Gherman Gorbunţov: Allegation against Vlad Plahotniuc was false and challenge set by Renato Usatîi

Moldova24, 6 decembrie 2017 19:45

The accusation against PDM leader Vlad Plahotniuc by the Investigation Committee of the Russian Federation is false news and Renato Usatîi touched his hands in this case, declared by one of persons supposed to figure this file, Gherman Gorbunţov. The Russian banker is sure that the person misleading the public opinion is Renato Usatîi. The information about Vlad Plahotniuc is being investigated for racial, political, ideological and ethnic hatred was published today by the rosbalt.ru site, which referred to a source within the Investigative Committee. The news author declared that one of persons figuring that file was Gherman Gorbunțov. Read also: A Russian website declared that Vlad Plahotniuc is investigated in Russia for racial, political and ideological hatred - Why did those declarations appear on the Russian press? Gherman Gorbunțov assured Usatîi stood behind the drama: - I think those were related to my visit to Moldova. I guess Mr. Usatîi has been activated. The assassination of Gherman Gorbuntov took place in London in 2012. Gorbuntov said he was pursuing the investigation and hoped for justice. - Have you been to the Moldovan Prosecutor's Office? - Of course, I'm sorry that the investigation is going in another direction. It's clear that Usatîi defends his life because he doesn't want prison. It's very unpleasant to be in the position of a ping-pong ball. The Russian banker is currently in London. Last week he was in Moldova and was interrogated by prosecutors. Read also Gherman Gorbunţov: Renato Usatîi and the killer continue to be partners in crime At the same time, Gorbunţov declared that he has evidence, proving that the one who wished for his demise was leader of "Our Party", Mayor of Bălţi, Renato Usatîi. In an interview with Publika, Gorbunţov further said that Renato Usatîi and the killer Vitalii Proca continued being partners in crime. sursa: publika.md The post Gherman Gorbunţov: Allegation against Vlad Plahotniuc was false and challenge set by Renato Usatîi appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 5 minute
10:30
Trei cutremure s-au produs în noaptea de luni spre marţi în zona seismică Vrancea, primul seism având magnitudinea 3,9 pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Primul cutremur - cu magnitudinea 3,9 - a avut loc la ora 00.15, în judeţul Buzău, la adâncimea de 128,1 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: Nehoiu (10 kilometri), Întorsura Buzăului (43 de kilometri), Covasna (44 de kilometri), Vălenii de Munte (47 de kilometri) şi Mizil (47 de kilometri). Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un al doilea cutremur a avut loc la ora 04.52, în judeţul Vrancea, şi a avut magnitudinea 2,1. Seismul a fost localizat la adâncimea de 22 de kilometri. Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor: Râmnicu Sărat (11 kilometri), Odobeşti (28 kilometri), Focşani (28 de kilometri), Buzău (40 de kilometrim) şi Panciu (43 de kilometri). La ora 05.45, un nou cutremur a avut loc în judeţul Vrancea. Seismul - cu magnitudinea 2,2 pe scara Richter, s-a produs la adâncimea de 30 de kilometri. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor: Râmnicu Sărat (15 kilometri), Focşani (23 de kilometri), Odobeşti (23 de kilometri), Panciu (38 de kilometri), Mărăşeşti (39 de kilometri). Cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti. The post Vrancea a fost zguduită noaptea trecută de trei cutremure. Primul a avut magnitudine 3,9 appeared first on Moldova 24.
Acum 30 minute
10:00
Bărbatul din imagine este căutat de poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, pentru faptul sustragerii unui laptop dintr-un local de pe strada Kiev a sectorului Râşcani. Acesta ar fi profitat de neglijenţa angajaţilor din oficiu şi a ieşit din sediu cu un notebook în valoare de 10 000 lei. Astfel s-a dispus inţierea unei cauze penale pentr furt, în cadrul căreia sunt demarate acţiuni de identificareşi reţinere a suspectului. Persoanele care l-a recunoscut, sunt rugate să informeze poliţiştii la numerele de contact: 0 790 23 870 / 0 691 50 993. Confidenţialitatea este garantată. Conform legislaţiei în vigoare suspectul riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de pînă la 13 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 2 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/12/video-8.mp4 The post Bărbatul din imagini este căutat de Poliție. Sună, dacă-l vezi (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
20:30
Cadavrele a doi soți în vârstă de 39 de ani au fost găsite în această după-amiază la Anenii Noii. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul a fost găsit strangulat, fără semne de moarte violentă, în apartamentul său din orașul Anenii Noi, iar soția sa a fost depistată, pe bancheta din spate a automobilului deținut de aceștia, cu urme de asfixie mecanică în regiunea gâtului. Inspectoratul de Poliție din Anenii Noi a fost sesizat în jurul orei 16:30. Potrivit Poliției, cuplul are doi copii minori și se presupune că motivul crimei ar fi violența în familie. Solicitat telefonic, Vlad Burac, purtătorul de cuvânt al IGP, a declarat pentru Today.MD că acestea sunt toate informațiile pe care le poate oferi poliția despre acest caz, iar cu alte detalii vor reveni mâine dimineață. La moment, sunt întreprinse toate acțiunile de investigație și urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor crimei respective, iar expertiza medico-legală va stabili cu certitudine cauza decesului ambilor soți.   The post Un cuplu din Anenii Noi, găsit mort // Soțul – STRANGULAT în casă, iar soția – ASFIXIATĂ în automobil appeared first on Moldova 24.
19:15
Viceprimarul comunei Bubuieci a fost reţinut astăzi de ofiţerii CNA şi procurori în dosarul deposedării Primăriei de patru terenuri, prejudiciul cauzat estimându-se la aproximativ 1 000 000 de lei. Acesta se va afla în custodia CNA pentru 72 de ore. Potrivit materialelor cauzei, viceprimarul, împreună cu secretarul Consiliului şi un complice, urmărind scopul înstrăinării a patru terenuri, ce aparţineau primăriei, ar fi identificat persoane, din alte localităţi ale ţării, numele şi prenumele cărora corespundea cu datele de identificare ale adevăraţilor solicitanţi de terenuri, iar ulterior le-a vândut acele loturi. După ce au intrat în posesia bunurilor, beneficiarii ar fi făcut procuri generale pe numele secretarului Consiliului care, în cele din urmă, le-a vândut unor terţi. Pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul articolului 327 Cod penal – abuzul de serviciu – infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. The post Viceprimarul din Bubuieci a fost reţinut de CNA şi procurori în dosarul deposedării Primăriei de terenuri appeared first on Moldova 24.
19:15
O nouă formațiune politică ar putea apărea în țară. Un grup de persoane în frunte cu avocatul Ion Dron a anunțat astăzi într-o conferință de presă despre constituirea grupului de inițiativă pentru formarea Partidului pentru Drepturile Animalelor. Potrivit agenției IPN, membrii grupului susțin că încălcarea drepturilor animalelor este o problemă acută socială de care ar trebui să se ocupe autoritățile. ”Grupul de inițiativă a adoptat și un manifest în care se spune că, „după eliberarea sclavilor și egalarea femeilor în drepturi, următorul pas ar trebui să fie tratarea drepturilor animalelor cu seriozitate”. Potrivit lui Ion Dron, omul contemporan s-a îndepărtat tot mai mult de natură, creând astfel un dezechilibru structural. Intervenția, de cele mai multe ori brutală, a omului a condus la alterarea ireversibilă a mediului, prin poluarea produsă de toate activitățile umane, iar generațiile viitoare se vor confrunta și mai mult cu consecințele nefaste”, se spune în manifestul rostit în cadrul conferinței de presă. Potrivit altor membri ai grupului, prezenți la conferință, aceștia s-au implicat pentru că își doresc rezolvarea problemelor din societate. Aceștia mai declară că Moldova are nevoie de o schimbare de mentalitate în raport cu natura, iar tinerii pleacă din țară nu din cauza sărăciei, ci din partea lipsa confortului social. Dar pentru a atinge un confort social în Moldova trebuie să se dea dovadă de o cultură aparte în raport cu animalele. După cum relatează agenția de presă IPN, membrii grupului de inițiativă au remarcat că în Moldova nu există o lege care să interzică abandonul animalelor și nici nu a fost ratificată Convenția europeană privind animalele de companie. Ideile expuse în manifest vor fi detaliate în programul Partidului pentru Drepturile Animalelor, care vor și determina orientarea politică a partidului. The post O nouă formațiune politică în Moldova: Partidul pentru Drepturile Animalelor appeared first on Moldova 24.
19:00
Un cutremur cu magnitudinea 6 grade s-a produs luni în vestul Iranului, informează media de stat, preluate de Reuters. Seismul a avut magnitudinea de 6 grade pe scara Richter și s-a produs la ora locală 17.39 (14.09 GMT). Epicentrul cutremurului s-a aflat la o adâncime de 10 km, în apropiere de orașul Ezgele, dar seismul a fost resimțit și în Kermanshah, cel mai mare oraș din provincia cu același nume. Luna trecută, un seism cu magnitudinea de 7,3 grade a lovit vestul Iranului, provocând moartea a 530 de persoane și rănirea altor câteva mii. The post Cutremur de 6 grade în vestul Iranului appeared first on Moldova 24.
18:45
Republica Moldova este interesată de achiziționarea complexelor radiologice mobile din Republica Belarus. Un memorandum de intenție în acest sens a fost semnat astăzi, la Minsk, în cadrul vizitei Premierului Pavel Filip la o întreprindere specializată în producerea echipamentelor medicale moderne. Unităţile medicale mobile oferă soluții eficiente în domeniul radiografiei pulmonare și mamografiei. Complexele radiologice mobile digitale vor fi utilizate pentru profilaxia maladiilor, în special a tuberculozei. Inițiativa aparține Premierului Pavel Filip și are ca scop sporirea accesului populației la servicii profilactice de calitate, în zona rurală. Întreprinderea belarusă ”ADANI” este specializată în fabricarea echipamentelor de înaltă tehnologie, bazate pe știința pentru radiologie medicală, screening-ul cu raze X și testarea nedistructivă cu raze X. Compania are semnate contracte cu peste 70 de ţări din lume The post Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus appeared first on Moldova 24.
15:45
Din cauza "căderilor puternice de zăpadă", societatea care operează aeroportul din Bruxelles le-a recomandat călătorilor "să nu vină la aeroport până la noi ordine", prin intermediul contului său de Twitter. Aceasta îi invită, de asemenea, pe călători, să-și contacteze compania aeriană pentru a afla dacă zborurile vor avea sau nu loc. "Nu veniți la aeroport dacă zborul dvs. este anulat", precizează societatea. Mai devreme în cursul acestei dimineți Aeroportul din Bruxelles a anunțat că efectuează operațiuni de degajare a zăpezii și de degivrare care pot duce la întârzieri atât la sosiri, cât și la plecări, citează Agerpres. Circa 90 de zboruri au fost până acum întârziate și 50 anulate în această dimineață, a anunțat în jurul prânzului agenția Belga, citând un purtător de cuvânt al Aeroportului din Bruxelles. Aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem este cel mai frecventat din Belgia și una dintre principalele platforme ale transportului aerian în Europa, precum Londra, Paris sau Frankfurt. La fel au fost oprite și zborurile cu decolare de pe aeroportul Luton din Londra. Autorităţile din Marea Britanie au emis avertizări de vreme nefavorabilă în mai multe zone, cele mai afectate fiind sudul Angliei şi Ţara Galilor, unde se înregistrează ninsori abundente şi rafale de vânt care ajung până la 130 de kilometri la oră, informează site-ul postului BBC News. În zonele înalte din Ţara Galilor stratul de zăpadă ajunge chiar şi la 28 de centimetri şi se aşteaptă ca temperatura să scadă la -10 grade Celsius în unele părţi din Scoţia şi Ţara Galilor, ori chiar până -14 grade Celsius în zone rurale izolate. Din cauza vremii nefavorabile traficul rutier, feroviar şi aerian a fost afectat în toată Marea Britanie, înregistrându-se numeroase incidente rutiere, iar unele autostrăzi au fost închise în urma unor accidente mai serioase. The post Zeci de zboruri anulate la Bruxelles și Londra din cauza căderilor abundente de zăpadă appeared first on Moldova 24.
15:45
Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, a solicitat conducerii ÎM „Regia Transport Electric Chişinău" să asigure, în regim de urgenţă, achiziţionarea anvelopelor pentru troleibuzele care circulă pe străzile oraşului. Potrivit primarului Silvia Radu, administraţia RTEC abia vineri a informat Primăria despre necesitatea de a procura 400 de anvelope, iar în acest sens sunt necesare 4 milioane lei. „În condiţiile de iarnă, dotarea necorespunzătoare a unităţilor de transport public pun în pericol securitatea pasagerilor. Operatorul trebuia să fie pregătit din timp pentru sezonul rece. Este un lucru neacceptat", a punctat edilul-şef al capitalei. În context, primarul general interimar a cerut ca până la finele săptămânii curente să fie soluţionată problema, astfel încât toate troleibuzele care circulă pe rutele municipale să fie dotate cu anvelope noi. The post Silvia Radu a cerut, în regim de urgenţă, ca troleibuzele să fie dotate cu anvelope de iarnă appeared first on Moldova 24.
15:15
O explozie a avut loc luni într-o autogară din oraşul american New York, sute de persoane fiind evacuate, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate locale. Poliţia din New York a confirmat o intervenţie în urma unei explozii produse la un terminal de autobuze din Manhattan. Incidentul a avut loc luni dimineaţă (ora locală), iar sute de persoane au fost evacuate. "Poliţia din New York a intervenit la o explozie de origine incertă produsă în zona străzilor 42 / 8, în Manhattan. Platformele liniilor A, C şi E au fost evacuate; datele sunt încă preliminare", informează instituţia. The post FLASH // EXPLOZIE într-o autogară din New York. Sunt răniți appeared first on Moldova 24.
15:00
Pe parcursul săptămânii trecute Poliţia Capitalei a demarat mai multe activităţi speciale de investigaţii şi de urmărire penală, în vederea combaterii şi prevenirii criminalităţii pe teritoriul mun. Chişinău. În acest sens, fiind antrenaţi ofiţeri de investigaţii şi angajaţi ai Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială “Fulger” a IGP, care au intervenit forţat în mai multe locuinţe unde efectuat percheziţii de depistare a substanţelor narcotice. În doar două zile de acţiuni poliţieneşti au fost descoperite 83 de infracţiuni de diferite genuri şi 21 de cazuri descoperite, comise anterior. Pe parcursul operaţiunii au fost localizaţi şi reţinuţi 15 indivizi aflaţi în urmărire penală, precum şi 7 debitori de stat. La fel au fost organizate şi desfăşurate 37 percheziţii autorizate, privind combaterea traficului ilicit de droguri, precum şi a furturilor din locuinţe sau din automobile. De asemenea echipajele mobile 902 au reacţionat şi intervenit la 259 de apeluri ale cetăţenilor, fiind descoperite două acte de huliganism şi o infracţiune legată de droguri, fiind reţinuţi 21 de contravenienţi, precum şi, au depistat o persoană dispărută fără veste. Totodată este de menţionat că, la finele săptămânii au fost efectuate razii de depistare şi documentare a oamenilor străzii, în vederea prevenirii infracţiunilor stradale şi cazurilor de hipotermie. Poliţiştii au depistat 124 de persoane fără loc permanent de trai, cu vârstele cuprinse între 26 ani şi 64 ani, originari din diferite raioane ale ţării. Acestea au fost însoţite la Inspectorate unde au fost amprentate şi luate la evidenţa persoanelor fără loc permanent de trai. Prin urmare, Poliţia Capitalei va sesiza autorităţile publice locale pentru luare de atitudine, în scopul prevenirii cazurilor de hipotermie pe tot parcursul sezonului rece al anului. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/12/video-7.mp4 The post Operaţiune de amploare demarată de poliţişti pe teritoriul Capitalei // VIDEO appeared first on Moldova 24.
14:15
Un bărbat din Călărași a fost prins de agenții de patrulare în stare de ebrietate la volan. Incidentul a avut loc duminică, 10 decembrie, în jurul orei 16:00, lângă Spitalul raional Călărași. Bărbatul se afla la volanul unui automobil de model „Fiat” și se deplasa haotic prin localitate. Mai mult, acesta a fost la un pas de a se tampona frontal cu un alt automobil. Șoferul a fost tras imediat pe dreapta de către ofițerii de patrulare. Acesta se afla în stare de ebrietate, având o concentrație de alcool de 1,72 mg/l în aerul expirat. Mai mult, fiind verificat în baza de date, inspectorii de patrulare au stabilit că de la începutul anului, șoferul este depistat la volan în stare de ebrietate deja a treia oară, fiindu-i privat dreptul de conduce încă din iunie 2017. Conform legislației RM, conducerea unui automobil în stare de ebrietate, se pedepsește cu amendă de până la 42 500 de lei cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport de la 3 la 5 ani. The post Nu-și poate schimba năravul… Un bărbat din Călărași, prins băut la volan a treia oară (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
14:00
Primarul interimar Silvia Radu s-a arătat nemulțumită de faptul că o mare parte din ascensoarele din capitală au termenul de viață expirat. Aceasta consideră inacceptabil faptul că în ultimii 8 ani au fost schimbate sau modernizate doar în jur de 70 de ascensoare din numărul total de 700. Radu susține că în urma discuțiilor cu prestatorii de servicii din domeniu a identificat posibilitatea de a schimba ascensoarele la jumătate de preț. „Dumneavoastră vreți să-mi spuneți că aveți 700 de ascensoare cu termenul de exploatare expirat și că timp de 8 ani ați făcut doar 71 de ascensoare. Nu este normal. Am vorbit cu potențiali furnizori de servicii care mi-au explicat că există posibilitatea de a schimba ascensoare în Chișinău la jumătate de preț”, a declarat Silvia Radu în discuția cu șeful întreprinderii municipale „Liftservice”, Ion Stanciu. Primarul interimar a declarat de asemenea că surse financiare pentru reabilitarea ascensoarelor există, iar responsabilii din domeniu ar putea remedia problemele dacă ar utiliza corect acești bani. „Am făcut un calcul elementar. Ați spus că aveți nevoie de 700 000 de lei pentru un ascensor. Dacă dvs luați 20% din ascensoare care au peste 40 de ani, vă trebuie 98 mln lei. Dacă vă uitați în bugetul dvs., sunt sigur că găsiți mult mai mulți bani - în jur de 200 mln lei și nu doar 98”, a subliniat Silvia Radu. The post Silvia Radu anunță despre schimbarea ascensoarelor cu termenul de viață expirat: „Există posibilitatea de a schimba ascensoare în Chișinău la jumătate de preț” appeared first on Moldova 24.
13:45
Accidentul care s-a produs sâmbătă pe traseul Chișinău-Leușeni a luat viața a două persoane, alte două au fost internate în spital. Cele două victime s-au dovedit a fi procurorul Olga Pavalachi și soțul acesteia. Despre aceasta a scris pe Facebook fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov. „Eu am lucrat împreună cu tatăl Olgăi, fost procuror-șef al secției anchetă pe cazuri excepționale a Procuraturii Generale, un procuror de o cultură și o modestie rară, curat ca lacrima. Olga a fost eleva soției mele, mi-a fost colegă, ea activînd în procuratura s.Centru al capitalei. Olga este lucrător emerit al procuraturii, decorată cu medalia pentru serviciu impecabil. A fost o fire modestă, leit tată-său și cinstită cum mai rar se întîlnesc între procurorii de azi, cu o inimă mare, gata să vină în ajutorul omului simplu”, a scris Diacov. Amintim că cei doi soți se aflau într-un automobil Skoda când s-au ciocnit violent cu o cisternă plină cu motorină. Impactul a fost atât de puternic, încât mașina s-a rupt în două. În automobil se mai aflau două persoane, care urmau să-și joace nunta, iar victimele să le fie nași de cununie. Oamenii legii spun că șoferul Skodei ar fi intrat pe contrasens, iar conducătorul camionului nu a putut evita impactul. The post În Skoda care s-a rupt în două pe traseul Chișinău-Leușeni era procurorul Olga Pavalachi și soțul ei. Ambii au murit appeared first on Moldova 24.
13:15
Primăria municipiului Chişinău informează că începând cu ziua de astăzi, 11 decembrie 2017 (ora 13.00) şi până pe data de 15 ianuarie 2018, va fi suspendat traficul rutier pe str. 31 august 1989, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni - Al. Puşkin, în legătură cu organizarea Târgului de Crăciun. Circulaţia transportului public va fi redirecţionată pe străzile adiacente: Troleibuze: Itinerarele rutelor de troleibuz nr. 7, nr. 11, nr. 16, nr. 25 şi nr. 30 se prelungesc până la str. Alexe Mateevici. Autobuze: Itinerarele rutelor de autobuz nr. 20 şi nr. 26 se prelungesc până la str. Alexe Mateevici. Microbuze: Itinerarele rutelor de microbuz nr. 101 şi nr. 103 se prelungesc până la str. Bucureşti. În acelaşi timp, transportul rutier va fi redirecţionat pe străzile paralele, în special pe str. Mihail Kogălniceanu şi bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Amintim că Guvernul a decis să organizeze, în premieră, la Chişinău, Târgul de Crăciun, cu genericul „Acasă de Crăciun”. Târgul va fi deschis în perioada 15 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018. Târgul de Crăciun va fi amplasat în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și Pușkin. Acesta va include cinci zone specifice: de poveste, de gheață, zona aventurii, a tradițiilor și a colindelor. Pe strada 31 August 1989 va fi amenajat cel mai mare patinoar din țară, un carusel, dar și căsuțe din lemn, de unde vor putea fi procurate suvenire, dulciuri și vin fiert cu aromă de scorţişoară. The post De astăzi, traficul rutier pe strada 31 august din Capitală se ÎNCHIDE până în ianuarie appeared first on Moldova 24.
13:00
Premierul Pavel Filip efectuează, în perioada 11-12 decembrie 2017, o vizită de lucru la Minsk, Republica Belarus, unde va participa la Reuniunea Șefilor de Guvern ai statelor membre ale Inițiativei Central-Europene. În cadrul vizitei, Prim-ministrul Pavel Filip va avea întrevederi cu Premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov și cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Oficialii vor discuta despre posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale în domeniile de interes comun. De asemenea, Premierul Pavel Filip va participa Forumul de afaceri moldo-belarus care va avea loc la Minsk. Evenimentul va reuni circa o sută de întreprinzători din cele două state, fiind urmat de o sesiune de întrevederi bilaterale între agenții economici, pentru a facilita stabilirea contactelor directe dintre aceștia. The post Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde o vizită de lucru în Republica Belarus appeared first on Moldova 24.
12:45
„Termoelectrica” S.A. informează că mâine, 12 decembrie, începând cu ora 01:00, până la ora 16:00, va fi sistată livrarea energiei termice pentru consumatorii din străzile Muncești, Burebista, Sarmizegetusa, în perimetrul străzilor Cuza Vodă, Grădina Botanica, Valea Crucii, Grenoble și Independenței. Sistarea este determinată de necesitatea lichidării scurgerii de agent termic la conducta cu diametrul nominal 800 mm din str. Burebista 38. Totodată, Termoelectrica S.A. aduce la cunoștință că lucrarea a fost planificată anume pentru această perioadă pentru a diminua impactul negativ asupra consumatorilor care intră în deconectare, ținând cont de faptul că începând cu data de 12 decembrie temperaturile atmosferice vor fi în jurul de 10 grade Celsius. imagine arhivă The post Termoelectrica lichidează scurgerea din strada Burebista. Câteva străzi vor rămâne fără căldură appeared first on Moldova 24.
12:30
Un șofer de 23 de ani a decedat după ce s-a tamponat cu automobilul într-un microbuz. Accidentul s-a produs în această dimineață, în jurul orei 07:00, în apropiere de satul Țiganca, raionul Cantemir. Potrivit informațiilor operative, în accident au fost implicate două mijloace de transport, un automobil de model AUDI A4 și un microbuz MERCEDES. În urma impactului violent, tânărul de 23 de ani, aflat la volanul mașinii AUDI, a decedat, cadavrul acestuia fiind descarcerat de către salvatori. Cele două persoane din microbuz au fost transportate la spital. Toate circumstanțele acestui accident urmează să fie stabilite de către organele de drept. foto: dse.md /today.md The post Accident la Țiganca // Un tânăr a rămas încarcerat. Salvatorii l-au scos fără suflare appeared first on Moldova 24.
11:45
Prin decizia de a intenta un dosar penal pe numele liderului PD, Vlad Plahotniuc, judecătoria Basmannîi din Moscova a distrus așa-zisa cârdășie a acestuia cu Igor Dodon. De această părere este editorialistul Petru Bogatu. Într-un editorial semnat pentru portalul Deschide, acesta susține că autoritățile de la Moscova l-au onorat pe Plahotniuc când dosarul penal pe numele său a fost deschis de către judecătoria care s-a făcut deja cunoscută pentru întemnițarea principalilor luptători pentru democrație din Rusia. „Intentându-i un dosar penal lui Plahotniuc, judecătorii ruși au distrus munca propagandiștilor Kremlinului care au produs mai multe mituri politice menite să învrăjbească, să destabilizeze și să deruteze societatea moldovenească. Unul dintre ele ar fi așa-zisul „binom Dodon-Plahotniuc”. O scornire, fabricată în Rusia și strecurată abil în România și în Republica Moldova, care insinuează că între președinte și liderul PDM ar exista un pact secret, divergențele dintre ei fiind o făcătură. De altfel, anume cei care s-au zbătut din răsputeri să inducă ideea unei cârdășii ascunse între Dodon și Plahotniuc au jubilat când au aflat că acesta din urmă este urmărit penal în Rusia. Au savurat știrea cu nesaț, speculând-o zelos, fără să-și dea seama că nu fac decât să compromită povestea binomului atât de dragă lor”, scrie Petru Bogatu. Autorul amintește despre faptul că aceeași judecătorie Basmannîi este deja cunoscută pentru intentarea dosarelor penale și întemnițarea liderilor opoziției și a dușmanilor lui Vladimir Putin. Astfel, în opinia lui Petru Bogatu, judecătoria Basmannîi i-a acordat o onoare incluzându-l în lista luptătorilor pentru democrație. „Celebra judecătorie districtuală din Moscova, Basmanîi, rău famată nu doar în Rusia, ci în toată lumea, ștampilează sentințe la comandă. Specializarea ei este condamnarea unor indezirabili ai regimului Putin. Aici au fost judecați și întemnițați cunoscuții disidenți ruși Hordorkovski, Navalnîi, Udalțov, militara ucraineană răpită de FSB, Nadejda Savcenko, regizorul din Crimeea, Oleg Sențov și mulți alții. Plahotniuc a fost încorporat astfel de Judecătoria Basmanîi într-o companie selectă”, adaugă Petru Bogatu. The post Cum rușii au „îngropat” binomul Plahotniuc-Dodon, o tema atât de iubită de partidele din opoziție appeared first on Moldova 24.
11:00
Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv inițiativei de introducere a unui articol suplimentar în Legea Supremă, care să prevadă orientarea europeană a țării. Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru, a declarat că aspirațiile europene sunt prevăzute în Declarația de Independență, iar inițiativa deputaților este conformă Legii Supreme, nu încalcă limitele și poate fi adoptată. Acum, proiectul de lege de modificare a Constituției poate fi înregistrat în Parlament și adoptat în decurs de cel puțin șase luni de la prezentarea avizului. Inițiativa a fost anunțată acum câteva luni de președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, care a menționat că este nevoie de consfințit orientarea spre vest a politicii externe a Moldovei, iar toate structurile de stat să știe clar ce au de făcut, în acest context. Proiectul a fost semnat de 36 de deputați din fracțiunea PDM și grupul PPEM. Aceasta menționează expres că integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a Moldovei. Pentru ca Legea Suprema sa fie modificata, este nevoie de votul a 67 de deputati. The post BREAKING NEWS // Curtea Constituțională a dat verdictul: integrarea europeană NU contravine Legii Supreme și poate fi introdusă în Constituție, cum propun democrații appeared first on Moldova 24.
10:45
Un automobil de model BMW X5 a derapat de pe traseu și s-a răsturant în șanț. Accidentul a avut loc astăzi dimineață, în jurul orei 08, în apropierea Gării de Sud din Chișinău. La volanul mașinii se afla un tânăr de 25 de ani care a fost transportat la spital cu mai multe traumatisme. Potrivit poliției, automobilul a derapat din cauza vitezei excesive. În accident a fost rănit și pasagerul din BMW. foto: publika.md / protv.md The post Accident în zona Gării de Sud // Un BMW X5 a derapat și s-a răsturnat în șanț. Doi RĂNIȚI (FOTO) appeared first on Moldova 24.
10:30
Potrivit ultimelor informații operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimele 24 de ore, în republică, echipele de salvatori și pompieri au intervenit pentru a ajuta șoferii, care se aflau în dificultate pe drumurile naționale. Un microbuz a derapat de pe traseu și a rămas blocat în apropiere de satul Lupa-Recea, raionul Strășeni. Aceeași situație a fost înregistrată, cu un automobil, în apropiere de satul Parcani, raionul Călărași, dar și cu un alt automobil de lîngă satul Meleșeni, același raion. Tot din cauza ghețușului, șoferii altor autoturisme au apelat pentru ajutorul salvatorilor și pompierilor în raionul Rezina, lîngă localitățile Păpăuți și Țahnăuți, dar și în orașul Orhei, cînd un automobil al Serviciului de asistență medicală a rămas blocat în timpul deplasării spre un pacient, din cauza condițiilor dificile de circulație. Mai mult, conform informaţiei Administraţiei de Stat a Drumurilor, în republică, la lucrările de aplicare a materialului antiderapant pe partea carosabilă, au fost implicate 457 unităţi de tehnică şi 971 persoane, fiind distribuit circa 2168 tone de material antiderapant. În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează conducătorii auto să fie prudenți cînd pornesc la drum și să aibă mașinile pregătite pentru condițiile de iarnă și pentru circulația pe trasee. Mai mult, înainte de deplasare, e indicat să fie verificate informațiile referitor la situația traseelor din republică și datele despre meteo, pentru a fi pregătiți în situații de criză. În cazul în care e nevoie de ajutor pentru deblocare, tractare, dar și alte situații care pun în pericol viața și sănătatea, poate fi apelat de urgență Serviciul 901. foto: Facebook (Dorin Zavtur) The post Prima zăpadă a dat bătăi de cap // Salvatorii au tractat mai mulți șoferi, dar și o ambulanță blocată în Orhei appeared first on Moldova 24.
Ieri
08:30
The post Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău // LIVE appeared first on Moldova 24.
07:30
Persoanele care călătoresc sau tranzitează Olanda sunt atenționate cu privire la emiterea de către Institutul olandez de Meteorologie a unei alerte de ninsori. Condițiile meteorologice vor afecta, într-o primă etapă, regiunea de sud a Olandei, urmând ca, treptat, ninsorile să se extindă în partea de nord a Olandei, iar în sud să se transforme în ploaie. Stratul de zăpadă poate atinge între 5 cm și 10 cm, chiar până la 15 cm în nord, iar viteza vântului poate ajunge până la 90 km/oră. Din cauza ninsorilor și a vântului, Aeroportul Schiphol din Amsterdam avertizează cu privire la posibilitatea producerii de întârzieri sau anulări ale unor zboruri. Totodată, Institutul olandez de Meteorologie și Organizația de autovehicule ANWB avertizează cu privire la condițiile de polei pe infrastructura rutieră și recomandă șoferilor să rămână acasă, cu excepția cazului în care călătoriile lor sunt strict necesare, notează RomaniaTV. The post Atenţionare de călătorie în Olanda! A fost emis cod portocaliu de ninsori appeared first on Moldova 24.
10 decembrie 2017
17:45
Două persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite, duminică dimineaţă, după ce şoferul unui microbuz cu 20 de pasageri a pierdut controlul asupra volanului şi s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut între Borsec şi Tulgheş, în judeţul Harghita, România, în jurul orei 06.20. Microbuzul implicat în accident venea de la Praga, având destinaţia Orhei, Republica Moldova, iar în acesta se aflau în total 20 de persoane. „Este vorba despre un microbuz care se constituie ca şi cursă regulată pe relaţia Praga-Orhei (Republica Moldova). Vorbim despre şofer şi 19 pasageri. Două persoane decedate, sunt date aproximative, ambii cu vârsta de aproximativ 30 ani, sunt din Republica Moldova. (...) Din primele informaţii vorbim de neadaptarea vitezei la condiţiile meteo şi de drum, în zonă ningea, iar accidentul s-a produs pe un sector de drum în curbă", a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene, Gheorghe Filip pentru Agerpres. Printre persoanele decedate sunt o femeie și un bărbat, ambii cetățeni moldoveni, cu vârste de 30 de ani. Printre răniți este și un copil, dar starea sa nu este gravă. În schimb, trei dintre răniți ar avea răni mai serioase, unul fiind intubat. Poliţiştii spun că accidentul s-a produs după ce autovehiculul a derapat, carosabilul fiind acoperit de zăpadă. Microbuzul a derapat, s-a lovit de un stâlp și s-a răsturnat „Din primele informaţii vorbim de neadaptarea vitezei la condiţiile meteo şi de drum, în zonă ningea, iar accidentul s-a produs pe un sector de drum în curbă”, a precizat Gheorghe Filip pentru Agerpres. Prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea celulei de criză pentru elucidarea circumstanțele accidentului rutier. De asemenea, șeful Executivului a cerut să fie acordată toată asistența necesară persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului. The post Un microbuz de pe ruta Praga-Orhei s-a RĂSTURNAT în România: Doi moldoveni au murit (FOTO/VIDEO) appeared first on Moldova 24.
17:30
În condițiile căderilor de lapoviță si zăpadă pe întreg teritoriul țării, Poliția Republicii Moldova recomandă cetățenilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie. Poliţia recomandă, în special, șoferilor să conducă prudent unitatea de transport pe toată durata deplasării și să adapteze permanent viteza la condiţiile de trafic. Poliția apelează totodată la politețe și respect în trafic, întrucât din cauza condițiilor meteo nefavorabile, există pericolul producerii accidentelor rutiere. „Vă recomandăm să fiți calmi și să nu vă antrenați în deplasări periculoase. Recomandăm tuturor șoferilor să folosească luminile de întâlnire atât pet timp de zi cât și pe timp de noapte, pentru a reduce riscul producerii accidentelor rutiere atat pe trasee locale cât și naționale. Poliția Republicii Moldova recomandă tuturor cetățenilor să se informeze cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează sa se deplaseze și să echipeze unitatea de transport corespunzator. Recomandăm evitarea discuțiilor telefonice în timpul conducerii unității de transport. Dacă nu sunteti siguri că veți face față dificultăților pe așa tip de vreme, nu vă expuneți riscului! Renuntați la călătoria cu automobilul dacă nu este una urgentă!. Recomandăm și pietonilor să fie atenți și să evite zonele carosabile, mai ales o dată cu lăsarea întunericului. Le recomandăm să traverseze drumul doar dupa ce s-au asigurat ca o pot face în siguranță”, menționează Poliția RM. Poliția Republicii Moldova recomandă tuturor cetățenilor să apeleze 902 pentru orice incident produs pe teritoriul țării. The post RECOMANDĂRILE poliției pe timp de lapoviță și zăpadă appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
Angajații direcțiilor de profil ale Departamentului Instituțiilor Penitenciare, împreună cu detașamentul mixt Centru al DIP, au efectuat percheziţii inopinate în Penitenciarul nr.15-Cricova. Astfel, în rezultatul verificărilor de specialitate, cei 190 de colaboratori implicați au ridicat următoarele obiecte interzise: 10 telefoane mobile și 31 de accesorii pentru acestea, 35 de litri de alcool produs în penitenciar, 30 de seturi de cărți de joc, 1030 de fise pentru cazino, 3 aparate pentru tatuaj și 210 lei MD. Toate obiectele ridicate au fost documentate în conformitate cu legislația în vigoare. The post Percheziții de amploare în Penitenciarul de la Cricova appeared first on Moldova 24.
13:15
Două persoane au decedat într-un accident grav produs în această dimineață pe șoseaua Chișinău-Leușeni, lângă Stejăreni. O Škoda s-a ciocnit violent cu un camion plin cu motorină. În urma impactului puternic, Škoda s-a rupt în două. Potrivit poliției, tragedia a avut loc la ora 07:30. Cele două persoane decedate erau soț și soție, iar în automobilul Škoda se mai afla un cuplu care a ajuns în stare gravă la spital. Cei care au murit urmau să le fie nași, notează ProTV.md. Bărbatul decedat avea 40 de ani, iar femeia 39 de ani. Oamenii legii spun că șoferul Škodei ar fi intrat pe contrasens, iar șoferul camionului nu a putut evita impactul. The post FOTO // Accident teribil pe șoseaua Chișinău-Leușeni // O Skoda s-a rupt în două, iar un cuplu a murit. Urmau să fie nași de cununie appeared first on Moldova 24.
12:30
Astăzi, începând cu ora 17.00, toți cei care l-au cunoscut și prețuit pe Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, pot să-și ia rămas bun la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”. Mâine, 10 decembrie, între orele 10.00 și 13.00 va începe ceremonia funerară la Palatul Republicii, sala de la etajul II. Între orele 12.00 și 13.00 va avea loc un miting In Memoriam Alexandru Moșanu. Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde la ora 13.30 va avea loc un miting de doliu. De aici, cortegiul funerar se va deplasa spre cimitirul central Armenesc. Primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, s-a stins din viaţă în seara de 7 decembrie, la vârsta de 85 de ani. Alexandru Moșanu s-a afirmat ca un remarcabil istoric, profesor universitar și doctor habilitat în științe istorice. A fost un participant activ la schimbările majore ale țării noastre din momentul obținerii independenței și a jucat un rol important în consolidarea proceselor democratice în Republica Moldova. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990 şi 1998 şi a ocupat funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, în perioada septembrie 1990 – februarie 1993. The post Programul funeraliilor lui Alexandru Moșanu, primul Președinte al Parlamentului RM appeared first on Moldova 24.
11:45
Dosarul fabricat în Rusia împotriva liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, are la bază o plângere depusă de Renato Usatîi. Acest lucru a fost anunțat de portalul de investigații Zeppelin, care precizează că Usatîi nu este martor în dosar, cum a anunțat personal, ci parte vătămată și asta pentru că, potrivit plângerii, Plahotniuc i-ar fi dorit moartea, din motive politice. ”Conform versiunii lui Usatîi și a anchetatorilor ruși, tentativa de omor ar fi avut loc în 2014, când Vlad Plahotniuc ar fi apelat la cetățeanul moldovean Denis Rusu, care împreună cu gruparea criminală condusă de acesta urma să organizeze asasinarea lui Usatîi. Însă, din fericire pentru ultimul, aceștia au comis o altă crimă și la 4 iulie 2014 au fost reținuți de poliția de la Chișinău”, se arată în investigația publicată de Zeppelin. Denis Rusu a fost reținut pentru jaful armat de la filiala Victoriabank de la centrul comercial Metro, în urma căruia a fost omorât un incasator al băncii și au fost furați 1,5 milioane de lei. După ce gruparea lui Rusu a fost prinsă, Usatîi a ieșit în public cu afirmații că urma să fie asasinat. El spunea atunci că nu crede că Plahotniuc i-ar fi vrut moartea și l-a acuzat de comandarea crimei pe fostul premier Vlad Filat. Reporterii de la Zeppelin au discutat cu Denis Rusu, care a calificat acuzațiile lui Usatîi din 2014 drept PR și încercare de atragere a atenției față de propria persoană. Acesta a declarat că nu îi cunoaște nici pe Vlad Plahotniuc, nici pe Renato Usatîi și nici pe cineva din anturajul lor. Zeppelin atrage atenția și asupra faptului că Usatîi nu s-a adresat în 2014 în instanțele din Republica Moldova, pentru a denunța atentatul la viața sa și a se proteja, ”în schimb, și-a amintit s-o facă abia acum, peste 3 ani, în fața autorităților din Federația Rusă, expunând o versiune contrară propriilor declarații din 2014. Mai mult, acesta nu s-a temut să revină în Republica Moldova, stat capturat, după cum spune chiar el, de către cel care a comandat asasinarea sa și să participe activ în viața politică din țară. În octombrie 2015 acesta a fost chiar reținut de SIS, după care a fost eliberat și a participat nestingherit la campania electorală pentru alegerile locale, fiind ales primar de Bălți”. Autorii investigației constată că dosarul reprezintă o nouă operă mediatică a lui Renato Usatîi, iar faptul că parte a scenariului a devenit și justiția din Rusia confirmă legătura lui Usatîi cu FSB și implicarea serviciilor speciale rusești în hărțuirea politicienilor de la Chișinău, în cadrul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova. The post Dosarul fabricat în Rusia împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, are la bază doar o plângere depusă de Renato Usatîi appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.