Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 22,43 milioane de dolari SUA pentru realizarea proiectului “Modernizarea serviciilor guvernamentale”

Interlic, 13 ianuarie 2018 21:40

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Interlic

Acum 24 ore
23:30
Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, noua redacție a proiectului de lege cu privire la eficienţa energetică, în lectură finală. Potrivit autorilor, scopul proiectului este crearea cadrului juridic necesar pentru promovarea şi îmbunătăţirea eficienţei energetice inclusiv prin realizarea planurilor de acţiuni în domeniul eficienţei energetice, prin dezvoltarea pieţei de servicii energetice, precum şi prin implementarea altor măsuri de eficiență energetică. Totodată, acesta conţine un şir de elemente noi, transpuse din Directiva europeană cu privire la eficienţa energetică.
23:30
Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, Strategia națională de apărare și Planul de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021. Proiectul hotărârii Legislativului în acest sens a fost susținut de majoritatea deputaților din cei prezenți.
23:30
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții unei importate bănci din Turcia, Ziraat Bancasi. Părțile au discutat despre posibilitățile de investiție în sistemul bancar din Republica Moldova.
23:20
Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a votat în lectură finală, proiectul legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens. Acesta a fost susținut de 61 de deputați din cei prezenți.
23:20
Raporturile ce apar în procesul schimbului de date între sistemele informaţionale deţinute de autorităţile şi instituţiile publice, autorităţile administrative autonome şi alte organizaţii vor fi reglementate prin lege. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la schimbul de date și de interoperabilitate, în lectură finală.
23:20
Acesta este inițiativa legislativă a unui grup de deputați și a fost votat astăzi, de plenul Parlamentului, în lectură finală. Noul Cod are drept scop sistematizarea tuturor reglementărilor legale referitoare la procedura administrativă şi celor referitoare la contenciosul administrativ într-un singur act legislativ în vederea asigurării clarităţii, coerenţei şi accesibilităţii.
23:20
Parlamentul a votat, la ședința de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în acest sens. Astfel, în Codul contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță, prin introducerea unui articol nou, cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze, în cel mult trei zile, de la data depunerii demersului de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului.
23:10
Potrivit unui comunicat de presă, derularea proiectelor de reabilitare a drumurilor în Republica Moldova, inițiate atât din surse interne, cât și externe, a fost analizată astăzi, într-o ședință de lucru la Guvern.
23:10
Accelerarea adoptării noului Cod Vamal și trecerea la noua versiune a softului ASYCUDA World continuă a fi principalele recomandări înaintate de către experții proiectului Twinning. Potrivit raportului elaborat pentru T3 al proiectului, acest lucru va asigura implementarea cu succes a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și Ghișeului Unic, instrumente menite să simplifice procedurile vamale și să faciliteze comerțul internațional.
23:00
Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că tehnologiile în prezent se dezvoltă atât de rapid, încât pe piață apar mai întâi inovațiile și abia după - reglementările. O situație similară s-a creat și în cazul dronelor, utilizate fără să existe un cadru de reglementare în acest sens.
22:50
Președintele Parlamentului Andrian Candu a prezidat Platforma de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova.
22:30
În ședința plenară de astăzi, Parlamentul a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar, cu susținerea a 60 de deputați.
22:30
Proiectul a fost votat, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, fiind susținut în lectură finală de 55 de deputați din cei prezenți. Modificările propuse concretizează faptele ce constituie abateri disciplinare ale judecătorilor, reglementează selectarea membrilor colegiului disciplinar, prevede mecanismul de examinare a abaterilor disciplinare și fortifică rolul inspectorului-judecător.
22:30
Consiliul Concurenței va avea acces la unele baze de date deținute de autoritățile și instituțiile publice în vederea obținerii în termeni restrânși a informațiilor necesare efectuării investigațiilor concurențiale. Un proiect de modificare și completare a legislației în domeniu a fost votat de Parlament, astăzi, în lectură finală.
22:20
Șeful Executivului i-a urat conducătoarei Agenției succes în activitatea profesională, menționând că urmează a fi întreprinse mai multe eforturi pentru a asigura funcționalitatea autorității care a comasat domenii cheie pentru dezvoltarea economiei. În context, premierul s-a referit la atribuțiile Agenției în urma reorganizării acesteia, precizând că, în noua sa structură, instituția va contribui la promovarea mai eficientă a serviciilor turistice și a Republicii Moldova ca o destinație atractivă pentru investitori.
22:20
Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul pentru modificarea şi completarea legii cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie, în lectură finală.
22:20
Modificări și completări ale unor acte legislative în acest sens au fost votate, în ședința de astăzi, a Parlamentului. Aceestea au fost susținute de 55 de deputați din cei prezenți.
Ieri
23:40
Deputații vor dezbate proiectul Strategiei naționale de apărare și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018 – 2021 și proiectul Registrului național al monumentelor de for public.
23:30
Proiecte de internaționalizare a întreprinderilor moldovenești alături de întreprinderi românești, pentru accesarea piețelor de desfacere mai mari, precum cele din China sau Japonia, dar și realizarea unor proiecte transfrontaliere de interes major pentru mediile de afaceri din Republica Moldova și România, au fost discutate la întrevederea ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român, aflată în vizită la Chișinău. Inițierea unor astfel de proiecte va permite participarea agenților economici din cele două țări la misiuni economice, târguri internaționale și întâlniri de afaceri.
23:30
Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale unor acte legislative în acest sens. Potrivit proiectului, noţiunea de poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va fi substituită cu noţiunea de statut de persoană asigurată. Acesta se va acorda persoanei asigurate de către asigurător ca urmare a achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
23:30
Comisia economie, buget și finanțe a examinat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale legii privind achizițiile publice și le va propune plenului Parlamentului spre aprobare. Proiectul instituie comunicarea electronica în sistemul de achiziţie, prin introducerea conceptului DUAE, care este Documentul Unic de Achiziţii European, furnizat în format electronic prin utilizarea formatului standard stabilit de Comisia Europeană. Acesta constă în declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie.
23:20
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 1 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova.
23:10
Serviciul Vamal menține tendința de sporire a încasărilor la bugetul de stat. În primul semestru al acestui an, instituția a dus la bugetul de stat 9 mlrd 664 mln. lei, cu 270 de milioane de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
23:00
Aplicarea noilor prevederi va contribui la eficientizarea controalelor asupra produselor alimentare destinate copiilor și elevilor, asigurarea corectitudinii și transparenței la procurarea, livrarea și prelucrarea produselor respective și, ca rezultat, la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Guvernul a aprobat o instrucțiune în acest sens.
23:00
Guvernul a aprobat astăzi acțiunile necesare pentru buna organizare a procesului educațional: asigurarea bazei materiale și didactice, a condiţiilor igieno-sanitare, pregătirea instituţiilor pentru perioada rece a anului, precum și prevenirea situaţiilor de risc pentru copiii și angajații instituțiilor de învățământ.
23:00
Persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul autorităților publice locale, precum și ceilalți angajați ai APL vor primi salarii mai mari. Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă ce prevede modificări și completări la legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.
22:50
Fundaţia Principelui Albert al II-lea de Monaco va acorda țării noastre un grant de 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice, a anunțat premierul Pavel Filip, în ședința de astăzi a Guvernului.
22:40
Interlocutorii au menționat cooperarea bună între cele două țări, cooperare bazată pe încredere și respect reciproc. „Misiunea noastră este să valorificăm premisele existente pentru dezvoltarea în continuare a parteneriatului moldo – macedonean”, a spus Pavel Filip.
22:40
Începând cu 1 noiembrie 2018, suportul financiar oferit acestor familii va constitui 350 de lei lunar, mai mult cu 35 de lei decât în prezent.
22:30
Republica Moldova este interesată de experiența Macedoniei în avansarea pe calea integrării europene și de transfer de bune practici privind cooperarea cu UE în domeniul statului de drept. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu Președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, aflat în vizită la Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.