Gherman Gorbunţov: Allegation against Vlad Plahotniuc was false and challenge set by Renato Usatîi

Moldova24, 6 decembrie 2017 19:45

The accusation against PDM leader Vlad Plahotniuc by the Investigation Committee of the Russian Federation is false news and Renato Usatîi touched his hands in this case, declared by one of persons supposed to figure this file, Gherman Gorbunţov. The Russian banker is sure that the person misleading the public opinion is Renato Usatîi. The information about Vlad Plahotniuc is being investigated for racial, political, ideological and ethnic hatred was published today by the rosbalt.ru site, which referred to a source within the Investigative Committee. The news author declared that one of persons figuring that file was Gherman Gorbunțov. Read also: A Russian website declared that Vlad Plahotniuc is investigated in Russia for racial, political and ideological hatred - Why did those declarations appear on the Russian press? Gherman Gorbunțov assured Usatîi stood behind the drama: - I think those were related to my visit to Moldova. I guess Mr. Usatîi has been activated. The assassination of Gherman Gorbuntov took place in London in 2012. Gorbuntov said he was pursuing the investigation and hoped for justice. - Have you been to the Moldovan Prosecutor's Office? - Of course, I'm sorry that the investigation is going in another direction. It's clear that Usatîi defends his life because he doesn't want prison. It's very unpleasant to be in the position of a ping-pong ball. The Russian banker is currently in London. Last week he was in Moldova and was interrogated by prosecutors. Read also Gherman Gorbunţov: Renato Usatîi and the killer continue to be partners in crime At the same time, Gorbunţov declared that he has evidence, proving that the one who wished for his demise was leader of "Our Party", Mayor of Bălţi, Renato Usatîi. In an interview with Publika, Gorbunţov further said that Renato Usatîi and the killer Vitalii Proca continued being partners in crime. sursa: publika.md The post Gherman Gorbunţov: Allegation against Vlad Plahotniuc was false and challenge set by Renato Usatîi appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 5 minute
21:45
Cel de-al 13-lea Centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice a fost inaugurat astăzi la Fălești. Acesta va permite prestarea a o mie de servicii publice conform principiului ghișeului unic, pentru peste 78 mii de locuitori din raion. „Sper ca până în anul 2020 să ajungem în situația, când cetățenii în relația lor cu statul vor avea nevoie doar de buletinul de identitate, restul informațiilor se vor regăsi în registrele de stat. Instituțiile care au nevoie de aceste informații nu au decât să le acceseze”, a spus prim-ministrul Pavel Filip la eveniment.Locuitorii raionului Fălești vor fi deserviți de către 17 operatori și vor avea acces la servicii de înregistrare a bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora, de documentare a populației, stare civilă, înregistrare și licențiere a unităților de drept. Fluxul de persoane va fi gestionat cu ajutorul rândului electronic.În total, în țară vor fi deschise 38 de Centre multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, 35 în raioane și trei – în capitală.
Acum 4 ore
19:30
Adunarea Generală a ONU a aprobat proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abțineri.În discursul său din Asambleea ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară."Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a menţionat Tudor Ulianovschi.Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.Potrivit Constituţiei, se arată în proiect, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare şi-au reafirmat necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.sursa: publika.md
19:15
În ajunul Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfăşura duminică, 24 iunie, o parte din angajaţii Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" au realizat un filmuleț, în care sunt promovate straiele naţionale.Protagonistele filmuleţului sunt îmbăcate în tradiţionala ie moldovenească, iar, la un moment dat, se prind într-o horă.Ziua Portului Popular  se va desfăşura duminică, 24 iunie, în 45 de localităţi din 14 raioane. Participanţii vor avea parte de parade ale costumelor tradiţionale, ateliere de confecţionat şi spectacole folclorice, scrie politics.md.În Capitală, ceremoniile vor avea loc la Palatul Republicii. Pentru oaspeţi va fi o expoziţie a costumelor populare păstrate la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.Muzica bună va fi asigurată de orchestrele "Lăutarii" şi "Folclor." Din 2015, Ziua Naţională a Portului Popular e marcată în ultima duminică a lunii iunie.
18:45
Liderul PAS, Maia Sandu, nu scapă nicio ocazie de a se umple de penibil, iar ultima sa declaraţie este de-a dreptul halucinantă. Aceasta a spus, fără a clipi, că ordinea publică de la acţiunile de protest ar fi fost vegheată inclusiv de poliţişti aduşi de peste hotare.“Forţele de ordine cheltuie resurse enorme, judecând după numărul de poliţişti aduşi la protest. Au fost aduşi aici nu doar din Chişinău, dar şi din afara ţării”, a declarat Maia Sandu.O altă declaraţie deşănţată a liderului PAS, Maia Sandu, a fost făcută la emisiunea „În profunzime” de la PRO TV. Aceasta a spus că mai multe persoane au relatat că au găsit în gențile lor obiecte străine, la protest de miercuri, din faţa Primăriei Chişinău. „Mai multe persoane ne-au raportat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite de tăiat hârtia”, a spus Maia Sandu.Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a emis un comunicat în care precizează că s-a autosesizat și așteaptă ca persoanele vizate să depună plângeri, dar nici o sesizare nu există, deocamdată. Maia Sandu a recunoscut singură că nicio persoană nu a mers să depună plângere la poliție.sursa: politics.md / foto: privesc.eu
18:30
Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie anunţă despre reţinerea unui avocat pentru trafic de influenţă, cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari.Temei pentru iniţierea respectivului proces penal a servit plângerea depusă de către un inculpat, care reclama acţiunile abuzive ale avocatului. Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în intervalul octombrie – decembrie 2016, avocata a pretins şi primit de la acesta în total 5 mii de euro. Banii i-au fost estorcaţi succesiv, pe măsură ce dosarul acestuia avansa pe rolul instanţelor de judecată, avocatul dându-i asigurări că poate influenţa persoane cu demnitate publică să-i soluţioneze pozitiv dosarul, în care acesta era cercetat pentru tâlhărie şi huliganism. Totuşi, prin sentinţa Curţii de Apel Chişinău, bărbatul a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, iar avocata şi-a continuat promisiunile, solicitând încă 6 mii de euro, susţinând că are influenţă şi asupra judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie ca sa-l scape de pedeapsă.În seara zilei de ieri, avocata a fost reţinută în flagrant delict, în momentul primirii sumei de 5 mii de dolari.În prezent aceasta este reţinută preventiv pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o amendă de până la 300 de mii de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.
18:30
Adunarea Generală ONU va examina proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova ”Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul va fi prezentat comunității internaționale de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.
18:15
Reprezentanții Ministerului Economiei, ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) și membri ai Asociației Transportatorilor Auto în regim de Taxi (ATAT) au discutat astăzi despre ordinea în transportul rutier de persoane în regim de taxi.Participanții la ședință au propus ca șoferii de taxi să fie obligați să dețină aparate de taxare, iar pasagerii să achite călătoriile conform indicațiilor de pe contor. Mai mult decât atât, taximetriștii vor fi obligați să elibereze bonul de plată la sfârșitul fiecărei călătorii. În caz contrat, clientul ar putea fi în drept să refuze achitarea călătoriei. Totodată, membrii ATAT au venit cu propunerea de a efectua un audit al activităților companiilor fictive care prestează servicii de transport de pasageri, iar eliberarea extrasului din Registrul Operatorilor de Transport Rutier să fie efectuată doar după dotarea automobilului cu aparat de casă. De asemenea, ATAT a venit cu propunerea de amendare a Codului transporturilor. Și anume, în cazul nerespectării regulilor de exploatare a unităților de transport, să fie ridicate plăcuțele de înmatriculare, pentru prima încălcare – 30 de zile, iar pentru cea de-a doua – 180 de zile.Ministerul Economiei și Infrastructurii îndeamnă călătorii să opteze pentru serviciile companiilor de taxi, care prestează servicii în condițiile cadrului legal, sunt dotate cu aparate de taxare și plăcuțe de înmatriculare galbene, precum și să ceară bonuri de plată. Astfel, vor contribui direct la combaterea fenomenului de activitate ilicită în transportul auto de pasageri în regim de taxi, care afectează siguranța pasagerilor și sporește concurența neloială.
18:00
Liderul PPDA, Andrei Năstase, îi consideră provocatori pe oamenii care au participat ieri la acţiunea de protest din faţa Primăriei Capitalei. Astfel a reacţionat Năstase la întrebarea jurnaliştilor despre artiştii ambulanţi, agresaţi de un grup de simpatizanţi ai Platformei DA.“V-aţi înrebat cine a încercat aceste provocări? Protestatari sunt foarte şi foarte mulţi”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.Amintim că membrii unei trupe de artiști ambulanți au fost îmbrânciți și loviți cu picioarele de simpatizanţii lui Andrei Năstase. Acţiunile agresorilor au fost filmate de oamenii ce treceau prin preajmă.Un martor ocular susţine că s-a oprit doar să privească prestația tinerilor de culoare și a surprins momentul în care protestatarii de la primărie au pus capăt concertului, lovind cu picioarele în artiști.sursa: democracy.md
Acum 6 ore
17:30
Guvernul a aprobat vânzarea a peste 40 la sută din acţiunile Moldova Agroindbank către un consorțiu internaţional. Un antecontract semnat astăzi precede organizarea ulterioară a unei licitaţii transparente. „Intenția noastră este să ducem la bun sfârșit procesul de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. Cred în sustenabilitatea sectorului bancar și cred că evenimentul de astăzi va avea impact pozitiv imediat asupra economiei naționale. Cu acționari noi, de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcția de intermediere financiară”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, după semnarea antecontractului. „Felicit Guvernul pentru munca enormă care a fost făcută. Munca nu se termină aici. Astfel, la bancă, împreună cu noii investitori va veni o nouă disciplină, tehnologii noi, lucruri care vor face ca instituția să-și mențină poziția de lider și chiar să crească”, a afirmat, la rândul său, directorul pentru instituții financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russell.Consorţiul care doreşte să preia 41 la sută din acţiunie Moldova Agroindbank este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Horizon Capital, o companie de gestiune a fondurilor de investiții, şi Invalda, o societate de investiții din Lituania. Valoarea tranzacţiei depăşeşte 450 de milioane de lei.
17:15
Nu muncește de câțiva ani și declară zero venituri, dar spune că a obosit și vrea în vacanță. Este vorba despre liderul PPDA, Andrei Năstase, care în ultimul timp afirmă că a trăit din salariul soției și indemnizațiile pentru copii.„Stau câte o dată şi mă gândesc că poate am şi eu dreptul la un mic concediu, dar ce va ajunge ţara asta în asemenea condiţii”, le-a declarat jurnaliştilor Andrei Năstase după ședința de ieri de la Curtea de Apel.Amintim că Andrei Năstase nu scapă nicio ocazie să se declare sărac lipit pământului, însă informațiile publicate în presă privind averea sa indică altceva. Astfel, liderul PPDA a reuşit să-şi cumpere în 2017 un teren agricol. Lotul se adaugă celorlalte nouă pe care le deţine.Năstase mai are în proprietate 11 case, iar cea mai scumpă este situată într-un cartier rezidenţial din Capitală și, potrivit experților imobiliari, ar valora nu mai puțin de 7 milioane de lei. Presa a mai scris că finul oligarhului condamnat Victor Țopa, mai are o casă luxoasă în oraşul Bad Homburg din Germania, la 25 de kilometri de Frankfurt.Presa de investigație a mai scris că liderul PPDA şi-a folosit propria mamă în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi de la penalii Ţopa. Astfel, potrivit portalului RISE Moldova, Năstase a depus pe conturile ei, prin transferuri de la companii offshore, peste 5,6 milioane de lei, sumă retrasă în perioada 2009 - 2012. Același scenariu a fost aplicat şi în cazul soacrei.sursa: politics.md
16:15
Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie anunţă despre reţinerea unui avocat pentru trafic de influenţă, cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari.Temei pentru iniţierea respectivului proces penal a servit plângerea depusă de către un inculpat, care reclama acţiunile abuzive ale avocatului. Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în intervalul octombrie - decembrie 2016, avocata a pretins şi primit de la acesta în total 5 mii de euro. Banii i-au fost estorcaţi succesiv, pe măsură ce dosarul acestuia avansa pe rolul instanţelor de judecată, avocatul dându-i asigurări că poate influenţa persoane cu demnitate publică să-i soluţioneze pozitiv dosarul, în care acesta era cercetat pentru tâlhărie şi huliganism. Totuşi, prin sentinţa Curţii de Apel Chişinău, bărbatul a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, iar avocata şi-a continuat promisiunile, solicitând încă 6 mii de euro, susţinând că are influenţă şi asupra judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie ca să-l scape de pedeapsă.În seara zilei de ieri, avocata a fost reţinută în flagrant delict, în momentul primirii sumei de 5 mii de dolari. În prezent, aceasta este reţinută preventiv pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o amendă de până la 300 de mii de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.
16:00
Astăzi Adunarea Generală ONU va examina proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova ”Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul va fi prezentat comunității internaționale de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.Reuniunea ONU, în care va fi supusă dezbaterilor rezoluția Republicii Moldova, va începe aproximativ la 17.00 -17.30, ora Moldovei, și poate fi urmărită pe http://webtv.un.org.Prezentarea Rezoluției cu privire la ”Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” reprezintă o premieră diplomatică în istoria Republicii Moldova. Despre rezultatele dezbaterii în plen a Rezoluției respective Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va informa societatea civilă și mijloacele media printr-un comunicat de presă.
Acum 8 ore
15:45
O schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum a fost deconspirată de către serviciile specializate ale Vămii. Patru persoane au fost reținute pe acest caz, inclusiv un vameș de la postul vamal Sculeni, pe unde au fost introduse mărfurile.Gruparea a fost filată de către serviciile specializate ale Vămii, care le-a supravegheat întregul traseu. Ofițerii vamali au monitorizat cum unul dintre suspecți a introdus mărfurile în țară, le-a depozitat într-un garaj din satul Sculeni, după care au fost încărcate într-o altă unitate de transport, cu un alt șofer la volan. Este un procedeu frecvent utilizat de contrabandiști pentru e evita o eventuală răspundere penală. Asta deoarece, mizează pe faptul că astfel organele de anchetă nu ar putea demonstra proveniența mărfurilor și introducerea prin contrabandă a acestora.Cel de-al doilea șofer a fost urmărit și reținut de serviciile specializate ale Vămii în apropiere de orașul Strășeni. În cadrul flagrantului, în microbuzul acestuia, au fost depistate mai multe loturi de articole vestimentare și de încălțăminte, evaluate la aproximativ 500 000 lei. Ancheta a stabilit că marfa era procurată de la piața ”Dragonul Roșu” din orașul București și era destinată mai multor comercianți din Capitală.Ulterior, în cadrul perchezițiilor operate a fost reținut și liderul grupării, care a organizat și dirijat schema infracțională. Totodată, investigațiile au relevat și implicarea unui inspector al postului vamal ”Sculeni”, care ar fi facilitat introducerea în țară a mărfurilor de contrabandă.Actualmente, toți cei patru suspecți au statut de învinuit și riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani. Cercetările continuă în vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în filiera de contrabandă deconspirată.
14:30
Liderul PPDA, Andrei Năstase, și-a ieșit din pepeni, în momentul în care a fost întrebat de reporter despre agresarea tinerilor cântăreţi ambulanţi, de culoare, de către protestatarii din faţa Primăriei Chişinău.Acesta a evitat să ofere un răspuns clar și a încercat să dea vină pe provocatori. Ulterior, după conferință de presă, acesta i-a reproșat jurnalistei că îi pune întrebări incomode. Acest moment a fost surprins în imagini.http://cache.privesc.eu:8080/citat/9400a10a-3d65-475a-81dd-30661003db96.mp4Amintim că membrii unei trupe de artiști ambulanți au fost îmbrânciți și loviți cu picioarele de simpatizanții lui Andrei Năstase, din fața primăriei Chişinău. Incidentul s-a produs în preajma sediului Poștei Moldovei și a fost filmat de trecători.
14:00
Începând de astăzi, 22 iunie, lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) a fost extinsă cu 11 denumiri comune internaţionale. Este vorba despre preparate pentru tratarea diabetului zaharat, glaucomului, bolilor cardiace, pentru pacienți hipertensivi. Astfel, printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în listă au fost incluse glimepiridum, pentru tratamentul diabetului zaharat şi brimonidinum+timololum, pentru tratamentul glaucomului, ambele cu rata de compensare de 100%. De asemenea, cu 70% vor fi compensate mai multe medicamente noi, destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, în cazul pacienţilor hipertensivi cu diabet zaharat și a celor celor hipertensivi cu insuficienţă cardiacă, cu vârsta de peste 65 de ani; dar și pentru pacienţii hipertensivi cu cardiopatie ischemică şi infarct miocardic; cu angină pectorală stabilă, insuficienţă cardiacă. Totodată, urmează a fi compensate două noi preparate pentru tratamentul episodic în staţionarul de zi, cabinete de proceduri/săli. Este vorba despre un preparat pentru ulcerul gastric, ulcerul duodenal, doar pacienţilor cu maladii cardiovasculare, diabet zaharat; precum și altul pentru tratamentul episodic al neuropatiei diabetice. Pentru adulţi, medicamentele respective vor fi compensate parţial, cu rata medie de 70%. Copiii vor beneficia de compensarea integrală a costurilor acestor preparate. Un alt medicament inclus în listă - aceclofenacum - pentru tratamentul cronic al artritei reumatoide, osteoartritei va fi compensat în medie cu 50%. Lercanidipinum, pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare în cazul pacienţilor hipertensivi cu intoleranţă la amplodipinum şi salmeterol xifonat/propinat de fluticasonum pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic vor fi compensate în medie cu 30%. Totodată, trei denumiri comune internaţionale de medicamente, care până acum erau prescrise în tratamentul episodic, organizat în sala de tratamente/staţionar de zi, vor fi prescrise pentru tratament de durată. Acestea sunt valsartanum, pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare la pacienţii hipertensivi cu insuficienţă cardiacă şi diabet zaharat, diclofenacum pentru tratamentul artritei reumatoide, osteoartritei, şi allopurinolum în cazul gutei. Lista medicamentelor compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.
Acum 12 ore
13:30
Jurnaliştii portalului de investigaţi RISE Moldova au identificat o nouă conexiune a oligarhului condamnat Veaceslav Platon la schema de spălare de bani din Europa de Est – Laundromatul rusesc. Una din firmele offshore, implicate în schemă şi controlată de Platon, prin intermediari, este “Vizalot Limited”.Potrivit RISE Moldova, “Vizalot Limited” se afla în administrarea casei de avocatură Mossack Fonseca din Bahamas, implicată în răsunătorul scandal “Panama Papers”. Din 2 iunie 2016, noul director și acționar al firmei este cetățeanul moldovean Valentin Ceban.“În Republica Moldova, Ceban administrează societatea pe acțiuni Broking-VM care a activat pe piața de capital până în 2016, atunci când Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) i-a retras licența. Motivul invocat de CNPF a fost că acționarul unic al Broking-VM și-a vândut partea unei firme britanice, fără a o informa în prealabil – așa cum prevede legislația”, scrie sursa citată.Portalul citat scrie că pe lângă Valentin Ceban, în convorbirile confidențiale ale decidenţilor de la Mossack Fonseca, apare și numele unui alt cetățean moldovean. RISE Moldova precizează că este vorba de Oleg Cervatiuc, “un interpus care a făcut echipă cu bancherul Veaceslav Platon în mai multe inginerii financiare”.“În Republica Moldova, Oleg Cervatiuc a figurat în mai multe firme controlate de Platon, iar în noiembrie 2013 a fost ales de Adunarea generală extraordinară a Victoriabank, ca rezerva Consiliului de Administraţie a băncii Din această poziție, Cervatiuc apărea ca șef al departamentului economico-financiar al firmei „Stafinserv” SRL, la care fondator și administrator este Aliona Stașevskaia), una din persoanele de încredere ale lui Platon”, notează RISE Moldova.Amintim, în context, că Proiectul Zeppelin Investigations a publicat zilele trecute o amplă investigație, care dezvăluie în premieră legătura dintre Laundromatul Rusesc și atacul la sistemul financiar-bancar moldovenesc.Conform probelor prezentate de jurnaliști, atacul la sistemul bancar moldovenesc din perioada 2010-2014, cunoscut publicului că „furtul miliardului” este parte componentă a Laundromatul Rusesc, ingineria financiară implementată de raiderul Veaceslav Platon sub patronajul serviciilor speciale de la Moscova.
12:45
Un bărbat în vârstă de 30 ani, originar din mun. Chișinău, este cercetat penal pentru furt. Bărbatul a fost observat de un echipaj mobil al Batalionului de patrulare și reacționare operativă din cadrul Direcției de Poliție mun. Chișinău, în această noapte, pe bd. Dacia din sectorul Botanica, în timp ce manifesta un comportament suspect.Bărbatul a fost condus în Inspectoratul de Poliție a sectorului Botanica, pentru documentare și stabilirea circumstanțelor. Ca urmare a percheziției, în rucsacul pe care îl avea asupra sa, polițiștii au depistat două acumulatoare electrice de la lift, o rangă metalică și mai multe instrumente. În urma audierii, bărbatul a recunoscut că a pătruns la etajul tehnic al blocului locativ de pe bd. Dacia, prin forțarea lacătului de la ușă și a sustras acumulatoarele care ulterior, urma să le vândă pentru a obține un profit. Astfel, prin acțiunile sale a cauzat un prejudiciu în sumă de 3260 lei. Este de menționat că individul anterior a mai fost judecat pe infracțiuni similare.La moment, bărbatul este cercetaț în libertate. Totodată, sunt demarate activități de investigaţii în acest sens, privind complicitatea lui în alte cazuri analogice săvârşite pe teritoriul capitalei. Conform legislaţiei în vigoare, individul riscă amendă în mărime de la 32 500 lei la 67 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2018/06/furt-lift.mp4Poliţia Capitalei avertizează toţi agenţii economici, să informeze la serviciul unic 112 în momentul în care persoane necunoscute intenţionează să comercializeze piese de acest tip.
12:30
Ofițerii de investigații din cadrul Inspectoratului de poliție Drochia au depistat circa 3000 de plante asemănătoare cu cânepă, cultivate și crescute haotic printre rânduri de sfeclă de zăhar. Lotul de pământ, cu o suprafață de 20 de hectare a fost descoperit în extravilanul satului Gribova, raionul Drochia.Ca urmare a cercetărilor la fața locului, polițiștii au stabilit că terenul agricol era bine prelucrat, iar plantele de cânepă erau îngrijite corespunzător. Tufele de cânepă au fost smulse și ridicate pentru a fi supuse expertizei specializate. În funcție de rezultat, în acest caz va fi inițiată o cauză penală, iar proprietarul lotului de teren, dacă va fi găsit vinovat, riscă de la 1 la 6 ani privațiune de libertate.Acțiunile desfășurate de Poliție au loc în cadrul operațiunii speciale MAC 2018, care are ca scop combaterea traficului ilicit de droguri de origine vegetală, depistarea şi nimicirea plantelor cu conţinut narcotic, precum şi identificarea persoanelor care le cultivă ilegal.
12:15
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea īmprumutului de 12 milioane euro, Republicii Moldova, pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Astfel, urmează să fie achiziționate circa 168 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu. Odată cu reînoirea parcului de ambulanțe, va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale. Pentru modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 milioanelei pentru procurarea a 69 de ambulanțe. Primele 10 ambulanțe, din totalul de 69, au ajuns deja în țară, iar până la finele lunii urmează să fie livrate și altele 59. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească oferă servicii medicale de urgență celor 3.550.852 de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop. În anul 2017, serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la circa 868.411 mii bolnavi.Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost înființată în anul 1956 și are 41 de state membre. Ca instrument major al politicii de solidaritate în Europa, Banca acordă împrumuturi statelor sale membre, instituțiilor financiare și autorităților locale din statele membre, pentru finanțarea proiectelor din sectorul social, conform Acordului semnat.
12:00
Eveniment de excepţie la Complexul Etno-Cultural Vatra. Pe 23-24 iunie, aici se va desfăşura cea de-a 4-a ediție a Festivalului Medieval.Organizatorii îşi propun că reconstituie istoric obiceiurile și tradițiile de nuntă, iar vizitatorii sunt aşteptaţi la cel mai mare Ospăț Medieval organizat vreodată. În cadrul unei scene teatralizată de Nuntă la Curtea Domnească, sute de personaje își vor da întâlnire: mirele și mireasa, domnitori, aristocrați, nobili, cavaleri, străjeri, luptători în armură cu săbii și topoare, arlechini și bufoni.De asemenea, vizitatorii vor avea parte de două zile de ”Chef Medieval”, cu vinuri în butoaie, purceluși la proțap, bucate pregătite la ceaun.Tot la Vatra, se va desfăşura și Turneul internațional de lupte 1 la 1, 3 la 3 și lupte în masă. Iar cei mici vor participa la Campionatul Internațional de lupte medievale pentru copii, iar amatorii de tir medieval vor putea urmări Turneul internațional de tragere cu arcul medieval.În aceeaşi perioadă, serile vor fi condimentate cu muzică live, reprezentații teatrale și fireshow, iar pe scena mare vor urca muzicieni străini și dansatori.foto: canal3.md
12:00
Compensaţiile în cadrul Programului de stat „Prima casă 2”, vor fi acordate începând de astăzi, 22 iunie. În bugetul pentru acest an, pentru acordarea compensațiilor sunt prevăzute 20 milioane de lei.De compensaţii de 50 la sută din creditul ipotecar vor putea beneficia angajații autorităţilor și instituţiilor publice finanţate integral din bugetul public naţional, ai instituţiilor medico-sanitare publice și ai celor de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară, care activează de cel puţin un an în sectorul public. Costul locuinţei nu va depăşi 600 mii de lei. Suma totală a compensației va fi distribuită pentru 25 de ani. Compensația va fi acordată lunar, de la aprobarea cererii pentru finanţare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar. În cazul achitării anticipate a creditului, oferirea compensaţiei va fi sistată din momentul plății de către beneficiar a ultimei rate. Înregistrarea cererilor de acordare a compensaţiilor va fi făcută prin intermediul unui registru online, disponibil pe pagina web www.primacasa.gov.md. Până în prezent, de programul „Prima casă” au beneficiat 146 de persoane, suma garanțiilor acordate depășind 35 de milioane de lei.
10:00
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 22-23 iunie se prevede schimbarea bruscă a vremei: vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice cu grindină și intensificări ale vântului de până la 15-20 m/s. Temperatura aerului ziua va scădea până la 15-20°C. În legătură cu avertizarea meteorologică cu privire la căderea averselor puternice, pe unele râuri mici și în locurile joase, hidrologii prognozează: creşterea locală a nivelului apei cu 0,2-0,5 m și formarea scurgerilor intensive pe pantee cu risc de inundații locale. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează populația să țină cont de avertizările emise. Agenţii economici, în subordinea cărora se află bazine acvatice, sunt îndemnați să monitorizeze starea barajelor și a digurilor de protecție pentru a evita producerea inundațiilor. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.Totodată, și Inspectoratul Național de Patrulare atenționează șoferii să conducă prudent pe timp de ploaie:- să sporiți atenția la volan;- să măriți distanța de siguranță în mers;- să nu acționați brusc comenzile autovehicului.
10:00
Membrii unei formații de artiști ambulanți au fost îmbrânciți și loviți cu picioarele de către simpatizanții lui Andrei Năstase, în fața primăriei, unde fostul candidat al PPDA-PAS-PLDM striga lozinci pline de înjurături. Incidentul s-a produs în preajma sediului Poștei Moldovei, vizavi de primărie și a fost filmat de trecători. ”Comportamentul omului spune mult.. da poate și tot...”, a scris pe Facebook Maria Vîrlan, care a fost martorul întâmplării. Ea a mai adăugat că s-a oprit să privească prestația tinerilor de culoare care băteau ritmic tobele și a surprins momentul în care protestatarii de la primărie au pus capăt micului concert, lovind cu picioarele în artiști. ”Și oare putem noi încredința acestor persoane capitala?! Oameni, va rog, fiți OAMENI, chiar dacă ieșiți la proteste!”, se întreabă Maria Vîrlan. sursa: politics.md 
09:00
Folosirea în trafic de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi interzisă și sancționată. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost susținută, în I lectură, de plenul Parlamentului. Potrivit proiectului, conducătorii auto vor fi obligați să aplice în trafic norme de conducere preventivă şi să nu desfăşoare în timpul mersului activităţi ce le distrag atenţia de la condus, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare, cu excepţia apelurilor telefonice prin dispozitive tip “mâini libere” fără fir, integrate ale vehiculelor. De asemenea, excepţie fac folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi cu excepţia apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgenţe, într-o situaţie de urgenţă reală. Totodată, prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare sunt stabilite acţiunile ce implică utilizarea prin contact direct a telefoanelor mobile şi/sau a dispozitivelor portabile similare, inclusiv prin convorbiri telefonice, citirea şi scrierea de texte, navigarea pe platforme web, utilizarea aplicaţiilor mobile, camerelor foto/ video. Noile reglementări cu privire la conducerea preventivă urmează a fi aplicate şi bicicliştilor, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală şi pietonilor cu cărucioare manuale. De asemenea, proiectul propune ca sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea normelor de conducere preventivă şi de înfăptuirea activităţilor ce distrag atenţia în timpul participării în traficul rutier să se aplică pentru conducătorii de autovehicule, motociclete, ciclomotoare, biciclete şi conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală. Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.
Acum 24 ore
08:30
Sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea Republicii Moldova va fi modificat. Parlamentul a examinat un proiect de modificare și completare a unor acte legislative, în acest sens. Inițiativa aparține unui grup de deputați și a fost susținută, în prima lectură, de majoritatea parlamentarilor prezenți. Proiectul prevede introducerea mecanismului privind aplicarea vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova - microbuze, autobuze, camioane și remorci, înlocuind sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea țării. Noul mecanism prevede diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova pentru aceste autovehicule în funcție de perioada aflării pe teritoriul țării. Vinieta se propune a fi pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile 180 de zile, şi 12 luni. Perioada de valabilitate a acesteia va începe de la ora 0:00 a zilei solicitate de utilizator şi va expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa. De asemenea, proiectul modifică programul de transport rutier privind introducerea unei rute noi, prelungirea rutei, majorarea numărului de curse, introducerea de stații sau modificarea orelor graficului de circulație. Este stipulată intrarea/ieșirea operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul țării ca țară de tranzit sau destinație numai în baza autorizațiilor unitare bilaterale sau multilaterale de transport rutier de mărfuri sau persoane, conform obligațiilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Proiectul urmează a fi votat în lectură finală. foto: moldova24.info
Ieri
21:00
Liderul PPDA, Andrei Năstase, recunoaște că fără sprijinul presei nu este în stare de nimic, iar acțiunea de protest pe care o anunță nu va avea succes fără mediatizare. Declarația a fost făcută la mitingul din fața primăriei, după ce Curtea de Apel a menținut decizia primei instanței, care a invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie.”Vă invit pe toți, inclusiv presa, în stradă. Eu voi mai sta în stradă, dar singur nu voi face mare lucru”, a spus Năstase.Năstase a declarat în instanță, încă înainte de pronunțarea deciziei, că nu este interesat de aceasta, ci de protestul pe care îl planifică pentru duminică. Acum, câteva sute de oameni protestează în centrul Chișinăului, la îndemnul PPDA, PAS, PLDM.Amintim că Judecătoria Chișinău a invalidat rezultatele alegerilor primarului general din Chișinău pe motiv că ambii concurenți au încălcat legea și au făcut agitație în ziua alegerilor. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel care, însă, a menținut verdictul primei instanțe.sursa: evenimentul.md
20:00
În ședința de judecată din 19 iunie, Andrei Năstase a recunoscut că a chemat oamenii la vot, așa cum au spus și socialiștii, deși în fața susținătorilor săi a negat totul.Redacția Actual.MD a intrat în posesia înregistrării audio din ședință și vă prezentăm o secvență unde Năstase spune că oamenii au ieșit la vot anume datorită apelurilor sale pe Facebook ”Eu sunt sigur că la îndemnul meu, au ieșit o bună parte din oameni la vot. Cu siguranță au ieșit și chiar le mulțumesc pe această cale că au dat curs invitației mele de a se manifesta, de a ieși la vot, de a vota, de a participa la procesul de edificare a unui stat de drept”, a declarat Năstase în fața judecătoarei.Precizăm că înregistrările din sălile de judecată sunt oferite ulterior părților din proces.Amintim că Judecătoria Chișinău a invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie pe motiv că ambii concurenți au încălcat legislația.În opinia instanţei, postările şi intervenţiile live pe Facebook ale lui Andrei Năstase, din ziua alegerilor, au avut un impact semnificativ asupra alegătorilor. Inclusiv recunoașterea faptei de către Năstase a fost un argument luat în considerare de magistrat.Judecătoarea consideră că, deși ”în adresările sale către alegători, concurentul electoral îi îndemna să se prezinte la vot, și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, acțiunile lui reprezintă agitație electorală.Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot”, se spune în decizia de motivare a Judecătoriei Chişinău. Aceleași abateri au fost comise, potrivit judecătorului, și de Ion Ceban.
20:00
Curtea de Apel menține decizia Judecătoriei Chișinău prin care alegerile locale noi din 3 iunie au fost declarate nule. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă și este cu drept de atac.
19:30
Bursierii Fundației Edelweiss au primit astăzi felicitări din partea liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook, fondatorul Edelweiss a scris că este mândru de reușitele celor 100 de tineri și că fundația va continua să investească în dezvoltarea acestora.„Am petrecut astăzi momente frumoase alături de cei 100 de tineri bursieri ai Fundației Edelweiss. I-am sprijinit cu mare bucurie și suntem mândri de realizările lor, așa cum sunt sigur că se mândresc și părinții și dascălii lor.De la educație începe totul, de la pregătirea tinerilor noștri, iar de modul în care ne preocupăm de acest lucru depinde evoluția societății noastre mai departe. Fundația Edelweiss va continua să investească în dezvoltarea tinerilor și să-și diversifice programele pentru ei.Felicitări bursierilor noștri pentru reușitele de până acum și mult succes mai departe, la facultate!”, a scris Plahotniuc.Concursul naţional „100 de burse pentru tineri”, dedicat liceenilor de clasa a XII-a din Republica Moldova, a fost lansat în data de 05 iunie 2017 şi are drept obiectiv stimularea elevilor cu rezultate bune la învăţătură.Valoarea unei burse Edelweiss este de 500 de lei lunar, bani oferiţi fiecărui câştigător pe durata anului de studiu 2017-2018 (din septembrie 2017 până în mai 2018 inclusiv).
18:00
Meteorologii au emis cod galben de schimbare bruscă a vremii. Avertizarea este valabilă începând de mâine, 22 iunie (ora 17) și până pe 23 iunie (ora 06). În intervalul menționat, se prevede schimbarea bruscă a vremii: vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice (20-25 l/m2), cu grindină și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie de până la 15-20 m/s. Pe 23 iunie, temperatura maximă a aerului ziua va scădea până la 15-20°C. foto: moldova24.info
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.