Programul „Prima Casa 2”, altceva decît o momeală electorală?

Europa Libera, 16 mai 2018 19:01

Cu sumele alocate, în capitală, se poate curmpăra un apartament cu o singură odaie...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 12 ore
19:40
Studiul IDIS Viitorul constată că achiziţiile publice se fac la Orhei cu multiple abateri de la norma legală.
18:50
Procurorul general  al României, Augustin Lazăr a dispus marţi ca Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei. Decizia a fost luată după ce  au fost depuse plângeri penale împotriva ministrului de interne, a prefectului municipiului Bucureşti, a  conducerii Jandarmeriei Române şi a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.  În acest dosar au fost înregistrate până în prezent 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane, a mai precizat Parchetul General, citat de Hotnews.
18:00
Riscurile de contaminare nu mai sunt o îngrijorare serioasă în R.Moldova, pentru prima oară.
16:40
Comisia Europeană „urmăreşte îndeaproape evoluţiile din România” şi atrage atenţia că „violenţa nu poate fi niciodată o soluţie în politică”, se spune într-o declaraţie transmisă marţi, 14 august, la solicitarea Agerpres, de un purtător de cuvânt al Executivului european.În declarația cerută Comisiei după intervenția brutală a jandarmeriei împotriva demonstranților de vineri, 10 august, de la București, se mai arată că la Bruxelles sunt urmărite cu „îngrijorare” schimbările aduse legilor justiției, pentru că UE „acordă o mare importanţă independenţei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei”.
16:40
În capitala provinciei Ghazni, din sud-estul Afganistanului, între 110 şi 150 de civili au fost ucişi său răniţi în timpul asaltului milițiilor Taliban, a informat marți, 14 august, Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare.Milițiile talibane su lansat vineri un atac coordonat asupra capitalei provinciei Ghazni, iar până a doua zi au invadat şi au preluat controlul asupra celei mai mari părţi din oraş.Între timp se relatează că s-ar fi retras din nou în periferiile orașului.
16:10
În Italia, la Genova, s-a prăbușit un pod de autostradă. Zeci de persoane au murit sau au fost rănite.Podul rutier s-a prăbușit într-un canal al mării, pe o lungime de 100 de metri, în timpul unei furtuni puternice, care ar fi putut cauza și tragedia.
16:10
Invitata de astăzi este jurnalista Olga Gnatkova
Acum 24 ore
15:50
La Londra, o maşină a lovit bariera de securitate din faţa Parlamentului britanic și a rănit două persoane, care au fost transportate la spital, a anunţat poliţia britanică.Poliţia a declarat că anchetează incidentul drept unul cu potențial „terorist”. Atentatorul a fost reținut, iar șeful diviziei antiteroriste a Scotland Yard, Neil Basu, a declarat ulterior că se pare că acesta a comis actul deliberat.Serviciul de ambulanţă din Londra a precizat că a fost și un al treilea rănit, care a primit însă îngrijiri la fața locului pentru răni minore.
15:50
În cursul manevrelor care au loc pe malul drept al Nistului, grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) se pregătește din nou, pentru al patrulea an consecutiv, să „forţeze” râul Nistru, potrivit unui comunicat al ministerului rus al apărării, citat de Deschide.md.În comunicat se menţionează că exerciţiile au drept obiectiv „depăşirea obstacolelor de pe râul Nistru”.Ministerul apărării de la Chișinău a cerut de fiecare data trupelor GOTR să se abţină de la astfel de manevre provocatoare, dar a fost ignorat.
15:10
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, 14 august, că numirea definitivă a lui Sebastian Cucoș la șefia Jandarmeriei este amânată până după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august. Interimatul lui Cucoș la conducerea Jandarmeriei expiră marți.Sebastian Cucoş a avut deja două interimate la şefia Jandarmeriei de câte şase luni, iar potrivit legii el nu mai poate beneficia de un al treilea interimat. Drept pentru care ministrul de interne a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Țarii numirea sa în funcție. Până în acest moment, CSAT-ul nu şi-a dat avizul cu privire la numirea lui Sebastian Cucoş, iar fără avizul CSAT-ului, Jandarmeria Română rămâne fără şef, precizează Adevărul.ro.„Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente", se arată în comunicatul de marți al Președinției române, citat de Mediafax.
14:50
La București, ședința Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, unde trebuia să se stabilească data la care vor fi audiați ministrul de Interne, Carmen Dan, și șeful interimar al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, a fost suspendată din lipsă de cvorum, prin absența deputaților PSD-ALDE (majorității).Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august. Vicepreședintele comisiei, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a precizat că membrii biroului Comisiei de apărare vor trimite, totuși, în cursul zilei invitații ministrului de interne, Carmen Dan și șefilor Jandarmeriei pentru a fi audiați săptămâna viitoare în cadrul comisiei, în legătură cu intervenția jandarmilor la protestul din 10 august.„Noi insistăm să avem o audiere de urgență pentru că este o situație foarte gravă”, a mai declarat Raețchi, citat de Mediafax.
12:20
De ce continuă să se aprecieze leul moldovenesc și cu ce efecte economice și sociale?
12:10
La Londra, o mașină a lovit bariera de securitate din fața Parlamentului, rănind mai mulți pietoni, iar șoferul a fost reținut, a anunțat poliția britanică. Imagini pe rețele de socializare arată polițiști puternic înarmați sosiți la locul incidentului, mașini ale pompierilor și ambulanțe. Poliția a anunțat că nu poate spune imediat dacă incidentul ar fi un atac terorist.
10:10
Amnesty Internațional cere autorităților române să desfășoare investigații imediate, independente și imparțiale în legătură cu acuzațiile privind utilizarea inutilă și excesivă a forței de către Jandarmerie împotriva protestatarilor, la mitingul din 10 august de la București, și să-i aducă pe toți cei suspectați de comiterea de infracțiuni în fața justiției, transmite portalul g4media.ro.Într-un comunicat difuzat pe site-ul organizației pentru apărarea drepturilor omului se mai spune că „Amnesty Internațional este profund îngrijorată din cauza acuzațiilor referitoare la utilizarea unor substanțe chimice iritante pentru dispersarea demonstrațiilor și de anunțul autorităților potrivit cărora investigațiile vor fi conduse de un parchet militar”.Peste 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția forțelor de ordine la protestul diasporei de vineri, 10 august, iar peste 60 au fost rănite. Luni, la parchetul militar s-au înregistrat câteva zeci de plângeri penale împotriva jandarmeriei, iar partidele din opoziție au anunțat că vor face sesizări penale împotriva ministrului de interne, Carmen Dan și împotriva prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, care a semnat ordinul de evacuare a pieței în seara de vineri.
10:10
Rusia susține că a încheiat procesul lichidării armelor sale chimice încă anul trecut. Este răspunsul Moscovei la o nouă cerere a Washingtonului de a permite accesul în țară a specialiștilor în arme chimice, după tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu rus și a fiicei sale, în luna martie, în Marea Britanice.Rusia și-a eliminat arsenalul chimic „sub control internațional strict și cu respectarea deplină a Convenției privind armele chimice”, se pune într-o declarație a ministerului rus de externe.Moscova afirmă că acum nu Rusia, ci Statele Unite sunt „singura țară participantă la Convenția privind armele chimice care deține rezerve semnificative de gaze militare toxice”.Săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat că va extinde sancțiunile împotriva Rusiei, în legătură cu cazul Skripal, începând cu 22 august. Rusia respinge orice acuzații că ar fi folosit arme chimice pe teritoriul Marii Britanii.
10:10
Formaţiunile unioniste trebuie să decidă ce îşi propun să facă (Mircea V. Ciobanu/ Jurnal de Chișinău)
06:50
În Rusia, cursul rublei a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii doi ani. La birja de la Moscova, luni, dolarul era cotat cu aproape 68 de ruble, cursul euro a crescut și el cu aproape o rublă. Moneda rusă se depreciază de săptămâna trecută după ce senatori americani au propus noi sancțiuni împotriva Rusiei, care țintesc, între altele, băncile de stat și tranzacțiile în dolari, precum și restricții la exportul de tehnologii în domeniul petrolier. Administrația americană a anunțat și ea interdicții la anumite exporturi ce vizează securitatea națională, sancțiuni ce vor intra în vigoare pe 22 august. Acestea din urmă au fost introduse în legătură cu cazul Skripal - tentativa de otrăvire a unui fost spion dublu rus și a fiicei sale, în luna martie, în Marea Britanie. Moscova neagă orice implicare în cazul Skripal.
Ieri
21:40
Europarlamentara Monica Macovei, fost ministru al justiției, l-a îndemnat pe președintele României, Klaus Iohannis „să ceară imperativ în CSAT toate cifrele și datele care indică muniția folosită și toate comunicările care au planificat și ordonat reprimarea protestului din 10 august 2018”.Peste 400 de protestari și mai mulți jandarmi au avut nevoie de îngrijire medical după ciocnisile violente de vineri seară de la București, între protestatarii antiguvernamentai și forțele de ordine.   Într-o declarație, citată de Hotnews.ro, Monica Macovei mai scrie că „ Un stat care își bate cetățenii este un stat penal și o dictatură. Procurorii trebuie să ancheteze imparțial și rapid și să trimită în judecată toți vinovații”. Procuratura Militară a deschis deja o anchetă penală, în timp ce mai multe ONG-uri au înaintat luni plângeri penale împotriva prefectualui capitalei și ministrului de interne.
21:40
La București au fost reluate, pentru a patra zi consecutiv, protestele antiguvernamentale. Sute de persoane (în jur de 3.000 estimează Hotnews.ro cer demisia Guvernului Dăncilă și scandează mesaje jandarmilor precum "Jandarmeria apără hoția!" și "Șefa voastră este cea mai proastă!", comentariu la intervenția brutală a forțelor de ordine împotriva manifestanților de vineri, 10 august.
19:30
O ipoteză lansată în mediul experților este că în cazul companiei Air Moldova pierderile ar fi fost generate intenționat, pentru ca acum să poată fi scoasă la vânzare la un preț cat mai mic posibil.
18:50
Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat guvernul pentru că nu-ți asumă responsabilitatea pentru intervenția brutală a jandarmilor, vineri seară, împotriva protestatarior de la Bucrești. Într-o declarației relevizată, Iohannis a mai spus că în acest moment țara se află într-o „stare gravă de tulburare”.   Iohannis a criticat dur și faptul că după trei zile de la violențele din capitală, nu există încă nici un responsabil. Mai mult, a atras atenția că explicațiile date până acum de ministrul de interne și Jandarmerie „nu sunt convingătoare”. Mai mult, președintele a declarat că actuala conducere a partidului de guvernământ este „profund nocivă” pentru societatea care are nevoie de normalitate.Totodată, el a adresat un apel reprezentanților societății civile să nu fie „descurajați”, dar a ținut să precizeze că „nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și implicare”.
18:50
O acțiune a aripei tinere a PPDA, care cere autorității anticoprupție să nu „tergiverseze” investigarea fraudei bancare.
18:20
În România, Partidul Social Democrat de guvernământ, care timp de trei zile a fost ținta protestelor din București și marile orașe din țară, consideră că președintele Klaus Iohannis „în loc să apere legea şi ordinea constituţională, a ales să fie complicele şi susţinătorul agresorilor”.Potrivit unui comunicat PSD, preluat de Agerpres, protestele antiguvernamentale de la sfârșitul săptămânii trecute, începând cu protestul de vineri 10 august, marcat de ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine, ar fi fost un protest „ilegal, cu atacarea nejustificată a forţelor de ordine, cu incendieri, cu distrugeri şi care avea drept scop ocuparea clădirii Guvernului”.PSD critică mai ales declarația de vineri seară a președintelui țării, în care califică drept „brutală” atât intervenția jandarmilor la București, cât și cererea adresată ulterior Procurorului General de a deschide o anchetă pentru a cerceta circumstanțele care au provocat intervenția violentă a jandarmilor.
18:00
De ce a promulgat președintele Igor Dodon controversata reformă fiscală, în ciuda opoziției socialiștilor?
17:30
Invitata de astăzi este jurnalista Silvia Rotaru.
17:10
Comisia Europeană a condamnat agresarea echipei de jurnaliști a televiziunii publice austriece ORF de către jandarmi, la București, în timpul ciocnirilor dintre forțele de ordine și protestatarii antiguvernamentali.„Este important ca mediile să fie lăsate să lucreze”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, citat pe pagina de internet a televiziunii austriece. Se precizează însă că purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze cele petrecute vineri seară în capitala României sau dacă evenimentele ar putea influența cumva președinția română a Uniunii Europene, care începe pe 1 ianuarie 2019.Agresarea jurnaliștilor de la ORF a fost deja condamnată sâmbătă de cancelarul austriac, Sebastian Kurz. 
16:50
Curtea de Apel de la Ereven a anulat decizia unei instanțe inferioare prin care fostul președinte ale Armeniei, Robert Kociarian era pus în arest preventiv pe perioada anchetei privind responsabilitatea sa în înăbușirea violentă a protestelor opoziției din 2008.Kociarian, acuzat de încălcarea ordinii constituționale, susține că este vorba de un dosar motivat politic, iar cererea sa de eliberare din detenție preventivă a fost semnată și de 46 de parlamentari, majoritatea din Partidul Republican.Este de așteptat ca autoritățile să facă recurs la decizia Curții de Apel.
16:40
În Azerbaidjan, liderul partidului de opoziție „Alternativa republicană” a fost eliberat din închisoare, după ce a servit cinci din cei șapte de ani de închisoare la care fusese condamnat. Un tribunal local a decis că Ilqar Mammadov trebuie eliberat înainte de termen, dar și că timp de doi ani rămâne sub supraveghere, timp în care nu va putea pleca din țară.Mammadov a fost arestat în februarie 2013, acuzat că ar fi ajutat la organizarea unor proteste la Ismaili, localitate din nord-vestul capitalei Baku. În martie 2014 a fost condamnat la șapte ani închisoare.Eliberarea sa a fost salutată luni, 13 august, de Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a declarat că în Europa „nu trebuie să existe deținuți politici”, iar „oamenii inocenți nu trebuie puși în închisoare”.
16:20
Liderul religios suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a declarat, luni, 13 august, că „nu va fi război” cu Statele Unite, dar „nici negocieri”.Recent, au reintrat în vigoare sancțiunile economice americane împotriva Iranului, după ce în mai, președintele Donald Trump a scos unilateral Statele Unite din acordul nuclear internațional cu Iranul.Acordul a fost semnat în 2015 de Iran cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania și care prevederea ridicarea treptată a sancțiunilor internaționale în schimbul limitării programului nuclear iranian la componenta strict civilă.
16:20
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi sâmbătă, 18 august, în Germania pentru o întâlnire cu cancelara Angela Merkel la care vor discuta conflictele din Siria şi Ucraina, a anunţat luni guvernul de la Berlin.Angela Merkel a fost în luna mai la Soci unde s-a întâlnit cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, un oficial rus aflat pe lista cu sancţiuni a UE din cauza conflictului ucrainean şi cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.Relațiile oficiale dintre Germania și Rusia s-au deteriorat continuu după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea și, cel mai recent, atacul cu gaz neurotoxic „Noviciok” din Marea Britanie, atac atribuit Moscovei.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.