Președintele Parlamentului dă verdictul: În 2018 nu vom introduce limba română în Constituție

Agora.md, 13 iunie 2018 18:20

În acest an Parlamentul nu va vota schimbarea sintagmei de „limbă moldovenească” în limba română în Legea Supremă. Afirmația îi aparține președintelui Legislativului, Andrian Candu, și a fost făcută la emisiunea Important de la postul TVC 21.Andrian Candu s-a referit și la decizia Curții Constituționale legată de Legea privind funcționarea limbilor.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Ieri
15:40
Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă dimineața, la Sibiu, că va candida pentru al doilea mandat de președinte al României, scrie digi24.ro.
15:30
Proiectul de rezoluție al Republicii Moldova, privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul țării noastre, a fost votat de 64 de state din cadrul Adunării Generale ONU. Doar 15 delegații s-au opus proiectului. Totuși, 83 de țări s-au abținut.
15:20
Proiectul de rezoluție al Republicii Moldova, privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul țării noastre, a fost votat de 64 de state din cadrul Adunării Generale ONU. Doar 15 delegații s-au opus proiectului. Totuși, 83 de țări s-au abținut.
14:30
Deși pentru ziua de astăzi a fost anunțat un protestul „Jos prețul la petrol”, puțină lume s-a solidarizat. În centrul capitalei au venit aproximativ 20 de șoferi, care și-au parcat mașinile în fața Guvernului. Aceștia au cerut scăderea prețului cu circa cinci lei pentru motorină și șase lei pentru benzină. 
13:40
Mai multe persoane sunt suspectate de poliție că pregătesc acțiuni de destabilizare în masă pentru protestul de duminică, 24 iunie. Poliția a anunțat astăzi că a fost deschisă o cauză penală în acest sens. „În cadrul urmării penale au fost verificate mai multe persoane care, prin acțiunile sale, instigă la violență, inclusiv incendieri sau distrugerea de bunuri”, au declarat responsabilii. 
13:10
Nemulțumiți de aplicarea excesivă a măsurilor preventive de arest, avocații ies la protest. Aceștia vor organiza o manifestație marți, 26 iunie, în fața Curții de Apel Chișinău. Mai exact, avocații și avocații stagiari, pe întreaga zi, cu unele excepții, nu vor participa la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile. Totodată avocații nu vor participa la acțiuni de urmărire penală, se arată într-un comunicat al Uniunii Avocaților. 
11:50
Mai multe fenomene meteo extreme s-au produs în ultimele 24 de ore în judeţul Galaţi. Ploaia torenţială a inundat zeci de gospodării şi drumuri, iar în centrul judeţului s-au format câteva tornade, transmite corespondentul Mediafax.
11:20
Ploile au spălat de-a binelea orașul azi noapte. Doar că, în loc să devină mai curat, Chișinăul este acum plin de glod, dar și de gropi nou formate. Strada Calea Ieșilor, de exemplu, a fost acoperită pe jumătate de noroi, iar trotuarele pe alocuri sunt impracticabile.
10:30
Reacția critică a președintelui, legată de votarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției Moldovei privind retragerea trupelor militare ruse, nu a întârziat să apară. „Guvernul Republicii Moldovei, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook. De partea cealaltă, premierul a menționat astăzi că „astfel de declarații nu fac față unui oficial din Moldova”. 
10:20
După ce ieri Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat proiectul de rezoluție cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre, astăzi premierul a organizat o conferință de presă unde le-a mulțumit țărilor care au susținut Moldova în acest demers. Totuși, Pavel Filip a menționat că este realist și că aprobarea acestui document „nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse”.
09:10
Mai multe gospodării au fost inundate, iar câteva localități au rămas parțial fără lumină în urma ploilor abundente din această noapte. Pompierii au intervenit la pomparea apei, iar responsabilii muncesc la reconectarea consumatorilor la rețeaua de curent electric. 
08:40
Ploaia a spălat de-a binelea drumurile, curțile blocurilor, dar și mașinile. În urma ploilor de astă-noapte, internetul, în special paginile de pe rețelele de socializare dedicate șoferilor, abundă în anunțuri cu plăcuțe de înmatriculare găsite pe străzile din Chișinău și nu numai. 
Mai mult de 2 zile în urmă
23:50
Cerul s-a dezlănțuit, iar, în rezultat, mai multe străzi și gospodării din capitală au fost inundate. În sectorul buiucani, de exemplu, nivelul apei ajunge până la genunchi. Unii trecători fac cale întoarsă, iar alții încearcă să răzbată prin râul format pe carosabil, relatează reporterul special AGORA de la fața locului.
22:40
Cerul s-a dezlănțuit, iar, în rezultat, mai multe străzi și gospodării din capitală au fost inundate. În sectorul buiucani, de exemplu, nivelul apei ajunge până la genunchi. Unii trecători fac cale întoarsă, iar alții încearcă să răzbată prin râul format pe carosabil, relatează reporterul special AGORA de la fața locului.
21:50
În urma ploilor de astă-seară, patru persoane, printre care trei copii, au rămas  blocate într-o mașină pe strada Ialoveni din Chișinău. Acestea au avut nevoie de intervenția salvatorilor pentru a fi evacuate. Totodată, pompierii au intervenit la pomparea apei din curțile mai multor oameni. 
21:40
Hotărârea Curții de Apel, prin care a fost menținută decizia judecătoarei Rodica Berdilo, privind nevalidarea rezultatelor alegerilor locale noi, a fost publicată. Magistrații menționează că atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, în ziua tăcerii au îndemnat alegătorii să iasă la vot, ceea ce este de natură să influențeze rezultatele.  
20:10
Deși Adunarea Generală ONU a aprobat astăzi proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor militare rusești din Moldova, Rusia a încercat astăzi să amâne examinarea proiectului. Reprezentantul Kremlinului a insistat asupra faptului că „pașii Chișinăului au un caracter distructiv” și că aceasta ar fi „o acțiune de PR” a politicienilor de la noi.  
19:30
Unele străzi din Chișinău s-au transformat în râuri în urma ploilor. Cel puțin, asta s-a întâmplat în sectorul botanica al capitalei, unde carosabilul este bun mai degrabă pentru bărci, dar nu pentru mașini. 
19:20
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat astăzi proiectul de rezoluție propus de Moldova, privind retragerea  completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul țării noastre. Inițiativa a obținut 64 de voturi pro, 15 - contra, dar și 83 de abțineri.  
18:30
Soţia preşedintelui SUA Donald Trump, Melania Trump, a purtat o jachetă cu mesajul „Mie chiar nu îmi pasă, ţie îţi pasă?” în cadrul vizitei de la un centru din Texas, unde sunt ţinuţi copiii imigranţilor aflaţi în ilegalitate, relatează BBC. Prima Doamnă a fost dur criticată pentru alegerea vestimentară, scrie Mediafax.
18:10
Mai multe ONG-uri, întrunite în Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, au semnat o Declarație cu privire la invalidarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general de Chișinău. Acestea se arată „profund îngrijorate și alarmate” și „în dezacord total” cu motivația și argumentele invocate în vederea invalidării votului a peste din 240,000 locuitori ai municipiului Chișinău, sau a circa 40% din electoratul municipiului.
17:50
Brazilia a obținut extrem de greu prima victorie de la acest Campionat Mondial, învingând-o pe Costa Rica, 2-0, după golurile lui Coutinho și Neymar din prelungirile partidei.Brazilienii nu au impresionat mai deloc în primele 45 de minute, iar evoluția lui Neymar a fost modestă, scrie gsp.ro. Seleção a înscris în minutul 26, dar golul lui Gabriel Jesus a fost anulat corect pe motiv de ofsaid.
17:10
Ai asociat vreodată un vin cu o persoană? Dacă ar fi sa asculți vinul tău preferat ce ți-ar spune el?La acest întrebări îți răspunde astăzi profa de vin într-un nou episod al Școlii vinului de un minut. 
17:00
A plouat cu grindină acum câteva minute la Șoldănești. Ciclonul agresiv va ajunge și la Chișinău în această seară, scrie pe Facebook primarul interimar Ruslan Codreanu. Oamenii sunt îndemnați să se adăpostească la locuri sigure.
16:50
Polițiștii au anunțat astăzi că au identificat tinerii artiști agresați aseară, vizavi de protestul din fața primăriei. Este vorba despre un grup de cetățeni din Mali, care fac parte din Asociația Obștească Uniunea de creație „ART -LABYRINTH”. Azi, aceștia urmează să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Centru pentru a fi audiați în acest caz.
16:30
American Language Center este mai mult decât un centru de limbi străine. „American Language Center este o organizație nonguvernamentală. Un centru lingvinstic de învățare care activează din 1999. ALC este viziunea consiliilor americane pentru educație internațională care au fost formate și sponsorizate de departamentul de stat al SUA, iar în prezent colaborează intens cu Ambasada SUA la Chișinău”, spune Chiril Brînza, coordonator de proiecte în American Language Center.American Language Center este a șasea companie care intră în campania „Cifre la vedere” desfășurată de AGORA. 
16:20
Proiectul de rezoluție al Republicii Moldova, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul țării noastre, va fi examinat astăzi de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Documentul va fi prezentat comunității internaționale de către ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi. 
16:10
Cea mai valoroasă maşină din lume va fi scoasă la licitaţie. Este vorba despre un Ferrari 250 GTO by Scaglietti din 1962, pe care se estimează că se vor obţine cel puţin 45 de milioane de dolari, scrie digi24.ro. Licitaţia va avea loc în august, în California.
16:10
Simpatizanții lui Alexei Navalnîi din cadrul Fondului pentru lupta împotriva corupției din Rusia, au depus documentele la Ministerul Justiției pentru a-și înregistra partidul, scrie meduza.io. Formațiunea se va numi „Rusia viitorului”, după cum a anunțat juristul Fondului, Liubov Sobol. 
16:00
Mercurul coboară în termometre, iar ploile vor fi la ordinea de zi. Meteorologii au emis cod galben de ploi și descărcări electrice, valabil începând cu astăzi, ora 18:00, până mâine dimineața.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.