Un monument în memoria victimelor deportărilor a fost edificat în satul Pârliţa raionul Făleşti

TRM, 13 iunie 2018 18:20

Un monument al durerii în memoria consătenilor, victime ale celor trei valuri ale deportărilor staliniste a fost inaugurat astăzi în satul Pârliţa, raionul Făleşti. Ideea primarului din localitate de a imortaliza numele oamenilor duşi cu forţa în calvarul siberian a fost realizată de Mihai Ungureanu, pictor-pirogravor din localitate, relatează Mesager.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TRM

Acum 12 ore
20:20
Guvernul va acoperi integral cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor moldoveni, care au suferit în urma accidentelor produse în oraşele Kaluga din Federaţia Rusă şi Genova, Italia, se menţionează într-un comunicat al Executivului.
20:20
A lăsat în amintire performanţa de la US Open şi s-a înscris în luptă pentru un nou trofeu. Jucătorul de tenis Radu Albot a debutat cu dreptul la turneul din seria ATP de 250 de puncte de la Metz.
20:20
Cele 15 indicatoare rutiere din comuna Ciorescu din municipiul Chişinău au fost vandalizate de doi tineri, aflaţi în stare de ebrietate. Potrivit autorităţilor locale, făptaşii, originari din satul Goian, vor suporta cheltuielile pentru restabilirea semnelor şi reinstalarea acestora. Suma ajunge până la 15 mii de lei, relatează Mesager.
20:20
Comercializarea ţigărilor electronice va fi efectuată în baza unei reglementări legislative. Aceasta va prevedea limitări stricte ce ţin de promovarea produsului, vânzarea conform criteriilor de vârstă, dar şi interzicerea folosirii acestora în locurile publice. Subiectul a fost discutat în cadrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, relatează Radio Moldova Actualităţi.
19:20
Noi focare de pestă porcină lovesc România. Boala a fost confirmată în alte cinci crescătorii din judeţul Constanţa, relatează Mesager.
19:20
Magistraţii Curţii de Apel Cahul au admis cererea avocaţilor primarului de Orhei, Ilan Şor, privind efectuarea unei expertize financiar-contabile solicitate anterior. Asta, chiar dacă procurorii s-au expus împotriva acestei iniţiative a apărării, relatează Mesager.
19:20
Folosirea imaginii copilului în scop de promovare politică ar putea fi interzisă prin lege. Comisia mediu şi dezvoltare regională a avizat, în şedinţa de astăzi, iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii privind drepturile copilului.
18:20
Rusia a fost condamnată, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în privinţa unui caz, produs în regiunea transnistreană. Este vorba despre moartea lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost înrolat forţat în aşa-zisa armată transnistreană şi care a fost găsit împuşcat, în timp ce-şi îndeplinea serviciul militar.
18:20
Solicită scuze publice din partea celor care au criticat Congresul Familiei, organizat săptămâna trecută, în capitală. Un grup de activişti, care fac parte din asociaţii creştin-ortodoxe s-au arătat nedumeriţi de faptul că reprezentanţi ai societăţii civile, mass-media, dar şi politicieni nu au apreciat importanţa evenimentului ci l-au blamat, pe motiv că ideea evenimentului era susţinerea familiei tradiţionale, relatează Mesager.
18:20
Au învăţat să vorbească corect şi să fie mai convingători în faţa unui public. Zeci de tineri au participat la un atelier de dicţie, organizat de „Sculptorul de voci” român Andrei Ţigănaş, care se află în premieră la Chişinău. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Municipală „B.P. Haşdeu” Este un proiect pe care Andrei Ţigănaş îl desfăşoară la nivel naţional peste Prut, relatează Mesager.
17:20
Imunizarea populaţiei este o prioritate a Republicii Moldova, iar în acest context, se implementează cel de-al cincilea program naţional de imunizare (2016-2020), care este axat pe controlul a 12 maladii prevenibile prin vaccinare, iar pe parcursul ultimilor ani în ţară au fost introduse mai multe vaccinuri noi, a declarat delegaţia Republicii Moldova la sesiunea plenară privind realizarea Planului European de acţiune privind vaccinurile 2015-2020, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Munţii şi Protecţiei Sociale.
17:20
Senatul Statelor Unite ale Americii a înregistrat un proiect de Rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova, prin care cere Federaţiei Ruse să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale de retragere a trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul ţării noastre şi să se abţină de la ameninţări economice şi presiuni asupra Moldovei.
17:20
Agenţia Servicii Publice reaminteşte că, potrivit Legii nr.273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, cetăţenii Republicii Moldova pot deţine concomitent două paşapoarte valabile cu condiţia ca datele personale ale titularului să fie identice, scrie într-un comunicat al Agenţiei Servicii Publice.
17:20
Porcii din localităţile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificaţi, iar proprietarii animalelor - despăgubiţi. Totodată, perioada de vânat a mistreţilor va fi extinsă pe tot parcursul anului. O decizie în acest sens a fost luată astăzi în şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, convocată de prim-ministrul Pavel Filip. Premierul s-a arătat îngrijorat de situaţia periculoasă din ţările vecine, România şi Ucraina. În România, recent, pesta a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din ţară şi a doua ca mărime din UE, fiind sacrificaţi peste 250 de mii de porci.
Acum 24 ore
15:20
Un grup de deputaţi propune crearea Centrului Istoric ”Cetatea Soroca”. Iniţiativa legislativă a fost examinată şi avizată, în şedinţele de astăzi, de Comisia administraţie publică, Comisia mediu şi dezvoltare regională, Comisia agricultură şi industrie alimentară.
15:20
Preşedinta Parlamentului Regatului Danemarcei, Pia Kjærsgaard efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 19-21 septembrie curent, la invitaţia speakerului Andrian Candu.
15:20
Concertul de Gală al celei de a III-a ediţii a Jocurilor Delfice i-a adus în prim plan pe învingătorii competiţiei artistice din toate raioanele republicii. Ei şi-au demonstrat talentele la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, s-au bucurat de aplauzele spectatorilor, dar şi de medalii şi diplome din partea organizatorilor, relatează Moldova 1.
14:20
Primăria oraşului Tianjin va susţine proiecte de înfrăţire a zonelor economice libere din China cu cele din Republica Moldova, care va permite extinderea prezenţei companiilor naţionale din ambele ţări pe pieţele celor două state. Declaraţia a fost făcută de Primarul oraşului Tianjin, Zhang Guoqing, în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Republica Populară Chineză, scrie într-un comunicat de presă al MAEIE.
14:20
Un grup de iniţiativă cheamă partidele politice, organizaţiile şi persoanele care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România să participe duminică, 30 septembrie, la o adunare pentru a discuta formarea unei liste comune de candidaţi pentru scrutinul parlamentar din februarie.
14:20
Cadrul legislativ naţional ar urma să fie înăsprit, prin introducerea sancţiunilor pentru părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii. Potrivit responsabililor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, informaţia că vaccinurile nu sunt calitative este un mit, iar decizia de a nu imuniza copilul o poate lua doar medicul, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13:20
Forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă printr-un referendum, subiect care urmează să fie discutat după alegerile parlamentare. Declaraţia a fost făcută de către şeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
13:20
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a propus spre avizare trei prevederi în legislaţie ce ar permite simplificarea procesului de import a aparatajului medical prin excluderea actului permisiv, relatează Radio Moldova Actualităţi.
12:20
Sala cu Orgă va celebra cei 40 de ani de la inaugurare şi 30 - de la fondarea Orchestrei Naţionale de Cameră printr-un concert festiv, ce va avea loc astăzi, 19 septembrie, la ora 18:30. Evenimentul va marca începutul stagiunii concertistice 2018-2019 a instituţiei, scrie Moldpres.
12:20
Marea Britanie trebuie să limiteze acceptarea imigranţilor necalificaţi după ieşirea din Uniunea Europeană, iar cetăţenii europeni nu trebuie să beneficieze de tratament preferenţial faţă de cei din alte zone ale lumii, recomandă Comisia Consultativă privind Migraţia, relatează Mediafax.
12:20
Şeful statului, Igor Dodon, a semnat decretele de demitere din funcţie a ministrei Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari şi a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici. Despre acest lucru a anunţat Igor Dodon, într-o postare pe o reţea de socializare.
12:20
Merele din Republica Moldova vor fi exportate pe una dintre cele mai mari pieţe din lume, cea a Indiei. Partea indiană a stabilit cerinţele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din ţara noastră şi importatorul din India, pentru a organiza exportul primului lot – probă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09:20
Asociaţiile obşteşti din Republica Moldova care au elaborat planuri de proiecte culturale 2019, pot transmite dosarele la concursul „Co-finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale”. Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, dosarele pot fi expediate electronic pe site-ul instituţiei, până pe data de 15 octombrie 2018, comunică reprezentantul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ion Mischevca, potrivit Radio Moldova Actualităţi.
06:20
Candidatura Silviei Radu şi a lui Nicolae Ciubuc la funcţia de ministru ar putea fi respinse de preşedintele Republicii Moldova. Despre aceasta a declarat astăzi şeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Ieri
19:20
Toate cele 12 teatre naţionale de pe ambele maluri ale Prutului vor participa la cea de-a 4-a Reuniune a Teatrelor Naţionale care va începe miercuri, 19 septembrie, la Chişinău. Evenimentul este consacrat Centenarului Unirii, astfel toate spectacolele sunt realizate după creaţiile dramaturgilor români. În debutul Reuniunii va avea loc premiera comediei „Carnavalul” de Ion Luca Caragiale, în regia maestrului Visarion Alexa, relatează Mesager.
19:20
„70 pentru un Centenar” - proiect finanţat de ministerul Culturii de la Bucureşti aduce în prim-plan poveştile de viaţă ale 70 de etnici evrei care au pus umărul la făurirea Centenarului. 15 dintre numele celor care se vor regăsi pe listă, vin din Basarabia, relatează Mesager.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.