Moldova-Germany dialogue, marked by mutual support and trust

Guvernul Republicii Moldova, 14 noiembrie 2017 11:30

Prime Minister Pavel Filip today had a meeting with Ambassador of Germany to Moldova Julia Molnar. The officials analyzed developments in the implementation of the government’s reforms’ agenda and discussed prospects for boosting the Moldovan-German cooperation, including in terms of investments.   The prime minister referred to the cabinet’s priorities and made a radiography of the present state of things in Moldova. Pavel Filip stressed that the Association Agreement with the European Union was at the basis of all the government’s actions. “We do not think that we get close to EU only through statements and adoption of laws, but via domestic reforms. The government is focused on fundamental changes, even if more time is needed to see their effects,” Pavel Filip said.      In the context, the German ambassador highlighted the importance of a direct dialogue, at all levels, with the European states, in order to ensure the visibility of the implementation of the reforms’ agenda in Moldova. At the same time, Julia Molnar stressed that more efforts were necessary to change the citizens’ perception for the reforms and, in general, for the support provided by EU to Moldova.     At the same time, the PM noted that special emphasis was put on Moldova’s economic development, which would allow increasing social investments. ”We have made big efforts to change the business environment into a comfortable one for business. Big investors are attracted not only by the low level of taxes, but by the fact that their investment will be in an absolutely secured environment,” Pavel Filip said.     For her part, the German diplomat specified that “political stability is very important for an investor, besides the privileges offered by a certain country. The improvement of the justice sector and removing corruption are important not only for attracting investors, but also for the political prestige of Moldova.”   In the end of the meeting, Prime Minister Pavel Filip thanked for the constant support provided by Germany to Moldovan and Julia Molnar gave assurances that the bilateral support and the one within the European Union would continue. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 12 ore
20:30
Suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent. Despre acest lucru a anunțat astăzi Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, în timpul întrevederii cu Prim-ministrul Pavel Filip.   Oficialii au discutat, de asemenea, despre implementarea Acordului de Asociere RM-UE și direcțiile prioritare ale parteneriatului în perioada următoare. Premierul a apreciat dialogul constat dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Uniunii Europene, remarcând că în ultimele două luni au fost organizate mai multe reuniuni bilaterale. Pavel Filip a specificat că Guvernul este determinat să continue implementarea angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni.   De asemenea, Pavel Filip a spus că, drept urmare a rezultatelor pozitive constate de misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional, s-a ajuns la un Acord la nivel de personal, care confirmă implementarea cu succes a reformelor asumate.   La rândul său, Comisarul European a felicitat Republica Moldova pentru semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară din partea UE și a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, subliniind că UE va susține acțiunile orientate spre dezvoltarea democrației și a statului de drept.   Un alt subiect abordat de oficiali vizează dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean. În acest sens, a fost menționată deschiderea podului care leagă localitățile Gura Bîcului și Bîcioc. Comisarul Johannes Hahn a salutat progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului.
18:00
Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat astăzi, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro țării noastre. 40 de milioane de euro sunt acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sunt împrumut. Documentul a fost semnat de Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în prezența Prim-ministrului Pavel Filip.   Setul de documente referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remis imediat Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţionalităţilor pentru recepționarea primei tranșe a împrumutului.   Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici s-au arătat încrezători în asigurarea interacțiunii eficiente pe întreaga durată de alocare a asistenţei macrofinanciare.   În cadrul dialogului, Pavel Filip și Pierre Moscovici au analizat, de asemenea, cele mai recente evoluții economice din Republicii Moldova. Astfel, au fost menționate rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional, care au permis ajungerea la un acord la nivel de personal în cadrul celei de-a doua evaluări a Programului. În opinia Premierului, constatările FMI confirmă progresele realizate în implementarea reformelor prioritare.   Premierul a specificat că sunt depuse în continuare eforturi pentru asanarea sectorului bancar și îmbunătățirea mediului de afaceri, pentru a demonstra o schimbare de sistem în ceea ce privește contracararea corupției, a spălării banilor și fraudelor.  În particular, se acordă atenție ameliorării transparenței acționariatului, asigurării bunei guvernări și gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Este încurajată venirea în Republica Moldova a unor noi actori bancari.   La rândul său, Comisarul european pentru afaceri economice și financiare a apreciat eforturile Executivului pentru stabilizarea economiei și a încurajat continuarea reformelor. De asemenea, Pierre Moscovici și-a exprimat susținerea pentru asigurarea unei dezvoltări economice sustenabile, consolidarea sistemului bancar și continuarea aplicării standardelor europene în domeniul vamal, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.
17:30
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk,în marja participării la Summitul Parteneriatului Estic.   Oficialii au avut un schimb de opinii privind evoluţiile în implementarea Acordului de Asociere, precum și legat de situația internă din Republica Moldova. Premierul Pavel Filip a specificat că stabilitatea situaţiei politice interne este asigurată de funcţionarea responsabilă a instituţiilor statului, a căror eficienţă va spori odată cu finalizarea reformei administraţiei publice centrale.   Totodată, șeful Executivului a reiterat interesul politic naţional care vizează asigurarea stabilităţii şi securităţii statului, precum şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova. Pavel Filip a spus că ultimele sondaje arată o creștere semnificativă a numărului de persoane care optează pentru integrarea țării în Uniunea Europeană. În acest sens, Premierul a apreciat aportul Preşedintelui Consiliului European în consolidarea dialogului politic cu UE.   De asemenea, Prim-ministrul Pavel Filip a făcut referire la principalele preocupări ale Guvernului pe termen scurt, mediu și lung: asigurarea independenţei justiţiei, continuarea investigaţiei fraudei bancare şi tragerea la răspundere a celor implicaţi, adoptarea noului cod al audiovizualului şi implementarea în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia a noii legislaţii electorale. Premierul a specificat că toate condiționalitățile stabilite pentru acordarea asistenței macrofinanciare vor fi îndeplinite.   La rândul său, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a menționat că Moldova este unul dintre cei mai importanți actori în cadrul Parteneriatului Estic. Oficialul a apreciat rolul constructiv al Republicii Moldova în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic și a Declarației finale a reuniunii.   Totodată, Donald Tusk s-a arătat satisfăcut de creșterea nivelului de popularitate a UE în rândul cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul a declarat că țara noastră are suficienți prieteni în UE pentru a  merge ferm pe calea integrării europene și a asigurat de întregul sprijin în promovarea reformelor.
Acum 24 ore
16:00
Evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi Alianța Nord-Atlantică (NATO) a fost examinată astăzi, în cadrul întrevederii Prim-ministrului Pavel Filip cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Dialogul a avut loc la Bruxelles, în marja Summitului Parteneriatului Estic.   „Astăzi este a treia mea vizită la Cartierul General NATO în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova în mai puțin de un an, fapt care vorbește despre bunele relații de cooperare între Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, precum și despre dorința noastră de a învăța din experiența țărilor NATO”, a declarat Pavel Filip.   Premierul a reiterat interesul ţării noastre de a consolida în continuare dialogul politic şi cooperarea practică cu Alianţa Nord-Atlantică, în domeniile stabilite de comun acord în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO pentru anii 2017-2019.   „Republica Moldova, chiar dacă este un stat neutru conform Constituției, își dorește o colaborare foarte bună cu Alianța Nord-Atlantică pentru că noi vrem să avem o armată dezvoltată, pentru că noi ne dorim să fim un stat care poate asigura securitatea. În acest sens, eu nu cred că există o cale mai bună decât să înveți de la Alianța Nord-Atlantică”, a menționat Prim-ministrul.   Totodată, șeful Executivului a apreciat sprijinul de care beneficiază instituţiile ţării noastre din partea NATO. Astfel, a fost relevat suportul acordat în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare şi Platformei de Interoperabilitate, precum şi expertiza şi susţinerea substanțială oferită prin intermediul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. În context, Pavel Filip a menționat că a fost elaborată şi aprobată la nivel de Guvern Strategia Națională de Apărare şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2017-2021. În curs de finalizare este şi Strategia Militară.   La rândul său, Secretarul General NATO a reiterat respectul pentru neutralitatea ţării noastre şi susţinerea fermă din partea organizației pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Jens Stoltenberg a menţionat că Republica Moldova este un partener valoros și a reiterat importanța implementării reformelor, inclusiv în ce privește modernizarea apărării. ”Doar prin reforme putem fi rezilienți față de amenințările din exterior”, a spus Secretarul General NATO.   Totodată, oficialul a confirmat disponibilitatea de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară Republicii Moldova. ”Este bine că Moldova vrea să devină nu doar un consumator, dar și un furnizor de securitate regională”, a subliniat Jens Stoltenberg.   Părțile și-au exprimat convingerea că inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, la începutul lunii decembrie a anului curent, va impulsiona și mai mult colaborarea bilaterală. În particular, va fi dezvoltată cooperarea bilaterală în domenii noi, precum combaterea ameninţărilor cibernetice, sporirea rezilienţei şi pregătirii pentru situaţii de urgenţă civilă. Totodată, Oficiul de Legătură NATO va informa cetăţenii despre beneficiile cooperării cu Blocul Nord-Atlantic.   În altă ordine de idei, Prim-ministrul a reconfirmat determinarea Republicii Moldova de a subscrie activ eforturilor de promovare a păcii şi securităţii în Europa, inclusiv prin participarea contingentului militar din țara noastră la operaţiunea condusă de NATO în Kosovo. 
Ieri
12:30
Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 22 – 25 noiembrie 2017, o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).   Sesiunea plenară a Parteneriatului Estic va avea loc vineri, 24 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00 (ora Chișinăului). În cadrul evenimentului, Premierul Pavel Filip va rosti un discurs în numele Republicii Moldova. Reuniunea va fi transmisă în direct pe pagina oficială a Consiliului European, https://video.consilium.europa.eu/en/webcasts.   Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip va avea întrevederi cu Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Johannes Hahn, Comisar european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Pierre Moscovici, Comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare.   De asemenea, şeful Executivului va vizita Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, unde va dialoga cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Conferința de presă comună a celor doi oficiali va fi transmisă în direct pe pagina oficială a organizației, www.nato.int.    În marja Summit-ului,  Prim-ministrul va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de stat și de guvern. De asemenea, Pavel Filip se va întâlni cu Diaspora stabilită în Belgia.
08:30
Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 22 – 25 noiembrie 2017, o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).   Sesiunea plenară a Parteneriatului Estic va avea loc vineri, 24 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00 (ora Chișinăului). În cadrul evenimentului, Premierul Pavel Filip va rosti un discurs în numele Republicii Moldova. Reuniunea va fi transmisă în direct pe pagina oficială a Consiliului European, https://video.consilium.europa.eu/en/webcasts.   Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip va avea întrevederi cu Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Johannes Hahn, Comisar european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Pierre Moscovici, Comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare.   De asemenea, şeful Executivului va vizita Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, unde va dialoga cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Conferința de presă comună a celor doi oficiali va fi transmisă în direct pe pagina oficială a organizației, www.nato.int.    În marja Summit-ului,  Prim-ministrul va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de stat și de guvern. De asemenea, Pavel Filip se va întâlni cu Diaspora stabilită în Belgia.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:00
În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a făcut precizări în  legătură cu apariţia unor informaţii eronate în presă, privind o presupusă cerere a Republicii Moldova de excludere, de pe agenda Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a subiectului legat de retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul său.   „Republica Moldova rămâne fermă şi consecventă în solicitarea sa de a include pe agenda ONU a acestui subiect, de retragere a forţelor militare străine de pe teritoriul său”, a punctat şeful Executivului. Pavel Filip a precizat că Republica Moldova a cerut o amânare tactică, de examinare a acestui subiect, dar în nici un caz retragerea subiectului.   Premierul şi-a exprimat nemulțumirea faţă de acest tip de abordare, apărut în mass-media, generat de neverificarea informaţiei cu autorităţile de profil, și care a dus la dezinformarea publicului. „Cred că unele instituţii media, fiind orbite de lumânarea cu care tot caută subiecte, cu care să blameze activitatea Guvernului, nu văd nici lipsa de logică în cele publicate de către ei ”, a menţionat Pavel Filip. În context, Prim-ministrul a specificat că nu poate fi solicitată excluderea unui subiect de pe ordinea de zi, care nici nu a fost inclus, calificând informaţia apărută în presă drept o formă de manipulare.   „Este o precizare absolut necesară a mea ca reprezentant al Guvernului. Eu am umblat mult pe coridoarele ONU, am bătut la zeci de uşi şi am avut zeci şi zeci de întrevederi prin care am solicitat includerea acestui subiect”, a subliniat Pavel Filip.   Totodată, Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa ca instituţiile mass-media îşi vor corecta greşeala şi vor veni cu informaţii obiective, pentru a nu dezinforma populaţia.    
18:30
Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile de politici publice ale Guvernului și ținând cont de prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare.   Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%.   „Avem o atitudine prudențială și cred că potențialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Realitatea a fost mult mai pozitivă și optimistă decât previziunile noastre”, a spus Premierul Pavel Filip.   Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei anul viitor, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent.   Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se vor mări pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei.   Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier (1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale), Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (900 milioane de lei), Fondul național de dezvoltare regională (200 milioane de lei), Fondul de eficiență energetică (50 milioane de lei).   Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale. Astfel, anul viitor vor derula circa 54 de proiecte finanțate din surse externe, pentru implementarea lor fiind alocate 4,3 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în anul curent. Cele mai importante dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor, a agriculturii competitive, asigurarea cu ambulanțe.   Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public și din vânzarea activelor băncilor aflate în proces de lichidare).   Totodată, astăzi a fost aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2018.   Proiectele urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului.
18:30
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi alocarea, din Fondul de rezervă al Guvernului, a câte 50 de mii de lei familiilor celor trei persoane decedate în urma accidentul produs, în seara zilei de ieri, la mina din Pașcani, Criuleni.    Șeful Executivului a transmis condoleanțe apropiaților victimelor, menționând că elucidarea cauzelor acestui incident reprezintă obiectivul prioritar al autorităților, iar la moment sunt deja reținute persoanele care posibil se fac vinovate de producerea accidentului. Totodată, Premierul a menționat că în vederea prevenirii unor asemenea cazuri pe viitor, de urgență au fost pornite controale la toate minele din țară.   „Vreau să avem rezultatul acestei anchete, să ducem până la capăt verificările, cum se respectă regulile de securitate și la alte întreprinderi de acest fel. Siguranța oamenilor este cea mai importantă”, a conchis Premierul.  
18:30
În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a venit cu precizări în  legătură cu apariţia unor informaţii eronate în presă precum că Republica Moldova ar fi cerut excluderea de pe Agenda Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a subiectului legat de retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul său.   „Republica Moldova rămâne fermă şi consecventă în solicitarea sa de a include pe Agenda ONU a acestui subiect, de retragere a forţelor militare străine de pe teritoriul său”, a punctat şeful Executivului. Pavel Filip a precizat că Republica Moldova a cerut o amânare tactică de examinare a acestui subiect din ordinea de zi a Comitetului General, din nesiguranţa unui rezultat pozitiv, dar în niciun caz retragerea subiectului.   Premierul şi-a exprimat indignarea faţă de instituţiile mass-media care nu verifică informaţia cu autorităţile de profil, dezinformând publicul. „Cred că unele instituţii media, fiind orbite de lumânarea cu care tot caută subiecte cu care să blameze activitatea Guvernului, nu văd nici lipsa de logică în cele publicate de către ei ”, a menţionat Pavel Filip. În context, Prim-ministrul a specificat că nu poate fi solicitată excluderea unui subiect de pe ordinea de zi care nici nu a fost inclus, calificând informaţia apărută în presă drept o manipulare grosolană.   „Este o precizare absolut necesară a mea ca reprezentant al Guvernului. Eu am umblat mult pe coridoarele ONU, am bătut la zeci de uşi şi am avut zeci şi zeci de întrevederi prin care am solicitat includerea acestui subiect”, a subliniat Pavel Filip.   Totodată, Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa ca instituţiile mass-media îşi vor corecta greşeala şi vor veni cu informaţii obiective, pentru a nu dezinforma populaţia. 
18:00
Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul General al Eurostat, Mariana Kotzeva. Părțile au discutat despre activitatea Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Republicii Moldova și importanța dezvoltării unui sistem statistic modern în baza celor mai bune practici și cerințe europene.   Șeful Executivului a menționat că îmbunătățirea cadrului legal în domeniu, conform standardelor europene, reprezintă unul dintre angajamentele asumate prin Acordul de Asociere RM-UE. “Tot ce ține de statistică și activitatea BNS este foarte important pentru noi. Cu cât mai multe date statistice avem și cu cât mai corecte sunt aceste date, cu atât mai simplu este să construim politicile statului”, a subliniat Premierul.   De asemenea, Pavel Filip s-a referit la acțiunile întreprinse în scopul consolidării sistemului național de statistică. În context, părțile au vorbit despre atribuirea Biroului Naţional de Statistică a statutului de instituție independentă, precum și despre crearea Comisiei naționale pentru recensăminte.   Oficialii au mai făcut un schimb de opinii privind lucrările de pregătire pentru recensământul general agricol, precum și pentru recensământul populației și al locuințelor din Runda mondială 2020. În acest sens, Premierul a menționat că greșelile comise în realizarea recensământului din anul 2014 vor fi luate în considerare, iar Guvernul va depune efort maxim pentru ca noul recensământ să fie organizat eficient, cu aplicarea tehnologiilor informaţionale moderne.   La rândul său, Directorul General Eurostat, Mariana Kotzeva, a apreciat eforturile Executivului, exprimând deschiderea de a oferi suportul necesar în dezvoltarea unui sistem statistic durabil prin împărtășirea experiențelor statelor europene în domeniu.    Eurostat este oficiul de statistică al UE responsabil de publicarea unor statistici comparabile care țin de situația și evoluțiile din spațiul comunitar.  
12:00
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea conferinței regionale „Cyber Drill Alert”, organizată în premieră în Republica Moldova, cu susţinerea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.   În mesajul său de salut, Premierul a menționat că Guvernul acordă o atenție deosebită asigurării securității cibernetice și dezvoltării sectorului TIC, mai ales în situația în care tot mai multe persoane își doresc să beneficieze de progresul tehnologic. În acest sens, sub umbrela Strategiei naționale „Moldova Digitală 2020”, a fost promovat Programul național de securitate cibernetică. De asemenea, Republica Moldova are o agendă digitală ambițioasă, care are ca obiectiv crearea unei societăți informaționale moderne și încurajarea dezvoltării companiilor de profil.   „Eforturile Guvernului sunt un exemplu pentru dezvoltarea serviciilor societății informaționale la nivel de țară, promovând incluziunea și accentuând alte două dimensiuni cheie: necesitarea cunoștințelor TIC și un grad sporit de securitate cibernetică”, a spus Pavel Filip.   Prim-ministrul a menţionat că evenimentul „Cyber Drill Alert” este o oportunitate bună de a face schimb de experienţă şi de a prelua cele mai bune practici în domeniu. Totodată, simulările situațiilor de criză care vor fi desfășurate în cadrul evenimentului vor contribui la îmbunătățirea capacităților de comunicare și de răspuns la incidentele cibernetice, la aplanarea riscurilor virtuale și la creșterea încrederii în spațiul digital.   „Exercițiul dat va servi la identificarea și promovarea soluțiilor de depășire a amenințărilor și provocărilor în spațiul cibernetic, va clarifica rolul Guvernelor, celulelor naționale de reacție la incidente cibernetice și al operatorilor de comunicații electronice în acest proces”, a  declarat Pavel Filip.     „Cyber Drill Alert” este organizat de Centrul de Telecomunicații Speciale din cadrul Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în perioada 21 – 23 noiembrie curent. La eveniment participă specialiști în securitate cibernetică din 24 de țări din Uniunea Europeană și din spațiul CSI.
20 noiembrie 2017
23:00
Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în această seara o ședință de urgenţă la Guvern pe tema accidentului petrecut la o mină din satul Pașcani, raionul Criuleni.    Potrivit primelor informații, trei persoane au intrat în schimb astăzi în mina care aparține unui agent economic. Toate trei persoane au decedat în urma prăbușirii tavanului minei, dintre care una a decedat în drum spre spital, iar alte două au decedat în interiorul minei.    Incidentul a fost anunţat către autorități la ora 19.43, printr-un apel la numărul de urgenţă, iar în scurt timp celula de criza era deja activată la faţa locului și a acționat după ce au fost mai întâi asigurate masurile de siguranță pentru intervenție. În componenţa celulei de criză au intrat echipele de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General de Poliţie și ai altor instituții competente să intervină. Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut de declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor.    Totodată, Prim-ministrul a dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din ţară, să fie verificate condițiile de siguranță în care activează și în cazul în care sunt depistate nereguli să se intervină imediat pentru stoparea activității lor, în conformitate cu legea.   
21:30
Prim-ministrul Pavel Filip a dispus în această seară activarea celulei de criză în urma incidentului care a avut loc la o mină de extragere a calcarului din satul Pașcani, raionul Criuleni. La fața locului se află mai multe echipaje de salvatori din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, dar și reprezentanți ai altor instituții.    Premierul a convocat, de asemenea, o ședință de urgență în această seară la Guvern. Vom reveni cu amănunte. 
16:30
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Wolf Dietrich Heim, Reprezentant special al Preşedinţiei austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, și cu Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. Părţile au făcut un schimb de opinii privind ultimele evoluţii în reglementarea conflictului transnistrean şi au constatat înregistrarea unor progrese în acest sens. În special, oficialii au apreciat deschiderea, pe 18 noiembrie a.c., a podului care uneşte localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc, situate pe cele două maluri ale Nistrului. Părţile au menţionat că acest pas corespunde intereselor populaţiei şi agenţilor economici de pe ambele  maluri ale Nistrului.   „Este un eveniment simbolic în realizarea Acordului din 3 noiembrie curent. Mi-a părut bine să-i vedem prezenţi la această ceremonie pe toţi participanţii la negocierile în formatul 5+2”, a spus reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE. În context, Prim-ministrul a specificat că fiecare problemă rezolvată reprezintă o oportunitate de a ne mişca mai departe în soluţionarea altor chestiuni în procesul de reglementare transnistreană. „Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluţii tehnice, cât şi politice”, a subliniat Pavel Filip.   Premierul a notat că printre principalele probleme de pe agendă se regăsesc: asigurarea bunei funcţionări a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor de studii superioare de la Tiraspol, restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, înmatricularea automobilelor transnistrene pentru admiterea acestora în traficul rutier internaţional, asigurarea accesului liber a fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole de după traseul Tiraspol-Râbniţa în baza mecanismului adoptat în 2006.   În viitorul apropiat, urmează să fie prezentată o viziune asupra statului special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova reintegrate. Documentul este acum în proces de consultare cu societatea civilă.   Totodată, Prim-ministrul s-a referit la efectele pozitive ale controlului în comun cu Ucraina, în punctul de trecere a frontierei Kuciurgan – Pervomaisc. Pavel Filip a menţionat că acesta urmează să fie extins şi la alte puncte comune de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul central. „Prin eforturi comune putem înregistra progrese esențiale. Este important să nu pierdem din ritmul la care s-a ajuns”, a conchis Pavel Filip.   Întrevederea precede noua rundă de negocieri în formatul „5+2”, preconizată să se desfăşoare la Viena, în perioada 26-28 noiembrie curent.  
08:30
 Urmare a vizitei Prim-ministrului Pavel Filip în Israel, între  Republica Moldova şi Statul Israel vor fi operate zboruri directe. Acestea vor fi efectuate începând cu 5 iunie 2018, inițial o dată pe săptămână, în ziua de marți, iar din 6 iulie 2018, de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri.   Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel. După promovarea acestei inițiative, al doilea ca mărime operator aerian din Israel, ARKIA Israeli Airlines, a aplicat pentru lansarea cursei Chișinău – Tel Aviv.   Eliminarea restricţiilor de operare a zborurilor între Republica Moldova și Statul Israel corespunde obiectivului Guvernului de  liberalizare a pieței serviciilor de transport aerian. Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi cu transport aerian sigur şi la preț accesibil.  
19 noiembrie 2017
07:00
Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi despre principalele obiective ale reformelor promovate de Guvern cu reprezentații administrației publice locale, agenții economici, directorii instituțiilor de învățământ și ai instituțiilor medicale din raionul Cahul.   Pavel Filip s-a referit la acțiunile întreprinse de Cabinetul de miniștri, în ultimii doi ani, pentru asigurarea stabilității în societate și repoziționarea țării pe cursul de dezvoltare economică. „Eforturile noastre nu au fost în zadar. Doar anul acesta, după zece luni, avem venituri la bugetul de stat cu 4,2 miliarde de lei mai mari, față de anul precedent. Colectările vamale au crescut cu 2,2 miliarde de lei, față de 2016”, a subliniat Prim-ministrul.   Totodată, şeful Executivului a accentuat că procesul de recuperare a banilor fraudați din cele trei bănci continuă. Până la sfârșitul lunii curente compania Kroll urmează să prezinte cel de-al doilea raport. „Acest raport va fi prezentat împreună cu o Strategie de recuperare a activelor, care va fi implementată împreună cu autoritățile din Republica Moldova”, a adăugat Premierul.   O altă reformă despre care a vorbit șeful Executivului este cea privind măsurile favorabile unui mediu de afaceri sănătos. Până în prezent au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a susține dezvoltarea comunității de business. Între acestea: reducerea instituțiilor cu funcții de control, micșorarea numărului de acte permisive și a rapoartelor care urmează a fi prezentate autorităților, eliminarea obligativității ştampilei. Și măsurile de îmbunătățire a mediului de afaceri continuă.   Premierul s-a referit, de asemenea, la reformele sistemului de pensii, a sectorului justiției, a autorităților publice centrale. Aceste reforme urmăresc crearea condițiilor pentru ca cetățenii să aibă venituri suficiente și utilitățile necesare pentru un trai decent.   Vorbind despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, Pavel Filip a evidențiat asigurarea supremației legii, crearea unui sistem educațional modern și competitiv, dezvoltarea infrastructurii drumurilor. „Anul viitor va fi un an al șantierelor de reparație a drumurilor. Ne dorim să utilizăm la maxim resursele financiare oferite de partenerii noștri de dezvoltare și cele existente în buget”, a conchis Pavel Filip. De asemenea, Premierul a accentuat că își dorește ca, prin măsurile luate, parcursul european al ṭării să devină unul ireversibil.   În cadrul discuțiilor, reprezentanții autorităților publice locale au adresat mai multe întrebări, dar au făcut și unele propuneri și sugestii pentru Executiv. Printre principalele probleme abordate - managementul deficient al resurselor naturale în regiune, salariile mici în primării, finanțarea insuficientă a școlilor, starea critică a unor obiective privatizate, asistența socială pentru păturile nevoiașe. Premierul Pavel Filip a promis ca fiecare problemă va fi analizată în parte, pentru a identifica soluțiile optime, în strânsă conlucrare cu administrația locală.  
07:00
Până la 10% din fondul de burse vor fi oferite structurilor de guvernare studenţească pentru motivarea activităţii de voluntariat şi de implicare civică. Despre această inițiativă a anunțat astăzi Premierul Pavel Filip, la întâlnirea cu studenții și profesorii de la Universitatea de Stat  „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.   Studenții au salutat această idee, menționând că asemenea burse i-ar motiva și mai mult să se implice în activități extra curriculare.   De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a transmis felicitări tinerilor cu ocazia Zilei internaționale a studentului, marcată astăzi. Pavel Filip le-a urat succes în activitatea pe care o desfășoară, menţonând că Guvernul este preocupat de crearea condițiilor necesare pentru ca tinerii să-și dezvolte abilitățile și să devină buni profesionişti.   Totodată, Premierul a vorbit despre reformele promovate de Executiv, accentuând măsurile luate în domeniul educației. Pavel Filip a spus că acest domeniu este unul prioritar pentru autorități, iar recent a fost lansat procesul de evaluare a acțiunilor întreprinse, până în prezent, pentru a identifica o viziune viabilă de modernizare în continuare a sistemului educațional. „Educația pentru Republica Moldova este un pilon de bază, care va asigura viitorul acestei țări. Anume din acest motiv avem o abordare fundamentală și nu una superficială în implementarea reformelor”, a declarat Prim-ministrul.   În cadrul dialogului, profesorii au vorbit despre problemele cu care se confruntă în activitatea desfășurată, inclusiv finanțarea insuficientă şi lipsa locurilor pentru efectuarea stagiilor de practică. În context, Prim-ministrul a spus că aceste probleme sunt deja în vizorul Guvernului și se caută soluții pentru depășirea lor.   Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul a fost creată în anul 1999. În prezent, în cadrul instituției funcționează trei facultăți, la care își fac studiile 1500 de studenți. 
07:00
În cadrul vizitei întreprinse astăzi la Cahul, Premierul Pavel Filip a discutat cu antreprenorii care construiesc noul sediu al teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.   Reprezentanții companiei de construcții i-au dat asigurări Premierului că noul sediu va fi dat în exploatare în termenii stabiliți.   De asemenea, Prim-ministrul a vorbit cu actorii teatrului despre activitatea acestora şi despre construcţia noului sediu al teatrului, care va reprezenta o atracţie culturală și turistică a oraşului Cahul. În context, actorii au menționat că așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor pentru a putea reda un nou suflu artei locale.   Construcția noului sediu al teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a  început la sfârșitul anului 2014, cu suportul financiar al Guvernului României. Pentru construcția edificiului, autoritățile de la București au alocat 800 de mii de euro.
07:00
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi, împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la deschiderea podului peste râul Nistru, ce leagă localitățile Gura Bîcului şi Bîcioc. La eveniment au fost prezenţi și reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.   În cadrul declaraţiilor de presă, Premierul a menționat că deschiderea podului reprezintă încă o etapă în realizarea obiectivului Guvernului de a elimina toate barierele în calea liberei circulaţii a cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. „Este un eveniment simbolic şi salut această abordare pragmatică, care este un pas înainte în eliminarea barierelor de circulaţie”, a spus Pavel Filip.   Totodată, şeful Executivului a subliniat că asigurarea funcționării podului este importantă nu doar din perspectiva consolidării tranzitului și a potențialului economic al regiunii, dar și a dezvoltării infrastructurii, transportului auto comercial și privat. „Dincolo că este un simbol de legătură, dincolo de faptul că este o realizare a obiectivului nostru de eliminare a barierelor în calea liberei circulaţii a transportului şi a serviciilor, deschiderea podului aduce şi o îmbunătăţire economică. Circulaţia mărfurilor înseamnă şi dezvoltare de infrastructură, înseamnă şi mişcare economică”, a subliniat Pavel Filip.   După deschiderea simbolică a podului, Prim-ministrul Pavel Filip și liderul de la Tiraspol,Vadim Krasnoselski, au avut un schimb de opinii pe marginea unor subiecte actuale de pe agenda procesului de negocieri în reglementarea problemei transnistrene. În context, șeful Executivului și-a exprimat speranța că noua runda de negocieri în formatul „5+2”, ce va avea loc în perioada 27-28 noiembrie curent, la Viena, va contribui la identificarea unor soluţii viabile pentru conflictul transnistrean şi pentru statutul juridic special al regiunii, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.   Podul dintre localitățile Gura Bîcului şi Bîcioc a fost deteriorat în anul 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparaţie a constituit aproximativ 30 milioane de lei. Amplasarea privilegiată a podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare dintre Chișinău și Tiraspol. De asemenea, acesta este parte a drumului internaţional M-14, care leagă Chișinăul și Odessa, şi a coridorului european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul și cu alte destinații importante.
18 noiembrie 2017
14:30
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi, împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la deschiderea podului peste râul Nistru, ce leagă localitățile Gura Bîcului şi Bîcioc. La eveniment au fost prezenţi și reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.   În cadrul declaraţiilor de presă, Premierul a menționat că deschiderea podului reprezintă încă o etapă în realizarea obiectivului Guvernului de a elimina toate barierele în calea liberei circulaţii a cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. „Este un eveniment simbolic şi salut această abordare pragmatică, care este un pas înainte în eliminarea barierelor de circulaţie”, a spus Pavel Filip.   Totodată, şeful Executivului a subliniat că asigurarea funcționării podului este importantă nu doar din perspectiva consolidării tranzitului și a potențialului economic al regiunii, dar și a dezvoltării infrastructurii, transportului auto comercial și privat. „Dincolo că este un simbol de legătură, dincolo de faptul că este o realizare a obiectivului nostru de eliminare a barierelor în calea liberei circulaţii a transportului şi a serviciilor, deschiderea podului aduce şi o îmbunătăţire economică. Circulaţia mărfurilor înseamnă şi dezvoltare de infrastructură, înseamnă şi mişcare economică”, a subliniat Pavel Filip.   După deschiderea simbolică a podului, Prim-ministrul Pavel Filip și liderul de la Tiraspol,Vadim Krasnoselski, au avut un schimb de opinii pe marginea unor subiecte actuale de pe agenda procesului de negocieri în reglementarea problemei transnistrene. În context, șeful Executivului și-a exprimat speranța că noua runda de negocieri în formatul „5+2”, ce va avea loc în perioada 27-28 noiembrie curent, la Viena, va contribui la identificarea unor soluţii viabile pentru conflictul transnistrean şi pentru statutul juridic special al regiunii, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.   Podul dintre localitățile Gura Bîcului şi Bîcioc a fost deteriorat în anul 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparaţie a constituit aproximativ 30 milioane de lei. Amplasarea privilegiată a podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare dintre Chișinău și Tiraspol. De asemenea, acesta este parte a drumului internaţional M-14, care leagă Chișinăul și Odessa, şi a coridorului european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul și cu alte destinații importante.
12:30
17 noiembrie 2017
18:00
În cadrul vizitei întreprinse astăzi la Cahul, Premierul Pavel Filip a discutat cu antreprenorii care construiesc noul sediu al teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.   Reprezentanții companiei de construcții i-au dat asigurări Premierului că noul sediu va fi dat în exploatare în termenii stabiliți.   De asemenea, Prim-ministrul a vorbit cu actorii teatrului despre activitatea acestora şi despre construcţia noului sediu al teatrului, care va reprezenta o atracţie culturală și turistică a oraşului Cahul. În context, actorii au menționat că așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor pentru a putea reda un nou suflu artei locale.   Construcția noului sediu al teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a  început la sfârșitul anului 2014, cu suportul financiar al Guvernului României. Pentru construcția edificiului, autoritățile de la București au alocat 800 de mii de euro.
17:30
Până la 10% din fondul de burse vor fi oferite structurilor de guvernare studenţească pentru motivarea activităţii de voluntariat şi de implicare civică. Despre această inițiativă a anunțat astăzi Premierul Pavel Filip, la întâlnirea cu studenții și profesorii de la Universitatea de Stat  „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.   Studenții au salutat această idee, menționând că asemenea burse i-ar motiva și mai mult să se implice în activități extra curriculare.   De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a transmis felicitări tinerilor cu ocazia Zilei internaționale a studentului, marcată astăzi. Pavel Filip le-a urat succes în activitatea pe care o desfășoară, menţonând că Guvernul este preocupat de crearea condițiilor necesare pentru ca tinerii să-și dezvolte abilitățile și să devină buni profesionişti.   Totodată, Premierul a vorbit despre reformele promovate de Executiv, accentuând măsurile luate în domeniul educației. Pavel Filip a spus că acest domeniu este unul prioritar pentru autorități, iar recent a fost lansat procesul de evaluare a acțiunilor întreprinse, până în prezent, pentru a identifica o viziune viabilă de modernizare în continuare a sistemului educațional. „Educația pentru Republica Moldova este un pilon de bază, care va asigura viitorul acestei țări. Anume din acest motiv avem o abordare fundamentală și nu una superficială în implementarea reformelor”, a declarat Prim-ministrul.   În cadrul dialogului, profesorii au vorbit despre problemele cu care se confruntă în activitatea desfășurată, inclusiv finanțarea insuficientă şi lipsa locurilor pentru efectuarea stagiilor de practică. În context, Prim-ministrul a spus că aceste probleme sunt deja în vizorul Guvernului și se caută soluții pentru depășirea lor.   Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul a fost creată în anul 1999. În prezent, în cadrul instituției funcționează trei facultăți, la care își fac studiile 1500 de studenți. 
14:30
Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi despre principalele obiective ale reformelor promovate de Guvern cu reprezentații administrației publice locale, agenții economici, directorii instituțiilor de învățământ și ai instituțiilor medicale din raionul Cahul.   Pavel Filip s-a referit la acțiunile întreprinse de Cabinetul de miniștri, în ultimii doi ani, pentru asigurarea stabilității în societate și repoziționarea țării pe cursul de dezvoltare economică. „Eforturile noastre nu au fost în zadar. Doar anul acesta, după zece luni, avem venituri la bugetul de stat cu 4,2 miliarde de lei mai mari, față de anul precedent. Colectările vamale au crescut cu 2,2 miliarde de lei, față de 2016”, a subliniat Prim-ministrul.   Totodată, şeful Executivului a accentuat că procesul de recuperare a banilor fraudați din cele trei bănci continuă. Până la sfârșitul lunii curente compania Kroll urmează să prezinte cel de-al doilea raport. „Acest raport va fi prezentat împreună cu o Strategie de recuperare a activelor, care va fi implementată împreună cu autoritățile din Republica Moldova”, a adăugat Premierul.   O altă reformă despre care a vorbit șeful Executivului este cea privind măsurile favorabile unui mediu de afaceri sănătos. Până în prezent au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a susține dezvoltarea comunității de business. Între acestea: reducerea instituțiilor cu funcții de control, micșorarea numărului de acte permisive și a rapoartelor care urmează a fi prezentate autorităților, eliminarea obligativității ştampilei. Și măsurile de îmbunătățire a mediului de afaceri continuă.   Premierul s-a referit, de asemenea, la reformele sistemului de pensii, a sectorului justiției, a autorităților publice centrale. Aceste reforme urmăresc crearea condițiilor pentru ca cetățenii să aibă venituri suficiente și utilitățile necesare pentru un trai decent.   Vorbind despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, Pavel Filip a evidențiat asigurarea supremației legii, crearea unui sistem educațional modern și competitiv, dezvoltarea infrastructurii drumurilor. „Anul viitor va fi un an al șantierelor de reparație a drumurilor. Ne dorim să utilizăm la maxim resursele financiare oferite de partenerii noștri de dezvoltare și cele existente în buget”, a conchis Pavel Filip. De asemenea, Premierul a accentuat că își dorește ca, prin măsurile luate, parcursul european al ṭării să devină unul ireversibil.   În cadrul discuțiilor, reprezentanții autorităților publice locale au adresat mai multe întrebări, dar au făcut și unele propuneri și sugestii pentru Executiv. Printre principalele probleme abordate - managementul deficient al resurselor naturale în regiune, salariile mici în primării, finanțarea insuficientă a școlilor, starea critică a unor obiective privatizate, asistența socială pentru păturile nevoiașe. Premierul Pavel Filip a promis ca fiecare problemă să fie analizată în parte, pentru a identifica soluțiile optime, în strânsă conlucrare cu administrația locală.  
07:00
Perspectivele de dezvoltare a dialogului moldo-ungar au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii Premierului Pavel Filip cu noul Ambasador al Ungariei în Republica Moldova, Sándor Szabó. Șeful Executivului a salutat acreditarea diplomatului ungar în calitate de Ambasador pentru țara noastră, exprimându-și convingerea că relațiile de colaborare dintre cele două state vor continua cursul ascendent.   În context, Premierul a apreciat susţinerea constantă acordată de către Ungaria parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv pe platforma Grupului de la Vișegrad. Totodată, Prim-ministrul a reiterat că implementarea Acordului de Asociere este prioritatea de bază a Guvernului și s-a referit la reformele inițiate de Executiv în domeniul economic, social și cel al administrației publice centrale.   La rândul său, Ambasadorul Ungariei a reconfirmat deschiderea țării sale de a sprijini în continuare Republica Moldova în procesele de modernizare și în eforturile de integrare europeană. De asemenea, Sándor Szabó a exprimat disponibilitatea de a delega un Înalt Consilier UE din partea Ungariei, pentru a asista autoritățile în realizarea agendei de reforme.   Părțile au mai făcut un schimb de opinii privind relațiile Republicii Moldova cu partenerii externi, dar și privind pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, în noiembrie curent. La final, oficialii au convenit asupra menţinerii unui dialog continuu și a schimbului de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda bilaterală.   Din momentul aderării la UE, Ungaria a realizat în țara noastră peste 40 de proiecte cu o valoare totală de circa 550 mii de euro.
07:00
Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Francis Malige, Directorul General pentru Europa de Est și Caucaz a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).   Oficialii au avut un schimb de opinii privind proiectele investiționale de importanță națională preconizate pentru anul 2018, precum şi despre impactul reformelor promovate de Guvern asupra dezvoltării economice a ţării. În context, au fost abordate proiecte ce ţin de infrastructura drumurilor, transporturi, energetică, apă şi canalizare, dezvoltare economică.   Şeful Executivului a exprimat gratitudine pentru suportul acordat de BERD şi s-a referit la agenda guvernamentală, care are pe cap de listă prioritară implementarea cu succes a reformei administraţiei publice centrale, inclusiv pentru a spori capacitatea instituţiilor de a utiliza eficient asistenţa externă.   „Noi privim toate reformele în complexitate, deoarece avem toată convingerea că doar mergând în paralel cu reforme pe toate dimensiunile putem obţine rezultate care vor duce la dezvoltarea social-economică a statului”, a spus Pavel Filip.   La rândul său, Francis Malige a apreciat eforturile guvernării şi curajul de a promova reforme pe mai multe segmente concomitent, evidenţiindu-le pe cele care vin să susţină mediul de afaceri. În context, Directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz a reiterat deschiderea de a oferi suport în realizarea proiectelor ce ţin de interconexiunea electrică, căi ferate, deșeuri solide și eficiență energetică.  De asemenea, oficialul a reconfirmat disponibilitatea BERD de a susţine ţara noastră în  identificarea potențialilor investitori în băncile comerciale din Republica Moldova.
07:00
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Consiliul Federal Elvețian privind serviciile aeriene regulate. Documentul reglementează posibilitatea operării zborurilor directe între cele două state.   Acordul stabilește principiile de funcționare a serviciilor aeriene bilaterale, inclusiv normele privind securitatea aviației, taxele și certificatele de navigabilitate și competență.   Măsura îmbunătăţeşte climatul investițional din Republica Moldova și consolidează relațiile diplomatice și economice dintre cele două state. De asemenea, documentul facilitează deschiderea pieței serviciilor aeriene din țara noastră și diversifică destinațiile de operare a zborurilor directe din Chișinău.   Conform datelor statistice, pe parcursul ultimului an, s-au înregistrat circa 17 mii de călătorii pe cursa Republica Moldova - Elveția. Zborurile au fost efectuate prin conexiuni în orașe terțe. 
07:00
Guvernul a aprobat astăzi Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind implementarea Strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice în Republica Moldova pentru anii 2017-2027. Documentul a fost elaborat în baza principiilor de participare, nediscriminare, transparenţă şi egalitate de gen.   Planul de acţiuni stabileşte obiective pe un termen de patru ani şi reprezintă prima dintre cele trei etape de implementare a Strategiei. Astfel, acţiunile prioritare vizează patru domenii: viaţa publică, limba ca mijloc de integrare, dialogul intercultural şi apartenenţa civică la statul Republica Moldova, mass-media.   Autorităţile vor întreprinde acţiuni de încurajare a participării tuturor cetăţenilor în mod egal în administraţia de stat şi serviciul public şi vor crea premise favorabile pentru educaţia interculturală. De asemenea, vor fi întreprinse acţiuni în vederea asigurării protecţiei şi dezvoltării limbilor minorităţilor naţionale, precum şi a promovării diversităţii lingvistice.   Pentru implementarea Planului de acţiuni pentru anii 2017-2020 sunt preconizate circa 4,7 milioane de lei. Banii vor fi alocaţi din bugetul de stat şi din asistenţa externă, în limita resurselor disponibile.
07:00
După efectuarea anticipată a celei de-a doua etape de valorizare a pensiilor, la 1 noiembrie curent, 67 691 de persoane au beneficiat de creșterea pensiilor. Despre aceasta a anunțat astăzi Prim-ministrul Pavel Filip în debutul ședinței Cabinetului de miniștri.   „Am făcut acest pas înainte de termen, pentru că următoarea etapă era preconizată pentru 1 aprilie 2018, și îmi pare bine să vă spun că vedem rezultatele pozitive ale reformei. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți cei care critică reforma sistemului de pensii”, a spus Pavel Filip.   De valorizarea pensiei au beneficiat persoanele ale căror pensii au fost stabilite în anii 2009-2011. Astfel, pensiile pentru limita de vârstă s-au mărit cu sume cuprinse între 232 și 252 de lei pe lună, ceea ce reprezintă o creștere în medie cu 15-16%. În același timp, pensiile de dizabilitate s-au majorat cu sume cuprinse între 380 și 408 lei lunar sau cu 36-39%, creșterea fiind mai mare decât cea estimată inițial.   Următoarele două etape de valorizare presupun creșterea pensiilor stabilite în anii 2012 - 2014 și, respectiv, în perioada 2015 - 31 martie 2017.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.