier al Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Menționăm că Vlad Filat a fost reprezentat în intanțele de judecată din republică de avocații Biroului Asociat de avocați „Popa & Asociații”. Ulterior Biroul Asociat de avocați „Popa & Asociații” a solicitat de la Vladimir Filat, prin intermediul instanțelor de judecată, încasarea a 1,3 milioane de euro, 100 de mii de USD și 230 de mii de lei. Mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea, astfel avocații ex-premierului nu și-au putut recupera datoriile. UNIMEDIA aminteşte că Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Filat pledează în continuare nevinovat. Sursă: unimedia.info Record Cine este Victor Munteanu, noul avocat a lui Vlad Filat. A activat în instituții europene pentru drepturile omului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 8 ore
14:40
Doi turişti, condamnați la închisoare, după ce au furat cărămizi de la Auschwitz Doi turişti ungari au fost condamnaţi la plata unei amenzi şi la o pedeapsă de închisoare cu suspendare după ce au încercat să fure cărămizi din ruinele unui crematoriu din fostul lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat duminică poliţia. Femeia de 30 de ani şi bărbatul de 36 de ani au fost surprinşi sâmbătă de un alt cuplu de turişti străini, care i-au văzut când introduceau cărămizile într-o geantă. Cuplul respectiv a anunţat serviciul de securitate. «Bărbatul şi femeia au fost acuzaţi de furt al unui bun cultural. Au mărturisit amândoi că au acţionat necorespunzător», a declarat Mateusz Drwal, un purtător de cuvânt al poliţiei regionale. «Ei au explicat că voiau să ia cu ei un suvenir şi că nu şi-au dat seama de consecinţele acţiunilor lor», a declarat acesta pentru agenţia poloneză de ştiri PAP. Ungurii au fost condamnaţi fiecare la o amendă de 1.500 de zloţi (400 de dolari, 350 de euro) şi la o pedeapsă de un de închisoare cu suspendare, transmite la Agerpres.ro. Auschwitz-Birkenau a devenit un simbol al exterminării evreilor de către regimul nazist. Un milion de evrei au murit în acest lagăr de concentrare între 1940 şi 1945. Tot aici au murit peste 100.000 de alţi deţinuţi, printre care polonezi care nu erau evrei, romi, prizonieri sovietici şi membri ai rezistenţei. Sursă: agerpres.ro Record Doi turişti, condamnați la închisoare, după ce au furat cărămizi de la Auschwitz apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
O fetiță de patru ani din capitală, lăsată singură acasă, salvată de pompieri O fetiță în vârstă de 4 ani a fost lăsată de una singură în apartament, la etajul 4, într-un bloc de pe strada Dacia din municipiul Chișinău. Potrivit salvatorilor, apelul la Serviciul 112 a fost efectuat la ora 05:25 de către vecini, сare au auzit plânsul copilului lângă ușa închisă. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri care a stabilit că în apartament se afla doar copilul speriat fără supravegherea maturilor. Echipajul a reușit utilizând autoscara de intervenție să evacueze fetița din apartament prin geamul lăsat deschis. Copilul nu a avut de suferit și a fost preluat de medicii ajunși la fața locului, iar ulterior aceasta fiind transportată la spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco. Toate circumstanțele lăsării minorei de una singură vor fi stabilite de către organele de drept. Salvatorii îndeamnă oamenii care au în grijă copii să nu-i lase nesupravegheați. De la începutul anului 2018, peste 30 de copii au fost salvați de pompieri și salvatori din diferite situații de risc. Sursă: evzmd.md Record O fetiță de patru ani din capitală, lăsată singură acasă, salvată de pompieri apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:10
Și pe str. V. Pîrcălab din Chișinău se instalează mobilier urban pentru a stopa parcările neregulamentare Și pe strda Vlaicu Pîrcălab din centrul capitalei se instalează mobilier urban pentru a le oferi locuitorilor orașului locuri unde se pot relaxa și, totodată, a descuraja conducătorii auto să parcheze iregulamentar pe trotuar. Azi, câteva bănci au fost instalate pe această stradă, în apropiere de intersecția cu strada Veronica Micle.   Anterior, bănci similare au fost instalate și pe strada Alexandr Pușkin din capitală, în perimetrul străziii 31 august 1989 și a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Sursă: realitatea.md Record Și pe str. V. Pîrcălab din Chișinău se instalează mobilier urban pentru a stopa parcările neregulamentare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:10
Răniţi de tauri: 28 de oameni, la spital după cursele de la Pamplona Cursele de tauri din orașul spaniol Pamplona s-au încheiat, dar victimele continuă să rămână în spital. Autorităţile au anunţat că 28 de oameni au fost răniţi, dintre care şase sunt în stare gravă. Dintre victimele care s-au ales cu cele mai grave traumatisme, doi au fost loviţi în piept, unul în spate, iar trei au suferit contuzii. Cursele au început în data de 6 iulie şi s-au desfăşurat în fiecare dimineaţă până ieri, transmite Știri.md cu referire la Prime.md. Fiecare a durat aproximativ trei minute, pe o stradă de 800 de metri. Cei care au vrut să urmărească evenimentul de la balcoane, au plătit pentru doar câteva minute de la 65 până la 600 de euro. În fiecare an, sute de oameni sunt răniţi în timpul evenimentului. Festivalul a devenit o tradiţie din 1922, iar până în prezent 15 persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor curse. Sursă: prime.md Record Răniţi de tauri: 28 de oameni, la spital după cursele de la Pamplona apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:00
Detalii noi despre moartea fiului analistului politic Anatol Țăranu Jurnalistul Nicolae Negru a scris un text în care își exprimă opinia privind omorul fiului analistului politic Anatol Țăranu.   În articolul său, Negru scrie că Teo a fost împușcat prin ușă, iar agresorul a nimerit din primul glonț, însă a ieșit și a mai tras trei gloanțe. «Până acum, prezumtivului asasin i s-au eliberat zece permise de portarmă, nu verifică nimeni starea psihică a solicitantului?», a scris Nicolae Negru într-un editorial pentru ziarulnational.md. La masă ar fi stat Teo, un prieten, vecina și agresorul, vecin de mai jos, iar în momentul crimei Teo ar fi fost doar cu agresorul său. Vecina ar fi sunat imediat după împușcături tatălui băiatului care a împușcat și nicicium poliției, susține jurnalistul. «Din întâmplare, Teo era unionist ca și tatăl său, iar suspectul – transnistrean. Sigur, crima nu are naționalitate, dar are culoare ideologică și geopolitică. Există fobii, fanatism, frustrări, nostalgii care se manifestă agresiv, violent», mai scrie jurnalistul. Amintim că fiul analistului Anatol Țăranu ar fi fost împușcat în noapte de 29 spre 30 iunie de către vecinul său cu o armă deținută legal în urma unui scandal iscat pe fundalul consumului de băuturi alcoolice.   Sursă: stiri.md Record Detalii noi despre moartea fiului analistului politic Anatol Țăranu apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Bătaie crâncenă într-un bar din satul Bobeica, raionul Hânceşti Bătaie crâncenă într-un bar din satul Bobeica, raionul Hânceşti. La incidentul sângeros care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, au participat zeci de tineri care au lovit unul în celălalt cu tot ce le nimerea în mână. Camerele de supraveghere au inregistrat confruntarea. Înregistrările au fost făcute în noaptea de vineri spre sâmbătă. Din imagini se vede cum în bar intră un grup de tineri şi imediat începe un adevărat măcel. Agresorii folosesc tot ce li se nimereşte sub mână: bile şi tacuri biliard, pahare şi sticle. Se ştie exact că atacatorii nu sunt din satul Bobeica. Ei au acţionat organizat, deoarece au venit din mai mule localităţi ale raionului Hânceşti. Una dintre victime, un tânăr din localitate, spune că prima dată i-a văzut pe aceşti băietani în sat. Poliţia a identificat deja 15 atacatori. Unul dintre cei implicaţi în confruntare s-a ales cu o fractură la picior. Ceilalți au suferit plăgi tăiate şi leziuni mai puţin grave. Cazul este cercetat de poliţie. Sursă: canal3.md Record Bătaie crâncenă într-un bar din satul Bobeica, raionul Hânceşti apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Dosarul Pieței „Curcubeu”: Serghei Cosovan a fost condamnat cu executare   Serghei Cosovan, fondatorul Pieței „Curcubeu” din centrul capitalei, a fost condamnat la 7 ani cu executare, fiind învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari. Sentința a fost pronunțată în cadrul unui dosar penal, în care Cosovan este învinuit pe două capete de acuzare. Alte două dosare pentru escrocherie se află pe rol în instanță, în unul figurând 18 părți vătămate. Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la 2 femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”. Una dintre victime i-a dat 3 mii de euro, iar alta 5500 de euro, 50 de mii de lei și 1500 de dolari. Serghei Cosovan a declarat în ultimul cuvânt că dosarul este o făcătură, iar victimele au venit la proces ca să-și bată joc de el. Una dintre victime, Svetlana Zubatîi, a declarat pentru CrimeMoldova că nu este mulțumită de sentință, deoarece instanța nu a luat în calcul demersul său privind recuperarea prejudiciului material. Serghei Cosovan a fost încătușat în octombrie 2017 și este deținut în Penitenciarul-spital nr.16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații lui Cosovan au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă. La 24 martie, judecătorul Sergiu Stratan a decis transferarea lui Cosovan în arest la domiciliu, pe motiv de sănătate. În aceeași zi, acesta a fost eliberat din Penitenciarul nr.16, însă la ieșire era așteptat de polițiști în civil și a fost dus în Izolatorul de Detenție Provizorie de pe strada Tighina 6 din Chișinău. Peste 3 zile, un alt magistrat a eliberat pe numele lui Cosovan mandat de arestare. Serghei Cosovan este învinuit de mai multe infracțiuni: escrocherie, fals în acte publice, fals de documente și abuz de serviciu. Portalul CrimeMoldova a realizat o investigație în care se arată că Piața „Curcubeu” funcționează ilegal. Terenul, care aparține Nadejdei Godoroja, este folosit abuziv prin fals de documente, iar de la comercianții din această piață se cer taxe ilegale. În investigație se mai arată că Serghei Cosovan este membru și sponsor al „Partidului Nostru”. La moment, Piața „Curcubeu” continuă să funcționeze ilegal, iar autoritățile nu se grăbesc să o lichideze. Sursă: crimemoldova.com Record Dosarul Pieței „Curcubeu”: Serghei Cosovan a fost condamnat cu executare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Reguli de securitate sporită la granița cu UE, pentru călătorii care nu au nevoie de viză, ar putea să intre în vigoare în 2021. Aceștia vor fi verificați print-un sistem electronic, European Travel Information and Authorisation System (Etias), înainte să ajungă în Uniunea Europeană. Acest tip de verificare este menit să depisteze criminalii, teroriștii sau alte persoane care reprezintă un risc. Planul de implementare a fost adoptat de europarlamentari la 5 iulie curent, iar noul sistem de verificare ar putea intra în vigoare în 2021, anunță Parlamentul European. Pentru a primi respectiva autorizație, valabilă pentru trei ani, călătorii vor plăti 7 euro. Aceasta va fi gratis pentru minori și persoane cu vârsta de peste 70 de ani. UE explică noua măsură prin faptul că deține puțină informație despre oamenii care nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene. La moment, aceștia sunt verificați la hotarul Schengen atunci când ajung, iar decizia de a le permite sau nu intrarea în UE este luată de gardieni care nu cunosc dacă persoana respectivă prezintă vreun risc pentru alții. Astfel, călătorii vor trebui să completeze un formular electronic înainte de a ajunge în UE. Pe lângă date personale, ca numele, prenumele, naționalitatea, călătorii vor răspunde și la o serie de întrebări despre existența unui posibil trecut criminal sau prezența în zone de conflict. În 2020, UE se așteaptă la circa 39 de milioane de călători care nu au nevoie de viză, din 60 de țări. Sisteme electronice de verificare similare cu Etias există deja în SUA, Canada și Australia, anunță Parlametul European. Sursă: unimedia.info Record Securitate sporită la granița cu UE, din 2021: Călătorii care nu au nevoie de vize vor fi verificați electronic apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:20
Anticorupţie.md: Mașini de lux din bugetul statului în țara sărăciei Milioane de lei din bugetul statului se scurg anual pe mașini de lux cu care se plimbă funcționari din ministere și departamente. De ani buni, majoritatea banilor alocați pentru automobilele de stat au un singur beneficiar — holdingul DAAC Hermes SA.   Întâmplător sau nu, mai mulți demnitari moldoveni dețin acțiuni la această companie, astfel încât, indirect, banii publici ajung și în buzunarele lor. Achizițiile de mașini nu s-au oprit nici în timpul moratoriului din 2016, când, din cauza crizei, autoritățile au decis să stopeze procurările de bunuri și servicii, transmite Ştiri.md cu referire la Anticorupţie.md. Peste 400 de milioane de lei, atât a cheltuit statul în ultimii patru ani pentru procurarea și întreținerea automobilelor pentru funcționari, conform datelor Agenției de Achiziții Publice (AAP). Din această sumă, 307,7 milioane de lei au fost alocate pentru procurarea automobilelor, iar peste 124,7 milioane de lei au mers pentru achiziționarea pieselor și a serviciilor de reparație și întreținere a autovehiculelor. Top 10 instituții publice cu cele mai multe mașini procurate Ministerul Afacerilor Interne este lider la capitolul cheltuieli pentru autoturisme. Timp de patru ani, instituția a alocat 97,5 milioane de lei pentru a-și completa parcul de mașini. Cele mai mari contracte de achiziție, în valoare de 23,7, respectiv, 20,3 milioane de lei, au fost semnate în august și, respectiv, octombrie 2017. Această sumă este aproape echivalentă cu cea cheltuită timp de patru ani de Serviciul Vamal pentru achiziționarea autoturismelor. De două ori mai puțin decât Serviciul Vamal au cheltuit Serviciul de Protecție și Pază de Stat și IMPSP Stația Zonală Asistența Medicală Urgentă Nord. Aproape cinci milioane de lei au fost achitate de Serviciul Fiscal de Stat, care este urmat în top de Departamentul Trupelor de Carabinieri, cu aproape patru milioane de lei, Biroul migrație și azil al MAI cu 3,8 milioane, Baza Auto a Cancelariei de Stat cu 3,6 milioane de lei și Departamentul dotări al Ministerului Apărării, cu o sumă similară. Top 10 este încheiat de Inspectoratul de Stat al Muncii, care în ultimii patru ani a alocat circa trei milioane de lei pentru procurarea mașinilor de serviciu ale funcționarilor.   Sursă: anticoruptie.md Record Anticorupţie.md: Mașini de lux din bugetul statului în țara sărăciei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:10
Un bărbat a circulat timp de 16 ani cu permisul de conducere falsificat. Cum a fost descoperit Un bărbat de 40 de ani, timp de 16 ani a circulat cu permisul de conducere falsificat. Bărbatul a fost depistat de către poliţistii de frontieră în momentul când a încercat să iasă din țară. Bărbatul a declarat că în 2002 și-a făcut studiile la școala auto din orașul Rezina, însă pentru a fi sigur că primește permisul de conducere, prin intermediul unei persoane identificată pe internet, și-a perfectat documentul contra sumei de 150 euro. Permisul a fost reținut și va fi transmis spre expertiză. Sursă: publika.md Record Un bărbat a circulat timp de 16 ani cu permisul de conducere falsificat. Cum a fost descoperit apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:00
Ion Terguță a devenit vicepreședintele PLDM: „Este o onoare să fiu parte a acestei echipe extrem de mult încercată și blamată pe nedrept” Ion Terguță a devenit vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Până acum, Terguță era purtător de cuvânt al partidului. «Le mulțumesc colegilor mei din PLDM pentru încrederea enormă pe care mi-au acordat-o prin alegerea mea în funcția de vicepreședinte al partidului. Este o onoare să fiu parte a acestei echipe extrem de mult încercată și blamată pe nedrept. Timpul este cel mai bun medic, dar și cel mai bine știe să le așeze pe toate la locul lor. Avem încă multe de spus și avem multe de realizat împreună. În primul rând să recuperăm miliardul din mâinile coordonatorilor de azi. (asta pentru ca să nu se obosească unii să ne amintească de acest furt). Puterea e în Libertate și Democrație. Noi le vom readuce înapoi în Moldova. Și … nu uitați — «stejarul crește doar unde-i locul bun, buruienile cresc pretutindeni». Nu am spus eu. A zis-o Eminescu. Și punctum», a scris Ion Terguță. Sursă: unimedia.info Record Ion Terguță a devenit vicepreședintele PLDM: „Este o onoare să fiu parte a acestei echipe extrem de mult încercată și blamată pe nedrept” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:00
Medalii de bonz și mențiuni de onoare pentru elevii moldoveni, participanți la Olimpiada Internațională de Matematică Trei medalii de bonz și trei mențiuni de onoare au obținut elevii din Republica Moldova în cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, desfășurată în perioada 03 – 14 iulie 2018, în Cluj-Napoca, România. Medalii de bronz au obținut: Mihail Lavric, clasa a X-a; Gabriel Cojocaru, clasa a XI-a și Alexandru Lopotenco clasa a X-a. Mențiunile de onoare au fost oferite concurenților: Alexandru Rudi, clasa a XI-a; Dumitru Josu, clasa a IX-a și Tudor Șarpe, clasa a XI-a. Toți elevii menționați învață la Liceului Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău. În acest an, la Olimpiada Internațională de Matematică au participat 615 concurenți din 114 țări ale lumii. În cadrul concursului, Republica Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori: Valeriu Baltag, doctor în știinţe fizico-matematice, cercetător știinţific superior, Institutul de Matematică și Informatică și Valeriu Guțu, doctor în știinţe fizico-matematice, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova. Sursă: tv8.md Record Medalii de bonz și mențiuni de onoare pentru elevii moldoveni, participanți la Olimpiada Internațională de Matematică apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.