Răzbunare dură la Vulcănești

RTR Moldova, 7 decembrie 2017 13:10

Răzbunare dură la Vulcănești Un caz ieșit din comun s-a produs la Vulcănești. Dornic de popularitate și arzând probabil de dorința de a se lăuda semenilor săi cu prima cucerire sexuală, un adolescent a fotografiat o minoră cu pielea goală, iar pozele le-a postat pe o rețea de socializare. Despre acest lucru ne-a informat un cititor al site-ului nostru care ne-a și expediat pozele respective de pe rețelele de socializare. Tatăl tinerii a aflat despre acest caz, s-a îmbătat a luat arma de vânătoare care o deținea legal și l-a găsit pe băiatul dornic de popularitate. Ce a urmat a fost dea dreptul șocant. Fiind sub influența alcoolului și a nervilor, tatăl fetei l-a urcat pe adolescent în mașină, l-a dus la o margine de sat și sub amenințarea cu arma că îl împușcă, a forțat adolescentul să se dezbrăce cu pielea goală și l-a fotografiat. După care, bărbatul a pus toate pozele pe mai multe rețele de socializare. Contactat de reporterii noștri, șeful adjunc al IGP, Gheorghe Cavcaliuc ne-a comunicat că Poliția s-a seisat deja pe acest caz și au pornit o cauză penală. “„Vă aduc la cunoștință că pe marginea acestui caz a fost itentată deja o cauză penală. Este regretabil atât gestul minorului, cât și reacția ieșită din comun a tatălui fetei. Ca și părinte a doi copii, încerc să înțeleg starea emoțională a bărbatului. Dar totuși amenințarea cu arma a acestui minor și maltratarea lui psihologică nu poate fi justificată sub nici o formă. În baza probelor acumulate, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și administrarea probelor, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore.”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc. Pe parcursul zilei vom reveni cu noi amănunte despre acest caz. Sursă: telegraph.md Record Răzbunare dură la Vulcănești apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Mai mult de 2 zile în urmă
08:50
Paradox meteorologic: La noi plouă, iar în nord e caniculă. Care este explicaţia Am trecut de jumătatea verii şi vremea continuă să fie instabilă, cu ploi mai multe decât este normal şi cu temperaturi ponderate. Vremea este ieşită din comun nu doar la noi, ci şi în mare parte a Europei. Și în timp ce noi şi vecinii noștri ne confruntăm cu vremea instabilă, în nordul continentului sunt avertizări de arşiţă. Iată care este explicația, potrivit digi24.ro. La noi, ultima decadă a lunii iulie va începe tot cu vreme instabilă. Joi la ora 14:00, ploile erau cantonate în jumătatea de est a țării și erau sub cod galben mai multe localități, fiind și risc de inundații. În zilele următoare meteorologii se așteaptă să persiste acest risc, mai ales că în ultima vreme a plouat mai mult decât ar fi fost normal. Vremea va rămâne instabilă și ploile se vor muta, practic, de la o regiune la alta. Vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și chiar grindină în majoritatea teritoriului. Cantitățile cele mai mari de apă vor fi la deal și la munte. Pragul de caniculă, de 35 de grade, nu se va atinge în România nici în zilele următoare, deși suntem în luna denumită popular «Cuptor». Maximele vor atinge 32-33 de grade și doar în Lunca Dunării. Distribuția maselor de aer, la nivelul înregii emisfere nordice, este cea care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în acest moment pe continentul european și nu numai, spune meteorologul Simona Căpșună. În Asia este cantonată o masă de aer foarte stabilă, un centru baric de presiune ridicată, un anticiclon, cum îi spun meteorologii. Acesta are o rotație în sensul acelor de ceasornic și ajută temperaturile foarte ridicate de la latitudini medii să urce către regiunile nordice, aproape de Cercul Polar. În egală măsură, un alt centru baric de presiune ridicată se află în Oceanul Atlantic, iar cele două forțează practic toate furtunile care se formează în Marea Mediterană să rămână blocate și să influențeze țările din aceste zone. Or, este ceva complet neobișnuit, pentru că țările mediteraneene se află practic în jumătatea uscată a anului, dar au parte de foarte multe precipitații, la fel ca la noi. Din acest motiv avem o vreme complet anormală, cu temperaturi ridicate pe partea de nord a continentului (peste 30 de grade Celsius), în timp ce în sud sunt foarte multe ploi. Această situație va persista și în zilele următoare. Un fenomen similar s-a petrecut și la sfârșitul lunii iunie, cu recorduri de temperatură în Marea Britanie, dar și situația specială a aisbergului de 6 km pătrați care s-a desprins din partea de vest a Groenlandei. E o situație care reflectă și schimbarea climatică, spune Simona Căpșună. Sursă: digi24.ro Record Paradox meteorologic: La noi plouă, iar în nord e caniculă. Care este explicaţia apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:40
Apple a prezentat noul model de laptop. Ce preț are acesta   Apple a prezentat laptop-urile actualizate MacBook Pro, pe care corporația le-a numit cele mai puternice și mai rapide din toate vreodată produse. Prețul acestora pornește de la 1799 de dolari pentru un model de 13-inch și 2399 de dolari pentru cel de 15-inch. Despre aceasta se menționează într-un comunicat Apple. Noile notebook-uri au procesor Intel Core de a opta generație, cu șase nuclee pentru un model cu o dimensiune de ecran de 15 inci și cu patru nuclee — pentru 13 inci. La laptop-uri, de asemenea, este instalat SSD-drive cu o capacitate de până la 4 și 2 Tb respectiv. Computerele sunt echipate cu un display True Tone și cea mai silențioasă tastatură din lume de generația a treia. De asemenea, în premieră a fost introdusă opțiunea Hey Siri pentru MacBook Pro. Performanța noilor MacBook Pro, conform datelor Apple, a crescut cu 50-70% comparativ cu modelele anterioare. Vice-președintele Apple de marketing internațional Philip Schiller a numit noul dispozitiv drept „cel mai bun laptop pentru utilizatorii profesioniști”. La sfârșitul lunii iunie, Apple a introdus o nouă versiune a sistemului său de operare mobil iOS.   Sursă: tv8.md Record Apple a prezentat noul model de laptop. Ce preț are acesta apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:30
Grădinița de copii din satul Hârbovăț a devenit într-un an de zile o grădiniță model de eficiență energetică Grădinița de copii din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi a devenit o grădiniță model de eficiență energetică. Începând cu anul 2017, aici s-au termoizolat pereții externi ai blocului, s-au schimbat geamurile și ușile și a fost instalat un Sistemul Solar de Preparare a Apei Calde.   Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, lucrările de sporire a eficienței energetice în instituție au fost efectuate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională pentru care Guvernul a alocat 4,5 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Lucrările au demarat în luna iunie 2017, iar pe parcurs autoritățile publice locale împreună cu antreprenorul și administrația grădiniței au avut o cooperare eficientă ceea ce a permis executarea în termen a lucrărilor. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a declarat, la ceremonia de inaugurare a grădiniței, că una dintre prioritățile politicii de dezvoltare regională este de a spori eficiența energetică în clădirile publice. «Prin acest proiect ne-am propus să îmbunătățim accesul la servicii și utilități publice de calitate pentru oamenii din sat, să îmbunătățim  condițiile de muncă pentru angajații din instituție, iar pentru cei care frecventează grădinița să creăm condiții mai bune pentru o ședere plăcută. Sper foarte mult să avem durabilitate în proiect, pentru că toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă», a menționat ministrul Liviu Volconovici. Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în prezent, din mijloacele financiare ale Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, sunt efectuate lucrări de sporire a eficienței energetice la școala internat sportivă din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, blocul chirurgical al spitalului raional Orhei, Centrele de sănătate din raionul Drochia, Edineț, Șoldănești și spitalul raional Cantemir.     Sursă: realitatea.md Record Grădinița de copii din satul Hârbovăț a devenit într-un an de zile o grădiniță model de eficiență energetică apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:20
În doar cinci luni, ABT Sportsline a vândut toate cele 50 de exemplare RS4-R Atelierul german de tuning ABT Sportsline a prezentat în acest an la Salonul Auto de la Geneva o ediţie limitată a break-ului Audi RS4 şi acum câteva ore a anunţat că stocul a fost deja epuizat. Maşina numită ABT RS4-R s-a vândut ca pâinea caldă în mai puţin de cinci luni de zile, transmite AutoBlog.md. Maşina modificată are aplicat o nouă generaţie a kitului ABT Power, care include o unitate electronică de control resetată, un radiator cu apă suplimentar, un nou eşapament sport cu două terminaţii duble care au un diametru de 102 mm fiecare şi sunt acoperite cu fibră de carbon, alături de o pompă de circulaţie ABT. Drept rezultat, automobilul cu motor V6 bi-turbo de 2.9 litri nu mai produce 450 de CP şi 600 Nm, ci 530 de CP şi 690 Nm de cuplu. Timpul de acceleraţie 0-100 de km/h a scăzut de la 4.1 la 3.8 secunde, însă unii jurnalişti au obţinut la teste chiar un timp de 3.4 secunde. Viteza maximă a crescut de la 250 la 280 de km/h. La capitolul tehnic mai vine un set de bare anti ruliu produse de ABT.   Preţul de start în Germania al unui Audi RS4 Avant obişnuit este de 79.800 de euro. L-a solicitare, reprezentanţii atelierului ne-au comunicat că pentru clienţii interesaţi s-a pus la dispoziţie atât pachetul de modificări pentru aplicare pe o maşină existentă, cât şi un automobil gata făcut. În primul caz s-au cerut în schimb 29.900 de euro, alături de alte 3.200 de euro pentru lucrările de instalare. Iar dacă un client a optat pentru o maşină cu toate modificările incluse (majoritatea din cei 50 au făcut asta) atunci a achitat minim 113.790 de euro! Lista de dotări opţionale cuprinde: lame frontale din carbon pe bara de protecţie – 1.190 + 70 de euro pentru instalare, prize de aer pe aripile faţă laterale – 715 euro + 220 de euro dacă se doresc vopsite pentru a imita fibra de carbon şi plus 390 de euro pentru instalare, suspensie cu gardă la sol ajustabilă – 2.390 de euro + 795 de euro pentru instalare, carcase din fibră de carbon pentru spătarul scaunelor – 2.665 + 125 de euro, carcase din fibră de carbon pentru partea inferioară a scaunelor – 990 + 187 de euro, volan personalizat cu fibră de carbon şi piele – 1.790 + 125 de euro, planşă de bord cu inserţii din fibră de carbon – 990 + 62.50 euro pentru instalare. Sursă: autoblog.md Record În doar cinci luni, ABT Sportsline a vândut toate cele 50 de exemplare RS4-R apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:00
Conectivitate, viteză și călătorie: cum și când 5G ne va afecta viața Indiferent de faptul dacă ați auzit sau nu până acum despre 5G, aceasta va intra cu pași rapizi în viața noastră. Uniunea Europeană intenționează să o extindă în întregul spațiu european până în 2025, iar încercările în unele orașe au început deja, confom Euronews. Unii estimează că rețelele 5G ar putea furniza date de până la 1.000 de ori mai repede decât 4G și ar putea face realitate filmarile live de înaltă calitate, precum și transportul autonom. „G” înseamnă „generație”, iar 5G reprezintă a cincea generație de tehnologii mobile fără fir. Cu 5G, filmările video live HD și transferurile de fișiere sunt setate să devină mult, mult mai rapide, cu descărcări de 10 gigabiți pe secundă. „Există multe discuții despre 5G care va permite conducerea autonomă, dar există, de asemenea, aplicații potențiale în domeniul asistenței medicale: intervenții chirurgicale de la distanță, consultări la distanță. Și mai presus de toate, cu 5G, oamenii își pot desfășura activitățile (online) oriunde s-ar afla – nu este nevoie să se afle într-o anumită locație – și aceasta este o schimbare masivă” spune directorul OneWeb, Eric Beranger. De asemenea, călătoria autonomă va fi posibilă numai prin tehnologia wireless de generație următoare, datorită capacității sale de a transfera cât mai curând și rapid cantități masive de date: 5G ar permite vehiculelor autopropulsate să comunice mai eficient și să le ofere posibilitatea de a reacționa instantaneu la probleme fizice cum ar fi obstacolele, accidentele fiind mai puțin probabile. Afirmațiile că telefoanele mobile emit niveluri dăunătoare de radiație rămân, deci nu ar trebui să surprindă pe nimeni că au fost ridicate întrebări cu privire la impactul pe care tehnologia 5G ar putea avea asupra sănătății noastre. Cercetătorii au sugerat că undele milimetrice pot fi absorbite de straturile superioare ale pielii umane și pot interfera cu celulele din organism. Dar Antonio Franchi, care conduce inițiativa 5G a Agenției Spațiale Europene, crede că oamenii nu au de ce să se teamă. „Nu există riscuri pentru sănătate”, spune Franchi. „Cred că tehnologia este foarte sigură”. Sursă: tv8.md Record Conectivitate, viteză și călătorie: cum și când 5G ne va afecta viața apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
19 iulie 2018
17:00
Legislativul a înăsprit pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate Șoferii ce vor conduce în stare de ebrietate vor fi sancționați cu amendă de până la 25 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de până la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce autovehiculele pe un termen de la 6 luni la 1 an. Parlamentul a adoptat astăzi, în lectură finală, mai multe modificări legislative privind înăsprirea pedepsei pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate, transmite MOLDPRES. Potrivit documentului, în Codul contravențional va fi introdus un articol nou privind ridicarea provizorie a permisului de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze demersul agentului constatator, în cel mult trei zile, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului. Termenul în care va fi ridicat permisul de conducere a șoferului se va include în termenul de executare a sancțiunii. La fel, se propune completarea Codului penal cu un articol nou – privarea sau anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Acesta constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată, la fel, de instanţa de judecată, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere. Totodată, dacă există temeiuri de a presupune că șoferul se află în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, persoana va fi înlăturată de la conducere. În aceste cazuri, conducătorul auto este obligat să accepte testarea alcoolscopică, examenul medical și prelevarea de sânge. De asemenea, în cazul în care șoferul a fost prins beat la volan, automobilul acestuia va fi dus la staţia de parcare specială sau la cea mai apropiată subdiviziune de poliţie. La fel, șoferii depistați în stare de ebrietate la volan și cei care au fost privaţi, prin hotărârea instanţei, de dreptul de a conduce vor fi obligaţi să frecventeze un program antialcoolic şi antidrog. Sursă: moldpres.md Record Legislativul a înăsprit pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:00
Expert: Nivelul democrației în R. Moldova scade constant Pe parcursul anului 2018, în Republica Moldova, nivelul democraţiei scade constant, consideră politologul, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victoria Bucătaru. Potrivit agenţiei Infotag, ea a menţionat într-un studiu pentru centrul analitic «Prisma ucraineană» că «ţara nu a respectat drepturile fundamentale ale omului şi a încălcat principiile statului de drept». Potrivit ei, după patru ani de la semnarea Acordului de Asociere, «Moldova rezumă rezultatele dezamăgitoare: reforme sistematice nu sunt implementate, iar partenerii în permanenţă îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din ţară». «Decizia Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău, nu doar că a confirmat absenţa unui sistem judiciar transparent şi independent, dar şi a întărit percepţia Republicii Moldova ca ţară în care interesele personale determină politica statului», a menţionat expertul. Ea a amintit că «agenda internă a ţării se axează pe alegerile primarului de Chişinău, pe care le-a câştigat liderul partidului «Platforma DA», Andrei Năstase, dar, deocamdată el nu îşi poate îndeplini atribuţiile». «Nerecunoaşterea alegerilor la Chişinău a atras atenţia comunităţii internaţionale: reprezentanţii comunităţii mondiale au considerat un astfel de pas drept o încălcare a principiilor de bază ale statului de drept. Iar, după câteva «avertismente» diplomatice, UE a respectat promisiunile şi a îngheţat prima tranşă de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova», a spus Bucătaru. Expertul a menţionat că, din punct de vedere politic, «istoria de succes» a Moldovei a eşuat în cadrul «Parteneriatului Estic». «În pofida progreselor înregistrate în reforma normelor juridice, rămân multe de făcut. Este necesar de a întreprinde măsuri pentru a depăşi corupţia de vârf, a recupera statutul după frauda bancară şi furtul miliardului şi a implementa reforma sistemului judiciar», a concluzionat expertul. Sursă: infotag.md Record Expert: Nivelul democrației în R. Moldova scade constant apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:50
Detalii despre cumplitul accident de lângă Leuşeni. Martorii povestesc cum s-a întâmplat Patru persoane, un adult şi trei copii, au murit, iar alte patru au ajuns la spital în urma unui grav accident. Cele opt victime se aflau într-o căruţă, care a fost spulberată de un şofer grăbit. Tragedia s-a produs aseară în apropiere de vama Leuşeni. «Tamponarea a avut loc laterală până a finaliza manevra de trecere a intersecţiei. Impactul a fost foarte puternic. Ca rezultat a impactului 4 persoane au decedat dintre acestea patru trei sunt minori una este matură. Celelalte patru persoane au fost transportate la spitalul raional», a declarat Alexandru Mustaţă, procuror. În accident au murit o tânără de 25 de ani, fiica sa de cinci ani şi doi băieţi de 4 şi 16 ani. Cele patru persoane internate, doi bărbaţi şi două femei, au vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani. «Câţiva metri de mine s-a întâmplat. Prima eu din căruţă am zburat, maşina a continuat să ducă mai departe căruţa. Erau în drum împrăştiaţi toţi şi copii şi toţi. O fata care are tot doi copii tot erau cu noi. Piciorul ei era rupt în trei locuri», a declarat una dintre victimele accidentului. Şoferul maşinii şi pasagerul lui au scăpat nevătămaţi. Conducătorul auto în vârstă de 34 de ani a fost reţinut pentru 72 de ore. Pe numele lui a fost deschis un dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 de închisoare. Sursă: publika.md Record Detalii despre cumplitul accident de lângă Leuşeni. Martorii povestesc cum s-a întâmplat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Normele cu privire la regimul juridic al administratorilor, divizarea moștenirii și protecția consumatorilor. Codul Civil va fi modernizat Dreptul privat al Republicii Moldova a fost modernizat conform tendințelor europene și internaționale. Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a votat în lectură finală, proiectul legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens. Acesta a fost susținut de 61 de deputați din cei prezenți. Potrivit autorilor, noile reglementări vor moderniza infrastructura juridică națională și o vor armoniza la cele utilizate pe plan international cu referire la statutul persoanelor, proprietate, obligații, moștenire și dreptul international privat. Astfel, va fi instituită Cartea a 4 – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc. Noua redacție a Codului Civil va include norme cu referire la protecția consumatorului prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga. O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificare multe obligații, inclusive cele din contractul de investiții în construcții. Un alt capitol nou este cel cu referire la fiducia, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică. Potrivit autorilor, pentru elaborarea noului proiect de modernizare a Codului Civil a fost creat un grup de lucru care și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe. Sursă: realitatea.md Record Normele cu privire la regimul juridic al administratorilor, divizarea moștenirii și protecția consumatorilor. Codul Civil va fi modernizat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:30
Tiraspolul a introdus din nou o taxă vamală sezonieră Exportatorii transnistreni de culturi cerealiere şi oleaginoase vor fi nevoiţi şi în acest sezon să plătească taxa vamală sezonieră la exportul acestor culturi. Potrivit agenţiei Infotag, acest lucru este prevăzut de o hotărâre a guvernului autoproclamatei RMN, care a intrat în vigoare joi. Taxa este stabilită «în mărimea diferenţei dintre preţul stabilit la data adoptării declaraţiei vamale şi valoarea mărfurilor indicată în contractul economic extern» şi va fi valabilă până la sfârşitul anului. Decizia se datorează faptului că la exportul culturilor oleaginoase şi al cerealelor sunt înregistrate tentative de a diminua valoarea acestora şi, în consecinţă, se atestă intrări insuficiente de mijloace valutare, ceea ce contribuie la apariţia disproporţiilor pe piaţa valutară» «Pentru a preveni acest lucru, se propune stabilirea taxei sezoniere de export la mărfurile al căror cost în contractul economic extern este mai mic decât valoarea medie determinată pe pieţele externe. O normă similară a funcţionat şi anul trecut. Datorită taxei, preţul de export la cereale a crescut atunci de la $60-90 la $165 per tonă, iar intrările de valută din exporturile acestora au crescut de 1,5 ori», susţin autorii de la Ministerul Dezvoltării Economice. Infotag precizează: Decizia anterioară de instituire a taxei a fost în vigoare de la 28 iulie 2017 până la 1 aprilie 2018. Aceasta se referea la grâu, orz, ovăz, porumb, soia, seminţe de floarea-soarelui, rapiţă, in, muştar. Sursă: infotag.md Record Tiraspolul a introdus din nou o taxă vamală sezonieră apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:20
Ambasadă SUA, în locul Stadionului Republican. Reacția lui Voronin Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a confirmat «poziţia negativă în ceea ce priveşte transferul terenului Stadionului Republican pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA». Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la serviciul de presă al PCRM, despre aceasta el a declarat, în ajun, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit. Oficialul a subliniat că «procesul de achiziţionare a unei noi clădiri pentru Ambasada SUA este transparent şi va fi efectuat în conformitate cu preţul pieţei». Totodată, diplomatul a asigurat că scopul SUA este de a «contribui la îmbunătăţirea vieţei oamenilor, prosperitatea şi dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova». Anterior Vladimir Voronin a declarat că nu doar Ambasada SUA poate pretinde la acest teren, dar şi orice altă reprezentanţă diplomatică. «Terenul acesta e prea gras pentru orice ambasadă. Luaţi toate ambasadele şi vedeţi cum sunt amplasate. Adică deasupra Ambasadei franceze pot să construiască o casă, astfel încât să nu vadă nici soare, nimic, dar aici să ofere un cartier enorm şi pentru ce? Sunt alte terenuri în Chişinău. Cine ca cine, dar americanii au bani să plătească pentru demolare. Aici deja nu trebuie de demolat nimic, e centrul Chişinăului, toate comunicaţiile sunt aici», a comentat la începutul lunii iunie Vladimir Voronin, calificând intenţia autorităţilor de a ceda terenul partenerilor SUA drept un gest de linguşeală. Discutând cu diplomatul american despre situaţia politică şi socio-economică din Moldova, el a calificat-o drept una alarmantă. «Statul este capturat, la putere e corupţia şi fărădelegile. În plus, un rol distructiv îl are idea susţinută de autorităţi de a se uni cu România», a spus Voronin. Potrivit lui, Partidul comuniştilor «este unica putere politică care, fiind la putere (între anii 2001-2009 — «I.»), a reuşit să demonstreze în practică cum să dezvolte ţara şi să consolideze statalitatea moldovenească, fără împrumuturi şi granturi». «Astăzi, democraţii îşi asumă atât de activ asistenţa financiară externe pentru motivul că sunt — temporari. Ei îşi dau seama că dobânzile la împrumuturile primite, inclusiv de la FMI şi Banca Mondială, nu vor fi rambursate de ei, ci datoria va cădea pe umerii următoarei puteri, aşa cum sa întâmplat în cazul PCRM în 2001», a spus el. Potrivit serviciului de presă, Vladimir Voronin, a apreciat «întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Statelor Unite, care a avut loc la Helsinki». Sursă: infotag.md Record Ambasadă SUA, în locul Stadionului Republican. Reacția lui Voronin apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:20
Vladimir Voronin, în mijlocul protestatarilor de la Parlament. Ce i-a sfătuit pe aceștia În timpul ședinței Parlamentului, Vladimir Voronin, deputatu PCRM, a ieșit în fața protestatarilor din fața Legislativului. Acesta a fost învinuit că l-a crescut pe „dânsul” — Plahontniuc, însă fostul președinte a negat acuzațiilor. Voronin le-a recomandat participanților la manifestația organizată de Comitetul Mișcării de Rezistență ACUM să i-a seama pe cine votează. „Gândiți-vă binișor la alegeri pentru cine voi votați”, a declarat deputatul PCRM. În timp ce acesta era în mulțimea de protestatari, unii dintre ei strigau „Tata Mafiei”, iar o femei din mulțime i-a spus „Opt ani de zile ați stat și l-ați educat pe dânsul”. În replică, Voronin i-a spus că nu are dreptate. În același timp, altcineva din mulțime i-a spus fostului președinte „Mata ai putere să-l dai jios pe banditu ăsta”. Precizăm că joi în fața Parlamentului a avut loc un protest în care manifestanții au cerut deputaților să îndeplinească revindecările rezoluției adoptate la protestul din 1 iulie și a rezoluției adoptate de Parlamentul European. Sursă: tv8.md Record Vladimir Voronin, în mijlocul protestatarilor de la Parlament. Ce i-a sfătuit pe aceștia apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
Peste 75 mii de tichete de masă, destinate angajaților din R. Moldova, au fost emise de o companie franceză Peste 75 mii de tichete de masă, cu valoarea nominală de aproximativ 3 milioane lei, au fost puse în circulație de compania franceză Edenred în primele două luni de activitate. Acest lucru a fost posibil în baza unor contracte cu întreprinderi din Republica Moldova, care au oferit angajaților lor un beneficiu extrasalarial, transmite MOLDPRES. Potrivit unui comunicat remis presei, de la lansarea sa oficială, în aprilie 2018, compania a construit cea mai mare rețea de comercianți afiliați, cu peste 1300 unități comerciale în toată țara în baza acordurilor cu magazine alimentare și restaurante în care tichetele de masă pot fi utilizate. Edenred mai planifică să lanseze peste câteva săptămâni tichete de masă electronice. Inițiativa de introducere a tichetelor de masă aparţine Președintelui Parlamentului Andrian Candu. Acestea vor fi utilizate în cantine, cafenele, restaurante sau pentru a cumpăra produse alimentare în magazine. Angajatorii care vor oferi angajaților tichete de masă, vor fi scutiți de la plata taxelor salariale. Valoarea nominală a unui tichet va constitui 45 de lei, acestea fiind eliberate atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Sursă: moldpres.md Record Peste 75 mii de tichete de masă, destinate angajaților din R. Moldova, au fost emise de o companie franceză apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
Strategia națională de apărare, aprobată în Parlament Strategia națională de apărare și Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei pentru anii 2018-2021 au fost adoptate în ședința Parlamentului de joi, 19 iulie. Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor au criticat proiectul, menționând că acesta nu corespunde scopurilor declarate, este unul neprofesionist și are scopul unei provocări politice, transmite IPN. Ministrul apărării, Eugeniu Sturza, a declarat că elaborarea Strategiei naționale de apărare este o măsură ce reflectă în primul rând efortul de adaptare strategică a Republicii Moldova la provocările mediului de securitate regional și internațional. Potrivit ministrului, Strategia este documentul de politici care stabilește modalitatea de realizare a funcțiilor instituțiilor statului în scopul asigurării apărării naționale. Documentul presupune consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare în corespundere cu interesele naționale. Totodată, Strategia definește contextul strategic al mediului de securitate, oferă o descriere a situației curente cu identificarea riscurilor și a amenințărilor pe dimensiunea de apărare și expune în viziune strategică obiectivele politice de apărare, căile și resursele necesare pentru realizarea acestora. Eugeniu Sturza a mai spus că procesul de elaborare a Strategiei s-a bazat pe o abordare participativă, fiind implicați toți actorii naționali vizați direct sau tangențial de reforma sistemului național de apărare. În baza decretului președintelui din mai 2016 a fost constituită comisia pentru elaborarea Strategiei, care la rândul său a creat un grup de lucru interdepartamental, format din reprezentanții a 23 de instituții cu atribuții în domeniul apărării. Printre acestea se numără Consiliul Suprem de securitate, Parlamentul, Guvernul, autoritățile publice centrale, locale, societatea civilă, dar și mediul academic. Strategia va fi implementată etapizat, în raport cu alocările bugetare. În prima etapă se va urmări consolidarea, menținerea și asigurarea parametrilor de funcționare a sistemului național de apărare actual și identificarea potențialului de dezvoltare sau modernizare, concomitent cu punerea în aplicare a măsurilor care nu presupun alocări bugetare suplimentare. Etapa a doua a implementării va avea drept obiectiv dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare pe coordonatele stabilite în document. În Strategie este menționat că statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova presupune renunțarea necondiționată la participarea la conflicte armate, iar în timp de pace – construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali, bazate pe respect reciproc și consens. De asemenea, se menționează că deteriorarea relațiilor dintre Federația Rusă și Occident creează o stare de instabilitate, care generează sau favorizează proliferarea noilor riscuri și amenințări în regiune. „În aceste condiții, Republica Moldova apreciază experiența de colaborare dintre Uniunea Europeană, Federația Rusă și Statele Unite pe marginea problematicii ce ține de reglementarea transnistreană. În contextul dat, urmare a unor progrese înregistrate în reglementarea diferendului transnistrean, apare perspectiva reală de transformare a prezentei forțe de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă sub mandat internațional. În același timp, Republica Moldova va continua să mențină cu Federația Rusă un dialog deschis și transparent, întru identificarea unor soluții în vederea retragerii Grupului Operativ al Trupelor Ruse și distrugerii sau evacuării stocului de muniții depozitat pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt va contribui la […] Record Strategia națională de apărare, aprobată în Parlament apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
O mașină, în flăcări pe strada Albișoara din Capitală Zi cu ghinion pentru un șofer din capitală. Mașina acestuia, de model Dacia, a ars în totalitate. Incidentul a avut în această după-amiază, în fața unui bloc de locuit de pe strada Albișoara din capitală. Imaginile surprinse de martori au fost postate pe o rețea de socializate. Deocamdată, nu se știe de la ce au pornit flăcările. Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Specialiștii urmează să cerceteze cazul pentru a stabili toate circumstanțele. Sursă: tv8.md Record O mașină, în flăcări pe strada Albișoara din Capitală apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
Andrian Candu despre legea care prevede acordarea cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor Legea care prevede acordarea cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor, va permite ca țara noastră să se dezvolte și să crescă economic. Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că Moldova a creat filtre de verificare minuțioasă a persoanelor care vor aplica pentru cetățenie precum și a reursele lor financiare. “«Legea care prevede acordarea cetățeniei este un program care se regăsește în foarte multe state, inclusiv în statele occidentale cu bune tradiții și care lucrează foarte bine. Republica Moldova a creat filtre de verificare și de impunere a unor restricții, precum și verificarea foarte minuțioasă a persoanelor care vor aplica pentru cetățenie inclusiv cu mecanisme de implicare a provenienței reurselor financiare. Autoritălile Republicii Moldova după cum cunoașteți nu sunt singurele care au intrat în acest meganism, dar au fost cooptate și companii internaționale care lucrează și cu alte state din lume și care au experiență și desigur vor introduce toate mecanismele inclusiv electronic, a menționat președintele Parlamentului Andrian Candu». În cadrul unei discuții cu societatea civilă de la Chișinău, conducerea FMI a vorbit numai de bine despre acest program și a lăudat implimentarea acestui proiect de lege din țara noastră. “«Noi nu suntem singura țară care are un astfel de program, și apropo acest subiect a fost menționat și de conducerea FMI la o discuție cu societatea civilă aici la Chișinău. Fondul Monetar Internațional a vorbit de bine despre acest program», a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu. Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, a declarat că această inițiativă poate impulsiona nivelul de investiții străine directe și creșterea substanțială a fluxului financiar către Republica Moldova, odată ce altele nu au funcționat până acum. Legea care prevede acordarea cetățeniei Republicii Moldova prin invesiție a fost aprobată la finele lunii mai de către Parlament. Străinii pot obţine cetăţenia moldovenească dacă vor contribui cu cel puţin 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250.000 de euro, în domeniile de dezvoltare strategică. Țara noastră nu este singura țară care are un astfel de program. De acest proiect de lege beneficiază și Grecia care recent și-au extins programul «Golden Visa» prin care va oferi investitorilor din afara Uniunii Europene un permis de rezidenţă pentru o perioadă de cinci ani atât pentru deţinătorul vizei cât şi pentru famiile lor. PUBLIKA.MD reamintește că lege acordării cetățeniei prin investiții, a stârnit mai multe dispute. Fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă a criticat guvernare privind acest proiect de lege, iar Andrian Candu a calificat acuzațiile lui ca fiind aberaţii şi lipsite de profesionalism. Sursă: publika.md Record Andrian Candu despre legea care prevede acordarea cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:40
PL a cerut audierea lui Gaburici în Parlament privind compania care va construi Arena Chișinău. Ce au decis deputații Deputații PL au venit cu propunerea de a include pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului audierea ministru Chiril Gaburici privind condițiile prin care a fost selectată firma Summa pentru construcția Arenei Chișinău și în privința vânzării stadionului Republican ambasadei SUA la Chișinău. Deși, și-au arătat susținerea deputații din fracțiunile parlamentare PL, PCRM și PSRM propunere nu a fost susținută. „Stimați deputați este deja cunoscut publicului larg, că fără concurență a fost selectată compania turcă SUMMA fiind unica companie care a aplicat pentru concursul de proiectare și construcție a Arenei Chișinău. De asemenea, nu putem observa că există clar conflicte de interese în cazul președintelui de firmă SUMMA, și anume a cetățeanului turc Xelim Bora, care printr-un decret la 2 februarie a acestui an, dumnealui deja face parte din componența Consiliului Economic pe lângă președintele Igor Dodon. Nu trebuie să uităm că această firmă a mai fost implicată într-un scandal atunci când a construit clădirea Crown Plaza situată pe strada Columna și fiind blamat că dumnealui a stricat logistica urbanistică și axa pe care se situau Arcul de Triumf, Clopotnița și Catedrala și o să reamintesc că în acea perioadă viceministrul Gherghe Postică spunea clar s-a încălcat flagrant regimul de înălțime, clădirea a distrus peisajul istoric al centrului Chișinăului. Cel mai probabil înțelegerea dintre Dodon și reprezentanții turci a fost următoarea aceștia alocă bani și repară clădirea Președinției ca ulterior compania Summa să câștige proiectul de construcție de Arenei Chișinău. De aceea fracțiunea PL solicită audierea domnului ministru Chiril Gaburici cu privire la acest subiect controversat”, a declarat Alina Zotea, deputat PL. Precizăm că într-o intervenție, reprezentantul Președintelui Maxim Lebedinschi a respins acuzațiile. „Doamna Zotea ar trebuie să cunoașteți din postura dvs. în primul rând că reparația clădirii președinției nu se face de întreprinderea SUMMA. Toate argumentele dvs. sunt niște speculații mincinoase și nu au nicio legătură cu adevărul, cu atât mai mult că președintele nu are nicio influență asupra selectării companiilor d construcție a Arenei și asta este și mai penibil că dvs. nu cunoașteți procedurile de selectare a întreprinderilor pentru construcția. Asta este de competența Guvernului, Ministerului Economiei și instituția prezidențială nu are nimic comun cu acest fapt”, a declarat Lebedinschi. Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că vor susține inițiativa, căci și fracțiunea din care face parte are mai multe întrebări. „Ceea ce ține de Arena Chișinău d. Candu noi susținem această inițiativă de audiere a ministerul Economiei de aceea că nu în zadar v-am rugat pe dvs. să ne prezentați proiectul acestui obiectiv. Suntem interesați cum este propus, care este stilistica, logistica, infrastructura acestui proiect. Până la urmă am aflat că din 70 de ha alocați în aceste scopuri, care s-au scos din circuitul agricol, proiectul inițial este doar pentru 15 ha și astăzi pe noi ne interesează de ce 15, și nu deodată 70, ce va fi cu restul de 55 de hectare. Am vorbit cu […] Record PL a cerut audierea lui Gaburici în Parlament privind compania care va construi Arena Chișinău. Ce au decis deputații apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Peste 600 de locuitori ai raionului Sîngerei au devenit voluntari ai Poliției Peste 600 de locutori ai raionului Sîngerei au devenit voluntari în campaniile inițiate de către Inspectoratul General al Poliției, precum: ”Supraveghere de vecinătate”, ”Bunicii grijulii” și o serie de activități cu caracter informațional și educațional realizate împreună cu tinerii din orașul Sîngerei. Astfel, în cadrul unei ședințe, unde au participat autoritățile din raionul Sîngerei, dar și reprezentanți ai societății civile, Institutul de Politici Publice a prezentat datele Sondajului de opinie privind activitatea poliției în orașul Sîngerei 2018. În context, pe parcursul anilor 2017-2018, numărul cetățenilor care sunt de părerea că responsabili de siguranța în localitate este nu doar poliția, dar și administrația publică locală a crescut cu circa 20%, iar 46,8% din respondenți sunt de părerea că și cetățenii poartă responsabilitatea pentru siguranța orașului, numărul acestora fiind în creștere în comparație cu 2017. Sondajul arată că nivelul de încredere a populației în poliția din localitate variază între 37% și 54%. Cea mai mare încredere este exprimată cu referire la poliția de sector — 54% dintre respondenți au menționat că au foarte multă încredere/oarecare încredere în poliția de sector (cu 15 % mai mult față de studiul din 2017). Sondajul de opinie privind activitatea poliției în orașul Sîngerei 2018 a fost realizat în perioada 14-25 mai 2018, de către Institutul de Politici Publice în cadrul proiectului „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”. Sondajul a avut drept scop măsurarea percepției populației cu privire la activitatea poliției și problemele de securitate comunitară. Proiectul este finanțat de către Departamentul de Stat al SUA. Sursă: realitatea.md Record Peste 600 de locuitori ai raionului Sîngerei au devenit voluntari ai Poliției apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Consiliul Național al Monumentelor Istorice discută cazul „Cafenelei Guguță”. Sprînceană: „Am încercat să ajungem la ședință, dar nu ni s-a permis” Azi la Consiliul Național al Monumentelor Istorice se discută cazul Cafenelei Guguță, dar și proiectul de business centru care ar putea fi construit în locul acestuia. Un anunț în acest sens, a fost făcut de către jurnalistul și activistul, Vitalie Sprînceană. Dânsul a ținut să menționeze faptul că nu are acces la ședința dată, pe motiv că au fost „indicații de sus” pentru a nu elibera permise. „Împreună cu Sergiu Bejenari și Vitalie Voznoi am încercat să ajungem la ședință, dar nu ni s-a permis… Rita Garconita, secretara consiliului, nu a facut permise de intrare, aaș cum a promis, iar Postica Gheorghe nu raspunde la telefon. Stefanița Ion, consilier municipal, membru al consiliului, s-a facut ca nu ne vede și nu ne aude când l-am rugat să ne ajute să obținem permis. S-a uitat arogant la noi și a mers mai departe. Alți membri ai Consiliului tot nu au vrut sa ne ajute. Ion Mischevca, de la serviciul comunicare al Ministerului a zis că nu e responsabil de agenda consiliului. l-am întrebat de ce nu publică agenda ședinței pe site și a zis că nu are timp. Ne-am adresat la viceministrul Igor Sarov, el nu raspunde. Secretarul de stat Andrei Chistol tot nu raspunde…cam așa e situația. Cica Rita Garconița ar fi zis în ședință că există indicație de sus ca poliția să nu elibereze permise. Cam așa…”, a scris Vitalie Sprînceană pe pagina sa de Facebook. UNIMEDIA amintește faptul că În locul fostei cafenelei «Guguță» ar putea fi construit un business-centru multietajat, scrie NewsMaker care îl citează pe noul proprietar al cafenelei, Ceslav Ciuhrii. Acesta nu exclude că pentru realizarea proiectului ar putea cumpăra și teritoriul cinematografului Patria. Ceslav Ciuhrii spune că decizia Consiliului Municipal Chișinău de a interzice privatizarea terenului și de a limita numărul de etaje al noului complex a fost ilegală. Sursă: unimedia.info Record Consiliul Național al Monumentelor Istorice discută cazul „Cafenelei Guguță”. Sprînceană: „Am încercat să ajungem la ședință, dar nu ni s-a permis” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:20
Ecstasy aduse din Germania. Droguri de 200.000 de lei, confiscate Două persoane cu vârste cuprinse între 23 și respectiv 25 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, membrii unui grup infracțional, au fost reținute fiind suspectate de contrabandă și comercializarea drogurilor în proporții deosebit de mari. Timp de o lună de documentare, ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații în conlucrare cu procurorii Procraturii municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani, au stabilit că suspecții comercializau pastile ecstasy pe teritoriul mun. Chișinău, transmite Știri.md. Totoodată, s-a stabilit că capul grupării este anunțat în urmărire penală de către organele de drept a Republicii Moldova și care la moment se ascunde pe teritoriul Germaniei. Acesta, transmitea pastilele ecstasy din Germania pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul coletelor sau altor metode care urmează a fi stabilite. Ulterior, drogurile fiind preluate de alte persoane, fiind comercializate consumatorilor finali. Astfel, în perioada lunilor iunie-iulie 2018, polițiștii au efectuat achiziții de control la mai mulți distribuitori de droguri, iar rezultatul acestor măsuri speciale de investigații a condus la identificarea locului de depozitare a drogurilor și persoanei care este responsabilă de repartizarea acestora dilerilor. În context, polițiștii au reușit să scoată din circuitul ilegal 650 pastile ecstazy, care erau comercializate pe teritoriul capitalei la prețul 300-350 lei per pastilă. Valoarea totală a drogurilor sechestrate se estimează la 200.000 lei. În continuare se întreprind măsuri speciale de investigații în privința altor persoane care au tangență la caz, pentru destructurarea a grupului infracțional. Suspecții se află în arest preventiv, dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă de la 7 la 15 ani privațiune de libertate. Sursă: stiri.md Record Ecstasy aduse din Germania. Droguri de 200.000 de lei, confiscate apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:10
Andrian Candu a convocat Platforma de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova Președintele Parlamentului Andrian Candu a prezidat Platforma de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova. Unul din subiectele abordate a vizat Zona de Securitate și deplasarea neautorizată a tehnicii militare. „Vom alerta în continuare comunitatea internațională și partenerii noștri referitor la aceste cazuri. Aceste incidente nu prezintă pericol pentru cetățenii Republicii Moldova, ci sunt mai curând un mesaj de răspuns pentru eforturile întreprinse de autorități pentru retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării. Totuși trebuie să fim atenți și să monitorizăm lucrurile în continuare”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului. Participanții la discuție au constatat că mecanismul de monitorizare a Zonei de Securitate are carențe. Totodată, a fost constatată o dinamică pozitivă pe subiectele din agenda de reglementare, în special în asigurarea accesului fermierilor la terenurile agricole din stânga Nistrului, telecomunicații, asigurarea liberei circulații, funcționarea școlilor cu predare în limba română, Podul Gura Bâcului. La ședință au participat demnitari din Guvern, reprezentanți ai președinției, precum și deputați din diferite fracțiuni parlamentare. Părțile au discutat despre stadiul actual în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, punerea în aplicare a mecanismului privind accesul autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul rutier internațional, precum și despre extinderea punctelor comune de control pe întreg segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene. Sursă: realitatea.md Record Andrian Candu a convocat Platforma de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:00
Un cetăţean rus a încercat să treacă înot frontiera Ieri, 18 iulie, un cetăţean din Federaţia Rusă a încercat să treacă ilegal frontiera peste apa râului Prut. Poliţiştii de frontieră din Botoşani l-au depistat şi l-au predat autorităţilor moldovene în baza acordului de readmisie. Bărbatul de 48 de ani, a declarat că a încercat să treacă ilegal frontiera din Moldova în România, prin înot peste râul Prut, întrucât dorea să ajungă într-un stat din vestul Europei. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Sursă: publika.md Record Un cetăţean rus a încercat să treacă înot frontiera apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:50
USAID a sprijinit prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelorcomerciale ale Moldovei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a sprijinit prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelor comerciale ale Moldovei (ECC). Aceasta are drept scop măsurarea performanțelor coridoarelor, identificarea blocajelor și constrângerilor și definirea soluțiilor pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor, care, la rândul lor, vor facilita schimburile comerciale. Potrivit agenţiei INFOTAG, studiul privind ECC include o serie de recomandări și acțiuni strategice pentru Guvernul Republicii Moldova, care vizează facilitarea comerțului internațional de-a lungul rutelor existente folosite de comercianții moldoveni. La eveniment au participat Ambasadorul SUA, James Pettit, și secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin. În cuvântul de deschidere, diplomatul a menționat că “evaluarea coridoarelor comerciale va oferi autorităților și oamenilor de afaceri din Moldova mai multe soluții practice pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor comerciale în vederea reducerii costurilor de afaceri și, mai ales, creșterii competitivității produselor moldovenești pe piața internațională”. La rândul ei, Iuliana Drăgălin a menționat rolul și impactul preconizat al ECC pentru autoritățile țării și pentru întreaga economie națională. “Această radiografie atât a coridoarelor comerciale, cât și a nivelului de facilitare a comerțului ne oferă pârghiile necesare pentru elaborarea și implementarea unor politici și acțiuni eficiente, care vor îmbunătăți situația din domeniul infrastructurii, serviciilor de transport și logisticii. Scopul nostru este să dezvoltăm în Moldova un sistem de transport și logistică modern, care să atragă mai multe investiții în domeniu și să contribuie la crearea mai multor locuri de muncă pentru cetățeni”, a spus ea. Sursă: infotag.md Record USAID a sprijinit prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelorcomerciale ale Moldovei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:40
Salvarea din peştera din Thailanda: Ce au povestit cei 12 copii despre drama prin care au trecut Cei 12 băieţi care au fost salvaţi din peştera Tham Luang din nordul Thailandei au vorbit pentru prima dată despre dificila experienţă prin care au trecut în cadrul unei conferinţe de presă, descriind momentul în care au fost găsiţi de scafandri ca pe ”un miracol”, informează postul BBC. Adul Sam-on, în vârstâ de 14 ani, singurul dintre cei 12 care vorbeşte limba engleză, le-a spus reporterilor că el nu a putut spune decât ”salut” când a fost scos la suprafaţă de scafandrii britanici. Băieţii au părăsit miercuri spitalul în care au fost internaţi după ce au fost scoşi din peştera unde au rămas blocaţi mai bine de două săptămâni, iar acum se află în drum spre casă. Cei 12, care fac parte din echipa de juniori ai clubului de fotbal Wild Boars, au venit îmbrăcaţi în echipamentul echipei la conferinţa de presă din Chiang Rai. Aceştia au fost întâmpinaţi cu un afiş pe care scria ”Întoarcerea echipei Wild Boars” şi urcaţi pe o scenă care semăna cu un teren de fotbal. Băieţii au stat împreună cu membrii Forţelor Armate thailandeze care au ajutat la salvarea lor. Unul dintre aceştia a descris modul în care au reuşit să supravieţuiască doar cu apa care curgea pe stâncile din peşteră spunând că ”apa a fost curată”, dar că ”nu am avut mâncare”. Unii dintre băieţi au spus că vor avea de învăţat din această întâmplare. Unul a promis că ”voi avea mai multă grijă şi îmi voi trăi viaţa din plin”. Altul a spus că ”Această experienţă m-a învăţat să fiu mai răbdător şi mai puternic.” Antrenorul echipei, Ekapol Chantawong, i-a adus un omagiu lui Saman Kunan, scafandrul care a decedat în timpul operaţiunii de salvare. ”Am fost impresionaţi de faptul că Saman şi-a sacrificat viaţa pentru a ne salva, de aceea suntem în viaţă. Când am auzit vestea, am rămas şocaţi”, a declarat acesta. ”Am fost foarte trişti. Ne-am simţit precum… am cauzat tristeţe familiei acestuia”, a mai adăugat antrenorul. Sursă: mediafax.ro Record Salvarea din peştera din Thailanda: Ce au povestit cei 12 copii despre drama prin care au trecut apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
Un monument va fi edificat pe str. Bodoni din Chișinău, în locul unde acum câteva decenii se afla Biserica Sf. Ilie Pe strada Mitropolit Gavriil Bănulesc-Bodoni, nr. 26, din Chișinău, în apropierea sediului Procuraturii Generale, unde acum câteva decenii se afla Biserica Sfântul Ilie, va fi edificat un monument în memoria fostului lăcaș de cult. Proiectul privind edificare monumentului a fost aprobat ieri de membrii Executivului, după ce anterior a fost aprobat și de Consiliul Municipal Chișinău. Cheltuielile pentru elaborarea documentaţiei de proiect privind realizarea monumentului şi executarea lucrărilor de edificare și instalare, precum şi pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite de către Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove. Monumentul va fi instalat în baza unui proiect de edificare avizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării prin intermediul Consiliului Naţional al Monumentelor de For Public (CNMFP). Biserica „Sf. Ilie” a fost construită în secolul al al XVIII și a fost demolată în anul 1960, de autoritățile sovietice. Sursă: realitatea.md Record Un monument va fi edificat pe str. Bodoni din Chișinău, în locul unde acum câteva decenii se afla Biserica Sf. Ilie apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:10
Anunț important pentru moldovenii care călătoresc în Grecia Cetățenii care se află sau doresc să călătorească în Grecia trebuie să ţină cont de modificările aduse de Noul Cod Rutier elen. Mai exact: 1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile. 2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile. 3. Conducerea autovehiculului de către o persoană avînd ο concentrație de alcool de: — 0,50-0,80 g/l ȋn sînge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului; — 0,80-1,10 g/l ȋn sînge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului; — peste 1,10 g/l ȋn sînge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile pînă la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului. 4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile. 5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile. 6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile. 7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile. 8. Staționarea — parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile. 9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile. 10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile. 11. Circulaţia constantă a camioanelor grele […] Record Anunț important pentru moldovenii care călătoresc în Grecia apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:00
Reacții furioase din Muntenegru, după ce Trump a sugerat că țara ar putea porni al Treilea Război Mondial   După ce președintele american Donald Trump a sugerat că Muntenegru ar putea sta la originea unui al Treilea Război Mondial, oficialii muntenegreni au reacționat numindu-l pe Trump „cel mai bizar președinte din istoria SUA”, scrie BBC News.   „Este cel mai bizar președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Cu genul ăsta de președinte, cu puținele cunoștințe pe care le are despre politica externă, cine poate ști ce se va întâmpla? Politica externă nu este punctul lui forte”, a declarat Ranko Krivokapic, fostul președinte al Parlamentului din Muntenegru, actual președinte al opoziției, transmite Realitatea.md. Borin Raonic, directorul Alianței Civice a organizației drepturilor omului din Muntenegru, s-a declarat revoltat de afirmațiile lui Trump. „Eram obișnuiți să avem un președinte american care unește și promovează valorile Occidentului. Acum, în loc să avem un lider, avem un măscărici”, a spus acesta. El a adăugat că dacă Trump nu s-a obosit să afle nimic despre Muntenegru înainte de a face afirmațiile: „În mod evident, nu citește nimic din documentele pe care i le pregătește departamentul de stat, așa că iată că ne alegem cu aceste declarații tâmpite, care arată clar o lipsă de cunoaștere și respect pentru rolul pe care SUA îl are în lume”. Donald Trump le-a creionat muntenegrenilor o imagine de lunatici ahtiați după conflicte, un lucru complet surprinzător pentru sutele de mii de turiști care merg în concediu în Muntenegru, mai spune Raonic. „Pacea din Muntenegru nu este în niciun fel de pericol. Totul este sub control, nu avem nevoie de prezența forțelor NATO în Muntenegru. Noi ne-am îndepărtat de tradițiile militare în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Declarațiile lui Trump sunt nepootrivite, în condițiile în care noi deja de pregătim pentru a adera la Uniunea Europeană”, a declarat Raonic. Sursă: realitatea.md Record Reacții furioase din Muntenegru, după ce Trump a sugerat că țara ar putea porni al Treilea Război Mondial apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Poliţiştii americani uimesc din nou. Peste 30 de focuri de armă trase într-o urmărire, inclusiv prin parbriz Ca în filme, dar în viaţa cotidiană. Așa ar putea fi descrisă acțiunea unui polițist din Las Vegas, care a pornit pe urmele a doi bărbați aflați la bordul unui SUV, transmite AutoBlog.   Toate scenele au fost surprinse de o cameră video corporală prinsă pe umărul vestei antiglonț a ofițerului de poliție. William Umana poate fi văzut cum ține volanul mașinii cu o mână, în timp ce cu alta trage focuri de armă multiple prin parbriz. Mai mult de 30 de focuri s-au tras în urmărirea contra cronometru pe șoselele Las Vegas-ului. Cursa s-a sfârșit când suspecții, pierzând controlul mașinii, au intrat în zidul unei școli. Unul dintre bărbați, Rene Nunez, în vârstă de 30 de ani, a ieșit din mașină și a încercat să pătrundă în clădirea școlii, însă ușa era închisă. Între timp, al doilea bărbat, Fidel Miranda, în vârstă de 23 de ani, a căutat să fugă de la fața locului cu automobilul, însă a fost împușcat mortal. Rănit, Nunez a fost arestat. Cei doi fugari erau suspectați de uciderea unui angajat al unei spălătorii auto, scrie Fox News.   Sursă: autoblog.md Record Poliţiştii americani uimesc din nou. Peste 30 de focuri de armă trase într-o urmărire, inclusiv prin parbriz apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Un islamist care intenţiona să o asasineze pe Theresa May, condamnat în Marea Britanie Un islamist britanic a fost găsit vinovat de organizarea unui complot care viza asasinarea premierului Marii Britanii, Theresa May, informează site-ul agenţiei Reuters. Naa’imur Rahman, în vârstă de 20 de ani, domiciliat în nordul Londrei, a fost găsit vinovat de Tribunalul Old Bailey pentru pregătirea unui atac terorist. Islamistul intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv la intrarea în sediul din Downing Street, unde se află reşedinţa şi biroul premierului Theresa May, după care, în haosul creat, urma să o asasineze. Complotul a fost dejucat atunci când Naa’imur Rahman a încercat să discute online cu membri ai reţelei teroriste Stat Islamic, pentru organizarea atentatului, dar a comunicat de fapt cu agenţi sub acoperire din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi Serviciului britanic de informaţii interne (MI5). Sursă: unimedia.info Record Un islamist care intenţiona să o asasineze pe Theresa May, condamnat în Marea Britanie apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:30
Liliana Palihovici a fondat Academia de Liderism pentru Femei Fosta deputată și vicepreședintă a Parlamentului Liliana Palihovici a fondat o academie de leadership destinată femeilor care vor să se lanseze în politică și au nevoie de suport. Academia de Liderism pentru Femei „Women 4 Leadership” își propune să instruiască peste 140 de femei din diferite regiuni ale țării, interesate de politică și participare în procesele de luare a deciziilor, dar și de organizarea campaniilor publice eficiente și discurs public. “„În 10 ani de activitate politică, am avut multe provocări. Provocarea de a fi femeie în politică, provocarea de a nu-mi fi înțelese ideile și proiectele pe care le promovam, provocarea de a nu fi susținută. Mai târziu, mi-am dat seama că aș fi putut face mult mai multe lucruri, dacă atunci când am intrat în politică aș fi avut șansa să fiu instruită de femei și bărbați care au experiență politică. Ei m-ar fi putut învăța cum să negociez, cum să-mi construiesc mai bine argumentele, de ce sunt necesare coaliții mai puternice pentru a promova o anumită reformă sau schimbare în societate. Și atunci mi-am zis că, dacă voi avea ocazia să lansez o activitate de instruire și pregătire a femeilor care doresc să participe în procesele decizionale, atunci o voi face”, spune Liliana Palihovici. “„Vreau să ajut femeile să fie mai bune decât am fost eu în activitatea mea politică, să obțină mai multe rezultate, să fie mult mai vizibile și să fie participante cu drept egal la luarea deciziilor. Acest lucru vine doar după multă învățare și instruire, iar Academia de Liderism pentru femei oferă posibilitatea de a învăța din experiențele altora”, explică Liliana Palihovici. Fosta vicepreședintă a Parlamentului spune că femeile care urmează instruirile la Academia de Liderism învață cum să-și creeze un discurs politic și cum să-și promoveze eficient ideile și proiectele: “„Când am intrat în politică, aveam puțin peste 30 ani și nu aveam experiența unui discurs politic. Îmi amintesc și acum care au fost emoțiile când am rostit primul discurs politic. A fost pe o scenă lângă clădirea guvernului în fața a zeci de mii de oameni. Înainte de acel discurs, nu am putut dormi toată noaptea. Mi-am regândit fiecare cuvânt pe care urma să-l spun. Mă gândeam cum vor influența aceste cuvinte oamenii care mă vor asculta. Mă gândeam – reprezint eu interesele oamenilor? Mă vor susține oamenii? Ofer soluții pentru problemele lor de zi cu zi? Din acest motiv, vreau să ajutăm femeile care participă în această academie să învețe cum să înțeleagă mai bine nevoile oamenilor, cum să convingă electoratul să voteze o femeie la o funcție publică. Sperăm că, prin această academie, vom avea mai multe femei alese atât în parlament, cât și în consiliile locale și raionale. Iar dacă în 2-3 ani vom spune că aceste doamne care sunt astăzi deputate, consiliere, primare au fost participante ale academiei noastre, eu voi fi fericită că noi am contribuit la succesul lor”. Proiectul „Women 4 Leadership”a fost lansat de organizațiile Centrul […] Record Liliana Palihovici a fondat Academia de Liderism pentru Femei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.