Un alt depozit de crengi a luat foc — (FOTO/VIDEO)

RTR Moldova, 13 august 2017 12:46

Un alt depozit de crengi a luat foc — (FOTO/VIDEO) A luat foc un depozit de crengi, de pe strada Decebal 7 din capitală, de lângă Memorialul Ostașilor Armatei Române. S-au aprins crengi uscate și vegetație, suprafața incendiului însă nu este mare. Potrivit Serviciului Protecției Civile, la fața locului au fost dislocate două autospeciale de pompieri pentru a stinge incendiul. Un vizitator UNIMEDIA susține că incendiul are loc la Cimitirul Eroilor din Chișinău (str. Decebal 17), în timp ce Serviciul protecției civile a declarat pentru UNIMEDIA că focul a izbuncit pe strada Decebal 7. Sursă: unimedia.info Record Un alt depozit de crengi a luat foc — (FOTO/VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Ieri
18:00
Tragedie în raionul Fălești. Un bărbat și-a pierdut viața în incendiu Un bărbat în vîrstă de 47 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu produs ieri în localitatea Izvoare, raionul Fălești. Conform informației oferite Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, bărbatul a fost găsit mort în propria locuință. Incendiul s-a autostins fără de a fi alertată echipa de intervenție a pompierilor. În urma cercetării s-a stabilit că arderea a avut loc într-o încăpere unde a ars lenjeria de pat. Din primele investigații se presupune că focul, cel mai probabil, s-ar fi produs de la o țigară nestinsă. IGSU atenționează oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor și să nu utilizeze focul neglijent. Toate circumstanțele și cauza incendiului urmează a fi stabilite ulterior. Conform informației Serviciului Situații Excepționale de la începutul anului 2017 în Republica Moldova au avut loc 1540 incendii în care și-au pierdut viața 74 de persoane. Sursă: unimedia.info Record Tragedie în raionul Fălești. Un bărbat și-a pierdut viața în incendiu apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:40
Republica Moldova ar putea pierde o investiție de 25 de milioane de euro din partea Guvernului Poloniei Republica Moldova ar putea să piardă o investiție de circa 25 de milioane de euro. Este vorba de investiția Guvernului polonez în fabrica de producere a zahărului din Cupcini. Despre aceasta se vorbește într-un articol publicat de kp.md. Conform publicației, totul a început după cei de la „Sudzucker Moldova” i-au acuzat pe reprezentanții companiei poloneze că folosesc cuvântul „Moldova” în denumire, iar Consiliul Concurentei le-a dat dreptate. La baza deciziei organului anti-monopol al statului ar fi stat, pe lânga altele, și un sondaj de opinie, comandat de către „Sudzucker Moldova”. Directorul general al „Moldova Zahar”, Wojciech Kolignan, este indignat de faptul că pentru cei de la Consiliul Concurenței nu-i deranjează cum sună „Sudzucker Moldova”, însă au o altă atitudine când vine vorba de compania pe care o reprezintă. „Vedem că sintagma „Moldova” este prezentă în denumirea ambelor companii. De ce în 2011, atunci când am înregistrat „Moldova Zahăr”, cei de la „Sudzucker Moldova” nu au depus plângere? S-a întâmplat peste șapte ani, când deja am devenit un concurent important pentru ei. Noi suntem o companie cu capital de stat polonez și unicul concurent al celor de la „Sudzucker Moldova”. Ceea ce se întâmplă întrece orice măsură. Cum să privezi o companie de denumirea legală prin intermediul Consiliului Concurenței?”, se întreabă Kolignan. Consiliul Concurenței, însă, menționează că scopul instituției nu este de a lichida compania „Moldova Zahar”, așa cum presupune directorul Wojciech Kolignan, dar să respecte regulile concurenței. La rândul său, directorul general al „Moldova Zahăr” consideră că de fapt, se urmărește blocajul operațional al companiei poloneze, fapt ce va duce la pierderea cotei de piață și monopolizarea pieței de către „Sudzucker Moldova, lucru ce va genera pierderi majore și creează premize ca statul polonez să piardă investițiile în Republica Moldova. Wojciech Kolignan nu exclude că ar exista careva înțelegeri între Consiliul Concurenței și „Sudzucker Moldova”: „Nimeni nu ne poate permite să ne punem unele întrebări și să căutăm anumite răspunsuri. De ce reprezentanții Consiliului Concurenței nu au efectuat un studiu propriu privind opinia oamenilor, dar au luat în calcul un sondaj realizat pe banii concurenților noștri? Ei nici nu au pus la îndoială acest studiu. De ce cei de la Consiliul Concurenței au copiat practic textul din plângerea celor de la „Sudzucker Moldova” atunci când au emis decizia?”, a spus acesta. Compania „Sudzucker Moldova” a refuzat să ofere un comentariu. Sursă: kp.md Record Republica Moldova ar putea pierde o investiție de 25 de milioane de euro din partea Guvernului Poloniei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:20
S-au majorat indemnizațiile unice la naștere în Găgăuzia Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au majorat de două ori indemnizaţiile unice regionale achitate la naşterea unui copil. O decizie în acest sens a fost luată ieri de către executivul autonomiei, transmite MOLDPRES. Potrivit hotărîrii administraţiei autonomiei găgăuze, începînd cu 1 ianuarie 2018, la naşterea primului copil se va plăti o mie de lei, iar pentru al doilea şi următorii – cîte 1500 de lei. Totodată, executivul de la Comrat a decis să achite cîte 20 de mii de lei familiilor în care se vor naşte gemeni. Părinţii care vor aduce pe lume tripleţi, vor beneficia din bugetul autonomiei de 50 de mii de lei, indică gagauzinfo.md. Anterior, indemnizaţiile unice regionale constituiau 400 de lei pentru primul copil, iar pentru al doilea şi următorii – cîte 600 de lei. Astfel de indemnizaţii au început să fie achitate din anul trecut, conform unei decizii a başcanului. Indemnizaţiile naţionale la naşterea unui copil sînt de 5100 de lei. Lăuzele din UTA Gagauz-Yeri vor putea beneficia atît de plăţile naţionale, cît şi de cele regionale. Sursă: noi.md Record S-au majorat indemnizațiile unice la naștere în Găgăuzia apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
17:00
Un punct de trecere de tip debarcader și-a reluat activitatea, două rămân închise Punctul de trecere de tip debarcader Soroca (interstatal) și-a reluat activitatea, după ce vineri, 15 decembrie, trecerea prin acest punct, dar și prin altele două, „Vasilcău” și „Cosăuți, a fost sistată din cauza nivelului ridicat al apei în râul Nistru, transmite IPN. Poliția de frontieră spune că nivelul apei în râul Nistru în partea de nord este cu 1,5 metri mai înalt față de normă. Specialiștii de la „Apele Moldovei” au explicat că nivelul apei în Nistru a crescut ca urmare a deversărilor de la Novodnistrovsk pe Nistru, după ce ploile abundente care au căzut în Carpați în ultima perioadă au umplut la limită lacul de acumulare. Autoritățile dau asigurări că riscuri de inundații nu există și că debitul de deversare este în scădere. Sursă: ipn.md Record Un punct de trecere de tip debarcader și-a reluat activitatea, două rămân închise apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:40
Achiziţionarea anvelopelor pentru troleibuzele Regiei Transport Electric Chişinău Primăria municipiului Chişinău informează că ÎM „Regia Transport Electric Chişinău” a contractat şi achiziţionat 690 de anvelope noi pentru troleibuzele care circulă pe străzile oraşului. Pe parcursul săptămânii curente întreprinderea a primit deja 270 de anvelope, celelalte urmând a fi livrate în următoarele zile. Anvelopele au fost achiziţionate direct de la o companie producătoare, din Republica Belarus. Informăm că pe parcursul unui an, RTEC procură şi instalează peste 1500 de anvelope la troleibuzele care circulă pe străzile oraşului. Pentru echiparea unităţilor de transport electric se folosesc anvelope de categoria „all-season”. De menţionat că toate troleibuzele care circulă pe rutele municipale au susţinut revizia tehnică de toamnă şi corespund normelor pentru exploatare pe timp de iarnă. Sursă: moldpres.md Record Achiziţionarea anvelopelor pentru troleibuzele Regiei Transport Electric Chişinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:20
Două companii au fost amendate cu peste 3,5 milioane de lei pentru că au participat cu oferte trucate la o licitație Consiliul Concurenței a sancționat două companii care au încălcat legislația concurențială. Astfel, întreprinderile „Dominic» SRL și „Comerț — Gaz» SRL vor achita o amendă de peste 3,5 milioane de lei în bugetul de stat. Potrivit deciziei CC acestea au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la licitația publică organizată și desfășurată de Î.M. Regia Autosalubritate, ceea ce reprezintă o restricționare gravă a concurenței. În decizie se arată că ofertele de participare ale întreprinderilor „Dominic” SRL și „Comerț – Gaz” SRL în vederea participării acestora la licitația organizată de ÎM Regia „Autosalubritate” au fost întocmite, semnate și prezentate de una și aceeași persoană – Verlan Fadei – administrator al „Comerț Gaz” SRL. De asemenea, Consiliul Concurenței se arată că la momentul desfășurării licitației întreprinderea „Dominic” SRL nu avea eliberată licență de activitate pentru importul și comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În final, Consiliul Concurenței afirmă că acțiunile întreprinderilor „Dominic” SRL și „Comerț – Gaz” SRL constituie un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur. Astfel, în conformitate cu legislația în vigoare fapta întreprinderilor menționate se încadrează la încălcările de gravitate mare pentru care nivelul de bază al amenzii se stabilește în cuantum de la 2 % până la 4 % din cifra totală de afaceri din anul anterior sancționării. Astfel, acestea au fost amendate după cum urmează: „Dominic” SRL – 2 571 671 lei 00 bani, „Comerț – Gaz” SRL – 998 343,63 lei. Sursă: tv8.md Record Două companii au fost amendate cu peste 3,5 milioane de lei pentru că au participat cu oferte trucate la o licitație apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:00
Încălzirea climatică provocată de oameni, singurul vinovat pentru canicula din 2016 Recordul mondial de căldură, canicula din Asia şi apele neobişnuit de calde din largul peninsulei Alaska înregistrate în 2016 au o singură cauză, încălzirea climatică provocată de activităţile umane, se afirmă într-un studio. Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă indică fenomenele climatice extreme care nu ar fi putut să se producă fără încălzirea climei planetare, potrivit unui raport ce a fost analizat şi de un comitet internaţional de cercetători înainte de a fi publicat. Până la acest studiu, cercetătorii estimau că încălzirea climatică provocată de oameni, prin arderea carburanţilor fosili de exemplu, accentua riscul de multiplicare a inundaţiilor, secetelor, furtunilor şi altor fenomene extreme, însă acest factor nu a fost niciodată considerat drept singura cauză. ”Noul studiu marchează o schimbare fundamental”, a explicat Jeff Rosenfeld, redactorul-şef de la Bulletin of the American Meteorological Society, care a publicat aceste cercetări, elaborate de 116 oameni de ştiinţă din 18 ţări. În 2016, planeta a înregistrat un nou record de căldură, iar anul trecut a devenit cel mai cald an de pe Terra din timpurile moderne. Temperaturile record înregistrate la suprafaţa planetei ”au fost posibile doar printr-o importantă încălzire antropică”, rezultând din intervenţia umană ”la scala unui secol”, au subliniat autorii studiului. Asia a suferit de pe urma unei canicule extreme, temperaturile sufocante din India cauzând moartea a 580 de persoane între lunile martie şi mai. Deşi fenomenul meteorologic El Nino a fost activ în 2015 şi începutul anului 2016, el nu a fost cauza acestor manifestări extreme, potrivit autorilor cercetării. ”Căldura extremă din Asia în 2016 nu ar fi fost posibilă fără încălzirea climatică. Ne aşteptam într-adevăr ca El Nino să încălzească Asia de Sud-Est în 2016, însă căldura din regiune a fost excepţional de extinsă”. În golful Alaska, strâmtoarea Bering şi în largul coastelor nordice ale Australiei, temperaturile apei au înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii 35 de ani. Această încălzire a provocat ”o albire masivă a Marii Bariere de Corali şi una dintre cele mai vaste proliferări toxice de alge ce a fost detectată vreodată în apropiere de coastele din Alaska”, au subliniat cercetătorii. ”Este extrem de improbabil ca singurele variabile naturale să fi condus la anomaliile observate”, au adăugat autorii raportului. Concluziile acestui studiu — intitulat ”Explaining Extreme Events in 2016 from a Climate Perspective” — au fost publicate cu ocazia conferinţei anuale ce a fost organizată de American Geophysical Union în oraşul New Orleans. Sursă: antenasatelor.ro Record Încălzirea climatică provocată de oameni, singurul vinovat pentru canicula din 2016 apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
50% din moldoveni vor să plece din țară; 8 din 10 tineri nu-și văd viitorul în Moldova (sondaj) Aproape 50% din cetățenii Republicii Moldova își doresc să părăsească statul în care s-au născut, iar ponderea în rândul tinerilor la acest capitol este de aproape 80%, arată datele ultimului Barometru al Opiniei Publice. Întrebați cum ar proceda dacă ar avea ocazia să părăsească Republica Moldova, 17,5% din moldoveni au răspuns că sunt gata să plece pentru totdeauna, în timp ce 31,4% ar pleca doar pentru o perioadă. 48,5% din cetățeni susțin că nu ar pleca din Republica Moldova. Situația devine și mai gravă atunci când este vorba de tineri. Astfel, aproape 80% din persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani sunt gată să plece din Moldova. Aproape 25% ar pleca definitiv, iar 55% se gândesc să o facă temporar. Nici în cazul vârstei medii lucrurile nu stau mult mai bine. 26% din cetățenii cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani vor să plece definitiv, iar 37,5% temporar. Cetățenii cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani vor să plece din țară în proporție de 37%, iar cei trecuți de 60 de ani, în proporție de 17%. Motivele care i-ar determina să părăsească Republica Moldova sunt în special cele de ordin economic (87,5%), dar și represiunile politice (10,3%). Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, la comanda Institutului de Politici Publice și are o marjă de eroare de 3%. Sursă: independent.md Record 50% din moldoveni vor să plece din țară; 8 din 10 tineri nu-și văd viitorul în Moldova (sondaj) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Pavel Filip: Anul acesta sărbătorim Crăciunul împreună, acasă Primul Tîrg de Crăciun în stil european, organizat de Guvernul Republicii Moldova, a fost inaugurat în seara zilei de astăzi în capitală. Luminițele de pe brad au fost aprinse de un grup de copii, încurajați de Prim-ministrul Pavel Filip să ofere prima surpriză. Genericul Tîrgului „Acasă de Crăciun” este unul simbolic, iar multitudinea de evenimente preconizate îi va reuni pe toți, de la mic la mare, inclusiv pe concetățenii noștri plecați peste hotare. „Anul acesta sărbătorim Crăciunul cu toții împreună. Acasă este locul unde ne simțim cel mai bine, acasă simțim căldura adevărată a sărbătorilor”, a declarat Pavel Filip. Prim-ministrul a menționat că Guvernul, activitatea căruia este orientată spre realizarea obiectivului european, și-a propus să aducă cele mai frumoase tradiții europene și în țara noastră. „Este un exemplu mic a ceea ce înseamnă integrare europeană. Asta nu înseamnă că noi trebuie să mergem în marele orașe europene să vedem cum se marchează sărbătorile de Crăciun. Asta înseamnă să facem Crăciunul acasă, exact așa cum îl sărbătoresc marile orașe europene”, a subliniat Premierul. De asemenea, șeful Executivului a spus că este important ca toți cetățenii Republicii Moldova să se poată bucura de sărbătorile de iarnă, indiferent de grijile cotidiene: „Am învățat acest lucru de la părinții mei – chiar cînd ne era greu în familie, întotdeauna au avut grijă ca noi, cei șapte copii, să ne simțim fericiți atunci cînd vine Crăciunul”. Astfel, peste patru mii de copii din toate raionale țării, inclusiv din regiunea transnistreană, vor ajunge la Tîrg cu suportul Guvernului. Pentru a simți din plin atmosfera de sărbătoare, Pavel Filip a trecut și pe la căsuțele de lemn din Tîrg, unde a gustat plăcinte și vin fiert, dar și a discutat cu locuitorii și oaspeții Capitalei. Tîrgul de Crăciun, amplasat în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Aleksandr Pușkin, va fi deschis zilnic, pînă la data de 14 ianuarie 2018. Sursă: noi.md Record Pavel Filip: Anul acesta sărbătorim Crăciunul împreună, acasă apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:00
Rețete naturale pentru un ten perfect Ți-ai dorit vreodată să îți prepari singură produsele cosmetice? E vremea să pui în practică aceste planuri mărețe și să încerci să pregătești aceste rețete simple, pentru o frumusețe naturală. Dă o fugă la piață sau în ogradă și alege ingredientele naturale, pentru a experimenta următoarele rețete de frumusețe făcute în casă. Economisește bani și timp răsfățându-ți tenul, pielea, unghiile și părul cu tratamente naturale. Protejează-ti trupul de efectele nocive ale conditiilor aspre meteo si ale produselor cu chimicale. Obisnuieste-te ca saptamanal sa incluzi in programul tau incarcat o sesiune relaxanta pentru frumusete . Baie cu lapte şi sare pentru o piele strălucitoare Fă o schimbare foarte benefică pentru pielea ta, folosind această reţetă uşoară. Amesteca o cana de amidon de porumb cu 2 căni de lapte, adaugă un pumn de sare iar pentru a da un parfum fascinant pentru aceasta baie, adaugă câteva plante sau un mănunchi întreg de lavandă. Oțet alb pentru mătreață Scapă de această problemă a scalpului, cu un tratament simplu şi natural. Amestecă jumatate de cana de otet cu jumatate de cana de apa. Clateste-te cu aceasta solutie inainte sa te speli pe cap cu sampon. Maseaza-ti lotiunea bine pe scalp pentru a elimina matreata de la suprafata. Pentru un rezultat vizibil si de durata, repeta acest ritual cat mai des. Ovăz şi suc de lămâie pentru acnee Această reţetă te va ajuta să scapi de coşurile inestetice. Într-un castron de mărime medie, amestecă ½ de cană de ovăz fiert, 1 albuş de ou, câteva picături de suc de lămâie şi o linguriţă de ulei de măsline. După ce ai obţinut o pastă fină, poţi să o aplici pe ten. Lasă tratementul pe faţa timp de 20-30 de minute după care poţi să îl clăteşti. Foloseşte această combinaţie de ingrediente pentru efectele sale minune in tratarea acneei şi repararea urmelor lăsate de ea. Mască de faţă cu iaurt şi banană pentru o un ten fin Iţi doreşti să ai un ten cât mai fin şi mătăsos? Această reţetă te va ajuta să impresionezi prietenele cu tenul tau perfect. Într-un castron, amestecă 1 lingură de miere, 1 lingură de iaurt cu ½ de banana zdrobită. Aplică masca pe faţă şi păstreaz-o timp de 15-20 de minute, pentru a-şi face efectul. Clăteşte cu apă rece şi bucură-te de un ten mai fin. Aloe vera pentru buze senzuale Buzele crăpate lasă o impresie proastă admiratorilor tăi sau altor persoane cu care vii în contact. Aşa că foloseşte această reţetă naturală pentru a-ţi prepara propriul gloss. Intr-un castronas amesteca o lingurita de nucă de cocos, o lingură de vaselină și o lingură de gel Aloe Vera natural. Încalzeşte amestecul nu mai mult de 2 minute, la microunde şi pune loţiunea într-un recipient potrivit. După ce se răceşte, amestecul va fi folosit drept balsam de buze. Sursă: antenasatelor.ro Record Rețete naturale pentru un ten perfect apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:40
Vlad Filat, după ce i-a fost respins recursul în anularea dosarului: „Mai devreme sau mai târziu totul se va clarifica” Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a transmis un mesaj prin intermediul avocatului său, Igor Popa, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8. Mesajul a fost scris, după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul în anulare în dosarul fostului premier. „Decizia Curții Supreme de Justiție de a nu admite recursul în anulare demonstrează încă odată că tot acest dosar a avut la bază un scenariu — eliminarea mea din viața politică și încercarea de a-mi pune în sarcină responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat rău în Republica Moldova. Recunosc că în primul caz au reușit. Dar, după cum am mai zis, încercarea de a mă face responsabil de toate relele nu le-a reușit și nici nu avea cum. Mai devreme sau mai târziu, totul, dar absolut totul se va clarifica! Cu nume, cu subiect și predicat. Este regretabil că s-a ajuns atât de departe, însă eu continui să cred în oameni și în adevăr”, mesajul lui Vlad Filat, citit de Igor Popa. Amintim că Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul în anulare în dosarul lui Vladimir Filat. Asta după ce, avocații fostului premier au cerut casarea integrală a Sentinței Judecătoriei Buiucani, din 27 iunie 2016 privind condamnarea fostului premier. Sursă: unimedia.info Record Vlad Filat, după ce i-a fost respins recursul în anularea dosarului: „Mai devreme sau mai târziu totul se va clarifica” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
Răspunsul Facebook pentru cei care critică rețelele de socializare Compania Facebook a răspuns vineri, într-un post de pe blogul corporaţiei, criticilor venite din partea cercetătorilor şi reprezentanţilor industriei de tehnologie care susţin că cea mai mare reţea de socializare din lume a transformat felul în care oamenii se comportă şi îşi exprimă emoţiile, informează Reuters. Facebook a argumentat că reţelele de socializare pot fi benefice pentru bună-starea oamenilor dacă aceştia folosesc tehnologia într-o manieră activă, cum ar fi să trimită mesaje prietenilor, nu într-o manieră pasivă, cum ar fi derularea fluxului de postări al altor oameni. Este pentru a doua oară în această săptămână când Facebook a publicat o astfel de replică, subliniind dorinţa de a apăra un model de business care transformă atenţia utilizatorilor în publicitate. Marţi, compania a dat publicităţii un comunicat în care spunea că fostul director Chamath Palihapitiya, care, în cadrul unei conferinţe, a acuzat în mod public Facebook că a ”distrus funcţionarea societăţii”, a lipsit şase ani şi nu era la curent cu eforturile companiei de a-şi îmbunătăţi serviciile. Joi, Palihapitiya şi-a revizuit declaraţia, scriind într-un post de Facebook că reţeaua ”este o influenţă pozitivă în lume”. Servicii online precum Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat şi YouTube au fost criticate pentru natura lor adictivă şi promovarea comportamentelor antisociale. Un studiu publicat în luna martie de o echipă de cercetători americani, a ajuns la concluzia că folosirea acestor servicii cel puţin două ore pe zi este corelată cu sentiment de izolare socială. Organizaţia nonprofit Time Well Spent, condusă de un fost angajat Google, specialist în probleme de etică pe partea de design, îndeamnă companiile din domeniul tehnologiei să renunţe la produsele care încearcă să monopolizeze atenţia oamenilor. În articolul postat pe blog, Facebook a recunoscut rezultatele unor ”cercetări convingătoare” care evidenţiază efectele negative ale social media şi a citat două astfel de studii. Cu toate acestea, compania a declarat că acele studii ”nu spun toată povestea”. În continuare, a citat studii care sugerează că pericole social media sunt exagerate şi că reţelele au potenţial pozitiv dacă sunt folosite corect. ”Lucrăm cu psihologi sociali, specialişti în ştiinţe sociale şi sociologi şi colaborăm cu cercetători de top pentru a înţelege ce înseamnă bună-starea şi lucrăm pentru a face din Facebook, o companie care îşi aduce contribuţia pozitivă”, se mai spune în postarea de pe blog, semnată de directorul de dezvoltare de la Facebook, David Ginsberg, şi de cercetătorul, Moira Burke. Un reprezentat Facebook nu a dorit să comenteze pe marginea articolului de pe blog, precizează Reuters. Facebook cheltuie un milion de dolari pe cercetare în domeniul legăturii dintre tehnologie, dezvoltarea tinerilor şi bună-stare, se mai precizează în articolul de pe blog. Sursă: independent.md Record Răspunsul Facebook pentru cei care critică rețelele de socializare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:00
Andrian Candu este în doliu Andrian Candu regretă refuzul Președintelui Igor Dodon de a declara zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria Regelui Mihai al României. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Parlamentului. ”Regret că președintele nu a dat curs solicitării mele de a declara zi de doliu național, pentru a respecta o tradiție care există în relația cu România și luând în considerare trecutul nostru istoric. Regret atitudinea președintelui Dodon, care marchează unele zile istorice din trecutul nostru legat de URSS, dar nu ia în considerare și alte momente istorice, care aparțin nouă celor care trăim pe acest teritoriu”, a declarat Președintele Parlamentului. Andrian Candu a anunțat că astăzi va fi în doliu, în semn de profund respect față de Majestatea Sa Regele Mihai. ”Salut faptul că anumite comunități au decis să fie în doliu. Astfel de inițiative demonstrează prezența spiritului patriotic și civic în rândul oamenilor”, a menționat Andrian Candu. Potrivit prevederilor legale, doar președintele țării poate declara zile de doliu național. Joi, Andrian Candu a transmis la Președinție solicitarea de a declara ziua de 16 decembrie drept zi de doliu national, președintele refuzînd să dea curs inițiativei. Sursă: noi.md Record Andrian Candu este în doliu apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le comit pe timp de iarnă Ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale (SPCSE), Liliana Pușcașu, solicitată de corespondentul Sputnik Moldova, a comunicat care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le comit șoferii pe timp de iarnă. Potrivit ei, în primul rând, este vorba despre regimul de viteză, de care fiecare șofer trebuie să țină cont neapărat. Mai mult, deși sunt informați prin mass-media despre starea drumurilor și condițiile meteorologice, șoferii neglijează aceste informații foarte importante pentru un participant la trafic. Pușcașu a enumerat și ce instrumente ar trebuie să le aibă fiecare șofer în portbagajul automobilului său pe timp de iarnă. Sursă: sputnik.md Record Cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le comit pe timp de iarnă apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:20
Cine este Ana Munteanu, tanara moldoveanca care a castigat Vocea Romaniei la numai 16 ani Ana Munteanu a castigat marele trofeu Vocea Romaniei si premiul in valoare de 100.000 de euro. Ana Munteanu vine din Chişinău, a făcut canto cinci ani, iar în prezent este elevă la liceu şi ia lecţii de xilofon, tobe şi pian. Studiază foarte mult şi toată viaţa ei se învârte în jurul muzicii. Moşteneşte talentul de la părinţii ei, care au calităţi vocale excepţionale, dar care nu au performat în acest domeniu. În 2014, la numai 13 ani, tânăra a câştigat „Moldova are Talent”, cu piesa Patriciei Kaas — „Il parle d’amour”. Tânăra spunea atunci că este o mare fană a legendarului cântăreţ rus Vladimir Vîsoţki şi a cântat mai multe melodii ale acestuia până sa ajungă în finală. “Mulţumesc lui Vîsoţki care e dragostea mea cea mare. Nici nu mi-a trecut prin gând că voi învinge”, declara Ana, după victoria din concursul de la Chişinău. Smiley a fost fascinat de calităţile vocale ale Anei încă din etapa audiţiilor pe nevăzute, a pariat pe ea de fiecare dată şi au lucrat foarte bine împreună în toate aceste luni. Concurenta a reuşit întotdeauna să-l impresioneze şi a vrăjit publicul cu momentele pe care le-a prezentat pe scenă. În seara aceasta, Ana a cântat trei melodii: La boheme – singură, De unde vii la ora asta – împreună cu Smiley şi The prayer – împreună cu Marcel Pavel. Extrem de emoţionată şi cu lacrimi în ochi, Ana a declarat imediat după ce a aflat rezultatul voturilor: ”Sunt extrem de fericită. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine şi m-au susţinut, tuturor celor care mi-au trimis mesaje, m-au sunat, m-au felicitat. Vreau să-i mulţumesc în primul rând lui Smiley, pentru că el este cel care m-a adus până aici, el a avut încredere în mine. Şi, bineînţeles, Alinei Dincă, vocal coach-ul meu din competiţie. A fost visul meu să lucrez cu Smiley, să vin la Vocea României, să cânt. Vă mulţumesc şi vă iubesc!”. Fericit că Ana a câştigat cea mai tare competiţie a vocilor, Smiley a declarat: ”Le mulţumesc tuturor oamenilor care au avut încredere în vocea Anei şi tuturor celor care au votat. Deja prima piesă a Anei, Măşti, o puteţi găsi pe internet, a fost lansată în seara asta. E o melodie foarte potrivită pentru ea şi e prima piesă dintr-o, sper eu, carieră strălucită a Anei. Noi ne vom da tot interesul să aibă o carieră frumoasă, să vă bucure în continuare şi vom vedea anul viitor ce s-a mai întâmplat între timp. Ana este magică şi sunt convins că a reuşit să vă emoţioneze. Şi eu am simţit acelaşi lucru. Mă bucur mult că oamenii au simţit la fel cum am simţit şi noi. Chiar merită copilul ăsta super talentat. Îmi doresc doar ca cei care au votat-o să o asculte şi să o susţină în continuare.”. Sursă: protv.md Record Cine este Ana Munteanu, tanara moldoveanca care a castigat Vocea Romaniei la numai 16 ani apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:00
Bogdan Zumbreanu despre noua funcție: O să vedeți că drumul pe care ne-am pornit este bun Parlamentul Republicii Moldova l-a numit, vineri, pentru un mandat de cinci ani, pe Bogdan Zumbreanu în funcția de director la Centrului Național Anticorupție. Noul șef a oferit primul său interviu, în această calitate, portalului TRIBUNA, unde a vorbit despre planurile sale pentru CNA cât și despre aspectele din activitatea sa.Zumbreanu vine în această funcție din interiorul structurii. El a activat în această instituție chiar de la înființarea ei. Ultima funcție pe care a deținut-o la CNA, înainte de a fi numit de Parlament director al structurii, a fost cea de șef al Direcției Generale Urmărire Penală. „Am zis de ce am aplicat pentru această funcţie. Pentru că îmi pasă de viitorul CNA și, cred că, această instituție poate contribui decisiv la combaterea fenomenului corupției, alături de Procuratura Anticorupție.Dacă nu aş fi fost eu cel ales, mi-aş fi dorit să vină oricine dintre contracandidaţii mei, care ar fi vrut să continue lucrurile bune, începute la CNA şi să abordeze de o manieră nouă lupta contra corupţiei. Și apropo de asta, eu voi studia toate proiectele prezentate de contracandidații mei și le voi cere permisiunea să implementez și lucrurile bune propuse de ei”, a declarat Zumbrăveanu în interviul acordat. Bogdan Zumbreanu a dat asigurări că nu va permite nimănui să exercite presiuni asupra sa în calitate de director al CNA. „Nu e suficient să arestezi un șef de instituție dacă apoi schema corupțională se reface după un timp, trebuie să lucrăm la baza ei, așa încât să nu se mai refacă. Cum am mai zis, CNA îşi va spori prezenţa în zona de unde izvorăşte marea corupţie, iar asta nicidecum nu înseamnă că CNA şi procurorii nu vor avea dosare mari”, a mai precizat noul director al CNA. Amintim că Zumbreanu a trecut concursul pentru șefia CNA, în care au participat alți trei candidați: Guțan Veceslav, Igor Carlașuc și Sava Maimescu. După ce candidatura sa a fost votată de 60 de deputați, acesta a depus jurământul, în fața plenului Parlamentului. Sursă: unimedia.info Record Bogdan Zumbreanu despre noua funcție: O să vedeți că drumul pe care ne-am pornit este bun apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:00
În ce condiții PDM va face remanieri de cadre în actualul Guvern Partidul Democrat din Moldova va efectua remanieri de cadre în componența actuală a Guvernului în cazul în care unele persoane și funcționari nu-și vor îndeplini obligațiunile. Declarațiile au fost făcute de către purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gamurari, la emisiunea Fabrika, după ședința Consiliului Politic Național al formaţiunii. «Miniștrii nu vin pe viață. Rezultatele sînt cele care trebuie văzute. Populația se lovește zilnic de probleme. În condițiile în care Moldova este într-o perioada de criză, este foarte greu să spui că vor fi în următorii ani efecte pozitivei. Pot fi remanieri în condițiile în care unele persoane nu-și vor îndeplini obligațiunile. Noi trebuie să înțelegem unele lucruri, faptul că funcționarul public trebuie să-și asume responsabilitățile, nu doar să gestioneze. Ministrul nu este doar o funcție, este o responsabilitate politică», a explicat Gamurari. Totodată purtătorul de cuvînt al PDM a menționat că activitatea partidului este tot mai bine apreciată de către cetățeni, conform ultimilor sondaje, iar populația este mai mulțumită de reformele inițiate de către guvernare. „Dacă examinăm ultimul an al activității PDM, vedem că ne-am axat pe niste subiecte foarte concrete. A fost un an greu. Sondajele care le-am prezentat au fost foarte clare, și anume s-a văzut faptul că încrederea în Guvern a crescut. Noi am încercat să readucem și încredrea cetățenilor în Vectorul European. Efectul multor reforme s-a văzut deja», a spus Vitalie Gamurari. PDM și-a convocat Consiliul Politic Național al formațiunii, unde au fost discutate mai multe aspecte ce țin de continuarea reformelor și a agendei implementării prevederilor și responsabilităților asumate în cadrul Acordului de Asociere. Sursă: noi.md Record În ce condiții PDM va face remanieri de cadre în actualul Guvern apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:40
Farmaciile vor putea fi amplasate la orice distanță una de alta Farmaciile sau filialele acestora, inclusiv cele care prepară medicamente extemporale, vor putea fi amplasate la orice distanță una de alta. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat ieri în lectură finală de către Parlament. Proiectul susținut cu votul a 68 de deputați are drept scop armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar și va lărgi accesul populației la medicamente, comunică Moldpres. Documentul exclude regula anterioară prin care farmaciile puteau fi înființate la un anumit număr de populație. Potrivit proiectului, farmaciile nu vor mai fi fondate în baza unui plan naţional şi nu vor trebui amplasate la o distanţă de cel puţin 250 de metri de la farmacia existentă, cum era anterior. Sursă: deschide.md Record Farmaciile vor putea fi amplasate la orice distanță una de alta apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:20
Artistul plastic Pavel Guţu a vernisat o expoziţie la Chişinău O expoziţie personală de pictură cu genericul ”Arta onirică ca refugiu de la trăiri” a artistului plastic Pavel Guţu a fost vernisată pe 13 decembrie la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, informează MOLDPRES. Solicitat de agenţie, artistul plastic Pavel Guţu a menţionat că aceasta este cea de-a 43-a expoziţie a sa. „Ea cuprinde circa 90 de lucrări. Este o expoziţie itinerantă. Anul trecut, aceste lucrări au fost expuse în oraşul Sondrio, Italia, iar nu de mult expoziţia a fost vernisată în Sala Palatului din Bucureşti, ca acum să ajungă la Chişinău. În martie-aprilie 2018, expoziţia va fi vernisată la Ploieşti”, a precizat Pavel Guţu. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a subliniat că Pavel Guţu este un specialist de marcă în domeniul artei monumentale şi a picturii de şevalet. „Şi-a expus lucrările în toată Europa. Are un stil propriu, inconfundabil, şi o viziune nouă, originală. Este un maestru al culorii”, a accentuat Dumitru Bolboceanu. Directorul Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu, Vasile Malaneţchi, a afirmat că îl cunoaşte pe Pavel Guţu încă din anii ’90. „Am fost împreună pe aceleaşi baricade în lupta pentru revigorarea fiinţei noastre naţionale. Am urmărit evoluţia lui artistică şi m-am convins că este un artist conştient de vocaţia şi valoarea sa. Pavel Guţu vine cu o formulă bine închegată, pe care ne propune s-o contemplăm. E un popas aniversar, la care vine cu un palmares rotunjit. Este la faza maturităţii depline în calitatea sa de artist plastic. Îi dorim să persevereze”, a spus Vasile Malaneţchi. Preşedintele Asociaţiei Culturale „Dunărea şi Marea”, Petru Grozavu, a remarcat că Pavel Guţu este un spirit critic în viaţă şi acest spirit îl regăsim şi în creaţia sa, iar fosta elevă a protagonistului manifestării, Viorica Bucătaru, a accentuat că el a fost un foarte bun profesor, dar, în acelaşi timp, este un pictor de excepţie care ştie să se exprime în culoare. Pavel Guţu s-a născut pe 6 august 1952 în satul Kamâşovka (Hagi-Kurda), Ucraina. În 1982 a absolvit Academia de Arte din Kiev (secţia monumentală). Din 1993 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi al Fondului AIAP din Bucureşti, iar din 1996 – membru al AIAP UNESCO. A expus lucrări în R. Moldova, România, Italia, Franţa, Elveţia şi în alte ţări. Din 2002 este stabilit cu traiul în oraşul Sondrio, Italia. Expoziţia va fi deschisă până la 1 ianuarie 2018. Sursă: moldpres.md Record Artistul plastic Pavel Guţu a vernisat o expoziţie la Chişinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:00
Topul celor mai bine vândute mașini în Europa în primele 11 luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus EFTA) au crescut cu 5,8% în noiembrie, după un avans de 5,9% în octombrie – cel mai ridicat nivel din 2009 – a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/. Luna trecută, au fost livrate în regiune aproximativ 1,18 milioane de vehicule, faţă de 1,25 milioane de unităţi în perioada similară din 2016. EFTA (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) este alcătuită în prezent din patru state: Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Aproape toate marile pieţe au contribuit pozitiv la creşterea generală din noiembrie, în special Spania 912,4%), Franţa (10,3%), Germania (9,4%) şi Italia (6,8%), în timp ce Marea Britanie a înregistrat o scădere de 11,2% – a opta lună de declin consecutiv. În primele 11 luni din 2017, vânzările auto în Europa au urcat cu 4%, la 14,49 milioane de vehicule, faţă de perioada similară din 2016, când s-au livrat 13,93 milioane de unităţi. Aproape toate marile pieţe au contribuit pozitiv la creşterea generală din perioada ianuarie – noiembrie 2017, în special Italia (8,7%), Spania (7,8%), Franţa (5,3%) şi Germania (3%), în timp ce Marea Britanie a înregistrat un declin de 5%. Volkswagen și PSA Group, odată cu achiziționare Opel, conduc detașat în clasamentul grupurilor cu cele mai bune vânzări. Sursă: independent.md Record Topul celor mai bine vândute mașini în Europa în primele 11 luni ale anului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:50
Deputații care au semnat Declarația de Independență propun o LISTĂ electorală NAȚIONALĂ Șaptezeci și șapte de deputați din primul Parlament al R. Moldova, care au semnat Declarația de Independență, dar și personalități de vază ale Mișcării de Renaștere Națională au constituit „Mișcarea Civică Europeană din R. Moldova” (MCEM) și propun unirea tuturor forțelor politice și a societății civile proeuropene în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Într-un manifest adoptat ieri de MCEM, membrii Mișcării propun crearea unei platforme comune de dialog pentru a atinge un consens național cu privire la participarea în alegerile din 2018. Mai exact, MCEM propune crarea unui mecanism de identificare a candidaților integri pentru circumscripțiile uninominale, dar și pentru întocmirea unei liste electorale naționale din partea tuturor partidelor care pledează pentru salvarea cursului european al R. Moldova. Lista electorală națională și viitorul program de guvernare ar urma să fie aprobate în cadrul Marii Adunări Naționale. La această platformă sînt invitate să adere toate partidele proeuropene, indiferent dacă sînt „stataliste, unioniste sau antioligarhice”, a anunțat Valentin Dolganiuc într-o conferință de presă. „În caz contrar, anul 2018 poate fi fatal”, a spus Dolganiuc, adăugînd că membrii MCEM sînt conștienți de faptul că niciun partid sau alianță de partide democratice nu vor cîștiga alegerile parlamentare în 2018. „Vom condamna public partidele egoiste care vor fi împotriva coagulării forțelor democratice și naționale”, a mai spus el. Deputatul din primul Parlament, Alecu Reniță, a adăugat că, „de cîte ori ne-am unit, nouă ne-a reușit”. Sursă: noi.md Record Deputații care au semnat Declarația de Independență propun o LISTĂ electorală NAȚIONALĂ apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:20
Topul căutărilor pe Google în 2017: iPhone 8, logodnica prinţului Harry, Harvey Weinstein şi Kevin Spacey Uraganul Irma, iPhone 8, Meghan Markle, logodnica prinţului Harry al Marii Britanii, şi «prădători sexuali» de la Hollywood — Matt Lauer, Harvey Weinstein şi Kevin Spacey — se numără printre cele mai populare căutări pe Google, la nivel global, în 2017, scrie Mediafax. Astfel, la nivel global, topul 10 al celor mai populare căutări pe Google în 2017 este format din „Uraganul Irma”, pe primul loc, urmat, în ordine, de „iPhone 8”, „iPhone X”, „Matt Lauer”, „Meghan Markle”, „13 motive pentru care/ 13 Reasons Why”, „Tom Petty”, „Fidget Spinner”, „Chester Bennington” şi „India National Cricket Team”. Numele lui Matt Lauer, Harvey Weinstein şi Kevin Spacey – până de curând unii dintre cei mai puternici oameni din industria de media şi divertisment din SUA, implicaţi în scandaluri de abuz şi hărţuire sexuale – sunt trei dintre cele mai populare 10 căutări pe Google, la nivel global, anul acesta. Topul celor mai populare nume căutate pe Google la nivel global, anul acesta, este format din „Matt Lauer”, „Meghan Markle”, „Nadia Toffa”, „Harvey Weinstein”, „Kevin Spacey”, „Gal Gadot”, „Melania Trump”, „Floyd Mayweather”, „Michael Flynn”, „Philippe Coutinho”. De asemenea, topul 5 al celor mai populare ştiri în 2017 a fost format din Uraganul Irma, bitcoin, atacul armat din Las Vegas, Coreea de Nord şi eclipsa solară. La nivel global, în 2017, oamenii au fost interesaţi, în ordine, de „cum se face slime”, „cum se fac ochelari pentru eclipsă”, „cum se cumpără bitcoin”, „cum să vizionezi Mayweather vs McGregor” şi „cum să faci un fidget spinner”. Oamenii au mai fost interesaţi, în 2017, de cum se prepară pieptul de pui, urmat, în ordine, de reţetele cu carne tocată, reţeta de „poğaça tarifi” (un fel de pâine turcească), reţeta de frigănele şi reţeta pentru prăjitura Kek tarifi. Căutările anului 2017 sunt realizate pe mai multe categorii, căutând să surprindă tendinţe de căutare din fiecare ţară în care este prezentă compania Google, dar şi la nivel global. Listele au fost create utilizând combinat mai multe servicii şi instrumente care oferă o imagine detaliată asupra trendurilor de căutare la nivel global şi regional. Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp şi termeni utilizaţi. Sursă: tv8.md Record Topul căutărilor pe Google în 2017: iPhone 8, logodnica prinţului Harry, Harvey Weinstein şi Kevin Spacey apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:50
Stanislav Reniţă a fost ales cel mai bun luptător moldovean de K-1 în 2017 Stanislav Reniţă a fost ales, al doilea an consecutiv, cel mai bun luptător moldovean de K-1. În 2017 el şi-a apărat centura de campion în categoria de greutate 65 kg, versiunea KOK. „Nu m-am așteptat să câștig din nou acest premiu. Este o motivație pentru mine să muncesc mai mult”, a declarat în cadrul Galei, Stanislav Reniță. Cel mai bun antrenor, de asemenea pentru al doilea an consecutiv, a fost ales Nicanor Trocin. Cel mai bun luptător de MMA a fost desemnat Mihai Sîrbu, care în acest an a obținut patru victorii. Sursă: ipn.md Record Stanislav Reniţă a fost ales cel mai bun luptător moldovean de K-1 în 2017 apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:40
Brexit: UE 27 a aprobat începerea următoarei faze a negocierilor cu Marea Britanie Marea Britanie a făcut ‘suficiente progrese’ în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului, a decis vineri UE 27 (UE fără Marea Britanie — n.r.), liderii europeni dându-şi acordul oficial pentru începerea următoarei faze a negocierilor cu Marea Britanie, anunţă agenţiile internaţionale, comunică AGERPRES, citată de MOLDPRES. ‘Liderii UE au căzut de acord să înceapă faza a doua a negocierilor privind Brexitul’, a scris pe contul său de Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a prezidat summitul de la Bruxelles. ‘Felicitări premierului @Theresa’, a adăugat el, referindu-se la şefa executivului britanic Theresa May. Cele trei aspecte esenţiale ale Brexitului erau ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit. Asupra progreselor semnificative din aceste trei domenii premierul britanic Theresa May şi reprezentanţii UE au ajuns la un acord exact în urmă cu o săptămână. Bruxellesul a cerut claritate asupra acestor trei chestiuni, ca o condiţie pentru trecerea la următoarea fază a negocierilor, cea privind relaţiile viitoare între UE şi Londra după martie 2019, data estimată a ieşirii efective a Marii Britanii din blocul comunitar. Un înalt responsabil european a explicat că, în urma undei verzi date vineri de liderii statelor UE, Comisia Europeană va propune la 20 decembrie un proiect al direcţiilor de negociere, astfel încât în ianuarie să poată începe a doua fază a negocierilor. Tratativele privind viitorul parteneriat comercial între UE şi Londra, după perioada de tranziţie, nu vor începe înainte de primăvara anului viitor. În această privinţă, liderii Celor 27 vor adopta noi linii directoare la summitul UE din martie 2018. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, apreciase vineri dimineaţă că negocierile cu privire la viitoarea relaţie între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar trebui să înceapă ‘cât mai curând posibil’. El a avertizat însă că ‘faza a doua a negocierilor va fi mult mai Sursă: moldpres.md Record Brexit: UE 27 a aprobat începerea următoarei faze a negocierilor cu Marea Britanie apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:30
Oficial: Iată pe ce dată se va căsători Prințul Harry Prințul Harry și Meghan Markle se vor căsători pe 19 mai, susțin reprezentanții familiei regale britanice. Cuplul şi-a anunţat logodna luna trecută şi a declarat că se vor căsători la biserica Saint George, din Castelul Windstor, scrie Mediafax. Familia regală va plăti pentru ceremonie, inclusiv pentru servicii, muzică, aranjamente florale şi recepţie. Jason Knauf, un purtător de cuvânt al prinţului Harry a descris Castelul Windstor ca fiind „un loc foarte important” pentru cuplu, adăugând că cei doi au petrecut mult timp acolo încă de când s-au cunoscut. Sursă: independent.md Record Oficial: Iată pe ce dată se va căsători Prințul Harry apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:00
Germania este cel mai mare perdant din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei Autorii studiului afirmă că exporturile din Regatul Unit în Rusia au scăzut cu 7,9%, în timp ce exporturile franceze au scăzut cu 4,1%, relatează RT. Comerțul dintre SUA și Rusia a scăzut cu doar 0,6%. “«Germania suportă aproape 40% din pierderile din comerțul spre export, comparativ cu țările occidentale și cu alți actori geopolitici majori mult mai puțin afectați», se arată în studiu. Conform estimărilor institutului, exporturile germane sunt în prezent cu 618 milioane de euro mai mici decât ar fi fost dacă nu s-ar fi impus sancțiunile. Analiștii subliniază că pierderile totale de export cauzate de restricțiile comerciale reciproce au totalizat 37,5 miliarde de euro de la introducerea sancțiunilor. Pierderile UE ar putea constitui 90% din această cifră. Sancțiunile împotriva Moscovei au fost introduse de Bruxelles în 2014 în legătură cu presupusa implicare a Rusiei în conflictul din estul Ucrainei. Măsurile punitive au vizat sectoarele financiare, energetice și de apărare ale Rusiei; sancțiunile s-au impus și unor oficiali guvernamentali, oameni de afaceri și personalități publice. Kremlinul a răspuns prin impunerea unui embargo asupra produselor agricole, alimentelor și materiilor prime din țările care au aderat la sancțiunile anti-ruse. De atunci, ambele părți au extins măsurile. Sursă: sputnik.md Record Germania este cel mai mare perdant din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:40
Dupa ce a fost votat de 60 de deputati, noul sef al CNA, Bogdan Zumbreanu a depus juramantul la tribuna Parlamentului Bogdan Zumbreanu este noul sef al Centrului National Anticoruptie. Ieri el a fost votat de catre 60 de deputati in Parlament, iar dupa aceasta a depus juramantul la tribuna legislativului. Deputatii PLDM au anuntat in timpul sedintei ca nu sustin candidatura lui Zumbreanu. Dupa procedura de vot, Zumbreanu a depus Juramantul la tribuna Parlamentului. Pentru aceasta functie au candidat patru pretendenti, care au fost intervievati, dupa care comisia juridica a decis sa-l nominalizeze pe Zumbreanu drept candidat. Functia de director al Centrului National Anticoruptie a ramas vacanta dupa ce lui Viorel Chetraru i-a expirat mandatul. Sursă: inprofunzime.protv.md Record Dupa ce a fost votat de 60 de deputati, noul sef al CNA, Bogdan Zumbreanu a depus juramantul la tribuna Parlamentului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:30
Începe goana după semnături pentru inițierea referendumului Grupul de inițiativă civică privind inițierea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt începe colectarea semnăturilor. În cadrul unei conferinţe de presă, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile le-au spus oamenilor să vină duminică în centrul capitalei. Asta pentru a adera la un grup care se va ocupa de strîngerea semnăturilor pentru desfăşurarea unui referendum în urma căruia să fie aprobată o lege cu privire la abrogarea sistemului electoral mixt. Deocamdată nu se ştie dacă le va reuși acest lucru, avînd în vedere că pentru înregistrarea grupului e nevoie de cel puţin 200 de mii de semnaturi. Sursă: noi.md Record Începe goana după semnături pentru inițierea referendumului apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:20
Cât de sănătos este bronzatul la solar? Ce spun specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică Există două tipuri de bronzare: Bronzare cu raze UV (bronz solar) Bronzare fără raze UV (bronzare organică). Această metodă de bronzare, fără expunere la soare, se realizează cu ajutorul unui pulverizator al cărui component principal este DHA (dihidroxiacetona). Riscurile eventuale ale saloanelor de bronzat: – arsuri și iritații: cantitatea prea mare a nivelului de UVB determină arsuri; – creșterea riscului de apariție a cancerului de piele: pielea este agresată într-un timp extrem de scurt de razele UV artificiale, mult mai intense decât cele naturale. Solariul creează un risc pentru fiecare persoană, inclusiv pentru tinerii și persoanele cu piele echitabilă. Potrivit datelor statistice, persoanele cu vârsta de până la 35 de ani sunt predispuse unui risc de melanom al pielii ce constituie 60%. – îmbătrânirea prematură a pielii: radiațiile UV pătrund mai profund în piele, distrugând colagenul și țesutul conjunctiv de la nivelul dermului, astfel pielea devine aspră, îngroșată, pătată, ridată și cu elasticitatea pierdută; – leziuni ale ochilor: razele ultraviolete artificiale sunt responsabile de inflamația corneei, apariția cataractei, keratită, conjunctivită, cancer ocular; – modificări în sistemul imunitar: expunerea permanentă la radiații ultraviolete duce la scăderea apărării imunitare a corpului și crește probabilitatea de a dobândi anumite boli infecțioase; – reacții fotoalergice care se caracterizează prin eriteme, vezicule și mâncărimi. Sfaturi utile care trebuie respectate atunci când mergeți la solariu: – folosiți ochelari de protecție, – nu depășiți timpul recomandat pentru bronzare,nu folosiți cosmetice înaintea ședinței de bronzare, – nu vă expuneți la soare sau la ultraviolete în următoarele 48 de ore după ședința de bronzare, – folosiți creme hidratante după ședința de expunere. Sursă: tv8.md Record Cât de sănătos este bronzatul la solar? Ce spun specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:00
Spania riscă să fie exclusă de la CM 2018; Italia i-ar putea lua locul Spania riscă excluderea de la Campionatul Mondial de anul viitor, din Rusia. FIFA a ameninţat Federaţia Spaniolă de Fotbal, prin intermediul unei scrisori, că îi va suspenda calitatea de membru afiliat, caz în care Spania va fi exclusă din toate competiţiile, dacă se va dovedi implicarea politicului în alegerile pentru funcția de președinte. Ministerul Sportului a propus noi alegeri pentru postul de preşedinte al Federaţiei Spaniole, rămas vacant după suspendarea din funcţie a lui Angel Maria Villar, anchetat pentru corupţie, situaţie care a dus la scrisoarea celor de la FIFA. Spania nu se află la primele probleme de acest gen. Conducătorii forului continental i-au avertizat pe spanioli încă din 2008 cu privire la excluderea din competiţii, din cauza implicării guvernului Zapatero în alegerile la RFEF. Posibila excludere a Spaniei de la Mondial dă speranţe Italiei, care a încheiat grupa preliminară pe locul 2, chiar în urma ibericilor, şi a pierdut ulterior barajul contra Suediei. Italienii au mai sperat o dată la prezenţa în Rusia, după zvonurile apărute în noiembrie, care dădeau Peru afară de la CM. Spania are cinci trofee internaţionale în istorie: Cupa Mondială (2010), trei Campionate Europene (1964, 2008,2012) şi titlul olimpic (1992). Sursă: independent.md Record Spania riscă să fie exclusă de la CM 2018; Italia i-ar putea lua locul apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.