Poliția Națională pune Inima pe Roșu! // FOTO

Moldova24, 13 februarie 2018 19:45

În ajun de Ziua Îndrăgostiților, Poliția RM a decis să schimbe la față un semafor din Capitală. Culoarea roșie a acestuia are instalată în interior o inimă. „Poliția Moldovei vine cu un mesaj de Ziua Îndrăgostiților: „Găsește timp pentru un sărut”. Prin acest gest Poliția Moldovei vrea să promoveze dragostea printre participanții la traficul rutier, dar și să responsabilizeze șoferii, ca să fie mai atenți la ceea ce semnalizează semafoarele”, a declarat șeful Poliției, Alexandru Pânzari. The post Poliția Națională pune Inima pe Roșu! // FOTO appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 24 ore
22:00
Reporterul RISE Moldova, Nicolae Cușchevici, comentează poziția co-fondatoarei KLumea, Nata Albot, față de investigația publicată recent, prin care se relevă despre două familii, care aduc acuzații în adresa unei clinici din Turcia, precum că le-ar fi operat copiii, au primit banii adunați din donații, dar starea de sănătate a copiilor fiind nesoluționată. Ieri, cofondatoare a Asociației „KLumea”, Nata Albot, a explicat în nouă puncte pe pagina sa de facebook părerea acesteia față de investigație. În unele din puncte jurnlista menționează că „e vorba de o anchetă, în care se adună probe și care nici pe departe nu înseamnă că cei vizați poartă vreo vină. Vina se demonstrează în instanță”.  Nata Albot a mai punctat că „respectiva platformă este prezentată drept una care este complice la fărădelegile legate de spitalul turc. Deși în niciunul din cazuri platforma nu a fost implicată în colectarea de fonduri. În niciunul din cele 2 cazuri menționate în reportaj!”. „Pe site-ul caritate este un compartiment unde sunt încărcate documentele care vizează cazurile pentru care s-au adunat bani până acum. (https://www.caritate.md/files/) Doar că pentru a le vizualiza trebuie să solicitați o parolă de acces de la platformă, pentru că, din câte înțeleg eu, aceste documente conțin informații cu caracter personal. Presupun că la solicitarea unui jurnalist, accesul la aceste acte poate fi deschis”, a mai adăugat Nata Albot într-un punct din postare. La rândul său, reporterul RISE Moldova, Nicolae Cușchevici, vine cu o reacție în adresa jurnalistei, menționând că nu poate să nu comenteze acuzațiile în adresa acestora.  „Dacă tot ați decis să abordați „calitatea materialului jurnalistic”, ar fi fost drăguț ca, pe lângă interacțiunea cu dna Sainsus, pe care ați recunoscut-o, să fiți sinceră până la capăt cu publicul Dvs. și să spuneți că, în aprilie 2016, ați făcut publicitate pentru MedicalPark. Iar lecția Dvs. de maternitate, ținută o lună mai târziu, a fost sponsorizată inclusiv de același MedicalPark. PS Nu, nu e o crimă să faci publicitate, dar asta se numește conflict de interese”, a scris reporterul într-o postare pe facebook.  sursa: unimedia.info The post Interesul poartă fesul // Nata Albot pusă la punct de RISE appeared first on Moldova 24.
21:45
Şoferii cred că renunţarea la practica scoaterii plăcuţelor maşinilor parcate neregulamentar este o idee bună. Joi, Guvernul a avizat o inițiativă legislativă în acest sens, venită din partea deputaţilor democraţi. Conducătorii auto se bucură de noua propunere pentru că procedura de transportare a maşinii fără numere de înmatriculare este dificilă: "Mi se pare foarte ok pentru că totuşi este o luare de timp în momentul în care chiar am încălcat. Mai degrabă plătesc o amendă, dar nu pierd dublu timp". "Cred că-i binevenit pentru că de situaţia respectivă ar trebui să se ocupe altfel, o altă soluţie". "În primul rând numărul este proprietatea şoferului maşinii şi mai bine de scris o amendă, dar nu de scos numerele". "Super idee! Dacă le scot e complicat să circuli cu maşina ca să te duci să-ţi iei numerele de înmatriculare". Totuşi, rămân în vigoare amenzile. Cei care vor opri, staționa sau parca în locuri interzise vor fi sancţionaţi cu până la 500 de lei şi vor primi două puncte de penalizare. De asemenea, poliţiştii atenţionează că plăcuţele vor fi scoase în cazul altor nereguli. "Autovehicolul nu a fost supus reviziei tehnice sau revizia tehnică este expirată, în cazul în care geamurile din faţă sunt umbrite, numele de înmatriculare totuşi vor fi ridicate", a precizat Pavel Apostol, inspector principal al INP. În prezent, conducătorii auto care au rămas fără plăcuțe de înmatriculare sunt nevoiți să plătească un evacuator pentru transportarea mașinii, fiindcă circulația fără ele este interzisă. Acestea sunt restituite doar după întocmirea unui proces-verbal de contravenție. Subiectul a fost discutat anterior la ședința Partidului Democrat din Moldova, după ce mai mulți șoferi s-au plâns că în lipsa locurilor de parcare sunt nevoiți să-și lase automobilele pe unde apucă. Potrivit INP, anul trecut, aproape 1.300 de conducători auto au rămas fără plăcuţe de înmatriculare şi s-au ales cu amenzi. sursa: publika.md The post Şoferii salută inițiativa prin care s-a renunțat scoaterea plăcuţelor maşinilor parcate neregulamentar appeared first on Moldova 24.
17:45
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege propus de Guvern, care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi din copilărie şi pentru copiii cu dizabilităţi. Potrivit documentului, majorările vor fi calculate de la 1 ianuarie. De indemnizații mai mare vor avea parte nu mai puțin de 12100 de copii cu dizabilități și 27300 de invalizi din copilărie, se arată într-un comunicat al Parlamentului. De asemenea, este prevăzută creșterea cu zece la sută a alocaţiei sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului. La fel, va crește cu cinci la sută alocaţia socială pentru persoanele vârstnice şi alocaţia pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere. În total, vor beneficia de majorări aproximativ peste 78 de mii de persoane. Conform calculelor, pentru realizarea acestor majorări, este nevoie de aproximativ 65 de milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul pentru 2018. The post Parlamentul a votat în prima lectură proiectul care prevede majorarea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități appeared first on Moldova 24.
17:15
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat indignat de faptul că primarul demisionar al capitalei învinuiește Partidul Democrat și pe Vlad Plahotniuc de situația din oraș. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21. „Tot ceea ce a făcut el la Primărie, și în afara Primăriei, în activitățile pe care le-am văzut cu regret, tot Plahotniuc le-a făcut? Aproape zece ani de zile au auzit despre Mâna Moscovei. Că tot ce înseamnă Primărie e legat cu Mâna Moscovei”, a declarat Andrian Candu. Președintele Legislativului susține că mizeria din oraș este o incomoditate inclusiv pentru familia sa: „Soția mea este din Cehia, și a venit pentru prima dată la Chișinău în anul 2006. Și ea mi-a spus: Chișinău care era când am venit și eu, e cerul și pământul față de ceea ce este acum, ce mizerie este. Ea, cu căruciorul cu copil mic, trebuie să facă față trotuarelor, parcărilor ilegale, să facă slalom printre mașini, să ducă copiii la terenuri de joacă care nu prea sunt. Sunt chestiuni care mă deranjează personal”. Mai mult, Andrian Candu este convins că anume Dorin Chirtoacă trebuie să-și asume responabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat în capitală în ultimul deceniu. „Vreau și am dreptul să blamez administrația Chișinăului din ultimii zece ani.  Pe cine altcineva dacă nu pe primar și pe echipa pe care a avut-o? Cum pot să blamez pe altcineva care nu a avut treabă cu administrația Chișinăului? Prin ce e de vină PD,  Andrian Candu sau Plahotniuc că în Chișinău e mizeria lăsată în urmă de acest individ?”, a reiterat Candu. În concluzie, Candu i-a sugerat lui Dorin Chirtoacă să-și ceară iertare de la locuitorii capitalei pentru toată activitatea sa: „Ar trebui să-i fie rușine acestui individ să blameze de toate relele pe altcineva, și nu pe sine. Ar trebui să meargă la biserică, să pună o lumânare, să spună „Tatăl Nostru”, să ceară iertare locuitorilor Chișinăului pentru zece ani de administrare proastă a acestui oraș și pentru dezamăgirea mare, și să nu mai caute vinovații pentru toată nefericirea lui”. sursa: agora.md   The post Președintele Parlamentului, despre Chirtoacă: Prin ce e de vină PD, Candu sau Plahotniuc că în Chișinău e mizeria lăsată în urmă de acest individ? appeared first on Moldova 24.
14:45
Specialiștii din cadrul aparatului central ANSA în comun cu inspectorii din subdiviziunea teritorială Drochia a Agenției, au efectuat un control inopinat la o unitate de procesare a cărnii și fabricare a mezelurilor din satul Nicoreni. În urma controlului, în camera frigorifică de depozitare a meteriei prime a fost descoperit un lot de 1735 kilograme de carne și subproduse fără acte de proveniență și de calitate. Un lot de materie primă destinat procesării era cu termen de valabilitate expirat. Conform Regulamentului privind produsele alimentare neconforme, toată cantitatea de carne a fost declarată neconformă. Procedura de nimicire s-a desfășurat imediat după luarea deciziei de lichidare a lotului de carne. Conform procesului verbal de contravenție întocmit, agentul economic a fost sancționat și cu o amendă de 150 de unități contravenționale. The post CONTROL inopinat la Nicoreni // ANSA a nimicit un lot de carne de peste 1700 de kilograme appeared first on Moldova 24.
14:00
Primăria municipiului Chişinău anunţă despre suspendarea traficului rutier pe str. Ion Creangă, în perimetrul străzilor Eugen Coca - Vissarion Belinski, pe data de 24 februarie 2018, între orele 7.00 - 16.00, în legătură cu executarea lucrărilor de defrişare şi curăţare sanitară a arborilor. Pe perioada efectuării lucrărilor, circulaţia transportului public va fi reorganizată: 1.     Traseul rutei de troleibuz nr. 21 se scurtează până la Parcul „Alunelul". 2.     Traseul rutelor de troleibuz nr. 1 şi nr. 22 se modifică după cum urmează: Tur - de la bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, Bucureşti, A. Şciusev, Constantin Stere, Vasile Lupu, V. Belinski, Ion Creangă şi în continuare pe traseele stabilite; Retur - de la str. Ion Creangă pe străzile V. Belinski, Vasile Lupu, Constantin Stere, A. Şciusev, bd. Ştefan cel mare şi Sfânt şi în continuare pe traseele stabilite. 3.     Traseul rutei de autobuz nr. 11 se scurtează până la Piaţa Unirii Principatelor. 4.     Traseul rutei de microbuz nr. 124 se modifică după cum urmează: Tur - de la str. Ion Creangă pe străzile V. Belinski, Vasile Lupu şi în continuare pe traseul stabilit; Retur - pe acelaşi traseu. 5.     Traseul rutelor de microbuz nr. 101, nr. 103, nr. 121, nr. 122, nr. 125, nr. 126, nr. 172 şi nr. 174 se modifică după cum urmează: Tur - de la str. Ion Creangă pe străzile V. Belinski, Vasile Lupu, Eugen Coca, Ion Creangă şi în continuare pe traseele stabilite; Retur - pe acelaşi traseu. Serviciile municipale de profil vor defrişa şi curăţa arborii care se află într-o stare fitosanitară nesatisfăcătoare, au ramurile uscate şi cu procese de putrefacţie la tulpină sau prezintă pericol real pentru oameni. Lucrările de defrişare şi curăţare a copacilor uscaţi, dar şi înlocuirea lor cu puieţi de talie înaltă, vor continua pe întreaga perioadă a repaosului vegetativ, adică până în luna aprilie. The post Mâine, traficul rutier pe strada Ion Creangă din Capitală va fi SUSPENDAT appeared first on Moldova 24.
13:30
Maia Sandu trebuie să renunțe la imaginea de Albă ca Zăpada și să se concentreze pe câteva lucruri importante, dacă vrea să câștige alegerile. De această părere este fostul consilier al ex-președintelui României, Iulian Chifu. Într-un editorial pentru deschide.md, acesta atrage atenția că ”îmbrăcarea hainei Sfintei Fecioare, după ce ai păcătuit în politica din Republica Moldova, e o abordare cel puțin nefericită”. Chifu mai crede că Maia Sandu trebuie să își adapteze idealurile la realitatea din Moldova, ”pentru că de aici cere voturi”. Pentru asta are trei probleme pe care trebuie să și le rezolve, și repede. În primul rând, ea ar trebuie să-și asume propriul trecut din PLDM. În al doilea rând, trebuie să-și asume pe deplin sau să se rupă definitiv de partenerul său Andrei Năstase și PPDA. ”Să-l accepte așa cum este, cu combinațiile dubioase, sursele de finanțare neclare și netransparente sau, din contra, de-a dreptul vinovate. Cu acțiunile sale necugetate și ostentative, cu meseria sa și propriii săi demoni. Sau să-l scoată dintre aliați, admițând să-l confrunte în alegeri pentru același electorat. Și cu problemele finanțării propriului partid, deopotrivă”, enumeră Chifu. Al treilea punct, în viziunea expertului, este acceptarea compromisului. ”Să recunoască faptul că își dorește guvernarea, că are aspirații de premier și de formare a guvernului, cu cine va putea să o facă. ”Politica se face cu oameni reali, cu bune și rele, alegerile se câștigă cu politicieni cu experiență, nu numai cu elite culturale și intelectuale morale, iar guvernarea se face în coaliții, prin compromisuri”, afirmă fostul consilier al lui Traian Băsescu. The post Fost consilier al lui Băsescu, despre Maia Sandu: „Îmbrăcarea hainei Sfintei Fecioare, după ce ai păcătuit în politica din R. Moldova, e o abordare cel puțin nefericită” appeared first on Moldova 24.
12:30
Pasajul subteran de la intersecția dintre strada Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare nu va mai fi blocat pe timp de noapte. Primarul general interimar al Capitalei, Silvia Radu, a dispus demontarea porților de la intrările în trecerea subterană. Din cauza lor, pietonii își puneau viața în pericol, fiind nevoiți să traverseze strada neregulamentar, într-o zonă cu circulație intensă și noaptea. ”Am primit foarte multe plângeri de la cetățeni că pasajul de la strada Ismail /blvd Ștefan cel Mare se închide pe timpul nopții. Impunem ordine și disciplină. Siguranța cetățenilor - înainte de orice. Am dispus scoaterea porților de acces, astfel încât agentul economic care administrează încă pasajul să nu mai facă ce vrea”, a scris Silvia Radu pe Facebook. Mai mulți internauți au salutat decizia primarului interimar și au cerut ca măsuri similare să fie aplicare și față de alte treceri subterane. The post Plângerile pietonilor au fost auzite! Porțile de la subterana de la Ștefan cel Mare/Ismail – demontate appeared first on Moldova 24.
Ieri
12:00
Un focșănean, în vârstă de 54 de ani, și-a găsit sfârșitul joi dimineață într-un accident pe DN2-E85, după ce, în urmă cu doar o oră, și-a atacat soția, în vârstă de 42 de ani, în scara blocului, cu un cuțit, informează Monitorul de Vrancea. Oamenii legii nu exclud ca bărbatul să fi încercat să se sinucidă, după ce și-a rănit soția. Motivul care a stat la baza furiei bărbatului ar fi faptul că soția sa dorea să se despartă de el, aceasta intentând divorț, în urmă cu ceva timp. Vecinii povestesc că, deși cei doi soți erau destul de retrași și nu ieșeau în evidență cu nimic, în urmă cu aproximativ o lună, în casa acestora, ar mai fi izbucnit un scandal, pentru care a fost nevoie de intervenția polițiștilor, mai scrie sursa citată. Potrivit vecinilor, bărbatul nu ar mai fi fost văzut în zonă în ultima vreme, fapt care i-a făcut să creadă că cei doi soți, aflați în proces de divorț, nu mai locuiesc împreună. Joi dimineață însă, bărbatul și-a așteptat soția în întunericul din scara blocului, cu un cuțit. Știa că în jurul orei 06:00 aceasta urmează să plece la muncă. În momentul în care femeia și-a făcut apariția, neștiind ce o așteaptă, bărbatul a atacat-o cu cuțitul, provocându-i mai multe plăgi înjunghiate la nivelul gâtului, umărului și unui braț. Sub ploaia de lovituri, speriată, femeia a țipat și a cerut ajutor. Vecinii au fost cei care, auzind țipetele acesteia, au sunat la 112. Imediat după ce și-a atacat soția, bărbatul a fugit din scara blocului. O ambulanță sosită la fața locului a transportat-o pe femeie la Spitalul Județean, unde a fost diagnosticată cu „plagă înjunghiată cervical dreaptă, cervical anterior, retro auricular stâng și braț stâng, prin agresiune”. Ea a fost internată la Chirurgie. La doar o oră distanță, bărbatul și-a găsit sfârșitul, după ce mașina sa, cu care se deplasa dinspre Buzău înspre Focșani, a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu două tiruri, citează a1.ro. The post Și-a înjunghiat soția și a murit, la scurt timp, într-un accident rutier: un tir i-a spulberat mașina // FOTO / VIDEO appeared first on Moldova 24.
10:45
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pentru dezbateri publice calculele privind noile tarife pentru gazele naturale. Conform estimărilor instituției, acestea pot fi reduce cu aproximativ 20 la sută față de tarifele actuale. Potrivit directorul general al ANRE, Tudor Copaci, este posibilă o ieftinire, în medie, de 20,3 la sută. Această micșorare se datorează reducerii prețului de import al gazelor naturale, dar și aprecierii leului față de dolarul american, notează 24h.md. Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că există premise reale că tariful pentru gazele naturale să fie diminuat cu până la 20 la sută. Acest lucru rezultă dintr-o analiză efectuată de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Importatorul de gaz, compania Moldovagaz, este de acord că tariful trebuie să fie redus, dar propune o ieftinire mai mică, de 11,4%. Decizia finală urmează să fie luată de ANRE, în baza unei metodologiei speciale și după studierea tuturor factorilor de formare a tarifului. Precedenta modificare a tarifului pentru gazele naturale a fost operată la începutul anului 2016, când acesta a fost micșorat cu aproape 11%. Tariful actual este de 5,89 lei pentru un metru cub de gaze, în cazul unui consum lunar de până la 30 de metri cubi și de 6,13 lei pentru un metru cub în cazul unui consum mai mare. The post Șeful ANRE vine cu detalii despre tariful pentru gaz: E posibilă o reducere în medie de 20,3 la sută appeared first on Moldova 24.
10:15
The post Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 23 februarie // LIVE appeared first on Moldova 24.
07:45
Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou, potrivit unui proiect aprobat de Cabinetul de miniștri. Astfel, va fi posibilă reevaluarea numărului de cetățeni care au participat la diferite războaie și conflicte armate, precum şi sporirea gradului de siguranță a actului care confirmă statutul de veteran. Schimbarea legitimațiilor vechi cu cele de model nou se va realiza, pe etape, din 1 aprilie 2018 până la 31 decembrie 2020, perioadă în care vor fi valabile ambele tipuri de acte. În anul curent vor fi eliberate legitimații noi pentru 15 mii de veterani, în 2019 - 15 mii și în 2020 pentru alte 10 mii de veterani. Prin urmare, din anul 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de veteran de model nou. Noile legitimații vor fi emise și confecționate de către Agenția Serviciilor Publice. Pentru anul 2018, în acest scop au fost prevăzute în buget 525 mii de lei. În prezent, la Ministerul Apărării sunt înregistrați circa 40 de mii de participanţi la conflicte armate şi acţiuni militare, care beneficiază de statutul de veteran de război. foto: timpul.md The post De la 1 aprilie, veteranii din Republica Moldova vor avea legitimații de tip nou appeared first on Moldova 24.
22 februarie 2018
20:30
Pe parcursul a două săptămâni, Ofițerii Direcției Antidrog împreună cu angajații Inspectoratului de Poliție Râșcani al mun. Chișinău și procurorii oficiului Râșcani al Procuraturii municipiului Chișinău, au reținut 19 persoane, originare din municipiul Chișinău, cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 ani. Acestea sunt suspectate de comercializarea mai multor tipuri de droguri pe teritoriul țării. Printre reținuți sunt doi militari al Armatei Naționale, dar și un fost polițist. În urma investigațiilor efectuate de către angajații Direcției Antidrog, s-a stabilit că suspecții grupărilor criminale, printr-o schemă bine organizată, comercializau droguri de tip hașiș, marijuană hidroponică, pastile Ecstasy și amfetamină. Timp de două luni, polițiștii au supravegheat membrii grupului, unde au fost infiltrați mai mulți agenți de investigație sub acoperire, fiind efectuate achiziții de control și procurate droguri de la suspecți. În urma acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații, suspecții au fost reținuți în momentul comercializării drogurilor consumatorilor. Totodată, au fost efectuate 42 de percheziții. Ca rezultat a perchezițiilor corporale și la domiciliul acestora au fost depistate și confiscate aproximativ un kg de hașiș, peste 1000 grame marijuană hidroponică, pastile Ecstasy, pliculețe amfetamină, cântare electronice la scară mică, pachețele de tip zip – lock destinate ambalării drogurilor, cartele SIM și telefoane mobile, precum și bani obținuți din comercializarea drogurilor, Valoarea totală a drogurilor confiscate este de aproximativ 550 000 lei. 11 dintre suspecți au fost arestați pe un termen de 30 de zile, 4 sunt cercetați în stare de libertate, iar alți 4 sunt reținuți pe un termen de 72 ore, urmând ca aceștia să se prezinte în instanța de judecată, pentru aplicarea măsurii preventive sub formă de arest. Toți suspecții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani. La fel, la 20 februarie s-a derulat o nouă operațiune antidrog pe întreg teritoriul țării. Astfel, serviciile de investigare infracțiuni din Inspectoratele de Poliție teritoriale au desfășurat 139 de percheziții, care au vizat persoanele ce produc, păstrează și comercializează droguri. Ca rezultat au fost sechestrate peste 2 kg de marijuană, 1kg de etnobotanice, 300ml de methamfetamină, 40 de pastile psihotrope, peste 2 litri de precursori destinați producerii drogurilor, precum și mai multe doze de heroină, metadonă, amfetamină, opium și 76 de dispozitive destinate consumului de droguri prin inhalare. La fel, au fost consfiscate 9 arme și 40 de cartușe, deținute ilegal. În cadrul acestei operațiuni au fost reținute pentru 30 de zile 9 persoane. Deasemenea, au fost lichidate două laboratoare de producere a drogurilor. Valoarea drogurilor sechestrate în cadrul operațiunii se estimează la aproximativ 200 000 lei. Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”. The post VIDEO // Traficanți de droguri reținuți de polițiști. Printre ei doi militari și un fost polițist appeared first on Moldova 24.
19:00
Ultimul act care stabilește principiile de funcționare a programului Prima Casă a fost aprobat de Guvern. Este vorba despre regulamentul care prevede modul în care vor fi selectate băncile partenere, dar și stabilește marja maximă pe care o vor putea aplica instituțiile financiare la eliberarea împrumuturilor. „Proiectul vizat reglementează criteriile de admitere a băncilor în cadrul programului, condițiile de acordare a creditului de către bancă, cele de acordare și executare a garanției de stat, precum și cele de valorificare a locuinței ipotecate. De asemenea, acest proiect stabilește și marja maximă a dobânzii de 3% pe care o poate aplica banca comercială. În principiu, aprobarea acestui regulament este ultimul act normativ care stabilește cadrul legal pentru funcționarea programului „Prima Casă”. După aprobarea acestuia, Ministerul Finanțelor va semna contracte cu băncile comerciale care, la rândul lor, deja vor începe să acorde creditele cetățenilor”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Premierul Pavel Filip a mulțumit tuturor colegilor care au participat la elaborarea acestui proiect. Șeful Executivului și-a exprimat speranța că programul dat va ajuta la oprirea exodului tinerilor din țară. „Eu îmi aduc aminte de un studiu care arăta că principala cauză a plecării tinerilor peste hotare era lipsa perspectivei de a obține o locuință. Eu sper foarte mult ca acest program, cât-decât, să ajute la eliminarea acestei cauze. De aceea, cât mai repede să negociați cu băncile, să semnați aceste acorduri și apoi și băncile să pună în aplicare acest program”, a spus Pavel Filip. Adoptarea și implementarea programului „Prima casă” constituie una dintre prioritățile anunțate în programul său de către Partidul Democrat din Moldova. Inițiativa a fost prezentată de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc. Acesta a precizat că statul va căuta modalități suplimentare de a susține tinerii, inclusiv prin achitarea unei părți din costul locuinței pentru funcționari, ca să atragă și să păstreze specialiști tineri în instituțiile statului. sursa: politics.md The post „Prima casă” // Regulamentul de implementare, aprobat. În cel mai scurt timp, băncile vor începe să acorde creditele cetățenilor appeared first on Moldova 24.
18:30
Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, două proiecte de hotărâre care prevăd inițierea negocierilor asupra a două protocoale ce prevăd extinderea termenului de ședere de 90 de zile pe teritoriul ucrainean, pentru transportatorii moldoveni. Mai exact, este vorba de proiectul Protocolului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la comunicația internațională auto din 20 martie 1993 și proiectul Protocolului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar din 20 martie 1993. Proiectele de modificare au fost propuse în contextul dificultăţilor identificate de către ambele părți în ceea ce privește efectuarea transportului internațional de pasageri și mărfuri, precum și a transportului feroviar. Potrivit documentelor, scopul final al negocierilor constă în soluţionarea problemei legate de depăşirea de către cetățenii Republicii Moldova a termenului de 90 zile de aflare pe teritoriul ucrainean, notează serviciul de presă al Ministerului Economiei. Totodată, încheierea acestor protocoale va facilita călătoriile reciproce pentru categoriile de persoane care, conform specificului activităților, traversează frecvent hotarele ambelor state și din care cauză depăşesc termenul de 90 zile de aflare pe teritoriul altui stat într-o perioadă de 180 zile. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, aceste două protocoale reconfirmă voința statelor de a contribui la dezvoltarea relațiilor economice, intensificarea relațiilor de prietenie și consolidarea legăturilor comerciale. Ministerul Economiei și Infrastructurii va asigura desfășurarea procesului de negociere a protocoalelor. The post Transportatorii moldoveni ar putea avea dreptul să stea pe teritoriul ucrainean mai mult de 90 de zile appeared first on Moldova 24.
17:15
Inspectorii nu vor mai avea dreptul de a scoate plăcuțele de înmatriculare – guvernul a avizat o inițiativă legislativă în acest sens Polițiștii nu vor mai avea dreptul să scoată plăcuțele de înmatriculare de pe automobilele parcate neregulamentar. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv o inițiativă legislativă în acest sens. Potrivit autorilor, amenda pentru parcarea neregulamentară este suficientă în acest caz, iar șoferii nu mai trebuie să fie puși în situația să bată drumuri pentru a recupera plăcuțele de înmatriculare. „Proiectul a fost elaborat în vederea remedierii unei situații depășite în ceea ce privește scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de către inspectorii de patrulare la vehiculele parcate neregulamentar. În prezent se constată că această practică este ineficientă și nu oferă soluții pentru combaterea acestui fenomen, ba din contra, creează dificultăți atât pentru conducătorii auto, cât și pentru polițiști”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Amintim că inițiativa privind încetarea ridicării plăcuțelor de înmatriculare a fost lansată de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Subiectul a fost abordat în cadrul uneia dintre ședințele formațiunii, urmând ca acesta să fie înaintat cu titlu de inițiativă legislativă. The post Inițiativa lui Plahotniuc, de a interzice polițiștilor să scoată plăcuțele de înmatriculare, susținută de Guvern appeared first on Moldova 24.
16:15
Un minor în vârstă de 17 ani, originar din raionul Ialoveni, a fost reținut, fiind bănuit în comiterea jafurilor stradale pe timp de noapte. Oamenii legii au stabilit că minorul, în mod deschis, a deposedat de genți două femei cu vârstele de 47 ani și 64 de ani, cauzîndu-le un prejudiciu în sumă de 3000 lei. În cadrul audierilor minorul și-a recunoscut vinovăția. Acesta a declarat că a comis jafurile din lipsă de bani. În acest context a fost dispusă inițierea unei cauze penale pentru jaf, conform legislației penale în vigoare persoana riscă pentru comiterea infracțiunii pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 7 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2018/02/video-27.mp4 The post Din lipsă de bani, s-a apucat de furat. Un minor din Ialoveni, reținut (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
16:15
Un grup criminal din raionul Florești a fost documentat de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Direcția Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații. Membrii grupării creșteau, păstrau și vindeau droguri de tip marijuană și paie de mac din care se extrăgea opium. Procurorii PCCOCS și ofițerii de investigație a INI, însoțiți de colaboratori de poliție ai BPDS „Fulger” au efectuat, ieri, percheziții la domiciliile a trei membri ai acestei grupări, de unde au fost ridicate substanțe narcotice (marijuana și paie de mac) în proporții deosebit de mari. În urma operațiunii au fost reținuți doi bărbați cu vârste de 45 și respectiv 50 de ani, anterior judecați pentru asemenea gen de infracțiuni. Unul dintre ei este condamnat la pedeapsă cu închisoarea și se află la libertate cu termen de probă. Un alt membru al grupării care a fost identificat, se află peste hotarele țării de unde gestiona realizarea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova. În urma activității criminale membrii grupării urmau să obțină un profit de 100.000 lei MDL pentru întreaga activitate. Persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Foto: Facebook (Sabina Roibu), PCCOCS The post PCCOCS, INI și Fulger au descins în câteva gospodării din Florești. Trei persoane, reținute appeared first on Moldova 24.
15:45
Din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate aproximativ 6 milioane de lei pentru lichidarea urmărilor calamităților naturale. Potrivit unei decizii aprobate în ședința de astăzi a Executivului, resursele vor fi utilizate pentru reparația unei grădinițe din raionul Ungheni, a unei școli sportive din orașul Drochia, precum și a unor obiective culturale din capitală. Pentru reparația grădiniței de copii „Prietenia” din satul Pîrlița, raionul Ungheni, vor fi alocate 3,17 milioane de lei. De menționat că autoritățile locale au transferat deja 30 de mii lei în acest scop. Totodată, pentru finisarea reabilitării acoperișului școlii sportive raionale din Drochia vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de 472,5 mii de lei. Anterior în acest sens au fost transferate alte 462 mii de lei, notează serviciul de presă al Guvernului. Ambele edificii au avut de suferit din cauza ploilor abundente din vara anului 2016 și, respectiv, 2017. Pentru lichidarea consecințelor ninsorilor abundente din aprilie 2017, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării îi vor fi transferați 2,32 milioane de lei. Banii vor fi utilizați pentru reparația Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a Casei-Muzeu „A. S. Pușkin”, a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și a sediului Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”. Fondul de intervenție al Guvernului este destinat finanțării cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, în caz de epidemii, incendii, precum și în alte situații de criză. The post Executivul alocă circa 6 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale appeared first on Moldova 24.
15:30
Cel mai recent scandal care a zguduit spațiul informațional din Moldova, investigația Rise.md, care acuză platforma caritate.md de escrocherie, lovește dur în credibilitatea proiectului de investigații. O analiză realizată de către portalul Telegraph.md arată că jurnaliștii de la RISE, care de regulă pun la îndoială competențele anchetatorilor moldoveni, s-au ghidat de un dosar penal inițiat de procurori. Totuși, ei nu au ținut cont că persoanele despre care afirmă că ar face parte din ”grup criminal organizat” nu au statut procesual. „Problema și eroarea deontologică principală admisă de jurnaliștii RISE este folosirea expresiei „grup criminal organizat”, care a fost extrasă din descrierea componenței de infracțiune bănuite de procurori în acest caz, dar care nu poate fi folosită decât într-un context care respectă dreptul la prezumția nevinovăției a persoanelor vizate, pe care jurnaliștii l-au încălcat deliberat”, scrie portalul Telegraph. Mai mult, jurnaliștii indică asupra altei erori comise de cei de la RISE care s-au bazat pe un caz care, de fapt, nu a fost în gestiunea platformei caritate.md. Totodată, chiar dacă editorul RISE a spus în cadrul unei intervenții televizate că expresia „grup criminal organizat” nu s-a folosit în adresa caritate.md, portalul Telegraph publică o secvență dintr-un interviu în care însăși autoarea investigației, Liuba Șevciuc, spune exact acest lucru despre caritate.md. „Investigația RISE este răsturnată și de argumentul expus de fondatorii caritate.md, conform căruia unul din cele două cazuri în genere nu are nicio tangență cu platforma caritate.md, fondurile în această speță fiind colectate printr-o altă platformă de caritate, iar în celălalt caz donația a fost făcută offline, adică direct de către un donator european în adresa clinicii din Istanbul, fără implicarea caritate.md. Mai mult, se pare că la una din intervențiile chirurgicale, care a durat, conform celor relatate de caritate.md 4 ore, prezumată a fi simulată de către jurnaliștii RISE, a asistat și un chirurg de la Chișinău, care însă nu a fost intervievat de jurnaliști”, mai scriu cei de la Telegraph. Aceștia aduc aminte despre un alt scandal care a pornit de la o investigație realizată de jurnaliștii de la RISE. Este vorba de documentarul „Asasin în lege”. Atunci, autorul a fost învinuit de faptul că ar fi fost plătit să spele imaginii liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, căutat prin Interpol pentru tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov. sursa: today.md / colaj: telegraph.md   The post RISE a călcat pe aceeași greblă // Noi semne de întrebare față de credibilitatea și imparțialitatea proiectului de investigații appeared first on Moldova 24.
15:15
The post LIVE // Ședința Cabinetului de miniștri appeared first on Moldova 24.
13:45
Individul ce apare în imagine este căutat de către poliţiştii Inspectoratului de Poliție Râşcani și ofițerii de investigație din cadrul Direcţiei de Poliţie mun. Chişinău. Bărbatul este bănuit de comiterea unei infracțiuni grave, comisă pe teritoriul sectorului Râșcani mun. Chișinău. Persoanele care l-au recunoscut sau deţin careva informaţii despre identitatea şi locul aflării acestuia, sunt rugate să informeze Poliţia la numărul de telefon: 079333225. Confidenţialitatea surselor de informare este garantată. The post Căutat de Poliţia Capitalei pentru o infracţiune gravă! appeared first on Moldova 24.
13:30
Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, demisia directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog din funcția deținută. ”Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, se menționează în cerere. Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani, în decembrie 2017. The post Parlamentul a aprobat demisia lui Vitalie Pîrlog de la șefia SIS appeared first on Moldova 24.
12:45
În perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat în fruntea primăriei, iar liberalii – la guvernare, partidul s-a îmbogățit fabulos pe seama contractelor cu statul. Acest lucru este scos la iveală de o investigație realizată de portalul Telegraph.md. Autorii indică o listă de companii fondate și controlate de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care au câștigat mai multe contracte cu statul, chiar dacă în unele cazuri au oferit prețuri necompetitive, comparativ cu alți participanți la licitații. „Eurosim” SRL, companie fondată de Mihai Ghimpu în anul 2000, împreună Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, la care liderul PL deține 34 % de acțiuni, iar partenerii săi de afaceri - câte 33% din acțiuni, devine brusc, în 2011, o companie care câștigă o serie de licitații cu instituțiile de stat și municipale controlate de PL, pentru livrare de carburanți! În 2011, firma semnează un contract cu Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, prin care vinde produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei”, scriu autorii investigației. Printr-o altă companie, „Parstar Petrol”, liberalii au obținut câștiguri mult mai grase, fiind vorba despre contracte de sute de milioane de lei. Potrivit Telegraph.md, doar în 2011, compania a câștigat aproape jumătate de miliard de lei din vânzarea carburanților pentru Agenția de stat a drumurilor și „Calea Ferată a Moldovei”. Este de menționat că în acea perioadă, ambele instituții se subordonau Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus pe atunci de un ministru liberal. Parstar Petrol a deservit și Parcul Urban de Autobuze, indică investigația. Compania a fost selectată chiar dacă vindea petrol la preț mai mare decât au oferit alți participanți la licitație. „Get Premium” este o altă companie implicată în afacerile PL cu statul. Firma este fondată de același partener de afaceri al lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Ceban, care deține 99,9% din capitalul social al acesteia, tot el fiind și fost administrator al Parstar Petrol. Telegraph.md atrage atenția că adresa juridică a companiei Get Premium se afla inițial pe str. București 87, apartamentul nr. 3, care aparține firmei „Eurosim” SRL, unde a fost în trecut și sediul PL. Din 2014, această companie practic a luat locul Parstat Petrol și câștigă contracte generoase cu statul, notează portalul. Printre clienții noii companii controlate de liberali se numără Întreprinderea pentru Silvicultură din Telenești, subordonată anterior Ministerului Mediului, care până la reorganizarea Guvernului era condus tot de liberali. Get Premium câștigă de pe seama acestui contract 1,3 milioane de lei în perioada 2014-2016. Și subdiviziunile primăriei capitalei au avut contracte cu Get Premium. Regia Autosalubritate, de exemplu, a cumpărat de la această firmă carburanți în valoare de peste 27 milioane de lei, în perioada 2015-2017. Parcului Urban de Autobuze i-au fost livrați carburanți în sumă de aproximativ 40 de milioane de lei anual, în perioada 2014-2017. În investigație sunt menționate și alte structuri și instituții ale statului care au fost aprovizionate de firma liberalilor. The post INVESTIGAȚIE // Cum liberalii, în frunte cu Ghimpu și Chirtoacă, au stors din bugetul de stat sute de milioane de lei appeared first on Moldova 24.
12:15
Șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu, a șantajat-o pe Silvia Radu cu demiterea lui Dorin Chirtoacă și provocarea alegerilor locale anticipate. Declarații în acest au fost făcute de către președintele Partidului „Unității Naționale”, Anatol Șalaru, în cadrul unei emisiuni de la postul TVR. Potrivit lui Șalaru, după ce mai mulți liberali au fost dați afară de la primărie, Moldovanu a încercat s-o oprească, amenințând-o cu alegeri anticipate. „Am vorbit cu unii consilieri municipali care mi-au spus că Mihai Moldovanu i-a spus Silviei Radu: Dacă mă dai pe mine afară, dacă dai afară oamenii din PL, atunci noi îl vom pune pe Dorin Chirtoacă să-și dea demisia, ca să provoace alegeri anticipate și atunci tu nu te vei mai regăsi în primărie”, a declarat Anatol Șalaru, citat de deschide.md. Amintim că mai mulți exponenți ai PL au fost demiși pentru incompetență, nerespectarea atribuțiilor de serviciu, dar și pentru suspiciuni de comitere a unor ilegalități. Totodată, Președintele PUN este de părere că prin decizia sa de a pleca din funcție, Chirtoacă nu face altceva decât să aducă socialiștii la primărie. sursa: today.md   The post Șalaru demască presiunile liberalilor asupra Silviei Radu: Moldovanu a amenințat-o cu demisia lui Chirtoacă, dacă mai dă afară oamenii PL-ului de la primărie appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:00
Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili a primit o interdicţie de intrare în Ucraina pentru o perioadă de trei ani, însă acesta a transmis că se va reîntoarce foarte curând în Ucraina, informează site-ul postului France 24. Oleg Slobodyan, purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră ucraineană, a declarat că interdicţia a fost impusă din ordinul comandantului responsabil de secţiunea de graniţă pe care Saakaşvili a trecut-o ilegal în luna septembrie, când a venit din Polonia în Ucraina. "Cu sau fără mine, sfârşitul a venit deja pentru aceste autorităţi şi mă voi întoarce foarte curând acasă în Ucraina, mult, mult mai devreme decât în ​​trei ani", a scris fostul preşedinte georgian pe Facebook. La începutul lunii februarie 2018, Saakaşvili a fost reţinut la Kiev şi trimis în Polonia cu un avion privat. Serviciile de frontieră din Ucraina au anunţat ulterior că acesta a fost deportat în Polonia, deoarece "intrase ilegal pe teritoriul ucrainean". Mihail Saakaşvili (49 de ani) a fost preşedintele Georgiei în perioada 2004-2013, însă este acuzat la Tibilisi de abuz de putere. El şi-a pierdut cetăţenia georgiană în 2015, când a acceptat cetăţenia ucraineană şi a preluat funcţia de guvernator al regiunii Odesa. În 2016, Saakaşvili şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al regiunii Odesa şi l-a acuzat pe Petro Poroşenko de corupţie, în timp ce Preşedinţia de la Kiev speculează că acesta încearcă să obţină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko. În acest context, Kievul i-a retras cetăţenia ucraineană lui Saakaşvili, astfel că acesta a ajuns apatrid. sursa: mediafax.ro The post Saakaşvil are interdicţie de intrare în Ucraina pentru o perioadă de trei ani: Mă voi întoarce mult mai devreme appeared first on Moldova 24.
10:30
Ședința ANRE de examinare și supunere aprobării a Metodologiei de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. The post LIVE // Ședință la ANRE privind ajustarea tarifelor la energia electrică appeared first on Moldova 24.
10:15
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru astăzi și mâine. În aceste două zile, deputații vor examina modificările și completările la Codul de executare, Codul subsolului, Codul de procedură penală, Legea privind actele legislative, Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare. Pe agenda Parlamentului mai figurează proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a lui Vitalie Pîrlog. The post LIVE // Parlamentul se convoacă în ședință plenară appeared first on Moldova 24.
09:15
Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, reacționează la criticile aduse de Maia Sandu, care l-a acuzat că aleargă după PR ieftin. Usatîi spune că lidera PAS e obișnuită „să încalțe pantofi roz și să poarte geantă din piele”, aluzie la faptul că activitatea politică pe care o desfășoară Sandu este pe rețelele de socializare, și nu în teritoriu, cum o fac alți lideri politici.  „Unii mă întreabă de ce sunt împotriva Maia Sandu, dar eu nu sunt împotriva ei, însă ea e obișnuită să încalțe pantofi roz și să poarte geantă din piele, cu care pleacă să lucreze în Primăria de la Geneva, acolo unde nu-i praf și poate merge în pantofi roz și în luna februarie”, a declarat ieri liderul „Partidului Nostru”, în cadrul unei emisiuni de la postul Bălți TV.  Anterior Usatîi a venit cu o reacție similară, spunând că Maia Sandu îngheață tot de ce se atinge. Acesta s-a arătat supărat de criticile care i le aduce lidera PAS, mai ales după ce au protestat împreună, indiferent de viziunile politice pe care le au cele două partide. „Ea s-a transformat în Regina gheții, care îngheață absolut totul de ce se atinge. Dacă vrei ca să înghețe marea în Miami, las-o pe Maia Sandu să se scalde acolo”, spunea Usatîi într-o emisiune de la TV8. The post Usatîi, despre Maia Sandu: „E obișnuită să încalțe pantofi roz și să poarte geantă din piele, cu care pleacă să lucreze în Primăria de la Geneva, unde nu e praf” appeared first on Moldova 24.
07:45
Pe perioada sărbătorilor de primăvară, „Dragobetele", „Mărţişor" şi „8 Martie", în sectoarele oraşului Chişinău vor fi autorizate locuri pentru comercializarea suvenirelor, mărţişoarelor şi florilor de grădină. O dispoziţie în acest sens a emis primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, la solicitarea agenţilor economici sau persoanelor juridice. Preturile de sector vor stabili locurile de comercializare şi vor autoriza activităţile, iar târgul de primăvară va activa în perioada 20 februarie - 10 martie. The post Mărțișoarele vor fi comercializate în locuri autorizate appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.