DOC// Băsescu ar putea fi declarat persona non grata în Moldova

Politics, 7 decembrie 2017 13:00

Aceste comisii solicită inițierea procedurii de declarare persona non-grata a acestuia pe teritoriul țării noastre. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.Mai jos găsiți unul din din procesele verbale, mai exact cel al Comisiei pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării. Autorii documentului argumentează această decizie prin faptul că ”activitățile cetățeanului român T. Băsescu, fostul președinte al României sunt ilegale și primejdioase, deoarece atentează la securitatea națională a RM, creează impedimente suplimentare în calea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, propagă xenofobia, moldofobia și rusofobia; creează tensiuni în relațiile interetnice și adâncește scindarea societății moldovenești; creează premise premise pentru tulburări în masă și infracțiuni; seamănă neîncredere în valorile național-statale ale RM”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 5 minute
21:50
 Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția înaintată de Republica Moldova pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. 64 de state au susținut dorința noastră de a ne fi respectate suveranitatea și integritatea teritorială și le sunt recunoscător, fiecărui stat în parte. E o decizie istorică și poate cea mai importantă de la obținerea independenței. E un succes al diplomației moldovenești, al Guvernului, dar mai presus, al țării noastre și al tuturor oamenilor de aici.
Acum o oră
21:10
Destabilizarea situației de la Chișinău, din ultimele zile, este un plan diabolic, pus la cale de Rusia. De această părere este lidera unei asociații a moldovenilor din Canada, Ala Mândâcanu. Ea consideră că scopul acestor acţiuni este deturnarea cursului european al Republicii Moldova.“Eu văd clar că destabilizarea stuaţiei din Republica Moldova este un plan diabolic, pus în acţiune abil şi profesionist. Şi stiu cui îi slujeşte. Numai nu ştiu încă toţi actorii… nu va trece mult şi vom afla. Dar dacă scopul final este stoparea cursului european al Republicii Moldova (acest lucru va fi clar în cateva luni, după alegerile parlamentare) maă interesează: are sau nu Occidentul capacităţi de apărare a statelor cu care a încheiat acorduri? Are societatea moldavă o centură de protecţie contra invaziei hibride? Are statul Republica Moldova securitate şi este stăpân oare în propria casă?, se întreabă Ala Mândâcanu, într-o postare pe Facebook.
21:10
Votarea la ONU a rezoluției privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre este un succes istoric. Aprecierea vine din partea președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, într-un mesaj pe Facebook. Politicianul a ținut să mulțumească moldovenilor pentru acest succes în fortificarea independenței Republicii Moldova.Liderul democraților a mai subliniat că ”acest succes vine într-o guvernare, care a fost acuzată pe nedrept de acțiuni duplicitare și promovarea intereselor Moscovei, speculații pe care mereu le-am contrazis prin acțiuni concrete și ferme, așa cum este și rezultatul de astăzi”.Șeful PDM a exprimat recunoștință și statelor care au susținut demersul Moldovei. ”Mulțumiri tuturor țărilor, care au semnat împreună cu noi rezoluția și tuturor celor, care au sprijinit Moldova prin votul lor. A fost o dovadă de solidaritate și de parteneriat solid.
21:10
Din 22 iunie, persoanele asigurate vor beneficia de mai multe medicamente compensate. Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) a fost extinsă cu 11 denumiri comune internaționale.Pe listă s-a inclus glimepiridum pentru tratamentul diabetului zaharat și brimonidinum+timololum pentru tratamentul glaucomului, ambele cu rata de compensare de 100%.Cu rata medie de 70% vor fi compensate mai multe medicamente destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, și anume: telmisartanum în cazul pacienților hipertensivi cu diabet zaharat; nebivololum – pentru pacienții hipertensivi cu insuficiență cardiacă, cu vârsta de peste 65 de ani; perindoprilum – pacienților hipertensivi cu cardiopatie ischemică și infarct miocardic; carvedilolum – celor cu angină pectorală stabilă, insuficiență cardiacă.
Acum 4 ore
19:00
Șirul de minciuni debitate de Maia Sandu nu are sfârșit. În încercarea de a ieși basma curată din incidentul rușinos de aseară, când un grup de simpatizanți de-ai săi și ai lui Andrei Năstase au lovit cu picioarele în câțiva artiști stradali, liderul PAS dă vina pe poliție.”Poliția a stat pasivă. Deci, noi eram cei care îi rugam să vină și să intervină, să oprească această provocare. Ei stăteau cuminți, în calitate de spectatori”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă susținută astăzi în apropiere de locul în care susținătorii opoziției au împărțit pumni și picioare tinerilor de culoare.Din imagini se vede clar, însă, cum poliția îi ține la distanță pe protestatarii care se dau la artiști trupei Tamala, din statul african Mali.  Această minciună nu este prima din ultimele zile, lansate de Maia  Sandu.
18:20
Cele mai stringente probleme ale locuitorilor din raionul Fălești și soluțiile pentru depășirea acestora au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe comune a administrației publice centrale (APC) cu reprezentanții administrației publice locale (APL) din regiune.Premierul Pavel Filip a menționat că noul format de întrevederi, care presupune intervenția consolidată a echipei guvernamentale în fiecare raion al țării, va intensifica conlucrarea între APC și APL, sporind, astfel, receptivitatea autorităților la nevoile cetățenilor.Prim-ministrul a spus că, dacă la preluarea mandatului eforturile Executivului erau orientate spre stabilizarea situației economice din țară și deblocarea finanțării externe, în prezent, autoritățile sunt concentrate pe promovarea reformelor și a proiectelor de modernizare a țării.
18:00
Toată lumea se află, probabil, sub imperiul Campionatului Mondial de fotbal, care domină media, chiar și politicul. În acest context, ministrul Monica Babuc a participat la o ședință cu directorii școlilor sportive aflate în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Discuțiile s-au axat pe identificarea soluțiilor pentru reabilitarea infrastructurii sportive și îmbunătățirea calității procesului educațional și de instruire în acest domeniu, relevă serviciul de presă al ministerului.În debutul ședinței, Monica Babuc a menționat că situația școlilor sportive din țară necesită a fi ameliorată, iar pentru asta trebuie conjugate toate eforturile. „Mai avem foarte mult de muncit la modernizarea infrastructurii sportive, dar și la elaborarea curriculei pentru toate genurile de sport practicate. Dezvoltarea școlilor sportive este o condiție indispensabilă pentru obținerea performanțelor în acest domeniu.
Acum 6 ore
17:30
 Pe internet circulă o fotografie în care apare președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc alături de o tânără. Autorul postării, un anume Vladimir Ursu afirmă că în poză este judecătoarea Rodica Berdilo. Din cauza faptului că Rodica Berdilo a devenit cunoscută recent, iar fizicul ei nu este bine cunoscut de publicul larg, poza a devenit în scurt timp virală pe internet acumulând peste 4000 de distribuiri. Totuși, în poză nu este judecătoarea Berdilo ci o domnișoară pe nume Cristina Salicova având pseudonim pe Facebook Kristinelu Bombonelu.  Aceasta este o fată din Nisporeni care din spusele ei nici nu a visat să ajungă judecătoare. Între două femei există doar o asemănare fizică, iar mulțimea de internauți care au distribuit această poză au fost induși în eroare de fapt.
17:20
 Liderul PAS, Maia Sandu, nu scapă nicio ocazie de a se umple de penibil, iar ultima sa declaraţie este de-a dreptul halucinantă. Aceasta a spus, fără a clipi, că ordinea publică de la acţiunile de protest ar fi fost vegheată inclusive de poliţişti aduşi de peste hotare. “Forţele de ordine cheltuie resurse enorme, judecând după numărul de poliţişti aduşi la protest. Au fost aduşi aici nu doar din Chişinău, dar şi din afara ţării”, a declarat Maia Sandu.O altă declaraţie deşănţată a liderului PAS, Maia Sandu, a fost făcută la emisiunea „În profunzime” de la PRO TV. Aceasta a spus că mai multe persoane au relatat că au găsit în gențile lor obiecte străine, la protest de miercuri, din faţa Primăriei Chişinău. „Mai multe persoane ne-au raportat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite de tăiat hârtia”, a spus Maia Sandu.
17:00
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a plecat joi seara la Washington, unde are programată o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, pe agenda vizitei sale în SUA figurând principalele dosare legate de Orientul Mijlociu, în special procesul de pace israeliano-palestinian, potrivit AFP.Întâlnirea cu Donald Trump va avea loc la 25 iunie la Casa Albă, iar cei doi lideri vor discuta chestiuni de "interes comun, inclusiv terorismul, ameninţarea reprezentată de Iran, criza din Siria şi o pace durabilă între israelieni şi palestinieni", potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane.Aliată a SUA şi una din cele două ţări arabe - cu Egiptul - Iordania este legată printr-un tratat de pace cu Israel, fiind un actor istoric în procesul de pace şi gardian al locurilor sfinte musulmane din Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel. Ea pledează pentru soluţia cu două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul.
16:00
 Printre partidele vizate se numără şi Rusia Unită, formaţiunea de guvernământ din această ţară.Potrivit documentului, aprobat joi de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, persoanelor vizate le este interzis să viziteze Ucraina şi să transfere fonduri în afara ţării. Sancţiunile sunt valabile pe o perioadă de trei ani, a informat Consiliul de siguranţă naţională şi apărare de la Kiev.Pe listă se află şi Ella Pamfilova, preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, cât şi mai mulţi oficiali din cadrul acestei instituţii.
Acum 8 ore
15:30
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat pe 20 iunie 2018, la Chișinău,  atelierul de lucru cu genericul „Rolul și competențele Instituțiilor în sectorul Agriculturii ecologice din Republica Moldova”. Scopul a fost de a discuta despre proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologic, document ce va modifica cadrul legislativ normativ actual, precum și a evidenția rolului instituțiilor în domeniul agriculturii ecologice conform actelor legislativ – normative în vigoare.
15:20
 Liderul PPDA, Andrei Năstase, și-a ieșit din pepeni, în momentul în care a fost întrebat de reporter despre agresarea tinerilor cântăreţi ambulanţi, de culoare, de către protestatarii din faţa Primăriei Chişinău.Acesta a evitat să ofere un răspuns clar și a încercat să dea vină pe provocatori. Ulterior, după conferință de presă, acesta i-a reproșat jurnalistei că îi pune întrebări incomode. Acest moment a fost surprins în imagini. Amintim că membrii unei trupe de artiști ambulanți au fost îmbrânciți și loviți cu picioarele de simpatizanții lui Andrei Năstase, din fața primăriei Chişinău. Incidentul s-a produs în preajma sediului Poștei Moldovei și a fost filmat de trecători.
15:20
Liderul PPDA, Andrei Năstase, îi consideră provocatori pe oamenii care au participat ieri la acţiunea de protest din faţa Primăriei Capitalei. Astfel a reacţionat Năstase la întrebarea jurnaliştilor despre artiştii ambulanţi, agresaţi de un grup de simpatizanţi ai Platformei DA.“V-aţi înrebat cine a încercat aceste provocări? Protestatari sunt foarte şi foarte mulţi”, a declarant Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe ede presă.Amintim că membrii unei trupe de artiști ambulanți au fost îmbrânciți și loviți cu picioarele de simpatizanţii lui Andrei Năstase. Acţiunile agresorilor au fost filmate de oamenii ce treceau prin preajmă. Un martor ocular susţine că s-a oprit doar să privească prestația tinerilor de culoare, și a surprins momentul în care protestatarii de la primărie au pus capăt concertului, lovind cu picioarele în artiști.
15:20
Nu muncește de câțiva ani și declară zero venituri, dar spune că a obosit și vrea în vacanță. Este vorba despre liderul PPDA, Andrei Năstase, care în ultimul timp afirmă că a trăit din salariul soției și indemnizațiile pentru copii.„Stau câte o dată şi mă gândesc că poate am şi eu dreptul la un mic concediu, dar ce va ajunge ţara asta în asemenea condiţii”, le-a declarat jurnaliştilor Andrei Năstase după ședința de ieri de la Curtea de Apel.Amintim că Andrei Năstase nu scapă nicio ocazie să se declare sărac lipit pământului, însă informațiile publicate în presă privind averea sa indică altceva. Astfel, liderul PPDA  a reuşit să-şi cumpere în 2017 un teren agricol. Lotul se adaugă celorlalte nouă pe care le deţine.Năstase mai are în proprietate 11 case, iar  cea mai scumpă este situată într-un cartier rezidenţial din Capitală și, potrivit experților imobiliari, ar valora nu mai puțin de 7 milioane de lei.
15:00
Chiar şi în urma acordului se mai pune, însă, problema ratingului Greciei, aspect care în sine reprezintă un obstacol în calea obţinterii unor împrumuturi avantajoase pe pieţele internaţionale. Moody's şi Fitch, de exemplu, au stabilit rating-ul Greciei la B3 pozitiv.Conform acordului, Grecia va primi o ultimă tranşă de 15 miliarde de euro, parte a planului de salvare. Din tranşa de 15 miliarde de euro, 5,5 miliarde vor fi ţinute într-un cont segregat pentru serviciul datoriei (adică plata datoriei principale, plus dobânda). Restul de 9,5 miliarde vor fi tranferate într-un alt cont, menit să funcţioneze ca fond-tampon, de asemenea pentru serviciul datoriei.Fondul-tampon în sine va trebui să ajungă la o capacitate maximă de 24,1 de miliarde de euro. Aceste fonduri vor trebui să acopere necesităţile financiare suverane pentru 22 de luni începând cu data de 20 august. Această din urmă dată fiind cea la care actualul program de salvare se va încheia.
14:40
În premieră pentru Republica Moldova, una din cele mai influente familii politice internaționale – Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) își va desfășura summit-ul în Republica Moldova, și anume la Orhei, datorită faptului că Partidul ȘOR a devenit membru  al acestei organizații. Directorul executiv al ACRE, Richard Milsom a salutat vineri, 22 iunie, la Chișinău, aderarea Partidului ȘOR la organizația pe care o coordonează, asigurând-ul de sprijin și susținere politică atât la nivel național, cât și internațional. Ilan Șor, care deține și funcția de primar de Orhei, a dat asigurări că până în luna octombrie, când se va desfășura summit-ul, va asigura toată infrastructura necesară pentru a organiza acest eveniment, care reprezintă o premieră pentru Republica Moldova, la cel mai înalt nivel.
14:30
Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), o declarație în care a abordat chestiuni legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul țării noastre. În context, ambasadorul Victor Osipov a solicitat în numele Republicii Moldova statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul țării noastre.
14:20
Peste 70 de proiecte vor stimula dezvoltarea rurală în UTA Găgăuzia, Taraclia și localitățile învecinate. Proiectele sunt susținute de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei LEADER.Grupurile de acțiune locală (GAL-uri), responsabile de elaborarea și implementarea proiectelor, s-au întâlnit astăzi la o conferință, organizată împreună cu un iarmaroc în aer liber, ca să prezinte rezultatele activităţilor lor, să facă schimb de experiență și să promoveze produsele locale. Evenimentul a fost organizat la Chişinău de programul „Susţinerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia”, finanţat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.
14:20
Statele Unite susțin Moldova, Ucraina și Georgia în efortul lor de a-și menține integritatea teritorială și suveranitatea politică. O rezoluție în acest sens a fost prezentată Congresului SUA de mai mulți legislatori, în frunte cu Ted Poe, și urmează să fie supusă votului în legislativul american.Conform documentului, Statele Unite își reafirmă susținerea pentru integrarea europeană a celor trei țări și se declară pregătite să sporească relațiile economice și comerciale în regiune.Pe plan politic, legislatorii de la Washington condamnă acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Moldovei, Georgiei și Ucrainei și cer retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul lor.
14:10
 Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi că ţările europene împărtăşesc îngrijorarea legată de programul de rachete balistice iranian şi s-a pronunţat pentru găsirea unor soluţii la „tendinţele agresive” ale Iranului în Orientul Mijlociu, informează Reuters.''Tendinţele agresive ale Iranului nu trebuie doar să fie dezbătute, ci mai degrabă este nevoie de soluţii urgente'', a spus Angela Merkel după întrevederea avută la Amman cu regele Abdullah al Iordaniei, scrie agerpres.ro.Şefa executivului de la Berlin a adăugat că, deşi ţările europene doresc menţinerea acordului nuclear iranian, ele sunt îngrijorate de prezenţa iraniană în Siria şi de rolul Teheranului în războiul din Yemen.Anterior, în cursul acestei luni, Merkel afirmase, după o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că problema influenţei regionale a Iranului este îngrijorătoare, în special pentru securitatea Israelului.
14:10
Președintele Igor Dodon îl acuză pe liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, că ar fi omul serviciilor speciale occidentale și că misiunea acestuia este de a distruge flancul de stânga al politicii din Moldova. Declarațiile au fost făcute în timpul unei linii directe pe o rețea de socializare.“Renato Usatîi lucrează pentru serviciile speciale occidentale și are misiunea să distrugă flancul de stânga al politicii. Aşa cum s-a întâmplat la alegerile din Chişinău, când Usatîii a lucrat pentru Andrei Năstase. Nu vrem să mai avem treabă cu acest balabol. Cu partidul lui, poate vom discuta, dar numai dacă va fi o altă conducere”, a precizat şeful statului.Dodon a mai spus că Usatîi ar face mai bine ”să plece în taiga, să prindă urși”. ”Acesta este nivelul lui, nu mai mult sau să lucreze în circ dresor sau clovn", a conchis Igor Dodon.
14:00
Cooperarea moldo-polonă în diverse domenii de interes reciproc, asistenţa pentru dezvoltare acordată ţării noastre, dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, problematica transnistreană, precum şi politicile de stat în domeniul diasporei au constituit subiectele discuţiei în cadrul întrevederii secretarului de stat al MAEIE, Carolina Perebinos, cu secretarul de stat al Cancelariei Preşedintelui Republicii Polone, Adam Kwiatkowski.Referindu-se la stadiul actual al relaţiilor bilaterale, secretarul de stat Carolina Perebinos a remarcat caracterul dinamic al acestora, subliniind intensificarea în ultima perioadă a contactelor politice la diverse nivele. Oficialul moldovean a evocat buna cooperare a ţărilor noastre în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale. De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru susţinerea Poloniei a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul asistenţei de dezvoltare - Polska Pomoc.
14:00
Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat pe marginea afirmațiilor liderului PAS, Maia Sandu, despre cuţite care ar fi fost depistate în gentile unor participanţi la o acţiune de protest din faţa Primăriei Chişinău. Instituţia precizează că, deocamdată, nu a fost depusă nicio plângere sau sesizare în acest sens. “Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetățenii care au semnalat asemenea cazuri să se adreseze poliției direct, la 112 sau nr. de telefon (022) 25-47-05, 25-48-05 pentru a verifica veridicitatea informaţiilor”, se conţine într-un comunicat al IGP.Amintim că liderul PAS, Maia Sandu, a declarat, la emisiunea „În profunzime” de la PRO TV, că mai multe persoane au relatat că au găsit în gențile lor obiecte străine, la protest de miercuri, din faţa Primăriei Chişinău.
Acum 12 ore
13:20
Evaluarea rezultatelor Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE), precum și evoluțiile în implementarea celor 20 de priorități de dezvoltare până în 2020 au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a zecea Reuniuni informale a miniștrilor afacerilor externe din cadrul țârilor Parteneriatului Estic, la care au participat și înalți oficiali ai Uniunii Europene, comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn și secretarul general adjunct al Serviciului European pentru Acțiune Externă, Jean-Christophe Belliard.În discursul său, Daniela Morari a punctat principalele realizări ale Republicii Moldova în implementarea priorităților de reformă a Parteneriatului Estic până în 2020 și a menționat importanta aprofundării cooperării dintre țările asociate, prin valorificarea noii arhitecturi multilaterale a PaE, reieșind din ambițiile acestora de a se apropia de Uniunea Europeană.
13:20
Jurnaliştii portalului de investigaţi RISE Moldova au identificat o nouă conexiune a oligarhului condamnat Veaceslav Platon la schema de spălare de bani din Europa de Est – Laundromatul rusesc. Una din firmele offshore, implicate în schemă şi controlată de Platon, prin intermediari, este “Vizalot Limited”.Potrivit RISE Moldova, “Vizalot Limited” se afla în administrarea casei de avocatură Mossack Fonseca din Bahamas, implicată în răsunătorul scandal “Panama Papers”. Din 2 iunie 2016, noul director și acționar al firmei este cetățeanul moldovean Valentin Ceban.“În Republica Moldova, Ceban administrează societatea pe acțiuni Broking-VM care a activat pe piața de capital până în 2016, atunci când Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) i-a retras licența.
12:40
Aurel Bucureanu, unul din organizatorii protestelor automobiliștilor contra majorării tarifelor la carburanți a postat pe profilul său o adresare video către Andrei Năstase și Ion Ceban. În clipulețul video, Bucureanu a argumentat de ce Năstase și Ceban sunt de vină că municipiul Chișinău nu are primar în continuare, numindu-i idioți.Bucureanu afirmă că deși Ion Ceban i-a întins mâna lui Năstase și l-a felicitat cu victoria, pe la spate a depus o plângere la adresa acestuia, precum că Năstase ar fi făcut agitație electorală ilegală. La fel și Andrei Năstase, împreună cu echipa sa au depus o plângere la procuratură precum că, Ceban a făcut agitație electorală ilegal.„În urma acestor plângeri, ambii au fost declarați vinovați în agitație electorală ilegală, situația ajungând la culmea absurdității, ambii îl învinuiesc pe Plahotniuc de acest lucru.
11:30
Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a efectuat în perioada 18-20 iunie o vizită de documentare în Macedonia în calitate de co-raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei . Vizita parlamentarului moldovean a coincis cu semnarea Acordului cu Grecia privind noua denumire a fostei Republici Iugoslave Macedonia.În cadrul vizitei, Valeriu Ghilețchi a purtat discuții cu prim-ministrul Zoran Zaev și viceministrul Afacerilor Externe, Andrej Zhernovski, dar și cu membri ai Curții Constituționale, Consiliului Suprem al Magistraturii, Consiliului Procurorilor, reprezentanți ai mass-media și lideri ai partidelor politice și ambasadori acreditați în Macedonia. „Macedonia se aseamănă în multe privințe cu Moldova, iar succesul și exemplul autorităților macedoniene reprezintă o încurajare și pentru țara noastră, în special, în eforturile pe care le depunem în procesul de integrare europeană.
11:10
În ajunul Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfăşura duminică, 24 iunie, o parte din angajaţii Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" au realizat un filmuleț, în care sunt promovate straiele naţionale.Protagonistele filmuleţului sunt îmbăcate în tradiţionala ie moldovenească, iar, la un moment dat, se prind într-o horă.Ziua Portului Popular  se va desfăşura duminică, 24 iunie, în 45 de localităţi din 14 raioane. Participanţii vor avea parte de parade ale costumelor tradiţionale, ateliere de confecţionat şi spectacole folclorice.În Capitală, ceremoniile vor avea loc la Palatul Republicii. Pentru oaspeţi va fi o expoziţie a costumelor populare păstrate la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.Muzica bună va fi asigurată de orchestrele "Lăutarii" şi "Folclor." Din 2015, Ziua Naţională a Portului Popular e marcată în ultima duminică a lunii iunie.
10:10
 Zi importantă pentru Moldova. Adunarea Generală a ONU va dezbate astăzi proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces.Alături de Republica Moldova, proiectul de rezoluţie e semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul proiectului de rezoluţie sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană.În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.Potrivit constituţiei, se arată în proiect, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.