Maia Sandu a fost avertizată de procurori

Europa Libera, 12 octombrie 2017 19:20

Maia Sandu, lidera PAS, a fost avertizată de procurori că riscă dosar penal în cazul în care se va stabili că denunţul împotriva preşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, este fals.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
12:10
Se relatează că toate drumurile din R. Moldova sunt practicabile, grație intervenției a peste 200 de autospeciale pentru înlăturarea căderilor de lapoviță și ninsoare. În capitală primarul interimar Silvia Radu a spus că a mobilizat toate serviciile primăriei pentru a curăța străzile și trotuarele de polei și zăpadă și a cerut locuitorilor să dea dovadă de atenție sporită dacă trebuie neapărat să iasă din case. Meteorologii au emis alertă cu cod galben pentru „condiții complicate” până pe 22 martie. Pe fondul scăderii bruște a temperaturii aerului, ploile s-au transformat în lapoviță și apoi în ninsoare, semnalându-se și intensificări ale vântului. 
12:10
Partidul Socialiștilor, cel mai popular din R. Moldova potrivit sondajelor de opinie, ar urma să-și desemneze astăzi, 18 martie, candidații pentru posturile de primar al celor mai mari orașe din țară: Chișinău și Bălți. Numirile ar urma să aibă loc la o ședință a conducerii PSRM, la Chișinău. În pregătirea ei, președinta formațiunii, Zinaida Greceanîi, a spus că „PSRM este gata să-și asume responsabilitatea pentru viitorul acestor orașe și să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii”. Postul de primar general al capitalei a rămas vacant după demisia lui Dorin Chirtoacă, cercetat penal sub bănuieli de corupție. Iar primarul din Bălți, Renato Usatîi, a demisionat pentru că se află de multă vreme în Rusia, fiind căutat în țară sub mai multe acuzații pe care le consideră inventate. Alegerile locale anticipate din cele două municipii vor avea loc la 20 mai. 
11:50
Alegătorii din Rusia votează duminică 18 martie la scrutinul prezidențial care îi va aduce aproape sigur al patrulea mandat președintelui în exercițiu Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani. Votând la Moscova, Putin s-a declarat convins că programul pe care-l propune este „adecvat pentru țară”. Votul la Moscova a început la 8 dimineața, ora locală, după ce se votase deja cu multe ore mai devreme în Extremul Orient al Federației Ruse. Urnele se vor închide duminică seară la 8, ora Chișinăului, secțiile de votare din enclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu rusesc. Singura necunoscută reală a alegerilor este rata participării la vot. Putin și-ar dori o prezență cât mai mare care să-i sporească legitimitatea. Potrivit unui institut de sondaje apropiat Kremlinului, Putin are 69% din preferințele de vot. Alți șapte candidați au șanse mult mai mici. Candidatul comuniștilor Pavel Grudinin este cotat cu 7%, iar jurnalista Ksenia Sobchak are 2% din opțiuni.  
11:50
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite Muhammad bin Salman se va întâlni cu președintele Statelor Unite Donald Trump în 20 martie la Washington, urmând să discute strategii de contracarare a influenței Iranului în Orientul Mijlociu și în regiunea Golfului Persic. Prințul i-a făcut lui Trump o primire fastuoasă la Riyadh în urmă cu zece luni, cei doi părând să aibă o relație bună. Iranul predominant șiit și Arabia Saudită sunnită ajută tabere rivale  în războiul din Yemen. Trump și prințul moștenitor ar putea discuta de asemenea despre disputa dintre Qatar și o coaliție de țări arabe condusă de saudiți. Muhammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani, a fost numit prinț moștenitor în iunie 2017 de către tatăl său, regele Salman. A fost făcut tot atunci vicepremier, păstrându-și postul de ministru al apărării. 
11:50
Președintele Turciei Tayyip Erdogan a spus duminică 18 martie că centrul orașului Afrin se află „în întregime sub control” și că s-au înălțat steaguri turcești deasupra orașului nord-sirian, un bastion al forțelor kurde YPG. Un purtător de cuvânt al luptătorilor rebeli sirieni sprijiniți de Turcia spusese ceva mai devreme că rebelii au intrat în Afrin înaintea zorilor duminică și că forțele YPG erau deja retrase. Dar un oficial de rang înalt al kurzilor sirieni, Hadia Yousef, a dezmințit într-o declarație pentru AP afirmațiile turcilor, spunând că luptele la Afrin continuă după ce milițiile kurde au evacuat din oraș civili ca să-i pună la adăpost de „masacrele” militarilor turci și ale aliaților lor. Observatorul sirian pentru drepturile omului, cu sediul în Marea Britanie, a spus că turcii și aliații lor au cucerit numai jumătate din Afrin, iar luptele câștigă. 
Acum 12 ore
02:30
Vasile Botnaru în dialog cu politologul Igor Munteanu și sociologul Ion Jigău.
Acum 24 ore
16:50
Expulzarea de către Rusia a 23 de diplomați britanici nu schimbă datele problemei, adică otrăvirea unui fost agent dublu într-un oraș din Anglia, a spus premierul britanic Theresa May sâmbătă. Rusia se află „în violare flagrantă a legilor internaționale”, a mai spus premierul britanic la o adunare a partidului său conservator, la câteva ore după ce Rusia a anunțat că expulzează 23 de diplomați britanici ca răspuns la măsura similară adoptată săptămâna aceasta de Marea Britanie din cauza otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale cu gaz neurotoxic într-un oraș din sudul Angliei. Anunțându-și sâmbătă răspunsul cu aceeași monedă, Ministerul rus de Externe a ordonat de asemenea închiderea Consiliului Britanic din Rusia – instituție de promovare a culturii britanice și limbii engleze peste hotare - și anularea unui acord de deschidere a consulatului britanic din St. Petersburg. 
16:40
România și-a exprimat susținerea față de noua condamnare de către UE a anexării Crimeii în urmă cu patru ani. „La 4 ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, încălcarea principiilor și normelor de drept”, se spune într-un comunicat de presă de sâmbătă al ministerului de externe de la București. Vineri, 16 martie, cu ocazia celei de-a patra aniversări a anexării Crimeii ucrainene de către Rusia, într-o declarație semnată de șefa politicii externe UE, Frederica Mogherini, organizația cu 28 de membri a condamnat din nou Moscova pentru violarea integrității teritoriale a Ucrainei, precum și încălcările drepturilor omului în Crimeea după anexare. 
16:20
Poliția elenă spune că o scrisoare de amenințare cu un glonț i-a fost trimisă ministrului de externe al Greciei, care negociază cu Macedonia vecină în lunga dispută asupra numelui fostei republici iugoslave. Nikos Kotzias a mai primit asemenea amenințări în ultima vreme, a spus poliția – în februarie într-o scrisoare se aflau 3 gloanțe. Kotzias urmează să meargă peste câteva zile la Skopje ca să continue negocierile, al căror progres din ultima vreme au provocat manifestații naționaliste atât în Macedonia, cât și în Grecia. Recent guvernanții macedoneni au propus patru deumiri de compromis: „Republica Macedoniei de Nord”, „Republica Macedoniei Superioare”, „Republica Macedonia Vardar” sau „Republica Macedonia (Skopje)”. Atena, care poate bloca prin veto aderarea vecinei sale atât la UE, cât și la NATO, susține că denumirea „Macedonia” ascunde pretenții teritoriale.
Ieri
13:10
O judecătorie din Turcia l-a eliberat din arest pe un jurnalist deținut vreme de peste un an pentru presupusă implicare în puciul militar eșuat din iulie 2016, a informat agenția privată de presă Dogan. Șahin Alpay, care a lucrat la ziarul între timp închis „Zaman”, a fost eliberat vineri seară, dar rămâne sub control judiciar și cu interdicție de părăsire a domiciliului pe durata procesului. Autoritățile turce au arestat cam 50.000 de oameni pentru presupuse legături cu autorii puciului pus de Ankara pe seama clericului musulman Fethullah Gülen, stabilit în Statele Unite. Gülen neagă acuzația. Înainte ca ziaristul Alpay să fie eliberat din detenție, vineri, Curtea Constituțională a Turciei decisese a doua oară că drepturile lui au fost încălcate în detenție și ceruse eliberarea lui. Alpay este învinuit oficial de legături cu grupări teroriste și încercare de răsturnare a ordinii în stat. După puciul eșuat, autoritățile turce au întemnițat peste 100 de ziariști și au închis cam 130 de instituții de presă. 
13:10
Rusia a spus că expulzează 23 de diplomați britanici ca răspuns la măsura similară adoptată săptămâna asta de Marea Britanie din cauza otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale cu gaz neurotoxic într-un oraș din sudul Angliei. Anunțându-și sâmbătă răspunsul cu aceeași monedă, Ministerul rus de Externe a ordonat de asemenea închiderea Consiliului Britanic din Rusia – instituție de promovare a culturii britanice și limbii engleze peste hotare - și anularea unui acord de deschidere a consulatului britanic din St. Petersburg. În anunțul „externelor” de la Moscova se mai spune că Rusia își rezervă dreptul de a adopta și alte măsuri punitive, pe care nu le-a specificat, în cazul altor „gesturi neprietenoase” față de Rusia. Ca și diplomații ruși expulzați din Marea Britanie, cei britanici au la dispoziție o săptămână ca să părăsească țara. 
13:10
Meteorologii moldoveni au emis avertizare cu cod galben, de „condiții meteo complicate”, pentru perioada 17-22 martie. Serviciul hidrometeorologic de stat spune că începând de duminică ploile se vor transforma în lapoviță și ninsori abundente. Izolat va viscoli, vor fi depuneri de lapoviță pe firele electrice, iar pe drumuri va troieni. Vântul nord-vestic ar putea atinge viteze de aproape 55 km/h, iar în urma răcirii bruște a vremii temperatura medie se va situa cu 6-11 grade sub valorile normale climaterice. 
13:10
Președintele Moldovei Igor Dodon a spus că ar putea crea un Front Național al celor care se opun manifestărilor unioniste, dacă situația „scapă de sub control” la apropiatul centenar al unirii Basarabiei cu România, la 27 martie. Într-o postare pe FB, Dodon a spus că o asemenea structură este cerută insistent de cetățenii devotați statalității R. Moldova. În aceeași postare, șeful statului a avertizat România vecină împotriva „politicii revanșarde”. „Republica Moldova și România pot rămîne state-prieteni. De ce insistați ca reacția de apărare a cetățenilor să le transforme în state aflate în dușmănie?” – a întrebat, retoric, Dodon. 
12:40
Paza de coastă elenă a spus sâmbătă că a recuperat din mare cadavrele a șase oameni după scufundarea unei ambarcațiuni aparținând probabil traficanților de migranți. Trupurile a patru copii, al un bărbat și al unei femei au fost recuperate lângă insula Agathonisi, la sud de insula Samos. Alte trei persoane, două femei și un bărbat, au reușit să ajungă la țărm și au alertat autoritățile. Ei le-au spus că în barca de lemn scufundată se aflau 21 de oameni. Trei avioane, șalupele grecești și alte agenției UE Frontex continuau sâmbătă căutarea celor dispăruți. În ciuda acordului dintre UE și Turcia menit să pună capăt migrației ilegale în Marea Egee, zeci și uneori sute de persoane în fiecare săptămână încearcă în continuare să ajungă în Grecia în ambarcațiuni fragile, cel mai adesea bărci gonflabile
12:30
12:20
Loviturile aeriene din provincia siriană Ghouta de est, unde are loc de o lună un asalt al forțelor guvernamentale sprijinite de ruși, au ucis sâmbătă cel puțin 30 de civili, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, fără să poată preciza cine au fost autorii bombardamentelor asupra orașului Zamalka, din sudul enclavei asediate. Potrivit aceleiași surse, care își are sediul în Marea Britanie, de la începutul ofensivei guvernamentale în Ghouta de est au murit peste 1390 de civili, iar mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Numai sâmbătă dimineață, a spus Abdel Rahman, de la Observatorul Sirian, s-au refugiat din enclava controlată de rebeli cam 10.000 de persoane. Războiul sirian izbucnit în urmă cu 7 ani a ucis peste 350.000 de oameni, punând pe drumuri câteva milioane. 
04:00
Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Edineț și cu președinta asociației Experți pentru securitate și afaceri mondiale de la București Angela Grămadă.
03:40
02:40
16 martie 2018
22:10
Marea Britanie, Franța și Germania au propus statelor din Uniunea Europeană să adopte noi sancțiuni împotriva Iranului pentru rolul pe care il joacă în conflictul din Siria, informeaza agentie Reuters care a văzut documentul. Potrivit sursei citate, documentul a fost trimis tărilor comunitare pentru a se vedea gradul de susținere pentru noile sancțiuni. In document se spune că el a fost elaborat dupa consultări intense cu administrația Donald Trump. Președintele american sustine ca acordul încheiat de puterile lumii în 2015 cu Teheranul ar fi fost o înțelegere din care numai Iranul ar fi avut de cîștigat și a cerut, în repetate rînduri, renegocierea lui sau intărirea sancțiunilor impuse regimului de la Teheran.
20:01
20:01
Directorul general ANRE, Tudor Copaci, spune că vor fi recalculate facturile din lunile ianuarie-februarie.
19:20
Expertul în energetică de la IDIS Viitorul, în trecut director general al ANRE, despre micşorarea tarifelor la gaze naturale, adoptată vineri, 16 martie.
19:01
Poliția britanică a anunțat că deschide o anchetă în legatură cu moartea luni, la Londra a omului de afaceri rus Nikolai Glușkov, un apropiat al oligarhului rus Boris Berezovski, mort in 2013. Londra trateaza cazul lui Glușkov ca pe un omor si potrivit agentiilor internaționale de presă el ar fi murit sugrumat. Poliția britanică afirmă că în actuala fază a investigației nu se poate face nici o legatură între moartea sa si tentativa de omor asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale.
19:01
Un tribunal din Praga a respins apelul cetățeanului rus Evgheni Nikulin împotriva deciziei de respingere a cererii sale de azil politic, el fiind suspectat că ar fi întreprins atacuri cibernetice asupra companiilor americane LinkedIn, Formspring și Dropbox. Statele Unite au cerut extrădarea lui, ca si Rusia. El a fost arestat în Cehia in 2016, în baza unui mandat de arestare american. Nikulin neaga ca ar fi un hacker, iar avocatii lui cer extrădarea sa în Rusia, spunind că în Statele Unite nu ar avea parte de un proces drept. Daca ar fi gasit vinovat in America, ar putea fi condamnat pina la 30 de ani de închisoare și la plata unei amenzi de 1 milion de dolari.
19:01
Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că a deschis o investigație penală în legatură cu tentativa de asasinat a fiicei fostului agent dublu rus, Iulia Skipal. Iulia Skripal este cetătean rus și este în stare grava în urma incercarii de otrăvire a ei si a tatălui ei cu un gaz neurotoxic, fabricat in Uniunea Sovietică, la 4 marti, la Salisbury, in sudul Angliei.
19:01
Deputații de la Chișinău au respins, în ședința de astăzi, moțiunea simplă asupra politicii interne și externe în domeniul integrării europene, realizate de viceprim-ministrul Iurie Leancă. Aceasta a fost înaintată de un grup de deputați din cadrul Fracțiunilor parlamentare a Partidului Comuniștilor și a Partidului Socialiștilor. Din cei 79 de deputați prezenți la ședință, 25 au susținut moțiunea.
19:01
Avizul privitor la sistemul de vot mixt urmeaza a fi făcut public cel mai probabil luni.
18:40
Socialiştii găsesc cu uşurinţă voturi în Parlament ca să înainteze moţiuni, dar nu le au atunci când vine vorba despre adoptarea vreuneia dintre ele.
18:10
Ministrul francez al finanțelor Bruno Le Maire a declarat astazi ca Franța și Germania au căzut de acord să propună o schiță de parcurs pentru țările din zona euro pentru refomarea zonei, pîna la summitul Uniunii din luna iunie. Este vorba de o integrare mai strinsă a acestor țări și initial planurile erau ca reforma sa fie anunțată luna viitoare, dar problemele legate de formarea unui guvern în Germania au întîrziat ajungerea la o întelegere.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.