Liberalii solicită parlamentului să adopte o declarație de unire a R.Moldova cu România

Europa Libera, 13 martie 2018 19:10

Deputații Partidului Liberal au înregistrat în Parlament un proiect al Declarației de unire a Republicii Moldova cu România. Anunțul a fost făcut de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă. PL solicită Parlamentului Republicii Moldova să se convoace într-o ședință solemnă, pe 27 martie curent, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Parlamentului i se solicită de către liberali să adopte Declarația de unire a Republicii Moldova cu România ca unică soluție de restabilire a adevărului istoric, de aderare la Uniunea Europeană și de integrare în NATO, pentru asigurarea bunăstării, libertății populației din stânga Prutului.Mihai Ghimpu susține că, în cazul în care Parlamentul va respinge examinarea și adoptarea Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România, Biroul Politic al Partidului Liberal se obligă să organizeze colectarea semnăturilor de la cetățeni pentru a realiza dezideratul unirii.O declarație simbolică de unire cu România a fost semnată până acum de peste 110 localități din Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 30 minute
18:40
România se confruntă zilnic cu agresiuni rusești în Marea Neagră și este nevoită să respingă un val de atacuri cibernetice și interferențe politice, a spus ministrul apărării de la București, Mihai Fifor, într-un interviu acordat agenției Associated Press. Fifor a mai spus că Rusia „a devenit practic vecina” României după anexarea peninsulei Crimeea, unde rușii își consolidează prezența militară fără încetare. Ministrul român a mai declarat că țara sa plănuiește să mărească până la 2% din PIB cheltuielile pentru apărare anul acesta, ca să demonstreze că este „un pilon de stabilitate și securitate”. 
Acum o oră
18:20
Ministrul de interne anti-imigraționist al Italiei a spus în cursul unei vizite în Libia că a propus înființarea unor centre de recepție la granițele sudice ale Libiei, pentru a stăvili fluxul de migranți care traversează Marea Mediterană în drum spre Italia. Matteo Salvini, al cărui partid a promis în campanie să oprească sosirile de africani și să-i deporteze pe cei aflați deja în Italia, nu a spus în care țări anume ar urma să fie amplasate centrele de triere. Vorbind în compania unui oficial guvernamental libian, Salvini a spus că centrele ar folosi atât Italiei, cât și Libiei. Libia a fost principala poartă de ieșire din Africa pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa pe mare, după ce rutele prin Turcia au devenit mai greu de folosit în urma unui acord al turcilor cu UE. 
18:20
Tratamentul preferențial în presă și starea de urgență i-au dat un avantaj președintelui în exercițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la alegerile parlamentare și prezidențiale de duminică, au spus observatorii internaționali luni la Ankara. „Președintele în exercițiu și partidul de guvernământ s-au bucurat de un avantaj incorect”, se spune în constatările preliminare ale OSCE și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Erdogan a câștigat un nou mandat pe cinci ani, cu puteri executive sporite, încă din primul tur, iar partidul său cu rădăcini islamiste AKP a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Pe durata campaniei a fost în vigoare starea de urgență introdusă după puciul militar eșuat din 2016, în care au murit cel puțin 240 de oameni. Principalul rival al președintelui turc, Muharrem Ince, și-a recunoscut înfrângerea, dar a spus că alegerile au fost „nedrepte” și a anticipat că se va naște un sistem politic „foarte periculos”, autocratic. 
18:20
Ministrul român al afacerilor europene a exprimat îngrijorările țării sale față de evoluțiile politice de la Chișinău, în urma nevalidării alegerilor de primar din capitală. „E foarte important ca cetăţenii R. Moldova să aibă în continuare încredere în instituţiile şi mecanismele democratice”, a spus ministrul delegat Victor Negrescu, care a participat luni la București la ședința Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană. La o conferință de presă comună cu Negrescu, șeful delegației moldovene, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, și-a exprimat speranța că la Chișinău CSJ, care discuta luni validarea alegerilor de primar din capitală, nu va „perpetua deciziile” instanțelor inferioare de a nu valida scrutinul câștigat de Andrei Năstase.  
Acum 4 ore
16:50
Peste 120 de organizaţii, grupuri civice şi personalităţi Din România au semnat un apel public pentru demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor de la București. Semnatarii apelului îl acuză pe Dragnea că subminează credibilitatea internațională a României: „Pentru România, faptul că una dintre camerele Parlamentului este condusă de un recidivist are un efect distrugător.” Solicitarea vine după ce Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie pentru instigare la abuz în serviciu. Este a doua condamnare după cea definitivă din 2012, când Liviu Dragnea a primit doi ani de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat de  fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui de atunci Traian Băsescu.Între semnatarii apelului se află scriitorii Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu și Ana Blandiana, dar şi cei din Grupul Pentru Dialog Social, Corupţia Ucide sau Rezistenţa.
16:40
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spune că se așteaptă ca alianța să decidă la summit-ul din 11-12 iulie să lanseze negocieri oficiale pentru primirea Macedoniei. „Mă aștept și sper ca liderii NATO să decidă la summit începerea negocierilor de aderare”, a spus Stoltenberg la 25 iunie. Declarația vine după ce Macedonia și-a rezolvat disputa de decenii cu Grecia asupra numelui ei, acceptând să se redenumească „Macedonia de Nord”. În schimb, Grecia a promis să-și retragă obiecțiile față de primirea vecinei ei în NATO și UE. Grecia spune că numele „Macedonia”, același cu al provinciei sale nordice cu capitala la Salonic, ar ascunde pretenții asupra teritoriului și „moștenirii antice” a grecilor.
16:40
Un grup de parlamentari ruși au depus la Duma de Stat un proiect de lege care ar urma să consacre drept „zi comemorativă” data încorporării Crimeii în Imperiul rus în secolul XVIII, se arată într-o postare pe site-ul Dumei, citată de Interfax. Numele complet al noii sărbători ar urma să fie „19 Aprilie, ziua încorporării Crimeii, insulei Tama și Kubanului în Imperiul Rus (1783)”. Inițiativa grupului de legislatori conduși de președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, vine la ceva mai mult de patru ani de la anexarea Crimeii ucrainene de către ruși, în primăvara anului 2014, într-o evoluție condamnată de comunitatea internațională și pedepsită cu sancțiuni împotriva Rusiei de către Statele Unite, UE și alte organizații și guverne democratice. 
16:40
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și-a îndemnat suporterii să demonstreze pașnic în fața sediului Curții Supreme de Justiție, care ar urma să decidă asupra validării alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului de la începutul lunii curente. Adresându-se simpatizanților de pe treptele clădirii, în compania liderei PAS Maia Sandu, Năstase le-a cerut oamenilor să nu răspundă provocărilor și s-a arătat mirat de măsurile de securitate extraordinare luate de autorități în preajma CSJ. În același discurs, Năstase a criticat aspru postul Publika TV, apropiat liderului PD Vlad Plahotniuc, pentru că ar relata tendențios despre evenimentele legate de validarea alegerilor. Săptămâna trecută două instanțe au decis nevalidarea scrutinului, invocând nereguli săvârșite de ambii candidați în turul al doilea.
Acum 8 ore
12:10
Mii de oameni au protestat din nou duminică la Chișinău
11:20
Interviul dimineții cu fostul consilier prezidențial despre evenimentele în curs la Chișinău.
Acum 12 ore
10:20
La microfon, Radu Benea, și bine v-am găsit la ediția săptămânală a emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumar:Adunarea Generală a ONU cere Rusiei evacuarea completă și necondiționată a trupelor sale militare din Republica Moldova. Poziția oficialităților și opinii ale experților la Chișinău și Tiraspol. Permisiunea de import a produselor petroliere prin regiunea transnistreană a fost din nou extinsă, până la finele anului. Și... unde preferă să-și petreacă vacanța locuitorii...
09:10
Rzoluția ONU: „un document chiar mai puternic decât Declarația finală a OSCE de la Istanbul” (Iulian Chifu/deschide.md).
08:10
Un nou protest a avut loc duminică seară în București și în mai multe orașe din România pentru a preveni modificarea legislației anticorupție în beneficiul lui Liviu Dragnea, liderul Partidului Social de guvernământ și altor reprezentanți ai puterii. Participanții au scandat lozinci împotriva PSD și împotriva Guvernului. Săptămâna trecută, Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Dar el a anunțat că rămâne în fruntea PSD, a Camerei Deputaților și a coaliției de guvernare, avertizând cu modificarea legilor justiției. O tentativă de relaxare a legislației anticorupție a fost împiedicată anul trecut, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă.
08:10
Numeroși protestatari au petrecut noaptea în fața Parlamentului de la Chișinău, continuând demonstrația amplă organizată de opoziție, duminică, pentru a cere validarea mandatului de primar al capitalei obținut de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, la alegerile de la începutul lunii curente. Astăzi, Curtea Supremă de Justiție urmează să-și spună ultimul cuvânt, după ce alegerile au fost invalidate de instanțele inferioare, trezind îngrijorări și din partea partenerilor vestici de dezvoltare ai R. Moldova. Într-o rezoluție adoptată duminică de protestatari se spune că în spatele invalidării s-ar afla „regimul Plahotniuc, în complicitate cu partenerul său Partidul Socialiștilor condus informal de Președintele Dodon”. 
07:50
Consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, John Bolton, începe un turneu european care va include o vizită la Moscova în vederea pregătirii unei întâlniri a președintelui Donald Trump cu liderul rus Vladimir Putin. Astăzi și mâine, Bolton se va întâlni cu aliații europeni ai Statelor Unite, la Londra și Roma, înainte de călătoria sa de miercuri la Moscova. Secretarul de stat, Mike Pompeo, a spus într-un interviu televizat recent că întâlnirea Tump-Putin este posibilă în viitorul apropiat, dar locul unei asemenea întâlniri încă nu a fost convenit.
07:50
Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a transmis un avertisment oamenilor de afaceri iranieni, spunând că prăbușirea acordului nuclear din 2015 va avea consecințe „foarte periculoase” pentru țară. Vorbind duminică, la o reuniune a Camerei de Comerț, în Teheran, Zarif a spus că anularea acordului nu este o alegere a Iranului și că poate duce la izolarea țării. În luna mai, președintele american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul prin care Iranul și-a redus activitățile nucleare în schimbul relaxării sancțiunilor. Celelalte cinci puteri internaționale semnatare încearcă să salveze înțelegerea.
07:50
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câștigat un nou mandat prezidențial în alegerile de duminică, obținând victoria din primul tur, au anunțat autoritățile electorale. Televiziunea turcă de stat a relatată că, după numărarea a 99% din voturi, Erdogan care conduce Turcia din 2002 ca președinte sau prim-ministru avea 52.5%. Principalul său rival, Muharrem Ince, obținuse 31%. În alegerile parlamentare concomitente, partidul conservator al lui Erdogan, AK, a câștigat 42 % din voturi, iar partidul aliat MHP – 11%. Partidul Republican al opoziției a obținut 23%, iar formațiunea pro-kurdă, Partidul Democratical Poporului a obținut 11%.
06:10
Un interviu cu raportorul Parlamentului European pentru Moldova, în ajunul vizitei președintelui Dodon la Bruxelles..
Acum 24 ore
03:00
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Ieri
18:10
Participanții la demonstrația de protest organizată de opoziția politică duminică la Chișinău au adoptat o rezoluție în care se promite continuarea protestelor până la validarea mandatului obținut de liderul Platformei DA Andrei Năstase la alegerile pentru postul de primar al capitalei, la începutul lunii curente. În document se spune că în spatele invalidării repetate a alegerilor în două instanțe, săptămâna aceasta, s-ar afla „regimul Plahotniuc, în complicitate cu partenerul său Partidul Socialiștilor condus informal de Președintele Dodon”. În rezoluție se mai amintește că  tergiversarea confirmării mandatului lui Năstase a fost condamnată de partenerii vestici de dezvoltare ai R. Moldova, care astfel „rămâne izolată pe plan internațional”. 
14:40
Poliția ucraineană spune că șapte oameni au fost arestați în vestul Ucrainei în legătură cu un atac din timpul nopții asupra unei tabere de romi de la periferia orașului Lvov. Autoritățile spun că un rom de 24 de ani din orașul Rivne a fost ucis în atacul efectuat de persoane mascate la 23 iunie, cu puțin înaintea miezului nopții. Poliția a mai spus că în urma atacului au fost spitalizate patru persoane rănite cu cuțitul: un băiat de zece ani, doi bărbați de 19 ani și o femeie de 30 de ani. A fost al cincilea atac asupra unei tabere de romi petrecut în Ucraina în ultimele două luni. Comitetul Helsinki din Ucraina și Amnesty International au condamnat atacurile, pe care le-au atribuit grupărilor de extremă-dreapta ca C14 și Sectorul Drept. Consiliul Europei estimează că în Ucraina trăiesc 260.000 de romi dintr-o populație totală de 48,5 milioane.
14:40
Mii de oameni s-au adunat în centrul Chișinăului ca să protesteze împotriva nevalidării de către două instanțe, săptămâna aceasta, a rezultatelor alegerilor pentru postul de primar al capitalei, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase în dauna candidatului socialist Ion Ceban. Oamenii scandează lozinci ca „Hoții”, „Votul meu contează” și flutură drapele ale R. Moldova și UE. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora moldoveană, în Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene. 
14:01
Teatrul Eugen Ionescu din Chișinău a găzduit o conferință de prezentare a rezultatelor inițiativei de dezvoltare rurală a UE numită generic LEADER
13:50
La Chișinău este programată pentru după-amiază o demonstrație de protest împotriva nevalidării mandatului primarului ales al capitalei, liderul Platformei DA Andrei Năstase. În ajun poliția a spus că a identificat persoane care ar fi avut de gând să pună la cale provocări și a făcut apel la protestatari să respecte legislația adunărilor publice. Demonstrația din PMAN, care începe la ora 14.00, vine după ce săptămâna aceasta două instanțe au decis să nu valideze victoria lui Năstase în alegerile de la 3 iunie, invocând existența unor plângeri depuse de rivalul său din turul al doilea, Ion Ceban. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost anunțate și de diaspora moldoveană, în Italia, Germania, România, Spania și alte țări europene.
13:20
Ministrul sănătății din Etiopia a spus că a doua persoană a murit după explozia produsă sâmbătă la un mare miting de sprijin pentru premierul țării din estul Africii, în capitala Addis Abeba. Ministrul Amir Aman a spus că a doua victimă a murit la spital. Peste 150 de oameni au fost răniți în explozie, unii din ei fiind în stare critică. Martorii oculari au spus că un individ a încercat să arunce o grenadă spre podiumul pe care se afla premierul Abiy Ahmed, dar a fost pus la pământ de oamenii din jur. În încăierare, grenada a explodat. Partidul de guvernământ a spus că atacul ar fi fost pus la cale de adversarii reformelor pornite de tânărul premier, care a preluat puterea în aprilie. 
13:20
Turcii votează duminică la alegeri parlamentare și prezidențiale considerate drept cel mai mare test electoral pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, în condițiile revigorării opoziției și a scăderii popularității lui ca urmare a problemelor economice. Erdogan speră să câștige un nou mandat prezidențial încă din primul tur, și o majoritate parlamentară pentru partidul său cu rădăcini islamiste, al Justiției și Dezvoltării (AKP). Principalul adversar al taberei lui Erdogan este Muharrem Ince, din formațiunea seculară Partidul Republican al Poporului (CHP), care a organizat mitinguri electorale gigantice, făcând o alianță cu alte forțe de opoziție pentru scrutinul parlamentar. 
13:20
Liderii UE se întâlnesc duminică la Bruxelles la un „mini-summit” ca să discute despre criza migrației înaintea unui summit în format complet al Uniunii, programat peste patru zile. 16 lideri, reprezentând peste jumătate din cele 28 de țări ale UE, participă la discuțiile despre care cancelara germană Angela Merkel a spus că se vor concentra asupra „țărilor cele mai afectate” de fenomenul migrației. Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia, țări cunoscute ca „grupul Visegrad”, au anunțat că boicotează mini-summit-ul. Cele patru țări refuză mereu să-și ajute partenerii din UE să facă față crizei, spunând că nu vor primi migranți. În ajun, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că ar fi de acord ca asemenea țări să fie sancționate financiar. 
13:20
Următorul ambasador american la Chișinău va fi probabil diplomatul de carieră Derek J. Hogan, un expert în problemele est-europene, vorbitor de limba rusă. Numirea lui Hogan de către președintele Donald Trump a fost anunțată sâmbătă pe site-ul Casei Albe.  Tot acolo se spune că Derek J. Hogan, care lucrează în diplomație din 1997, a avut cinci misiuni est-europene, inclusiv una legată de Rusia. El a lucrat cel mai recent la ambasada din Azerbaidjan și mai înainte în Afganistan. Hogan vorbește rusa și spaniola. 
13:20
Autoritățile separatiste ale regiunii transnistrene au criticat adoptarea de către Adunarea Generală ONU, la 22 iunie, la propunerea Chișinăului, a unei rezoluții în care se cere retragerea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova. Într-un „comentariu” pe pagina de net a ministerului apărării de la Tiraspol se spune că în regiunea transnistreană nu există alte trupe rusești decât cele de menținere a păcii, care asigură „pacea și securitatea durabilă”. În documentul votat la Adunarea Generală ONU se cere retragerea militarilor ruși din grupul operativ, nu a pacificatorilor. În comentariul autorităților de la Tiraspol se mai spune printre altele că o eventuală schimbare a actualului mecanism de menținere a păcii nu se poate face fără acordul transnistrenilor. 
11:50
Vasile Botnaru în dialog cu jurnalistul Igor Volnițchi și cu analistul Nicolae Negru.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.