A murit primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Adevarul (Moldova), 8 decembrie 2017 01:10

Primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, a murit, joi, la vârsta de 85 de ani, potrivit presei de la Chişinău. Lui Alexandru Moşanu i se datorează, printre altele, introducerea cursului de "Istoria Românilor" în şcolile din Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 8 ore
01:00
Un bărbat de 47 de ani riscă până la doi ani de închisoare pentru că a sunat la 112 şi a comunicat că ar fi minată clădirea Parlamentului.
Acum 24 ore
16:10
Preşedintele Igor Dodon a primit joi, 20 septembrie, scrisorile de acreditare din partea a cinci ambasadori noi, transmite IPN.
16:10
O fetiţă de trei ani a murit înecată într-o gură de canalizare. Tragedia s-a produs miercuri, 19 septembrie, în satul Bulăieşti, raionul Orhei.
16:10
Situaţia R.Moldova nu este deloc fericită în contextul în care regimul lui Plahotniuc a ales să ”distrugă şi ultima brumă de democraţie”, prin anularea rezultatului alegerilor pentru primăria Chişinăului în vară, iar Occidentul a înţeles că politica acestuia vopsită în culori pro-europene este doar o cacealma.
14:10
Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat joi, 20 septembrie, Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca. În cadrul vizitei, premierul a remarcat că în urma aprobării programului „Armata profesionistă 2018-2021”, în acest an numărul militarilor prin contract a crescut cu peste 300, iar numărul militarilor în termen a scăzut cu 400.
13:30
Poliţiştii din Chişinău au reţinut şase persoane, originare din Capitală şi raionul Ungheni, cu vârstele cuprinse între 32 ani şi 60 de ani, suspectate de păstrarea şi realizarea în cantităţi deosebit de mari a substanţelor stupefiante de tip ,,Heroină’’, pe teritoriul Capitalei
11:30
O fată de nouă ani, pe bicicletă, a fost accidentată mortal, în după-amiaza de miercuri, 19 septembrie, pe traseul Chişinău-Ungheni-Sculeni. Automobilul implicat în accident aparţine Primăriei Sculeni.
11:30
Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, afirmă că Igor Dodon este obligat de Constituţie să semneze decretul de numire în funcţie a miniştrilor propuşi de Guvern.
10:40
În Chişinău au început lucrările de modernizare a terenurilor de sport din curţile blocurilor de locuinţă, primul fiind terenul sportiv din strada Miron Costin, 10. Acestea vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire şi iluminate pe timp de noapte.
10:40
Mai mulţi lucrători ai unei secţii de producere a ferestrelor şi uşilor din PVC, de pe strada Uzinelor, 206 din Chişinău, au fost evacuaţi după ce acoperişul încăperii în care se aflau a fost cuprins de flăcări. Potrivit Inspectoraului General pentru Situaţii de Urgenţă, o persoană a suferit intoxicaţie cu fum, fiind preluată de medici, transmite IPN.
Ieri
01:40
Igor Dodon a anunţat în seara de miercuri, 19 septembrie, că a refuzat să semneze decretul de numire în funcţie a celor doi noi miniştri din Guvernul Filip. În rezultat, prim-ministrul Pavel Filip a comunicat că se va adresa din nou Curţii Constituţionale (CC) „pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituţional pe care şeful statului încearcă să-l provoace”.
19 septembrie 2018
18:40
„Ne asumăm în continuare realizarea programului de guvernare fundamentat pe Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru că unicul parcurs pe care îl avem este parcursul european”, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi de rămas bun cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, transmite IPN.
18:40
Porcii din localităţile din R. Moldova afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificaţi, iar proprietarii animalelor - despăgubiţi. Totodată, perioada de vânat a mistreţilor va fi extinsă pe tot parcursul anului
18:40
O nouă şedinţă de judecată în dosarul fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, primar de Orhei, a avut loc astăzi, 19 septembrie, la Curtea de Apel Cahul. Judecătorii au admis demersul avocaţilor cu privire la efectuarea unei expertize financiar-contabile, solicită la şedinţa precedentă.
15:30
Situaţia cu privire la pesta porcină africană în Republica Moldova devine tot mai alarmantă. Purtători ai virusului sunt nu doar mistreţii, dar şi furajele infestate. În doar zece zile, au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină. În legătură cu situaţia complicată, miercuri, 19 septembrie, la Guvern a fost convocată şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, transmite IPN.
14:20
Un grup de activişti îi cere preşedintei PAS, Maia Sandu, să prezinte scuze publice pentru că a spus că „toate acţiunile lui Igor Dodon arată că, în esenţă, el este un distrugător de familii”.
12:40
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a avut o întrevedere cu asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Wess Mitchell. Oficialul american a salutat rezultatele obţinute de Republica Moldova în domeniul financiar-bancar şi a încurajat continuarea eforturilor de combatere a corupţiei.
12:30
Un grup de iniţiativă cheamă partidele politice, organizaţiile şi persoanele care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România să participe duminică, 30 septembrie, la o adunare pentru a discuta formarea unei liste comune de candidaţi pentru scrutinul parlamentar din februarie.
11:10
Igor Dodon a semnat miercuri, 19 septembrie, decretele cu privire la demiterea a doi miniştri din Guvernul Filip. Este vorba despre Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici, şi Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.
10:40
În Moldova este nevoie de o campanie de informare a populaţiei despre necesitatea vaccinării copiilor şi despre riscul campaniilor anti-vaccinare. Cadrul legislativ naţional ar urma să fie înăsprit, prin introducerea sancţiunilor pentru părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii. Situaţia privind rujeola a fost raportată în cadrul unor audieri organizate de către comisa parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie, transmite IPN.
10:10
Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu consideră că Partidul Democrat din Moldova pregăteşte opinia publică pentru o posibilă coaliţie cu Partidul Socialiştilor şi Partidul Şor în viitorul Parlament. De asemenea, nu este exclusă varianta de a forma un bloc electoral sub un brand electoral nou, a spus liberalul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.
10:10
Cei şapte profesori turci ai Liceului „Orizont”, expulzaţi pe 6 septembrie în Turcia, ar fi fost plasaţi în penitenciare diferite şi nu toţi au avocaţi. Cel puţin unul dintre ei ar fi suferit o fractură la cot, însă despre condiţiile în care sunt deţinuţi nu se cunoaşte nimic. Despre aceasta a relatat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Galina Tufekci, soţia directorului filialei din Ceadâr-Lunga, care, la fel, a fost expulzat în Turcia.
09:50
Vicepreşedintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari a anunţat care vor fi principalele sarcini ale noilor miniştri înaintaţi în domeniile sănătăţii şi agriculturii. Potrivit lui, unul dintre scopuri este ca oamenii să fie auziţi, iar ritmurile de dezvoltare a domeniilor să aibă un tempo mai rapid, transmite IPN.
09:50
Igor Dodon pare să fi renunţat la ideea de federalizare a ţării pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Preşedintele afirmă că forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă în cadrul unui referendum. Potrivit lui, scenarii concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare.
Mai mult de 2 zile în urmă
02:10
Igor Dodon consideră că, dacă au fost expulzaţi cei şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Licerul Orizont, care ar fi ameninţat securitatea R. Moldova, ar trebui deportaţi şi cetăţenii români care vin la Chişinău şi pledează pentru unirea R. Moldova cu România.
00:50
Doi bărbaţi, de 25 şi, respectiv, 35 de ani, originari din raionul Nisporeni şi Hânceşti, au fost reţinuţi în dimineaţa zilei de marţi, 18 septembrie, fiind suspectaţi de omor. Cei doi s-au ascuns teritoriul României, unde au şi fost reţinuţi şi de unde urmează a fi extrădaţi, transmite IPN.
00:30
Conducerea Partidului Liberal susţine că decizia democraţilor de a efectua remanieri guvernamentale marţi, 18 septembrie, „demonstrează o dată în plus că guvernele sunt la cheremul lui Plahotniuc şi nu a majorităţii parlamentare, că cetăţenii şi problemele lor n-au fost şi nu sunt o prioritate a actualei guvernări, precum declară PD”.
18 septembrie 2018
15:00
Mişcarea tactico-strategică anunţată de către PDM, precum că democraţii renunţă la aspectele geopolitice şi vor deveni un partid pro-Moldova, are consecinţe economice şi politice pentru Republica Moldova. Este opinia exprimată de către analistul politic IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.
15:00
Reprezentanţii Comitetului Părintesc al Instituţiei Private de Învăţământ Liceul Teoretic „Orizont” solicită examinarea tuturor circumstanţelor cazului din 6 septembrie, privind returnarea forţată a şapte profesori de origine turcă, angajaţi ai liceului, precum şi stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, ştirbesc imaginea ţării.
14:30
Igor Dodon susţine că va semna chiar astăzi, 18 septembrie, demisiie celor doi miniştri pe care democraţii au anunţat că îi vor în afara Guvernului. Şeful statului a menţionat că abia apoi va analiza candidaturile propuse şi se va expune în zilele următoare asupra lor, subliniind că este surprins de propunerile guvernării „şi apar un şir de întrebări faţă de competenţa, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi”.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.