A murit primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Adevarul (Moldova), 8 decembrie 2017 01:10

Primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, a murit, joi, la vârsta de 85 de ani, potrivit presei de la Chişinău. Lui Alexandru Moşanu i se datorează, printre altele, introducerea cursului de "Istoria Românilor" în şcolile din Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
17:00
Autorităţile publice locale acuză un control administrativ excesiv. De asemenea, se plâng pe lipsa angajaţilor în cadrul administraţiilor locale, din cauza salariilor mici. Acestea solicită descentralizarea politicii de cadre şi a sistemului de remunerare.
Acum 24 ore
16:30
Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, susţine că nu există loc de dialog cu guvernarea, pentru că sunt „oameni care au uzurpat puterea”. Totodată, ea a menţionat că miza pentru parlamentarele din noiembrie 2018 va fi foarte mare.
16:30
Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului legislativ privind anularea legii prin care s-a trecut la sistemul electoral mixt a depus, repetat, vineri, 23 februarie, actele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).
16:30
Cei care vor dori să obţină permisul de conducere vor fi scutiţi de obligativitatea prezentării unui şir de acte solicitate până acum. Este vorba despre documentul despre modificarea datelor personale, cazierul contravenţional în care să fie specificată lipsa interdicţiilor asupra dreptului de a conduce şi copia actului de identitate, transmite IPN.
15:50
Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost descoperit într-o carieră de nisip din satul Verejeni, Teleneşti. Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a declarat pentru IPN că molarul ar avea 11 milioane şi jumătate de ani.
15:50
Instanţa de judecată a emis mandat de arest pentru 30 de zile pe numele unui bărbat din Mălăieştii Noi, raionul Criuleni, suspectat că a încercat să determine o minoră de 11 ani să întreţină un raport sexual.
14:00
Igor Dodon recunoaşte că obiectivul Oficiului NATO la Chişinău este cel de informare. Doar că temerea preşedintelui faţă de deschiderea reprezentanţei NATO constă anume în informare. Potrivit şefului statului, NATO va încerca să convingă moldovenii că, de fapt, Alianţa Nord-Atlantică nu este o organizaţie cu rea intenţii, precum cred cetăţenii, iar ăsta şi este cel mai mare pericol, în viziunea lui Dodon.
Ieri
17:20
Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) că s-a întrunit joi, 22 februarie, la Bender, unde şi-a concentrat activitatea pe subiectul principal: acţiunile Comisiei şi Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) în legătură cu redeschiderea, la 18 noiembrie 2017 a podului din preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc.
16:50
Moţiunea simplă asupra domeniului economiei nu a fost susţinută de niciun deputat. Parlamentarii socialişti, care au înaintat moţiunea, au părăsit şedinţa până ca aceasta să fie supusă votului, transmite IPN.
15:00
Autorităţile din Agerntina au descoperit joi, 22 februarie, un plan prin care ambasada Rusiei din Buenos Aires era folosită ca să fie introduse aproape 390 de kilograme de cocaină în Europa.
13:20
Parlamentul şi-a reconfirmat votul pentru două proiecte trimise la reexaminare de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este vorba de Legea privind executarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi proiectul de completare a Legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, transmite IPN.
13:20
Cahul este Capitala Tineretului 2018. Ceremonia de inaugurarea a avut loc joi seara, 22 februarie. Secretarului de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Radu Rebeja, a menţionat că, după o pauză de cinci ani, Cahul este din nou ,,Capitala Tineretului”, iar această alegere denotă că tinerii din acest oraş sunt ambiţioşi, motivaţi şi plin de idei, transmite IPN.
13:20
Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene va discuta situaţia actuală din Republica Moldova, precum şi alte probleme, luni, 26 februarie. Miniştrii de externe ai UE vor dezbate implementarea Zonelor de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, angajamentul UE cu Moldova şi viitoarele perspective de până la următoarele alegeri parlamentare din Moldova, transmite IPN.
12:40
Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chişinău, Iurie Leancă, a vorbit vineri, 23 februarie, despre rezultatele vizitei sale oficiale la Bucureşti. Oficialul moldovean a declarat că a discutat la întrevederile cu demnitarii români inclusiv posibilitatea de a construi mai multe poduri pe râul Prut.
12:30
Deputata PLDM Maria Ciobanu susţine că în seara de joi, 22 februarie, aproape de miezul nopţii, ar fi fost contactată de către un bărbat necunoscut care ar fi ameninţat-o cu răfuială fizică dacă va mai vorbi în Parlament.
11:30
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică propune micşorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018. Propunerea este anunţată pe site-ul anre.md, la rubrica transparenţă decizională şi consultări publice, transmite IPN.
11:20
Igor Dodon i-a felicitat pe bărbaţii din Republica Moldova care şi-au făcut serviciul militar în armata URSS cu prilejul Zilei Armatei Sovietice, marcat pe 23 februarie.
10:20
În conformitate cu legislaţia în vigoare, alegerile anticipate locale în municipiul Chişinău pot avea loc numai pe data de 20 mai. Aceasta pentru că în Codul electoral se spune clar că alegerile pot avea loc de două ori pe an, primăvara şi toamna, iar în această primăvară deja scrutinul a fost fixat pentru data de 20 mai.
10:20
Nouă oameni, printre care şi cinci copii, au fost evacuaţi în noaptea de joi, 22 februarie, dintr-un bloc de locuit cu trei etaje din oraşul Căuşeni, după ce un fum dens a împânzit scara.
10:20
Executivul a aprobat joi, 22 februarie, crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării şi dezvoltării.
10:00
Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, susţine că pe viitor va fi necesară lichidarea unei mari părţi a întreprinderilor municipale. Aceasta pentru că ele întreprinderi nu fac nimic altceva decât să stoarcă banul public. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei ediţii speciale la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
01:40
Speakerul Andrian Candu este optimist în ceea ce priveşte şansele Partidului Democrat de a se menţine la guvernare şi după alegerile parlamentare din 2018. Preşedintele Parlamentului a declarat că miza formaţiunii sale este să obţină majoritatea în Legislativ.
01:40
Şeful Legislativului, Andrian Candu, nu susţine iniţiativa liberalilor privind ieşirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Potrivit lui, CSI înseamnă nu doar Federaţia Rusă.
01:40
După ce a declarat într-un interviu pentru presa din Letonia că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură care va estima pagubele provocate de Rusia în Transnistria, preşedintele Parlamentului, Andrian Cadu, a continuat ideea. Speakerul susţine că deja au început anumite discuţii în acest sens.
01:10
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, se arată încrezut că legislaţia va fi modificată în aşa fel, încât Igor Dodon să nu aibă dreptul să fie inclus pe lista electorală a socialiştilor la alegerile parlamentare din 2018.
22 februarie 2018
17:50
Operatorii care prestează servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare vor încheia contracte individuale cu fiecare proprietar de locuinţe, la solicitarea uneia dintre părţi. Contractele se vor semna în termen de 30 de zile din momentul depunerii solicitării. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament, în lectură finală, la şedinţa din 22 februarie, transmite IPN.
17:40
Cabinetul de miniştri a aprobat Regulamentul de implementare a programului de stat „Prima casă”, ultimul document necesar pentru a pune în aplicare acest program, transmite IPN.
17:10
Guvernul a aprobat joi, 22 februarie, două proiecte de hotărâre care prevăd iniţierea negocierilor asupra a două protocoale ce prevăd extinderea termenului de şedere de 90 de zile pe teritoriul ucrainean pentru transportatorii moldoveni.
16:30
Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimaţii de tip nou. Potrivit unui proiect aprobat de Guvern joi, 22 februarie, fi posibilă reevaluarea numărului de cetăţeni care au participat la diferite războaie şi conflicte armate, precum şi sporirea gradului de siguranţă a actului care confirmă statutul de veteran.
16:30
Pe parcursul a două săptămâni poliţiştii şi procurorii moldoveni au reţinut 19 persoane din Chişinău cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 ani. Aceştia sunt suspectaţi de comercializarea mai multor tipuri de droguri pe teritoriul ţării. Printre reţinuţi sunt doi militari al Armatei Naţionale dar şi un fost poliţist.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.