Deținutul din Penitenciarul din Goian, care a fugit astăzi, reținut într-un taxi

Moldova24, 17 iulie 2017 21:41

Deținutul din Penitenciarul nr.10-Goian, anunțat în căutare astăzi, 17 iulie 2017, a fost reținut în jurul orei 19:30, în urma unor măsuri ample de căutare, desfășurate de către angajații sistemului penitenciar și colaboratorii de poliție. Fugarul a fost reținut în timp ce se deplasa într-un taxi în direcția satului Varnița, raionul Anenii Noi. Deținutul, în vârstă de 23 de ani, era condamnat la doi ani privațiune de libertate, pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport, ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, săvârşită în stare de ebrietate. The post Deținutul din Penitenciarul din Goian, care a fugit astăzi, reținut într-un taxi appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 12 ore
19:11
Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui avocat de comiterea a patru fapte de trafic de influenţă, primind, prin pretindere, de la clienţii săi circa 40 mii euro pentru a le „aranja dosarele”. În concret, potrivit probatoriului acumulat, în intervalul lunilor mai – noiembrie 2009, respectivul avocat a pretins şi primit de la o persoană, care fusese condamnată pentru acţiuni coruptibile, 7000 euro. În schimpul acestei sume, avocatul susţinea că poate influenţa judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, să admită recursul în anulare, declarat anterior în interesele inculpatului. În alte două episoade, comise în primăvara anului 2014, avocatul a pretins şi primit de la doi clienţi de-ai săi, cercetaţi pentru contrabandă cu droguri, cîte 15 000 euro fiecare, cărora le-a promis că pentru aceste sume, le poate aranja eliberarea din arest şi cercetarea acestora în stare de libertate. Conform aceleiaşi scheme, la finele anului 2014, avocatul a primit, prin pretindere, de la clientul său, care fusese condamnat pentru privarea ilegală de libertate a unei persoane, suma de 2000 euro. Pentru această sumă, avocatul promitea să influenţeze judecătorii Curţii de Apel Chişinău să admită recursul declarat de el în interesele condamnatului. Temei pentru declanşarea cauzelor penale în privinţa avocatului au servit plîngerile persoanelor de la care au fost pretinse sumele de bani. Respectivul avocat este cercetat în libertate, iar dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani. The post Un avocat își așteaptă sentința. A primit circa 40 mii euro pentru a „aranja” niște dosare appeared first on Moldova 24.
17:26
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de descărcări electrice, ploi puternice, grindină și vijelie. Avertizarea este valabilă de astăzi, 27 iulie (ora 14:30) până mâine, 28 iulie (ora 18.00) pe întreg teritoriul țării. Potrivit SHS, în perioada 27 - 28 iulie în republică se prevede vreme cu caracter instabil: se vor menține descărcări electrice, seara izolat se prevăd averse puternice cu grindină și vijelie 15-20 m/s. The post METEO // Până mâine – descărcări electrice, ploi puternice, grindină și vijelie appeared first on Moldova 24.
15:41
Un taximetrist a fost surprins de un echipaj mobil 902 în timp ce își injecta droguri. Incidentul a avut loc ieri, în jurul orei 15.00, pe strada Haltei din sectorul Centru al Capitalei. Un echipaj mobil 902 a observat un automobil de model Dacia Logan, ce ar aparţine unei companii de taxi, parcat dubios pe o margine de stradă. La apropierea poliţiştilor de automobil, pe bancheta din spate a fost depistat taximetristul, în vârstă de 41 ani, care şi-ar fi injectat substanţe narcotice. La faţa locului a fost solicitată grupa operativă, pentru a documenta circumstanţele şi a acumula probele corespunzător. Expertul criminalist a depistat trei pacheţele cu praf de culoare cafenie, precum şi două seringi utilizate. Potrivit poliției, bărbatul se afla la serviciu și nu a putut oferi explicaţii. Toate probele au fost sigilate şi ridicate, pentru expedierea ulterioară la Centrul tehnico-criminalistic şi experize judiciare al IGP, iar individul a fost supus ulterior unei expertize de stabilire faptului consumului de droguri. Conform legislaţiei penale în vigoare, suspectul riscă să fie sancţionat cu amendă în mărime de la 15 000 lei la 21 000 lei sau închisoare de la 2 la 5 ani. Totodată sunt desfăşurate acţiuni speciale de investigaţii pentru a identifica eventualii complici ai individului. Despre caz, va fi sesizată şi administraţia companiei de taxi pentru luare de atitudine, având în vedere că, şoferii sunt antrenaţi la transportarea cetăţenilor. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/07/Untitled-17.mp4 The post Ați călătorit cu el? Acest taximetrist se droghează. A fost prins în flagrant appeared first on Moldova 24.
15:11
Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au depistat ieri 433 de articole vestimentare, în asortiment, care urmau a fi comercializate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Cazul a fost înregistrat în cadrul controlului vamal al bagajelor pasagerilor cursei Istanbul-Chișinău, după ce, acționând în baza analizei de risc, vameșii au supus scanării valizele unui conațional, în vârstă de 27 de ani. Conform procedurii, bunurile au fost reținute și transmise subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal în vederea întreprinderii măsurilor legale ce se impun. The post Loturi impunătoare de haine nedeclarate, depistate în valizele unui moldovean sosit din Istanbul appeared first on Moldova 24.
15:11
Peste 600 de tineri din Republica Moldova au fost încorporaţi în perioada 25-26 iulie curent în serviciul militar în termen, în Armata Naţională. Astfel, 91 de recruţi selectaţi de Centrul Militar al municipiului Chişinău, 93 din Centrul Militar Teritorial Bălţi şi 45 din Centrul Militar Teritorial din Cahul au completat rândurile unităţilor militare din garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul. Alţi 411 tineri selectaţi de organele administrativ-militare din Căuşeni, Edineţ, Hînceşti, Orhei, Soroca, Străşeni şi Ungheni au fost încadraţi în perioada respectivă în Armata Naţională. Potrivit şefului Direcţiei Personal, locotenent-colonelul Veaceslav Donica, după înrolare, cei 640 de tineri vor urma un curs de instruire iniţială cu durata de două luni, perioadă în care vor studia pregătirea tactică, instrucţia de front, regulamentele militare, pregătirea fizică şi alte componente ale instruirii militare. De menţionat că stagiul militar în termen durează 12 luni. The post Peste 600 de tineri au fost încorporați în Armata Naţională appeared first on Moldova 24.
14:56
Un minor de 15 ani, originar din Anenii Noi, este cercetat penal de poliţiştii sectorului Botanica. Bănuitul ar fi fost implicat la cel puţin cinci furturi de accesorii auto şi sustrageri din automobile. Minorul sustrăgea capacele decorative de la roţi sau profita de neglijenţa şoferilor, care lăsau automobilul descuiat pentru câteva clipe. Bunurile materiale furate erau vândute taximetriştilor la preţuri reduse. Bănuitul şi-ar fi recunoscut vinovăţia şi este cercetat penal pentru furt. Conform legislaţiei penale el riscă amendă în mărime de la 13 000 lei la 27 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 4 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/07/video-30.mp4 The post Un minor din Anenii-Noi, cercetat penal pentru furturi din automobile appeared first on Moldova 24.
14:41
Indivizii ce apar în imagini sunt căutaţi de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Buiucani, fiind suspectaţi că ar fi atacat violent o femeie pe stradă şi ar fi deposedat-o de lanţul din aur de la gât. Incidentul a avut loc în seara zilei 25 iulie curent, după ce victima a ieşit dintr-un market din sectorul Buiucani. În cadrul investigaţiilor demarate poliţiştii au stabilit că, iniţial atacatorii au intrat în magazin, ar fi “ţintit” potenţiala victimă şi au ieşit imediat afară. Cei doi ar fi atacat femeia de 47 ani în timp ce se deplasa spre domiciliu. Astfel, a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pentru jaf, în cadrul căreia sunt desfăşurate acţiuni speciale de investigaţii, privind identificarea şi reţinerea lor. Cetăţenii care i-au recunoscut, sunt rugaţi să comunice informaţiile la numerele de contact: 0 793 33 225 / 0 691 50 993. Confidenţialitatea surselor de informare este garantată. Conform legislaţiei penale în vigoare, făptaşii riscă închisoare de la 5 ani până la 7 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/07/video-31.mp4 The post Incident la Buiucani // Au urmărit victima în market, iar când a ieșit i-au furat lanțul de aur de la gât (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
13:56
Un bărbat de 37 de ani, locuitor al municipiului Bălți urmează să fie documentat contravențional, după ce a fost depistat de inspectorii de patrulare că transportă alcool etilic fără acte de proveniență. Acesta a fost stopat în această dimineața în aproprierea satul Cuizăuca, raionul Rezina. În timpul verificării actelor șoferului, inspectorii de patrulare au observat în salonul mașinii mai multe butelii. Întrebat dacă transporta ceva, șoferul a recunoscut că buteliile sunt pline cu alcool, însă nu deține actele necesare pentru marfă. Șoferul a fost condus la Inspectoratul de poliție. Dacă va fi găsit vinovat de transportarea mărfii fără acte, riscă o amendă de la 3 000 la 4 500 de lei. The post 220 de litri de alcool fără acte de proveniență, depistate de INP într-un Renault appeared first on Moldova 24.
13:41
Într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon afirmă că decizia de astăzi a Curții Constituționale prin care a fost respins referendumul din septembrie, demonstrează că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Dodon mai scrie că, de fapt, partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova și au decis să blocheze acțiunile acestuia. Totodată, șeful statului notează că decizia CC este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. Igor Dodon mai menționează că, în ciuda deciziei  sfidătoare a Curții Constituționale, va găsi o nouă inițiativă pentru a putea consulta poporul pe chestiuni de importanță națonală. „Convocăm mîine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, a scris Igor Dodon pe rețeaua de socializare. Șeful statului a făcut și unele lămuriri „la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului”. Vedeți mai jos reacția președintelui postată pe Facebook: Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădîndu-și din nou slăbiciunea și teama. Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului. Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții. Apropo, în anul 1999 prin decretul președintelui RM a fost numit referendumul consultativ, fara intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. Astfel stabilim că astăzi CC a adoptat hotărîrea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintelui RM. În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națonală. Vom veni cu alte inițiative în acest sens. Convocăm mîine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui. P.S. Dacă e să ne referim la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului: 1. Cu privire la legea miliardului – această lege constituie o întrebare de interes național la care cetățenii au dreptul să se expună. 2. Cu privire la întrebările ce vizează micșorarea numărului deputaților în parlament și sporirea competențelor președintelui în materie ce ține de dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea sunt la fel subiecte care au fost incluse în decret la multiplele solicitări ale cetățenilor RM, ce au avut drept scop stabilirea opinei poporului. 3. Cu referire la Istoria Moldovei, această este o întrebare de interes național ce constituie o preocupare fundamentală pentru cetățeni. 4. Cu privire la împuternicirile suplimentare oferite președintelui țării, este logic și corect politic să le permitem cetățenilor să decidă dacă un președinte ales de peste 800 000 de alegători poate avea mai multe împuterniciri decît un președinte ales de cîțiava zeci de deputați. The post Dodon, despre decizia CC privind referendumul: Este politizată și părtinitoare. Nu exclud acțiuni în masă în septembrie, pe 24 appeared first on Moldova 24.
12:11
Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul semnat de Igor Dodon privind desfășurarea referendumului republican consultativ, planificat pentru data de 24 septembrie. Hotărârea de astăzi a Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Liderul PL, Mihai Ghimpu, unul dintre semnatarii sesizării la CC, a declarat că este mulțumit de decizia Curții. „Îs foarte mulțumit. E foarte bine argumentată. Domnul președinte, al vostru, trebuie să înțeleagă că cel care se împotrivește legii și istoriei este strivit și aruncat la tomberon. Un stat de drept și democrat nu înseamnă că dacă ai ajuns în funcție faci ce vrei”, a spus Ghimpu. Amintim că, în luna martie Igor Dodon a semnat un decret privind inițierea unui referendum republican consultativ pentru data de 24 septembrie 2017. Cetățenii urmau să răspundă la câteva întrebări: 1) abrogarea legii prin care miliardul dispărut din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor; 2) învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului; 3) reducerea numărului deputaților de la 101 la 71; 4) înlocuirea „Istoriei românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli. The post Curtea Constituțională a anulat decretul lui Dodon privind referendumul din septembrie appeared first on Moldova 24.
11:41
Potrivit informațiilor operative ale Serviciului Protecției Civile, în urma ploilor de ieri seara, 25 iulie, au fost înregistrate mai multe consecințe în cîteva raioane ale țării. În Comrat, UTA Găgăuzia, vîntul puternic a smuls și deteriorat circa 350 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul unei ferme de porcine. În satul Capaclia, Comrat, vîntul a afectat 4 ha de viță de vie, iar în satul Copceac, ploaia cu grindină a distrus circa 120 ha de floarea soarelui și circa 140 ha porumb. Consecințe ale ploii au fost înregistrate și în satul Terebna, raionul Edineț, unde vîntul a deteriorat circa 80 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul gimnaziului din localitate. Comisiile pentru situații excepționale locale urmează să estimeze prejudiciul material cauzat. The post Ploaia cu grindină de aseară a distrus hectare de floarea soarelui și porumb în raionul Comrat appeared first on Moldova 24.
10:56
Urmăriți LIVE hotărârea Curții Constituționale la sesizarea pentru controlul constituționalității a decretului Președintelui Republicii Moldova privind referendumului republican consultativ. Amintim că, în luna martie Igor Dodon a semnat un decret privind inițierea unui referendum republican consultativ pentru data de 24 septembrie 2017. Cetățenii ar urma să răspundă la câteva întrebări: 1) abrogarea legii prin care miliardul dispărut din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor; 2) învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului; 3) reducerea numărului deputaților de la 101 la 71; 4) înlocuirea "Istoriei românilor" cu "Istoria Moldovei" în școli. Decretul a fost contestat la Curtea Constituțională de către Partidul Liberal. The post LIVE // Curtea Constituțională se pronunță pe marginea desfășurării referendumului republican consultativ appeared first on Moldova 24.
10:11
Ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare au stopat în această dimineață, pe strada Tighina un camion de model „Mercedes” ce transporta carne de porc fără acte de proveniență. În timpul verificării mijlocului de transport, șoferul de 28 de ani nu a putut prezenta careva acte de proveniență a mărfii. Din spusele acestuia, cantitatea de carne urma să fie comercializată în Piața Centrală din capitală. Marfa în valoare de 60 000 de lei a fost confiscată, iar pe acest caz a fost întocmit un proces-verbal. Dacă va fi găsit vinovat de transportarea mărfurilor fără dovada originii şi a provenienței ei, șoferul riscă o amendă de la 3 000 la 4 500 de lei. Inspectoratul Național de Patrulare recomandă cetățenilor să procure carne proaspătă doar din locuri autorizate şi de la agenții economici autorizați sanitar-veterinar. The post Cinci tone de carne de porc, fără acte de proveniență, urmau să fie vândută la Piața Centrală appeared first on Moldova 24.
09:11
Un document care stabileşte regulile pentru toate părţile implicate în procesul de acordare şi obţinere a creditării facilitate prin programul de stat ”Prima Casă” a fost aprobat prin hotărâre de Guvern. Acest document, de rând cu alte acte secundare care urmează a fi aprobate în regim de urgenţă, vor permite activarea programului în câteva luni, potrivit Ministerului Finanțelor. Programul guvernamental ”Prima Casă” are drept scop facilitarea accesului persoanelor fizice, îndeosebi a familiilor tinere, la achiziţia unei locuinţe prin credite ipotecare garantate parţial de stat. Principalele condiţii ale programului ”Prima Casă”: Vârsta beneficiarului – până la 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar; Nu deţine în proprietate individuală sau în comun cu alte persoane o locuinţă şi nu are în derulare un credit ipotecar; Plata lunară achitată de către beneficiar (dobânda şi suma principală) nu va depăşi 50% din veniturile oficiale ale familiei; Plafonul maxim al preţului de achiziţie a locuinţei –1 milion lei; Participaţia proprie iniţială – cel puţin 10% din preţul de achiziţie a locuinţei; Termenul creditului va fi de până la 25 de ani, cu posibilitatea achitării anticipate; Guvernul garantează 50% din soldul creditului. Ministerul Finanţelor a mandatat Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) să emită garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul acestui program. În Bugetul de stat pentru 2017 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 15 mil. lei pentru creditele ipotecare prin intermediul programului de stat. Programul ”Prima Casă” este unul naţional, aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi poartă un caracter social, reprezentat de intervenţia statului în procesul de garantare a creditelor. Ideea şi conceptul programului se bazează pe experienţa pozitivă a ţărilor din regiune, îndeosebi cea a României. The post Conceptul programului ”Prima Casă”, susţinut de Guvern. Principalele condiţii pentru beneficiari appeared first on Moldova 24.
08:26
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) pe anii 2018-2020. Documentul reprezintă o actualizare a CBTM 2017-2019, cu extinderea prognozelor şi analizei pentru anul 2020, și a fost elaborat cu respectarea indicatorilor ţintă şi a angajamentelor asumate în Memorandumul cu FMI și față de alți parteneri de dezvoltare. Potrivit proiectului, obiectivul principal îl reprezintă în continuare implementarea reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea mijloacelor existente către programele de importanţă majoră. În particular, priorităţile în contextul CBTM 2018-2020 sunt specificate şi derivă din Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova-2020”, Programul de activitate al Guvernului pe anii 2016-2018 şi Acordul de Asociere RM-UE. Totodată, au fost identificate măsuri suplimentare de politici/proiecte care fac parte din agenda de reforme a Guvernului, printre care majorarea unor norme salariale şi implementarea unor proiecte prioritare finanţate din surse externe recreditate întreprinderilor de stat. Încadrarea acestora în CBTM va fi analizată prin prisma respectării obiectivului de promovare a unei politici bugetar-fiscale prudente şi va fi discutată în cadrul celei de-a doua evaluări a programului susţinut de FMI din toamna anului 2017. The post Executivul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu pe anii 2018-2020 appeared first on Moldova 24.
08:11
Premierul a solicitat prezentarea concluziilor Comisiei speciale, înființate la solicitarea sa, pentru reevaluarea testelor de Bacalaureat la examenul de fizică din sesiunea 2017. În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a raportat despre rezultatele activității Comisiei privind reevaluarea a 187 de teste la examenul de fizică, în corespundere cu baremul corectat. Astfel, membrii Comisiei au propus majorarea notelor cu un punct pentru 50 de candidați de la profilul real și 4 candidați de la profilul umanist. Notele vor fi modificate în baza unui ordin a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ulterior fiind identificați autorii lucrărilor pentru eliberarea noilor diplome de BAC, cu introducerea corectărilor respective. Prim-ministrul a solicitat urgentarea emiterii ordinului privind majorarea notelor și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate de elaborarea greșită a testelor la fizică. „Este foarte simplu ca cineva să fie neglijent și este foarte complicat ca cei care au învățat 12 ani să sufere din cauza acestor greșeli. Voi fi categoric pe acest subiect - cei care sunt vinovați trebuie să răspundă și să cunoască responsabilitatea pe care o poartă”, a spus Prim-ministrul la ședința Guvernului de miercuri. The post Notele a 54 de elevi care au susținut BAC-ul la fizică vor fi majorate cu un punct appeared first on Moldova 24.
07:56
Începând cu 1 ianuarie 2018, pe toate pachetele și ambalajele exterioare ale produselor din tutun autohtone sau de import, plasate pe piață, vor fi imprimate avertismente de sănătate.  În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun și produselor conexe. Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin informarea, în special a femeilor de vârsta fertilă, a gravidelor și mamelor în perioada de alăptare și a minorilor, despre dauna și consecințele fumatului pentru sănătate. Astfel, conform Regulamentului pe fiecare pachet unitar și pe orice ambalaj exterior al produselor din tutun autohtone sau de import vor fi imprimate avertismente de sănătate în limba de stat. Avertismentele vor ocupa întreaga suprafață rezervată lor și nu pot fi comentate, parafrazate sau însoțite de alte texte sau imagini. Acestea se vor  încadra într-un chenar negru cu lățimea de 1 mm care este inclus în interiorul suprafeței rezervate pentru avertismente. Toate pictogramele pentru avertismentele textuale au fost autorizate de Guvernul Australiei și Canadei, iar restul pictogramelor au fost elaborate în cadrul Grupului de lucru instituit pentru elaborarea regulamentului sanitar. La fel, va fi creată biblioteca electronică de unde agenții economici vor prelua modelele de avertismente de sănătate. The post Pachetele de țigări își vor schimba aspectul. Vor conține avertismente de sănătate appeared first on Moldova 24.
Ieri
20:41
Un bărbat de 57 de ani din raionul Ocnița a avut nevoie de ajutorul SMURD după ce a suferit arsuri de gradul I-IV. Solicitarea a parvenit în jurul orei 15:00. Echipajul aero-medical SMURD Iași a preluat bărbatul de la spitalul raional Ocnița și l-au monitorizat medical pe tot parcursul zborului pînă la Chișinău. A aterizat către ora 17.00, pe stadionul DINAMO din capitală, unde aștepta un echipaj medical 903, pacientul fiind transportat către Centrul de combustie din Chișinău, pentru tratament medical specializat. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul a suferit arsuri în urma unui incendiu pe cîmp, care a avut loc duminică, 23 iulie, într-o localitate din raionul Ocnița. Potrivit statisticii, pe teritoriul Republicii Moldova, pe parcursul a doi ani, au fost efectuate 30 astfel de intervenții aero-medicale SMURD. The post Un bărbat din Ocnița, transportat cu SMURD-ul în Capitală. A suferit arsuri de gradul I-IV (FOTO/VIDEO) appeared first on Moldova 24.
19:56
O aeronavă a companiei aeriene AIR Moldova a avut probleme la aterizare după ce a făcut o pană de cauciuc în momentul în care intrase pe  pistă. Incidentul a avut loc astăzi, 26 iulie, pe Aeroportul Internațional Chișinău. „Da, este adevărat, la aterizarea pe Aeroport, s-a spart un cauciuc la aeronava care a efectuat cursa Antalya-Chișinău. Acesta a fost înlocuit, iar aeronava urmează să efectueze cursa Chișinău-Roma. Este pentru prima dată când ne confruntăm cu așa o situație și urmează să fie cercetate toate circumstanțele în care s-a produs incidentul. Mai mult ca atât, niciunul dintre pasageri nu a fost afectat și nu a avut de suferit din cauza incidentului”, a declarat, pentru Today.MD, Dumitru Niculăiță, purtătorul de cuvânt al AIR Moldova. Potrivit unor surse ale portalului Today.MD, incidentul ar fi avut loc după ce echipajul nu ar fi schimbat cauciucurile înainte de decolare. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a declarat că  instituția  a fost informată despre faptul că la ora 11.15, la aeronava companiei „Air Moldova” de pe cursa charter Antalya-Chișinău, după  aterizare s-a depistat că unul din cele două pneuri ale șasiului din spate s-a spart. Compania a înștiințat că manevra a fost finalizată conform procedurilor prestabilite de siguranță, pasagerii fiind debarcați cu succes, iar aeronava a fost repusă pe cursă după ce pneul a fost schimbat și s-au efectuat procedurile de verificare tehnică. The post Un avion AIR Moldova a făcut pană de cauciuc la aterizare appeared first on Moldova 24.
18:11
Zeci de vieți au fost salvate la un punct de terecere din Peninsula Sinai, în Egipt, lângă orașul Arish, după ce un tanc a trecut peste o mașină plină cu explozibil, relatează Reuters. Autoturismul încărcat cu cel puțin 90 de kilograme de material explozibil a fost detonat în apropierea punctului de trecere, iar șapte persoane și-au pierdut viața, printre care și doi copii. Însă bilanțul morților putea fi mult mai mare, dacă soldatul de pe un tanc nu ar fi interceptat mașina la timp, scrie rtv.net. În imaginile date publicității de către armata egipteană se vede cum tancul trece peste mașină, apoi face mai multe manevre pentru a se îndepărta de autoturismul-capcană. Între timp, zeci de oameni fug de locul incidentului și se salvează. Mașina a explodat însă mai târziu și a ucis 7 persoane, în apropierea bazei militare. The post Momentul în care un tanc trece peste o maşină-capcană, plină cu explozibil. Șapte morți // VIDEO appeared first on Moldova 24.
17:26
Angajații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne vor beneficia de locuințe de serviciu. Obiectivele, cerinţele şi condiţiile parteneriatului public-privat pentru construirea unui complex locativ şi a unei săli de sport pe terenul proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 0,47 hectare, au fost aprobate astăzi printr-o hotărâre de Guvern. Potrivit proiectului, asigurarea tinerilor şi a familiilor tinere din rândul angajaţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cu spaţii locative urmărește îmbunătăţirea condiţiilor de trai, creşterea calităţii vieţii şi a gradului de ocupare a forţei de muncă în cadrul subdiviziunii. În momentul iniţierii procedurii de proiectare a construcţiei, aproximativ 500 de familii ale angajaților Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţănu dispuneau de spaţiu locativ, dintre care 80% sunt familii nou formate. The post Locuințe de serviciu pentru angajații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă appeared first on Moldova 24.
17:26
Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru anul de studii 2017-2018. Proiectul prevede realizarea unei serii de acţiuni care vor contribui la asigurarea bazei materiale şi didactice, pregătirea instituţiilor către perioada rece a anului, optimizarea reţelei instituţiilor de învăţământ. De asemenea, va fi asigurată alimentarea gratuită a elevilor claselor I-IV, a celor din familiile socialmente vulnerabile şi a elevilor claselor V-XIl ale instituţiilor de învăţământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi municipiul Bender, din subordinea Ministerului Educaţiei. Vor fi asiguraţi gratuit cu manuale elevii claselor I-IX şi cei ai claselor X-XII din familiile social vulnerabile, în proporţie de 10% din numărul total al elevilor din învăţământul liceal, în instituţiile de învăţământ de toate tipurile. Alte acţiuni prevăzute în document vor contribui la asigurarea transportării gratuite a elevilor şi cadrelor didactice la instituţiile de învăţământ şi incluziunea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale. The post Mai multe categorii de elevi vor primi manuale gratuite în noul an de învățământ appeared first on Moldova 24.
16:56
În legătură cu desfășurarea lucrărilor de reconstrucție a punctului comun de trecere a frontierei ”Palanca”, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal informează participanții la traficul transfrontalier despre instituirea, din data de 31 iulie a.c., a unor restricții de circulație pentru mijloacele de transport cu capacitatea de peste 3,5 tone, precum și pentru cele de pasageri cu capacitatea ce depășește 22 de locuri. Astfel, în perioada derulării lucrărilor de reconstrucție, unitățile de transport din categoriile specificate vor fi redirecționate spre punctul de trecere ”Tudora”. Totodată, menționăm că, punctul de trecere ”Palanca” va rămâne funcțional pentru autoturismele cu capacitatea de încărcare ce nu depășește 3,5 tone, dar și pentru microbuzele cu până la 22 de locuri, în acest sens fiind amenajat un punct de trecere temporar. Extinderea și modernizarea punctului de trecere ”Palanca” este realizată în cadrul proiectului ”Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM. Instituirea controlului comun în acest punct de trecere va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier, dar și va asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de rigoare, prin implementarea principiilor ”Ghișeului Unic” și ”Opririi Unice”. The post Limitări de circulație prin punctul de trecere Palanca appeared first on Moldova 24.
16:26
Prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că de astăzi Guvernul Republicii Moldova intră într-o nouă etapă, în contextul votării de Parlament a noii structuri a Executivului. Astfel, în urma transferurilor de competențe, din 16 ministere vor rămâne 9, conduse de următorii miniştri: 1. Ministerul Economiei și Infrastructurii – viceprim-ministru, ministru Octavian Calmîc; 2. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene - viceprim-ministru, ministru Andrei Galbur; 3. Ministerul Finanțelor – ministru Octavian Armașu; 4. Ministerul Justiției – ministru Vladimir Cebotari; 5. Ministerul Afacerilor Interne – ministru Alexandru Jizdan; 6. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – ministra Monica Babuc; 7. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – ministra Stela Grigoraș; 8. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – ministru Vasile Bîtca; 9. Ministerul Apărării – exercită funcțiile de ministru, viceministru Gheorghe Galbura. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, guvernatorul UTA Gagauzia, Irina Vlah, şi președintele Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca, vor exercita funcțiile de membru al Guvernului din oficiu. De asemenea, Cabinetul de miniştri a aprobat structura-tip a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerelor. Conform structurii aprobate, conducerea Ministerului este exercitată de către ministru, un secretar general de stat și secretari de stat. Numărul secretarilor de stat pentru fiecare Minister va fi stabilit de Guvern, în funcție de domeniile de activitate ale Guvernului, transmise în competența autorității. Prim-ministrul a specificat că în cadrul fiecărui Minister se va institui un Colegiu al Ministerului, compus din oameni cu funcții de răspundere și condus de ministru, colegiu cu atribuții definite prin hotărâre de guvern, notează gov.md. Totodată, vor fi constituite comisiile pentru organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior –secretar general și secretar general adjunct al Guvernului, secretari generali ai Ministerelor și secretari de stat. În context. Pavel Filip a solicitat comisiilor să lucreze în ritm accelerat, pentru ca structurile Ministerelor să fie complete cât mai curând. „De astăzi suntem într-o nouă etapă, care trebuie să fie caracterizată prin eficienţă sporită. Am încredere că toți colegii înțeleg acest lucru, responsabilitatea pe care urmează să o ducem pe umerii noştri. Iar prin acest exemplu de reformare a administraţiei publice centrale provocăm şi colegii din administraţia publică locală, astfel să construim împreună fundamentul instituţiilor publice din Republica Moldova”, a conchis Prim-ministrul Pavel Filip. The post Reforma Guvernului // Filip: De astăzi suntem într-o nouă etapă // Cine va conduce cele nouă ministere rămase appeared first on Moldova 24.
16:26
Angajații postului vamal Briceni au reținut peste 300 de kg de bunuri de uz personal folosite, care fac parte din categoria mărfurilor interzise pentru importare. Acestea erau ascunse printre alte loturi de articole vestimentare uzate, aduse din Germania de către un agent economic autohton. Reținerea a avut loc în rezultatul controlului fizic efectuat în compartimentul marfar al autocamionului care transporta marfa respectivă, fiind depistate în total 320 de kg de ciorapi uzați, care, conform HG 427 din 07.06.2001, reprezintă mărfuri prohibite, nefiind permisă introducerea lor pe teritoriul Republicii Moldova. Conform prevederilor legale, bunurile prohibite reținute urmează a fi scoase în mod obligatoriu de pe teritoriul Republicii Moldova, iar cheltuielile aferente acestei proceduri vor fi suportate de către agentul economic în cauză, care este actualmente cercetat de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal. The post Doi saci plini cu șosete second hand, opriți la vamă (FOTO) appeared first on Moldova 24.
15:56
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a emis un comunicat drept reacție la reținerea de către CNA a unui om de afaceri, bănuit că, în cârdășie cu angajați ai Direcției Chișinău a ANSA, ar fi instituit monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă. Mai jos comunicatul ANSA integral: În legătură cu publicaţiile din presă privind arestarea unui om de afaceri, specializat în exportul produselor de origine vegetală în Federaţia Rusă şi deficienţile, care ar exista în procesul de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru export, ANSA aduce la cunoştinţă, că din martie curent, în scop de combatere a tentativelor de fraudări la eliberarea actelor permisive şi de micşorare a impactului factorului uman în procesul de întocmire a documentelor, a fost elaborat şi a implementat sistemul informatic automatizat ”Managementul eliberării certificatelor fitosanitare”. Sistemul cuprinde două module principale interconectate: Modului I ”Registrul operatorilor” și Modulul II ”Certificate fitosanitare”. Prin Ordin ANSA au fost aprobate listele persoanelor cu accesul pentru Modului I și Modulul II, precum și limitele de acces pentru diferite grupuri de utilizatori. Conectarea la sistem este restricționată prin loginul și parola pentru fiecare grup de utilizator in parte și asigurată de creatorii sistemului, astfel fiind excluse premisele pentru eventuale intenţii de comitere a fraudelor. Toţi solicitanţii de certificate fitosanitare sunt înregistraţi în Registrul de recepţionare a cererilor pentru obţinerea certificatului respectiv. ANSA intervine cu solicitarea către agenţii economici, care intenţionează să exporte produsele pe pieţele externe, să respecte întocmai prevederile legale ale procedurilor de perfectare a documentelor şi să beneficieze de consultaţiile necesare, pe care Agenţia le acordă exportatorilor de produse agricole. Amintim că, ieri, Centrul Național Anticorupție a efectuat mai multe percheziții în biroul de serviciu și la domiciliul omului de afaceri, dar și la Direcția Chișinău a ANSA. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, administratorul SRL-ului ar fi mituit persoane publice în vederea obținerii certificatelor fitosanitare necesare pentru exportul de produse vegetale în Rusia, fără ca marfa să fie supusă controalelor necesare. Totodată, contra unor sume de bani, agentul economic ar fi acționat în calitate de intermediar în eliberarea certificatelor altor producători agricoli. The post Reacția ANSA după ce ieri CNA a reținut un om de afaceri ce ar deține monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă appeared first on Moldova 24.
15:56
Institutul Naţional de Meteorologie a emis o nouă avertizare cod galben de ploi şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă de miercuri, de la ora 20.00, până joi la aceeaşi oră. Avertizarea vizează partea de est a României. În intervalul menţionat, în Muntenia, Moldova și local în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20...25 l/mp şi punctiform 50...60 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala în după-amiaza zilei de miercuri (26 iulie) şi în zona Carpaților Meridionali și a Munților Banatului, iar în Dobrogea, îndeosebi în a doua parte a zilei de joi (27 iulie) şi în cursul nopţii de joi spre vineri (27/28 iulie). The post Cod galben de ploi, pentru jumătate din România, de astăzi, de la ora 20:00 appeared first on Moldova 24.
15:41
Președintele Igor Dodon a semnat astăzi Decretul cu privire la decorarea unor reprezentanți ai Republicii Moldova și ai Misiunii OSCE în Moldova, care au adus un aport semnificativ în activitatea Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurare a stabilității în regiunea transnistreană. În semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse întru menținerea păcii, stabilității și ordinii de drept în zona de securitate a regiunii transnistrene a Republicii Moldova, s-a conferit: „Ordinul Republicii” : - dlui Solonenco Ion – general de brigadă, activează din prima zi în componența Comisiei Unificate de Control, creată pe data de 27 iulie 1992. Din 2002 – copreședintele Comisiei respective din partea RM; „Ordinul de Onoare” : - dlui Oleg BAYANDIN – cetățean al Republicii Belarus, locotenent-colonel, consultant militar al Misiunii OSCE în Moldova în anii 2004-2007; - dlui Nicolae CHIRTOACA - colonel, primul copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea RM, în cadrul căreia în 1992 au fost întreprinse primele măsuri practice de pornire a Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurarea stabilității în regiunea transnistreană; - dlui Serghei GUȚU – colonel al Armatei Naționale, consultant militar în componența Comisiei Unificate de Control din anul 2006; - dlui Jan NADOLSKI – cetățean al Republicii Polonia, reprezentant militar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în perioada 2003-2006, colonel; Ordinul „Gloria Muncii” : - dlui Aurel FONDOS - colonel al Armatei Naționale, șeful militar superior al contingentului Forțelor de Menținere a Păcii din partea RM în Zona de Securitate, în anii 2007-2011. Membru al Comisiei Unficate de Control din 2011; - dlui Victor MACRINSCHI – colonel al Armatei Naționale, șeful militar superior al contingentului Forțelor de Menținere a Păcii din partea RM în Zona de Securitate în anii 2003-2007. Membru al Comisiei Unficate de Control; - dlui Gheorghe ROMAN - conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în perioada 1995-2002. De asemenea au fost înaintate propuneri cu privire la decorarea participanților Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurare a stabilității în regiunea transnistreană din partea Federației Ruse și Ucrainei. Conform procedurilor internaționale persoanele acestea pot fi decorate doar cu acordul țărilor, reprezentații cărora sunt ei. The post Dodon a conferit ordine unor reprezentanți ai RM și ai Misiunii OSCE în Moldova appeared first on Moldova 24.
15:26
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să ajungă la elemente diversioniste ale căror zonă de operare cuprinde spaţiul european, în special regiunea Balcani. Acţiunea a avut loc la ieşire din Republica Moldova, în punctul de trecere Leuşeni. Lotul de marfă a fost identificat într-un autocar specializat în transportarea coletelor spre Europa. Urmare a verificării mijlocului de transport a fost stabilit că, în afară de uniforme militare, lotul mai conţinea căşti, veste tactice, ceasuri, lanterne şi produse alimentare în ambalaj militar, toate cu inscripţii în limba rusă. Persoanele care însoţeau coletele nu au putut argumenta provenienţa echipamentului şi destinaţia acestuia. Investigaţiile prealabile denotă că uniformele şi accesoriile militare au fost fabricate în Federaţia Rusă şi introduse pe teritoriul ţării din Transnistria. În cadrul cercetărilor a fost stabilit că acestea urmau să ajungă în Bratislava, Republica Slovacă. Este verificată versiunea vânzării echipamentului militar din depozitele de armament ale fostei armate a 14-a. Potrivit Serviciului Informații și Securitate, asemenea cazuri au mai avut loc în perioada 2014-2015, atunci când SIS de comun cu Procuratura Generală au reţinut loturi de echipament şi armament din regiunea transnistreană. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a dispus pornirea urmăririi penale conform art. 248 Cod penal. Cazul este cercetat în continuare în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi persoanelor implicate. The post Echipament militar, depistat într-un autocar ce transporta colete spre Europa (FOTO) appeared first on Moldova 24.
14:56
The post LIVE // Ședința Cabinetului de miniștri appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.