Trei instituţii medicale impuse să plătească despăgubiri unui nou-născut infectat cu HIV

TRM, 13 iunie 2018 18:20

Trei instituţii medicale publice au fost recunoscute vinovate de infectarea unui nou-născut cu HIV. Acestea urmează, conform deciziei instanţei de judecată, să achite 600 de mii de lei pentru a compensa prejudiciul moral cauzat. Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, al căruia avocat a reprezentat reclamanta şi fiul acesteia în instanţa de judecată, menţionează în pagina web că, deşi au fost constatate şi admise încălcări grave, totuşi nu s-a dispus încasarea integrală a despăgubirilor solicitate şi nici nu s-a constatat divulgarea informaţilor confidenţiale privind starea de sănătate. În aceste condiţii, hotărârea instanţei de fond va fi contestată la Curtea de Apel, menţionează IDOM, citat de IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TRM

Acum o oră
20:20
Recent, Uniunea Internaţională de Pentatlon Modern (UIPM) a organizat un curs pentru dobândirea competenţelor de antrenor, nivelul 1. Astfel, 18 practicanţi şi iubitori ai pentatlonului modern, au asistat la cursuri teoretice şi practice, care s-au desfăşurat la Chişinău. Letonul Deniss Cherkovsis, de patru ori participant la Jocurile Olimpice, a fost lector principal la această activitate.
20:20
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii (SUA), în perioada 24-26 iunie.
Acum 4 ore
18:20
Fostul preşedinte al Parlamentului, Dumitru Moţpan, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Corpul neînsufleţit al politicianului a fost depus la Palatul Republicii, unde rudele, foştii colegi şi prietenii care i-au apreciat activitatea, au venit să-şi ia rămas bun. Toţi cei care l-au cunoscut spun că a fost un om dedicat muncii şi un adevărat profesionist, relatează Moldova 1.
18:20
Preţuri mai mici la serviciile de roaming şi posibilităţi de aderare la UE. Sunt subiectele celei de-a V-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană, România - Republica Moldova. Vicepremierul Iurie Leancă a participat la şedinţa de la Bucureşti şi a declarat că preluarea preşedinţiei UE de către România este o şansă mare pentru cetăţenii moldoveni, relatează Mesager.
18:20
Romanul de ficţiune „Balena Albastră” al sociologului român Sebastian Lăzăroiu a fost lansat şi la Chişinău, în prezenţa mai multor invitaţi. Cartea face parte din genul thriller, în care răsturnările de situaţie abundă prin senzaţional, iar adevărul are numeroase feţe, relatează Moldova 1.
17:20
Două focare la cultura tomatelor, în teren protejat cu daune produse de Tuta absoluta, au fost depistate la Ialoveni, în cadrul planului de monitorizare a organismelor dăunătoare şi de carantină, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17:20
La Chişinău s-au desfăşurat Jocurile intelectuale pentru cupa ministrului finanţelor. Participanţii au fost elevi şi studenţi care au răspuns la mai multe întrebări curioase din domeniul finanţelor, relatează Moldova 1.
17:20
Inspectoratul Naţional de Patrulare a demarat astăzi operaţiunea specială „Autobuz”, în cadrul căreia vor fi verificate autovehiculele antrenate în transportul public de călători.
Acum 6 ore
16:20
Delegaţia Legislativului de la Chişinău participă la cea de-a 7-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare EURONEST. Reuniunea are loc la Bruxelles, în perioada 25-27 iunie. Astăzi, în prima zi a sesiunii, vor avea loc şedinţele celor patru comitete permanente.
16:20
Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) examinează recursul depus de către avocatul primarului ales, Andrei Năstase, prin care este contestată decizia Curţii de Apel de a menţine hotărârea Judecătoriei Chişinău privind nevalidarea rezultatului alegerilor locale noi, desfăşurate în municipiul Chişinău pe 20 mai şi 3 iunie 2018.
16:20
Toate taberele de copii din ţară vor fi verificate. Premierul a dispus crearea unui grup de lucru după cazurile de intoxicaţie de la Taraclia.
16:20
Cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea KFOR, a demarat antrenamentele în Kosovo.
15:20
Peste 175 de agenţi economici din ţară au semnalat nereguli în prestarea serviciilor de agrement. Inspectorii fiscali au identificat şi analizat rapid cazurile, fiind evitată etapa birocratică, datorită celor peste 20 de posturi fiscale instalate în regiunile ţării. Acţiunea este parte a Campaniei de Monitorizare a Zonelor de Agrement din Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
15:20
Duminică, 24 iunie, au avut loc meciurile etapei a XIII-a din Divizia Naţională la fotbal. Cap de afiş a fost derby-ul clasic al Moldovei, desfăşurat pe Stadionul „Zimbru” din Capitală.
Acum 8 ore
14:20
Urmărirea penală în cazul grupării criminale Borman, specializată în comercializarea ilegală de droguri, a fost finalizată şi expediată în judecată. Anunţul a fost făcut de procurorul şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Lilian Bacalâm. Potrivit lui, gruparea criminală este condamnată pentru contrabandă, spălare de bani, comercializarea ilegală de droguri, dar şi pentru crearea grupării criminale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
14:20
În satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, a avut loc cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „La Nistru, la mărgioară”. Evenimentul a fost organizat de Secţia Cultură şi Turism Anenii Noi şi primăria gazdă. În valoare s-a pus cântecul, dansul, obiceiul şi portului popular, relatează Radio Moldova Actualităţi.
14:20
Situaţia privind tortura în locul detenţiei, tratamentul deţinuţilor, condiţiile de detenţie, dar şi alte aspecte au fost monitorizate timp de un an, de Consiliul pentru Prevenirea Torturii, în penitenciarele din Republica Moldova. Astăzi, în cadrul unei mese rotunde, membrii Consiliului au discutat despre un raport efectuat în această perioadă. Potrivit juristului la Institutul de Reforme Penale, Ceslav Panico, acest raport vizează trei aspecte, metodologia, activitatea mecanismului şi problemele întâlnite, iar în cele din urmă vor veni cu mai multe recomandări către instituţiile statului, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13:20
Copiii care au ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la Spitalul Raional Taraclia cu febră, dureri abdominale şi vomă, după ce s-au intoxicat într-o tabără de copii din oraş, se simt mai bine. Informaţia a fost confirmată pentru Radio Moldova Actualităţi de către directorul spitalului, Valerii Jelev.
Acum 12 ore
12:20
Raportorul special al ONU, Michel Forst, a anunţat prima sa vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 25-29 iunie, pentru a evalua situaţia apărătorilor drepturilor omului şi pentru a revizui eforturile, progresele şi provocările statului în asigurarea protecţiei şi consolidării rolului lor important.
12:20
Nu se aventurează în pronosticuri şi nici nu are o favorită certă a Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia. Spune că încearcă să trăiască fiecare clipă a acestei competiţii, la microfon sau în calitate de spectator. Susţine că Republica Moldova şi Compania „Teleradio-Moldova” reprezintă provocări speciale pentru el, iar activitatea de la Moldova 1 şi Radio Moldova Actualităţi l-au ajutat foarte mult în carieră, fiind, practic, o veritabilă rampă de lansare. Vorbim de Cristian Frisk, jurnalistul român, care este şi unul dintre cei patru comentatori ai Campionatului Mondian de Fotbal 2018.
11:20
Faza grupelor a ajuns la ultima etapă. Astăzi, începând cu ora 17:00, Uruguay şi Rusia se luptă pentru primul loc în Grupa A la Campionatul Mondial 2018, iar Arabia Saudită şi Egiptul se vor înfrunta în încercarea de a evita ultimul loc în grupă. Tot în această seară, avem o lupta indirectă pentru primul loc, între Spania şi Portugalia. Spania întâlneşte Marocul, în timp ce Portugalia întâlneşte Iranul. Spania este în fruntea Grupei B la egalitate de puncte cu Portugalia, 4 puncte fiecare şi golaveraj identic +1.
11:20
Sezonul de vânătoare 2018-2019 se deschide în Republica Moldova pe 18 august şi se va încheia pe 26 februarie, conform proiectului unei Hotărâri de Guvern pregătit de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Infotag.
11:20
Zece persoane au fost rănite, pe o şosea din Ungaria, într-un accident în care au fost implicate trei vehicule - un microbuz şi un autoturism înmatriculate în România şi o maşină din Slovacia, scrie Mediafax.
11:20
Circulaţia mijloacelor de transport de mare tonaj, cu greutatea totală de peste 20 de tone, se interzice pe drumurile naţionale. Ministerul Economiei şi Infrastructurii informează conducătorii auto că restricţia este valabilă pentru zilele în care se prognozează o temperatură a aerului ce depăşeşte 30 de grade Celsius, între orele 10:00 şi 20:00. Măsura restricţionării circulaţiei rutiere a fost luată pentru protejarea asfaltului.
10:20
Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) urmează să se pronunţe astăzi, 25 iunie, asupra validării mandatului primarului ales al capitalei, Andrei Năstase. Şedinţa este programată pentru ora 15:30, fiind ultima şansă privind validarea scrutinului, după ce Judecătoria Centru a invalidat rezultatul alegerilor, iar Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe.
10:20
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial, conform rezultatelor anunţate de presa de stat turcă, dar principalul adversar, Muharrem Ince, denunţă nereguli electorale, scrie Mediafax.
09:20
Astăzi, 25 iunie, la Bucureşti are loc o nouă şedinţă a Comisiei comune pentru Integrare Europeană Republica Moldova – România.
Acum 24 ore
06:20
Straiele naţionale au fost astăzi la loc de cinste în capitală, dar şi în alte 45 de localităţi din ţară. Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Ziua Naţională a Portului Popular a fost sărbătorită azi cu mare fast în Moldova. În acest an, evenimentul aduce în prim plan spiritul creator al poporului, dragostea pentru frumos şi dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare respectul pentru costumul tradiţional, relatează Mesager.
06:20
Veşminte tradiţionale, haine inspirate din portul boschetarilor sau din structurile complexe ale megalopolisului. Este performanţa a 20 de absolvente ale Facultăţii Textile şi Poligrafie de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Fetele şi-au prezentat colecţiile de licenţă, la evenimentul „Student Fashion Show”, organizat pentru al doilea an consecutiv în ţara noastră. Piesele vestimentare au fost pe placul spectatorilor, care spun că proaspeţii designeri pot concura uşor cu nume cunoscute din moda de la noi, relatează Mesager.
06:20
„De la şatră la palat” este titlul atractiv al unei noi cărţi, protagoniştii căreia sunt romii din Soroca. Volumul include istoriile lor de viaţă şi momentele inedite surprinse prin ochiul obiectivului aparatului de fotografiat. Iniţiativa editării acestui volum aparţine unei edituri din Chişinău şi a fost susţinută de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, relatează Mesager.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.