Detalii despre ”miliardomat”: Platon și serviciile speciale rusești au încercat să distrugă sistemul bancar și să discrediteze toată clasa politică

Politics, 13 iunie 2018 18:20

Frauda masivă de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank nu a fost un simplu jaf, ci o diversiune economică împotriva Republicii Moldova, în care au fost implicați fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, și raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon. Această părere a fost exprimată de fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan, în cadrul emisiunii Fabrika, de la Publika TV.”Aceasta nu a fost jaf, dar a fost o diversiune economică asupra R. Moldova. Prin care au încercat să distrugă sistemul bancar și a fost discreditată toată clasa politică. Ei doreau să facă un colaps în sistemul bancar”, a declarat Ghenadie Cosovan. Potrivit lui, în spatele operațiunii erau serviciile speciale de la Moscova.”Am avut norocul sau nenorocul să mă aflu în epicentru acestor evenimente, unei etape a acestor evenimente, deoarece forțele speciale ruse încercau să mă racoleze începând cu toamna anului 2013, martie 2014.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 12 ore
21:30
”Presa din Platon Trust Media este finanțată din bani murdari, din miliardul furat de Platon, din banii proveniți de spălătoria de bani rusească, ce a fost închisă abia în 2016 de către guvernarea PDM. Motiv în plus pentru Platon Trust Media să atace guvernarea actuală”, este concluzia la care a ajuns Ion Harghel.În continuare, acesta aduce și exemple concrete de duble standarde cu care operează aceste instituții media. ”Pe 10 august anul curent, apare o înregistrare audio cu autorul miliardomatului, Veaceslav Platon, făcută înainte de alegerile parlamentare din 2014. Acesta face o declarație foarte dură și periculoasă, că aproape i-a reușit să pună Moldova pe brânci! Platon a recunoscut că el este autorul miliardomatului, fapt confirmat și de investigația realizată de Roman Anin, un jurnalist rus, dar și de investigația realizată de Zeppelin.md.
18:00
În cadrul întrevederilor avute cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Lukáš Kaucký, și vicepreședintele Camerei Deputaţilor, Vojtěch Pikal, s-a discutat despre stadiul actual al relațiilor bilaterale și evoluţiile dialogului politic dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.Necesitatea menținerii dinamicii intense a relațiilor cu instituțiile și statele membre ale Uniunii Europene, problematica regională de securitate, inclusiv evoluțiile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și dinamica relațiilor economice bilaterale au fost abordate de vicepremierul Iurie Leancă cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Lukáš Kaucký. Viceministrul Lukáš Kaucký a reiterat susţinerea țării sale pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, atât la nivel politic, cât şi prin implementarea proiectelor asistenţei cehe pentru dezvoltare.
17:30
 Bloggerul Anatolie Chirilov aduce, însă, câteva exemple de foști miniștri, din fostele Guverne, care chiar nu au nici în clin nici în mânecă cu domeniile pe care le-au gestionat.Unul dintre cele mai controversate exemple ar fi cel al lui Viorel Cibotaru, ex-lider PLDM și ex-ministru al Apărării, în guvernul AIE II. Acesta a studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Moldova și nu are nicio tangență cu domeniul militar.Bloggerul aduce și alte exemple, la fel de concludente. «Maia Sandu – Ministru a Educației, dar  a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei. ”Experta în Economie, care nu vedea spălătoria miliardelor a șefului. Anatol Șalaru – a deținut funcția de Ministru Trasportului și Infrastructurii Drumurilor.  A făcut studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Dorin Recean- Ministru Afacerilor Interne. A făcut Academia de Studii Economice din Moldova.
Acum 24 ore
17:10
Constatarea aparține expertului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță și se conține într-o postare pe Facebook.”Știați că 70% din comportamentul uman este dictat de emoții și nu de rațiune? Anume din acest motiv PIB-ul nu spune aproape nimic. Emoțiile contează. Iar aici stăm prost de tot. Nu vorbesc de Moldova, e o situație generală în lume. Statistic vorbind, omenirea are cea mai lungă creștere economică din perioada măsurată, care durează peste 10 ani. Iar conform Gallup 2017 Emotions Report, în prezent oamenii de pe întreg mapamond au cele mai negative sentimente din ultimii 10 ani. Și asta în condițiile creșterii economice înregistrată”, scrie Veaceslav Ioniță.În opinia sa, orice performanță economică este incompletă, dacă nu se schimbă percepția oamenilor. ”Poți face minuni în economie, dar dacă nu ai grijă de percepția cetățenilor nu contează ce ai făcut.
17:00
De asemenea, în curând, merele noastre vor fi exportate și în Israel. Primul lot - probă de 100 de kg va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare. Totodată, începând cu 1 octombrie curent prunele proaspete din Republica Moldova vor fi exportate în Canada.Identificarea noilor piețe de desfacere pentru produsele moldovenești a fost solicitată de către premierul Pavel Filip. „Accentul trebuie pus pe exportul produselor cu valoare adăugată înaltă. Trebuie să analizăm barierele spre piețele de desfacere pe care vrem să accedem, să fim mai insistenți, să alegem nișe libere și să facem tranziția spre alte piețe interesante”, a spus prim-ministrul.Fructele și legumele proaspete din Republica Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări - spre exemplu strugurii moldovenești sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele - în 16 state.
16:50
Un grup de activiști îi cere președintei PAS, Maia Sandu, să prezinte scuze publice pentru că a spus că „toate acțiunile lui Igor Dodon arată că, în esență, el este un distrugător de familii”. Într-o conferință de presă la IPN, președintele AO Pro Ortodoxia, preotul Ghenadie Valuța, susține că non-familiștii nu au dreptul moral să judece pro-familiștii. Acesta spune că, pentru a fi un bun exemplu, Maia Sandu ar trebui să-și întemeieze propria familie. Potrivit lui Ghenadie Valuța, Congresul Familiei, desfășurat sub patronajul șefului statului, a fost un miracol. Un eveniment de asemenea amploare, organizat într-o țară atît de mică precum e Moldova, este posibil doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Congresul a avut drept scop abordarea problemelor cu care se confruntă familia, dar discutarea riscurilor propagandei netradiționalistului, la nivel local și internațional, și identificarea de soluții.
16:00
Potrivit celor mai recente cifre ale guvernului, aproximativ 3.000 de migranţi şi refugiaţi se află în tabăra supraaglomerată, formată din corturi şi containere într-o fostă bază militară.Un guvernator local a ameninţat că va închide tabăra în 30 de zile dacă autorităţile nu vor curăţa cantitatea uriaşă de gunoaie.''Situaţia din Moria este într-adevăr dificilă, este la limită'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos.În jur de 3.000 de persoane au fost transferate de la Moria pe continent în timpul verii, iar alte 700 săptămâna trecută, urmând ca încă 2.000 să fie mutate până la sfârşitul lui septembrie, a precizat Tzanakopoulos.Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, este aşteptat la Atena în această săptămână pentru discuţii cu prim-ministrul Alexis Tsipras.
15:00
Agenda discuţiilor, la care a fost prezent şi ataşatul  militar al Italiei, colonel Andrea Tiveron,  a cuprins şi subiecte referitoare la reforma  sectorului de apărare,  participarea comună în operaţiuni de menţinere a păcii şi alte teme de interes comun.Ministrul Sturza a mulţumit părţii italiene  pentru asigurarea  logistică a contingentelor Armatei Naţionale în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo şi pentru donaţia de echipament şi tehnică militară din anul curent.De asemenea, Eugen Sturza s-a referit la oportunităţile de instruire  pentru militarii şi funcţionarii publici ai Armatei Naţionale în instituţiile italiene de învăţământ şi contribuţia financiară a Italiei la derularea Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor în Republica Moldova.
14:50
   ”Ce ai făcut tu, pentru a deveni mai bun? Încă mai aștepți ca cineva să învețe în locul tău, să facă sport în locul tău? E timpul să te schimbi! Acum! Schimbarea adevărată, o poți face doar tu. Ai totul la îndemână, trebuie doar să-ți dorești să devii mai bun. Trebuie să muncești!”, se mai spune în clip.Cheia succesului, în opinia autorilor clipului, este munca asiduă, depusă zilnici asupra propriei conștiințe.”Primul pas în cale spre ceva bun în viața ta este să încetezi a acuza toată lumea și să înțelegi că tu ai totul, ca în fiecare zi să devii mai bun, ca în viața ta să fie tot ce îți dorești. Cheia succesului e atunci când depui o muncă asupra ta”, se conține în spot.
12:00
 Astăzi, Igor Dodon a semnat decretele de demisie a doi miniștri: Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari, după ce Partidul Democrat a anunțat remanierele de la Guvern. Șeful statului a spus că urmează să analizeze cele doi candidaturi noi și să anunțe dacă le va accepta sau nu.Silvia Radu a fost propusă pentru funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ar urma să fie ocupată de Nicolae Ciubuc.
11:00
Președintele a menționat că pe parcursul a 1 an și 9 luni de mandat a demis deja 17 miniștri din cadrul actualului Guvern.Ieri, Igor Dodon a spus că va "analiza candidaturile propuse și urmează să mă expun zilele următoare asupra lor. Deocamdată, menționez că sunt surprins de propunerile guvernării şi apar un şir de întrebări față de competența, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi”.
10:10
CEDO a obligat Federația Rusă să-i achite reclamantului 50 de mii de euro - prejudicii morale și trei mii de euro - costuri și cheltuieli. În același document, CEDO a hotărât că Republica Moldova nu a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.Potrivit Asociației Promo-LEX, hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii înrolați în așa-numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de administrația regiunii, iar autoritățile din Republica Moldova sunt indiferente față de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. În ultimii zece ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.
09:00
 În urma deciziei Curții, Rusia este condamnată în baza art. 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume Dreptul la viață. Plângerile la CEDO, în privința Republicii Moldova și a Federației Ruse, au fost depusă de către mama lui Alexandru Stomatii, Svetlana Stomatii, locuitoare a satului Vărăncău din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.„În mai 2010, fiul reclamantei, Alexandru Stomatii a fost găsit mort în jurul orei 22:00 la pământ întins pe spate, la aproximativ cinci metri de baracă. Medicul legist a ajuns la concluzia că a murit în urma unei răni la cap provocate de un glonț – care cel mai probabil a fost tras dintr-o armă de tip Kalashnikov – și un al doilea glonț tras în spate. O lună mai târziu, procurorul militar din „rmn” a informat-o pe doamna Somatii că ancheta a dezvăluit că moartea fiului său a survenit în rezultatul unor acțiuni imprudente ale recrutului F., care și-a recunoscut vina.
Ieri
18:00
„Îmi doresc să împrumutăm din experiența globală de gestionare a parcurilor IT a PwC. Venirea unor clustere internaționale pe piața noastră ar putea propulsa sectorul către un nou nivel. Dacă reușim să atragem 20% dintre actorii sectorului IT din România pe piața Republicii Moldova – va fi un succes enorm pentru noi, dar și pentru regiune. Putem complementa foarte bine potențialul de creștere al României”, a specificat Chiril Gaburici, ministrului Economiei și Infrastructurii, în cadrul întrevederii.De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii s-a referit la necesitatea armonizării strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exportului din Republica Moldova. „Strategia de atragere a investițiilor și promovarea exportului este o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii.
16:40
“Aсeste remanieri se fac paşnic şi liniştit, nu aşa cum se făcea în trecut. Asta atestă faptul că, în sfârşit, după atâţia ani, este o schimbare civilizată. S-au remaniat două ministere importante”, a declarat Alexandru Cuzneţov, pentru Publika TV. “Este o mişcare care va da rezultate acum şi în viitor. Sunt activităţi profunde, de lungă durată, care atestă intenţii serioase în aceste două ministere”, a mai spus analistul.Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat astăzi, după ședința săptămânală a formaţiunii, că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi condus de către Nicolae Ciubuc, în prezent director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), iar la șefia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va veni fostul primar interimar al Capitalei Silvia Radu.
16:20
Viteza cu care a fost luată decizia poate fi comparată doar cu viteza fără precedent cu care a fost edificat acest obiect de amploare. A fost nevoie de doar o lună și jumătate pentru ca în locul unei pustietăți să apară acest spațiu public care se remarcă prin diversitatea sa armonioasă, luminos și colorat. Iar acesta este un record necontestat: niciodată în Moldova nu au fost construite obiecte de o asemenea amploare într-un timp atât de scurt. Lucrările s-au desfășurat zi și noapte. Fără întreruperi și zile libere. În câteva etape. Ilan Șor a supravegheat personal edificarea OrheiLandului. Astăzi putem spune cu încredere că anume energia sa a făcut posibilă realizarea acestui proiect ambițios în cel mai scurt timp.OrheiLand a fost inaugurat la 1 iunie, de Ziua Mondială a protecției copiilor. Și nu întâmplător – anume copiii au devenit stăpânii incontestabili ai acestui parc unic.
16:00
“Admir oamenii care, prin talentul și munca lor, fac Republica Moldova cunoscută și apreciată în afara granițelor. Marea noastră soprană Valentina Naforniță este una dintre acele persoane cu har, care ne fac să fim mândri de fiecare dată când urcă pe orice scenă a lumii”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.“Dar cel mai mult ne bucurăm când vine și cântă aici, acasă. Asta s-a întâmplat și aseară, în încheierea Festivalului Internațional “Maria Bieșu”. Am felicitat-o și i-am mulțumit pentru acest spectacol și pentru că este un extraordinar ambasador al țării noastre. Fundația Edelweiss, pe care o patronez, va continua să susțină evenimentele culturale iubite de moldoveni”, a mai scris Plahotniuc.
15:30
Președintele Parlamentului a mulțumit senatorului Ron Johnson pentru acceptul de a promova în Senatul SUA o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.Andrian Candu a vorbit despre măsurile legislative adoptate pentru a asigura securitatea informațională a țării și a contracara provocările informaționale. În particular, președintele Parlamentului s-a referit la legile elaborate de experți și adoptate de Legislativ care vin să fortifice presa locală, inclusiv, prin oferirea unor noi oportunități de dezvoltare.Andrian Candu a vorbit despre  aprobarea legislației necesare pentru executarea lucrărilor de interconexiune la energia electrică și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, precum și aprobarea Strategiei naționale de apărare 2018-2021.Președintele Parlamentului a mulțumit Senatorului pentru Rezoluția Congresului SUA în susținerea Republicii Moldova, Georgiei, și Ucrainei.
15:00
 Alvin Granoff a activat între 1983 – 1995 în Camera Reprezentanților din Dallas (Texas, SUA), iar după încheierea carierei politice, a dezvoltat afaceri în agricultură, juridică și industria hotelieră. După embargoul rus la vinuri, a vizitat de mai multe ori Republica Moldova, fiind încrezut în potențialul vinurilor moldovenești. Compania pe care a fondat-o la Chișinău a selectat mai multe vinuri premium de la cîteva vinării din Moldova, pe care le-a îmbuteliat sub o marcă comercială proprie. Astfel, au fost îmbuteliate inițial circa 40 000 de sticle de vin moldovenesc, iar la elaborarea cupajelor au fost implicați sommelieri și oenologi din Italia. Businessmenul american speră să vîndă vinurile în Republica Moldova, dar și pe piețe de export în Europa și Asia.
13:30
“Avem peste 45 de dosare penale, sunt peste 55 de persoane anchetate, unii sunt reţinuţi, alţii condamnaţi. Avem, potrivit procurorilor, şi acest lucru apare şi în strategia de recuperare a activelor, 90% dintre active au fost depistate, acum vorbim despre procesul de recuperare şi aici avem jurisdicţii diferite, proceduri diferite, cum ar fi comisiile rogatorii şi multe altele. Dar lucrurile merg înainte”, a declarat Andrian Candu.Amintim că Strategia de recuperare a banilor sustrași de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost făcută publică recent de șefii de la Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Procuratura Anticorupţie şi Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale.Adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a declarat atunci că suma totală a pierderilor din sistemul bancar, provocate de fraudele masive de la cele trei bănci, este de 10,7 miliarde de lei.
13:00
Stagiarii vor participa la procesul de analiză, elaborare și administrare a actelor legislative, la procedura de expertiză legislativă, la ședințele comisiilor parlamentare, la alte activități din cadrul subdiviziunilor Secretariatului Parlamentului. Candidații trebuie să aibă până la 30 de ani, să cunoască limba română și o limbă de circulație internațională, să nu aibă antecedente penale nestinse sau alte restricții legale privind activitatea în instituții publice. Tinerii trebuie să aibă media de cel puțin 8,5 la ultima sesiune academică sau, în cazul celor angajați, experiență de lucru de până la doi ani în cadrul unei organizații neguvernamentale. Totodată, nu trebuie să fie soțul/soția, rudă sau afin, până la gradul al III-lea, inclusiv, al unuia dintre funcționarii din subdiviziunea Secretariatului Parlamentului pentru care aplică.
12:30
”Noua propunere la conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este domnul Nicolae Ciubuc, un bun cunoscător al problemelor din acest domeniu, are și soluții pentru multe dintre acestea, de asemenea, are capacități dovedite de management în instituțiile publice. Iar la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este propusă doamna Silvia Radu, o persoană cu o experiență managerială și instituțională solidă”, a spus Plahotniuc. Liderul democraților a precizat că decizia de a face remanieri în Guvern a fost luată de comun acord cu prim-ministrul Pavel Filip, în urma evaluării activității miniștrilor. Iar o astfel de practică va fi repetată ori de câte ori va fi nevoie.  ”La ultima remaniere, în iarnă, am spus foarte clar că evaluarea miniștrilor o vor face cetățenii, ei fiind beneficiarii direcți ai activității Guvernului.
11:20
Primarii califică scrisoarea trimisă lor în numele Maiei Sandu drept o încercare de justificare a poziției și rolului ei nefast în decizia forurilor Uniunii Europene de a îngheța temporar asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.”Orice ați avea de împărțit cu actuala guvernare, strategia dumneavoastră de a propune și susține pedepsirea cetățenilor Republicii Moldova de către partenerii externi este total greșită și dăunătoare. Nu doar că cetățenii vor avea de suferit din pricina că nu vin resurse financiare atât de necesare, dar ei ar putea pierde încrederea chiar în parcursul european al țării”, se arată în mesajul aleșilor locali. Aceștia mai scriu că strategia dată îi va aduce liderului PAS disprețul oamenilor, nu voturi. ”Ei văd în astfel de demersuri egoism, carierism și lipsă totală de empatie cu nevoile lor cele mai urgente”, mai scriu primarii.
11:00
 „Am avut o întrevedere cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale pentru Familie, dl. Brian Brown. Am discutat cu oaspetele american modul în care va continua cooperarea pe această dimensiune.Astfel, delegaţia moldovenească a primit invitaţia pentru următoarea ediţie a Congresului, care va avea loc în martie, 2019, la Verona (Italia).
10:00
Şeful statului a avut şi un mesaj pentru partenerii americani, spunând că este nevoie de o relaţie robustă. Preşedintele a salutat prezenţa autorităţilor şi a companiilor americane la Bucureşti, unde un subiect fierbinte rămâne legea offshore. La Bucureşti se desfăşoară, luni şi marţi, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre, notează mediafax.ro. "Contăm pe sprijinul instituţiilor europene, a căror prezenţă la Bucureşti în aceste zile alături de noi o salut şi doresc să o valorificăm pe deplin.
09:00
Potrivit directorului eliberat din funcție, motivul informal al desfacerii contractului de muncă ar fi participarea acestuia la diferite manifestații românești, activități de apărare a limbii române în școli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar și activitatea sa de consilier regional întru apărarea limbii și culturii române. Într-un interviu acordat în exclusivitate platformei BucPress TV, Ștefan Mitric a comunicat că eliberarea sa din funcție o consideră un act „de intimidare a românilor” din regiunea Cernăuți.Act de intimidareÎn interviul acordat platformei BucPress TV, Ștefan Mitric a comunicat că decizia de eliberare a sa din funcția de director i-a fost citită în data de 1 septembrie 2018, după ce acesta a coordonat careul tradițional de început al noului an școlar.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:10
 «În data 5 februarie 2017. Liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”,  a anunţat jurnaliştii la începutul săptămânii că sunt aşteptaţi la Congresul formaţiunii, dar le-a închis uşa în nas celor de la Canal2 și PublikaTV. În data de 11 iunie 2017 echipa celor de la Publika, a fost agresata de  membrii/simpatizanții PPDA și PAS, după care au fost alungamți de la manifestația acestora. În data de 11 septembrie 2017, Partidul Acţiune şi Solidaritate a restricționat accesul presei incomode la cel de-al doilea Congres al formațiunii și a limitat accesul celor de la Prime TV, chiar dacă pretinde că luptă pentru implementarea valorilor democratice în Moldova», scrie Anatolie Chirilov. Bloggerul adaugă că agresarea jurnaliștilor incomozi a devenit o tradiție a liderilor Partidului Demnitate și Adevăr. «Agresarea jurnaliștilor a devenit deja o tradiție urâtă a liderilor Partidului Demnitate și Adevăr.
19:00
 „În pofida distanței geografice care ne desparte, cooperarea multidimensională între Republica Moldova și China atestă o dinamică pozitivă, dialogul politic este activ și constant, iar schimburile comercial-economice în prima jumătate a anului 2018 sunt în creștere cu circa 35 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a declarat Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Parlamentului chinez, Zhang Yesui,  în cadrul întrevederii de la Beijing cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.Șeful diplomației moldovenești a subliniat necesitatea consolidării dialogului strategic bilateral, în contextul în care în ultimii doi ani s-au înregistrat o serie de acțiuni concrete în vederea sporirii contactelor interumane prin facilitarea regimului de vize pentru cetățenii chinezi și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova.
18:00
 Serviciul de informaţii al Confederaţiei elveţiene (SRC) a declarat pentru Tages Anzeiger că este la curent cu „cazul din Haga şi expulzarea celor doi spioni ruşi”, conform portalului RTS.Potrivit publicaţiei elveţiene, autorităţile olandeze şi britanice au acţionat împreună pentru a dejuca un complot împotriva laboratorului Spiez, situat în apropiere de Berna, unde activează experţi în domeniile nuclear, biologic şi chimic.Laboratorul Oficiului Federal pentru Protecţie Civilă din Elveţia, specializat în ameninţări chimice, a fost implicat în analiza agentului neurotoxic despre care s-a spus că a fost utilizat în cazul otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury. Londra a atribuit încă de la început Moscovei responsabilitatea pentru acest caz.Conform NRC Handelsblad, cei doi spioni transportau material care le-ar fi permis să intre în reţeaua informatică a laboratorului Spiez.
18:00
 Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) a constituit peste 44 miliarde de lei în trimestrul II al anului curent. Cea mai mare contribuție la creșterea PIB are comerțul, cu peste 20 la sută, și sectorul industrial, cu 15 la sută. Contribuții esențiale au, de asemenea, sectorul agricol și cel al construcțiilor. În prima jumătate a anului curent PIB a crescut cu 4,5%, faţă de perioada similară a anului 2017. „Deși este un rezultat bun, comparativ cu țările din regiune, știm că trebuie să muncim de câteva ori mai mult, ca să ajungem la nivelul altor state. Cert este că știm ce avem de făcut. Cifrele nu mint. În 2016 am stabilizat sectorul bancar, în 2017 economia și-a revenit, în 2018 construim”, a subliniat Pavel Filip.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.