Flash-mob la Chişinău de Ziua Mondiala a Vederii

TRM, 12 octombrie 2017 19:20

În fiecare an, a doua zi de joi din luna octombrie este marcată Ziua Mondiala a Vederii, pentru a atrage atenţia la problemele cu care se confruntă persoanele cu deficienţe vizuale. În acest an atenţia este concentrată pe asigurarea accesului egal la asistenţă medicală. O acţiune cu genericul „vederea ta contează” s-a desfăşurat şi la Chişinău, relatează Mesager.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TRM

Acum 12 ore
20:20
Platformele digitale sunt mult mai solicitate în şcoli. Vorbim de programul „eTwinning”, care deja de cinci ani a devenit un suport real pentru elevii şi cadrele didactice din ţară. Cu ajutorul acesteia şcolarii îşi dezvoltă competenţele digitale şi pot crea diferite proiecte, care ulterior sunt discutate la ore, în aşa fel în cât lecţiile să devină mult mai interactive. Subiectul a fost discutat astăzi la Conferinţa „eTwinning Plus”, eveniment organizat de Fundaţia Est-Europeană, relatează Mesager.
20:20
Satul Terebna, raionul Edineţ, o vatră voievodală străbună, cu o istorie de 588 de ani, are acum o carte-document despre trecerea prin secole a localităţii. Autorii monografiei „Vatra merelor domneşti” sunt Tudor Ţopa şi Liviu Belîi, ultimul originar din această localitate, relatează Mesager.
19:20
Tristeţea despărţirii de Regele Mihai, ultimul monarh din Estul Europei, este împărtăşită de românii de pretutindeni. La Chişinău, în satul Regina Maria, în alte localităţi ale republicii, au avut loc acţiuni de comemorare, relatează Mesager.
18:20
Vor vinde tablouri, iar din banii adunaţi vor să bucure copiii din 200 de familii defavorizate. În mai multe centre comerciale din capitală au fost amenajate expoziţii de pictură cu vânzare. Evenimentul este parte a campaniei Caravana de Crăciun, iar în acest an este „în culori pastelate”, relatează Mesager.
18:20
Trei adulţi şi un copil şi-au pierdut viaţa, sâmbătă după-amiază, în urma unui accident petrecut în dreptul localităţii braşovene Hărman. Patru maşini s-au ciocnit, circulaţia pe DN11 fiind blocată, notează Mediafax.
17:20
În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masa de Crăciun sau Revelion. Pentru ca produsele achiziţionate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vine cu o serie de recomandări.
Acum 24 ore
16:20
Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, ar putea fi extrădat de autorităţile ucrainene, a declarat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, informează Reuters, citat de Agerpres.
16:20
În Moldova există 338 de depozite frigorifice, cu o capacitate de depozitare de 196,1 mii de tone, dintre care cu atmosferă controlată – pentru 120 de mii de tone. Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, capacitatea de depozitare este insuficientă, în contextul în care cantitatea de fructe şi legume care trebuie păstrată în depozite este de circa 250 de mii de tone, notează IPN.
15:20
Robotica este o disciplină opţională care prinde rădăcini în şcolile din Anenii Noi. Iniţiată din start ca un curs pilot în două licee din oraş, aceasta a ajuns să se extindă, atât ca număr de roboţei, cât şi ca număr de elevi implicaţi în procesul de programare a acestora, relatează Radio Moldova Actualităţi.
14:20
Republica Moldova a îndeplinit toate acţiunile şi condiţiile agreate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Este vorba de adoptarea a două proiecte de legi cu privire la sistemul financiar-bancar şi Legea bugetului de stat pentru anul viitor, relatează Moldova 1.
14:20
Întreprinderea municipală „Regia Transport Electric Chişinău” (RTEC) a contractat şi achiziţionat 690 de anvelope noi pentru troleibuzele care circulă pe străzile capitalei, informează Primăria Chişinău. Asta după ce săptămâna trecută, la şedinţa operativă de la Primărie, primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, s-a arătat indignată de faptul că troleibuzele au intrat în iarnă cu anvelope uzate.
13:20
Circa 300 de copii şi tineri aflaţi în forme alternative de îngrijire şi din familii defavorizate din Orhei au primit cizme de iarnă nou-nouţe. Cizmele le-au fost donate de o fundaţie internaţională, fiind distribuite prin intermediul Direcţiei de Asistenţă Socială din oraşul Orhei.
13:20
Tinerii antreprenori din zona de sud a ţării, care îşi doresc să iniţieze afaceri în domeniul panificaţiei şi al patiseriei, dar şi cei cu experienţă în business, dar care doresc să se dezvolte şi să-şi extindă afacerea, vor fi instruiţi de brutari cu renume şi experienţă avansată din Italia. Acest lucru va fi posibil graţie proiectului „Non solo pane”, lansat vineri de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud.
12:20
Punctul de trecere de tip debarcader Soroca şi-a reluat activitatea, începând cu ora 11:00. Între timp, din cauza ridicării nivelului de apă în râul Nistru rămân nefuncţionale celelalte două puncte de trecere de tip debarcader – Cosăuţi şi Vasilcău.
11:20
Regele Mihai I al României va fi înmormântat sâmbătă seară în Noua Catedrală din Curtea de Argeş. Ceremoniile funerare au început azi dimineaţă, cu o slujbă religioasă oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.
10:20
Un bărbat în vârstă de 47 de ani şi-a pierdut viaţa într-un incendiu produs vineri, în localitatea Izvoare, raionul Făleşti. Conform informaţiei oferite Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), bărbatul a fost găsit fără suflare în propria locuinţă.
06:20
Iniţiativa care prevede acordarea cetăţeniei multiple ofiţerilor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a stârnit discuţii aprinse în Parlament. Deputaţii au decis din nou să amâne proiectul. Şi asta chiar dacă Parlamentul este obligat să îndeplinească o decizie a Curţii Constituţionale, prin care magistraţii au stabilit că această interdicţie din lege este neconstituţională, relatează Mesager.
06:20
Legea Bugetului de stat pentru anul 2018 a fost votată de Parlament în lectură finală. Documentul a fost susţinut de 55 de deputaţi. Astfel, veniturile Bugetului de stat pentru anul viitor constituie 36,6 miliarde de lei, în creştere cu 8,4% faţă de Bugetul de stat rectificat pentru anul 2017, iar cheltuielile se estimează în sumă de 41,3 miliarde de lei, în creştere de 9,3% faţă de bugetul din acest an.
06:20
Parlamentul a aprobat, în şedinţa plenară de astăzi, reducerea numărului de viceprim-miniştri. Revizuirea structurii conducerii Guvernului are loc în contextul reformei Executivului.
06:20
Moldoveanca Ana Munteanu, în vârstă de 16 ani, este marea câştigătoare a concursului Vocea Romaniei 2017.
Ieri
20:20
Omuleţii de zăpadă, moşii şi eroii din poveşti au invadat centrul oraşului. În această seară, pe strada 31 August din Chişinău, a fost inaugurat Târgul de Crăciun, sub genericul „Acasă de Crăciun”, organizat, în premieră, de Guvernul Republicii Moldova, relatează Mesager.
20:20
Iniţiativa care prevede acordarea cetăţeniei multiple ofiţerilor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a stârnit discuţii aprinse în Parlament. Deputaţii au decis din nou să amâne proiectul. Şi asta chiar dacă Parlamentul este obligat să îndeplinească o decizie a Curţii Constituţionale, prin care magistraţii au stabilit că această interdicţie din lege este neconstituţională, relatează Mesager.
20:20
Evoluţie reuşită pentru baschetbalistul moldovean, Alexandru Gudumac, în Liga Campionilor FIBA. Discipolul şcolii de baschet din Bălţi a reuşit 10 puncte pentru Enisey Krasnoyarsk în debutul cu formaţia germană Oldenburg, relatează Mesager.
20:20
Covoare autentice, ţesute de meşteriţe, se vor afla la loc de cinste la cea de-a patra ediţie a Târgului Naţional „Covorul dorului”. Evenimentul va avea loc duminică, 17 decembrie, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” şi este organizat în contextul înscrierii pe 1 decembrie 2016 a elementului „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova” în prestigioasa listă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Evenimentul este parte a Târgului de Crăciun, organizat de Guvernul Republicii Moldova, relatează Mesager.
19:20
Oamenii continuă să-i aducă omagii Regelui Mihai I al României. Noaptea trecută a fost una albă La Palatul Regal din Bucureşti, unde, veniţi de la sute de kilometri, oamenii au stat la cozi, ore în şir, pentru a se închina la catafalcul Suveranului, relatează Mesager.
18:20
Proiectele bugetului asigurărilor sociale de stat şi al fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2018 au fost votate astăzi, în lectură finală, de către Parlament.
18:20
În contextul sărbătorilor de iarnă, Inspectoratul General pentru Situaţii Excepţionale (IGSE) vine cu un şir de recomandări şi atenţionări către cetăţeni, cu privire la regulile de instalare a pomului de Crăciun. Potrivit ofiţerului de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, bradul poate fi instalat în încăperile asigurate cu minimum două ieşiri de evacuare ce corespund condiţiilor prevăzute în normele de proiectare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17:20
În primele nouă luni ale anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 3,8%, comparativ cu perioada similară a anului 2016, constituind în valoare nominală 109,4 miliarde de lei, arată datele Ministerului Economiei şi Infrastructurii.
17:20
Au ţinut pentru prima oară o armă-n mână, au urcat într-o blindată, iar cei mai curajoşi au participat şi la o acţiune de urmărire penală. Sute de copii şi părinţi au vizitat inspectoratele de poliţie din capitală, care şi-au deschis, în premieră, larg porţile pentru vizitatori, relatează Mesager.
17:20
Parlamentul, cu votul a 69 de deputaţi, a adoptat un proiect de modificare a Legii cu privire la activitatea farmaceutică, prin care elimină mai multe restricţii la deschiderea de farmacii, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.