Presa din Moldova, înainte de alegeri: între propaganda rusă și presiunile politicienilor

Europa Libera, 13 martie 2018 19:10

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit: situaţia actuală conservează propaganda internă şi lipseşte media de resurse financiare pentru supravieţuire

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 5 minute
16:30
Peste o mie de persoane au protestat în regiunea siberiană Krasnoiarsk împotriva intenției guvernului de la Moscova de a majora vârsta de pensionare. Mitingul a fost încuviințat de autoritățile locale, însă doar la periferia orașului.Demonstranții au anunțat că vor colecta semnături pentru o petiție pe care o vor trimite guvernului federal și în care vor cere crearea a cel puțin două milioane de locuri de muncă înainte de a reforma sistemul de pensii.Săptămâna trecut, guvernul de la Moscova a înaintat un proiect de lege în care se propune ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei. În schimb, executivul promite majorarea pensiei, în medie, cu o mie de ruble pe lună, adică cu mai puțin de 20 de dolari.
16:30
Liderii opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase, anunță manifestații pentru duminică, 24 iunie, în centrul capitalei, în semn de protest față de hotărârea magistraţilor de a anula rezultatul alegerilor locale anticipate.Miercuri, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe care nu a validat mandatul de primar al capitalei pentru Andrei Năstase.Liderul formațiunii Platforma Demnitate și Adevăr a afirmat într-o conferință de presă, organizată astăzi în fața primăriei, că „au anulat un vot liber exprimat de cetățenii Chișinăului și a suburbiilor, demonstrând întregii lumi că nu le pasă de democrație, statul de drept, nu le pasă de libertatea și independența noastră”. Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, a îndemat oamenii să iasă duminică la proteste „pentru a spune nu acestui abuz”.Joi, 23 iunie, comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a emis o declarație în care și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile politice de la Chișinău. „Implicarea politicului în actul de justiție și în desfășurarea alegerilor contravine standardelor europene pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte prin Acordul de Asociere la Uniunea Eueopeană”, se spune în documentul.
Acum 15 minute
16:20
Acum 30 minute
16:10
Oficiali din Turcia spun că au reținut la Ankara 14 militanți ai grupării Statul Islamic suspectați că ar planifica un atac terorist în timpul alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate de duminică, 24 iunie.Se relatează că cei 14 nu sunt cetățeni ai Turciei și că au fost arestați în timpul unui raid organizat în dimineația acestei zile. Nu au fost oferite detalii despre planul atacului, poliția anunțând doar că a ridicat mai multe materiale.Turcia a avut de suferit din cauza atacurilor teroriste organizate în 2015 și 2016, pe care autoritățile de la Ankara le pun pe seama militanților kurzi sau a grupului Statul Islamic. Pe 1 ianuarie anul trecut, un individ înarmat a omorât 39 de oameni într-un club de noapte în Istanbul, trâgând în mulțime. Gruparea Statul Islamic și-a revendicat atunci atacul, spunând că a fost o răzbunare pentru implicarea Turciei în conflict din Siria.
16:10
Guvernul de la Kiev a actualizat lista entitităților din Federația Rusă supuse sancțiunilor din cauza anexării pensinsulei Crimeea și sprijinul oferit de autoritățile de la Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Astfel, pe listă au fost incluse 30 de instituții juridice și 14 persoane fizice.În total, este interzisă intrarea pe teritoriul țării pentru aproape 1.800 de persoane și peste 750 de întreprinderi. De această dată în listă au fost incluse partide și entități politice care s-au implicat în organizarea alegerilor prezidențiale ruse în Crimeea. Este vorba de Comisia Electorală de la Moscova, Partidul „Rusia Unită”, Partidul Liberal Democrat din Federația Rusă, Partidul Comniștilor etc.Din aprilie 2014, când au început primele ciocniri între separatiștii din estul Ucrainei și trupele guvernamentale au fost ucise peste zece mii de persoane.
Acum 6 ore
12:20
Tarifele UE pe unele importuri de produse americane au intrat în vigoare vineri ca răspuns la decizia președintelui Donald Trump de a impune tarife de 25% pe importurile oțel și de 10% pe cele de aluminiu. Trump a anunțat tarifele în martie, exceptând doar câteva țări. Printre produsele americane ce vor fi taxate de astăzi de UE se numără oțelul și aluminiul, dar și bunuri de larg consum americane populare, ca untul de arahide, whiskey, blugii și motocicletele. „Nu am vrut să ajungem aici”, a spus miercuri comisarul european al comerțului Cecilia Malmstrom, adăugând că decizia „unilaterală și nejustificată” a Statelor Unite a obligat UE să răspundă cu aceeași monedă. Ea a mai spus că tarifele europene vor fi abolite de îndată de Washingtonul își va anula propriile tarife.
12:10
Gigantul aviatic Airbus amenință să plece din Marea Britanie dacă țara iese din UE fără un acord asupra relațiilor comerciale după „Brexit”. Compania care are cam 14.000 de angajați la 25 de fabrici din Marea Britanie spune potrivit AP că își va „reconsidera” prezența în țară dacă nu se ajunge la o înțelegere. Airbus a mai spus că actualul aranjament de tranziție care se încheie în decembrie 2020 este prea scurt pentru ca firma să-și poată reorganiza sistemul de aprovizionare. Remarcile sunt cuprinse într-o evaluare de risc pentru companie în lumina Brexit-ului, publicată joi. Tom Williams, șef la Airbus Commercial Aircraft, spune că „în cazul oricărui scenariu, Brexit-ul are consecințe negative severe pentru industria aerospațială britanică și pentru Airbus în special”.
12:10
Doi din cinci germani cred că cancelara Angela Merkel ar trebui să-și dea demisia în lumina unei dispute din interiorul guvernului ei despre cum ar trebui tratați solicitanții de azil, a relatat DPA, citând un sondaj de opinie publicat vineri. 43% din respondenții sondajului YouGov spun că Merkel ar trebui să cedeze locul unui succesor, dar cam același procentaj (42%) sunt de părere că ar trebui să rămână la putere. 15% au refuzat să răspundă. Merkel a acceptat un termen-limită la sfârșitul lunii iunie fixat de intransigentul său ministru de interne Horst Seehofer, care spune că dacă șefa guvernului nu găsește până atunci o soluție la nivel european, el va dispune blocarea anumitor categorii de solicitanți de azil la granițe. Merkel insistă că o asemene practică ar crea neplăceri vecinilor Germaniei și ar submina solidaritatea europeană.
Acum 8 ore
10:20
Un interviu cu istoricul, autor al romanului „Casa Inglezi” pe tema pogromului anti-evreiesc de la Chișinău din 1903.
08:40
„Nu pot avea loc alegeri libere și corecte în situația în care este aruncat la gunoi votul în capitala Republicii Moldova” (Oazu Nantoi/TVR Moldova/IPN).
Acum 12 ore
08:20
Lidera PAS, Maia Sandu a spus într-o emisiune TV joi seară că dacă Curtea Supremă de Justiție menține nevalidarea alegerilor din Chișinău, aceasta ar însemna că liderul principalului partid de guvernământ, PD, „declară război cetățenilor”, informează IPN, cu trimitere la ProTV. Maia Sandu a mai spus că se teme că actuala tergiversare a recunoașterii victoriei lui Andrei Năstase ar putea prevesti tactici similare din partea guvernării la alegerile parlamentare de la toamnă. „Dacă nu se recunosc alegerile din Chișinău, de ce ne-am face iluzii că se vor recunoaște de aceeași guvernare rezultatele alegerilor parlamentare?”, s-a întrebat, retoric, Maia Sandu.
08:20
Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins joi seara recursul lui Andrei Năstase, liderul formațiunii Platforma Demnitate și Adevăr, menținând decizia Judecătoriei Chișinău, de marți, de a nu valida rezultatul alegerilor pentru postul de primar al capitalei. Decizia de joi poate fi atacată în decurs de o zi la Curtea Supremă de Justiție. Imediat după pronunțarea deciziei, Andrei Năstase a declarat că se asistă la „un proces al absurdului.” Aseară la Chișinău au avut loc noi proteste împotriva tergiversării validării victoriei lui Năstase, un protest și mai mare fiind programat pentru duminică în Piața Marii Adunări Naționale.
08:10
Țările din grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) s-au opus din nou cererii Germaniei ca toate țările membre UE să accepte de bunăvoie o parte din migranții care au intrat pe teritoriul Uniunii din 2015. Cancelarul german Angela Merkel dorește convocarea unei întruniri urgente pentru discutarea acestei teme îm 24 iunie la Bruxelles, înaintea summitului UE din 28-29 iunie. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a reiterat însă opoziția țării sale față de o astfel de reuniune, spunînd că autoritățile poloneze deja au respins odată soluțiile ce ar urma să fie prezentate.
08:10
Statele din zona euro au convenit asupra unui plan care va permite Greciei să iasă din programul de salvare de opt ani și să-și administreze mai ușor datoriile masive. Miniștrii de finanțe din cele 19 țări care folosesc moneda unică europeană au ajuns la un compromis după discuții-maraton ținute până astă-noapte în Luxemburg. „Criza greacă se termină aici, în această seară”, a spus comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici. Grecia a primit în ultimii opt ani 275 de miliarde de euro ca asistență financiară de la UE. În baza acordului de la Luxemburg, ea poate amâna plata datoriilor cu încă 10 ani, primit încă o „injecție” financiară de 15 miliarde de euro.
08:10
Prima doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a făcut o vizită-surpriză la granița cu Mexicul după ce soțul ei, președintele Donald Trump caută să pareze valul de critici provocate de politica sa de separare a copiilor din familiile de imigranți ilegali. În Texas, Melania Trump a vizitat un centru de plasare cu aproximativ 55 de copii din câteva țări latino-americane. „Vă rog să-mi spuneți cum pot ajuta la reunificarea acestor copii cu familiile lor cât mai curând posibil”, a spus prima doamnă. Numărul copiilor luați din familiile de „ilegali” în aprilie și mai, în baza directivelor administrației Trump, este estimat la peste 2000.
08:10
Liderul principalului partid de guvernământ din România, PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, iar mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului ca să-i ceară demisia imediată din postul de președinte al Camerei Deputaților. Dragnea a fost găsit vinovat de a fi angajat fictiv ca bugetare două secretare din partidul său, în 2006-2013. Decizia nu este definitivă și este probabil că Dragnea, care se declară nevinovat, să facă apel.Liderul PSD a mai fost condamnat odată pentru falsificarea rezultatelor unui referendum, ceea ce l-a împiedicat să ocupe postul de premier.
08:00
La orele nopții cu primarul ales al Chișinăului, printre protestatarii împotriva invalidării alegerilor.
05:10
Un om, care ne-a chemat să făurim un stat independent, care l-a condus, ar trebui să rămînă pînă la moarte un simbol al statalităţii.
Acum 24 ore
03:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
21 iunie 2018
20:40
Un dialog despre integrare, comunicare, interacțiune.
20:40
20:10
Simpatizanți ai formațiunilor Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) protestează în fața Primăriei de la Chișinău nemulțumiți de hotărârea luată marți, 19 iunie, când judecătoria Centru a declarat nule alegerile locale anticipate, în urma cărora liderul opoziției extraparlamentare  Andrei Năstase a devenit primar. Oamenii scandează “Trăim în lumea absurdului” și “Până aici, ne-am săturat”! Mai mulți membri ai Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea că decizia din 19 iunie de a nu valida alegerile locale din Chișinău, s-ar fi luat „într-o manieră lipsită de transparență” și din „motive dubioase”.
20:10
Judecătorii Curții de Apel Chișinău a respins recursul lui Andrei Năstase, liderul formațiunii Platforma Demnitate și Adevăr, și pe cel al Partidului Socialiștilor prin care s-a cerut anularea deciziei de invalidare a alegerilor locale anticipate în urma cărora Andrei Năstase a devenit primar al Chișinăului. Decizia poate fi atacată în decurs de o zi la Curtea Supremă de Justiției. Imediat după pronunțarea deciziei, Andrei Năstase a declarat că se asistă la „un proces al absurdului.” Zeci de oameni protestează în această seara în fața Primăriei Chișinău  împotriva deciziei de invalidare a scrutinului.  
19:20
Țările din grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) s-au opus din nou cererii Germaniei ca toate țările membre UE să accepte de bunăvoie o parte din migranții care au intrat pe teritoriul Uniunii din 2015. Cancelarul german Angela Merkel dorește convocarea unei întruniri urgente pentru dizcutarea acestei teme îm 24 iunie la Bruxelles, înaintea summitului UE din 28-29 iunie. Premierul polonez Mateuz Morawiecki a reiterat însă opoziția țării sale la o astfel de reuniune, spunînd că autoritățile poloneze au respins-o deja. 
19:20
Autoritățile de la Talinn spun că un avion rusesc a survolat spațiul aerian al Estoniei fără permisiunea lor, acesta fiind al doilea incident de acest fel de la începutul anului. Oficialitățile estoniene spun că ar fi vorba de un avion Tupolev 154M al ministerului rus de interne care nu a prezentat un plan de zbor.  Ministerul estonian de externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a da explicații legate de acest incident. 
18:40
Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Fosta soție a șefului PSD, Bombonica Prodanca a primit doar o amendă aministrativă de 1.000 de lei. Decizia nu e definitivă. Liviu Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, privind angajarea fictivă a două secretare din PSD la DGASPC Teleorman. La ultimul termen, procurorii DNA ceruseră condamnarea până la 7 ani și 6 luni cu executare
18:40
Parlamentul European: intervenția politică în sistemul judiciar trebuie să înceteze imediat la Chișinău.
17:30
Ambasadorii țărilor grupului principalelor puteri economice din lume, G7, spun că sunt „extrem de îngrijorați” față de situația regizorului originar din Crimeea, Oleh Sențov, și în privința altor „prizonieri ucraineni și deținuți” din Rusia. „Eliberarea lor, urmare a unui schimb bilateral de deținuți, ar reprezenta o importantă decizie umanitară”, se arată într-o declarație comună a ambasadorilor G7, publicată pe Twitter. Din grupul principalelor puteri economice din lume fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.Regizorul Oleh Sențov, aflat în greva foamei, a fost condamnat la 20 de ani de detenție într-o închisoare din nordul Rusiei pentru acte de terorism, dar el și susținătorii săi spun că acuzațiile sunt fabricate pe motive politice.
17:30
Zeci de persoane, simpatizanți ai formațiunii Platforma Demnitate și Adevărul, protestează în fața Curții de Apel Chișinău, unde este examinat recursul avocaților lui Andrei Năstase, care a învins în scrutinul pentru funcția de primar al capitalei. Marți, judecătoria Centrul nu a validat rezultatul alegerilor anticipate. Oamenii scandează „Lăsați-ne primarul” și „Noi nu cedăm”.În debutul ședinței de la Curtea de Apel, Andrei Năstase a cerut recuzarea completului de judecători pentru că nu are încredere că aceștia „ar putea asigura un proces echitabil”. Cererea a fost respinsă pentru că a fost „neîntemeiată”, a anunțat magistratul Ion Muruianu, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, care a condus completul de judecată ce a examinat cererea de recuzare.Andrei Năstase a calificat decizia ca fiind una „ilegală”, anticipând că verdictul final ar putea fi similar cu cel din 19 iunie. El a mai precizat că la ședință ar fi fost prezenți și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din țări occidentale.
17:10
Un reportaj despre migrația moldovenilor și remitențe.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.