CEC a stabilit desfășurarea alegerilor locale noi ale primarului comunei Pârliţa, raionul Ungheni

RTR Moldova, 13 februarie 2018 17:00

CEC a stabilit desfășurarea alegerilor locale noi ale primarului comunei Pârliţa, raionul Ungheni Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 20 mai desfășurarea alegerilor locale noi ale primarului comunei Pârliţa, raionul Ungheni. Decizia a fost luată în ședința de astăzi a Comisiei. Scrutinul va avea loc întrucât fostul primar al localității a decedat. Totodată, CEC a stabilit anterior că la 20 mai se vor desfășura alegeri locale noi ale primarilor comunei Leușeni și satului Nemțeni din raionul Hâncești, comunei Volovița, municipiul Soroca și comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. De asemenea, CEC a inițiat procedura de validare a unui mandat de deputat în Parlament, atribuit Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Astfel, Comisia va propune Curții Constituționale spre validare mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe numele candidatului supleant Sergiu Ceauș de pe lista PLDM. Tot astăzi, CEC a adoptat mai multe hotărâri de atribuire a mandatelor de consilier în unele consilii raionale, orăşeneşti și sătești. Sursă: moldpres.md Record CEC a stabilit desfășurarea alegerilor locale noi ale primarului comunei Pârliţa, raionul Ungheni apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Ieri
18:00
Un copil de 10 ani, lovit de o mașină în Durlești. Minorul, transportat la spital Un copil de 10 ani a fost lovit de o mașină în după amiaza zilei de ieri în Durlești. Asta în timp ce traversa strada în afara trecerii de pietoni. Accidentul a avut loc în jurul orei 16. La volanul automobilului se afla un șofer de 63 de ani, transmite protv.md. În urma impactului, baiatul s-a ales cu câteva leziuni, dar nu se află în pericol. Acesta a fost transportat la Spitalul Clinic Municipal de Copii “Valentin Ignatenco”. În funcție de gravitatea rănilor, Poliția va stabili pedeapsa conducătorului auto. Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional! Sursă: protv.md Record Un copil de 10 ani, lovit de o mașină în Durlești. Minorul, transportat la spital apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:50
Columbia va deveni primul partener mondial latinoamerican al NATO Columbia va căpăta oficial săptămâna viitoare, la Bruxelles, statutul de «partener mondial» al NATO, o premieră pentru o ţară din America latină, a anunţat vineri preşedintele acestei ţări, Juan Manuel Santos, relatează AFP. «Vom oficializa la Bruxelles, săptămâna viitoare — şi este foarte important — intrarea Columbiei în categoria de partener mondial al NATO. Vom fi singura ţară din America latină care va beneficia de acest privilegiu», a declarat preşedintele columbian într-o alocuţiune televizată. Juan Manuel Santos, laureat al premiului Nobel pentru pace în 2016 datorită eforturilor sale de a pune capăt unei jumătăţi de secol de război civil în ţara sa, a afirmat că această aderare «ameliorează imaginea Columbiei» şi «îi permite să joace un rol mai important pe scena internaţională». A fi partener mondial al NATO înseamnă a fi «într-o alianţă strategică de cooperare militară», a explicat pentru AFP specialistul în relaţii internaţionale Rafael Pineros, profesor la Universitatea Externado de Bogota. Potrivit lui Pineros, acest tip de parteneriat a fost creat «pentru a genera alianţe strategice dincolo» de Europa, SUA şi Canada, în scopul menţinerii păcii mondiale. Acest tip de aderare nu înseamnă în mod necesar că Columbia va participa la operaţiuni militare ale NATO, a nuanţat el. Ceilalţi «parteneri mondiali» ai NATO sunt Afganistanul, Australia, Irakul, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă şi Pakistanul. Columbia a acceptat în decembrie 2016 un acord pentru o «mai mare» cooperare militară cu NATO pentru a gestiona perioada post-conflict, după primul acord de pace semnat între guvernul columbian şi gherila FARC (Forţele armate revoluţionare din Columbia). Sursă: agerpres.ro Record Columbia va deveni primul partener mondial latinoamerican al NATO apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:40
Numărul moldovenilor care suferă de diabet crește alarmant Numărul moldovenilor care suferă de diabet crește alarmant. Doar anul trecut s-au îmbolnăvit 10.000 de persoane. În total, sunt peste 100.000 de oameni afectaţi de această maladie. 400 dintre ei sunt copii. «Se așteaptă că în următorii 20 de ani ca numărul pacienților să se dubleze. În primul rând este o diagnosticare mai rapidă. Nu cum înainte pacienții veneau cu complicații, dar astăzi sunt luați la evidență mai degrabă», a spus preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Diabet, Boris Golovin. Cel mai des, diabetul zaharat apare la persoanele de peste 40 de ani, care au hipertensiune arterială şi sunt supraponderale. «Acum există metode noi de tratament, metode noi de diagnosticare a diabetului zaharat, tehnologii moderne. Cel mai important este de ocupat cu profilaxia, cu faptul ca să nu avem așa mulți pacienți», a spus doctorul în medicină, Lorena Vudu. În aceste condiții, autoritățile își propun să întreprindă măsuri pentru a depista la timp această maladie. «Pentru a monitoriza situația va fi creat un registru electronic al pacienților care suferă de această maladie. Noi sperăm că datorită realizării acestui program, numărul celor diagnosticați la timp va crește cui 10%», a spus vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc. «Toate medicamentele care sunt atribuite pacienților pentru menținerea sub control, dar și tratamentul complicațiilor în diabet ele sunt acoperite atât din sursele bugetului de stat prin intermediul programelor naționale cât și din sursele fondului obligatoriu de asistență medicală», a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari. Numărul mare de bolnavi de diabet este caracteristic multor ţări din regiune. Specialiști din sud-estul Europei s-au întâlnit la Chişinău pentru a discuta despre problemele acestor pacienţi. «O atenție deosebită o acordăm profilaxiei. Se fac multe screening-uri pentru a vedea nivelul glucozei în sânge. Nu facem acest lucru în spital, dar ne ducem pe la evenimente publice şi pe la întreprinderi. Oamenii nu vin singuri la spital», a declarat Irina Iakovleva, medic din Federaţia Rusă. La nivel mondial, peste 430 de milioane de oameni suferă de diabet. Sursă: publika.md Record Numărul moldovenilor care suferă de diabet crește alarmant apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:20
IGSU a primit în dar 5 autospeciale de intervenție, echipament și haine de luptă cu incendiul O organizație de caritate din Scoția a donat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) 5 autospeciale de intervenție, echipament și haine de luptă cu incendiul. Potrivit IGSU, donația a avut loc în baza parteneriatului și colaborării stabilite de către instituție cu organizația de caritate scoțiană Blythswood Care. Autospecialele de descarcerare au fost repartizate subdiviziunilor din raionale Nisporeni, Căușeni, Soroca și localitatea Giurgiulești. Acestea vor fi utilizate de salvatori în lichidarea consecințelor accidentelor, pentru salvarea și descarcerare sinistraților. La ceremonia de înmânare a tehnicii au participat șeful IGSU, Mihail Harabagiu, președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș, președintele Organizației de Caritate Charles Nicholson și reprezentanți ai autorităților publice locale. În cadrul evenimentului oficialii au vorbit despre importanța cooperării în domeniul prevenirii riscurilor și lichidării situațiilor excepționale. Sursă: realitatea.md Record IGSU a primit în dar 5 autospeciale de intervenție, echipament și haine de luptă cu incendiul apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:20
Bugetul R. Moldova, prejudiciat cu 1,2 milioane de lei Curtea de Conturi a depistat o serie de nereguli în ceea ce privește executarea bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2017. Printre acestea se numără înregistrarea cu erori ale rețetelor pentru medicamentele compensate care ar fi prejudiciat bugetul public cu 1,2 milioane de lei. De asemenea, spitalele sînt subfinanțate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar administrațiile acestora suportă cheltuieli suplimentare, potrivit Curții de Conturi. Curtea de Conturi a constatat că peste 6 700 de rețete pentru medicamente compensate, în valoare de 1,2 milioane de lei, au fost înregistrate cu erori în sistemul informațional automatizat. În consecință, datele din sistem nu corespund cu cele din rețetele eliberate pe hîrtie. „În 2016, noi am atras atenția prin recomandările noastre referitoare la sistemul informațional. Atunci am găsit 216 rețete pe o persoană, în Hîncești. Acum situația s-a îmbunătățit, aveți doar 68 de rețete înregistrate pe o persoană. Cum este posibil ca atunci cînd noi avem sistemul informațional Registrul Populației, cu CNP-uri, cum este posibil să fie înregistrate pe o singură persoană? Nicidecum nu înțeleg. Spuneți că nu a fost prejudiciat bugetul, dar părerea auditorilor este de 1,2 milioane de lei, bani care pînă la urmă pot să intre și în atenția procurorilor”, a afirmat președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, citat de „Radio Chișinău”. În replică, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Dumitru Parfentiev, a declarat că în aceste cazuri este vorba despre eroare umană și că nu ar fi fost prejudiciat bugetul. El a menționat că sistemul urmează să fie completat cu noi filtre care să nu permită introducerea datelor eronate. „Anul trecut am verificat toate rețetele care au fost prescrise și am constatat că, deși în sistemul informațional a fost introdus greșit fie numele, fie numărul de identificare, valoarea bănească a rețetei nu a fost prejudiciată. Începînd de anul acesta introducem filtrul la introducerea codului personal și nu va fi permisă introducerea cifrelor greșite din cod”, a explicat șeful CNAM. Auditul Curții de Conturi mai arată că 50 de instituții spitalicești au suportat cheltuieli suplimentare de 120 de milioane de lei pentru serviciile medicale oferite pacienților, din cauză că bugetele alocate de la Casa Națională de Asigurări în Medicină nu au fost suficiente. Acest lucru a afectat buna activitate a spitalelor, potrivit Curții de Conturi. Sursă: ziarulnational.md Record Bugetul R. Moldova, prejudiciat cu 1,2 milioane de lei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:10
Exit-poll: Irlandezii au votat pentru legalizarea avortului Irlandezii au votat în proporție pentru eliminarea unui articol constituțional care interzice avorturile — arată exit-pollurile de după referendumul de vineri pe această temă. În jur de 69 la sută dintre alegători au spus «da», față de 30 la sută care au spus «nu». Numărarea voturilor va începe în această dimineață, iar diseară este așteptat rezultatul oficial. Irlanda are una dintre cele mai dure legislații din lume în privința avorturilor. Referendumul a venit la finalul unor dezbateri aprinse despre avort, care au divizat ţara, un stat cu o foarte puternică tradiţie catolică. Întrucât nu a existat opțiunea votului din străinătate, mii de expați s-au întors special în Irlanda ca să voteze, unii dintre ei chiar au traversat oceanul, relatează digi24.ro. Iranda are una dintre cele mai stricte legislații anti-avort din lume. Un amendament din Constituţie — introdus în 1983, tot după un referendum — interzice întreruperea sarcinii, dreptul la viaţă al copilului nenăscut fiind considerat egal cu cel al mamei. După ce în 2013, o femeie însărcinată a murit de septicemie, în lege a fost introdusă o excepție: avortul poate fi făcut dacă viața femeii este în pericol. Avorturile sunt în continuarea interzise în oricare alte cazuri, cum ar fi cele de viol sau dacă fătul nu se dezvoltă normal, iar pedeapsa maximă este de 14 ani de închisoare. Sursă: digi24.ro Record Exit-poll: Irlandezii au votat pentru legalizarea avortului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:50
Ce este interzis să faci în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh. Ce păţesc femeile care muncesc În ajunul sărbatorii de Pogorâre a Sfântului Duh, creştinii prăznuiesc Moşii de vară. Pe 26 mai, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe pentru pomenirea tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică — rude şi prieteni. Credincioşii împart sarmale şi fructe de sezon şi se feresc să circule noaptea pentru că atunci se spune ar bântui sufletele răposaţilor, transmite Adevărul. Gospodinele se pregătesc temeinic pentru această zi şi împart bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, fructe, sarmale în foi de viţă, orez cu lapte şi vin. Conform specialiştilor în Etnografie, în multe localităţi din Bărăgan şi Dobrogea se continuă o tradiţie moştenită de la daci. De moşi se împart vase de lut de cozile cărora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punţi de legătură între viaţa pământeană şi cea veşnică. Ce se duce la biserică Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos. “În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire”, explică părintele protoiereu Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Călăraşi. Iertarea păcatelor Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi. „În afară de faptul că în calendarul nostru creştin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morţilor cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moşii de vară — în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt şi Moşii de iarnă — în sâmbăta dinaintea Înfricoşatei Judecăţi”, a precizat pr. lect. dr. Marian Mihai — Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, citat de basilica.ro. Simion Florea Marian menţiona în lucrarea «Trilogia vietii», «că pe tot parcursul anului, în spaţiul românesc există 20 de zile de Moşi». Cuvântul «moşi» vine de la «strămoşi», şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Ofrande simbolice În tradiţia populară se spune că în zilele anterioare Moşilor de vară sau Moşilor cireşelor, morţii se trezesc din somnul de moarte şi se îndreaptă către o legendară «Vale cu Dor», loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei. Cu ocazia Moşilor de vară se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn ornate cu flori ori cireşe şi umplute cu apă, lapte ori vin, […] Record Ce este interzis să faci în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh. Ce păţesc femeile care muncesc apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:30
Numărul de locuințe date în folosință a scăzut Numărul de locuințe date în folosință a scăzut cu 25,6 la sută, în primul trimestru al anului 2018, față de perioada similară a anului precedent, când s-a înregistrat o creștere de două ori față de ianuarie-martie 2016. Biroul Național de Statistică anunță că în primele trei luni ale acestui ani au fost date în folosință 1119 apartamente și case de locuit, informează MOLDPRES. Experții din domeniul imobiliar explică această scădere considerabilă prin suprasaturarea pieței. S-au redus esențial investițiile în imobilul locativ ale cetățenilor Republicii Moldova care muncesc peste hotare. Totodată, economiștii apreciază că un impuls asupra construcțiilor de locuințe îl va avea programul ”Prima Casă”, lansat de Guvern, care se estimează că va deveni tot mai solicitat. Statisticile mai relevă că, deși numărul apartamentelor date în folosință a scăzut dramatic în primul trimestru, cu 42,9 la sută, reducerea fiind consemnată în special în mediul urban, în ianuarie-martie curent au fost date în folosință 364 de case individuale de locuit, cu 7,6 la sută mai mult decât în perioada respectivă a anului precedent. După mediul de rezidenţă, ponderea cea mai mare a locuinţelor date în folosință s-a înregistrat în mediul urban – 978 de locuințe, în descreştere cu 30,4 la sută faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-martie 2017. În mediul rural au fost finisate 141 de locuințe, cu 4,9 la sută mai mult faţă de primul trimestru al anului trecut. În profil regional, se înregistrează scădere în municipiul Chişinău şi UTA Găgăuzia cu 36,4 la sută şi respectiv cu 5,9 la sută, în timp ce în regiunile Nord și Centru au fost consemnate creșteri de peste 10 la sută, iar în regiunea Sud – de 66,8 la sută. În ultimii zece ani, procurarea unui apartament pentru o familie din Republica Moldova a devenit de trei ori mai accesibilă. Astfel, dacă în 2008 pentru procurarea unui apartament confortabil de 70 metri pătrați cheltuielile se ridicau la 30,6 salarii medii anuale, atunci în 2017 pentru aceasta este nevoie de doar 11,2 salarii medii anuale, estimează experții IDIS „Viitorul”. Această reducere se datorează atât scăderii prețurilor apartamentelor, cât și creșterii salariului mediu pe economie. Sursă: moldpres.md Record Numărul de locuințe date în folosință a scăzut apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:10
Masă rotundă cu Vlad Plahotniuc, la Londra: Moldova merită o atenție sporită din partea occidentului Occidentul trebuie să-și focuseze atenția spre Republica Moldova, care depune eforturi pentru a ajunge în rândul statelor libere. Opinia a fost exprimată de mai mulţi experți internaționali în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul Regal de Servicii Unite, la Londra. La eveniment a participat şi președintele PDM, Vlad Plahotniuc, care a prezentat ultimele realizări ale guvernării de la Chișinău, dar și provocările pe care le are în faţă țara noastră. «M-am simțit onorat de invitația pe care am primit-o și m-a bucurat mult faptul că am avut ocazia să prezint, în primul rând, obiectiv situația politică și geopolitică în care guvernăm în Republica Moldova. În al doilea rând, am avut ocazia să discutăm temele de interes național și regional, în special ce ține de situația transnistreană, de implementarea reformelor și, desigur, alegerile parlamentare din toamnă. În contextul ultimului punct, am ținut să menționez că strategia Partidului Democrat, imediat după alegeri, are un obiectiv, pe care o să-l respectăm neapărat și el ține de consolidarea relațiilor cu Vestul, de continuarea drumului de reformare și modernizare a Republicii Moldova, să mișcăm Republica Moldova în drumul nostru de dezvoltare spre lumea țărilor libere», a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Directorul internaţional al Institutului Regal de Studii Unite, Jonathan Eyal, unul dintre formatorii de opinie din Marea Britanie, crede că Moldova merită o atenție sporită din partea occidentului, iar guvernarea de la Chișinău trebuie încurajată și sprijinită în implementarea reformelor. «Este un an crucial pentru Moldova. Alegerile vor avea loc către finele anului și a venit momentul ca țări precum Marea Britanie să atragă mai multă atenție Republicii Moldova. Fără a interveni în treburile interne ale Moldovei, constatăm că economia își revine, guvernarea este mai bună din punct de vedere al standardelor de guvernare și este cert că autoritățile actuale sunt preocupate ca țara să meargă în direcția corectă», a spus Jonathan Eyal, directorul pentru Studii de Securitate Internaționale RUSI. Evenimentul intitulat «Masă rotundă cu Vlad Plahotniuc: Republica Moldova și occidentul», organizat de unul din principalele think-thank-uri din Marea Britanie, a reunit formatori de opinie britanici, reprezentanți ai Ministerului de Externe de la Londra și ai corpului diplomatic acreditat în capitala Regatului Unit. Sursă: publika.md Record Masă rotundă cu Vlad Plahotniuc, la Londra: Moldova merită o atenție sporită din partea occidentului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
Putin sugerează că nu va mai candida la președinția Federației Ruse Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, vineri, că va respecta prevederile Constituţiei privind limitarea numărului de mandate prezidenţiale consecutive, afirmînd că va părăsi Kremlinul în 2024, relatează site-ul agenţiei Tass. Declaraţiile preşedintelui rus au fost făcute în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Putin a efectuat deja două mandate consecutive între 2000 şi 2008, iar între 2008 şi 2012, cînd a fost reales preşedinte, Putin a ocupat funcţia de prim-ministru. În luna martie a anului curent, Vladimir Putin a cîştigat un nou mandat de preşedinte, scrie mediafax.ro. “ „Eu m-am supus întotdeauna în mod strict Constituţiei şi numai Constituţiei Rusiei. În Constituţie se precizează clar că nimeni nu poate efectua mai multe de două mandate consecutiv. Mă voi supune acestei prevederi. Acum servesc Rusia în al doilea mandat consecutiv. După cum vă amintiţi, am mai fost de două ori consecutiv preşedinte şi am făcut un pas în spate, din moment ce Constituţia nu permite al treilea mandat consecutiv. Asta este tot. Voi respecta şi pe viitor această regulă”, a declarat Putin. Întrebat, de un jurnalist dacă intenţionează să candideze pentru alegerile prezidenţiale din 2030, liderul de la Kremlin a răspuns că nu. “„Ceea ce spuneţi este destul de amuzant. Să facem un calcul. Acum am 65 de ani. Ar trebui să ocup această funcţie pînă cînd voi avea 100 de ani? Nu”, a adăugat Putin. Sursă: agora.md Record Putin sugerează că nu va mai candida la președinția Federației Ruse apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:40
Harvey Weistein a fost eliberat contra unei cauțiuni de un milion de dolari Harvey Weinstein a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de un milion de dolari, după ce a fost învinuit de poliția din New York de viol și abuz sexual. Weinstein, în vârstă de 66 de ani, a fost de acord să poarte și un dispozitiv GPS. Fostul producător de la Hollywood neagă acuzațiile și susține că a avut consimţământul fiecărei femei pentru toate relaţiile sexuale întreținute. Actrița Rose McGowan l-a acuzat pe Weinstein de viol. «Este o zi seminificativă, este o palmă peste față a abuzului de putere», a declarat actrița pentru BBC. Amintim că ieri Weinstein s-a predat poliției, după ce a fost învinuit pentru prima dată de la apariția acuzațiilor de hărțuire sexuală. Sursă: unimedia.info Record Harvey Weistein a fost eliberat contra unei cauțiuni de un milion de dolari apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Promo-LEX a făcut o simulare a alegerilor locale noi turul I din Capitală, proiectând rezultatele scrutinului pe circumscripții uninominale Asociația Promo-LEX a simulat un exercițiu prin care a stabilit, care ar putea fi scorurile electorale ale primilor trei concurenți clasați după turul I la alegerile locale noi din 20 mai din municipiul Chișinău în eventualitatea proiectării rezultatelor acestora pe circumscripțiile uninominale constituite pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. Astfel, potrivit analizei Promo- LEX, în 9 din 11 circumscripții create în municipiul Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în celelalte 2 – candidatul PPPDA. Candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea. Cea mai mică diferență dintre primele două rezultate, reieșind din rezultatele simulării, s-ar atesta în circumscripția nr. 30 (2%), iar cea mai mare în circumscripția uninominală nr. 24 (30,9%). Conform datelor finale ale numărării în paralel a voturilor realizată de Asociația Promo-LEX, rata de participare la vot în cadrul circumscripției electorale Chișinău a fost de 35,42%. Pentru comparație, la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 procentul de participare a alegătorilor în primul tur a fost de 47,55%2. Din perspectiva rezultatelor per secție de votare (SV), secțiile cu cea mai joasă prezență la vot au fost: SV 1/058 Botanica – 18,55%, SV 1/306 Trușeni – 20,98% și SV 1/280 Băcioi – 21,92%. Potrivit legislației, în turul II de scrutin au ieșit primii doi concurenți clasați – PSRM și PPPDA. Din totalul de 306 SV constituite, în 209 (68,30%) a învins candidatul PSRM, iar în 96 de secții (31,37%) victoria a aparținut candidatului PPPDA. În cadrul unei secții (0,33%) – 1/104, s-a atestat egalitatea de voturi dintre acești concurenți. Prin această analiză, Asociația Promo-LEX, atrage atenția alegătorilor asupra faptului că, spre deosebire de alegerile locale, în alegerile parlamentare, nu va exista un al doilea tur de scrutin. În acest sens este foarte important ca, în calitate de alegători să fim cât mai bine informați despre concurenții electorali și platformele acestora, oferind astfel o importanță majoră votului acordat într-un singur tur de scrutin. De asemenea, Promo-LEX îndeamnă concurenții electorali să depună eforturi suplimentare pentru a crește rata de participare în turul II de scrutin al alegerilor locale noi, organizat la data de 3 iunie curent. Sursă: realitatea.md Record Promo-LEX a făcut o simulare a alegerilor locale noi turul I din Capitală, proiectând rezultatele scrutinului pe circumscripții uninominale apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:20
Sute de elevi din Criuleni participă la Marşul turistic de control Timp de cinci zile, sute de elevi din Criuleni se vor întrece în cadrul unor competiţii sportive. Concursurile, care au început vineri, se vor desfăşură în pădurea din apropierea satului Râşcova. În cadrul competiției participă copii din 18 instituții de învățământ din raion. Concurenții au de trecut patru probe turistice: «Orientarea geografică după hartă», «Transportarea rănitului», «Urcarea și coborârea cu ajutorul funiei» și «Legarea nodurilor». Echipele sunt formate din 12 participanți. În timp ce jumătate din concurenți se întrec în cadrul probelor sportive, ceilalți colegi au grijă de tabără: «Pregătim hrișcă. Hrișca este pregătită cu pastă de tomate, ceapă și morcov. Ca să fie mai gustoasă am adăugat diferite condimente.» Competiţiile sunt organizate de Direcţia Educație din Criuleni. «Am venit cu copii din raionul Criuleni. În jur de 300 de copii. Au venit aici la Râșcova ca să își arate măiestria de turiști și de a face acele trasee turistice. Este deja o tradiție bună. Cred că ar fi bine să urmeze și alte raioane exemplul», a spus președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac. «Marşul turistic de control» are loc pentru al 14-lea an consecutiv. Sursă: publika.md Record Sute de elevi din Criuleni participă la Marşul turistic de control apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:00
Un tânăr din Republica Moldova și-a pierdut viața într-un accident pe o șosea din România Un şofer de 32 de ani din Republica Moldova şi-a pierdut viaţa, sâmbătă dimineaţa, într-un accident de circulaţie care a avut loc pe Autostrada A1, între oraşele Sebeş şi Deva din România, după ce bărbatul ar fi pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat cu o dubiţă pe carosabil, informează AGERPRES, preluat de MOLDPRES. Două echipaje de prim ajutor de la Ambulanţa şi SMURD Orăştie s-au deplasat la locul accidentului, dar au găsit victima decedată, proiectată în afara maşinii. «Victima prezenta multiple traumatisme severe, atât la nivelul capului, cât şi al toracelui, leziunile fiind incompatibile cu viaţa. Din păcate, echipele de prim ajutor au fost nevoite să declare decesul victimei», a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, Călin Dumitrescu. Nu au fost înregistrate alte victime, şoferul aflându-se singur în maşină. Sursă: moldpres.md Record Un tânăr din Republica Moldova și-a pierdut viața într-un accident pe o șosea din România apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:40
Medicii de familie ar putea să-şi deschidă cabinete private pentru a oferi consultaţii pacienţilor Mai multă autonomie pentru medicii de familie. Doctorii vor putea să-şi deschidă cabinete pentru a oferi consultaţii pacienţilor, iar cheltuielile vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Asta propune Ministerul Sănătății, în speranța că îi va convinge pe tinerii specialiști să se angajeze la sate. Prevederile se conţin într-un proiect de lege propus dezbaterilor publice. Potrivit documentului, doctorii care vor dori să aibă cabinetul lor vor trece un concurs. Încăperea va fi pusă la dispoziţie de autoritățile locale, iar CNAM va acorda bani în funcţie de numărul de pacienţi. Pentru fiecare bolnav înscris în listă se vor oferi lunar 450 de lei. «Medicul va fi acela care va gestiona bugetul său și-l va redirecționa conform priorităților. Reieșind din eficiența și calitatea muncii realizate, va avea oportunitatea să-și aprecieze și valoarea salariului», a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. În prezent este lipsă de 283 de medici de familie. La sate e problema cea mai mare. La Centrul de Sănătate din comuna Bobeica, de exemplu, activează doi doctori care au în grijă cinci mii de pacienți din cinci localităţi. «Ar fi mai bună accesibilitate față de medicina primară, ar fi mai accesibil consultul pacienților», a spus șeful Centrului de Sănătate Bobeica, Constantin Babuci. Doctorii speră că reforma propusă va convinge tinerii specialişti să vină în sat, deşi un cabinet propriu înseamnă şi multe responsabilităţi. «Fiecare medic trebuie să se deplaseze undeva, să încheie contracte individuale. Poate pentru tinerii care vin, mai entuziasmați, poate să fie o idee bună», a spus medicul de familie din Stolniceni, Maria Babuci. În prezent, salariul medicilor de familie este de 4.500 de lei. Tinerii care acceptă un loc de muncă la sate primesc de la stat o locuință și o indemnizație de 45.000 de lei care le este acordată în trei ani de zile. Sursă: publika.md Record Medicii de familie ar putea să-şi deschidă cabinete private pentru a oferi consultaţii pacienţilor apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
În contextul marșului LGBT, Mitropolitul a cerut deputaților revizuirea Legii cu privire la egalitate Mitropolitul Moldovei Vladimir vine cu o solicitare către autorităților de la Chișinău să interzică marșuri de genul celui organizat la data 19 mai, de către organizația GENDERDOC-M, marșul Solidarității „Fără Frică de iubire”, eveniment care susține comunitatea LGBT din Republica Moldova. Mesajul a fost adresat către Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Prim-ministrul Republicii Moldova și Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și deputaților din legislativul curent. Mitropolia Moldovei a insistat să nu fie autorizate astfel de marșuri, îndemnând atât autoritățile, cât și membrii, simpatizanții și promotorii comunității LGBT să renunțe la acest proiect, care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a majorității societăți. „Conform articolului 8 al Legii privind Întrunirile, autoritățile au tot dreptul să nu permită desfășurarea acestei acțiuni, care atentează direct la moralitatea publică și care încalcă flagrant ”libertățile altor persoane”. În același timp, Constituția țării prin Articolul 48 prevede expres că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor””, se menționează în apel. „Această acțiune amorală a constituit o nouă provocare pentru societatea autohtonă, care își menține verticalitatea morală, în duhul învățăturii creștine,” mai adaugă Mitropolia. Direcția mitropolitană subliniază comunitățile religioase au fost îndemnate să nu iasă la proteste contra marșului „Fără frică de iubire”, dar cu toate acestea, numeroși cetățeni ai țării au ieșit la un protest pașnic, prin cântări și rugăciuni de pocăință. „Sute de protestatari pașnici au suferit în urma intervenției reprezentanților ordinii publice: bărbați și femei (inclusiv copii aflați cu părinții) au fost bruscați, loviți cu bastoane de cauciuc, stropiți cu gaze lacrimogene, târâți și forțați fizic. Polițiștii au distrus câteva icoane, au rupt veșminte clericale, maltratând protestatarii nu doar fizic, ci moral și psihologic. Din 19 mai până în prezent la adresa Mitropoliei parvin sute de plângeri din partea credincioșilor de a fi luate măsurile de rigoare privind actele de violență și de sfidare a protestatarilor pașnici”, scrie Mitropolia. La final, mitropolitul Vladimir a rugat deputații „să fie oprit acest flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei” și a rugat aleșii poporului să revizuiască Legea nr. 121 din 25.05.2012 cu privire la asigurarea egalității. „Or, încheind acest mandat de legislatori în toamna acestui an, ce valori moral-spirituale lăsați Domniile Voastre generației tinere?”, se menționează în mesaj. Reamintim că, sâmbătă, 19 mai, membrii comunității LGBT din Republica Moldova şi susţinători ai acestora au participat la un Marșul Solidarității cu mesajul „Fără frică de iubire”, cerând societății să fie mai tolerantă faţă de homosexuali. Sursă: tv8.md Record În contextul marșului LGBT, Mitropolitul a cerut deputaților revizuirea Legii cu privire la egalitate apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
Jurnaliștii pe post de militari. Zece reporteri se vor familiariza timp de 24 de ore cu viața de soldat Zece jurnaliști vor face „serviciul militar” timp de 24 de ore în Armata Națională, în cadrul proiectul „24 de ore în Armata Naţională». Acţiunea are ca scop consolidarea relaţiei de colaborare dintre Ministerul Apărării şi instituţiile mediatice din Republica Moldova şi informarea reprezentanţilor mass-media despre misiunile, obiectivele şi priorităţile instituţiei de apărare pentru anul 2018-2019. În cadrul proiectului, jurnaliştii vor învăţa pregătirea medico-militară, instrucţia focului şi tactică, precum şi CBRN. Scenariul proiectului mai cuprinde echiparea, deplasarea cu transportul militar la locul de destinaţie, amenajarea cortului, cazarea şi executarea tragerilor din armamentul de infanterie aflat în dotarea Armatei Naţionale. De asemenea, reprezentanţii mass-media sunt informaţi despre Programul „Armata Profesionistă 2018-2012″ şi antrenamentele militarilor Batalionului 22 de menţinere a păcii în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (CCO). Proiectul, aflat la a treia ediţie, este organizat de structura de comunicare a ministerului Apărării, împreună cu Batalionul 22 de menţinere a păcii şi cu sprijinul brigăzii de infanterie motorizată „Moldova» din municipiul Bălţi. Evenimentul se desfășoară în perioada 26-27 mai curent. Prima ediţie a avut loc în 2006 la sediul Brigăzii „Ştefan cel Mare», iar a doua – în 2012 la Bulboaca. Sursă: realitatea.md Record Jurnaliștii pe post de militari. Zece reporteri se vor familiariza timp de 24 de ore cu viața de soldat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:00
Noutăți la BAC Candidații la sesiunea suplimentară de bacalaureat vor avea dreptul să facă contestații dacă nu vor fi de acord cu rezultatele obținute. Elementul de noutate se regăsește în metodologia de examen care va fi aplicată în sesiunea de acest an. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, citat de IPN, noua prevedere va spori șansele elevilor care vor opta pentru o evaluare suplimentară și pentru o calitate mai bună a verificării inițiale. Ministrul Monica Babuc a solicitat șefilor Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățămîntului (OLSDI) să asigure o atmosferă prielnică desfășurării BAC-ului, astfel încît toți candidații să fie informați despre drepturile, dar și obligațiile pe care le au. Numărul elevilor care vor susține în acest an evalurile naționale la ciclul primar este de 32258, la ciclul gimnazial – 30411, iar examenul de bacalaureat – 18776. Sesiunea de bacalaureat 2018 se va desfășura în perioada 5-22 iunie. Examenele vor începe marți, 5 iunie, pentru alolingvi, la limba de stat. Pe 8 iunie, va avea loc cel de-al doilea examen – la limba de instruire, iar pe 12 iunie se va desfșura examenul la limba străină. Urmtorul examen va avea loc pe 15 iunie, cînd elevii de la profilul real vor susține examenul la matematică, iar cei de la profilul umanist la istorie. Pe 19 iunie, candidații la BAC vor susține examenul la alegere: geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, etc. Sesiunea de se va încheia pe 22 iunie, cu examenul la limba matern pentru ucraineni, găgăuzi și bulgari. Sesiunea suplimentară de bacalaureat urmează a fi anunțată. Sursă: ipn.md Record Noutăți la BAC apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Liverpool sau Real Madrid? Pe cine vor susține deputații în seara aceasta Astăzi la Kiev se dă lupta pentru cel mai important trofeu la nivel de club. Real Madrid va încerca să își apere titlul de campioana europei în fața celor de la Liverpool. Finala Champions League se va disputa astăzi la Kiev, meciul va începe la 21:45. Dacă Real Madrid va câştiga şi în acest sezon trofeul Champions League, l-ar bifa pentru cel de-al treilea an consecutiv. Am întrebat deputații parlamentului pe cine vor susține astăzi. Real Madrid a trecut în optimile UEFA Champions League de PSG, în sferturi de Juventus şi în semifinală de Bayern, în timp ce Liverpool a ieşit învingătoare în urma duelurilor cu FC Porto, Manchester City şi AS Roma. Real Madrid şi Liverpool s-au întâlnit până acum de 5 ori în Europa, iar clubul englez conduce până acum numărul confruntărilor cu scorul de 3-2. Sursă: unimedia.info Record Liverpool sau Real Madrid? Pe cine vor susține deputații în seara aceasta apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Parlamentul găzduiește un Summit de 3 zile dedicat prevenirii și tratării diabetului zaharat Parlamentul găzduiește al 16-lea Summit al conducătorilor asociațiilor pacienților cu diabet zaharat din Europa de Sud-Est „Unitate întru bine”. Timp de 3 zile, reprezentanți ai asociațiilor de diabet din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Federația Rusă, Uzbekistan, Ucraina, Republica Moldova, precum și oficiali europeni vor dezbate subiecte de actualitate din domeniu. Discuțiile se vor desfășura în cadrul a 7 sesiuni de dezbateri: problema diabetului în Republica Moldova, rolul Federației Internaționale de Diabet, asociațiile de diabet: probleme și perspective de colaborare, inovații în sănătate și diabet, programul interstatal pentru diabetul zaharat: realizări și perspective. La evenimentul de deschidere, vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a menționat că Republica Moldova acordă o atenție deosebită, la nivelul politicilor de stat, profilaxiei și tratamentului diabetului, precum și susținerii pacienților care suferă de această tulburare. Oficialul a remarcat că, anul trecut, a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control a diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia, iar pentru monitorizarea eficientă a situației, va fi creat un registru electronic al pacienților cu diabet zaharat. „Implementarea eficientă a acestui program va crește cu 10% diagnosticarea precoce a diabetului, va scădea rata de mortalitate cauzată de diabet și complicațiile acestuia cu 20%. Este necesar de îmbunătățit sistemul de prevenire a diabetului prin diagnosticarea la timp, tratament eficient și reabilitare. Sunt planificate o serie de acțiuni pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale acordate, dotarea centrelor medicale cu echipamente moderne și creșterea gradului de calificare a cadrelor medicale. De asemenea, persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat vor fi obligatoriu asigurate cu medicamentele necesare și teste de glicemie”, a spus Vitiuc. Summitul conducătorilor asociațiilor pacienților cu diabet zaharat din Europa de Sud-Est „Unitate întru bine” se desfășoară în perioada 25-27 mai curent, fiind organizat de Societatea Diabeticilor din Republica Moldova „PRODIAB” sub egida Federației Internaționale a Diabetului. Sursă: realitatea.md Record Parlamentul găzduiește un Summit de 3 zile dedicat prevenirii și tratării diabetului zaharat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:30
Detalii noi în cazul bărbatului de 30 de ani care a murit la spital Un bărbat de 30 de ani din Capitală a murit la spital, după ce a fost lovit puternic la cap. Soția acestuia spune că el a fost bătut de un luptător K1 după o petrecere la un club de noapte. Politia a deschis un dosar penal pentru huliganism, dar nu pentru omor. Oamenii legii nu au putut sa ne confirme ca agresorul este un luptator. Anfisa Cernicova, sotia victimei: «Pe data 18 seara a mers la o zi de nastere la un prieten de-al sau, dupa care sambata dimineata m-a telefonat fratele si mi-a spus ca sotul meu e in coma. Din cate stiu eu, s-a iscat o bataie acolo si a fost batut de un sportiv K1 sau Kickboxing, a fost batut cu picioarele pana aproape de moarte.» Sotia barbatului povesteste ca totul s-a intamplat acum o saptamana. Dupa petrecerea de la club, s-ar fi iscat o cearta, iar victima ar fi fost batuta de un luptator K1 in fata unui centru comercial in incinta caruia se afla si clubul de noapte. Barbatul a ajuns la spital in stare grava cu lovituri puternice la cap. Cristina Gorea, purtator de cuvant Spitalul de Urgenta: «Avea multiple fracturi al scheletului facial, in aceeasi dimineata a suferit o interventie chirurgicala de urgenta pentru excluderea hematomolui facial.» Femeia ne-a mai spus ca in acea seara, sotul sau a iesit afara cu un prieten si au observat ca luptatorul incerca sa abordeze o tanara care s-a aratat nemultumita. Anfisa Cernicova, sotia victimei: «Luptatorul a incercat sa se apropie de o fata, iar sotul meu a incercat sa o apere pe fata. Luptatorul l-a batut pe prietenul sotului, dupa care l-a batut si pe sotul meu. Sotul meu a ajuns la moarte si ceilalti au scapat.» Am mers la centrul comercial pentru a afla detalii, insa paznicii nu ne-au permis sa filmam. Contactati de Pro TV, responsabilii de la IGP ne-au spus ca pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru huliganism, evitand sa ne spuna mai multe. Oamenii legii nu au vrut sa ne confirme daca batausul este un luptator K1 sau nu si daca acesta a fost retinut. Sursă: protv.md Record Detalii noi în cazul bărbatului de 30 de ani care a murit la spital apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:10
Năstase, despre mașinile sale de lux: Am fost nevoit să vând una Candidatul le funcția de primar general de Chișinău Andrei Năstase spune că a fost nevoit să vândă unul din autoturismele ce le deținea în proprietate pentru ca familia sa să nu resimtă foarte activitatea sa politică. Mai mult, acesta a spus și pentru ce sumă este gata să-și vândă și a doua mașină, transmite Agora. „Ei (n.r. — oponenții politici) vorbesc de o mașină de lux de 10 mii de euro. Corect. Atunci când am cumpărat-o, în 2005, așa a fost. Azi dacă îmi dau 9 000 de euro eu o dau. Da, am avut încă o mașină. Dar am fost nevoit să o vând, ca familia mea să nu resimtă implicarea mea în politică”, a declarat Năstase în cadrul emisiunii „Piatnița” de la RTR Moldova. În declarația sa de avere pentru anul 2017 Năstase indică faptul că a înstrăinat un automobil, obținând un venit de 35 de mii de euro. Totodată, soția și copiii săi au adunat anul trecut un venit de circa 77 de mii de euro. Însuși Năstase declară că nu a obținut niciun venit din activitatea profesională. Acesta susține că a renunțat să mai profeseze după ce a fost ales în decembrie 2015 președinte al unei formațiuni politice. Sursă: agora.md Record Năstase, despre mașinile sale de lux: Am fost nevoit să vând una apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:50
Mai mulți fermieri au fost premiați în cadrul Galei Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Premierul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la Gala Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). 19 fermieri, companii, asociații și jurnaliști au fost premiați în cadrul evenimentului pentru realizări deosebite pe diferite segmente ale agriculturii autohtone, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului. Prim-ministrul a felicitat câștigătorii și AIPA pentru activitatea pe care o desfășoară și a accentuat importanța agriculturii pentru țara noastră, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB. Pavel Filip a spus că Guvernul va susține în continuare sectorul și a îndemnat agricultorii să se orienteze către agricultura performantă. „Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi”, a precizat premierul. Șeful Executivului a vorbit despre acțiunile care vin să sprijine dezvoltarea sectorului agricol. În context, a fost menționată lichidarea datoriilor la subvenții, aprobarea unui nou regulament de subvenționare și sporirea până la un nivel record a mărimii fondului de subvenționare în anul curent. De asemenea, a fost facilitat accesul la bazinele de apă pentru irigarea terenurilor, precum și promovată inițiativa de acordare în avans a subvențiilor pentru tinerii fermieri și femeile care lansează, pentru prima dată, afaceri agricole. „Anul acesta au fost alocate 45 de milioane de lei pentru subvențiile în avans. Oferim concetățenilor noștri care au plecat peste hotare și vor să revină posibilitatea să înceapă o afacere în agricultură”, a adăugat prim-ministrul. Pavel Filip a accentuat că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a asigura accesul pe noi piețe de desfacere și pentru creșterea cotelor de export pe piața UE. „Moldova are produse agroalimentare calitative și vă felicit pentru aceasta. Alături de vinuri, dorim să vedem și celelalte produse moldovenești pe piețele internaționale”, a menționat premierul. Gala AIPA s-a desfășurat la o vinărie din satul Ulmu, raionul Ialoveni. Premierul a vizitat vinăria și a felicitat proprietarul pentru investiția reușită pe care a făcut-o, specificând că agroturismul este o ramură de perspectivă pentru Republica Moldova și acest potențial trebuie valorificat. Sursă: moldpres.md Record Mai mulți fermieri au fost premiați în cadrul Galei Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:40
Accident grav lângă Cricova. A fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru a-l scoate pe şofer dintre fiare Un șofer de 42 de ani a ajuns la spital, după ce microbuzul pe care îl conducea s-a izbit într-un copac, iar apoi s-a răsturnat. Accidentul a avut loc noaptea trecută pe drumul Chișinău-Orhei, în apropiere de orașul Cricova. La fața locului a fost nevoie de intervenţia echipelor de descarcerare care l-au scos pe bărbat din fiarele mașinii. În vehicul se afla doar șoferul rănit. El le-a spus poliţiştilor că a pierdut controlul volanului. Anchetatorii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului. Sursă: publika.md Record Accident grav lângă Cricova. A fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru a-l scoate pe şofer dintre fiare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:20
Șase evenimente și festivaluri la care să ajungi în vara lui 2018 Moldova intră în zodia festivalelor culturale! În următoarele două luni, mai multe localități ale țării vor respira artă și tradiții, găzduind un șir de evenimente incluse în Agenda evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018, la care sunt așteptați vizitatori străini, dar și localnici dornici să-și redescopere baștina. Desfășurarea festivalelor este susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Asociația Națională Pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), Oficiul Național al Viei și Vinului și parteneri privați. Sfârșitul lunii mai „mustește” în evenimente culturale cu potențial turistic. Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Baloanelor cu aer cald revine în perioada 25-27 mai. În acest an, doritorii de a face o călătorie în al nouălea cer vor putea admira cel mai reprezentativ obiectiv turistic al țării – rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, dacă optează pentru zborurile desfășurate în zorii zilei. Indiferent de timpul ales pentru plimbări, zborul cu balonul cu aer cald este o experientă deosebită pentru toţi cei care își doresc amintiri de neuitat. La Selemet, raionul Cimișlia, bunăoară, pe 27 mai va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului „IProsop”. Evenimentul își propune să valorifice tradițiile locale ale prosopului țesut manual, obiceiurile regionale legate de portul național, bucătăria națională și folclor. Cei mai talentați meșteri din sudul țării vor oferi masterclass-uri, iar cele mai iscusite gospodine vor concura pentru titlul de „Regina prăjițeilor” –un desert crocant tipic pentru această zonă. Pe lîngă ateliere și teatru gastronomic, vizitatorii vor avea parte de un concert de muzică și dans popular și vor putea participa în competiții sportive. Gastronomia și meșteșugăritul vor fi venerate în aceeași zi și la Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor „Duminica Mare” din Domulgeni, raionul Florești. Localitatea este cunoscută prin tradițiile străvechi de preparare a mezelurilor afumate și a pâinii de ritual. Gurmanzii vor avea posibilitatea să devoreze delicii gastronomice gătite după rețete ce datează chiar din epoca de piatră. Din meniu nu vor lipsi vinurile de calitate, prezentate de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Pe lângă aspectele gastronomice, Festivalul „Duminica Mare” promovează și tradițiile culturale. Colectivele din raion vor prezenta un potpuriu de ritualuri și obiceiuri specifice regiunii. Vizitatorii vor avea posibilitatea să admire o expoziție de covoare basarabene și să viziteze un târg de obiecte de meșteșugărit. Tot pe 27 mai, turiștii sunt așteptați să-și delecteze papilele gustative la Festivalul tradițiilor dulci „Mai Dulce”, care va avea loc în inima Chișinăului. Cea de-a șasea ediție a evenimentului va include un târg de deserturi tradiționale locale, internaționale, raw cu peste 50 de participanți, un concurs pentru cel mai bun desert, târg de cărți, jucării și haine pentru copii, masterclass-uri ale bloggerilor gurmanzi care vor găti dulciuri cu picii lor și cea mai mare Paradă de gemeni din țară. Intrarea va fi gratuită pentru vizitatorii costumați în monștrii din desene animate. În schimb, cei care vor dori să-și completeze garderoba […] Record Șase evenimente și festivaluri la care să ajungi în vara lui 2018 apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:00
Medicii avertizează ce alimente sînt periculoase vara Pe vreme caldă, foarte activ cresc bacteriile si microorganismele. Medicii consideră că una dintre principalele surse de tulburări intestinale grave sînt produsele lactate şi carnea achiziţionate în locuri care nu sînt echipate cu frigidere, informează likar.info. Medicii subliniază că vara, motivul pentru fiecare a doua intoxicare în rîndul copiilor sînt brînza de vaci sau iaurtul. Cîteva ore petrecute în căldură transformă într-o adevărată otravă un obișnuit hamburger sau prăjitură. Salatele cu maioneză de asemenea devin rapid periculoase, în special pentru copii. Timp de 1,5 ore la o temperatură a aerului de 30 de grade se alterează friguruii sau puiul la grătar. În zona de risc au nimerit peştele şi fructele de mare, inclusiv cele congelate şi afumate. Cauză a infecţiilor intestinale acute şi salmonelozei de multe ori sînt ouale. Medicii recomandă ca vara să se consume doar mîncare proaspăt preparată. Sursă: moldovenii.md Record Medicii avertizează ce alimente sînt periculoase vara apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:40
În turul doi al alegerilor din capitală se menține mesajul geopolitic, opinie În turul doi al alegerilor locale din municipiul Chișinu se pedalează în continuare pe mesajul geopolitic. Aceasta deși capitala nu are nevoie de geopolitic, în fruntea Chișinului trebuie să fie un manager iscusit care să soluționeze problemele municipalității. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN. Jurnalistul Valeriu Demidețkii este de prere că funcția de manager al orașului nu este una politică. Un manager trebuie să vină cu o echipă și să salveze orașul. Cu toate acestea, potrivit lui, în turul doi se menține mesajul geopolitic, chiar dacă acesta nu are nicio importanță pentru viitorul capitalei. Deputatul socialist Vlad Batrîncea consideră că Andrei Năstase apelează la geopolitică în discursul său electoral pentru că nu are alte argumente pentru a-i convinge pe alegători. „Noi avem așa informație potrivit căreia consultanții lui Andrei Nstase recunosc că el nu are argumente nici pentru lupta împotriva corupției, nici în ce privește problemele manageriale. El a fost atras în acest discurs geopolitic de către consultanții săi”, spune Vlad Batrîncea. În opinia parlamentarului, electoratul pro-european este sătul de așteptările pe care le are și nu este satisfăcut, încît pentru Andrei Nstase calea geopoliticii nu este cea mai bună alegere. „El nu va putea convinge acest electoratul că el reprezintă viitorul luminos”, a adugat politicianul. Analistul Cornel Ciurea consideră că pentru Andrei Nstase cel mai important nu este soluționarea problemelor Chișinăului, dar de a crea o platformă pentru lupta cu puterea centrală. „Aceasta este chintesența lui politică”, a declarat analistul. Potrivit lui, candidatul PPDA are o rezervă mai mare de mobilizare a alegătorilor în turul doi. Totodată, electoratul Silviei Radu va decide cine va învinge în acest duel și de partea cui va fi, acela va cîștiga Primăria. „Totuși, eu cred că pentru electoratul Silviei Radu este important primul mesaj – problemele orașului”, a afirmat Cornel Ciurea. În opinia analistului, încă sînt mulți oameni indeciși și în aceast perioadă de pînă la turul doi se vor decide multe. Turul doi de scrutin în municipiul Chișinu va avea loc pe 3 iunie. Sursă: ipn.md Record În turul doi al alegerilor din capitală se menține mesajul geopolitic, opinie apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:20
Poroșenko a introdus sancțiuni împotriva Uzinei Metalurgice din Rîbnița, pe o perioadă de trei ani Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat decretul prin care a impus sancțiuni împotriva Uzinei Metalurgice de la Râbnița, care vor fi valabile pentru o perioadă de 3 ani, scrie bucpress.eu, cu referire la censor.net.ua. Decretul vizează circa 1.700 de persoane și mai mult de 750 de companii, majoritatea din Rusia. Sancțiunile se vor referi la blocarea activelor, restricționarea operațiunilor comerciale, interzicerea exportului de capital peste hotarele Ucrainei, precum și a accesului la achiziții publice. Anterior, Oleksandr Kalenkov, președintele asociației companiilor metalurgice „Ukrmetallurgprom”, a solicitat autorităților de la Kiev interzicerea exportului de metale negre în regiunea transnistreană, volumul livrat reprezentând 20% din producția totală. Acesta a argumentat prin faptul că aceste metale sunt prelucrate și exportate pe aceleași piețe unde livrează companiile ucrainene, creându-se astfel o concurență neloială, deoarece costul producției este cu mult mai mic din cauza că nu achită pentru gaz și energie electrică. Sursă: unimedia.info Record Poroșenko a introdus sancțiuni împotriva Uzinei Metalurgice din Rîbnița, pe o perioadă de trei ani apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:00
Studiu: Copiii lăsaţi în maşinile expuse la soare pot deceda într-o oră Oamenii de ştiinţă americani au dezvăluit modul în care diferite tipuri de maşini se încing în zilele caniculare, când sunt expuse fie la umbră fie direct în bătaia soarelui, şi efectele acestor diferenţe asupra temperaturii corporale a unui copil în vârstă de doi ani care ar fi lăsat în interiorul lor. Conform unui studiu publicat joi în jurnalul Temperature, un copil închis într-o maşină parcată timp de o oră direct în bătaia soarelui ar putea suferi din cauza caniculei şi ar putea muri ca urmare a hipertermiei. Cercetătorii nu pot estima temperatura exactă la care un copil ar face insolaţie, însă creşterea temperaturii sale corporale peste 40 de grade Celsius pentru o perioadă îndelungată poate duce la deces. Studiul efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Arizona şi Universitatea San Diego din California s-a bazat pe date obţinute în urma simulării temperaturii corporale a unui copil în vârstă de doi ani. Potrivit concluziilor cercetării, corpul unui copil închis într-o maşină în condiţiile studiate ar putea ajunge la această temperatură în circa o oră în cazul în care autovehiculul este parcat la soare şi într-un interval de până la două ore dacă acesta a fost lăsat la umbră. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au utilizat şase autovehicule argintii — două sedan de dimensiuni medii, două maşini economice şi două dubiţe. Pe parcursul a trei zile caniculare din Arizona, cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius, oamenii de ştiinţă au mutat maşinile de la soare la umbră pentru diverse perioade de timp şi au măsurat temperatura din acestea şi pe diverse suprafeţe interioare. Simularea unui scenariu în care autovehiculele au fost parcate la soare timp de o oră pentru o sesiune de cumpărături a relevat că temperatura medie din interior a ajuns la 46,7 grade Celsius. În acelaşi interval de timp bordul a atins o temperatură de 69,4 grade Celsius, volanul 52,8 grade Celsius, iar scaunele 50,6 grade Celsius. Temperatura din interiorul maşinilor parcate timp de o oră la umbră a atins 37,8 grade Celsius. De asemenea, potrivit concluziilor, maşinile economice s-au încălzit mai repede decât autovehiculele sedan şi dubiţele. Sursă: agerpres.ro Record Studiu: Copiii lăsaţi în maşinile expuse la soare pot deceda într-o oră apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:50
Ilie Năstase, amendat cu 9820 lei și 6 puncte de penalizare Fostul tenismen Ilie Năstase a fost amendat în total cu 2.306 lei ( 9820 moldovenești) pentru cele două momente în care a condus un vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi ulterior fără permis. El s-a ales și cu permisul suspendat și 6 puncte de penalizare, a anunțat vineri Victor Gâlceavă, împuternicit șef al Brigăzii Rutiere București. „Poliția rutieră acționează în conformitate cu procedurile legale, fără a ține cont de calitatea persoanei care face obiectul unei verificări și, după caz, a aplicării unei măsuri de sancționare contravențională”, a precizat comisar şef de poliţie Victor Gâlceavă, într-o conferință de presă. El a precizat că Ilie Năstase a oprit inițial la semnalul polițistului și „în urma unor discuții sumare cu agentul de poliție s-a pus în mișcare, fără a avea acceptul acestuia”. Fostul sportiva a fost oprit după circa 200 de metri. „Conducătorului auto i s-a cerut să se legitimeze și, întrucât emana vapori de alcool, i s-a cerut să se supună testării cu aparatul etilotest. Persoana în cauză a refuzat acest lucru, a devenit agresiv, motiv pentru care a fost necesară încătușarea acestuia”, a adăugat Gâlceavă. După ce a fost dus la INML și suspus prelevării de probe, s-a constatat că Ilie Năstase avea o alcoolemie de 0,55 mg/l în aerul expirat, săvârșind astfel o infracțiune. Ilie Năstase susținea dimineață că avea o alcoolemie de 0,05 la mie. „În cauză a fost întocmit un dosar penal privind infracțiunea conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice și pentru refuz de recoltare mostre biologice. Pentru conduită necorespunzătoare a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1.000 RON”, a subliniat chestorul. În ceea ce privește incidentul din jurul orei 11:00, din zona Ștefan cel Mare, chestorul Victor Gâlceavă a precizat că Ilie Năstase „a prezentat un permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului condus, situatie în care au fost întocmite acte procedurale pentru cele două infracțiuni: conducere cu permis necorespunzător și conducerea cu permis de conducere suspendat”. „La momentul săvârșirii primei infracțiuni, permisul de conducere se reține în vederea anulării iar infracțiunea prevăzută în Codul Penal este de conducere cu permis suspendat. Fac mențiunea că, potrivit legislației în vigoare, starea de reținere a permisului este asimilată suspendării”, a mai spus chestorul. „Cu privire la al doilea dosar, el a fost observat de un agent săvârșind o contravenție, respectiv viraj stânga peste marcajul continuu. A fost sancționat cu amendă de 1305 RON și 6 puncte de penalizare”, a mai spus Victor Gâlceavă. În ceea ce privește încătușarea lui Ilie Năstase, el a dat asigurări că „nu a fost târât”. „Există imagini filmate care prezintă probe la dosarul cauzei. (…) Eu nu pot să vă spun de unde sunt rănile pe care vi le-a arătat”, a subliniat chestorul. Potrivit polițiștilor, Ilie Năstase era însoțit în momentul săvărșirii primelor infracțiuni. Sursă: digi24.ro Record Ilie Năstase, amendat cu 9820 lei și 6 puncte de penalizare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.