Un alt depozit de crengi a luat foc — (FOTO/VIDEO)

RTR Moldova, 13 august 2017 12:46

Un alt depozit de crengi a luat foc — (FOTO/VIDEO) A luat foc un depozit de crengi, de pe strada Decebal 7 din capitală, de lângă Memorialul Ostașilor Armatei Române. S-au aprins crengi uscate și vegetație, suprafața incendiului însă nu este mare. Potrivit Serviciului Protecției Civile, la fața locului au fost dislocate două autospeciale de pompieri pentru a stinge incendiul. Un vizitator UNIMEDIA susține că incendiul are loc la Cimitirul Eroilor din Chișinău (str. Decebal 17), în timp ce Serviciul protecției civile a declarat pentru UNIMEDIA că focul a izbuncit pe strada Decebal 7. Sursă: unimedia.info Record Un alt depozit de crengi a luat foc — (FOTO/VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Acum 5 minute
16:26
Abia instalate, cișmelele din Chișinău au fost vandalizate Cișmelele recent instalate la Chișinău au fost vandalizate. Informația a fost publicată de Veronica Herța, directoarea Apă-Canal Chișinău pe pagina de facebook. Potrivit acesteia în cișmelele de la Valea Morilor au fost găsite mucuri de țigară şi gumă de mestecat, care blocau sistemul de scurgere a apei. Iar, pe cișmeaua din str. Columna cineva a încercat să o demonteze și să-i scoată robinetul. Directoarea Apă-Canal Chișinău s-a arătat indignată de atitudinea cetățenilor. „Nu pot să înțeleg de ce atunci când se face ceva pentru confortul fiecărui cetățean, nu în folosul doar a unora, nu avem bunul simț a păstra”, a scris Herța. În Chișinău s-au dat în exploatare primele patru cișmele din cele treisprezece planificate. Cheltuielile pentru instalare și consumul de apă sunt suportate de „Apă-Canal Chișinău”. Sursă: tv8.md Record Abia instalate, cișmelele din Chișinău au fost vandalizate apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum o oră
15:56
Deţinuţii cu obiecte interzise ar putea fi pedepsiți mai dur Transmiterea ilegală a unor obiecte interzise persoanelor deţinute în penitenciare, primirea sau folosirea acestor obiecte va fi pedepsită mai dur. Codul penal ar putea fi modificat şi completat, astfel încât să nu fie pedepsiţi doar cei care vor transmite obiecte interzise, dar şi deţinuţii care le vor primi, scrie site-ul bizlaw.md, citat de Radio Moldova Actualităţi. Conform amendamentelor propuse, transmiterea tăinuită de la control prin orice mijloace, persoanelor deţinute în instituţiile penitenciare a obiectelor a căror transmitere este interzisă, dacă aceasta a fost săvârșită după aplicarea sancţiunii contravenţionale sau în proporţii mari, se pedepseşte cu amendă de la 500 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani. Totodată, primirea sau păstrarea obiectelor interzise în locurile de detenţie de către persoanele deţinute în instituţiile penitenciare, săvârșite în proporții mari se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani. Proiectul mai prevede că acțiunile ce sunt săvârșite de personalul penitenciarului se pedepsesc cu închisoare de la trei la șase ani. Sursă: trm.md Record Deţinuţii cu obiecte interzise ar putea fi pedepsiți mai dur apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:46
Lingvistul şi publicistul Ion Melniciuc a decedat Profesorul, lingvistul şi publicistul Ion Melniciuc, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deţinător al Ordinului Republicii, s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de astăzi, la vîrsta de 76 de ani. Solicitată de agenţie, soţia regretatului om de cultură Cecilia Melniciuc a precizat că acesta a decedat la spitalul Institutului Oncologic din Chişinău, informează MOLDPRES. Scriitorul Victor Prohin a declarat pentru MOLDPRES că dispariţia subită a lui Ion Melniciuc este o mare pierdere pentru noi. „Am fost colegi de facultate. La anul patru am locuit într-o cameră la cămin. Încă de pe atunci, Ion Melniciuc a demonstrat o vocaţie pentru studiul limbii. Ca şi pentru profesorul Anatol Ciobanu, limba română a fost pentru el o icoană”, a subliniat Victor Prohin. Profesorul universitar Gheorghe Colţun a afirmat că „s-a mai stins un astru pe cerul limbii române. Un mare îndrăgostit și apărător al limbii neamului nostru a trecut în neființă cu sufletul trist de cele pătimite pe pămînt. De datoria noastră e să-i continuăm opera divină întru apărarea limbii noastre cea română”. Continuarea, aici. Sursă: timpul.md Record Lingvistul şi publicistul Ion Melniciuc a decedat apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 2 ore
15:26
17 afaceri vor primi finanțare de la Banca Mondială Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale Ameliorarea Competitivității (UIPAC) a aprobat alte 17 dosare pentru finanțare. Până în prezent UIPAC a aprobat peste o sută de dosare, alte 10 sunt în examinare. Printre noii beneficiari se numără patru companii apicole: Întreprinderea Individuală ”Cucu Vasile”, ”Casa Albinei”, ”Albinărie” și ”Apinord”. Pentru ca mierea moldovenească să devină competitivă pe piețele externe managerii întreprinderilor vor apela la servicii de consultanță oferite de experți din țară și de peste hotare. Printre serviciile finanțate de PAC Granturi de care vor beneficia întreprinderile apicole se regăsesc: elaborarea site-urilor, a design-ului etichetei, ambalajului, logo-ului, efectuarea unor studii de piață, implementarea unor sisteme de management a calității și certificare. Cu susținerea PAC Granturi, ”Vinăria Hâncești” va implementa un set de servicii de marketing și promovare pentru a accede pe piața de peste Prut. Cu vinul moldovenesc vor ajunge pe masa consumatorilor europeni și nucile, dar și migdalele de la Ștefan Vodă. Compania ”Ygrick-Group” și-a propus să exporte produse BIO care să facă față concurenței pe piețele externe. Continuarea, aici. Sursă: realitatea.md Record 17 afaceri vor primi finanțare de la Banca Mondială apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:16
Zece străzi din Chișinău, fără apă la robinet Apă-Canal Chișinău va sista livrarea apei pentru locuitorii a zece străzi din capitală, mâine, în intervalul orelor 09:00-17:00. Este vorba despre străzile: Sf. Vineri, Tatarbunar, Roguleni, Zodiac, Fecioarei, M. Lermontov, I. Miciurin, V. Kovtun, Gr. Vieru, și Șoseaua Hâncești, 246-340, 143-171. Consumatorii vizați sunt îndemnați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. Pentru informații suplimentare, puteți telefona la Serviciul Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77. Sursă: realitatea.md Record Zece străzi din Chișinău, fără apă la robinet apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:57
Sunt originari din R. Moldova, și sunt milionari — (FOTO) V-ați imaginat vreodată că oamenii din Moldova pot ajunge în cele mai înalte topuri ale revistelor internaționale precum Forbes, și pot face parte din lista celor mai bogați oameni din lume? Dacă nu, să știți că nu este necesar să vă imaginați, pentru că acești oameni reprezintă, de fapt, o realitate. Mai jos găsiți un top al oamenilor care gestionează milioane și sunt originari din Moldova. #Serghei Tihipco S-a născut pe 13 februarie 1960, în Drgănăești, Sîngerei. Este un politician ucrainean, a fost deputat al poporului în Rada Ucraineană, viceprim-ministru și ministru al Politicilor Sociale ale Ucrainei în anii 2010 – 2012. În anul 2005 – 2009 șef al grupului financiar-industrial TAS. Până în 2012, a făcut parte din Top 10 cei mai bogați ucraineni, conform versiunii Forbes. #Boris Minț S-a născut în Rîbnița, este un om politic și om de afaceri rus, președintele comitetului executiv al partidului „Uniunea Forțelor de Dreapta”, președinte al consiliului de administrație al Societății de investiții O1 Group. Compania sa deține 486 000 de metri pătrați, suprafață închiriabilă în centrele de afaceri metropolitane. Este membru al Consiliului de Administrare al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia. #Vladimir Pirojcov S-a născut în Chișinău, a creat designul pentru Torța Olimpică și Paralimpică de la Jocurile Olimpice de la Sochi. S-a angajat la Citroen în 1994, unde a făcut design interior pentru modelele Xantia X2, C5, concept-car C3 Lumiere, CR Air, C6 Lignage, C4Volcane, Xsara. Din 2000 a devenit designer superior la Toyota, filiala Nice. În 2007 a fondat în Rusia „ASTRAROSSA Design”. Continuarea, aici. Sursă: noi.md Record Sunt originari din R. Moldova, și sunt milionari — (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:57
Șase străzi din Orhei, reconstruite cu surse locale — (FOTO) Motiv de bucurie pentru locuitorii Municipiului Orhei. Primarul Ilan Șor a inaugurat 6 străzi, care au fost reconstruite și modernizate, după mai bine de zeci de ani. În premieră, Întreprinderea Municipală “Servicii Comunale Locative” din Orhei, cu propriile forțe a finalizat lucrările de reconstrucție a drumurilor, demarate acum câteva săptămâni. Astfel, au fost date în exploatare 6 artere cu o lungime de peste 1500 de metri, care se aflau într-o stare deplorabilă. Este vorba despre străzile, care se intersectează cu strada centrală Vasile Lupu şi anume: Junimii, Maxim Gorki, Sportivilor, Nicolae Stamati, Alexandru cel Bun şi stradela Maxim Gorki. Pe lângă modernizarea carosabilului au fost schimbate bordurile, iar căile de acces spre curțile locatarilor au fost asfaltate. Continuarea, aici. Sursă: bani.md Record Șase străzi din Orhei, reconstruite cu surse locale — (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 4 ore
14:26
Aquapark-ul de lângă Sociteni, construit din bani proveniți din droguri — (VIDEO) Aquapark-ul de lângă satul Sociteni este unul dintre cele mai atractive și populare locuri de odihnă din Republica Moldova. Investiția în această afacere, deocamdată unică în țară, a fost de aproape 700 de mii de euro. Însă RISE Moldova a aflat că majoritatea banilor investiți în grandiosul proiect au fost obținuți din trafic de droguri. Iar afacerea în sine, potrivit procurorilor, a fost o metodă de a spăla banii obținuți din activități criminale. Parcul acvatic a fost deschis în vara anului 2013 și se află la doar zece kilometri de Chișinău. Pe lângă piscine și restaurante, aquapark-ul mai are tobogane atât pentru copii, cât și pentru adulți. Echipamentul a fost cumpărat din Turcia și a costat aproape 700 de mii de euro, ceea ce în lei ar fi însemnat, la vremea respectivă, cam 10 milioane. Firma care a realizat grandiosul proiect – O&H ENTERPRISES SRL – a fost creată la sfârșitul anului 2011 și, inițial, a avut doi fondatori – un cetățean al Marii Britanii pe nume Ali Tahir și un moldovean – Mihail Onu. Potrivit procurorilor britanici, Ali Tahir, principalul investitor în aquapark, făcea parte dintr-un grup criminal organizat care producea și vindea droguri. În prima jumătate a anului 2013 acesta a fost reținut în Marea Britanie, împreună cu șase complici, având asupra sa 30 kg de heroina, 4 kg de cocaina și 1 kg de marijuana. Sesizați de organele de drept din Marea Britanie, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au deschis în Moldova un dosar penal pentru spălare de bani. Continuarea, aici. Sursă: bani.md Record Aquapark-ul de lângă Sociteni, construit din bani proveniți din droguri — (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:16
Carne de porc și vită, fără acte, urma să fie vândută la Piața Centrală În dimineața zilei de joi, 17 august, polițiștii au depistat trei automobile pline cu carne proaspătă fără acte. În urma verificării automobilelor bărbaților de 30, 37 și 43 de ani, locuitori ai raioanelor Nisporeni, Ștefan Vodă și Criuleni, s-a depistat, în total nouă carcase de porc și două de bovină. Întrebați, șoferii au recunoscut că întreaga cantitate de carne urma să fie comercializată în piața centrală din capitală. Toți trei șoferi au fost sancționați cu amendă de până la 4 500 de lei. Inspectoratul Național de Patrulare specifică că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală trebuie consumate doar dacă au fost supuse controlului sanitar – veterinar, cu procurarea lor doar din locuri sau spații autorizate. Sursă: tv8.md Record Carne de porc și vită, fără acte, urma să fie vândută la Piața Centrală apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:06
Taxa pentru furnizorii de rețele electronice, criticată de Platforma DA Platforma Demnitate şi Adevăr a susținut o conferinţă de presă privind tentativa guvernării de a impune o nouă taxă pentru furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice. Este vorba de un impozit de 1,5% din veniturile companiilor care ar reprezenta o „taxă de lux”. Potrivit formațiunii, taxa ar fi nejustificată, iar prin impunerea ei, guvernarea consideră că a avea acces la telefonie, internet și televiziune reprezintă un lux pentru cetățenii noștri, care sunt obligați să plătească taxe și impozite insuportabile. Vedeți mai jos Declarația integrală a Platformei. Reprezentanții guvernării nu au reacționat deocamdată la acuzațiile PPDA. «În anul 2000 în legislația Republicii Moldova a apărut un impozit special, neprevăzut de Codul Fiscal, în mărime de 2,5 la sută din venitul obţinut din vânzările aferente prestării serviciilor de telefonie mobilă, calificat în acea perioadă drept o „taxă de lux”, și timp de 17 ani a fost achitat de operatorii serviciului în cauză. Continuarea, aici. Sursă: unimedia.info Record Taxa pentru furnizorii de rețele electronice, criticată de Platforma DA apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:46
Alcool contrafăcut și alimente expirate, în localuri din capitală Ofiţerii de investigare a fraudelor economice ai sectorului Buiucani, din cadrul Direcţiei de Poliţie Chişinău, au descins în localurile a doi agenţi economici, specializaţi în prestarea serviciilor de alimentaţie publică. În urma verificărilor, poliţiştii au depistat cantităţi impunătoare de băuturi alcoolice contrafăcute, produse alimentare expirate, dar şi bani care nu erau fixaţi în aparatul de casă. Agenții economici riscă amenzi de până la 15 mii de lei. Sursă: trm.md Record Alcool contrafăcut și alimente expirate, în localuri din capitală apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:26
40 de copii vor vizita Reședința de Stat de la Condrița, la invitația Primei Doamne Fundația de Binefacere “Din Suflet” continuă să aducă zîmbetul pe fețele copiilor din familii nevoiașe. Cu sprijinul Fundației de binefacere “Din Suflet”, patruzeci de copii din familii numeroase, social-vulnerabile și din familii monoparentale din diverse localități ale țării au obținut astăzi șansa de a petrece vacanța la o tabăra de odihnă din Moldova, potrivit unui comunicat de presă. Prima Doamnă a Republicii Moldova, președintele Fundației de Binefacere “Din Suflet”, Galina Dodon, le-a urat odihnă placuta copiilor în speranța că aceștia vor trăi experiențe frumoase de comunicare, se vor implica în activități ce le vor trezi dorința de cunoaștere, de explorare, spiritul de echipă. La sfîrșitul sejurului în tabără, copiii, împreună cu familiile lor, au fost invitați de către Prima Doamnă să efectueze o vizită la reședința de Stat de la Condrița unde le vor fi oferite ghiozdane cu rechizite necesare pentru un frumos început de an școlar. Sursă: provincial.md Record 40 de copii vor vizita Reședința de Stat de la Condrița, la invitația Primei Doamne apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:16
Afacere de proporții cu steroizi, deconspirată de oamenii legii Opt persoane au fost reținute, pe 16 august, de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității, în comun cu angajații Direcției urmăririi penale și Direcției investigarea fraudelor vamale din cadrul Serviciului Vamal. Acestea sunt bănuite de contrabandă cu steroizi în valoare de circa 10 milioane de lei. „Urmărirea penală a fost pornită în luna aprilie curent, după ce în presa de peste Prut a apărut informația, precum că doi cetățeni moldoveni au fost reținuți, fiind suspectați de contrabandă cu anabolizante. În rezultatele perchezițiilor, au fost ridicate pastile și fiole în valoare de 10 milioane lei. De asemenea, 60 carduri bancare, bani în sumă de peste 100 mii de euro, arme de foc și muniții, înscrisuri de ciornă și 31 de telefoane mobile”, a explicat Valeriu Bodean, șef adjunct în cadrul PCCOCS. Totodată, la domiciliul unui suspect a fost ridicat un utilaj destinat producerii și ambalării steroizilor, dar și un echipament tehnic special cu ajutorul căruia era protejată schema. Suspecții au vârste între 24 și 61 de ani. Patru dintre cei reținuți aveau rolul de curier, iar alți patru — rolul de ambalare și dirijare a transportului peste hotare spre țările UE. Bănuiții riscă închisoare de până la 10 ani. Sursă: realitatea.md Record Afacere de proporții cu steroizi, deconspirată de oamenii legii apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:56
Polițist reținut pentru mită Un polițist din Ciadâr-Lunga a fost reținut pentru 72 de ore în calitate de bănuit în cadrul unui dosar penal pornit pentru corupere pasivă. Acesta a ajuns în vizorul Centrului Naţional Anticorupție (CNA), după ce mai bine de un an ar fi perceput taxe ilegale de protecție de la un agent economic, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al CNA. Omul legii, în virtutea funcției deținute, ar fi primit sistematic bani, produse alimentare, băuturi alcoolice, țigări și cartele de reîncărcare a telefonului mobil, pentru a nu raporta despre abaterile de la legislație admise de un antreprenor. Sumele de bani variau între 500 și 1000 de lei. Totodată, agentul economic ar fi primit asigurări de la polițist că-i vor fi rezolvate toate problemele legate de activitatea comercială. Pentru acest gen de infracțiune, Codul Penal prevede închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 6000 la 8000 unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani. Sursă: radiochisinau.md Record Polițist reținut pentru mită apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:46
Evenimente dedicate aniversării a 73-a a Operaţiunii Iaşi-Chişinău Pe 24 august, cu prilejul aniversării a 73-a a Operaţiunii Iaşi-Chişinău, sub egida Preşedintelui Republicii Moldova, vor avea loc mai multe evenimente festive, anunţă serviciul de presă al PSRM. La ora 10:00, la Complexul Memorial „Capul de pod Şerpeni”, va avea loc ceremonia de depunere de flori la Focul Veşnic. Va fi deschisă o bucătărie în care va fi preparat tradiţionalul terci soldăţesc. La ora19:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, va avea loc un concert festiv. Pe scenă vor evolua Orchestra Prezidenţială, corul Arhieresc de la Mănăstirea Curchi şi artistul emerit al Rusiei, Grigori Leps. „Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon îi invită pe toţi, indiferent de viziunile şi preferinţele politice, cărora le este scumpă memoria eroilor căzuţi pentru eliberarea Moldovei, să participe la acţiunile cu prilejul acestei zile”, se spune în comunicat. Sursă: tribuna.md Record Evenimente dedicate aniversării a 73-a a Operaţiunii Iaşi-Chişinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:36
Iată cine va conduce Consiliul societății civile de pe lângă președinte Decretul Preşedintelui Igor Dodon privind instituirea Consiliului societății civile va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Potrivit decretului, consiliul va fi instituit pe lângă Preşedintele R. Moldova cu statut de organ consultativ, care va asigura interacțiunea dintre şeful statului şi societatea civilă. Noua structură va avea următoarele atribuții: va prezenta şefului statului recomandări din partea societății civile asupra inițiativelor legislative ce ţin de domeniul social şi va propune soluții pentru problemele cu care se confruntă societatea. De asemenea membrii consiliului vor organiza dezbateri publice asupra actelor normative şi a politicilor publice. Din consiliu vor face parte 15 comisii de profil. Astfel, fiecare proiect de lege care va veni la promulgare în Președinție va fi expediat pentru expertiză membrilor comisiilor pe fiecare domeniu separat. Fiecare comisie va avea aproximativ cîte 10 membri, numărul total al cărora constituie, pentru moment, 166 de persoane. Comisiile vor avea următorii conducători: Comisia pentru integritate și expertiză juridică – Pavel Midrigan, Comisia pentru constituționalitate și drepturile omului – Dumitru Pulbere, Comisia pentru mass-media și comunicare – Elena Pahomova, Comisia pentru susținerea diasporei – Cătălina Grîu-Bora, Comisia pentru sănătate – Eva Gudumac, Comisia pentru tineret – Dumitru Roibu, Comisia pentru sport și turism – Tudor Casapu, Comisia pentru cultură, educație și știință – Valentin Beniuc, Comisia pentru protecția socială, ocrotirea familiei și copilului – Leonid Manea, Comisia pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării – Victor Stepaniuc, Comisia pentru relații interetnice – Elena Beleacova, Comisia pentru culte și patrimoniu cultural – Victor Borşevici, Comisia pentru veteranii Forțelor Armate, ai organelor de drept și participanții la conflictele militare – Victor Gaiciuc, Comisia pentru problemele populației, demografie și migrație – Valeriu Sainsus, Comisia pentru controlul public – Fiodor Ghelici. Prima ședință a Consiliului societății civile va avea loc în septembrie curent. Sursă: timpul.md Record Iată cine va conduce Consiliul societății civile de pe lângă președinte apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 6 ore
12:16
800 de oameni vor cina îmbrăcați în alb, la București — (VIDEO) Evenimentul care a făcut furori în cele mai mari oraşe din toată lumea va găzdui în această lună în jur de 800 de participanţi la București. Pentru a păstra tradiţia, locul şi spectacolul pregătit de organizatori sunt încă secrete. Un eveniment franţuzesc de poveste, aşa am putea descrie, pe scurt, picnicul care face furori în întreaga lume. Se numeşte “Le diner en blanc” şi, în fiecare an, aduce împreună mii de oameni. Locaţiile sunt alese pe sprânceană iar toţi invitaţii sunt îmbrăcaţi evident în alb. Până acum românii puteau doar să admire evenimentul pe internet sau la televizor. Aşa că cineva a luat măsuri… Va fi cea mai mare cină din capitală, presărată cu muzică live şi preparate alese. Picnicul se va transforma, la miezul nopţii, într-o petrecere. Singura condiţie: dress code-ul. Conceptul de “Le diner en blanc” a luat naştere în urmă cu trei decenii, în Paris. Atunci, pictorul François Pasquier şi-a invitat câţiva prieteni, la cină, într-o zi din iunie. Şi, pentru a se găsi unul pe celălalt au decis să se îmbrace toţi în alb. În acest an, 70 de orașe din peste 35 de țări au avut cinele lor în alb. Sursă: ea.md Record 800 de oameni vor cina îmbrăcați în alb, la București — (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:56
Un polițist va sta șase ani la pușcărie. Ce a făcut Un polițist a fost condamnat la închisoare pe 6 ani și 6 luni, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul organelor de drept pe un termen de 7 ani. Pedeapsa a fost decisă prin sentinţa Judecătoriei Ungheni. Colaboratorul IP Ungheni, în timp ce deținea funcţia de șef de post, în anul 2016, a reținut un minor, spunându-i cuvinte vulgare în prezența mai multor persoane. Minorul era suspectat de colaboratorul poliției că ar fi comis o sustragere pe ascuns. Prin cuvintele injurioase, angajatul poliției ar fi lezat demintatea minorului. Mai mult, polițistul a ordonat minorului să urce în automobilul său personal și ulterior, l-a condus pe malul unui iaz din raionul Ungheni. Acolo, urmărind scopul recunoașterii vinovăției de către acesta în comiterea sustragerii, precum și pedepsirii lui pentru fapta comisă, în mod intenţionat, depăşind drepturile sale de serviciu l-a impus să se dezbrace pînă la lenjeria de corp, în prezența mai multor persoane, utilizînd cuvinte înjositoare și glume, i-a ordonat minorului să intre în apa rece a iazului pentru a extrage plasele de pescuit. Auzind refuzul minorului de a intra în apă deoarece este frig, l-a amenințat că-l va îneca în acel iaz sau îl va lipsi de libertate pe o perioadă de 15 zile. În urma amenințărilor, minorul a intrat dezbrăcat în apa iazului unde s-a aflat o perioadă îndelungată de timp, apoi a ieșit pe malul opus al iazului, unde deja fiind în stare de inconștiență, a fost scos din apă de către alte persoane. Aceste persoane l-au îmbrăcat, după care l-au condus într-un depozit din apropiere, minorul aflându-se în stare de hipotermie și semi-conștiință, fiindu-i cauzată durere, suferinţe fizice și psihice puternice. Procurorii au solicitat aplicarea unei pedepse cu închisoarea de 13 ani 10 luni. Instanța însă a decis aplicarea pedepsei de 6 ani și 6 luni, considerată de procurorii PCCOCS o sentinţa prea blândă, de aceea o vor ataca la Curtea de Apel Bălţi. Sursă: bani.md Record Un polițist va sta șase ani la pușcărie. Ce a făcut apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:36
Moldovence, traficate pentru sex în Suedia — (VIDEO) Angajații Poliției de Frontieră (PF) au deconspirat activitatea infracțională a unui grup specializat în traficul de ființe umane, cu scop de exploatare sexuală. Membrii grupării în perioada anului 2016 și până în prezent recrutau tinere moldovence, abuzând de starea socială a acestora, le transportau în or. Stockholm, Suedia, unde erau impuse să presteze servicii sexuale. La 7 august curent, în punctul de trecere Leușeni, a fost reținut în timp ce încerca să părăsească teritoriul R. Moldova un membru al grupării infracționale. Tânărul de 28 de ani, cetățean al României, a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 zile. Sursă: realitatea.md Record Moldovence, traficate pentru sex în Suedia — (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:26
Cauza infectării copiilor la tabăra din Ștefan Vodă a fost stabilită La tabăra de copii din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă a fost identificat bacilul lui Friedlander, cunoscut şi ca Klebsiella pneumoniae, responsabil de pneumonii, informează Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP). Sursa citată a mai relevat că la Mândreşti, Teleneşti, medicii au depistat la bolnavi şi în bucatele cosumate Salmonella Enteritidis, gen de bacterie intestinală, care cauzează mai multe boli infecţioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). CNSP a precizat, de asemenea, că la prepararea bucatelor sunt antrenate, în unele cazuri, persoane fără instruire profesională de specialitate, fără instruire igienică şi examenul medical, absolut obligatoriu. Potrivit comunicatului de presă al CNSP, în 7 luni ale 2017 morbiditatea sumară prin boli diareice acute (BDA) a sporit până la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 mii populaţie, înregistrate în perioada similară a anului 2016. Crește numărul izbucnirilor nedescifrate etiologic – de la 2 la 4, iar numărul izbucnirilor provocate de salmonella se menține constant. Astfel, până la data de 15 august 2017 au fost înregistrate 18 izbucniri de BDA şi toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare (TIA) în 10 teritorii administrative, cu afectarea a 214 persoane, inclusiv 125(58,4%) copii, față de 15 astfel de izbucniri înregistrate în aceiași perioadă a anului 2016. Cca 50% din cazurile de izbucniri sunt înregistrate în lunile iulie – septembrie, la obiectele de alimentaţie publică, grădiniţe şi în condiţii casnice. Continuarea, aici. Sursă: deschide.md Record Cauza infectării copiilor la tabăra din Ștefan Vodă a fost stabilită apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:06
Sofia Rotaru va cânta din nou în R. Moldova. A trimis și un mesaj video — (VIDEO) Cântăreața Sofia Rotaru revine cu un mega concert în Moldova. Aceasta va interpreta îndrăgitele piese cu ocazia Zielei Independenței la Bălți. „Salutările mele, dragi prieteni”, s-a adresat cântăreața în limba română, după care a continuat să vorbească în limba rusă: „Sunt foarte fericită că de Ziua Independenței vom fi împreună”. София Ротару приглашает всех в Бельцы на День независимости Молдовы Опубликовано Усатыем Ренато-Renato Usatii 16 августа 2017 г. Filmulețul video postat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Usatîi susține că deși este forțat să se afle peste hotarele Republicii Moldova, Ziua Independenții este o sărbătoare specială pentru el. Sursă: unimedia.info Record Sofia Rotaru va cânta din nou în R. Moldova. A trimis și un mesaj video — (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:56
De trei ori mai multe maşini electrice vândute în România Vânzările de maşini electrice şi hibrid au luat avânt şi în România. Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme, în primele şapte luni ale anului numărul de unităţi vîndute a depăşit 1.200, de trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2016. Creşterea a fost susţinută de programul Rabla Plus, prin care cei care vor să-şi achiziţioneze un autovehicul nou 100% electric primesc de la stat 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid 4.500 euro. Cele mai comercializate mărci auto electrice sunt BMW, Mercedes-Benz şi Renault. Sursă: radiochisinau.md Record De trei ori mai multe maşini electrice vândute în România apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:46
Zilele Diasporei, de mâine, în R. Moldova Începând cu 18 august, pe întreg teritoriul ţării se vor desfăşura evenimente festive, activităţi artistice şi sportive dedicate Zilelor Diasporei în Republica Moldova. Astfel, în perioada 18-20 august, Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) va organiza Ziua uşilor deschise la Guvern, Festivalul Internaţional Gustar şi Cupa diasporei la minifotbal. Totodată, administraţiile publice locale din 14 raioane vor desfăşura expoziţii de carte şi fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde şi ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranţi. Pe 22 august, la Holercani, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care va reuni o sută de copii din 14 ţări, cu vârste cuprinse între 12-17 ani. Participanţii vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradiţiile şi elementele de istorie ale ţării noastre în cadrul diferitor activităţi interactive, ateliere teatrale şi excursii. Sursă: tvrmoldova.md Record Zilele Diasporei, de mâine, în R. Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 8 ore
10:26
În stânga Nistrului, pensiile sunt acordate și în avans Pensionarii din stînga Nistrului pot lua pensia în avans, cu condiția să dețină un cont în bancă și să facă o cerere în acest sens la filiala băncii respective. Potrivit presei din regiune, o decizie comună în acest sens a fost semnată între banca „Sberbank” și Fondul unic de asigurări sociale al regiunii transnistrene. Reprezentantul băncii, Alexei Kocetov a menționat că banii vor fi acordați din fondul de pensii existent, în baza listelor lunare depuse de pensionari, după care banii vor fi transferați în conturile persoanelor concrete. Acesta a precizat că, în prezent, filialele „Sberbank” din regiunea transnistreană dispun de suficiente posibilităţi pentru a acorda pensia în avans, la solicitare, din sursele băncii, cu recuperarea ulterioară a acestora din fondurile specializate ale regiunii. De asemenea, pensionarii pot primi banii cu ajutorul cardurilor bancare, care sînt oferite gratuit. Sursă: democracy.md Record În stânga Nistrului, pensiile sunt acordate și în avans apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:16
Raioanele cu cele mai multe cazuri de cancer. Numărul crește, fiind afectați tot mai mulți tineri Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că de la an la an tot mai mulți moldoveni dezvoltă cancer. Cele mai multe cazuri noi de cancer au fost diagnosticate anul trecut în raionul Ștefan Vodă. Potrivit statisticelor, 82 de persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au cancer. În cifre absolute înseamnă că aproape 600 de persoane au primit diagnosticul crunt, scrie Sănătate INFO. Pe locul doi se plasează raionul Florești, unde anul trecut 54,1 de oameni la 10.000 de locuitori au fost diagnosticați cu cancer. În cifre absolute este vorba despre 472 de persoane. Nici la Sângerei lucrurile nu stau mai bine. 53,9 moldoveni din 10.000 de locuitori au fost diagnosticați cu cancer. Mai exact, vorbim de 496 de persoane. Pe locul patru se plasează raionul Comrat — cu 51 persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au cancer în 2016, adică 368 de persoane, cu 80 mai multe decât în 2015. În raionul Ceadâr-Lunga 288 de persoane au primit cruntul diagnostic. Pe locul 6 se află raionul Anenii-Noi, unde anul trecut 43 de persoane din 10.000 au descoperit că au cancer. În cifre absolute vorbim de 358 de persoane, cu 60 persoane mai multe decât în 2015. Boala este răspândită și în raionul Edineț, unde 40 persoane la 10.000 de locuitori au fost identificați cu diverse tumori, adică 322 de persoane. Continuarea, aici. Sursă: agora.md Record Raioanele cu cele mai multe cazuri de cancer. Numărul crește, fiind afectați tot mai mulți tineri apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:06
Copiii albinoși și pericolul de a trăi în Tanzania — (FOTO) O tânără olandeză, Marinka Masséus, a creat o serie de fotografii întitulată: „Sub același soare”. Protagoniști au devenit copiii albinoși din Tanzania, iar scopul primordial urmărit de artistă este de a spori gradul de conștientizare cu privire la stereotipurile și prejudecățile căror sunt expuse persoanele care suferă de această mutație. Tânăra și-a pus și țelul să arate lumii întregi frumusețea unică a copiilor albinoși. În Tanzania, se crede că persoanele care suferă de albinism au poveniențe malefice și există chiar o taxă pentru capul unui om cu această mutație, deoarece uciderea lui se crede că ar aduce noroc. Temerile și superstițiile legate de albinism sunt atât de profunde în societatea tanzaniană, încât multe femei care dau naștere unui copil cu albinism trebuie să-l ucidă la naștere, dacă femeia refuză, urmează să trăiască în exil. Mulți copii cu albinism nu primesc nici cele mai fundamentale drepturi. Ei sunt disprețuiți și obișnuiți cu faptul că au proveniențe malefice, iar existența lor reprezintă un blestem. Ei trăiesc într-o frică constantă de atacuri brutale. Din cauza numărului sporit de omoruri, mulți copii cu albinism trăiesc acum în tabere. Respinși și rupți de la familiile lor, ei trăiesc separați de societate pentru a se menține în siguranță. Pe lângă superstiții, PWA din Tanzania se confruntă și cu o altă amenințare, din cauza că pielea și ochii lor sunt fără pigmentare, ei nu dispun de protecția naturală împotriva soarelui african. Acest lucru le aduce drept rezultat arsuri grave. Mai multe organizații internaționale se dedică trup și suflet pentru a ajuta acești oameni să se încadreze în societate, pentru a obișnui populația cu existența celor care suferă de această mutație. Proiectul tinerei Marinka Masséus vine întru susținerea acestor organizații. Sursă: diez.md Record Copiii albinoși și pericolul de a trăi în Tanzania — (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:46
Când ar putea călătorii să treacă din nou frontiera prin sistem automatizat la Aeroport Sistemul automatizat al controlului de frontieră e-Gate, care permitea trecerea frontierei în doar 15 secunde, așa și nu a fost reparat, la mai bine de doi ani de când a fost scos de la Aeroportul Internațional Chișinău. Solicitat de reporterul nostru, Serviciul de Presă al Poliției de Frontieră ne-a spus că acesta se află în depozitul Inspectoratului General de Poliție. „Dispozitivul a fost demontat din Aeroportul Internațional Chișinău, în legătură cu nefuncționarea acestuia. Însă, au fost inițiate discuții cu partenerii de dezvoltare strategică, în identificarea mijloacelor financiare pentru repararea și reprogramarea e-Gate-ului de facto, care citește doar pașapoartele biometrice de tip vechi, incluziv se prevede achiziționarea altor e-Gate-uri mai performante”, ne-au spus responsabilii. În luna aprilie 2012, la Aeroportul Internațional Chișinău a fost amplasat un e-Gate. Sistemul tehnic prevedea un coridor verde pentru cetățenii moldoveni ce dețin pașapoarte biometrice. Poarta electronică însă s-a defectat de mai multe ori, astfel că a fost funcţională foarte puţin timp. Sistemul a costat 20 mii euro. Sursă: curentul.md Record Când ar putea călătorii să treacă din nou frontiera prin sistem automatizat la Aeroport apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:26
O nouă funcție pe Instagram Instagram începe să primească multe dintre funcţiile care au fost iniţial disponibile doar pe Facebook. După algoritmul de sortare pentru articolele din fluxul de ştiri principal, secţiunea de comentarii a reţelei de socializare orientată către fotografii beneficiază acum de discuţii pe mai multe niveluri, scrie go4it.ro. Astfel, conversaţiile din comentarii pot acum fi urmărite mai uşor, utilizatorii putând oferi răspunsuri la comentarii în parte, fără să aglomereze secţiunea de comentarii normală. Această capabilitate a fost introdusă de mai mult timp pe Facebook şi se bucură de un succes enorm, oferind posibilitatea de a organiza discuţiile separate pe acelaşi subiect mult mai bine. Firul discuţiei este mai uşor de urmărit, în timp ce mulţi utilizatori nu mai sunt bombardaţi cu notificări pentru comentarii care nu li se adresează. Noua secţiune de comentarii de pe Instagram nu este încă disponibilă pentru toată lumea, aceasta fiind implementată în valuri, pentru fiecare cont în parte. Pentru cei la care s-a activat această funcţie, simplă apăsare a butonului reply va grupa comentariul într-o discuţie separată sub acesta, în loc să continue discuţia pe secţiunea de comentarii normală de sub fotografie. Pentru a primi acces atunci când noua secţiune de comentarii va fi disponibilă, utilizatorii trebuie să actualizeze aplicaţia de iOS şi Android la versiunea 24, care este acum disponibilă pe Google Play Store şi pe AppStore în mod gratuit. Sursă: tv8.md Record O nouă funcție pe Instagram apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:16
Invenții neobișnuite care au necesitat sume impresionante – (FOTO) În încercarea de a veni pe piață cu un produs inovativ, mulți producători dau lovitura cu invenții inutile, în care sunt investite sume enorme de bani. Printre asemenea inveții se numără „costumul de urs” sau „roata de antrenat pisici”. BrightSide.me a găsit câteva exemple de produse, pentru care s-au scos sume impresionante din buzunarele inventatorilor: Lanterna de toaletă Un mic dispozitiv care se activează atunci când simte mişcare poate fi reglat pe orice tip de toaletă, poate fi extrem de util într-o baie întunecată. Preţul produsului este de numai 10 dolari, dar fondul de dezvoltare a conceptului s-a ridicat la un total de 226.000 de dolari. Dispozitivul care umple 100 de baloane de apă în mai puţin de 1 minut Dezvoltarea conceptului dispozitivului care umple 100 de baloane cu apă în mai puţin de un minut s-a ridicat la suma de 929.160 de dolari. Produsul poate fi achiziţionat în aproape toată lumea. Tastatura care transferă curent oricărui obiect Dispozitivul MaKey MaKey GO arată aproape ca stick de memorie, dar face puţin mai mult decât atât. Transformă orice obiect care poate conduce energia electrică într-o tastatură portabilă! Ideea a intrigat oamenii, iar creatorul a folosit aproape 200.000 de dolari pentru a scoate pe piaţă MaKey MaKey GO. Continuarea, aici. Sursă: diez.md Record Invenții neobișnuite care au necesitat sume impresionante – (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
08:56
Învață arta afacerilor de la un antreprenor internațional Max Gurvits, investitorul care e în căutarea unor idei de afaceri neobișnuite, vine în Moldova, în cadrul platformei de comunicare și instruire Tekwill Visionary Club, să împărtășească cu antreprenorii de aici experiențele sale în domeniul startup-urilor de pe piețele emergente. „Startupurile pe care le-am descoperit în ultimii ani lansează produse cu adevărat interesante. Dar lucrurile ar merge cu mult mai bine, dacă lansându-se în afaceri, ar înțelege mai bine ce fac. N-aș miza nicicând pe un startup care nu a cercetat piața, concurenții și potențialii investitori”, explică Max Gurvits. Acesta a relatat și unele concluzii la care a ajuns după o experiență consistentă în promovarea, finanțarea și susținerea inițierilor, inclusiv în țările în curs de dezvoltare: # Deși dau dovadă de aptitudini tehnologice impresionante datorate dezvoltării rapide a industriei de outsourcing, fondatorii locali înțeleg incredibil de greu aspectele legate de afaceri, cel puțin cele care se referă la standardele riscurilor industriei. # Adevăratele ecosisteme de startupuri nu există decât în Silicon Valley. Există multe comunități înfloritoare și promițătoare de entuziaști talentați, însă un ecosistem necesită cel puțin un echilibru convențional al regulilor de competitivitate, al pieței și al competențelor tehnice. Continuarea, aici. Sursă: diez.md Record Învață arta afacerilor de la un antreprenor internațional apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.