Flash-mob la Chişinău de Ziua Mondiala a Vederii

TRM, 12 octombrie 2017 19:20

În fiecare an, a doua zi de joi din luna octombrie este marcată Ziua Mondiala a Vederii, pentru a atrage atenţia la problemele cu care se confruntă persoanele cu deficienţe vizuale. În acest an atenţia este concentrată pe asigurarea accesului egal la asistenţă medicală. O acţiune cu genericul „vederea ta contează” s-a desfăşurat şi la Chişinău, relatează Mesager.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TRM

Acum 15 minute
15:20
Mai multe categorii de persoane vor beneficia de ajutoare materiale din partea administraţiei publice locale, în preajma sărbătorilor de Paşti, informează Primăria Chişinău. Potrivit municipalităţii, categoriile de beneficiari au fost stabilite de către membrii Comisiei de stabilire şi acordare a ajutorului material.
Acum 2 ore
14:20
Anual, la data de 24 martie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, deşi în Republica Moldova, în ultimi ani, se atestă o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 s-a menţinut la nivel înalt – 3358 de cazuri, faţă de 3576 în 2016. Totodată, 321 de oameni bolnavi de tuberculoză au murit anul trecut în Moldova, transmite agenţia IPN, citată de Radio Moldova Actualităţi.
14:20
Temperaturile negative, cel puţin pe timpul nopţii, se vor menţine încă trei zile, iar începând de marţi, în termometre vom avea temperaturi care vor oscila între +11 grade ziua şi +1 grad noaptea. Pentru zilele de luni şi marţi se prevăd precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, pe întreg teritoriul ţării. Informaţia a fost comunicată pentru Radio Moldova Actualităţi, de către sinopticianul Natalia Ungureanu.
Acum 4 ore
12:20
La Chişinău va avea loc astăzi, 24 martie, cea de-a IV-a ediţie a Marşului pentru viaţă. Marşul se va desfăşura în cadrul acţiunii „O lume pentru viaţă” - 2018, ce are loc în perioada 1 - 31 martie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
12:20
Toate străzile şi căile de acces din municipiul Chişinău sunt practicabile, iar traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Potrivit şefului întreprinderii municipale „Exdrupo”, Adrian Boldurescu, şi la această ora intervenţiile muncitorilor continuă, iar transportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de sâmbătă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Acum 6 ore
11:20
Punctul de trecere de tip debarcader Cosăuţi şi-a sistat temporar activitatea. Motivul nefuncţionării este creşterea nivelului de apă în râul Nistru. Călătorii pot opta pentru debarcaderul Soroca sau punctul de trecere auto Otaci, informează Poliţia de Frontieră.
11:20
Timp de 24 de ore, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în ţară s-au produs 221 accidente rutiere, dintre care şapte grave, soldate cu 12 persoane traumatizate, informează Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP).
10:20
O maşină de mare tonaj, încărcată cu combustibil, a deraiat aseară târziu în şanţ la kilometrul 25 de la Chişinău, în direcţia Bălţi. Camionul a fost tractat de către geniştii Batalionului „Codru” al Armatei Naţionale. În total, militarii Armatei Naţionale au intervenit la deblocarea a peste 30 de maşini de mare tonaj, rămase împotmolite în nămeţi.
10:20
În noaptea de 24 spre 25 martie, Republica Moldova trece la ora de vară, fiind deja semnată o dispoziţie în acest sens, relatează Radio Moldova Actualităţi.
10:20
În fiecare an, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Ora Pământului. Astfel, evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 martie, în intervalul 20:30–21:30.
Acum 8 ore
09:20
Realizările meşterilor populari din Moldova, dar şi problemele lor vor fi abordate la cel de al optulea Congres ordinar, ce are loc astăzi, 24 martie, la Chişinău, relatează Mesager.
Acum 12 ore
06:20
Chişinăul va deveni o capitală europeană, dar planificarea trebuie gândită minuţios pentru comoditatea oamenilor. De această părere este renumitului arhitect şi urbanist din Danemarca, Jan Gehl, care a venit în ţara noastră la invitaţia Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM). Arhitectul a ţinut o lecţie publică studenţilor de la Universitatea Tehnică, astfel a fost dat startul Săptămânii Urbanismului Durabil la Chişinău, relatează Mesager.
Acum 24 ore
20:20
Facturile la gazele naturale - mult mai mici după intrarea în vigoare a noilor tarife. Astfel, facturile pentru luna februarie, care includ recalcularea pentru ianuarie, sunt cu câteva sute de lei mai mici, în special pentru gospodăriile care au instalaţii de încălzire cu gaze. Vestea i-a surprins plăcut pe consumatori, mai ales că prima lună a anului a fost cea mai geroasă, relatează Mesager.
20:20
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu va înainta un candidat propriu pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Biroul Politic al partidului a decis să susţină un candidat comun, relatează Mesager.
20:20
Anul 2018 va fi un an de cotitură pentru sistemul judecătoresc. Potrivit noului ministru al Justiţiei, Victoria Iftodi, în următoarele luni, vor fi puse în practică mai multe acţiuni pentru reforma resurselor umane şi evaluarea integrităţii tuturor judecătorilor, finalizarea hărţii judiciare, dar şi consolidarea transparenţei sistemului. Anunţul a fost făcut astăzi, 23 martie, la Adunarea Generală a Judecătorilor, relatează Mesager.
20:20
La această oră, accesul spre trei localităţi din sudul ţării este blocat, însă la faţa locului se află echipele specializate de deszăpezire. Totodată, în acest moment nu există localităţi deconectate de la energia electrică. Informaţia a fost comunicată în cadrul şedinţei celulei de criză privind starea vremii, convocată de către prim-ministrul Pavel Filip.
20:20
Visul lui din copilărie a fost să devină chirurg şi a ajuns o personalitate-simbol în acest domeniu al medicinii, cu numeroşi discipoli, cu sute de articole ştiinţifice, monografii, manuale. Vorbim despre chirurgul Eugen Maloman, care la venerabila vârstă de 90 de ani continuă să se afle în serviciul sănătăţii oamenilor, relatează Mesager.
19:20
Peste 31 de mii de unităţi comerciale controlate şi amenzi de peste 1,8 milioane de lei. Sunt datele raportului pentru anul 2017 prezentate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Conducerea agenţiei constată că transparentizarea activităţii sale disciplinează actorii din lanţul alimentar şi în consecinţă consumatorul este mai protejat, relatează Mesager.
19:20
Cei mai buni tineri şahişti din Moldova îşi încordează minţile în aceste zile la Campionatul Naţional de Şah rapid si blitz. Competiţia se va încheia duminică, 25 martie, iar pe participanţi îi aşteaptă un fond de premiere mai mult decât motivant: 12 000 de lei, relatează Mesager.
19:20
Muzeul Naţional Cotroceni, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, a inaugurat astăzi, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, expoziţia: „Marea Unire: De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari", relatează Mesager.
18:20
Poliţia Republicii Moldova va beneficia de un nou proiect internaţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Scopul acestuia este de a contribui la consolidarea politicilor de planificare în domeniul traficului de persoane, creşterea implicării altor actori naţionali în identificarea victimelor traficului şi la cooperarea internaţională în combaterea acestui fenomen, relatează Radio Moldova Actualităţi.
18:20
Drumurile locale spre patru localităţi, ce au fost impracticabile preţ de câteva ore din cauza precipitaţiilor abundente, au fost deblocate de către salvatori. Este vorba despre satele Şamalia, Antoneşti, Baimaclia şi Enichioi din raionul Cantemir, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
18:20
Marea Adunare Centenară de duminică, 25 martie, se va desfăşura în mod paşnic şi fără provocări. Anunţul a fost făcut astăzi, de către preşedintele Asociaţiei Onoare Demnitate şi Patrie, Vlad Bileţchi, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17:20
Banca Naţională a Moldovei (BNM) informează că a transmis Procuraturii Anticorupţie toate documentele de investigaţie ale consorţiului internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, ce se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea băncilor Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială.
17:20
Ninsoarea a dat peste cap şi traficul aerian. Potrivit airport.md, cursa Chişinău - Bucureşti, ce trebuia să decoleze la 14:20 de minute a fost anulată, iar Istanbul – Chişinău se reţine.
16:20
Cel puţin doi oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi, după ce un individ înarmat cu un pistol a luat ostatici într-un supermarket din localitatea Trebes, situată în apropierea oraşului Carcassonne din sudul Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne. Atacatorul pretinde că este membru al reţelei teroriste Stat Islamic, relatează site-ul postului BBC News, citat de Mediafax.
16:20
Un fenomen mai puţin obişnuit s-a abătut astăzi în raioanele de sud ale ţării. A căzut zăpadă de culoare portocalie. Mai multe imagini au fost postate pe reţelele de socializare. Internauţii cred că acest fenomen meteorologic este de la poluarea mediului. Specialiştii spun că este vorba despre un fenomen foarte rar, provocat de un nor de praf saharian.
16:20
Un sat este împărţit, mai bine de jumătate de an, în două tabere, pe fundal religios. Mărul discordiei este Biserica din comuna Dereneu, Călăraşi. Dreptul de proprietate este revendicat de ambele mitropolii. În timp ce Mitropolia Basarabiei cere insistent instituţiilor de drept să se implice în rezolvarea conflictului, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei susţin că locaşul le aparţine pe drept, întrucât le-a fost transmis printr-o hotărâre de Guvern, relatează Moldova 1.
Ieri
15:20
Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) anunţă că, în legătură cu înrăutăţirea condiţiilor meteorologice, pe mai multe tronsoane de drum a fost sistată circulaţia transportului de mare tonaj, pentru a nu crea blocaje.
14:20
Terenul de 69,2 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chişinău, pe care ar urma să fie construită „Arena Chişinău”, a fost trecut în categoria de terenuri destinate construcţiilor. Un proiect în acest sens a fost votat în lectură finală, în şedinţa de astăzi a Parlamentului. Pentru acesta au votat 56 de deputaţi din cei prezenţi.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.