Ultime mișcări pe tabla de șah electoral

Europa Libera, 16 mai 2018 19:20

Contestația PUN cerînd eliminarea lui Ion Ceban din cursa electorală nu are practic șanse de reușită.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 12 ore
21:10
Misiunea OSCE în R. Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiile militare de traversare a Nistrului desfășurate în Zona de Securitate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse, pe 14 și 15 august. Într-un comunicat, se spune că misiunea a trimis în zonă o echipă de observatori, dar aceștia au fost împiedicați să urmărească exercițiile. În comunicat se mai spune că aplicațiile militarilor ruși trebuiau coordonate în cadrul Comisiei Unificate de Control, organism multilateral care supraveghează Zona de Securitate, dar coordonarea nu s-a făcut. Autoritățile moldovene au criticat exercițiile militare rusești pe care le-a numit „provocatoare”.
Acum 24 ore
20:10
Noul an academic va începe în Moldova cu un deficit de peste 2000 de profesori, dar cifrele reflectă situaţia din aprilie.
18:40
Invitata de astăzi este Marina Colun.
18:20
Patronatele critică „punţile” între sărbători pentru că afectează activitățile economice.
17:40
În 2018 au avut loc deja aproape 200 de antrenamente militare în regiunea estică, mult mai multe decât în anii trecuți.
16:40
În Statele Unite, jurații vor audia astăzi pledoariile finale în primul proces penal al lui Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui Donald Trump. Manafort este acuzat că a ascuns venituri de cel puțin 16 milioane de dolari între 2010 și 2014 pentru serviciile de consultanță acordate fostului președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și altor politicieni ucraineni. Autoritățile americane au obținut probe datorită anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller în chestiunea amestecului rusesc în campania prezidențială americană din 2016 în sprijinul lui Trump. La audierile de marți la un tribunal federal din Alexandria, Virginia, Manafort a refuzat să depună mărturie în apărarea sa. În septembrie, i se va deschide al doilea proces, la Washington DC, în baza acuzațiilor aduse de ancheta Mueller de conspirație, spălare de bani și neînregistrare ca agent străin.
16:40
Ministerul Apărării din Ucraina spune că un militar ucrainean a fost ucis și trei au fost răniți în ciocniri cu separatiștii sprijiniți de Rusia în estul țării. Kievul a acuzat astăzi combatanții separatiști de violarea multiplă a armistițiului în ultimele 24 de ore, când aceștia ar fi deschis focul de 46 de ori, folosind unități de artilerie, mitraliere, lansatoare de grenade și mortiere. Forțele separatiștilor au lansat acuzații asemănătoare la adresa forțelor guvernamentale. Peste 1300 de oameni au fost uciși în Donbas de la declanșarea conflictului între guvernul de la Kiev și separatiștii pro-ruși, în aprilie 2014. Cel mai recent, un acord de încetare a focului a fost încheiat la sfârșitul lui 2017, dar părțile se acuză frecvent de violarea acestuia.
16:20
Autoritățile afgane spun că talibanii au atacat câteva obiective militare din provincia nordică Baghlan, ucigând cel puțin 30 de soldați și polițiști. Potrivit autorităților locale, talibanii au incendiat câteva puncte de control și au deschis focul asupra unei baze militare în timpul nopții trecute. Relatările survin după anunțul de marți al Biroului ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare că între 110 şi 150 de civili au fost uciși său răniți în ultimele zile, în timpul unei ofensive a milițiilor talibane asupra capitalei provinciei Ghazni, din sud-estul Afganistanului.
16:20
Parlamentul Republicii Srpska, entitatea predominant sârbă a Bosniei şi Herțegovina, a anulat un raport privind masacrul de la Srebrenica, din 1995, în care se spune că forțele sârbilor bosniaci au ucis mii de musulmani bosniaci, violând legislația internațională. Deputații sârbilor bosniaci au considerat că raportul datând din 2004 și pregătit de guvernul precedent al republicii este părtinitor și au cerut actualului guvern să elaboreze unul nou. Votul parlamentului regional de la Banja Luka a fost criticat de membri ai parlamentului central din Sarajevo, care l-au numit o încercare de rescriere a istoriei și o mișcare electorală din partea liderului naționalist Milorad Dodik înainte de alegerile generale din octombrie.
15:40
Pe malul stâng al Nistrului, lângă Târnăuca, Slobozia, au apărut blindate și camioane fără semne distinctive, care anunță desfășurarea unor manevre militare rusești.
13:50
Autoritățile italiene au confirmat că un cetățean moldovean se numără printre victimele din Genova, unde prăbușirea unui pod rutier a ucis marți zeci de oameni. Consulatul moldovean în Italia se află în contact cu rudele decedatului, iar consulul general de la Milano s-a deplasat la Genova, a spus ministerul moldovean de externe într-un comunicat. Nu au fost făcute publice alte detalii despre victimă sau circumstanțele morții, precizându-se numai că avea cetățenie dublă, probabil și română. Procurorul general al Genovei, Francesco Cozzi, a declarat astăzi postului RAI că, potrivit unui bilanț provizoriu, numărul victimelor a ajuns la 42, inclusiv trei minori, dar căutarea supraviețuitorilor continuă. Aproximativ 35 de mașini și camionete au căzut de la înălțimea de 45 de metri când Podul Morandi, supranumit de localnici și Podul Brooklin, s-a prăbușit, în timpul unei furtuni, peste albia unui râu, o linie de cale ferată și două depozite. Podul conecta autostrăzile care duceau către vest spre Franța și către nord-est spre Milano. Premierul italian Giuseppe Conte și-a întrerupt vacanța pentru a vizita scena incidentului și a promis un plan extraordinar de inspectare a infrastructurii rutiere învechite, spunând că Italia „nu-și poate permite noi tragedii ca aceasta”.
12:10
Directoarea CIJ despre interesul în creștere pentru o disciplină opțională extinsă acum și la nivel gimnazial
11:10
Guvernul de la Chișinău a propus ca zilele 28, 29 și 30 august, anul acesta, să fie considerate zile de odihnă pentru bugetari, iar zilele de sâmbătă, 8 și 29 septembrie, precum și 27 octombrie - zile lucrătoare, transmite IPN. Autorul proiectului este ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, care și-a motivat propunerea prin faptul că zilele 27 și 31 august sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, de aceea „se consideră oportun ca în acest an bugetarii să aibă nouă zile de odihnă, din 25 august și până pe 2 septembrie”. Potrivit Codului Muncii, guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare.
10:50
Turcia a majorat taxele vamale pentru mai multe produse americane, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a dubla tarifele la importurile de oțel și aluminiu turcești.Printr-un decret semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan, taxele de import a băuturilor alcoolice americane au crescut cu 140%, la autoturisme – cu 120%, frunze de tutun – cu 60%. În plus, au fost majorate taxele pentru cosmetică, orez și cărbune. Ankara spune că a ripostat la ceea ce numește „atacurile premeditate ale administrației SUA” împotriva economiei turcești.La începutul lunii august, SUA au impus sancțiuni miniștrilor de externe și de justiție din Turcia, pentru încălcarea drepturilor omului. Ankara a răspuns simetric. La scurt timp, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat impunerea de taxe suplimentare pentru oțelul și aluminul din Turcia. Pe acest fundal, moneda turcă a cunoscut o devalorizare bruscă - de la începutul anului lira a pierdut 45% din valoarea sa.
Ieri
09:50
Despre experiența predării religiei în școli, de vorbă cu preotul paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, de la Costeşti
09:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei
08:50
„Rusia a integrat deja, de facto, sectorul de securitate din Transnistria ca și în cazul regiunilor separatiste din Georgia” (R.Vasiloi / Radio Chișinău)
08:20
Kremlinul a respins cererea de grațiere a lui Oleh Sențov depusă acum o lună de mama regizorului ucrainean care este deținut într-o închisoare la Cercul Polar. În răspunsul Kremlinului se spune că Oleh Sențov trebuie să depună cererea de grațiere în nume propriu și să o adreseze președintelui Vladimir Putin. Sențov se află de 94 de zile în greva foamei, cerând eliberarea tuturor deținuților politici ucraineni din Rusia. Avocatul său spune că în ultimele zile starea sănătății lui Oleh Sențov s-a înrăutățit foarte mult, dar acesta nu vrea să renunțe la greva foamei și nu acceptă să fie transferat la spital. Originar din Crimeea, Sențov a fost condamnat la 20 de ani închisoare sub acuzații de terorism pe care acesta le respinge categoric.
08:10
Unități blindate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) au desfășurat exerciții de forțare a râului Nistru, a anunțat Districtul militar de Vest al ministerului rus al apărării. La exercițiile de marți au participat circa 50 de șoferi, care în ajun au susținut proba la înot și părăsirea mașinii în caz de avarie. Blindatele rusești au efectuat diverse manevre în apă, au depășit obstacole și au ieșit pe malul drept al Nistrului. Exercițiile au avut loc la scurt timp după ample aplicații militare, desfășurate împreună cu structurile de forță ale regiunii secesioniste. Din 2014, după anexarea Crimeii de către Moscova și agresiunea Rusiei din estul Ucrainei, GOTR și militarii transnistreni desfășoară cu regularitate aplicații comune.
08:10
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat „îngrijorarea şi nedumerirea” în legătură cu ceea ce a numit „desfăşurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate”.Într-un comunicat de presă al delegației moldovene se arată că tehnica blindată de tip TAB și autocamioane fără numere de înmatriculare și fără însemne de apartenență au fost concentrate marți, 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca, raionul Slobozia, și în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din orașul Tiraspol.Patrule militare rusești, aflate ilegal în Zona de Securitate, au împiedicat reprezentanții delegației moldovene să inițieze măsuri de verificare.Eventuale exerciții cu forțarea râului Nistru au fost anunțate, cu o zi mai devreme, pe site-ul ministerului rus al apărării.Delegația Republicii Moldova a calificat aceste și alte acțiuni similare întreprinse în Zona de Securitate de la Nistru de către trupele militare ale Federației Ruse, precum și modul în care acestea au fost comunicate drept „provocatoare şi sfidătoare”, și o încălcare a mecanismului de menținere a păcii.
07:10
E un soi de putere care nu mai ţine cont de părerea omului, dar care îi aruncă din cînd în cînd cîte un covrig
14 august 2018
19:40
Studiul IDIS Viitorul constată că achiziţiile publice se fac la Orhei cu multiple abateri de la norma legală.
18:50
Procurorul general  al României, Augustin Lazăr a dispus marţi ca Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei. Decizia a fost luată după ce  au fost depuse plângeri penale împotriva ministrului de interne, a prefectului municipiului Bucureşti, a  conducerii Jandarmeriei Române şi a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.  În acest dosar au fost înregistrate până în prezent 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane, a mai precizat Parchetul General, citat de Hotnews.
18:00
Riscurile de contaminare nu mai sunt o îngrijorare serioasă în R.Moldova, pentru prima oară.
16:40
Comisia Europeană „urmăreşte îndeaproape evoluţiile din România” şi atrage atenţia că „violenţa nu poate fi niciodată o soluţie în politică”, se spune într-o declaraţie transmisă marţi, 14 august, la solicitarea Agerpres, de un purtător de cuvânt al Executivului european.În declarația cerută Comisiei după intervenția brutală a jandarmeriei împotriva demonstranților de vineri, 10 august, de la București, se mai arată că la Bruxelles sunt urmărite cu „îngrijorare” schimbările aduse legilor justiției, pentru că UE „acordă o mare importanţă independenţei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei”.
16:40
În capitala provinciei Ghazni, din sud-estul Afganistanului, între 110 şi 150 de civili au fost ucişi său răniţi în timpul asaltului milițiilor Taliban, a informat marți, 14 august, Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare.Milițiile talibane su lansat vineri un atac coordonat asupra capitalei provinciei Ghazni, iar până a doua zi au invadat şi au preluat controlul asupra celei mai mari părţi din oraş.Între timp se relatează că s-ar fi retras din nou în periferiile orașului.
16:10
În Italia, la Genova, s-a prăbușit un pod de autostradă. Zeci de persoane au murit sau au fost rănite.Podul rutier s-a prăbușit într-un canal al mării, pe o lungime de 100 de metri, în timpul unei furtuni puternice, care ar fi putut cauza și tragedia.
16:10
Invitata de astăzi este jurnalista Olga Gnatkova
15:50
La Londra, o maşină a lovit bariera de securitate din faţa Parlamentului britanic și a rănit două persoane, care au fost transportate la spital, a anunţat poliţia britanică.Poliţia a declarat că anchetează incidentul drept unul cu potențial „terorist”. Atentatorul a fost reținut, iar șeful diviziei antiteroriste a Scotland Yard, Neil Basu, a declarat ulterior că se pare că acesta a comis actul deliberat.Serviciul de ambulanţă din Londra a precizat că a fost și un al treilea rănit, care a primit însă îngrijiri la fața locului pentru răni minore.
15:50
În cursul manevrelor care au loc pe malul drept al Nistului, grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) se pregătește din nou, pentru al patrulea an consecutiv, să „forţeze” râul Nistru, potrivit unui comunicat al ministerului rus al apărării, citat de Deschide.md.În comunicat se menţionează că exerciţiile au drept obiectiv „depăşirea obstacolelor de pe râul Nistru”.Ministerul apărării de la Chișinău a cerut de fiecare data trupelor GOTR să se abţină de la astfel de manevre provocatoare, dar a fost ignorat.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.