Liberalii solicită parlamentului să adopte o declarație de unire a R.Moldova cu România

Europa Libera, 13 martie 2018 19:10

Deputații Partidului Liberal au înregistrat în Parlament un proiect al Declarației de unire a Republicii Moldova cu România. Anunțul a fost făcut de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă. PL solicită Parlamentului Republicii Moldova să se convoace într-o ședință solemnă, pe 27 martie curent, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Parlamentului i se solicită de către liberali să adopte Declarația de unire a Republicii Moldova cu România ca unică soluție de restabilire a adevărului istoric, de aderare la Uniunea Europeană și de integrare în NATO, pentru asigurarea bunăstării, libertății populației din stânga Prutului.Mihai Ghimpu susține că, în cazul în care Parlamentul va respinge examinarea și adoptarea Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România, Biroul Politic al Partidului Liberal se obligă să organizeze colectarea semnăturilor de la cetățeni pentru a realiza dezideratul unirii.O declarație simbolică de unire cu România a fost semnată până acum de peste 110 localități din Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 6 ore
08:40
Statele Unite au adăugat 33 de ruși din serviciile de informații și sectorul de apărare pe o listă de persoane și entități sancționate, s-a anunțat joi la Washington. Așa-numita „Listă de persoane specificate” cuprinde de-acum 72 de nume. Departamentul de Stat a spus că prelungirea listei are ca scop să facă Rusia să plătească „pentru interferența în procesul electoral american, comportamentul inacceptabil din estul Ucrainei și alte activități maligne”. Oficiali ruși citați de agențiile de presă rusești au reacționat spunând că noile sancțiuni nu vor afecta livrările de arme rusești către beneficiari externi, inclusiv către guvernul Chinei. 
08:40
Premierul Pavel Filip a spus că serviciul militar obligatoriu va fi abolit treptat până în anul 2021. „Republica Moldova nu poate întreține o armată foarte mare, dar suntem obligați să avem o armată bine pregătită și profesionistă”, a spus Filip joi, vizitând Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca. Premierul a mai spus că în baza programului de trecere la sistemul profesionist în armată, pe anii 2018-20121, deja anul acesta numărul militarilor prin contract a crescut cu peste 300, iar numărul militarilor în termen a scăzut cu 400. Cu ocazia vizitei la Bulboaca, Filip a asistat și la un exercițiu militar la care participă trupe de carabinieri moldoveni, precum și militari din Statele Unite și România. 
08:40
Președintele parlamentului Andrian Candu a promis că alegerile parlamentare vor fi libere, corecte și transparente, și lipsite de influențe externe. Așa rezultă dintr-o declarație citată de Moldpres făcută de politicianul din Partidul Democrat în convorbirile avute cu președinta parlamentului Danemarcei Pia Kjærsgaard, aflată în vizită la Chișinău. În comunicatul dat după întrevedere nu se spune la ce influențe externe s-a referit Candu. Tot ieri însă presa de la Chișinău a publicat relatări despre asigurările date de spicher într-o recentă vizită la Washington despre măsurile luate de R. Moldova pentru stoparea propagandei rusești prin mass-media și despre diversificarea surselor de energie ale Moldovei. 
08:40
O echipă de experți FMI și-a încheiat joi vizita de lucru la Chișinău, unde a discutat cu autoritățile moldovene inclusiv despre controversata reformă fiscală anunțată recent de guvernarea dominată de PD. „Am convenit cu autoritățile să menținem un dialog activ în perioada ce urmează”, se spune într-un comunicat FMI, care nu cuprinde însă vreo opinie despre reforma fiscală. La sfârșitul lunii iulie, FMI a criticat deschis măsurile adoptate de guvern și majoritatea parlamentară, care permit legalizarea veniturilor nedeclarate, despre care opoziția a spus că poate duce la legalizarea banilor proveniți din „furtul miliardului”. Într-o „opinie preliminară” a experților Fondului difuzată în iulie, se spune că pachetul legislativ „nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI”.
08:40
08:20
Fostul premier Iulia Timoșenko, lidera partidului Poziția Civică Anatoli Hristenko și președintele în exercițiu Petro Poreoșenko conduc în sondajele de opinie despre viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina, a relatat Interfax. Un sondaj de opinie publicat joi arată că dacă alegerile ar avea loc duminică, Timoșenko ar câștiga 18% din voturi, Hristenko ar primi ceva mai mult de 10%, iar Poroșenko – 9,9%. Alegerile prezidențiale din Ucraina vor avea loc cel mai probabil în ultima zi a lunii martie. Același sondaj de opinie a arătat că aproape jumătate din ucraineni cred că puterile președintelui trebuie să rămână la fel de mari ca în prezent, în vreme ce un sfert spun că ar trebui reduse. 
08:20
Doi lideri parlamentari ruși au spus că e posibil ca Rusia să se retragă din Consiliul Europei, singura organizație internațională specializată în apărarea drepturilor omului care cuprinde printre membri și Federația Rusă. „Ca să fiu sinceră, suntem aproape de decizia retragerii din Consiliul Europei”, a spus președinta camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matviienko, citată de TASS. Ea a invocat ca motiv disensiunile privind participarea Moscovei la Adunarea Parlamentară a CoE, care și-a pierdut dreptul de vot în urma anexării Crimeii de către ruși în primăvara anului 2014. La rândul lui, șeful comisiei de politică externă din Dumă, Konstantin Kosaciov, a spus tot joi că discuțiile privind rămânerea sau ieșirea din CoE „tocmai se desfășoară”. 
08:20
Marea Britanie și partenerii din UE nu au reușit să se apropie de un acord pe tema Brexitului la un summit încheiat joi în Austria, în primul rând din cauza divergențelor legate de viitorul graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Reuters scrie că toți liderii europeni, inclusiv premierul britanic Theresa May, vor să evite blocarea circulației mărfurilor între Ulster, care face parte din Regatul Unit, și Irlanda, membră în UE și în zona euro, după ce britanicii vor părăsi organizația cel mai probabil în martie, 2019. Londra insistă însă că nu poate accepta un statut vamal special pentru Irlanda de Nord după Brexit.
Acum 24 ore
19:50
Experții au evaluat costurile şi consecinţele inițiativelor electorale a guvernării ca Prima Casă, Arena Chişinău, reforma fiscală şi amnistia de capital.
19:50
Invitata de astăzi este Mariana Colun.
19:40
Președintele Moldovei Igor Dodon a expediat o scrisoare premierului Pavel Filip prin care l-a informat că nu acceptă să numească cei doi candidați la funcțiile de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, precum și al agriculturii și industriei alimentare, propuși de Partidul Democrat. Președintele Moldovei considera că cei doi candidați la aceste posturi nu au calificările necesare și că Partidul Democrat, care i-a numit, ar vrea să îi lanseze ulterior în campania electorală. „Cred că este o acțiune pentru a participa la alegeri din unele circumscripții uninominale la alegerile parlamentare”, a spus Igor Dodon, citat de agenția IPN. În replică, premierul Pavel Filip a declarat că refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două nominalizări este o nouă încălcare a Constituției și că Partidul Democrat „se va adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace”, a declarat prim-ministrul.
19:20
Funcționarii publici nu vor putea fi membri ai partidelor politice. Interdicția va fi prevăzută în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, potrivit unui comunicat al Parlamentului, citat de TV 8. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost avizată, ieri, de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și de Comisia mediu și dezvoltare regională. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.
19:20
Experții Fondului Monetar Internațional îți încheie astăzi misiunea de observare în Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței permanente a FMI în Republica Moldova, în cadrul vizitei s-a discutat despre executarea bugetului pentru 2018, planurile legate de bugetul pentru 2019 și implementarea reformelor în sectorul financiar – pachetul legislativ ce prevede un șir de inițiative fiscale, amnistia de capital și amnistia fiscală, aprobate recent. De asemenea, a fost abordată necesitatea unor măsuri pentru consolidarea guvernanței, îmbunătățirea disciplinei fiscale, asigurarea în continuare a stabilității finanțelor publice și reducerea caracterului regresiv al sistemului fiscal. „Am convenit cu autoritățile să menținem un dialog activ în perioada ce urmează, în contextul implementării programului susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă”, se spune în comunicat.
19:10
Guvernul Moldovei va acoperi integral cheltuielile pentru repatrierea cetățenilor moldoveni care au suferit în urma accidentelor produse în orașele Kaluga din Federația Rusă și Genova din Italia. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei pentru Situațiile Excepționale, care s-a desfășurat ieri, informează agenția IPN.În ședință guvernului, s-a aprobat alocarea a 119 mii de lei pentru compensarea cheltuielilor de repatriere a victimelor accidentului din Kaluga în urma căruia au murit opt oameni, dintre care șase moldoveni.Guvernul va aloca și aproximativ 47 de mii de lei pentru repatrierea cetățeanului Republicii Moldova care a decedat în accidentul produs în orașul Genova, Italia, pe 14 august. Moldoveanul se numără printre cele 43 de persoane decedate în urma prăbușirii unui pod.
19:10
Poliția a reținut un bărbat în vârstă de 47 de ani, suspectat că ar fi sunat la 112 și ar fi spus că Parlamentul este minat. Oamenii din clădirea legislativului au fost evacuați, alarma s-a dovedit a fi falsă. Poliția a deschis un dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă o amendă de până la 42 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la doi ani de închisoare.
18:50
La Kiev, 321 de parlamentari ucraineni au votat în favoarea aducerii în fața Curții Constituționale a unui proiect de lege prin care să fie trecut în Constituția Ucrainei cursul euro-atlantic al țării. După ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra cererii deputaților, Rada Suprema de la Kiev va trebui să voteze din nou asupra modificărilor constituționale. Președintele Petro Poroșenko, în discursul său anual către Parlament, a subliniat nevoia ca țara sa să înscrie în constituție obiectivul aderării la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană.Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a avertizat despre pericolul diminuării sancțiunilor internaționale impuse Rusiei ca urmare a anexării Crimeii în 2014 și a acțiunilor din estul Ucrainei. „A face concesii Rusiei înainte ca ea să înapoieze Ucrainei Peninsula Crimeea ar fi o înfrângere a legilor internaționale”, a spus Poroșenko.În timpul discursului președintelui de la Kiev în Radă, în fata parlamentului au avut loc ciocniri între poliție și veterani străini care au luptat în estul Ucrainei și care cereau relaxarea legislației cu privire la cetățenie, astfel încât veteranii acestui război împotriva separatiștilor pro-ruşi să poată obține mai uşor cetățenia ucraineană. Un polițist a fost dus la spital și patru oameni au fost răniți.
18:50
În România, 19 cazuri noi de meningită/ meningo-encefalită cauzate de infecţia cu virusul West Nile au fost confirmate în ultima săptămână, fiind înregistrate încă 4 decese, informează agenția Agerpres. Potrivit Ministerului Sănătăţii de la București, dintre cele 19 cazuri din ultima săptămână 5 au fost înregistrate în București, 3 - în judeţul Iaşi, câte două cazuri - în judeţele Bacău, Bihor şi Dolj şi câte un caz - în judeţele Caraş Severin, Prahova, Galaţi, Vaslui şi Suceava.Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii până în prezent, în 2018, au fost înregistrate în total 215 cazuri de meningite/ meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 25 de decese. În București 7 decese, 4 în județul Iași și 2 în județele Constanța, Dolj și Olt și câte unul în Alba, Brăila, Galaţi, Covasna, Dâmboviţa, Suceava, Teleorman şi Prahova.
18:31
Doctrina „pro-moldovenistă” anunțată de PD ar putea duce la mai multe scântei între socialiști și democrați, admite jurnalistul Igor Volniţchi, formațiuni despre care opoziția susținea că coabitează tacit.
18:20
Agenția Mondială Antidoping a ridicat decizia de suspendare a agenției ruse anti-doping RUSADA, în ciuda opoziţiei a zeci de atleți. Potrivit președintelui Agenției mondiale antidoping, Craig Reedie, „marea majoritate” a țărilor membre în comitetul executiv au votat pentru anularea suspendării care a fost impusă Rusiei în 2015. Craig Reedie a spus că anularea suspendării implică nişte condiţii ferme pe care RUSADA va trebui să le îndeplinească. În 2015, RUSADA a fost suspendată din organizația mondială după un raport al acesteia în care se aduceau dovezi despre un program vast, susţinut la nivel de guvern, de a dopa sportivii pentru a obține performante internaționale. Moscova a negat atunci acuzațiile aduse în acest raport.
18:10
Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru despre adâncirea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și îngrijorările țărilor din regiune.
17:31
Amenințare cu bombă la Parlamentul din Chișinău. Oamenii au fost evacuaţi din clădire, dar... alarma s-a dovedit a fi falsă.
17:31
El se arată convins că „nu este pierdut cugetul de combatant, cugetul de apărător al statului”, care-i poate aduna laolaltă pe luptătorii din 1992 indiferent de opiniile lor.
13:40
Președintele american Donald Trump și-a reluat atacurile verbale împotriva propriului ministru al justiției Jeff Sessions, care este de vreme îndelungată ținta criticilor sale pentru că s-a recuzat din ancheta penală împotriva presupusului amestec rusesc în alegerile din 2016. „Nu am ministru al justiției. E foarte trist”, a afirmat Trump într-un interviu pentru portalul Hill.TV. Recuzarea lui Sessions care a invocat conflictul de interese pentru că a făcut parte din campania lui Trump a eliminat o posibilă pârghie de influență asupra anchetei condusă de procurorul special Rober Muller, pe care Trump o descrie deseori drept „vânătoare de vrăjitoare”.
13:40
Autoritățile electorale dintr-o regiune din Orientul Îndepărtat al Federației Ruse au anulat rezultatele alegerilor pentru funcția de guvernator, după ce șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a spus că au avut loc „încălcări serioase”. Candidatul Partidului Comunist, Andrei Ișcenko a spus că rezultatele turului doi, de pe 16 septembrie, al alegerilor din Primorsky Krai au fost falsificate de contracandidatul său, Andrei Tarasenko, guvernator în exercițiu din partea partidului puterii, Rusia Unită. Rezultatele acestuia s-au îmbunătățit subit în ultimele momente ale numărării voturilor. Panfilova a sprijinit acuzațiile comunistului, spunând că printre încălcările sunt „șocante” și au inclus aruncarea în urne a buletinelor false, modificarea rezultatelor numărătorii și cumpărarea de voturi.
Ieri
13:00
 Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:În regiunea transnistreană începe o nouă sesiune a legislativului local. Franco Frattini a înmânat la Tiraspol primele plăcuțe de înmatriculare neutre pentru mașinile transnistrene. Un sondaj neobișnuit în regiunea transnistreană, cu întrebarea „care sunt valorile de care vă ghidați...
11:20
10:40
08:40
08:30
Șeful forțelor aeriene din Israel călătorește la Moscova, după ce un avion de recunoaștere rus a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană siriană care l-ar fi confundat cu un aparat israelian. Amikam Norkin și alți ofițeri israelieni vor prezenta punctul de vedere al țării lor asupra celor întâmplate. Rusia a recunoscut că avionul a fost doborât iar toți cei 15 militari aflați la bord au fost uciși de armata siriană căreia îi acordă sprijin în războiul civil din Siria. Dar Moscova a acuzat și Israelul de efectuarea unui raid aerian în zonă cu puțin timp înaintea producerii incidentului. Israelul spune că avioanele sale urmăreau transferuri de arme iraniene, iar sirienii au deschis focul la întâmplare fără a se asigura că în zonă nu se află și avioanele rușilor.
08:30
Mai mulți membri proeminenți ai Partidului Social Democrat de guvernământ din România au cerut „demisia imediată” a liderului lor, Liviu Dragnea, din fruntea partidului și de la șefia Camerei Deputaților. Semnatarii unei scrisori deschise difuzate miercuri, printre care se numără vicepreședinții PSD, inclusiv vice-premierul Paul Stănescu și primărița Bucureștiului, Gabriela Firea, susțin că situația juridică „vulnerabilă” a lui Dragnea „a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”. Liderul PSD s-a confruntat cu câteva mari proteste ale opoziției, care spune că atacurile guvernării asupra independenței justiției și luptei anticorupție urmăresc numai scopul să-l protejeze pe el de închisoare. Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de detenție de Curtea Supremă, dar nu poate fi încarcerat până la examinarea apelului. Tot miercuri, el a ironizat scrisoarea adversarilor săi din PSD, spunând că le va răspunde „apăsat”. 
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.