Începe tipărirea buletinelor de vot

Politik, 14 noiembrie 2017 20:30

 Comisia Electorală Centrala a anunțat acum cîteva ore că mîine, 15 noiembrie 2017, la ora 9.00, la Î.S. F.E.-P. „Tipografia Centrală” (mun. Chişinău, str. Florilor, 1), va începe tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi și referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău,din data de 19 noiembrie 2017.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politik

Acum 12 ore
22:00
 Meteorologii au emis astăzi, 23 februarie, Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Avertizarea meteorologică va intra în vigoare în data de 25 februarie şi va fi valabilă până pe data de 2 martie.Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, în intervalul 25 februarie -2 martie, în urma pătrunderii maselor de aer rece de origine arctică se prevede schimbarea bruscă a temperaturii aerului în orele nocturne de până la -10..-15°C, pe 26 februarie și pe 1 martie de până la -15..-19°C.Potrivit meteorologicilor, temperatura medie a aerului se prevede în perioada menționată cu 10-12°C mai scăzute față de normele climatologice.Menționăm că Serviciul Meteorologic de Stat a emis astăzi o avertizare Codul Galben de gheață fragilă pe râuri și lacuri, care va intra în vigoare începând de astăzi, 23 februarie, și se va menține până pe 3 martie.
21:50
 Scandalul diplomei în care este implicat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a ajuns în Parlament. Asta după ce, noul ministru a venit în fața deputaților pentru a prezenta raportul, în urma moțiunii simple împotriva sa. Astfel, dânsul a fost întrebat despre diploma de studii.„Sunt foarte ok. Atât timp cât pot folosi experienţa mea, pentru că am lucrat în companii mega mari, am creat companii foarte mici, am creat locuri de muncă, am creat proiecte noi, am făcut activități extra, vorbeşte despre faptul cine sunt şi ce pot face și nimeni în lumea asta nu va putea să-mi ia cunoştinţele, cu bani sau scaune. Experienţa mea îmi permite să construiesc de la zero”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii.  „Până la urmă, toată această mizerie creată artificial nu o să mă deranjeze în activitatea mea. O să dau tot ce pot eu pentru ca viaţa oamenilor să fie mai bună”, a mai adăugat Gaburici.
21:50
 Ultimele reforme promovate de Guvern şi Parlament, dar şi planurile guvernării pentru 2018 au fost subiectul discuţiei liderului democrat Vlad Plahotniuc cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, James Pettit, în timpul întrevederii de astăzi. Cei doi şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta parteneriatul şi de a găsi noi moduri de cooperare în cât mai multe domenii.Acum câteva zile, un proiect de Rezoluție pro Republica Moldova a fost înregistrat în Congresul american. Congresmenii Pete Olson și David Price afirmă că parteneriatul dintre țările noastre este construit pe cooperare, apreciere reciprocă şi dorinţa de a menține legăturile sociale, politice și culturale.Rezoluția încurajează intensificarea parteneriatului și consolidează susținerea Statelor Unite pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei, precum și sprijinul pentru reformele pe care le fac autoritățile.
Acum 24 ore
15:50
 Moțiunea simplă împotriva lui Chiril Gaburi a căzut. Deputații au respins inițiativa socialiștilor de a-l demite pe Ministrul Economiei și Infrastructurii Drumurilor.Niciun deputat nu a susținut moțiunea. De menționat că și formațiunile PCRM și PL au părăsit ședința.UNIMEDIA amintește că fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului Chiril Gaburici. Deputații spun că sunt nemulțumiți de „situația dezastroasă” în care se află Republica Moldova. Deputații Partidului Socialist au boicotat ședința, părăsind sala în semn de protest. Asta după ce au realizat că moțiunea simplă împotriva lui Chiril Gaburici nu va susținută.
14:40
 Președintele Igor Dodon a vizitat astăzi incinta Brigăzii III a Infanterie Motorizată „Dacia” a Armatei Naționale din orașul Cahul, cu ocazia aniversării a 26 de ani la de la formare.Acesta a dat mâna cu militarii de acolo, a înmânat diplome și ordinul „Credinței Patriei” clasa I, Brigăzii 3 a Infanteriei Motorizată „Dacia”.„Brigada „Dacia” a executat misiuni de dezamorsare și nimicire a circa 6 mii de obiecte explozive depistate în zona de responsabilitate, a asigurat paza frontierei de stat și a participat la evacuarea și distrugerea a tone de pesticide și produse chimice periculoase din raioanele Cahul, Leova, Taraclia, Comrat, Basarabeasca. Efectivul unității a fost alături de populație, mobilizându-se în situații de urgență.
14:30
 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea tarifului la gazele naturale. Potrivit unui document, propus spre consultări publice, prețul final de furnizare a gazelor naturale, pentru anul 2018, pentru consumatorii finali ar putea fi de 4,420 lei pentru 1000 de metri cubi.În prezent, consumatorii achită în mediu 5,545 de lei pentru o mie de metri cubi, tarif stabilit în 2016.Amintim că șeful ANRE, Tudor Copaci, a menționat că există precondiții pentru micșorarea tarifelor la gazele naturale: „Toate datele ne arată că tariful urmează a fi micșorat. Cert e faptul că nu va fi o micșorare cu 40 sau 50% sau alte sume exorbitante”. Această micșorare, spune Copaci, este posibilă datorită deprecierii valutei naționale și micșorării prețului de import a gazelor naturale.
14:30
 Preşedintele Klaus Iohannis susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Declaraţia a fost făcută astăzi înainte de reuniunea informală a Consiliului European, la Bruxelles, la care participă și șeful statului român. „Este o procedură care va mai dura. M-am exprimat instituţional, dar asta e părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni. Prestaţia pe care a avut-o, sincer, nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat a fost total de claritate şi temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”, a spus Iohannis.Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i-a plăcut prestaţia ministrului Justiţiei de aseară, dar că nu va face alte declaraţii fără să vadă înainte raportul publicat de Ministerul Justiţiei, atâta timp cât site-ul este în continuare blocat.
14:30
 Începutul anului politic 2018 pare a fi unul destul de tensionat atît pentru actorii politici, cît și pentru cetățeni.  În timp ce reprezentanții unor  partide vorbesc despre o altfel de politică în Republica Moldova, unii colectează semnături în favoarea unionismului, iar alții colectează semnături pentru condamnarea Unirii și apărarea statalității.  Unii vorbesc despre susținerea a peste un milion de cetățeni, alții cheamă cetățenii la Marea Adunate Națională. Nimic nou sub soare. Iarăşi proteste, declarații iresponsabile și învinuiri reciproce în loc de proiecte concrete de dezvoltare a Republicii Moldova, a localităților și pentru  fiecărui cetățean în parte. Este regretabil să constatăm că politicienii din țara noastră, prin declarațiile și acțiunile lor, cheamă cetățenii pe baricade și îi divizează în tabere adversare.
13:40
 Speakerul Andrian Candu i-a replicat dur  primarului demisionat de Chișinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.„Ar fi trebuit să-i fie rușine acelui individ să vină în acest studiou și să blameze de toate relele care s-au întâmplat în Chișinău pe cineva sau pe ceva și nu pe sine însuși. Ar trebui să meargă la biserică și să pună o lumânare un „Tatăl nostru”, să ceară iertare locuitorilor Chișinăului pentru 10 ani de administrare proastă a acestui oraș și pentru dezamăgirea mare”, a declarat președinte Parlamentului, citat de realitatea.md. „Îmi pare rău de domnul Chirtoacă. Din câte am înțeles de la doamna Radu, la Primărie e dezastru și mizerie. Bănuiesc că Partidul Liberal și Chirtoacă au profitat de toată situația asta. Cum poți acuza pe alt cineva? Prin ce e de vină PD-ul pentru mizeria din Chișinău care a fost lăsată de un individ.
13:00
 Un polițist de frontieră de la postul Leușeni a fost împușcat accidental ieri în picior de un coleg de serviciu.Potrivit ofițerului de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, citată de realitatea.md, totul s-a întâmplat când cel din urmă verifica arma din dotare în momentul predării acesteia colegilor de tură.La fața locului, imediat a fost chemată ambulanța și polițistul de frontieră a fost transportat la spitalul din Hâncești, unde medicii au investigat dacă mai există fragmente externe în piciorul său. Din fericire, s-a constatat o ușoară rănire a mușchiului gambei de la piciorul drept, iar după prelucrarea rănii internarea polițistului de frontieră nu necesita.
Ieri
17:00
 În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă de anulare a prevederii privind scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Astfel, vor fi depășite dificultățile cu care se confruntă conducătorii auto în cazul ridicării numerelor de înmatriculare, potrivit unui comunicat al Guvernului. Proiectul prevede abrogarea alineatului (7) al art. 439 din Codul Contravenţional al Republicii Moldova, în temeiul căruia inspectorii de patrulare scot plăcuţele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar, acestea fiind întoarse proprietarului doar după întocmirea procesului-verbal de contravenţie. Prin urmare, conducătorii auto nu pot circula cu maşina respectivă până când nu îşi recuperează plăcuţele, fiind nevoiți să apeleze la serviciile de evacuator auto sau să identifice inspectorul care a ridicat numerele de înmatriculare.
16:50
 Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, renunță la fotoliul său din Guvern. Acesta a anunțat că azi este ultima zi în care este membru al Executivului. „Am susținut domenii sensibile și vulnerabile: ecologia, în calitate de ministru, și știința, în calitate de președinte al Academiei (...) Dar niciodată nu am renunțat la principiile mele, indiferent de coloratura guvernării.Știința, în perioada mandatului meu, a devenit una dintre priorități, drept exemplu este reforma pe care o realizează astăzi Guvernul”, a menționat Duca.După acest anunț, Pavel Filip i-a oferit lui Gheorghe Duca diploma de gradul întâi a Guvernului, „pentru activitate bună și de lungă durată”.  De menționat că Gheorghe Duca a fost membru al Guvernului timp de 17 ani.
15:40
 După atacul armat de miercurea trecută dintr-un liceu din Florida, soldat cu 17 morţi, Donald Trump a promis  măsuri "puternice", evocând în context posibilitatea, extrem de controversată, de a autoriza portul de armă pentru unii profesori.Rând pe rând, elevi de la diferite şcoli îndoliate după atacuri armate şi părinţi ai victimelor, aşezaţi în jurul preşedintelui american la Casa Albă, şi-au spus durerea şi suferinţa, dar au avansat şi diverse propuneri, printre care şi cea de a înarma o parte a corpului profesoral.Profesorii în cauză ar purta arma de o manieră disimulată şi ar urma o pregătire specială prealabilă, a precizat preşedintele Donald Trump, fără a anunţa o decizie, ci doar indicând că această soluţie ar merita cu adevărat să fie analizată.„Evident, ea s-a aplica doar acelor profesori care ştiu să mânuiască o armă", a spus Trump, sugerând o înarmare a circa 20% din personalul echipelor pedagogice.
15:40
 Grupa de sânge va fi exclusă din buletinele de identitate, paşapoarte, paşapoartele diplomatice şi cele de serviciu. La fel, se va exclude naţionalitatea şi se va extinde termenul de valabilitate a paşapoartelor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 22 februarie, de către Parlament, în prima lectură,Potrivit deputatului PDM, Constantin Ţuţu, unul dintre autorii proiectului de lege, se atestă multe cazuri când datele despre grupa de sânge din actele de identitate nu corespunde realității. Informația despre grupa de sânge nu mai este necesară în condițiile în care există teste-expres pe care le pot face medicii când este nevoie, a explicat parlamentarul.Cât privește termenul de valabilitate a pașapoartelor, acesta va crește de la șapte la zece ani pentru titularii care au împlinit vârsta de 16 ani. Pentru cei care nu au încă 16 ani, pașapoartele se vor elibera pe un termen de șapte ani.
13:10
 Noaptea trecută, a fost dată o spargere în cabinetul vicedirectorului Spitalului Clinic Municipal de Copii "Valentin Ignatenco". Din birou a fost sustras un calculator.Oamenii legii au fost alertați în jurul orei 07:20. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a precizat pentru Deschide.MD că în prezent se întreprind măsuri pentru identificarea persoanelor. „Camere de supraveghere sunt instalate în interiorul spitalului, pe holuri. Paznicii spun că nu au auzit nimic”, a precizat Stati. Geamul pe unde au pătrus hoții se află la parter, în spatele clădirii. Pagubele comise de aceștia au fost estimate de circa două mii de lei.
13:00
 Parlamentul Republicii Moldova a luat act, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, 22 februarie, de cererea de demisie depusă de către şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog.Amintim că, Vitalie Pîrlog a depus la 19 februarie, la Parlament, cererea de demisie din funcție. Potrivit lui Vitalie Pîrlog, opțiunea de a se retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua reformele importante inițiate în cadrul INTERPOL.Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani, în decembrie 2017.
13:00
 Într-o postare pe blogul personal, deputatul socialist Grigore Novac îl acuză pe consulul Mihai Baciu de implicare în Declarațiile de Unire semnate de mai multe localități din R. Moldova.„În ultima lună, domnul consul a avut mai multe întîlniri cu primari, vice-președinți și președinți de raioane din nordul țării, pentru a-i influiența și a-i convinge să semneze așa numitele “declarații de unire cu Romînia”, se precizează în materialul de pe blog, care continuă cu ideea că consulul român de la Bălți ar corupe aleșii locali semnatari ai Declarațiilor de Unire.„Este grav ceea ce face, dar situația se agravează atunci cînd acest individ recurge la acțiuni de corupție în schimbul semnăturilor sub declarația de unire. Astfel, trădarea de patrie din partea aleșilor locali, costă de la 1000 dar care nu depășește 2000 euro pentru o declarație semnată.”, scrie Grigore Novac.
12:00
 Congresul Statelor Unite ale Americii ar putea vota un document de susținere a țării noastre. Site-ul instituției a publicat proiectul unei rezoluții înaintată de congresmenii David Price și Pete Olson, care presupune intensificarea relațiilor cu Republica Moldova și susținerea integrității teritoriale a țării noastre.Documentul prevede, printre altele, reafirmarea suportului SUA în ceea ce ține de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei. Totodată, prin acest demers, oficialii SUA vin să încurajeze autoritățile din Moldova în continuarea implementării reformelor cruciale pentru asigurarea bunei guvernări și redobândirea încrederii în instituțiile democratice, notează hotnews.md.Subiectul implicării Rusiei în politica internă a Moldovei și a țărilor din regiune nu a fost trecut cu vederea.
11:50
 Republica Moldova ocupă locul 122 din 180 de ţări în clasamentul realizat de organizaţia Transparency International privind percepţia gradului de corupţie în sistemul public. Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2017 a fost prezentat miercuri la Berlin.Conform Indicelui, Republica Moldova a acumulat un scor de 31 de puncte pe o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.Pe acelaşi loc se plasează țări ca Azerbaidjan şi Kazahstan. Printre statele Parteneriatului Estic, Moldova o depășește doar pe Ucraina, care a acumulat 30 de puncte.Potrivit Transparency International Moldova, cu toate că în 2017 au fost adoptate unele legi menite să consolideze cadrul instituţional de combatere a corupţiei, în speţă, a corupţiei la nivel înalt şi spălării banilor, punerea lor în aplicare întârzie.
11:10
 POLITIC. MD:  În contextul ultimilor evenimente pe care le urmărim pe scena politică din Republica Moldova, inclusiv în eventualitatea că CEC  va decide desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de primar la Chişinău şi Bălţi în primăvara acestui an, i-am solicitat domnului Alexandru Oleinic să actualizeze agenda politică a Partidului Popular  pentru anul curent.  - Prioritatea de bază din agenda Partidului Popular sînt cetățenii. Echipa partidului va continua dialogul cu cetățenii pentru a le asculta părerile și durerile, pentru a-i convinge să fie activi și să se implice în soluționarea problemelor existente. Desigur, pe agenda PPRM este, în mod sigur, şi participarea în următoarele alegeri, din 2018-2019, selectarea candidaților PPRM în toate circumscripțiile. De asemenea, pregătim candidați pentru a participa activ în alegerile locale din 2019.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:50
 Doi noi șefi de Direcții din cadrul Primăriei au fost numiți în funcție, scrie Valeriu Munteanu.Eugeniu Axentiev, fost comisar șef al poliției din Chișinău a fost numit în calitate de director al Î.M. Regia „Autosalubritate”.  Vladimir Maiduc, fost șef al Direcției Investigații și Securitate Internă a MAI, a fost numit în calitate de șef al Direcției Administrative a primăriei Chișinău.
15:40
 Cuantumul alocaţiilor sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni va fi majorat. Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a examinat şi susţinut, în şedinţa de astăzi, un proiect de modificare în acest sens.Potrivit proiectului, se va majora cu 20%  mărimea alocaţiei sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi din copilărie şi pentru copiii cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani. Creșterea va fi stabilită și recalculată de la 1 ianuarie 2018. De aceasta vor beneficia circa 12 100 copii cu dizabilități și  27 300 de persoane cu dizabilități din copilărie, se menţionează într-un comunicat emis de Legislativ. De asemenea, este prevăzută majorarea cu zece la sută a alocaţiei sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului.
15:30
 Oficiali și experți la nivel înalt vor participa la prima Conferință interparlamentară în probleme de securitate „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” organizată la Chișinău, la 2 martie curent. Evenimentul este organizat, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președintelui Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu,  președintelui Parlamentului Georgiei Irakli Kobakhidze, președintelui Radei Supreme a Ucrainei Andriy Parubiy. Organizarea evenimentului a fost susținută, astăzi, prin decizia Biroului Permanent al Parlamentului. ”Ucraina, Moldova și Georgia se confruntă cu provocări actuale similare, cum este separatismul, dezinformarea, ingerințe externe în procesul politic. De asemenea, avem aspirații comune de transformare a țărilor după modelul european și integrare în UE.
15:10
 Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a confirmat astăzi că există precondiții pentru micșorarea tarifelor la gazele naturale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul Comisie economie, buget și finanțe care s-a întrunit astăzi în ședință.Tudor Copaci susține că există premize pentru o micșorare de 15-20%:„Toate datele ne arată că tariful urmează a fi micșorat. Cert e faptul că nu va fi o micșorare cu 40 sau 50% sau alte sume exorbitante”.Această micșorare, spune Copaci, este posibilă datorită deprecierii valutei naționale și micșorării prețului de import a gazelor naturale. Amintim că, anterior, experții au declarat că există premise pentru ca tarifele, inclusiv la gazele naturale, să fie reduse.
15:10
 Peste 3700 de operaţii de cataractă, în creştere cu 530 faţă de anul precedent, au fost finanţate anul trecut de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Pentru aceste intervenţii, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate aproape 37 de milioane de lei.Potrivit unui comunicat al CNAM, în medie costul unui caz tratat, acoperit din fondurile AOAM, constituie în jur de  9 800 de lei, sumă ce include şi cheltuielile pentru consumabile.În 2017, CNAM a încheiat contracte pentru prestarea acestor servicii cu cinci instituţii medico-sanitare.
15:10
 Un moldovean stabilit în SUA, Bellevue, în vârstă de 44 de ani, a fost lovit mortal de o autospecială, luni dimineața. na din ipotezele poliției este că Alexandru s-ar fi așezat în genunchi ca să-și lege șiretul la pantof, iar în acest moment, o autospecială l-a lovit în plin.  Presa locală scrie că în zonă este un șantier și multe vehicule de mare tonaj circulă prin zonă.„Informațiile indică faptul că autospeciala era implicată în cadrul unei construcții a unui complex de apartamente. Momentan, ancheta relatează că șoferul autospecialei nu a încălcat regulile", declară poliția locală.Alexandru Culai era din Băcioi și a plecat în SUA, Sacramento, în 2005 într-un turneu pentru patru luni, însă s-a întors acasă doar în toamna 2017, declara bărbatul acum câteva luni într-un interviu pentru postul de televiziune Moldova 1.
13:50
 Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iuriel Leancă se întâlnește astăzi cu Președintele României, Klaus Iohannis. Întrevederea ar urma să aibă loc în scurt timp la Palatul Cotroceni.Ținem să precizăm că aceasta va fi prima întrevedere dintre Leancă și Iohannis.Relația dintre cei doi părea să fie răcită după ce fostul premier moldovean l-a susținut la alegerile prezidențiale pe contracandidatul lui Iohannis, Victor Ponta. Sprijinul lui Leancă pentru prietenul său din PSD a generat unele atitudini ostile în cadrul PPE, familia din care făcea parte atât PLDM-ul pe care îl reprezenta atunci Leancă, cât și PNL-ul care îl sprijinise pe Klaus Iohannis în cursa pentru Președinția română. Leancă și-a explicat atunci gestul prin faptul că relația de prietenie cu Victor Ponta a favorizat implementarea multor proiecte sociale în R.Moldova pe banii dați de Guvernul României condus la acea vreme de liderul PSD.
13:50
 Brânză, lapte sau unt produse de mai multe companii din R. Moldova, Ucraina și România au fost retrase de pe rafturile magazinelor deoarece sunt falsificate și conțin în exces grăsimi vegetale.Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a analizat conținutul a 141 de probe de produse lactate dintre care 107 autohtone și 34 de import. Astfel, în cazul Fabricii de Unt din Florești au fost depistate grăsimi vegetale peste normă în brânza proaspătă cu un procentaj de grăsime de 5%. Experții ANSA spun că și la produse „Incomlac” au fost găsite nereguli, cum ar fi la untul „Crestianscoe” ( grăsime de 72,5%), brânză de vaci ( grăsime de 9%), brânzică glazurată  și brânzică dulce „Mic Vis” cu caise ( grăsime de 4%). De asemenea, brânza proaspătă de vaci de 2% și 5% de la „JLC” conțin grăsimi vegetale în exces, notează Radio Chişinău.
08:10
 Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev a aprobat noua redactare a alfabetului naţional bazat pe grafia latină. Ministrul Educaţiei şi Ştiinţei de la Astana a precizat că trecerea la alfabetul latin va începe de la clasa zero, iar pentru aceasta este nevoie de un nou manualn octombrie 2017, Nazarbaev a semnat un decret privind trecerea treptată la alfabetul kazah spre grafia latină până în 2025. Atunci a fost aprobat un alfabet alcătuit din 32 de litere, dar acesta utiliza pe larg apostroful, ceea ce face dificilă citirea și scrierea. De aceea, în loc de apostrof, în noua versiune a alfabetului unele litere au primit semne diacritice.
08:10
 Uniunea Europeană opreşte programul pentru Ucraina de finanţare a construirii şi modernizării de puncte de trecere a frontierei, adâncind îndoielile cu privire la capacitatea autorităţilor de la Kiev de a întreprinde reforme în schimbul asistenţei europene de miliarde de euro, notează agenţia Reuters într-un material transmis marţi.Potrivit blacknews.ro, proiectul se referea la şase puncte de trecere a frontierei ucrainene cu graniţele estice ale UE, fiind lansat în 2014, după ce Uniunea Europeană i-a susţinut pe liderii pro-occidentali de la Kiev în timpul crizei din Crimeea.Programul viza să contribuie la integrarea economiei Ucrainei cu cele ale ţărilor vecine prin construirea sau modernizarea unor puncte de trecere a frontierei cu Polonia, Ungaria, Slovacia şi România. Obiectivul era de a reduce timpii petrecuţi la punctele de trecere şi a îmbunătăţi procedurile vamale.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.