Primăria dă start salubrizării. Până la Paște, orașul Chișinău va fi „curat lună”

Moldova24, 13 martie 2018 19:15

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a convocat astăzi o şedinţă de lucru, în legătură în începerea campaniei de curăţenie de primăvară. Campania de curăţenie se va desfăşura sub genericul „Facem curat lună", iar mâine, 14 martie, va fi prima zi de intervenţie în care vor fi antrenate toate serviciile municipale de profil. Startul campaniei va fi dat în sectorul Ciocana. Pentru buna organizare şi desfăşurare a procesului de lucru, au fost stabilite adresele unde se va interveni, tipurile de lucrări și tehnica necesară. Operatorii de salubrizare vor acţiona pentru a asigura curăţarea trotuarelor, a staţiilor de aşteptare a transportului public şi a carosabilului. Concomitent, se va interveni în parcuri, scuaruri, curțile blocurilor de locuinţă şi vor fi evacuate gheretele abandonate, dar şi vor fi reparate și vopsite băncile din parcuri și locurile de joacă pentru copii şi curățați arborii. The post Primăria dă start salubrizării. Până la Paște, orașul Chișinău va fi „curat lună” appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 12 ore
22:15
De la 1 aprilie curent, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Executiv. Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 96,36 de lei, pensiile de dizabilitate vor spori în medie cu 75,82 lei, cele de urmaș - cu 50,49 lei, iar pensia participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl va crește în medie cu 201,31 lei. În total, pensii mai mari vor primi circa 715 mii de persoane. În prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă este în valoare de 961 de lei, iar după indexare va constitui 1025 de lei, echivalentul cuantumului venitului lunar minim garantat. Totodată, în scopul continuării implementării reformei sistemului de pensionare, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificări la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor. În particular, proiectul prevede actualizarea coeficienților cumulativi de indexare a pensiilor, precum și specificarea coeficienților de valorizare a venitului asigurat pentru anul 2017, care vor fi luați în considerare la calcularea pensiilor începând cu 1 aprilie 2018. De asemenea, în Regulament este stipulată realizarea anticipată a ultimelor etape de valorizare a pensiilor. Amintim că începând cu 1 aprilie 2018 vor fi majorate (valorizate) pensiile pentru limită de vârstă şi pensiile de dizabilitate stabilite în anii 2012-2013. Pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 272 lei (+21%) lunar (50 mii beneficiari), iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 253 lei (+29%) pentru 6 mii de beneficiari. Cumulativ cu indexarea, aceste pensii vor crește în medie cu 27-35%. Totodată, de la data de 1 octombrie 2018 vor fi majorate și pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 - 31 martie 2017. Astfel, pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 325 lei pe lună, iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 300 lei. De majorări vor beneficia circa 109 mii de persoane. The post De la 1 aprilie, pensiile vor fi inexate cu 6,6 la sută appeared first on Moldova 24.
21:45
Campania „O Nouă Viaţă” se extinde și în alte 20 de maternităţi. Anunțul a fost făcut de către fondatorul „Edelweiss”, Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook, Vlad Plahotniuc, menționează că decizia a fost luată în urma numeroaselor solicitări parvenite din partea cetățenilor. Astăzi, Vlad Plahotniuc a mers la Hâncești unde a oferit cutia cu daruri unei familii. Ecaterina Pruteanu a adus pe lume, la Centrul Perinatologic Hânceşti, cel de-al doilea băieţel. „Succesul campaniei “O nouă viață” și solicitările primite de la oameni ne-au determinat să extindem proiectul în alte 20 de maternități din țară. Când am pornit acest proiect de suflet, ne-am dorit să oferim un sprijin familiilor aflate la început de drum și, până acum, echipa „Edelweiss” a spus „Bun venit pe lume!” la peste 12.000 de micuți. Fericirea pe care am văzut-o astăzi în ochii familiei Pruteanu din Hâncești mi-a demonstrat, încă o dată, cât de important este acest sprijin pentru părinți și bebelușii lor. Ne bucurăm să contribuim la fericirea lor!”, a scris fondatorul „Edelweiss”. În total, 24 de maternităţi din ţară vor fi incluse în programul “O nouă viață”. Timp de doi ani, au fost oferite proaspetelor mămici peste 12.000 de cutii care conţin produsele necesare nou-născuţilor în primele luni: o saltea, aşternuturi, hăinuţe, scutece şi alte produse de îngrijire. Programul a fost lansat iniţial la Maternitatea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău, fiind extins şi în spitalele raionale Nisporeni, Edineţ şi Cahul. Începând cu 21 martie 2018, vor beneficia de cutia bebeluşului toţi copiii născuţi la maternităţile: IMSP Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, SR Nisporeni, SR Cahul, SR Edineţ, Bălţi, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Ceadîr – Lunga, Drochia, Făleşti, Floreşti, Hânceşti, Ialoveni, Rezina, Râşcani, Sîngerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă şi Ungheni. The post Edelweiss extinde campania „O Nouă Viaţă” și în alte 20 de maternități. De cutia bebeluşului vor beneficia toți copiii appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
18:00
Cabinetul de miniștri a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din subordinea autorităților publice locale. Instituțiile care vor fi reabilitate sunt liceele „Lucian Blaga” din orașul Iargara, raionul Leova, „Vasile Pîrvan” din comuna Gotești, Cantemir, „Silvian Lucaci” orașul Costești, raionul Rîșcani, „Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, Călărași, „Meşterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni și gimnaziul „Alexandru cel Bun” din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni. În total, pentru reabilitarea acestor școli vor fi alocate circa 57 milioane de lei, mijloace acordate în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Moldova”, realizat cu suportul Băncii Mondiale. The post Șase instituții de învățământ din țară vor fi renovate. Guvernul va aloca peste 57 milioane de lei appeared first on Moldova 24.
17:30
Reprezentanții partidelor de opoziție proeuropene, în frunte cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, s-au întrunit astăzi la o masă rotundă organizată de Mișcarea Civică Europeană, pentru a discuta despre alegerile locale din 20 mai, precum și alegerile parlamentare din toamna curentă. La întrunire participă reprezentanți de la opt formațiuni politice, inclusiv ai PAS, Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal Reformator (PLR), Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA), Platforma „Demnitate și Adevăr” (PDA), Partidului Național Liberal (PNL), Partidului Popular din R. Moldova (PPRM) și Partidului Verde Ecologist (PVE), informează Ziarul Național. Cei prezenți au discutat în speță despre alegerile locale din municipiul Chișinău și identificarea unui candidat comun pentru alegerile din 20 mai. La eveniment nu a participat liderul PPDA, Andrei Năstase, care primul și-a exprimat intenția de a candida pentru funcția de primar general, iar în acest sens a cerut suportul PAS. Mișcarea Civică Europeană din R. Moldova, în frunte cu Valentin Dolganiuc, Anatol Țăranu și Alecu Reniță, a făcut anterior un apel ca forțele politice proeuropene să se așeze la masa de negocieri și să înainteze un candidat comun „al partidei proeuropene, antioligarhice și unionist” la funcția de primar general. În opinia reprezentanților Mișcării Civice Europene, doar înaintare unui candidat comun reprezintă unica șansă pentru ca municipiul Chișinău să nu fie adjudecat de socialiști. Această masă rotundă cu participarea partidelor de opoziție are loc la o zi după ce liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a spus că „remarcă o lipsă totală de deschidere spre dialog a partidelor de dreapta” în vederea identificării unui candidat comun la funcția de primar general.„Atragem atenția asupra faptului că aceste partide, care au refuzat dialogul și și-au promovat interesele lor egoiste, vor fi direct responsabile, dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău”, a declarat ieri Plahotniuc în cadrul unui briefing. De menționat că deja cinci partide și-au desemnat candidații la funcția de primar general. E vorba de Andrei Năstase (PDA), Valeriu Munteanu (PL), Ivan Ceban (PSRM), Vasile Costiuc (Democrația Acasă) și Reghina Apostolova (Partidul „Șor”). The post Năstase a lipsit de la negocierile lansate astăzi de partidele proeuropene. Au discutat despre candidatul comun la șefia Capitalei appeared first on Moldova 24.
17:00
Direcţia de Poliţie a mun. Chişinău solicită ajutorul cetăţenilor în contextul identificării bărbatului decedat, ieri, 20 martie, în urma exploziei din magazinul Jardi, situat la intersecția străzilor Armenească și Alexei Mateevici. Persoanele care deţin informaţii despre identitatea lui sunt rugate să comunice la numărul de telefon 902,(022) 254705, 078011101. Semnalmente caracteristice: vârsta 50-55 ani, înălţimea 165 cm, faţa ovală, purta ochelari, păr mediu corpolenţa slabă, îmbrăcat în pulover de culoare albastră, blugi negri, scurtă neagră cu glugă de culoare sură, cicatrice pe umărul drep. Amintim că două persoane au murit, iar a treia a fost rănită după ce un bărbat a declanșat o explozie în magazin. Printre cei decedați se numără autorul deflagrației și bărbatul din imagine, care trecea în acel moment prin fața marketului. Incidentul a avut loc după ce bărbatul vinovat de explozie a intrat în magazin de unde a luat circa 10 pachete de țigări și a încercat să iasă fără să le achite. Acesta a intrat în conflict cu vânzătoarea, iar la ieșire „din mână sau din rucsac a căzut un obiect explozibil care a explodat”, potrivit poliției. video: Facebook / Canal3 / Deschide.md The post Bărbatul decedat în urma exploziei din Centru, NEIDENTIFICAT! Poliția caută rudele (FOTO) appeared first on Moldova 24.
15:45
The post Declarațiile lui Andrian Candu după ședința Biroului permanent al Parlamentului // LIVE appeared first on Moldova 24.
15:30
Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale lumii, stă interlopul Grigore Caramalac, care se ascunde la Moscova de justiția din Moldova. Acesta controlează gruparea printr-un interpus. „Gruparea este coordonată de către interlopul Gheorghe Nazaruc alias Jora, el fiind mâna dreaptă a hoţului în lege Grigore Caramalac alias Bulgaru. Nazaruc, mai deţine un paşaport moldovenesc în care figurează cu numele Gheorghe Chelmescu, şi un paşaport eliberat de către autorităţile de la Moscova, în care apare oficial cu numele de Gheorghi Orlov”, scriu autorii investigației. Potrivit IMPACT TV, grupul infracțional și-a început activitatea în Rusia, unde a sustras din bancomate, prin intermediul unui program electronic, circa 10 milioane de euro. După succesul din Rusia, aceștia și-au continuat activitatea în Malaesia (2 milioane euro), Germania (250 mii euro), România (800 mii euro), Taiwan, Azerbadjan, Belarus și Tadjikistan. În Taiwan grupul a suferit un eșec, iar unii dintre membrii acestuia au fost reținuți de oamenii legii. Printre cei arestați se număra și moldoveanul Mihail Colibaba – un apropiat de-al liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care a participat activ la campania electorală a acestuia. Anume Colibaba a comunicat oamenilor legii, potrivit autorilor investigației, despre faptul că în spatele grupului infracțional se află mâna dreaptă a lui Caramalac. ”După reţinerea şi condamnarea lui Mihail Colibaba în Taiwan, a fost format un grup de anchetă, format din reprezentaţi ai Europol, Republicii Moldova, României, Belarusului, Bulgariei, din Taiwan care l-ar fi audiat pe Colibaba, iar ultimul le-a declarat cu lux de amănunte cum activează gruparea, cine sunt membri, dar şi cine stă în spatele grupării”, se arată în investigație. Oamenii legii i-au identificat pe toţi membrii grupării care furau bani din bancomate și au stabilit că dintre ei 27 sunt moldoveni, majoritatea originari din Bălţi, șapte sunt cetăţeni ruşi, trei - letoni, doi români, dar şi un marocan, un francez, un estonian, un belarus şi un australian. Unii dintre ei au fost reţinuţi de către autorităţile țărilor în care au fost comise atacurile, iar restul sunt anunţaţi în căutare internaţională. The post INVESTIGAȚIE // Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume INVESTIGAȚIE JACKPOT-ul „internaţional” al lui Caramalac sau cum oamenii acestuia furau milioane din bancomate appeared first on Moldova 24.
15:15
The post Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință // LIVE appeared first on Moldova 24.
13:00
Operatorul aerian low-cost Wizz Air oferă o reducere de 20% la toate rezervările efectuate astăzi, miercuri, 21 martie, înainte de miezul nopţii. WIZZ îi încurajează pe pasageri să profite de această zi şi să-şi rezerve vacanţa de Paște la preţuri avantajoase. Astfel, compania oferă, numai astăzi, reduceri de 20%, valabile pe un singur segment, cu toate taxele obligatorii incluse. Reducerea de 20% se aplică tarifelor, incluzând taxele şi costurile obligatorii, dar excluzând taxa de administrare. Această promoţie este valabilă pe 21 martie, de la 00:00 la 23:59, orele Europei Centrale şi de Est. Preţul se aplică numai pentru rezervările efectuate pe wizzair.com sau prin intermediul aplicaţiei WIZZ pentru mobil. Perioada de călătorie este limitată, fiind necesar să efectuaţi toate călătoriile până pe 30 aprilie 2018. Preţurile încep de la doar 39 de lei (RON), fiind disponibile 144 de rute Wizz Air spre 21 de ţări din România de pe cele 10 aeroporturi locale. sursa:adevarul.ro The post Reduceri fulger la Wizz Air // Preţurile încep de la doar 39 de lei (RON) appeared first on Moldova 24.
12:00
Tinerii vor putea merge de luni la bancă și să ceară credite pentru a-și cumpăra locuințe în cadrul programului de stat Prima Casă. Proiectul a fost lansat oficial astăzi, în prezența ministrului Finanțelor, Octavian Armașu și a reprezentanților a trei bănci comerciale partenere. ”Proiectul vine să susțină familiile tinere să obțină o casă. Programul oferă garanții din partea statului și nu mai este nevoie de gaj. Prima contribuție este de minim 10 la sută. Poate fi și mai mare dacă dispun de bani mai mulți. Prin această contribuție minimă noi facem creditul mai simplu pentru pături mai mani. Termenul de rambursare este de 25 de ani, astfel reușim să reducem din plata lunară”, a explicat Octavian Armașu. Șeful Ministerului Finanțelor a mai spus că statul va reglementa prin lege toate comisioanele pentru a oferi beneficiarilor rate cât mai mici. La fel, au fost diminuate și taxele de stat. Astfel, taxa la notar este de 1 la sută, iar taxa de ipotecare – de 50 de lei. Potrivit lui Armașu, deja au aderat la program trei bănci comerciale – Moldindconbank, Victoriabank și MAIB, iar alte două instituții sunt interesate să devină partenere. Ministrul Finanțelor a venit și cu un exemplu de calculare a ratelor pentru o familie care vrea să cumpere o locuință. ”Daca familia are lunar 8 mii de lei, am în vedere soțul, soția și plus părinții. Dacă am găsit o locuință de 20 de mii de euro, familia trebuie să ia un credit de 300 de mii de lei, iar venitul lunar trebuie să fie de 6 mii de lei, iar rata lunară nu va depăși 3 mii de lei”, a exemplificat Octavian Armașu. Reprezentanții băncilor comerciale au spus, la rândul lor, că implicarea statului, prin garanții, va facilita acordarea creditelor pentru tineri. La fel, participanții la conferința de presă au precizat că experiența României demonstrează că rata beneficiarilor de credite pentru locuințe, în cadrul programului Prima Casă, este foarte mică, de 2 la sută. Pentru a facilita accesul tinerilor la informații despre program a fost lansată o linie telefonică specială, dar și o pagină web: http://primacasa.gov.md. Amintim că programul „Prima Casă” a fost inițiat de către Partidul Democrat. Potrivit autorilor, scopul acestuia este să reducă exodul tinerilor care pleacă din țară pentru că nu-și pot permite o locuință. sursa: today.md The post Programul Prima Casă, lansat oficial. Tinerii sunt așteptați de luni la bănci ca să depună cereri pentru credite ipotecare appeared first on Moldova 24.
11:30
The post LIVE // Partidul ȘOR anunță candidatul pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău appeared first on Moldova 24.
10:45
Primăria Chişinău informează că de dimineaţă traficul rutier pe străzile municipiului se desfăşoară în condiţii normale de iarnă. Transportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de lucru, iar la linie au fost emise 302 de troleibuze şi 99 de autobuze. Pe parcursul nopţii, ÎM Regia „Exdrupo" a acţionat cu 67 de utilaje la deszăpezirea străzilor şi a împrăştiat 810 de tone de material antiderapant. S-a intervenit pe arterele principale, pe cele secundare pe unde circulă transportul public şi căile de acces către localităţile suburbane. Au fost curăţate şi zonele adiacente instituţiilor publice - şcoli, grădiniţe şi spitale. Pe parcursul zilei, Regia „Exdrupo" va acţiona cu 16 utilaje. Regia locativ-comunală intervine, cu începere de la ora 4.00, cu 40 de utilaje la curăţarea străzilor adiacente, trotuarelor şi intrările în curţile blocurilor de locuinţe. La moment, la nivelul oraşului circa 500 de muncitori curăţă staţiile de aşteptare a transportului public şi trecerile pietonale. În acelaşi timp, ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi" acţionează cu 6 unităţi de transport şi 300 de muncitori la curăţarea căilor de acces din parcuri şi de pe alei. Persoanele fizice şi agenţii economici sunt rugați să-şi cureţe zăpada de pe trotuarele aferente imobilelor pe care le deţin sau le administrează pentru a evita formarea gheţuşului, conform obligaţiilor legale ce le revin. The post Primăria Chișinău: În Capitală traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă appeared first on Moldova 24.
10:15
The post LIVE // Conferința de lansare a Programului de Stat „Prima Casă” appeared first on Moldova 24.
Ieri
22:30
Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a luat decizia de a monitoriza strict și de a patrula pe parcursul nopții traseele din nordul și sudul țării. La ora 22.00 responsabili din cadrul IGSU din municipiul Bălți și Cahul vor porni pentru a verifica dacă nu au rămas oameni în autoturisme împotmoliți pe drumurile locale și traseele naționale. Salvatorii vor avea la îndemână tehnică de tracțiune sporită și vor ajunge pe toate porțiunile de drum cu acces dificil. Scopul patrulării nocturne a pompierilor este de a preveni blocarea mijloacelor de transport. Mai mult, angajații IGSU vor ajunge pe drumurile locale din localitățile de nord și sud a țării unde ar putea găsi mașini derapate de pe traseu. Pe parcursul ultimelor zile salvatorii au avut zeci de intervenții pe drumurile din raioanele Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Soroca, Bălți, mun. Chișinău dar și UTA Găgăuzia. Acțiuni de patrulare a traseelor dificile au fost efectuate și în noaptea de 18 spre 19 martie cînd conducerea IGSU în frunte cu general –maior Mihail Harabagiu a monitorizat și patrulat traseele din Hâncești, Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă dar și drumul de acces spre vama Leușeni. The post Salvatorii și polițiștii vor patrula traseele din țară toată noaptea appeared first on Moldova 24.
22:15
Din cauza zăpezii, un troleibuz a rămas blocat pe strada Calea Orheiului. Unitatea de transport a fost împinsă de călători. Pozele au fost postate pe rețelele de socializare. foto: Facebook (‎Пётр Кравцов) Ulterior, au patinat și s-au oprit în pantă alte câteva troleibuze, camioane, dar și mașini. În jurul orelor 17-18, în zonă s-au creat cozi kilometrice care s-au extins pe trei străzi. Șoferii au mers bară la bară, timp de aproape o oră, pe strada Calea Orheiului, Petricani și Calea Moșilor. foto: moldova24.info Situație similară s-a înregistrat și pe alte artere ale Capitalei. Menționăm că, astăzi, în Capitală a nins încet toată ziua. The post Mai multe troleibuze, camioane și mașini au patinat în panta de pe Calea Orheiului. S-au creat cozi kilometrice pe trei străzi appeared first on Moldova 24.
20:30
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că Ziarul de Gardă manipulează atunci când continuă să acuze PDM de faptul că ar fi plagiat proiectul Arenei Chișinău după un proiect francez. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Andrian Candu reiterează faptul că a prezentat imagini care să ilustreze publicului particularitățile tehnice ale arenei și care nu au legătură cu vreun proiect anume. „Ziarul de Gardă manipulează din nou. E problema acestui ziar cât de corect informează opinia publică, dar noi vom semnala manipulările, când este cazul. În conferința de presă, am spus foarte clar că acel video este o ilustrare preluată din spațiul public, pentru ca cetățenii să vadă și să înțeleagă cum funcționează o arenă multifuncțională: ce înseamnă tribune telescopice, cum o arenă pentru evenimente sport se poate transforma, în timp de câteva ore, într-un spațiu pentru organizarea concertelor, expozițiilor etc. Nicăieri și niciodată nu am spus că acela este proiectul arhitectural, design-ul arenei, așa cum, în mod manipulator, reiese din niște pretinse discuții ale celor de la Ziarul de Gardă cu niște arhitecți din Franța. Le-au spus ceea ce au vrut, ca să obțină un răspunsul pe care și l-au dorit, pentru realizarea unui material denigrator. Mai sunt și alte manipulări”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook. În același timp speakerul crede că promovarea, chiar și negativă, va face arena mai populară, iar atunci când va fi deschisă mai mulți oameni se vor putea bucura de evenimentele organizate acolo. „Citiți articolul și să vă amintiți de el, când ne vom bucura cu toții de reușita proiectului. Poate ZDG inițiază și un referendum pentru anularea inițiativei de construire a Arenei? :) E la modă. De altfel, faptul că Ziarul de Gardă promovează insistent proiectul este și un lucru benefic, chiar și când o face negativ. Cu atât mai mult, cetățenii se vor convinge că aceste atacuri au fost manipulări, iar în realitate ei se pot bucura de oportunitățile oferite de Arena Chișinău, acolo unde, și jurnaliștii de la ZDG, sunt sigur că vor merge cu plăcere, împreună cu familiile lor”, a adăugat Andrian Candu. The post Candu acuză Ziarul de Gardă de manipulare: „Nicăieri și niciodată nu am spus că acela este proiectul arhitectural, design-ul arenei” appeared first on Moldova 24.
19:45
Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul general al companiei Kaufland România, Marco Hößl și directorul proiectului în Moldova, Dona Răpciugă. Reprezentanții Kaufland au menționat că au demarat activitățile necesare începerii construcției primelor trei magazine în municipiul Chișinău, iar ulterior rețeaua va fi extinsă și în afara capitalei. Compania intenționează să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova. Totodată, vor fi create cel puțin 1000 de locuri de muncă în următorii 5 ani. În același timp, în viitor compania planifică să investească câte 30-50 de milioane de euro anual. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că venirea pe piață a unui investitor atât de important deschide calea și pentru alți investitori străini, la felsporește competitivitatea operatorilor locali. „Până la urmă are de câștigat cetățeanul. Interesul nostru este ca oamenii sa aibă acces la produse calitative și să fie deserviți la cel mai înalt nivel”, a spus premierul. Kaufland este una dintre cele mai mari companii de comerț cu amănuntul din Europa, cu peste 1250 de magazine în șapte țări. Pavel Filip a evidențiat acțiunile deja întreprinse pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, printre care reducerea numărului instituțiilor de control, simplificarea procedurilor de raportare, reducerea numărului actelor permisive, punerea în aplicare a conceptului de Ghişeu unic, precum și lansarea reformei legislației muncii. Reprezentanții Kaufland au salutat măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Totodată, ei au apreciat activitatea platformei Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, care ajută oamenii de afaceri să depășească provocările la nivel procedural și legislativ. În acest sens, premierul a reiterat deschiderea pentru dialog, exprimând convingerea că temele rămase pe agenda investitorilor vor fi soluționate, inclusiv cu susținerea și expertiza Consiliului Economic. The post Kaufland anunță investiții de peste 100 milioane de euro și crearea a 1000 de locuri de muncă în Moldova appeared first on Moldova 24.
16:00
Sfârșitul iernii astronomice este marcat pe data de 20 martie, aceasta fiind și ziua în care are loc echinocțiul de primăvară, adică momentul în care ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară. În aceasta zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul. Echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Ca să ne meargă bine mereu, în această zi trebuie să avem o atitudine pozitivă și să evităm certurile cu cei dragi, pentru că, în caz contrar, vom strica armonia adusă de energiile unite ale zilei și ale nopții. Totodată, nu trebuie să facem rău animalelor, pentru că acest rău poate fi întors împotriva noastră. Echinocţiul are loc de două ori pe an, de Primăvară şi de Toamnă, fiind dată care marchează momentul când ziua este egală cu noaptea. sursa: realitatea.net The post Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. De la această dată durata zilei va fi în continuă creştere appeared first on Moldova 24.
15:45
Țara noastră își dorește un dialog și o colaborare normală cu Federația Rusă. Despre aceasta a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi în cadrul conferinței de presă dedicate vizitei viceministrului rus de Externe Grigori Karasin. Ulianovschi a declarat că Moldova face un pas spre îmbunătățirea dialogului dintre cele două țări și a dispus revenirea ambasadorului Andrei Neguță la Moscova. În schimb, țara noastră se așteaptă la încetarea abuzurilor comise de serviciile speciale ruse față de oficialii moldoveni. „Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitor la necesitatea soluționării și depășirii situației existente, precum și excluderii pe viitor a cazurilor de abuz și presiuni asupra cetățenilor moldoveni, inclusiv a oamenilor politici și oficialilor din țara noastră”, a declarat ministrul Tudor Ulianovschi. Acesta a adăugat că țara noastră este interesată de un dialog bilateral cu Federația Rusă și îl trimite la Moscova pe ambasadorul Andrei Neguța, chemat la sfârșitul anului trecut pentru consultări. Retragerea a fost motivată prin lipsa de reacții oficiale ale Rusiei la demersurile repetate ale Chișinăului cu privire la hărțuirea și intimidarea persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova. „Încă o dată vreau să confirm interesul nostru pentru dezvoltarea în continuare a dialogului moldo-rus. Un pas în această direcție este decizia luată astăzi privind revenirea la Moscova în următoarele zile a ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, a domnului Andrei Neguță”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. La rândul său, viceministrul rus de Externe Carasin a confirmat intenția Moscovei de a soluționa subiectele bilaterale în mod pragmatic, dar și dorința de activizare a dialogului moldo-rus pe toate nivelurile. „Întâlnirea de astăzi a confirmat intenția ambelor părți de a rezolva problemele existente într-un spirit de parteneriat și pragmatism. Se referă atât la contactele politice, cât și la formele practice intersectoriale de colaborare. Un rol pozitiv în acest sens a l-a jucat întâlnirea celor 2 miniștri de externe care a avut loc în luna februarie, la Munchen. Noi suntem pentru o discuție sinceră și nepărtinitoare a tuturor subiectelor legate de cooperarea bilaterală, activizarea dialogului pe toate nivelurile”, a declarat viceministrul de Externe a Federației Ruse Grigori Karasin. Cei doi oficiali au mai convenit asupra cooperării în investigarea Laundromatului, schemei prin are din Rusia, cu implicarea băncilor din Moldova, au fost spălate 22 de miliarde de dolari.  The post Încetarea abuzurilor serviciilor speciale din Rusia asupra oficialilor moldoveni, discutată de Tudor Ulianovschi și Grigori Karasin appeared first on Moldova 24.
15:45
Parfumuri, produse cosmetice și de îngrijire personală, estimate la peste 80.000 lei, au fost depistate de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal într-un compartiment al trenului de pe ruta Odessa-Chișinău. Bunurile erau disimulate în tavanul cabinei unui însoțitor de tren. Ulterior, acesta le-a declarat vameșilor că bunurile îi aparțin uneia dintre pasagere. Bunurile au fost reținute în vederea confiscării, iar cele două persoane riscă achitarea unor amenzi în cuantum de până la 4 500 lei fiecare. Toate produsele aveau marcajele unor branduri renumite, motiv pentru care cazul urmează a fi cercetat și prin prisma stabilirii unor eventuale încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală. The post Produse cosmetice și de parfumerie, de peste 80 000 lei, depistate în trenul Odessa-Chișinău appeared first on Moldova 24.
14:15
The post Ședința Comisiei Electorale Centrale // LIVE appeared first on Moldova 24.
14:15
Programul ”Prima Casă” va fi lansat, oficial, mâine, a anunțat președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Potrivit liderului PD, un grup de experți se ocupă de extinderea programului care să ofere facilităţi suplimentare pentru funcţionarii publici. ”Prin aceste facilități, vrem să-i încurajăm să rămână în sistemul bugetar. Totodată, extensia programului ”Prima Casă” va constitui un motiv suplimentar pentru tinerii care doresc să se angajeze în instituțiile statului”, a declarat Plahotniuc. Programul ”Prima Casă” a fost aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut. Persoanele care doresc să procure o locuință prin intermediul acestui proiect trebuie să nu depăşească vârsta de 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar, să fie cetățean al Republicii Moldova, angajat în ţară și să dispună de venituri din surse oficiale. Plata lunară achitată sub formă de rată la credit, dobânda și comisionul de garantare nu va depăşi 50% din veniturile oficiale nete comulative ale familiile acestuia. La stabilirea valorii veniturilor sunt acceptate și veniturile oficiale ale rudelor de gradul I, însă soțul sau soția persoanei care va aplica nu trebuie să dețină în proprietate exclusivă o locuință și să nu aibă în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuințe. Statul va garanta 50% din soldul creditului. The post Plahotniuc: Mâine va fi lansat oficial programul „Prima casă” appeared first on Moldova 24.
13:45
Explozia care a avut loc în acestă dimineață în magazinul Jardi din centrul Capitalei a avut loc din cauza unui cumpărător care a intrat în conflict cu vânzătoarea. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, bărbatul a intrat în magazin să-și cumpere țigări, însă a refuzat să le achite. La ieșire, acesta ar fi declanșat un dispozitiv explozibil pe care-l avea asupra sa. „Apelul la 902 a parvenit la ora 11.08. În urma depozițiilor unor martori, bărbatul decedat a intrat în magazin, a luat aproximativ 10 pachete de țigări. La ieșire i s-a propus să achite prețul, a refuzat și în acel moment, din mână sau din rucsac, a căzut un obiect explozibil care a explodat la ieșire”, a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, în cadrul unui briefing pentru presă. Potrivit șefului IGP, suflul deflagrației a fost atât de puternică încât au omorât și o persoană care se afla în fața magazinului. Bărbatul urmează a fi identificat. Poliția a stabilit, însă, identitatea bărbatului care a declanșat explozia. Este vorba despre un locuitor al Capitalei, născut în 1968, anterior judecat pentru diverse infracțiuni. Oamenii legii urmează stabilească circumstanțele. Amintim că explozia s-a produs într-un market JArdi, situat la intersecția străzilor Armenească și Mateevici. captură foto: publika.md The post EXPLOZIA în marketul din Centru s-a produs din cauza un conflict banal. Un bărbat a refuzat să achite țigările appeared first on Moldova 24.
13:30
Partidul Democrat din Moldova așteaptă un răspuns din partea formațiunilor pro-europene la propunerea sa de a susține un candidat comun la alegerile locale anticipate din Chișinău. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că au fost transmise invitații la dialog către mai multe partide pro-europene, dar care au fost ignorate. În acest context, Plahotniuc a atenționat că o eventuală victorie a socialiștilor în Capitală va fi responsabilitatea directă a opoziției de dreapta. ”Constatăm cu regret și vă anunțăm că, în locul unui răspuns la adresările noastre, vedem în presă declarații impulsive din partea celor, cărora le-au fost expediate acele scrisori, și lansarea unui număr tot mai mare de candidați din partea partidelor proeuropene, care au tot mai slabe șanse să ajungă măcar în turul doi”, a spus Vlad Plahotniuc. În acest context, liderul democraților a ținut să menționeze lipsa totală de deschidere spre dialog a partidelor de dreapta. ”Observăm un refuz categoric a discuțiilor nu doar cu Partidul Democrat, dar și între partide, unele dintre care, acum câteva luni, au anunțat, cu exaltare, că vor face bloc electoral”, a atras atenția Plahotniuc. Președintele PDM atrage atenția că formațiunile de dreapta repetă, cu o precizie aproape totală, greșelile pe care le-au făcut în alegerile prezidențiale, greșeli, care au dus la înfrângerea Maiei Sandu și victoria socialiștilor în acel scrutin. ”Reacțiile lor isterice nu ne mai surprind, însă atitudinea lor arogantă poate dezamăgi din nou electoratul de centru-dreapta, căci cetățenii vor să se implice în lupta pentru Chișinău, dar nu să participe la o competiți ale a orgoliilor și frustrărilor politice. Vrem să atragem atenția asupra faptului că aceste partide, care au refuzat dialogul și și-au promovat interesele lor egoiste, vor fi direct responsabile dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău”, a atenționat liderul PDM   The post Vlad Plahotniuc: Partidele din opoziția de dreapta nu pot dialoga nici măcar între ele și să desemneze un candidat unic. Dau dovadă de egoism și lipsă de responsabilitate appeared first on Moldova 24.
13:30
Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, se află, în perioada 20 – 22 martie curent, într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Agenda vizitei include întrevederi cu conducerea de vârf a Republicii Moldova în cadrul cărora vor fi discutate aspectele relațiilor moldo-ruse. După întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cei doi oficiali vor face declarații de presă. The post LIVE // Conferință susținută de ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, și Viceministrul de Externe al Rusiei, Grigorii Karasin appeared first on Moldova 24.
12:45
Briefing de presă organizat de IGP cu privire la explozia produsă astăzi la magazinul alimentar din intersecția Armenească - Alexei Mateevici. Menționăm că, două persoane au decedat în urma unei explozii care a avut loc într-un magazin din centrul Capitalei. Tragedia a avut loc în această dimineață, în jurul orei 11, într-o alimentară de pe strada Armenească intersecție Mateevici. The post LIVE // Poliția oferă DETALII despre explozia produsă într-un magazin alimentar din Chișinău appeared first on Moldova 24.
12:15
The post Liderul PL Mihai Ghimpu susține o conferință de presă // LIVE appeared first on Moldova 24.
12:15
Două persoane au decedat în urma unei explozii care a avut loc într-un magazin din centrul Capitalei. Tragedia a avut loc în această dimineață într-o alimentară de pe strada Armenească intersecție Mateevici. UPDATE // Surse ale Deschide.MD spun că tragedia s-a produs în urma unei certe banale între doi clienți ai magazinului și vânzătoarea, care ar fi refuzat să le vândă acestora băuturi alcoolice. Cei doi ar fi amenințat-o pe femeie cu o grenadă. Poliția se află la fața locului pentru a stabili cu exactitate cum a avut loc incidentul. video: Facebook / Dumitru Dediu The post EXPLOZIE într-un magazin alimentar din centrul Capitalei // Două persoane au murit (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
12:00
The post LIVE de la briefingul săptămânal al Partidului Democrat appeared first on Moldova 24.
11:30
Postul vamal de tip debarcader ”Cosăuți” este din nou funcțional, începând cu dimineața zilei de astăzi, 20 martie 2018. Activitatea acestuia a fost întreruptă la data de 15 martie curent, din cauza creșterii nivelului de apă în râul Nistru. Din același motiv, în perioada 15-19 martie, a fost suspendată circulația și prin postul vamal de tip debarcader ”Soroca”. The post Circulația prin postul vamal de tip debarcader ”Cosăuți” a fost reluată appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.