Sunăm în România gratuit! Tarifele de roaming au fost anulate

Democracy.md, 16 mai 2018 19:10

Evoluțiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică Republica Moldova-România au fost examinate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușca, aflat în vizită în țara noastră. De asemenea, oficialii au discutat și despre posibilitatea eliminării tarifelor la roaming între cele două țări, similar cu practica din cadrul UE. Premierul Pavel Filip a remarcat importanța deosebită a acestor proiecte pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Accentul principal în acest sens este pus pe realizarea în termene cât mai restrânse a proiectului de prelungire a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. În această ordine de idei, Pavel Filip a salutat, încă o dată, decizia de privatizare de către „Eurotransgaz” SRL (cu fondator unic SNTGN „Transgaz” SA) a ÎS „Vestmoldtransgaz”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 2 ore
12:40
Doi cetățeni moldoveni au fost prinși pe malul lacului Beleu în cadrul acțiunilor desfășurate pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în apele de frontieră. Aceștia reușiseră să pescuiască 50 kg de pește de diferite specii.În fapt, acţionând conform sarcinilor de serviciu pe raza localităţilor Slobozia Mare – Tulucești, inspectorii Sectorului Poliției de Frontieră Brânza de comun cu echipele mobile din cadrul Direcției regionale Sud au observat două persoane pe malul lacului Beleu. La apropierea de locul faptei s-a constatat că acestea desfășurau activități de pescuit. Din primele cercetări s-a aflat că este vorba despre doi cetățeni de 24 și 26 de ani, ambii locuitori ai s. Slobozia Mare, r-nul Cahul. Până la depistare, tinerii reușiseră să pescuiască 50 kg de pește.Polițiștii de frontieră au sancționat pescarii cu câte 600 de lei, pentru încălcarea regimului zonei de frontieră.
12:10
După mai bine de două săptămâni de erupții și scurgeri de lavă, în Hawaii a apărut un nou pericol. Este vorba de aburii toxici ce se ridică pe malul Oceanului Pacific, unde, începând de luni a început să se scurgă lavă. Rocă vulcanică are o temperatură de peste o mie de grade Celsius și la contactul cu apa a dat naștere unor nori albi formați din acizi și așchii minuscule de sticlă. Localnicii au fost avertizați să evite zonele de coastă pentru că aerul toxic inhalat în cantități mai mari poate fi mortal. În plus, autoritățile au anunțat că erupțiile au intrat într-o fază mai violentă și că jeturile de lavă au volum mai mare și se deplasează mai repede.
Acum 4 ore
11:40
Culmea cinismului politic, aplicată în raport cu Moldova de către unii deputați din Parlamentul European. Așa titrează hotnews.md într-un comentariu despre europarlamentarul Petras Austrevicius. Acesta critică sistemul electoral mixt din țara noastră și afirmă, cu referire la experiența sa politică, precum că acest lucru va prejudicia democrația. Politicianul uită să spună, însă, că și el a fost ales în Seimul lituanian în circumscripție uninominală, se arată în comentariul citat.„În ceea ce privește domeniul politic, de vreme ce Moldova va avea alegeri în acest an, încă suntem îngrijorați de chestiunea nerezolvată a legii electorale. Nu înțelegem de ce Moldova a făcut atâtea schimbări în această lege. Starea generală din societate este îngrijorătoare, căci am primit multe semnale care ne spun că aceste schimbări nu au fost dorite de oameni. Poate s-ar fi dorit ceva schimbări, dar nu atât de profunde.
11:40
Cea mai recentă erupţie a avut loc marţi, potrivit CNN, citată de news.ro. „[Gazele] îți lasă un gust metalic. Odată ce ne-am dat seama de ce se întâmplă, ne-am pus măşti”, a spus un locuitor. Oficialii au împărţit măşti localnicilor pentru a-i ajuta să respire. Ei au fost avertizaţi că activitatea vulcanică va continua şi că vor putea avea loc alte erupţii. Lava a ajuns în Oceanul Pacific, iar contactul cu apa a generat ceea ce specialiştii numesc „negura de lavă” - emisii de vapori de acid şi particule de sticlă vulcanică. Rezidenţii „ar trebui să fie pregătiţi să părăsească zona din cauza revărsării lavei ori a gazelor”, a mai spus agenţia. În plus, există pericolul exploziei unei centrale electrice geotermale. Autorităţile au anunţat că încearcă să prevină acest lucru, iar până în prezent 10 din 11 puţuri ale centralei au fost răcite.
11:10
Circulația rutieră pe strada Malai din capitală, tronsonul cuprins între străzile Ialoveni și Șoseaua Hâncești, va fi sistată până pe 12 iunie, transmite IPN. Într-o dispoziție semnată de viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, se menționează că sistarea traficului rutier în zonă are loc în legătură cu executarea lucrărilor de reparație a traseul termic din strada Malai. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară.
10:40
Astfel, vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă sala de expoziții în care este expusă colecția de monede comemorative emise de Banca Națională și să audieze prezentări succinte la subiecte financiare.Persoanele interesate pot expedia solicitările lor la adresa electronica: educatia.financiara@bnm.md până la 27 mai 2018.
10:10
O persoană a fost rănită şi este spitalizată, a declarat Caitlin Lawrence, un purtător de cuvânt al Primăriei din Panama City. Agenţii de poliţie negociază pentru a-l convinge pe suspect să se predea.
Acum 6 ore
09:50
Transportatorii de mărfuri din țara noastră nu vor mai trebui să achite taxe pentru a tranzita Ucraina. Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi Acordul dintre Moldova și Ucraina semnat în 12 aprilie, la Kiev. Documentul urmează să fie ratificat și de Parlament. Până acum, pentru a traversa teritoriul statului vecin, transportatorii de la noi trebuiau să achite pentru autorizație între opt și 12 euro. Taxa va fi exclusă, iar cei care au vehicule ce corespund normelor „EURO 3” vor putea circula prin ambele țări fără a deține autorizații necesare pentru transportul internaţional.Potrivit Guvernului, astfel va fi favorizată dezvoltarea exportului de mărfuri și se va extinde piața de afaceri. Anul trecut, Kievul a acordat moldovenilor 55700 de autorizații de transportare a mărfurilor.
09:10
Submarinul rus Iuri Dolgoruki a lansat marţi patru rachete intercontinentale Bulava, din Marea Albă. Rachetele au atins ţinte situate în Extremul Orient rus, în Poligonul Kura (Peninsula Kamceatka). Rachetele ruse Bulava pot transporta focoase atomice şi au raze de acţiune de 9.300 de kilometri.
08:10
”În sfârşit, această zi a venit. Capabilităţile militare ale Ucrainei au crescut semnificativ”, a scris Poroşenko pe Twitter. Preşedintele Ucrainei a precizat că rachetele Javelin vor fi folosite doar în scopuri defensive, dacă poziţiile Armatei ucrainene vor fi atacate. Poroşenko a adăugat că rachetele Javelin vor permite contracararea agresiunilor Rusiei din estul Ucrainei. În luna martie, Ucraina a achiziţionat din SUA 210 rachete antitanc şi 37 de lansatoare de rachete, cu scopul de a-şi consolida capacităţile de apărare în faţa separatiştilor din estul Ucrainei.
Acum 24 ore
20:10
Șeful Statului Major General al armatei turce, Hulusi Akar, a cerut voalat Greciei să nu subestimeze linia roșie a Turciei în zona fierbinte din Marea Egee, o sursă de tensiuni belicoase în ultimele luni între Ankara și Atena. „Dacă va fi necesar, vom îndeplini orice datorie care ne va fi trasată în Marea Mediterană sau în Marea Egee, fără ezitare. Nimeni nu ar trebui să ne subestimeze în legătură cu această chestiune”, a subliniat oficialul militar turc, transmite Hurriyet Daily News. Hulusi Akar a abordat acest subiect în cadrul unei vizite de inspecție la bordul fregatei TCG Gaziantep, care participă la exercițiul militar Furtuna Albă din Marea Mediterană. Chiar dacă în declarația sa Akar nu a menționat Grecia, interesele geopolitice ale Turciei se ciocnesc în mod tradițional cu cele ale Atenei în Marea Egee.  O serie de insule din Egee sunt numite de Turcia „zone gri”, zone cu jurisdicție contestată.
19:30
Ministrul Apărării, Eugen Sturza a inspectat astăzi lucrările de construcţie a complexului locativ cu apartamente de serviciu pentru militarii Armatei Naţionale de pe strada Nicolae Testemițanu din municipiul Chișinău.Ministrul Apărării a verificat stadiul lucrărilor şi a discutat cu reprezentanţii agentului economic, responsabil de implementarea proiectului de parteneriat public privat iniţiat în anul 2017.Eugen Sturza s-a arătat mulţumit de calitatea construcţiei şi şi-a exprimat convingerea că aceasta va corespunde standardelor moderne, aşa cum este prevăzut în contract.În blocul din strada Nicolae Testemițanu vor primi apartamente de serviciu 335 de militari ai Armatei Naţionale.În total, până în prezent, 144 de familii ale militarilor din garnizoanele Bălţi, Cahul şi Chişinău au fost asigurate cu spaţiu locativ de serviciu.
18:40
Alimente precum țelina, varza și ardeiul gras sunt legume care nu te îngrașă, indiferent de cantitatea mâncată.Mai mult decât atât, țelina arde mai multe calorii decât conține, însă este considerată leguma cu calorii negative. Ardeiul gras verde, galben sau roșu este bogat în vitamine și minerale, mai ales dacă-l mănânci în stare brută. De asemenea, varza este singurul aliment care nu poate fi ignorat, datorită numărului mic de calorii pe care le conține.Broccoli, conopida, roșiile cherry, dar și spanacul sunt alimentele care au un conținut scăzut de calorii, cresc nivelul de energie și de rezistență fizică, potrivit clickpentrufemei.ro.
18:10
Polițiștii de frontieră au depistat la controlul suplimentar un permis de conducere falsificat, care urma să fie folosit în Portugalia de către un cetățean moldovean. Bărbatul ar fi perfectat documentul contra sumei de 1000 de euro. Ieri, pe sensul de ieșire din țară prin punctul de trecere Sculeni s-a apropiat mijlocul de transport ce efectua curse ocazionale pe itinerarul R. Moldova – Portugalia. Polițiștii de frontieră au remarcat un comportament agitat la un pasager - moldovean de 36 de ani. În urma profilului de risc acesta a fost supus controlului suplimentar, fiind solicitat să prezinte toate documentele și alte bunuri deținute. Din portmoneul personal, bărbatul a oferit spre examinare un permis de conducere emis de autoritățile naționale pentru toate categoriile de transport. Cu ajutorul tehnicii din dotare s-a confirmat prezența unor semne caracteristici unui document contrafăcut.
17:40
Chişinău, sectorul Botanica: str. Botanica Veche 16, Burebista 47/2, 93, 95, 116, bd. Dacia 47, 47/1, 47/2, 47/3, 47/4, 47/6, 47/7 - în intervalul de timp între 09:00 - 17:00, pentru  lucrări de reparaţie a echipamentului electric Chişinău, sectorul Buiucani: str. Onisifor Ghibu 5 - în intervalul de timp între 09:40 - 17:00, pentru  lucrări de modernizare a echipamentelor electrice str. V. Coroban 1-37, 2-32, N. Bălcescu 1-23, 2-32, Suceviţa 11/1, 11A, 13, 15, Virtuţii 1-13, 2-6 - în intervalul de timp între 08:00 - 19:00, pentru  lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene Chişinău, sectorul Centru, or. Codru: str.
17:10
Opt echipe de jurnalişti din SUA, Marea Britanie, China şi Rusia au sosit cu o cursă aeriană de la Beijing, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Michael Greenfield, producător media al postului Sky News. La bordul aeronavei nu se afla însă niciun jurnalist sud-coreean, Phenianul refuzând să accepte lista de participanţi propusă de Seul.La începutul lunii mai, Phenianul a anunţat că plănuieşte să dezafecteze poligonul de teste atomice în cursul acestei săptămâni, în semn de angajament faţă de principiul denuclearizării Coreei.Preşedintele american Donald Trump a declarat că dezafectarea poligonului ar fi "un gest foarte inteligent şi graţios".Evenimentul ar urma să aibă loc înainte de discuţiile între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programate să se desfăşoare pe data de 12 iunie.
16:40
Băutura contrafăcută a ucis şase oameni dintr-o localitate din suburbia Kievului. Al şaptelea se află în stare gravă după ce a băut spirt de provenienţă dubioasă.Bărbatul care a supravieţuit a fost adus la spital inconştient. Victimele se cunoşteau între ele şi au consumat alcool împreună.Forţele de ordine urmează să stabilească de unde a fost cumpărată băutura.La sfârşitul anului 2016, 74 de oameni din oraşul rus Irkutsk au murit după ce au băut tinctură de păducel pentru baie. În loc de alcool etilic, produsele conțineau metanol, care este toxic. Băutura era comercializată în magazine.
16:10
 Tribunalul din oraşul Izmir a decis condamnarea a 104 dintre cei 280 de inculpaţi la închisoare pe viaţă. Alte 21 de persoane au fost condamnate la câte 20 de ani de închisoare pentru ofense la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce 31 de persoane au primit câte zece ani şi şase luni de detenţie pentru "apartenenţă la o organizaţie teroristă".
16:10
Astfel, poliţiştii au achiziţionat buletine de identitate şi permise de conducere false bulgăreşti, preţul cărora varia între 400 şi 500 euro. În urma percheziţiilor la figuranţi, au fost depistate buletine de identitate, paşapoarte, permise de conducere, procuri din numele autorităţilor bulgare cu semne de falsificare. Totodată, au fost depistate şi ridicate înscrisuri de ciornă, calculatoare, telefoane şi mijloace băneşti, obţinute în rezultatul activităţii infracţionale. Documentele ridicate urmează a fi supuse expertizei pentru  stabilirea veridicității acestora. Dacă va fi găsită vinovată, persoana riscă amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau privare de libertate pînă la 5 ani.
15:40
La Ministerul Economiei și Infrastructurii au avut loc negocierile pe marginea proiectului Protocolului. În mod special, discuțiile s-au axat pe subiectul ce ține de excluderea echipajelor antrenate la efectuarea serviciilor de transport rutier din lista persoanelor care cad sub incidența legislației migraționale. În prezent, conducătorii auto care prestează servicii de transport internațional nu se pot afla mai mult de 90 de zile cumulativ pe teritoriul Ucrainei, pe parcursul unei perioade de 180 de zile. În urma negocierilor, părțile au parafat textul proiectului Protocolului la Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto. În timpul apropiat, vor fi finalizate procedurile interne pentru semnarea acestui Protocol.
15:10
Capitala Siriei şi suburbiile sunt "în totalitate sigure" pentru prima dată după şapte ani, anunţă armata siriană. Generalul Ali Mayhoub, un comandant al armatei siriene, a declarat că tabăra pentru refugiaţi palestinieni Yarmouk şi suburbia Hajar al-Aswad au fost eliberate, după operaţiuni "concentrate şi succesive" care au durat o lună.
14:50
Inspectoratul Național de Patrulare s-a autosesizat în baza secvenței video plasată pe o rețea de socializare.  În imaginea video apar mai mulți conducători auto circulând prin Parcul „Valea Morilor”. Aceasta a fost expediată la Brigada de patrulare, care a înregistrat deja cazul respectiv. Ulterior, urmează identificarea și documentarea șoferilor.
14:40
Oamenii legii au deconspirat o grupare internațională, formată din 3 cetăţeni străini şi 3 moldoveni, care falsifica acte. Un moldovean a fost reținut.Potrivit poliției, grupul se ocupa de confecţionarea, transportarea şi comercializarea documentelor false, printre care buletine de identitate şi permise de conducere bulgăreşti. Preţul acestora varia între 400 şi 500 de euro.La 17 mai curent, în urma percheziţiilor efectuate, au fost depistate buletine de identitate, paşapoarte, permise de conducere, procuri cu semne de falsificare, emise din numele autorităţilor bulgare. Totodată, au fost depistate şi ridicate înscrisuri de ciornă, calculatoare, telefoane şi mijloace băneşti, obţinute în rezultatul activităţii infracţionale. Activităţile de documentare a întregii reţele infracţionale continuă, fiind în plină desfăşurare.
14:10
 Sute de cazuri de toxiinfecţii alimentare au fost semnalate în zece provincii din vestul Iranului.Bilanţul provizoriu este de 11 morţi şi peste 800 de persoane internate în spitale, informează agenţia de presă Tasnim.Doi pacienţi au necesitat transplant de ficat. Numeroase persoane au consumat ciuperci care păreau a fi comestibile, vândute în pieţe alimentare din vestul Iranului. Autorităţile au îndemnat cetăţenii să verifice atent ciupercile înainte de a le consuma.
Ieri
13:40
Pompierii au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu izbucnit în seara zilei de 21 mai în câteva încăperi dintr-un depozit amplasat în preajma orașului Strășeni. Potrivit informațiilor IGSU, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 22.21 de minute. La fața locului pentru intervenție au fost trimise în teren 14 autospeciale de intervenție cu peste 80 de pompieri. Ajunși la fața locului salvatorii au stabilit că o suprafață de 1500 metri pătrați a încăperilor depozitului este cuprins de flăcări. Datorită intervenției operative a pompierilor focul nu a obținut răspândire. Pentru lichidarea arderii a fost mobilizat și un tren de intervenții la incendii. Flăcările au fost localizate la ora 00.05 minute. În urma arderii nimeni nu a avut de suferit. Incendiul a afectat tehnică agricolă depozitată în interiorul încăperilor.
13:10
Cu o prezență la urne de 46,1%, faţă de 80% la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2015, Maduro a obținut puțin peste 60% dintre voturi, fiind ales de 5,8 milioane de venezueleni. Cel mai bine plasat adversar, Henri Falcon, care a obținut 1,8 milioane de voturi. Opoziția, care a cerut boicotarea alegerilor, a anunțat că nu recunoaște rezultatele, deoarece au avut loc numeroase nereguli. Printre altele, în apropierea unor secţii de votare au fost amplasate circa 13.000 de standuri pro-guvernamentale. Cu scopul de a creşte participarea la vot – şi implicit legitimitatea alegerii lui Maduro – multe secţii şi-au prelungit programul după ora oficială de închidere.Nicolas Maduro a ajuns preşedinte în 2013, fără a fi ales, după moartea predecesorului său, Hugo Chavez, şi se proclamă continuator al doctrinei socialist-populiste cunoscute sub numele de “chavism”.
12:40
Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea spre examinare în instanța de judecată a unui dosar penal în privința a doi ofițeri de urmărire penală și a unui ofițer de sector din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni, fiind învinuiți de săvârșirea infracțiunilor de corupere pasivă și corupere activă.Potrivit procurorilor, unul dintre ofițerii de urmărire penală, prin intermediul colegului său - ofiţer de urmărire penală și a ofiţerului operativ de sector, a pretins și a acceptat de la denunțător, figurant pe un dosar pe care îl avea în exercitare, bănuit de huliganism, mijloace băneşti ce nu i se cuvin în sumă de 1000 euro, pentru a înceta urmărirea penală pe cauza respectivă. Drept urmare, ofițerul a scos de sub urmărire penală bănuitul, invocând lipsa elementelor infracţiunii de huliganism, a clasat cauza penală și a pornit o procedură contravenţională separată în privinţa acestuia.
12:10
Trei persoane au fost ucise și alte nouă rănite în estul separatist pro-rus din Ucraina, într-un nou acces de violențe, fără precedent în acest an, au anunțat luni autoritățile ucrainene și rebele, citate de AFP.  Aceste noi victime ridică la nouă numărul morților din ultimele cinci zile în estul Ucrainei. "Săptămâna trecută a fost, din toate privințele, cea mai rea din acest an. În total, am înregistrat 7.700 de încălcări ale acordului", a scris pe Twitter misiunea de observare a OSCE.  Doi militari ucraineni au fost uciși și alți patru răniți în localitatea Pivdenne, la circa 40 km de bastionul separatist Donetsk, a precizat armata ucraineană, într-un comunicat. Aceștia au murit în urma unei confruntări cu "un grup de recunoaștere și sabotaj" separatist, descoperit luni dimineața în periferia acestui sat controlat de Kiev, potrivit sursei citate.
11:50
După 10 ani de muncă la Jurnal TV, Anatol Melnic a părăsit acest post de radio și televiziune. Mai mult decât atât, jurnalistul a plecat de acolo cu amar în suflet.Cunoscutul prezentator de la Costești a participat recent la emisiunea all.in prezentată de Anna Tulgara unde a vorbit despre necazurile sale în anii în care a lucrat la Jurnal TV cu un salariu mizerabil.„De la Jurnal m-am dus că nu-s bani! Eu 10 ani de zile la JurnalFM am avut 4000 de lei pe lună. Televiziunea nu are bani pentru proiecte, am avut încercări, am avut „Tăt pi Dos” dar na… Era o emisiune care o făceam singuri fără scenariști și profesioniști”, spune Anatol Melnic.Mai mult, din cauza șefilor de la Jurnal, el a pierdut 2 mii de euro. „Monetizarea mi-a fost blocată, pe Youtube, pe canalul de farsă.
11:40
La iniţiativa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, 16 companii vinicole moldoveneşti participă cu un pavilion comun la Expoziţia „Top Wine China”.Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în China, Denis Jelimalai, participarea țării noastre la această expoziție are drept scop promovarea vinurilor moldoveneşti, stabilirea relaţiilor noi de afaceri, consolidarea parteneriatelor existente şi cunoaşterea tendinţelor pieţei de vinuri chineze.„Ne bucură faptul că experţii şi vizitatorii chinezi apreciază calitatea şi competitivitatea vinurilor oferite de companiile vinicole din Republica Moldova, demonstrând un interes viu  vizavi de pavilionul nostru. Mai mult, expoziţia este mediatizată la posturile de televiziune locale şi revistele de specialitate, aspect foarte important pentru crearea vizibilităţii vinurilor din Republicii Moldova”, a specificat ambasadorul Jelimalai.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.