Frauda bancară şi vorbăria

Europa Libera, 15 iunie 2018 05:00

O întrebare firească se impune: de ce Gacikevici, Filat şi Platon sunt pedepsiţi, pe cînd Şor e liber ca pasărea-n zbor?

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 4 ore
03:00
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 12 ore
18:10
Participanții la demonstrația de protest organizată de opoziția politică duminică la Chișinău au adoptat o rezoluție în care se promite continuarea protestelor până la validarea mandatului obținut de liderul Platformei DA Andrei Năstase la alegerile pentru postul de primar al capitalei, la începutul lunii curente. În document se spune că în spatele invalidării repetate a alegerilor în două instanțe, săptămâna aceasta, s-ar afla „regimul Plahotniuc, în complicitate cu partenerul său Partidul Socialiștilor condus informal de Președintele Dodon”. În rezoluție se mai amintește că  tergiversarea confirmării mandatului lui Năstase a fost condamnată de partenerii vestici de dezvoltare ai R. Moldova, care astfel „rămâne izolată pe plan internațional”. 
Acum 24 ore
14:40
Poliția ucraineană spune că șapte oameni au fost arestați în vestul Ucrainei în legătură cu un atac din timpul nopții asupra unei tabere de romi de la periferia orașului Lvov. Autoritățile spun că un rom de 24 de ani din orașul Rivne a fost ucis în atacul efectuat de persoane mascate la 23 iunie, cu puțin înaintea miezului nopții. Poliția a mai spus că în urma atacului au fost spitalizate patru persoane rănite cu cuțitul: un băiat de zece ani, doi bărbați de 19 ani și o femeie de 30 de ani. A fost al cincilea atac asupra unei tabere de romi petrecut în Ucraina în ultimele două luni. Comitetul Helsinki din Ucraina și Amnesty International au condamnat atacurile, pe care le-au atribuit grupărilor de extremă-dreapta ca C14 și Sectorul Drept. Consiliul Europei estimează că în Ucraina trăiesc 260.000 de romi dintr-o populație totală de 48,5 milioane.
14:40
Mii de oameni s-au adunat în centrul Chișinăului ca să protesteze împotriva nevalidării de către două instanțe, săptămâna aceasta, a rezultatelor alegerilor pentru postul de primar al capitalei, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase în dauna candidatului socialist Ion Ceban. Oamenii scandează lozinci ca „Hoții”, „Votul meu contează” și flutură drapele ale R. Moldova și UE. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora moldoveană, în Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene. 
14:01
Teatrul Eugen Ionescu din Chișinău a găzduit o conferință de prezentare a rezultatelor inițiativei de dezvoltare rurală a UE numită generic LEADER
13:50
La Chișinău este programată pentru după-amiază o demonstrație de protest împotriva nevalidării mandatului primarului ales al capitalei, liderul Platformei DA Andrei Năstase. În ajun poliția a spus că a identificat persoane care ar fi avut de gând să pună la cale provocări și a făcut apel la protestatari să respecte legislația adunărilor publice. Demonstrația din PMAN, care începe la ora 14.00, vine după ce săptămâna aceasta două instanțe au decis să nu valideze victoria lui Năstase în alegerile de la 3 iunie, invocând existența unor plângeri depuse de rivalul său din turul al doilea, Ion Ceban. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora moldoveană, în Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene.
13:20
Ministrul sănătății din Etiopia a spus că a doua persoană a murit după explozia produsă sâmbătă la un mare miting de sprijin pentru premierul țării din estul Africii, în capitala Addis Abeba. Ministrul Amir Aman a spus că a doua victimă a murit la spital. Peste 150 de oameni au fost răniți în explozie, unii din ei fiind în stare critică. Martorii oculari au spus că un individ a încercat să arunce o grenadă spre podiumul pe care se afla premierul Abiy Ahmed, dar a fost pus la pământ de oamenii din jur. În încăierare, grenada a explodat. Partidul de guvernământ a spus că atacul ar fi fost pus la cale de adversarii reformelor pornite de tânărul premier, care a preluat puterea în aprilie. 
13:20
Turcii votează duminică la alegeri parlamentare și prezidențiale considerate drept cel mai mare test electoral pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, în condițiile revigorării opoziției și a scăderii popularității lui ca urmare a problemelor economice. Erdogan speră să câștige un nou mandat prezidențial încă din primul tur, și o majoritate parlamentară pentru partidul său cu rădăcini islamiste, al Justiției și Dezvoltării (AKP). Principalul adversar al taberei lui Erdogan este Muharrem Ince, din formațiunea seculară Partidul Republican al Poporului (CHP), care a organizat mitinguri electorale gigantice, făcând o alianță cu alte forțe de opoziție pentru scrutinul parlamentar. 
13:20
Liderii UE se întâlnesc duminică la Bruxelles la un „mini-summit” ca să discute despre criza migrației înaintea unui summit în format complet al Uniunii, programat peste patru zile. 16 lideri, reprezentând peste jumătate din cele 28 de țări ale UE, participă la discuțiile despre care cancelara germană Angela Merkel a spus că se vor concentra asupra „țărilor cele mai afectate” de fenomenul migrației. Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia, țări cunoscute ca „grupul Visegrad”, au anunțat că boicotează mini-summit-ul. Cele patru țări refuză mereu să-și ajute partenerii din UE să facă față crizei, spunând că nu vor primi migranți. În ajun, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că ar fi de acord ca asemenea țări să fie sancționate financiar. 
13:20
Următorul ambasador american la Chișinău va fi probabil diplomatul de carieră Derek J. Hogan, un expert în problemele est-europene, vorbitor de limba rusă. Numirea lui Hogan de către președintele Donald Trump a fost anunțată sâmbătă pe site-ul Casei Albe.  Tot acolo se spune că Derek J. Hogan, care lucrează în diplomație din 1997, a avut cinci misiuni est-europene, inclusiv una legată de Rusia. El a lucrat cel mai recent la ambasada din Azerbaidjan și mai înainte în Afganistan. Hogan vorbește rusa și spaniola. 
13:20
Autoritățile separatiste ale regiunii transnistrene au criticat adoptarea de către Adunarea Generală ONU, la 22 iunie, la propunerea Chișinăului, a unei rezoluții în care se cere retragerea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova. Într-un „comentariu” pe pagina de net a ministerului apărării de la Tiraspol se spune că în regiunea transnistreană nu există alte trupe rusești decât cele de menținere a păcii, care asigură „pacea și securitatea durabilă”. În documentul votat la Adunarea Generală ONU se cere retragerea militarilor ruși din grupul operativ, nu a pacificatorilor. În comentariul autorităților de la Tiraspol se mai spune printre altele că o eventuală schimbare a actualului mecanism de menținere a păcii nu se poate face fără acordul transnistrenilor. 
11:50
Vasile Botnaru în dialog cu jurnalistul Igor Volnițchi și cu analistul Nicolae Negru.
Ieri
18:00
Președintele din Zimbabwe Emmerson Mnangagwa a scăpat nevătămat dintr-o explozie produsă la un miting al partidului său ZANU-PF, în cel de-al doilea oraș ca mărime din țară, Bulawayo. Imagini difuzate de televiziunea națională prezentau scene haotice și medici încercând să salveze răniți pe stadionul White City. Autoritățile spun că explozia s-a produs în zona VIP. „Președintele a fost evacuat cu succes, se află într-o reședință din Bulawayo”, a spus purtătorul de cuvânt prezidențial George Charamba. Mnangagwa s-a aflat în oraș în cadrul campaniei dinaintea alegerilor generale de la 30 iulie. 
18:00
Un om a murit, iar mai multe zeci au fost răniți în explozia unei grenade la un mare miting politic de sprijin pentru premierul etiopian Abiy Ahmed sâmbătă în capitala Etiopiei, Addis Abeba. Autoritățile spun că atentatorul a fost pus la pământ de forțele de ordine înainte de arunca grenada, care a explodat în încăierare. Nu este limpede cine a murit. Premierul reformator, care se afla pe scena mitingului, este în siguranță și a declarat că atacul a avut ca scop „zădărnicirea eforturilor pentru o Etiopie unită”. În vârstă de 42 de ani, Abiy Ahmed a venit la putere în aprilie, anunțând de îndată eliberarea a zeci de mii de prizonieri politici, privatizarea companiilor de stat și aplicarea necondiționată a acordului de pace cu Eritreea vecină. El a pus capăt practicii blocării internetului și a început discuții cu opoziția. Mulți etiopieni s-au plâns însă că schimbările ar fi prea rapide. 
18:00
Rusia și-a întețit criticile la adresa rezoluției adoptate vineri de Adunarea Generală ONU, în care se cere retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Într-o declarație a Ministerului rus de externe se spune sâmbătă că rezoluția ar putea fi „periculoasă”, subminând progresele făcute în ultimele luni în negocierile din jurul diferendului transnistrean. În favoarea rezoluției propuse de R. Moldova au votat 64 de țări, majoritatea democrații occidentale, 15 au votat împotrivă, iar 83 s-au abținut. În declarația de sâmbătă a Ministerului de externe de la Moscova se spune că demersul diplomatic moldovenesc ar fi o încercare de a obține capital politic „creând sentimente anti-rusești” în perspectiva alegerilor moldovene de la toamnă. 
18:00
Poliția moldoveană a spus că are cunoștință de persoane care ar avea de gând să provoace violențe la mitingul anunțat pentru duminică la Chișinău de opoziția pro-europeană și anti-oligarhică nemulțumită de nevalidarea victoriei liderului Platformei DA, Andrei Năstase, în alegerile pentru postul de primar al capitalei. La o conferință de presă angajații IGP au spus că printre persoanele identificate ca potențiali provocatori se numără unele implicate și în violențele din ianuarie 2016, când mulțimea a luat cu asalt parlamentul. Polițiștii au cerut participanților la protestul de duminică să respecte legislația, în special interdicția portului de arme de orice fel. Mitingul de duminică începe la 14.00 în PMAN. Potrivit portalului Unimedia.md, care citează rețelele sociale, demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău se vor ține și în străinătate, inclusiv la Frankfurt, Dublin, Milano, Padova și Roma. 
18:00
Unul din primii președinți ai legislativului R. Moldova, Dumitru Moțpan, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Decesul a fost anunțat de Parlament într-un comunicat de presă, sâmbătă, fără să fie precizată cauza morții. Originar din satul Seliște, raionul Nisporeni, Moțpan a fost vicepreşedintele Parlamentului în perioada 1994-1997 şi președintele Parlamentului în anii 1997-1998. A fost deputat în primul Parlament și semnatar al Declarației de Independență, fiind decorat cu „Ordinul Republicii”.
17:40
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Londra să protesteze împotriva plecării Marii Britanii din UE, la exact doi ani de la referendumul câștigat la limită de suporterii „Brexit”-ului. Demonstrația a fost organizată de campania anti-Brexit People’s Vote, care cere încă un vot în această chestiune. La demonstrație au venit politicieni pro-EU din multe partide britanice, inclusiv câțiva rebeli din Partidul Conservator al premierului Theresa May. Demonstrația și campania din spatele ei au fost însă criticate de ministrul de externe Boris Johnson. El a scris într-un articol de opinie din „The Sun” că „britanicii nu vor un Brexit cu jumătate de măsură”. A doua aniversare a referendumului britanic a fost marcată și în alte orașe europene, inclusiv la Berlin, unde au demonstrat împotriva plecării britanicilor din UE cam 1000 de oameni. 
15:50
R. Moldova are din nou ambasador la Washington în persoana vicepreședintei principalului partid moldovean de guvernământ. Un comunicat al Ministerului de externe de la Chișinău anunță că Cristina Balan a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Statelor Unite, Donald Trump. El a reiterat sprijinul american pentru continuarea reformelor și integrării europene în R. Moldova, ca și pentru soluționarea conflictului transnistrean. Numirea Cristinei Balan, în vârstă de 39 de ani, în postul de la Washington, care rămăsese neocupat mai mult de un an, a fost anunțată personal luna trecută de liderul PD, Vlad Plahotniuc. Mai mulți adversarii ai puterii au spus atunci că Balan, care a lucrat în firmele lui Plahotniuc, va reprezenta la Washington PD, iar nu R. Moldova. 
15:20
Un membru al guvernului austriac a cerut sâmbătă controale mai stricte la granițele externe ale UE și centre pentru azilanți în afara Europei, informează DPA. Vorbind la radioul german în ajunul unui summit european de urgență asupra migrației, ministrul austriac pentru UE, artă, cultură și media Gernot Bluemel a spus că trebuie să se schimbe situația actuală, când oricine pleacă într-o barcă din nordul Africii crede că va primi automat „bilet spre Europa”. Condusă de un guvern conservator cu viziuni anti-imigrație, Austria se numără alături de Italia printre țările din UE care vor propune restricții dure în calea migranților la summit-ul de duminică, unde vor fi reprezentate 16 state din blocul cu 28 de membri. 
15:10
Doi jucători din echipa națională de fotbal a Elveției au provocat controverse făcând gesturi considerate politice în meciul de vineri cu Serbia, la Cupa Mondială din Rusia. Elvețienii Xherdon Shaqiri și Granit Xhaka, proveniți din familii de albanezi kosovari, au sărbătorit înscrierea golurilor care le-au adus victoria cu 2-1 cu un gest care amintește vulturul cu două capete de pe steagul Albaniei. Antrenorul echipei elvețiene și multe ziare elvețiene prestigioase au criticat gestul, spunând că fotbalul și politica nu trebuie amestecate. Presa sârbă a condamnat și ea gesturile celor doi. Shaqiri, autorul ultimului gol, victorios al partidei, cu câteva secunde înainte de final, a spus că gestul său a fost „emoțional”, nu politic. 
13:50
Premierul Pavel Filip, spicherul parlamentar Andrian Candu și alți membri ai PD au apărat importanța rezoluției ONU adoptată vineri la propunerea Chișinăului, care cere retragerea trupelor rusești în Transnistria. Șeful guvernului moldovean a respins criticile fostului ambasador la Washington, Igor Munteanu, acuzându-l într-o aluzie transparentă că în timpul mandatului „a stat mai mult pe la McDonalds”. Andrian Candu a spus într-o declarație separată că adoptarea rezoluției ONU este „încă un motiv să ne mândrim că suntem cetățeni moldoveni”. Rezoluția a fost criticată aspru de Moscova și de președintele pro-rus Igor Dodon, care a spus că este un nou gest ostil al guvernării la adresa Rusiei. 
13:40
Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că este „ferm hotărât” să candideze pentru încă un mandat. Iohannis a făcut anunțul în orașul său, Sibiu, la o întâlnire cu colegii de liceu. Iohannis și-a început primul mandat de președinte în decembrie 2014, după ce l-a învins în turul al doilea de scrutin pe candidatul PSD și premierul de atunci Victor Ponta. Iohannis este primul președinte al României provenind din rândurile unei minorități naționale, a sașilor din Transilvania. În ultima vreme, el și-a atras laude internaționale, cel mai recent din partea președintelui francez Emmanuel Macron, pentru efortul de a împiedica „îmblânzirea” legislației anti-corupție, dorită mai ales de principalul partid de guvernământ, PSD. Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în noiembrie sau decembrie 2019. 
13:40
Poliția moldoveană a spus că are cunoștință de persoane care ar avea de gând să provoace violențe la mitingul anunțat pentru duminică la Chișinău de opoziția pro-europeană și anti-oligarhică nemulțumită de nevalidarea victoriei liderului Platformei DA, Andrei Năstase, în alegerile pentru postul de primar al capitalei. La o conferință de presă angajații IGP au spus că printre persoanele identificate ca potențiali provocatori se numără unele implicate și în violențele din ianuarie 2016, când mulțimea a luat cu asalt parlamentul. Polițiștii au cerut participanților la protestul de duminică să respecte legislația, în special interdicția portului de arme de orice fel. Mitingul de duminică începe la 14.00 în PMAN. 
13:40
Guvernul Statelor Unite a declarat că urmărește cu atenție evoluțiile legate de nevalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului. Într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington,  Heather Nauert, datată 22 iunie, se spune că respectarea rezultatelor alegerilor este „temelia oricărei democrații”. „Așteptăm de la conducerea Moldovei să garantez un proces juridic transparent, fără amestecuri politice”, se mai spune în declarație. Tergiversarea validării victoriei în alegeri a lui Andrei Năstase fusese comentată mai devreme cu îngrijorare și de ambasada Statelor Unite la Chișinău, care atrăgea atenția la importanța respectării opțiunii electoratului. 
13:20
Atentatori necunoscuți au aruncat o grenadă la un miting politic de sprijin pentru premierul etiopian Abiy Ahmed sâmbătă în capitala Etiopiei, Addis Abeba, omorând câțiva oameni. Premierul reformator, care se afla pe scena mitingului, este în siguranță și a declarat că atacul a avut ca scop „zădărnicirea eforturilor pentru o Etiopie unită”. În vârstă de 42 de ani, Abiy a venit la putere în aprilie, anunțând de îndată eliberarea a zeci de mii de prizonieri politici, privatizarea companiilor de stat și aplicarea necondiționată a acordului de pace cu Eritreea vecină. El a pus capăt practicii blocării internetului și a început discuții cu opoziția. Mulți etiopieni s-au plâns însă că schimbările ar fi prea rapide. 
13:20
Cehia ar putea deveni prima țară din fostul bloc comunist care legiferează căsătoriile între persoane de același sex. Guvernul formațiunii ANO, condusă de miliardarul Andrej Babiš, a avizat pozitiv propunerea unui grup de 46 de deputați, majoritatea centriști sau de stânga, de a acorda drepturi egale perechilor homosexuale cu cele heterosexuale. Legea ar urma să fie examinată în parlament anul acesta. Cehia are din 2006 o lege a „parteneriatelor înregistrate”, care oferă cuplurilor gay și de lesbiene unele drepturi, dar nu toate drepturile de care se bucură familiile heterosexuale. Cuplurile de același sex nu pot, de exemplu, adopta împreună copii, nici moșteni pensie de urmaș. 
07:50
Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Cahul și cu președintele comunității WatchDog Sergiu Tofilat.
05:50
05:20
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.