Ultime mișcări pe tabla de șah electoral

Europa Libera, 16 mai 2018 19:20

Contestația PUN cerînd eliminarea lui Ion Ceban din cursa electorală nu are practic șanse de reușită.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
12:40
Primăria Chișinău a anunțat că 23 de entități fondate de Consiliul municipal al capitalei au avut, anul trecut, un profit de 20,5 milioane lei, în timp ce șapte entități au declarat pierderi în mărime de 38,9 milioane de lei.Potrivit Radio Chișinău, datele au fost prezentate de Direcția management financiar în cadrul raportului activității economico-financiare a subdiviziunilor și entităților economice din cadrul Primăriei municipiului Chişinău.
12:31
Statele Unite au cerut, din nou, Rusiei să pună capăt agresiunii din Ucraina și să respecte angajamentele din acordul de la Minsk. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat, Heather Nauert, a declarat că este una din cele mai sângeroase săptămâni din anul acesta în estul Ucrainei, unde în luptele cu separatiștii și-au pierdut viața cinci soldați ucraineni, iar alți 23 au fost răniți.Confruntările armate au afectat și populația civilă. Un copil de 13 ani și tatăl său au fost uciși în explozia unui proiectil de artilerie ce a lovit casa lor pe teritoriul controlat de forțele guvernamentale. Obuze au lovit și conducta cu clor a stației de epurare a apelor din Donețk.Departamentul de stat consideră că Moscova controlează violențele din estul Ucrainei și ar putea, dacă dorește, să le pună capăt. „Rusia susține că încearcă să protejeze populația vorbitoare de limbă rusă, dar, așa cum a declarat în repetate rânduri reprezentantul special la negocierile pentru Ucraina, Kurt Volker, acum nu mai există un loc mai periculos pentru populația rusă în lume decât estul Ucrainei”, a spus Nauert.Potrivit ei, militari ruși, ucraineni și oameni pașnici continuă să moară într-un conflict declanșat de guvernul rus cu sprijinul forțelor pe care acesta le aprovizionează, le ghidează și le înarmează. Iar în timp ce Rusia cheltuie sume enorme sprijinind violența în estul Ucrainei, economia rusă continuă să stagneze, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului de stat.
Acum 4 ore
11:01
Premiile și noutățile ultimei ediții a festivalului internațional de film de la Cannes.
10:40
„Șansa cuceririi Chișinăului e una unică” (I.Chifu / Deschide.md)
10:01
Ministerul culturii de la Moscova a propus restricționarea serviciilor turistice online ale platformei booking.com pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la sancțiunile americane.Potrivit RBK, ministerul rus al culturii a expediat o scrisoare agenției de stat Rosturism, cerându-i să examineze „propunerea privind interzicerea activității Booking.com pe teritoriul Federației Ruse” și să ofere un răspuns până pe 4 iunie.Rosturism a anunțat că va consulta mai întâi opinia organizațiilor de profil.Recent, o inițiativă similară a lansat unul din operatorii turistici importanți din Rusia, care a cerut să fie introduse restricții la serviciile booking.com doar pentru clienții și hotelurile din interiorul țării, dar nu și pentru rezervările pe care rușii le-ar face în străinătate sau ale străinilor care vor să călătorească în Rusia.Platforma booking.com, care permite rezervarea online a hotelurilor și biletelor în întreaga lume, a fost înființată în 1996 și aparține companiei americane Booking Holdings.Marți, Duma de Stat a Rusiei a adoptat în ultima lectură o lege „ca răspuns la sancțiunile SUA și ale altor țări” și care permite guvernului de la Moscova să „interzică sau suspende cooperarea cu state ostile”.
Acum 6 ore
08:40
Autoritățile de la Kiev fac tot posibilul pentru a-i elibera pe deținuții politici ucraineni din Rusia și pe ostatecii din regiunile controlate de separatiști în estul Ucrainei, a declarat președintele Petro Poroșenko.Într-o conferință de presă susținută la Kiev, marți, împreună cu președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, Poroșenko a spus că tema eliberării cetățenilor ucraineni este abordată la toate negocierile cu partenerii europeni și americani, pentru ca aceștia să exercite presiuni asupra Rusiei.Marți, la Kiev, în fața administrației prezidențiale a început o acțiune în sprijinul eliberării regizorului ucrainean Oleh Sențov, deținut în Rusia sub acuzația de terorism, activiștii cerând mai multe eforturi din partea autorităților Ucrainei. Pe 14 mai, Oleh Sențov a început o grevă a foamei pentru eliberarea a 64 de deținuți politici ucraineni din Rusia.
Acum 12 ore
05:40
Ce viaţă o fi avut sătenii aceia dacă aleg reprezentantul unui partid al cărui lider are probleme cu justiţia?
04:20
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei
Acum 24 ore
20:40
Șeful companiei Facebook, Mark Zuckerberg, a cerut scuze marți legislatorilor din Parlamentul European pentru o mare scurgere de date. Zuckerberg a acceptat să răspundă întrebărilor despre cum a ajuns firma de consultanță politică Cambridge Analytica în posesia datelor personale a 87 de milioane de utilizatori FB, din care 2,7 din UE. În remarcile din deschiderea audierii de la Bruxelles, Zuckerberg a spus că „în ultimii câțiva ani nu am fost capabili să împiedicăm folosirea instrumentelor pe care le-am creat - ca instrumente ale răului”. Apariția lui Zuckerberg la Parlamentul European a avut loc cu 3 zile înainte să intre în vigoare noi reguli UE privind protecția datelor personale ale consumatorilor.
20:40
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a sugerat marți că un plănuit summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea fi amânat, spunând că reuniunea „s-ar putea să nu iasă la 12 iunie”. Trump a sugerat posibilitatea amânării summitului la o întâlnire avută marți la Casa Albă cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, la care cei doi lideri au căutat să-și coordoneze strategiile pentru un rezultat bun al summitului cu Fenianul. Trump le-a spus reporterilor: „Dacă nu iese acum, poate va ieși mai târziu”, reflectând potrivit AP recente regrese în procesul de reconciliere dintre cele două Corei. Nordul s-a retras săptămâna trecută din proiectul unor tratative de pace cu sudul, invocând continuarea exercițiilor militare comune ale Washingtonului și Seulului și amenințând să abandoneze plănuita întâlnire Trump-Kim din cauza insistenței americane privind denuclearizarea peninsulei.
20:10
La insistenţa unor asociaţii de părinţi Ministerul Educaţiei a introdus reguli sanitare moderne, ce presupun, între altele, acces la apă şi săpun. Însă de la scris până la făcut e cale lungă.
19:50
Candidatul PPDA Andrei Năstase nu a dat curs invitației contracandidatului Ion Ceban din partea socialiştilor de a participa începând de azi la dezbateri publice în centrul capitalei.
18:50
Europarlamentarul lituanian consideră că influența rusească va crește în Moldova odată cu apropierea alegerilor parlamentare.
18:10
Initata de astăzi este Marina Şupac.
18:01
Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că directoarea societății „Apă Canal Chișinău”, Veronica Herța, și-a dat demisia din cauza presiunilor liderului PD Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook, marți, Chirtoacă a spus că Herța „este un manager recunoscut și respectat de toți”, iar înlocuitorul ei, Valeriu Meșca, este un aliat al lui Plahotniuc. Herța, aflată la conducerea „Apă Canal Chișinău”, din septembrie 2016, nu și-a motivat demisia anunțată marți pe Facebook, dar s-a lăudat în aceeași postare că sub conducerea ei societatea a reușit să evite falimentul și să deblocheze finanțarea din partea donatorilor externi.
18:01
Președintele Igor Dodon a condamnat recentul marș al minorităților sexuale din capitală, ca și faptul că poliția a respins încercarea unor militanți religioși de a-l curma înainte de vreme, ca în anii trecuți. Vorbind marți la Chișinău în compania unui cunoscut activist anti-gay din Statele Unite, Dodon a spus că marșul LGBT ar fi trebuit să se țină în clădirea guvernului moldovean, nu pe străzile capitalei. Marșul Solidarității LGBT a avut loc la Chișinău la 19 mai 2018, și pentru prima dată în istoria sa a mers până la capătul traseului stabilit. Poliția a oprit zeci de extremiști ortodocși însoțiți de preoți și copii şi reprezentanţi ai organizaţiei extremiste Noua Dreaptă care au vrut să atace marşul comunității LGBT.
17:40
Cel puțin 32 de oameni au fost uciși într-o explozie în sudul Afganistanului și în atacuri din estul țării, pe fondul intensificării ofensivei de primăvară a Talibanilor. În orașul sudic Kandahar oficialii au spus că au fost uciși cel puțin 16 oameni, iar peste 30 au fost răniți când dispozitive explozive plasate în două containere au detonat în vreme ce experții încercau să le neutralizeze. Serviciul de securitate NDS a spus că bombele fuseseră descoperite în curtea unui atelier. Autoritățile spun că printre victime sunt atât civili, cât și membri ai forțelor de securitate afgane. Nimeni nu și-a asumat de îndată răspunderea. Între timp, în provincia estică Ghazni, oficialii au spus marți că cel puțin 14 ofițeri de poliție au fost uciși într-o serie de atacuri ale militanților.
16:40
Human Rights Watch a cerut șefilor de stat și de guvern să nu participe la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale la Fotbal din Rusia, programată la 14 iunie, la Moscova, în semn de protest față de rolul Rusiei în conflictul sirian. Organizația internațională pentru drepturile omului a spus într-un comunicat de presă că Rusia „poartă o parte din răspundere nu doar pentru încălcările pe care le face ea însăși, dar și pentru cele comise de aliatul ei (regimul sirian)”. „Liderii străini ar trebui să-i arate președintelui (rus Vladimir Putin - n.r.) că dacă nu schimbă macazul, punând capăt atrocităților comise de forțele ruse și siriene în Siria, nu-și vor lua în primire fotoliile din secția VIP” a stadionului moscovit Lujniki la 14 iunie, a spus directorul executiv al organizației, Kenneth Roth. Turneul final al Cupei Mondiale din Rusia durează până la 15 iulie.
16:40
Președintele Igor Dodon a făcut apel ca în campania pentru turul al doilea al alegerilor locale să nu se facă „geopolitică”, repetând în acest fel un slogan al candidatului socialist la primăria capitalei Ion Ceban, care se confruntă la 3 iunie cu Andrei Năstase. Într-o postare pe Facebook, Dodon a scris că mai importante decât părerile geopolitice sunt calitățile candidatului. La o conferință de presă duminică seara, după ce a obținut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin, Ceban a declarat: „Să ne axăm în exclusivitate pe problemele municipiului Chișinău, lăsând la o parte factorul politic, geopolitic, de orice altă natură, care nu se referă la administrarea municipalității”.
16:40
Centrul pentru Jurnalism Independent a spus că multe din posturile de televiziune nu au reflectat echidistant campania electorală pentru alegerile locale de duminică. În cel de-al patrulea raport pe această temă, prezentat marți în capitală, CJI a spus că din cele 10 posturi TV monitorizate în perioada 12-19 mai, majoritatea „nu au oferit acces egal tuturor candidaților, nu au asigurat pluralismul de opinie și nu au reflectat corect și echidistant campania electorală”. Potrivit „Ziarului de Gardă”, tot marți Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a constatat încălcarea de către posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și STS Mega a echilibrului şi pluralismului politico-social în buletinele de știri, dar le-a sancționat doar cu avertizare publică.
16:30
Legislativul Rusiei a aprobat marți o lege care ar putea bloca exporturi cruciale către Statele Unite și importuri rusești din Statele Unite și alte țări. Legea elaborată de Duma de Stat ca răspuns la cele mai recente sancțiuni americane prevede o gamă largă de restricții pentru firmele americane active în Rusia și pentru cooperarea cu Statele Unite, informează AP. Printre altele, noua lege permite președintelui rus să „interzică sau suspende cooperarea cu state ostile” și să interzică importurile de bunuri din țări nenumite. Mulți legislatori care au votat marți în Dumă au spus că legea este un „avertisment” împotriva unor eventuale noi sancțiuni occidentale.
Ieri
11:40
Primul președinte al României postcomuniste, Ion Iliescu a fost chemat marți la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință extinderea anchetei în Dosarul Revoluției, potrivit Digi 24. Fostul președinte este acuzat de infracțiuni împotriva umanității. Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar a anunţat că, în urma anchetei în dosarul „Revoluţiei”, s-a ajuns la concluzia că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.În cazul lui Ion Iliescu, s-a cerut urmărirea penală pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale” (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele Consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive”.Pe 13 aprilie 2018, preşedintele României, Klaus Iohannis a aprobat cererea procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, relatează „Hotnews”.
11:40
Vicepreședintele american Mike Pence a l-a avertizat pe liderul nord-coreean Kim Jon Un să nu încerce „să-l joace” pe președintele Donald Trump la întâlnirea pe care urma să o aibă pe 12 iunie. Într-un interviu cu postul de televiziune Fox News, Pence a confirmat totodată că Trump este pregătit să părăsească în orice moment summitul, dacă discuțiile nu aduc rezultate. Coreea de nord a amenințat că ar putea anula summitul din iunie, după ce noul consilier american pentru securitate națională John Bolton a sugerat că Statele Unite ar putea urma în Coreea de nord, „scenariul de denuclarizare a Libiei”. În 2003, fostul lider libian Muammar Gaddafi a semnat cu Occidentul un acord prin care renunțat la programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale, iar opt ani mai tîrziu a fost răsturnat de la putere și executat într-o revoluție susținută de Occident.
10:30
O serie de jurnaliști occidentali, din Rusia și China – toți aprobați de Fenian – vor observa închiderea poligonului subteran pentru teste nucleare din Coreea de Nord, distrus recent de o serie de explozii. Nu au fost admiși nici experți independenți, care ar fi putu confirma, cum cer Statele Unite „închiderea definitive și ireversibilă” a poligonului. Este una din condițiile puse pentru întrevederea președintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kin Jong Un. Acesta s-a declarat dispus să facă o serie de concesii pentru a obține summitul cu Trump dar în ultimul timp Fenianul a reluat avertismentele că s-ar putea renunța la întrevedere dacă singurul scop este „denuclearizarea totală” a țării.
10:20
Interviul dimineții cu directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor despre colaborarea moldo-franceză în valorificarea patrimoniului cultural.
09:01
„Alegerile din Chișinău demonstrează că PDM nu este atotputernic” (Andrei Popov/infotag.md).
08:30
Noul premier al Italiei ar putea fi un necunoscut, fără nici o experiență politică: este vorba despre avocatul şi profesorul de drept Giuseppe Conte (54 de ani) , propus de noua coaliție populistă formată din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga , partid de extrema dreaptă. La alegerile legislative italiene din 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul anti-sistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe locul trei. Liga şi M5S au făcut public vineri un „contract de guvernare" care ar pune capăt austerităţii şi „dictatelor" Bruxellesului. Acordul de guvernare promite și măsuri extrem de ferme împotriva imigraţiei.
08:30
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat luni că „nu există soluţie alternativă" la acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras unilateral. A fost o reacție la discursul secretarului de stat american Mike Pompeo, care a prezentat noile condiții pentru ca America să semneze un alt acord cu Iranul. El a enumerat 12 condiţii între care limitări mult mai drastice în domeniul nuclear, abandonarea oricărui program de dezvoltare a rachetelor care ar putea transporta focoase nucleare și schimbarea strategiei iranienie în Orientul Mijlociu. „Uniunea Europeană este şi va rămâne angajată în favoarea continuării punerii în aplicare complete şi efective a acordului,atât timp cât Iranul îşi va respecta toate angajamentele legate de programul nuclear, cum a făcut până în prezent", a declarat Federica Mogherini.Pompeo i-a avertizat, de asemeni, pe europeni că întreprinderile care vor face afaceri cu Iranul în sectoarele interzise de sancţiunile americane „vor fi trase la răspundere". Vineri, Comisia Europeană a lansat procedura oficială de activare a „legii de blocaj" (blocking status) gândită să contracareze efectele sancţiunilor americane.Marea Britanie, principalul aliat al Statelor Unite se declară și ea sceptică cu privire la perspectiva negocierii unui nou acord nuclear cu Iranului. Aflat la Buenos Aires pentru reuniunea G 20, ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a afirmat luni că va fi „foarte dificil" să se încheie un nou acord. Acordul initial, a spus Johnson, „apără lumea împotriva unei bombe nucleare iraniene şi, în schimb, le oferă iranienilor avantaje economice notabile". „Americanii au întors spatele la asta", a adăugat el, menţionând că subiectul va fi „cu siguranţă" discutat în cursul G20.Principalele șase puteri ale lumii și Iranul au încheiat în 2015 actualul acord nuclear care cere Iranului să-și limiteze drastic programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.La Teheran, preşedintele iranian Hassan Rouhani a reacționat cu duritate la declarațiile secretarului de stat american Pompeo, afirmând că Statele Unite nu pot decide soarta Iranului. „Cine sunteţi voi să decideţi pentru Iran şi pentru lume? Lumea de astăzi nu acceptă ca America să decidă pentru lume deoarece ţările sunt independente [...] acea epocă s-a terminat... Vom continua pe calea noastră cu sprijinul naţiunii noastre", a Hassan Rouhani.
08:30
Statele Unite au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Georgia și au promis guvernului de la Tbilisi mai mult sprijin economic și în domeniul securității. Vorbind la Washington, la reuniunea parteneriatului strategic americano-georgian, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că „Statele Unite condamnă cu hotărâre ocupația rusă din Georgia”. După scurta confruntare ruso-georgiană din vara lui 2008, trupele rusești au rămas în regiunile separatiste ale Georgiei, Oseția de sud și Abhazia. Pompeo a mai declarat că Statele Unite sprijină în principiu și admiterea Georgiei în NATO, perspectivă care a fost pentru prima dată discutată la summitul NATO din România din aprilie 2008.
08:10
Cred că cel mai mult ar trebui să se discute despre cum 65% din alegători nu vor să voteze.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.