În ultimii ani, numărul studenților în R.Moldova a scăzut cu 40%

RTR Moldova, 18 mai 2018 12:50

În ultimii ani, numărul studenților în R.Moldova a scăzut cu 40% Mai multe universităţi s-ar putea închide în următorii doi ani din lipsă de studenți și profesori, arată studiul „Învățământul superior și necesitatea de a îmbunătăți relevanța și eficiența lui”, realizat de Banca Mondială. Din 2005 şi până în 2017 numărul studenţilor a scăzut cu peste 40%. Tendinţa se va menţine, astfel încât până în 2020, se așteaptă o scădere cu încă 25% a numărului de studenți, susţin experţii Băncii Mondiale, citați de portalul Mold-street.com. În același timp, calitatea absolvenţilor instituțiilor de învățământ superior nu corespunde cerinţelor de pe piaţă. În consecinţă aproximativ jumătate din companiile din Republica Moldova se confruntă cu probleme sistematice la angajarea specialiștilor competenți, mai arată în studiul citat. Potrivit statisticilor, în anul 2005 în universitățile din Republica Moldova își făceau studiile circa 125.000 de studenţi. În 2017 numărul acestora a scăzut până la 75.000. Sursă: radiochisinau.md Record În ultimii ani, numărul studenților în R.Moldova a scăzut cu 40% apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Acum 5 minute
13:50
O bombă de 250 kg, găsită în orașul german Dresda. Printre miile de evacuați sunt și moldoveni O bombă de 250 de kilograme din timpul celui de-al doilea război mondial a fost găsită în orașul german Dresda. În urma măsurilor de securitate întreprinse autorități, circa 9.000 de oameni au fost evacuați din zonă. Printre ei se numără și cetățeni moldoveni, potrivit unui mesaj trimis pe adresa redacției deschide.md. Marți după-amiază, o bombă din cel de-al doilea război mondial a fost descoperită în timpul lucrărilor de construcție din Dresda. Poliția și departamentul de pompieri au evacuat zona aflată în pericol în jurul sitului de pe Löbtauer Straße la vest de centrul orașului, pe o rază de 400 de metri, scrie spiegel.de. Au fost afectați aproximativ 8.700 de persoane din cartierele Friedrichstadt, Löbtau și orașul vechi. În cursul zilei de astăzi, explozibilul de 250 de kilograme va fi dezamorsat de serviciile specializate. Un cititor deschide.md a expediat pe adresa redacției un mesaj în care ne spune că și rudele sale sunt printre persoanele evacuate. Localnicii au fost trimiși la cei apropiați, iar pentru străini au fost improvizate adăposturi de urgență în cadrul târgului Dresda. Sursă: deschide.md Record O bombă de 250 kg, găsită în orașul german Dresda. Printre miile de evacuați sunt și moldoveni apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Tiraspolul inițiază un fond de dezvoltare a antreprenorialului În 2019, în regiunea transnistreană va fi creat un fond de dezvoltare a antreprenorialului. Din resursele acestuia vor fi subvenționate întreprinderile mari, mici și mijlocii, vor fi oferite subvenții pentru investiții și garanții de stat. Citându-l pe șeful așa-zisului guvern transnistrean, Alexandr Martînov, presa din regiune scrie că acest fond va fi punctul de pornire pentru cei care se lansează în afaceri sau vor să le extindă. Alocațiile din fond vor fi nerambursabile. Banii vor putea fi cheltuiți pentru procurarea utilajelor, conectarea la resursele termo-electrice, instruiri. De asemenea, vor fi create incubatoare de afaceri, unde antreprenorii începători vor fi consiliați în materie de evidență fiscală, iar în acest sens vor fi implicați contabili și juriști. În primă etapă, pentru eliberarea granturilor și organizarea instruirilor se vor aloca în jur de 40 de milioane de ruble. Sursă: ipn.md Record Tiraspolul inițiază un fond de dezvoltare a antreprenorialului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 15 minute
13:40
Un tânăr din R. Moldova a obținut locul II la Concursul internațional de Științe și Inginerie Un tânăr din Republica Moldova a obținut locul II la Concursul internațional de Științe și Inginerie „Intel ISEF”, care s-a desfășurat în SUA, transmite MOLDPRES. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, premiantul este Sandu Chiriţa, elev la Liceul Tehnologic Resurse Educaţionale și Training Tehnologic „B. Z. Herţli” din mun. Chişinău. La acest concurs, elevul a primit anul trecut Premiul special. Din partea țării noastre la concurs au participat trei elevi, care au fost selectați în cadrul etapei republicane „Mold SEF”, desfășurate anul curent. Elevul Chiriţa Sandu a participat în concurs cu proiectul „A Novel Approach to Call Quality Assessment Using Sequential Neural Networks”, iar elevii Artemie Mitioglo și Vladislav Mitioglo, care studiază la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chişinău, au participat cu proiectul „Combating air polution with the help of nanotechnology”. Concursul internațional de Științe și Inginerie „Intel ISEF” s-a desfășurat în perioada 13-19 mai, în Pittsburgh, Pennsylvania, SUA. În cadrul acestuia au participat peste 1750 de elevi din circa 80 de ţări ale lumii, inclusiv din toate statele SUA. La concurs au fost prezentate aproximativ 1500 de proiecte de cercetare. Sursă: moldpres.md Record Un tânăr din R. Moldova a obținut locul II la Concursul internațional de Științe și Inginerie apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 30 minute
13:30
Un bărbat din Capitală, prins de proprietar în timp ce îi fura bunuri din apartament Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, locuitor al municipiului Chişinău, reţinut de ofiţerii de investigaţii a IP Râşcani pentru tâlhărie. Incidentul a avut loc marţi, 22 mai curent, când bănuitul a intrat într-un apartament din sectorul Râşcani al Capitalei, de unde a sustras mai multe bunuri pe care le-a aruncat pe geam, ulterior acesta a fost surprins de proprietarul apartamentului în vârstă de 38 de ani care s-a întors acasă. Mai mult de atât, bănuitul a ameninţat victima cu aplicarea violenţei, având şi un cuţit asupra sa, însă victima a reacţionat prompt, luând-i cuţitul din mână, dupa care a apelat imediat la poliţie. Suspectul a fost reţinuţ şi arestat pe un termen de 30 de zile, iar pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru tâlhărie. Potrivit legislaţiei penale în vigoare, el riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 8 la 10 ani. Este de menţionat că bănuitul a fost anterior judecat pentru omor şi comercializare de droguri. Sursă: publika.md Record Un bărbat din Capitală, prins de proprietar în timp ce îi fura bunuri din apartament apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum o oră
13:20
Cine sunt arbitrii din FINALA Cupei Moldovei Orange? Cupei Moldovei Orange dintre FC Milsami – FC Zimbru, care este programat pentru ziua de miercuri, 23 mai, la stadionul Zimbru cu începere de la ora 20-00, va fi condusă de o brigadă de arbitri FIFA din Polonia. Din componenţă fac parte: Bartosz FRANKOWSKI (foto) – arbitru la centru, ajutat de asistenţii Marcin BONIEK și Dawid GOLIS. Al 4-lea oficial va fi Alexandru TEAN (Moldova). Observator de arbitri FIFA a fost desemnat Vladimir ANTONOV, iar Delegat FIFA – Adrian IXARI (ambii, Moldova). Sursă: tv8.md Record Cine sunt arbitrii din FINALA Cupei Moldovei Orange? apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:10
Parlamentul își marchează „ziua de naștere”. Ce cadou le-a făcut Candu deputaților cu acest prilej Cu prilejul marcării Zilei Parlamentului, care este sărbătorită astăzi, 23 mai, Andrian Candu a dispus amplasarea la intrarea în sala de ședințe plenare a Legislativului a unui panou cu o lungime de 5 metri, unde sunt expuse 300 de fotografii cu feţele alegătorilor, intitulat „Eu sunt vocea ta”. “„Fiecare deputat, când intră în sala de ședințe, trebuie să-și amintească de cei care suportă consecințele votului lui. Acești oameni sunt adevăratul și singurul stăpân al Moldovei, iar noi trebuie să-i privim în ochi și să facem ce am promis. Să schimbăm lucrurile, să aducem bunăstare și oamenii acasă! Uneori, în febra dezbaterilor și, mai des, împărțiți în grupuri, politicienii uită că au fost delegați de oameni să lupte nu împotrivă, ci pentru – pentru ca fiecare locuitor al Moldovei să trăiască cu demnitate și să aibă dreptul să aleagă cum să trăiască. Suntem o singură echipă și avem aceleași aspirații. Împreună, dincolo de vârstă, statut și principii, toți suntem pentru Moldova”, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu. Potrivit speakerului, această imagine, care cuprinde oameni în vârstă, copii, tineri, oameni necăjiți și oameni plini de speranță, este expresia întregii țări. „Uitându-ne în ochii acestor oameni zilnic, cred că vom reuși să fim mai aproape de așteptările lor”, a menționat președintele Parlamentului. El a amintit că responsabilizarea clasei politice și a fiecărui deputat este unul din obiectivele mandatului său. „Pachetul de integritate, sistemul electoral mixt, legea privind asigurarea egalității și alte legi adoptate de actualul Parlament construiesc o temelie solidă pentru ca politicienii ajunși la putere să nu-și umple buzunarele, ci să dea oamenilor ce au promis”. Panoul ampalasat la intrarea în sala de ședințe plenare a Legislativului, este expresia vocii alegătorilor în Parlament și angajamentul Parlamentului de a rămâne vocea poporului. Panoul a fost instalat de Ziua Parlamentului, sărbătorită pe 23 mai, când în 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice. Fosta republică unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova. Sursă: realitatea.md Record Parlamentul își marchează „ziua de naștere”. Ce cadou le-a făcut Candu deputaților cu acest prilej apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:01
INP atenționează: Telefonul mobil folosit la volan este un pericol Inspectoratul Național de Patrulare atrage atenția șoferilor asupra pericolului la care se expun fiind neatenți la volan. Astfel, din cauza neatenției în timpul condusului, în după amiaza zilei de 2 mai, în apropriere de satul Seliște, raionul Nisporeni, șoferul unui VAZ a pierdut controlul volanului și s-a inversat. În consecință, pasagera acestuia, de 59 de ani, a fost internată la spital, avînd mai mult traumatisme. Un alt accident rutier a avut loc ieri pe teritoriul Ungariei. În timp ce se afla la volan, șoferul microbuzului transmitea live pe o rețea de socializare. În urma impactului, 9 persoane de cetățenie română au decedat. Pentru a evita astfel de accidente rutiere, Inspectoratul Național de Patrularere se adresează conducătorilor auto: — nu folosiți telefonul mobil în timp ce vă aflați la volanul automobilului; — nu conduceți dacă sînteți obosiți; — evitați orice altă preocupare care v-ar putea distrage atenția în timpul condusului. Sursă: noi.md Record INP atenționează: Telefonul mobil folosit la volan este un pericol apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 2 ore
12:50
Doi părinți își dau în judecată fiul în vârstă de 30 de ani, pentru că nu vrea să se mute la casa lui Părinții unui american în vârstă de 30 de ani, din New York, au recurs la o soluție extremă pentru a-l convinge pe acesta să se mute la casa lui. Cei doi își dau în judecată fiul și au arătat în instanță că acesta nu contribuie la cheltuielile casei și nici nu ajută la treburile casnice. Michael Rotondo, americanul în vârstă de 30 de ani, este acuzat de părinți că trăiește în continuare pe banii lor și în casa părintească, deși ei s-au oferit să îl ajute, inclusiv financiar, pentru a se muta la casa lui, scrie digi24. În ciuda a cinci scrisori de evacuare primite pe numele lui, bărbatul refuză să se mute, așa că părinții l-au dat în judecată. Din punct de vedere legal, Michael Rotondo susține că nu i s-a dat o înșțiințare în timp util că trebuie să plece din casa părintească. Părinții bărbatului se chinuie deja de luni de zile să îl convingă pe acesta să plece de acasă. Ei i-au oferit 1.100 de dolari și l-au pus să își caute o slujbă: „Sunt locuri de muncă disponibile chiar și pentru cei ca tine, care nu au experiență de lucru. Ia-ți o slujbă! Va trebui să muncești!”, i-au spus părinții. Cazul familiei Rotondo va ajunge la Curtea Supremă la finalul acestei luni, cu doar câteva săptămâni înainte ca americanul să împlinească 31 de ani. Sursă: digi24.ro Record Doi părinți își dau în judecată fiul în vârstă de 30 de ani, pentru că nu vrea să se mute la casa lui apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:40
Încă îl mai așteaptă. Ceban i-a dat întâlnire și astăzi lui Năstase, la Arcul de Triumf (LIVE) Ion Ceban îl va așteptat și astăzi pe Andrei Năstase pentru a participa la dezbateri despre problemele municipiului, asta chiar dacă liderul Platformei DA nu a dat curs invitației luni, iar astăzi și-a programat o conferință la aceeași oră la care Ceban l-a invitat în fața Arcului de Triumf. Dacă luni a fost nevoit să își modereze singur conferința, astăzi, jurnalistul Gheorghe Gonța s-a oferit să participe la dezbateri. “„Dacă nu mi-a luat-o înainte vreun coleg şi dacă mai e în vigoare propunerea, mă duc eu azi la 12:00 să moderez dezbaterea propusă de Ion Ceban lui Andrei Năstase. Candidatul PSRM se simte prea comod şi lejer pe cont propriu, da din această campanie trebuie de făcut spectacol, aşa că vom face show”, a scris jurnalistul Gheorghe Gonța pe pagina sa de Facebook. Menționăm că, luni, Ceban l-a așteptat pe Năstase mai bine de o jumătate de oră, iar pentru că liderul Platformei DA nu a dat curs invitației, candidatul PSRM la șefia capitalei a transformat dezbaterile într-o conferință de presă în care a vorbit despre planurile sale. La scrutinul de duminică, pentru Ion Ceban au votat aproape 41 la sută din alegători, iar pentru Andrei Năstase – 32,2 procente. Sursă: tv8.md Record Încă îl mai așteaptă. Ceban i-a dat întâlnire și astăzi lui Năstase, la Arcul de Triumf (LIVE) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:40
Conform principiului restant. Ucraina nu recunoaște dreptul egal al Moldovei la apa Nistrului Pe 20 mai, Compania de Stat „Ukrghidroenergo”, care exploatează centralele hidroelectrice mari amplasate pe sectoarele ucrainene ale Niprului și Nistrului, a finalizat recepționarea obiecțiilor, propunerilor și recomandărilor pentru proiectul noilor „Reguli de exploatare a rezervoarelor cascadei nistrene de CHE și CHEAP”. Documentul va înlocui „Regulile de exploatare a rezervoarelor complexului hidrotehnic Nistrean”, de care, timp de 30 de ani (!), se conduc hidroenergeticienii ucraineni. Ecologii moldoveni au multe pretenții față de proiectul documentului, una dintre acestea ținînd de faptul că partea ucraineană nu recunoaște dreptul egal al Moldovei la apa Nistrului. Odată, peste treizeci de ani… Oricît ar fi de paradoxal (în pofida abordării ambigue a trecutului sovietic de către fostele și actuala guvernare a Ucrainei), dar pe Nistru hidroenergeticienii ucraineni își continuă activitatea conform unui regulament din epoca sovietică – „Regulile de exploatare a rezervoarelor complexului hidrotehnic nistrean”, aprobate de Ministerul Gospodăririi Apelor al URSS în iulie 1987. Documentul dat îi satisface în totalitate. Chiar în așa măsură, că în cadrul negocierilor cu reprezentanții Moldovei privind Acordul de funcționate a hidrocentralei de pe Nistru negociatorii ucraineni au propus să fie păstrată valabilitatea „Regulilor de exploatare” din 1987 pentru încă 99 de ani! În august 2017, Kievul oficial a expediat părții moldovenești pentru examinare noua variantă a Acordului dintre Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Moldova privind asigurarea funcționării Complexului hidroenergetic de pe Nistru. Pentru Kiev este extrem de important ca acest document să fie semnat în cel mai apropiat timp, pentru a finaliza lucrările de construcție a Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) și a o scoate la privatizare (e necesar să fie ridicat nivelul rezervorului-tampon pentru ca să poată funcționa încă patru generatoare hidroenergetice în plus față de cele trei existente, iar pentru asta trebuie ridicate barajele și inundate 9,44 ha din teritoriul moldovenesc). În art.2 al proiectului expediat se propunea ca regimul de funcționare a hidrocentralei de pe Nistru să fie stabilit în conformitate cu – „Regulile de exploatare a rezervoarelor Complexului hidrotehnic nistrean”, aprobate de Ministerul Ameliorării și Gospodăririi Apelor a fostei URSS la 31 iulie 1987. Iar în art. 10 – să fie încheiat un acord hidroenergetic pentru o perioadă de 99 de ani „cu prelungirea lui automată pentru următoarele perioade similare”. Așadar, conform intenției părții ucrainene, și „Regulile de exploatare a rezervoarelor nistrene” de acum 30 de ani ar putea fi valabile încă un secol! „În cadrul ședinței grupului de experți, moldovenii au criticat conținutul art. 2 inclusiv pentru faptul că în regulile vechi nu există CHE-2, ci doar barajul inferior al rezervorului-tampon. Adică regulile de exploatare a rezervoarelor nistrene din 1987 au fost demult depășite și trebuie schimbate. În acel moment, pentru Ucraina cel mai important era să nu admită stipulări concrete în așa-numitul articol ”ecologic” al Acordului privind centrala hidroenergetică – art. 6, de aceea a apărut ideea transferării lor în noile reguli de exploatare a rezervoarelor de pe Nistru. Aceasta e preistoria problemei”, a explicat […] Record Conform principiului restant. Ucraina nu recunoaște dreptul egal al Moldovei la apa Nistrului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:30
Cum arată Vama Albița după efectuarea lucrărilor de reparație Lucrările de reparație la Vama Albția au fost finalizate. Lucrările au vizat frezări, plombări și reprofilări, iar costul lucrărilor se ridică la aproximativ 4 milioane lei, echivalentul asfaltării a peste 7 km de drum național. “„În aproximativ o lună am finalizat reparațiile cu mixturi asfaltice pe suprafețe extinse, urmând ca să continuăm cu lucrările de estetică, vopsitul bordurilor, astfel încât spre sfârșitul săptămânii viitoare să ne pregătim pentru efectuarea marcajelor. Această operațiune mai necesită însă ceva timp pentru închiderea porilor mixturii asfaltice, pentru a putea fi aplicată vopseaua. În orice caz, sperăm ca la începutul lunii iunie să avem o vamă de nivel european. Este darul pe care drumarii ieșeni îl fac celor care tranzitează Vama Albița spre și dinspre Republica Moldova”, a declarat Ovidiu Mugurel, Director General Regional al DRDP Iași. Sursă: tv8.md Record Cum arată Vama Albița după efectuarea lucrărilor de reparație apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:30
Cazul celor 15 persoane înregistrate pe o singură adresă la alegerile din Chișinău. CEC vine cu precizări Comisia Electorală Centrală vine cu unele precizări referitoare la cazul din orașul Codru, constatat în cadrul alegerilor locale noi din 20 mai 2018. Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că în ziua alegerilor locale noi din data de 20 mai curent la o secție de votare din orașul Codru, municipiul Chișinău, a fost constatată prezențaîn lista electorală a unui număr de 15 persoane cu reședința în același căminde pe str. Costiujeni. Cazul a fost fixat inclusiv de observatorii din parteaAsociației „Promo-LEX”. Urmare a informațiilor Agenției Servicii Publice, în baza datelor din Registrul de stat al Populației, s-a constatat că 5 persoane (inclusiv proprietarul) din cele 15 de pe lista electorală sunt membrii unei familii. Prima înregistrare la această adresă a fost făcută în anul 1992, iar restul înregistrărilor în următorii ani. Potrivit datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, în perioada 1 martie – 30 aprilie 2018, în mun. Chișinău și-au înregistrat reședința 387 de persoane, față de 442 de persoane înregistrate în aceeași perioadă a anului 2017. Comisia Electorală Centrală reiterează că cetățenii au posibilitatea să își verifice înainte de ziua alegerilor datele privind domiciliul/reședința la filialele Agenției Servicii Publice și în listele electorale, pentru a rezolva eventualele erori. Totodată, CEC va avea o implicare activă în analiza și soluționarea sesizărilor cu privire la existența unor presupuse încălcări/fraude în procesul electoral. Sursă: realitatea.md Record Cazul celor 15 persoane înregistrate pe o singură adresă la alegerile din Chișinău. CEC vine cu precizări apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:20
Vulcanul Kilauea a erupt din nou. Locuitorii insulei Hawaii, în pericol din cauza gazelor toxice Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt din nou, după ce şi-a început activitatea în urmă cu trei săptămâni, iar locuitorii celei mai mari insule ale statului sunt în pericol din cauza gazelor toxice emanate, scrie News.ro. Sute de oameni sunt afectaţi de dioxidul de sulf care este emanat prin fisurile apărute în pământ, după ce Kilauea a erupt în urmă cu 20 de zile. Cea mai recentă erupţie a avut loc marţi, potrivit CNN care citează agenţia de apărare civilă a statului Hawaii. „Lasă un gust metalic. Odată ce ne-am dat seama de ce se întâmplă, ne-am pus măşti”, a spus un locuitor. Oficialii au împărţit măşti localnicilor pentru a-i ajuta să respire. Ei au fost avertizaţi că activitatea vulcanică va continua şi că vor putea avea loc alte erupţii. Lava a ajuns în Oceanul Pacific, iar contactul cu apa a generat ceea ce specialiştii numesc „negura de lavă” — emisii de vapori de acid şi particule de sticlă vulcanică. Rezidenţii „ar trebui să fie pregătiţi să părăsească zona din cauza revărsării lavei ori a gazelor”, a mai spus agenţia. În plus, există pericolul exploziei unei centrale electrice geotermale. Autorităţile au anunţat că încearcă să prevină acest lucru, iar până în prezent 10 din 11 puţuri ale centralei au fost răcite. De la prima erupţie a vulcanului, râurile de lavă au înghiţit peste 40 de construcţii. Kilauea, care a redevenit activ în 1983, este unul dintre cei cinci vulcani activi de pe Island of Hawai’i. Peste 2.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele până în prezent. Sursă: news.ro Record Vulcanul Kilauea a erupt din nou. Locuitorii insulei Hawaii, în pericol din cauza gazelor toxice apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:10
Detalii suspecte în cazul tânărului, găsit spânzurat într-o pădure din Strășeni. Versiunea poliției este suicid, dar ce spun apropiații Un tânăr în vârstă de 21 de ani a fost găsit spânzurat în ziua de 20 mai în pădurea dintre satul Trușeni (municipiul Chișinău) și satul Cojușna (raionul Strășeni). Versiunea înaintată de poliție este suicid, dar apropiați ai familiei au dezvăluit pentru Realitatea.md că moartea acestuia trezește mai multe semne de întrebare. Suspect este faptul că acesta era desculț, iar la fața locului nu i-au găsit încălțămintea. Apropiații spun că ceva l-a făcut să iasă din casă desculț și fără telefon mobil, dar deocamdată încă nu au aflat ce anume. Mai mult, poliția locală spune că acesta era consumator de droguri, pe când aceeași apropiați ai familiei au povestit că tânărul studia la unul din colegiile din Chișinău, unde învăța la buget și înregistra rezultate destul de bune. Tânărul este originar din satul Trușeni și va fi înmormântat astăzi, rudele reușind să obțină permisiunea de a-i fi oficiată slujba de un preot. Băiatul locuia împreună cu familia sa și mai avea doi frați, iar el era cel mai mic. Tatăl său era plecat peste graniță în ziua tragediei și recent a sosit acasă pentru a-și înmormânta copilul. Amintim că poliția locală a fost alertată de un trecător care a găsit corpul neînsuflețit. Tânărul s-ar fi strangulat cu un maiou de un copac, iar medicul legist nu a depistat semne de moarte violentă pe suprafața corpului. El era dat în căutare de câteva zile de familie, ca într-un final să fie anunțată că a fost găsit fără suflare. Sursă: realitatea.md Record Detalii suspecte în cazul tânărului, găsit spânzurat într-o pădure din Strășeni. Versiunea poliției este suicid, dar ce spun apropiații apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:00
S-a stabilit o eventuală cauză a incendiului de la Strășeni În cazul incendiului de la Strășeni, angajații Laboratorului experimental antiincendiar al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI a înaintat trei versiuni privind producerea incendiului de la Strășeni, relatează Noi.md. De notat că incendiul a cuprins o suprafață de 1500 de metri pătrați, afectînd tehnica agricolă aflată în interiorul încăperilor. Prima versiune este scurtcircuit în rețeaua electrică, o a doua versiune analizată de specialiști este imprudența în folosirea focului deschis, iar ultima care este investigată de IGSU este aducerea sursei de foc din exterior. Specialiștii Laboratorului experimental antiincendiar urmează să stabilească toate circumstanțele de izbucnire a focului, iar la final vor stabili cea mai probabilă cauza de producere a incendiului. Concluzia angajaților IGSU urmează să fie reflectată într-o încheiere oficială și va fi remisă organelor de drept pentru cercetări ulterioare. Sursă: noi.md Record S-a stabilit o eventuală cauză a incendiului de la Strășeni apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 4 ore
11:50
Reforma actelor permisive a adus rezultate majore Reforma actelor permisive, pe care Guvernul a promovat-o pe parcursul anului trecut a adus rezultate majore, comunică MOLDPRES cu referire la Consiliul Economic pe lîngă Prim-ministrul Republicii Moldova. Potrivit evaluării efectuate de experții Corporației Financiare Internaționale, economiile din contul costurilor de conformare pentru comunitatea de afaceri, urmare a reducerii numărului actelor permisive și optimizare a procedurilor de obținere și eliberare a celor rămase, constituie 12 milioane de dolari SUA anual. Pînă la reformă, reprezentanții mediului de afaceri cheltuiau excesiv pentru obținerea a circa 416 de acte permisive. Astăzi Nomenclatorul actelor permisive aprobat de Parlament conține doar 152 acte permisive și este divizat în trei componente: licențe, autorizații și certificate. Adițional au fost aprobate un șir de principii noi care limitează oportunitățile de abuz din partea organelor emitente de acte permisive și exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea de obținere a actului permisiv, depusă de agentul economic. În același timp, au fost introduse sancțiuni suplimentare pentru funcționarii care admit abuzuri în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Economiile de 12 milioane de dolari SUA au loc datorită reducerii numărului și procedurilor de eliberare a actelor permisive. După punerea în aplicare a soluțiilor de ghișeu unic național (adică solicitarea la distanță, într-un singur punct a tuturor actelor permisive necesare agentului economic) cheltuielile mediului de afaceri se vor reduce și mai mult. Reforma a fost lansată cu participarea Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministrul RM, elaborată de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu suportul experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Banca Mondială. Sursă: moldpres.md Record Reforma actelor permisive a adus rezultate majore apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:40
Tudor Ulianovschi: ”Francofonia ne oferă o şansă extraordinară de promovare a Republicii Moldova în rândul ţărilor francofone” Francofonia ne oferă o şansă extraordinară de promovare a Republicii Moldova în rândul ţărilor francofone, schimb direct de informaţii şi idei într-o lume din ce în ce mai mobilă, reprezentând un extraordinar instrument de diplomaţie publică şi culturală. Declarația a fost făcută ieri de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la întrevederea cu directorul Biroului Regional pentru ţările din Europa centrală şi de est (BRECO) al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), dr. Rennie Yotova, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE. În context, șeful diplomației moldovenești a menționat că în cadrul Anului Francofoniei 2018 deja au fost organizate un șir de activități atât la nivel național, cât și sectorial, care au drept scop promovarea solidarității statelor francofone şi acţiunea lor comună pe mai multe dimensiuni, inclusiv politică, economică şi culturală, reflectând, totodată, noul dinamism al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Ministrul Ulianovschi a mai punctat că la moment instituția pe care o reprezintă lucrează la elaborarea unui nou program de acțiuni în cadrul Francofoniei, care va permite utilizarea mai eficientă a oportunităților oferite de OIF statelor-membre, inițierea unor noi proiecte culturale, educaționale sau de alt gen în Republica Moldova. În opinia șefului diplomației moldovenești, lansarea de astăzi a expoziției internaționale a pictorilor şi sculptorilor francofoni din Republica Moldova, Finlanda și România „Unitate în lumină şi diversitate în culori şi forme” constituie un prim pas în procesul de revizuire și aplicare în practică a colaborării țării noastre cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei. La rândul său, Rennie Yotova a apreciat prestația Republicii Moldova în cadrul OIF, inclusiv prin participarea activă la diferite activități organizate atât la nivel regional, cât și mondial, menționând că Francofonia se relevă astfel a fi un instrument care poate sta la baza unor evoluţii viitoare pozitive, atât din perspectivă naţională, cât şi europeană. În context, directorul BRECO a reiterat disponibilitatea instituției de a organiza cursuri de instruire pentru tinerii diplomați din cadrul MAEIE, oferindu-le posibilitatea de creștere profesională atât pe segmentul diplomatic, cât și alte domenii necesare pentru activitatea în sistem. În cadrul dialogului, Tudor Ulianovschi și Rennie Yotova au făcut un schimb de opinii privind posibilitățile de extindere a cooperării bilaterale, inițierii unor proiecte comune, inclusiv asupra problemelor care vor fi discutate în cursul celui de-al XVII-lea Summit al Francofoniei, care va avea loc în luna octombrie 2018 în Armenia. Sursă: moldpres.md Record Tudor Ulianovschi: ”Francofonia ne oferă o şansă extraordinară de promovare a Republicii Moldova în rândul ţărilor francofone” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:30
Cum va fi înmormântat DJ-ul suedez Avicii. Familia a făcut anunțul DJ-ul suedez Avicii, care a murit în luna aprilie la 28 de ani, va fi înmormântat în cadrul unor funeralii private. Anunțul a fost făcut de familia sa. La ceremonie vor fi prezenți cei mai apropiați oameni din viața lui Tim Bergling. Avicii a fost găsit mort într-o camera de hotel din Oman în data de 20 aprilie. DJ-ul s-a sinucis cu cioburile unui pahar. Apropiații său au declarat că muzicianul suferea de depresie și stres continuu. Fanii lui Bergling dau vina însă pe managerii lui, care l-au supra exploatat. Avicii era considerat unul dintre cei mai buni DJ din lume, cu hituri precum «Levels», «Wake Me Up» sau «Hey, Brother». Sursă: publika.md Record Cum va fi înmormântat DJ-ul suedez Avicii. Familia a făcut anunțul apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:20
În a doua zi de dezbateri, inițiate de Ion Ceban, Andrei Năstase nu va fi prezent. Un jurnalist s-a oferit a fi moderator După ce candidatul PSRM la alagerile locale noi, Ion Ceban, la invitat la dezbateri zilnice pe candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, a doua zi consecutiv acesta nu se va prezenta. Asta reiese dintr-un comunicat al Platformei DA care va susține o conferință de presă, susținută la aceeași oră, însă cu o altă locație, la care urmau să aibă loc dezbaterile la Arcul De Triumf din centrul capitalei. Potrivit unui comunicat al Platformei DA, aceștia urmează să susțină astăzi o conferință de presă la ora 12.00, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Armenească. Însă la această oră este preconizată dezbaterea dintre cei doi. Astfel, reiese că Andrei Năstase nu va fi pezent la dezbaterile organizate de Ion Ceban. Ieri, Ceban a organizat dezbaterea din fața Arcului de Triumf, asta deși Andrei Năstase, candidatul Platformei DA, nu s-a prezentat. După ce în urmă cu două zile, socialistul l-a invitat pe Năstase să «discute exclusiv despre capitală». Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari a spus că Andrei Năstase va participa la orice dezbatere, însă organizată de către mass-media. De menționat, că jurnalistul Gheorghe Gonța, printr-o postare pe Facebook a anunțat că a acceptat propunerea de a modera dezbaterea dintre candidații Ion Ceban și Andrei Năstase la ora 12.00 în fața Arcului de Triumf. Sursă: unimedia.info Record În a doua zi de dezbateri, inițiate de Ion Ceban, Andrei Năstase nu va fi prezent. Un jurnalist s-a oferit a fi moderator apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:20
Ambasada Israelului s-a plâns marţi de o parodie olandeză a cântecului Nettei Barzilai, câştigătoarea Eurovision-ului 2018, calificând-o drept „ruşinoasă” şi „de prost gust”. Sâmbătă seară, Sanne Wallis de Vries, actriţă şi artistă de cabaret olandeză, a interpretat propria sa versiune a cântecului „Toy», în cursul unei emisiuni difuzate la televiziunea naţională. Costumată într-un kimono multicolor similar celui purtat de Netta Barzilai la finala Eurovision de pe 12 mai, Sanne Wallis de Vries reia în parodia sa chicotelile şi mişcările de dans ale cântăreţei israeliene, scrie digi24. Olandeza a modificat însă versurile din „Toy», inspirate în varianta originală din mişcarea #MeToo, pentru a difuza un mesaj politic, asociindu-le cu difuzarea de înregistrări video cu manifestanţii palestinieni şi cu zidurile ridicate la frontiera israeliană. „Uitaţi-vă la mine, sunt o mică ţară fermecătoare, liderii lumii îmi mănâncă din palmă cu curaj şi cu un sărut sting toate incendiile”, cântă Sanne Wallis de Vries. „Uitaţi-vă ce frumos este când lansez bombe. Oh da, Israelul câştigă în continuare. De 70 de ani, sărbătoarea continuă”, adaugă cântăreaţa. Această parodie a fost difuzată la câteva zile după violenţele criminale din Fâşia Gaza, unde, pe 14 mai, ziua inaugurării de către SUA a ambasadei lor de la Ierusalim, 62 de palestinieni au fost ucişi în timpul manifestaţiilor de tiruri ale soldaţilor israelieni. Aceasta „comportă din nefericire aluzii antisemite cum ar fi batjocura faţă de mâncarea kosher sau referinţele la bani, în vechea tradiţie antievreiască”, a reacţionat Ministerul israelian al Afacerilor Externe într-o scrisoare trimisă televiziunii olandeze BNNVARA şi MAE olandez. „Să arăţi înregistrări video triste şi deprimante pe fundalul cântecului câştigător al Eurovision nu este numai de prost gust, ci şi inadmisibil şi ruşinos”, adaugă ministerul. „Evenimentele de săptămâna trecută (de la 14 mai) sunt abordate de o manieră satirică”, a explicat BNNVARA, precizând că parodia „nu este în niciun caz o critică la adresa comunităţii evreieşti”. Artista Sanne Wallis de Vries a refuzat orice comentariu, potrivit grupului radioteleviziunii publice NOS. Sursă: unimedia.info Record O parodie olandeză a cântecului câştigător la Eurovision provoacă furie în Israel apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:10
La Cimișlia au fost găsite urme ale unor aşezări din perioada romană Descoperire arheologică extrem de valoroasă în localitatea Sagaidac din raionul Cimişlia. Urme ale unor aşezări umane vechi, din perioada romană, au fost găsite în urma unor săpături. De cîteva zile, în localitatea Sagaidac au loc săpături. Arheologii au găsit mai multe artefacte, numeroase gropi de provizii, un bordei şi mai multe instalaţii de foc din perioada romană, transmite Știri.md cu referire la Prime.md. Specialiştii cred acesta ar fi cel mai valoros sit din acea perioadă descoperit pînă acum. Cercetările sînt efectuate pe un cîmp, pe care Administraţia de Stat a Drumurilor urmează să construiască o şosea. Arheologii au găsit şi urme ale unei necropole. Sursă: prime.md Record La Cimișlia au fost găsite urme ale unor aşezări din perioada romană apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:01
Pierderi de aproape 39 milioane de lei, înregistrate de 7 entități ale Consiliului Municipal Chișinău Primăria Capitalei anunță că 23 de entități fondate de Consiliul municipal Chișinău au generat, anul trecut, un profit de 20,5 milioane lei, iar alte 7 entități au raportat pierderi în mărime de 38,9 milioane de lei. Datele au fost prezentate de Direcția management financiar în cadrul raportului activității economico-financiare a subdiviziunilor și entităților economice din cadrul Primăriei municipiului Chişinău. De asemenea, în anul 2017 au fost calculate defalcări în mărime de 3,8 milioane de lei și transferate în bugetul local 678.600 lei. Pentru anul 2018, sunt estimate defalcări în bugetul municipal în mărime de circa 6,1 milioane de lei. Sursă: radiochisinau.md Record Pierderi de aproape 39 milioane de lei, înregistrate de 7 entități ale Consiliului Municipal Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:01
Pe 11 trasee naționale sîntem monitorizați de radarele poliției Echipajele mobile ale INP, dotate cu dispozitive pentru măsurarea vitezei de deplasare de tip ,,RADAR”, astăzi, vor activa pe drumurile publice naționale și republicane: M 1/R 3: pe segmentul r-l Ialoveni; R 1: pe segmentul r-l Strășeni; M 3: Chișinău – Comrat – Giurgiulești, km 77 – 129; M 5: Criva – Bălți – Chișinău,km 39 – 90; km 91 – 133; R 2: Chișinău – Bender, km 22 – 54; R 13: Bălți – Florești – R 14, km 86 – 101; R 20: Orhei – Rezina, km 0 – 23; R 34: Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, km 67 – 125; M1/R33/R 34/ G 98: pe segmentul r-l Hîncești; R 3/ M 3/R 26: pe segmentul r-l Cimișlia; R 3: pe segmentul r-l Leova. Serviciul ”InfoTrafic” al INP, recomandă conducătorilor auto: -să se conformeze necondiţionat semnelor/indicaţiilor agenţilor de patrulare; -să păstreze distanța de deplasare între autovehicule; -să nu staționaeze vehiculul în locurile în care crează obstacole în trafic; -să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la respectarea Regulamentului circulației rutiere. Sursă: noi.md Record Pe 11 trasee naționale sîntem monitorizați de radarele poliției apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:50
Icoana şi părticele din moaştele Sfintei Matrona de la Moscova vor fi aduse la Chișinău Icoana Fericitei Matrona de la Moscova, dar şi părticele din moaştele acesteia, au fost aduse spre închinare în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din mun. Chișinău, str. Cornului 8, sectorul Buiucani. Sfințeniile se vor afla la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, până la data de 31 mai 2018. Sursă: provincial.md Record Icoana şi părticele din moaştele Sfintei Matrona de la Moscova vor fi aduse la Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:40
Autostrada care „unește” România și R. Moldova, prioritate în Guvernul României Peste 750 km de autostradă ar putea fi construiţi în România în baza noii legislaţii adoptate de autoritățile de la Bucrești privind parteneriatul public-privat (PPP), scrie capital.ro. Astfel, Unul dintre proiectele de autostrăzi vizează autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 100 de kilometri şi va include şi un pod peste Prut, astfel încât autostrada să se descarce în reţeaua rutieră a Republicii Moldova. Conform datelor prezentate de vicepremierul Viorel Ştefan, autostrada Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni 100 km+ Pod peste Prut, parte a Coridorului V, inclusă în Masterplanul de Transport, proiect care asigură legătura Moldovei cu Transilvania şi Europa, este cap de listă în Strategia Parteneriatelor Public-Private. Potrivit documentului citat, autostrada Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni 100 km+ Pod peste Prut asigură conectare la sectoare de autostradă aflate în implementare, legătura cu orașul Chişinău şi Republica Moldova. Sursă: capital.ro Record Autostrada care „unește” România și R. Moldova, prioritate în Guvernul României apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:30
Veste bună pentru transportatorii care stau pe teritoriul Ucrainei Transportatorii din Moldova vor avea posibilitatea să stea mai mult de 90 de zile pe teritoriul Ucrainei, după semnarea Protocolului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto din 20 martie 1993. La Ministerul Economiei și Infrastructurii au avut loc negocierile pe marginea proiectului Protocolului. În mod special, discuțiile s-au axat pe subiectul ce ține de excluderea echipajelor antrenate la efectuarea serviciilor de transport rutier din lista persoanelor care cad sub incidența legislației migraționale. În prezent, conducătorii auto care prestează servicii de transport internațional nu se pot afla mai mult de 90 de zile cumulativ pe teritoriul Ucrainei, pe parcursul unei perioade de 180 de zile. În urma negocierilor, părțile au parafat textul proiectului Protocolului la Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto. În timpul apropiat, vor fi finalizate procedurile interne pentru semnarea acestui Protocol. Negocierile au fost purtate de delegația Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, și delegația Ucrainei, condusă de Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin. Sursă: stiri.md Record Veste bună pentru transportatorii care stau pe teritoriul Ucrainei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:20
Starea de sănătate a fetiţei lovite de mașina Poliției în Chișinău Inspectoratul General de Poliție (IGP) a pornit o anchetă de serviciu în cazul tamponării unei fetițe de 8 ani de către un echipaj de poliție. Totodată, în acest caz a fost pornit și un proces contravențional pentru „stabilirea tuturor circumstanțelor”. Potrivit unui comunicat de presă al IGP, echipajul din cadrul Direcției de Poliție al municipiului Chișinău se deplasa la o chemare cu automobilul de model Dacia Logan, având girofarul inclus. În comunicat se arată că minora „traversa strada neregulamentar, fiind fără supravegherea unui adult”. “„Ulterior, fetița a fost transportată la spital de către un alt echipaj al poliţiei, fiind spitalizată, careva leziuni grave nu a avut de suferit, astfel, copilul se află în afara oricărui pericol”, se spune în comunicat. Solicitat de СrimeMoldova, Victor David, tatăl victimei, a comunicat că fetița rămâne internată în spital cu comoție cerebrală. Copila a rămas și fără un dinte. Tatăl minorei a precizat că la automobilul poliției era inclus semnalul luminos al girofarului, dar nu și cel sonor. Totodată, în apropiere este un indicator care atenționează șoferii despre prezența copiilor. „Este o grădiniță, iar fetița se juca acolo. Peste drum e casa noastră. Ea a vrut să vină acasă și a făcut doar un pas, la cel de al doilea a fost lovită. Polițistul de la volan nu s-a asigurat și a mers cu viteză. Poate dacă era inclus semnalul sonor al girofarului, era altfel”, a precizat David. Potrivit unor surse din poliție, fratele lui Radu Harti, polițistul care a tamponat minora, ar deține o funcție de conducere în cadrul poliției. Sursă: crimemoldova.com Record Starea de sănătate a fetiţei lovite de mașina Poliției în Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:10
Rusia a anunţat un tir reuşit cu patru rachete intercontinentale Bulava Rusia a efectuat cu succes vineri un tir cu patru rachete balistice intercontinentale Bulava de pe submarinul nuclear Iuri Dolgoruki, a anunţat armata într-un comunicat citat de agenţiile de presă guvernamentale, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES. Submarinul a efectuat un tir sub apă, în Marea Albă, spre un teren de testare militară de pe peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus, potrivit flotei nordului, a relatat agenţia de stat TASS. Este pentru prima dată când marina militară rusă lansează atât de multe rachete de pe acest tip de submarin, a adăugat agenţia citată. Iuri Dolgoruki, un submarin de 14.720 din clasa Borei, a fost creat special pentru acest tip de rachetă. El a fost testat pentru prima dată în mare în 2009. Provenită din racheta Topol-M sol-sol (SS-27 în nomenclatura americană), Bulava este menită să fie lansată de pe un submarin. Cu o rază de acţiune de 8.000 km, Bulava (SS-NX-30 în clasificarea NATO) poate fi dotată cu zece focoase nucleare. Sursă: moldpres.md Record Rusia a anunţat un tir reuşit cu patru rachete intercontinentale Bulava apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:01
Siguranţă în lumea virtuală. Guvernul propune noi măsuri pentru a apăra copiii de capcanele din internet Companiile care prestează servicii de acces la internet vor trebui să ofere utilizatorilor posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului cu impact negativ asupra copiilor. De asemenea, pe site-urile acestora vor trebui să existe informaţii privind siguranţa în spaţiul virtual. Toate se conţin într-un proiect de lege care îi va proteja pe minori de capcanele de pe Internet, inclus pe agenda de azi a Guvernului. Iniţiativa a venit în urma unui studiu realizat de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă «SocioPolis» care a scos la iveală date îngrijorătoare. Potrivit cercetării, peste 16 la sută dintre copii s-au ciocnit involuntar pe internet cu imagini cu caracter sexual. Iar fiecare al cincilea copil cu vârsta între 12 şi 15 ani s-a pomenit cu parola spartă de pe o reţea de socializare. Printre acţiunile riscante ale adolescenţilor pe internet semnalate de autorii studiului este şi faptul că o treime dintre copii îşi caută prieteni în mediul online. 30 la sută fac cumpărături în magazinele virtuale, iar 13 % procură jocuri online. De asemenea, copiii trimit fotografii şi secvenţe video, dar şi încredinţează parola de la poşta electronică sau de la profilul de socializare altor persoane. Iar opt la sută fac schimb de date personale. Cifrele arată că o parte semnificativă dintre copii nu cunosc riscurile unor astfel de acţiuni. Studiul a fost efectuat în noiembrie 2017 pe un eşantion de 1450 de copii cu vârste între 12 şi 15 ani. Autorii proiectului de lege, spun că modificările propuse sunt necesare pentru că în prezent legislaţia nu stipulează măsuri clare pentru siguranţa copiilor în spaţiul virtual. Totuşi unii furnizori de servicii, deja asigură, la solicitare, accesul abonaţilor săi la aplicaţii de filtrare a conţinutului dăunător pentru copii. Sursă: publika.md Record Siguranţă în lumea virtuală. Guvernul propune noi măsuri pentru a apăra copiii de capcanele din internet apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 6 ore
09:50
Meghan Markle, prima apariţie oficială ca ducesă de Sussex. A participat la o petrecere în cinstea socrului său Ducele şi ducesa de Sussex au participat marţi la primul eveniment oficial în calitate de cuplu căsătorit. Harry şi Meghan, alături de 6000 de invitaţi, l-au sărbătorit pe prinţul Charles, la palatul Buckingham. A fost prima apariţie oficială a lui Meghan Markle ca ducesă de Sussex. Aceasta a ales să poarte o rochie Goat şi o pălărie semnată Philip Treacy, scriu cei de la Mediafax. Sursă: mediafax.ro Record Meghan Markle, prima apariţie oficială ca ducesă de Sussex. A participat la o petrecere în cinstea socrului său apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.