Moldova-Germany dialogue, marked by mutual support and trust

Guvernul Republicii Moldova, 14 noiembrie 2017 11:30

Prime Minister Pavel Filip today had a meeting with Ambassador of Germany to Moldova Julia Molnar. The officials analyzed developments in the implementation of the government’s reforms’ agenda and discussed prospects for boosting the Moldovan-German cooperation, including in terms of investments.   The prime minister referred to the cabinet’s priorities and made a radiography of the present state of things in Moldova. Pavel Filip stressed that the Association Agreement with the European Union was at the basis of all the government’s actions. “We do not think that we get close to EU only through statements and adoption of laws, but via domestic reforms. The government is focused on fundamental changes, even if more time is needed to see their effects,” Pavel Filip said.      In the context, the German ambassador highlighted the importance of a direct dialogue, at all levels, with the European states, in order to ensure the visibility of the implementation of the reforms’ agenda in Moldova. At the same time, Julia Molnar stressed that more efforts were necessary to change the citizens’ perception for the reforms and, in general, for the support provided by EU to Moldova.     At the same time, the PM noted that special emphasis was put on Moldova’s economic development, which would allow increasing social investments. ”We have made big efforts to change the business environment into a comfortable one for business. Big investors are attracted not only by the low level of taxes, but by the fact that their investment will be in an absolutely secured environment,” Pavel Filip said.     For her part, the German diplomat specified that “political stability is very important for an investor, besides the privileges offered by a certain country. The improvement of the justice sector and removing corruption are important not only for attracting investors, but also for the political prestige of Moldova.”   In the end of the meeting, Prime Minister Pavel Filip thanked for the constant support provided by Germany to Moldovan and Julia Molnar gave assurances that the bilateral support and the one within the European Union would continue. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 12 ore
01:30
Premierul Pavel Filip a vizitat astăzi Expoziția internațională specializată de vinuri „Expovin Moldova 2018”. Evenimentul a reunit peste 90 de vinificatori din Republica Moldova, România, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Cehia, Slovacia, Ungaria, Italia, Spania și Canada.   Prim-ministrul Pavel Filip le-a urat mult succes participanților la expoziție, subliniind că domeniul viticulturii și al vinificației este unul strategic pentru Republica Moldova. În context, premierul a menționat că astfel de evenimente reprezintă o metodă eficientă de promovare a vinurilor moldovenești pe plan internațional, dar și o posibilitate de preluare a celor mai bune practici în domeniu.   „Expovin Moldova 2018” reprezintă o platformă internațională a producătorilor de vin, unde sunt expuse vinuri, echipamente, materiale și tehnologii folosite în industria vinului. Astfel, este asigurată o cooperare eficientă a specialiștilor din industria vinului.   Evenimentul se desfășoară la Chișinău, în perioada 21-23 februarie. În cadrul expoziției a fost organizat și un concurs de degustare a vinului, la care au fost expuse peste 400 de probe de vin din 12 țări.
01:30
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat astăzi ședința de lucru cu participarea membrilor Cabinetului de miniștri și ai Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul acesteia au fost discutate posibilitățile de intensificare a conlucrării între Guvern și administraţia publică locală, pentru asigurarea unui parteneriat durabil, care să contribuie eficient la dezvoltarea comunităților.   Șeful Cabinetului de miniștri a spus că Executivul întreprinde măsuri concrete pentru dinamizarea dialogului cu APL, în vederea realizării obiectivului comun - creșterea calității vieții cetățenilor. „Îmi doresc să avem o abordare constructivă, pentru că problemele se rezolvă prin comunicarea zi de zi, iar identificarea soluțiilor se poate face doar prin dialog”, a subliniat Pavel Filip.   Premierul s-a arătat convins că astfel vor fi depășite provocările cu care se confruntă autoritățile locale, reiterând propunerea de a constitui un grup de lucru comun. Componența acestuia urmează a fi definitivată în scurt timp, în urma consultărilor cu membrii Consiliului CALM. Referindu-se la platformele de comunicare deja existente, Pavel Filip a menționat oportunitatea extinderii formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice prin preluarea competențelor Comisiei paritare pentru descentralizare, în vederea îmbunătățirii conlucrării în acest format.   Reprezentanții administrațiilor publice locale au salutat intenția Guvernului de a acționa în comun, în interesul cetățenilor, enunțând problemele existente la nivel local, care ar putea fi soluționate cu implicarea autorităților centrale.  Problemele abordate de autoritățile locale s-au referit în mare parte la descentralizarea administrației publice, sporirea nivelului salarizării, precum și la necesitatea reducerii controlului administrativ.   Membrii Cabinetului de miniștri au răspuns la o serie de întrebări și au menționat că subiectele puse în discuție vor fi examinate detaliat de către instituții, în funcție de domeniul de competență. Totodată, premierul a precizat că vizitele reprezentanților Guvernului în teritoriu vor continua și a îndemnat primarii localităților să participe la aceste întrevederi, pentru a găsi în comun soluții pentru problemele la zi. De asemenea, Pavel Filip a încurajat reprezentanții CALM să ia parte la ședințele de Guvern.
Acum 24 ore
19:30
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima Casă”.   Regulamentul stabilește criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale din Republica Moldova implicate în program. De asemenea, este descrisă detaliat procedura de acordare a creditelor ipotecare prin intermediul programului, precum și modalitatea de acordare și executare a garanției de stat.   În context, premierul Pavel Filip a menționat că acesta este un ultim pas pentru aplicarea programului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la elaborarea cadrului normativ pentru implementarea acestuia. Totodată, prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să finalizeze cât mai curând procedurile care mai sunt necesare.   Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea câtorva contracte tipizate.  Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cât mai restrâns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.   Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.   Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
19:30
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții grupului german Fritzmeier Group, care intenționează să investească în zona economică liberă „Bălți”. Pentru început, compania planifică amenajarea unei suprafețe de producție de 2000 de metri pătrați.   Șeful Executivului a asigurat potențialul investitor de toată deschiderea Guvernului, reiterând că scopul principal al autorităților este oferirea unei vieți mai calitative cetățenilor, obiectiv care poate fi atins doar în urma dezvoltării economice și creării condițiilor atractive pentru investitori. „Suntem un Guvern pro-business pentru că ne dorim să facem investiții sociale și publice, iar bani în buget pot fi obținuți doar din activitatea economică”, a notat premierul.   În context, Pavel Filip a vorbit despre măsurile cu impact asupra mediului de afaceri, printre care reforma instituțiilor cu funcții de control, reducerea numărului de acte permisive în paralel cu implementarea ghișeului unic, micșorarea numărului de rapoarte și simplificarea procesului de raportare, modificările la Codul Muncii și acțiunile pentru liberalizarea pieței muncii. De asemenea, premierul a subliniat eficiența platformei Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, care asigură un dialog permanent cu oamenii de afaceri.   La rândul lor, reprezentanții Fritzmeier Group au apreciat receptivitatea administrației zonei economice libere și a autorităților locale în a le oferi sprijin pentru lansarea activității în Republica Moldova. Întreprinderea este interesată să desfășoare în țara noastră activități precum prelucrări mecanice, sudură în metal, vopsire și ambalare a pieselor.   Fritzmeier Group este specializat în producerea cabinelor, soluțiilor și structurilor de placare pentru industria vehiculelor, cu o experiență vastă, de aproape un secol. Actualmente compania are 13 fabrici în 12 țări, inclusiv Germania și state din Asia, America și America de Sud, unde muncesc peste 2800 de angajați.
19:30
Premierul Pavel Filip a vizitat astăzi Expoziția internațională specializată de vinuri „Expovin Moldova 2018”. Evenimentul a reunit peste 90 de vinificatori din Republica Moldova, România, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Cehia, Slovacia, Ungaria, Italia, Spania și Canada.   Prim-ministrul Pavel Filip le-a urat mult succes participanților la expoziție, subliniind că domeniul viticulturii și al vinificației este unul strategic pentru Republica Moldova. În context, premierul a menționat că astfel de evenimente reprezintă o metodă eficientă de promovare a vinurilor moldovenești pe plan internațional, dar și o posibilitate de preluare a celor mai bune practici în domeniu.   „Expovin Moldova 2018” reprezintă o platformă internațională a producătorilor de vin, unde sunt expuse vinuri, echipamente, materiale și tehnologii folosite în industria vinului. Astfel, este asigurată o cooperare eficientă a specialiștilor din industria vinului.   Evenimentul se desfășoară la Chișinău, în perioada 21-23 februarie. În cadrul expoziției a fost organizat și un concurs de degustare a vinului, la care au fost expuse peste 400 de probe de vin din 12 țări.
19:30
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat astăzi ședința de lucru cu participarea membrilor Cabinetului de miniștri și ai Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul acesteia au fost discutate posibilitățile de intensificare a conlucrării între Guvern și administraţia publică locală, pentru asigurarea unui parteneriat durabil, care să contribuie eficient la dezvoltarea comunităților.   Șeful Cabinetului de miniștri a spus că Executivul întreprinde măsuri concrete pentru dinamizarea dialogului cu APL, în vederea realizării obiectivului comun - creșterea calității vieții cetățenilor. „Îmi doresc să avem o abordare constructivă, pentru că problemele se rezolvă prin comunicarea zi de zi, iar identificarea soluțiilor se poate face doar prin dialog”, a subliniat Pavel Filip.   Premierul s-a arătat convins că astfel vor fi depășite provocările cu care se confruntă autoritățile locale, reiterând propunerea de a constitui un grup de lucru comun. Componența acestuia urmează a fi definitivată în scurt timp, în urma consultărilor cu membrii Consiliului CALM. Referindu-se la platformele de comunicare deja existente, Pavel Filip a menționat oportunitatea extinderii formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice prin preluarea competențelor Comisiei paritare pentru descentralizare, în vederea îmbunătățirii conlucrării în acest format.   Reprezentanții administrațiilor publice locale au salutat intenția Guvernului de a acționa în comun, în interesul cetățenilor, enunțând problemele existente la nivel local, care ar putea fi soluționate cu implicarea autorităților centrale.  Problemele abordate de autoritățile locale s-au referit în mare parte la descentralizarea administrației publice, sporirea nivelului salarizării, precum și la necesitatea reducerii controlului administrativ.   Membrii Cabinetului de miniștri au răspuns la o serie de întrebări și au menționat că subiectele puse în discuție vor fi examinate detaliat de către instituții, în funcție de domeniul de competență. Totodată, premierul a precizat că vizitele reprezentanților Guvernului în teritoriu vor continua și a îndemnat primarii localităților să participe la aceste întrevederi, pentru a găsi în comun soluții pentru problemele la zi. De asemenea, Pavel Filip a încurajat reprezentanții CALM să ia parte la ședințele de Guvern.
13:30
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima Casă”.   Regulamentul stabilește criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale din Republica Moldova implicate în program. De asemenea, este descrisă detaliat procedura de acordare a creditelor ipotecare prin intermediul programului, precum și modalitatea de acordare și executare a garanției de stat.   În context, premierul Pavel Filip a menționat că acesta este un ultim pas pentru aplicarea programului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la elaborarea cadrului normativ pentru implementarea acestuia. Totodată, prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să finalizeze cât mai curând procedurile care mai sunt necesare.   Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea câtorva contracte tipizate.  Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cât mai restrâns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.   Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.   Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
13:30
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții grupului german Fritzmeier Group, care intenționează să investească în zona economică liberă „Bălți”. Pentru început, compania planifică amenajarea unei suprafețe de producție de 2000 de metri pătrați.   Șeful Executivului a asigurat potențialul investitor de toată deschiderea Guvernului, reiterând că scopul principal al autorităților este oferirea unei vieți mai calitative cetățenilor, obiectiv care poate fi atins doar în urma dezvoltării economice și creării condițiilor atractive pentru investitori. „Suntem un Guvern pro-business pentru că ne dorim să facem investiții sociale și publice, iar bani în buget pot fi obținuți doar din activitatea economică”, a notat premierul.   În context, Pavel Filip a vorbit despre măsurile cu impact asupra mediului de afaceri, printre care reforma instituțiilor cu funcții de control, reducerea numărului de acte permisive în paralel cu implementarea ghișeului unic, micșorarea numărului de rapoarte și simplificarea procesului de raportare, modificările la Codul Muncii și acțiunile pentru liberalizarea pieței muncii. De asemenea, premierul a subliniat eficiența platformei Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, care asigură un dialog permanent cu oamenii de afaceri.   La rândul lor, reprezentanții Fritzmeier Group au apreciat receptivitatea administrației zonei economice libere și a autorităților locale în a le oferi sprijin pentru lansarea activității în Republica Moldova. Întreprinderea este interesată să desfășoare în țara noastră activități precum prelucrări mecanice, sudură în metal, vopsire și ambalare a pieselor.   Fritzmeier Group este specializat în producerea cabinelor, soluțiilor și structurilor de placare pentru industria vehiculelor, cu o experiență vastă, de aproape un secol. Actualmente compania are 13 fabrici în 12 țări, inclusiv Germania și state din Asia, America și America de Sud, unde muncesc peste 2800 de angajați.
Ieri
08:00
Din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate aproximativ 6 milioane de lei pentru lichidarea urmărilor calamităților naturale. Potrivit unei decizii aprobate în ședința de astăzi a Executivului, resursele vor fi utilizate pentru reparația unei grădinițe din raionul Ungheni, a unei școli sportive din orașul Drochia, precum și a unor obiective culturale din capitală.   Pentru reparația grădiniței de copii „Prietenia” din satul Pîrlița, raionul Ungheni, vor fi alocate 3,17 milioane de lei. De menționat că autoritățile locale au transferat deja 30 de mii lei în acest scop. Totodată, pentru finisarea reabilitării acoperișului școlii sportive raionale din Drochia vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de 472,5 mii de lei. Anterior în acest sens au fost transferate alte 462 mii de lei. Ambele edificii au avut de suferit din cauza ploilor abundente din vara anului 2016 și, respectiv, 2017.   Pentru lichidarea consecințelor ninsorilor abundente din aprilie 2017, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării îi vor fi transferați 2,32 milioane de lei. Banii vor fi utilizați pentru reparația Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a Casei-Muzeu „A. S. Pușkin”, a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și a sediului Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”.   Fondul de intervenție al Guvernului este destinat finanțării cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, în caz de epidemii, incendii, precum și în alte situații de criză.
08:00
În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă de anulare a prevederii privind scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Astfel, vor fi depășite dificultățile cu care se confruntă conducătorii auto în cazul ridicării numerelor de înmatriculare.   Proiectul prevede abrogarea alineatului (7) al art. 439 din Codul Contravenţional al Republicii Moldova, în temeiul căruia inspectorii de patrulare scot plăcuţele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar, acestea fiind întoarse proprietarului doar după întocmirea procesului-verbal de contravenţie. Prin urmare, conducătorii auto nu pot circula cu maşina respectivă până când nuîşi recuperează plăcuţele, fiind nevoiți să apeleze la serviciile de evacuator auto sau să identifice inspectorul care a ridicat numerele de înmatriculare.   În condițiile în care Inspectoratul Naţional de Patrulare dispune de un mecanism eficient pentru sancţionarea conducătorilor auto care parchează neregulamentar, fără a mai fi necesară scoaterea plăcuţelor de înmatriculare, se consideră oportună eliminarea acestor prevederi.   Pentru oprirea, staţionarea sau parcarea în locuri interzise este prevăzută o amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale, cu aplicarea a două puncte de penalizare.  
08:00
Executivul a aprobat acordarea, în anul 2018, a șapte Burse de excelenţă ale Guvernului în valoare de 2500 de lei fiecare şi a altor șase Burse nominale (pe domenii) a câte 2000 de lei, pentru studenții doctoranzi.   În total, la concurs au participat 21 de studenți din cadrul a șase instituții de învățământ organizatoare de studii superioare de doctorat. Dosarele au fost evaluate de cinci grupuri de experți, selectați conform domeniului științific și programelor de doctorat prezentate.   Pentru a spori pe viitor rata de participare la concurs, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus repartizarea proporţională a Burselor între cele șase domenii ştiinţifice stabilite, precum și acceptarea dosarelor doctoranzilor care-și fac studiile cu frecvență redusă și a celor care achită taxa de studii.
08:00
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea busturilor domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Acestea vor fi instalate în Scuarul Domnitorilor din str. Biruinței 1/1, din orașul Călărași.   Cheltuielile necesare pentru executarea, edificarea busturilor, dar și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații și sponsorizări.   De asemenea, Executivul a acceptat propunerea de instalare a plăcii comemorative în memoria lui Constantin Constantinov şi Ecaterina Kazimirova, iluştri actori de teatru şi cinema, artiști ai poporului, fondatorii Teatrului muzical-dramatic „A. S. Puşkin” (în prezent - Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”).   Placa comemorativă urmează a fi amplasată pe faţada clădirii în care au locuit artiștii, din strada Alexei Şciusev, nr. 71, mun. Chișinău. Resursele financiare necesare vor fi asigurate de către familia Constantinov, precum şi din contul donaţiilor.
08:00
Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri. Astfel, va fi posibilă reevaluarea numărului de cetățeni care au participat la diferite războaie și conflicte armate, precum şi sporirea gradului de siguranță a actului care confirmă statutul de veteran.   Schimbarea legitimațiilor vechi cu cele de model nou se va realiza, pe etape, din 1 aprilie 2018 până la 31 decembrie 2020, perioadă în care vor fi valabile ambele tipuri de acte. În anul curent vor fi eliberate legitimații noi pentru 15 mii de veterani, în 2019 - 15 mii și în 2020 pentru alte 10 mii de veterani. Prin urmare, din anul 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de veteran de model nou.   Noile legitimații vor fi emise și confecționate de către Agenția Serviciilor Publice. Pentru anul 2018, în acest scop au fost prevăzute în buget 525 mii de lei.   În prezent, la Ministerul Apărării sunt înregistrați circa 40 de mii de participanţi la conflicte armate şi acţiuni militare, care beneficiază de statutul de veteran de război.
08:00
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima Casă”.   Regulamentul stabilește criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale din Republica Moldova implicate în program. De asemenea, este descrisă detaliat procedura de acordare a creditelor ipotecare prin intermediul programului, precum și modalitatea de acordare și executare a garanției de stat.   În context, premierul Pavel Filip a menționat că acesta este un ultim pas pentru aplicarea programului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la elaborarea cadrului normativ pentru implementarea acestuia. Totodată, prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să finalizeze cât mai curând procedurile care mai sunt necesare.   Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea câtorva contracte tipizate.  Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cât mai restrâns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.   Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.   Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
08:00
Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării.   În același timp, autoritatea va gestiona fondurile pentru realizarea proiectelor pe această dimensiune, fiind responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători.   Entitatea va fi înființată prin fuziunea Instituției Publice „Agenţia pentru Cercetare şi Dezvoltare”, a Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi a Centrului Proiecte Internaționale din subordinea Academiei de Științe a Moldovei.   Tot astăzi a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției, precum și organigrama acesteia. Noua autoritate se va afla în subordinea Guvernului și va avea 34 de angajați.
08:00
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie pentru anii 2018-2023 și Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia.   Documentul prevede promovarea toleranţei zero faţă de toate formele de violenţă, informarea publicului privind gravitatea acestui fenomen, perfecţionarea legislației în conformitate cu standardele internaţionale, precum și dezvoltarea gamei de servicii specializate pentru victimele violenţei în familie.   În acest sens, va fi asigurată funcţionalitatea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenței în familie și violenței împotriva femeilor, va fi facilitată angajarea victimelor violenței în câmpul muncii și vor fi dezvoltate servicii de consiliere în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală.   De asemenea, printre principalele acțiuni se regăsesc: organizarea periodică pentru primari a cursurilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței, elaborarea unui mecanism intersectorial de intervenție în cazurile de violență și asigurarea accesului la justiție pentru victimele violenţei.  
22 februarie 2018
20:00
Din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate aproximativ 6 milioane de lei pentru lichidarea urmărilor calamităților naturale. Potrivit unei decizii aprobate în ședința de astăzi a Executivului, resursele vor fi utilizate pentru reparația unei grădinițe din raionul Ungheni, a unei școli sportive din orașul Drochia, precum și a unor obiective culturale din capitală.   Pentru reparația grădiniței de copii „Prietenia” din satul Pîrlița, raionul Ungheni, vor fi alocate 3,17 milioane de lei. De menționat că autoritățile locale au transferat deja 30 de mii lei în acest scop. Totodată, pentru finisarea reabilitării acoperișului școlii sportive raionale din Drochia vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de 472,5 mii de lei. Anterior în acest sens au fost transferate alte 462 mii de lei. Ambele edificii au avut de suferit din cauza ploilor abundente din vara anului 2016 și, respectiv, 2017.   Pentru lichidarea consecințelor ninsorilor abundente din aprilie 2017, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării îi vor fi transferați 2,32 milioane de lei. Banii vor fi utilizați pentru reparația Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a Casei-Muzeu „A. S. Pușkin”, a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și a sediului Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”.   Fondul de intervenție al Guvernului este destinat finanțării cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, în caz de epidemii, incendii, precum și în alte situații de criză.
20:00
În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă de anulare a prevederii privind scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Astfel, vor fi depășite dificultățile cu care se confruntă conducătorii auto în cazul ridicării numerelor de înmatriculare.   Proiectul prevede abrogarea alineatului (7) al art. 439 din Codul Contravenţional al Republicii Moldova, în temeiul căruia inspectorii de patrulare scot plăcuţele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar, acestea fiind întoarse proprietarului doar după întocmirea procesului-verbal de contravenţie. Prin urmare, conducătorii auto nu pot circula cu maşina respectivă până când nuîşi recuperează plăcuţele, fiind nevoiți să apeleze la serviciile de evacuator auto sau să identifice inspectorul care a ridicat numerele de înmatriculare.   În condițiile în care Inspectoratul Naţional de Patrulare dispune de un mecanism eficient pentru sancţionarea conducătorilor auto care parchează neregulamentar, fără a mai fi necesară scoaterea plăcuţelor de înmatriculare, se consideră oportună eliminarea acestor prevederi.   Pentru oprirea, staţionarea sau parcarea în locuri interzise este prevăzută o amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale, cu aplicarea a două puncte de penalizare.  
20:00
Executivul a aprobat acordarea, în anul 2018, a șapte Burse de excelenţă ale Guvernului în valoare de 2500 de lei fiecare şi a altor șase Burse nominale (pe domenii) a câte 2000 de lei, pentru studenții doctoranzi.   În total, la concurs au participat 21 de studenți din cadrul a șase instituții de învățământ organizatoare de studii superioare de doctorat. Dosarele au fost evaluate de cinci grupuri de experți, selectați conform domeniului științific și programelor de doctorat prezentate.   Pentru a spori pe viitor rata de participare la concurs, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus repartizarea proporţională a Burselor între cele șase domenii ştiinţifice stabilite, precum și acceptarea dosarelor doctoranzilor care-și fac studiile cu frecvență redusă și a celor care achită taxa de studii.
20:00
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea busturilor domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Acestea vor fi instalate în Scuarul Domnitorilor din str. Biruinței 1/1, din orașul Călărași.   Cheltuielile necesare pentru executarea, edificarea busturilor, dar și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații și sponsorizări.   De asemenea, Executivul a acceptat propunerea de instalare a plăcii comemorative în memoria lui Constantin Constantinov şi Ecaterina Kazimirova, iluştri actori de teatru şi cinema, artiști ai poporului, fondatorii Teatrului muzical-dramatic „A. S. Puşkin” (în prezent - Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”).   Placa comemorativă urmează a fi amplasată pe faţada clădirii în care au locuit artiștii, din strada Alexei Şciusev, nr. 71, mun. Chișinău. Resursele financiare necesare vor fi asigurate de către familia Constantinov, precum şi din contul donaţiilor.
20:00
Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri. Astfel, va fi posibilă reevaluarea numărului de cetățeni care au participat la diferite războaie și conflicte armate, precum şi sporirea gradului de siguranță a actului care confirmă statutul de veteran.   Schimbarea legitimațiilor vechi cu cele de model nou se va realiza, pe etape, din 1 aprilie 2018 până la 31 decembrie 2020, perioadă în care vor fi valabile ambele tipuri de acte. În anul curent vor fi eliberate legitimații noi pentru 15 mii de veterani, în 2019 - 15 mii și în 2020 pentru alte 10 mii de veterani. Prin urmare, din anul 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de veteran de model nou.   Noile legitimații vor fi emise și confecționate de către Agenția Serviciilor Publice. Pentru anul 2018, în acest scop au fost prevăzute în buget 525 mii de lei.   În prezent, la Ministerul Apărării sunt înregistrați circa 40 de mii de participanţi la conflicte armate şi acţiuni militare, care beneficiază de statutul de veteran de război.
20:00
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima Casă”.   Regulamentul stabilește criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale din Republica Moldova implicate în program. De asemenea, este descrisă detaliat procedura de acordare a creditelor ipotecare prin intermediul programului, precum și modalitatea de acordare și executare a garanției de stat.   În context, premierul Pavel Filip a menționat că acesta este un ultim pas pentru aplicarea programului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la elaborarea cadrului normativ pentru implementarea acestuia. Totodată, prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să finalizeze cât mai curând procedurile care mai sunt necesare.   Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea câtorva contracte tipizate.  Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cât mai restrâns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.   Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.   Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
20:00
Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării.   În același timp, autoritatea va gestiona fondurile pentru realizarea proiectelor pe această dimensiune, fiind responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători.   Entitatea va fi înființată prin fuziunea Instituției Publice „Agenţia pentru Cercetare şi Dezvoltare”, a Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi a Centrului Proiecte Internaționale din subordinea Academiei de Științe a Moldovei.   Tot astăzi a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției, precum și organigrama acesteia. Noua autoritate se va afla în subordinea Guvernului și va avea 34 de angajați.
20:00
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie pentru anii 2018-2023 și Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia.   Documentul prevede promovarea toleranţei zero faţă de toate formele de violenţă, informarea publicului privind gravitatea acestui fenomen, perfecţionarea legislației în conformitate cu standardele internaţionale, precum și dezvoltarea gamei de servicii specializate pentru victimele violenţei în familie.   În acest sens, va fi asigurată funcţionalitatea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenței în familie și violenței împotriva femeilor, va fi facilitată angajarea victimelor violenței în câmpul muncii și vor fi dezvoltate servicii de consiliere în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală.   De asemenea, printre principalele acțiuni se regăsesc: organizarea periodică pentru primari a cursurilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței, elaborarea unui mecanism intersectorial de intervenție în cazurile de violență și asigurarea accesului la justiție pentru victimele violenţei.  
Mai mult de 2 zile în urmă
14:30
Posibilitățile de avansare în dosarul transnistrean și de consolidare a mandatului OSCE în Republica Moldova au fost abordate astăzi de premierul Pavel Filip și Secretarul General al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger.   În cadrul dialogului, prim-ministrul a accentuat că OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie pentru țara noastră în soluţionarea problemei transnistrene. Premierul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a valorifica progresele obținute pe dimensiunea transnistreană, prin implementarea protocoalelor semnate în noiembrie 2017 în domeniile educației, telecomunicațiilor, agricol, dar și a celorlalte obiective fixate în deciziile protocolare adoptate la Berlin (2016) și Viena (2017).   Pavel Filip a spus că Chișinăul va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, o atenție prioritară este acordată retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esențial sprijinul OSCE.   Ambasadorul Thomas Greminger a asigurat, la rândul său, de tot suportul în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean și a salutat implicarea constructivă în rezolvarea tuturor problemelor, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.   În altă ordine de idei, prim-ministrul Pavel Filip a apreciat asistenţa şi expertiza oferită de OSCE în domeniul drepturilor omului, statului de drept şi societății civile. În special, a fost relevată importanța interacțiunii cu Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului în contextul scrutinului electoral din toamna anului curent.
14:30
Prim-ministrul Pavel Filip și prim-ministrul Republicii Polonia, Mateusz Morawiecki, au examinat astăzi posibilitățile de consolidare a cooperării moldo-polone, în cadrul unei întâlniri la Munchen.   Premierul Pavel Filip a remarcat parteneriatul eficient pe filiera integrării europene și a salutat reluarea, la 28 februarie curent, a Forului integrării europene moldo-polonez. În contextul plasării Republicii Moldova pe agenda discuțiilor din cadrul UE la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe din 26 februarie curent, Pavel Filip a relevat importanța promovării unui discurs echilibrat față de situația internă din țara noastră, cu evidențierea progreselor în implementarea reformelor.   În acest sens, Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia va oferi și pe viitor sprijin Republicii Moldova în promovarea agendei europene de reforme. Totodată, oficialul a apreciat susținerea părții moldovenești în alegerea Republicii Polone în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.   Șefii de Guverne s-au pronunțat pentru dinamizarea schimburilor comerciale, specificând că, deși acestea s-au dublat în perioada ianuarie-septembrie 2017, încă există potențial nevalorificat.   La finalul întrevederii, prim-ministrul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru asistența financiară poloneză acordată în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare. Moldova beneficiază de asistenţă din partea Poloniei în opt domenii cheie, printre care: buna guvernare, democraţie, agricultură și dezvoltare rurală.
14:30
Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen. Oficialii au discutat oportunitățile de intensificare a dialogului bilateral, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.   Părțile au apreciat buna cooperare dintre state pe segmentul integrării europene, remarcând că Republica Moldova și Georgia au obiective comune în relația cu UE. În context, șeful Executivului de la Chișinău a accentuat că schimbul de experienţă în domenii cheie, inclusiv pe platforma Parteneriatului Estic, va contribui la realizarea cu succes a angajamentelor asumate de ambele țări față de instituțiile europene.   De asemenea, Pavel Filip a menționat importanța valorificării potenţialului comercial-economic, cu accent pe crearea întreprinderilor mixte și atragerea investițiilor georgiene în economia națională prin facilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale din Moldova. Cei doi premieri au confirmat interesul pentru organizarea la Chișinău a celei de-a doua ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare comercial-economică.   Prim-miniștrii Filip și Kvirikashvili au mai făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictelor teritoriale existente în cele două țări. De asemenea, părțile s-au pronunțat pentru dezvoltarea unei colaborări reciproc avantajoase în cadrul GUAM, organizație a cărei președinție a fost preluată de către ţara noastră în anul curent. La finalul întrevederii, premierul georgian a confirmat intenția de a efectua o vizită de lucru în Republica Moldova pe parcursul anului curent.
14:30
În cadrul vizitei de lucru la Munchen, prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Jan Hecker, consilier în domeniul afacerilor externe al Cancelarului federal al Germaniei. Părțile au avut un schimb de opinii privind cooperarea moldo-germană şi realizarea reformelor europene în țara noastră.   Premierul a exprimat recunoștință pentru sprijinul politic constant acordat de Germania parcursului european al Republicii Moldova. În context, Pavel Filip a menționat că mizează pe buna desfăşurare a reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova din 26 februarie curent, la Bruxelles.   Totodată, șeful Executivului a mulțumit Germaniei pentru susținerea procesului de reglementare transnistreană, inclusiv pe parcursul anului 2016, când Germania a exercitat Președinția OSCE.   În context, Jan Hecker a declarat că Germania va sprijini în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, implementarea reformelor, acțiunile pentru modernizarea și eficientizarea activității instituțiilor publice din țara noastră.
14:30
În marja Conferinţei  de securitate de la Munchen, care se desfăşoară zilele acestea în capitala bavareză, premierul Pavel Filip, alături de Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hahn, preşedintele comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat al Federaţiei Ruse, Konstantin Kosaciov, și Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, au participat la o sesiune de discuţii interactive privind vectorul de dezvoltare al ţării în context geopolitic şi principalele preocupări pe plan extern ale Republicii Moldova.   Premierul Pavel Filip a menționat că una din cele mai des auzite caracterizări a situației actuale în afacerile internaționale este imprevizibilitatea. Aceasta generează lipsa de încredere în instituții și reguli, dezorientare politică, descurajează investițiile externe, ceea ce afectează creşterea economică.   O stare de incertitudine planează și asupra Europei de Est și toate țările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ţine de probleme interne, cum ar fi, reformele structurale, consolidarea instituţiilor democratice, lupta cu corupţia, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme, potrivit premierului, estegenerată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est şi Vest.  Și  a treia categorie, strâns legată de precedenta, ţine de relaţiile fiecărei ţări cu Rusia.   Pe lângă problemele menţionate, există şi a patra categorie care alimentează starea generală de incertitudine – şi anume lipsa unei direcţii strategice de dezvoltare pentru această regiune.   ”Republica Moldova se confruntă cu toate aceste probleme în diferită măsură, dar încearcă să le rezolve sau să le diminueze. Noi promovăm o agendă ambițioasă de reforme bazate pe Acordul de Asociere cu UE”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.   Vorbind despre relaţiile Republicii Moldova cu Rusia, prim-ministrul a menționat ca este un dosar complicat. ”Noi ne dorim o relaţie echilibrată, prietenoasă cu Moscova. O relaţie în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată, iar dialogul va fi bazat pe respect reciproc”, a specificat Pavel Filip. O relaţie în care se va vedea o dorinţă reală de a ajuta în reglementarea conflictului transnistrean şi de a retrage de pe teritoriul Republicii Moldova forţele militare şi muniţiile.   În finalul intervenției sale, prim-ministrul a spus că la finele acestui an în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare și autorităţile vor face tot ce este necesar pentru a asigura caracterul liber şi corect al scrutinului parlamentar.   Pavel Filip a accentuat că este în interesul comun de făcut astfel încât situaţia în regiunea Europei de Est să fie cât mai previzibilă şi stabilă. Rolul principal în realizarea acestui obiectiv le revine însuşi ţărilor est-europene - să devină mai prospere şi să-şi consolideze rezilienţa în faţa provocărilor interne şi externe.  
01:30
În marja Conferinţei  de securitate de la Munchen, care se desfăşoară zilele acestea în capitala bavareză, premierul Pavel Filip, alături de Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hahn, preşedintele comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat al Federaţiei Ruse, Konstantin Kosaciov, și Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, au participat la o sesiune de discuţii interactive privind vectorul de dezvoltare al ţării în context geopolitic şi principalele preocupări pe plan extern ale Republicii Moldova.   Premierul Pavel Filip a menționat că una din cele mai des auzite caracterizări a situației actuale în afacerile internaționale este imprevizibilitatea. Aceasta generează lipsa de încredere în instituții și reguli, dezorientare politică, descurajează investițiile externe, ceea ce afectează creşterea economică.   O stare de incertitudine planează și asupra Europei de Est și toate țările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ţine de probleme interne, cum ar fi, reformele structurale, consolidarea instituţiilor democratice, lupta cu corupţia, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme, potrivit premierului, estegenerată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est şi Vest.  Și  a treia categorie, strâns legată de precedenta, ţine de relaţiile fiecărei ţări cu Rusia.   Pe lângă problemele menţionate, există şi a patra categorie care alimentează starea generală de incertitudine – şi anume lipsa unei direcţii strategice de dezvoltare pentru această regiune.   ”Republica Moldova se confruntă cu toate aceste probleme în diferită măsură, dar încearcă să le rezolve sau să le diminueze. Noi promovăm o agendă ambițioasă de reforme bazate pe Acordul de Asociere cu UE”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.   Vorbind despre relaţiile Republicii Moldova cu Rusia, prim-ministrul a menționat ca este un dosar complicat. ”Noi ne dorim o relaţie echilibrată, prietenoasă cu Moscova. O relaţie în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată, iar dialogul va fi bazat pe respect reciproc”, a specificat Pavel Filip. O relaţie în care se va vedea o dorinţă reală de a ajuta în reglementarea conflictului transnistrean şi de a retrage de pe teritoriul Republicii Moldova forţele militare şi muniţiile.   În finalul intervenției sale, prim-ministrul a spus că la finele acestui an în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare și autorităţile vor face tot ce este necesar pentru a asigura caracterul liber şi corect al scrutinului parlamentar.   Pavel Filip a accentuat că este în interesul comun de făcut astfel încât situaţia în regiunea Europei de Est să fie cât mai previzibilă şi stabilă. Rolul principal în realizarea acestui obiectiv le revine însuşi ţărilor est-europene - să devină mai prospere şi să-şi consolideze rezilienţa în faţa provocărilor interne şi externe.  
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.