VIDEO// Bradul de Crăciun de la Vatican a fost inaugurat

Evzmd.md, 8 decembrie 2017 00:00

„În fiecare an, Scena Nașterii și bradul ne vorbesc prin limbajul lor simbolic”, a amintit Papa Francisc joi dimineața. „Acestea sunt semnele compasiunii Tatălui ceresc, a prezenței sale și a apropierii de umanitate”, a subliniat pontiful la primirea arhiepiscopului de Warmia și a episcopului de Elk, orașe din nord-estul Poloniei, regiune din care provine bradul.  În cadrul aceleiași audiențe, Papa i-a primit pe câțiva dintre copiii internați în secțiile de oncologie sau din regiunile din centrul Italiei afectate de cutremurele din 2016, care au realizat globurile cu care a fost împodobit bradul, relatează Agerpres. „Copacul care se întinde către înălțimi ne îndeamnă să ajungem la cele mai înalte daruri”, în timp ce „în simplitatea ieslei ne întâlnim și contemplăm duioșia lui Dumnezeu manifestată în copilul Iisus”, a declarat Papa.  Iluminate la sfârșitul zilei în prezența a câteva mii de persoane, Scena Nașterii Domnului și pomul de Crăciun vor rămâne în Piața Sfântul Petru până în noaptea de 7 ianuarie.  În fiecare an, bradul de Crăciun din Vatican provine din diverse regiuni ale Italiei sau din alte țări europene. Acest obicei a fost introdus în urmă cu 35 de ani de Papa Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia.   

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 2 ore
19:45
Valentina Beghina, inginer-sinoptician la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a declarat pentru IPN că temperaturile scad în legătură cu traversarea unui front atmosferic rece. Duminică va ploua în majoritatea raioanelor țării și nu va fi mai cald de 18 grade Celsius.  Noaptea termometrele vor arăta 8-11 grade. A doua zi, pe 24 septembrie, temperaturile cresc până la 23-26 de grade. Începând cu 25 septembrie, timpul se răcește din nou. Seara temperaturile vor scădea atât de mult încât la suprafața solului sunt posibile înghețuri. În perioada 25-28 septembrie, temperaturile vor oscila între 10 și 20 de grade Celsius ziua și 3 și 9 grade noaptea.
Acum 4 ore
18:45
Echinocţiul de toamnă este marcat de momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, relatează descoperă.ro. Echinocţiul reprezintă momentul în care ziua şi noaptea sunt egale, datorită faptului că Soarele se află pe ecuatorul ceresc. Excepţie fac zonele polare, la Polul Nord începând lunga noapte polară, iar la Polul Sud Soarele va fi prezent deasupra orizontului timp de şase luni.  Punctul echinocţiului de toamnă sau „punctul autumnal” se află pe cer la intersecţia elipticii cu ecuatorul ceresc. În timpul echinocţiului de toamnă din 2018, Soarele traversează punctul de intersecţie eliptică şi trece din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Astfel, în cadrul echinocţiului, Soarele răsare şi apune exact în punctele cardinale est-vest.  În România, Soarele va putea fi observat la amiază la o înălţime de 45°. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.  Când se schimbă ora în 2018? Echinocţiul de toamnă ce va avea loc, duminică, pe 23 septembrie, va fi urmat de trecerea la ora de iarnă. Ora în România se modifică în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie (sâmbătă spre duminică). În momentul trecerii la ora de iarnă, ora 4:00 dimineaţa devine ora 3:00.  Trecerea la ora de vară ar putea fi eliminată conform deciziei Comisiei Europene din 12 septembrie 2018. Preşedintele comisiei, Jean-Claude Junker, a declarat că decizia eliminării orei de vară şi păstrarea celei de iarnă va rămâne la latitudinea fiecărei ţări. Statele membre UE îşi pot exprima opinia până în aprilie 2019. Până în prezent, 84% dintre respondenţi au ales abolirea acestei practici. Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la trecerea la ora de vară şi la cea de iarnă, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme, repectiv o oră mai târziu decât s-au obişnuit. Revenind la echinocţiul de toamnă, în 2019, acesta va avea loc în 23 septembrie, la ora 10:30.
17:30
Telescopul NASA a făcut descoperirea a două noi planete denumite „super-Pământ” şi „Pământ fierbinte” în sisteme solare situate la cel puţin 49 de ani-lumină, marcând prima descoperire a satelitului de la lansarea sa din luna aprilie. TESS are o misiune de doi ani, presupunând o investiţie de 337 milioane de dolari, pentru a extinde catalogul astronomilor despre aşa-numitele exoplanete, planete care se rotesc în jurul stelelor îndepărtate.  În timp ce cele două planete sunt prea calde pentru a susţine viaţa, directorul ştiinţific adjunct al TESS, Sara Seager, aşteaptă multe alte descoperiri. „Va trebui să aşteptăm şi să vedem ce altceva descoperă TESS. Ştim că planetele sunt acolo, luminând cerul noaptea, aşteptând să fie găsite”, a declarat Seager pentru Reuters, citat de descoperă.ro. TESS este proiectat să construiască pe baza lucrării predecesorului său, telescopul spaţial Kepler, care a descoperit cea mai mare parte a celor 3700 de exoplanete documentate în ultimii 20 de ani şi care a rămas fără combustibil. NASA se aşteaptă să identifice alte mii de planete necunoscute anterior, poate sute dintre ele de dimensiunea Pământului sau a „super-Pământului”.
Acum 6 ore
16:45
Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici i Reforme Europene (IPRE), cifrele vorbesc de la sine pentru cele mari influente portaluri de limbă rusă care activează în R. Moldova – Sputnik, Komsomolskaia Pravda și Vedemosti. În cadrul cercetării au fost analizate trei subiecte centrale care au fost: Războiul din Siria, Implicarea Federației Ruse în procesele electorale din alte țări, problema energetică și interesele Federației Ruse. Astfel, pe primul subiect portalul sputnik.md a publicat cele mai multe articole – 220, despre implicare în alegeri și atacurile cibernetice s-au publicat 23 articole, iar despre interesele Federației Ruse și livrările de gaze – 65. Ziarul și portalul kp.md a publicat pe subiectul conflictului din Siria 141 articole, pe cel al alegerilor – 38 și pe cel energetic – 52. De asemenea, vedomosti.md a publicat 62 de articole pe subiectul sirian, 13 pe cel al alegerilor și 38 pe cel energetic. „În materialele publicate de mass-media care promovează interesele Federației Ruse în Republica Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje anti-americane, anti-europene și anti-occidentale. Aceasta se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Federația Rusă este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, este de părere jurnalistul DW Simion Ciochină, cel care a este de altfel și autorul studiului. Totodată, pe parcursul ultimilor trei ani, portalul sputnik.md a publicat în 2015 – 63 de articole cu tentă propagandistică, în 2016 – 106, iar în 2017 – 139. La rândul său, kp.md a scris în 2015 – 69 de materiale pro-Rusia, în 2016 – 72, iar în 2017 – 90. O altă caracteristică specifică este că majoritatea articolelor publicate în mass-media analizată nu sunt semnate de autori. Primul loc la numărul de articole publicate de autori anonimi îl deține portalul sputnik.md, care a distribuit doar 12 articole semnate de autori și 296 de anonimi, precizează sursa citată. Experții IPRE au venit cu o serie de sugestii la adresa autorităților pentru a stopa acest fenomen care capată amploare și care este specific războiului informațional purtat de Rusia în regiune. Printre măsurile propuse pe care autorii le enumeră se află: stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică, promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line. De asemenea, dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea.   Nu în utimul rând, R. Moldova se confruntă nu numai cu propaganda externă, ci și cu cea internă afiliată partidelor politice de la putere și din opoziție care dezinformează și manipulează constant. 
16:45
Cercetătorii au estimat că persoanele care au consumat o cantitate moderată de carbohidrați la vârsta de 50 de ani au avut o speranță de viață de aproximativ 83 de ani, comparativ cu 82 de ani pentru persoanele cu o cantitate mare de carbohidrați și 79 de ani în cazul celor care consumau prea puțin carbohidrați. Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la aproximativ 15.500 de americani de vârstă mijlocie. Toți participanții au completat un chestionar detaliat privind dieta la începutul studiului, precum și șase ani mai târziu. De asemenea, aceștia au furnizat informații despre situația lor demografică, nivelul de educație și venit, statutul de fumător, exercițiile fizice și istoricul medical. Cercetătorii i-au urmărit apoi pentru aproximativ 25 de ani. După ajustarea factorilor stilului de viață, cercetătorii au analizat asociațiile dintre aportul de carbohidrați și mortalitate. Aceștia au descoperit că riscul de mortalitate a fost mai mare pentru cei aflați la capetele spectrului consumului de carbohidrați.  Cu alte cuvinte, cei care au consumat mai mult de 70% sau mai puțin de 40% din caloriile totale din carbohidrați, adică cei care au luat 50-55% din consumul lor caloric din carbohidrați. Aceste constatări au fost coroborate de o analiză a studiilor existente privind aportul de carbohidrați, care a implicat în total peste 432.000 de persoane. Există câteva explicații posibile pentru acest model potrivit studiului: Cei care consumă prea mulți carbohidrați pot consuma cantități mari de carbohidrați rafinați, care nu au o valoare nutrițională prea mare și pot avea consecințe asupra greutății și sănătății generale, relatează exquis.ro. În schimb, cei care nu consumă prea mulți carbohidrați tind să mănânce carne și produse lactate în schimb, dietă care ar putea crește riscul apariției bolilor de inimă și decesului. Iar cei cu un consum echilibrat de carbohidrați au un echilibru al sănătății mult mai bun. Aceste tendințe te fac să te gândești cu atenție la modul în care trebuie să înlocuiești carbohidrații din dieta ta dacă vrei să-i elimini. Atât noua cercetare, cât și o serie de studii nutriționale anterioare sugerează că persoanele care schimbă carbohidrații cu proteine și grăsimi derivate din plante, cum ar fi fasolea, nucile și semințele, pot avea un risc mai scăzut de deces decât cei care înlocuiesc carbohidrații cu proteine și grăsimi din surse animale. Asociații similare au fost prezentate pentru riscul bolilor de inimă. Aceste efecte sugerează că este posibil să fii sănătos cu o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, dar sursa de hrană modifică asocierea dintre aportul de carbohidrați și mortalitate.  Cercetarea sugerează în cele din urmă că un consum de carbohidrați în moderație nu va aduce probleme stării generale de sănătate pe termen lung. Dar dacă te hotărăști să renunți la carbohidrați, fie pentru a slăbi sau din altă cauză, ia în considerare consumul produselor pe bază de proteine din plante.
15:30
Potrivit unui studiu din 2017 al American Psychological Association, nivelul de stres a crescut, iar banii și problemele legate de serviciu sunt principalele cauze. Descoperă în continuare care sunt cele mai stresante slujbe. 1. Șofer de taxi Faptul că au de-a face cu tot felul de persoane prost crescute, bețive și trafic aglomerat, îi face pe conducătorii auto să fie cei mai stresați oameni. 2. Director de corporație Se presupune că dacă ești la conducerea unei companii și ai un salariu mare n-ai nici un stres, dar acest lucru este eronat. Pentru a face compania să meargă bine trebuie să te preocupe orice, deci trebuie să lucrezi mult și să iei decizii care îi privesc pe angajați, dar să fii în continuare persoana cu cel mai important cuvânt de spus și să ai în continuare profit. 3. Director în relații publice Directorii de PR sunt responsabili de reputația clienților pe care îi au și trebuie să fie dispuși să muncească ore suplimentare, iar lucrul cu oamenii, persoanele publice și celebritățile este întotdeauna dificil, pentru că nu poți mulțumi pe toată lumea. 4. Prezentator de știri Este stresant să ai de-a face zilnic cu publicul și camerele de filmat. Trebuie să fii mereu pregătit să intri în direct dacă este vreun eveniment special, deci trăiești mereu în tensiune și trebuie să le faci față unor oameni importanți în timp ce le pui întrebări delicate, lucru deloc ușor. 5. Reporter de teren Reporterii de teren lucrează, de cele mai multe ori, în zone periculoase și au de-a face cu termene limită, muncă peste program și salariu relativ mic. În plus, în ultimii ani, industria media clasică are de-a face cu internetul, care a devenit din ce în ce mai accesibil și nu are aceleași rigori. 6. Coordonator de evenimente Coordonatorii de evenimente sunt angajați doar pentru evenimente cu adevărat importante pentru clienții lor, deci totul trebuie să fie perfect. Fie că este vorba despre o întâlnire de afaceri sau o nuntă, clienții cer mereu perfecțiune. Pentru a supraviețui în industrie ai nevoie de o gamă variată de aptitudini și trebuie să știi să rezolvi rapid orice problemă neprevăzută. 7. Polițist Polițiștii au un program de muncă dificil și trebuie să facă față unor indivizi dubioși, toate acestea în timp ce se arată disponibili oricărui cetățean ce are nevoie de ajutor.  8. Pilot de avion Este extrem de stresant să fii singura persoană responsabilă de siguranța a mii de pasageri, timp de mai multe ore de zbor, în diverse condiții meteo. 9. Pompier Cu siguranță meseria de pompier este una stresantă, deoarece îți riști mereu viața pentru a-i salva pe alții. Un pompier trebuie să poată lua decizii extreme într-o fracțiune de secundă, în cele mai dificile condiții.  10. Militar  Serviciul militar este o onoare și reprezintă un motiv de mândrie, dar separarea de casă și familie plus prezența într-o zonă periculoasă alături de moartea sau rănirea colegilor sunt lucruri extrem de solicitante atât fizic cât și psihic.
15:00
Iata care sunt cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman: 1. Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul foloseste circa 20% din ogixenul din sange si aproximativ 25% din glucoza care circula in fluxul sanguin. 2. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, dar acestia alcatuiesc numai 10% din creier. Aproximativ 75% din creier este apa. 3. Creierul tau este capabil sa aiba mai multe idei decat exista atomi in intreg universul. 4. Creierul produce suficienta electricitate pentru a aprinde un bec. 5. Creierul unui adult cantareste intre 1.3 si 1.4 kg. Intre dimensiunea si greutatea creierului si inteligenta nu exista nici macar o singura legatura. 6. In cazul in care fluxul sanguin la creier este intrerupt, constiinta este pierduta timp de 8 pana la 10 secunde, iar fara oxigen putem supravietui timp de 4 pana la 6 minute. 7. Creierul unui copil nou-nascut se dubleaza in dimensiune in doar un an. 8. Studiile arata ca 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru si de nimic altceva. 9. Cand ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, pentru ca acest organ nu are receptori pentru durere si nu poate simti durerea. 10. Creierul este cel mai activ in timpul somnului. Persoanele cu un IQ mai mare viseaza mai mult si s-a dovedit ca persoanele care trag un pui de somn dupa-amiaza au o cantitate mai mare de energie si o putere mai mare de concentrare. 11. Multe studii arata ca un creier , in lipsa unor probleme reale, poate crea amintiri false care nu au avut loc de fapt. 12. Rasul activeaza cinci parti diferite ale creierului. 13. Partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului si partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului. 14. Daca este sanatos, creierul tau nu isi pierde capacitatea de a invata niciodata. 15. Studiile arata ca hipocampusul, partea creierului responsabila pentru orientarea vizuala, este mult mai mare in randul soferilor de taxi londonezi in comparatie cu cea a celorlalti oameni obisnuiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca soferii de taxi din Londra petrec multi ani invatand fiecare strada din oras inainte de obtinerea licentei. 16. La nivelul creierului exista un tip de neuroni numiti “neuroni oglinda”, deoarece acestia pur si simplu copiaza activitatile din jurul nostru. Tocmai din cauza lor cascam atunci cand altcineva casca in apropierea noastra. 17. Drogurile, cum ar fi cocaina activeaza centrul de placere din creier, eliberand dopamina si astfel te fac sa fii fericit pentru o scurta perioada de timp. 18. De fiecare data cand iti aduci aminte ceva sau cand ai un gand nou, creierul tau creeaza o noua conexiune intre neuroni. 19. Creierul unui elefant este cel mai mare, dar ocupa doar 0.15% din greutatea totala a corpului unui elefant, in timp ce la om ocupa 2% din greutatea totala. Prin urmare, creierul uman este cel mai mare. 20. Numeroase cercetari arata ca cititul cu voce tare sau conversatiile frecvente contribuie la dezvoltarea creierului.
Acum 8 ore
14:45
Thomas F. Borgen (foto), directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca – Danske Bank, a demisionat, în urma unui raport care arată că sucursala băncii din Estonia a fost utilizată în scheme de spălare a banilor, inclusiv în celebrul caz al „Laundromat-ului”, ce a fost realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova, relatează RISE Moldova. Anul trecut, Danske Bank a lansat o anchetă la sucursala estoniană, realizată sub controlul firmei de avocatură Bruun&Hjejle. Raportul final scoate la lumină mai multe probleme decât se anticipase, dar și o sumă uriașă care a șocat multă lume – 200 de miliarde de euro (234 de miliarde de dolari) strecurați prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare. Investigația băncii a mai identificat 177 de clienți conectați la „Laundromatului rusesc”. Toți au primit plăți prin intermediul Moldindconbank din Republica Moldova și Trasta Komercbanka din Letonia. Continuarea AICI    
13:45
După vindecare, virusul poate rămane în organism în stare latentă, iar peste ani poate decade la nivelul ganglionului nervilor spinali (periferici), fapt care sta la baza aspectului caracteristic al erupţiei din herpes zoster, distribuţia ordonată, dermatomerică (dermatom= zona cutanata deservita senzitiv de nervi ce provin in principal din acelaşi nerv spinal). Zona zoster: cauze „Deşi motivele reactivării virale nu sunt clare, această afecţiune se produce în momentul când mecanismele de aparare ale gazdei ( nivelul anticorpilor anti virali respectiv sistemul imun mediat celular) nu pot opri replicarea virală, în acest răspuns imun deficitar pot fi implicaţi factori multiplii: alte afecţiuni, imunosupresie severă, traume, medicamente, stres, suprasolicitare etc”, precizează Dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerolog, relatează csid.ro. Această afecţiune poate fi întâlnită atât la adulti, cât şi la copii, fiind mai mai des depistată odată cu înaintarea în vârstă. În general, complicaţiile care pot apărea în absenţa tratamentului trebuie să îndemne pe oricine se confruntă cu această situaţie să ajungă cât la repede la medic pentru o evaluare medicală. Zona zoster: simptome Manifestarile clinice pot fi grupate în trei etape sucesive: Faza preeruptivă. La nivelul zonei afectate pacientul poate simţi cu 48-72 ore anterior erupţiei durere sau senzaţii cutanate neobişnuite (hiperestezie/hipoestezie, arsură, prurit). „În funcţie de zona afectată, durerea ne poate duce la debut cu gândul la alte afecţiuni ( cefalee, durere cardiacă, apendicită sau ale afecţiuni intraabdominale etc), dar distribuţia simptomelor este un criteriu important în orientarea diagnosticului.  Uneori, poate apărea o afectare a stării generale: indispoziţie, dureri musculare, cefalee, rar febră”, adaugă specialistul. Faza eruptivă se caracterizează prin apariţia de plăci eritematoase dispuse ordonat în bandă,  pe care se dezvoltă ulterior vezicule grupate.„Erupţia este cel mai adesea unilaterală, oprindu-se abrupt la nivelul liniei mediane, poate cuprinde unul sau mai multe dermatoame vecine, practic putem întâlni această erupţie pe orice zonă cutanată”, mai spune medicul Alina Marin. În această fază durerea se poate amplifica, iar în absenţa tratamentului pot apărea leziuni noi timp de 3-5 zile. Ulterior, leziunile ulcerează, se acoperă cu cruste şi urmează perioada de epitelizare. În faza eruptivă, până când leziunile se acoperă cu cruste, pacientul este contagios, virusul prezent la nivelul leziunilor cutanate poate induce varicela celor care nu au făcut boala sau celor care au trecut prin asta, dar au imunitatea sever afectată. Faza cronică. Aceasta etapă se referă la durerea nevralgică postherpetică, respectiv senzaţiile particulare (arsură, junghi, hipoestezie, hiperestezie) cu care pacientul se poate confrunta  la nivelul zonei afectate după vindecarea leziunilor. „Nevralgia postherpetică poate varia în intensitate, uneori putând fi invalidantă, şi poate dura mai multe luni. Dintre formele particulare amintim: Herpes zoster la nivelul feţei- teritoriul nervului trigemen- când este implicat ramul oftalmic al acestui nerv (ce deserveşte 1/3 din faţa superioară) datorita complicaţiilor importante care pot apărea la nivelul globului ocular necesită monitorizare oftalmologică. Herpes zoster auricular ( Sindromul Ramsay Hunt)- putem întâlni : erupţie la nivel tragus, conduct auditiv, timpan, nerv facial; tulburare auz, nistagmus, vertij, pareză nerv facial, tulburări de gust Herpes zoster cu afectare motorie Herpes zoster sine herpete – durere la nivelul unui dermatom fără leziuni cutanate herpetice tipice”, susţine medicul dermatolog. Zona zoster: diagnostic şi tratament Diagnosticul în această afecţiune este unul clinic, bazat pe semnele şi simptomele pacientului în momentul examinarii. În situaţii particulare se poate apela şi la teste de laborator. Tratamentul principal constă în medicamente antivirale administrate sistemic (aciclovir, valaciclovir, brivudina), acest tratament este recomandat a fi iniţiat cât mai devreme, de preferat în primele 72 ore de la debutul simptomelor,  având un rol important în scaderea posibilelor complicatii. Tratament adjuvant: la nivelul leziunilor: topice cu efect sicativ si de prevenire suprainfectie medicamente analgezice care vizează diminuarea durerii vitamine care ajută la refacerea nervului afectat   Zona zoster: complicaţii „În faza acută putem întâlni suprainfecţie, complicaţii specific zonei afectate ( ex. ram oftalmic), varicelizare în cazul persoanelor cu imunitate sever afectată (în tratamentul chimioterapic), multiple  dermatoame afectate, afectare meningoencefalică. Dacă leziunile cutanate au fost profunde sau a survenit suprainfecţia pot rămâne cicatrici. Complicaţia cel mai ades întâlnită este durerea postherpetică, pentru care este nevoie uneori de medicaţie şi monitorizare neurologică. Unii pacienţi se pot confrunta de-a lungul vieţii cu mai mult de un episod de herpes zoster, la nivelul aceluiaşi dermatom sau o zonă diferită”, adaugă medicul Alina Marin. Pacientul este sfatuit ca în perioada acută, când este contagios, să evite contactul cu persoanele în vârstă, sau cu imunitatea sever afectată, premature sau gravide care nu au avut varicelă şi nu au fost vaccinate. Important în această afectiune este ca pacientul să se adreseze pentru o evaluare medicală în primele ore de la debutul simptomelor, deoarece un tratament adecvat, început în primele 72 ore (doza corectă şi eventuale afecţiuni asociate) influenţează senmificativ evoluţia afecţiunii.  
Acum 12 ore
12:45
„Schimbarea de la o limbă la alta în cadrul unei discuţii este o abilitate remarcabilă”, afirmă autorul studiului  Esti Blanco-Elorrieta, din cadrul Universităţii New York, conform Science Alert, citat de descoperă.ro.  Studiul nu este limitat doar la limba germană şi spaniolă sau la limbajul verbal. Persoanele care fac tranziţia de la limbajul semnelor la cel vorbit par să utilizeze aceleaşi procese cognitive. Studiile anterioare au arătat că în proces este implicat cortexul cingulat anterior şi cortexurile prefrontale. Cortexul cingulat anterior ne permite să fim atenţi, iar cortexul prefrontal este asociat luării deciziilor.  În timpul acestei tranziţii neuronale, creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a face schimbul de la o limbă la alta. Pentru a observa ce se întâmplă când o persoană vorbeşte în două limbi în acelaşi timp, specialiştii au apelat la persoanele ce puteau vorbi atât prin limbajul semnelor, cât şi prin cel verbal, concomitent.  În sine, experimentul a reprezentat numirea unor imagini în timp ce câmpul magnetic al creierului era analizat prin intermediul magnetoencefalografiei. Conform rezultatelor, creierul opreşte procesele asociate primei limbi atunci când se face trecerea la cea de-a doua.   
11:30
De asemenea, el a criticat și guvernul care ar fi schimbat 18 miniștri în ultimii doi ani.   „Au fost schimbați 18 miniștri, noi (n.r. PCRM) nu am făcut niciodată așa ceva. Ei au întârziat cu remanierile. Atunci când UE le-a ridicat „turnichetul”, ei au trebuit întreg Guvernul să-l schimbe, în frunte cu Pavel Filip. Ei au înghițit nodul și au vrut să arate cine sunt, și acum au început remanieri. Dacă aceste remanieri se fac cu câteva luni înainte de alegeri, este clar că au un scop electoral”, a declarat Voronin.  Președintele Igor Dodon a declarat că nu va semna cele două decrete și că se așteaptă să fie din nou suspendat de către Curtea Constituțională, pentru ca mai apoi un reprezentant al puterii să semneze în locul său cele două documente. De asemenea, premierul Pavel Filip l-a acuzat pe Dodon de populism și a dat de înțeles că se va merge din nou pe varianta suspendării. 
11:30
TESS a realizat o imagine cu ajutorul unei camere ce poate suprinde patru regiuni, pe 7 august, la patru luni de la lansarea din Cape Canavera. Conform Mail Online, citat de descoperă.ro, imaginea cu „prima lumină” dezvăluie nenumărate structuri spaţiale, inclusiv Marele şi Micul Nor al lui Magellan şi stelele Beta gruis şi R. Doradus.  „Am observat o multitudine de stele ce luminează noi lumi, TESS va oferi informaţii importante pentru viitoarele studii”, a declarat Paul Hertz, astrofizician NASA. TESS a activat camera timp de 30 de minute pe 7 august şi a înregistrat o imagine detaliată a regiunii sudice din spaţiu. NASA a dat publicităţii imaginea abia săptămâna aceasta. Anterior primei imagini ştiinţifice, sonda a realizat o serie de teste în ultimele luni pentru verificare abilităţii sale de observare a unei regiuni vaste. În cea mai recentă imagine, TESS a înregistrat stele şi obiecte ce includ sisteme în care se află exoplanete.  „Imaginea cu regiunea sudică include zeci de stele despre care ştim că deţin planete în orbita lor”, a declarat George Ricker, principalul specialist al misiunii TESS din cadrul Institutului Massachusetts. În această imagine sunt prezente zeci de constelaţii,  conform NASA, împreună cu un roi globular ce conţine sute de mii de stele.   
11:00
Potrivit informaţiilor acumulate, cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților, care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 și 1400 de lei.  Astfel, pentru fortificarea probatoriului, sub controlul CNA au fost transmise mai multe sume de bani celor cinci profesori - acţiuni documentate cu mijloace video şi audio. Ieri, doi dintre cei cinci bănuiți au fost prinși în flagrant delict, în momentul primirii a 1.000 de lei și 500 de lei, respectiv - sume transmise pentru lichidarea restanţelor la două obiecte. Mijloacele bănești au fost găsite în birourile de serviciu ale acestora, în timpul perchezițiilor. Cele cinci persoane au fost escortate la CNA pentru audieri suplimentare. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de până la 400.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.  
10:30
Cimitirul vechi de 2.500 de ani din Aswan, sudul Egiptului, era folosit cel mai probabil ca un loc comun de veci, conform declaraţiilor lui Abdel Moneim Saeed, directorul al departamentului de antichităţi din Aswan din cadrul Ministerului de Antichităţi. Printre mumiile descoperite în acest loc este una conservată foarte bine, învelită în bandaje, pe care arheologii au găsit-o într-un sarcofag din gresie. Pe sarcofag nu există inscripţii, astfel că identitatea mumiei nu este (încă) cunoscută, scrie Live Science, citat de descoperă.ro. Trei alte morminte au fost descoperite lângă sarcofag. În acestea există vestigii ale unor picturi şi hieroglife, iar în prezent se încearcă descifrarea acestora. Toate mormintele conţin rămăşiţele unor amulete realizate din faianţă, unele având forma zeilor egipteni, precum Anubis, zeul morţilor, cu forma capului de şacal. Arheologii consideră că descoperirile datează din Perioada Târzie, 712 - 332 î.e.n. În acest timp, Egiptul era sub controlul puterilor străine, precum Regatul Kuş, aflat la sud de Egipt, Asiria şi Persia. Perioada s-a terminat când Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în 332 î.e.n. Este neclar dacă cei îngropaţi erau membri ai acestui grup străin, dar cercetătorii egipteni speră să rezolve misterele în urma analizelor.  
10:00
Însă piesa vedetă a lotului, vesta purtată de personajul Han Solo, interpretat de Harrison Ford în episodul V al seriei Star Wars, „Imperiul Contraatacă” (The Empire Strikes Back) nu a avut totuşi succesul scontat: preţul maxim de licitaţie de 450.000 de lire (507.000 de euro), s-a situat sub preţul de rezervă (sau preţ de siguranţă) de 500.000 de lire, relatează AFP, citată de Agerpres. „Preţul de rezervă este fixat în funcţie de vânzarea altor accesorii Star Wars, a rarităţii articolului, a popularităţii filmului şi a utilizării acestui obiect în film”, a informat compania Prop Store, care a organizat evenimentul. Compania a precizat că ofertele cele mai ridicate au fost formulate la închiderea licitaţiei, lăsând să se înţeleagă că vesta va fi totuşi vândută. Pălăria fedora purtată de Harrison Ford în Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark a fost adjudecată cu 393.600 de lire (443.000 de euro), depăşind amplu preţul estimat de 300.000 de lire. Creaţia pălărierului italian Borsalino permite companiei Prop Store să stabilească un nou record. Până acum recordul era deţinut de motocicleta care a apărut în numeroase filme din seria „Batman” şi adjudecată cu 300.000 de lire (333.000 de euro) la o licitaţie precedentă. Prop Store organizează în fiecare an din 2014 licitaţii de obiecte utilizate la turnările unor filme. Compania estimează să atingă un nou record de vânzări de 3,5 milioane de lire (3,9 milioane de euro), pentru ediţia din 2018.
09:45
„Am obosit să tot fim ţinta criticilor. Pe plan intern se conturează decizia de a ne retrage din Consiliul Europei”, a reiterat Matvienko la întâlnirea cu şefa APCE la Sankt-Petersburg. Rusia negociază de mai mulţi ani cu structurile Consiliului Europei cu privire la restabilirea drepturilor delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, îşi explică poziţia, dar situaţia nu se mişcă din loc, a adăugat preşedinta Senatului rus. „Dacă Consiliul Europei acceptă această situaţie, dacă pentru el nu este importantă participarea Federaţiei Ruse, atunci aşa să fie. Nu are niciun sens să prelungim această pauză”, a adăugat Matvienko. În acelaşi timp, preşedinta Senatului rus a afirmat că Moscova pune sub semnul întrebării legitimitatea unui număr de decizii ale Adunării Parlamentare şi îşi pierde interesul de a colabora cu APCE. Celor 18 deputaţi care reprezintă la APCE Federaţia Rusă li s-a ridicat dreptul de vot în aprilie 2014, ca sancţiune după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova. De atunci, Rusia şi-a suspendat temporar activitatea şi plata contribuţiei la Consiliul Europei până la 'restabilirea totală în drepturi a delegaţiei sale'. 
09:30
Din start, renunţăm la ecranul OLED cu rată de contrast „infinit” în favoarea unei soluţii LCD, ce-i drept de bună calitate. Odată cu ecranul OLED pierdem şi tehnologia 3D Touch, despre care oricum majoritatea utilizatorilor de iPhone habar nu au că există, scrie Go4it.  Un alt compromis pentru iPhone XR este conectivitatea LTE. Aceasta este prezentă, dar foloseşte hardware împrumutat de la modelul iPhone X lansat anul trecut şi nu modemul gigabit-class LTE cu 4×4 MIMO. Concret, vitezele de transfer pot atinge un nivel teoretic de 600 Mbps, suficient însă pentru majoritatea situaţiilor. Probabil, dacă tendinţa se păstrează, modelul iPhone XR 2019 va prelua platforma hardware folosită cu actuala serie iPhone XS, oferind utilizatorilor performanţele modelului flagship de anul acesta la un preţ mai atractiv. Potrivit estimărilor făcute de specialişti în domeniu, iPhone XR va reprezenta cea mai mare parte a vânzărilor pentru seria iPhone de anul acesta, preţul redus având o importanţă mai mare în luarea unei decizii de cumpărare decât prezenţa celor mai avansate tehnologii Apple.  
09:15
Potrivit CALM, directorul executiv al Congresului, Viorel Furdui a avut luni o întrevedere cu președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR), Dan Nuțiu. Modalitățile de dezvoltare a localităților prin intermediul investițiilor românești, dar și a celor europene au fost printre subiectele abordate în timpul întrevederii. Totodată, Dan Nuțiu l-a informat pe Viorel Furdui despre intenția unei companii de confecții și tricotaje de a cumpăra, construi sau închiria o hală care să asigure între 500 și 700 de locuri de muncă în unul dintre orașele Republicii Moldova.  Ca urmare a unor analize făcute, președintele executiv al AIR a specificat care sunt orașele ce ar întruni condițiile stabilite de investitor, dar nu a exclus din calcul nici alte localități urbane. Potrivit directorului executiv al CALM, este important că acest investitor a luat decizia să vină în Republica Moldova și să creeze noi locuri de muncă. „Există toată deschiderea din partea APL-urilor noastre pentru investitori, deoarece toți sunt conștienți de faptul că doar cu ajutorul investițiilor din țară și de peste hotare putem contribui la dezvoltarea localităților noastre.”  
08:45
„În cazul unei coaliții Pro-Moldova, ar putea exista o candidatură neutră, iar partidul de guvernământ va încerca să prezinte această candidatură ca fiind una neutră. Totodată, expertul susține că este prematur să se vorbească despre anumite coaliții postelectorale, a afirmat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. Mihai Popșoi, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, este de părere că în calitate de program minim există mari șanse ca Silvia Radu să candideze pe circumscripție uninominală, probabil la Chișinău. În ceea ce privește un oarecare program maxim, este verosimilă această ipoteză că Silvia Radu ar putea fi numită prim-ministru într-o eventuală coaliție PDM-PSRM.  „Cunoaștem că apropierea ei de PDM este incontestabilă, dar mai cunoaștem că este în relație foarte bună și cu președintele Dodon chiar dacă acum președintele nu vrea să semneze decretul de numire a acesteia în funcția de ministru al sănătății”, a declarat Mihai Popșoi. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, nu a exclus această ipoteză, deși funcția de premier este una politică, iar Silvia Radu la moment este apolitică și niciodată nu a făcut parte din PDM.  „Dar dacă pe viitor cei care vor crea coaliția și vor considera că ea este un bun manager și dacă va exista un acord între ei, de ce nu? Nu exclud. Poate fi și o altă persoană, poate fi și ea (n.r. Silvia Radu)”, a menționat Vitalie Gamurari.
08:30
Până a ajunge în ultimul act, Anastasia a trecut lejer de nemțoaica Debora Lawnitzak, ucraineanca Tetiana Rizhko, chinezoaica Xiuyun Chen și kazaha Yekaterina Firstova. În finală, ea a dispus de japoneza Sae Nanjo, cu 5-4. În acest an, Anastasia Nichita a cucerit aurul și la Europenele de tineret de la Roma.
08:15
  Evenimente 1327: Regele englez Eduard al II-lea, care a renunțat la tron în ianuarie, este ucis în închisoare, în castelul Berkeley (Gloucestershire). 1538: În Moldova își începe domnia Ștefan Lăcustă, care este nepotul lui Ștefan cel Mare, și va domni 2 ani. 1792: Convenția Națională Franceză, constituită în Franța cu o zi înainte, votează pentru abolirea monarhiei. Instaurarea primei Republici Franceze. 1847: Are loc inaugurarea primei lucrări moderne de alimentare cu apă a Bucureștilor - „Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă”. 1937: A apărut pentru prima oară romanul Hobbitul de J. R. R. Tolkien. 1938: Uraganul New England lovește nord-estul Long Island din New York. 682-800 de oameni sunt uciși, mai mult de 57.000 de case sunt avariate sau distruse. Prejudiciul este estimat la 306 milioane de dolari SUA. 1939: Primul ministru român Armand Călinescu este asasinat de membrii Gărzii de Fier. 1964: Malta devine independentă față de Regatul Unit. 1971: Bahrain, Bhutan și Qatar se alătură ONU. 1976: Seychelles se alătură ONU. 1983: Telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X în greutate de 800 de grame a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume. 1990: Tribunalul Militar Teritorial București l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare, 10 ani de interdicție a unor drepturi și degradare militară. În noiembrie 1992 a rămas în picioare doar acuzația de port ilegal de armă, pentru care a primit 5 ani de detenție și a fost pus în libertate condiționată pe motive medicale. 1999: Taiwanul este zguduit de un cutremur major. Aproximativ 2.400 de persoane sunt ucise. Nașteri 1411: Richard Plantagenet, Duce de York (d. 1493) 1415: Frederic al III-lea, Împărat Roman (d. 1493) 1452: Girolamo Savonarola, teolog și politician italian (d. 1498) 1640: Filip I, Duce de Orléans, fratele regelui Ludovic al XIV-lea al Franței (d. 1701) 1756: John Loudon MacAdam, constructor de străzi (d. 1836) 1791: István Széchenyi, reformist maghiar (d. 1860) 1792: Johann Peter Eckermann, poet și memorialist german, secretarul particular al lui Goethe (d. 1854) 1819: Louise Marie Thérèse d'Artois, soția lui Carol al III-lea, Duce de Parma (d. 1864) 1840: Murat al V-lea, sultan otoman (d. 1904) 1842: Abd-ul-Hamid al II-lea, sultan otoman (d. 1918) 1853: Heike Kamerlingh Onnes, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1926) 1864: Elena Văcărescu, scriitoare și traducătoare franceză de origine română (d. 1947) 1866: H.G. Wells, scriitor și jurnalist britanic (d. 1946) 1866: Charles Nicolle, medic și bacteriolog francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1936) 1873: Papa Jack Laine, muzician american (jazz) (d. 1966) 1874: Gustav Holst, compozitor britanic (d. 1934) 1875: Henric Stanielevici, critic literar și estetician (d. 1951) 1912: Chuck Jones, animator american (d. 2002) 1926: Donald Arthur Glaser, fizician și neurobiolog american 1929: Sándor Kocsis, fotbalist și antrenor de fotbal maghiar (d. 1979) 1931: Larry Hagman, actor american 1931: Dem Rădulescu, actor român (d. 2000) 1934: Leonard Cohen, cantautor canadian 1935: Henry Gibson, actor american 1944: Fannie Flagg, actriță, romancieră americană 1945: Jerry Bruckheimer, producător american 1946: Moritz Leuenberger, membru al Consiliului Federal Elvețian 1947: Stephen King, scriitor american 1947: Marsha Norman, dramaturg american 1947: Don Felder, chitarist american (Eagles) 1949: Artis Gilmore, jucător de baschet 1950: Bill Murray, actor american 1950: Charles Clarke, politician britanic 1952: Valeriu Sterian, folkist român (d. 2000) 1954: Shinzō Abe, politician japonez, al 90-lea prim-ministru al Japoniei 1955: Ducu Bertzi, cântăreaț român 1957: Ethan Coen, regizor de filme 1959: Crin Antonescu, politician român 1967: Faith Hill, interpretă americană de muzică contry 1972: Liam Gallagher, cântăreaț englez (Oasis) Decese 19 î.Hr.: Virgilius (Publius Vergilius Maro), poet roman 454: Flavius Aetius (n. 396), general roman, Imperiul Roman de Apus 687: Papa Conon (n. 630) 1235: Andrei al II-lea al Ungariei (n. 1175) 1327: Regele Eduard al II-lea al Angliei (n. 1284) 1558: Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui și al Siciliei (n. 1500) 1576: Girolamo Cardano, medic și matematician italian (n. 1501) 1832: Walter Scott, scriitor scoțian (n. 1771) 1875: Prințesa Alexandra a Bavariei (n. 1826) 1897: Wilhelm Wattenbach, istoric german (n. 1819) 1939: Armand Călinescu, prim ministru al României (asasinat) (n. 1893) 1954: Kokichi Mikimoto, inventator japonez (n. 1858) 1957: Regele Haakon al VII-lea al Norvegiei (n. 1872) 1860: Arthur Schopenhauer, filozof german (n. 1788) 1961: Claudia Millian, poetă, soția poetului Ion Minulescu (n. 1887) 1971: Bernardo Houssay, medic, biolog si fiziolog argentinian, (Premiul Nobel pentru Medicină) în 1947 (n. 1887) 1974: Jacqueline Susann, scriitoare americană (n. 1918) 1974: Walter Brennan, actor american (n. 1894) 1987: Jaco Pastorius, basist (ch. bas) american de jazz (n. 1951) 1992: Ion Băieșu, prozator dramaturg, autor de schițe și foiletoane umoristice (n. 1933) 1995: Rudy Perpich, politician croato-american (n. 1928) 1998: Florence Griffith Joyner, sportivă americană (n. 1959) 2002: Robert L. Forward, scriitor american (n. 1932) Sărbători Ziua Internațională a Păcii Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (Biserica Romano-Catolică)  
08:15
  BERBEC Berbecii vor pune mâna azi pe ceva extrem de folositor. Singurul aspect negativ este că respectiva achiziție va fi foarte scumpă. Astfel, trebuie să vă reduceți bugetul, iar primele lucruri la care puteți renunța sunt activitățile de relaxare. Puteți să vă mulțumiți cu o seară de vineri petrecută acasă, nu la un restaurant sau într-un bar. Invitați-vă prietenii la o petrecere și va fi un succes răsunător. TAUR Taurii se simt leneși astăzi. Weekend-ul nu a început încă, deci trebuie să vă motivați. Pe plan profesional, s-ar putea ridica o problemă ambiguă și trebuie să fiți pregătiți pentru a găsi o soluție. Astăzi aveți parte și de un moment plin de fericire. Poate veți primi un cadou de la persoana iubită sau o promovare la locul de muncă. GEMENI Gemenii trebuie să-și acorde o pauză astăzi. Dacă veți continua să acumulați multe informații, există riscul să întâmpinați probleme. Dacă vă veți obosi creierul astăzi, puteți să cădeți într-un dezechilibru emoțional. Încercați să comunicați cu copiii, ei au un mod optimist de a vedea lucrurile. Dacă un copil vă invită în parc, mergeți cu el. Singurul lucru de care aveți nevoie astăzi este o distracție inocentă. RAC Racii își părăsesc zona de confort astăzi. Sunt deciși să-și demonstreze că sunt puternici din punct de vedere psihic și că renunțarea la obiceiurile rele nu este o problemă. Totuși, trebuie să o luați pas cu pas. Ar fi bine să procedați la fel în tot ceea ce faceți. Dacă plănuiți o schimbare importantă în carieră sau în viața personală, nu acționați chiar acum, ținând cont de circumstanțe. LEU Leii primesc astăzi un premiu spectaculos. Nu va fi o recompensă tangibilă. Poate că vă veți atinge scopul, poate veți începe o nouă relație. Poate veți întâlni un nou prieten care vă amuză. Fiți atenți în problemele financiare. Nu aceptați oferte ce par îndoielnice, mai ales cele primite de la străini. Evitați cheltuielile nesăbuite sau iraționale. FECIOARĂ Fecioara este logică și rațională azi, nu este interesată de romantism sau creativitate. Fiți atenți, pentru că modul în care priviți lucrurile azi v-ar putea afecta partenerul sau o persoană care vrea să vă devină partener. În general, ziua va fi una relaxată. Veți fi surprins de o achiziție neașteptată sau de o nouă cunoștință. BALANȚĂ Balantele vor duce adevărate bătălii de principii cu şefii lor, care vor încerca să le impună noi condiţii de lucru. Disputa se va încheia în favoarea nativilor Balanţă, dacă vor reuşi să vă mențină calmul. Pe seară, este recomandat să fiţi atenţi la lucrurile mici. Faceți puțină curățenie, analizați-vă dulapul și gândiți-vă la ceea ce puteți schimba în casă pentru un plus de confort! SCORPION Scorpionii vor da dovadă de înţelepciune, însă trebuie să aibă grijă cui dau sfaturi. Există riscul ca unele persoane să îi învinovăţească pe nativii Scorpion pentru necazurile lor. Pe plan sentimental, relaţia cu persoana iubită poate linişti şi cele mai tulburi ape. Veți fi deosebit de fericit dacă vă petreceți ziua împreună cu jumătatea sa la un film sau chiar la o cină romantică pregătită acasă.  SĂGETĂTOR Compromisul este cuvântul cheie pentru Săgetători. După o conversație cu partenerul lor, vor stabili noi obiective pentru viitorul lor împreună, chiar dacă acest lucru nu le surâde în totalitate. Este recomandat să vă evaluaţi îndeaproape prieteniile legate din senin, în ultima perioadă, dat fiind faptul că unele dintre noile cunoştinţe ar putea fi un concurent pentru inima voastră. CAPRICORN Capricornul este consumat de o oarecare nostalgie astăzi, dar nu este neapărat un lucru benefic. Încercaţi să vă concentraţi atenţia în altă direcţie. De exemplu, petreceţi timp alături de o persoană dragă, încercaţi un nou hobby, faceţi o plimbare, mergeţi la un film sau porniţi o afacere cu obiecte făcute de mână. Seara, exista probabilitatea crescută ca anumite persoane speciale să vă facă o vizită neaşteptată. Printre ele, se va afla o persoană care vă atrage destul de mult. Dacă sunteţi singuri, fiţi comunicativi. Sunt şanse ca această discuţie să meargă într-o direcţie romantică. VĂRSĂTOR Vărsătorii sunt sfătuiţi să se relaxeze astăzi, după toată energia consumată la serviciu. Nu are rost să vă petreceţi seara rezolvând probleme casnice, veţi fi obosiţi şi cel mai bine ar fi să petreceți timpul liber în compania celor dragi. Acest lucru vă va oferi o mare de zâmbete și un ocean de emoții pozitive. Singura restricție de astăzi este alcoolul și alimentele "grele", altfel riscaţi anumite probleme de sănătate. PEȘTI Peştii dau dovadă de înţelepciune astăzi şi analizează în ansamblu fiecare detaliu din viaţa lor. Dacă aţi luat decizia de a porni o nouă poveste de dragoste alături de o persoană specială, înseamnă că aveţi destulă încredere şi sunteţi pregătiţi pentru a face acest pas. El/ea vă va câştiga inima, iar această relaţie amoroasă poate dura chiar toată viaţa. Nu vă grăbiţi însă, fiecare început este presărat cu mult entuziasm. Lăsaţi timpul să treacă şi veţi înţelege dacă merită sau nu să mergeţi mai departe.  
Acum 24 ore
00:30
Un posibil raspuns la toate aceste curiozitati le-ai putea afla daca analizezi caracteristicile zodiei copilului tau. Temperamentul si comportamentul sau fata de cei din jur, in functie de zodie, ii poate influenta in mod decisiv si cariera. Iata,deci, care este meseria spre care s-ar putea indrepta, cu incredere, copilul tau, in functie de zodie: Berbec Personalitate: Berbecutul tau este dinamic, foarte sociabil, curajos si intotdeauna cel care da startul tuturor sotiilor si nazbatiilor in grupul sau de prieteni. Crede cu tarie in tot ceea ce intreprinde si este foarte sigur ca ceea ce spune el este foarte corect incat nu accepta si sfaturi ori pareri din partea celorlalti copii de joaca. Iubeste sportul, este creativ, competitiv, motiv pentru care va izbuti in orice meserie. Meserii ideale: mecanic, chirurg, stomatolog, pompier, ofiter, politist, detectiv, cascador, pilot, salvamontist, avocat, lider politic sau sindicalist. De asemenea, ar fi foarte potrivit pentru un job in vanzari, in publicitate si PR. Taur Personalitate: Dintr-un grup de copii, vei recunoaste de la distanta un tauras. El este cel care analizeaza intotdeauna situatia inainte de a se angaja intr-o activitate, chiar si intr-un simplu joc. Nu ii place sa riste asa ca nu vei avea probleme cu el ca se va catara in copaci sau ca va fugi de langa tine atunci cand sunteti in parc. In schimb, inca de mic are un evident talent oratoric, ii place sa povesteasca si sa vorbeasca ore intregi atat cu copii de varsta lui, cat si cu oameni mai mari pe care, cu siguranta, ii va surprinde prin inteligenta sa de a folosi cuvintele. Ii place sa stea in natura, sa faca lucruri practice, ai putea spune ca este un „copil mare”. Meserii ideale: economist, contabil, biolog, horticultor, inginer in productia de ingrasaminte, matematician, constructor, arhitect, designer, sculptor, medic sau stomatolog, politician. Gemeni Personalitate: Copilul din zodia gemeni este extrem de dinamic, nu sta o clipa intr-un loc, este foarte comunicativ, curios, dar si foarte inteligent. Are tendinta de a face mai multe lucruri deodata asa ca sa nu fii uimita daca in timp ce coloreaza, se uita foarte atent si la televizor sau daca invata o poezie, mananca simultan. Este un copil care actioneaza intotdeauna spontan, fiind si foarte inventiv. Desi ii place sa alerge, sa faca diverse activitati care il solicita, nu este foarte rezistent pe termen lung, asa ca nu il lasa sa se agite foarte tare pentru ca va fi foarte obosit. De asemenea, are un simt estetic si creativ ce te va uimi permanent. Ii place foarte mult sa citeasca, sa se documenteze continuu. Meserii ideale: traducator, scriitor, editor, profesor, agent de publicitate, lucrator in departamentul de relatii cu publicul, comerciant, om de stiinta, avocat, muzician, actor, acrobat, tenismen, gimnast. Rac Personalitate: Nelinistit, sensibil, intuitiv, foarte vulnerabil, dar deosebit de ambitios, si tenace… il recunosti? El este: copilul rac. Trebuie sa fii foarte atenta cu el deoarece are nevoie permanenta de dovezi de dragoste, de securitate, de impulsuri pentru a invinge timiditatea. In ciuda emotivitatii sale, racusorul va fi intotdeauna inconjurat de un grup destul de mare de copii de varste apropiate pentru ca stie sa povesteasca, dar si sa-i asculte pe ceilalti si este un interlocutor agreabil. Nu o sa il vezi niciodata certandu-se cu vreun alt copil de la gradinita ori de la scoala pentru ca este o fire pasnica, caruia nu-i plac rivalitatile si competitiile ba, mai mult, este foarte diplomat, plin de tact, stiind intotdeauna cand sa actioneze pentru ca lucrurile sa se intoarca in favoarea lui. Meserii ideale: actor, muzician, pictor, scriitor, psiholog, agent imobliar, arheolog, specialist in resurse umane, profesor, agent de asigurari sau agent bancar. Leu Personalitate: Daca piticul tau este in zodia leu, s-ar putea sa fie putin posesiv, tinzand chiar spre tiranie si vanitate in fata copiilor din grupul sau de prieteni. Chiar si asa, va fi intotdeauna inconjurat de prieteni deoarece este o persoana de incredere, loiala si pasionata de tot ceea ce face. Este un copil caruia ii poti dezvolta foarte usor latura creativa, poate avea orice talent artistic care il va aduce ,cu siguranta, pe scena, chiar si doar pe scena de la gradinita in cadrul serbarilor organizate cu ocazia diferitelor evenimente. Va fi, fara doar si poate, liderul grupului sau de prieteni pentru ca spiritul de sinteza, decizia rapida impreuna cu ambitia si curajul, il ajuta sa ajunga unde isi doreste cel mai mult. Meserii ideale: lider politic, ambasador, director, administrator, actor, cantaret sau regizor, profesor, bijutier, designer, medic sau avocat. Fecioara Personalitate: Nu vei reusi niciodata sa il convingi pe copilul fecioara sa isi imparta jucariile cu ceilalti pitici. De ce? Pentru ca poate fi, de multe ori, egoist. Cu toate acestea, nu suporta sa fie singur sau sa faca lucrurile pe cont propriu, prefera sa lucreze in echipa, sa colaboreze, sa munceasca. Este foarte talentat la desen, imortalizand, in special, animale si flori. Camera lui va fi intotdeauna foarte ordonata pentru ca are grija de cel mai mic si mai neinsemnat detaliu, tinzand chiar spre perfectionism. Meserii ideale: bibliotecar, functionar de birou, contabil, librar, ceasornicar, medic uman si veterinar, farmacist, sociolog. Balanta Personalitate: Este un copil foarte sociabil, care iubeste sa isi faca prieteni, sa iasa in aer liber, insa doar la plimbare sau la simple jocuri in parc, deoarece nu ii place efortul fizic. Vei vedea ca este foarte comod, uneori chiar delasator, lasandu-si temele pe ultima suta de metri. Fii foarte atenta la acest aspect, deoarece copilul balanta nu da niciodata randament atunci cand trebuie sa munceasca in conditii dificile. Nu va accepta niciodata sa se imbrace asa cum ii spui tu deoarece prefera sa isi arate si sa isi dezvolte eleganta, gratia si rafinamentul in materie de vestimentatie. De asemenea, sunt copii care, in limita situatiilor de viata pe care le au, detin un simt al justitiei si al echitatiei foarte bine dezvoltat, actionand cu tact in orice decizie sau problema. Meserii ideale: judecator, procuror, avocat, notar, diplomat, stilist, artist plastic, actor, cantaret, creator de moda. Scorpion Personalitate: Este un copil cu un profil interior foarte complex, deosebit de ambitios, tenace, curajos, care intreprinde orice actiune cu pasiune, avand o putere de munca extraordinara. Vei vedea ca el nu oboseste niciodata, ca imediat ce vine de la gradinita, vrea in parc, pentru ca la intoarcere sa vrea sa aranjati puzzle-ul nou cumparat. Fii foarte atenta, insa, la comportamentul lui cu alti copii deoarece poate fi si agresiv, extremist, tiranic, gelos, chiar posesiv… nu vei vedea un copil scorpion care sa vrea sa isi imparta jucariile cu ceilalti. Jocul care il atrage este spionajul, ii place foarte mult sa investigheze si sa afle, sa organizeze, sa transforme. Meserii ideale: politist, detectiv, militar, criminalist, medic chirurg, psiholog, psihiatru, om de stiinta, scafandru, magician. Sagetator Personalitate: Cine este cel mai vioi si mai plin de vitalitate copil din grupul sau de prieteni? Evident, piticul tau sagetator. Il vei vedea permanent inconjurat de foarte multi prichindei de varsta lui pentru ca se adapteaza foarte usor, fiind foarte entuziast, jovial si tonic. Daca il luati cu voi in concediu, va fi cel mai fericit pentru ca este atras de calatorii, de locuri noi, de traditii si de aventura. Nu ai observat ca de fiecare data reuseste sa te convinga sa ii cumperi jucaria noua pe care a vazut-o el in raft? De ce? Pentru ca are o mare capacitate de persuasiune, trasatura ce il va ajuta de-a lungul intregii vieti. Este si destul de certaret din cauza spiritului sau inflacarat si independent, fiind, uneori, chiar imprudent. Meserii ideale: traducator, conferentiar, profesor universitar, meserii in legatura cu turismul, transporturile internationale, agentiile de voiaj, diplomat. Capricorn Personalitate: Este un copil foarte organizat si responsabil care isi face intotdeauna temele la timp, dand dovada si de o ambitie extraordinara, nedandu-se batut pana nu rezolva toate problemele impuse de doamna invatatoare. Nu o sa il vezi niciodata ca traverseaza strada fara sa te tina de mana sau prin locuri nepermise pentru ca este foarte prudent, rabdator si disciplinat. Nu se inconjoara de prea multi prieteni deoarece ii place sa fie rezervat, uneori chiar singuratic si rece. Nu trebuie sa te ingrijorezi niciodata asupra viitorului sau deoarece este foarte serios si tinteste intotdeauna piscul. Meserii ideale: matematician, filosof, istoric, sculptor, geolog, arheolog, alpinist, preot, inginer in calculatoare, medic, contabil sau avocat. Varsator Personalitate: Este copilul care are intotdeauna ceva de spus in cadrul grupul sau de prieteni, insa de fiecare data are o placere imensa de a se contrazice si asta datorita spiritului sau cu tendinte dictatoriale. Este, insa, si foarte avangardist, original, ii place, inca de mic, sa arate bine, sa aiba idei unice, sa se faca remarcat in cadrul grupului. Are o imaginatie iesita din comun asa ca sa nu te miri daca va avea un prieten imaginar sau daca ii va fi frica de intuneric pentru ca vede monstri pe tavan. Ii place sa aiba permanent bani la el asa ca o suma fixa lunara pe care sa i-o dai, nu ii va displacea deloc. Meserii ideale: informatician, inginer genetic, astronaut, aviator, bioterapeut, parapsiholog, astrolog, sindicalist, scriitor, actor sau regizor, avocat. Pesti Personalitate: Copilul pesti va veni de foarte multe ori la tine sa iti ceara voie sa dea o jucarie unui alt copil de varsta lui pentru simplul motiv ca lui i se pare ca in acest fel celalalt va fi mai fericit. Da dovada permanent de compasiune si sensibilitate, fiind inca de la o varsta frageda, un mic filantrop. Este si foarte visator, misterios, indreptat spre arta si acte artistice, cum ar fi literatura, muzica, dansul ori pictura. Are prieteni devotati pentru ca stie foarte bine sa si-i aleaga dar, mai ales, stie cum sa si-i apropie si sa le castige increderea. Nu o sa il vezi niciodata ca se joaca cu ceva ce nu il atrage, ce nu il pasioneaza. Meserii ideale: scriitor, muzician, dansator, pictor, actor, fotograf, psiholog, medic psiholog.  
Ieri
20:15
Vineri și Sâmbătă temperaturile aerului vor fi la fel de generoase. Temperatura aerului va rămâne neschimbată. Însă, duminică, temperatura aerului va coborî simțitor. De la Nord la Sud meteorologii ne promit ploi slabe pe timp de zi și temperaturi de maxim 16 grade la Nord și 18 grade la Sud.    
18:30
„În acel moment eram într-o ședință comună delegația Comisiei de la Veneția. Au intrat angajații instituției și ne-au informat că este bombă în Parlament, am ieșit afară și după 5/10 minute ni s-a comunicat că deja nu mai este pericolul și noi am intrat înapoi și am continuat ședința. Desigur că noi împreună cu membrii comisiei am apreciat excelența autorităților care acum declară că este bombă în Parlament, iar după 10 minute ei au evaluat situația. În 5/10 minute ei spun că gata totul este ok nu este pericol de explozie. Cred că este caracteristic pentru guvernarea de astăzi”, a declarat deputatul PLDM, Grigore Cobzac. Iar, deputatul liberal Lilian Carp a scris pe facebook: „Odată cu venirea experților Comisiei de la Veneția în Parlamentul Moldav au apărut și alertele cu bombe”. Amintim că, potrivit poliției, un bărbat de 47 de ani a fost reținut, el fiind suspectat că a telefona la 112 și a anunțat că clădirea Parlamentului este minată. Apelul bărbatului a fost înregistrat la ora 14.40. Angajații Parlamentului au fost evacuați, iar geniștii au verificat zona, însă nu au depistate substanțe explozive. Peste zece minute angajații au revenit la muncă. La scurt timp bărbatul a fost reținut și estorcat la Inspectoratul de poliției Buicani pentru audieri. Acesta era în stare de ebrietate. Poliția a deschis o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o amendă de până la 42 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau până la doi ani de închisoare.
18:30
Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi totale prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015. Anul acesta, acţiunile Danske Bank au scăzut semnificativ, investitorii fiind îngrijoraţi că banca ar fi putut încălca sancţiunile SUA, ceea ce ar putea duce la amenzi de miliarde de dolari. Joi, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a declarat că va discuta în 2 octombrie cazul Danske Bank cu miniştrii de Finanţe din Danemarca, Finlanda şi Estonia. "Vreau să înţeleg mai bine ce erori s-au înregistrat, dacă e vina băncii sau dacă sunt greşeli la nivelul autorităţilor de supervizare. Voi discuta cazul şi cu reprezentanţii Autorităţii Bancare Europene (EBA)", a explicat oficialul european. Politicienii danezi au fost de acord săptămâna aceasta cu o nouă lege împotriva spălării banilor, care include creşterea amenzilor de opt ori, fiind una din cele mai dure din Europa. Danemarca este una din cele puţin corupte ţări din lume iar implicarea Danske Bank într-un scandal de spălare de bani a şocat opinia publică. "Există suspiciuni că au existat angajaţi în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienţii. O serie de foşti şi actuali angajaţi, de la subsidiara estoniană a Danske Bank şi de la nivelul grupului bancar, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Totuşi, rezultatele investigaţiei arată că preşedintele, directorul general şi Consiliul de Administraţie nu au încălcat obligaţiile lor legale", se arată în raportul Danske Bank. "Este clar că banca nu a reuşit să-şi îndeplinească responsabilităţile, ceea ce este dezamăgitor şi inacceptabil şi prezint scuzele noastre tuturor acţionarilor şi, nu în ultimul rând, clienţilor, investitorilor, angajaţilor noştri şi în general societăţii", a afirmat preşedintele Ole Andersen. Autorităţile de reglementare şi comunitatea financiară au aşteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză şi vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalităţii financiare.
18:15
Potrivit Nataliei Stati, ofițerul de presă al Direcției de poliție Chișinău, apelul bărbatului a fost înregistrat la ora 14.40. Angajații Parlamentului au fost evacuați, iar geniștii au verificat zona, însă nu au depistate substanțe explozive. Peste zece minute angajații au revenit la muncă. La scurt timp bărbatul a fost reținut și estorcat la Inspectoratul de poliției Buicani pentru audieri. Acesta era în stare de ebrietate. Poliția a deschis o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o amendă de până la 42 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau până la doi ani de închisoare.
17:45
Navigaţia pe fluviu aproape că s-a oprit, a declarat Hartmut Rhein, un oficial din Departamentul căilor navigabile din Magdeburg. Canotorii şi entuziaştii sporturilor acvatice folosesc în continuare fluviul, dar ambarcaţiuni de agrement nu mai pot fi văzute, a spus el. Traficul de mărfuri a fost sistat, iar numărul croazierelor turistice s-au redus mult. Rhein a refuzat să facă vreo previziune privind momentul în care situaţia s-ar putea schimba. La polul opus, inundaţiile grave din august 2002 au făcut ca fluviul să atingă niveluri record, iar în primăvara lui 2013 autorităţile din Magdeburg au declarat stare de urgenţă din cauza creşterii nivelului Elbei, situaţie care a impus evacuarea unor părţi din centrul oraşului. Elba izvorâşte din Munţii Karkonosze din Republica Cehă, înainte de a străbate Dresda şi Magdeburg şi a se vărsa în Marea Nordului la Hamburg
16:45
  Un camion frigorific cu aproape 300 de cadavre la bord, a fost mutat dintr-un cartier sărac în altul, din cauza plângerilor locuitorilor faţă de mirosul pe care-l emana, în contextul în care criminalitatea în Mexic a ajuns să umple morgile, relatează AFP. Procurorul regional din oraşul Guadalajara (vest) şi medicul legist-şef, confruntaţi cu acumularea cadavrelor victimelor crimelor - a căror incinerare este interzisă de lege - au găsit această soluţie în contextul unei morgi pline-ochi. După publicarea unor înregistrări video cu acest camion încărcat cu 273 de corpuri şi deupă indignarea care a urmat, ei au fost destituiţi amândoi de autorităţile locale. Procurorul regional din oraşul Guadalajara (vest) şi medicul legist-şef, confruntaţi cu acumularea cadavrelor victimelor crimelor - a căror incinerare este interzisă de lege - au găsit această soluţie în contextul unei morgi pline-ochi. După publicarea unor înregistrări video cu acest camion încărcat cu 273 de corpuri şi deupă indignarea care a urmat, ei au fost destituiţi amândoi de autorităţile locale.
16:15
UPDATE. 15:43. Alarma a fost falsă. UPDATE. 15:25. Potrivit poliției, angajații au fost evacuați din cauza unei amenințări cu bombă. Mai exact la orele 14, un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că clădirea Parlamentului este minată. Toate serviciile speciale s-au deplasat la fața locului, clădire a fost împrejmuită, iar Bombteh verifică clădirea. Poliția este la fața locului. Revenim cu detalii…
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.