O tânără a fost atacată de trei indivizi într-un lift din sectorul Râșcani

Moldova24, 13 septembrie 2017 18:00

ofiţerii de investigaţii ai sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au fost alertaţi de către o tânără de 20 ani, care a declarat că ar fi fost atacată în ascensor de trei indivizi necunoscuţi, fiind agresată fizic şi deposedată de telefonul mobil în valoare de 4 250 lei. În urma investigaţiilor demarate, poliţiştii au identificat trei tineri, care s-au dovedit a fi cu vârstele cuprinse între 15 ani şi 18 ani, originari din raioanele Ialoveni şi Anenii Noi. Astfel, unul din ei a fost localizat şi reţinut în comuna Bulboaca, în vârstă de 17 ani, al doilea de 15 ani se eschivează de organul de urmărire penală, iar al treilea de 18 ani a fost plasat în detenţie întrucât era condamnat la 5 ani de închisoare pentru diverse infracţiuni patrimoniale săvârşite. În acest context a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pentru jaf, iar făptaşii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani până la 7 ani. Totodată sunt desfăşurate acţiuni de investigaţii, pentru a stabili complicitatea acestora în alte cazuri similare, precum şi identificarea eventualelor victime. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/09/video-15.mp4 foto: politiacapitalei.md/publika.md(imagine simbol) The post O tânără a fost atacată de trei indivizi într-un lift din sectorul Râșcani appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 4 ore
20:45
Un consilier din orașul Codru, mun. Chișinău, a fost reținut astăzi de către Procuratura mun. Chișinău, împreună cu angajații Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și Direcția de Poliție a mun. Chișinău. Alesul local, în vârstă de 46 de ani, este învinuit de comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin.(5) (escrocheria, însușirea bunurilor altei persoane în proporții deosebit de mari), 332 alin.(1) (fals în acte publice), 335 alin.(1) (abuz de serviciu), 361 alin.(2) (fals de documente) Cod penal. În privința acestei persoane, la data de 15 septembrie 2017, Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal, a expediat în instanța de judecată o altă cauză penală, în care acesta este acuzat în baza art. 352 alin.(1) (samavolnicie) Cod Penal. Precizăm că cetățeanul în cauză a mai comis anterior un șir de infracțiuni: - în 1991 acesta a fost condamnat de către judecată în baza art. 145 alin.(2) Cod penal (redacția 1961), fiindu-i aplicată pedeapsă cu muncă corecțională pe un termen de 2 ani cu reținerea din salariu 20%. - în 2007 a fost condamnat în baza art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale prin înșălăciune) și 361 alin.(2) (falsificarea documentelor), fiindu-i aplicată pedeapsa cu muncă neremunerată pe un termen de 240 ore. - în 2009 a fost cercetat pe art. 241 alin (2) Cod penal (practicarea ilegală a activității de întreprinzător), cauza penală fiind clasată în baza art.275 alin. (4) cod procedură penală „amnistia”. - în 2015 a fost condamnat în baza art. 349 alin.(1) Cod penal (violență săvîrșită asupra unei persoane cu funcții de răspundere), fiindu-i aplicată pedeapsa cu muncă neremunerată pe un termen de 200 ore. Daca va fi găsit vinovat, consilierul riscă pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani. The post Un consilier al orașului Codru a fost reținut astăzi (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
20:45
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, România a transmis ultima tranșă în data de 25 septembrie. Pe contul valutar al Ministerului Finanțelor deschis la BNM au fost transferate circa 40 milioane euro, echivalentul a 845,3 milioane lei moldovenești. Banii reprezintă cea de-a treia tranșă (finală) din împrumutul oferit în baza Acordului privind asistența financiară rambursabilă între Republica Moldova și România, ratificat în octombrie 2015. Asistența financiară rambursabilă va fi utilizată pentru finanțarea programelor de cheltuieli prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2017. Valoarea totală a împrumutului acordat Republicii Moldova de România constituie 150 milioane euro. Primele două tranșe din acest împrumut au fost transferate în august 2016 (60 milioane euro) și, respectiv, în februarie 2017 (50 milioane euro). The post Republica Moldova a primit din partea României ultima tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro appeared first on Moldova 24.
Acum 12 ore
15:30
În perioada 3 - 13 octombrie 2017, se va desfăşura cea de-a II-a etapă de testare tehnică a microbuzelor care circulă pe rutele municipale de transport. Unităţile de transport vor fi supuse verificării tehnice, în conformitate cu Regulile de testare a autovehiculelor şi remorcilor acestora. Testarea tehnică se va efectua la staţiile de testare din municipiul Chişinău, autorizate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii Drumurilor. Microbuzele ce nu vor susţine testarea tehnică, vor fi scoase de pe rute. De asemenea, agenţii economici vor fi lipsiţi de dreptul de a presta servicii de transport de călători, în cazul în care nu vor susţine testarea tehnică în perioada stabilită sau dacă unităţile de transport pe care le deţin nu corespund cerinţelor tehnice. The post Microbuzele din Chișinău vor trece testarea tehnică appeared first on Moldova 24.
14:45
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că legile revotate săptămâna trecută în Parlament au fost transmise astăzi șefului statului pentru a fi promulgate. În cazul în care Igor Dodon va refuza pentru a doua oară, coaliția de guvernare se va adresa la Curtea Constituțională. El este obligat să promulge legile votate a doua oară și dacă va refuza și de această dată, ne vom adresa Curții Constituționale. Dar totuși sperăm că dumnealui are atâta discernământ constituțional și înțelege ce înseamnă să respecte Constituția, ca și în cazul ministrului apărării. Vom merge până la capăt cu această confruntare”, a declarat Candu după ședința săptămânală a PD. Totodată, speakerul a criticat partidele de opoziție care au refuzat să participe la ședința specială a Parlamentului pentru a revota legile respinse de Dodon. Ați văzut show-ul de prost gust din Parlament organizat de partidele de opoziție? În loc să fie dezbătute legile care au importanță pentru societate, unii au preferat să se dea în spectacol, să meargă la plimbare. Mă refer la colegii din PLDM, PCRM și fracțiunea PSRM. Legile revotate sunt ori legate de implementarea Acordului de asociere cu UE, ori legate de securitatea statului, cum este legea cu privire la combaterea terorismului, legea tichetelor de masă sau legea cu privire la energetică. Se pare că și opoziția de dreapta, mă refer la colegii din PLDM, colaborează foarte strâns cu cei din PSRM și PCRM și îi interesează mai puțin legile care aduc beneficii cetățenilor. The post Legile revotate de Parlament, transmise astăzi lui Dodon. Candu: Dacă va refuza, ne vom adresa Curții Constituționale appeared first on Moldova 24.
14:00
În cadrul ședinței de astăzi a Partidului Democrat a fost prezentat planul de acțiuni în vederea realizării obiectivelor Agenției Serviciilor Publice, care activează în baza principiului: „Un singur oficiu, un singur operator și doar cu buletinul de identitate”. Potrivit premierului Pavel Filip, Agenția Serviciilor Publice este deja funcțională. „Când vorbim că doar cu buletinul de identitate, ar însemna că oamenii nu mai trebuie să prezinte și alte certificate. Un exemplu: Atunci când se eliberează actele de identitate, este neapărat să prezinți și actele de la starea civilă. Odată ce toate aceste servicii sunt într-un ghișeu unic, ar însemna că cetățeanul prezintă doar buletinul de identitate pentru că restul informațiilor deja se regăsesc în registrele statului. Sau când preschimbăm permisul de conducere, nu mai este necesar să prezentăm certificatele de stare civilă, avizele, cazierul. Credem că va fi apreciat de cetățeni din punct de vedere a confortului”, a declarat Filip. Agenţia Serviciilor Publice a fost creată în baza Întreprinderii de Stat “Centrul Resurselor Informaţionale de Stat “Registru”, care a absorbit Întreprinderea de Stat “Camera Înregistrării de Stat”, Întreprinderea de Stat “Cadastru”, “Serviciul Stare Civilă” şi „Camera de Licenţiere”. Proiectul prevede fuzionarea instituţiilor menţionate şi crearea unui ghişeu unic, mai exact o instituţie în loc de cinci. The post Filip: Agenția Serviciilor Publice este funcțională. Cetățenii prezintă doar buletinul de identitate appeared first on Moldova 24.
13:45
Interpolul a confiscat medicamente contrafăcute şi interzise în valoare de 51 de milioane de dolari în urma unei operaţiuni la care au participat 123 de state, inclusiv România, informează site-ul organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie. Operaţiunea Pangea X, care a vizat comercializarea ilicită pe internet de medicamente şi dispozitive medicale, s-a desfăşurat în perioada 12-19 septembrie în peste 123 de ţări. În urma operaţiunii au fost arestate peste 400 de persoane, confiscate medicamente contrafăcute şi interzise în valoare de 51 de milioane de dolari şi închise peste 3.500 de site-uri. Forţele de poliţie au confiscat suplimente alimentare, analgezice, medicamente împotriva epilepsiei şi disfuncţiilor erectile, lentile de contact false, potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale, cu sediul la Lyon. Lansată în anul 2008, operaţiunea Pangea a evoluat exponenţial, pornind de la opt state participante în primul an şi ajungând la 123 de ţări în 2017. sursa: Mediafax.ro The post Interpol a confiscat medicamente contrafăcute de 51 de milioane de dolari appeared first on Moldova 24.
13:15
Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura municipiului Chișinău au identificat trei moldoveni implicați în fabricarea vizelor false pentru SUA. Este vorba despre trei tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani. Șmecheriile celor trei au ieșit la iveală, după ce o tânără ce urma să plece în Italia, s-a legitimat la Aeroport în baza unui pașaport moldovenesc în care era aplicată o viză SUA și care nu corespundea standartelor legale. Falsul depistat a fost confirmat și de către reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova. În cadrul audierii, tânăra a declarat că nu știe nimic, afirmând că i-a fost perfectată viza de către un conațional stabilit în SUA și pe care îl cunoștea de pe rețelele de socializare. Ulterior, în cadrul investigațiilor au fost identificați și autorii. Fiecare tânăr avea rolul său în infracțiune, iar profitul atingea suma de 5000 dolari SUA. În prezent, doi dintre tinerii au fost reținuți și se află în izolatorul de detenție preventivă, pe numele acestora fiind emis un mandat de arest de 20 de zile pentru fiecare. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani pentru organizarea migrației ilegale. Măsurile speciale de investigație continuă, pentru stabilirea altor persoane care au beneficiat de aceste servicii, precum și figuranții de peste hotare implicați în acest caz. The post Trei moldoveni falsificau vize pentru America. Au fost plasați în arest preventiv appeared first on Moldova 24.
12:45
Angajații Serviciului Vamal au prevenit două tentative de introducere ilegală în țară a mai multor loturi de mărfuri de larg consum, care erau tăinuite de la controlul vamal în vederea eschivării de la achitarea drepturilor de import prevăzute de norma legală. Primul caz a fost raportat de către angajații postului vamal Ocnița, după ce au depistat 660 perechi de ochelari de vedere, 100 de huse pentru ochelari și 180 de portofele pentru chei, fără acte de proveniență. În cel de-al doilea caz obiectul documentării l-a constituit un lot de 214 implanturi dentare, depistat de vameșii de la Criva într-un microbuz de pe ruta Cernăuți-Chișinău. Potrivit estimărilor, valoarea loturilor reținute se cifrează la peste 150 mii lei. În ambele cazuri, bunurile aparțineau conducătorilor autovehiculelor verificate. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. The post Ochelari, produse stomatologice și alte bunuri, depistate la vamă (FOTO) appeared first on Moldova 24.
12:45
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat luni o lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli. Această reformă a învățământului restrânge progresiv spațiul acordat disciplinelor studiate în colegii și în licee în limbile minorităților naționale puternic implantate în Ucraina — precum comunitățile română, ungară, poloneză — în profitul cursurilor în limba ucraineană. Elevii proveniți din aceste minorități vor putea totuși să învețe în continuare în limbile lor materne, dar în discipline separate. Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulțumește de mai multe săptămâni autoritățile țărilor din regiune. AFP notează că președintele României, Klaus Iohannis, considerase joi că această lege "va limita drastic accesul minorităților la educație în limba lor maternă" și și-a anulat în semn de protest vizita prevăzută în Ucraina. Această lege a crispat de asemenea importantele comunități ungare și poloneze din Ucraina. Kievul acordă o mare importanță nivelului de cunoaștere a limbii ucrainene de către o parte din populație. Într-un comunicat, președinția subliniază că șeful statului Petro Poroșenko "insistă asupra faptului că această lege ridică limba ucraineană la limbă oficială pe parcursul educativ". Noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ, menționează șeful statului ucrainean în comunicatul citat de BucPress. "Această lege asigură egalitatea șanselor pentru toți", precizează comunicatul. "Ea garantează fiecărui absolvent cu diplomă bune capacități lingvistice esențiale pentru o carieră reușită în Ucraina", se subliniază în text. Locul limbii ucrainene este, de asemenea, o problemă în regiunile estice ale acestei țări, controlate în prezent de rebelii separatiști proruși și care se confruntă din 2014 cu un conflict sângeros, potrivit AFP. Potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, citat de BucPress, Petro Poroșenko a comunicat că reforma învățământului "este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației", asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european. "Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o astfel de atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine", mai spune Poroșenko în comunicat. În acest sens, el cere ministerelor de Externe și Educației de la Kiev să desfășoare consultațiile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei, citează agerpres.ro. The post Poroșenko a promulgat legea care întărește utilizarea limbii ucrainene în școli appeared first on Moldova 24.
12:30
Un locuitor al raionului Soroca a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că şi-a incendiat concubina gravidă. Potrivit Procuraturii din Soroca, în noiembrie 2016, bărbatul, fiind în stare de ebrietate s-a luat la ceartă cu victima pe motiv de gelozie. În urma conflictului, bărbatul a stropit-o pe concubină cu combustibil şi a incendiat-o, în urma incidentului femeii i-au fost cauzate arsuri de gradul unu, doi şi trei. În rezultat victima, în vârstă de 20 de ani, a pierdut sarcina. Pentru comiterea tentativei de omor, inculpatul, în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la 15 ani de detenţie, în penitenciar de tip închis. The post Un bărbat din Soroca va sta 15 ani la pușcărie. Și-a incendiat concubina gravidă appeared first on Moldova 24.
12:00
Un băiat aflat sub tutela unui gimnaziu-internat din Capitală ar fi fost abuzat sexual de un om de afaceri. Toate au pornit din primăvara anului trecut, după ce directorul instituției de învățământ ar fi dat acordul acestor fărădelegi. Potrivit PCCOCS, pe atunci băiatul avea 14 ani. „S-a stabilit că, începând cu luna mai 2016, un cetățean din mun. Chișinău, un om de afaceri, a „selectat” un copil, aflat sub tutela unei instituții de învățământ (copilul pe atunci avea 14 ani). Directorul acestui gimnaziu-internat a facilitat cunoștința acestui bărbat cu respectivul copil, după care bărbatul a început să-i ofere diverse cadouri, facilități, îl plimba prin Chișinău, prin diferite locuri de agrement, pentru ca în vara anului 2016 să închirieze un apartament în mun. Chișinău și a început să locuiască împreună cu acest copil. S-a stabilit că au avut loc acțiuni cu tentă sexuală din partea adultului”, a declarat adjunctul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Valeriu Bodean. În cadrul investigațiilor au fost efectuate, în data de 18 septembrie, percheziții la domiciliul abuzatorului, dar și în incinta instituției. În rezultat, directorul, de 45 de ani, și abuzatorul, de 40 de ani, au fost reținuți și au primit mandat de arest pentru 30 de zile. Potrivit lui Bodean, în prezent se investighează anumite fapte comise de directorul gimnaziului în perioada anilor 2009-2011 cînd unii elevi au fost maltratați la indicația directorului sau nemijlocit de către acesta. Copiii erau pedepsiți astfel pentru unele abateri disciplinare sau nereușite la studii. În cazul în care se va dovedi vinovăția acestora, ei riscă de la 15 la 20 de ani de închisoare sau pușcărie pe viață. De menționat că, legea nu permite unui minor aflat în tutela statului să părăsească instituția. The post Un om de afaceri este bănuit că a abuzat sexual un băiat dintr-un gimnaziu din Chișinău. Directorul instituției ar fi dat „acordul” appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
11:30
În această dimineață, la ora 5.40, pompierii au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit pe str. Tudor Vladimirescu din capitală. Conform primei informații, un autovehicul de model „Hyndai” a fost cuprins de flăcări. La fața locului pentru lichidarea incendiului a lucrat un echipaj de pompieri din Detașamentul salvatori și pompieri sect. Ciocana, care a reușit localizarea ardeii fără ca aceasta să obțină răspândire. În urma arderii a fost afectată partea din spate a autoturismului. Un alt incendiu în care au fost implicate două mașini a avut loc pe strada Dimo din capitală. Flăcările au distrus parțial o mașină de model „Nissan” și una de model „Toyota”. Pompierii au reușit în mai puțin de 15 minute să localizeze arderea. Toate circumstanțele ambelor cazuri urmează a fi stabilite de specialiști. The post Trei automobile din Capitală au fost cuprinse de flăcări în această dimineață appeared first on Moldova 24.
11:00
Șeful Procuraturii Anticorupție desființează versiunea jurnaliștilor de la RISE Moldova, potrivit căreia Ilan Șor ar putea cădea sub incidența legii amnistiei. Viorel Morari spune că acest lucru este imposibil din mai multe motive categorice. Viorel Morari a declarat pentru Deschide.md că, omul de afaceri Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță în baza a două articole, unul dintre, 243(3), care nu cade sub legea amnistiei. Cât ține de al doilea articol, ar putea cădea îsă nu în cazul lui Șor, pentru că el nu a reparat prejudiciul Totodată, Morari afirmă că un alt motiv este că Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel recalificarea unui articol „Escrocherie în cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere. Chiar dacă instanța superioară va păstra condamnarea în baza acestui articol, Ilan Șor oricum nu poate fi amnistiat pentru că este condamnat și pe articolul 243 menționat mai sus, a explicat Morari. Numele lui Ilan Șor a apărut în lista persoanelor care au beneficiat de Legea amnistiei într-o investigație realizată de RISE Moldova. Potrivit proiectului de lege, urmau să fie eliberați 1 700 de deținuți, inclusiv primarul de Orhei. Amintim că Ilan Şor a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, fiind acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari într-un dosar legat de creditele neperformante de la BEM în perioada în care a deținut funcția de președinte al consiliului de administrație al BEM. The post Șeful Procuraturii Anticorupție desființează versiunea RISE: Ilan Șor nu poate fi amnistiat din mai multe motive appeared first on Moldova 24.
10:30
Incidentul a avut loc în seara zilei de ieri, la ora 20.15, în satul Drochia. O femeie în vârstă de 67 de ani a căzut într-o fântână cu adâncimea de 17 metri. Pompierii au reușit să recupereze femeia vie, dar în stare gravă, fiind preluată ulterior de echipajul 903. Salvatorii au intervenit și localitatea Pistruieni, raionul Telenești, unde un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost acoperit cu un morman de nisip după ce a intrat într-o carieră. Cazul a fost raportat serviciului 901 la ora 16.20. Bărbatul a fost scos în mai puțin de 10 minute. Bărbatul a primit îngrijiri calificate fiind internat de urgență la spitalul raional. Salvatorii și pompierii amintesc că în situații de risc, oamenii pot apela pentru ajutor la Serviciul 901. The post O femeie din Drochia a căzut într-o fântână, iar un bărbat din Telenești a rămas blocat în cariera de nisip appeared first on Moldova 24.
10:00
Ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare au stopat, la intrarea în Câușeni, un autocamion de model Mercedes pentru verificări de rigoare. În urma controlului mașinii, inspectorii de patrulare au depistat că șoferul transporta produse alimentare în asortiment. Șoferul s-a dovedit a fi un bărbat de 37 de ani, locuitor al raionului Ștefan-Vodă. Pe lângă faptul că marfa era transportată în condiții antisanitare, conducătorul auto nu deţinea actele necesare. Acesta a declarat că marfa urma să fie comercializată în magazine alimentare din RM. Atât marfa, cât și conducătorul auto au fost conduși la Inspectoratul de poliție pentru documentare și stabilirea circumstanțelor. Conform legislației în vigoare, dacă va fi găsit vinovat de transportarea mărfurilor fără dovada originii şi a provenienței lor, șoferul riscă o amendă de la 3 000 la 4 500 de lei. The post INP a depistat în trafic produse alimentare fără acte de proveniență appeared first on Moldova 24.
10:00
Un individ în vârstă de 31 de ani, originar din Floreşti, a fost localizat şi reţinut de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, fiind bănuit de tentativă de viol. Incidentul ar fi avut loc la data de 21 septembrie curent, cînd individul ar fi atacat o tânără de 21 de ani, în preajma unui bloc de locuit din capitală. Acesta a lovit-o de mai multe ori, după care ar fi încercat să întreţină un raport sexual, însă din motive independente de voinţa făptuitorului, acesta nu şi-a dus intenţia până la capăt. Anterior bărbatul a mai fost judecat pentru infracţiunea de furt. Bănuitul a fost reţinut pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, fiind cercetat penal pentru tentativă de viol şi riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 5 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/09/video-38.mp4 The post Un individ din Florești, reținut. A încercat să violeze o tânără în scara unui bloc appeared first on Moldova 24.
Ieri
18:45
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Național de Investigații, a efectuat, astăzi, 27 de percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul evaziunii fiscale a întreprinderilor, în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor urmăririi penale, un grup criminal organizat, format din întreprinzători și foști angajați de la FISC, în perioada 2015 - prezent, controlând direct sau prin intermediul persoanelor interpuse activitatea a peste 10 agenți economici din mun. Chișinău, care au ca gen de activitate gestionarea restaurantelor și cafenelelor, au obținut venit nedeclarat încasat de la punctele comerciale, de peste 18 000 000 lei, fapt ce a condus la neachitarea impozitelor, prejudiciind în proporții deosebit de mari bugetul public național cu peste 5 760 000 lei. În urma efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace financiare în sumă de 209 157 lei (necontabilizate corespunzător pentru o zi de activitate), calculatoare, aparate de casă, suporturi electronice pe care se păstrează evidența contabilă, documente fiscale și documente contabile, înscrisuri de ciornă, precum și alte obiecte și documente. Totodată, au fost reținute trei persoane care sunt bănuite de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de pînă la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice. Perchezițiile au fost efectuate cu suportul angajaților Fulger. The post Perchezițiile la Taxi Blues // Trei persoane au fost REȚINUTE. Sunt bănuite de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari (FOTO) appeared first on Moldova 24.
14:15
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de înghețuri. Avertizarea este valabilă pe întreg teritoriul țării, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie. În orele dimineții, pe 28 septembrie, izolat în raioanele de nord se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-2°С, cu răspândire pe o mare parte a teritoriului în intervalul 29.09 - 2.10 și intensificarea acesteia până la -1..-3°C. Potrivit SHS, maximele în această săptămână vor varia între +13 +20 de grade. Cel mai cald va fi marți când se vor înregistra +22 +24 de grade. The post Meteorologii anunță primele ÎNGHEȚURI din această toamnă appeared first on Moldova 24.
13:30
Un cutremur cu magnitudinea 4,3 s-a produs, luni dimineața, la ora 10.54, în Vrancea, la o adâncime de 168,9 kilometri. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din românia, cutremurul s-a produs în apropierea orașelor: Covasna(12km), Târgu Secuiesc(21km), Întorsura Buzăului(34km), Slănic-Moldova(40km), Nehoiu(45km) În ultimii doi ani, în România s-au produs peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4. Cel mai puternic cutremur din acest an, cu magnitudinea 5, a avut loc în 8 februarie, fiind resimțit și în Republica Moldova. The post CUTREMUR de 4,3, astăzi, în Vrancea appeared first on Moldova 24.
13:15
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu Inspectoratul Național de Investigații, efectuează astăzi circa 27 de percheziții. Potrivit Deschide.md, este vizat un grup de agenți economici, care administrează mai multe restaurante și cafenele, inclusiv rețeaua „Taxi Blues”. Este vorba despre o cauză penală pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Potrivit oamenilor legii, în perioada 2015 şi până în prezent, întreprinzători și foști angajați de la Serviciul Fiscal de Stat, direct sau prin intermediul unor persoane terţe, au obținut ilegal peste 18.000.000 de lei, fapt ce a condus la neachitarea impozitelor, notează Publika.md. foto: deschide.md The post PERCHEZIȚII la Taxi Blues // Au prejudiciat bugetul de stat cu milioane de lei appeared first on Moldova 24.
12:45
Inspectoratul Național de Patrulare informează, conform modificărilor HG nr.341 din 26 mai 2017, la intersecțiile formate dintr-un drum continuu în îmbinare cu un drum din stânga vor fi instalate săgeți de culoare verde cu vârful înainte și anume la semafoarele din partea dreaptă a drumului continuu. Astfel, șoferii în urma unei asigurări temeinice din partea stângă, vor putea continua deplasarea în direcția săgeții, indiferent de culoarea semaforului. Menționăm că, la moment au loc lucrări de instalare a săgeților în capitală și anume la intersecțiile străzilor: - București – Sciusev; - Traian – Grenoble; - Grenoble – Costiujeni; - Grenoble – Testemițeanu; - Hîncești – Spicului; - Ismail – Varlaam; - Ismail – Columna; - Ismail – A. Hîjdeu; - V. Lupu – Constituției; - Kiev – T. Vladimirescu; - Albișoara – A. Pușkin; - Albișoara – V. Alexandri; - Albișoara – Feredeului; - Grădina Botanică – Salcîmilor; - Grădina Botanică – Sarmizecetusa; - L. Deleanu - N. Costin; - Alba Iulia - L. Deleanu; - N. Dimo – A. Saharov; - V. Lupu – Șt. Neaga; - C. Stere – M. Kogălniceanu; - C. Stere – A. Sciusev; - P. Halippa – A. Cornescu; - P. Halippa – A. Mateevici; - Pietrarilor – Drumul Viilor. INP menționează că scopul acestor săgeți este de a fluidiza traficul rutier și pentru a asigura securitatea participanților la trafic. The post Atenție șoferi! Noi săgeți apar la semafoarele din capitală. Vezi adresele appeared first on Moldova 24.
12:15
Săptămâna trecută, Maia Sandu a respins, într-un mod deloc politicos, mâna întinsă a lui Andrian Candu, care i-a propus să se întâlnească împreună într-o confruntare publică pe temele majore ale Republicii Moldova. Subiectul a fost pe larg analizat de editorialistul de la Ziarul Național, Nicolae Negru. ”Ca să fii o „doamnă de fier”, nu e neapărat să fii nediplomatică, să apari crispată, isterică. Oricât am îngroșa tonalitățile sumbre, oricât am forța nota dramatică, punându-ne masca disperării și înecându-ne în lacrimi, nu vom grăbi astfel recuperarea miliardului. Se cer alte acțiuni în acest sens. Lupta cu oligarhia, misiunea „de salvare” a poporului de aleșii lui nu are de suferit, ci, dimpotrivă, ar putea să fie mai eficientă dacă afișezi câte un zâmbet pe buze, dacă mai glumești, mai ironizezi, chiar și pe seama propriei persoane, din când în când. Angela Merkel, care a reușit să câștige un al patrulea mandat de cancelar al Germaniei ar putea fi un exemplu de urmat, din acest și alte puncte de vedere”, scrie Nicolae Negru. Acesta îi amintește Maiei Sandu că dacă președintele României, Klaus Iohannis, fiind nu mai puțin sensibili la problema corupției moldovenești, acceptă să se întâlnească cu Andrian Candu, de ce nu ar fi acceptat și Maia Sandu, care a făcut parte cu el din aceeași coaliție și ar fi avut doar de câștigat electoral din această întâlnire. Firește, dacă s-ar fi pregătit bine, dacă s-ar fi înarmat cu date, cifre, argumente”, adaugă jurnalistul. Nicolae Negru mai spune că Maia Sandu a ratat șansa de a-i cere socoteală președintelui Parlamentului pentru multe probleme de actualitate pentru oameni, dar a dat cu piciorul în ea, fiind aplaudată de partenerii săi din PPDA. ”Maia Sandu a avut șansa să demonstreze cetățenilor proeuropeni și antieuropeni în egală măsură că este o persoană înțeleaptă, echilibrată, că are o viziune, că posedă calități de strateg, că poate găsi soluții la problemele cele mai grave și știe cum să scoată Republica Moldova din impasul în care se află acum. Ea a preferat să dea o replică teatrală, ofensatoare, să renunțe la confruntare pentru câteva „aplauze” din tabăra PPDA. Andrei Năstase nu ar fi ratat o asemenea dispută, dar nu i se propune”, scrie jurnalistul. Concluzia jurnalistului este că toate aceste ieșiri au la bază lipsa de experiență politică. ”Este o eroare care vine după alte erori ale Maiei Sandu care arată niște limite profesionale, legate și de o lipsă de experiență politică de corectat în cât mai scurt timp”, citează evenimentul.md. The post Maia Sandu, criticată pentru că a refuzat să iasă în confruntare publică cu Andrian Candu: „Arată niște limite profesionale…” appeared first on Moldova 24.
12:15
Trei minori au fost prinși de poliție după ce au furat un automobil de model „Dacia Logan” de pe strada Cahul din Capitală. Incidentul a avut loc în data de 18 septembrie. Poliția a fost alertattă de către proprietarul mașinii, iar la fața locului s-a îndreptat grupa operativă pentru documentarea cazului. Făptaşii au fost identificaţi şi reţinuţi în scurt timp de către un echipaj BRO, la câteva străzi distanţă. Aceştia s-au dovedit a fi trei minori cu vîrstele de 13, 14 şi 16 ani din capitală. Aceștia şi-au recunoscut complicitatea şi urmează să fie cercetaţi în stare de libertate. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/09/video-37.mp4 The post Trei minori au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău appeared first on Moldova 24.
11:45
Ofiţerii de investigare a fraudelor economice ai sectorului Buiucani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au descins verificări la un magazin alimentar, după ce au obţinut informaţii privind încălcarea drepturilor consumatorilor, precum şi informaţii despre comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat. În cadrul verificărilor, poliţiştii au constatat că, vânzătorii realizau produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, iar mijloacele financiare încasate nu erau contabilizate corespunzător. Totodată, aceştia n-au putut prezenta toate actele necesare de provenienţă a produselor alimentare depistate în depozit, precum şi contractele de muncă ale angajaţilor. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/09/video-35.mp4 The post VIDEO // Descinderi într-un magazin alimentar din sectorul Buiucani. S-au găsit produse expirate appeared first on Moldova 24.
11:30
Salvatorii au intervenit la descarcerarea mai multor persoane implicate, ieri, în accidente rutiere. Primul accident în care a fost nevoie de ajutorul salvatorilor a avut loc ieri dimineața la ora 04.40 min, în apropierea localității Budești. Două autovehicule de model „Hyndai” și „WV Pasat” s-au ciocnit violent. În urma impactului, ambii șoferi au rămași prinși între fiarele automobilelor. Pompierii au intervenit la fața locului și au reușit să deblocheze șoferul viu în vârstă de 30 de ani din autoturismul „Hyndai” și cadavrul conducătorului auto din automobilul de model „WV Pasat”. Lucrările de descarcerare au fost efectuate de două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana și Detașamentul Căutare Salvare nr.1. Toate circumstanțele producerii accidentului urmează a fi stabilite de organele de drept. Un alt accident s-a produs în seara zilei de ieri la ora 17.22 minute la intersecția străzilor Muncești și Frumușica din mun. Chișinău. Un autovehicul de model „Opel Corsa” s-a tamponat frontal cu un autovehicul de model „Dacia Sandero”. În consecință, șoferul din prima mașină, în vârstă de 26 de ani, cu diverse traumatisme a rămas blocat între fiare. Pentru intervenție au fost mobilizați pompierii Detașamentului salvatori și pompieri sec. Botanica. Bărbatul a fost descarcerat și predat serviciului medical de urgență. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI amintește că, în situații de risc și accidente, oamenii pot apela neîntârziat Serviciul 901. The post Mai mulți șoferi blocați între fiare au fost descarcerați, duminică, de salvatori appeared first on Moldova 24.
11:30
Serviciul investigare fraude economice al SII a IP Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău a documentat activitatea unor agenţi economici ce prestează servicii de spălătorii auto și parcări auto în sectorul Botanica. În timpul verificărilor, oamenii legii au depistat și ridicat: mijloace bănești necontabilizate, înscrisuri de ciornă, persoane neangajate în cîmpul muncii legal, precum și probe privind achitarea salariului în plic de către persoanele cu funcții de răspundere din cadrul întreprinderilor. Materialele acumulate au fost transmise în adresa Serviciului fiscal de stat, cu solicitarea inițierii controalelor fiscale la întreprinderile menționate. Ca urmare a controalelor fiscale efectuate, au fost constatate încălcări privind eschivarea de la calcularea și achitarea impozitelor în valoare de peste 300 mii lei, fiind emise decizii de încasare a impozitelor şi de aplicare a sancţiunilor. Totodată în privinţa persoanelor cu funcţii de răspundere, organul de constatare urmează să se expună dacă încălcările comise cad sub aspectul penal sau contravenţional. Preventiv administraţia riscă amendă de pîna la 15 000 lei. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/09/video-gata.mp4 The post Câteva spălătorii și parcări auto de la Botanica, verificate de polițiști și FISC appeared first on Moldova 24.
09:30
Statul a scutit de plata impozitelor moldovenii care își vând locuințele în care au viză de reședință, dar și tranzacțiile imobiliare de tip donație și moștenire. Anunțul a fost făcut de către Serviciul Fiscal, în cadrul unei mese rotunde organizate de Uniunea Agențiilor Imobiliare (UAI), structură ce întrunește peste 20 de companii imobiliare.  La acel eveniment, Șefa Direcției impozite directe de la Serviciul Fiscal de Stat, Parascovia Cibotarenco, a precizat că facilitățile au intrat în vigoare la începutul anului, puțini sunt, însă, cei care cunosc modificările Codului Fiscal. Prin urmare, oamenii evită să declare prețul real al tranzacțiilor. De scutirea impozitelor beneficiază toți cei care au viză de reședință de minim trei ani în locuința vândută, citează timpul.md. Parascovia Cibotarenco a mai precizat că statul a renunțat și la taxe în cazul tranzacțiilor de donare și moștenire a locuințelor. La rândul lor, reprezentanții agențiilor imobiliare au anunțat că vor veni cu propuneri pentru modificarea legislației, ca tranzacțiile imobiliare să devină mai transparente. ”Reducerea impozitelor în urma tranzacțiilor imobiliare ar fi o soluție care, într-un final, va spori încasările la buget, întrucât numărul celor care ascund veniturile reale va fi cu mult mai mic”, explică Andrian Toderașcu, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare. Potrivit legislației, tranzacțiile imobilare sunt impozitate cu 7% - 18% din valoarea spațiului comercializat. Anume din acest motiv, în contractele de vânzare-cumpărare, de cele mai multe ori, este indicat prețul cadastral, acesta fiind unul cu mult sub prețul de piață. The post Moldovenii care își vând locuințele în care au viză de reședință nu mai achită impozite appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:00
O parodie realizată de Andrei Bolocan, iubitul Natei Albot, a pus internetul pe jar. Bolocan s-a luat de un mesaj video realizat de MAI cu ocazia Zilei internaționale a păcii, în care apare și o fetiță de 7 ani. Acesta a montat o altă coloană sonoră peste imagini, iar mesajul pe care tot el îl citește este unul înjositor și batjocoritor față de polițiștii și copilul din film. După apariția acestui video, mai mulți internauți i-au luat în furci pe foștii jurnaliști de la Jurnal TV. Iar mesajul bloggerului Vadim Ungureanu a devenit viral pe internet. ”Ia să-mi zici tu mie, dragă Nata, ți-a plăcut ultima măgărie a iubcikului tău? (Apropo, fetița din brațele mele este Simona, are 7 anișori și este crescută doar de mama sa. Este o copiliță tare talentată, voioasă și optimistă)”, se adresează Ungureanu Natei Albot. ”Da, Nata, îmi provoci greață ca femeie, ca mamă și ca personalitate, în general, căci doar o femeie care provoacă greață ar putea tolera ca un căcănar să facă lobby unor așa ziși politicieni, să facă bani și vizualizări pe net, ironizând și luând în bătaie de joc fața inocentă a unei copilițe de 7 anișori. Un căcănar care a adus lacrimi în ochii unui copil, este egal cu un pedofil. Nata te-ai căsătorit cu un pedofil?”, o întreabă bloggerul. ”Nu-mi zi că ai uitat că trăim într-o eră a tehnologiilor și că nu ai anticipat că în ziua de azi orice puștan are cont pe Facebook și știe cum să mai tragă cu coada ochiului pe Youtube. Acum, închipuieți că cineva din colegii de clasă sau de școală ai Simonei au văzut acea parodie și, știi cum sunt copii, vor începe a face glume pe seama ei și multe altele. Închipuieți, Nata, ce ai fi zis dacă în locul Simonei era una dintre fiicele tale. Închipuieți că ajungea la cineva înregistrarea de la matineul de Anul nou de la grădiniță, în care fetițele tale zic o poezie despre iarnă, Moș Crăciuni, Alba ca Zăpada, despre mamă, despre tată, iar un căcănar care pur și simplu vrea să facă o glumă de prost gust ia și șterge coloana sonoră și adaugă piesa celor de la Paraziții cu„Bag p#la în gât de ziua ta” și o face publică pe net. Ți-ar fi fost plăcut, ai fi zâmbit, ai fi considerat asta mare operă de artă?”, continuă Vadim Ungureanu. Bloggerul mai atrage atenția că mama fetei își crește singură copilul și nu beneficieză de sponsorizări grase din bani furați. ”Și am să-ți mai zic ceva, Nata, asta așa, ca printre altele, cred că ar trebui să știi că în Republica Moldova nu toate mamele care își cresc singure copiii sunt o Angela Gonța, asigurate de un Filat cu Porsche-uri și Merțanuri, și nici nu sunt „șefi” pe la Jurnal TV cu salarii de mii de euro. Tu nu știi, Nata, cum își crește Alina copilul dintr-un salariu de 4000 – 5000 de lei, nu știi cum e să-i explici copilului, atunci când vrea iaurt, că bani ajung doar de lapte și pâine". The post Ultima „măgărie a iubcikului” Natei Albot a scos din sărite internauții, după ce a ironizat o fetiță de 7 ani. „Te-ai căsătorit cu un pedofil?” appeared first on Moldova 24.
23 septembrie 2017
17:45
Orice apariție publică a Maiei Sandu și Andrei Năstase este privită cu atenție de public. Iar unele devin subiecte de glume virale pe internet, din cauza competiției dintre cei doi politicieni. Nu a fost o excepție nici cazul de astăzi, când Maia Sandu și Andrei Năstase au citit discursuri în fața monumentului dedicat regretaților Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Internauții le-au ignorat mesajul, dar nu au putut trece cu vederea că Maia Sandu avea o lavalieră mare, în timp ce la Andrei Năstase aceasta era mică. Și avalanșa de glume nu a mai putut fi oprită. Vedeți mai jos câteva dintre ele: sursa: politics.md The post Glume pe seama lavalierelor lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu: Năstăsică – lavalieră mică (FOTO) appeared first on Moldova 24.
12:30
Primăria municipiului Chișinău informează că timp de 3 zile (25.09. - 28.09.2017), pe unele străzi din Capitală, dar și în satul Bubuieci, va fi sistată livrarea gazelor naturale către consumatorii casnici, non-casnici și agenții economici. Sistările anunțate de către SRL "Chișinău-gaz" - Operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale, sunt impuse de efectuarea unor lucrări planificate (de înlocuire a dispozitivelor de închidere cu d-65 mm la conducta de gaze naturale) la intersecția str. Uzinelor - str. Industrială. Lista străzilor unde va fi sistată livrarea gazelor naturale către consumatorii casnici, în legătură cu executarea lucrărilor planificate:25 - 28 septembrie 2017 The post Se închide gazul pe anumite adrese din Capitală și Bubuieci appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.