Răzbunare dură la Vulcănești

RTR Moldova, 7 decembrie 2017 13:10

Răzbunare dură la Vulcănești Un caz ieșit din comun s-a produs la Vulcănești. Dornic de popularitate și arzând probabil de dorința de a se lăuda semenilor săi cu prima cucerire sexuală, un adolescent a fotografiat o minoră cu pielea goală, iar pozele le-a postat pe o rețea de socializare. Despre acest lucru ne-a informat un cititor al site-ului nostru care ne-a și expediat pozele respective de pe rețelele de socializare. Tatăl tinerii a aflat despre acest caz, s-a îmbătat a luat arma de vânătoare care o deținea legal și l-a găsit pe băiatul dornic de popularitate. Ce a urmat a fost dea dreptul șocant. Fiind sub influența alcoolului și a nervilor, tatăl fetei l-a urcat pe adolescent în mașină, l-a dus la o margine de sat și sub amenințarea cu arma că îl împușcă, a forțat adolescentul să se dezbrăce cu pielea goală și l-a fotografiat. După care, bărbatul a pus toate pozele pe mai multe rețele de socializare. Contactat de reporterii noștri, șeful adjunc al IGP, Gheorghe Cavcaliuc ne-a comunicat că Poliția s-a seisat deja pe acest caz și au pornit o cauză penală. “„Vă aduc la cunoștință că pe marginea acestui caz a fost itentată deja o cauză penală. Este regretabil atât gestul minorului, cât și reacția ieșită din comun a tatălui fetei. Ca și părinte a doi copii, încerc să înțeleg starea emoțională a bărbatului. Dar totuși amenințarea cu arma a acestui minor și maltratarea lui psihologică nu poate fi justificată sub nici o formă. În baza probelor acumulate, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și administrarea probelor, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore.”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc. Pe parcursul zilei vom reveni cu noi amănunte despre acest caz. Sursă: telegraph.md Record Răzbunare dură la Vulcănești apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Acum 12 ore
18:01
Un bărbat a fost prins la frontieră cu acte false Un permis de conducere, perfectat ilegal cu 50 de euro în regiunea transnistreană, a fost depistat și reținut de polițiștii de frontieră din punctul de trecere Sculeni. În declarații, titularul documentului falsificat a specificat că permisul a fost folosit doar pe teritoriile țărilor europene, unde era încadrat în câmpul muncii. Joi, 14 decembrie curent, în jurul orei 13.30, s-a prezentat pe sensul de intrare în R. Moldova, un mijloc de transport de model Ford Focus, înmatriculat în Lituania. Autoturismul era condus de un cetățean moldovean de 60 de ani, locuitor al orașului Tiraspol. În timpul procedurii de control a documentelor prezentate, polițistul de frontieră a realizat și verificarea fizică a mijlocului de transport. Urmare, în torpedou a fost depistat permisul de conducere, eliberat de autoritățile naționale, care vizibil prezenta semne de falsificare. Controlul amănunțit au confirmat bănuielile polițistului de frontieră, documentul nu corespundea unui autentic. Totodată, la solicitarea angajatului Poliției de Frontieră de a prezenta toate documentele deținute asupra sa, șoferul a înmânat cel de-al doilea permis de conducere original. În cadrul audierilor, acesta a declarat că bănuia despre falsificarea permisului, deoarece l-a obținut prin intermediul unei persoane necunoscute, contra sumei de 50 de euro, ba mai mult îl folosea doar în Uniunea Europeană, la muncă în Germania. Documentul falsificat a fost ridicat și urmează să fie supus expertizei, iar polițiștii de frontieră continuă documentarea cazului sub toate aspectele legale. Sursă: tv8.md Record Un bărbat a fost prins la frontieră cu acte false apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:50
Brazii artificiali trebuie să fie calitativi şi siguri, atenţionează Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor Înainte de principalele sărbători ale anului, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a elaborat un set de recomandări pentru procurarea Pomilor de Crăciun artificiali. În primul rând, consumatorii sunt atenţionaţi să evite produse de calitate îndoielnică. Potrivit specialiştilor APC, cumpărătorii trebuie să aibă grijă ca baza bradului să fie dreaptă și să aibă suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial. „Unele materiale polimerice conțin substanțe care pot provoca alergii cu reacții adverse. Materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. În acest sens, asigurați-vă că nu este prezent mirosul persistent specific de substanțe chimice”, au afirmat surse de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. Totodată, este binevenit să fie achiziționați brazi artificiali rezistenți la foc sau care nu întrețin arderea. De asemenea, trebuie respectate unele reguli şi la procurarea jucăriilor, evitându-se cumpărarea celor din material casant sau sticlă, pentru a preveni eventuale incidente. „Dacă vânzătorul declară că oferă garanție îndelungată pentru Pomul de Crăciun, atunci de la acesta trebuie solicitată eliberarea talonului de garanție cu precizarea termenului. Păstrați bonul de casă eliberat de comerciant pentru a confirma efectuarea cumpărăturii (inclusiv certificatul de garanţie)”, se indică într-un comunicat APC. Pentru cei care preferă la sărbători Pomi de Crăciun naturali, pepinierele Agenţiei “Moldsilva” preconizează să scoată în acest an pe piaţă aproape 58 mii de conifere. Tăierile vor începe în următoarele zile. Sursă: moldpres.md Record Brazii artificiali trebuie să fie calitativi şi siguri, atenţionează Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:50
Bașcanul Găgăuziei s-a întîlnit cu ambasadorii Italiei și cel al OSCE Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah s-a întîlnit la Comrat, joi, cu ambasadorul Italiei în Republica Moldova Valeria Biagiotti și șeful Misiunii OSCE în Moldova Michael Skenlanom. În cadrul întîlnirii au fost făcute anumite totaluri ale vizitei conducerii Uta Găgăuzia în autonomia italiană Tirolul de Sud. Bașcanul le-a mulțumit diplomaților pentru asistența lor în organizarea vizitei, al cărui scop a fost studierea cadrului legislativ și experiența de diferențiere eficientă, dar și implementarea distribuirii competențelor între autoritățile centrale ale Italiei și autonomia Tirolului de Sud. În cadrul întrevederilor cu conducerea regiunii au fost elaborate o serie de recomandări referitoare la consolidarea relațiilor dintre Comrat și Chișinău și funcționarea autonomiei în cadrul Republicii Moldova. Sursă: noi.md Record Bașcanul Găgăuziei s-a întîlnit cu ambasadorii Italiei și cel al OSCE apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 24 ore
17:30
Candu propune ca 16 decembrie, ziua înmormântării Regelui Mihai I, să fie zi de doliu național. Dodon consideră că „nu e cazul” După ce a revenit din România, unde a adus un ultim omagiu Regelui Mihai I, Andrian Candu va face un demers către Igor Dodon pentru a-i cere să declare ziua de 16 decembrie, zi de doliu național. Președinția a emis deja o reacție, prin care comunică faptul că Igor Dodon «nu consideră că e cazul ca Republica Moldova să declare zi de doliu ca urmare a decesului unui conducător sau monarh al altui stat». «Cu tot respectul pentru țara vecină și poporul român, transmitem încă o dată condoleanțele noastre în legătură cu decesul Regelui Mihai I», a adăugat Președinția. Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață la 5 decembrie curent, la reședința privată din Elveția. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, la 16 decembrie 2017. Sursă: unimedia.info Record Candu propune ca 16 decembrie, ziua înmormântării Regelui Mihai I, să fie zi de doliu național. Dodon consideră că „nu e cazul” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:20
Studentul care în 2015 și-a înjunghiat doi colegi, printre care un moldovean, condamnat pe viaţă Studentul care în 2015 şi-a înjunghiat doi colegi într-o cameră de cămin a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost condamnat la închisoare pe viaţă, printr-o primă sentinţă dată de Judecătorii Tribunalului Iaşi, el fiind acuzat de omor, tentativă la omor, tâlhărie, infracţiuni comise sub formă calificată, şi distrugere,menționează jurnalul.ro. Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară, Curtea de Apel Iaşi. „Instanţa a dispus condamnarea inculpatului Giosan Aurelian la pedeapsa rezultantă de detenţie pe viaţă, pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat, tentativă la omor calificat, tâlhărie calificată şi distrugere. A fost obligat la plata unor daune materiale de 6.816 lei către UAIC. De asemenea, a unor daune materiale de 3.600 de lei şi a unor daune morale totale de 500.000 de euro către părţile civile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi, Daniel Mirăuţă. Pe 9 noiembrie 2015, Aurelian Giosan, pe atunci student în primul an la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a înjunghiat doi colegi de cameră, în căminul C4 din Complexul Târguşor Copou. După aceea, Giosan a dat foc la cameră, a închis uşa şi a fugit. Victimele au fost găsite de pompierii care au fost chemaţi să stingă incendiul din cameră. Una dintre victime, Victor Nour, un tânăr din Republica Moldova, a fost găsit cu 20 de plăgi înjunghiate, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. A doua victimă, Casian Harpă, a fost înjunghiat de 18 ori şi a fost transportat la spital, supravieţuind. Sursă: tv8.md Record Studentul care în 2015 și-a înjunghiat doi colegi, printre care un moldovean, condamnat pe viaţă apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:10
Parlamentul îşi va încheia activitatea pe 22 decembrie. Ce subiecte se vor regăsi pe ordinea de zi până atunci Ultima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă a Parlamentului va avea loc vineri, 22 decembrie. Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrtian Candu, după şedinţa de azi a Biroului Permanent al Parlamentului. Până atunci însă, agenda este destul de încărcată, a avertizat şeful Legislativului. „Peste 50 de acte normative sunt pe agendă, inclusiv unele subiecte legate de bugetul Republicii Moldova, legate de legile care sunt agreate cu Fondul Monetar Internaţional în sistemul financiar-bancar, sunt şi legile agreate cu Uniunea Europeană, legat nemijlocit de asistenţa macrofinanciară, inclusiv acordurile, şi cel de grant, şi cel de împrumut, cu Uniunea Europeană”, a declarat Candu în faţa presei. Acesta a mai spus că pe agendă se vor mai regăsi subiecte ce ţin de „câteva reforme care au fost iniţiate” în domeniul energetic, Justiţiei, şi cel financiar-bancar. „Până vineri, săptămâna viitoare deputaţii vor lucra în regim mai încărcat, dar spre binele ţării”, a punctat preşedintele Parlamentului. Sursă: independent.md Record Parlamentul îşi va încheia activitatea pe 22 decembrie. Ce subiecte se vor regăsi pe ordinea de zi până atunci apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:01
CNAM a lansat o campanie de informare despre modalitatea de înregistrare la medicul de familie Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat astăzi o campanie de informare a populaţiei despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Acţiunea este susţinută de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi se va desfăşura până pe 31 martie 2018. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat în cadrul evenimentului de lansare a campaniei că acţiunea are drept scop creşterea nivelului de informare a cetăţenilor despre modalitatea de înregistrare/schimbare a medicului de familie şi a instituţiei medicale primare. În cadrul campaniei, cetăţenii vor fi informaţi prin intermediul unor spoturi, pliante şi materiale informative despre faptul că îşi pot schimba medicul de familie şi instituţia medico-sanitară primară pe tot parcursul anului, peste şase luni de la ultima schimbare sau înregistrare. În cazurile când persoana îşi stabileşte locul de trai în altă localitate, inclusiv în alt sector al municipiului Chişinău, schimbarea medicului şi a instituţiei medicale are loc imediat. Datele CNAM arată că, lunar, în jur de 5000 de moldoveni depun cereri de schimbare a medicilor de familie, dintre acestea jumătate sunt depuse în capitală. Sursă: moldpres.md Record CNAM a lansat o campanie de informare despre modalitatea de înregistrare la medicul de familie apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:50
Argument serios al Aeroportului Chișinău în lupta concurențială Lucrările de construcţie a celei de-a doua piste de aterizare/decolare de la aeroportul Chişinău se vor finaliza la 19 iulie 2018, ziua în care este planificată deschiderea ei oficială. Înainte de a fi dată în exploatare, cea de-a doua pistă va fi supusă unor testări: un avion de laborator va efectua operaţiuni de decolare şi aterizare. Datele tehnice obţinute în rezultatul acestor exerciţii vor fi transmise companiilor aeriene şi piloţilor. Existenţa celei de-a doua piste de aterizare/decolare va oferi Aeroportului Chişinău un şir de avantaje concurenţiale. Aeroportul va avea posibilitate să treacă la un regim non-stop de lucru şi nu va fi închis pe timp de noapte. Acest fapt va crea condiţii suplimentare de confort atît pentru pasageri, cît şi pentru operatorii aerieni. Avînd la dispoziţie două piste, în raport cu aeroporturile din regiune, aeroportul din Chişinău va putea deservi mai multe curse, ceea ce va determina deschiderea de noi rute, sporirea fluxului de pasageri şi, prin urmare, majorarea veniturilor. Prezența celei de-a doua piste de aterizare/decolare a Aeroportului Chişinău constituie un argument solid în lupta concurenţială cu aeroporturile regionale. Sursă: noi.md Record Argument serios al Aeroportului Chișinău în lupta concurențială apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Despre economia Rusiei, fără menajamente: Ce a spus Putin „Astăzi vom vorbi despre toate problemele, fără menajamente”, a spus Putin. El a menționat că indicatorii economici și sociali ai țării se îmbunătățesc. „Datoriile s-au diminuat de trei ori, iar rezervele s-au mărit de trei ori”, a subliniat președintele rus. În special, au crescut salariile reale, crește PIB-ul, se diminuează mortalitatea. „Noi am schimbat radical situația demografică”, a declarat Putin, adăugând că longevitatea printre cetățenii ruși a crescut. Conferința de presă de astăzi este a treisprezecea ținută de Putin: conferințele de presă cuprinzătoare, la care au participat atât jurnaliști ruși, cât și străini, au avut loc începând cu 2001. Putin a organizat evenimentul în fiecare an din 2001 până în 2008, cu excepția anului 2005; după realegerea sa pentru al treilea mandat, a ținut evenimentul anual din 2012. Conferința de presă de joi este ultima care are loc în timpul celui de-al treilea mandat al lui Putin. În acest an, numărul jurnaliștilor acreditați la eveniment a depășit recordul de anul trecut, fiind vorba de 1640 de jurnaliști. Alături de jurnaliștii din toate regiunile Rusiei sunt prezenți reporteri din SUA, Germania, Japonia, Franța, China, Polonia și alte țări. Sursă: sputnik.md Record Despre economia Rusiei, fără menajamente: Ce a spus Putin apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:20
Accident. Trei masini s-au ciocnit pe o strada din capitala Trei masini s-au ciocnit intre ele pe strada Aleco Russo din sectorul Rascani al capitalei. O ambulanta i-ar fi iesit in cale unui sofer de la volanul unei Dacia, acesta ar fi franat brusc, iar un Volvo si o Honda, care erau in spate, nu au mai reusit sa franeze si au intrat in coliziune, spun martorii. Potrivit martorilor, soferul de la volanul unei Dacia ar fi franat brusc dupa ce in calea sa a aparut o ambulanta. Cele doua masini care se deplasau in spatele Daciei, o Volvo si o Honda nu au mai reusit sa franeze si s-au ciocnit intre ele. Tot martorii spun ca imediat dupa impact, soferul de la volanul masinii Dacia a coborat si a plecat in graba. Acesta le-a spus celor doua soferite implicate in accident ca are de rezolvat urgent o problema, iar dupa aceasta va reveni. Soferita din cea de-a doua masina, o Volvo, imediat dupa coliziune a sunat la politie, insa, potrivit ei, la o ora dupa accident politia nu ajunse-se inca acolo. Cea de-a treia soferita, de la volanul unei Honda, a fost transportata la spital cu buza sparta si a avut nevoie de ingrijiri medicale. Toate trei masini au fost avariate. Revenim cu detalii* Sursă: protv.md Record Accident. Trei masini s-au ciocnit pe o strada din capitala apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:20
Ce riști dacă încerci să introduci în Qatar produse de tutun Cetățenii Republicii Moldova care vor introduce în Statul Qatar produse de tutun sînt pasibili de răspundere juridică. Lista produselor derivate din tutun și a imitațiilor acestuia care sînt considerate interzise și ilicite de a fi introduse în Statul Qatar sînt: • Tutunul de mestecat sub orice formă și sub orice denumire; • Țigara și narghileaua electronică, inclusiv imitațiile aparatelor de fumat; • Suweika (frunze cu conținut de nicotină care se mestecă oral); • Aparate automate destinate vînzării de țigări; • Publicitatea, promovarea sau sponsorizarea tutunului și a produselor derivate ale acestuia. Autoritățile din Republica Moldova solicită tuturor cetățenilor țării noastre care au planificate călătorii în Statul Qatar sau tranzitează teritoriul țării vizate să țină cont de restricțiile impuse și să respecte regulile de traversare a frontierei de stat. Sursă: noi.md Record Ce riști dacă încerci să introduci în Qatar produse de tutun apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:01
Investitorii străini cer asigurări Guvernului că cei care au furat miliardul nu vor scăpa de pedeapsă În urma suspiciunilor apărute în societate potrivit cărora prin proiectul de lege al Ministerului Justiției de decriminalizare a mediului de afaceri, se încearcă eliberarea de pedeapsă a persoanelor implicate în jaful miliardului, asociația Investitorilor străini au venit cu o poziție oficială. Într-o scrisoare publicată de asociație, se arată că proiectul a fost discutat în cadrul mai multor întâlniri, ultima cu participarea primului-ministru a avut loc la 8 decembrie curent. Iar, având în vedere cu suspiciunile lansate public, referitoare la cazurile recente de fraudă bancară, participanții la această reuniune au dorit să se asigure că toate persoanele implicate în aceste cazuri nu ar beneficia de asemenea de prevederile acestei inițiative. Astfel, asociația investitorilor străini atrage atenția asupra unei serii de dispoziții care ridică semne de întrebare în rândul comunității de afaceri, cum ar fi: – Sancționarea cu răspundere penale pentru că nu a obținut nici un act permisiv necesar pentru funcționarea afacerii, indiferent de pagubele provocate; – Sancționarea cu răspundere penală pentru încheierea oricărui acord anticoncurențial care provoacă pagube în proporții deosebit de mari, sau care generează profituri extrem de ridicate (în practica internațională, această răspundere se aplică numai în cazul carteluri, nu și acordurilor pe verticală); – Dacă, în cursul unui control, un organism de control identifică că a fost săvârșită o infracțiune, trebuie să menționeze în actul său de control suma exactă a daunelor cauzate de infracțiune și acțiunile care trebuie întreprinse pentru remedierea încălcării. Actul de control nu poate fi atacat în instanță și servește drept probă pentru urmărirea penală. Există riscul ca garanțiile procedurale comune, aplicabile colectării de probe în cadrul urmăririi penale (inclusiv împotriva autoincriminării), să nu fie luată în considerare de organismul de control; – Sancționarea cu răspundere penală pentru desfășurarea de activități care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, nu indică codul fiscal în documente sau îl indică cu greșit (nu este clar cum pot fi combinate aceste două aspecte). Asociația își arată disponibilitatea de a continua consultările cu autoritățile Republicii Moldova pentru finalizarea proiectului respectiv, ea salutând faptul că Ministerul Justiției prin proiectul respectiv își dorește să îmbunătățească climatul investițional prin introducerea normelor penale mai puțin represive legate de infracțiuni economice și de stabilire a unor garanții procedurale suplimentare împotriva abuzurilor de aplicare a legii și a organismelor de control. Menționăm că, proiectul a fost propus spre examinare pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 13 decembrie, a Guvernului, dar a fost amânat la solicitarea lui Pavel Filip. „Eu astăzi am avut o discuție și cu domnul Michalko, ambasadorul Uniunii Europene. Sunt exprimate mai multe îngrijorări în acest sens. Pentru mine nu este clar, pentru că este o reformă mult așteptată, solicitată de fiecare dată când am avut întâlniri cu mediul de afaceri. Eu sunt sigur că este o inducere în eroare și cu referire asupra acestui proiect de lege, pentru că personal l-am trecut și în lung și în lat și nu am văzut unde pot […] Record Investitorii străini cer asigurări Guvernului că cei care au furat miliardul nu vor scăpa de pedeapsă apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru Moldova Un nou elicopter SMURD va efectua în scurt timp operațiuni de salvare pentru Republica Moldova. Aparatul de zbor a fost prezentat astăzi, la uzina de asamblare din Brașov, România. O delegație din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI în frunte cu generalul – maior Mihail Harabagiu este prezentă la verificarea calităților elicopterului. Aparatul de tip H135 va înlocui elicopterul, care a suport un accident de aviație la Haragâș în vara anului 2016. În următoarele zile acesta va ajunge la Iași de unde va fi operațional pentru intervențiile din republică. Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier cetățenii țării noastre pot beneficia de asistență calificată în situații de risc. Mai mult, de la lansarea Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, în Republica Moldova au fost efectuate 38 operațiuni aero –medicale pentru salvare oamenilor. Sursă: unimedia.info Record Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:40
BOP: Igor Dodon și Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor În timp ce 4,9% a respondenților Barometrului Opiniei Publice îl cred pe Igor Dodon cel mai corupt politician, 19,8% din respondenți au cea mai mare încredere în președintele țării. Pe locul doi în topul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere este Maia Sandu, cu 8,3%, urmată de Andrei Năstase, cu 2,5% și Vladimir Voronin, cu 1,8%. Topul este continuat de Ilan Șor, în care au încredere 1,7% din respondenți, în timp ce Pavel Filip și Vlad Plahotniuc se bucură de încrederea a 1,5% din participanții la sondaj. Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017. Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova. Volumul eşantionului a fost de 1113 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2.9%. Sursă: unimedia.info Record BOP: Igor Dodon și Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Cetățenii își doresc sistem de vot proporțional; Susținătorii mixtului, în scădere (sondaj) Cei mai mulți cetățeni își doresc revenirea la sistemul de vot proporțional, în timp ce susținătorii sistemului mixt, prevăzut în prezent de legislație, sunt în scădere, relevă datele celui mai recent Barometru al Opiniei Publice (BOP). Întrebați ce sistem de vot își doresc, cei mai mulți cetățeni, aproximativ 37%, au răspuns că pledează pentru cel proporțional. Pentru sistemul mixt pledează în jur de 16% din respondenți, în timp ce uninominalul ar fi dorit de 19% din cetățeni. Față de BOP-ul realizat în această primăvară au scăzut atât susținătorii mixtului (7 puncte procentuale) cât și cei ai uninominalului (10 puncte procentuale). Este interesant că 28% din participanții la sondaj nu au putut să ofere un răspuns la această întrebare. Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, la comanda Institutului de Politici Publice și are o marjă de eroare de 3%. Sursă: independent.md Record Cetățenii își doresc sistem de vot proporțional; Susținătorii mixtului, în scădere (sondaj) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:20
Gruparea Statul Islamic amenință SUA cu atentate Organizația Statul Islamic (SI) a amenințat că va comite atacuri teroriste pe teritoriul SUA ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump privind recunoașterea orașului Ierusalim drept capitală a Israelului, a anunțat joi gruparea jihadistă pe unul dintre conturile sale de social media, transmite Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES. Într-un mesaj postat pe un cont al său de pe serviciul de mesagerie criptată Telegram, gruparea SI a anunțat că va realiza operațiuni pe teritoriul american și a arătat imagini în care apar Times Square din New York, o centură cu explozibil și un detonator. “»Vom realiza mai multe operațiuni pe teritoriul vostru, până în ultima clipă, și vă vom arde cu flăcările războiului pe care l-ați început în Irak, Yemen, Libia, Siria și Afganistan. Doar aveți răbdare!», menționează SI în mesaj. »Recunoașterea de către câinele vostru ‘Trump’ (sic) a Ierusalimului drept capitală a Israelului ne va face să recunoaștem explozibilul drept capitală a țării voastre», continuă mesajul jihadist. Forțele care luptă contra grupării Statul Islamic în Irak și Siria se așteaptă acum la o nouă fază a războiului de gherilă în cele două țări. În ultimii doi ani, militanți, dintre care unii au jurat credință SI, au comis atacuri teroriste sângeroase în Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia și SUA. La 6 decembrie, președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, mozaică și musulmană) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală. Sursă: moldpres.md Record Gruparea Statul Islamic amenință SUA cu atentate apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:10
Noi detalii despre starea celor 19 moldoveni, implicați în accidentul din România Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) s-a autosesizat pe marginea accidentului rutier din România, în care a fost implicat un autocar din Chișinău. Potrivit informaţiilor comunicate de către Ambasada Republicii Moldova în România, în urma accidentului care s-a produs în seara zilei de 13 decembrie în localitatea Tiha Bărgăului, județul Bistrița Năsăud, nu au avut de suferit cetăţeni ai Republicii Moldova. La momentul actual se întreprind măsurile necesare pentru a stabili toate circumstanțele accidentului, în vederea protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova implicaţi în accidentul respectiv. Detalii pot fi aflate apelînd la următoarele numere de telefon: Centrul de Apel al MAEIE: 0 800 909 90, precum și Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti tel.: + 40787898050 Sursă: noi.md Record Noi detalii despre starea celor 19 moldoveni, implicați în accidentul din România apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:01
Putin, despre sistemele Aegis din România: Cum va reacționa Rusia Șeful statului rus a declarat că Rusia nu are de gând să se retragă din acordurile internaționale privind sistemele de rachete (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty). «Nu avem de când să ne retragem din vreun acord», a subliniat șeful statului rus. A doua parte a întrebării a vizat cheltuielile militare. «Vom asigura securitatea noastră fără a ne angaja în cursa înarmărilor», a promis Putin. «Cheltuielile militare sunt echilibrate, astfel încât să ne asigurăm securitatea și să nu dăunăm economiei noastre», a mai spus el. «Cheltuim 46 de miliarde de dolari pentru sfera militară», a precizat președintele rus. El a adus exemplul SUA, în cazul căreia cifra este de aproximativ 700 de miliarde de dolari. „Ei au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite ușor cu rachete de rază medie de acțiune. Dacă vor continua în aceeași manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gând să reacționăm la fel, ne vom abține”, a subliniat Vladimir Putin. Conferința de presă ținută astăzi este a treisprezecea a lui Vladimir Putin. La ea participă participat atât jurnaliști ruși, cât și străini. În acest an, numărul jurnaliștilor care participă la eveniment a depășit recordul de anul trecut, fiind acreditați 1640 de jurnaliști la eveniment. Alături de jurnaliștii din regiunile Rusiei sunt reporteri din SUA, Germania, Japonia, Franța, China, Polonia și alte țări. Sursă: sputnik.md Record Putin, despre sistemele Aegis din România: Cum va reacționa Rusia apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:50
Un nou cuplu in showbiz? Dara si solistul The Motans, Denis Roabes, surprinsi in ipostaze tandre Artistii apar in ipostaze mai mult decat prietenoase, iar fanii acestora banuiesc ca intre ei ar exista mai mult decat prietenie. Dara si Denis sunt banuiti de fani ca ar forma un cuplu, fapt care i-ar bucura enorm pe acestia. In cele mai recente imagini, artistii nu fac decat sa alimenteze aceste zvonuri, aparand in ipostaze mai mult decat prietenoase. Si, desi niciunul dintre ei nu recunoaste oficial ca ar forma un cuplu, hashtag-urile si comentariile pe care le lasa pe retelele de socializare, demonstreaza ca sunt in relatii extrem de apropiate. «Nebun ca mine, friend zone si mii de ori » par a fi o aluzie la faptul ca intre ei se infiripeaza ceva. Noua nu ne ramane decat sa asteptam o confirmare si sa ne bucuram pentru un cuplu frumos. Sursă: perfecte.md Record Un nou cuplu in showbiz? Dara si solistul The Motans, Denis Roabes, surprinsi in ipostaze tandre apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:30
Prima cursă aeriană directă între Chișinău și Geneva va fi deschisă mâine Începând cu data de 15 decembrie va fi lansată prima cursă aeriană directă Chișinău — Geneva, care va fi operată de către compania Air Moldova, cu o frecvență de două ori pe săptămână. Acest lucru a fost posibil după ce la Berna a fost semnat Acordul bilateral privind serviciile aeriene între Republica Moldova și Consiliul Federal Elvețian. Noua rută va fi operată iniţial de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi vineri conform următorului orar: Decolarea din Chișinău – 13:00; aterizarea în Geneva – 14:45 Decolarea din Geneva – 15:40; aterizarea în Chișinău – 19:10 Geneva este una dintre cele mai importante destinaţii de business din Europa, cunoscută ca si „centrul întâlnirilor internaţionale”, oraşul fiind amplasat între Alpi şi munţii Jura, în vestul Lacului Geneva, cel mai mare lac cu apă dulce de pe bătrânul continent. Cei care sunt în căutarea unei destinaţii noi de vacanţă vor aprecia din plin unul dintre cele mai frumoase oraşe din Elveţia, care, la rândul său, deschide calea spre cele mai renumite staţiuni de schi din Europa. Sursă: tv8.md Record Prima cursă aeriană directă între Chișinău și Geneva va fi deschisă mâine apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
Mărimea alocațiilor de stat pentru persoane cu dizabilități va crește Mărimea alocațiilor de stat pentru persoane cu dizabilități severe din copilărie și pentru copiii invalizi se propune a fi majorată de la 616 lei la aproape 770 de lei, începînd cu 1 ianuarie. Un proiect de lege în acest sens este propus pentru consultări publice de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Dacă majorările vor fi promovate, în urma indexării de la 1 aprilie 2018, indemnizația pentru categoriile respective de beneficiari va ajunge la aproape 820 de lei, transmite IPN. În cazul invalizilor din copilărie cu dizabilitate accentuată, pensia se propune a fi majorată 144 de lei și va ajunge la puțin sub 719 lei. După indexarea din aprilie, aceasta va fi de 765 de lei. Plățile sociale pentru invalizii cu grad mediu de dizabilitate se propune a fi majorate cu 102 lei, pînă la 513 lei, iar după indexare suma va crește pînă la 546 de lei. De aceste majorări vor putea beneficia puțin peste 27 de mii de oameni, iar cheltuielile suplimentare vor fi de 68,5 milioane de lei, bani prevăzuți în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Sursă: noi.md Record Mărimea alocațiilor de stat pentru persoane cu dizabilități va crește apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
Delegația Republicii Moldova a ajuns la funeraliile Regelui Mihai I Delegația Republicii Moldova a ajuns la funeraliile Regelui Mihai I. Deputata Alina Zotea a făcut publice o serie de poze, însoțite de un mesaj adresat Majestății Sale. “«Drum bun, Majestate! Să vegheați de sus poporul român și țara pe care ai slujit-o și ai iubit-o până în ultimele clipe ale vieții tale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!», a scris pe facebook deputata Alina Zotea. Alături de ea se află și liberalii și Corina Fusu și Valeriu Munteanu. Parlamentul este reprezentat de Președintele Andrian Candu și Vicepreședintele Iurie Leancă, precum și de către deputații Vladimir Hotineanu, Roman Boțan, Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc, Alina Zotea, Nae-Simion Pleșca, Angel Agache și Valeriu Ghilețchi. Igor Dodon nu partcipă la funeralii. Din partea Președinției a fost delegat consilierul prezidențial Corneliu Popovici. Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață la 5 decembrie curent, la reședința privată din Elveția. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, la 16 decembrie 2017. Sursă: unimedia.info Record Delegația Republicii Moldova a ajuns la funeraliile Regelui Mihai I apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:01
Putin a explicat de ce va candida la președinția Rusiei Reporterul postului de radio «Govorit Moskva» a întrebat ce motive l-au determinat pe Vladimir Putin să candidează la funcția de președinte al Federației Ruse. «Am vorbit de mai multe ori despre aceea cum aș vrea să arate Rusia», a răspuns Putin. Potrivit lui, „țara trebuie să fie una modernă, iar sistemul politic trebuie să fie unul flexibil». El a subliniat că are deja un program electoral, însă nu are suficient timp pentru a-l prezenta în cadrul conferinței de presă. Șeful statului rus a declarat că ar vrea să se concentreze pe sfera socială, precum și pe majorarea veniturilor cetățenilor ruși. Reamintim că astăzi are loc tradiționala conferință de presă de sfârșit, în cadrul căreia președintele Vladimir Putin prezintă rezultatele activității sale din ultima perioadă. Sursă: sputnik.md Record Putin a explicat de ce va candida la președinția Rusiei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
30% la sută din moldoveni susțin că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar Peste 30% din moldoveni afirmă că veniturile familiei nu le ajung nici pentru strictul necesar, doar 0,9% susțin că reușesc să aibă tot ce le trebuie fără să se limiteze la ceva. Totodată, peste 40 la sută afirmă că veniturile le ajung doar pentru strictul necesar, arată datele Barometrului de Opinie Publică, prezentat astăzi. Totodată, la întrebarea ce credeți că trebuie întreprins pentru a îmbunătăți situația social-economică din țară, moldovenii cred că trebuie în primul rând de combătut corupția și de schimbat conducerea țării. Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017 pe un eșantion de 1113 persoane, cu o marjă de eroare de 2,8%. Sursă: tv8.md Record 30% la sută din moldoveni susțin că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Un moldovean a fost prins la vamă cu o armă în bagaj Un moldovean a fost oprit in vama Tudora si a fost sanctionat dupa ce a ascuns o arma printre bagaje si a incercat sa intre cu ea in Republica Moldova fara sa o declare. Potrivit politiei de frontiera, moldoveanul a ajuns cu masina in vama Tudora si intentiona sa intre in tara. Dupa un control de rutina, avand un comportament straniu, vamesii i-au spus barbatului sa mearga cu automobilul la Coridorul Rosu pentru verificari suplimentare. Acolo, politistii de frontiera au descoperit ca acesta avea ascunsa printre bagaje o arma pneumatica de model KRAL AI-445 S si ar fi vrut sa ajunga cu aceasta in Moldova fara sa o declarare. Vamesii i-au luat arma, iar pe numele barbatului a fost intocmit un proces verbal. Sursă: protv.md Record Un moldovean a fost prins la vamă cu o armă în bagaj apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Clădirea ASITO, cumpărată cu banii BEM. Implicațiile lui Platon și Plahotniuc 137 de milioane de lei din „Miliardul dispărut” au fost folosiți pentru procurarea sediului central ASITO din Chișinău. Potrivit unei investigații RISE Moldova, banii au fost luați din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite. După ce s-au primblat prin offshore, aceștia au revenit în țară sub forma unei investiții britanice. Datele Băncii Naționale arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent. Fosta clădire ASITO și-a schimbat proprietarii de câteva ori și, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Tranzacția a coincis cu vinderea unei vile pe care același Russu a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procură de Iurie Luncașu – un personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. După ce s-au plimbat prin conturile mai multor companii din Marea Britanie și din zone offshore, aproape 140 de milioane de lei din creditele BEM au ajuns pe conturile firmei britanice Calmview Service LTD. Aceasta, prin intermediul companiei Pavrapid SRL, a transferat banii companiei de asigurări ASITO SA, care atunci era controlată de omul de afaceri Veaceslav Platon. Sursă: rise.md Record Clădirea ASITO, cumpărată cu banii BEM. Implicațiile lui Platon și Plahotniuc apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:30
ONG-urile cer retragerea proiectului privind „decriminalizarea infracţiunilor economice”. Scapă de răspundere penală „băieţii şmecheri” La 31 octombrie 2017, Ministerul Justiţiei a remis spre coordonare un proiect de lege care are drept scop declarat sporirea climatului investiţional, atragerea investiţiilor străine şi reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituţiilor de forţă. Printre amendamentele propuse în proiect sunt numeroase iniţiative care nu pot avea ceva în comun cu scopurile declarate ale proiectului. Din contra, acestea nu sunt justificate şi subminează lupta cu corupţia şi investigarea fraudelor economice comise anterior. Printre acestea se numără un nou temei de exonerare de răspundere penală, un nou temei de suspendare a executării pedepsei cu închisoarea, interzicerea arestării persoanelor pentru crime sancţionate cu mai puţin de 5 ani de închisoare, lărgirea competenţei Procuraturii Anticorupţie şi creşterea numărului cauzelor penale date în competenţa exclusivă a procurorilor. De asemenea, sunt schimbate substanţial competenţele organelor de control de aplicare a sancţiunilor, este prevăzut că persoana este absolvită o singură dată de răspundere penală pentru comiterea unor infracţiuni economice dacă recuperează prejudiciul şi plăteşte o amendă la stat. În situaţii similare, judecătorul este obligat să aplice suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru numeroase infracţiuni economice. Concluziile aparţin mai multor ONG-uri care cer retragerea proiectului şi crearea unui grup de lucru reprezentativ, cu implicarea tuturor părţilor interesate, inclusiv a societăţii civile, partenerilor de dezvoltare şi a mediului de afaceri pentru a elabora soluţii legislative pentru problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri. Potrivit ONG-urilor care au semnat un apel public, amendamentele proiectului de lege pot avea o serie de implicaţii negative asupra mediului financiar-bancar, asupra reformelor demarate în sector sau chiar asupra intenţiei potenţialilor investitori strategici de a veni în ţara noastră. Proiectul de facto interzice arestarea persoanelor acuzate de infracţiuni economice. Atragerea investiţiilor nu poate fi obţinută prin acordarea de facilităţi escrocilor. Din contra, aceasta va trimite şi un semnal de descurajare oamenilor de afaceri de bună credinţă. Mai mult ca atât, un stat care a fost victima unei fraude bancare imense şi a numeroaselor atacuri de tip raider ar trebui, din contra, să înăsprească sancţiunile pentru astfel de abateri, descurajând orice noi tentative de acest gen, susţin semnatarii apelului. „Am fost frapaţi să constatăm că, deşi proiectul are drept scop declarat facilitarea mediului de afaceri, acesta schimbă competenţa organelor responsabile de investigarea cauzelor de corupţie. Contrar recomandărilor internaţionale, corupţia mică, care acum este investigată de CNA, este dată în competenţa exclusivă a procurorilor anticorupţie. Aceasta le va distrage atenţia de la cauzele de mare corupţie şi va mări şi mai mult volumul de muncă al procurorilor anticorupţie, zădărnicind lupta cu marea corupţie”, se spune în apel. Anterior, organizaţii ale societăţii civile au solicitat Ministerului Justiţiei înlăturarea aspectelor de mai sus şi chiar au formulat o notă de poziţie publică. Şi Centrul Naţional Anticorupţie a dat aviz negativ proiectului. Lipsa unei justificări, coroborată cu insistenţa cu care proiectul este promovat, sugerează că proiectul de lege urmăreşte un alt scop decât cel declarat. Astfel, organizaţiile semnatare solicită cu fermitate Ministerului […] Record ONG-urile cer retragerea proiectului privind „decriminalizarea infracţiunilor economice”. Scapă de răspundere penală „băieţii şmecheri” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:20
Ridicări impunătoare de obiecte și substanțe interzise în Penitenciarul nr.18-Brănești Ridicări impunătoare de obiecte și substanțe interzise în Penitenciarul nr.18-Brănești, după ce în celulele persoanelor private de libertate au fost efectuate un șir de percheziții inopinate. Măsura a avut loc astăzi, 14 decembrie, fiind demarată de către angajații instituției de detenție. În rezultatul verificărilor, oamenii legii au ridicat din diverse ascunzişuri improvizate: 15 de telefoane mobile și 8 accesorii pentru acestea, 2 obiecte spongioase, 2 seturi de cărți de joc și 6 fise cazino, 50 litri de băutură alcoolică preparată în penitenciar, 3 fierbătoare artizanale. În privința acestor cazuri au fost întocmite toate măsurile necesare în scopul adoptării unor decizii conform legislaţiei în vigoare. Notă DIP: Contracararea pătrunderii în locurile de detenţie a obiectelor interzise, dar şi combaterea păstrării acestora de către deţinuţi sunt acţiuni de specialitate desfăşurate zilnic în toate penitenciarele din ţară. Sursă: realitatea.md Record Ridicări impunătoare de obiecte și substanțe interzise în Penitenciarul nr.18-Brănești apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:10
Dodon: În anul 2018 identitatea noastră moldovenească, statalitatea și neutralitatea țării vor fi puse la grea încercare Anul care vine, 2018, va fi unul foarte tensionat, deoarece este unul electoral, cu o miză enormă pentru țară. Va fi anul în care identitatea noastră moldovenească, statalitatea și neutralitatea țării vor fi puse la grea încercare. Declarația a fost făcută de Președintele Igor Dodon în cadrul dialogului cu presa, care a avut loc marți, 12 decembrie. Șeful statului însă, a dat asigurări că nstituția prezidențială va păstra pilonii statului. “”Aceste previziuni ale mele se bazează pe o analiză foarte realistă a situației. Dar, vă declar cu toată responsabilitatea, instituția prezidențială va păstra pilonii statului. Deloc întîmplător, anul 2018 l-am declarat, prin decret prezidențial, „Anul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt”, omagiind astfel pe apărătorul statalității moldovenești. Vă promit că vom reuși să rezistăm, ne vom întări și vom obține victorie în toate marile bătălii politice care se vor da în 2018. Ca reprezentant al poporului, voi asigura ca voința poporului să fie auzită și să învingă și social, și electoral. Iar rezultatele pe care le voi obține pe parcursul anului 2018 vor fi și mai consistente decît în acest an”, a menționat Igor Dodon. Sursă: actualitati.md Record Dodon: În anul 2018 identitatea noastră moldovenească, statalitatea și neutralitatea țării vor fi puse la grea încercare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:50
Rusia anunţă noi restricții la importul de fructe și legume, măsuri ce pot lovi în Moldova Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Rosselhoznadzor a anunțat impunerea restricțiilor la importul de legume și fructe din Kazahstan, pe motiv că acestea proveneau din Serbia și Republica Moldova, scriu jurnaliștii de la Mold-street. Potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor, în perioada 1-8 decembrie 2017, circa 12% din cele 4.000 de tone de producție supusă controlului fitosanitar de carantină, nu corespundeau cerințelor fitosanitare ale Uniunii Economice Eurasiatice și Federației Ruse, chiar dacă aveau certificate fitosanitare eliberate de autoritățile din Kazahstan. Acest indicator este de 3,5 ori mai mare decât la hotarul dintre Rusia și Belarus, susţine autoritatea rusă. Rosselhoznadzor menționează că în luna noiembrie au fost zădărnicite mai multe tentative de a importa pe teritoriul Federației Ruse mere din Serbia, cu certificate fitosanitare emise de Kazahstan. „Și acestea nu sunt cazuri izolate. O situație similară a apărut și în cazul livrărilor de mere provenind din Republica Moldova”, susţine autorităţile fitosanitare din Rusia. „Având în vedere faptul că autorităţile kazahe nu adoptă măsuri pentru a elimina încălcările la furnizarea de produse vegetale, Rosselhoznadzor va fi obligat să impună restricții privind importul în Rusia prin Kazahstan de fructe și legume din Serbia și Moldova”, se arată în comunicatul instituţiei. Rosselhoznadzor a reamintit că, din motive similare, a fost necesar să impună restricţii la aprovizionarea cu fructe și legume din țări terțe de pe teritoriul Belarus. Amintim că în anii 2015-2016 s-a depistat că multe fructe din statele UE, ajungeau pe piaţa rusească folosind certificate de origine din Moldova. Anterior Rusia a impus mai multe restricţii la livrările de produse fitosanitare din Moldova. Cel mai cunoscută este decizia prin care începând cu 21 iulie 2014, Rusia a interzis livrările de fructe din Moldova. Drept motiv a fost invocat numărul mare de cazuri de contaminare a produselor vegetale moldovenești cu dăunători, în special cu Grapholitha molesta (molia orientală). Atât autoritățile moldovene, cât și experții susțin că aceste interdicții nu erau neargumentate, dar erau previzibile, după semnarea la finele lunii iunie 2014, de către Moldova a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE. Până la introducerea embargoului din 2014, pe piața rusească ajungeau circa 90% din merele și 80% din prunele livrate la export. Sursă: mold-street.com Record Rusia anunţă noi restricții la importul de fructe și legume, măsuri ce pot lovi în Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.