Sunăm în România gratuit! Tarifele de roaming au fost anulate

Democracy.md, 16 mai 2018 19:10

Evoluțiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică Republica Moldova-România au fost examinate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușca, aflat în vizită în țara noastră. De asemenea, oficialii au discutat și despre posibilitatea eliminării tarifelor la roaming între cele două țări, similar cu practica din cadrul UE. Premierul Pavel Filip a remarcat importanța deosebită a acestor proiecte pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Accentul principal în acest sens este pus pe realizarea în termene cât mai restrânse a proiectului de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. În această ordine de idei, Pavel Filip a salutat, încă o dată, decizia de privatizare de către „Eurotransgaz” SRL (cu fondator unic SNTGN „Transgaz” SA) a ÎS „Vestmoldtransgaz”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
19:10
 Un cuplu din sudul Republicii Moldova a lucrat în străinătate, iar acum trei ani a decis să revină acasă, la copii. Familia a înființat propria prisacă, iar datorită suportului Uniunii Europene, a început să producă miere cu nuci. Afacerea s-a dezvoltată datorită grantului UE în valoare de peste 5.500 de euro și contribuției proprii, scrie IPN. PNUD Moldova menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că acum trei ani, soții Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au decis să revină din străinătate în satul natal Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga. Acasă au procurat o mică prisacă de la un prieten, iar astăzi au peste o sută de stupi.Spre deosebire de alți apicultori din regiune, care vând mierea societăților comerciale la preț angro, familia Cîvîrjic a întemeiat gospodăria țărănească și a început vânzarea mierii cu amănuntul.
18:10
 Angajaţii din sfera bugetară ar putea avea parte de o minivacanţă la sfârşitul lunii august. Asta după ce Conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor a expediat un demers premierului Pavel Filip, în care solicită ca şi zilele de 28, 29 şi 30 august să fie declarate libere. „Acest fapt se datorează în mare parte şi faptului că se sfârşeşte perioada estivală a anului, motiv pentru care mai mulţi salariaţi doresc să-şi formeze o minivacanţă”, se conţine în demersul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor.Instituţia consideră că solicitarea este determinată şi de productivitatea redusă a muncii în această perioadă.„În altă ordine de idei, reieşind din situația calendaristică descrisă, este de menţionat că productivitatea muncii va fi diminuată considerabil în cele trei zile lucrătoare”, mai spun liderii sindicali.
18:10
 În perioada 06 – 12 august 2018, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 475,1 milioane lei, fiind perfectate per total 10 960 declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămânii trecute, au fost relevate 286 de încălcări ale legislației vamale, care sunt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 43 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 175 250 lei.În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 128 841 traversări. Cele mai mari valori de trafic sunt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 24 256 și respectiv 15 524 traversări.
17:10
 Deși se întreprind măsuri pentru eficientizarea procedurii achizițiilor publice, problemele pe care le semnalează businessul sunt corupția, furturile, fraudele și interesele meschine. Achizițiile publice sunt percepute drept utilizarea banilor publici incorect, ineficient și netransparent, costată expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.Licitațiile câștigate conform criteriului cel mai mic preț nu asigură totdeauna achiziționarea celor mai calitative bunuri, servicii și lucrări. Or, în multe cazuri responsabilii de achiziții nu posedă cunoștințe necesare pentru a răspunde la întrebări sau pentru a oferi informații suplimentare operatorilor economici.
16:10
 Oligarul condamnat Veaceslav Platon, recunoscut drept raiderul nr.1 în spaţiul CSI, recunoaşte, într-un articol publicat astăzi pe blogul său, că este mână în mână cu liderul PPDA, Andrei Năstase.Articolul citat este plin de remarci elogioase la adresa lui Năstase. “Victoria lui Năstase (în turul doi al alegerilor din Chişinău, n.n) i-a înaripat pe toţi. Bineînţeles că nimeni nu conta prea mult pe calităţile sale de manager sau pe cele de lider charismatic. El este, în primul rând, un symbol a rezistenţei faţă de actualul regim. Votând pentru Năstase, noi am încercat să aflăm câţi duşmani ai lui Plahotniuc sunt acum. I-am nmărat pe toţi, am constatat că sunt mulţi şi ne-am bucurat, pentru că acesta a fost principalul rezultat al acestor alegeri”, a scris Veaceslav Platon.Între timp, portalul de investigații Zeppelin.
16:10
 Două fete, una de 12 și alta de 14 ani, din satul Lopatnic, raionul Edineţ, s-au înecat în râul cu același nume, un afluent al râului Prut. Tragedia s-a produs sâmbătă, 11 august. Localnici au scos cadavrul unei copile în aceeași zi. Iar duminică, după câteva ore de căutări, scafandrii au scos din apă și corpul neînsuflețit al celei de-a doua fete.Solicitat de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a declarat că în total la joacă, în preajma râului erau trei fete. În apă au intrat doar două. Sora mai mică a uneia dintre ele, văzând că fetele nu ies din apă, a mers acasă și doar după câteva ore le-a spus părinților ce s-a întâmplat.De la începutul anului, în Republica Moldova au murit înecați peste 40 de oameni, inclusiv peste 10 minori.
Acum 24 ore
15:10
 Pașapoartele vor fi eliberate pe un termen de 10 ani, începând din luna octombrie 2018.În noile acte de identitate nu se vor mai indica grupa sangvină și naționalitatea cetățenului. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial. Autorii modificărilor sistemului național de pașapoarte, consideră că informația despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelației fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sangvină. În opinia lor, excluderea grupei sangvine va facilita obținerea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, precum și îi va scuti de pierderi de timp și de cheltuieli financiare suplimentare.În altă ordine de idei, legea mai prevede aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani – vârstă prevăzută pentru dobândirea capacităţii de exerciţiu limitată.
14:10
 Parlamentul Copiilor din Republica Moldova, Ucraina și România s-au întrunit la atelierul de consultare „Vocea copiilor contează!”, organizat de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.„Sunt foarte bucuros că am participat la acest eveniment, pentru că este o experiență valoroasă și interesantă. Aici am cunoscut oameni interesanți din Republica Moldova și România. Am discutat multiple teme, în special legate de Convenția cu privire la drepturile copilului. E o experiență bună, pentru că am învățat să utilizăm această convenție, să depistăm și să rezolvăm o anumită situație. Acum găsim mai repede anumite soluții la anumite probleme”, povestește Denis, un tânăe de 16 ani, membru al Parlamentului Copiilor din Ucraina.„Acest proiect își propune să dea voce copiilor din trei țări: Republica Moldova, Ucraina și România.
13:10
 Aproape 150 de copii din Republica Moldova au plecat în seara zilei de 13 august să se odihnească timp de o săptămână la tabăra de vară din Sulina, județul Tulcea, România. Aceștia se vor odihni gratuit pentru că au obținut rezultate remarcabile la învățătură, sunt învingători ai olimpiadelor și concursurilor naționale și internaționale în anul școlar 2017 – 2018, dar și pentru faptul că au aptitudini deosebite în muzică, arte plastice și sport, transmite IPN.Tatiana Covalenco, elevă din comuna Stăuceni, a spus că dispoziția de plecare este una minunată și emoționantă. Îi place tare mult la mare pentru că este minunat și distractiv. „Mă duc în România, merg la mare, la distracție. Mama mi-a făcut o surpriză. Într-o zi s-a întâlnit cu o doamnă și m-a întrebat pe mine dacă vreau o surpriză și eu am spus că da și mi-a spus vestea asta minunată că plec la mare”, a spus Tatiana Covalenco.
11:10
 Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii. Acesta ține până pe 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, transmite IPN.Este unul dintre cele patru posturi mari de peste an. O singură zi din acest post este cu dezlegare la peste și vin, pe 19 august, când se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Isus Hristos, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. Biserica spune că în zilele de luni, miercuri și vineri creștinii care postesc nu au voie să ajuneze cu untdelemn, iar în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică vor avea dezlegare la untdelemn.Biserica dezleagă postul copiilor, femeilor care sunt în așteptarea unui prunc, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului.
10:20
 Cred că toți suntem la curent cu recentele evenimente din statul vecin, România și anume protestele masive antiguvernamentale din București, Piața Victoriei.Mii de cetățeni(numărul protestatarilor oscilează, de aia nu-l numesc exact) protestează împotriva actualului guvern, fiind nemulțumiți de sistemul de impozitare, reforma pensiilor și sistemul asigurării sociale.În același timp, pe „piciorul nostru de plai” opoziția consolidată în așa-zisul binom PAScuDA, după câteva încercări mai puțin reușite de protest, contra invalidării alegerilor municipale în capitală, au format așa-numitele celule de rezistență, în cadrul Mișcării de Rezistență „Acum”, ce a decis organizarea unor masive proteste la Chișinău pe data de 26 august.
10:10
 În cabinele tuturor ascensoarelor din municipiul Chişinău urmează a fi instalate panouri informative ce vor conţine numerele de telefoane ale serviciului de depanare în caz de blocaj.Administratorii sau gestionarii blocurilor de locuinţă din municipiul Chişinău vor revizui contractele cu prestatorii de deservire tehnică a lifturilor, în conformitate cu cerinţele minime de securitate privind exploatarea ascensoarelor.Preturile de sector vor informa toţi administratorii sau gestionarii blocurilor de locuinţă despre necesitatea plasării în cabina ascensorului a numerelor de telefoane ale serviciului de depanare în caz de blocaj.
Ieri
19:10
 Un bărbat de 38 de ani a fost reținut de către oamenii legii, fiind suspectat de omorul fratelui său, în vârstă de 33 de ani. Tragedia s-a produs noaptea trecută în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău.Solicitată de IPN, Svetlana Scripnic, ofițer de presă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a declarat că cei doi frați consumau împreună băuturi alcoolice și între ei s-a iscat un conflict. Bărbatul de 38 de ani i-a aplicat fratelui său mai multe lovituri de cuțit în regiunea pieptului, în urma cărora acesta a decedat pe loc.Bănuitul a fost reținut și riscă până la 15 ani de închisoare.
18:10
 Pe parcursul lunii august, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, se dublează numărul de vagoane de pe cursa Chișinău-Odesa-Chișinău. Astfel, urmare a suprasolicitării și majorării numărului de pasageri, în zilele de 17, 18, 19 și, respectiv, 24 25, 26 și 27 august curent, garnitura trenului va fi compusă din două secții. În loc de patru vagoane, vor circula opt.„Pentru a face față numărului mare de călători, care pleacă în această perioadă la Odesa,  s-a decis dublarea numărului de vagoane de la 4 la 8. Este important ca la sfârșit de săptămână, în zile de week-end ale lunii august, să asigurăm condiții confortabile și siguranță tuturor călătorilor”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.Biletele pentru aceste zile sunt deja în vânzare, la aceleași prețuri - de la 142 de lei până la 185 de lei, în funcție de clasa de confort.
17:10
 Ruta de microbuz nr. 126 din Chișinău, cu cinci unități de transport, își sistează definitiv activitatea. Un demers în acest sens a fost depus la Direcția generală transport public și căi de comunicație de către operatorul care gestionează ruta, transmite IPN.Șeful interimar al Direcției, Vitalie Butucel, a declarat luni, 13 august, la ședința operativă de la Primărie, că în perioada anilor 2015-2018 de pe rutele de microbuz s-au retras 800 de unități de transport. Unele rute s-au închis, iar altele au rămas cu un număr critic de microbuze. Riscă să-și sisteze activitatea în orice moment rutele: 101, 114, 126, 154, 172, 178, 188 și 189.În prezent pe cele 51 de rute circulă 1003 de unități de transport. Numărul de microbuze este în continuă scădere. Pe ruta 175 circulă doar patru unități de transport. La fel și pe ruta de microbuz 114. Iar pe ruta 189 sunt cinci unități de transport.
16:10
 Circulația rutieră pe strada 31 august 1989, tronsonul cuprins între străzile Tighina și Armenească, va fi suspendată în totalitate în perioada 14 august – 16 septembrie.Primăria municipiului Chișinău informează că suspendarea traficului are loc în legătură cu executarea lucrărilor de pozare a rețelelor de apeduct și canalizare. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară.
14:10
 Cantitatea mărfurilor de origine animală și non-animală care poate fi transportată peste frontiera de stat în scopuri personale va fi reglementată. Potrivit autorităților, lacuna în legislație favorizează contrabanda de mărfuri de acest tip, iar cantitatea de mărfuri transportate de persoane sub pretext de uz personal se cifrează la sute de kilograme, inspectorii vamali nefiind împuterniciți de legislația în vigoare pentru a interveni.Lista mărfurilor, dar şi cantitățile permise se regăsesc într-un proiect de hotărâre, expus spre consultări publice, transmite IPN.Conform regulamentului propus, se interzice introducerea de către persoanele fizice a cărnii şi a organelor comestibile, dar şi a cârnăciorilor, salamurilor și produselor similare din carne, din organe sau din sânge.
13:10
 Un tânăr din raionul Călărași va fi despăgubit cu 50 de mii de lei, după ce a dat în judecată Spitalul raional pentru substituția de copii din cauza neglijenței personalului medical.Tânărul a solicitat o sumă mult mai mare pentru daunele morale care i-au fost cauzate, însă judecătorii au considerat că aceasta nu este justificată, scrie Sănătate Info în pagina electronică, citată de IPN.Cazul a avut loc la 21 aprilie 1992. Copilăria tânărului a fost nefericită din cauza că presupusul tată era violent. Acesta își bătea soția, acuzând-o de infidelitate, căci copilul nu-i semăna nici lui, nici rudelor. După moartea bărbatului, tânărul a plecat în străinătate, fiind respins de rude. De acolo a fost sunat de adevărata lui familie. Aceștia din urmă au început să-și pună întrebări când i-au făcut pașaportul copilului și au depistat că grupa de sânge nu coincide.
12:10
 Administratorul taberei de odihnă Trandafir din Vadul lui Vodă a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Acesta este cercetat penal pentru privare ilegală de libertate, după ce a limitat accesul părinților în tabără și i-a ținut cu forța pe copii.Acum trei zile 13 copii au fost bătuți de educatorii de la tabără, după ce aceștia din urmă au consumat băuturi alcoolice. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate, pentru că sunt minori.Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării s-a autosesizat în privinţa situaşiei alarmante de la Tabara de odihnă Trandafirul din orașul Vadul lui Vodă.
11:10
 Prețurile pentru călătoriile interurbane ar putea crește. Ministerul Economiei și Infrastructurii va discuta o majorare până la 0,58 lei pentru un kilometru, scrie portalul avocaturii de afaceri din R Moldova.Ministerul Economiei și Infrastructurii urmează să examineze majorarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naționale până la 0,58 lei pentru un kilometru. Ajustarea se propune să fie făcută după calculele efectuate de Centrul Național de Expertize Juridice în anul 2012. Subiectul a fost discutat, recent, la solicitarea patronatelor din transport.Reprezentanții transportatorilor afirmă că majorarea prețurilor la carburanți, lubrifianți, piese de schimb, precum și majorarea salariului minim pe economie duc la învechirea autobuzelor și microbuzelor antrenate în transportul de călători și au un impact negativ asupra ramurii de transport.
10:10
 Un copil de trei ani a murit după ce a căzut din tractorul condus de tatăl său. Tragedia s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute în satul Huluboaia, raionul Cahul.Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a declarat că bărbatul în vârstă de 27 de ani se afla la volanul tractorului de model Belarus pe strada centrala din satul Huluboaia. În tractor se aflau două fiice ale bărbatului, în vârstă de cinci și de trei ani. Fetița mai mică, fiind lângă fereastra deschisă din spate a tractorului, în momentul când a demarat vehiculul, a căzut jos.Copila a fost transportată la Spitalul raionul Cahul, însă din cauza traumatismelor s-a stins.În prezent, sunt efectuate acțiuni de urmărire penală pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului rutier.
09:10
 O persoană a murit, iar alte trei au fost transportate de urgență la spital, după ce automobilul în care se aflau a fost accidentat de un tren marfar. Accidentul s-a produs în raionul Căușeni, la intrare în satul Pervomaisc, pe trecerea cu calea ferată fără bariere.Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru IPN că trenul marfar se deplasa din direcția Chișinău spre Căinari. Ca urmare a impactului, o femeie în vârstă de 58 de ani, locuitoare a orașului Sankt Petersburg, Rusia, a decedat la fața locului. Alte trei persoane, de 47, 81 și 85 de ani, printre care și șoferul, au suferit diverse traumatisme.La fața locului a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru a efectua lucrări de descarcerare. Cele patru persoane au rămas blocate în autoturismul avariat. Printre persoanele rănite sunt doi bărbați și o femeie, toți trei fiind transportați de urgență la spitalul raional din Căușeni.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:50
 Vasile Năstase, fratele liderului PPDA, Andrei Năstase vrea acțiuni violente la mitingul din Chișinău, de la sfârșitul lunii august. Într-o postare pe Facebook, Năstase s-a arătat entuziasmat de atmosfera «fierbinte» de la protestul din București, soldat cu multe victime atât din partea manifestanților, cât și a jandarmilor. «Un protest fierbinte la București, pe care mi-l doresc și la Chișinău pe 26 august!!!», a scris Vasile Năstase, pe Facebook.Amintim că, potrivit unor estimări preliminare, circa 440 de persoane au necesitat îngrijiri după mitingul Diasporei de ieri, din Capitala României. 65 de persoane au fost transportate la spital, printre aceștia figurând și 9 jandarmi. Forțele de ordine au fost nevoite să intervină, în momentul în care mai multe grupuri de huligani au provocat conflicte violente cu jandarmii.
11:50
Primarul de Orhei, Ilan Șor, reacționează după ce liderul PPDA, Andrei Năstase a solicitat audit la Primăria Orhei. Într-o postare pe Facebook, Ilan Șor declară că acceptă cu mare plăcere orice audit din partea oricărei instituții de stat. ILAN ȘOR, PRIMAR DE ORHEI: ”Sunt pregătit să accept orice audit la primăria Orhei. Ca primar al acestei instituții, invit oficial membrii Curții de Conturi, în prezența presei, să efectueze orice audit. Ba mai mult. Andrușa, te invit și pe tine să te încâlcești printre picioarele oamenilor. Să văd dacă nu te mustră conștiința. Primăria Orhei muncește pentru oameni. Ridică orașul din ruine. Zilnic, îmbunătățim viața oamenilor din regiune. Spre deosebire de tine, noi avem unde face verificări. Iar tu umbli doar cu vorbe deșarte!”. Amintim că ieri, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a solicitat Curții de Conturi să organizeze de urgență un audit la Primăria Orhei, invocând nereguli.
10 august 2018
19:40
 «În sfârșit s-a confirmat faptul că Platon planifica blocarea și distrugerea sistemului bancar din Moldova. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, peste câteva zile am fi avut arte de un război civil, în urma căruia la putere ar fi venit Renato Usatîi și acoliții său. Acest plan a fost gândit luni întregi», a mai scris Ilan Șor.Aminti că oligarhul condamnat Veaceslav Platon, recunoscut drept raiderul numărul 1 în CSI, își recunoaște implicarea directă în ”jaful miliardului”. Portalul de investigații Zeppelin.md a publicat o înregistrare audio, expediată de unul din avocații lui Platon, în care oligarhul recunoaște, de facto, că urmărea o lovitură de stat aducerea la guvernare a uunor forțe antieuropene.În înregistrarea audio, publicată de Zeppelin.md, Veaceslav Platon, susține că că a atacat sistemul bancar din Republica Moldova.
18:10
 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 197 de acte legislative în sesiunea de primăvară 2018. Documentele adoptate includ 153 de legi și 44 de hotărâri. Astfel, au fost votate 5 legi ordinare și 148 de legi organice, inclusiv trei Coduri – Codul administrativ, Codul serviciilor media audiovizuale și modernizarea Codului civil. Totodată, dintre acestea, 23 au fost pentru ratificări, 28 - legi cadru și 102 au presupus modificări și completări. 15 dintre hotărârile adoptate au fost hotărâri cadru, 13 s-au referit la completări și modificări, iar alte 16 – la numiri sau eliberări din funcție.În același timp, Legislativul a aprobat, în prima lectură, 147 de proiecte de acte legislative. 12 legi au fost examinate și adoptate în lectură finală. Pe parcursul sesiunii, șeful statului nu a promulgat 8 legi. 7 dintre ele au fost reexaminate de Parlament și adoptate cu menținerea votului.
17:10
 Codul Electoral și modificarea sistemului electoral pune în dificultate partidele mici, partidele extraparlamentare și cele de opoziție, fiindcă lasă loc partidelor de la guvernare să folosească resursele administrative la nivel local și central în favoarea lor. De această părere este secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, transmite IPN.Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Polina Panainte a declarat că în prezent cuantumul donațiilor care pot fi făcute partidelor politice este unul foarte mare. Ar fi cam 300 de mii de lei din partea persoanelor fizice. Și se întâmplă adesea ca partidele să înregistreze în rândul donatorilor persoane care fac asemenea donații. În Republica Moldova partidele politice sunt în mare parte finanțate de un grup restrâns de persoane sau de un grup restrâns de comunități de business.
16:10
 În prima jumătate a anului, în Moldova au fost importate mărfuri în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari. Potrivit Biroului Național de Statistică, cifra este mai mare cu peste 25% față de perioada similară a anului trecut. În luna iunie, s-au importat mărfuri de peste 450 de milioane de dolari, cu peste 9% mai puțin față de luna anterioară și cu 18% mai mult comparativ cu luna iunie 2017, transmite IPN.Importurile de mărfuri din țările UE s-au cifrat la 1,3 miliarde de dolari, cu peste 30,2% mai mult față de ianuarie-iunie 2017, deținând o pondere de 51,1% în totalul importurilor. Importurile provenite din țările CSI au avut o valoare de peste 637 de milioane de dolari, cu 17,4% mai mare decât în ianuarie-iunie 2017, deținând o cotă de 23,3%.
15:30
 Omul de afaceri Veaceslav Platon, cunoscut ca fiind raiderul numărul 1 în CSI, recunoaște că a fost implicat direct în ”jaful miliardului”. Acesta, fără scrupule, vorbește despre implicarea sa în a ruina și falimenta țara, dar și de a devia aspirațiile occidentale ale poporului.Mai mult decât atât, prin furtul miliardului, Platon urmărea o lovitură de stat inteligentă pentru a schimba puterea în Republica Moldova și de a aduce la guvernare forțe antieuropene, dar toate planurile sale diabolice au fost deturnate de Guvern prin oamenii legii, fapt recunocut chiar de către raider.Portalul de investigații Zeppelin.md a publicat într-un articol o înregistrare audio, expediată de unul din avocații lui Platon, care reprezintă în esenţă un autodenunţ al lui Veaceslav Platon.
15:10
 Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis suspendarea licenţei pentru desfăşurarea activităţii de prestare a serviciilor de plată şi emitere a monedei electronice a prestatorului de servicii de plată nebancar „Artosis” SRL, pe un termen de şase luni, din data de 9 august (ora 17.00), transmite IPN.BNM menţionează că decizia a fost luată ca rezultat al controlului pe teren asupra activităţii emitentului de monedă electronică, efectuat la prestator, ţinând cont de gravitatea încălcărilor comise şi de caracterul repetat al acestora. În cadrul controlului au fost constatate încălcări ale Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, ale Legii cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică, precum şi ale prescripţiilor dispuse anterior de BNM.În acest sens, prestatorul nu a aplicat măsuri de precauţie sporită privind unii clienţi.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.