Papa Francisc a lansat un nou apel către liderii mondiali pentru a găsi calea spre pace în Siria

RTR Moldova, 16 aprilie 2018 16:40

Papa Francisc a lansat un nou apel către liderii mondiali pentru a găsi calea spre pace în Siria, afirmînd că este profund marcat de faptul ca în Consiliul de Securitate ONU nu s-a gasit o modalitate de a pune capat vărsărilor de sânge în Siria. Papa a facut în cadrul slujbei de de duminică de la Catedrala Sf. Petru din Roma. Duminica trecută, când pentru lumea catolică a fost Duminica Tomii, Papa Francisc a spus că atacurile cu arme chimice din Siria sînt „instrumente ale exterminării” care nu pot avea nici un fel de justificare. Sursă: europalibera.org Record Papa Francisc a lansat un nou apel către liderii mondiali pentru a găsi calea spre pace în Siria apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Acum 10 minute
10:40
Șoferii ar putea fi sancționați mai dur, iar punctele de penalizare ar putea fi anulate o dată pe an Punctele de penalizare ar putea fi anulate o dată pe an, nu la fiecare şase luni, aşa cum se întâmplă în prezent. Propunerea vine din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, în contextul modificării legislației în domeniul siguranței rutiere. Amendamentul va fi dezbătut astăzi în plen. Potrivit șefului legislativului, prelungirea acestui termen va contribui la responsabilizarea conducătorilor auto care dau dovadă de imprudență în trafic. Anterior, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede ca şoferii care vor fi prinşi beţi la volan să fie lipsiţi imediat de permisul de conducere și să îl poată redobîndi doar în urma unor cursuri care costă patru mii de lei. Totodată, drept pedeapsă, aceştia vor munci la morgă sau în cimitire. De la începutul anului, din cauza conducătorilor auto aflaţi în stare de ebrietate s-au produs 66 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa 12 oameni, iar alţi 88 s-au ales cu diverse traumatisme. Sursă: publika.md Record Șoferii ar putea fi sancționați mai dur, iar punctele de penalizare ar putea fi anulate o dată pe an apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 30 minute
10:30
Programul Prima Casă: 185 de beneficiari s-au mutat în locuințe noi. Armașu: Ne așteptăm ca la toamnă numărul solicitărilor să crească De la lansarea programului Prima Casă, au fost semnate 198 de contracte cu băncile comerciale, iar 185 dintre beneficiari s-au mutat deja la casă nouă, o spune ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. În același timp, potrivit ministrului Finanțelor, au fost depuse deja 14 cereri din partea angajaților din sectorul public, pentru compensații din partea statului, la procurarea unei locuințe, prin intermediul programului Prima Casă 2. „Nu avem nicio lună de când funcționează această componentă, dar avem interes, ceea ce mă face să cred că a fost și acesta un program bun”, a spus Octavian Armașu în cadrul emisiunii Fabrika. „Procesul merge așa cum ne-am așteptat ca ritm. Credem că așa ca în România, programul a început să crească la jumătate de an, ne așteptăm și noi ca la toamnă numărul solcitiărilor la program să crească”, a mai spus ministrul Finanțelor. Programul Prima Casă a fost lansat în luna martie 2018. Sursă: realitatea.md Record Programul Prima Casă: 185 de beneficiari s-au mutat în locuințe noi. Armașu: Ne așteptăm ca la toamnă numărul solicitărilor să crească apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:20
Acțiune de protest în fața Parlamentului: „Le aducem la cunoștință deputaților care nu au citit atent rezoluția PE” Ațiune de protest în fața Parlamentului Republicii Moldova organizat de Mișcarea de Rezistență Acum. “„Cerem îndeplinirea revendicărilor din Rezoluția adoptată pe 1 iulie 2018 de Mișcarea de Rezistență ACUM. Le aducem la cunoștință deputaților care nu au citit atent Rezoluția Parlamentului European solicitările Uniunii Europene. Ne mobilizăm cât mai mulți pentru ca vocea noastră să fie cât mai puternică” Amintim faptul că la data de 5 iulie curent, cu 343 de voturi, Parlamentul European a aprobat o Rezoluție, prin care condamnă acțiunile guvernării de la Chișinău. De menționat că mai mulți oficiali europeni au reacționat la decizia Curții Supreme de Justiție de a menține decizia Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău. Ambasadorul Canadei și șeful misiunii diplomatice a UE s-au declarat ambii „îngrijorați” de invalidarea alegerilor anticipate din Chișinău. Ambasada SUA a numit decizia Judecătoriei Chișinău «neașteptată și netransparentă». «Îngrijorați» s-au declarat și reprezentanții grupului PPE din Parlamentul European. Subiectul invalidării alegerilor municipale anticipate din Chișinău a fost discutat și în Parlamentul European. UNIMEDIA precizează faptul că Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a confirmat faptul precum că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistențăa Macrofinanciară a fost suspendată. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău. Sursă: unimedia.info Record Acțiune de protest în fața Parlamentului: „Le aducem la cunoștință deputaților care nu au citit atent rezoluția PE” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:20
Cei doi luptători K1, care au ucis în bătaie un bărbat, trimiși în judecată. Noi detalii din dosar Sportivii Aurel Ignat şi Mihai Pârgaru, vor compărea pe banca acuzaţilor pentru huliganism, vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, comisă de mai multe persoane, soldată cu decesul unei persoane. Procuratura muncipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a celor doi. Potrivit probatoriului, în data de 19 mai, în timpul unei altercații în parcarea unui centru comercial, inculpaţii, împreună cu un complice, i-ar fi aplicat multiple lovituri lui Sergiu Bejenaru. Printre victime au fost Ion Bejenaru și Sergiu Bradu. La Institutul de Medicina Urgentă, cei doi au fost audiați de polițiști, dar au refuzat să depună plângere și au afirmat că traumatismele sunt urmare a căderii de pe scară. În aceste circumstanțe, a fost înregistrat un proces penal pentru huliganism. În aceeași zi, a fost pornită încă o cauză penală pentru huliganism, vătămare intenţionată gravă și medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, comisă de mai multe persoane. Din cauza traumatismelor, Sergiu Bejenaru a murit la spital, în noaptea de 24 spre 25 mai. Ulterior, fratele victimei a depus o plângere la poliţie, prin care a cerut să fie recunoscut în calitate de parte vătămată. Plângeri au mai fost depuse, în aceeaşi zi, de către mama şi concubina victimei. În urma unui complex de acţiuni de urmărire penală, inclusiv audierii martorilor şi studierii imaginilor de pe mai multe camere de supraveghere au fost identificate persoanele implicate în comiterea infracţiunii. Mihai Pîrgaru a fost reţinut pe 25 mai, iar peste o zi a fost reţinut şi Aurel Ignat. Pe numele celor doi au fost emise mandate de arestare preventivă, care au fost prelungite până în prezent. Cel de-al treilea învinuit de complicitate la comiterea acestor crime continuă să fie căutat de poliţie, materialele în privinţa acestuia fiind disjunse într-o procedură separată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare. Sursă: unimedia.info Record Cei doi luptători K1, care au ucis în bătaie un bărbat, trimiși în judecată. Noi detalii din dosar apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum o oră
10:10
Costurile Congresului Mondial al Familiei, anunțate de Igor Dodon   Igor Dodon anunță că a prezidat astăzi, 18 iulie 2018, o ședință de lucru cu privire la modul în care decurg acțiunile de organizare a Congresului Mondial al Familiei, care va avea loc la Chișinău în perioada 13-16 septembrie, sub egida sa. Astfel, potrivit paginii oficiale a evenimentului, pe lângă înregistrarea de bază, pachetele de participare pornesc de la 180 de la dolari și ajung la 420 de dolari. Acestea includ transferul de la aeroport și tururi la Cricova și Orheiul Vechi.  Potrivit Președinției, la eveniment și-ar fi confirmat prezența reprezentanți din 42 de state, inclusiv din Franța, Italia, Marea Britanie, Canada, SUA, Rusia, Elveția, Namibia, Nigeria, Kenia, Belarus, Spania, Țările de Jos, Portugalia, Georgia, Slovacia, Filipine, Costa Rica, Uzbekistan, Gambia, România, Ghana, Ecuador, Tanzania. Totodată, potrivit aceleiași surse, la eveniment este preconizată participarea a circa 2000 de persoane, printre care experți și formatori de opinie din peste 50 de state, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, și un înalt reprezentant al Vaticanului. Programul Congresului include pe lângă sesiunile plenare la Radisson Blu Leogrand Hotel, o sesiune festivă a Congresului cu participarea președintelui lui Igor Dodon și a patriarhului Kiril I al Rusiei la Palatul Republicii, precum și o recepție festivă a lui Dodon în cinstea oaspeților Congresului la Castel MIMI. Acesta va culmina, după cum spun organizatorii, cu un eveniment dedicat familiei și valorilor familiale în parcul Catedralei Mitropolitane. Pe pagina oficială a evenimentului se spune că „potrivit tradiției, cele mai importante scopuri ale căsătoriei sunt: nașterea și educarea copiilor, ajutorul reciproc, completarea reciprocă, fundamentată pe înțelegere, respect și interzicerea negării viziunilor bisericești asupra conceptului de familie. Congresul mondial al familiilor 2018 propune discuții ce au teme vitale a reprezentanților diverselor comunități: oameni de știință, cercetători, lideri politici, reprezentanți ai bisericii”. Deși Fundația Galinei Dodon, „Din suflet” se numără printre sponsorii Congresului, aceasta menționează în același context că și acceptă donații „pentru nevoile legate de desfășurarea Congresului Mondial al Familiilor din 2018 în R. Moldova și în sprijinul promovării valorilor familiale”. Anterior, Fundația s-a lăudat cu ajutoare oferite instituțiilor de învățământ, deși Ministerul Educației spunea că la niciuna dintre entități nu au ajuns bani de la fundație.  Niciun raport financiar al acesteia nu este de găsit. Anterior, Congresul Mondial al Familiilor şi-a ţinut lucrările la Tbilisi, în 2016, iar în anul 2017 – la Budapesta. Conform splcenter.org, Igor Dodon s-a întâlnit anterior cu oligarhul rus Konstantin Malofeev în Grecia și i-a cerut să finanțeze evenimentul, Malofeev fiind un conservator ce are legături strânse cu Kremlinul și care finanțează inițiativele ortodoxe creștine și prietenoase Rusiei în fostele țări sovietice și în Vest. Potrivit UNDP, R. Moldova se clasează pe poziția 107 din 188 de țări și teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU). Indicele multidimensional al sărăciei pentru R. Moldova este de 0,004. Cele mai recente date făcute publice în 2012  indică faptul că 44.000 de persoane (sau 1,2% din total populației) sunt săraci, în timp ce 90.000 (sau 2,5% din total populației) trăiesc foarte aproape de limita sărăciei.   […] Record Costurile Congresului Mondial al Familiei, anunțate de Igor Dodon apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:00
Teatrele, obligate să semneze contracte cu grădiniţele în care vor să organizeze spectacole Spectacolele de teatru contra plată desfăşurate în grădiniţele din Chişinău au fost interzise. Decizia Direcţiei Educaţie are scopul a asigura securitatea copiilor şi de a le proteja drepturile acestora. «Conform reguamentului de funcţionare a instituţiilor de învăţământ, orice persoană străină care intră cu un proiect, fie cu orice altă activitate trebuie să coordoneze cu Direcţia generală educaţie, tineret şi sport», a spus Elena Vorotneac, şefa secţiei Informare şi Relaţii cu Comunitatea. Părinţii nu sunt însă de acord cu această interdicţie: «Nu văd nimic rău ca să vină teatrele din când în când prin instituţiile preşcolare, dar să fie pregătiţi şi să fie echipaţi corespunzător.» «Poate că e mai bine să vină artiştii la grădiniţă.» Şi directorii grădiniţelor sunt de aceeaşi părere. «Teatrul trebuie să persiste în viaţa copilului. Aflându-se în instituţie, copilul nu trebuie să meargă undeva pentru a primi o multitudine de emoţii pozitive», a spus Irina Canstandogla, directore de grădiniţă. Administraţia Teatrului Licurici spune că, totuşi, ar fi mai bine ca vizitele actorilor în grădiniţe să fie în baza unui contract. Astfel vor dispărea cazurile când spectacolele sunt susţinute de amatori. «Spectacole de păpuşi pentru copii care activează, prezintă spectcolul la grădiniţe fără bilete, fără nimic. Şi deseori din numele teatrului, care ne afectează imaginea», a spus Vasile Bârna, directorul adjunct la Teatrul Licurici Direcţia Educaţie a anunţat că actorii îşi vor putea continua activitatea în grădiniţe, după ce vor fi încheiate contracte de colaborare între instituţiile preşcolare şi teatre. Sursă: publika.md Record Teatrele, obligate să semneze contracte cu grădiniţele în care vor să organizeze spectacole apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 2 ore
09:40
O nouă biserică la Chișinău? Anunțul făcut de șeful statului La Chișinău va fi construită o nouă biserică, în cinstea Preacuviosului Serghie de la Radonej. Despre acest fapt a anunțat șeful statului, Igor Dodon. Potrivit lui, în prezent se caută locul potrivit unde va fi ridicat lăcașul sfânt. “„În acest an, la Chişinău, împreună cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril, intenționăm să sfințim locul şi să punem piatra de temelie a unei biserici ce va fi zidită în cinstea Preacuviosului Serghie de la Radonej. În prezent, se lucrează la determinarea locului potrivit pentru construcţie şi elaborarea proiectului viitoarei biserici”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook. În mesajul său, în care șeful statului felicită creștinii cu Ziua aflării moaştelor Preacuviosului Serghie de la Radonej, Dodon mai spune că mereu a acordat o atenție deosebită față de cinstirea Preacuviosului Serghie pe plaiul moldovenesc, iar la inițiativa sa moaștele acestuia au fost aduse în Moldova. Sursă: tv8.md Record O nouă biserică la Chișinău? Anunțul făcut de șeful statului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:30
Rusia, vizitată de peste 3 milioane de turiști, în timpul Campionatului Mondial de fotbal Rusia a fost vizitată de peste trei milioane de turiști străini, în timpul Campionatului Mondial de fotbal. Aceștia au cheltuit circa 1,5 milioane de dolari. Circa 800 de mii dintre acești turiști au avut și bilete la meciuri. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de turiși pe cazare și zboruri. Majoritatea fanilor cu bilete au provenit din SUA, Brazilia, Mexic, China şi Germania, scrie realitateasportiva.net. „Pentru prima dată după mulți ani, Rusia a devenit un mare obectiv pentru turiști. Fanii fotbalului, care au venit în țara noastră pentru Cupa Mondială, au vizitat orașele gazdă, au participat la tururi ghidate, au mers la cumpărături. Potrivit unui sondaj, 87% dintre vizitatorii străini au spus că vor să revină în Rusia în viitorul apropiat”, a spus Maia Lomidze, directorea Asociației Operatorilor de Turism din Rusia, potrivit sursei citate. Rusia a investit peste 11 miliarde de euro pentru organizarea Cupei Mondiale. Potrivit estimărilor, economia Rusiei va spori cu 26-30 de miliarde de euro din turism și atragerea unor investitori străini, scrie sursa citată. Sursă: realitateasportiva.net Record Rusia, vizitată de peste 3 milioane de turiști, în timpul Campionatului Mondial de fotbal apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:20
Faceți provizii de apă! Locuitorii de pe mai multe străzi din capitală și din Ghidighici, rămân fără apă la robinete Pe mai multe străzi din capitală, dar și din comuna Bubuieci, va fi sistată furnizarea apei potabile, începând cu ziua de astăzi, 19 iulie, ora 09.00 și până a doua zi la ora 09.00. Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor de lichidare a scurgerii la apeductul magistral cu D-1200mm, din strada Transnistria, 2. Potrivit SA „Apă-Canal Chișinău”, apa va fi sistată pe străzile Salcâmilor, 22-24, inclusiv cu fracții, Grădina Botanică, 9, 13, Pădurii, 16-26, 21, inclusiv cu fracții, Valea Crucii, 1, inclusiv cu fracții, Lunca Bâcului, 41, Industrială, 27, 42, 59, 61, și Uzinelor, 169/2, 201, inclusiv cu fracții. De asemenea, furnizarea apei va fi întreruptă pe bulevardul Dacia, 61, și în comuna Bubuieci. Consumatorii vizați sunt îndemnați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77. Sursă: unimedia.info Record Faceți provizii de apă! Locuitorii de pe mai multe străzi din capitală și din Ghidighici, rămân fără apă la robinete apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:10
Fotomodelul sechestrat la Milano: Mi-am făcut răpitorul să se îndrăgostească de mine Chole Ayling, tânăra din Marea Britanie care susține că a fost ținută captivă timp de șase zile anul trecut în Milano a povestit cum a reușit să scape și ce le-a răspuns scepticilor care spun că și-a înscenat răpirea. Fotomodelul a povestit recent că a reușit să scape din captivitate după ce și-a sedus răpitorul. La două zile de când era sechestrată, ea a început să se apropie de unul dintre agresori, Lukasz Herba, un polonez care trăiește în Marea Britanie, alături de care a dormit în pat, potrivit BBC. „Cu cât vorbeam mai mult, cu atât ne apropiam mai mult, iar când mi-am dat seama că începe să mă placă, știam că trebuie să folosesc acest lucru în avantajul meu”, a declarat Chloe. Fotomodelul povestește că Lukasz Herba a întrebat-o dacă își dorește să aibă o relație cu el. „M-am gândit că asta e șansa mea să scap”, a adăugat fata. Mai mulți martori spun că i-ar fi văzut pe cei doi la o cafenea, râzând, în ziua în care tânăra a fost eliberată. Chloe se apără spunând : „Cum să te porți rece cu o persoană care începe să aibă sentimente pentru tine și se bazează pe asta ca să te elibereze?” Chloe Ayling a fost ținută prizonieră timp de șase zile la Milano, după ce a fost păcălită că va merge la ședință foto. Britanica de 20 de ani a fost drogată și răpită, cu scopul de a fi vândută într-o licitație pe internet. Ea a stat legată la mâini și la picioare și a fost supravegheată mereu ca să nu scape, însă Lukasz Pawel Herba a eliberat-o pe tânără. El a fost arestat sub acuzația de răpire de persoane. Chloe Ayling a declarat că i-a fost frică „în fiecare secundă” că va muri. Ea a povestit poliției italiene, după ce a scăpat, că ar fi fost implicați mai mulți răpitori, dar ca a văzut doar chipurile a doi bărbați. Presa italiană a sugerat că britanica și-a înscenat răpirea și a ridicat semne de întrebare cu privire la versiunea oferită de tânără asupra a ceea ce s-a întâmplat. În apărarea lui, Lukasz Herba spune că a cunoscut-o pe Chloe înainte să o răpească și s-a îndrăgostit de ea. El a spus că a vrut să atragă atenția media pentru a o ajuta pe fată în cariera ei de modeling. Sursă: digi24.ro Record Fotomodelul sechestrat la Milano: Mi-am făcut răpitorul să se îndrăgostească de mine apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:00
Patru morți, printre care trei copii, într-un accident pe traseul Leușeni-Chișinău: Alte patru persoane, grav rănite   Accident devastator pe traseul Chișinău-Leușeni. Patru persoane au murit, iar alte patru spitalizate după ce o căruță a fost lovită în plin de un automobil.  (Foto: UNIMEDIA) Potrivit surselor UNIMEDIA, în căruță se aflau opt persoane. Din cauza condițiilor meteo, șoferul, în vârstă de 35 de ani, nu ar fi văzut căruța și a lovit-o în plin. În consecință patru persoane, printre care trei minori de 4, 5 și 16 ani au murit pe loc. Iar alte patru persoane au fost spitalizate în stare gravă. Oamenii legii mai spun că șoferul venea la vama Leușeni. Anchetatorii cercetează cazul. Sursă: unimedia.info Record Patru morți, printre care trei copii, într-un accident pe traseul Leușeni-Chișinău: Alte patru persoane, grav rănite apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:00
Alocații sociale în creștere. Ajutorul acordat pentru perioada rece a anului va fi majorat Ajutorul social acordat pentru perioada rece a anului va fi majorat de la 315 până la 350 de lei, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. În aceste scopuri vor fi alocate 5,5 milioane de lei pentru aproape 160 de mii de familii. Documentul mai prevede că şomerii care beneficiază de ajutor social să muncească în folosul comunităţii, la solicitarea autorităţilor locale. Numărul de ore lucrate se va calcula pentru fiecare beneficiar proporţional cu suma alocaţiei pe care o primesc, dar nu va depăşi 40 de ore pe lună. «Acest grup de activităţi include activităţi de salubrizare a teritoriului, de inverzire a teritoriului, de amenajare a unor spaţii. Pentru a implica şomerii înregistraţii la oficiul teritorial de muncă, a întoarce în circuitul socio-economic a societăţii», a declarat Svetlana Cebotari, ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Sursă: publika.md Record Alocații sociale în creștere. Ajutorul acordat pentru perioada rece a anului va fi majorat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:00
Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, susține Emmanuel Macron Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron după o întâlnire cu omologul său sârb Aleksandar Vucic, relatează DPA. Întrebat dacă Serbia poate adera la UE până în 2025, cum a sugerat blocul comunitar în februarie, Macron a spus că speră că reformele pot fi efectuate până atunci. “«Dar nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcţionează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc», a afirmat Macron. Preşedintele francez a presat pentru o mai mare integrare a zonei euro, inclusiv cu un buget şi un ministru de finanţe, de la alegerea sa la jumătatea lui 2017. În cadrul unui summit european de luna trecută s-au convenit unele măsuri pentru a întări zona euro în eventualitatea unor viitoare crize dar nu s-a discutat în detaliu un plan de buget, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. “«Pot să vă spun că, cu 28 de state membre, Uniunea Europeană funcţionează prost», a mai spus Macron, argumentând că s-a lucrat prea mult la o bază interguvernamentală şi că este prea uşor pentru membrii reticenţi să blocheze progresul. «Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a propune o extindere pentru a include pe oricine altcineva», a conchis Macron. Vucic, care a vorbit în sârbă, a spus că ţara sa sprijină planul de reformare a UE al lui Macron. Serbia nu ar putea oricum să adere fără a realiza progresul necesar în reformele interne, inclusiv în domeniul statului de drept şi al sistemului judiciar, a adăugat el. De asemenea, ţara sa va trebui să rezolve problema relaţiilor cu fosta provincie Kosovo, pe care majoritatea statelor membre UE au recunoscut-o drept un stat independent, a mai spus el. Sursă: agerpres.ro Record Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, susține Emmanuel Macron apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:50
Nu uitați umbrelele acasă. Se anunță averse cu descărcări elecrtice Ploi cu descărcări electrice în toată țara, cel puțin asta anunță meteorologii și pentru astăzi. Potrivit datelor, mercurul din termometre va ajunge astăzi până la 27 de grade în nordul țării. În centru și raionale de sud, temperaturile vor ajunge până la 28 de grade Celsius. Noapte va fi răcoare, iar temperaturile vor varia între 13 – 15 grade. Meteorologii anunță că în urmîtoarele zile, ploile contenesc. Sursă: unimedia.info Record Nu uitați umbrelele acasă. Se anunță averse cu descărcări elecrtice apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:50
Executivul a aprobat azi majorarea cu 50% a salariilor primarilor, pretorilor, președinților de raion și a altor funcționari locali Membrii Guvernului au aprobat ieri proiectul privind majorarea cu 50% a salariilor de funcție pentru primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de raioan și pretori și vicepretori. Astfel, dacă în prezent salariul mediu pentru funcțiile de conducere din APL este de 6135 de lei, în urma majorării acesta va ajunge până la 9200 de lei. De asemenea, cu 1190 de lei vor crește și salariile personalului care asigură deservirea tehnică și buna funcționare a autorităților publice locale. În urma acordării plăților de stimulare, în mărime de până la 15% din salariul de funcție, aceștia vor primi până la 3580 de lei lunar. Cuantumul plăților de stimulare va fi stabilit de conducerea APL, în funcție de mijloacele disponibile în acest sens în bugetele autorităților publice locale. În anul curent, mijloacele pentru implementarea proiectului vor fi direcționate din contul resurselor prevăzute în bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare ale APL. Suma necesară lunar pentru acordarea plăților stimulatorii la limita maximă se cifrează la 5,5 milioane de lei. Proiectul urmărește creșterea nivelului de venituri al angajaţilor din sectorul bugetar, sporirea atractivității funcției publice, atragerea şi menţinerea tinerilor specialişti, precum și prevenirea corupţiei în organele administraţiei publice. Sursă: realitatea.md Record Executivul a aprobat azi majorarea cu 50% a salariilor primarilor, pretorilor, președinților de raion și a altor funcționari locali apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 24 ore
17:00
Statul va spori sprijinul financiar pentru familiile și persoanele defavorizate Familiile și persoanele defavorizate vor beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru depășirea dificultăților cu care se confruntă. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea Serviciului social de suport monetar adresat familiilor sau persoanelor defavorizate, care va fi implementat începând cu 1 iulie curent. Asistența financiară va fi oferită beneficiarilor pentru necesități precum: produse alimentare, reparația locuinței sau construcția sobei, procurarea combustibilului pentru prepararea hranei și încălzirea în sezonul rece, dar și achiziționarea mobilierului sau a îmbrăcămintei necesare. Alocația va constitui cel mult 6 mii de lei și va fi acordată printr-o singură plată sau prin plăți lunare, dar pentru o perioadă nu mai mare de 6 luni. Serviciul de suport monetar va fi instituit în cadrul structurii teritoriale de asistență socială, iar de selecția beneficiarilor, precum și de stabilirea mărimii ajutorului financiar va fi responsabilă Comisia pentru protecția persoanelor aflate în dificultate. Potențialii beneficiari vor fi identificați de către asistentul medical, reprezentanții autorităților publice și ONG-urilor sau la solicitarea directă a persoanei defavorizate. Sprijinul financiar va putea fi acordat și familiilor care beneficiază de ajutor social sau de suport oferit în perioada rece a anului. Pentru funcționarea serviciului, statul a alocat în acest an circa 14 milioane de lei. Sursă: moldpres.md Record Statul va spori sprijinul financiar pentru familiile și persoanele defavorizate apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:50
Clipe de coșmar pentru o copilă de nouă ani din Telenești. Aceasta ar fi fost răpită de un bătrân de 85 de ani Clipe de coșmar pentru o copilă de nouă ani din raionul Telenești. Fata ar fi fost răpită și ținută ostatică mai bine de o noapte de către un bătrân de 85 de ani din aceeași localitate. Ea a ieșit la joacă și nu s-a mai întors. Alertați, părinții ei au anunțat polițiștii. “„Ea a fost găsită în casa unui bărbat de 85 de ani. În prezent este pornită o cauză penală pe numele bărbatului, care se bănuiește în comiterea acțiunilor ilegale manifestate prin privațiunea ilegală de libertate a minorei și acțiuni perverse. Bărbatul de 85 de ani va fi supus expertizei psihiatrice și psihologice. Totodată, mamei copilului i-a fost propus ca să fie plasată temporar într-un centru specializat pentru a primi consiliere psihologică”, a spus Diana Maxim, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Telenești. Bărbatul, care locuiește de unul singur este cercetal penal. El riscă până la șapte ani de pușcărie. Sursă: jurnal.md Record Clipe de coșmar pentru o copilă de nouă ani din Telenești. Aceasta ar fi fost răpită de un bătrân de 85 de ani apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Accident cu implicarea a trei automobile la intrarea în Orhei Un accident grav cu implicarea mai multor automobile a avut loc astăzi la intrarea în orașul Orhei. Fotografiile de la fața locului au fost publicate într-un grup al automobiliștilor de pe Facebook. Sursă: deschide.md Record Accident cu implicarea a trei automobile la intrarea în Orhei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Tiraspolul anunță creșterea comerțului extern cu peste 50% în primul semestru În primul semestru al anului curent, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, exportul din regiunea transnistreană s-a majorat cu 70%, până la 351 de milioane de dolari. Totodată, a crescut și importul, cu 44%, acesta constituind 617 milioane. Astfel, soldul comercial rămâne în zona negativă – -267 de milioane, în comparație cu -220 de milioane în anul trecut. Chiar și așa, creșterea comerțului extern cu 53% indică o situație economică stabilă, transmite Știri.md cu refreire la IPN. Potrivit datelor vămii transnistrene, principalul partener comercial al regiunii rămâne Federația Rusă, Moldova (malul drept al Nistrului – n.r), Ucraina, Germania și Italia. O creștere se atestă și în raport cu alte state, printre care Polonia, România și China. În același timp, Federația Rusă reprezintă 40% din cifra de afaceri totală, însă în relațiile comerciale cu acest stat predomină importul. Exporturile în Rusia în structura totală a vânzărilor externe se situează la nivelul de 7%. Cea mai mare parte a livrărilor la export merge spre malul drept al Nistrului (46%). Urmează România (17%), Italia (8%), Ucraina (8%), Germania (6%), Rusia (7%), Slovacia (2%) și Serbia (1%). Din totalul mărfurilor din regiunea transnistreană 37% sunt exportate în țările UE, în timp ce doar 7% reprezintă țările Uniunii Vamale. O imagine opusă se observă în cazul importului: din Uniunea Vamală se importă 63% din toate mărfurile, iar din Uniunea Europeană – 18%. În primul semestru, exporturile de metale și produse metalice au crescut de 2,5 ori. De asemenea, au crescut vânzările produselor minerale, produselor industriei chimice și energetice, dar și vestimentare și alimentare. În același timp, exportul de produse de inginerie mecanică, încălțăminte și produse textile a scăzut ușor. Sursă: ipn.md Record Tiraspolul anunță creșterea comerțului extern cu peste 50% în primul semestru apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Gest impresionant făcut de un patron pentru un angajat care a mers pe jos 32 km pentru a nu întârzia în prima zi la serviciu Un student din Alabama ar putea câștiga oricând premiul pentru cel mai conștiincios angajat. După ce mașina i s-a stricat chiar în noaptea de dinaintea primei sale zi la noul job, tânărului nu i-a trecut nicio clipă prin minte să nu se prezinte la serviciu, așa că a mers pe jos 32 de kilometri. După ce a rugat pe cineva să îl ducă la lucru cu mașina, iar înțelegerea a picat, Walter Carr a mers toată noaptea pe jos, din Homewood, Alabama, până în Pelham, acolo unde se angajase la o companie de mutări. Tănărul în vârstă de 20 de ani a văzut pe GPS că îi va lua 7 ore de mers pe jos pentru a ajunge, dar nu s-a dat bătut. «Nu am fost niciodată genul de persoană care să renunțe. Știu că pot fi învins doar dacă mă las învins», spune Carr. Tânărul a plecat spre muncă seara, la 23:40. A ajuns în Pelham în jurul orei 4 dimineața, însă mai avea de mers pe jos până la adresa femeii pe care trebuia să o ajute să se mute. Polițiștii l-au văzut așezat pe marginea drumului, odihnindu-se. Impresionați de povestea lui, l-au dus să mănânce micul dejun, i-au cumpărat și prânzul și l-au lăsat la o biserică din apropiere, să prindă câteva ore de somn. Femeia pe care trebuia să o ajute să se mute, Jenny Larney, a fost extrem de impresionată de efortul depus de student, așa că a scris o postare lungă pe Facebook, care s-a viralizat până a ajuns și sub ochii șefului lui Carr. “«Suntem o companie care încearcă să schimbe mentalitatea că firmele de mutări nu sunt prietenoase cu clienții sau nu sunt serioase. M-a dat pe spate povestea domnului Carr, pentru că este fix despre ce e vorba în compania noastră: muncă și dedicare», a scris Luke Marklin, patronul companiei. Acesta i-a dăruit studentului o mașină nouă, în semn de recunoștință și respect. Iar Jenny Larney a deschis o pagină de donații în numele tănărului, unde s-au străns peste 33.000 de euro pentru el. “«Sunt încă în stare de șoc…le mulțumesc tuturor, tuturor celor care și-au rupt din timp pentru a-mi asculta povestea», a declarat Carr. Sursă: publika.md Record Gest impresionant făcut de un patron pentru un angajat care a mers pe jos 32 km pentru a nu întârzia în prima zi la serviciu apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:30
Un seism cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vrancea azi dimineața Cutremur a avut loc la o adâncime de 73 de kilometri. Acesta este cel de-al doilea seism din România, care s-a produs miercuri dimineaţă. Primul a avut o magnitudine de 2,5 grade pe Richter, tot în judeţul Vrancea, la o adâncime de 65 km. Sursă: realitatea.net Record Un seism cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vrancea azi dimineața apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:10
Stadion Republican a fost desființat, iar terenul, dat cu titlu oneros Ambasadei SUA! O decizie în acest sens a fost luată azi, la Guvern Membrii Cabinetului de Miniștri au decis azi în privința transmiterii cu titlu oneros a terenului pe care s-a aflat Stadionul Republican, Ambasadei Statelor Unite ale Amercii la Chișinău, pentru construcția unui nou sediu al misiunii diplomatice. Prin decizia de azi a Guvernului, Stadionul Republican se desființează. Guvernul va determina valoarea bunului, apoi va negocia și semna contractul de vânzare-cumpărare a acestuia. Terenul fostului Stadion Republican are o suprafață de circa 5 ha și se află pe strada Tighina, 12, din Chișinău. Stadionul Republican a fost inaugurat în anul 1952 și a fost închis în anul 2006. Sursă: realitatea.md Record Stadion Republican a fost desființat, iar terenul, dat cu titlu oneros Ambasadei SUA! O decizie în acest sens a fost luată azi, la Guvern apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:10
Participanții la Marșul Centenarului, binecuvântați de preotul Constantin Necula din Sibiu: „Nu există dincolo și dincoace de Prut” Participanții la Marșul Centenarului au primit binecuvântare pentru următoarele etape ale drumului pe jos spre Chișinău de la preotul Constantin Necula, la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Îndemnul părintelui a fost ca unioniștii să amintească tuturor că idealul național nu înseamnă doar unitatea de moment, ci unitatea permanentă și că Prutul este graniță inutilă. „Voi asta spuneți: că există un punct de unire și un gând de unitate. Să vă binecuvânteze Dumnezeu și să aibă grijă de voi. Vreau să țineți minte că nu există dincolo și dincoace de Prut. Ce faceți voi contează mai mult decât orice discuție”, le-a spus Constantin Necula participanților la marș. Părintele Constantin Necula a apreciat efortul celor care poartă Flacăra Unirii pe o distanță de 1300 de km ca fiind unul pentru consolidarea identității naționale. „Ceea ce ne spun ei astăzi este că există oameni în generația lor care sunt gata să moară pentru ideea aceasta a unității. Să sperăm că e obligatoriu să rămână în viață pentru ca unitatea să fie deplină”, a conchis teologul. „Mulțumim Mitropoliei Ardealului că ne-a întâmpinat atât de emoționant și că ne-a găsit locuri de cazare la cămin. Suntem pregătiți de o nouă etapă a Marșului Centenar și credem că eforturile comune, coordonate ale bisericilor, ale autorităților locale, ale societății civile și ale oamenilor de rând pot transmite mesajul mobilizator către clasa politică: 2018 este Anul Centenarului, iar Basarabia trebuie să ocupe un loc central în orice demers legat de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012. Cea de-a patra etapă a Marșului Centenar începe miercuri și ține până duminică, pe traseul Sibiu-Boița-Țuțulești-Mănăstirea Cozia-Râmnicu Vâlcea-Curtea de Argeș. Sursă: realitatea.md Record Participanții la Marșul Centenarului, binecuvântați de preotul Constantin Necula din Sibiu: „Nu există dincolo și dincoace de Prut” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
Prăbușirea avionului din Pretoria, filmată de un pasager: „O, Doamne, va fi rău, va fi foarte rău!” Prăbușirea unui avion în apropiere de aeroportul din Wonderboom, lângă Pretoria, în Africa de Sud, în urmă cu o săptămână, a fost filmată de unul dintre pasagerii aflați la bord. În incident și-au pierdut viața doi oameni, iar alți 17 au fost răniți. În imaginile filmate de pasager se vede cum avionul se prăbușește cu o aripă în flăcări, în timp ce oamenii privesc îngroziți. „Va fi rău, va fi foarte rău. O, Doamne, va fi rău!”, se aude spunând pasagerul. Avionul s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Pretoria. Aeronava, un Convair CV320, era veche de 65 de ani, aproape să devină „o piesă de muzeu”, potrivit autorităților din Africa de Sud. Accidentul aviatic este investigat acum de Autoritatea Aviației Civile din Africa de Sud, care urmează să stabilească de ce s-a prăbușit avionul. Sursă: digi24.ro Record Prăbușirea avionului din Pretoria, filmată de un pasager: „O, Doamne, va fi rău, va fi foarte rău!” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
A fost odată, într-o zi de 18 iulie. Despre descoperirea Poloniului și Nelson Mandela Sărbătoriții zilei sunt actorii americani Vin Diesel și James Brolin, modelul și prezentatoarea TV Andreea Raicu, regizorul moldovean de teatru şi film Alexandru Vasilache. — Într-o zi de 18 iulie, anul 64, Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporții; împăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe persecuția asupra creștinilor. — Tot într-o zi de 18 iulie, 1635, se năștea Robert Hooke, savant englez, care a excelat ca astronom și fizician, fiind cel mai bine cunoscut pentru formularea legii de proporționalitate între deformațiile elastice ale unui corp și tensiunile la care este supus, cunoscută ca „Legea lui Hooke”. A decedat în 1703.   La data de 18 iulie 1898, Marie și Pierre Curie anunțau descoperirea unui nou element și propun să se numească polonium. — În ziua de 18 iulie, 1918, se năștea Nelson Rolihlahla Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel. A decedat la 5 decembrie 2013. Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md. Sursă: altfel.md Record A fost odată, într-o zi de 18 iulie. Despre descoperirea Poloniului și Nelson Mandela apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
Pavel Filip cere implicare în cazul moldoveanului strivit de o mașină în SUA Premierul Pavel Filip a venit cu un îndemn către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de a se implica în cazul moldoveanului, în vârstă de 23 de ani, care a decedat într-un grav accident rutier în Miami, SUA. “„În SUA, un cetățean moldovean, tânăr de 23 de ani, și-a pierdut viața, fiind lovit de mașină. Rudele au nevoie de o sumă mai mare de bani, ca să-l aducă acasă. Rugămintea este către Ministerul de Externe să ia legătura cu Ambasada noastră și cu rudele, și vă rog să vă implicați în cel mai direct mod. Este o tragedie și este cazul să ne implicăm de această dată”, a declarat prim-ministrul în debutul ședinței Guvernului din 18 iulie. Amintim că este vorba despre Iulian Rusanovschi ai cărui apropiați și prieteni au făcut un apel pe una din platformele de donații pentru a strânge bani și a-l aduce acasă. Tânărul a murit într-un accident pe data de 15 iulie. În timp ce se deplasa pe trotuar spre casă, el a fost strivit de un automobil la volanul căruia se afla un bărbat ce conducea cu viteză excesivă. Presa locală scrie că șoferul pe nume Mattew Bernard Ellison, în vârstă de 34 de ani, ar fi luat telefonul mobil al iubitei sale în toiul unei cerți şi a demarat cu automobilul pe stradă. La rândul său, femeia a pornit după el pentru a-și recupera bunul. La un moment dat, bărbatul nu a oprit la una din intersecții, unde era instalat indicatorul rutier „STOP”, s-a izbit cu o mașină de marcă Toyota în care erau două persoane și s-a proiectat pe trotuar pe unde mergea Iulian Rusanovschi.     După accident, șoferul a fugit de la fața locului, iar martorii l-au găsit, ulterior, la câțiva metri distanță, împușcat în cap. Poliția presupune că acesta ar fi încercat să se sinucidă. Actualmente, bărbatul se află în stare gravă la spital, iar circumstanțele tragediei sunt investigate. Sursă: realitatea.md Record Pavel Filip cere implicare în cazul moldoveanului strivit de o mașină în SUA apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
O mamă din Briceni, alarmată: O dădacă din grădinița unde merge fiul ei ar fi bolnavă de tuberculoză O dădacă care activează la o grădiniță din Briceni ar fi bolnavă de tuberculoză în formă activă, iar directorul instituției ar fi la curent cu acest fapt. Cazul a fost postat pe o rețea de socializare de o mamă a cărei copil frecventează grădinița respectivă. Potrivit ei, până acum nu au fost luate măsuri pentru concedierea femeii, transmite TV8 cu referire la Sănătate Info. Contactată de TV8, Rodica Cojocaru, șeful adjunct al Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Briceni, a spus că șeful Direcției cunoaște foarte bine de acest caz și urmează să întreprindă măsurile necesare peste câteva zile, când se va întoarce din concediu. Mama indignată, a postat pe o rețea de socializare istoria completă. Potrivit ei, o săptămână în urmă aceasta a aflat că o dădacă este bolnavă de tuberculoză în formă deschisă și SIDA, iar administrația atât a grădiniței, cât și a satului, nu fac nimic. Totodată, mama afirmă că dădaca ar fi ajutat și la prepararea bucatelor. În același mesaj postat pe o rețea de socializare, sub anonimat, mama susține că împreună cu ceilalți părinți au solicitat ca dădacă să fie supusă unor controale medicale, iar analizele au preluate în interiorul instituției preșcolare, și nu la policlinică. Totodată, ea spune că copiilor nu li s-au luat analize, deoarece medicii locali nu au materialele necesare. “„Săptămâna curentă, mai exact miercuri, 11 iulie, am primit știrea fulger: dădaca de la grupa pregătitoare de la grădinița din sat este bolnavă de tuberculoză formă deschisă și SIDA. Am rămas total șocată, speriată având copil la grădință. Abia vineri, în sfârșit am adunați toți la grădiniță de la ora 8 ca pe la vreo 10 să vină o laborantă de la policlinica raională și a colectat sînge și urină pentru analize generale. Menționez că am fost adunați la grădiniță, dar nu la punctul medical (după părerea mea grădinița trebuia să-și sisteze activitatea temporar pentru dezinfectare sau alte măsuri de protecție, dar ea totuși a lucrat bine merci și ieri. Am întrebat dacă copii vor mai fi investigați suplementar, căci este o situație foarte complicată, copii au intrat în contact direct cu dădaca, mi s-a spus că poate săptămâna viitoare o să li se facă proba Mantoux, deoarece la moment nu au rezerve de tuberculină, poate cei de la Chișinău vor face rost de pe undeva. Este vorba de sănătatea copiilor, dar nimeni din cei care sunt răspunzători de aceasta nu-și bat capul, dau vina unul pe altul caută țapul ispășitor în această situație”, a scris o mămică. Femeia mai afirmă despre faptul că dădaca este bolnavă ar fi știut directoarea instituției, cea din urmă primind și o amendă de 5.000 de lei pentru acest fapt. Mămica indignată a mai scris că angajata grădiniței ar fi plecat în concediul de maternitate fiind însărcinată în șapte luni. Potrivit Sănătate Info, acum, gravida este spitalizată la Institutul de Ftiziopneumologie, iar medicii spun că starea ei se […] Record O mamă din Briceni, alarmată: O dădacă din grădinița unde merge fiul ei ar fi bolnavă de tuberculoză apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
Fotbaliştii francezi au fost aclamaţi de mii de fani chiar pe Aeroport Campioana Mondială a revenit acasă. Fotbaliștii francezi au avut parte de o primire spectaculoasă chiar pe Aeroport. Avionul cu care a venit naţionala Franţei a fost udat la aterizare de pompieri. Primul a ieşit din aeronavă Hugo Lloris, care ţinea în mână marele trofeu. Ulterior, echipa a mers la Palatul Elysee, unde era aşteptată de președintele Emmanuel Macron și soția acestuia, Brigitte, dar şi de sute de fani. Fotbaliştii au cântat în faţa mulţimii adunate cântecul compus la Mondial în cinstea lui N’Golo Kante, mijlocașul care l-a anihilat pe Messi în meciul cu Argentina. Sărbătoarea s-a mutat, apoi, pe celebrul bulevard Champs-Elysees din Paris, unde s-au adunat peste 100.000 de suporteri, care i-au aclamat pe cocoșii galici. Fotbaliştii au salutat mulţimea dintr-un autocar. În timpul paradei, mai mulţi piloţi francezi au venit cu o surpriză pentru campioni. Câteva avioane au desenat pe cer drapelul Franţei. Sărbătoare a fost și la Zagreb. Deşi Croația a fost învinsă în finala Campionatului Mondial, suporterii i-au întâmpinat pe fotbaliști cu aplauze. Sursă: prime.md Record Fotbaliştii francezi au fost aclamaţi de mii de fani chiar pe Aeroport apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:40
Festivalul Mărului 2018 – au demarat pregătirile pentru eveniment Festivalului Mărului a ajuns la ce-a de-a VIII-a ediție. În acest an, sărbătoarea va avea loc la 23 septembrie. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul ședinței organizatorice. Conducătorii direcțiilor și secțiilor Consiliului raional Soroca și conducerea primăriei municipale au fost convocați de președintele raionului, pentru a discuta despre organizarea festivalului în acest an. S-a stabilit că evenimentul se va desfășura în fața cetății și va include activități tradiționale precum: parada portului popular și alaiul gospodarilor, expoziții de tehnică agricolă, expoziții de mere și bucate din mere, expoziția lucrărilor de artizanat ale meșterilor populari. Totodată, vizitatorii vor putea merge la un târg al producției agricole, unde vor putea cumpăra mere de la livădarii din raionul Soroca. În cadrul festivalului, oficialii din raion, dar și conducători de rang înalt vor veni cu discursuri și diplome pentru producătorii de mere, iar gospodarii și primăriile care se vor prezenta cel mai bine la eveniment vor obține și premii, au menționat organizatorii. Participanții și oaspeții festivalului vor avea parte și de un concert cu participarea formațiilor locale și artiștilor din capitală. Festivalul Mărului are menirea de a promova producătorii de mere, în acest context autoritățile raionale îndeamnă livădarii să nu rateze această oportunitate și să se implice activ în desfășurarea evenimentului. Sursă: observatorul.md Record Festivalul Mărului 2018 – au demarat pregătirile pentru eveniment apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Un moldovean a vrut să părăsească țara cu permisul de conducere fals Un cetățean moldovean a fost prins ieri, 17 iulie, la punctul de trecere Leușeni, cu permisul de conducere falsificat.   Cetățeanul moldovean de 28 de ani era pasagerul unui microbuz de rută neregulată ”Moldova-Germania”. În timpul controlului vamal, bărbatul a prezentat un comportament suspect, iar în discuții tânărul a menționat că este la prima sa ieșire din țară cu scop de a-și achiziționa un autoturism în Europa, transmite Știri.md. La rugămintea inspectorului de frontieră de a prezenta permisul de conducere, tânărul a devenit neclar în declarații. După cercetarea minuțioasă a documentului s-a constatat că acesta este falsificat, fiind ridicat și transmis spre expertiză. La cele depistate, tânărul nu a dorit să dea o explicație și personal a luat decizia de a-și întrerupe călătoria. Polițiștii de frontieră continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor pe caz și luării măsurilor legale ce se impun.   Sursă: stiri.md Record Un moldovean a vrut să părăsească țara cu permisul de conducere fals apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.